A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én is LM szűrőt használok szimplához és nem kell állítanom az őrlőt, dupla szűrőhöz ugyan olyan őrlemény kell, mint a szimplához. Utóbbit tampersegéddel és 41-es tömörítővel használom, a közepébe tömörítek kb. 8 g-ot (nem szoktam mérlegelni) és a szimplák minősége megközelíti/eléri a duplák minőségét.
Esetleg próbáld meg úgy belőni a darálót, hogy az egyik kosarat kicsit alultöltve a másikat kicsit túltöltve hozzon egy elfogadható lefolyást mk kosárral. Nem ideális, de ha nem akarsz állítgatni működik, melóban így használtuk a GC/Graef párost egy ideig. Aztán visszaáltunk duplára.
Állítsd át duplához, meglásd új világ nyílik ki előtted. (értem én, hogy macerás állítgatni, de ha csak duplák készülnek kétfele osztva akkor ok, és ha néha csak szimplakell akkor fele mehet a lefolyóba, vagy megiszod az egészet - én ezt teszem) Milyen kávéval használod? A sötétebb pörikkel nincs gond egymásután több duplánál sem, a specialty az más történet, oda tényleg idő kell, de épp oda használhatatlan a szimpla kosár.
Mostanra már én is elbizonytalanodtam abban, hogy melyikünk mit akar mondani. Én úgy értettem, hogy ha nem 7-8, hanem 10-11 grammból csinálsz szimplát (az egyes LM szűrőkosarat a tetejéig töltve), akkor a szokásos dupla fele kevésnek érződik szimplaként. Vagyis, ha nem sikerülnek jól a dupla kosárból csapolt szimplák, akkor az ezért lehet. Az őrlőt állítgatni én sem szeretem, ezért választottam azt az utat, hogy a duplához állítom (16-18 gramm), azt reggel megiszom, délután meg legfeljebb kétfelé csapolom, és az egyiket iszom meg. Feleség nem nehezíti az egyenletet:)
Ha az egyes LM szűrővel készítesz szimplát, és nem csak az alsó részét töltöd meg kávéval, hanem az egészet, akkor az vsz mennyiségi kérdés: a tetejéig töltve abba belefér 10-11 gramm is, ha jól tudom, míg a dupla szűrőbe nem megy bele 20. Emiatt a dupla szűrővel készült szimplák kevésbé tömények, gondolom. Ha meg a gyors reprodukálhatóság a cél, akkor a HX kecsegtet a legtöbb sikerrel. Vagy valami nagyon állat thermoblockos gép.
Ha a GC duplát kétfele csapolva rosszabb mint a szimpla adag az egyses szűrővel akkor ott valami nagyon el van rontva. Megfelelően beállított darálóval jobbnak kell lenni a duplaszűrővel készült kávénak (nem is kicsivel).
Na neki futok mégegyszer :D Nem a duplaszűrőből kifolyó két szimpla között nincs különbség nálam (mindkettő rossz), hanem az egyes LM szűrő szimplája, és a kettesből jövő szimplák között. Nem tudom jobban elmondani.
Nekem is Classicom van, és csak dupla szűrőt használok. Épp' az imént kávéztam, és két csészébe csapoltam: sem ízben, sem külsőben nem tapasztaltam különbséget a két szimpla között (Mokasol Gran Bar 80/20). Gondolom, akkor arról lehet szó, hogy nagy hőigényű kávékat iszol, és azokhoz nem elég a Gaggia bojlere. Akkor lehet, hogy egy nagyobb bojleres gép segítene: Rancilio Silvia, Brasilia Lady, ilyesmi.
Utóbbi, de egy fél pohár űrtartalmú gc-ből nehéz duplaszurovel két jó szimplat csapolni. Nekem legalábbis nem megy. Daráló sziplara van belőve, ascasot nehéz ide oda állítgatni.
Egyet vennék ami előre lépés lenne a GC után, de nem tolnám túl. A Lelit szép cél lenne de nem hiszem hogy belerakok 1000€-t, ha egyáltalán megáll annyinál. HX otthonra sok, így marad a GC.
Nekem csak presszógép van otthon, max cuppingnak tudom felönteni, és méginni a tetejét :) Ma reggel a lefolyás jobb volt (még a darálót állítom be) de ízre most nem volt ok. Majd du folyt köv.