>Megkérdezhetem, hogy mi a neve a "bulvár vasúti magazinnak"? Ne haragudj, nem értem a kérdésed (amellett ez itt nem tárgyalható belső infó). Nem olvastad a levlistán? Ha nem, elküldöm neked, hogy ki írta, és mit.
>11:55-ös szobi vonatra az volt kiírva, hogy "gyorsított személy", míg a 12:55-re, hogy "zónázó". A két vonat ugyanannyi helyen áll meg. Mi lehet a különbség? Vagy csak hiba? Az a szerencséd, hogy nem fényképezted le. Pláne, hogy nem egy bulvár vasúti magazinba.
11:55-ös szobi vonatra az volt kiírva, hogy "gyorsított személy", míg a 12:55-re, hogy "zónázó". A két vonat ugyanannyi helyen áll meg. Mi lehet a különbség? Vagy csak hiba? Egyébként a szobi vonatok között állt egy felújított BHV is.
>Lehetséges, hogy bekeményített a MÁV a fotózási engedélyek engedélyezésében? :-( Úgy hallottam, hogy sajnos igen.
Mióta megjelent egy bulvár vasúti magazinban olyan felvétel, amely egy mozdonyvezető utasításellenes magatartását rögzítette, ezt a MÁV a jövőben szeretné elkerülni. Ezért nyilvánossá teszi az összes utasítását, mely a dolgozói munkavégzését szabályozza. Ezek után csak az kaphat fényképezési engedélyt (a MÁV nem pártolja az idegen eredetű fotózási engedély kifejezés használatát), aki vizsgát tesz az utasításokból, tehát tudja, hogy abból, amit lát, mit NEM szabad fényképezni a MÁV területén. Újságba (legyen akár bulvár, akár szakirányú) fényképezők szigorított vizsga elé nézhetnek.
Linkelve volt itt pár hete egy rendelet, ami szabályozza az állomások területén a filmezést, fotózást, ott le van írva az indoklás. Szerencsésebb egy levelet küldeni az igazgatási és jogi irodának, mert ők nem a sajtóval foglalkoznak, és kicsit más az elbírálás.
Anno az év elején, amikor ez a fotózási engedély kérés nagyüzemben beindult a topicokon, halkan megjegyeztem, hogy szerintem ennek az lesz vége, hogy jövőre már az sem kapja meg, akinek már évek óta van, mert nem hinném, hgy a MÁV ilyen tömegesen fogja osztogatni az engedélyeket.
Akkor kaptan csúnyán, hogy miért sajnálom másoktól, ugyanúgy fog kapni mindenki jövőre is.
Ne legyen igazam, de nagyon úgy látom, hogy kezd beválni a jóslatom. :-(
Helló! Nálam minden feltétel adott ahhoz, hogy keddtől már másként utazz vonaton. -:)) Már rá van írva a Csörgő pályszáma (ami a nick neved is egyben) -:))
Sziasztok! Lehetséges, hogy bekeményített a MÁV a fotózási engedélyek engedélyezésében? :-( Ugyanis tegnap írtam egy emilt a press.kukac.mav.pont.hu-ra, hogy milyen feltételekkel juthatnék hozzá, és visszaírtak, hogy a vasút üzemi területén biztonsági okokból a fotózás nem megengedett. Vagy én rontottam el valamit? Üdv M412192
Ő azt írja - ami az én tapasztalataimmal is egybevág, hogy az első cseh állomásig (jelen esetben a nemzetközi gyorsoknak ez: Breclav) kell nemzetközi jeggyel rendelkezzél, onnantól nyugodtan mehetsz belföldi jeggyel, amit vehetsz a pénztárban, vagy a kalauznál is 20 korona felárral (a 2 napos jegyet Breclavban nem biztos, hogy kiadja a kalauz felárral sem, mert azért Breclav nem egy táblás megállóhely, éjszaka is van pénztár).
Visszaúton elég a cseh határpontig is a belföldi jegy a határpontig szerinte és a korábbi években ezt én is így tapasztaltam.
Idézet erről a weblapról:
"Achtung: Zuschlag von Kč 400,- (ca. 12,33) pro Person zum Fahrpreis wenn bei Fahrten aus dem Ausland kein Fahrschein zumindest bis zum erstentschechischen Bahnhof vorhanden ist. Siehe Schwarzfahren. Es lohnt sich also bei den ÖBB oder im Vorverkauf bei den Tschechischen Bahnen einen Fahrschein von der österr. Staatsgrenze bis zum zum ersten tschechischen Bahnhof zu kaufen. Für die Rückfahrt kann in Tschechien ein Fahrschein bis zur Staatsgrenze zum günstigen Binnentarif erworben werden. Es kann auch in Euro im Zug gezahlt werden, allerdings zu einem relativ ungünstigen Wechselkurs. Ein internationaler Fahrschein ohne Ermäßigungen kostet von der österr. Staatsgrenze bis zum ersten tschechischen Bahnhof ca. 1,80 (siehe Tabelle unten). Im Zug in Tschechien können gegen Zuschlag von Kč 20,- /Person alle gängigen Fahrscheinarten inkl. Ermäßigungen erworben."
A hálózati jegyeket ő is írja a honlapján németül:
Vagyunk már itt egy páran Csongrád megyéből. Én pl Szegedi VJV volnék.
"Nem tudom írta-e már valaki azt az infót, hogy a tervek szerint 2005. május 17-től a 135-ösön valamennyi személyvonat Uzsgyi lesz (kivéve a 7259 és a Picik). Ettől a naptól kezdve Szentes nem ad ki MD-t, persze csak akkor ha lesz elég működő 6341-es. Egy picit változni fog a szerelvényforduló is."
Ezt én nem tartom rossz dolognak, ugyanis szeretem az USGYI-t :-) Az utasok is megkedvelték, ugyhogy örülni fognak neki. Az egyetlen ami húzós lesz az az, hogy az MD-k dohányzó kocsijaiban sokan utaznak, az USGYi-ban viszont nem lehet cigizni. Ez személyesen is érint :-)
"Nincs meg valakinek gépen a SZVÖR és esetleg az országos mozdonyforduló? Ha estleg valaki megszánna, elküldené e-mailben."
Ó hát ebben egészen biztos, hogy többen is segítségedre fognak sietni innen! Nekem ilyeneim nincsenek, de tudod sok itt a megszállott, akinek igen :-)
Melyik állomáson vagy FSZT? E-mailben is megirhatod nekem, ha itt nem akarod :)
Új hozzászóló vagyok. Magamról annyit: forgalmi szolgálattevő vagyok Csongrád megyében.
Nem tudom írta-e már valaki azt az infót, hogy a tervek szerint 2005. május 17-től a 135-ösön valamennyi személyvonat Uzsgyi lesz (kivéve a 7259 és a Picik). Ettől a naptól kezdve Szentes nem ad ki MD-t, persze csak akkor ha lesz elég működő 6341-es. Egy picit változni fog a szerelvényforduló is.
Tudom, hogy pofátlanság így elsőre kérni, de azért én kérnék. Nincs meg valakinek gépen a SZVÖR és esetleg az országos mozdonyforduló? Ha estleg valaki megszánna, elküldené e-mailben.
...talán nem is az autók miatt, hanem a motorosok, biciklisek, gyalogosok miatt lenne jó, hogy várják ki nyugodtan az időt, ne császkáljanak... mondjuk, az a veszélye is megvan hogy látják: Ó, még van egy perc, addig simán átérek.... hááááát...nem tudom....szerintem még ezzel együtt is növelné a biztonságot...
"Ha elmegyek Breclav-ra, és veszek egy ilyen jegyet, majd felszállok ugyanarra a vonatra, amelyikkel odái utaztam, akkor csúnyán néznek rám, vagy ott ez nem számít főbenjáró bűnnek."
Az nem a MÁV, hanem a CD.
Tudod, egy olyan vasút, ami valószínűleg nem sokkal, ha egyáltalán valamivel több pénzből sokkal utasközpontúbb szolgáltatást nyújt, a szemlélete legalábbis mindenképpen más. Ez már ezeknek a jegyeknek a meglétéből is látszik és oly sok minden másból.
Kizártnak tartom, hogy őket a nemzetközi és belföldi tarifa egy vonaton való kombinálása zavarná, nemcsak korábbi ezirányú kedvező tapasztalataim miatt, de amitt is, mert a CD-nél belföldi jegyet lehet váltani bizonyos közeli külföldi városokba, vagyis nemhogy variálhatod, de akár belföldi jeggyel is utazhatsz (Ausztria-Retz, Németország- Zittau).
A breclavi állomás szerintem egyébként pont célszerűen lett felújítva. A belseje gyönyörű, tiszta nyugat, a szocreál külső viszont úgy fogalmaznék, hogy korrekt állapotban van, az nem kapott teljeskörű felújítást, csak részbeni átfestést.
Az utast úgyis a kiszolgáló létesítmények állapota, tisztasága érdekli, az pedig úgy tűnt, kifogástalan.
Vannak pénztárak, amikor ott jártam, a kiírások szerint éjjel nappal nyitva és lehetett mindnél bankkártyával fizetni és van "Utascentrum", benne szintén pénztárral, nyitva naponta 6.00-20.30-ig.
A breclavi CD Centrum szolgáltatásait és róla 2 képet itt láthatsz:
Tudod ők nem átallják az ilyen nyitvatartásokat meghírdetni a honlapjukon is, de hát ez ugye egy olyan vasút, aki az InterRail, EuroDomino jegyárakat is felteszi a honlapjára.
A múltkori hozzászólásomban nem írtam, de fontos infó, hogy a SONE+ napijegyek csak szombatra vagy vasárnapra válthatók, a 2 napos, 1 hetes jegyeknél viszont nincs ilyen megkötés.
Az 580 korona kedvezőbb, mint az 500 km feletti jegy ára náluk (501-550 km= 586 korona), vagyis 501 km feletti egy úti, vagy 251 km feletti teljesárú menettérti jegy váltása esetén már megéri a dvoudenní sítová jízdenka (2 napos hálózati jegy).
Tegnap 30 percet vártam Rákosrendezőnél a sorompó előtt OFFtopic járművemmel. Nincs ebben semmi érdekes, ez teljesen normális, én azért vagyok ennyire elvetemült, mert a) inkább a sorompó előtt várok, mint cammogjak -10-zel a Hungárián b)mindig történik ott valami (pl tegnapelőtt a 424 xxx el járkáltak fel-s-alá)
DE este szörnyű álmom volt... valami nehezet vacsorázhattam, mert rémálmom volt: azt álmodtam, hogy odaérve a sorompóhoz egy visszaszámolós kijelzőn láttam (miskolciak tudják miről beszélek :) ), hogy mennyi van még hátra a sorompó nyitásáig. Ez az érték persze többször is módosult ha állították valamelyik jelzőt, ami ezzel a sorompóval volt függésben, mégis nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok ...felriadtam... elhatároztam hogy horror-sci-fi író leszek és mindent megírok, okulására az utókornak!
Pünkösd hétfőn, azaz 2005. május 16-án gőzmozdonyos vonatok fognak közlekedni a Királyréti Állami Erdei Vasúton.
Oldal a gőzös közlekedéséről:
http://kiralyret.atw.hu/gozmozdony2005-05-16.html
2005. május 16-án érvényes menetrend:
http://kiralyret.atw.hu/menetrend2005-05-16.html
ez egy mai fontos vasutas feladathoz kotheto egyeztetesi kommunikacio, titkositott egyeztetese
Már múltkor is kérdeztem, akkor sem méltattál válaszra: ha titkos, akkor miért teregeted ide a topicra? -azt a hírverést kelted, hogy marhára értesz az informatikához: az e-mailről hallottál már?
Szakdolgozatvédés, szigorlat, miegymás. Sikerült! Egész jól értékelték.
A mellékelt konzulensi véleménnyel egyetértek, hiszen szinte pontról pontra erre számítottam. Hibáimat én is észrevettem, és ezeket a multkori hozzászólásomban le is írtam. Egyszerűen csak túl nagy falatot akartam harapni és nem ment. (Talán csak azzal nem értek egyet, hogy keveset voltam konzultáción, hiszen rendszeresen megjelenetem, de ezek szerint a tanár ezt is kevésnek tartotta...)
Nagyon szépen köszönöm mindannyiótoknak azt a sok-sok e-mailt, amivel Ti (szakemberek, érdeklődők, látogatók) elhalmoztatok a napokban a http://sinek-vilaga.atw.hu oldalon található Sínek világa repertóriummal és e-könyvtárral kapcsolatban. (Azért megjegyzem, hogy van ám vendégkönyv is az oldalon :-) ) A legjobban az esett, hogy mind a tanáraim, mind Ti a látogatók nagyon fontos hiánypótló műnek tartjátok, és mindannyian érdemesnek találjátok arra, hogy ebből egy komolyabb kiadásra is megérett mű is szülesssen. Ebben mind a vasutas, mind a könyvtáros szakma részéről felajánlotta szaklektori és egyéb segitségét.
Ami elkészült, az ime, szakdolgozatnak jó, de hogy tényleg minden irányból, minden részletre kiterjedően nagy biztonsággal lehessen keresni benne és használni ahhoz még jócskán át kell dolgozni.
Nos úgy döntöttem, ehhez valószinüleg a nyár végén-ősz elején majd hozzálátok! Majd meglátjuk mi sül ki belőle, és főleg mennyi idő alatt.
Mindenesetre, most az egyes számok elérhetősége a legfontosabb! Ezért úgy döntöttem, hogy ennek érdekében felgyorsítom egy kicsit a dolgot. Ha minden összejön, akkor ma estére (a már fennlévő 87/1 és 90/3 szám mellett) már fenn lesz a 81/1-es szám is méghozzá kép-tár formájában, ezekután majd ugy 2-3-4 naponta kerül fel majd egy-egy szám. Tudom, hogy ez így szakmai munkához még nem elég, de olvasni már igy is lehet majd, és majd folyamatosan alakítom át az egyes írásokat pdf.,doc., és egyéb formátumba, hogy használni is lehessen.
Természetesen továbbra is szívesen fogadok minden segítséget! Elsősorban most a szkenneléshez és a képből dokumentummá alakításhoz lenne nagy szükségem ilyen segítségre.
Eurolines nem megy mindennap, vonattal naponta több lehetőség is van (ebből 2 pár közvetlen).
Eurolines=10 óra egy busz ülésen, kevés mozgástérrel, éjszaka
Vonat=8 óra ÖBB-EC kocsiban, választhatok fülkés-termes, füstös-nemfüstös között, kisasztal+áram a notebookomnak, sör-kávé-kaja a fedélzeten, éjjel fekvőhely (igaz hogy Nürnbergbe kissé korán érkezik, de onnan Budapestre egész használható)
Te győri vagy, vagy csak arra jártál? Mert én is általában 3 naponként fényképezem az építkezést, nekem is meg vannak a fázisok. A toronyba hogy jutottál fel? Mert oda én is vágyom! -:)) Még pár napig az ideiglenesen mennek a vonatok.
Gondolom e-mail útján lehetetlen a kommunikáció, telefonon se lehet utolérni senkit, mindenképpen fontos, hogy másik párszáz ember is olvassa ezeket...
>Bocs, de ez egy mai fontos vasutas feladathoz kotheto egyeztetesi kommunikacio, ... Ha kiderült volna belőle, hogy vasúti, akkor OK lenne. A vasút minket is érdekel.
OFF: >Mucika geller aludni, holnap nagy nap vár rád. Nem internet, készül a horgászatra!! >En megfertozodni ismeretlen virus, takony-nyal fojassal. Vigyem nektek?:-) Bocsánatot kérek. Nem keresnétek egy másik topicot édelegni? Ezt itt a többség vasúti topicnak használja. Aztán panaszkodnak a MÁVosok, hogy hogy felhígult, broáf... Nem kéne má'. ON.
Ha megvan a megfejtés, akkor biztosan arra is van válasz, hogy vajon mindennap ezekkel a kocsikkal közlekedik a vonat? Én eddig csak pénteken utaztam vele, de a szokásos Bo-k volta rajta. Ezek a kocsik egészen mások, élmény volt az utazás!
Elképzeltem ahogy a Szesza helyébe kerülök és személyvonatokat közlekedtetek.
Megnéztem a dijakat.
Nos a letutibb a "0" -s állomás itt nem kell fizetni.
Van ilyen Budapesten a Kőbánya-alsó ilyen pl.
Gyár-gyárváros Szfehérvár repülőtér Zalaegerszeg-Ola stb
1 osztályúállomáson 2844 Ft
1422 a 2.0 állomás
és legvégül a 3. o állomás 711 Ft megállásonként.
Fordulási díj 6126
3065 1581
I II II sorrendben.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Forintban
tolatás 2871 1436 718
Km enkénti díjak:
helyi személy 594 392 134
távolsági 598 413 161
ÁRUFUVAROZÁS
604 309 205
"A pályavasút a személyszállító vonatok számára megállási díj ellenében biztosítja a személypályaudvarok, állomások és megállóhelyek pályainfrastruktúrájához, épületeihez és egyéb létesítményeihez való hozzáférést és használatot, valamint az utasok számára biztosítja az utas-kiszolgáló létesítmények, utasterek használatát, és utastájékoztató rendszerein keresztül információt nyújt számukra."
"
Az egyes állomások, személypályaudvarok, megállóhelyek, rendező-pályaudvarok vonalakon, vonalszakaszokon történő elhelyezkedését az egyes szolgálati helyek megállási, fordulási, kiszolgálási és elegyrendezési díj szempontjából történő kategorizálását, a 6.5. sz. melléklet tartalmazza. Azokon a szolgálati helyeken, ahol a 6.5. sz. mellékletben a szolgáltatási díj kategóriája 0-val van jelölve, nem kerül felszámításra az adott járulékos szolgáltatás díja.
Ha elmegyek Breclav-ra, és vezsek egy ilyen jegyet, majd felszállok ugyanarra a vonatra, amelyikkel odái utaztam, akkor csúnyán néznek rám, vagy ott ez nem számít főbenjáró bűnnek.
580 korona. Egy nagyobb távolságra szóló retúrjegynél valószínűleg olcsóbb.
Nálunk meg megszüntették a napijegyet és a bolyongójegyet, meg a túristabérletet. :(
Örültem, hogy a nagyszalontai oldalról is láthattam a terelésről képeket, nagyon tetszettek!
Ez a kék-fehér dízelmozdony szinezés nekem újdonság volt a múltkor, egy újabba, kockább formájú gépen. Ezek szerint a régieket is szürkéről erre festik át?
v_peti (177818)
Ezek szerint csak nem voltam eléggé érthető.
Igen, a cseh vasútnál mindenki, boldog-boldogtalan, állampolgárságtól és életkortól függetlenül vehet különböző időre szóló bérleteket/hálózati jegyeket.
Az ár különbözik attól függően, hogy az illető 15 év alatti, vagy rendelkezik JuniorPas-szal, vagy rendelkezik Senior Pas-szal, vagy 15 év feletti és nem rendelkezik ilyenekkel.
A semmilyen kedvezményre nem jogosult 15 év felettieknek az alábbi árakon kínálják ezeket:
2 napos bérlet: 580,- korona
hetibérlet: 810,- korona
havibérlet: 2700,- korona
Ezek mind minden vonatra (IC,EC) is jók és a CD teljes hálózatán érvényesek.
Tudomásom szerint a 2 naposat táblás megállóhelyen kiadja a jegyvizsgáló is, a többi csak pénztárban (úgy tudom, hogy mindben) váltható.
Létezik napijegy is SONE+ néven két kategóriában:
1.- csak személyvonatra: 130,- korona
2. - személy, sebes, gyors és expressz vonatokra: 360,- korona
A napijegyek egyike sem jó az IC/EC vonatokra, ezek érvényesek viszont, ha gépi jegykiadású helyen adták ki több határközeli vonalon Németországban, az osztrák vasúton Hohenau, Retz, Gmünd NO, Summerau állomásokig, a lengyel vasúton Cieszyn, Zebrzydowice, Miedzylesie állomásokig.
Ez a nemzetközi utazási lehetőség a 2 és több napos jegyekre nem vonatkozik.
Akkor most pofátlan leszek, és idéznék a hozzám naponta befutó 30-40 vasúti témájú levél egyikéből, amit a MÁV Rt nemzetközi díjszabásainak tárgyában kaptam:
"Ahogy én őket elnézem, ezek jövőre a TCV IV. füzetet sem fogják kiadni inkább, semminthogy Neked eladjanak belőle."
Először jót nevettem. De rájöttem, ez egyáltalán nem vicces...
Az ötleted nem rossz, a szurkolók Fehérvártól Pestig szétbontanák a belsejét. A MÁV kifizettethetné a rongálást, a kibelezéssel nem kellene bajlódni :-))).
A régi postakocsikra vágjanak néhány ablakot, és alakítsanak ki belőle klub-kocsikat, amik strapabíró berendezéssel vannak ellátva, és csak szurkolók szállítására használnák őket.
Tegnap megnéztem a vágányzár miatt elterelt nemzetközi vonatokat, hogy közlekednek. Az első képek Szalontán készültek, a gép várja az ISTER-t, majd már a vonaton, aztán megjött a TRANSBALKÁN is, valamint a Kötegyánról érkező motorvonattal a gép a Transbalkánra. Látható még Sarkadon a kilépő PANNONIA, ill. Kötegyánban a belépő BÉGA nemzetközi gyprsok. A Szalontai képek nem jöhettek volna létra a Román rendőrség és határőrség közreműködése nélkül, akik nagyban segítették a munkámat.
Aki ma Fehérvárról jönne Pestre, annak javaslom 21:45-ig hagyja el Fehérvárt. Utána jönnek a fradi szurkolók (kb 2000-en). Most 9-en vannak a Fradisták a pályán, mert kettőt kiállítottak, és 3-0 a Sopronnak. Remélem nem lesz vonatfelgyújtás. Bocs az OFFÉrt, de az aggodalom szól belőlem, mint vasútbarátból.
Megérkezett a Gazdasági Versenyhivatal Fogyasztóvédelmi Iroda HATÁROZATA a MÁV nemzetközi ügyeivel kapcsolatban.
" A GVH versenyfelügyeleti eljárást nem indít."
"A vizsgálat megállapításai szerint a Bejelentett nemzetközi szerződéseken alapuló, valamint a fentiek szerinti tájékoztatási kötelezettségének teljesítése, az ezen alapuló kártérítés polgári jogi vita tárgya, amellyel kapcsolatos igény bíróság előtt érvényesíthető, ennek megítélésére a GVH nem rendelkezik hatáskörrel."
A GVH nem vizsgálta érdemben a panaszomat, azt lényegében a 10/1997 (I.28)-as kormányrendelet alapján utasította el. E rendelet azonban tudtommal a belföldi utazást szabályozza. Ennek ellenére a Ptk hatálya vitathatatlannak tűnik.
Mindegy. Nem ők voltak a fő reményeim! Ha eszembe jut valami frappáns, akkor 8 napon belül fellebezhetek, ingyen.
A GVH határozatot bescannelem, és majd megküldöm a jogi szekciónak véleményezésre...
Ááá, dehogy. Az még a kassai út előtt volt, amikor kipróbálták Vác felé. Láttam az irodámból, hogy egy copfos gyerek áll a felüljárón brutális optikával. Előtte láttam felfelé menni a Nohabot. Na, mondom, ez tud valamit, rohantam le, és jött is rendesen a Nohab.
Adony állomási útátjárójában fennakadt a felsővezetéken egy nyitott billenccsel közlekedő az autópálya építésben résztvevő teherautó. A pókháló természetesen leszakadt. (rg7 megj.: annyiban érdekes lehet ez az eset, hogy itt már állomási felsővezeték sérült.)
Egy héttel ezelőtt történt hasonló eset, de akkor az állomás ellenkező oldalán lévő perkátai útátjáróban.
Hír Tv-n most volt szó a közös bérletről. A Nyugatiban forgattak. 12:00-es Váci vonatot mutattákm egy felújított BHV képében. Szokott olyan arra járni, vagy csak összevágták vajon?
Munkabeszüntetést tartanak az olasz vasutasok május 12-én 21.00 órától május 13-án 21.00 óráig - értesült a MÁV Rt. Kommunikációs Igazgatósága. Eszerint, csütörtök estétől péntek estig az olasz vasútvonalakon bizonytalan lesz a vonatközlekedés: járatkimaradásokra, késésekre kell számítani. A sztrájk érinti a magyar-olasz vasúti összeköttetést, a Venezia és Goldoni nemzetközi vonatjáratok utasait is.
A 24 órás sztrájk miatt május 12-én az Olasz Vasút nem indítja a Venezia nemzetközi vonatot. A május 12/13-i Venezia csak Budapest Keleti pályaudvar-Ljubljana között közlekedik, május 13-án pedig Ljubljanaból indul vissza Budapestre. Ljubljana-Sezana-Ljubljana között a Szlovén Vasút mentesítő vonatokat közlekedtet.
Május 13-án a Goldoni vonatpár közlekedése az Olasz Vasúton elmarad, a Venezia pedig Venezia S.L. állomásról a sztrájk befejezése után 21.00 órakor, 50 perc késéssel indul Budapestre.
A Magyarországon megvásárolt vasúti jegyeket kívánságra a MÁV visszatéríti, természetesen a kezelési költségek levonása nélkül.
Tegnap rákérdeztem, hogy a nyári Balatoni menetrend mikorra várható a 4615400-on. A hölgy azt mondta, hogy már ideje lenne, ha megjelenne, de még nem tudja mikor lesz kapható. Nem értem, ha már a tervezet kész, akkor miért kell az utolsó pillanatig várni a megjelentetéssel.
Igaz, általában nem ő jelent fel, hanem őt jelentik fel az írásai miatt, de valahogy nemigazán állnak meg a feljelentők vádjai a bíróság előtt, és így csak a perek töredékében elmarasztaló itéletet.
>Régóta gondolkodom, hogy kéne alapítani egy céget. Vállalnánk feljelentést (naponta többször), béranyázást, droidozást, egyéb sértegetést.
Jó gondolat. Az alaptőkét (működőtőkét, fenntartási költségeket, számlahitelt, szóval a suskát...) ki állná? Mert, ugye, ha nincs lé, akkor... sértegessen a fene.
Ha kell, több nyelven is tudnánk biztositani a feljelentést, béranyázást (... ööö... jó ez a szó ide?) stb. Keress meg e-mailben.
tweety83! >NAmost több milliós havi fizetésért olyan embereket kell alkalmazni akik ezeket az embereket Eukonform viselkedésre bírják....szóval ez olyan amikor a kígyó a farkába harap :)) Hátha sikerül neki. Azzal az egész ország nyerne.
>Nameg mégegy: Kérdem én, szerintetek aki egykoron a MÁV vezetői beosztásában tevékenykedett és mondjuk előrelátó volt és ilyen jövő-tervei voltak, akkor annak a vezetői ideje alatt szerintetek az az érdeke hogy a MÁV minél fejlettebb, minél korszebűbb legyen??? Mert szerintem pont az hogy az a cél[ja, az idéző] hogy minél szarabbá, versenyképtelenné tegye a MÁV-ot ... Akkor a MÁV miért hagyta a helyén annyi ideig? (És a többit miért hagyja?) El tudod képzelni, hogy a ... ööö... kell nekem per? egy frászt... szóval akármelyik mobil szolgáltató a helyén hagy egy vezetőt, amelyik zülleszti a céget, hogy utána a magáncégével jól lenyúlja a piacot?
>SAJNOS, EZ IS MAGYARORSZÁG.... [nagybetűk tőled] Nem, ez MÁV. Sajnos.
András, nagyon szuper lett a képed, a sajátomnál is jobban tetszik. Nálad azok a szép felhők vannak a háttérben, nálam pedig csak ez a zöld dzsumbuj, az összefestett kapuval. Szóval gratula, szerencsés helyválasztás volt. De hát nem akartam, hogy két egyforma kép legyen, és te érkeztél előbb :)))
Küldök egy Nohabot is, ugyanonnan, csak hogy én sem vagyok annyira béna :)))
Akkor az említett 2005. április 30-i Békés Megyei Hírlap cikk a kötegyáni vasúti határátkelőről szóló cikkéből a tényleg a vasútra vonatkozó részek:
"Kevesebben vonatoznak, több jogsértőt lepleznek le.
Teljes vágányzár miatt május 6-13-a között Kötegyánnál a lökösházi vonatforgalom
A méhkeréki közúti átkelőhely személy- és gépjárműforgalmi adatinak idei első negyedéves markáns emelkedésével szögesen ellentétes tendenciát mutat a Kötegyáni Határrendészeti Kirendeltség vasúti átkelőhelyének statisztikai adatsora
A vasúton átlépő személyek száma közel 28 százalékkal csökkent. Honfitársaink közül is kevesebben vették igénybe a vasúttársaság szolgáltatásait, aminek oka részint az üzemanyagárak különbözőségében (a nagyszalontai Petrom kúton egy liter 95 oktánszámú ólmozatlan benzin 210 forintba kerül a szerk.), no meg a lebukás veszélye ellenére is busás haszonnal kecsegtető jövedéki termékekkel való seftelésben rejlik, de még szembetűnőbb keleti szomszédaink utazási hajlandóságának csökkenése. Az első negyedévben ugyanis 35 százalékkal esett vissza a vasúton érkező román állampolgárok aránya, s ennek magyarázata az ottani jövedelmi viszonyokhoz képest mindenképpen borsos nemzetközi jegyárakban keresendő.
Az egyébként is gyér vasúti személyforgalmunk még inkább visszaesett, mára jobbára a Magyarországon tanuló határközeli középiskolások, főiskolai, egyetemi hallgatók adják a vonaton átkelők zömét erősíti meg információinkat Tomonyiczka alezredes.
Az átterelésre irányítva a szót kiderül: tavaly szeptember elejétől, szintén a pályafelújítási munkálatok okán, 57 napon keresztül részleges vágányzár volt a lökösházi szakaszon, így a kötegyáni határőrök már kaptak ízelítőt a nemzetközi vonatszerelvények ellenőrzéséből. A korábbi havi 2 ezer körüli utiokmány helyett szeptember-októberben havi 16 ezer körüli útlevelet kellet ellenőrízniük az útlevélkezelőknek
Ebben az időszakban a vasúti átkelőhelyen ugyanis a világon érvényes közel 200 féle útlevél közül 80 ország útiokmányával fordultak meg. Malajziai, szingapúri, venezuelai, angolai, bolíviai, kongói útlevéllel is közelebbről ismerkedhettek meg a kirendeltség munkatársai.
A Kötegyáni Határrendészeti Kirendeltség vasúti átkelőhelyének személy és szerelvényforgalmi adatai:
Határátlépők (magyar, román, egyéb, összesen):
2004. január : 541,1572,5,2118
2004. február: 524,1620,6,2150
2004. március: 600,1289,1,1890
2005. január: 522,997,4,1523
2005. február: 444,851,1,1296
2005. március: 621,1033,2,1656
Össz járműforgalom:
Csak 1-2 kommentár:
A Kötegyán-Salonta-kötegyán menettérti jegy ára (a CFR magas nemzetközi díjszabása okán) 60 %-os menettérti kedvezménnyel is jelenleg 1300,- Ft.
Napi 2 pár személyvonat közlekedik Békéscsaba-Kötegyán-Salonta között, vagyis 30 napos hónapban napi 4 vonat x 30 = 120 személyszállító vonat/hó (Bzmot) metszi a határt. A statisztika többi vonata tehervonat lehet, vagy külön vették, ha melléket is cipel magával (lezárva).
A vonatonkénti átlagos utasszám így 2004. januárjában 18 fő volt, 2005. januárjában 13 fő, márciusban 14 fő.
A statisztika teljesen egybevág a korábbi tapasztalataimmal (10-20 fő közötti), sőt a hétfői személyes utasszámlálásommal, amikor a délutáni személy 15 utassal jött Romániából.
"Megpróbálja a MÁVot a konkurenseket illetően eukonform viselkedésre bírni, mert ha nem, az EU megbünteti a MÁVot "
Nem azért a 20 fillérért, de igen érdekes véletlenek vannak ám itt a közlekedéspolitikában.
Volt egy egykori MÁV vezető, pár évig a MÁV első embere, majd miután valami miatt elbocsájtották/leváltották ugyanez az ember alapítja meg hazánk egyik magánvasút társaságát. (ami ugye a MÁV legnagyobb konkurense...) NAmost több milliós havi fizetésért olyan embereket kell alkalmazni akik ezeket az embereket Eukonform viselkedésre bírják....szóval ez olyan amikor a kígyó a farkába harap :))
Nameg mégegy: Kérdem én, szerintetek aki egykoron a MÁV vezetői beosztásában tevékenykedett és mondjuk előrelátó volt és ilyen jövő-tervei voltak, akkor annak a vezetői ideje alatt szerintetek az az érdeke hogy a MÁV minél fejlettebb, minél korszebűbb legyen??? Mert szerintem pont az hogy az a cél hogy minél szarabbá, versenyképtelenné tegye a MÁV-ot és emiatt is züllik egyhuzamban, mert olyan emberek irányítanak akik nem a vasútat viselik a szívükön hanem az ebből befolyó PÉNZT..SAJNOS, EZ IS MAGYARORSZÁG....
Népszabadság • Munkatársunktól • 2005. május 11.
Újabb árajánlatok helyett lehetséges, hogy jogi lépésekkel folytatja a MÁV járműtenderét a kanadai-német Bombardier.
<!--
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
//-->
<!--
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
//-->
Az összesen hatvan elővárosi motorvonat szállításáért folyó verseny első - azóta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) által érvénytelenített - eredményhirdetésekor a svájci Stadler AG mögött második helyre rangsorolt járműgyártó csak akkor hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni, ha az állami vasút biztosítja az esélyegyenlőséget a pályázók számára.
A Népszabadság értesülése szerint a Bombardier tegnap tíz kérdésből álló levelet juttatott el a MÁV Rt. vezetésének. A cég a többi között a vasúti társaság válaszaitól teszi függővé, hogy folytatja-e a tárgyalásokat a százmilliárd forintot meghaladó összértékű motorvonattenderen, vagy ajánlata újrafogalmazása helyett jogi lépéseket tesz. Mint arról beszámoltunk: a MÁV, illetve az elővárosi vonalakra szánt motorvonatok szállítási jogának megszerzéséért versenyben lévő két járműgyártó a múlt pénteken elvben arról állapodott meg, hogy tárgyalásaikat május 11. után folytatják, és május 18-án benyújtják végső árajánlataikat. A Bombardier azonban már a múlt héten egyértelművé tette: német vezetése csak a tárgyalások folytatására kijelölt időpontban, szerdán jelenti be, hogy elfogadja-e a MÁV feltételeit a pályázat folytatására.
Úgy tudjuk: a kanadai tulajdonban lévő német vasúti járműgyártó a többi között arra szeretne választ kapni, a MÁV hajlandó-e tisztázni a verseny értékelésében már korábban kifogásolt elemeket. A motorvonattender folytatása szempontjából azonban ennél is fontosabb lehet, hogy egyelőre nincs válasz arra: a versenyben induló pályázóknak van-e érvényes árajánlatuk, és ha van, ezek felhasználhatók-e az értékelés megismétlésére. Ezeket az ajánlatokat ugyanis egyes értelmezések szerint a KD a tender utolsó szakaszával együtt megsemmisítette. Így nem egyértelmű, hogy az állami vasút milyen menetrend szerint zárhatja le járműtenderét.
A teljesár ezesetben a 15 éven felülieket jelenti, ha nem rendelkeznek Junior Pas-szal, ISIC igazolvánnyal, vagy Senior Pas-szal. Vagyis 4 árkategória van: 15 év alatt, 15 év felet, Junior Pas/ISIC, Senior Pas
A 15 év alattiak a 15 év felettiek árának felét fizetik ezekre a bérlet jellegű jegyekre mindenféle igazolványhoz kötöttség nélkül.
Szerintem nagyon jó ár. Én pl. a 8 forinttal számolva 6480 forintos teljes árat sem sokallom egy az 1 hetes cseh bérletért, nyáron egy nemzetközi diákigazolványosnak pedig csak 4720,- Ft. Ráadásul ez is mentesít az EC/IC pótdíjak alól Csehországban, mint az Euro Domino.
Összehasonlításul, a Csehországra érvényes 26 éven aluliaknak szóló 7 napos EuroDomino 63 EUR = 15750,- forint! A 3 napos ED -26 ára 7750,- forint, míg a csehek saját 2 napos hálózati jegye nemzetközi diákkal 3200,- forint.
Nem kell aggódni, hogy Gergő munka nélkül maradna. Egyrészről a droidok újratermelődnek, másrészről más cégeket is lenne miért szidni.
Benzinkutas droidok: Miért nem írják ki a benzin árát a kutaknál.
Mobilos droidok: Miért nem használható a magyar Vodafone-os telefonban a németangoll stb... Vodafone-os kártya, ha egyszer egy cégről van szó, és az EU-n belül vagyunk, akkor nem tökmindegy, hogy melyik kasszánál csengetem le a lóvét?
Én arra gondolotam, hogy a Lengyelországban tanuló, lengyel diák jön el Magyarországra kirándulni. A (belföldi) diákigazolványhoz kötött kedvezmény az csak az adott országban tanuló diákoknak jár.
Hamisítás: Mivel manapság nem is annyira az igazolványt hamisítják, hanem inkább matricákat szereznek hozzá, azért az életkorhoz kötött kedvezménynél ez eleve kiesne. Az életkort meg könnyű ellenőrízni, mert a születési dátum szerepelne a vasúti kártyán, meg meg lehetne nézni a személyi igazolványban is.
Akkor már csak a levelezősök kedvezménye maradna a hagyományos diákigazolványhoz kötött. De ott meg lehetbne szigorúbban is ellenőrízni.
De ha egyszer nálam akart rendelni arra a rohadt szombat délutáni rapidra menetjegyet és pótjegyet, akkor jó lenne tudni, főleg, ha ő kérdezi, hogy akkor ő most mehet-e a 26 éven aluliak... vagy nem, jár neki, avagy sem?!
Náluk van a telje CD hálózatra érvényes 2 napi jegy teljesáron 580,-
koronáért, ezért a Juinor Pas, vagy ISIC igazolvány birtokosok csak 400,- koronát fizetnek, az országos hetijegy pedig nekik 810,- korona helyett csak 590,-.
tegnap de. Szentesen : Bzmot 238 + Bx kocsi.. sajna nem tudtam fotozni még nincs mivel. de ami késik... de azért érdekes kép volt:).. elég vicces összeállítás :)))
"Megpróbálja a MÁVot a konkurenseket illetően eukonform viselkedésre bírni..."
Első Blikkre két eset lehetséges: 1. Felmérte, hogy ehhez a "viselkedésre bíráshoz" nem elég 20 fő, hanem 200 szükséges. 2. Felmérte, hogy 200 fő sem elegendő, sőt, a feladat a jelenlegi körülmények között nem hajtható végre. (Magyarán nincs honnan vadhajtásokat nyesegetni, mert nemcsak a komplett fa rothadt mindenestül, de még a talaj is fertőzött körülötte.) Ígyhát, amíg a lufi ki nem pukkan, legalább magának és ismerőseinek, azok ismerőseinek csinál egy kis extrabevételt.
Kérdés ezek után, hogy ki "rendelte" a cikket? A cikk igencsak alap-érzelmekre ható, az egyszeri felhasználóból a "navazze, megint egy ingyenélő" reakciót kiváltó. Csakhogy - gondolom én - az illető lap célja nemcsak "megrendelésre dolgozni", hanem minimális befektetéssel a laptulajdonosnak kellő megélhetést biztosítani. Az pedig a csőcselék közé történő kenyérdobálással mindig bejön. Szóval a cikk ugyanannyi erővel lehet megrendelt, mint csak simán "na, ez a nap híre, nesztek, zabáljátok" jellegű.
Lehet, hogy az adminisztrációja lassú - a magyar hallgatók igazolványának érvényesítése kapcsán is visszatérően mindig szoktak lenni problémák - a gyakorlat tehát lehet nehézkes, a lényeg az, hogy állampolgársági diszkrimináció ne legyen.
Ha már a témánál vagyunk megemlítem, hogy a cseh vasútnál az egész évre (700 korona), vagy csak a nyári szünetre is (100 korona) kiváltható JuniorPas (JP) - www.cd.cz/junior - kiváltása csak életkorhoz kötődik (26 év alatt), a diákstátusz igazolására és így a bérlet jellegű jegyek kedvezményes megvásárlására pedig ők elfogadják a nemzetközi diákigazolványt is (ISIC), amit pl. a MÁV nem.
Náluk van a telje CD hálózatra érvényes 2 napi jegy teljesáron 580,-
koronáért, ezért a Juinor Pas, vagy ISIC igazolvány birtokosok csak 400,- koronát fizetnek, az országos hetijegy pedig nekik 810,- korona helyett csak 590,-.
A JuniorPas-szal a normál jegyárból is elérhető kedvezmény, pl. a6 km 10,- helyett 5,- korona, 100 km 120,- helyett 52,- korona, sőt Ausztria felé az EURegio árakból és
Szlovákia felé a relációs kedvezményes jegyárból is kedvezményt ad.
Adj'Isten! Nem tudtok valamit a Román vasutas"sztrájk"-ról(lógásról, munkakerülésről, stb...)? Azt írják, hogy reggel 7-15ig tart. Ha a Temesvár-Galac gyorsvonat elindul 6:10-kor, az végig fog menni, vagy beáll Aradra 3-ig? fontos lenne, mert este indulnék.
Néhány évvel ezelőtt nagyon zord téli időjárás esetében volt erre példa Békés megyében, az egyik kolléganőm tudott így mozdonyon utazni, bár ő nem élvezte ezt különösebben.
A Budapestről érkező gyorsvonat több óra késéssel érkezett meg Mezőtúrra a hófúvásban, ahonnan régen elment a Bz Szarvas felé és végül egy mozdonyt küldtek és az vitte át az utasokat Szarvasra.
Ha a lengyel állampolgárságú diák beiratkozik egy magyar felsőoktatási intézmény nappali tagozatára pl. fizetős képzésre szerintem ugyanúgy kap magyar diákigazolványt, mint egy magyar állampolgárságú és azzal jár neki a 67,5 %.
Szerintem meg nem. Elég macerás külföldi állampolgárnak beszerezni a magyar diákigazolványt. Megkapja előbb-utóbb, de hónapok is rámehetnek az adminisztrációra.
"egy lengyel diák nem utazhat Magyarországon 67,5%-ossal"
Ez viszont nem állampolgársági megkötés.
Ha a lengyel állampolgárságú diák beiratkozik egy magyar felsőoktatási intézmény nappali tagozatára pl. fizetős képzésre szerintem ugyanúgy kap magyar diákigazolványt, mint egy magyar állampolgárságú és azzal jár neki a 67,5 %.
Gondolom ugyanez a helyzet Lengyelországban is. Nem amiatt nem kap egy magyar diák ott kedvezményt, mert magyar, hanem, mert nincs ottani diákigazolványa - amire ott egyébként a helyi tömegközlekedésben is félárú jegy jár.
Az EU-s állampolgárokat állampolgárság szerint nem különböztetheted meg, de ez nem is állampolgársági alapú "megkülönböztetés", hanem a diák státuszhoz kötődik és ezt szerintem nem tiltja semmi.
Más kérdés, hogy ez valóban csak a keleti blokkban van így, a nyugati országokban a diákstátusztól független, csak életkorhoz kötöt kedvezményre jogosító kártya (és esetleg az iskoláig, főleg kisiskolásoknak helyiben vagy helyköziben az ingyenes utazás) járja.
Ha nálunk is áttérnének egy ilyen rendszerre, rögtön kevesebb lenne a diákigazolvány hamisítás, jogosultalan érvényesítés (igaz, akkor valószínűleg a kedvezménykártyát próbálnák meg hamisítani).
>Őőőő, akkor Ő miért kapja a fizetést? :) Nem vagy tájékozott. Megpróbálja a MÁVot a konkurenseket illetően eukonform viselkedésre bírni, mert ha nem, az EU megbünteti a MÁVot (vagyis az országot, mert azt is mi fizetjük), és nem javul az országban elérhető szolgáltatás színvonala. Igen, Őőőő. :-))
>Mi a francot csinál 1,5 millás fizetésért? Jobb lett a menetrend? Jobb lett MÁV val utazni? De könnyű titeket átverni... :-))
A menetrendért NEM Ő kapja a fizetést. Az utazás minőségének megteremtéséért sem ő kapja a fizetést. Akik kapják, azok mit csinálnak? AD annyit már tett, hogy egyszer munkára kényszerítette a MÁVot. Nagy teljesítmény. Azóta sok MÁVos (a vastagja...) őt szidja.
A 2107-es gyorsvonatot Párkányból Budapestig 350 016 húzza, mögötte az egyébként szokásos Szilivel. 10.10 körül érkeznek a Nyugatiba. A Gorilla egész nap itt lesz, mozdonyvezetői tanfolyam nézegeti. Holnap délután megy vissza az Amicus gyorsvonattal.
Na az ilyeneket rúgnám seggbe és menjen el kapáni. Mi a francot csinál 1,5 millás fizetésért? Jobb lett a menetrend? Jobb lett MÁV val utazni? Vagy csak ülnek, konferenciáznak meg utazgatnak külföldre "tanulmányútnak" álcázott nyaralásra :))
Én felajánlanék egy állást...Ennyi a fizetés..ha megfelel akkor mehet, ha nem akkor keresek mást. Nem így lenne a normális?
>De ha akcióznak, én is azt teszem: napi két feljelentés. Két hét alatt elfogy az összes pénztáros a Keletiben... Aztán a Nyugatiban... Aztán a Déliben... Aztán csak levonja valaki a következtetést
És a következtetés levonása után gyorsan visszaveszi az összes kirúgott pénztárost, mert rájön, hogy a rossz pénztáros is jobb a semminél. És eztért a fizetésért jobbat nem kap, az 100%.
" A vasútszabályozásért felelős miniszteri biztos havi másfél milliós fizetéssel sem éri be, s talán ezzel is magyarázható, hogy csúszik a Magyar Vasúti Hivatal felállítása.
.A gazdasági és közlekedési miniszter tavaly nyáron nevezte ki Antal Dánielt a vasútszabályozásért felelős miniszteri biztossá. Érdekes, hogy bár a hatósági jogkört betölteni hivatott s a most felállítandó Magyar Vasúti Hivatal független a MÁV-tól, annak a pénzéből gazdálkodik, a miniszteri biztos a MÁV Andrássy úti székházában az egyik legjobb irodát kapta, teljes felszereléssel, titkárnővel, a felajánlott fizetést viszont kevesli.
Eredetileg arról volt szó, hogy a majdani hivatalbancsak húszan dolgoznak, de a miniszteri biztos már kétszáz munkatárssal számol, akiket négy főosztályba szervezne. Mi több, bár a vasúti törvényen jó egy éve dolgoznak a tárca és a MÁV jogászai, a miniszteri biztos most a törvény végső formába öntéséhez külső jogi szakértőktől kér segítséget - "potom" 300 millióért!"
De tőlem árulhatnának itt is 500+-os belföldi jegyet is pl. 1000,- forintért. Biztos lenne keletje.
Ezzel nekem sincs bajom, csak további káoszt vezet be a jegyárakba, igy azok már teljesen kibujnak a kiszámithatóság alol. És erre a vasutnak is meg az utazonak is fel kell készülnie.
Ez aztan az Extra utazas! Persze csak annak aki birja a kicsit nagyobb zajt: kurt, vontatomotor, illetve a teloc allando "kattogasat", nameg az ebersegi neha fel-fel bukkano vijjogasat.
Tegnap utazom a 2-es vilin és az alábbi story-ra lettem figyelmes:
Felszált 3 srác (olyan 40 körüliek) Egyik meséli a többeiknek:
- Képzeld, jöttem volna fel pestre és vártam az Intercity-t de késett...kiderült hogy valakit elgázolt egy vonat és emiatt áll a forgalom...Hát már eléggé tele volt a peron amikor megjelent egy mozdony, ami megállt a peronon várakozók előtt.. A Mozdonyvezető kinyitotta az ajtót és illedelmesen megkérdezte: "Pestre valaki???" Hát monduk hogy szinte mindenki Pestre menne, és néhány ember (akinek szerencséje volt és felfért a mozdony elejébe ill. hátuljába) Aztán lazán közölte hogy itt ugyen nincs Wc szóval ha valakinek "ki kell mennie" az szóljon aztán majd megállunk a susnyásban...
Hát ilyen sztorikat hallok szerintetek ez szabályos így?
Mondjuk le a kalappal a mozdonyvezető kézségessége előtt, mert miért menjen üresen a mozdony ha elvihet X embert ilyen esetben. Csak sajna ha én akarok mozdonyban utazni akkor ilyen indoklás-olyan engedély stb kell, mostmeg tök lazán fel lehetett szállni..
Újabb "szaklap" cikk: mai metro 2.oldal: "A MÁV Hajdú Vasútépítő Kft üzemében három, egyenként tízszemélyes kocsit építettek, és felújították a szerelvény dízelmezdonyát. a 76cm nyomtávú kisvasút a Hortobágyi Nemzeti Parkban az öreg halastavak mellett 4,3km-es úton közlekedik majd. Az utasok vonatból figyelhetik a vízimadarak életét."
Ez jo volt. Nem akarok OFF-olni, de tudned nyomos es sulyos peldakat felhozni ahol valoban tortennek valos torvenyes visszaelesek es fejet hajt az apparatus elotte mert a kulfoldi az szent.
De ha akcióznak, én is azt teszem: napi két feljelentés.
Te időutazó vagy? Az 50-es évekből kerültél ide?
Két hét alatt elfogy az összes pénztáros a Keletiben... Aztán a Nyugatiban... Aztán a Déliben...
Szörnyű csapás lenne neked! Kicsit többet kéne utaznod, ha valakivel szórakozni akarsz.
Aztán csak levonja valaki a következtetést
Szerintem te vonnád le a következtetést. Milyen unalmas lenne az életed, ha nem lenne kit b*szogatni! Elképzellek, amint otthon ülsz, terítőt horgolsz és alig várod, hogy a jegykiadó automaták helyett élő emberek ülljenek újra a pénztárakban.
Nem tudok olyan vasúti kedvzeményt uniós országban, amit Te vagy én azért nem kaphatunk meg, mert nem vagyunk ottani állampolgárok.
Úgy tudom, hogy a keleti blokkban ahol nincsenek BahnCard-ok, ott a hagyományos diákkedvezményt félárú jegy 10-12-15 év felett csak érvényes diákigazolvány alapján adják. Így pl. egy lengyel diák nem utazhat Magyarországon 67,5%-ossal. 33%-ossal viszont igen.
Szerintem - legalábbis a helyközi közlekedésben - inkább korlátlan számú 90 %-os jegyet kellene biztosítani a 65 éven felülieknek a mostani ingyenesség helyett.
Támogatom. Amúgy a 65 év felettiekenek is ez a jó, mégha első pillantra ez nem úgy tűnik, mert ha egy járat tele van 65 év feletti nem fizetőkkel, akkor nagyobb esélye van halállistára kerülnie, mint egy olyannak, amin azért jórészt fizető utasok vannak.
A keddi nap mottója lehetne, hogy a vasútbarát jogérzet még az ún. "népi" jogérzeten is túlmutat. (Értsd: a népi jogérzet az ún. igazságérzethez áll közel, a vasútbarát jogérzet meg a hülyeséghez..., ld. közfeladat, jogi személy fogalmak).
Sosiforda:
Na ja. Lényegesen finomabb kérdés, ha a nyugdíjasok ingyenes utazásának korlátozását nem a pesti bácsikára, hanem a falusi nénikére értelmezzük :-) . Ha nincs járat, csak csúcsidőben, akkor a kedvezményt kizárása már nem magyarázható meg észszerű érvekkel. Elgondolkodtattál ezzel a 90%-os kedvezménnyel, bár a 67,5% is szimpatikus nekem :-)
radio100Józsi szép képei után egy kis helyzetjelentés tőlem is a 120-as vonali vágányzárról és a 128-as vonalra terelt nemzetközi gyorsokról:
Eddigi tapasztalataim szerint a nemzetközi gyorsok általam nem várt pontossággal közlekednek.
Eddig egyetlen késővel találkoztam, pont azzal, amivel utaztam is a 128-ason, de ez a késés sem volt vészes:
Tegnap a Transbalkánhoz mentem ki Kötegyánba. A vonat 7.12 helyett 20 perc késéssel érkezett meg Salonta (Nagyszalonta) felől. A határőrök elég nagy készültséggel várták, az ellenőrzés alatt egyikük a vonat bal oldalát, a másikuk a jobb oldalt tartotta végig szem előtt, míg a kollégáik a vonaton dolgoztak.
Leszálló utas nem meglepő módon nem volt.
Felszállni kívánó utas sokáig csak én voltam, a határőri vizsgálat befejezésekor közelítettem meg csak a vonatot, így is előbb az egyik határőr nem engedett felszállni, a másik aztán igen.
Az utolsó pillanatban még felugrott egy sporttáskás, románul beszélő srác is, gyanítom, hogy a közúti határátkelőtől kerülhetett ide.
A vonat végül 7.50 helyett 15 perc késéssel indult el Kötegyánból és Sarkadon keresztezett a 128/37612. sz. személlyel.
Békéscsabára érkezve a késés már csak 7 perc volt, nem azért, mintha annyira vágáztunk volna, csak ennek a vonatnak számomra eléggé érthetetlen és kereszt által nem indokolt módon 45 percet adtak meg Kötegyán és Békéscsaba között,a többinek 37-et és a 37 perc nagyon reális, így könnyű volt pont ezt a 8 perces különbséget lefaragni.
Békéscsabán 10 körüli leszálló volt.
Délután megnéztem Sarkadon 17.21-kor a Béga és a Pannonia keresztjét. A Béga Csörgőtől szokatlanul szinte hangtalanul érkezet a kijárattól jobbra a 2. vágányra pontosan és hamarosan átdöngetett megállás nélkül a 3. vágányon a Bukarest felől érkező Pannonia is, szintén pontosan.
Sarkadon megdöbbentett, hogy a menetrend szerint 17.39-kor, a vágányzári menetrendben 5 perccel később, 17.44-kor induló 37665. sz. Vésztő/Salonta-Békéscsaba személyvonatra (Bzmot+Bzx Vésztőről és Bzmot Salontáról rajtam kívül csak 2 felszálló volt, közülük 1 MÁV dolgozó.
Kellemes meglepetés volt viszont, hogy a Salontáról jövő Bz motorkocsiban 15 Romániából jövő utas volt az 1300,- forintos Kötegyán-Salonta-Kötegyán nemzetközi jegyár ellenére is így hétfő délután (a CIV jegyekről, a vámvizsgálat miatt még nyitva lévő nagy táskákról és a beszélgetésükből lehetett tudni, hogy onnan jöttek).
A kötegyáni határátmenet utasszámairól és (csökkenő) tendenciáiról egyébként részletes, persze nem a MÁV-tól, hanem a Határőrségtől származó adatok vannak egy - éppen a nemzetközi gyorsok átterelése kapcsán írt - hosszú Békés Megyei Hírlapos április 30-i cikkben. Sajnos az onlineban nem volt meg, de ha érdeklődésre tart számot, a lényegét beírhatom.
A vonat pontosan ért Békéscsabára 18.22-kor.
Itt a 18.35-ös lökösházi vonatpótlót céloztam meg. A pótlást magánbuszok végzik, mint a múlt alkalommal, a járművek közül több már akkor is itt van, de most több, legalább 10 busz van forgalomban, mivel napközben is van pótlás minden vonat helyett, nem csak este.
A 18.35-kor induló vonatpótló járat 2 busz volt, egy Ikarus 256-os szóló és egy Ikarus 280-as csuklós. A két buszon összesen kb. 70 utas volt. Már Békéscsabát elhagyva látszott, hogy hegesztenek a pályán és élénk munka folyt Szabadkígyós állomás bejárata előtt is.
Szabadkígyóson a forgalmista minden buszhoz kimegy a főútra meneszteni. Utascsere a mi buszunknál nem volt, az előttünk menőnek, amin a kalauz is utazott, 1 utasa volt itt.
Kétegyházán, ahová 19.05 helyett 3 perccel korábban érkeztünk, az utasok többsége leszállt, én is. Jól hallható hangosbemondós figyelmeztetés után a forgalmista indítására pontosan indult tovább a 2 busz.
Itt látványos az építkezés, mert a 2.sz. vágány fel lett szedve, és kb. 1 méteres mélységig az aljzatot is felszedték a markolók.
Itt az állomás mellett pihent is egy IK 256-os vonatpótló, de ő nem is mozdult az este során.
Kétegyházán dicséretes módon nemcsak hirdetmény és a naponta 4.30-17.00-ig nyitvalévő pénztár ablakán figyelemfelhívó kis felhívás van a vonatpótlásról, de gyártottak külön vágányzári érkezési- indulási jegyzéket a voantpótlóknak és a 121-es vonali vonatoknak.
Ilyen külön vágányzári indulási jegyzék - a múltkorihoz hasonlóan - van Békéscsabán is, ami tényleg pozitívum, mert ez az utasok által legnézettebb kiírás, a hirdetményeket - amit itt pl. a bejárati ajtóra is kitettek - úgysem olvassák el.
Békéscsabán kedvezőtlen változás viszont, hogy az egyébként csak 18.00-ig nyitvalévő, az autóbuszállomáshoz vezető közvetlen átjárót most a vonatpótlás idején sem hagyják nyitva este, pedig a múltkor úgy volt.
Kétegyházán már bent állt a 2. vágány és helyének felszedése miatt egy kis földnyelven megközelíthető 3. vágányon a 19.50-es mezőhegyesi személy szerelvénye és bár még ahhoz jött későbbi vonatpótló, vagy 7-8 utas már várta 19.05-kor az indulást.
Vissza Békéscsabára a 19.25-kor induló vonatpótló is pontos volt, egy busz jött, egy IK 255-ös. Döbbenetemre Kétegyházán felszálló csak én egyedül voltam. Leszálló nem volt. A buszon 4 utas ment Lökösházáról Békéscsabára, ebből hárman egyenruhás haátrőrök. A szabadkígyósi állomsánál volt 3 felszálló (a pályaépítésnél dolgozók), így 8 utassal ért be a busz Békéscsabára, 5 perccel idő előtt, 19.50-kor.
Szembe jött a Békéscsabáról 19.17-kor induló vonatpótló, ami 3 szóló buszból állt, 2 db. IK 256, 1 db. Ik 266 személyében.
Vonatpótlók fordabeosztása eléggé nagyvonalúnak tűnt, bár lehet, hogy csak a pihenőidő miatt volt, de a Békéscsabára megérkezett busz üresen kiment Szabadkígyósra pihenni, egy ott látott IK 256-os pedig üresen bejött Békéscsabára a 20.23-as pótlóhoz.
Békéscsabán a táblázáson és a hirdetményeken kívül a hangosbemondó is korrekten felhívta a figyelmet a pótlóbuszra, sőt Kétegyházára történő jegyváltáskor a pénztároshölgy is.
A Budapestről 20.00-kor érkező 748.sz. gyors és az Orosházáról 20.15-kor érkező 7746.sz. személy egyaránt -1-el érkezett. Utóbbi a 16. Uzsgyi volt, szólóban, 6 (hat) leszálló utassal. Gyulára a 20.17-es személyvonaton (szóló Bz) 13 utas ment.
A Békéscsabáról 20.23-kor induló lökösházi vonatpótlót 2 busz vitte. Egy Pécsről selejtezett helyi kék-fehér IK 280-as csuklós és egy IK 256-os, de egy is elég lett volna. A csuklóson 20 utas volt, a szólón 5 utas + a kalauz.
Az biztos, hogy - más vonatpótlásoktól eltérően - nem volt alulméretezve a pótlóbuszok kapacitása.
Szabadkígyóson utascsre nem volt és Kétegyházára 5 perccel hamarabb érkeztünk.
A pótlóbuszok 30 perces menetidejéhez képest az útvonal minden Volán megállójában megálló Körös Volános járat hivatalos menetideje 25 perc, így ez a -5 perc nem is olyan "nagy teljesítmény", bár döngettünk elég szépen a csuklóssal.
Továbbindulás Lökösháza felé most is pontosan történt, a csuklóson 6 utas maradt, az Ik 256-ason 4 utas.
A szembejövő 20.29-es Kétegyháza-Bcs. pótló egy szóló busz volt, a 20.20-as Lökösháza-Bcs. vonatpótló pedig 2 IK 256-os, ezek utasszámát nem tudom.
A 21.21-es mezőhegyesi személy szóló Bzjére lett a mi buszunktól Kétegyházán 3 utas, de ez az utasszám még nőhetett, mert a "saját pótlója" csak 20.46-kor indult Békéscsabáról.
Ha hallottál olyan pletykát is, amit nem akarsz nyílvánosan leírni, de e-mailben esetleg megosztanál velem szívesen venném!
A jogi lehetőségek tárháza végtelen: aki túléli az FVF, a Rendőrség, Ügyészség, ombudszman, a GVH, és Devecz úr viharait az talán azt a lehetőséget választja, hogy végre dolgozni kezd és nem csak a Közlekedési Értesítőben jelnnek meg a Hirdetmények a díjszabásokról, hanem a valóságban is!
De ha akcióznak, én is azt teszem: napi két feljelentés. Két hét alatt elfogy az összes pénztáros a Keletiben... Aztán a Nyugatiban... Aztán a Déliben... Aztán csak levonja valaki a következtetést, hogy talán nem az utasokkal van a baj...
Van még nagyobb kalapácsom!!! Ha harc, hát legyen harc! :))))
Ha már jogászkodás: ki tudja, hogy ki vagyok? Ki látta a MÁV-nál a személyim, vagy az útlevelem? Csak a BME-n három van belőlem, három Andó Gergely...
Belegondoltak már az "érintettek", hogy mi lesz, ha a sajtó mártírt avat belőle? Végighaknizhatom a sztorival a magyar médiát... És van is hozzá kapcsolatom...
Idéznék a MÁV jogtanácsosok magas szakmai színvonaláról: HVG, 2005. május 7-e 106. oldal "Mesemmisített MÁV-tender" cikk ELSŐ mondata:
"Ne humorizáljon, komoly dologról van szó" - intette rendre a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a MÁV jogi képviselőjét az április 19-én több mint 9 órát igénybe vett tárgyalás során."
Hát ilyenek ezek a MÁV jogászok. Humorosak. Mint ahogy az egész cég kész röhej...
- Pannonia szilivel érkezik pontosan a 8ra,majd kb 4 kocsi kivételével egy szöcske a 155össel áttolta a 7re,ahol már ott állt a 3 Lháza-Prága viszonylatú kocsi...
- Goldoniról kuss,majd 21:05körül beharsogtak +10et...végül 21:10kor állt meg a 6on,utas nem nagyon volt rajta,az olasz bringaszállító paklis viszont elég érdekes látvány....
- kb 20:55kör érkezett a 13ra a 911,azon voltak elég sokan,mert a 9. vg melletti peronon kész tömeg jött velem szembe...
- amúgy a 9en állt a reggel Győr fele menő gyors szerelvénye,7 kocsival,ebből 2Bko ( a tisztább fajta) + "Ao (19-57 és 19-37,2.o-nak leminősítve,s kibárcázva)+2Bo +B,de ez utóbbi kocsiszekrénye nem az a magas volt,hanem a sima 20-37esével megegyező(psz. 20-37 148)
- Goldonin iránytábla az ajtókon: EC Carlo Goldoni , Venezia....- Gyékényes- Budapest Déli Pu.....:)))) (Gs-Bp közt biztos azért nem írtak állomást,mert gondolták,h a MÁV úgyis össze-vissza módosítgatja az útvonalát belföldön...:))))
Jobb gőzhenger üresjárati szelep szétesett, elvakolni nem sikerült.
Köszi a pontosítást, Hernyóbűvölő kolléga is ott volt a gépnél. Elvakolni rongyok betömésével próbálták, eredménytelenül. A bal oldali hajtómű pedig éppen holtponton állt, se előre, se hátra.
Ha ugye nálunik már lehet fapados repülőjegyet (Wizz Air) venni a Tesco áruházakban, akkor én állnék elébe, hogy a Spar-Schiene Fortuna Ticketet meg árulják nálunk is a Lidl-ben. Legalább nemcsak Budapesten lehetne venni.
De tőlem árulhatnának itt is 500+-os belföldi jegyet is pl. 1000,- forintért. Biztos lenne keletje.
amicus (177511)
"a "társadalmi béke érdekében" (...) a helyközi, és a városi közlekedésben egyaránt érdemes lene elgondolkozni, az ingyenes utazás időbeli korlátozásán."
Szerintem - legalábbis a helyközi közlekedésben - inkább korlátlan számú 90 %-os jegyet kellene biztosítani a 65 éven felülieknek a mostani ingyenesség helyett.
Ez anyagilag nem lenne súlyos érvágás - nem egy olyan van a körükben a rokonságban, aki egyszerűen nem száll fel fizetés nélkül a buszra, hanem megborravalózza a sofőrt, gyakran jóval többel, mint a 90 %-os jegy ára - viszont rögtön lennének a korrekt árkiegészítéshez pontos(abb) utasszám adatok.
Persze poltikailag ez nyilvánvalóan nehezen felvállalható kérdés, hiszen szerzett jog megnyírbálása lenne, akkor is, ha az országot át lehetne utazni 374,- forintból (ez ma az 550 km feletti 90 %-os jegy ára).
Az időbeli korlátozásnál arra is gondolni kell, hogy az ország egésze azért még nem állt át a 60 percenkénti ütemes menetrendre, sőt mostanság inkább a ritkítások vannak műsoron.
Hiába szeretnék "kiiktatni" ezeket az időseket egyesek pl. a reggeli buszokról, van nagyon sok olyan vidéki vonal, ahol vagy reggel mehet be busszal a városba/megyszékhelyre orvoshoz, vásárolni, vagy csak délután (pl. a 14.00-s műszakhoz menő busszal), mert máskor nincs járat. Igaz ez több vasútvonalon is. Ha pl. 8.00 után használhatná csak a kedvezményt, akkor legkorábban 12.07-kor érhetne be Nyíregyházára Vásárosnaményból, a 112-es vonalról nem is beszélve.
Nekik sokkal igazságosabb lenne 0 helyett 25 forintot mégis fizetni a jegyért a pl. 6.20-as buszon, mint azt mondani, hogy oké, mehetsz orvoshoz, piacra reggel 241 forintért, vagy délután, amikorra ezek már bezártak szétnézhetsz a városban ingyen is, mert a következő buszon, néhány óra múlva már nem kell jegy.
Hegetomi (177645):
"Arról már persze ne is álmodjunk,h az Uniós országokban megkapjuk az ottani állampolgároknak (és diákoknak) járó kedvezményeket. Ennyit az egyenlőségről....."
Nem tudok olyan vasúti kedvzeményt uniós országban, amit Te vagy én azért nem kaphatunk meg, mert nem vagyunk ottani állampolgárok.
Vehetsz pl. BahnCardot Németországban, vehetsz VorteilsCard-ot Ausztriában (sőt Sopronban is), de ugyanígy Carta Amicotreno-t és társait és ezzel ugyanúgy megkapod a vasúti kedvezményt, mint a helyiek.
Diákkedvezmény helyett ilyen - kártya kiváltásához kötött - életkorhoz kötődő kedvezmény van, ami szintén független az állampolgárságtól, de még a diák státusztól is.
Erre azért a MÁV is ügyelt, hogy hirdetményen kihírdette, hogy a 26 éven aluliak 33 %-os kedvezméynét más uniós állampolgárok is igénybevehetik.
Persze, az Üzletszabályzatot nem módosították, de hát ilyesmire nem adnak:((
orangutan (177668):
"Egy német diákigazolványra milyen kedvezmény jár német távolsági vonatokon?"
Az égegyadta világon semmilyen. 0 %.
Ahogy v_peti is írta, vehet magának Bahn Cardot, az életkora és nem a diákstátusa miatt olcsóbban, mint a "felnőttek" és a BahnCard alapján vehet 50 %-os kedvezményű jegyet.
BahnCardot Te is vehetsz az első német jegypénztárban. Teljesen független az állampolgárságtól.
Ez a katasztrofalis vonal lenne az utolso elotti kepen lathato?
Igen Vésztő-Szaghalom között, 40-es pálya. De itt egy másik kép innen:
Amúgy érdekes, hogy volt egy rövid rész, ahol 48-as betonaljas pálya volt, de a legjobban az a rövid rész tetszett, ahol a hevederek olyan távolságra voltak a vágányon, hogy a Bz egyszerre ütemesen kattogott, azaz tengelytávra voltak a hevederek. Meg amúgy az egész vonalon érekes a 127-128-on a bizberek érzékelőinél a sínszál koronáján lévő cikk-cakkos magasítás, amivel jobban kontaktál a Bz könnyű kerekeivel, jó hosszan voltak ilyenek. Ezzel a megoldással eddig előszőr a 35-ös vonal bizonyos részein találkoztam.
Már folymatban van, A.G. összes "jó" ismerőse /akikkel mailozik/ már a MÁV jogásznál volt, hogy milyen lépéseket lehet tenni érte, ellene, nem is tudom mit is akarnak a sok verzióból.
"Service Temporarily Unavailable The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later."
Ezt kapom a linkre kattintva. Később próbálkozok...
Ilyen érzésem nekem is szokott lenni. De azért néha sikerül "nagyvadat lőni" :-))
fel tudtam venni a 2125-ös csörgő beindításának hangját!
Az jó! Mivel vetted fel? Terjedelmes fájl? Úgy értem küldhető? Ha igen, kaphatnék egy ilyen mellékletű mailt? :-) [ide: bcsanyi kuckac axelero pont hu]
Na ez erdekes, en Balatonkereszturon lattam egy Daciat meg egy tucat poret az I. vaganyon kb. 2 hete.
Dacia nem volt tervetve, ill. nem is járt a kéthelyi kiszolgálásban. Az a Dácia amit láttál valószinűsíthetően a kereszturi forgalmista autója volt. :-)))))))))
Ez elég ritka. Én minden ilyenről lemaradok. Bár ma reggel szerencsém volt, mert fel tudtam venni a 2125-ös csörgő beindításának hangját! Nagyon király!
Az M7 építéséhez Hajmáskér- Balatonszetgyörgy-Kéthely között a kőszállítás május 2. után megszünt! SZVSZ el sem kezdődött. A vágányzár lemondva. A kőszállítás Uzsa - Balatonboglár között továbbra is működik. Továbbá a betonelemek szállítása folyamatos Balatonboglárra.
Errefelé a tolvaj azonnal 500 Eurot fizet (bármilyen keveset is lop), és a zsaruk viszik el szintén önköltségen kb. 6 orás jegyzökönyvfelvételre, illetve kártérités meghatározására....
Nagyon helyes! Követendő gyakorlat lenne nálunk is, de nemcsak a tolvajok, hanem a firkászok számára is.
A LIDL majd biztos beteszi egy jo kinézetü marhanagy papirdobozba, hogy ne lehessen menetközben (mármint a kasszához menve) csak ugy zsebre rakni.
Errefelé a tolvaj azonnal 500 Eurot fizet (bármilyen keveset is lop), és a zsaruk viszik el szintén önköltségen kb. 6 orás jegyzökönyvfelvételre, illetve kártérités meghatározására....
Látva a mai Híradót, a Maros IC utasai még könnyen megúszták a késsel hadonászó utast: a 21-es buszon tőrt döftek egy srácba.
Ezen hírek nem épp a közösségi közlekedés igénybevételére ösztönöznek. Kisebb ugyan a baleseti halál esélye, de könnyebb bunyóba keveredni... Tegnap is az egyes villamoson a Művészetek Palotájából hazafelé... ja, ez itt OFF. Bocs.
LIDL van már nálunk is. De ez egy papírfecni? Vagy valamilyen tasakban van? Mert a kis méretű és/vagy értékes áruk ki nem fizetése arrafelé is divatban van. Annakidején sok 50 és 100 márkás pénzbüntetést kilátásba helyező feliratot láttam az áruházi tolvajok elriasztására.
>Ezt a félváltós megoldást siklasztó saru helyett már a kezdeti időkben is alkalmazták Angliában.
A hetvenes években láttam Prágában is, ott a kétvágányú pálya mellett kőfal volt, és az amelletti vágányban mindkét sinszálban volt ilyen, és a kisiklasztott kerékpárt nem terelte oldalra, mert mindkét irányba veszélyes lett volna, hanem simán a zúzottkőre, ahol remélhetőleg gyorsan megállt.
OFF: >[jogi személynek ... személyiségi jogai]Szerintem az sincs neki, de hagyjuk mert ez vasutas topic nem pedig jogi. Pl. a jó hírnévhez egy intézménynek is joga van. ON.
> Miért nem mentél a fapados repcsivel, ha az oda-vissza 30ezer alatt van? provokativ kérdés:)
Júni elején azzal megyek, 15ezerért oda-vissza. Nem provokálni szeretnék, hanem külföldre utazni, vonattal, olcsón. Azt mondjátok akkor,h a minisztérium illetékesebb volna a MÁV-nál? Érdemesebb talán nekik feltenni a kérdést? Nekem is ajánlották e-mailben a Domino kedvezményt + IR-t, de azokkal sem lett volna kedvezőbb.
Azt, hogy ki van téve egy mutatos dobozva (akár a földön is), s minden segitség nélkül a vevö annyit visz el belöle amennyit csak akar, majd pedig fizet érte.
(Ha nincs a közelben LIDL üzlet, az nagyon hasonlit a Penny Market boltjaira - azaz minimum kiszolgálás, gyors kassza és minél nagyobb forgalom)
Nemet a palya, azon belul keletnemeteknel volt ez a W betus jelzes. Regebben az ADR1, meg ez ebbe a korbe tartozo nemet TV-kent hajnalban adtak le utifilmeket amik a vezetoallasrol keszultek. Tegnapelott ra is akadtam egy ilyen felvetelre.
>...helyett sarukidobó. Ez nem... Ez nem magyar pálya, nézd meg a lassújelet (ha az...). Itt nincs gurítódomb, milyen sarut dobna ki? A sarukidobó mellett szokott lenni egy vályú a sarvaknak. Meg ott a mozgató mechanizmus doboza. Ez egy kisiklasztó váltó.
> Amúgy meg "jó esetben" vonattal is megjárhatod oda-vissza 98 euróért.
Kifelé én is a "jó" esetet választottam,de az EN-tal nem volt túl kellemes megérkezni hajnali fél3kor a vasútállomásra, tudva,h a szállást csak délután 5kor vehetem át...
És a jó eset is csak úgy volt érvényes, ha kb 3héttel megvettem a jegyet. Visszaútra már nem volt....
Miért nem mentél a fapados repcsivel, ha az oda-vissza 30ezer alatt van? provokativ kérdés:)
Azért van némi lehetőség: Pl. Euro Domino <26 vagy IR <26 vásárolható. Vagy 45-50%-os kedvezményre jogosító VorteilsCard Ausztriában, ca. 20-ért. Az iskolábajárás esetét kivéve 15 év felett ők is csak ezzel a kártyával tudnak utazni féláron.
Németországban ugyanez 100 u. Csak azt nem tudom, hogy ott pontosan hogyan van az erre való jogosultság. Külföldi állampolgárok (26 éven aluli/diák) is megkapják-e ezen az áron a kártyát, vagy nem.
> Amúgy meg "jó esetben" vonattal is megjárhatod oda-vissza 98 euróért.
Kifelé én is a "jó" esetet választottam,de az EN-tal nem volt túl kellemes megérkezni hajnali fél3kor a vasútállomásra, tudva,h a szállást csak délután 5kor vehetem át...
És a jó eset is csak úgy volt érvényes, ha kb 3héttel megvettem a jegyet. Visszaútra már nem volt....
> csak azt kell igazolni, hogy jogosult vagy az adott kedvezményre.
Igazolnám én,de hogyan? Magyar diákkal? Még a nemzetközi diákra sem jár szinte semmi kedvezmény.
Igen van IP alapu kulfoldi kedvezmeny, de azzal meg befoldre nem tudsz. Szumma szummarum tessek a szakminiszteriumnal reklomalni, ez nem a ceg sajat hataskore!
A helyzetet itt szerintem inkább ahhoz hasonlítanám, mintha belföldön is a külföldi simkártyámat kellene használnom, pedig van belföldi hiper-szuper kedvezményes tarifájú.....
Azt amúgy én is többé-kevésbé sejtem,h felsőbb utasítások határozzák meg az árakat,de hol lehetne tenni az efféle gyakorlat ellen?? Mert sztem sokkal több diák utazna külföldre vonattal,ha kicsit kedvezőbbek lennének a feltételek... Visszatérve az alternatívákra, ha ott vannak a fapados repülők, olcsóbbak, gyorsabbak, nem sokan fogják a vasutat választani. Bár a hangulatot, ahogy a Duna szűk völgyében kanyargó pályán halad az elöl és hátul is DB Taurusszal fogatolt szerelvény, azt nem adja meg a repülés.... :)
Erre a köv. választ kaptam a MÁV-tól: "Nemzetközi utazásnál a Személyszállítási Üzletszabályzat értelmében a teljes útra nemzetközi menetjeggyel kell rendelkezni."
Ez igy ebben a formában természetesen nem minden esetben igaz. A Nürnberg-Budapest viszonylatra igaz, de pl. Nürnberg-Debrecenre már nem.
Nem tudom az utasforgalomban mennyire érzékelhető már a fapadosok konkurenciája,de pl ezt az utat jó esetben 30 eFt alatt meg lehet úszni. Retúr!
2005 május 13-án, pénteken délután szeretnék Nürnbergből Budapestre utazni, majd hétfőn délután vissza. Melyik légitársaság hoz el, és mennyiért?
Amúgy meg "jó esetben" vonattal is megjárhatod oda-vissza 98 euróért.
Arról már persze ne is álmodjunk,h az Uniós országokban megkapjuk az ottani állampolgároknak (és diákoknak) járó kedvezményeket.
A valóságban persze a kutyát nem érdekli egy német jegypénztárban vagy vonaton, hogy milyen állampolgár vagy (kivéve az esetleg arra kószáló határőröket), csak azt kell igazolni, hogy jogosult vagy az adott kedvezményre.
Bizonyos rendeleteket - igy az arkepzest is - felsobb szintu miniszteriumi, esetleges nemzetkozi rendeletek es egyezmenyek alapjan allapitjak meg. Hasonlo ez mint a mobilos rooming. Hiaba van szuper-hiper kedvezmenyes dijcsomagod belfoldre, kulfoldre mindenki ugyan annyiert telefonalhat.
"Miert lenne jogserto? Bizonyos nevezzuk ugy altalanos feltetelek megismerese utan
Úgy van! Faktikus szerződésnek hívják ezeket!"
Ha nem is jogsértő, nevezzük un-ügyfélbarátnak. Tf. ülök a vonaton (Hegyeshalom - Bp.), én 6 eFt-t fizettem a jegyért a "Szabályzat" értelmében (nemztk. ár), más pedig 762 Ft-ot. (diák) Pedig ugyanúgy jogosult lennék a kedvezmény igénybevételőre. Ez bántja a csőrömet, mégha nem is vagyok jogász. Szívesen utazom vonattal, de egyetemistaként nyílván nem mindegy mennyiért. És ebben az esetben épp nem "szórakozásból" jártam külföldön...
En csak azert irom (s igazan nem akarok megserteni es leminositeni senkit sem), hasonlo gondolkodasu emberke a volt cegem ellen olyan zagyvasagokat hordott elo a targyalasokon es az igazsagugyi szakertoi szemlen, hogy csak na.
Erre pl. egy jo ugyvednek vagy felperesnek a valasza: Uram, ha maga a benzinkuthoz megy, nem maga diktalja az uzemanyag arakat, hogy ennyiert kaphassa. Megszabjak az arat, ha nem tetszik akkor menjen massal.
S ez a kijelentes nem un-ugyfelbarat kijelentes barki reszerol, hanem egyszeruen megmagyarazva senki semmire sincs kenyszeritve. Ebben az esetben megismerte a tag, hogy ennyibe kerul a munka, elfogadta, aztan megsem akart fizenti. A vegen busason rafazott a kamatok meg mas miatt.
Miert lenne jogserto? Bizonyos nevezzuk ugy altalanos feltetelek megismerese utan (ahol tudattak azt, hogy nem ervenyes magyar szakaszra a kedvezmeny), magad dontod el, hogy vegig utazol fizetve a tobblet terheket, vagy elmesz a hatarig es onnan nemzetkozivel.
Akkor lenne jogserto, ha nem lenne mas alternativad kiutazni vagy nem tajekoztatnak errol es esetleg megbuntet a jv.
Már csak az a kérdés, miért ilyen kevés? Sőt, eleve miért nem jár pl a diákkedvezmény a határig? pl: Nürnberg - Bp 25 eFt vs. Nürnberg Hegyesh. 18,5 eFt +Hegyeshalom - Bp ~770Ft. Ergo azért, mert külföldről jövök, nekem 5 ezer forinttal többet fizetnem Hegyeshalom - Bp szakaszra. Erre a köv. választ kaptam a MÁV-tól: "Nemzetközi utazásnál a Személyszállítási Üzletszabályzat értelmében a teljes útra nemzetközi menetjeggyel kell rendelkezni." és "Ha külföldre utazik a belföldi kedvezményét nem veheti igénybe még a határig sem. ( Személyszáll. Üzletszabályzat tartalmazza)" Olyan vonatokon sem, amelyek belföldi forgalomban is közlekednek! Gyakorlatilag az üzletszabályzatra hivatkozva kizárnak a számomra jogosan járó kedvezményből. Nem jogsértés ez? Megértem persze,h a nemzetközi utaztatás kb az egyetlen jól (jobban) fizető rész. Eddig. Nem tudom az utasforgalomban mennyire érzékelhető már a fapadosok konkurenciája,de pl ezt az utat jó esetben 30 eFt alatt meg lehet úszni. Retúr! Arról már persze ne is álmodjunk,h az Uniós országokban megkapjuk az ottani állampolgároknak (és diákoknak) járó kedvezményeket. Ennyit az egyenlőségről.....
Az Utazz te is vonattal sorozatomban a 708-as számú Maros IC-n történt minapi utazás rémképei elevenednek fel:
"... bementünk a nyugatiba, s onnan IC-vel Szeged. Ami érdekes volt, hogy 5 perccel indulás előtt szálltam fel, s Kökin sokan néztek ki az ablakon, hogy leszáll-e egy bizonyos személy.
Nos ez egy fiatalemberke volt, s kiderült még a nyugatiba felszállt egy késsel pénzt követelni ott, ahol én ültem. Összevágdosott jó pár széket, meg két gyereket, de nem vészesen. Adtak neki 200 Ft-ot, s ettől lenyugodott, de a kést a földhöz vágta, annak darabjait szedte utána föl a székek alól a vasútőr, aki értetlenkedett, hogy miért nem szóltak neki. Ő csak akkor jött ide, miután a srác Kökin az öngyújtóval jól megdobta a vonat oldalát...
Kellemetlen szitu lehetett az érintetteknek, az biztos."
6003-as számú vonat Szolnoktól 10km/H órával jön. Még Abonyban sem voltak, így minimum +20-szal jön majd be. Szolnokról még pontosan indult. Összefügghet ez a 100-as felújítással?
A PTE Kommunikációs Tanszékének szakestjének részeként Pécsett a Dante Caféban szerdán (május 11.) 19-kor a vasútról szóló beszélgetés lesz. A következő témák lesznek napirenden:
-az elhagyott/használaton kívül helyezett vasúti infrastruktúra (pl. állomások) újrahasznosítási lehetőségei konkrét nemzetközi példákon keresztül (a probléma elméleti és gyakorlati oldala);
- ezen létesítmények lehetséges szerepe az adott települések életében;
- egy-egy ilyen újrahasznosítás milyen gazdasági és szimbolikus hatásokkal járna a települések életében;
- a nógrád megyeihez hasonló projektek megvalósítási lehetőségei magyarországon (különösen pécsett, pécs környékén), illetve ennek akadályai, gátló tényezői;
- a közösségi részvétel és a "community design" a településfejlesztésben stb.
Meghívott beszélgetőtársak - Pelényi Margit - építész - Hübner Mátyás - a pte rektorhelyettese, az Urbanisztikai tanszék vezetője - Tahi József, máv- pécs, területi képviselő
Mindenkit szeretettel várnak! (Érdeklődni lehet a szocreal kukac vipmail pont hu címen.)
Ahányszor leírjátok ezt bármilyen vonatról, hogy valószínűleg/talán/esetleg lenne rajta utas, mindig égnek áll a hajam. Van a MÁV-nak már most is egy csomó olyan vonata, amin van utas. Először szállítsa el azokat kulturáltan, aztán, ha ez megvalósul, akkor szétnézhetünk, hogy hol lenne még lehetőség utasok szerzésére.
Nem kell messzire menni, radio100jozsi elég sűrűn beírja ide a Monor - Bp. Nyugati közti állapotokat.
"...Ilyen vonat volt... Gerulata, ha jól emlékszem. Nem tolongtak rajta az utasok..."
Ha Dorog után Esztergom felé kanyarodik, akkor talán tologtak volna? Esztergom és Budapest között (is) csak a hülye, a szabadjegyes meg a vasútbuzi utazik vonattal.
Napi egy vonat nem vonat. Különösen nem kora délután. Nem kell csodálkozni, ha nem volt rajta senki.
Ha rajtam múlna, egy vonat sem menne Esztergomba, inkább Komáromba. De szerencsére nem rajtam múlik.
Ha reggel 1/2 7 és 7 óra között érne be, és délután 1/2 3 és 5 óra között indulna, akkor valószínűleg lenne rajta elegendő utas. Ha megjön a megrendelt 5 vagy 10 Dezsőke, akkor mehetnének úgy is, hogy Dorogon szétakaszt, majd tovább Komárom felé, visszaútban pedig Dorogon összezár, majd irány Bp.
Így Dorogon kellene ca. 5 perc tartózkodás emiatt, főleg visszaútnál.
Aki meg Esztergomból megy Komárom felé, az meg átszállna Dorogon az Esztergomból jövő vonatról.
A vasutasok csütörtöktől szombatig, 7 és 15 óra között sztrájkba lépnek, mert tegnap kudarcba fulladt a Román Vasúti Társaság (CFR) vezetőségével folytatott tárgyalás - számol be a transindex.ro hírportál.
A tiltakozás oka, hogy az idén 25%-kal csökkentették a beruházási alapot. Az alkalmazottak jobb munkakörülményeket, 10,7%-os fizetésemelést, havi 20 ebédjegyet követelnek. A Mozdonyvezetők Szövetségének kolozsvári fiókja a munkabeszüntetés idején 3 Kolozsvárt érintő gyors, 2 intercity és 9 személyvonatot függeszt fel.
Jól emlékszel! Az 1996-os menetrendbe még Aquincum és Gerecse nevű gyorsított szerelvény is járt erre, ami kiment egész Bratislava-ig. Nem volt tele utassal az tény.
A régi szép idők amikor még a 2-es vonalon csörgőáradat volt....
Egyébként abba az időbe volt a Dorogig közlekedő vonat amin szintén alig voltak, asszem naponta négyszer jött.
Dorogon láttam őket, sajna csak egy fotót csináltam a BZ-ről (de az jó lett), de vagy 15-20 an lehettek, bejárták a Dorog-Leányvár közti szakaszt, én az átjárónál láttam őket.
Melyik állomás volt tele nagykutyával? Komárom? Mert ha ott jártál, akkor kérnék egy kis helyszíni beszámolót: van-e feszmentes, milyen gép van most ott?
Sziasztok! Ma reggel a 326-os BZ próbautat tett Komárom-Dorog- Budapest Nyugati szakaszon. Nem tudja valaki pontosan miért volt szükség erre? Én annyit hallottam azt vizsgálják ,hogy érdemes lenne-e egy Komárom-BP.Nyugati vonatot beállítani. Ha valakinek pontos infója van kérem írjon... egyébként tele volt nagykutyákkal az egész állomás.A fotót majd felrakom.
Ez így tényleg hülyén hangzik. A jogi személyeknek (~cég) ugyanakkor vannak az ember személyiségi jogaihoz nagyon hasonló jogai, így pl. jó hírnévhez való joga neki is van, gondolom ezt sértették meg (nem ismerem az esetet).
Most nem akarok itt jogi OFF-ot csinalni, de ha vannak jogi alapismereteid es ezt osszeveted az eddig altalad leirtakkal es a cselekedetekkel, tervekkel, akkor megerted.
Pontosan ezért kétlem, hogy a projekt hosszuéletü lesz.
A LIDL azon kivül, hogy "palettárol" árulja majd a jegyeket, (és ezért még náluk sorba is kell állni, meg fizetni is, hogy ezt egyáltalán megtegye), nem igen képzelhetö el, hogy valojában egy hosszutávu dolog lesz belöle.
Az természetesen mindig adva lesz (ahogy azt a LIDL eddig is teszi), hogy bizonyos dömping akciokat lefojtat - azaz kiteszi azt a néhány ezer jegyet a boltokba, amint az elfogy - löttek, és várni kell a következö akciora.
Tehát arra kétlem, hogy rászokik a német utas, hogy majd a LIDL-be fog rendszeresen járni vasuti jegyekért. Ez pontosan forditva mükédik, bemész a LIDLhez mondjuk gyümölcsért meg koláért és meglátod hogy nicsak van bianko olcso vasuti jegy amiért otthagyod a 49.90 Eurot és odahaza elgondolkozol a tetted értelmén......
A bianko jegyek egy árban vannak, és gyakorlatilag 160km feletti utazás esetén kedvezöbbek a normális jegyeknél.
(Ezért tart a kisérlet csupán május végéig, mert a DBAG-nek be kellett vezetni ezt a fajta dijazást, és majd meglótjók, hogy jol számoltak - vagy valamit javitani kell a rendszeren).
Nem hiszem, hogy hosszú távon ilyen olcsó lesz. Vagy ha igen, akkor vonathoz és kontingenshez kötnék. Igaz, erre nem lenne alkalmas egy könnyen kezelhető biankó jegy. De nem hiszem, hogy május vége után túl sok szünet lenne a végleges értékesítésí rendszer kialakításáig.
(Nem hiszem, hogy a LIDL ennél egy hajszállal is több szolgáltatást tudna adni).
Azért nálunk ennél még egy kocsmárosnak is felkészültebbnek kell lennie a díjszabásból. (Ld. kocsmapénztár) :)
Nem ismerem a konkret estet, igy nem tudok nyilatkozni. Viszont ha AG panaszaibol barmilyen jogi procedura lenne, akkor ha a MAV jogi kepviseloje utana nezne par dolognak akkor meg ok inditananak el egy procedurat ellene, es itt a fontos kulcsszo lenne a rautalo magatartas.
Igen, minimumárnál az "ab" szó lenne. Ez a von nem az a von ami a szótárban van, hanem birtokviszonyt jelöl. Így fejezik ki a sebességet is pl: mit einer Geschwindigkeit von 60 km/h.
A magyar jogi tudománnyal szerintem más baj is van. Tegnap hallottam a rádioban, hogy a rádio pert nyert valakivel szemben, és ezzel bebizonyosodott, hogy az illetö megsértette a rádio személyi jogait.
Aki ismeri a jogot mondja már el milyen személyi jogai lehetnek egy szervezetnek
Bizonyos ertelemben igen, de jogi ertelemben nem. Eloszor is egy gazdasagi tarsasagrol van szo amiben van allami tulajdon. De nem parhuzamosithato egy olyan kozfeladatot ellato intezmennyel mint pl. korhazak, rendorseg, stb.
Ezen intezmenyekkel jogviszonyban vagy mert fizetsz TB-t, barmikor betegellatasra szorulhatsz, stb.
Viszont egy szallitmanyozo ceggel lehet sosem allsz jogviszonyba mert sosem utazol vele.
Summa: egy jogi iteletben maskent itelnek meg a sulyat egy MAV elleni iteletben es mondjuk egy korhaz eseteben.
"közfeladatot ellátó szerv". A MÁV nem ilyen? A közszolgáltatást nyújtó cég nem közfeladatot ellátó szerv? És főleg: nem állami és önkormányzati feladatot lát el? Szóval állításod indokold...
Szerintem feljelenteseid elott kicsit csiszold a jogi tudasod:
4. közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső adat;
Szakmai nihilizmus. Mi lenne? Sőt! Ha a vonaton megpótdíjaz a kaller, akkor még egy köztörvényes is. Nekem mai eszemmel egy ilyen vita után az első utam a rendőrségre, a második az FVF-re vezetne, és egyik sem a MÁV-hoz. Az reménytelen gittegylet...
De az ICR-en az üzletpolitikai kedvezmény oly ritka, mint a TER buszon a magyar vonatjegyes utas. Minek ezzel foglalkozni? Mert amíg azt nem értik meg, hogy (ha már kretén módon szabályozták), addig KÖTELESSÉGÜK tudni, addig nincs miről beszélni...
P.stephenson!
OK, ha már jó híremet kelted: akkor a térképet megkapod a Művészetek Palotájában, egy "üzemlátogatás" során... :)))
Tegnap is találkoztam olyannal, aki ott volt a Morissettes vitánál. Ő is azt mondta igazam van... Nem érdekel ki nézegeti a leveleim, csak változtassanak. A Művészetek Palotájában erre látok esélyt, a MÁV-nál sajnos nem...
Írj egy mailt, hogy tudjam ki vagy a 80 térképre váró közül, és megbeszéljük a dolgot...
Jogi szekció!!!
Rá lehet e húzni a "közérdekű adatok nyílvánosságáról" szóló törvényt a MÁV díjszabásaira? Ki követi el a "közérdekű adattal való visszaélés vétségét"? Ezt nem lehetne ráhúzni a MÁV díjszabást titkoló viselkedésére? Ez esetben feljelentés kiegészítéssel is élhetek, ha szükséges...
"A kártyával csak 2. osztályú jegy váltható. Első osztályon való utazáskor a szelvény leadásával megváltott 2. kocsiosztályra szóló kedvezményes jegy mellé teljes árú 1-2. osztály különbözeti jegyet kell teljes áron kiegészítésképpen váltani. Kedvezmény az IC pótjegyre nem vehető igénybe. A kedvezmény az InterCity Rapid vonatokra nem érvényes."
Sajna elég szar megoldás...Én Losoncra (Szlovákia) jártam egy ideig, és ott is az van hogy hiába van diákom nem használhatom fel a kedvezményemet még a határig SEM... Vagy szállhatok le Salgótarjánba és vehetek újabb jegyet, vagy fizethetek kb. 4000 Ft-ot.... Ezért inkább kocsival utazom a határon túlra mert OLCSÓBB mint vonattal...
UTAZZ TE IS KOCSIVAL...kényelmes, és olcsóbb mint a vonat, sőt akkor indulsz vele amikor úgy gondolod, nincs menetrend meg csatlakozások...
Pozitív vélemény, hogy a 2627 (a szemszögemből nézve) a 2517+5 perccel ment Monorról, ezért volt tömeg a peronon, viszont így ma kényelmesen értem fel, Zuglóban +2-vel voltunk. A kaller már rögtön jött Monor után, valamint másodjára köki után is, pedig hátúlról a 3. kocsiban voltam. Amúgy jól látható, hogy Monoron egy 8+vezérlős ingát simán megtöltenek az utasok, Vecsés után itt legalább is álló utasok voltak a vonaton.
Szerintem nem veszik annyira komolyan, hogy csak jegy mellé adnak helyjegyet. Vagy legalábbis nem mindenhol.Ha mégis komolyan veszik, akkor arra meg nyilván van egy külön kód, ha olyan személynek adnak helyjegyet, akinek amúgy nem kell jegy. Ilyenek egyébként a nyugdíjasok is 65 év felett, és a vasúti dolgozók, mert nekik IC pótjegyre nem jár kedvezmény (vagy nem mindegyiknek). Én erre gondolok, de ha van másnak kiegészítője, az írja meg.
Én meg azt vadásztam, hogy az ICR-re érvényes-e a 26 éven aluli fiatalok utazási kedvezménye.
Én úgy tudtam, hogy minden üzletpolitikai kedvezményt korlátoztak a rapidon. Felhívtam a pénztárt, azt mondja a hölgy, hogy mindenkinek minden kedvezmény jár a rapidra, mint a többi vonatra. Kicsit hitetlenkedve fogadtam a hírt, rákérdeztem, hogy "biztos", mert a P.1-es meg a kiscsaládi 33%-ost korlátozza, a 26 éven aluliról nem olvastam benne?! Erre ők megszavazták, 2:1 arányban arra jutottak, hogy nem jár 26 éven aluliaknak, de a kiscsaládi jár. A vezényleten az egyes fordás kallerok sem tudták, a segédvezénylő sem, hiszen mind a négy rapidot nyíregyházai szakasz viszi... :(
A DBAG tegnapi informácioja sokkal pontosabb volt mint a te forrásod (én is erre hivatkoztam a korábbi beszolásban).
Az ügy kisérleti jellegü, és május végéig tart. A LIDL csak egyetlen jegyet árul az általad emlitettet - gyakorlatilag egy bianko jegy - amivel bárhova lehet utazni a DBAG hálozatán oda-vissza (1x). A vevö megveszi a bianko jegyet ráirja, hogy hova szeretne utazni + a nevét és ezzel azt érvényesiti.
A bianko jegyek egy árban vannak, és gyakorlatilag 160km feletti utazás esetén kedvezöbbek a normális jegyeknél.
(Ezért tart a kisérlet csupán május végéig, mert a DBAG-nek be kellett vezetni ezt a fajta dijazást, és majd meglótjók, hogy jol számoltak - vagy valamit javitani kell a rendszeren).
(Nem hiszem, hogy a LIDL ennél egy hajszállal is több szolgáltatást tudna adni).
Hetvegen szo volt itt a 37-esen folyo koszallias megszuneserol, hogy Keszthelyen bemondtak. Nos a hir valotlan, vagy elfelejtette bemondani, hogy junius 9.-en szunik meg es nem majus. Szoval van koszallitas es a Mavinform illetekese is bemondta reggel a radioban.
Skacok!
Miért kell a 6évesnél fiatalabb ölben ülő gyermeknek IC helyjegyet venni??
És hogyan adnak IC helyjegyet ha azt csak menetjegy mellé adnak, de 6 éves kor alatt az nem kell!
üdV
Kösz az infót. Csak az én (nem túl tökéletes) német tudásom és a szótár szerint a von elsődleges jeletése a -tól, -től, -ról, -ről, ami kissé bezavart.
Igaz, hogy általában a minimumár megadásakor az ab szót hazsnálják. Azaz, ha egy boltban egy kosár felett az ab 1 szó szerepel, akkor az ott szereplő termékek lehet, hogy 1, de az is lehet, hogy 1 vagy 5 vagy 10 -ba kerülnek.
19. bis 28. Mai können in den 2600 Filialen der Lebensmittelkette Lidl zwei Fahrkarten zum Preis von 49,90 Euro für eine beliebig weite Bahnreise in Deutschland gekauft werden, wie das Unternehmen am Freitag in Berlin mitteilteért
Arrül van szó, hogy Május 19-től 29-ig a LIDL 2600 üzletében kapható két jegy 49,90 Euróért, amivel tetszőleges távolságra lehet utazni, ahogy ezt pénteken bejelentették (?).
Pontosan nem emléxem, utoljára 1995Őszén jártam arra, de vonattal kb 94körül.
Ott éltem le gyerekkorom nagyrészét és ezt a hosszú vonatozások tetté kellemesebbé, Fehérvárról. Ha legközelebb arra jársz, akkor -ha megkérhetlek-akkor csinálnál pár képet nekem, és el is küldenéd? Nagyon megköszönném!
Jó, most már megvan, én hírtelen Körösnagyharsányra gondoltam. Egy 3 vágányos állomás, de csak egyenesben van közlekedés, van bejárati alakjelzői, valamint ha jól emlékszemSzeghalom felé egy útártjáró fedező fényjelző.
Szeghalom és Gyoma közt egy kis falucska, aminek esetleg még négy vágánya van, talán még"nagyobb" teherforgalma is van az ott lévő lerakat miatt/Henkel/
Volna egy kérdésem, ha tudtok, légyszíves segítsetek:
A pályaszámokon a szám első része jelöli a tengelyek számát, ez idáig rendben van. A második szám pedig, ha jól tudom, a sorozatot. De ha ez így van, akkor az őskövület Bobó hogy lehet M44, a legújabb dízel tolató pedig M42? Vagy említhettem volna a Bobónál újabb M41-et, M40-et, M43-at is...
Tudja valaki?
A villanyoknál nincs ilyen dilemmám, V40, V41, V42, V43 korban is stimmel, igaz a V6x-eknél...na mindegy.
19. bis 28. Mai können in den 2600 Filialen der Lebensmittelkette Lidl zwei Fahrkarten zum Preis von 49,90 Euro für eine beliebig weite Bahnreise in Deutschland gekauft werden, wie das Unternehmen am Freitag in Berlin mitteilteért
Ez szerintem bevezető ár (Két jegy 49,90-tól!), és nem azt jelenti, hogy utána már nem lesznek boltban kapható jegyek.
De ott van az, hogy von 49,90. Azaz 49,90-től. De utána meg ott van az, hogy tetszőleges távolságra. Akkor most mennyi az annyi? Most ennyibe kerül, vagy lehet drágább is?
Amúgy október 3-ig beválthatóak a jegyek, tehát nyáron is hazsnálhatóak.
Reggel Monorról a sima ingás 2530-al mentem le Szolnokra, ami végig pontos volt.
Szolnokról az 577-2-vel mentem tovább Békéscsabára. Szolnokon teljes utascsere, a vonat 3 kocsiból állt, a két végén egy 20-80-as, míg középen egy lengyel 20-70-es, ami olyasmi mint a mi 20-37-esünk, csak szövethuzatos ülésekkel. Én a lengyel kocsban ülte, egy utastársam volt végig a vonaton.
Békéscsabán átszállás a 37652-es vonatra, ami Bzmot+mellék+mellék+Bzmot volt.
A József Szanatóriumnál szálltam le, itt fotózás a Pannoniát és a Bégát, meg egy áthaladó Bz-s vonatot.
Majd tovább innen a 37654-el Vésztőre. Közben fotózás Kötegyánon, amúgy Sarkad után érdekes is üdítő látvány a nagy sík után a Kárpátok látványa.
Vésztőn is egy kis fotózás, itt szükség volt az engedélyre is, de semmi vész. Majd jött a hintázás a 37526-on, ami Bzmot+mellék. A Vésztő-Szeghalom közötti pálya valami borzalmas, ágyazat nélküli, a hevereknél akkorát zökken a Bz, hogy én a mellék végében a panoráma ablaknál ülltem, és majd kiestem a vonatból, szabályosan elemelkedett a lábam a talajtól, már félelemérzés volt bennem, hogy kiugrik a vonat ez nem alkalmas 40-es sebességre, ha a romhányi vonal 20-asra jó csak, akkor ez még 10-esre is sok szerintem. Dévaványán érdekes látvány fogadott a 175-ös Szergej, amit akkor indítottak be, nagy fekete füstöt okádva, a mozdony mögött 3 gabonaszállító teherkocsi volt. Gyomára pontosan érkezve átszállás a 733-1 Pannoniát helyettesítő gyorsra, ami 3 db 20-80-as, meg egy 19-80-as, és a végén egy Cseh kocsi egy 20-41-es volt, na én ide ülltem, így privát fülkém volt. Szolnokra +4-el érkeztünk, itt át a 2511-re, ami pontos volt.
A válasz a http://dijszabas.uw.hu oldalon gyorsan megtalálható, nekem 2 percembe került. De hogy neked még ennyit se tartson, idekopizom a táblázatot (a formátum széttörése az index hibája, nem az enyém)
A ki-, illetve belépő utasok által belföldi menetjeggyel igénybe vehető államhatárt átlépő vonatok viszonylatai (díjszabásváltó állomásai):
VonatszámÚtvonal Név
Belföldi menetjeggyel igénybevehető viszonylatok
Ex693//2106/(234) Nyíregyházay-Budapest-Brno Nyíregyháza - Budapest(235)/2107/Ex692 Brno-Budapest-Nyíregyháza Budapest - Nyíregyháza 642 /(365) Budapest-Targu Mures Ady Endre Budapest-Püspökladány (364)/645 Targu Mures-Budapest Ady Endre Püspökladány-Budapest IP 36305 Nyíregyháza-Carei Nyíregyháza- Tiborszállás IP 36304 Carei-Nyíregyháza Tiborszállás-Nyíregyháza 734/ (355) Budapest-Timisoara Béga Budapest-Békéscsaba (354)/735Timisoara-Budapest Béga Békéscsaba-Budapest [381]/577/[375] *Kraków-Bucuresti Miskolc-Békéscsaba [374]/578/[380] **Bucuresti-Kraków Békéscsaba-Miskolc
* Csak a nemzetközi forgalomban közlekedő Kraków-Bucuresti kocsikban Hidasnémeti határ-Miskolc-Hatvan-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza határ útirányban utazó belépő utas belföldi célállomással és kilépő utas belföldi kiindulási állomásról. ** Csak a nemzetközi forgalomban közlekedő Bucuresti-Kraków kocsikban Lőkösháza határ-Békéscsaba-Szolnok-Hatvan-Miskolc-Hidasnémeti határ útirányba utazó belépő utas belföldi célállomással, kilépő utas belföldi kiindulási állomásról.
Nem a menettérti kedvezményről volt szó? Vagy arról, hogy a nemetközi utazás magyar szakaszára adnak ilyen kedvezményt? Van valami román 60%, meg jugó 55% is, ha jól hallottam! :|
Egy barátom utazna Erdélybe vonattal, köztisztviselőként.
Állítólag egy pénztáros azt mondta neki, hogy ha az Adyval megy, akkor Püspökladányig kaphat 50%-os kedvezményt, ha a Coronával akkor nem.
Én úgy tudtam - és itt ezen a Fórumon is azt olvastam - , hogy ha nemzetközi utazást végzünk, akkor a teljes útra nemzetközi jeggyel kell rendelkeznünk, és belföldi kedvezményt nem vehetünk igénybe.
Ha így van, akkor hogyx adhatnak ilyen tájékoztatást.
Ha meg nem így van, akkor hogy lehet hogy az egyik vonatra ilyen a másikra olyan szabályt alkalmaznak.
Szeretném, ha valaki tudna valamiféle magyarázatot adni.
(Azt tudom, ha nem ugyanazzal a vonattal megy az ember, akkor lehet a két jegyet kombinálni, csak hát Püspökladány nem egyszerűen érhető el közvetlenül IC nélkül az Ady indulása előtt.)
Hamarosan kezdhetünk barátkozni a lidles Rozi, és esetleg majdan a teszkós droid meg a köztörvényes spáros kifejezésekkel..:-)
Talán nem. Nem tudom, a DB-Lidl jegy hogy működik, de pl. a most kapható teszkógazdaságos Wizzair jegyeknek van egy nagyon nagy előnyük a vonatjeggyel szemben, hogy lényegesen egyszerűbb a dijszabás. Adott napon, adott járatra, A-ból B-be X forintba kerül, pont. Függetlenül attól, hogy nagycsaládos, nyugdijas, vagy akárhány éves az utas, nincs külön IC-repülő, útmegszakitás, stb. Ezt egy 2 bites pénztáros is el tudja adni, ennyit kell fizetni, parancsoljon itt a jegye, köszönjük hogy nálunk vásárolt, jó utazást.
Ehhez képest egy Budapest-Pécs vonatjegy kiadása is kihivás, ha a pénztáros lelkiismeretesen figyelembe veszi az összes szóba jöhető kedvezményt és pótjegyet, mint ahogy az rendes szolgáltatónál elvárható, és nem az utasra hagyja, hogy utánajárjon, melyik nap jár neki 33% kedvezmény.
Hogy legyen pozitivum is: találkoztam egyszer ilyennel, igaz jegyvizsgálóban, TM-en felszállva megkérdezte, hogy kinek milyen kedvezményt adhat, van-e valakinek diákigazolványa, betöltötte-e mindenki a 14 ill. 26 évet, stb. Ápr 19, 4123 sz. vonat, ha valaki továbbitani szeretné a dicséretet:)
Pár napja Bécsben volt, most hétvégén Brno-ban, ha jól tudom. Szép feliratot tettek ki Bécsben az elejére, valami olyasmit jelentett, hogy Stalder üvözli Bécset, vagy mifene.
A rajzfilmekben gyakran lehet látni az un. Rugós krampuszt. Szép díszdoboz, amelyet ha kinyit az áldozat; előugrik egy ijesztő, vörös orrú, csúf pofa.
Gondolkodtam azon, hogy veszek egy ilyen dobozt, és ha valahol rosszul bánnak velem; mosolyogva átnyújtom a díszes dobozt. De a krampusz helyére Gergő figuráját ültetem a rugóra, kezében egy táblával: Kérem a panaszkönyvet!
Garantált a siker.
Bocs' de nem tudtam kihagyni.
OK, megírod a MÁV Ügyfélszolgálatnak? Egy világ omlana össze bennük...
Ja, újabb feljelentés van a tarsolyomban, elolvastam az e heti HVG mellékletét, és nagyon elgondolkoztatott... Az adatok nyílvánosságáról van szó benne, és a lehetőségekről azon intézményekkel és vállalatokkal szemben, akik közérdekű adatot titkolnak el, pl. vasúti díjszabást... Ez büncselekmény is lehet!!!!!
Nem. Csúcsidőben ugyebár sűrűbben járnak a szerelvények, amik ráadásul tömöttek. A sűrűbb követés miatt nagyobb a hőterhelés is az alagútban (a mai szerelvényeket alapul véve), ami csak a csúcs elmúltát követő 1-2 óra múlva áll vissza a normál értékre. Csak ezen idősávban garantálható a szívet kevésbé megterhelő hőmérséklet mind a nyári, mind a téli időszakban egyaránt.
"Nem szabadna a rendőrségre mennem, mert nem engem ért kár. " Ez teccik, mert forradalmasíthatja a büntetőeljárást. Pl. befejezett emberölési ügyekben nem kellene nyomozni, mivel a sértett már nem tesz feljelentést, más pedig nem halt meg.:-))))
"Remelem ma AG szolidabb lesz a nevnapjara valo tekintettel:D"
Ez nem jött be! :) Ha nincs ez az idióta MÁV értetlenkedés, nem is szóltam volna ma be a nagyok dolgába...
Inkább a Művészetek Palotájába megyek ma is. Tegnap felismertek a hostess lányok! :) Mondták, nem húztam ki a panaszlapot. Ám mikor megkíséreltem nem hagyták: mert szerintük igazam van (!), és fontos volna a felvetett problémákat megoldani. Meg is lettem dicsérve, milyen frappáns és jól felépített panaszt tettem! A rutin ugye... :)))
Viszont a Művészetek Palotája tiszta MÁV, ott is, itt is elolvasta mindenki a panaszomat, aki csak a könyv közelébe járt... Csak az egyik helyem ez POZITIV reakciókat váltott ki, a másik helzen "ÉRTETLENKEDÉST"...
Szóval a MÁV-nak buknia kell, mert a MÁV bukásra érdemes...
"Lisszabon, és Madrid között új nagysebességre alkalmas pályát építenek."
Hiszem, ha elkezdik! De félek, tényleg elkezdik! Ma naponta 1 vonatpár közlekedik a két város között, az is éjszaka. Helyenként a nem létező tehervonatok mellett mindössze ez az egyetlen vonat a vonalon...
SNCF: Nem gazdaságos, nem gazdaságos, itt az önérzetről van szó! Ha a németek és spanyolok szarnak a gazdaságosságra, a franciáknak is fel kell venni a kesztyűt, ha nem akarja a TGV-t a 70-es évek nagy dobásának láttatni a 2000-es évek német és spanyol vonatai mellett.
"Ezzel együtt az állami vasútnál nem értik, hogyan fordulhatott az EU közlekedési biztosához egy a vasúti törvény szerint a vasútvállalati engedély megszerzésére sem jogosult cég." A Népszabadság mai cikkéből idéztem!
Ezeket a droid MÁV-osokat tenyésztik, hogy hülyülnek el ennyira a CÉG-nél egyesek? Engem is egyfolytában ezzel szórakoztatnak a CÉG-esek: nem is szabadna panaszkodnom, mert nem vettem jegyet. Nem szabadna a rendőrségre mennem, mert nem engem ért kár. Stb.
Szóval a MÁV szerint mindenkinek KUSS a neve, és ha panaszkodni mer bárhol is, akkor "nem értik"...
a helyközi, és a városi közlekedésben egyaránt érdemes lene elgondolkozni, az ingyenes utazás időbeli korlátozásán.
Az a baj, hogy ez 2 millió szavazó, aminek ha csak egy töredéke berág az ezt javasoló oldalra (=pártra), akkor az a megválasztásukba kerülhet.
Ha valaki be meri vállani, hogy esetleg péntek 16.00 és 16.10 között nem kéne ingyen... , akkor a másik rátámad, hogy már megint a szegény nyugdíjasokkal lesz kib..va, de majd ők visszaállítják.
Folymatosan demagóg környezetben nem lehet felelős döntéseket hozni.
Ezért kéne még 2006-ban gyorsan meglépni, (bárki is nyer), utána 2010-ig úgyis elfelejtik.
Továbbá:
Örvendetesen emelkedik az átlagéletkor (és omlik össze közben a TB...), jó lenne azt a 65-öt visszaemelni 70-re. Ráadásul fölösleges volt ezt anno meglépni, mert Gyuláéknak nem sokat segített...
(Úgyis előbb utóbb 65-re kell emelni a nyugdíjkorhatárt...)
Rg7
pont ebben az időszakban nem által a nap is erőssebben sütni...
Én sem tudok, online cseh-angol szótárban néztem meg, az a "mayor" kifejezést adta ki a "primátor"-ra. De a Te variációd tényleg hihetőbb, csak úgy kevésbé poén, legfeljebb csak szóvicc :-(
Most is Supercitynek titulálják ezt a kirakatvonatot, ostravai kollegáim ha Prágába mennének, akkor vagy a korábbi, vagy az eggyel későbbi IC-t veszik igénybe, igaz kényelmetlenebb, de majd' feleannyiba kerül. Vagy mennek inkább OFF autóval... ON.
A sörgyári reklámnál meg exmv már leírta az igazságot :)
Érdekes. Miért nem elég egy manager kocsi a vonatra? Minek 4-5 db? Megy vele práhuzamosan normál IC-is?
Ha ezekben a kocsikban az ülőhelyelrendezés némileg laza is, akkor is számolhatunk kocsinként 40-50, azaz összesen 200-250 ülőhellyel. Ez vajon mennyire telik meg?
Az építkezéssel vagy valami mással függ össze, hogy a Keletiben bezárták (leláncolták) a Kerepesi útról a 11-13. vágányokhoz vezető kaput, sőt még marcona egybenyakú kopaszok is ácsorognak ott, nehogy a hülye vasútb***i (jelen esetben e sorok írója...) a 80-as troliról a Lóvásár utcánál leszállva HUSS bejusson zagyava számsorokat firkálni a legrövidebb úton?
Csehországban létezik egy pár Manazer vagy hasonló nevű (gondolom a menedzser megfelelője) IC vonat (tavalyi menetrendben Supercity-nek titulálták), amely csak munkanap jár, csupa 1.o. kocsiból áll (4 vagy 5 db) + étk., hajnali 5 előtt indul Bohuminból, megáll rögtön utána 5 körül Ostravában, majd 9 körül van Prágában. Vissza késő délután megy. Útközben még Olomoucban sem áll meg, pedig az egy közepes magyar megyeszékhely méretű város. Nem tudom mennyire kihasznált, csak érdekességképpen írom. Számomra mondjuk nem hangzik valami hihetően, hogy hajnalok hajnalán két városban összejön 4-5 kocsira való első osztályú utas, legyen az a vonat akármilyen gyors és kényelmes. (Bohumin egyébként szerintem inkább csak üzemi okokból vágállomás, utasra Ostravában számítanak.) Bizonyára ez is valami kirakatvonat.
Ha már írok még egy érdekesség: Találtam egy Náchodi polgármester (Náchodsky primátor) elnevezésú gyorsot, amely reggel megy Prágába, délután vissza, Náchod települést is érintve. (Ez az 1 pár közvetlen gyors megy arra.) Gondolom kilobbizta, de hogy róla nevezzék el?
tilalommal kívánta szabályozni a kérdést ... :-)))
Jobban belegondolva egy ilyen intézkedés a nyugdíjasok javát szolgálná.
Miért? Mert a csúcsidőben nem csak tömegnyomor zsúfoltság van, ami az idegrendszert is megterheli, hanem pont ebben az időszakban nem által a nap is erőssebben sütni... Így szvsz a korlátozó intézkedések meghozása hozzájárulhat az átlagéletkor növekedéséhez, a halálozási mutatók javulásához.
Az állatokon kívűl Vaskerék kollégának igaza van: van egy új, német regionális közlekedésre gyártott szerelvény, ez a PumA. A DB-nél szolgál néhány, nagyon szép, és többnyire Br143-as, illetve Br112-es szokta húzni-tolni. A szerelvény másodosztályú kocsikból áll, és tartozik hozzá egy szép vezérlő, első osztályú szakasszal.
Némileg szélsőséges önkéntes bölcsész ismerősöm csúcsideji nyugdíjas kijárási tilalommal kívánta szabályozni a kérdést ... :-))) (Amicussal fordult egyet a világ :-)))))
De tény, hogy minden ilyen kezdvezményt (inkl. 65 év felettiek ingyenes utazása) péntek du. és vasárnap du. felfüggesztenék.
A világ csak egy félfordulatot vett, mert a szándékot akceptálom :-) Amit bölcsész ismerős kér, azt természetesen nem teljesíthető :-)
Nem sajnálok semmilyen kedvezményt a nyugdíjasoktól, ám éppen a "társadalmi béke érdekében" (...) a helyközi, és a városi közlekedésben egyaránt érdemes lene elgondolkozni, az ingyenes utazás időbeli korlátozásán.
Péntek éjjel 10 után több vonat is indul a Balatonra. ::)))
Félkor még mondjuk van...:-)
személy Siófokra indul 21.25 Déli (érkezik 23.36)
Sv-n átszállással Bf: 00.22
Nem azt mondom, hogy kényelmes, de van :-)
(Meg ő nyilván a kocsira gondolt.)
Nyugdíjasok:
Némileg szélsőséges önkéntes bölcsész ismerősöm csúcsideji nyugdíjas kijárási tilalommal kívánta szabályozni a kérdést ... :-))) (Amicussal fordult egyet a világ :-)))))
De tény, hogy minden ilyen kezdvezményt (inkl. 65 év felettiek ingyenes utazása) péntek du. és vasárnap du. felfüggesztenék.
>A gyártók készítenek manapság személyvonati kocsikat? Igen. Nézd meg ország-világ vasútjait, minden személyvonati kocsijukat gyártók készítették! És ma is készitik!
>Itt természetesen nem EC, IC, és emeletes kocsikra gondolok, hanem kimondottan Személyvonati közlekesésre alkalmas kocsikra. Az EC, IC és emeletes kocsik is alkalmasak személyvonati közlekedésre, nem csak tehervonati közlekedésre.
>Láttam egy "puma" becenevü modern kocsiról rajzot. Mit lehet erről tudni? Puma? Nagymacskaféle, ragadozó. Öööö... nem pumi volt véletlenül?
Rövid cikkelemzés: A cím köszönő viszonyban sincs a tartalommal - nem véletlen, ugyanis az EU nem foglalkozik egyes vállalatokkal. A Napi Online forrásmegjelölés nélküli cikkével szemben a Népszabadság Online - forrás megjelölésével a következőket írja:
"Egyelőre sem hivatalos levél, sem pedig informális üzenet nem érkezett a magyar illetékesekhez az Európai Bizottság közlekedési biztosától, Jacques Barrot-tól arról, hogy Brüsszel vizsgálatot tervezne Magyarország ellen a vasúti liberalizáció elveinek megsértése miatt.
Erről Pákozdi István, a gazdasági tárca főosztályvezetője tájékoztatta az eurohirek.hu szerkesztőségét. Nem érkezett ilyen értelmű tájékoztatás az EU Közlekedési Főigazgatóságától, Jean-Arnold Vinois úrtól, a vasútért felelős vezetőtől sem, a magyar hatóságoknak is csak közvetett értesülésük van egy ilyen levél állítólagos létezéséről. "
Az egészhez csak annyit: A bulvárlapok cikkeit mindig fenntartásokkal kell fogadni, érdemes máshol is utánaolvasni...
A "fél" Taurusok az építőszekrény elv miatt átépíthetők kétvezetőfülkés mozdonyokká. Vagy nehéz tehervonatok emelkedökőn való vontatására
Söt amint nézem szinte minden Taurus párosával jár (kivéve a regionális vonatokat), igy lehet, hogy egymás hátához kötve elég effektiv duplamozdonyhoz jutnának
A CD 6000 embernek készül felmondani. A legnagyobb kb.300 fös csoport Ceska Trebovan hagyja majd ott a céget s igy emelve a környék munkanélküleinek a számát 3%-kal.
Ha megbüntetik a MÁV-ot, akkor az ügyben érintett vezetőket rúgják ki páros lábbal, végkielégítés nélkül, és kötelezzék őket pénzbírság fizetésére a rossz munkavégzés miatt.
Vagy ha már az ÖBB háza tája: Most kezdik a 19-91-es kocsik átalakítását. Az 1. osztályú kocsik eddigi átépítéseivel ellentétben ezekben a kocsikban NEM lesz Business-szakasz, végig termes kocsi lesz. Azaz mintha nem jönne be az ÖBB-nek a Business-fülke. Miért akarnak akkor Business vonatot?
"Az uj motorovonat csakis felsöbb osztálybol vog állni (még nincs eldéntve, hogy elsö vagy lesz valamilyen business class stb.)"
Nem tanulnak?! Mondjatok egy példát arra, hogy ma európában valahol meg tudott-e élni egy csupa prémium (de úúútálom a szót) kategóriájú vonat, közforgalomban. (Túristavonatok, mint a VSOE, kivételek...)
A TEE korszak, a hatvanas-hetvenes évek kora messze van. Most a fapadosok a versenytársak. A Metropolitan sikertelensége intő jel lehetne... És akkor még olyan a beszerzés, hogy bukás esetén ne nagyon tudják másra használni a járművet (egyoladas mozdony)
(ez az összeállítás hozta Komáromból a 34925-öt.na ez fullon volt:
a mellékből 28-an, a motorból 33-an szálltak le.
Börgöndön egy tehervonattal találkoztam:M41 2140+Eas+Tadgs
14:05- 8204 (V43 1173+6 By)
(ülőhely egyáltalán nem volt, a dohányzórészen talán egy-kettő, de oda mégsem lehet, csomagnak sem volt már hely, így maradt a kocsi előtere illetve a folyosó)
Rétszilason szembe szintén tehervonat M44 215+4 Zagkks
A Nyugatiban szám szerint kevés vonattal kell tolatni (54 pontosan), a többivel semmi munka nincs.
A Keleti technológiájában 423 sor van, 123 sornál üres a "tárol vg. szám" oszlop. Persze ebben benne van az összes induló és érkező vonat, a személyszállító, a gépmenet és a szerelvényvonatokkal együtt!
Moldova György: Akit a mozdony füstje megcsapott...
Második kiadás, 1977 (gondolom, ez az első kiadás dátuma), Magvető
Az én példányomat 1984-ben az Alföldi nyomdában nyomták.
ISBN-számok: 963271251, 963140210
Az elejére "moldovásan belinkelt" megbízólevél keltezése 1975. január 23., tehát a szolgálati helyekre hivatalosan csak ez után az időpont után léphetett be, de feltételezem, egyes részek anyagai korábbiak.
Az ÖBB uj PREMIUM CLASS villamos motorvonatok mellett döntött (ezzel elutasitva a FB utolso ajánlatát is a szerencsétlen diesel ICE-k megvételére).
Az uj motorovonat csakis felsöbb osztálybol vog állni (még nincs eldéntve, hogy elsö vagy lesz valamilyen business class stb.) és egy egyoldalas mozdony fogja huzni (valoszinüleg egy spéci Taurusz egy vezetöállással. A vonat igy egyöntetü egységet fog alkotni.
és az érkező/induló vonatoknál szükséges műveleteket, az eltérő műszaki adottságokat, stb. nem vettük figyelembe.
Attól tartok, ez még tovább rontaná a Keleti helyzetét. A Nyugatiba többségében ingavonat vagy motorvonat érkezik, amikkel általában nem kell semmit se csinálni, csak visszaindítani.
A Keletiben ezzel szemben szerintem sokkal több kocsirendezési munka van.
"Nyugatiban egy vágányra 18 vonat jut, míg a Keletiben 21 kerekítve."
Ehhh.
Nem igazán van értelme az ilyen összehasonlításoknak.
Csak az emberszállító vonatok mennyiségét hasonlítottuk össze, az állomások eltérő technológiáját, és az érkező/induló vonatoknál szükséges műveleteket, az eltérő műszaki adottságokat, stb. nem vettük figyelembe.
Pedig lehet közlekedni pénteken a balatonra, és vasárnap pestre. Csak az időpontot kell kiválasztani jól :-) Pénteken 2 körül kell elindulni, vagy éjjel 10 után Vasárnap meg délután 4-kor legkésöbb.
Én a nyugdíjas kedvezményt csak csúcsidőn kívűl engedném érvényesülni. Ne a csúcsban utazzanak. És nem szemétségből, mert semmi bajom a nyugdíjasokkal. Egyszerűen csak racionális okokból.
"legalább most már láttalak amikor csináltad őket"
Nem úgy, mint én Téged. :)))
Na de akkor íme ugyanarról a rendezvényről egy kép a sok közül, avagy: a settenkedő kiskedvenc... :) (Az első szekció első szedője volt felengedve, így jött ki. Éppen megy le az áramszedő (már nem éri a drótot), aztán felmegy a két hátsó, és irány a "terep".)
Oké, már biztos előferdült valamikor, de akár sokkal gyakrabban megtörténhetne. Gondolom, mivel van vágányút lezárás és retesz, ezért a közlekedő vonatnak nehéz aláhúzni, de ugyanez tolatásra nem mondható el. Mivel ott van kb. 50 hébli, ezért, ha valaki véletlen eggyel odébb nyúl, már kész a baj. Egyébként mi a felállás ott? Hány bakter van fent és hány fszt?
Viszont a Nyugatiban van 20 vágány, ebből a 15-16.-at vegyük le, míg a Keletiben van 13 vágány, ebből a 10.-et vegyük le, ekkor számolva az adatokat, az jön le, hogy a Nyugatiban egy vágányra 18 vonat jut, míg a Keletiben 21 kerekítve.
A Keletiről szó sincs abban a könyvben... Olvasásra javasoltam az aláváltás elkerülésének technikájáról szóló részt a ferenci VES tekintetében. Egyébként meg a dolog pofonegyszerű: be oda kell figyelni.
Fura, számomra meglepő adatok. Csomóan írták itt, hogy sokszor üres a Nyugati. Nyilván asok elővárosi vonat okozza mégis ezt a magas számot. Déliről nincs adatod?
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy a Nyugatiban hányan vannak a toronyban és milyen beosztásokban? Hogy a francban nem fordul elő soha aláváltás? Van tolatóvágányút is a biztberen?
Gonosz vagyok: nem kell velük megértetni. Egyszerűen nem foglalnak nekik. Ennyi. Mondjuk nincs mit tenni, ha egy Expresszre felvásárolják a helyjegyeket...
Az osztrák vasúti menetrendkönyv elég sok buszt tartalmaz. Ezek többségénél a lábjegyzet csak arra vontakozik, hogy a vasúti megállóhelyek helyett/ vagy mellett pluszban milyen buszmegállókban áll meg a járat. Ha más szöveg nincs, akkor én úgy értelmezem, hogy az adott busz mindenfajta érvényes vonatjeggyel igénybevehető.
Ilyenek pl. a 650-es St-Veit an der Glan-Villach vonalon írt buszok, ahol július 11.-től szeptember 10-ig ráadásul minden vonat helyett busz jár, vagy az utolsó vonat helyett járó busz 22.45-kor Grazból Fehringbe.
Van, hol arra is felhívják a figyelmet, hogy 8 személyes kisbusz közlekedik (St. Veit an dert Glan-Friesach 600/4270. sz. járat munkanap este 21.00-kor).
Vannak viszont az ÖBB menerendben olyan buszok is, ahol a lábjegyeztből az tűnik ki, hogy a nem tarifaközösségi díjszabás szerint váltott vasúti jegyek nem érvényesek.
Ebből a fajtából láttam kevesebbet.
Ilyen pl. a 170/7531-es busz munkanap hajnalban 3.35-kor Bad Ischl-ből Attnang-Puchheim-ba, vagy a 153-as mezőben az Almsee-Grünau im Almtal buszok, ahol "a buszokban alapvetően a Felsőausztriai Közlekedési Szövetség díjszabási határozmányai érvényesek.Az Österreich Card, Vorteilscard, Vorteliscard <26 nem kerül elismerésre. Kerékpárszállítás nincs."
Bűzmot (177128)
Ausztriában nincs IC/EC pótdíj, így a nyári ifjusági bérlettel utazóknak sem kell ilyet fizetni.
Újabban vannak viszont globáldíjas vonatok Olaszország felé Allegro "márkanéven". Ezek kötelező helybiztosítással közlekednek, belföldi forgalomban is, vagyis ezek "zsebbenyúlósak" az ifjusági bérleteseknek is, bár ezeket általában más - nem helyjegyköteles - vonatokkal többnyire "ki lehet kerülni".
MBen (177176):
A Traianus Ic-t nem terelik, az vonatpótlózik Békéscsaba és Lökösháza között, éppúgy, mint a délutáni Békéscsaba-Arad személyvonatpár.
A hajnali Békéscsaba-Arad személyvonatpárt nemzetközi viszonylatban nemes egyszerűséggel lemondták a vágányzár időszakára, pedig az aztán Lökösháza és Arad között igazán közlekedhetne, Lökösházáig pedig van vonatpótló busz.
Egyébként az a két terelt vonat, amit eddig a 128-ason láttam (tegnap este az Ister, ma délidőben a Béga) percre pontoan ment. Igaz, elég sok idő van hagyva mozdonycserére és határvizsgálatra.
A sarkadi "Ister-figyelést" csak a sarkadi "Nagyállomás" 1-es vágányán bandukoló testes patkány árnyákolta be.
Igaz, már megedzőttem, mert ugyanezen a napon már Berettyóújfaluban is láttam egy ilyen jószágot a sinek között.
A vasút bármikor megtagadhatja a csoportos helyfoglalást. Meg az iskola is ennek fényében tervezhet.
Mondjuk én már januárban kiküldtem volna egy levelet minden iskolába, benne egy szép brosúrával, hogy "kiránduljon velünk". Ebben leírom, hogy "péntek délután, szombat reggel és vasárnap este sajnos nem tudom csoportos elhelyezést biztosítani Kérjük önöket, hogy utazásukhoz lehetőleg a hétfő-csütürtök napokat vegyék igénybe" Ha 20%-nak átjön az üzenet, már megérte.
Kiegészítve a dolgot azzal, hogy a jelenlegi kocsihelyzetben meg kell mondani az iskolának, hogy péntekre, vasárnapra és szombat reggelre a Balaton felé nem foglalunk kocsit. Tessék menni hétfőtől csütörtökig.
Igaz! Ha egy osztály vagy iskola lefoglal egy napi rendszerességgel járó vonaton X kocsit, akkor azt a vonato +X kocsival kéne indítani. Főleg ha a lefoglalás egybeesik egy általában zsúfolt nappal (péntek este, szombat délelőtt, vasárnap délután).
Szerintem is. Én itt azt olvastam egyszer. Elvira 06.09-re is vonatpótlót hoz fel.
Talán azért írtak június 10-et, merthogy a mostani menetrend addig van érvényben. Utána jön a nyári. Gyanítom az építkezések a nyári időszkaban is folytatódnak. És remélem nyáron lesz építkezés Fonyódnál is. Sok Szergejjel, tehervonattal.
Biztos, hogy visszafele a Kanizsai rész(5608) gépe jön be Bp-re? Merthogy a Maestralnál a Keszthelyi rész jön Bpre!
Ha pedig a 015-ös hozta volna, az nem lehetett reggel 5609. Hiszen tegnap is a 010-es vitte a 5609-et, és az 851-gyel jött vissza. (Itt írta valaki tegnap)
Ha viszont ma 015 jön 5608-cal (feltéve hogy a Kanizsai rész gépe jön be Bpre), akkor az reggel nem mehetett 5609-cel, csak a korábbival 8502-vel. Azon meg lehettek By-k. Na jól megkevertem?::))
Miért ér véget holnaptól a buszozgatás a 37esen? Elfogytak a kővonatok,vagy rájöttek,hogy tudják a dolgokat úgy szervezni,hogy ne kelljen korlátozni a személyvonatokat?
Ha mégis rosszat írok,akkor a hirdetmény volt hibás,mit Keszhelyen láttam,mert azon az volt,hogy minden vonat 9.étől a menetrendben eredetileg meghirdetett módon jár erre,s nem kell buszozgatni...