Keresés

Részletes keresés

alkotasu Creative Commons License 2015.06.12 -1 0 7990

"A személykocsi rohadék meló, ablak, belső berendezés, világítás, mittudomén."

Nem föltétlenül. A Bah, Aa1600-as viszonylag egyszerű. (Igaz, most alapanyagot kissé nehéz, vagy drága beszerezni.)

De a teherkocsik sem sokkal könnyebbek szerintem általában. Illetve akkor, ha valami u betűst csinálsz, de azért az is fura, ha a MÁV-os szerelvényed mind ilyenből áll. A magyar G kocsit németből átalakítani meg nem is olyan egyszerű, ezt rezgaras már megírta a honlapján.

Pl. töprengtem egy Kz kocsi megalkotásán, de aztán rájöttem, nem olyan egyszerű, mint ahogy gondoltam. Könnyebb egy Bz-t összehozni. Aztán ezeknél sokkal nehezebb lenne a többi magyar gyártmányú teherkocsit megalkotni.

Előzmény: tatumadar (7988)
alkotasu Creative Commons License 2015.06.12 -1 0 7989

Fene tudja... Nincs rettenetesen sok ember, akik II-III-as korszakot gyűjtenek/csinálnak (nekem is csak véletlenül alakult így, aztán beleszerettem). Ahogy néztem a gyári III-as korszakos modelleket, nem nagyon kapkodták el. Lassan koptak ki a boltokból, a végén már akciózva (lásd a ROCO Bu-ját)! Persze az is igaz, hogy a gyári modellek külföldi kocsik átfestései. (Igaz, én is most készültem el az első magyar eredetű teherkocsimmal.)

Ugyanakkor egy Fremo esetén összejön annyi ilyen ember, akik szívesen vonatoznak ilyen járművekkel. Viszont kevesen vannak olyanok, akik ilyeneket készítenek / barkácsolnak. Tehát jól jöhet ilyen esetekre egy adag korabeli kocsi (hogy ne Eas, meg Rils kocsikat kelljen rezgaras 325-ösének cibálnia).

Előzmény: tatumadar (7988)
tatumadar Creative Commons License 2015.06.12 0 0 7988

Komolyan lenne igény Ep. III-IV-es magyar kocsikra? Itt főleg a teljesen elhanyagolt teherkocsikra gondolok. A személykocsi rohadék meló, ablak, belső berendezés, világítás, mittudomén. Teszem azt, lenne a piacon egy _komolyan vehető_ G-kocsi, J, ilyesmi, akkor abból már raknák is össze a fremós olvtársak a méteres szerelvényeket? Vagy csak alkotasu - teljesen indokolatlanul - leépült önérzetét tákolgatjuk? :)

Előzmény: szegecsszámláló (7987)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.06.12 0 0 7987

Hát ezeket így visszaolvasva, nem alkotásu az egyetlen klinikai eset...

komolyra fordítva:

ekkora léptékben játszunk-->

https://www.youtube.com/watch?v=KYB6SLmHOHs&feature=youtu.be

és  ilyen méretű asztalrendszer vonatszám-igénye mellett nem tudunk a gőzöseink mögé megfelelő mennyiségű vontatott állományt kiállítani, ha nincsenek alkotásu gördülőanyagai.

somytomy Creative Commons License 2015.06.11 0 0 7986

Na jó, de ez így tizedannyira sem érdekes ötlet :-)

Amúgyjól értem, hogy csak azért lenne gőzös, hogy gőzösöket vigyenek vele javításra? Valamiért a kis herceg jutott az eszembe :-)

(Na jó, abbahagyom, még a végén komolyan vesz valaki)

Előzmény: alkotasu (7985)
alkotasu Creative Commons License 2015.06.11 -1 0 7985

Ööööö... Azt nem mondtam, hogy "gőzös, mint vagon". Arról volt szó, hogy mit húzna szegecsszámláló mozdonya, ha én nem barkácsolnék.

Hát egy hidegre szerelt gőzmozdonyt, amit kazánjavításra visznek... :-))

Előzmény: somytomy (7983)
tatumadar Creative Commons License 2015.06.11 0 0 7984

Simán benne lennék ;)

Előzmény: somytomy (7983)
somytomy Creative Commons License 2015.06.11 0 0 7983

Gőzös, mint vagon? Érdekes ötlet, de tetszik. Én szívesen utaznék ilyenen, de nem biztos, hogy a többi utas is értékelné a Flirt-ek (-ök?) ilyen helyettesítését :-)

Előzmény: alkotasu (7982)
alkotasu Creative Commons License 2015.06.11 -1 0 7982

Dehogynem lenne: egy hidegre szerelt másik gőzöst!  :-))))

Előzmény: szegecsszámláló (7975)
alkotasu Creative Commons License 2015.06.11 -1 0 7981

Köszi!

A barkácsolmányok kidobásáról: ha hozzájutsz egy szegecsszámláló-féle 424-eshez, akkor nyugodtan kidobhatod az enyémeket... :-)

(De azért még egy darabig ott lesznek a vitrinedben, mert még szegecsszámlálónak sincs kész 424-ese, így szakállas vénember leszel, mire lesz olyanod...)

Előzmény: róbertke (7974)
róbertke Creative Commons License 2015.06.11 0 0 7980

Kösz, eddig vitrinben voltak a barkácsolmányaid, most dobjam ki??? :-))))

Előzmény: alkotasu (7973)
rezgaras Creative Commons License 2015.06.11 0 0 7979

Az igényességnek vannak fokozatai. Sajnos az igénytelenségnek sokkal több.

Előzmény: szegecsszámláló (7978)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.06.11 0 0 7978

...ennyire önkritikusnak lenni már klinikai eset.

Egyesek szerint már eleve modellt építeni is az, és onnantól felfele csak fokozatok vannak...

Nekem se ok nélkül adták ezt a nicknevet...

Előzmény: diesel 693. (7977)
diesel 693. Creative Commons License 2015.06.11 0 0 7977

Azért ennyire önkritikusnak lenni már klinikai eset, nem szükségszerű egy modellen lupéval minden áron hibát keresni.

Gábor 70 Creative Commons License 2015.06.10 0 0 7976

Osztom a véleményed! Ráadásul még itthon sincs olyan ráncigálni való ami teljesen passzol hozzá, ami meg van az nem az én kezem munkája. Szerencse hogy van aki  a vontatott járművekkel foglakozik, én úgysem tudok egyenlőre időt szakítani, ráadásul egy szépen elkészített vagon legalább akkora munka, főleg ha sok az ablak rajta. Próbálkoztam vele ,nincs hozzá idegzetem!

Előzmény: szegecsszámláló (7975)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.06.10 0 0 7975

Mert ha nem "tákolnál" akkor nemigen lenne mit rángatni a találkozókon a gőzmozdonyainkkal.

róbertke Creative Commons License 2015.06.10 0 0 7974

Nagyon jó lett!!! :-))))

alkotasu Creative Commons License 2015.06.10 -1 1 7973

Amikor meglátom Gábor70, vagy Szegecsszámláló munkáit, akkor mindig eszembe jut, hogy én mi a f...-t keresek ebben a topikban a barkácsolmányaimmal...

[Természetesen az előbb "fenét" akartam írni... :-)   ]

Na, mindegy, ha már lefényképeztem, berakom:

Sajnos az egyik tábla feliratozása kicsit ferde lett, de mivel túl fényes volt a felület, a matrica úgy rátapadt, hogy lehetetlen volt elmozdítani. Mivel ez már a tartalék felirat volt, választhattam, hogy kidobom ezt is, és egy csomó újabb várakozás a matricára, és csak utána lakkozás, stb. vagy így marad (egyelőre). Maradt.

Gábor 70 Creative Commons License 2015.06.10 0 0 7972

Köszönöm, egyenlőre csak TT méretben műgyantás 424-esek. 

A 375-ös is rajzolás alatt van, mivel a nagyobb részét minden képpen maratni kell a a külső ruha csak pár alkatrész össze hajtogatása és forrasztása.

Előzmény: hegesztő89 (7968)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.06.10 0 0 7971

Ez nem kit a szokványos értelemben, azaz nem egy komplet gőzmozdony van benne "kivasalva". A főkeretek, dómfedelek, légsürítők, Petz-Rejtő víztisztító, tápszivattyúk stb. kézi munkával készülnek, egyenként. Hajtást is egyedileg kell bele építeni, mert nemigen találtam jó, és gyakorlatilag is beszerezhető gyári megoldást.

Tudomásom szerint nem forgalmazza senki (legalábbis a beleegyezésemmel biztosan nem...), magam rajzoltam a fóliákat az akkor még működőképes 009 és a KM előtt álló 001-es lemérése után.

Az a néhány kedves barátom, akiknek eddig adtam belőle, igen hálásak voltak érte, bár építés közben mindegyikük érdeklődött néha elmeállapotom épsége felől...:-)

3 db A4-es lapra fért rá a két mozdonyra való anyag, jó kis origami-partikat lehet rendezni rajta, mire összeáll a felépítmény, de akkor még a teljes mechanika visszavan és kereket sem egyszerű keríteni alá. (lásd korábbi hozzászólásoknál.)

L

Előzmény: Törölt nick (7970)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.09 0 0 7970

Hm. Gratulálok! Igazán impozáns látvány. Hol lehet szert tenni egy ilyen kitre?

Előzmény: szegecsszámláló (7969)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.06.08 0 2 7969

A 424-esre nem vártam:

Így néz ki terítve (11), darabolva (22), majd hajtogatva (33 ,44 és 55)....

Előzmény: hegesztő89 (7968)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 7968

Várom hogy H0 424, 375-höz is szülessen ilyen.

Előzmény: Gábor 70 (7964)
diesel 693. Creative Commons License 2015.06.04 0 0 7967

Ha már 'Vmodellező' vagy próbálj egy új ablaküveget készíteni egy tictac dobozból, nem egy nagy munka.

Előzmény: Vmodellező (7966)
Vmodellező Creative Commons License 2015.06.04 0 0 7966

Hali. Lehet rossza helyre írok, segítséget szeretnék kérni: Sajnos az egyik CAF modellemnek eltörött az "ablaküvege". Cikkszám alapján nem lehet hozzá redenelni újat. Próbáltam megragasztani, és úgy visszatenni, de nagyon rondán néz ki. :( Miként lehetne újat szerezni, esetleg csináltani?

M.machinátor Creative Commons License 2015.06.02 0 0 7965

Szervusztok.

Háát ííígy könnyyűű!!

Na jóó azért nem olyan könnyű , de nekem azért nehezebb volt (igaz már elég rég volt)

Mindenesetre gratulálok a gépedhez és a leendő gépedhez is (gondolom így nem fog egy évig tartani a gyártás).Üdv:M.m.

Gábor 70 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 7964

Köszönöm! Hangosítva nem lesz egyenlőre,  hat tűs dekóder foglalat kapott benne helyet. Meg volt az első próba, gyereknapi kiállításon futtattam egész nap a lurkók örömére, kicsit fostam, hogy valamelyik poronty le kapja amikor az asztal túlsó szélén  hasított el! Oda csak rá látásom van! Bírta strapát a hajtómű biztosan  megfelelő. A következő példányokon a maratott kitt összerakásán picit módosítok, hogy pontosak legyenek az illesztések.

Ez pedig a kis tesó lesz a 106-os

Előzmény: alkotasu (7963)
alkotasu Creative Commons License 2015.06.01 -1 0 7963

Erre én is csak azt tudom mondani, mint az előttem szóló nekem: "Ember ez nagyon állat!" :-)

Előzmény: Gábor 70 (7959)
alkotasu Creative Commons License 2015.06.01 -1 0 7962

Köszi!

"Ember ez nagyon állat!"

:-)))

Előzmény: V41 523 (7961)
V41 523 Creative Commons License 2015.05.29 0 0 7961

Ember ez nagyon állat! Nagyon tetszik!

Előzmény: alkotasu (7918)
alsó madárfogás Creative Commons License 2015.05.22 0 0 7960

Szép példány. Hangdekóder esetleg lesz benne?

Előzmény: Gábor 70 (7959)
Gábor 70 Creative Commons License 2015.05.22 0 2 7959

Szervusztok!

Bemutatnám legújabb művem első darabját, a méret még mindig TT . Réz maratott külső,  fém forgácsolt hajtóművel.

szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.22 0 0 7958

kicsit off:

Megnyílt egy honlap, a Hungaricana:

Közdokumentumok tekinthetők meg rajta, többek között korabeli, vasúti témájú képeslapok, térképek digitalizálva

ajánlom nem csak "veterán" barátaimnak...:-)

Egy kis ízelítő az egykori sváb hegyi gőzösről:

http://postcards.hungaricana.hu/hu/view/front/13970/?bbox=-1103.9195377019%2C-2442.8839302371352%2C5393.908138672972%2C306.56291964915727

vagy az egykori abaligeti alagútról, még újkorában:

http://postcards.hungaricana.hu/hu/10/?query=SZO%3D%28%22Magyar%20telep%C3%BCl%C3%A9sek%201945%20el%C5%91tt%20kiadott%20hazai%22%29

a "legszebb"...

http://postcards.hungaricana.hu/hu/48941/?query=SZO%3D%28vas%C3%BAt%29

stb.

jó böngészést!

On.

alkotasu Creative Commons License 2015.05.21 -1 0 7957

Ha viszont olcsón akarod kihozni, akkor gyógyszerlevélből is lehet csinálni.

Előzmény: V63 151 (7954)
pikoman Creative Commons License 2015.05.21 0 0 7956

Szia!

Nem olcsó - sőt, drága -, de lehet kapni ilyen lemezeket készen.

Nézz körül pl. a Jadar hobbynál.

Üdv,

Pikoman

szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.21 0 0 7955

Fotomaratási eljárással, rézlemezből.

V63 151 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 7954

Üdv mindenkinek!

Valakinek van ötlete arra miből lehetne csinálni vagonokra rácsos lépcsőt, illetve csúszásgátló járólapot?

szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.19 0 0 7953

Azok egy speciális kristályos üvegből vannak, amit 3D Nd:YAG lézerrel lőnek bele az előre elkészített, polírozott üvegtest belsejébe. A felületi megmunkálásuk nem lézerrel történik (de nem is otthoni barkács eszközökkel:-( ).

Az a helyzet, hogy ha a kasztnid falvastagsága nem egyforma akkor nemigen fogsz olyan sokszorosító eljárást találni, ami megoldja a problémádat.

Az ablaküreg közvetlen kitöltése folyékony gyantával nem megoldás, mert a képződő felületed soha nem lesz sík. (Gondold végig mit tanultál a nedvesítő folyadékokról és a felületi feszültségről fizika és kémiaórákon...) Ráadásul festéskor a "bennszülött" ablak már önmagában is egy rémálom, nemhogy huszonnegyed magával...

A felmerült lehetőségek közül még mindig a marógép+polikarbonát kombináció, vagy a mesterdarab->mintavétel->leöntés tűnik a leginkább megvalósíthatónak, de akármelyiket is választod, sajnos az egyenetlen falvastagság miatt mindig is csálén fognak állni az üregekben.

L

Előzmény: K.István82 (7952)
K.István82 Creative Commons License 2015.05.19 0 0 7952

Vagy azok az áttlátszó kockák amibe lézerrel irnak ,rajzolnak figurákat?Arról valaki tud valamit mondani,hogy az valamiféle akril?Gondolom azt is öntik s polirozzák.

K.István82 Creative Commons License 2015.05.19 0 0 7951

:-)

Azt észre vettem a negyedik ablak után hogy remeg a szemhéjjam :-).ez igy nem szép pegig 1mm plexiböl reszelgettem.Bz interpici mügyanta kaszniba kell körbe ablak,ráadásul szinelni kell a kasznival.kireszelgettem az ablakok helyeit de van eltérés ugye egymás között.ezért kellene valamiféle folyékony töltöanyag ami megszilárdulás után valamelyest hajaz az ablakhoz.amugyis a bzn füstszinü.a gyanta jó is lett volna ha marad egy picit áttetszö.

Müviz???????

rezgaras Creative Commons License 2015.05.19 0 0 7950

Én az ablakokat abból a műanyagból vágom ki, amibe a boltokban a kisebb dolgokat csomagolják (bliszter). Azokat általában vákuummal mélyhúzzák, hogy kidomborodjon az áru alakjának megfelelően. Az ablakhoz valót onnét kell kivágni, ahol sima és nincs meghúzódva az anyag. Sajnos ha az ember nem jó helyen vágja ki, idővel megvetemedik. Aztán ollóval szépen méretre lehet vágni és beragasztani. Ezzel persze csak síküveget lehet modellezni, ablakkeretet nem. Ha olyasmi kell (mint pl. a Bhv-ken) azt tényleg csak önteni lehet. Vannak speciális öntőgyanták, amik nem szineződnek el, néha a hobby boltok is árulnak ilyet, Vannak aztán olyanok is, amelyen nem 2 komponenses műgyantából vannak, hanem valamilyen cellulóz származékból. Olyan, mint a szappanos folyadék és mint a szappanbuborék anyagát lehet az ablakkeretre felvinni, ott aztán megköt. De nagyon érzékeny, jármű modellekhez kevésbé alkalmas, inkább házakhoz a terepasztalon.

Előzmény: K.István82 (7947)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.19 0 0 7949

valamiért lemaradt a vége:

Szóval, műgyantával ne kínlódj, mert van amelyik azonnal homályosodik vagy sárgul, van amelyik csak 5-10 év múlva, de záros határidőn belül ez bekövetkezik.

Amúgy a sárgulás az átlátszó poliakrilátokra is jellemző, csak ott az élettartamod összemérhető a műanyag öregedésének idejével, így jó esetben mire megsárgul, addigra ez téged már nem fog zavarni...

L

szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.19 0 0 7948

Ha sok egyforma kell, vékony, sík plexit körbemar(at)od az ablakkontúr mentén a megfelelő mélységben egy CNC marós cégnél, úgy hogy maradjon ragasztási perem.

(néhány db esetén lehet egyéniben küzdeni órás tűreszelővel, de nem lesz sétagalopp: a kézügyesség mellé kell még acélidegzet, birkatürelem, és egy bizonyos fokú mazochizmus is)

Ezen itt...

...tic-tac-os dobozból van az összes, de legalább mindenütt belátni, és az oldalt lehúzott ablakon szellőzik a vezérállás:-)

(16 felhasznált ablak + 28 selejt, 9 tictacos doboz (kb 630cal), 4 elreszelt köröm, 8 munkaóra...)

Ha van keret az egy kicsit bonyolítja, fotomaratással előállítod, felragasztás előtt külön fested, majd ráragasztod, végül hátulról rögzíted az ablakot, ahogy a gyári modelleken is szokás.

Műgyantával ne kínlódj, van olyan amelyik azonnal homályosodik

L

K.István82 Creative Commons License 2015.05.19 0 0 7947

Hát erre nem is gondoltam,mondjuk nekem egyenes ablakok kellenek.De megpróbálkozok vele valahogy.A daráláson gondolkodtam s azt megmelegiteni és beleönteni.köszi a tanácsot.

Előzmény: kadarcsomor (7946)
kadarcsomor Creative Commons License 2015.05.18 0 0 7946

Régen egy modell repülőre csináltam, mert elég spéci forma volt az eredeti... fából megmunkáltam a sablont, majd egy hajszárítóval rámelegítettem pet palackot. nem tudom, hogy milyen mérethatárig működik ez a dolog, de ott tökéletesen rázsugorodott és fel vette a sablon formáját...

Előzmény: K.István82 (7945)
K.István82 Creative Commons License 2015.05.18 0 0 7945

Üdvözlet mindenkinek.

Tudna valaki nekem tanácsot adni ,hogy áttlátszó vagy füstszinü müanyag ablakot szeretnék csinálni egy kaszniba,körbe.Miböl lehetne ezt kiönteni?Próbáltam áttetszö mügyantábol,jó is lett volna ha a végén nem tejesedik be.Elöre is köszönöm a válaszokat.

alkotasu Creative Commons License 2015.05.18 -1 0 7944

Köszi!

Azóta még egy picit javítgattam rajta, és az eredeti (sajna romos állapotú) eredeti képeivel együtt tettem még be pár fotót a személykocsis topikba.

Szegecsszámlálónak: arról, hogy öreg vagy-e, kérdezd csak meg azt a gyermekedet, amelyik már tud beszélni... :-)))

Előzmény: Csöves Miska (7939)
makako293 Creative Commons License 2015.05.18 0 0 7943

A marással kapcsolatban teljesen igazatok van, utólag gondoltam bele, hogy a légtömlőkkel is lehetne játszani, meg az oldalával. Majd legközelebb! :) Amúgy Dremellel csináltam, és fogorvosi marófejet tettem bele, az elég jól viszi.

Előzmény: EVM (7929)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.17 0 0 7942

A három rangidős veterán egymással beszélget. :-)))

Veterán...hm

Ez Alkotásu, Rézgaras és én volnék?

Annyira azért még nem vagyunk öregek, csak régóta fórumozunk...

Előzmény: Csöves Miska (7939)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.17 0 0 7941

Gondoltam rá építéskor, volt is egy ilyen kísérleti alvázam, de a gyakorlatban nem vált be.

A mozdony futóművének elkészítését és ívbeállását rendesen nehezíti a négycsatlós rudazat. Nem készítheted egy darabból, mert akkor a gép vitrinmodell lesz. Az eredeti csatlórendszer is csuklik a 3. csatolt kerék forgáspontja mögött a 4. csatolt kerék pedig nyomkarima-szűkített és tengelye oldalirányban elmozdulhat. (így fér be az igazi gép cipőkanállal az 1600m-es ívekbe).

Ezt a megoldást több okból is aggályos modellezni, a leginkább a mérethelyes zsanérozott csatlórúd miatt, így mást kellett kitalálnom.

Sok elvetélt próbálkozás után a megoldás az lett, hogy az 1. csatolt és a 2. (hajtott) kerék, illetve a 2. 3. 4. kerékpárok vannak összefogva csatlórudakkal, a 2. (azaz a hajtott) keréken a hajtórúd markolata kívülről takarja az illesztést, így az illúzió tökéletes.

Az ívből egyenesbe való visszaállás miatt a négy hajtott kerék közül valamelyiknek merev ágyazásúnak kell lennie. Praktikusan az ember a 3. mellett döntene, és a futóforgóváz merev-ágyazásával biztosítaná a főkeret egyenesbe visszatérését de a fenti csatlókiosztással, ha az eredeti forgáspontot ténylegesen csak egyszerű furattal ellátott forgócsapként használtam, a valóságban a hátsó három kapcsolt kerék gyakran feszült meg az ívbe lépéskor, valamint ívekben a 2. futókerék éle is túl közel került a keresztfej-vezetékhez így erről a megoldásról lemondtam. 

(nemhiába kerülik a modellgyártók a 2D tengelyelrendezést, merev mint a szögacél, csak én ezt nem tudtam, mikor elkezdtem a 424-est)

Ha a vezetőíves furatot használtam a futóforgóváz alatt, akkor az 1. és a 4. hajtott kereket kellett merev-ágyazásúra készíteni, mivel a futóforgóvázra e funkcióban nem számíthattam, de ekkor a gép viszonylag hosszú eleje csúnyán kilógott ívekben és a 2. futókerék éle még mindig túl közel került a keresztfej-vezetékhez.

A megoldás az lett amit lentebb írtam: a 4. csatolt kerék merev-ágyazásával biztosítom a főkeret hátuljának egyenesbe visszatérését, a forgáspont első futókerék tengelye fölé helyezésével (egész pontosan a forgáspont a 2. futókerék tengelyének középvonalától 1 mm-rel előbbre van), valamint az említett futókerék merevágyazásával biztosítom a főkeret elejének visszatérését. Így az 1. 2. 3. kerekek oldalirányban a megfelelő mértékben szabadon elmozdulhatnak ívbeálláskor és a hengeröntvényt sem kellett aránytalanul szélesítenem (tulajdonképpen a külső szélessége megegyezik a valós méretezéssel, a munkahengerek tengelyét kellett 0,25-0,25 mm-rel kifelé eltolni). Nem állítom, hogy ez az egyetlen üdvözítő megoldás, de még mindig jobb, mint a BR41-ből történő átfaragás...

L

Előzmény: rezgaras (7934)
rezgaras Creative Commons License 2015.05.17 0 0 7940

Dehogy biztosítótű! Abból a legkisebb is legfeljebb 0-nagyságú modellbe menne be! 0,4mm-es alpakka huzalból van egy 1,0mm átmérőjű fúrószárra rátekerve. Mindenképpen kell 2 menet, különben túl keményen rugózna és nem engedné elmozdulni a forgóvázat az ívben. Ha viszont nincs rugó, a kitérés túl nagy lenne.

Előzmény: alkotasu (7937)
Csöves Miska Creative Commons License 2015.05.17 0 0 7939

Igazán jól sikerült a képek láttán. :-)

OFF

A három rangidős veterán egymással beszélget. :-)))

Előzmény: alkotasu (7936)
somytomy Creative Commons License 2015.05.17 0 0 7938

Én elképzelhetőnek tartom, hogy valójában nem biztosítótű, hanem magának hajtogatta rugóacélból. Biztosítótű valószínűleg tényleg túl kemény lenne.

Előzmény: alkotasu (7937)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.16 -1 0 7937

Jópofa ez a biztosítótűs megoldás. De nem túl kemény (nem fejt ki túl nagy erőt)?

Előzmény: rezgaras (7934)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.16 -1 0 7936

Igen a két kocsi alvázát ragasztottam össze:

(Még az akkuládákat is, de azoknak semmi közük nem volt eredetileg ezekhez a kocsikhoz.)

Kérdezted még, a kocsikat hol vettem... Bevallom, már nem emlékszem pontosan, de vagy itt, vagy a Macerán, kb. 1000 Ft/ db-ért.

Előzmény: Törölt nick (7933)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.16 -1 0 7935

Köszike! Igazán rendesek vattok... :-)))

Előzmény: róbertke (7921)
rezgaras Creative Commons License 2015.05.16 0 0 7934

Szerintem a forgóváz forgáspontját nem szerencsés ennyire eltolni, mert a futásával bajok lehetnek. Szerencsésebb, ha a forgóváz a forgás mellett oldalirányban is elmozdulhat, így volt az igazi mozdonyokon is, csak a modellen nagyobb elmozdulásra van szükség. Ezt el lehet érni pl. a forgócsap furatának ovális kialakításával. Ha a furat még ráadásul kifli alakú is, akkor az oldalirányú elmozdulás mellett még előre is tolódik egy kicsit, ami jól jön, mert nem ér hozzá a hengerblokkhoz.

Előzmény: szegecsszámláló (7932)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.16 0 0 7933

Köszönöm. Az alvázat a két kocsiéból készítetted vagy az teljesen egyedi darab?

Előzmény: alkotasu (7931)
szegecsszámláló Creative Commons License 2015.05.16 0 0 7932

A 41-es futókereke helyett inkább tegyél be két ROCO 10 küllős kereket, mert a régi PIKO futókerék csillagának a közepe aránytalanul nagy.

A futóforgóváz forgáspontot én előbbre helyeztem (a második futókerék felett van) mert ívben nagy lenne a kivetése az első keréknek, ami miatt a dugattyúk védőhüvelyei útban lesznek, vagy túl szélesre kell torzítanod a hengeröntvényt.

A forgóvázat sem érdemes a két BR41-es alkatrész összefaragásából elintézni, mert az igazinak elég jellegzetes ívelt alakja van, és rendesen kilátszik a hengeröntvény alatt.

Én így oldottam meg:

L

Előzmény: pálháza (7911)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.15 -1 0 7931

Köszönöm!

[Még jó, hogy a hibákat csak én látom... :-)  ]

Két einheitswagenből és két Schicht forgóvázból csináltam. Elvileg ez a két kocsi volt, bár azt hiszem, hogy a végén az egyik le lett cserélve egy hasonlónak valami méretbeli pontosítás (értsd elcseszés) miatt.

Teszek még ide egy képet, ahol a bútorzatból is látszik valami (persze ez a kép sem valami tökéletes):

Előzmény: Törölt nick (7926)
bencio100 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7930

Üdv

a kapaszkodókat hogyan marattad le?

Előzmény: makako293 (7922)
EVM Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7929

Egy tanács:ha a kapaszkodókat kimarattad ami nem kis munka,akkor már nem sok lett volna lecsiszolni a pályaszám táblákat az oldalairól és az ütközők közül.Lecsiszolhattad volna a negyedik légtömlő imitációt.Ha szépet akarsz akkor legközelebb ezeket érdemes megcsinálni.

tillmannz Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7928

Szia!

Nagyon szép lett!Milyen festéket használtál?Szépek a színek!

makako293 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7927

Alapmodell a klasszikus visítós Piko-Gützgold szergej, Németországból jött, E-bay-en vettem. Ütközői kicsit összevissza álltak, de legalább fémből voltak, így elég jól ki tudtam javítani.

Előzmény: Törölt nick (7926)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7926

Ez bizony igencsak szépre sikeredett, gratulálok! Mi volt az alapmodell és hol sikerült beszerezned?

makako293 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7925

Először megfújtam a sárgát, de így utólag én sem értem, hogy ott mi a francnak maszkoltam... :) Már kb fél éve fújtam, kicsit kavarodnak a dolgok...

Előzmény: Kultúrsznob (7924)
Kultúrsznob Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7924

Bocsi! Szóval a homlokfal sárgáját a harmadik képen takartad ki. Akkor mire volt szükség a második képen lévő maszkolásra? Ez a kérdés.

Előzmény: Kultúrsznob (7923)
Kultúrsznob Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7923

A második képen, mikor az egész kasztnit bebugyoláltad, mit maszkoltál ki? Nem értem.

A sárgát ugyan is, a másodikon takartad ki, ha jól látom.

makako293 Creative Commons License 2015.05.15 0 1 7922

Első magyarosításom, klasszikus bordó szergejből dolgoztam. Festék lemarása újrafújás (vezetőbülkék is), vizesmatricázás és kapaszkodók kimarása után fémek behelyezése. Hajtáshoz nem nyúltam.

Véleményeket szívesen fogadok. Matricákat a VMC-ből kaptam tesztelésre.

róbertke Creative Commons License 2015.05.15 0 0 7921

Majd jön madárbarátunk azt elmagyarázza....:-)))

Előzmény: alkotasu (7920)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.14 -1 0 7920

Köszi!

De mit kezdjek a csípőfogóval?  :-)

Előzmény: róbertke (7919)
róbertke Creative Commons License 2015.05.14 0 0 7919

Csak semmi szerénykedés. Nagyon is jó lett! 

Veszek neked egy csípőfogót! :-))))))

alkotasu Creative Commons License 2015.05.14 -1 0 7918

Lényegében elkészültem a favázas barkácsolmánnyal. A képek megfelelő megvilágítás hiányában eléggé sz@rok lettek, de lehet, hogy némelyik hiba miatt jobb is így...

e_zsolt Creative Commons License 2015.05.12 0 0 7916

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene. NMJ-s CAF kocsikba csinálok belső berendezést és tipp kellene ahoz, hogy miből érdemes elkészíteni a kapaszkodót:

A citerahúrt már ajánlották, de milyen átmérőt kellene venni? Van jobb megoldás amit nem kell festeni?

A segítséget előre is köszönöm.

pálháza Creative Commons License 2015.05.12 0 0 7915

A Br41 nek az első és hátsó futójából lehet összehozni a 424 futóját. A hátsó eredeti kereke helyére megy a másik első futó kereke. Mivel a Br41 hátsó futókereke nagyobb mint az első, ezért kell azt cserélni kisebbre, hogy egyforma legyen. Remélem elég érthető voltam. :-)

Előzmény: rizibácsi (7913)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.11 -1 0 7914

ciao a tutti gli amici di oggi dal mio club CLUB TRIESTE ITALIA FER, abbiamo questo legame con la storia 1839-2014 anno con modellismo ferroviario, Diviso in 12 capitoli video di alta qualità.
Come sapete, 3 ottobre pv si è verificato 175 anni dopo l'inaugurazione La prima ferrovia d'Italia, la Napoli-Portici.

IL VIDEO

https://youtu.be/PKwieuoiQJ0

Eisenbahnseite von Luka  http://trainpagesofluca.net/ alle auf meiner Homepage Zug und Liebhaber Enthusiasten. Mein Name ist Luca und meine Internazionale Essen sind Züge, besonderen alle Slowenische Lokomotiven und Züge morire Laufen in Croazia Rund um Bahnhof Rijeka, und von Grenze zu Slovenia nach Rijeka in Croazia, weil auf dieser Strecke Laufen locomotive sind baugleichl cosa Einig Slowenische elettrico und Diesel DMU EMU und sind alle muoiono hausgemacht.

titty 1

rizibácsi Creative Commons License 2015.05.11 0 0 7913

Pontosan ilyenem van! Akkor ez BR41-es hez való. Köszönöm az információt! ....Akkor 2db 41-s futóból lehet 424-es futózsámolyt csinálni. Üdv, Rizmajer

Előzmény: pálháza (7911)
róbertke Creative Commons License 2015.05.11 0 0 7912

Szervusz, sajnos nem tudom, hogy itthon kinél lehetne beszerezni -én is csak ajándékba kaptam egy darabot. Egyből az "alkotasu" G kocsija alá raktam, nem próbáltam forgóvázas alá.

Előzmény: a_gumikacsa (7903)
pálháza Creative Commons License 2015.05.08 0 0 7911

Szia!

A Br41 első futókereke zsámolyban ilyen

És ilyen kell a 424-be

Előzmény: rizibácsi (7910)
rizibácsi Creative Commons License 2015.05.08 0 0 7910

Ezt nem tudtam! Van 1db 10 küllős kerék is, forgózsámolyban. Hogy milyen mozdonyból azt nem tudom. Üdv Rizmajer

Előzmény: pálháza (7908)
vasutTOM Creative Commons License 2015.05.07 0 0 7909

Tisztelt modellező barátaink!

A 2015.08.29-30-án megrendezésre kerülő EUROTRACK-2015 Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás idejére meghirdetjük a

VI. Nemzetközi Vasútmodell Versenyt Domonkos András emlékére

A verseny tisztelgés Domonkos András modellező munkája és a magyar vasútmodellezés hazai és nemzetközi megismertetésében kifejtett tevékenysége előtt.

A versenyre nevezni lehet minden sajátkészítésű vagy átalakított modellel .A nemzetközi és belföldi versenyen volt részvétel nem kizáró ok.

A modellversenyre a következő kategóriákban lehet nevezni:
A – vontatójárművek, ezen belül:
- A1 – saját építés (csak a motor, kerekek és a fogaskerekek lehetnek gyáriak!)
- A2 – átépítés (egy vagy több gyári modell átalakításával készült modell)
- A3 – frizírozás (egy gyári modell „feljavítása” az élethűség eléréséhez)
B – vontatott járművek, ezen belül:
- B1, B2, B3 – mint az A kategóriában!
C – vasúti épületek, berendezések
D – működő vasútüzemi berendezések
E – vitrinmodellek

A versenyre a nevezést legkésőbb 2015.08.15.-ig kell elküldeni levélben a Klubunk címére (BAROSS GÁBOR Vasútmodellező és Vasútbarát Klub, 8202 Veszprém, Jutasi út 34. Pf:713), vagy a baross.gabor@vasutmodellklub.hu e-mail címre.
A nevezett modellekhez rajz és fotó dokumentumot kérünk csatolni!
A modelleket 2015.08.28.-án délután 17:00 órára kell eljuttatni Balatonfüred vasútállomásra.
Aki korábban kívánja elhozni a modelleket, azok a fenti címeken, vagy a 06/20-533-37-92 telefonszámon kérjen előzetes egyeztetést!
A zsűrizés 2015.08.29.-én délelőtt történik.
A modelleket 2015.08.30.-án 18:00 órától lehet elvinni.

BAROSS GÁBOR Vasútmodellező és Vasútbarát Klub

pálháza Creative Commons License 2015.05.07 0 0 7908

A 11,5 mm az stimmel, de a Br41 és a 424 is 10 küllős

Előzmény: rizibácsi (7907)
rizibácsi Creative Commons License 2015.05.07 0 0 7907

Szia!

én az 'építendő' 342-eshez vettem, BR66-os kereket. Átm: 11,5mm a karima mellett mérve. 9 küllősből 1db van.  Ha jó Neked, tiéd. Üdv Rizmajer.

Előzmény: V41 523 (7906)
V41 523 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 7906

Üdv! Én kerestem BR41 futó kereket.

Előzmény: rizibácsi (7904)
pálháza Creative Commons License 2015.05.06 0 0 7905

Szia!

Nekem van, esetleg V41 523-at érdekelheti! Ő kérdezett a kerékkel kapcsolatban, én csak válaszoltam neki!

Előzmény: rizibácsi (7904)
rizibácsi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 7904

Szia!

Már szereztél BR41-es futó kereket? Üdv Rizmajer

Előzmény: pálháza (7899)
a_gumikacsa Creative Commons License 2015.05.05 0 0 7903

Szia!

És ez itthon beszerezhető vajon? Próbáltam rákeresni, de hazai találat ne volt közte.

Esetleg 4 tengelyes forgóvázas kocsik alá is használható?

Előzmény: róbertke (7887)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.04 0 0 7902
Előzmény: legviszontabb (7901)
legviszontabb Creative Commons License 2015.05.03 0 0 7901

Sziasztok!

Fotómaratással ki foglalkozik?

alkotasu Creative Commons License 2015.05.03 -1 0 7900

Uraim!

Nincs valakinek fölöslegben egy ilyen kocsikasztnija? Nem baj, ha törött, hiányos, csak az ablakrács és környéke legyen ép, mert nekem csak vágásra kéne.

pálháza Creative Commons License 2015.05.02 0 0 7899

Küldtem e-mailt, remélem megkaptad!

Előzmény: V41 523 (7893)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.01 -1 0 7898

Hová süllyedhetünk még? Hát ide, látod... :-)

Mert még most délután sem kezdtem bele a vérvörös pofámmal diorámát készíteni, hanem harmadszor álltam neki lefesteni a favázas kocsim tetejét. [Ez tiszta Déva vára. Első alkalommal leszedte a maszkoló, mert ami alapozót használtam, az inkább csak leválasztóként funkcionált. Lecsiszoltam, még az egyik eresz is lejött. Másodszorra a festéskor elemi szálak ragadtak a festékbe. Ma reggel ismét lecsiszoltam. És akkor nem elég, hogy harmadszor is festhettem, még róbertke is rámpirít azzal a rohadt dróttal. Meg vagyok Veletek áldva... :-))  ] De legalább látom a segítő szándékot, köszönöm!  :-)::::::

Előzmény: alsó madárfogás (7896)
alsó madárfogás Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7897

Közben lett volna egy ilyen: :-).

Előzmény: alsó madárfogás (7896)
alsó madárfogás Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7896

Ez tényleg elképesztő, óvatlanul megnyitom a topikot, és ilyen disszonáns részletekkel kell szembesülnöm, mint az a lengő tápvezeték... Hová süllyedhetünk még? Ezt nem tűrhetem, ezért a jövő héten házhoz szállítással (értsd: XI. kerület) együtt neked adom az egyik régi fotófelületemet.

Előzmény: alkotasu (7886)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.01 -1 0 7895

Azt hiszem, egyszer mutattad valamelyik topikban. Nem rossz gondolat, de a maga módján a régi PIKO járművek is tudnak hasonlót. Ugyanis, ha nem passzentos a kerék a csapágyban, hanem egy kicsit lötyög, akkor ugyanígy "terepjár", vagyis az egyik kerék feljebb van, míg a másik lejjebb, és a kocsi sem siklik ki.

(Jártam korábban úgy, hogy feszesre állítottam a fémlemez csapágyat valamelyik kocsimnál, aztán pislogtam, mint hal a szatyorban, hogy miért siklik könnyen.)

Előzmény: róbertke (7892)
V41 523 Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7894

Az elől futó kerekek sajnos még nem egyformák. Az első az eredeti PIKO BR41-é a hátsó egy PIKO BR55 szerkocsi kerék.

A szerkocsi kerékből van még nekem de nem annyira szerencsés mint a 41-s futókereke, mert a küllőszám nem stimmel és nem is hasonlít. A 41-s kerékkel minden OK.

Ez úton is szertném kérdezni a tisztelt modellező társakat hogy van-e valakinek egy fölösleges PIKO BR41 első futó kereke, vagy hol tudnék beszerezni egyet.

Előzmény: xerxestm (7874)
V41 523 Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7893

Igen valóban rövidke szegény. Jó hogy szólsz módosítanom kell a tetőt. Más egyebet nem vettél észre? A 424-353-s gépet szeretném modellezni tehát ő a minta.

Előzmény: pálháza (7858)
róbertke Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7892

Modell vasúti kocsi "terepjárósítása", láttad már? 

Előzmény: alkotasu (7889)
róbertke Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7891

Elég felragasztani kétoldalas ragasztószalaggal. A kuplungbefogó magasságát be lehet állítani. 

Előzmény: alkotasu (7889)
somytomy Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7890

H0-ban. A kocsit mondjuk lehet nem ezzel rakom meg, de szerviz/műhely udvarában jól mutatna :-)

Előzmény: Dolmi mackó (7882)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.01 -1 0 7889

Ez csak annyi, hogy az alvázra fölragasztod? Méretileg jó lesz?

(Egyébként ennyire nem egyszerű a helyzet: a PIKO kocsiknál a kapcsolót tartó szerkezet rögzíti a súlyt, ami viszont rögzíti a csapágylemezt. Tehát ha kiszeded a régi kapcsoló tartót, akkor rögzítened kell a súlyt valahogy. Ami persze megoldható, csak kissé macerás. [És lesz cserébe egy olyan kapcsolószerkezetem, ami ívben tolatáskor időnként kifordul oldalra.])

róbertke Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7888

Jah, téged a Kurz kinematika hidegen hagy ..:-)))))

Mentem lufit eregetni .....:-))))

róbertke Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7887

Nálam az egyik egyedi modelled kap egy Symoba kuplungot. 

Valakitől kaptam egy-egy darabot a párokból kipróbálásra.

Előzmény: alkotasu (7881)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.01 -1 0 7886

Ebben igazad van,  már alsó madárfogástól is kaptam a pofámra emiatt... Tényleg kéne csinálnom valamit, aminek még valami háttere is van. Addig marad a drótok jobb leragasztása.

Előzmény: róbertke (7884)
alkotasu Creative Commons License 2015.05.01 -1 0 7885

Köszönöm!

Előzmény: IP2000 (7883)
róbertke Creative Commons License 2015.05.01 0 0 7884

Most már csak egy "Diorámakészítőolvtársat" kéne megfűzni, hogy fotózáshoz készítsen neked egyet, mert azok a piros belógó kábelek ....

IP2000 Creative Commons License 2015.04.30 0 0 7883

Szép lett, jó lett! Gratulálok! 

Dolmi mackó Creative Commons License 2015.04.30 0 0 7882

Milyen méretarányban kellene?

Előzmény: somytomy (7878)
alkotasu Creative Commons License 2015.04.30 -1 2 7881

Elkészültem a javított változattal, amire még raksúlyváltó is került:

Nem tartozik a legnehezebb munkáim közé, de van egy egyedi teherkocsim.

legviszontabb Creative Commons License 2015.04.28 0 0 7879

Én is reszelni szoktam. Mennyi az ára manapság egy ilyen szépségnek, ha meg szabad kérdezni?

Előzmény: kisvautas (7877)
somytomy Creative Commons License 2015.04.28 0 0 7878

És ilyen jóságot honna lehet szerezni?

Előzmény: Dolmi mackó (7876)
kisvautas Creative Commons License 2015.04.28 0 0 7877

Csak csiszoltam a légkondi helyét...utánna némi gitt , simíttás,  és ennyi..  Szerintem folosleges vágni... a hálón gondolkodtam de majd a tulaj szereli ha akarja.. van hozzá,,,

Előzmény: legviszontabb (7873)
Dolmi mackó Creative Commons License 2015.04.27 0 0 7876

IBC tartály?

Előzmény: somytomy (7859)
pálháza Creative Commons License 2015.04.27 0 0 7875

Bár a kérdés nem hozzám lett intézve, de szerintem az eredeti Br41 első kereke duplán.

Előzmény: xerxestm (7874)
xerxestm Creative Commons License 2015.04.27 0 0 7874

Hello!

Egy kérdésem lenne:

Az első két kisebb kerék milyen mozdonyból származik?

Előre is köszönöm a választ!

Előzmény: V41 523 (7857)
legviszontabb Creative Commons License 2015.04.27 0 0 7873

Tiszta Szolnok!!!

Szép lett! Látom Mikromodelles cuccok is vannak rajta. ( a duda előtti háló, kicsit hiányzik)

Sokat jár felénk az igazi. Jól visszaadja az igazi gépet!

A légkondi helyét, hogy csináltad? Vágtad vagy reszelted?

Előzmény: kisvautas (7870)
kisvautas Creative Commons License 2015.04.27 -1 0 7872

Mozgatható, csak utánna rögzítteni kell...

alkotasu Creative Commons License 2015.04.27 -1 0 7871

Szép, de az ablaktörlőt közel 90 fokkal el kellene forgatni az óra járásával ellentétesen! (A lapátnak függőlegesen kellene állnia.)

Előzmény: kisvautas (7870)
kisvautas Creative Commons License 2015.04.27 0 1 7870

Legújabb , aki elhagyta a műhelyt...

somytomy Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7869

Nem rossz ötlet, bár nem igazán tudom, miből gyárthatnék mesterdarabot (meg milyet). Igazából sok kis műanyag kocka kell, meg egy kis ügyesség, hogy dobozoknak nézzenek ki, és ne műanyag kockáknak-

Raklapot úgy látom sokan készítenek, azzal nem lesz gond :-)

Előzmény: kadarcsomor (7867)
róbertke Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7868
kadarcsomor Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7867

műgyanta? :)

Előzmény: somytomy (7865)
róbertke Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7866

somytomy Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7865

Na és ez milyen szempontból "házilag készítés"? :-)

A raklapon egyébként gondolkodtam, de dobozokkal együtt egy raklap se olcsó (kéne rá kb 15-20 rekesz). És ebből kéne minimum tíz, hogy jól nézzen ki.

Előzmény: kadarcsomor (7860)
róbertke Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7864

Komplett autó karosszériát - kerekek nélkül; Teherautó vezetőfülkék; stb. 

róbertke Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7863

Klein Modellbahn készített hasonló kocsikat, azokat vette meg a Roco.

Előzmény: alkotasu (7862)
alkotasu Creative Commons License 2015.04.26 -1 0 7862

Ügyes! Gratulálok!

(Micsoda képeid lehetnek! Még hasonló kocsit sem láttam!)

Előzmény: MIHOK1 (7861)
MIHOK1 Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7861
kadarcsomor Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7860
somytomy Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7859

Üdv!

Van egy jó kis fejtörésre laklmas kérdés: Fedett (eltolható falú) teherkocsiba miből/hogyan lehetne házilag rakományt gyártani?

Igazából azt sem nagyon tudom, hogy mit szoktak szállítani ezekben a kocsikban, mert eddig egyszer láttam ilyen kocsit nyitva (érdekessége a dolognak, hogy mozgó vonatban). Valamilyen raklapokra rakott dobozokra gondoltam, de hogy ezt miből csinálnám azt nem nagyon tudom. A raklapra még van ötletem, de a dobozokra nincs. Illetve volt, de ínhüvelygyulladást kapnék, mire lenne belőle egy harmad vagonra való (és még csak nem is igazán szép).

Mondjuk szemmel láthatóan csak nekem tud ilyen eszembe jutni, mert a különféle amcsi boltokban sem talátam hasonlót, pedig ott lényegében minden van, amit valaha valahol vasútra raktak.

pálháza Creative Commons License 2015.04.26 0 0 7858

Üdv!

Ezzel sajnos én is így vagyok, hogy nem sokat haladok az építéssel, amit tegnap megcsinálok, azt ma el kell bontani, mert nem vagyok megelégedve vele. Én még csak a szerkocsinál tartok, és szinte elölről kezdtem az egészet.

Nem akarok beleokoskodni a tiedbe, nézegettem a képeket, amiket feltöltöttél. Én még nagyon nem járok ott, a fülkére, vagyis inkább "szakszóval" konyhára gondolok, ott szerintem 3 részre kell osztani a tetőrészt, egyharmad rész, ami túllóg, és kétharmad ami az ablakok felett van, valahogy így gondolnám, ahogy a jellegrajzot is és a fotókat is nézem a 424-ről. De gondolom majd csillagfuvo is mondja a véleményét.

Előzmény: V41 523 (7857)
V41 523 Creative Commons License 2015.04.25 0 1 7857

Hello!

Sajnos nem sokat haladtam a 424-el az utóbbi időben valahogy elpöszmékeltem vele az időt, az eredmény meg nem sok.

Az első futópróba meg volt ahol jól teljesített a gép digitálisan is. Na de ez nem minden. Hasonlítani is kellene az eredetire.

Jelenlegi helyzetben mopst itt tartok. 

Előzmény: csillagfuvo (7834)
V63 151 Creative Commons License 2015.04.23 0 0 7856

Köszönöm a sok jó tanácsot. Először kipróbálom a mestertapaszt, véletlenül épp akad egy tubus itthon.

Előzmény: Törölt nick (7855)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.23 0 0 7855

A Neoflexet használtam sokáig, egyszer nem kaptam és helyette Mester tömítőtapaszt vettem. Azóta már a második tubust vettem. Sokkal jobb, jobban bedolgozható, jól tapad, szebben és könnyebben csiszolható és nem olyan büdös mint a Neoflex. Egy próbát megér szerintem.

Előzmény: rezgaras (7854)
rezgaras Creative Commons License 2015.04.23 0 0 7854

Szerintem az Epokitt semmire sem alkalmas, legfeljebb a szemétkosárba dobás gyakorlására. Ragasztáshoz tisztességes epoxi-gyantát érdemes használni (a lassú kivitelt, a gyors nem tapad rendesen és könnyen le is lehet törni). Kis hézagokhoz, karcolásokhoz nekem is, másoknak is a Neoflex vált be.

Előzmény: V63 151 (7845)
pálháza Creative Commons License 2015.04.23 0 0 7853

Oké! Rendben :-)

Előzmény: róbertke (7852)
róbertke Creative Commons License 2015.04.22 0 0 7852

Nem beszólásnak szántam, hanem a szerkocsi lámpájának készítése miatt.

Előzmény: pálháza (7850)
tatumadar Creative Commons License 2015.04.22 0 0 7851

A japán gyöngyökön kifejezetten pontos. A zacsis óccsó akril kásagyöngy már hulladék. Asszonypajti nyomja, felületesen ki vagyok képezve :)

Előzmény: róbertke (7839)
pálháza Creative Commons License 2015.04.22 -1 0 7850

Ugyan miért lenne baj az, ha valaki saját örömére épít valamit. Én is építem a 424-et, olyan lesz amilyen, kiállításra nem fogom vinni, de én nagyon fogok neki örülni. A szerkocsit tegnap szedtem szét és lehet szétszedem még vagy háromszor, addig csinálom, amíg meg nem leszek elégedve vele :-)

Pénzem nincs rá, hogy megrendeljem valakitől és megvegyem. Pl te mennyiért csinálnál egy 424-et? Ez érdekelne.

Fölöslegesen ne próbáljuk már meg elvenni egymás kedvét ilyen gyöngyfűzéses beszólásokkal.

A jó múltkor jól elbeszélgettünk a pálházi ipartelepről eltűnt mozdony kapcsán, ezért a beszólásért szerintem kár volt :-)

Jó éjt!

Előzmény: róbertke (7839)
fecky23 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 7849

Szia!

Saját tapasztalataim alapján a legjobb a milliput kétkomponensű epoxi gyanta:

http://www.wargammers.hu/termek/war/war-eszkozok/milliput-putty.html

Itt olvashatsz róla bővebben: http://www.milliput.com/

A két hurkából, minimális adagot is lehet keverni, gyakorlatilag olyan mintha gyurmáznál :)

Könnyen kezelhető, formázható, kb fél-egy órát bedolgozható (arány kérdése)

tatumadar Creative Commons License 2015.04.22 0 0 7848

Miért nem gyantából önteted? Felesleges flancolás ez a fémmodellezés :o)

Előzmény: p.a.t.a. (7842)
kadarcsomor Creative Commons License 2015.04.21 0 0 7847

Szerintem inkább valami tapasz kéne. pl. neoflex (tubusos)

Lakonti Creative Commons License 2015.04.21 0 0 7846

Szerintem az egy Märklin gép.

Előzmény: rezgaras (7843)
V63 151 Creative Commons License 2015.04.21 0 0 7845

Üdv mindenkinek!

A modelleken lévő hézagok vagy hibák kijavítására jó az epokitt? Ha nem akkor ti mit ajánlanátok e célra?

rezgaras Creative Commons License 2015.04.21 0 0 7844

Nem vagyok szakértő de úgy saccolom, hogy egy egész kaszni már túl nagy lenne a viaszkiszorításos technológiához. Legalábbis a szokásoshoz, az ékszerekhez és műfogakhoz használatoshoz (leszámítva a Z-nagyságot, az már elmegy ékszernek :-)))

Előzmény: p.a.t.a. (7842)
rezgaras Creative Commons License 2015.04.21 0 0 7843

Igen, tudom. Egy ekkora darab már túl nagy a szilikonos centrifugál-öntéshez. A zamakban nem lennék biztos - bár ezt legjobban egy eléggé forró forrasztópákával lehet megállapítani ;-))

Előzmény: Lakonti (7841)
p.a.t.a. Creative Commons License 2015.04.20 0 0 7842

Köszönöm a segítséget. 

Precíziós öntésen már gondolkoztam, sárgarézzel. Tulajdonképpen rendelkezésre is áll, ami kell, csak ott kell egy kicsit matekozni, hogy hogyan is érné meg. Teszem azt, egy uzsgyi kasztnihoz mesterdarabot gyártani leginkább öttengelyes megmunkálással lehet, ami elég macerás lehet. Kézileg nem mernék nekiállni, mert nem érnék el olyan eredményt, mint amit szeretnék. 

Előzmény: rezgaras (7835)
Lakonti Creative Commons License 2015.04.20 0 0 7841

Melegkamrás zamak fémfröccsöntés.

Előzmény: alsó madárfogás (7840)
alsó madárfogás Creative Commons License 2015.04.20 0 0 7840

Hát akkor milyennel? Csak hogy okosodjunk is kicsit.

Előzmény: Lakonti (7838)
róbertke Creative Commons License 2015.04.20 -1 0 7839

Gyöngyfűzéssel hogy állsz? Többféle méretben lehet kapni, s van egy közös tulajdonságuk: viszonylag középpontosan van a lyuk bennük.

Lakonti Creative Commons License 2015.04.20 0 0 7838

A képen látható munkadarab nem az általad leírt technikákkal készült! 

Előzmény: rezgaras (7835)
alkotasu Creative Commons License 2015.04.20 -1 0 7837

Na, ez így ebben a formában nem igaz... [(c) Dr. Torgyán]

De úgy is mondhatnám: "Zigóta, ez hülyeség..." [(c) Besenyő Pistáné Margit]      :-))))

Igenis, tegyétek csak ide a kézzel, egyszerű eszközökkel készült modelleket! Én is így csinálom, még ha csak kocsikat barkácsolok, és nem mozdonyokat. És nem minden a digitális technika, igenis lehet enélkül is jó dolgokat csinálni.

róbertke Creative Commons License 2015.04.20 0 0 7836

Kispénzű modellvasutasok klubja Itt már jártál? Ha nem, akkor kopogtass be nyugodtan, de kizárólag kőkorszaki szerszámokkal gyere ..... :-)))

rezgaras Creative Commons License 2015.04.20 0 0 7835

A fém öntésnek igazán akkor van értelme, ha nem egy darabot készítesz, hanem egy egész sorozatot. A kis sorozatú modellek gyártói gyakran alkalmazzák (DJH - Model Loco, Micro Metakit, Weinert).

Vagy puha fémet (fehérfém) használnak, vagy akár (sárga) rezet is. A puha fémeket leggyakrabban centrifugál-öntéssel öntik magas hőmérséklet tűrésű, általában vulkanizált szilikon formába. A réz öntvényeket azzal a technológiával készítik, mint az ékszereket és műfogakat: viaszkiszorításos precíziós öntéssel.

Úgy gondolom, aki sorozatban akar gyártani, annak meg kell tanulnia ezeket a technológiákat és be kell ruháznia a szükséges szerszámokba, Akinek csak egy-két apróbb alkatrész kell, az megkereshet egy-egy iparost, aki minta után kiönti neki. Az árat általában grammra mondják meg.

Előzmény: p.a.t.a. (7828)
csillagfuvo Creative Commons License 2015.04.20 0 0 7834

Szia!

Írtam az email címedre, ha még érdekel a dolog, akkor kérlek oda írj, nem akarom terhelni a topikot feleslegesen, mert a kézzel / esztergagép, 3 D nyomtatás, fotómaratás nélkül /, házilagos felszereléssel készült dolgokat , nem tartják a Tisztelt hozzáértők igazi modellezésnek.

Üdv:csillagfuvo

Előzmény: V41 523 (7794)
kadarcsomor Creative Commons License 2015.04.19 0 0 7833

Az újabb verziójú corelek természetesen megnyitják az alacsonyabb verziószámú file-okat... csak fordítva nem működik. A formátum ugyanaz még X7-ben is... Corelben jártas vagyok. Írjatok, ha tudok segíteni! :)

Előzmény: grofurTT (7829)
grofurTT Creative Commons License 2015.04.19 0 0 7832

Kedves Kultúrsznob!

Természetesen lehet lakkozni is, főleg akkor ha sokat fogdossák a modelleket.

Ez a fajta technika főleg a makettezésben használatos.

Nálam a próbadarab egy IFA felirat.

Ezt felhelyezés után matt lakkal kezeltem, így a szélei teljesen eltüntek.

Sok kézbe adtam már, hogy nézze meg, mennyire vékony a matrica, tapintással egyáltalán nem érzékelhető.

Mintha tamponozva lenne...:)

Az M62-es szett hamarosan kapható lesz, a fotón egy próbanyomat látható, most javítjuk a hibákat.

Árak hamarosan a Börze topikban és egyéb helyeken.

addig is:

facebook.com/vizesmatrica

Üdvözlettel:

Putz Attila

vasutmodelltv.hu

Előzmény: Kultúrsznob (7830)
somytomy Creative Commons License 2015.04.19 0 0 7831

Szerencsére egy tartálykocsin viszonlyag kevés ablak van :-)

Egyébiránt találtam itthon abból a fajta (acetonmentes) körömlakklemosóból, ami nem bántja a műanyagot. Arra mondjuk figyelni kell, hogy lemosója válogatja, hogy minek eszi meg a felületét is.

Előzmény: M.machinátor (7827)
Kultúrsznob Creative Commons License 2015.04.19 0 0 7830

Üdvözlet!

Mi az ára egy ilyen készletnek, és hogy lehet rendelni?

Ha utólagos lakkozást nem igényel, akkor hogy van védve a mechanikai hatásoktól. Fogdosás, tisztítás, stb?

Előzmény: grofurTT (7829)
grofurTT Creative Commons License 2015.04.19 0 0 7829

Kedves M.VIII!

Ha jól értem, akkor corel 11-ben megszerkesztetted a feliratokat.

A cég, ahol kinyomtatják corel 13-ban dolgozik, szóval ebben a formátumban kellene.

Még csak az M62-es szett van készen, hamarosan kapható lesz, ezt minden fórumon igyekszem jelezni.

A tervezőgrafikussal beszélgettünk a folytatásról, ha minden igaz, jön a Nohab és az M41 matricaszett.

Ez a fajta matrica utólagos lakkozást nem igényel.

üdvözlettel:

Putz Attila

vasutmodelltv.hu

facebook.com/vizesmatrica

Előzmény: M.VIII (7826)
p.a.t.a. Creative Commons License 2015.04.19 0 0 7828

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy van -e valakinek itt tapasztalata a fém öntéssel készült modellekkel kapcsolatban. Napok óta keresgélek, de nem találtam túl sok hasznos anyagot a témát illetően. Főként a használt anyagok és hozzájuk alkalmazott technológiák érdekelnek. Alumínium öntésről találtam anyagot, minimális tapasztalatom is van vele, de az technológia nem elég pontos erre a célra. Utólag be kéne rakni marógépbe is, az meg valószínűleg már elég húzós lenne. 

Találtam képet egy gőzmozdonyról, ami fémből készült, de fogalmam sincs milyenből. A felület is igen jónak tűnik, attól függetlenül, akkor vehették ki a formából/szerszámból.

Minden infónak örülnék, köszönöm.

Üdv.

M.machinátor Creative Commons License 2015.04.19 0 0 7827

Szervusz.

Egyszer már leírtam , de nem jött ősze.Úgyhogy akkor újra megpróbáljuk.

Szóval a Nitróban található aromás delhid kioldja a lágyítót a műanyagból és az elején a felületét oldja meg , majd törékennyé válik(a helyzet az Acetonnal hasonló).

Én tapasztalataim szerint az újj fajta kromofágot javasolnám , ami a PP-t nem bántja és egyéb műanyagokat sem (de mondjuk mindegyiket nem próbáltam ki,a PVC-t mondjuk puhítja!?!?)

Aztán meg lehet próbálni a Dennszesz alapú kemikáliákat is , aztán sokan esküsznek a fék olajra is de abból is létezik néhány fajta és a legtöbb tartalmaz aromás delhidet (bár elég keveset)

De én inkább az ablakok miatt aggódnék mert a valszeg plexi és azt még a hangya fing is elhomályosítja.Üdv:M.m.

Előzmény: somytomy (7822)
M.VIII Creative Commons License 2015.04.18 0 0 7826

És lenne még egy kérdésem: ha nem lakkozom le utólag, akkor mennyire tartós? Sajnos amit építek, az már rég le van festve, csak feliratok nincsenek rajta, mivel ez a matrica dolog ebben az országban eddig problémás és dôcôgôs volt. Gondolom, vállaltok egyedi nyomtatásokat is fájlok alapján. 

Előzmény: grofurTT (7824)
M.VIII Creative Commons License 2015.04.18 0 0 7825

Hánullás HÉV-re is csináltok matricát? Készlet corel 11-ben. :)

Előzmény: grofurTT (7823)
grofurTT Creative Commons License 2015.04.18 0 1 7824

A tervezett matrica.

Felhelyezése után széle nem tapintható, tamponszerű hatás.

Előzmény: grofurTT (7823)
grofurTT Creative Commons License 2015.04.18 0 0 7823

Kedves hegesztő89!

Kis segítség az M62-es átépítéshez:

Professzionális matricakészlet H0 és TT méretben.

Hamarosan!

Részletek:

https://www.facebook.com/vizesmatrica/photos/pcb.762173257223414/762172820556791/?type=1&theater

üdvözlettel

grofurTT

Előzmény: hegesztő89 (7819)
somytomy Creative Commons License 2015.04.18 0 0 7822

Üdv!

Egy régebbi Roco kocsiról szeretném eltávolítani a festéket. Keresgéltem a neten, meg itt a fórumban is, csak éppen mindenütt mást találtam. Úgyhogy szeretném megkérdezni a nálam tanultabbakat, hogy mivel merjek hozzányúlni a kocsihoz (olvastam például nitrohigítót valahol, ami van is itthon, csak félek, hogy megeszi a műanyagot).

A segítséget előre is köszi!

hegesztő89 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 7821

Vizes, VMC

Előzmény: legviszontabb (7820)
legviszontabb Creative Commons License 2015.04.16 0 0 7820

Vizes matrica vagy nem? Kivel készíttetted?

Előzmény: hegesztő89 (7819)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 7819

Üdv matrica rajta minden, 014-ről mintázva. Próbáltam kimaszkolni is de nemvolt meggyőző. Jó lenne a 017-est megcsinálni! Tervben vannak még a Bah kocsik amiket te is csináltál. (már írtam ez ügyben) Aztán Roco M62 átfestés és csörgő Roco hajtással. Csak hát a szabadidő...

Előzmény: alkotasu (7816)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.16 0 0 7818

Szép lesz ez a Dácsia, nagyon jól bánsz a sztirollal.

Előzmény: V41 523 (7793)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.16 0 0 7817

Bocs, az előbb rossz gombot nyomtam és értékeltelek. 

Ha nem sajnálod a festést akkor dobd denszeszbe egy-két napra. Az kiszárítja eléggé a ragasztást ahhoz hogy kipattinthasd.

Előzmény: a_gumikacsa (7810)
alkotasu Creative Commons License 2015.04.15 -1 0 7816

Gratulálok! Különösen, hogy ez az első próbálkozás! A csík+bajusz matrica?

Mi a következő projekt? :-)

Előzmény: hegesztő89 (7812)
legviszontabb Creative Commons License 2015.04.15 0 0 7815

Gratula! Gyönyörű lett!

Bajszot hogy csináltad?

Dolmi mackó Creative Commons License 2015.04.15 0 0 7814

Ha esetleg másnak is olajozó tollra lenne szüksége, én végül nem vasútmodell boltban vettem, hanem egy fodrászati boltban:

http://www.pedman.hu/?a=lista&csop=12

TOTAL olaj van benne.

makako293 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 7813

Részemről minden elismerésem! Szép lett, főleg ha első próbálkozás! Esetleg az átalakítás többi fázisáról lehet kérni még képet? Csatlásfej honnan volt hozzá?

hegesztő89 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 7812

Roco Nohab festés-átfestés Dán DSB kaszni-ból M61 004 MÁV-ra. Persze tudom hogy még pár dolgot meglehetne rajta csinálni de kezdésnek jó, így is ráment pár napom. Középső fékrudat pótoltam, kapott normális csatlás fejet. Meg persze matricákat. Tetőn a gőz kéményt és a szellőzőt tettem helyre.

tatumadar Creative Commons License 2015.04.13 0 0 7811

Ha az az a keret, amit Börzébe betettél, akkor a házibarkácstól nagyon messze van :)

Előzmény: a_gumikacsa (7810)
a_gumikacsa Creative Commons License 2015.04.12 0 1 7810

Köszönöm a válaszokat. Igazából a kereteket, és az üveget szeretném lecserélni házibarkács keretekre. Tehát ha az üveg alkatrész sérül, az nem gond, a kasztni ne sérüljön.

tatumadar Creative Commons License 2015.04.12 0 1 7809

Mmmi? Keretet az üvegből? Egybe van fröccsöntve! Még jó, hogy nem sikerült...

Mivel mind a kasztni, mind az ablak polisztirolból van, jól összetöcskölték oldószeres ragasztóval, emiatt kb. esélytelen az eredeti élek mentén elválasztani. Ha a kibontáskor valami sérül, akkor az valószínűleg az ablak lesz, amiből még mindig olcsóbb talán cseredarabot találni. Ha csak át akarod festeni a kocsit és ezért szednéd ki az ablakokat, akkor inkább maszkolj. Pepecs meló, de nem lehetetlen.

Előzmény: a_gumikacsa (7807)
Lakonti Creative Commons License 2015.04.12 0 0 7808

Szerintem nem nagyon tudod kiszedni.

Előzmény: a_gumikacsa (7807)
a_gumikacsa Creative Commons License 2015.04.12 0 0 7807

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy Fuggerth kocsikból ki lehet-e sérülés mentesen hámozni az ablakokat?

Sajnos azt hittem egyszerűbb lesz kiszedni, de olyan masszívan beragasztották, hogy félek,

nem tudnám a kasztni sérülése nélkül kiszedni.

Próbáltam csak a kereteket kivenni az üveg részből az sem ment (igaz, nem nagyon erőltettem, nehogy megsérüljön a kocsi).

alkotasu Creative Commons License 2015.04.11 -1 0 7806

Gondoltam rá, de

1. Kéne valami megfelelő donor. A házilagos készítésnél tartok attól, hogy nem lesz elég merev az alkatrész.
  2. Meg kéne tudni oldani a megfelelő rögzítést - különösen a forgóváz végén levőknél. Ami különösen érzékeny pont, mert a kerék kiszedésénél könnyen beleakadhat az ember.

De most úgy vagyok vele, hogy szeretném befejezni a kocsit Nyúlra, a szekunder rugót meg később is ráapplikálhatom, akár Nyúl előtt, akár utána.

Előzmény: rezgaras (7805)
rezgaras Creative Commons License 2015.04.10 0 0 7805

Nem próbálsz egy csavarrugót rárakni a Schicht forgóvázra a laprugó végére?

Előzmény: alkotasu (7803)
rezgaras Creative Commons License 2015.04.10 0 0 7804

Itt egy kép egy osztrák két részes csapágyházról. A magyar kerekebb volt.

Személykocsin nem láttam, csak rajzról tudom, hogy az első favázas 4-tengelyes kocsik még két részes csapágyházzal kerültek forgalomba. Gondolom az átépítéskor aztán kicserélték azt is.

Előzmény: alkotasu (7803)
alkotasu Creative Commons License 2015.04.10 -1 0 7803

"Nem a csapágytok a fő kérdés, hanem a szekundér csavarrugók!"

Ez így igaz, de amikor elkezdtem csinálni a kocsit, akkor még csak ilyen forgóvázam volt. Majd ha csinálom a fapadosat, ahhoz majd lesz szekunder rugózású forgóváz.

"Volt ott még két részes is annó..."

Az meg milyen?

Előzmény: rezgaras (7802)
rezgaras Creative Commons License 2015.04.10 0 0 7802

Volt ott még két részes is annó...

Nem a csapágytok a fő kérdés, hanem a szekundér csavarrugók!

Előzmény: alkotasu (7801)
alkotasu Creative Commons License 2015.04.09 -1 0 7801

Nekiláttam ismét az Aa 1200-as kocsimnak - egy év elteltével. Nem ártott neki a pihenő, mert a ragasztásoknál több helyen behúzódás volt tapasztalható, amiket természetesen kigitteltem.

Meg nekiálltam a forgóváz csapágytokok cseréjének, hogy hasonlítson erre:

Bár most - nézegetve a képeket - elbizonytalanodtam, mert volt szögletes csapágytok, ferde fedéllel is:

(Az igazi kocsikról a képek gumidanitól származnak.)

Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.09 0 0 7800

Koszonom!

Előzmény: makako293 (7799)
makako293 Creative Commons License 2015.04.08 0 0 7799
Előzmény: Ashi Valkoinen (7798)
Ashi Valkoinen Creative Commons License 2015.04.07 0 0 7798

Kedves topiklakók,

pár hónapja talán volt itt némi közös matricarendelés a topikon. Nekem egészen speciális kellene - átlátszóra nyomtatott fehér, "railjet" felirathoz. A feliratok megvannak beméretezve, png fájlban, valaki tud tippet adni, hogy hol tudnék matricát nyomtatni belőle és mennyiért?

Erre a friss, ropogós L építési nagyságú modellre kellene:

V41 523 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 7797

Esetleg a szerkocsiról egy jobb jellegrajzod van?

Előzmény: csillagfuvo (7795)
V41 523 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 7796

Köszönöm megkaptam!

Előzmény: csillagfuvo (7795)
csillagfuvo Creative Commons License 2015.04.07 0 0 7795

Szia!

Jelenleg itt tart, küldtem E-mailt a címedre.

Előzmény: V41 523 (7794)
V41 523 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 7794

Üdv!

Pálháza kollégához csatlakoznék és ha megoldható kérnék néhány részletfotót a BR41-ből készített 424-ről. Jómagam is ilyen átalakításba kezdtem. Jelenleg itt tartok.

Kíváncsi vagyok a teljes futóműre, hogyan oldottad meg az első forgóvázat és felfogatását valamint a szerkocsira is, teljes egészében a hajtásra stb.

Előzmény: csillagfuvo (7763)
V41 523 Creative Commons License 2015.04.05 0 0 7793

Hello!

Én is épp Dácsián dolgozok igaz én M43-n és már kicsit előrébb járok. Grat a gépedhez jó lesz!

A hajtás Roco BR290 alapjain nyugszik a forgóvázakat erősen átalakítottam hogy ne kelljen semmilyen csaláshoz folyamodni.  

Előzmény: V63 151 (7781)
V63 151 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 7792

Klasszikus piros szín.

Előzmény: róbertke (7787)
HOTotya Creative Commons License 2015.03.12 0 1 7791

Sziasztok!

Készítettünk egy műanyag alkatrészt a régi Piko BR 01,03,41-s mozdonyoknál az összekötőt(mozdony és szerkocsi) Eltörik elég sok darab és ezzel a kis pótlással megoldható a csere!!!

A két kis furatba  1,5mm-s műanyaggal megoldható a réz lemezek rögzítése(ahogy az eredetin)

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.11 0 0 7790

Köszi!

Két okból. Mert a valóságban is úgy ül meg, másrészt megtöri a tető egyhangúságát. 

Tudok a lyukról, az első rétegnél már előjött. Mondjuk ebbe még egy régi kéményt tettem ami egy korábbi verzióhoz készült, aminek laposabb volt a teteje.

Előzmény: alkotasu (7788)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.11 0 0 7789

Köszi!

Előzmény: v805 (7786)
alkotasu Creative Commons License 2015.03.11 -1 0 7788

Klassz nagyon!

Egy kérdés: a tető lemezeinek illesztésénél miért keskenyedik el a kosz?

Egy megjegyzés: korábban azt írtad, hogy ez a prototípus. A sorozatnál majd figyelj oda, hogy ahol a "fejreállított tölcsér" csatlakozik a tetőhöz, ott egy kis lyuk látható. [Ezért utálom én is makróval lefényképezni a vackaimat, mert akkor szembesülök vele igazán, hogy még mennyi hiba van azon kívül is, amiről már korábban is tudtam... :-)  ]

Előzmény: Törölt nick (7780)
róbertke Creative Commons License 2015.03.11 0 0 7787

Ha elkészül milyen lesz a festése?

Előzmény: V63 151 (7781)
v805 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 7786

Nagyon szép!

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.07 0 0 7785

Köszi!

Előzmény: crash__override (7784)
crash__override Creative Commons License 2015.03.07 0 0 7784

Szép lett!

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.07 0 0 7783

Köszönöm!

Előzmény: somytomy (7782)
somytomy Creative Commons License 2015.03.07 0 0 7782

Szép lett, gratulálok.

V63 151 Creative Commons License 2015.03.07 0 0 7781

Üdv!

Készülget életem első saját kézzel készült mozdonya.

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.07 0 1 7780

Már csak a kapcsolók hiányoznak.

tillmannz Creative Commons License 2015.03.06 0 0 7779

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni ,hogy M62 vezérállásnál mit milyen színűre kellene kifesteni.Itt elsősorban a műszerfalra gondolnék.Valakinek esetleg képe nincs egy kifestett példányról?

vasútőrült Creative Commons License 2015.03.05 0 0 7778

Már régóta mondom a Mikromodelles csapatnak, hogy miért nem nyomtatnak mozdony géptér ajtókat? Mindenki megveszi a neki kellő ajtókat és az oldalfalakat legyártja magának, majd beépíti az ajtókat. Jól nézne ki, mégis saját lenne valamilyen szinten.

Előzmény: BCmotos (7777)
BCmotos Creative Commons License 2015.03.05 0 0 7777

Felveszem velük a kapcsolatot

Köszönöm!

üdv

István

Előzmény: szergely22 (7776)
szergely22 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 7776
Előzmény: BCmotos (7775)
BCmotos Creative Commons License 2015.03.03 0 0 7775

Üdv!

A tanácsotokat szeretném kérni!

Épülget az M32 esem csak azt nem tudom hogy a kasznit összeforrasszam e az alvázzal vagy csavarok által rögzítsem a kettőt?

Még annyit szeretnék kérdezni hogy a keréknél a rugó imitációt hogy lehetne megoldani illetve a géptér ajtókat.

Előre is köszönöm!

S.ATA Creative Commons License 2015.03.02 0 0 7774

Meg szeretném kérdezni,hogy a rézből készített kiegészítőket,hogyan lehet lefesteni.

Kell hozzá valami speciális alapozó,vagy mehet rá mindjárt a modellfesték(pl. revell)

Voytech985 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 7773

Jó alapmodellnek a Roco BR 93, de ritkán fordul elő jóárasítva. A Piko BR 89 is megfelelő, ha nem zavar, hogy a középső kerékpár csak a levegőben forog.

Előzmény: hegesztő89 (7740)
rezgaras Creative Commons License 2015.03.02 0 0 7772

A Piko kerék átmérője 18,5mm. A küllők száma 16, ami megfelel a magyar mozdonyoknak (de nem a BR41-esnek). Le kell esztergálni a nyomkarimából, márcsak azért is mert ronda. De a 424-eshez nem tudsz annyit leesztergálni, mint amennyit kellene, ezért a modell főkeretét ki kell egy kicsit húzni.

Hasonló a 342-es (kerék), de ott nagyobb a tengelytáv.

Előzmény: BRUT1 (7769)
csillagfuvo Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7771

Pontosan most nem tudom, mert nincs nálam BR 41-es kerék, de a mérete jóa 424-eshez, a karima nagyobb a kelleténél, de ha azt méretarányosra vennénk le, akkor a moztdony futása kerülne veszélybe.

hegesztő89 Creative Commons License 2015.03.01 0 1 7770
BRUT1 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7769

csillagfuvo !

Megtudod mondani pontosan mekkora a Piko  BR41 kerék átméröje?

hegesztő89 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7768
Előzmény: hegesztő89 (7758)
lacus117 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7767

Szia!

Igen klasszikusnak indul, a 2041-es. Egyelőre... gondolkodtam a kis dáciában, de rengeteg módosítást igényel már az is,a remot az meg nem csak módosításokkal járna, az kb újra kell rajzolni az egészet.

Laci

Előzmény: alsó madárfogás (7766)
alsó madárfogás Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7766

Köszönet a friss infókért. Klasszikus Dácsia lesz ezek szerint? Vagy több verzióban is gondolkodsz (emellett a remot esetleg)?

Előzmény: lacus117 (7765)
lacus117 Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7765

Sziasztok!

Nem titkolok én semmit, csak már nem tudom melyik topikba érdemes írni... :)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132211113&t=9130964

Itt vannak a fő infók, jelenleg még minidig itt "áll" a dolog mert sajna a fotmaratások még nincsenek meg, hogy véglegesíteni lehessen a modellt.

Azóta a forgóváz maszkok megvannak, azt amint tudom viszem az ötvöshöz öntetni.

Laci

Előzmény: alsó madárfogás (7753)
pálháza Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7764

Köszönöm a lehetőséget, élni fogok vele, mert nagyon érdekel a téma, hamarosan jelentkezem!

üdv

Pálháza

csillagfuvo Creative Commons License 2015.03.01 0 0 7763

Én, PIKO BR 41-esből csináltam, annak jó a kerékátmérője, még a tengelyek távolsága is szinte jó, az első és a negyedik között 3 mm van pluszba.A szerkocsi is teljesen passzol, csak röviditeni, kell rajta, az 1. és harmadik kerék marad a helyén, az van meghajtva, a másik kettőt közé kell beépíteni. a kerekek felfogatásához érdemes egy BR 130 -as forgóvázból a tartókat kivenni. Ha meghajtott forgóvázunk van, akkor a 424-est 4 tengely hajtásúra is meg tudjuk csinálni, az egyik képen látszik a kész szerkocsi. Az első futő kerékből kell még egy plusz darabot szerezni hozzá.

A kazán alapja is felhasználható, a benne lévő súllyal.

Ha további kérdésed van, szeretnél több képet, akkor írj az E-mail címemre.

Előzmény: pálháza (7755)
szergely22 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7762

De igen.

Igazából a mesterdarab volt nyomtatott és arról készültek a fekete cuccok.

Már egy ideje dolgozik rajta és ha jól tudom, a kaszni kész is, csak az alvázzal van elmaradva.

Már régen írt infót róla.....

Előzmény: cssz74 (7752)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7761

A 424 nek megfelelö kerékátmérö 18,5mm , A BR17 kerekei pedig olyan 22,5mm. tehát szerintem ez a különbség tul nagy. :(

Előzmény: pálháza (7759)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7760

......talán a BR17 böl lehetne kihozni valamit,de ott sem stimmel a kerékméret,és hiányzik 1 tengely,de az még megoldható lenne, csak tul nagyok a kerekek.....

Előzmény: pálháza (7759)
pálháza Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7759

Köszönöm, és akkor adódik az újabb kérdésem: melyik a jó donor?

Előzmény: BRUT1 (7757)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7758

üdv guglin keresztül próbáld.

BRUT1 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7757

Egy MÁV 410 es viszont gond nélkül kihozható belöle.

BRUT1 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7756

Szerintem egyáltalán nem alkalmas. Többek között a  kerékméret sem felel meg,és szinte semmi más sem. :)

Másik donort kell keresni.

pálháza Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7755

Jó estét az Uraknak!

Csak egy kérdésem lenne, jól tudom-e, hogy a Br 55 jó alap egy 424-es átépítéséhez? Mit lehet tudni az átalakításról, van valahol írás ezzel kapcsolatban?

Ha kapok választ, megköszönöm.

vasútőrült Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7754

A Ménfőcsanaki klubban tudsz több félét fellelni, nem tudom pontosan ezt-e. Ott több fajta mozdony is volt.

Előzmény: cssz74 (7750)
alsó madárfogás Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7753

Fekete, de nem nyomtatott. Jó minőségű, tán nyomás alatt öntött műgyanta. Hogy lesz-e Dácsiája, azt nem tudom, de ha igen, nagyon titkolja. :-)

Előzmény: cssz74 (7752)
cssz74 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7752

Az ővéi nem fekete, nyomtatott cuccok voltak?

Előzmény: szergely22 (7751)
szergely22 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7751

Elméletileg Lacus117 már lassan kész lesz a Dákókkal, sztem várd meg, ha nem sürgős.

Előzmény: cssz74 (7750)
cssz74 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 7750

Sziasztok! Tud valaki segíteni, ki önthette jó pár éve ezeket a H0-ás remot Dacia kasznikat? Szükségem lenne egyre...jöhet mailben is.

BRUT1 Creative Commons License 2015.02.27 0 0 7749

Kösz a linket.....nagyon hasznos .

Előzmény: hegesztő89 (7747)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 7748

Szóval BR75. Igazábol ez lenne a legkönnyebb megoldás,de a kerékméret nem jó :( Tul nagy az átméröje.

A rudazat sem hasonlit. Viszont ránézésre egész jo. De pl. Br 64 böl is lehetne faragni egyet,csak szintén a kerékméret nem jo. BR55 kerekek már megfelelöek lennének . A kasztni viszont nem jo egyiknál sem. Azon van mit agyalni. Nekem a Kleinbahn kasztni hasonlit a legjobban,ezért is választottam.

Előzmény: Joci Kun (7746)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 7747

Találtam pár linket is:

http://www.vimav.hu/blog/blog0710.html

http://www.vasutandmodell.hu/archiv/karoly1.htm

Balatonfüred 2012

Nem láttam, hogy máshol írtak volna a balatonfüredi kiállításról, úgyhogy én most megteszem. Mivel a hosszú hétvégét amúgy is a tóparton töltöttem, kifejezetten örültem, hogy a kiállítás is most van, meg is látogattam. A helyszín most már szokásos módon a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Joci Kun Creative Commons License 2015.02.26 0 0 7746

Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztam, az én alapom a BR75.

Csak "magamnak" készítem,  de legalább jó lassan. :) Nem tudom, meddig tart a türelmem és milyen lesz a végeredmény, talán majd be merem mutatni itt.

Előzmény: BRUT1 (7744)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 7745

Üdv jók a tippek köszönöm Br 75 Marklinben is van, bár nem biztos hogy szétfaragnám. Esetleg ha tudtok a fiókomra küldenétek pár képet az átépítésről?

Előzmény: BRUT1 (7744)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 7744

Akkor nincs mit tenni,mehet a motor csere. :)

Lejjebb láthatod ahogy én nekiestem az ÖBB modellnek.

Szivesen megnézném hogyan haladsz Te a Piko BR55 el. Lehet majd utközben én is meggondolom magam. :)

Előzmény: Joci Kun (7743)
Joci Kun Creative Commons License 2015.02.26 0 0 7743

Az átépítés során többször megfuttatom a donort. A Piko Br75 olyan amperszagot produkál, hogy az valami iszonyatos . De megy rendületlenül :)  A Br55 -ös valamivel jobb ( én ehhez fognék hozzá) , de nem hiszem, hogy verne egy Bühlert.

Előzmény: BRUT1 (7742)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 7742

Én egy Kleinbahn ÖBB93 bol próbálom kihozni a 375 öst. Bár a kerekekkel van gondom,mert azok nem küllösek. Az átméröjük viszont megfelel,és a negyedik tengely elhagyásával,a rudazat is hasonlo.

A BR75 az jo lenne,de nagy a kerékátmárö. BR55 eddig eszembe sem jutott,viszont nem is rossz ötlet. Ugyanugy a negyedik tengely elhagyásával megvan a kellö alap. Itt a kerékátmérö is jo,és a tengelyközötti távolság is megfelelö. Egyedül a szabadonfutó kerekeket kell hozzáadni.

Mit értesz a jó motorra való utalással?

Előzmény: Joci Kun (7741)
Joci Kun Creative Commons License 2015.02.25 0 0 7741

Én Piko BR 75 -ösből próbálok valami hihetőt kihozni, van, aki Br 55 átalakításával készítette. Talán ez a jobb választás, a motor minőségét tekintve mindenképpen. Ha meg túl lehet lépni a Piko -n...  :)

Előzmény: hegesztő89 (7740)
hegesztő89 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 7740

Üdv olyan kérdésem lenne hogy 375-ös gőzöshöz melyik H0 modell szolgálhat "alapnak" ?

crash__override Creative Commons License 2015.02.23 0 0 7739

A Vallejo ecsetelősben egyetértünk :)

Előzmény: Törölt nick (7738)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.23 0 0 7738

Én maradok a jól bevált Gunze meg Tamiya cuccoknál.

Amúgy a régi Testors tényleg jó volt míg volt.

Vallejo-ból én csak az ecsetelőst használom. Viszont annál jobbat per pillanat nem tudok.

Előzmény: crash__override (7737)
crash__override Creative Commons License 2015.02.23 0 0 7737

Igen, kapott fényes lakkot a matrica alá, meg fölé is, majd rá a matt lakk. Az opálosság a világosszürke filter miatt van. Egy réteg rozsda már van rajta, még szeretnék rá több rozsdát, és festéklepattogzást.

Apropó lakk... a hócipőm tele az új lakkokkal. Akarom vissza a régi, jól kezelhető Testors olajos lakkokat.  Pár éve vettem Testors akrill lakkot, amiből a mattot már próbáltam, gondoltam kipróbálom a fényeset is. Nos, a Testors bukó… gyorsan szárad (cca 15 perc múlva mehet a következő réteg rá), de ez nem fényes! A flületet szinte eláztattam, na, ott lett olyan a felület, mint a régi szintetikus lakkoknál. Ha nem áztatom el a felületet, akkor csak olyan selyemfény közeli dolog jön ki belőle. Három-négy réteg lakk a Testors akrillból, ami tudja ugyanazt a régi, "légy is seggreesik rajta" fényes felületet, mint az olajos. Ugyanez az agyon dícsért Vallejo lakkal is... Miguel Jimenez ide,  világ legelismertebb makettezői oda... nekem a Vallejo fényes is max félfényes. Lehet nekem van kacska kezem, de kezdem azt látni, ha az ember komolyan akar lehelletvékony rétegben festeni, akkor oda szintetikus festék kell. A réz forgóvázak fesésénél is eljutottam a rég bevált szintetikus feketéhez, és most is: megyek modellboltot járni, van-e valahol még elfekvőben régi, büdös, kockaüveges, szintetikus Testors lakk….. 

Előzmény: Törölt nick (7736)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.23 0 0 7736

Köszi!

Mondjuk ezt az antikolás kifejezést mindig is furcsálltam. Nekem az antik nem koszos csak régi. :) Ez viszont az lesz.

A matrica alá fújtál fényes lakkot? Mert néhol elég opálosnak tűnik.

Rozsdát tolsz neki majd?

Előzmény: crash__override (7735)
crash__override Creative Commons License 2015.02.23 0 0 7735

Tetszik az antikolás a tetőn. 

Én is elkezdtem bevetni a rég bevált makettezős trükköket egy tehervagon építése közben. Egy régi Lima kocsi kapott új mellgerendát, rugós ütközőket, csavarkapcsot, meg új gúnyát:

Előzmény: Törölt nick (7734)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.23 0 0 7734

Tegnap estig idáig jutottam:

Előzmény: Törölt nick (7728)
csillagfuvo Creative Commons License 2015.02.23 -1 0 7733

Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok, ha az E-mail címemre ír!

Üdv.csillagfuvo

Előzmény: alsó madárfogás (7732)
alsó madárfogás Creative Commons License 2015.02.22 0 0 7732

Tetszetős lesz. Az ablakokat milyen technológiával készítetted?

Előzmény: csillagfuvo (7725)
von Smallhausen Creative Commons License 2015.02.22 0 0 7731

Szia!

Küldtem mailt ezzel kapcsolatban!

Előzmény: BRUT1 (7730)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 7730

Még egy megoldásra váró dolog. Ezt a hajtást hogyan lehetne jobbá tenni? Illetve a motor mindenképp cserére szorul. Az az orsós áttétel sem valami jó. Szerintetek milyen motort keressek,és hogyan hozzam össze a kerekekkel? Gondolom másik orsóval megoldható,csak a fogaskerék kombináción is változtatni kell.

Tudtok ötletet adni?

Ime a foto :

Előzmény: BRUT1 (7718)
tompa101 Creative Commons License 2015.02.22 0 0 7729

Milyen hajtást tervezel alá?

Én is gondolkodom egy Árpádon, de még nem vettem a kellő bátorságot hozzá

Előzmény: csillagfuvo (7725)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.22 0 0 7728

Festődik a tető.

1. lefújtam  tetőt egy enyhén zöldes szürkés árnyalatra:

2. Az éleknél híg tört-fehérrel óvatosan ködölgetve:

3. A szélek híg fehérrel ködölve:

4. A belülről kifele haladva híg szürkés-barna árnyalatot fújtam:

5. Az előző színhez kevésnyi feketét tettem és az előbbi műveletet elvégeztem, csak halványabban:

Előzmény: Törölt nick (7727)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.22 0 0 7727

Csak, hogy ne a szót szaporítsam.  
2.1-es verzió. (A 2.2-es már széria lesz, miután javítom a hibákat.)

BCmotos Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7726

Üdv!

Köszönöm a segítséged.

Már utána is nézek.

Előzmény: ysenyerkesz (7721)
csillagfuvo Creative Commons License 2015.02.21 0 1 7725

"Kárpátia modell" kollégától vásároltam egy Árpád kasznit, ennyire jutottam vele.

Ikaruga Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7724

Tisztelt modellező kollégák.

M40 mozdonyt szeretnék készíteni h0 vagy tt méretben. Melyik az a hasonló gép amit némi átalakítással hasonlóvá lehetne varázsolni? Esetleg van itt olyan aki készít motor nélküli verziót? Diorámához kellene.

Előre is köszönöm a segítséget.

Ferenc73 Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7723

volt róla szó és TT-ben van cseh hajtás alá. Új képek az N topicban

Előzmény: Mk48 2024 (7711)
Ferenc73 Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7722

igen és réz kiegészitők

Előzmény: V63 151 (7712)
ysenyerkesz Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7721

Szia!

Itt nézz körül: www.ganzdata.hu

De, ha emlékeim nem csalnak, csak az egyel nagyobb nyomtávú, de azonos

szerkezetű DHM-10,-11 tipusú van ott.

Előzmény: BCmotos (7714)
marónátron Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7720

Ehhez le kell szedni a kasznit?

Részletesebb leírást tudnál adni hozzá? Nem szedtem még szét a 130-as Szergejemet.

Aki esetleg festette már le, örülnék egy képnek is, hogy milyen lett a végeredmény! :-)

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (7719)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7719

Ezüst színnel átfested belül a fényvezetőket. Nem egy nagy cucc.

Előzmény: marónátron (7713)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7718

Tettem egy próbát,és kiszereltem a negyedik tengelyt. Azért a negyediket,mert a hajtokarokat igy nem kell átrendeznem,csak az utolso tengelytmeghajtó összekötö rudat kell levágnom.

Pár foto arrol,hogyan kápzeltem el az egászet.

A piros satirozott részeket le kell vágnom,illetve be kell marógéppel dolgozni a szabadonfuto hátsó kerék fészkét is,amely 13mm el kell eltolni.

Előzmény: BRUT1 (7715)
marónátron Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7717

Valóban, utólag nézem, hogy az a TT-s változat.

Így meg végképp érthetetlen számomra, hogy TT-ben szebben megcsinálták a lámpákat. :-(

Előzmény: Vaskerekű (7716)
Vaskerekű Creative Commons License 2015.02.21 0 0 7716

A beszúrt képeken a 130-as H0-ás, míg a 100-as TT-s modell, szóval nem érdemes összehasonlítani.

Előzmény: marónátron (7713)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.20 0 0 7715

Üdv mindenkinek !

Szétszereltem,egy kleinbahn ÖBB93 gözmozdonyt. Szeretnem kidobni belöle az egyik tengelyt. 3 tengelyes hajtást szeretnek belöle. MÁV 375 alapnak. Mivel itt a 4 tengely közül csak 1 van hajtva fogaskerekáttétellel,a maradék 3 a hajtorudazaton keresztül mozog. Nem nagyon tetszik ez,de igy oldották meg.

Szerintetek melyik tengelyt dobjam ki? Az elsöt vagy az utolsot. Nekem a mozdony elején levö tünik egyszerübbnek,mert akkor a motor oldali részt nem kell megbontanom. Viszont igy át kell helyeznem a rudazatot. A hajtés szempontjábol is lényeges melyik tengely lesz meghajtva. Ha az elsö tengelyt menesztem akkor a hajtás pont középre kerül.

Szoval Ti mit gondoltok?

BCmotos Creative Commons License 2015.02.20 0 0 7714

Üdv!

A segítségeteket szeretném kérni jellegrajzot keresnék Dhm9 ről én nem találtam az interneten ha valaki tudna segíteni azt hálásan megköszönném.Kép az internetről

marónátron Creative Commons License 2015.02.20 0 0 7713

Üdv!

Remélem jó helyen tapogatózok a feltett kérdésemmel kapcsolatban.

A roco legújabb kiadású Szergején, nevezetesen az M62 130-as modellen kicsit szúrja a szemem a két lámpatest kidolgozása, ha jól látom képeken a 263-as, 230-as Szergejen is hasonló.

Viszont a roco 100-as Szergején szebben kivannak dolgozva a lámpák, nem az a sötét színű, hanem szép üvegre hajazó kidolgozottsága van.

Miért nem ilyenre csinálta a roco a 263-as, 130-as Szergejeken is?

Valakinek esetleg van valamilyen megoldása hasonló lámpatestek kialakítására, mint a 100-as mozdonyon?

Mellékelek képeket is, ahol jól látszik a különbség.

V63 151 Creative Commons License 2015.02.14 0 0 7712

Nagyon jó lesz. Műgyanta öntvény?

Előzmény: Ferenc73 (7708)
Mk48 2024 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 7711

1:120-asat is fogsz készíteni?

rizibácsi Creative Commons License 2015.02.12 0 0 7710

Élőben,még jobban néz ki! Láttam, szép. Rizmajer

Ferenc73 Creative Commons License 2015.02.12 0 0 7708

1:160 V43-as 

V63 151 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 7707

Még nem rendeltem, de nekem is ajánlották.

Előzmény: BRUT1 (7706)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.11 0 0 7706

Köszönöm a linket, V63 151

Rendeltél már innen?

Esetleg még hasonlo oldalakat tudsz ajánlani?

Előzmény: V63 151 (7705)
V63 151 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7705
Előzmény: BRUT1 (7704)
BRUT1 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7704

Gözmozdonyhoz keresek küllös kereket. 13,5mm átmérüjüt.( MÁV 375)

Tudsz ajánlani donort?

Előzmény: V63 151 (7702)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7703
Előzmény: V63 151 (7702)
V63 151 Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7702

Csak MÁV-os vonatokat csinálgatok. Jelenleg egy Bzmot-on munkálkodom, melynek kerékátmérője 840mm az átszámítva kb 9,5mm. Meg gondolkodom a későbbiekben egy Dácsiában, annak átszámítva kb 11,5mm. És egy Bobó-ban is, aminek átszámítva kb 12mm, de ennél már az a gond hogy küllős. Ennél már keresgéltem de az a baj hogy csak gőzmozdony kerekeket találtam és a rudazat csatlakozója nekem nem kéne oda.

Előzmény: rezgaras (7701)
rezgaras Creative Commons License 2015.02.09 0 0 7701

Erre a kérdésre aligha kapsz választ... :-(( (milyen mozdony, milyen nagyság, melyik ország???)

Előzmény: V63 151 (7700)
V63 151 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 7700

Üdv!

Valaki be tudna linkelni nekem egy oldalt ahonnan be lehet szerezni mozdony kereket?

hosszupista Creative Commons License 2015.02.02 0 0 7699

Az enyémen a szoknya alja meg a forgóvázmaszkok lettek újra fújva. másodikra sikerült eltalálni, hogy ugyanaz legyen. Az alapszín a revell matt 79 volt nekem, ahhoz kevertem matt 57, és matt 43 színeket - nem kell bele túl sok. Sajnos az arányokkal próbálkozni kell egy hasonló anyagú felületem, mint amit festeni akarsz, mert száradás után még világosodik is picit.

Előzmény: NH3 (7698)
NH3 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 7698

A roco 263-as Szergején kicsit bántja a szemem az ütközőszár fekete része.

Ezért kérdezném, hogy valaki próbálta már szürkére festeni?

Az érdekelne, hogy melyik az a szürke festék, amely megegyezne a roco által használttal.

alkotasu Creative Commons License 2015.02.01 -1 0 7697

Urak!

Ha esetleg valakinek PIKO alkatrészekre, vagy szerkocsi forgóváz maszkra lenne szüksége (a többinek már van gazdája):

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133567966&t=9119466

somytomy Creative Commons License 2015.01.30 0 0 7696

Úgy tudom, a dekódernek nem tesz jót, ha kivágja az ember. Ezenkívül a nappali fölött van a terepasztal, és már az is elég baj, hogy zajos, mit kapnék, ha még a TV is csíkozna tőle :-)

Előzmény: M.machinátor (7695)
M.machinátor Creative Commons License 2015.01.29 0 0 7695

Szervusz.

Az egy zavar szűrő !!!!Dobd ki nyugodtan a francba.Csak akkor legfeljebb csíkozni fog a tv ( kommutátor szikrázását hivatott ellensúlyozni).Kb. 0,15-0,25A-t/motor.

Előzmény: somytomy (7694)
somytomy Creative Commons License 2015.01.29 0 0 7694

Üdv!

Valószínűleg sokadszor kérdezem, de mindig különböző  értékeket olvasok különböző helyeken, ezért bizonytalan vagyok. Régi Piko mozdonyban szeretném lecserélni a motorral sorba kötött tekercseket (fekete műamyagra tekercselt zománcozott huzal), ehhez milyen induktivitású alkatrészt érdemes használni?

Illetve meg tudná mondani esetleg valaki, hogy mekkora az áramfelvétele egy Piko kockamotornak?

Előre is köszi!

NH3 Creative Commons License 2015.01.28 0 0 7693

Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.

EVM Creative Commons License 2015.01.28 0 0 7692

REVELL 15 matt sárga,én ezt használom

Előzmény: NH3 (7690)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2015.01.28 0 0 7691

1017

Előzmény: NH3 (7690)
NH3 Creative Commons License 2015.01.28 0 0 7690

Roco 263-as Szergejemen szeretném lekenni az ajtók mellett lévő kapaszkodó korlátokat.

A kérdésem az lenne, hogy milyen Ral kódú (sárga) Revell festéket használjak erre a célra?

alkotasu Creative Commons License 2015.01.27 -1 0 7689

"Azt nem tudom hogy a géptér ajtókat hogyan csináljam majd meg."

Ebben jelenleg nem tudok segíteni, M 32-est nem csináltam.

"Egyébként gratulálok az új tartálykocsihoz."

Köszönöm, de buktával a napot... Előbb legyen kész! :-)

"Egy Kzm kocsira még nem gondolkodtál?"

Arra nem, mert abból készült gyári. De Kz kocsira igen. Le is fényképeztem alaposan. De nem tudom, hogy mikor merek belekezdeni...

Előzmény: BCmotos (7688)
BCmotos Creative Commons License 2015.01.27 0 0 7688

Rendben megfogadom a tanácsod az a legfontosabb hogy minél üzem biztosabb legyen.

Már én is gondolkodtam hogy lehet lentebb is teszek csavart hogy ne csúszkáljon a lemez.

Azt nem tudom hogy a géptér ajtókat hogyan csináljam majd meg.

Egyébként gratulálok az új tartálykocsihoz.

Egy Kzm kocsira még nem gondolkodtál?

Még egyszer köszönöm a tanácsot.

Előzmény: alkotasu (7687)
alkotasu Creative Commons License 2015.01.27 -1 0 7687

Bár hajtást sohasem építettem, de tanulva a régi PIKO modellek hibáiból, a következőt javaslom:

a kerekek kismértékű függőleges elmozdulását biztosítsad, mert ennek hiányában a mozdony mindig csak 3 ponton fog támaszkodni a sineken. Ennek akkor van jelentősége, amikor az egyoldali áramszedési pont egy feszmentes szakaszon (pl. átszelés szívdarabján, ami pl. a régi PIKO sineknél műanyag). A kerekek rugózását (lefelé nyomását) az áramszedő lemezzel meg tudod oldni

Az E69-esnél ezt szépen meg is oldották ezelőtt közel 50 éve, azzal nincs is gond. De pl. a BR24, BR89, BN150 küzd ilyen problémákkal. De ugyanezt a hibát a Kleinbahn is elkövette pl. a 156-os gőzösénél.

Előzmény: BCmotos (7686)
BCmotos Creative Commons License 2015.01.26 0 0 7686

Üdv!

Gondoltam teszek fel képet a készülő M32 ről szépen lassan haladok vele.

Még a motort kell összegyógyítani a meghajtással.

Tudom hogy nem a legszebb de nagyon büszke vagyok rá az első mozdonyom lesz.

üdv

István

alkotasu Creative Commons License 2015.01.26 -1 0 7685

Egyébként a kevergetés sem vészes, csak egyszerre nagyobb adagot kell összekeverni és azt egy nagyobb üvegben tárolni. És azzal biztosítod is a többszöri festés egyenletes színárnyalatát. Én arra vigyázok még nagyon, hogy a nyers festéknek a közelébe se kerüljön hígító, mert attól áll valószínűleg össze. Tehát egy szín festése után (amikor a hígító gőz formájában még a levegőben kering) sem állok neki másiknak. Az is könnyen bőrösödést idézhet elő. Legalábbis több eset után erre gyanakszom.

Előzmény: gysevic (7684)
gysevic Creative Commons License 2015.01.26 0 0 7684

Köszi szépen,remélem nem lesz vele gondom. Eddig többnyire Revell-t használtam,de macerás volt a kevergetés. (Emlékszem,milyen furán néztek a makettboltokban,amikor meghallották,hogy vasútmodell átfestéshez keresek festéket...)

Egyébként most 399-ért írja a saját higítóját és 650-ért a festékeket.

Előzmény: alkotasu (7666)
rezgaras Creative Commons License 2015.01.26 0 0 7683

> a C belső része a karima letörési szögével azonos

Tehát csak egy kerékátmérőhoz használható (mert más átmérőnél már más a szöge!)

Előzmény: 2xlion (7674)
rezgaras Creative Commons License 2015.01.26 0 0 7682

Ezt a lehúzót én sem ajánlanám. Mivel a nyomkarimát támasztja alá, azt is csak két pontban, eltörheti a kerékcsillagot és/vagy nyolcast nyom a kerékbe. A jó lehúzó a kereket középen, a tengely körül támasztja alá.

Előzmény: 2xlion (7670)
alkotasu Creative Commons License 2015.01.25 -1 0 7681

Akkor az kocsira nem igazán jó szerintem. Mindig retuspisztolyt használtam festési célra, ecsettel csak a legritkább esetben próbálkoztam. Az is inkább a kezdet kezdetén volt, bár igaz, a borhordós kocsi pályaszám tábláját így csináltam. Persze az sík felület volt, simára tudtam folyatni a festéket.

Persze lehet, hogy csak én vagyok béna, de ezt sohasem tagadtam.

Előzmény: lencsep (7679)
2xlion Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7680

A képen láthatóból többféle méretben volt. Én azért választottam a kerék síkjában támasztót, mert abból csak egy kellett az általam használ kerékméretekhez.

Előzmény: tatumadar (7678)
lencsep Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7679

A padlólakk ecsetel is felvihető. Makettezők is használják az utóbbi időben. Műgyanta alapú a cucc, szép felületet ad. Kb 10 perc alatt szárad meg. 1 liter 800-1000ft között van. Felkenéskor lehet hogy buborékos, de az kisimul. Én csak puha vastag ecsettel lakkoztam, mert a pisztolyból nehéz takarítani. Fényes felületet ad. Ki kell próbálni, veszteni való nincs vele. Nekem zöldtea illatú van. Egy napig még illatos is. A viaszost nem próbáltam.

http://www.attyshop.com/termek-informacio/sofix-padlofenyezo-tisztitoszer

Mivel kis vonat is van rajta, ezért használható vasútmodellezéshez. :)

Zoli

Előzmény: alkotasu (7667)
tatumadar Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7678

Az meglepne, ha a letörés szögével lenne párhuzamos, hiszen kerékátmérőtől függően más-más ponton támaszkodik fel. A Fohrmannak vannak kellemes eszközei, de nem pont olcsók. Egy lendkeréklehúzót mindenképpen rendszeresíteni fogok. Ott fém a fémen, azt finommenetes célszerszám nélkül teljesen esélytelen lebombázni.

hotto Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7677

Valóban nem fogalmaztam szabatosan, de a többiek rájöttek mire gondoltam. A lényeg, hogy az adott tengelyen, amin fontos az adott fogaskerék és a pozíciója, kellene nagyobb futókör átmérőjű kerék.

Előzmény: odaat (7673)
Lakonti Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7676

Ezt ugye nem írtad komolyan!????

Az a szög amiről te beszélsz az 10Fok "hivatalosan" . Az a képen ránézésre több, és képzeld hozzá, hogyha nagyobb kereket teszel bele akkor mivan. Ha ezt egy menő cég csinálta akkor egézségére. :-))))

2xlion Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7675

Nem nyelvészkedtünk, hanem a betett kép alapján logikus választ adtunk. :-)

Előzmény: odaat (7673)
2xlion Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7674

Nem szakbarbár, gyári. "Menő" osztrák kiegészítő gyártó, a C belső része a karima letörési szögével azonos, így nem nyomja meg. Az enyém (szintén gyári) nem egészen ilyen, az a keréksíkon támaszkodik.

Előzmény: Lakonti (7671)
odaat Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7673

Az agyam eldobom.

http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Ker%C3%A9kabroncs

kerékabroncs (főnév)

Gördülő pánt, amely egy jármű gördülő haladását biztosító kerek alkatrészének (kerekének) külső lapjára, talpára szerelt pánt, vaskarika, illetve üreges vagy tömör gumiból készült gyűrű.

Az abroncs tartósabbá tette a kereket. Az abroncs nem csak védi, hanem össze is tartja a kereket. A kocsikészítő a szekér kerekeire felteszi az abroncsot.

Eredet [kerékabroncs < kerék + abroncs]

És ezek után többen megválaszolják hogyan kell cserélni a kereket a tengelyen. Itt mindenki gondolat olvasó? 

Előzmény: hotto (7664)
szergely22 Creative Commons License 2015.01.25 0 1 7672

Már egyszer betettem...

Szóval egy facsipesz, 4 alátét és egy satu kell hozzá:

A csipeszt és az alátétet persze be kell vágni a tengely miatt...

Lakonti Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7671

Jesszus ki volt ez a szakbarbár.....!  Az a cé betű meg jól megnyomja a nyomkarimát.

Előzmény: 2xlion (7670)
2xlion Creative Commons License 2015.01.25 0 1 7670

Ezzel lehet fel-, s lehúzni. Mozdonykeréknél egyszerűbb, mert azok tengelyének nem kúpos a vége. A kúpos tengelyeknél kúposan kialakított fészek is kell, mert egyes esetekben ellapítja a kúp hegyét.

tatumadar Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7669

Áhh, ezzel a mérgezővel ne stresszeld már a felhasználókat. Minden mérgező. A Gunze hígító is mérgező. Ha megiszol egy nap hat liter vizet, meghalhatsz. Ezen kár fennakadni. Büdösnek büdös, az biztos.

Nitróválasztási alapelvek következnek.

1. Összetétel

Minél kevesebb legyen benne a bullshit. Amikor meglátod az oldalán, hogy „illatanyag”, akkor dobod is el messzire. Bármilyen nitrót nézel, változó (tól-ig) értékeket fogsz találni az oldalán. Ennek nem az az oka, hogy nem tudják azonos minőségi követelményekkel legyártani a hígítót, hanem az EU néni. Ugyanis EU néni csókoltatomakezétdrága keményen leszabályozta az efféle anyagok gyártását. Egyedül a Supralux hígító készül új anyagok felhasználásával, a többi alapvetően a gyógyszeripari berendezések lemosására használt vegyszerek megtisztításával. Persze, hogy a Supralux méreg drága! Amit tudok ajánlani, az a Horváth Gipsz-féle. Egyszer-kétszer rácsesztem már vele, de eddig ellocsoltam belőle kb. 50 litert, amiből kettő volt rossz. Kicsapta a festéket, alig bírtam kipucolni a pisztolyt. Ha ilyen van, vissza kell vinni. Tudják ők is, hogy néha szar, gondolkodás nélkül visszaveszik.

2. Szaghatás

Hülyeség eszerint megkülönböztetni, de ha panelhatodikon akar festeni a júzer, akkor jobb nem kiidegelni mindenkit. Minden nitró büdös, ez egyértelmű. Sok fajtán végigmentem már, van adat. A legirritálóbb egyértelműen a Supralux volt, a legmeglepőbb viszont a Horváth Gipsz tud lenni. Néha kimondottan édeskés-kellemes, máskor pedig egyenesen rohadás-szaga van. Ez ugye az ingadozó összetételnek tudható be.

3. Ár/beszerezhetőség

A a barkácsáruházakban kapható import fémdobozosok képviselik a prémium kategóriát, de ezeket senki nem akarja megvenni. A tápláléklánc alján az 5-700.-/l árú nitrók figyelnek, lelkesen locsolhatók. Kettő közt ott a Supralux. A Supralux klasszikus teszkós cucc, ha szombaton éjjel tizenegykor eszedbe jut, hogy elfogyott a nitró, leszaladsz érte. A Horváth Gipsz festékboltos anyag.

Végére a műanyagok oldása. Ahhoz, hogy egy PS alapanyagú kasztniban kárt tegyen a nitró, konkrétan bele kéne áztatni. Amennyi a festékkel rá kerül, semmit sem csinál vele. A PS tulajdonságaiból adódóan bizony fogékony a legtöbb hígítóra, még a lakkbenzin is elviszi, ha olyanja van. Emiatt nem kell bepánikolni.

Jó festegetést!

Előzmény: alkotasu (7667)
róbertke Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7668

Mi a kerékcsere oka?

alkotasu Creative Commons License 2015.01.25 -1 0 7667

A nitrohígítóval, mint hígítójával én óvatos lennék a mérgező hatása, illetve a műanyagot oldó hatása miatt. miatt.Én a Gunze hígítóval egyszerre festettem le az egész tartályt, viszonylag híg festékkel, szerintem még hígabbra sikerült, mint 1:1 - de lehet, hogy az arányban Neked van igazad.

A Sofix padlóápló biztosan elég tartós? Van vele tapasztalatod? Nem képez túl vastag réteget?

(Én eddig csak Revell/Humbrol lakkot használtam.)

Előzmény: lencsep (7665)
alkotasu Creative Commons License 2015.01.25 -1 0 7666

Igen, pont az alant látható tartálykocsi barnáját azzal fújtam.

A boltban azt mondták, hogy ez is alkidgyanta festék (enamel, "olaj"). Így nem vettem meg a hozzá elég borsos áron kínált (600 Ft-os kis üvegcsényi) hígítót. Itthon először az alkidgyanta festékhez használatos szintetikus hígítóval próbálkoztam, de attól összeugrott. Tehát ez valami más, valószínűleg akril. Kipróbáltam ezek után a Gunze (Hobbycolor) hígítóját, azzal gyönyörűen elvegyült.

A festék nagyon hamar megszáradt, és száradás után már nem volt büdös.

A retuspisztoly tisztítását az elején a saját hígítójával csináltam, a végét nitrohígítóval.

Előzmény: gysevic (7661)
lencsep Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7665

Nagyon szépen lehet dolgozni vele. Hígítása nitro hígítóval lehet, ezért alapozni célszerű a festés előtt. Légecset használata ajánlott, én 1:1 ben hígítottam. Az első réteget ködölve, a második-harmadik réteg mehet telibe. Nagyon gyorsan szárad. Lakkozni érdemes utána, mivel lekophat az éleknél.Én a SOFIX padló ápolójával lakkoztam, amit a kő padló burkolóra ajánl.

Zoli 

Előzmény: gysevic (7661)
hotto Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7664

Egy Roco Br204-es gép kerékpárján kellene kicsrélni az abroncsot bármilyen 1250/87mm átmérőjűre.

122484/122485 a cikkszám.

Előzmény: odaat (7663)
odaat Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7663

Milyen gyártmány, küllős, fém, műanyag?

Nagy általánosságban el lehet mondani, hogy a tömeg gyártott termékeknél nem lehetséges.

Az abroncsba van "öntve" a műanyag. Belülről 4-6 köröm mélyed a műanyagba, vagy műanyag köröm a fémbe. Törésmentes lehúzása szinte lehetetlen, főleg a küllős kerekek esetén. Melegítés esetén a műanyag zsugorodik utána olvad. A teljesen fém kerekek meg egy darabban vannak öntve.

Előzmény: hotto (7662)
hotto Creative Commons License 2015.01.25 0 0 7662

Van valakinek tapasztalata abban, hogy hogyan lehet kicserélni egy kerékpáron magát az abroncsot? Roncsolásmentesen le lehet venni a régit, illetve az újat feltenni úgy, hogy ne legyen excentrikus?

gysevic Creative Commons License 2015.01.24 0 0 7661

Az átfestő mestereket szeretném kérdezni,hogy használta-e már valaki az MHColor festékeket?  Mostanában találtam a Modell&Hobby webáruházában,vannak kész MÁV és GySEV színek RAL kód szerint. Van ezekről valami tapasztalat?

(A "vasútmodell/terep kiegészítők" alatt van eldugva a szerszámok/festékek között,ha esetleg érdekelne még valakit...)

Előre is köszi...

alkotasu Creative Commons License 2015.01.23 -1 0 7660

Készül a következő szekerem. A lakkozás, matricázás, meg apróbb festési pontosítások még hiányzanak, de ahhoz képest, hogy romokból készül, sikeresnek gondolom az eddigi előrehaladást. Az eredeti mai állapota és a modell:

A matricázáshoz még hiányzik a '60-as évek eleji pályaszáma.

tillmannz Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7659

Az eredetiről?Ha igen,akkor elküldenéd nekem?Átnéztem az egész M62 topic képállományát,de erről a festésről talán 4 képet ha találtam!

Előzmény: braun (7658)
braun Creative Commons License 2015.01.20 0 0 7658

A kürt az stimmel. Erről a gépről valamelyik topicba raktam is tán be képet.

Előzmény: tillmannz (7657)
tillmannz Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7657

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem a Roco M62-130 mozdonyával kapcsolatban,hogy a kürtök elhelyezése a tetőn, az az akkori valóságnak megfelel?Illetve a hangtompító tetején két oldalt az igazi  gépeken van egy-egy nyitófül.Ezek a fülek meg lehettek már ezen festésű gépeken is,vagy ez a későbbi korok szüleménye?  

(kép forrása :vasútmodell .com)

rezgaras Creative Commons License 2015.01.19 0 0 7656

El lehet vinni talicska nélkül? :-))

Előzmény: akivon (7653)
S.ATA Creative Commons License 2015.01.18 0 0 7655

Urak!

Ha antikolni,koszolni szeretnék egy fuggerth csörgőt,kihez kell fordulnom,aki általatok is elismert profi szinten megcsinálná nekem.

Ha lehet Budapesten,

Köszönöm!

S.ATA Creative Commons License 2015.01.18 0 0 7654

Tisztelt Ákos!

Ez nagyon szép lett.Gratulálok!

Előzmény: akivon (7653)
akivon Creative Commons License 2015.01.17 0 1 7653

Üdv Urak

Majdnem kész a sötétpiros 3.as. 1/32 es méretben.

Üdv

ákos

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.17 0 0 7652

Köszi! Érdemes volna szervizekben utána érdeklődni. Hátha van elfekvő darab.

Előzmény: somytomy (7650)
somytomy Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7651

Sok sikert a készülő modellhez :-)

Előzmény: somytomy (7650)
somytomy Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7650

Köszönöm szépen! Sajnos ez mind TT kerék, nekem meg H0-s kéne...

Előzmény: Törölt nick (7648)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7649

Sajnos a hajtott kerekek kicsivel nagyobbak mint kellenének, de talán nem lesz feltűnő.

Szerinted az AEGV által elsőként vásárolt darab az amiről a jellegrajz fenn maradt? A jellegrajzon nem szerepel a két hűtő a tetőn.

Előzmény: Törölt nick (7647)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7648
Előzmény: somytomy (7646)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7647

Becsülendő dolog ennyire körültekintően kiválasztani a pontos méretű kereket. Kíváncsian várom a végeredményt.

Én anno örültem ha arányaiban stimmelnek a kerekek, de én is TT-s használtam.

Előzmény: Törölt nick (7645)
somytomy Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7646

Akkor esetleg nekem is tudsz segíteni. Szabad kérdeznem hol találtál?

(Egy Piko mozdonyhoz keresek kereket)

Előzmény: Törölt nick (7645)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7645

Sikerült megtalálni a megfelelő kerekeket.

Előzmény: Törölt nick (7638)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7644

Köszi!

TT 1000mm-est találtam 8 illetve, 9 küllőset az RB modellnél. Még azzal ki is békülök, de a küllős 9,6mm átmérőjűt sehol se találtam, megközelítő méretben sem.

Előzmény: rezgaras (7642)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7643

Nem Békéscsabai / Gyulai

Előzmény: róbertke (7641)
rezgaras Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7642

A porosz gőzmozdonyok futókereke 10 küllős, 1000mm-es. TT-ben pont kiadja a keresett méretet. Nem tudom, gyártanak-e ilyen modellt.

róbertke Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7641

Az egykori Nyíregyházi 760mm nyomközűt?

Előzmény: Törölt nick (7640)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.16 0 0 7640

Weitzer benzin-elektromos mozdonyhoz.

Előzmény: Lakonti (7639)
Lakonti Creative Commons License 2015.01.15 0 0 7639

Milyen járműhöz kell.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.15 0 0 7638

Sziasztok!

Kis segítségre szorulnék.

Olyan 10 küllős kerekeket keresek aminek a futó felületi átmérője: 9,8 mm és 8 mm.

Vagy ami még jobb lenne, olyan elérhetőség, ahol ezt le tudnám gyártatni. 

Előre is köszönöm segítségeteket!

hegesztő89 Creative Commons License 2015.01.13 0 0 7636

Üdv MÁV RAL 2002 szín festék választásához kérném a tanácsokat. Revell vagy Humbrol olajbázisú festékeket ismerek, de néztem a Modell & Hobby saját festékét is. Én a Revell 330asára gondoltam.

somytomy Creative Commons License 2015.01.13 0 0 7635

Az előzőhöz kapcsolódóan merült fel bennem a kérdés: valaki esetleg meg tudná mondani, hogy a kortárs változat tengelye milyen átmérőjű? Van rá esély, hogy annak a kerekeit fel lehet szerelni a régi változat tengelyeire?

A segítségért előre is köszi!

Előzmény: somytomy (7633)
zolti1001 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 7634

Segítségeteket szeretném kérni. Honnan lehet beszerezni 0,1mm-es bronzlemezt? 0,2mm-est sikerült vennem a Bronzkertől, de 0,1-es lemezük nincs. 

somytomy Creative Commons License 2015.01.12 0 0 7633

Üdv!

Itt is megkérdezem, hátha: valakinek nincs esetleg Piko/Gützold Br 106-hoz futóműve? Tulajdonképpen a kerekeket szeretném lecserélni, úgyhogy ha valaki tud olyat, ahol be lehet szerezni/lehet készíttetni annak is örülnék. Eetleg hiányos/működésképtenel mozdonyra is vevő vagyok.

Bármiféle segítségért előre is köszönet!

kovacsvasutja Creative Commons License 2015.01.07 0 0 7632

Üdv Topictársak!

Nem tud valaki segíteni abban, hogy honnan lehet Köf mozdony jellegrajzot beszerezni?

Segítségeteket előre is köszönöm.

alkotasu Creative Commons License 2015.01.06 -1 0 7631

Olyan valakivel emaileztem, aki életben látott ilyen kocsit még kb. 40 éve. Az ő visszaemlékezései alapján, illetve a fotó alapján lettek a színek meghatározva. Persze nem zárható ki, hogy további tíz-tizenöt évvel korábban valami más színeket használtak, de ezt egy fekete-fehér kép alapján nem lehet pontosan meghatározni.

Amiben eltértem az illető emlékeitől a kép alapján: csak a két szélső abroncs lett piros, mert a képen csak annak van jelentősen elütő árnyalata. A hordó végi dongák sem lettek pirosak körben, mert a képen sem tér el a hordó színétől.

Előzmény: Flöcsy (7630)
Flöcsy Creative Commons License 2015.01.05 0 0 7630

Nem emlékszem volt-e már szó róla, most így a két fekete-fehér képet nézve az eredetin mintha nem fekete lenne a hordót leszorító (vas?)pánt, hanem a hordóval egy árnyalatú valamilyen világosabb szín.

Előzmény: alkotasu (7624)
kacsa-86 Creative Commons License 2015.01.05 0 0 7629

Üdv!

Volna egy kérdésem a nagyérdeműhöz, miszerint Roco Nohab tetőátalakítását hogyan és miként végezte-e már valaki a jelenlévők között? Anno mintha itt láttam volna fényképeket ebben a témában, de hiába keresem nem találom. Sajnos elég kevés fotó van a tető ezen részéről, válaszokat privát mail címen is szívesen fogadok. Köszönöm.

alkotasu Creative Commons License 2015.01.05 -1 0 7628

Ezt a Ganz-Mávag Jugoszláviának gyártotta a '70-es évek végén, illetve a sarajevói téli olimpiára a '80-as évek elején. Magyarország nem vett ilyen típust.

Ha részletesebben érdekel a típus története, vedd meg Szécsey István könyvét a Ganz-Mávagról, ami egy jó éve, Karácsony előtt jelent meg.

Előzmény: M40Dénes (7625)
alkotasu Creative Commons License 2015.01.05 -1 0 7627

Ah, köszönöm, valami ilyesmi.

Előzmény: kadarcsomor (7626)
kadarcsomor Creative Commons License 2015.01.05 0 0 7626

Előzmény: alkotasu (7624)
M40Dénes Creative Commons License 2015.01.05 0 0 7625

Arra gondoltam, hogy anno a GANZ-MÁVAG csak a Horvátországnak gyártott ilyet, vagy a MÁV-nak is volt ebből a motorkocsi típusból, amit esetleg modellezni lehetne?

Köszönöm az infót!

Előzmény: Törölt nick (7623)
alkotasu Creative Commons License 2015.01.05 -1 1 7624

Kihasználva a szabadságot, befejeztem pár modellt.

Ez két romos gyári Schicht modellből lett összeállítva, kiegészítve. Talán a gyári Sachsenmodelle kocsijánál is sikerült pontosabbra csinálni, mert került egy hátfal a fékbódé mögé, felkerültek a kapaszkodók a hordók fölötti trepnire. No, és a Schichttől eltérően nem tükörben van a kocsi, hanem az eredetinek megfelelően.

(A kép érdekesen adja vissza a zöld színt, a ténylegesnél kissé kékesebb árnyalattal.)

Az eredetihez hasonló beállításból is csináltam egy fekete-fehér képet:

Érdekes összehasonlítani a két képet, rosszabb eredményre számítottam.

Befejeztem pár Gu kocsit:

Az ablakrácsok ennél már tényleg a helyükön vannak. Ha sikerülne még két ilyen típusú roncsot szerezni, akkor még egy pályaszámmal meg tudnám csinálni. Illetve ez még nincs teljesen befejezve, mert a féktuskókat, fellépőket le kell vagdalni szépen.

De ez már tényleg elkészült:

Ezzel a pályaszámmal korábban már csináltam egy ilyen kocsit, de ez KKK-s. Mivel én a KKK-ért nem lelkesedek, így el fogom adni.

Kész a két vasajtós spitzdachwagen prototípusa, természetesen két pályaszámon, fékes, és fék nélküli változatban. Sorsuk azonos lesz az előzővel.

Így a három pályaszámú kocsi egymás után így néz ki:

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.05 0 0 7623

Nekem úgy rémlik, korábban írt róla Tyson, hogy egyedi építés, egy ismerőse készítette neki. Hazai változat alatt mit értesz?

Előzmény: M40Dénes (7622)
M40Dénes Creative Commons License 2015.01.04 0 0 7622

Sziasztok!

Tudom, már lassan két hónapos a hsz., de senki nem reagált rá:

A belinkelt videón 4:30 körül van egy GANZ-MÁVAG gyartasú horvát motorkocsi, erről tudtok többet? Volt (van) hazai változat? olaszul nem tudok és a videóból az sem derül ki, hogy az ott látott modellt ki készítette... A videó tulajdonosának honlapján ugyan Találtam képeket, csak leírást nem.

Remélem nem kérdezek túl nagy hülyeséget, viszonylag kezdő vagyok. Előre is köszi minden infót!

Előzmény: tyson1 (7514)
NH3 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 7621

Boldog Új Évet!

Valaki tudna ajánlani olyan megbízható személyt, aki gyárt réz maratott kiegészítőket H0-ás teherkocsikra?

Trepni, fellépő, komphorog, ilyesmik kellenének.

Emailben is fogadom a választ. (levélcímem nyilvános)

V41 523 Creative Commons License 2015.01.01 0 0 7620

B.U.É.K. 2015 -ben is építsetek vasútmodelleket 100-at ezeret!

a_gumikacsa Creative Commons License 2014.12.31 0 0 7619

Emlékeztem, hogy találtam pirosról is képeket. Megnéztem és nem... a festéseken még át kell rágnom magam. :-)

Előzmény: Vaskerekű (7618)
Vaskerekű Creative Commons License 2014.12.31 0 0 7618

Piros Bhv? :O

Előzmény: a_gumikacsa (7617)
a_gumikacsa Creative Commons License 2014.12.31 0 0 7617

Ezt az infót is köszönöm.

Kétféle verziót terveztem:

- egy régebbit, még az osztott üveges ajtóval, ablakok keretek nélkül. Ezen mindkét oldalon megvan a 12 ablak. A képek alapján ezek voltak feketék, illetve gondolom a felújítások alatt kékek, mert szinte már csak kékről találni képeket.

- egy újabbat, teli ablakos ajtóval, ablakok kerettel, ezen a képek alapján (és a Fugi kocsi alapján) 12 ablak egyik oldalt, 11 másikon. Ezekből a képek alapján volt piros, zöld, és kék.

Van egy Fuggerth Bhv-m, de nem tervezem bevonni a dologba. Majd a polcról nézi végig, ahogy alakul a kistesó.

Előzmény: alkotasu (7614)
ZedeF Creative Commons License 2014.12.30 0 0 7616

Gondoltam spur I vagy G :) én is szeretnék bobót nyomtatni magamnak de nem jut időm a tervezéshez. Most meg édesapám beadta az igényt egy M28 ra úgyhogy változik a terv. A bobórol azért nem akarok lemondani.

Előzmény: Törölt nick (7602)
Mk45-2010 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 7615
Leggyakrabban a korom-por és rozsda színek harmonikus keveréke.
Előzmény: S.ATA (7611)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.30 -1 0 7614

A Bhv kocsiknál figyelj oda arra is, hogy a Fugi kocsiknál már az egyik peron ablak be van falazva (a későbbi állapotnak megfelelően). Ha zöldesfekete kocsit csinálsz, akkor azt vágd ki!

Előzmény: a_gumikacsa (7610)
S.ATA Creative Commons License 2014.12.30 0 0 7613

Köszönöm a segítséget.Én szürkére gondoltam,de akkor ezek szerint az is "piros".

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (7612)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2014.12.30 -1 0 7612

Mint a mozdonyszekrény.

Előzmény: S.ATA (7611)
S.ATA Creative Commons License 2014.12.30 0 0 7611

Tisztelet az uraknak!

Meg tudná nekem valaki mondani,hogy az M41-es mozdonynak a tetőrács alatti ventilátorok milyen színűek.Belefogtam egy átalakításba,és a ventilátorokról nem találtam képet sehol.

Köszönöm.

a_gumikacsa Creative Commons License 2014.12.30 0 0 7610

Köszönöm az infókat.

Kimondottan Bhv kocsira kell.

Volt belőle variáció, a pályaszámok miatt is, nem árt, ha kicsit jobban utána nézek a dolgoknak.

A modell még messze van a késztől, ahogy az lenni szokott elsőre kuka lett... :)

Előzmény: alkotasu (7609)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.29 -1 0 7609

A személykocsis topikban többször volt erről szó, azok alapján írom (mivel pontos személyes élményem nincsen):

Egészen sötétzöld, majdnem fekete. Erős fényben sötét zöld, gyenge fényben már fekete. Akkoriban nem volt színkód, csak névvel írták le a színeket. A kocsikon a tényleges árnyalatok sem voltak teljesen egyformák. A következő képen ez elég jól látszik. A kocsik teteje még nem tök fekete a koromtól, tehát feltételezésem szerint nincs túl nagy időkülönbség a festésük között. Ugyanakkor eléggé elüt az árnyalatuk.

Továbbá: az UV fény hatására is változtak ezek az árnyalatok, sokszor a zöldes árnyalat kifakult, és csak a fekete maradt látható (pl.: tapolcai modellezők Bam kocsija)

Én feketéből és sötétzöldből kevergettem. A dolog ráadásul kényes, mert a nedves festék száradás után más árnyalatot ad. Sőt, az árnyalaton még a hígítás mértéke is tud kissé változtatni. Volt olyan kocsim, ami gyakorlatilag száradás után befeketedett.

Tehát javaslom, hogy (különösen, ha több kocsit akarsz hosszabb távon festeni)

1. először keverd össze a nagyobb mennyiséget, de hígító nélkül, mert az a kötést is megindítja
  2. csinálj valahová egy próbafestést, és várd meg, hogy megszáradjon
  3. szükség szerint változtassál az árnyalaton, majd 2. pontot ismételd meg.
  4. ha jó a színárnyalat, akkor ess neki a kocsinak, mint tót az anyjának, és fessed le!

Remélem tudtam segíteni!

Előzmény: a_gumikacsa (7607)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.29 -1 0 7608

De igen. Csak idő kérdése.

Előzmény: Törölt nick (7590)
a_gumikacsa Creative Commons License 2014.12.29 0 0 7607

Sziasztok!

A régi személykocsik fekete szinezése az valóban fekete, vagy sötétzöld ( pl. bhv)? Esetleg egy ral kód, most sajnos nem tudok rákeresni.

róbertke Creative Commons License 2014.12.25 0 0 7605

Én a kettőt néztem együtt, az olvasatomban a kép szerint a mozdonyt használnád fel Bo-Bo építéséhez. Ez olyan, mint pár éve ahogy a Brawa Talentot reklámozták: Gigant húzta a kép szerint a Telentot. Amerikában a hirdetésről ki kellett törölni a Gigantot, mert a vásárlók úgy keresték volna.Ennyi. 

További Békés Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!

Előzmény: Törölt nick (7604)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.25 0 0 7604

Nem. Nincs is köze hozzá. Csak ott volt az asztalon, nem nagyon vágom, miért látod olyan fontosnak még mindig :) A nyomtatás lenne a lényeg, de ezek szerint nem jött át.

Előzmény: róbertke (7603)
róbertke Creative Commons License 2014.12.25 0 0 7603

Ez a gép jó M44 alapnak?

Előzmény: Törölt nick (7599)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.24 0 0 7602

H0, saját rajz,nyomtatás. Egyben nyomtattam, mert csak vázlat, a véglegest alkatrészenként nyomtatom majd, több rétegben.

Előzmény: ZedeF (7601)
ZedeF Creative Commons License 2014.12.23 0 0 7601

Bobó forgóvázmaszk. Milyen méretarány? Te nyomtattad?

róbertke Creative Commons License 2014.12.22 0 0 7600

Fairbanks-Morse H16-44

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.21 0 0 7599

Ez csak nagyon félve osztom meg.

Ez 10 perc alatt készült, csak egy vázlat. Fekete, csak gyorsan áthúztam szürkével, látszódjon, és még szárad ezért csillog.

Látszik rajta, mi akar lenni?

róbertke Creative Commons License 2014.12.21 0 0 7598

Nekem egy dolog nem tettszik: -Amikor egy szépen elkészített diorámán a gyönyörűen elkészített modellen rajta felejtik a bumszli kinézetű kapcsolókat .....:-))))) 

Gratula, gyönyörű lett!

Előzmény: Törölt nick (7596)
somytomy Creative Commons License 2014.12.20 0 0 7597

Szerintem nagyon szép lett. Az oldalán a sárga csík szélei egy picit mintha megfolytak volna, de egyébként a festése is szép lett.

Előzmény: Törölt nick (7596)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.20 0 0 7596

Még több kép a tisztánlátás végett:

Előzmény: Törölt nick (7595)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.20 0 0 7595

Hali!

Új masina születik. Még önerőből nem megy, de lassan alakulgat. Nagyon rossz lett?

Hideget, és meleget is kérnék ha lehet!

Ez után az idő és pénzbefektetés után a lehető legtöbb hibát szeretném orvosolni!

róbertke Creative Commons License 2014.12.20 0 0 7594

Az az ő szellemi tulajdona, amit nem árusít ki. Viszont a kocsijai néha megvehetőek, amik jóóóóóóók .....:-))))

Előzmény: Törölt nick (7590)
róbertke Creative Commons License 2014.12.20 0 0 7593

Köszönöm válaszod! Ezek szerint be lehet sorozni mondjuk egy III. korszakos cseh vonatba "alkotasu" MÁV Gu kocsiját.

Előzmény: MIHOK1 (7591)
tyson1 Creative Commons License 2014.12.20 0 0 7592

hallo happy christmas and happy new year ....new eletric loco from ACME firm Hungarian Electric Locomotive Class EA 060 of the MÁV.

The Acme 60202 electric locomotive class EA060 is a very impressive model with exceptional running performance and extensive detail. The model is equipped with a powerful 5 pole motor with flywheel, full cab interiors, sprung loaded pantographs, intricate roof details and much more. Model also has LED headlights that coordinate with direction of travel and all the modern technology available on the market today. .

my website
what is -trainpagesofluca.net 

THIS hompage dedicate to locomotive and coach handmade of slovenian,croatian and another balkans state with videos photo
and new the trainsimulator train game of slovenian railways....you have dedicate one page all news of rijeka line

http://trainpagesofluca.net/

tyson 1

MIHOK1 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 7591

Egy 1956-os utasítás külön engedélyhez kötötten engedélyezi a kocsik külföldre küldését.

Előzmény: róbertke (7587)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.19 0 0 7590

Ezekről nem tervezel részletes átépítési leírást közzétenni, mint a személykocsikról? Érdekelne :)

Előzmény: alkotasu (7588)
róbertke Creative Commons License 2014.12.16 0 0 7589

Járműépítéshez is felhasználható:

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=229458

alkotasu Creative Commons License 2014.12.16 -1 0 7588

Ez:

(Én csak 2 csíkot tettem rá.)

Az, hogy személyvonati fékes, még nem jelenti automatikusan, hogy átlépheti az országhatárt. Mert besorozhatták belföldi személyvonatba is, mondjuk libamájat szállítani.

Persze el tudom azt is képzelni, hogy a restitúciós eljárások lezárása után engedték őket külföldre - de tudni nem tudok erről semmit - ez csak az én fejemből kipattant gondolat.

Előzmény: róbertke (7587)
róbertke Creative Commons License 2014.12.16 0 0 7587

Melyik lenne a nemzetközi személyvonati légfékes Gu kocsid?

Akkor ezek mégis átléphették az országhatárt?

Előzmény: alkotasu (7586)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.16 -1 0 7586

Én úgy emlékszem, hogy igen. A fékállásos Gu-t nem, mert az - kis kopást leszámítva a tetején - egy szép darab volt. Az be is van sorozva a vonatomba. A zöld kocsi erősen hiányos volt, sarka alul letörve, kapaszkodók hiányoztak, végzárlámpa tartók dettó, ráadásul két donor kocsira volt szükségem ennek a megalkotásához.

(Meg most megint kettő szükségeltetik, mivel még egy pályaszámról van képem, és alap kocsi már van.)

Fékállásos kocsiról csak spitzdachwagenről van, ami korábban már itt is szerepelt - talán tavasszal.

Légfékesről van, arról készült a tegnapelőtt betett egyik kocsi. Ráadásul az eredetin személyvonati jelzés is volt, csak azt nem tudtam volna szépen ráfesteni, így maradt a két csík.

Azon kívül készül zsivany2 modellje alapján egy fékes spitzdachwagen - vas ajtóval. (Lásd a 7582 hsz. 3. pontját!)

Előzmény: róbertke (7584)
róbertke Creative Commons License 2014.12.16 0 0 7585

Csak átmenő légfékvezetékes kocsikról vannak fényképeid?

Légfékesről vagy fékállásosról nincs?

FREMO szabvány nem írja elő úgy mint a Nagyvasúton, hogy mennyi légfék nélküli kocsi lehet a vonatban? 

Előzmény: alkotasu (7583)
róbertke Creative Commons License 2014.12.16 0 0 7584

A zöld MÁV Xt kocsit nem szétvágásra adtam oda :-(((

Előzmény: alkotasu (7583)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.15 -1 0 7583

A PKP (vagy a MÁV Xt) kocsinak a szellőjét láthatod ebben a kocsiban viszont. Nem tudom megmondani, hogy erre az oldalra melyiké került.

Mielőtt elszörnyednél, nyugodj meg, lesz még rajta javítás: fellépők a sarokról lekerülnek, oldalsó fellépő átalakul, és fék nélkülivé válik. A festék is félig bemattul, és a tetőről is le fog jönni a sárga maszkoló szalag.

Előzmény: róbertke (7581)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.15 -1 0 7582
  1. A szögvaskeret 3D nyomtatás, a többi meg pepecseléssel.
  2. Nem. Abból donor lett, a kocsi készítés alatt van. Ha elkészül, akkor teszek fel róla képet.
  3. Esetleg nem akarod bővíteni a szerelvényedet még 2 Gu-s, eltérő pályaszámú, vasajtós spitzdachwagennel?
Előzmény: róbertke (7581)
róbertke Creative Commons License 2014.12.15 0 0 7581

1.) Hogy az ördögbe sikerült mégis elkészítened az ajtó vasalását? 

2.) Ez volt a PKP kocsi amit a Temofeszt utolsó napján adtam?

3) Sikerült szereznem egy eredeti Piko barna FS spitzdachwagen-t, piszok jól néz ki a MÁV Gu 166820 társaságában! Most már csak egy hiányzik, ami a vonat végén lesz az utolsó kocsiként zárlámpával felszerelve. De lehet, hogy az valami "gyári" fékállásos lesz .....

Előzmény: alkotasu (7580)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.14 -1 0 7580

Megint barkácsolgattam egy keveset:

Ez egy kicsit javított változata az előzőnek, illetve másik pályaszámot kapott.

Ez meg kapott 4 feljárót a sarkokra, illetve 1-1 darabot az ajtók alá az átfestés, matricázás után. De így sem tetszik a szellőző elrendezése miatt. Lehet, hogy nem tartom meg.

A háttérben egy újabb spitzdachwagen készül.

Ma estig így nézett ki az idétlen és kevés gyári fellépővel:

alkotasu Creative Commons License 2014.12.05 -1 0 7579

(Mielőtt nekiesnél a ROCO kocsinak, nézd meg az előbbi hozzászólásomat!)

Ezek a fékek jelölései (a kocsik sarkain):

Előzmény: somytomy (7578)
somytomy Creative Commons License 2014.12.05 0 0 7578

Sajnos nincs Piko kocsim, bár még gondolkozom, hogy beáldozok egy Roco playtime kocsit a célra. Az átmenő fővezeték jel milyen (csak hogy tanuljak)?

Előzmény: róbertke (7577)
róbertke Creative Commons License 2014.12.05 0 0 7577

Pedig rengeteg olyan kocsit készített a Piko amire ráfestette a "átmenő fővezeték" jelet, aztán mégis "fékes" kocsinak csinálta meg.

Előzmény: somytomy (7575)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.04 -1 0 7576

Tudok adni akár két kocsira valót is. A többit privátban, címemet megtalálod az adatlapomon.

Előzmény: somytomy (7575)
somytomy Creative Commons License 2014.12.03 0 0 7575

Egy kéttengelyes teherkocsira kéne egy teljes fékrendszerre való, azaz 8 darab. A más forgóvázról/vagonról levágás nekem is eszembe jutott, de nem heverézik itthon olyan jármű, amiről lenne szívem levágni :-)

Előzmény: alkotasu (7574)
alkotasu Creative Commons License 2014.12.03 -1 0 7574

Én a magam részéről a régi Piko/Schicht kocsikról vagdaltam le közönséges borotvapengével. Pl a saját készítésű Ganz-Rónai forgóvázhoz Schicht forgóvázról barkácsoltam össze.

Mihez kéne? Teherkocsihoz? Mert olyanom van, mivel több fék nélküli kocsit is csináltam. Meg mennyi?

Előzmény: somytomy (7573)
somytomy Creative Commons License 2014.12.03 0 0 7573

Hát, egy kéttengelyes kocsira való garnítúra az 8 db, szóval lehet megpróbálom a 3D nyomtatást inkább.

Előzmény: Flöcsy (7572)
Flöcsy Creative Commons License 2014.12.03 0 0 7572

Nem vagyok jártas, de talán 3d printeléssel próbálkoznék, főleg, ha több darab kéne. Ha meg csak 1-2, akkor talán megfelelő vastagságú sztirol lapba belefúrni a kerékátmérőnek megfelelő lukat, es a körülötte maradt sztirolt aprítanám éles késsel kb tuskó formájúra, így pl be lehet tenni egy álló kocsi alá és illeszkedik a kerékívhez.

Előzmény: somytomy (7571)
somytomy Creative Commons License 2014.12.02 0 0 7571

Üdv!

Következő kérdésem lenne a műanyagreszelésben jártas kollégákhoz: féktuskót miből és hogyan érdemes csinálni?

V41 523 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 7570

Gábor 70 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 7569

Köszönöm szépen!

Modell festékkel nem próbáltam az alapozás. lehet e kapni ezeket nagyobb kiszerelésben?

A másik ez elég strapabíró ha nem ejtem le, le vakarni is megadja a feledatot

V41 523 Creative Commons License 2014.11.30 0 0 7568

Gyönyörűűű!

Előzmény: Gábor 70 (7566)
rezgaras Creative Commons License 2014.11.28 0 0 7567

Szép lett. A modellfestékek jobban fednek, vékonyabb réteg kell belőlük, nem gond a szegecs.

Előzmény: Gábor 70 (7566)
Gábor 70 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 7566

Köszi!

A hatómű gépi forgácsolással marva van , a külső pedig fotómaratással  hidrogénperoxid + sósav.

Kicsit aggódtam is , hogy a festés után a szegecsek eltűnnek. Alapozáshoz (Tix kor) festéket , szín( Very Well) matt fekete és( Very Well )matt lakk a végén.  TT méret

Előzmény: alkotasu (7565)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.27 -1 0 7565

Szép darab lesz! A szegecseket hogyan pöttyögtetted a konyhára?

Előzmény: Gábor 70 (7560)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.27 -1 0 7564

De azért ugye teszel képet ki a kész mozdonyról is?

Előzmény: Törölt nick (7554)
tyson1 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 7563

THIS MONTH IN MY HOMPAGE THE PHOTOS OF STATION SKRLJEVO IN THE RIJEKA LINE WITH THE PHOTO OF THIS FAMOUS PORTH IN CROATIA AND OTHERS

on my homepage all train lovers and enthusiasts. My name is Luca and my
interests are trains, specialy all slovene locomotives and the trains they
run in Croatia on Rijeka railway it is a part of croatian railway system
from border with Slovenia to Rijeka in Croatia, because on this track run
locomotives they are identical with some slovene electric and diesel
engines. In my collection I have also many slovene-
DMU's and EMU's they are homemade.

Előzmény: tyson1 (7562)
tyson1 Creative Commons License 2014.11.27 0 0 7562

hallo from acme firm the  Dining car WRmz 88-91 "Utasellato", blu /gray without H

article ACME am52041

my website

THIS MONTH IN MY HOMPAGE THE PHOTOS OF STATION SKRLJEVO IN THE RIJEKA LINE WITH THE PHOTO OF THIS FAMOUS PORTH IN CROATIA AND OTHERS

TYSON 1

Gábor 70 Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7560

Sziasztok!

Készülő félben van Ilonka újabb két változata. Az egyik az első gyártáskori változatoknak megfelelően. Egy kis gondban vagyok a festést illetően! 
A rövid füstszekrényesnek az ezüstkönyvben van róla kép, a színe ami biztos hogy nem fekete. A felső része valószínűleg zöld, viszont az alvázról lövésem sincs, pirosra tippelek.
Ha van valakinek valami infója, a tipp is érdekel! Kérem ossza meg!

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7559

Telibe fújtam le, majd letakarítottam a kerekekről.

Előzmény: diginewl (7557)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.16 0 0 7558

nem sok képem van róla konkrétan a 601-ről csak egy.

Előzmény: Törölt nick (7556)
diginewl Creative Commons License 2014.11.15 -1 0 7557

Szép lesz!

A kerekeit hogyan festetted át? Szétszedted a rudazatot, és leszedted az összes kereket?

Üdv: newl

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.14 0 0 7556

Ez nagyon tetszik, szép lett! Légsűrítőt tettél rá? Volt róla több fotód is ami segített az átépítésben?

alkotasu Creative Commons License 2014.11.14 -1 0 7555

Az oldalára tegyél Rákosi címeres "alumínium" táblát. A képen a féksúly táblázat festetnek látszik. A mozdony elején és végén ennél a típusnál már nem volt zománc tábla. Ugyanis erre a típusra már nem tettek. Maga a mozdony '61 elejétől LKM színekben füstölt. Viszont a füstszekrény ajtó felső részére tégy piros csillagot!

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.14 0 0 7554

Megkapta a színét. Futásilag szokásos Piko. Majd digibe szebben fog menni és természetesen ez is kap extra fényeket.

Vajon a pályatáblái maratottak vagy festett zománcok voltak?

Előzmény: Törölt nick (7506)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.14 -1 0 7553

Köszönöm szépen!

Előzmény: kadarcsomor (7552)
kadarcsomor Creative Commons License 2014.11.14 0 0 7552

: )

Előzmény: alkotasu (7551)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.14 -1 0 7551

Köszönöm!

Esetleg a hordót is be tudnád vagonvörösre festeni? Mert lehet, hogy az is olyan volt... (Most próbálom még kideríteni.)

Előzmény: kadarcsomor (7550)
kadarcsomor Creative Commons License 2014.11.14 0 0 7550

: )

Előzmény: rezgaras (7549)
rezgaras Creative Commons License 2014.11.14 0 0 7549

Pedig szerintem a vörösebb a jó. Csak mi elszoktunk tőle, mert annyi német modellt nézegettünk. :-((

Előzmény: kadarcsomor (7548)
kadarcsomor Creative Commons License 2014.11.14 0 0 7548

Nagyon (nagyon, nagyon) nagy vonalakban....

A fékbódé színén picit változtattam, mert nagyon vörösnek találtam...

Előzmény: alkotasu (7547)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.13 -1 0 7547

Urak!

Van olyan aki ért a fotobolt használatához, és van is neki?

Ennek a kocsinak a képét át tudná-e festeni olyanra, hogy

1. a fekete nagy táblák,
  2. a hordók és pántjaik
  3. bódé előtti és a hordók alatti vízszintes felületek

a fékbódé mögötti vagon-vörössel (barnával) egyeznének, (fékbódé, korlát maradna ilyennek),

1. létra
  2. főkeret
  3. bárca tartó
  4. futómű
  5. fellépő

lenne csak fekete.

A hordón levő utolsó (részben pirosra festett) kerek pánt valami sötétebb árnyalatot (esetleg ez is feketét) kapna.

Egyik topiktársunk vetette fel ezeket a dolgokat, hogy az R 505199-es képén az árnyalatok mintha nagyon nem lennének összhangban a Schicht modellel. És tényleg lehet, hogy igaza van.

alkotasu Creative Commons License 2014.11.12 -1 0 7546

Na várj!

Ezt most melyik kocsira értetted, hogy zöld volt? A franciára, amin fékbódé sem volt? Vagy a magyar R505xxx-re? Melyik időpontban?

A rajz, amit betettél, elég csigaevőnek tűnik nyelvezete alapján.

Ez itt meg kicsit más adatokat ad meg:

http://vasutikocsi.hu/jelleg/j1967%28149%29.jpg

Igaz, odaírták, hogy több gyár készítette, ergo más adataik is lehettek.

1960-ban, amikor EZ a kép készült, akkor a hordó végén levő festett gyűrű sötétebbnek tűnik, mint a hordó teste, tehát azt gyanítom, hogy az 505199-es ekkor valami olyasmi festésű is lehetett akár, mint a Schicht-féle kocsi.

Előzmény: róbertke (7545)
róbertke Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7545

Előzmény: alkotasu (7543)
róbertke Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7544

Zöld volt az eredeti színe kétféle hordómérettel, csak a gyártó(ka)t nem sikerült eddig kiderítenem. Támpontot nyújt, hogy az egyiknél a hordók 2200 x 2200 mm méretűek, míg a másiknál 2500 x 2400 mm.

Előzmény: alkotasu (7543)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.12 -1 0 7543

Félreértettél. Én csak azt írtam, hogy a színeket nehéz a fekete-fehér képről megállapítani. Azt be lehet határolni, hogy milyen világos, vagy sötét, de azt nem, hogy sötétkék, zöld, vagy barna. Nyilván a modell barna festése messze nem passzol az azonos pályaszámú 1:1-es kocsihoz.

Előzmény: róbertke (7540)
róbertke Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7542

Szerintem csak a pályaszámokat cserélhették fel, mert az egyik vörösbort szállított, míg a másik fehéret. Amúgy sejtettem, hogy a "Nagy Mágus Könyvedből" idéztél, mert átböngésztem az egészet, sőt rábukkantam egy másik régebben lementett francia Fórumra, ahol szintén nem írtak semmit ezekről a CIWL kocsikról.

Előzmény: RhB (7541)
RhB Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7541

Nem fórumon volt, hanem a böszme nagy CIWL könyvemben. Ugyanez a fotó van, amit te is betettél. Én is szürkére tippelnék. Mindkét modell LS Models? A színe változhatott, lehet, hogy nem egy korszakból valók.

Előzmény: róbertke (7538)
róbertke Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7540

A fekete-fehér fotón mitől szürkültek ki a dongavasak és a keresztpántok?

Előzmény: alkotasu (7539)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.12 -1 0 7539

Hááát, a fekete-fehér képekről elég nehéz megfejteni a színeket. Hogy az szürke, vagy esetleg világoskék lett volna, azt már nagyon kevesen tudják megmondani. Talán ez is lehet az oka annak is, hogy a MÁV-os borhordós kocsi is kétféle színben jött ki. A Schicht okkerre, a Sachsenmodelle zöldre festette.

Én most a korábbi színnek hiszek. A pályaszámtábla kivételével (bár más most is egyedi száma van) gyakorlatilag végleges lett a modell, kapaszkodók a helyükön, fékbódé mögötti deszka lefestve, futóművek fékesre cserélve:

A létrákat lehet, hogy le kell majd festenem, hogy a ragasztások nyomai ne látszódjanak.

Előzmény: róbertke (7538)
róbertke Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7538

Azon a francia fórumon ki írta a hozzászólást és mikor? 

Azért érdekes, hogy az LSM modell kissé elüt az igazitól

http://nsm08.casimages.com/img/2014/05/25//1405251004348789712264030.jpg 

Inkább a másik pályaszámú modell hasonlít rá. 

Na most akkor hogyan voltak festve a CIWL tartályok?

Előzmény: RhB (7537)
RhB Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7537

Ha jól veszem ki a francia szövegből eredetileg a Compagnie de l'Est-nek épültek 1905-ben (RRzlw 90944) ill. 1910-ben (RRzlw 91480), az SNCF-nél 562023 és 562024 számot kapták. A CIWL-hez 1941-ben kerültek. Hossza 8100 mm, tengelytáv 3750 mm, 2 db 70 hektoliteres hordó.

Előzmény: róbertke (7530)
RhB Creative Commons License 2014.11.12 0 0 7536

Ja, valami olyasmi. :-)

Előzmény: somytomy (7535)
somytomy Creative Commons License 2014.11.11 0 0 7535

A CIWL-felirat azt jelenti, hogy ez az étkező és hálókocsikon felszolgálandó bort szállítja ? :-)

alkotasu Creative Commons License 2014.11.11 -1 0 7534

Hát, hogy ne ázzon el a vasúti ember... :-)

Előzmény: róbertke (7533)
róbertke Creative Commons License 2014.11.11 0 0 7533

Kompos rögzítőfékhez minek fékbódé?

Előzmény: alkotasu (7532)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.11 -1 0 7532

Nini! Tényleg jó, köszi! Mintha a Märklin - vagy ki - ilyet gyártott volna, francia felirattal.

De a fékbódét hová dugtad?

[A másik kocsi elég zárkózott... :-)  ]

róbertke Creative Commons License 2014.11.11 0 0 7531

Na jól van vicceltem, mert ezt: 

Előzmény: alkotasu (7520)
róbertke Creative Commons License 2014.11.11 0 0 7530

Mit találtam neked? 

Westwind24 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 7529

Köszönöm válaszod.

Nem azért szeretném kicserélni a motort mert visít, hanem mert digitalizáltam a mozdonyt és hogy szebben fusson (jobb legyen a lassú menet).

Mivel már digitális a mozdony ezért az eredeti panel már rég nincs benne.

Előzmény: alkotasu (7528)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.10 -1 0 7528

Ha ilyet forgatsz a fejedben, akkor 2 dologgal számolj:

1. A mozdony továbbra is fog visítani, mert azt a kardántengely utáni hajtás okozza, nem a motor.
  2. Az áramvezetési rendszer megbontása miatt nehezebb lesz szétszedni, összerakni, javítani (fenntartani) a mozdonyt.

Ezt a mozdonyt ilyennek kell elfogadni szerintem hibáival, előnyeivel. Ha jobb gépet akarsz, akkor szerintem venni kell egy új típusú használt Gützoldot.

Előzmény: Westwind24 (7527)
Westwind24 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 7527

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogy szerintetek milyen újfajta (lehetőleg lendítősúlyos) motort lehetne beleépíteni, egy NDK-s Piko BR120-asba, anélkül hogy nagyon át kéne alakítani a mozdonyt?

Válaszokat előre is köszönöm!

Explicatus Creative Commons License 2014.11.10 0 0 7526

Szia!

Én ezt ajánlom neked,minél több rétegben felvíve, míg a hibák teljesen eltűnnek. esetenként ez akár lehet 10-15-20 réteg is.

http://www.kohazy.hu/?id=termekek&product=neoflex-javitotapasz-tubusos-140-gr&art_id=14744&hj=1&nyelv=hun

Előzmény: xerxestm (7525)
xerxestm Creative Commons License 2014.11.09 0 0 7525

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy milyen eljárással, milyen anyagot,gittet használtok modellépítés során, pl. illesztési hézagok eltüntetésekor, vagy valamilyen sérülés eltüntetésekor?

alkotasu Creative Commons License 2014.11.07 -1 0 7524

Jogos az észrevétel! Köszönöm a tanácsot!

Neki is estem, és már át is alakítottam.

Előzmény: MIHOK1 (7521)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.07 0 0 7523

Üdv.!

Engedmény:3000 Ft-ért eladom egyben.A jövő szombati  Láng börzére el is tudom vinni...

Mail publikus.

Előzmény: Törölt nick (7508)
somytomy Creative Commons License 2014.11.07 0 0 7522

Mellesleg minek lenne rajta fékezőbódé, ha nincs rajta kézifék sem? :-)

Előzmény: MIHOK1 (7521)
MIHOK1 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 7521

Szerintem fel kellene rakni a féktuskókat a modellre.

A járműalbumban lévő képen jól látszik a fékberendezés és a szöveges leírás is kéziféket említ, miközben a kocsin csak átmenő légfékvezeték jele látható (a deszkafalon, ill. az alváz sarkán).

A rendőrös képen szereplő kocsin is van fékezőfülke, ebből adódik a következtetés, hogy ugyanúgy felszerelt kocsi mint az albumban szereplő.

A csak légfékvezetékkel felszerelt kocsik közül sok volt kézifékkel felszerelve, erről sok fénykép tanúskodik.

alkotasu Creative Commons License 2014.11.06 -1 0 7520

Na, még egy dolgot felejtettem el, de szerencsére Te sem vetted észre. Ez talán jó jel is lehet, mert nem feltűnő annyira - remélem: a futómű imitáció nem a gyári, mert az sajnos mindkét romról hiányzott, hanem egy roncs alvázról vágtam le - persze fékek nélkül, merthogy ezen csak átmenő fékvezeték volt.

A trepnire is közben feltettem az íves kapaszkodót, égül oldalról fúrtam be az 1 mm-es lemezbe egy 0,6-os lyukat. Sikerült.

Előzmény: Törölt nick (7518)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.06 -1 0 7519

Igen, jól látod. Mivel az itt betett fotón a kerék nem látszik, feltételeztem, hogy ez is olyan volt, mint a járműalbumban szereplőn.

A másik két dolog is talált, viszont egyet nem vettél észre: módosult a pályaszám is. Persze ezt még tovább fogom módosítani, a képen szereplő 505199-est kapja meg - ha elkészülök a másik táblagarnitúra festésével, meg a feliratokkal.

A trepni tetejére, valamint a fékállás mögötti deszkafalra ma délután felkerült az egyenes kapaszkodó. A görbe elhelyezésén még agyalok, mert lenne műanyagból valami hasonló, de ha a trepni oldalába fúrok lyukat, akkor a maradék "hús" 0,2 mm lesz, ami elég kevés. Ha drótból csinálom meg, akkor el fog térni a már felhelyezett kapaszkodók vastagságától.

Előzmény: Törölt nick (7518)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.06 0 0 7518

3. küllős kerék. Ha jól látom a fotót.

Viszont a hordók pántolása nem teljes, illetve hiányzik a kapaszkodó a trepni tetejéről. :)

Előzmény: Törölt nick (7517)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.06 0 0 7517

És mit lehet nyerni a kvíz kérdés helyes megválaszolójának? :)

1. A fékállás ás a hordó közti oldalfal (deszkából)

2. A létra átkerült a másik oldalra.

Asszem ennyi.

Szombaton otthon leszel? Ezt elég csak magánban. :)

Előzmény: alkotasu (7511)
rezgaras Creative Commons License 2014.11.06 0 0 7516

Hasonló igen. De ami az albumban van, annak magyar alváza van, ennek meg német. Ezért kérdeztem.

Előzmény: Törölt nick (7513)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.06 -1 0 7515

Hogyne lett volna:

Szóval az enyémet ilyennek szántam. Persze a vámost (és a bűnöst) nem fogom ráültetni... :-)

Előzmény: rezgaras (7512)
tyson1 Creative Commons License 2014.11.06 0 0 7514

hallo today a very pretty video report the first time in italy model railways of slovenja-croatia-serbia- which had been organized by me with my friend carlo with the railways club of my city Trieste Italy -The fairs had been saturday 1 and sunday 2 november 2014-between 10h and 12 30h with a good public also Italy and Slovenia thank to all ....

THE VIDEO OF THE FAIR ALSO WE LOOK TYSON 1

Luca's train page

oN my homepage all train lovers and enthusiasts. My name is Luca and my
engines. In my collection I have also many slovene

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.06 0 0 7513

Hasonló volt, a vontatott járműves albumban van róla fotó.

Előzmény: rezgaras (7512)
rezgaras Creative Commons License 2014.11.06 0 0 7512

Volt-e egyáltalán ilyen kocsi igaziban? Honnét van az az Ru szám? Láttál valahol képet?

Előzmény: alkotasu (7511)
alkotasu Creative Commons License 2014.11.05 -1 0 7511

Egy Schicht:

De mégsem teljesen. (Meg még nincs 100%-osan sem kész, mert  némi festés, rögzítés, meg a létra tetejére még kapaszkodó szükségeltetik. A pályaszám sem a végleges. Ja, meg a kapcsolókat fel kell helyezni.) De azért jobban megközelíti az eredetit, mint a gyári.

Na, akkor jön a kvíz kérdés: mik az eltérések a gyári kocsikhoz képest?

(Az egészről két hete még nem is álmodtam, csak a múlt héten barkácsanyagokkal együtt vettem két romos boros kocsit, amiből eredetileg csak egy majdnem egészséges darabot akartam faragni. Aztán jött a telhetetlenségem, hogy mégiscsak ki kéne javítani a németek pontatlanságait.)

Radocz Antal Creative Commons License 2014.11.05 0 0 7510

Képanyag átépítéshez 90-es évek előtti képek.  http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,4733412

jagermester191919 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 7509

Sziasztok!

Bz motrokocsit szeretnék építeni műgyanta kasztnival és segítséget szeretnék kérni.  Esetleg ha van valakinek tehetne fel róla pár képet nagy felbontással. A hajtására lennék kíváncsi és a külső kidolgozására festésére. 

Előre is nagyon köszönöm midnen segítő szándékú kollégának.

Üdv:Balázs

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.01 0 0 7508

Sziasztok!

Eladó sárgaréz lemez tábla,kettő darab,rézmodell építéséhez.

Méretek:365 mm x 500 mm 0.1 mm vastag FK /félkemény/ 

300 mm x 500 mm 0.2 mm vastag FK /félkemény/

A Bronzker Bt-nél vettem,megmaradtak.

5000 Ft-ért adnám a kettő táblát,egyben szeretném eladni.

7000 Ft-ért vettem szállítási költséggel együtt még a tavasszal.

A börzére el tudom vinni 8-án,vagy 15-én.Esetleg Komárom-

Tatabánya,Esztergom is szóba jöhet átadási helyként...

Mail publikus.

BRUT1 Creative Commons License 2014.10.31 0 0 7507

Csak így tovább.

Remélem lesz több fotó is arról ahogyan készül.

Előzmény: Törölt nick (7506)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.30 0 0 7506

Ki alakított már át Piko gépből Máv 410-et?

Belekezdtem, elég sok minden kuka belőle és újra kell építeni. 601-re esett a választás itt a szerkocsi marad az eredetiben csak ki lett egészítve pár extrával.

Még sok meló van vele.

szergely22 Creative Commons License 2014.10.27 0 0 7505

Ok, köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!

BR50 WAGNER Creative Commons License 2014.10.27 0 0 7504

Eme szekered elmehetne esetleg tejes tehernek,de ecettel ne kezeld le,mert nem lenne helyes ezen cselekedeted. :D 

Előzmény: alkotasu (7494)
vasutTOM Creative Commons License 2014.10.27 0 0 7503

Mint ahogy alkotasu kolléga leírta, a másik keréksorra is rakjál áramszedő lemezeket. Így sokkal jobb az áramszedés. Nálunk ez bejött mindkét modellnél.

Előzmény: szergely22 (7501)
alkotasu Creative Commons License 2014.10.27 -1 0 7502

Ennél van sokkal egyszerűbb megoldás!

Rézlemezből csinálj áramszedő lemezeket, és a másik áramszedő csavarjával (ami a test) rögzítsed!

Ez ugyan még a MÁV-osítás előtti állapot, de talán látszik, hogy mit csináltam. Ha mégsem, akkor szólj, és csinálok egy jó képet szétszedett állapotban.

Előzmény: szergely22 (7501)
szergely22 Creative Commons License 2014.10.27 0 0 7501

Köszi a leírást!

Ezeket én is megcsináltam, de az áramfelvétele nem a legjobb a mozdonynak sajnos.

Mivel teljesen merev az alváz és ugye az egyik pólust a tengelyen keresztül ez adja, nagyon érzékeny a pályahibákra. Én úgy próbáltam orvosolni, hogy megpróbáltam 2 tengely furatát függőlegesen kitágítani, ami persze az itthoni körülmények között nem lett túl precíz. Igaz, javított a kontakton illetve az íveket is jobban veszi, de így kicsit hintázik a mozdony. A következő lépésem, hogy én is a szerkocsiról próbálom pluszban a megtáplálást.

Neked volt ilyen problémád? És ha igen, hogyan oldottad meg?

Üdv:Zotya

Előzmény: vasutTOM (7498)
Rezesmatyi Creative Commons License 2014.10.26 -1 0 7500

Köszönet a leírásokért !

Előzmény: vasutTOM (7499)
vasutTOM Creative Commons License 2014.10.26 0 0 7499

A MÁV 403-as sorozatú mozdonya H0-ban

A közelmúltban Bécsbe kirándultunk egy vasútmodell kiállítás megtekintésére. Ha már arra jártunk, akkor benéztünk a KLEINBAHN üzletébe is. Itt vásároltuk meg az ÖBB 156 és 52 sorozatú mozdonyainak modelljét. Ezek azzal a céllal lettek beszerezve, hogy magyarosítás után klubunk terepasztalán közlekedjenek. Most elsőként a 156-s mozdony MÁV 403 sorozatúvá való építését írom le.

A mozdony:

Az eredeti mozdonyokról a „Nagyvasúti Vontatójárművek Magyarországon” című könyv ezt írja: „E mozdonytípus eredetileg a KkStB (Császári és Királyi Osztrák Államvasút) részére készült 270. sorozat számmal, 1917-től kezdve. Az első világháború befejezése után sok példány a ČSD (Csehszlovák Államvasút) és a PKP (Lengyel Államvasút) tulajdonába került. Ezen felül még a 20-as évek elején is készült néhány darab a ČSD részéra cseh és osztrák mozdonygyárakban. 1938/39-ben 17 db-ot átadott a ČSD a MÁV-nak. 1939-ben a PKP-től is Magyarországra menekítettek egy ilyen mozdonyt. E típusból két osztrák eredetű példány 1945-től a GySEV-nél volt üzemben, 401 és 402 számmal.”
Egy gőzmozdonyok történetével foglalkozó barátom segítségével több fotót is átnéztem. Olyan gépet kerestem, amit könnyen ki lehet alakítani a gyári modellből. A 403,618 pályaszámú gépre esett a választásom. Igaz, hogy ezen át kellett alakítani néhány dolgot, de viszont a mozdonyvezetői sátort és a szerkocsit nem kellett bántani. És a feliratozása ennek a gépnek volt a legkönnyebb.
A 403,618 pályaszámú gépet a BMMF (Erste Böhmisch-Mäschine Maschinenfabrik, Praha) gyártotta 1918-ban 712 gyári számon a KkStB részére, ahol a 270.19 pályaszámot kapta. 1925. január 01-én a ČSD-hez kerül, ahol 434,119 lett. 1939. október 7-én átadták a MÁV-nak. Itt 403,618 pályaszámot kapott. A II. világháború eseményei kapcsán előbb a német, majd az Osztrák vasúthoz került. Innen 1948. november 10-én érkezett vissza. 1965 május 13-án került selejtezésre.
A 403.618-s mozdony állomásítása: 1940-1945 Bp Ferencváros, 1949 Komárom, 1951 Záhony (1951-től 1958,04 hónapig átalakítva széles nyomközűre) 1958 Záhonyból Sopronba, 1959 Szombathely. Selejtezés a szombathelyi Igazgatóság területén ismeretlen fűtőházban történt.

A 403,618 pályaszámú mozdony fotója Lányi Ernő gyűjteményéből.
Az átalakítás:

A modell elkészítését a lehető legegyszerűbb módon végeztem. A leírásban lévő átalakításokhoz nem kell komolyabb felszereltség. Bárki által fellelhető anyagokat választottam. Nincs szükség esztergagépre, marógépre. Az eredeti célom is az volt, hogy olyan átalakításokat végezzek el, amivel a modell látványával adja vissza az eredeti gépet. Természetesen lehetett volna itt a legmesszebb menőkig aprólékos átalakítást elvégezni. De akkor legegyszerűbb lenne az egész mozdonyszekrényt saját kezűleg elkészíteni. Akkor lássuk az átalakítást:
A gyári modellt szétszereltem. Első lépésben az úgynevezett gólyafészek kéményt lefűrészeltem. Helyette rézlemezből új kéményt készítettem. A rézlemezt egy kúpos csőrös fogó segítségével meghajtottam, majd a megfelelő méretre vágtam és összeforrasztottam. A kémény tetején lévő peremet rézlemezből kivágott 1,5 mm széles csík felforrasztásával készítettem. A forrasztásokat tűreszelővel finomítottam és 400-as csiszolópapírral políroztam. A kész kéményt az eredeti csonkra ragasztottam. Az átmenetet összecsiszoltam.
Második lépésként a légsűrítő fáradt gőz kifúvó csövét készítettem el. Egy 0,5 mm vastag rézdrótot meghajtottam a füstszekrény ívének megfelelően. Egyik végét a légsűrítőhöz ragasztottam. A kémény melletti részét forrasztással rögzítettem. A cső végét egy kicsit meghajtottam a kéménytől kifelé.
Harmadik lépésként a lövettyű imitációk készültek el. Először rézlemezből kivágtam a lövettyű tartót. Erre gázöngyújtó szelepéből kivágott darabot forrasztottam. Mindkét végébe 0,8 mm-s rézdrótot ragasztottam. A beragasztott drótokat a csöveknek megfelelő alakra hajtottam. Az így elkészült imitációt a mozdony alvázához ragasztottam. A lövettyű kezelő csapok tengelyeit 0,5 mm-s rézdrótból ragasztottam fel.
Negyedik lépésként a magyar jellegű gőzbiztonsági szelepeket készítettem el. Az eredeti szelepet a mozdonysátor elől levágtam. Ide fúrtam egymás mellé két 1,5 mm-s furatot. Ezekbe ragasztottam a szintén gázöngyújtó szelepének levágott végeit. A szelepek tetején lévő furatokba 0,5 mm-s rézdrótot ragasztottam, majd levágtam őket úgy, hogy 1 mm-t álljanak ki.
A modell bal oldalán a mozdonyvezető sátor előtti gőzáramfejlesztőt vágtam le ötödik lépésként. Ezt áthelyeztem a füstszekrény jobb oldalára. Itt először a körbe futó kapaszkodót reszelővel eltüntettem. Az áramfejlesztő alá egy 0,2 mm-s rézlemezből hajlítottam meg a tartó konzolt. A hajlítgatás közben többször hozzá kellett próbálni a füstszekrény oldalához, hogy a lehető legjobban felfeküdjön és a teteje vízszintes legyen. Miután sikerült a lemezt a kívánt módon meghajtani, felragasztottam a helyére. Az alsó felfekvő peremébe három lyukat fúrtam 0,5 mm-s fúróval. Ebbe rézdrótot ragasztottam. A drótok végét úgy vágtam le, hogy azok megfeleljenek a rögzítő csavarok imitálására. Erre a konzolra ragasztottam a korábban levágott áramfejlesztőt.
Hatodik lépésként az áramfejlesztő gőzkifúvó csövét hajtottam meg. Az egyik végét az áramfejlesztőhöz ragasztottam. A másik végét a kémény oldalához forrasztottam.

A modell átalakításának lépései.

Ezen átalakításokkal a modell festhető állapotba került. A festés előtt az egész felületet mosószeres tisztítással zsírtalanítottam. Az ablakokat, mivel igen jól be vannak ragasztva és nem lehet őket kiszedni, folyékony maszkoló anyaggal bekentem. Az eredeti feliratokat finom csiszolópapírral eltávolítottam. Az egész mozdonyt szórópisztollyal lefújtam fekete színűre. A Szerkocsit is átfestettem, hogy színárnyalatában ne térjen el a mozdonytól, na meg itt is voltak lecsiszolt felíratok. A lövettyűket és a csöveket ecsettel festettem le.
A mozdony számozását szárazmatricával készítettem el. Mint már írtam itt előnyt jelentett, hogy az eredeti fotón lévő gépen is festve voltak a felíratok. Így nem kellett mozdonytáblákat gyártani hozzá. A feliratozás után az egész gépet átfújtam színtelen matt lakkal. Ez után a maszkoló réteget eltávolítottam az ablakokról.
A modell világítását átalakítottam két dióda beforrasztásával, úgy hogy a lámpái menetiránynak megfelelően világítsanak. A kész mozdonyszekrény rászerelése előtt az alvázon lévő csavarokat is lefestettem feketére. Így a modell készre szerelhető lett.

Előzmény: vasutTOM (7498)
vasutTOM Creative Commons License 2014.10.26 0 0 7498

MÁV 520 sorozatú mozdony H0-ban

A 2007 februári számban írtam már, hogy Bécsben, a Kleinbahn szaküzletben beszereztük az ÖBB 156 és 52 sorozatú mozdonyainak modelljeit. Akkor bemutattam a 156-os mozdony átépítését. Most pedig következik az 52-es, vagyis a MÁV 520-as!
Az eredeti mozdonyokat a II. Világháború idején a német hadvezetés igényei alapján fejlesztették ki 1942-ben. A „Kriegslok” (hadimozdony) tervezésénél figyelembe vették az akkori állapotokat és így a minimálisra csökkentették a színesfémek felhasználását. A mozdony tömegét is úgy alakították ki, hogy könnyű legyen és ezáltal minél több helyen használni tudják. Mindezek ellenére törekedtek a nagy teljesítmény megtartására. A mozdonnyal szembeni követelmény volt: sík pályán 1200 tonna tömegű vonat továbbítása 65 km/h sebességgel. A mozdonyokat csak néhány évi üzemre tervezték, ezért egyszerű szerkezeti kivitelben épültek. A német vezérkar két év alatt 15000 darabot követelt a gépből. Ezért nemcsak német, hanem a megszállt Európa számos mozdonygyára is készített ilyen gépeket. Ezek ellenére a háború végéig 6161 darab készült el. A mozdonyok szerkesztésének érdekessége, hogy mindkét irányban azonos sebességgel közlekedhetnek.
Az 52-es sorozatú gépekből hadizsákmányként illetve jóvátételként számos darab került a Szovjetúnióhoz. Ezekből vásárolt a MÁV 1963-ban 100 darabot. Itt az 520-as sorozatba számozták be. Ez volt a MÁV utolsó gőzmozdony beszerzése. Az 520-sok elsősorban tehervonati és nehéz gurítódombi szolgálatot láttak el. A mozdonyokból pár darabot átadtak a GySEV részére. A sorozat egészen a 80-as évekig maradt üzemben. A mozdonyokból 3 darab került megőrzésre. Az 520,030-as GySEV gép Fertőbozon, az 520,034-es a Magyar Vasúttörténeti parkban és az 520,075-ös pedig Hatvanban került kiállításra.
A modell alapját képző 520,044-es mozdonyt a F. Schichau Maschinen- und Lokomotivfabrik gyártotta Elbing-ben 1943-ban a 3885-ös gyári számon. A Német Birodalmi Vasútnál 52 5607 számon állt forgalomba. 1945-ben a Csehszlovák vasút vonalain került rá a „T”, az-az a trófea jelzés. A mozdony Szvjetúnióba került. Itt 1951-ben vették hivatalosan állagba. 1952.08.23-án átszámozták TE-5607-re. 1963 április 19-én vásárolta meg a MÁV. Még ez év május 6-án átszámozták 520,044-re. 1971 október 15-én selejtezték.
A modell elkészítéséhez ismét rengeteg fotót néztem át. Olyan mozdonyt kerestem, amit egyszerűen el lehet készíteni. A 403-hoz hasonlóan itt is fontos szempont volt a feliratozás. Találtam egy olyan fotót, amin a gépnek nincsenek táblái, hanem festéssel kerültek rá a pályaszámok. Így erre esett a választásom.
A modell elkészítésénél a 403-hoz hasonlóan törekedtem arra, hogy a lehető legegyszerűbb anyagok felhasználásával készítsem el az átalakítást. A célom egy mindenki számára elérhető igazán kispénzű modell volt.
Az első lépésben szétszereltem az eredeti modellt. Leemeltem a mozdonyszekrényt. Kiszereltem a motort és a meghajtást. Leszereltem a hengereket és a teljes rudazatot. Ezek csavarokkal vannak rögzítve, így semmilyen speciális szerszámot nem igényelnek. Erre azért volt szükség, mert az alvázat és a kerekeket is le kell festeni feketére.
A füstszekrény oldaláról leszereltem a füstterelőket. Rögzítési helyüket Neoflex gittel tömítettem, majd száradás után lecsiszoltam. (1) A füstszekrény ajtó is leszerelésre került. Sajnos ez nem biztos, hogy könnyen kijön, mert be van ragasztva. Nálam is kitörött egy kis darab a füstszekrény oldalából. Ezt később szintén gitteléssel javítottam. A füstszekrény elejére egy műanyag lap lett ragasztva, amire vékony rézlemez került. Ezen a lemezen egy pontozóval lett elkészítve a szegecselés. Ezt nagy odafigyeléssel és türelemmel kell csinálni. Nekem is csak több próbálkozásra jött össze. A kis füstszekrény ajtó melegen domborított műanyag lemezből készült. A záró kilincseket vékony csíkokra vágott műanyagból alakítottam ki. (2) A zsanérok szintén műanyagból és rézdrótból készültek. (3) A komplett ajtó elkészítése volt a legbonyolultabb feladat.
A füstszekrény elejére került a nagyméretű fényszóró. Ez rézlemezből lett meghajtva. Az alapja forrasztással lett elkészítve. A sorját lereszeltem és felragasztottam a helyére. A közepére egy 2 mm-s lyukat fúrtam. Ebbe került be a meghajlított fényvezető műanyag. Ennek a vége a modell homlokvilágítását adó izzó fölé lett hajlítva. A lámpa tartó konzolokat műanyag lemezből vágtam ki és ragasztással rögzítettem. A lámpa elejébe a festés után átlátszó műanyag lapot illesztettem. (4)
A mozdony jobb oldali járdájára egy láda került. Ennek alapja egy 2 mm-s műanyag lemezből kivágott téglalap. Ez kb. 1,5 cm hosszú, és a járdával megegyező szélességű. A tetejére ennél 1-1 mm-rel nagyobb 0,5 mm-s lap került. Ez a láda teteje. A járdára lett ragasztva 2 darab 1x1 mm-es hasáb, amire rákerült a láda. (5)
Egy 0,5 mm-s rézdrót meghajlításával kialakítottam a légsűrítő fáradt gőz kifúvóját. Az eredeti modellen ez csak egy kis csonk a légsűrítőnél. Én ezt vezettem tovább a kémény mögé. (6)
A modellen hiányoznak a gőzbiztonsági szelepek. Én ezeket a 403-hoz hasonlóan itt is öngyújtó szelepből készítettem. A kazán tetején lévő két kis korong alakú kiemelkedésbe fúrtam egy-egy 1,5 mm-s furatot. Ide lettek beragasztva az öngyújtó szelepek levágott végei. A tetejébe egy 0,5 mm huzal darab került. (7)
A modell füstszekrényének oldaláról hiányoznak a kapaszkodók végei. Ezeket én mindkét oldalon 0,3 mm-s rézdrótból pótoltam. A drótokat felragasztottam és a kifolyt ragasztót lecsiszoltam. (8)
A modell bal oldali járdáján lévő gőzturbinás áramfejlesztőt levágtam. Ez a kazán tetejére került, közvetlenül a mozdonyvezetői sátor elé. Az áramfejlesztőből kilógó cső imitációt meghajlítottam és a végét a sátorhoz ragasztottam. (9)
A modell kerekeinek futófelületét és a kaszni ablakait folyékony maszkolóval kentem le. Az egész gépet és az alvázat átfújtam feketére. A feliratokat szárazmatricával készítettem. A kaszni egy matt lakkozást kapott. A festés után a maszkolókat eltávolítottam, majd összeszereltem a modellt. Összeszerelés közben a homlokvilágítás áramkörébe egy diódát forrasztottam, amitől csak előre menetben világítanak a lámpák.
A szerkocsit is szétszedtem. Az egyik forgóvázba áramszedő lemezeket szereltem. Ezek biztosítják a hátsó világítást. Itt is diódát alkalmaztam. Az alváz és a forgóváz keret szintén feketére lett lefújva. A feliratozás után ez is matt lakkozást kapott.
A kész mozdonyt a lakkozás után száraz ecseteléssel koszoltam. Szürke festékkel megfestettem a kazánon és a szerkocsin lévő vízfolyásokat. A rudazatot fekete festékkel koszoltam. A mozdony és a szerkocsi alvázát és futóművét szürke és rozsdabarna színekkel patináztam.
Az így elkészült modell szépen visszaadja a MÁV 520-at. Kevés pénzből, egy kis munkával lehet igazán szép modellt készíteni ebből az egyszerű alapból.

Előzmény: Ferenc73 (7492)
alkotasu Creative Commons License 2014.10.26 -1 0 7497

Betettem egy képet, melyen nézheted e teherszekér fehérségét.

alkotasu Creative Commons License 2014.10.26 -1 0 7496

Leszedtem egy gyenge festékréteget.

Előzmény: _Nyuszi (7495)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.10.26 0 0 7495

Minek úsztattad meg? :)

alkotasu Creative Commons License 2014.10.26 -1 0 7494

Nemesek!

Szekerem fentre tervezett szerkezete egy fék vezérlésre teremtett nedvében feredés eredményeként megfehéredett.

Kérdésem: lesz-e ennek festésnél kellemetlen eredménye? Esetleg kell-e tennem ellene?

tyson1 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 7493

hallo from firm ACME Hungarian 2pc “Intercity” Refurbished Cars Set Type Y Raba of the MÁV-

my website

TYSON 1

Ferenc73 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 7492

Szia!

ha elküldte Neked, megtennéd hogy továbbküldöd erre a cimre:

masterpiece216 kuk freemail

Köszi

Ferenc73

Előzmény: xerxestm (7491)
xerxestm Creative Commons License 2014.10.25 0 0 7491

Hali! Légy szíves a BR-52-ből 520-as cikket nekem elküldhetnéd, nagyon megköszönném! Email-em publikus.

Előzmény: alkotasu (7486)
alkotasu Creative Commons License 2014.10.25 -1 0 7490

Reggel reszeltem egy keveset. Ez egy teher lesz. Remélem...

Este meg lefestettem. (Még nedves, kép ezért nem lett.)

gróf Baranyai Marcell Creative Commons License 2014.10.25 0 0 7489

Köszi a segítségeket! Nektek mi volt az első és milyen tapasztalataitok voltak akkor?

alkotasu Creative Commons License 2014.10.25 -1 0 7488

Hehe... :-)

De E és É egy nemzet, ezért nem teremtettem lehetetlen helyzetet. De lesd meg ezt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9134927

Előzmény: GARFIELD (7487)
GARFIELD Creative Commons License 2014.10.25 0 0 7487

E leveled, melyben nem helyesen "E" helyett "É" kerekedett, nem felel meg.

Előzmény: alkotasu (7479)
alkotasu Creative Commons License 2014.10.24 -1 0 7486

De van itt is ötlet:

http://vasutmodellklub.hu/hobbymavasut/1993-2.pdf

Aztán az Indóházban is van két cikk, az egyik egy Kleinbahn BR 52-esból MÁV 520-as átalakítás, a másik egy szintén Kleinbahn, de 156-osből történő MÁV 403-as átalakítás. Ezek régebbi, 2008 körüli cikkek. Ha érdekel, szkennelt formában el tudom ezeket küldeni.

Előzmény: gróf Baranyai Marcell (7484)
alkotasu Creative Commons License 2014.10.24 -1 0 7485

Nézd meg az IHO-t, ott van erre vonatkozó cikksorozat a modellvasút fül alatt!

Előzmény: gróf Baranyai Marcell (7484)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!