Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
"A személykocsi rohadék meló, ablak, belső berendezés, világítás, mittudomén."
Nem föltétlenül. A Bah, Aa1600-as viszonylag egyszerű. (Igaz, most alapanyagot kissé nehéz, vagy drága beszerezni.)
De a teherkocsik sem sokkal könnyebbek szerintem általában. Illetve akkor, ha valami u betűst csinálsz, de azért az is fura, ha a MÁV-os szerelvényed mind ilyenből áll. A magyar G kocsit németből átalakítani meg nem is olyan egyszerű, ezt rezgaras már megírta a honlapján.
Pl. töprengtem egy Kz kocsi megalkotásán, de aztán rájöttem, nem olyan egyszerű, mint ahogy gondoltam. Könnyebb egy Bz-t összehozni. Aztán ezeknél sokkal nehezebb lenne a többi magyar gyártmányú teherkocsit megalkotni.
Fene tudja... Nincs rettenetesen sok ember, akik II-III-as korszakot gyűjtenek/csinálnak (nekem is csak véletlenül alakult így, aztán beleszerettem). Ahogy néztem a gyári III-as korszakos modelleket, nem nagyon kapkodták el. Lassan koptak ki a boltokból, a végén már akciózva (lásd a ROCO Bu-ját)! Persze az is igaz, hogy a gyári modellek külföldi kocsik átfestései. (Igaz, én is most készültem el az első magyar eredetű teherkocsimmal.)
Ugyanakkor egy Fremo esetén összejön annyi ilyen ember, akik szívesen vonatoznak ilyen járművekkel. Viszont kevesen vannak olyanok, akik ilyeneket készítenek / barkácsolnak. Tehát jól jöhet ilyen esetekre egy adag korabeli kocsi (hogy ne Eas, meg Rils kocsikat kelljen rezgaras 325-ösének cibálnia).
Komolyan lenne igény Ep. III-IV-es magyar kocsikra? Itt főleg a teljesen elhanyagolt teherkocsikra gondolok. A személykocsi rohadék meló, ablak, belső berendezés, világítás, mittudomén. Teszem azt, lenne a piacon egy _komolyan vehető_ G-kocsi, J, ilyesmi, akkor abból már raknák is össze a fremós olvtársak a méteres szerelvényeket? Vagy csak alkotasu - teljesen indokolatlanul - leépült önérzetét tákolgatjuk? :)
és ilyen méretű asztalrendszer vonatszám-igénye mellett nem tudunk a gőzöseink mögé megfelelő mennyiségű vontatott állományt kiállítani, ha nincsenek alkotásu gördülőanyagai.
Gőzös, mint vagon? Érdekes ötlet, de tetszik. Én szívesen utaznék ilyenen, de nem biztos, hogy a többi utas is értékelné a Flirt-ek (-ök?) ilyen helyettesítését :-)
A barkácsolmányok kidobásáról: ha hozzájutsz egy szegecsszámláló-féle 424-eshez, akkor nyugodtan kidobhatod az enyémeket... :-)
(De azért még egy darabig ott lesznek a vitrinedben, mert még szegecsszámlálónak sincs kész 424-ese, így szakállas vénember leszel, mire lesz olyanod...)
Osztom a véleményed! Ráadásul még itthon sincs olyan ráncigálni való ami teljesen passzol hozzá, ami meg van az nem az én kezem munkája. Szerencse hogy van aki a vontatott járművekkel foglakozik, én úgysem tudok egyenlőre időt szakítani, ráadásul egy szépen elkészített vagon legalább akkora munka, főleg ha sok az ablak rajta. Próbálkoztam vele ,nincs hozzá idegzetem!
Amikor meglátom Gábor70, vagy Szegecsszámláló munkáit, akkor mindig eszembe jut, hogy én mi a f...-t keresek ebben a topikban a barkácsolmányaimmal...
[Természetesen az előbb "fenét" akartam írni... :-) ]
Na, mindegy, ha már lefényképeztem, berakom:
Sajnos az egyik tábla feliratozása kicsit ferde lett, de mivel túl fényes volt a felület, a matrica úgy rátapadt, hogy lehetetlen volt elmozdítani. Mivel ez már a tartalék felirat volt, választhattam, hogy kidobom ezt is, és egy csomó újabb várakozás a matricára, és csak utána lakkozás, stb. vagy így marad (egyelőre). Maradt.
Ez nem kit a szokványos értelemben, azaz nem egy komplet gőzmozdony van benne "kivasalva". A főkeretek, dómfedelek, légsürítők, Petz-Rejtő víztisztító, tápszivattyúk stb. kézi munkával készülnek, egyenként. Hajtást is egyedileg kell bele építeni, mert nemigen találtam jó, és gyakorlatilag is beszerezhető gyári megoldást.
Tudomásom szerint nem forgalmazza senki (legalábbis a beleegyezésemmel biztosan nem...), magam rajzoltam a fóliákat az akkor még működőképes 009 és a KM előtt álló 001-es lemérése után.
Az a néhány kedves barátom, akiknek eddig adtam belőle, igen hálásak voltak érte, bár építés közben mindegyikük érdeklődött néha elmeállapotom épsége felől...:-)
3 db A4-es lapra fért rá a két mozdonyra való anyag, jó kis origami-partikat lehet rendezni rajta, mire összeáll a felépítmény, de akkor még a teljes mechanika visszavan és kereket sem egyszerű keríteni alá. (lásd korábbi hozzászólásoknál.)
Hali. Lehet rossza helyre írok, segítséget szeretnék kérni: Sajnos az egyik CAF modellemnek eltörött az "ablaküvege". Cikkszám alapján nem lehet hozzá redenelni újat. Próbáltam megragasztani, és úgy visszatenni, de nagyon rondán néz ki. :( Miként lehetne újat szerezni, esetleg csináltani?
Köszönöm! Hangosítva nem lesz egyenlőre, hat tűs dekóder foglalat kapott benne helyet. Meg volt az első próba, gyereknapi kiállításon futtattam egész nap a lurkók örömére, kicsit fostam, hogy valamelyik poronty le kapja amikor az asztal túlsó szélén hasított el! Oda csak rá látásom van! Bírta strapát a hajtómű biztosan megfelelő. A következő példányokon a maratott kitt összerakásán picit módosítok, hogy pontosak legyenek az illesztések.
Azok egy speciális kristályos üvegből vannak, amit 3D Nd:YAG lézerrel lőnek bele az előre elkészített, polírozott üvegtest belsejébe. A felületi megmunkálásuk nem lézerrel történik (de nem is otthoni barkács eszközökkel:-( ).
Az a helyzet, hogy ha a kasztnid falvastagsága nem egyforma akkor nemigen fogsz olyan sokszorosító eljárást találni, ami megoldja a problémádat.
Az ablaküreg közvetlen kitöltése folyékony gyantával nem megoldás, mert a képződő felületed soha nem lesz sík. (Gondold végig mit tanultál a nedvesítő folyadékokról és a felületi feszültségről fizika és kémiaórákon...) Ráadásul festéskor a "bennszülött" ablak már önmagában is egy rémálom, nemhogy huszonnegyed magával...
A felmerült lehetőségek közül még mindig a marógép+polikarbonát kombináció, vagy a mesterdarab->mintavétel->leöntés tűnik a leginkább megvalósíthatónak, de akármelyiket is választod, sajnos az egyenetlen falvastagság miatt mindig is csálén fognak állni az üregekben.
Vagy azok az áttlátszó kockák amibe lézerrel irnak ,rajzolnak figurákat?Arról valaki tud valamit mondani,hogy az valamiféle akril?Gondolom azt is öntik s polirozzák.
Azt észre vettem a negyedik ablak után hogy remeg a szemhéjjam :-).ez igy nem szép pegig 1mm plexiböl reszelgettem.Bz interpici mügyanta kaszniba kell körbe ablak,ráadásul szinelni kell a kasznival.kireszelgettem az ablakok helyeit de van eltérés ugye egymás között.ezért kellene valamiféle folyékony töltöanyag ami megszilárdulás után valamelyest hajaz az ablakhoz.amugyis a bzn füstszinü.a gyanta jó is lett volna ha marad egy picit áttetszö.
Én az ablakokat abból a műanyagból vágom ki, amibe a boltokban a kisebb dolgokat csomagolják (bliszter). Azokat általában vákuummal mélyhúzzák, hogy kidomborodjon az áru alakjának megfelelően. Az ablakhoz valót onnét kell kivágni, ahol sima és nincs meghúzódva az anyag. Sajnos ha az ember nem jó helyen vágja ki, idővel megvetemedik. Aztán ollóval szépen méretre lehet vágni és beragasztani. Ezzel persze csak síküveget lehet modellezni, ablakkeretet nem. Ha olyasmi kell (mint pl. a Bhv-ken) azt tényleg csak önteni lehet. Vannak speciális öntőgyanták, amik nem szineződnek el, néha a hobby boltok is árulnak ilyet, Vannak aztán olyanok is, amelyen nem 2 komponenses műgyantából vannak, hanem valamilyen cellulóz származékból. Olyan, mint a szappanos folyadék és mint a szappanbuborék anyagát lehet az ablakkeretre felvinni, ott aztán megköt. De nagyon érzékeny, jármű modellekhez kevésbé alkalmas, inkább házakhoz a terepasztalon.
Szóval, műgyantával ne kínlódj, mert van amelyik azonnal homályosodik vagy sárgul, van amelyik csak 5-10 év múlva, de záros határidőn belül ez bekövetkezik.
Amúgy a sárgulás az átlátszó poliakrilátokra is jellemző, csak ott az élettartamod összemérhető a műanyag öregedésének idejével, így jó esetben mire megsárgul, addigra ez téged már nem fog zavarni...
Ha sok egyforma kell, vékony, sík plexit körbemar(at)od az ablakkontúr mentén a megfelelő mélységben egy CNC marós cégnél, úgy hogy maradjon ragasztási perem.
(néhány db esetén lehet egyéniben küzdeni órás tűreszelővel, de nem lesz sétagalopp: a kézügyesség mellé kell még acélidegzet, birkatürelem, és egy bizonyos fokú mazochizmus is)
Ezen itt...
...tic-tac-os dobozból van az összes, de legalább mindenütt belátni, és az oldalt lehúzott ablakon szellőzik a vezérállás:-)
Ha van keret az egy kicsit bonyolítja, fotomaratással előállítod, felragasztás előtt külön fested, majd ráragasztod, végül hátulról rögzíted az ablakot, ahogy a gyári modelleken is szokás.
Műgyantával ne kínlódj, van olyan amelyik azonnal homályosodik
Hát erre nem is gondoltam,mondjuk nekem egyenes ablakok kellenek.De megpróbálkozok vele valahogy.A daráláson gondolkodtam s azt megmelegiteni és beleönteni.köszi a tanácsot.
Régen egy modell repülőre csináltam, mert elég spéci forma volt az eredeti... fából megmunkáltam a sablont, majd egy hajszárítóval rámelegítettem pet palackot. nem tudom, hogy milyen mérethatárig működik ez a dolog, de ott tökéletesen rázsugorodott és fel vette a sablon formáját...
Tudna valaki nekem tanácsot adni ,hogy áttlátszó vagy füstszinü müanyag ablakot szeretnék csinálni egy kaszniba,körbe.Miböl lehetne ezt kiönteni?Próbáltam áttetszö mügyantábol,jó is lett volna ha a végén nem tejesedik be.Elöre is köszönöm a válaszokat.
A marással kapcsolatban teljesen igazatok van, utólag gondoltam bele, hogy a légtömlőkkel is lehetne játszani, meg az oldalával. Majd legközelebb! :) Amúgy Dremellel csináltam, és fogorvosi marófejet tettem bele, az elég jól viszi.
Gondoltam rá építéskor, volt is egy ilyen kísérleti alvázam, de a gyakorlatban nem vált be.
A mozdony futóművének elkészítését és ívbeállását rendesen nehezíti a négycsatlós rudazat. Nem készítheted egy darabból, mert akkor a gép vitrinmodell lesz. Az eredeti csatlórendszer is csuklik a 3. csatolt kerék forgáspontja mögött a 4. csatolt kerék pedig nyomkarima-szűkített és tengelye oldalirányban elmozdulhat. (így fér be az igazi gép cipőkanállal az 1600m-es ívekbe).
Ezt a megoldást több okból is aggályos modellezni, a leginkább a mérethelyes zsanérozott csatlórúd miatt, így mást kellett kitalálnom.
Sok elvetélt próbálkozás után a megoldás az lett, hogy az 1. csatolt és a 2. (hajtott) kerék, illetve a 2. 3. 4. kerékpárok vannak összefogva csatlórudakkal, a 2. (azaz a hajtott) keréken a hajtórúd markolata kívülről takarja az illesztést, így az illúzió tökéletes.
Az ívből egyenesbe való visszaállás miatt a négy hajtott kerék közül valamelyiknek merev ágyazásúnak kell lennie. Praktikusan az ember a 3. mellett döntene, és a futóforgóváz merev-ágyazásával biztosítaná a főkeret egyenesbe visszatérését de a fenti csatlókiosztással, ha az eredeti forgáspontot ténylegesen csak egyszerű furattal ellátott forgócsapként használtam, a valóságban a hátsó három kapcsolt kerék gyakran feszült meg az ívbe lépéskor, valamint ívekben a 2. futókerék éle is túl közel került a keresztfej-vezetékhez így erről a megoldásról lemondtam.
(nemhiába kerülik a modellgyártók a 2D tengelyelrendezést, merev mint a szögacél, csak én ezt nem tudtam, mikor elkezdtem a 424-est)
Ha a vezetőíves furatot használtam a futóforgóváz alatt, akkor az 1. és a 4. hajtott kereket kellett merev-ágyazásúra készíteni, mivel a futóforgóvázra e funkcióban nem számíthattam, de ekkor a gép viszonylag hosszú eleje csúnyán kilógott ívekben és a 2. futókerék éle még mindig túl közel került a keresztfej-vezetékhez.
A megoldás az lett amit lentebb írtam: a 4. csatolt kerék merev-ágyazásával biztosítom a főkeret hátuljának egyenesbe visszatérését, a forgáspont első futókerék tengelye fölé helyezésével (egész pontosan a forgáspont a 2. futókerék tengelyének középvonalától 1 mm-rel előbbre van), valamint az említett futókerék merevágyazásával biztosítom a főkeret elejének visszatérését. Így az 1. 2. 3. kerekek oldalirányban a megfelelő mértékben szabadon elmozdulhatnak ívbeálláskor és a hengeröntvényt sem kellett aránytalanul szélesítenem (tulajdonképpen a külső szélessége megegyezik a valós méretezéssel, a munkahengerek tengelyét kellett 0,25-0,25 mm-rel kifelé eltolni). Nem állítom, hogy ez az egyetlen üdvözítő megoldás, de még mindig jobb, mint a BR41-ből történő átfaragás...
Dehogy biztosítótű! Abból a legkisebb is legfeljebb 0-nagyságú modellbe menne be! 0,4mm-es alpakka huzalból van egy 1,0mm átmérőjű fúrószárra rátekerve. Mindenképpen kell 2 menet, különben túl keményen rugózna és nem engedné elmozdulni a forgóvázat az ívben. Ha viszont nincs rugó, a kitérés túl nagy lenne.
Szerintem a forgóváz forgáspontját nem szerencsés ennyire eltolni, mert a futásával bajok lehetnek. Szerencsésebb, ha a forgóváz a forgás mellett oldalirányban is elmozdulhat, így volt az igazi mozdonyokon is, csak a modellen nagyobb elmozdulásra van szükség. Ezt el lehet érni pl. a forgócsap furatának ovális kialakításával. Ha a furat még ráadásul kifli alakú is, akkor az oldalirányú elmozdulás mellett még előre is tolódik egy kicsit, ami jól jön, mert nem ér hozzá a hengerblokkhoz.
A 41-es futókereke helyett inkább tegyél be két ROCO 10 küllős kereket, mert a régi PIKO futókerék csillagának a közepe aránytalanul nagy.
A futóforgóváz forgáspontot én előbbre helyeztem (a második futókerék felett van) mert ívben nagy lenne a kivetése az első keréknek, ami miatt a dugattyúk védőhüvelyei útban lesznek, vagy túl szélesre kell torzítanod a hengeröntvényt.
A forgóvázat sem érdemes a két BR41-es alkatrész összefaragásából elintézni, mert az igazinak elég jellegzetes ívelt alakja van, és rendesen kilátszik a hengeröntvény alatt.
Két einheitswagenből és két Schicht forgóvázból csináltam. Elvileg ez a két kocsi volt, bár azt hiszem, hogy a végén az egyik le lett cserélve egy hasonlónak valami méretbeli pontosítás (értsd elcseszés) miatt.
Teszek még ide egy képet, ahol a bútorzatból is látszik valami (persze ez a kép sem valami tökéletes):
Egy tanács:ha a kapaszkodókat kimarattad ami nem kis munka,akkor már nem sok lett volna lecsiszolni a pályaszám táblákat az oldalairól és az ütközők közül.Lecsiszolhattad volna a negyedik légtömlő imitációt.Ha szépet akarsz akkor legközelebb ezeket érdemes megcsinálni.
Alapmodell a klasszikus visítós Piko-Gützgold szergej, Németországból jött, E-bay-en vettem. Ütközői kicsit összevissza álltak, de legalább fémből voltak, így elég jól ki tudtam javítani.
Első magyarosításom, klasszikus bordó szergejből dolgoztam. Festék lemarása újrafújás (vezetőbülkék is), vizesmatricázás és kapaszkodók kimarása után fémek behelyezése. Hajtáshoz nem nyúltam.
Véleményeket szívesen fogadok. Matricákat a VMC-ből kaptam tesztelésre.
Lényegében elkészültem a favázas barkácsolmánnyal. A képek megfelelő megvilágítás hiányában eléggé sz@rok lettek, de lehet, hogy némelyik hiba miatt jobb is így...
A Br41 nek az első és hátsó futójából lehet összehozni a 424 futóját. A hátsó eredeti kereke helyére megy a másik első futó kereke. Mivel a Br41 hátsó futókereke nagyobb mint az első, ezért kell azt cserélni kisebbre, hogy egyforma legyen. Remélem elég érthető voltam. :-)
ciao a tutti gli amici di oggi dal mio club CLUB TRIESTE ITALIA FER, abbiamo questo legame con la storia 1839-2014 anno con modellismo ferroviario, Diviso in 12 capitoli video di alta qualità. Come sapete, 3 ottobre pv si è verificato 175 anni dopo l'inaugurazione La prima ferrovia d'Italia, la Napoli-Portici.
IL VIDEO
https://youtu.be/PKwieuoiQJ0
Eisenbahnseite von Luka http://trainpagesofluca.net/ alle auf meiner Homepage Zug und Liebhaber Enthusiasten. Mein Name ist Luca und meine Internazionale Essen sind Züge, besonderen alle Slowenische Lokomotiven und Züge morire Laufen in Croazia Rund um Bahnhof Rijeka, und von Grenze zu Slovenia nach Rijeka in Croazia, weil auf dieser Strecke Laufen locomotive sind baugleichl cosa Einig Slowenische elettrico und Diesel DMU EMU und sind alle muoiono hausgemacht.
Szervusz, sajnos nem tudom, hogy itthon kinél lehetne beszerezni -én is csak ajándékba kaptam egy darabot. Egyből az "alkotasu" G kocsija alá raktam, nem próbáltam forgóvázas alá.
A 2015.08.29-30-án megrendezésre kerülő EUROTRACK-2015 Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás idejére meghirdetjük a
VI. Nemzetközi Vasútmodell Versenyt Domonkos András emlékére
A verseny tisztelgés Domonkos András modellező munkája és a magyar vasútmodellezés hazai és nemzetközi megismertetésében kifejtett tevékenysége előtt.
A versenyre nevezni lehet minden sajátkészítésű vagy átalakított modellel .A nemzetközi és belföldi versenyen volt részvétel nem kizáró ok.
A modellversenyre a következő kategóriákban lehet nevezni: A – vontatójárművek, ezen belül: - A1 – saját építés (csak a motor, kerekek és a fogaskerekek lehetnek gyáriak!) - A2 – átépítés (egy vagy több gyári modell átalakításával készült modell) - A3 – frizírozás (egy gyári modell „feljavítása” az élethűség eléréséhez) B – vontatott járművek, ezen belül: - B1, B2, B3 – mint az A kategóriában! C – vasúti épületek, berendezések D – működő vasútüzemi berendezések E – vitrinmodellek
A versenyre a nevezést legkésőbb 2015.08.15.-ig kell elküldeni levélben a Klubunk címére (BAROSS GÁBOR Vasútmodellező és Vasútbarát Klub, 8202 Veszprém, Jutasi út 34. Pf:713), vagy a baross.gabor@vasutmodellklub.hu e-mail címre. A nevezett modellekhez rajz és fotó dokumentumot kérünk csatolni! A modelleket 2015.08.28.-án délután 17:00 órára kell eljuttatni Balatonfüred vasútállomásra. Aki korábban kívánja elhozni a modelleket, azok a fenti címeken, vagy a 06/20-533-37-92 telefonszámon kérjen előzetes egyeztetést! A zsűrizés 2015.08.29.-én délelőtt történik. A modelleket 2015.08.30.-án 18:00 órától lehet elvinni.
Nincs valakinek fölöslegben egy ilyen kocsikasztnija? Nem baj, ha törött, hiányos, csak az ablakrács és környéke legyen ép, mert nekem csak vágásra kéne.
Mert még most délután sem kezdtem bele a vérvörös pofámmal diorámát készíteni, hanem harmadszor álltam neki lefesteni a favázas kocsim tetejét. [Ez tiszta Déva vára. Első alkalommal leszedte a maszkoló, mert ami alapozót használtam, az inkább csak leválasztóként funkcionált. Lecsiszoltam, még az egyik eresz is lejött. Másodszorra a festéskor elemi szálak ragadtak a festékbe. Ma reggel ismét lecsiszoltam. És akkor nem elég, hogy harmadszor is festhettem, még róbertke is rámpirít azzal a rohadt dróttal. Meg vagyok Veletek áldva... :-)) ] De legalább látom a segítő szándékot, köszönöm! :-)::::::
Ez tényleg elképesztő, óvatlanul megnyitom a topikot, és ilyen disszonáns részletekkel kell szembesülnöm, mint az a lengő tápvezeték... Hová süllyedhetünk még? Ezt nem tűrhetem, ezért a jövő héten házhoz szállítással (értsd: XI. kerület) együtt neked adom az egyik régi fotófelületemet.
Azt hiszem, egyszer mutattad valamelyik topikban. Nem rossz gondolat, de a maga módján a régi PIKO járművek is tudnak hasonlót. Ugyanis, ha nem passzentos a kerék a csapágyban, hanem egy kicsit lötyög, akkor ugyanígy "terepjár", vagyis az egyik kerék feljebb van, míg a másik lejjebb, és a kocsi sem siklik ki.
(Jártam korábban úgy, hogy feszesre állítottam a fémlemez csapágyat valamelyik kocsimnál, aztán pislogtam, mint hal a szatyorban, hogy miért siklik könnyen.)
Az elől futó kerekek sajnos még nem egyformák. Az első az eredeti PIKO BR41-é a hátsó egy PIKO BR55 szerkocsi kerék.
A szerkocsi kerékből van még nekem de nem annyira szerencsés mint a 41-s futókereke, mert a küllőszám nem stimmel és nem is hasonlít. A 41-s kerékkel minden OK.
Ez úton is szertném kérdezni a tisztelt modellező társakat hogy van-e valakinek egy fölösleges PIKO BR41 első futó kereke, vagy hol tudnék beszerezni egyet.
Igen valóban rövidke szegény. Jó hogy szólsz módosítanom kell a tetőt. Más egyebet nem vettél észre? A 424-353-s gépet szeretném modellezni tehát ő a minta.
Ez csak annyi, hogy az alvázra fölragasztod? Méretileg jó lesz?
(Egyébként ennyire nem egyszerű a helyzet: a PIKO kocsiknál a kapcsolót tartó szerkezet rögzíti a súlyt, ami viszont rögzíti a csapágylemezt. Tehát ha kiszeded a régi kapcsoló tartót, akkor rögzítened kell a súlyt valahogy. Ami persze megoldható, csak kissé macerás. [És lesz cserébe egy olyan kapcsolószerkezetem, ami ívben tolatáskor időnként kifordul oldalra.])
Ebben igazad van, már alsó madárfogástól is kaptam a pofámra emiatt... Tényleg kéne csinálnom valamit, aminek még valami háttere is van. Addig marad a drótok jobb leragasztása.
Csak csiszoltam a légkondi helyét...utánna némi gitt , simíttás, és ennyi.. Szerintem folosleges vágni... a hálón gondolkodtam de majd a tulaj szereli ha akarja.. van hozzá,,,
Nem rossz ötlet, bár nem igazán tudom, miből gyárthatnék mesterdarabot (meg milyet). Igazából sok kis műanyag kocka kell, meg egy kis ügyesség, hogy dobozoknak nézzenek ki, és ne műanyag kockáknak-
Raklapot úgy látom sokan készítenek, azzal nem lesz gond :-)
Van egy jó kis fejtörésre laklmas kérdés: Fedett (eltolható falú) teherkocsiba miből/hogyan lehetne házilag rakományt gyártani?
Igazából azt sem nagyon tudom, hogy mit szoktak szállítani ezekben a kocsikban, mert eddig egyszer láttam ilyen kocsit nyitva (érdekessége a dolognak, hogy mozgó vonatban). Valamilyen raklapokra rakott dobozokra gondoltam, de hogy ezt miből csinálnám azt nem nagyon tudom. A raklapra még van ötletem, de a dobozokra nincs. Illetve volt, de ínhüvelygyulladást kapnék, mire lenne belőle egy harmad vagonra való (és még csak nem is igazán szép).
Mondjuk szemmel láthatóan csak nekem tud ilyen eszembe jutni, mert a különféle amcsi boltokban sem talátam hasonlót, pedig ott lényegében minden van, amit valaha valahol vasútra raktak.
Ezzel sajnos én is így vagyok, hogy nem sokat haladok az építéssel, amit tegnap megcsinálok, azt ma el kell bontani, mert nem vagyok megelégedve vele. Én még csak a szerkocsinál tartok, és szinte elölről kezdtem az egészet.
Nem akarok beleokoskodni a tiedbe, nézegettem a képeket, amiket feltöltöttél. Én még nagyon nem járok ott, a fülkére, vagyis inkább "szakszóval" konyhára gondolok, ott szerintem 3 részre kell osztani a tetőrészt, egyharmad rész, ami túllóg, és kétharmad ami az ablakok felett van, valahogy így gondolnám, ahogy a jellegrajzot is és a fotókat is nézem a 424-ről. De gondolom majd csillagfuvo is mondja a véleményét.
A Neoflexet használtam sokáig, egyszer nem kaptam és helyette Mester tömítőtapaszt vettem. Azóta már a második tubust vettem. Sokkal jobb, jobban bedolgozható, jól tapad, szebben és könnyebben csiszolható és nem olyan büdös mint a Neoflex. Egy próbát megér szerintem.
Szerintem az Epokitt semmire sem alkalmas, legfeljebb a szemétkosárba dobás gyakorlására. Ragasztáshoz tisztességes epoxi-gyantát érdemes használni (a lassú kivitelt, a gyors nem tapad rendesen és könnyen le is lehet törni). Kis hézagokhoz, karcolásokhoz nekem is, másoknak is a Neoflex vált be.
Ugyan miért lenne baj az, ha valaki saját örömére épít valamit. Én is építem a 424-et, olyan lesz amilyen, kiállításra nem fogom vinni, de én nagyon fogok neki örülni. A szerkocsit tegnap szedtem szét és lehet szétszedem még vagy háromszor, addig csinálom, amíg meg nem leszek elégedve vele :-)
Pénzem nincs rá, hogy megrendeljem valakitől és megvegyem. Pl te mennyiért csinálnál egy 424-et? Ez érdekelne.
Fölöslegesen ne próbáljuk már meg elvenni egymás kedvét ilyen gyöngyfűzéses beszólásokkal.
A jó múltkor jól elbeszélgettünk a pálházi ipartelepről eltűnt mozdony kapcsán, ezért a beszólásért szerintem kár volt :-)
Nem vagyok szakértő de úgy saccolom, hogy egy egész kaszni már túl nagy lenne a viaszkiszorításos technológiához. Legalábbis a szokásoshoz, az ékszerekhez és műfogakhoz használatoshoz (leszámítva a Z-nagyságot, az már elmegy ékszernek :-)))
Igen, tudom. Egy ekkora darab már túl nagy a szilikonos centrifugál-öntéshez. A zamakban nem lennék biztos - bár ezt legjobban egy eléggé forró forrasztópákával lehet megállapítani ;-))
Precíziós öntésen már gondolkoztam, sárgarézzel. Tulajdonképpen rendelkezésre is áll, ami kell, csak ott kell egy kicsit matekozni, hogy hogyan is érné meg. Teszem azt, egy uzsgyi kasztnihoz mesterdarabot gyártani leginkább öttengelyes megmunkálással lehet, ami elég macerás lehet. Kézileg nem mernék nekiállni, mert nem érnék el olyan eredményt, mint amit szeretnék.
Na, ez így ebben a formában nem igaz... [(c) Dr. Torgyán]
De úgy is mondhatnám: "Zigóta, ez hülyeség..." [(c) Besenyő Pistáné Margit] :-))))
Igenis, tegyétek csak ide a kézzel, egyszerű eszközökkel készült modelleket! Én is így csinálom, még ha csak kocsikat barkácsolok, és nem mozdonyokat. És nem minden a digitális technika, igenis lehet enélkül is jó dolgokat csinálni.
A fém öntésnek igazán akkor van értelme, ha nem egy darabot készítesz, hanem egy egész sorozatot. A kis sorozatú modellek gyártói gyakran alkalmazzák (DJH - Model Loco, Micro Metakit, Weinert).
Vagy puha fémet (fehérfém) használnak, vagy akár (sárga) rezet is. A puha fémeket leggyakrabban centrifugál-öntéssel öntik magas hőmérséklet tűrésű, általában vulkanizált szilikon formába. A réz öntvényeket azzal a technológiával készítik, mint az ékszereket és műfogakat: viaszkiszorításos precíziós öntéssel.
Úgy gondolom, aki sorozatban akar gyártani, annak meg kell tanulnia ezeket a technológiákat és be kell ruháznia a szükséges szerszámokba, Akinek csak egy-két apróbb alkatrész kell, az megkereshet egy-egy iparost, aki minta után kiönti neki. Az árat általában grammra mondják meg.
Írtam az email címedre, ha még érdekel a dolog, akkor kérlek oda írj, nem akarom terhelni a topikot feleslegesen, mert a kézzel / esztergagép, 3 D nyomtatás, fotómaratás nélkül /, házilagos felszereléssel készült dolgokat , nem tartják a Tisztelt hozzáértők igazi modellezésnek.
Az újabb verziójú corelek természetesen megnyitják az alacsonyabb verziószámú file-okat... csak fordítva nem működik. A formátum ugyanaz még X7-ben is... Corelben jártas vagyok. Írjatok, ha tudok segíteni! :)
Szerencsére egy tartálykocsin viszonlyag kevés ablak van :-)
Egyébiránt találtam itthon abból a fajta (acetonmentes) körömlakklemosóból, ami nem bántja a műanyagot. Arra mondjuk figyelni kell, hogy lemosója válogatja, hogy minek eszi meg a felületét is.
Érdeklődnék, hogy van -e valakinek itt tapasztalata a fém öntéssel készült modellekkel kapcsolatban. Napok óta keresgélek, de nem találtam túl sok hasznos anyagot a témát illetően. Főként a használt anyagok és hozzájuk alkalmazott technológiák érdekelnek. Alumínium öntésről találtam anyagot, minimális tapasztalatom is van vele, de az technológia nem elég pontos erre a célra. Utólag be kéne rakni marógépbe is, az meg valószínűleg már elég húzós lenne.
Találtam képet egy gőzmozdonyról, ami fémből készült, de fogalmam sincs milyenből. A felület is igen jónak tűnik, attól függetlenül, akkor vehették ki a formából/szerszámból.
Egyszer már leírtam , de nem jött ősze.Úgyhogy akkor újra megpróbáljuk.
Szóval a Nitróban található aromás delhid kioldja a lágyítót a műanyagból és az elején a felületét oldja meg , majd törékennyé válik(a helyzet az Acetonnal hasonló).
Én tapasztalataim szerint az újj fajta kromofágot javasolnám , ami a PP-t nem bántja és egyéb műanyagokat sem (de mondjuk mindegyiket nem próbáltam ki,a PVC-t mondjuk puhítja!?!?)
Aztán meg lehet próbálni a Dennszesz alapú kemikáliákat is , aztán sokan esküsznek a fék olajra is de abból is létezik néhány fajta és a legtöbb tartalmaz aromás delhidet (bár elég keveset)
De én inkább az ablakok miatt aggódnék mert a valszeg plexi és azt még a hangya fing is elhomályosítja.Üdv:M.m.
És lenne még egy kérdésem: ha nem lakkozom le utólag, akkor mennyire tartós? Sajnos amit építek, az már rég le van festve, csak feliratok nincsenek rajta, mivel ez a matrica dolog ebben az országban eddig problémás és dôcôgôs volt. Gondolom, vállaltok egyedi nyomtatásokat is fájlok alapján.
Egy régebbi Roco kocsiról szeretném eltávolítani a festéket. Keresgéltem a neten, meg itt a fórumban is, csak éppen mindenütt mást találtam. Úgyhogy szeretném megkérdezni a nálam tanultabbakat, hogy mivel merjek hozzányúlni a kocsihoz (olvastam például nitrohigítót valahol, ami van is itthon, csak félek, hogy megeszi a műanyagot).
Üdv matrica rajta minden, 014-ről mintázva. Próbáltam kimaszkolni is de nemvolt meggyőző. Jó lenne a 017-est megcsinálni! Tervben vannak még a Bah kocsik amiket te is csináltál. (már írtam ez ügyben) Aztán Roco M62 átfestés és csörgő Roco hajtással. Csak hát a szabadidő...
Részemről minden elismerésem! Szép lett, főleg ha első próbálkozás! Esetleg az átalakítás többi fázisáról lehet kérni még képet? Csatlásfej honnan volt hozzá?
Roco Nohab festés-átfestés Dán DSB kaszni-ból M61 004 MÁV-ra. Persze tudom hogy még pár dolgot meglehetne rajta csinálni de kezdésnek jó, így is ráment pár napom. Középső fékrudat pótoltam, kapott normális csatlás fejet. Meg persze matricákat. Tetőn a gőz kéményt és a szellőzőt tettem helyre.
Köszönöm a válaszokat. Igazából a kereteket, és az üveget szeretném lecserélni házibarkács keretekre. Tehát ha az üveg alkatrész sérül, az nem gond, a kasztni ne sérüljön.
Mmmi? Keretet az üvegből? Egybe van fröccsöntve! Még jó, hogy nem sikerült...
Mivel mind a kasztni, mind az ablak polisztirolból van, jól összetöcskölték oldószeres ragasztóval, emiatt kb. esélytelen az eredeti élek mentén elválasztani. Ha a kibontáskor valami sérül, akkor az valószínűleg az ablak lesz, amiből még mindig olcsóbb talán cseredarabot találni. Ha csak át akarod festeni a kocsit és ezért szednéd ki az ablakokat, akkor inkább maszkolj. Pepecs meló, de nem lehetetlen.
Kéne valami megfelelő donor. A házilagos készítésnél tartok attól, hogy nem lesz elég merev az alkatrész.
Meg kéne tudni oldani a megfelelő rögzítést - különösen a forgóváz végén levőknél. Ami különösen érzékeny pont, mert a kerék kiszedésénél könnyen beleakadhat az ember.
De most úgy vagyok vele, hogy szeretném befejezni a kocsit Nyúlra, a szekunder rugót meg később is ráapplikálhatom, akár Nyúl előtt, akár utána.
Itt egy kép egy osztrák két részes csapágyházról. A magyar kerekebb volt.
Személykocsin nem láttam, csak rajzról tudom, hogy az első favázas 4-tengelyes kocsik még két részes csapágyházzal kerültek forgalomba. Gondolom az átépítéskor aztán kicserélték azt is.
"Nem a csapágytok a fő kérdés, hanem a szekundér csavarrugók!"
Ez így igaz, de amikor elkezdtem csinálni a kocsit, akkor még csak ilyen forgóvázam volt. Majd ha csinálom a fapadosat, ahhoz majd lesz szekunder rugózású forgóváz.
Nekiláttam ismét az Aa 1200-as kocsimnak - egy év elteltével. Nem ártott neki a pihenő, mert a ragasztásoknál több helyen behúzódás volt tapasztalható, amiket természetesen kigitteltem.
Meg nekiálltam a forgóváz csapágytokok cseréjének, hogy hasonlítson erre:
Bár most - nézegetve a képeket - elbizonytalanodtam, mert volt szögletes csapágytok, ferde fedéllel is:
(Az igazi kocsikról a képek gumidanitól származnak.)
pár hónapja talán volt itt némi közös matricarendelés a topikon. Nekem egészen speciális kellene - átlátszóra nyomtatott fehér, "railjet" felirathoz. A feliratok megvannak beméretezve, png fájlban, valaki tud tippet adni, hogy hol tudnék matricát nyomtatni belőle és mennyiért?
Erre a friss, ropogós L építési nagyságú modellre kellene:
Pálháza kollégához csatlakoznék és ha megoldható kérnék néhány részletfotót a BR41-ből készített 424-ről. Jómagam is ilyen átalakításba kezdtem. Jelenleg itt tartok.
Kíváncsi vagyok a teljes futóműre, hogyan oldottad meg az első forgóvázat és felfogatását valamint a szerkocsira is, teljes egészében a hajtásra stb.
Készítettünk egy műanyag alkatrészt a régi Piko BR 01,03,41-s mozdonyoknál az összekötőt(mozdony és szerkocsi) Eltörik elég sok darab és ezzel a kis pótlással megoldható a csere!!!
A két kis furatba 1,5mm-s műanyaggal megoldható a réz lemezek rögzítése(ahogy az eredetin)
Két okból. Mert a valóságban is úgy ül meg, másrészt megtöri a tető egyhangúságát.
Tudok a lyukról, az első rétegnél már előjött. Mondjuk ebbe még egy régi kéményt tettem ami egy korábbi verzióhoz készült, aminek laposabb volt a teteje.
Egy kérdés: a tető lemezeinek illesztésénél miért keskenyedik el a kosz?
Egy megjegyzés: korábban azt írtad, hogy ez a prototípus. A sorozatnál majd figyelj oda, hogy ahol a "fejreállított tölcsér" csatlakozik a tetőhöz, ott egy kis lyuk látható. [Ezért utálom én is makróval lefényképezni a vackaimat, mert akkor szembesülök vele igazán, hogy még mennyi hiba van azon kívül is, amiről már korábban is tudtam... :-) ]
Segítséget szeretnék kérni ,hogy M62 vezérállásnál mit milyen színűre kellene kifesteni.Itt elsősorban a műszerfalra gondolnék.Valakinek esetleg képe nincs egy kifestett példányról?
Már régóta mondom a Mikromodelles csapatnak, hogy miért nem nyomtatnak mozdony géptér ajtókat? Mindenki megveszi a neki kellő ajtókat és az oldalfalakat legyártja magának, majd beépíti az ajtókat. Jól nézne ki, mégis saját lenne valamilyen szinten.
Jó alapmodellnek a Roco BR 93, de ritkán fordul elő jóárasítva. A Piko BR 89 is megfelelő, ha nem zavar, hogy a középső kerékpár csak a levegőben forog.
A Piko kerék átmérője 18,5mm. A küllők száma 16, ami megfelel a magyar mozdonyoknak (de nem a BR41-esnek). Le kell esztergálni a nyomkarimából, márcsak azért is mert ronda. De a 424-eshez nem tudsz annyit leesztergálni, mint amennyit kellene, ezért a modell főkeretét ki kell egy kicsit húzni.
Pontosan most nem tudom, mert nincs nálam BR 41-es kerék, de a mérete jóa 424-eshez, a karima nagyobb a kelleténél, de ha azt méretarányosra vennénk le, akkor a moztdony futása kerülne veszélybe.
Igen klasszikusnak indul, a 2041-es. Egyelőre... gondolkodtam a kis dáciában, de rengeteg módosítást igényel már az is,a remot az meg nem csak módosításokkal járna, az kb újra kell rajzolni az egészet.
Én, PIKO BR 41-esből csináltam, annak jó a kerékátmérője, még a tengelyek távolsága is szinte jó, az első és a negyedik között 3 mm van pluszba.A szerkocsi is teljesen passzol, csak röviditeni, kell rajta, az 1. és harmadik kerék marad a helyén, az van meghajtva, a másik kettőt közé kell beépíteni. a kerekek felfogatásához érdemes egy BR 130 -as forgóvázból a tartókat kivenni. Ha meghajtott forgóvázunk van, akkor a 424-est 4 tengely hajtásúra is meg tudjuk csinálni, az egyik képen látszik a kész szerkocsi. Az első futő kerékből kell még egy plusz darabot szerezni hozzá.
A kazán alapja is felhasználható, a benne lévő súllyal.
Ha további kérdésed van, szeretnél több képet, akkor írj az E-mail címemre.
......talán a BR17 böl lehetne kihozni valamit,de ott sem stimmel a kerékméret,és hiányzik 1 tengely,de az még megoldható lenne, csak tul nagyok a kerekek.....
Csak egy kérdésem lenne, jól tudom-e, hogy a Br 55 jó alap egy 424-es átépítéséhez? Mit lehet tudni az átalakításról, van valahol írás ezzel kapcsolatban?
Szóval BR75. Igazábol ez lenne a legkönnyebb megoldás,de a kerékméret nem jó :( Tul nagy az átméröje.
A rudazat sem hasonlit. Viszont ránézésre egész jo. De pl. Br 64 böl is lehetne faragni egyet,csak szintén a kerékméret nem jo. BR55 kerekek már megfelelöek lennének . A kasztni viszont nem jo egyiknál sem. Azon van mit agyalni. Nekem a Kleinbahn kasztni hasonlit a legjobban,ezért is választottam.
Nem láttam, hogy máshol írtak volna a balatonfüredi kiállításról, úgyhogy én most megteszem. Mivel a hosszú hétvégét amúgy is a tóparton töltöttem, kifejezetten örültem, hogy a kiállítás is most van, meg is látogattam.
A helyszín most már szokásos módon a[...] Bővebben!Tovább »
Az átépítés során többször megfuttatom a donort. A Piko Br75 olyan amperszagot produkál, hogy az valami iszonyatos . De megy rendületlenül :) A Br55 -ös valamivel jobb ( én ehhez fognék hozzá) , de nem hiszem, hogy verne egy Bühlert.
Én egy Kleinbahn ÖBB93 bol próbálom kihozni a 375 öst. Bár a kerekekkel van gondom,mert azok nem küllösek. Az átméröjük viszont megfelel,és a negyedik tengely elhagyásával,a rudazat is hasonlo.
A BR75 az jo lenne,de nagy a kerékátmárö. BR55 eddig eszembe sem jutott,viszont nem is rossz ötlet. Ugyanugy a negyedik tengely elhagyásával megvan a kellö alap. Itt a kerékátmérö is jo,és a tengelyközötti távolság is megfelelö. Egyedül a szabadonfutó kerekeket kell hozzáadni.
Én Piko BR 75 -ösből próbálok valami hihetőt kihozni, van, aki Br 55 átalakításával készítette. Talán ez a jobb választás, a motor minőségét tekintve mindenképpen. Ha meg túl lehet lépni a Piko -n... :)
Igen, kapott fényes lakkot a matrica alá, meg fölé is, majd rá a matt lakk. Az opálosság a világosszürke filter miatt van. Egy réteg rozsda már van rajta, még szeretnék rá több rozsdát, és festéklepattogzást.
Apropó lakk... a hócipőm tele az új lakkokkal. Akarom vissza a régi, jól kezelhető Testors olajos lakkokat. Pár éve vettem Testors akrill lakkot, amiből a mattot már próbáltam, gondoltam kipróbálom a fényeset is. Nos, a Testors bukó… gyorsan szárad (cca 15 perc múlva mehet a következő réteg rá), de ez nem fényes! A flületet szinte eláztattam, na, ott lett olyan a felület, mint a régi szintetikus lakkoknál. Ha nem áztatom el a felületet, akkor csak olyan selyemfény közeli dolog jön ki belőle. Három-négy réteg lakk a Testors akrillból, ami tudja ugyanazt a régi, "légy is seggreesik rajta" fényes felületet, mint az olajos. Ugyanez az agyon dícsért Vallejo lakkal is... Miguel Jimenez ide, világ legelismertebb makettezői oda... nekem a Vallejo fényes is max félfényes. Lehet nekem van kacska kezem, de kezdem azt látni, ha az ember komolyan akar lehelletvékony rétegben festeni, akkor oda szintetikus festék kell. A réz forgóvázak fesésénél is eljutottam a rég bevált szintetikus feketéhez, és most is: megyek modellboltot járni, van-e valahol még elfekvőben régi, büdös, kockaüveges, szintetikus Testors lakk…..
Én is elkezdtem bevetni a rég bevált makettezős trükköket egy tehervagon építése közben. Egy régi Lima kocsi kapott új mellgerendát, rugós ütközőket, csavarkapcsot, meg új gúnyát:
Még egy megoldásra váró dolog. Ezt a hajtást hogyan lehetne jobbá tenni? Illetve a motor mindenképp cserére szorul. Az az orsós áttétel sem valami jó. Szerintetek milyen motort keressek,és hogyan hozzam össze a kerekekkel? Gondolom másik orsóval megoldható,csak a fogaskerék kombináción is változtatni kell.
M40 mozdonyt szeretnék készíteni h0 vagy tt méretben. Melyik az a hasonló gép amit némi átalakítással hasonlóvá lehetne varázsolni? Esetleg van itt olyan aki készít motor nélküli verziót? Diorámához kellene.
Tettem egy próbát,és kiszereltem a negyedik tengelyt. Azért a negyediket,mert a hajtokarokat igy nem kell átrendeznem,csak az utolso tengelytmeghajtó összekötö rudat kell levágnom.
Pár foto arrol,hogyan kápzeltem el az egászet.
A piros satirozott részeket le kell vágnom,illetve be kell marógéppel dolgozni a szabadonfuto hátsó kerék fészkét is,amely 13mm el kell eltolni.
Szétszereltem,egy kleinbahn ÖBB93 gözmozdonyt. Szeretnem kidobni belöle az egyik tengelyt. 3 tengelyes hajtást szeretnek belöle. MÁV 375 alapnak. Mivel itt a 4 tengely közül csak 1 van hajtva fogaskerekáttétellel,a maradék 3 a hajtorudazaton keresztül mozog. Nem nagyon tetszik ez,de igy oldották meg.
Szerintetek melyik tengelyt dobjam ki? Az elsöt vagy az utolsot. Nekem a mozdony elején levö tünik egyszerübbnek,mert akkor a motor oldali részt nem kell megbontanom. Viszont igy át kell helyeznem a rudazatot. A hajtés szempontjábol is lényeges melyik tengely lesz meghajtva. Ha az elsö tengelyt menesztem akkor a hajtás pont középre kerül.
A segítségeteket szeretném kérni jellegrajzot keresnék Dhm9 ről én nem találtam az interneten ha valaki tudna segíteni azt hálásan megköszönném.Kép az internetről
Remélem jó helyen tapogatózok a feltett kérdésemmel kapcsolatban.
A roco legújabb kiadású Szergején, nevezetesen az M62 130-as modellen kicsit szúrja a szemem a két lámpatest kidolgozása, ha jól látom képeken a 263-as, 230-as Szergejen is hasonló.
Viszont a roco 100-as Szergején szebben kivannak dolgozva a lámpák, nem az a sötét színű, hanem szép üvegre hajazó kidolgozottsága van.
Miért nem ilyenre csinálta a roco a 263-as, 130-as Szergejeken is?
Valakinek esetleg van valamilyen megoldása hasonló lámpatestek kialakítására, mint a 100-as mozdonyon?
Mellékelek képeket is, ahol jól látszik a különbség.
Csak MÁV-os vonatokat csinálgatok. Jelenleg egy Bzmot-on munkálkodom, melynek kerékátmérője 840mm az átszámítva kb 9,5mm. Meg gondolkodom a későbbiekben egy Dácsiában, annak átszámítva kb 11,5mm. És egy Bobó-ban is, aminek átszámítva kb 12mm, de ennél már az a gond hogy küllős. Ennél már keresgéltem de az a baj hogy csak gőzmozdony kerekeket találtam és a rudazat csatlakozója nekem nem kéne oda.
Az enyémen a szoknya alja meg a forgóvázmaszkok lettek újra fújva. másodikra sikerült eltalálni, hogy ugyanaz legyen. Az alapszín a revell matt 79 volt nekem, ahhoz kevertem matt 57, és matt 43 színeket - nem kell bele túl sok. Sajnos az arányokkal próbálkozni kell egy hasonló anyagú felületem, mint amit festeni akarsz, mert száradás után még világosodik is picit.
Úgy tudom, a dekódernek nem tesz jót, ha kivágja az ember. Ezenkívül a nappali fölött van a terepasztal, és már az is elég baj, hogy zajos, mit kapnék, ha még a TV is csíkozna tőle :-)
Az egy zavar szűrő !!!!Dobd ki nyugodtan a francba.Csak akkor legfeljebb csíkozni fog a tv ( kommutátor szikrázását hivatott ellensúlyozni).Kb. 0,15-0,25A-t/motor.
Valószínűleg sokadszor kérdezem, de mindig különböző értékeket olvasok különböző helyeken, ezért bizonytalan vagyok. Régi Piko mozdonyban szeretném lecserélni a motorral sorba kötött tekercseket (fekete műamyagra tekercselt zománcozott huzal), ehhez milyen induktivitású alkatrészt érdemes használni?
Illetve meg tudná mondani esetleg valaki, hogy mekkora az áramfelvétele egy Piko kockamotornak?
Bár hajtást sohasem építettem, de tanulva a régi PIKO modellek hibáiból, a következőt javaslom:
a kerekek kismértékű függőleges elmozdulását biztosítsad, mert ennek hiányában a mozdony mindig csak 3 ponton fog támaszkodni a sineken. Ennek akkor van jelentősége, amikor az egyoldali áramszedési pont egy feszmentes szakaszon (pl. átszelés szívdarabján, ami pl. a régi PIKO sineknél műanyag). A kerekek rugózását (lefelé nyomását) az áramszedő lemezzel meg tudod oldni
Az E69-esnél ezt szépen meg is oldották ezelőtt közel 50 éve, azzal nincs is gond. De pl. a BR24, BR89, BN150 küzd ilyen problémákkal. De ugyanezt a hibát a Kleinbahn is elkövette pl. a 156-os gőzösénél.
Egyébként a kevergetés sem vészes, csak egyszerre nagyobb adagot kell összekeverni és azt egy nagyobb üvegben tárolni. És azzal biztosítod is a többszöri festés egyenletes színárnyalatát. Én arra vigyázok még nagyon, hogy a nyers festéknek a közelébe se kerüljön hígító, mert attól áll valószínűleg össze. Tehát egy szín festése után (amikor a hígító gőz formájában még a levegőben kering) sem állok neki másiknak. Az is könnyen bőrösödést idézhet elő. Legalábbis több eset után erre gyanakszom.
Köszi szépen,remélem nem lesz vele gondom. Eddig többnyire Revell-t használtam,de macerás volt a kevergetés. (Emlékszem,milyen furán néztek a makettboltokban,amikor meghallották,hogy vasútmodell átfestéshez keresek festéket...)
Egyébként most 399-ért írja a saját higítóját és 650-ért a festékeket.
Ezt a lehúzót én sem ajánlanám. Mivel a nyomkarimát támasztja alá, azt is csak két pontban, eltörheti a kerékcsillagot és/vagy nyolcast nyom a kerékbe. A jó lehúzó a kereket középen, a tengely körül támasztja alá.
Akkor az kocsira nem igazán jó szerintem. Mindig retuspisztolyt használtam festési célra, ecsettel csak a legritkább esetben próbálkoztam. Az is inkább a kezdet kezdetén volt, bár igaz, a borhordós kocsi pályaszám tábláját így csináltam. Persze az sík felület volt, simára tudtam folyatni a festéket.
Persze lehet, hogy csak én vagyok béna, de ezt sohasem tagadtam.
A képen láthatóból többféle méretben volt. Én azért választottam a kerék síkjában támasztót, mert abból csak egy kellett az általam használ kerékméretekhez.
A padlólakk ecsetel is felvihető. Makettezők is használják az utóbbi időben. Műgyanta alapú a cucc, szép felületet ad. Kb 10 perc alatt szárad meg. 1 liter 800-1000ft között van. Felkenéskor lehet hogy buborékos, de az kisimul. Én csak puha vastag ecsettel lakkoztam, mert a pisztolyból nehéz takarítani. Fényes felületet ad. Ki kell próbálni, veszteni való nincs vele. Nekem zöldtea illatú van. Egy napig még illatos is. A viaszost nem próbáltam.
Az meglepne, ha a letörés szögével lenne párhuzamos, hiszen kerékátmérőtől függően más-más ponton támaszkodik fel. A Fohrmannak vannak kellemes eszközei, de nem pont olcsók. Egy lendkeréklehúzót mindenképpen rendszeresíteni fogok. Ott fém a fémen, azt finommenetes célszerszám nélkül teljesen esélytelen lebombázni.
Valóban nem fogalmaztam szabatosan, de a többiek rájöttek mire gondoltam. A lényeg, hogy az adott tengelyen, amin fontos az adott fogaskerék és a pozíciója, kellene nagyobb futókör átmérőjű kerék.
Az a szög amiről te beszélsz az 10Fok "hivatalosan" . Az a képen ránézésre több, és képzeld hozzá, hogyha nagyobb kereket teszel bele akkor mivan. Ha ezt egy menő cég csinálta akkor egézségére. :-))))
Nem szakbarbár, gyári. "Menő" osztrák kiegészítő gyártó, a C belső része a karima letörési szögével azonos, így nem nyomja meg. Az enyém (szintén gyári) nem egészen ilyen, az a keréksíkon támaszkodik.
Gördülő pánt, amely egy jármű gördülő haladását biztosító kerek alkatrészének (kerekének) külső lapjára, talpára szerelt pánt, vaskarika, illetve üreges vagy tömör gumiból készült gyűrű.
Az abroncs tartósabbá tette a kereket. Az abroncs nem csak védi, hanem össze is tartja a kereket. A kocsikészítő a szekér kerekeire felteszi az abroncsot.
Ezzel lehet fel-, s lehúzni. Mozdonykeréknél egyszerűbb, mert azok tengelyének nem kúpos a vége. A kúpos tengelyeknél kúposan kialakított fészek is kell, mert egyes esetekben ellapítja a kúp hegyét.
Áhh, ezzel a mérgezővel ne stresszeld már a felhasználókat. Minden mérgező. A Gunze hígító is mérgező. Ha megiszol egy nap hat liter vizet, meghalhatsz. Ezen kár fennakadni. Büdösnek büdös, az biztos.
Nitróválasztási alapelvek következnek.
1. Összetétel
Minél kevesebb legyen benne a bullshit. Amikor meglátod az oldalán, hogy „illatanyag”, akkor dobod is el messzire. Bármilyen nitrót nézel, változó (tól-ig) értékeket fogsz találni az oldalán. Ennek nem az az oka, hogy nem tudják azonos minőségi követelményekkel legyártani a hígítót, hanem az EU néni. Ugyanis EU néni csókoltatomakezétdrága keményen leszabályozta az efféle anyagok gyártását. Egyedül a Supralux hígító készül új anyagok felhasználásával, a többi alapvetően a gyógyszeripari berendezések lemosására használt vegyszerek megtisztításával. Persze, hogy a Supralux méreg drága! Amit tudok ajánlani, az a Horváth Gipsz-féle. Egyszer-kétszer rácsesztem már vele, de eddig ellocsoltam belőle kb. 50 litert, amiből kettő volt rossz. Kicsapta a festéket, alig bírtam kipucolni a pisztolyt. Ha ilyen van, vissza kell vinni. Tudják ők is, hogy néha szar, gondolkodás nélkül visszaveszik.
2. Szaghatás
Hülyeség eszerint megkülönböztetni, de ha panelhatodikon akar festeni a júzer, akkor jobb nem kiidegelni mindenkit. Minden nitró büdös, ez egyértelmű. Sok fajtán végigmentem már, van adat. A legirritálóbb egyértelműen a Supralux volt, a legmeglepőbb viszont a Horváth Gipsz tud lenni. Néha kimondottan édeskés-kellemes, máskor pedig egyenesen rohadás-szaga van. Ez ugye az ingadozó összetételnek tudható be.
3. Ár/beszerezhetőség
A a barkácsáruházakban kapható import fémdobozosok képviselik a prémium kategóriát, de ezeket senki nem akarja megvenni. A tápláléklánc alján az 5-700.-/l árú nitrók figyelnek, lelkesen locsolhatók. Kettő közt ott a Supralux. A Supralux klasszikus teszkós cucc, ha szombaton éjjel tizenegykor eszedbe jut, hogy elfogyott a nitró, leszaladsz érte. A Horváth Gipsz festékboltos anyag.
Végére a műanyagok oldása. Ahhoz, hogy egy PS alapanyagú kasztniban kárt tegyen a nitró, konkrétan bele kéne áztatni. Amennyi a festékkel rá kerül, semmit sem csinál vele. A PS tulajdonságaiból adódóan bizony fogékony a legtöbb hígítóra, még a lakkbenzin is elviszi, ha olyanja van. Emiatt nem kell bepánikolni.
A nitrohígítóval, mint hígítójával én óvatos lennék a mérgező hatása, illetve a műanyagot oldó hatása miatt. miatt.Én a Gunze hígítóval egyszerre festettem le az egész tartályt, viszonylag híg festékkel, szerintem még hígabbra sikerült, mint 1:1 - de lehet, hogy az arányban Neked van igazad.
A Sofix padlóápló biztosan elég tartós? Van vele tapasztalatod? Nem képez túl vastag réteget?
Igen, pont az alant látható tartálykocsi barnáját azzal fújtam.
A boltban azt mondták, hogy ez is alkidgyanta festék (enamel, "olaj"). Így nem vettem meg a hozzá elég borsos áron kínált (600 Ft-os kis üvegcsényi) hígítót. Itthon először az alkidgyanta festékhez használatos szintetikus hígítóval próbálkoztam, de attól összeugrott. Tehát ez valami más, valószínűleg akril. Kipróbáltam ezek után a Gunze (Hobbycolor) hígítóját, azzal gyönyörűen elvegyült.
A festék nagyon hamar megszáradt, és száradás után már nem volt büdös.
A retuspisztoly tisztítását az elején a saját hígítójával csináltam, a végét nitrohígítóval.
Nagyon szépen lehet dolgozni vele. Hígítása nitro hígítóval lehet, ezért alapozni célszerű a festés előtt. Légecset használata ajánlott, én 1:1 ben hígítottam. Az első réteget ködölve, a második-harmadik réteg mehet telibe. Nagyon gyorsan szárad. Lakkozni érdemes utána, mivel lekophat az éleknél.Én a SOFIX padló ápolójával lakkoztam, amit a kő padló burkolóra ajánl.
Nagy általánosságban el lehet mondani, hogy a tömeg gyártott termékeknél nem lehetséges.
Az abroncsba van "öntve" a műanyag. Belülről 4-6 köröm mélyed a műanyagba, vagy műanyag köröm a fémbe. Törésmentes lehúzása szinte lehetetlen, főleg a küllős kerekek esetén. Melegítés esetén a műanyag zsugorodik utána olvad. A teljesen fém kerekek meg egy darabban vannak öntve.
Van valakinek tapasztalata abban, hogy hogyan lehet kicserélni egy kerékpáron magát az abroncsot? Roncsolásmentesen le lehet venni a régit, illetve az újat feltenni úgy, hogy ne legyen excentrikus?
Az átfestő mestereket szeretném kérdezni,hogy használta-e már valaki az MHColor festékeket? Mostanában találtam a Modell&Hobby webáruházában,vannak kész MÁV és GySEV színek RAL kód szerint. Van ezekről valami tapasztalat?
(A "vasútmodell/terep kiegészítők" alatt van eldugva a szerszámok/festékek között,ha esetleg érdekelne még valakit...)
Készül a következő szekerem. A lakkozás, matricázás, meg apróbb festési pontosítások még hiányzanak, de ahhoz képest, hogy romokból készül, sikeresnek gondolom az eddigi előrehaladást. Az eredeti mai állapota és a modell:
A matricázáshoz még hiányzik a '60-as évek eleji pályaszáma.
Az lenne a kérdésem a Roco M62-130 mozdonyával kapcsolatban,hogy a kürtök elhelyezése a tetőn, az az akkori valóságnak megfelel?Illetve a hangtompító tetején két oldalt az igazi gépeken van egy-egy nyitófül.Ezek a fülek meg lehettek már ezen festésű gépeken is,vagy ez a későbbi korok szüleménye?
TT 1000mm-est találtam 8 illetve, 9 küllőset az RB modellnél. Még azzal ki is békülök, de a küllős 9,6mm átmérőjűt sehol se találtam, megközelítő méretben sem.
Üdv MÁV RAL 2002 szín festék választásához kérném a tanácsokat. Revell vagy Humbrol olajbázisú festékeket ismerek, de néztem a Modell & Hobby saját festékét is. Én a Revell 330asára gondoltam.
Az előzőhöz kapcsolódóan merült fel bennem a kérdés: valaki esetleg meg tudná mondani, hogy a kortárs változat tengelye milyen átmérőjű? Van rá esély, hogy annak a kerekeit fel lehet szerelni a régi változat tengelyeire?
Itt is megkérdezem, hátha: valakinek nincs esetleg Piko/Gützold Br 106-hoz futóműve? Tulajdonképpen a kerekeket szeretném lecserélni, úgyhogy ha valaki tud olyat, ahol be lehet szerezni/lehet készíttetni annak is örülnék. Eetleg hiányos/működésképtenel mozdonyra is vevő vagyok.
Olyan valakivel emaileztem, aki életben látott ilyen kocsit még kb. 40 éve. Az ő visszaemlékezései alapján, illetve a fotó alapján lettek a színek meghatározva. Persze nem zárható ki, hogy további tíz-tizenöt évvel korábban valami más színeket használtak, de ezt egy fekete-fehér kép alapján nem lehet pontosan meghatározni.
Amiben eltértem az illető emlékeitől a kép alapján: csak a két szélső abroncs lett piros, mert a képen csak annak van jelentősen elütő árnyalata. A hordó végi dongák sem lettek pirosak körben, mert a képen sem tér el a hordó színétől.
Nem emlékszem volt-e már szó róla, most így a két fekete-fehér képet nézve az eredetin mintha nem fekete lenne a hordót leszorító (vas?)pánt, hanem a hordóval egy árnyalatú valamilyen világosabb szín.
Volna egy kérdésem a nagyérdeműhöz, miszerint Roco Nohab tetőátalakítását hogyan és miként végezte-e már valaki a jelenlévők között? Anno mintha itt láttam volna fényképeket ebben a témában, de hiába keresem nem találom. Sajnos elég kevés fotó van a tető ezen részéről, válaszokat privát mail címen is szívesen fogadok. Köszönöm.
Ezt a Ganz-Mávag Jugoszláviának gyártotta a '70-es évek végén, illetve a sarajevói téli olimpiára a '80-as évek elején. Magyarország nem vett ilyen típust.
Ha részletesebben érdekel a típus története, vedd meg Szécsey István könyvét a Ganz-Mávagról, ami egy jó éve, Karácsony előtt jelent meg.
Arra gondoltam, hogy anno a GANZ-MÁVAG csak a Horvátországnak gyártott ilyet, vagy a MÁV-nak is volt ebből a motorkocsi típusból, amit esetleg modellezni lehetne?
Kihasználva a szabadságot, befejeztem pár modellt.
Ez két romos gyári Schicht modellből lett összeállítva, kiegészítve. Talán a gyári Sachsenmodelle kocsijánál is sikerült pontosabbra csinálni, mert került egy hátfal a fékbódé mögé, felkerültek a kapaszkodók a hordók fölötti trepnire. No, és a Schichttől eltérően nem tükörben van a kocsi, hanem az eredetinek megfelelően.
(A kép érdekesen adja vissza a zöld színt, a ténylegesnél kissé kékesebb árnyalattal.)
Az eredetihez hasonló beállításból is csináltam egy fekete-fehér képet:
Érdekes összehasonlítani a két képet, rosszabb eredményre számítottam.
Befejeztem pár Gu kocsit:
Az ablakrácsok ennél már tényleg a helyükön vannak. Ha sikerülne még két ilyen típusú roncsot szerezni, akkor még egy pályaszámmal meg tudnám csinálni. Illetve ez még nincs teljesen befejezve, mert a féktuskókat, fellépőket le kell vagdalni szépen.
De ez már tényleg elkészült:
Ezzel a pályaszámmal korábban már csináltam egy ilyen kocsit, de ez KKK-s. Mivel én a KKK-ért nem lelkesedek, így el fogom adni.
Kész a két vasajtós spitzdachwagen prototípusa, természetesen két pályaszámon, fékes, és fék nélküli változatban. Sorsuk azonos lesz az előzővel.
Így a három pályaszámú kocsi egymás után így néz ki:
Tudom, már lassan két hónapos a hsz., de senki nem reagált rá:
A belinkelt videón 4:30 körül van egy GANZ-MÁVAG gyartasú horvát motorkocsi, erről tudtok többet? Volt (van) hazai változat? olaszul nem tudok és a videóból az sem derül ki, hogy az ott látott modellt ki készítette... A videó tulajdonosának honlapján ugyan Találtam képeket, csak leírást nem.
Remélem nem kérdezek túl nagy hülyeséget, viszonylag kezdő vagyok. Előre is köszi minden infót!
- egy régebbit, még az osztott üveges ajtóval, ablakok keretek nélkül. Ezen mindkét oldalon megvan a 12 ablak. A képek alapján ezek voltak feketék, illetve gondolom a felújítások alatt kékek, mert szinte már csak kékről találni képeket.
- egy újabbat, teli ablakos ajtóval, ablakok kerettel, ezen a képek alapján (és a Fugi kocsi alapján) 12 ablak egyik oldalt, 11 másikon. Ezekből a képek alapján volt piros, zöld, és kék.
Van egy Fuggerth Bhv-m, de nem tervezem bevonni a dologba. Majd a polcról nézi végig, ahogy alakul a kistesó.
Gondoltam spur I vagy G :) én is szeretnék bobót nyomtatni magamnak de nem jut időm a tervezéshez. Most meg édesapám beadta az igényt egy M28 ra úgyhogy változik a terv. A bobórol azért nem akarok lemondani.
A Bhv kocsiknál figyelj oda arra is, hogy a Fugi kocsiknál már az egyik peron ablak be van falazva (a későbbi állapotnak megfelelően). Ha zöldesfekete kocsit csinálsz, akkor azt vágd ki!
Meg tudná nekem valaki mondani,hogy az M41-es mozdonynak a tetőrács alatti ventilátorok milyen színűek.Belefogtam egy átalakításba,és a ventilátorokról nem találtam képet sehol.
A személykocsis topikban többször volt erről szó, azok alapján írom (mivel pontos személyes élményem nincsen):
Egészen sötétzöld, majdnem fekete. Erős fényben sötét zöld, gyenge fényben már fekete. Akkoriban nem volt színkód, csak névvel írták le a színeket. A kocsikon a tényleges árnyalatok sem voltak teljesen egyformák. A következő képen ez elég jól látszik. A kocsik teteje még nem tök fekete a koromtól, tehát feltételezésem szerint nincs túl nagy időkülönbség a festésük között. Ugyanakkor eléggé elüt az árnyalatuk.
Továbbá: az UV fény hatására is változtak ezek az árnyalatok, sokszor a zöldes árnyalat kifakult, és csak a fekete maradt látható (pl.: tapolcai modellezők Bam kocsija)
Én feketéből és sötétzöldből kevergettem. A dolog ráadásul kényes, mert a nedves festék száradás után más árnyalatot ad. Sőt, az árnyalaton még a hígítás mértéke is tud kissé változtatni. Volt olyan kocsim, ami gyakorlatilag száradás után befeketedett.
Tehát javaslom, hogy (különösen, ha több kocsit akarsz hosszabb távon festeni)
először keverd össze a nagyobb mennyiséget, de hígító nélkül, mert az a kötést is megindítja
csinálj valahová egy próbafestést, és várd meg, hogy megszáradjon
szükség szerint változtassál az árnyalaton, majd 2. pontot ismételd meg.
ha jó a színárnyalat, akkor ess neki a kocsinak, mint tót az anyjának, és fessed le!
Én a kettőt néztem együtt, az olvasatomban a kép szerint a mozdonyt használnád fel Bo-Bo építéséhez. Ez olyan, mint pár éve ahogy a Brawa Talentot reklámozták: Gigant húzta a kép szerint a Telentot. Amerikában a hirdetésről ki kellett törölni a Gigantot, mert a vásárlók úgy keresték volna.Ennyi.
Nem. Nincs is köze hozzá. Csak ott volt az asztalon, nem nagyon vágom, miért látod olyan fontosnak még mindig :) A nyomtatás lenne a lényeg, de ezek szerint nem jött át.
Nekem egy dolog nem tettszik: -Amikor egy szépen elkészített diorámán a gyönyörűen elkészített modellen rajta felejtik a bumszli kinézetű kapcsolókat .....:-)))))
hallo happy christmas and happy new year ....new eletric loco from ACME firm Hungarian Electric Locomotive Class EA 060 of the MÁV.
The Acme 60202 electric locomotive class EA060 is a very impressive model with exceptional running performance and extensive detail. The model is equipped with a powerful 5 pole motor with flywheel, full cab interiors, sprung loaded pantographs, intricate roof details and much more. Model also has LED headlights that coordinate with direction of travel and all the modern technology available on the market today. .
my website what is -trainpagesofluca.net
THIS hompage dedicate to locomotive and coach handmade of slovenian,croatian and another balkans state with videos photo and new the trainsimulator train game of slovenian railways....you have dedicate one page all news of rijeka line
Az, hogy személyvonati fékes, még nem jelenti automatikusan, hogy átlépheti az országhatárt. Mert besorozhatták belföldi személyvonatba is, mondjuk libamájat szállítani.
Persze el tudom azt is képzelni, hogy a restitúciós eljárások lezárása után engedték őket külföldre - de tudni nem tudok erről semmit - ez csak az én fejemből kipattant gondolat.
Én úgy emlékszem, hogy igen. A fékállásos Gu-t nem, mert az - kis kopást leszámítva a tetején - egy szép darab volt. Az be is van sorozva a vonatomba. A zöld kocsi erősen hiányos volt, sarka alul letörve, kapaszkodók hiányoztak, végzárlámpa tartók dettó, ráadásul két donor kocsira volt szükségem ennek a megalkotásához.
(Meg most megint kettő szükségeltetik, mivel még egy pályaszámról van képem, és alap kocsi már van.)
Fékállásos kocsiról csak spitzdachwagenről van, ami korábban már itt is szerepelt - talán tavasszal.
Légfékesről van, arról készült a tegnapelőtt betett egyik kocsi. Ráadásul az eredetin személyvonati jelzés is volt, csak azt nem tudtam volna szépen ráfesteni, így maradt a két csík.
Azon kívül készül zsivany2 modellje alapján egy fékes spitzdachwagen - vas ajtóval. (Lásd a 7582 hsz. 3. pontját!)
A PKP (vagy a MÁV Xt) kocsinak a szellőjét láthatod ebben a kocsiban viszont. Nem tudom megmondani, hogy erre az oldalra melyiké került.
Mielőtt elszörnyednél, nyugodj meg, lesz még rajta javítás: fellépők a sarokról lekerülnek, oldalsó fellépő átalakul, és fék nélkülivé válik. A festék is félig bemattul, és a tetőről is le fog jönni a sárga maszkoló szalag.
1.) Hogy az ördögbe sikerült mégis elkészítened az ajtó vasalását?
2.) Ez volt a PKP kocsi amit a Temofeszt utolsó napján adtam?
3) Sikerült szereznem egy eredeti Piko barna FS spitzdachwagen-t, piszok jól néz ki a MÁV Gu 166820 társaságában! Most már csak egy hiányzik, ami a vonat végén lesz az utolsó kocsiként zárlámpával felszerelve. De lehet, hogy az valami "gyári" fékállásos lesz .....
Ez egy kicsit javított változata az előzőnek, illetve másik pályaszámot kapott.
Ez meg kapott 4 feljárót a sarkokra, illetve 1-1 darabot az ajtók alá az átfestés, matricázás után. De így sem tetszik a szellőző elrendezése miatt. Lehet, hogy nem tartom meg.
A háttérben egy újabb spitzdachwagen készül.
Ma estig így nézett ki az idétlen és kevés gyári fellépővel:
Egy kéttengelyes teherkocsira kéne egy teljes fékrendszerre való, azaz 8 darab. A más forgóvázról/vagonról levágás nekem is eszembe jutott, de nem heverézik itthon olyan jármű, amiről lenne szívem levágni :-)
Én a magam részéről a régi Piko/Schicht kocsikról vagdaltam le közönséges borotvapengével. Pl a saját készítésű Ganz-Rónai forgóvázhoz Schicht forgóvázról barkácsoltam össze.
Mihez kéne? Teherkocsihoz? Mert olyanom van, mivel több fék nélküli kocsit is csináltam. Meg mennyi?
Nem vagyok jártas, de talán 3d printeléssel próbálkoznék, főleg, ha több darab kéne. Ha meg csak 1-2, akkor talán megfelelő vastagságú sztirol lapba belefúrni a kerékátmérőnek megfelelő lukat, es a körülötte maradt sztirolt aprítanám éles késsel kb tuskó formájúra, így pl be lehet tenni egy álló kocsi alá és illeszkedik a kerékívhez.
A hatómű gépi forgácsolással marva van , a külső pedig fotómaratással hidrogénperoxid + sósav.
Kicsit aggódtam is , hogy a festés után a szegecsek eltűnnek. Alapozáshoz (Tix kor) festéket , szín( Very Well) matt fekete és( Very Well )matt lakk a végén. TT méret
THIS MONTH IN MY HOMPAGE THE PHOTOS OF STATION SKRLJEVO IN THE RIJEKA LINE WITH THE PHOTO OF THIS FAMOUS PORTH IN CROATIA AND OTHERS
http://trainpagesofluca.net/ on my homepage all train lovers and enthusiasts. My name is Luca and my interests are trains, specialy all slovene locomotives and the trains they run in Croatia on Rijeka railway it is a part of croatian railway system from border with Slovenia to Rijeka in Croatia, because on this track run locomotives they are identical with some slovene electric and diesel engines. In my collection I have also many slovene- DMU's and EMU's they are homemade.
hallo from acme firm the DiningcarWRmz88-91"Utasellato",blu /gray withoutH
article ACME am52041
my website
THIS MONTH IN MY HOMPAGE THE PHOTOS OF STATION SKRLJEVO IN THE RIJEKA LINE WITH THE PHOTO OF THIS FAMOUS PORTH IN CROATIA AND OTHERS
http://trainpagesofluca.net/ on my homepage all train lovers and enthusiasts. My name is Luca and my interests are trains, specialy all slovene locomotives and the trains they run in Croatia on Rijeka railway it is a part of croatian railway system from border with Slovenia to Rijeka in Croatia, because on this track run locomotives they are identical with some slovene electric and diesel engines. In my collection I have also many slovene- DMU's and EMU's they are homemade.
Készülő félben van Ilonka újabb két változata. Az egyik az első gyártáskori változatoknak megfelelően. Egy kis gondban vagyok a festést illetően! A rövid füstszekrényesnek az ezüstkönyvben van róla kép, a színe ami biztos hogy nem fekete. A felső része valószínűleg zöld, viszont az alvázról lövésem sincs, pirosra tippelek. Ha van valakinek valami infója, a tipp is érdekel! Kérem ossza meg!
Az oldalára tegyél Rákosi címeres "alumínium" táblát. A képen a féksúly táblázat festetnek látszik. A mozdony elején és végén ennél a típusnál már nem volt zománc tábla. Ugyanis erre a típusra már nem tettek. Maga a mozdony '61 elejétől LKM színekben füstölt. Viszont a füstszekrény ajtó felső részére tégy piros csillagot!
bódé előtti és a hordók alatti vízszintes felületek
a fékbódé mögötti vagon-vörössel (barnával) egyeznének, (fékbódé, korlát maradna ilyennek),
létra
főkeret
bárca tartó
futómű
fellépő
lenne csak fekete.
A hordón levő utolsó (részben pirosra festett) kerek pánt valami sötétebb árnyalatot (esetleg ez is feketét) kapna.
Egyik topiktársunk vetette fel ezeket a dolgokat, hogy az R 505199-es képén az árnyalatok mintha nagyon nem lennének összhangban a Schicht modellel. És tényleg lehet, hogy igaza van.
Igaz, odaírták, hogy több gyár készítette, ergo más adataik is lehettek.
1960-ban, amikor EZ a kép készült, akkor a hordó végén levő festett gyűrű sötétebbnek tűnik, mint a hordó teste, tehát azt gyanítom, hogy az 505199-es ekkor valami olyasmi festésű is lehetett akár, mint a Schicht-féle kocsi.
Zöld volt az eredeti színe kétféle hordómérettel, csak a gyártó(ka)t nem sikerült eddig kiderítenem. Támpontot nyújt, hogy az egyiknél a hordók 2200 x 2200 mm méretűek, míg a másiknál 2500 x 2400 mm.
Félreértettél. Én csak azt írtam, hogy a színeket nehéz a fekete-fehér képről megállapítani. Azt be lehet határolni, hogy milyen világos, vagy sötét, de azt nem, hogy sötétkék, zöld, vagy barna. Nyilván a modell barna festése messze nem passzol az azonos pályaszámú 1:1-es kocsihoz.
Szerintem csak a pályaszámokat cserélhették fel, mert az egyik vörösbort szállított, míg a másik fehéret. Amúgy sejtettem, hogy a "Nagy Mágus Könyvedből" idéztél, mert átböngésztem az egészet, sőt rábukkantam egy másik régebben lementett francia Fórumra, ahol szintén nem írtak semmit ezekről a CIWL kocsikról.
Nem fórumon volt, hanem a böszme nagy CIWL könyvemben. Ugyanez a fotó van, amit te is betettél. Én is szürkére tippelnék. Mindkét modell LS Models? A színe változhatott, lehet, hogy nem egy korszakból valók.
Hááát, a fekete-fehér képekről elég nehéz megfejteni a színeket. Hogy az szürke, vagy esetleg világoskék lett volna, azt már nagyon kevesen tudják megmondani. Talán ez is lehet az oka annak is, hogy a MÁV-os borhordós kocsi is kétféle színben jött ki. A Schicht okkerre, a Sachsenmodelle zöldre festette.
Én most a korábbi színnek hiszek. A pályaszámtábla kivételével (bár más most is egyedi száma van) gyakorlatilag végleges lett a modell, kapaszkodók a helyükön, fékbódé mögötti deszka lefestve, futóművek fékesre cserélve:
A létrákat lehet, hogy le kell majd festenem, hogy a ragasztások nyomai ne látszódjanak.
Ha jól veszem ki a francia szövegből eredetileg a Compagnie de l'Est-nek épültek 1905-ben (RRzlw 90944) ill. 1910-ben (RRzlw 91480), az SNCF-nél 562023 és 562024 számot kapták. A CIWL-hez 1941-ben kerültek. Hossza 8100 mm, tengelytáv 3750 mm, 2 db 70 hektoliteres hordó.
Ha ilyet forgatsz a fejedben, akkor 2 dologgal számolj:
A mozdony továbbra is fog visítani, mert azt a kardántengely utáni hajtás okozza, nem a motor.
Az áramvezetési rendszer megbontása miatt nehezebb lesz szétszedni, összerakni, javítani (fenntartani) a mozdonyt.
Ezt a mozdonyt ilyennek kell elfogadni szerintem hibáival, előnyeivel. Ha jobb gépet akarsz, akkor szerintem venni kell egy új típusú használt Gützoldot.
Szeretném megkérdezni hogy szerintetek milyen újfajta (lehetőleg lendítősúlyos) motort lehetne beleépíteni, egy NDK-s Piko BR120-asba, anélkül hogy nagyon át kéne alakítani a mozdonyt?
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy milyen eljárással, milyen anyagot,gittet használtok modellépítés során, pl. illesztési hézagok eltüntetésekor, vagy valamilyen sérülés eltüntetésekor?
Szerintem fel kellene rakni a féktuskókat a modellre.
A járműalbumban lévő képen jól látszik a fékberendezés és a szöveges leírás is kéziféket említ, miközben a kocsin csak átmenő légfékvezeték jele látható (a deszkafalon, ill. az alváz sarkán).
A rendőrös képen szereplő kocsin is van fékezőfülke, ebből adódik a következtetés, hogy ugyanúgy felszerelt kocsi mint az albumban szereplő.
A csak légfékvezetékkel felszerelt kocsik közül sok volt kézifékkel felszerelve, erről sok fénykép tanúskodik.
Na, még egy dolgot felejtettem el, de szerencsére Te sem vetted észre. Ez talán jó jel is lehet, mert nem feltűnő annyira - remélem: a futómű imitáció nem a gyári, mert az sajnos mindkét romról hiányzott, hanem egy roncs alvázról vágtam le - persze fékek nélkül, merthogy ezen csak átmenő fékvezeték volt.
A trepnire is közben feltettem az íves kapaszkodót, égül oldalról fúrtam be az 1 mm-es lemezbe egy 0,6-os lyukat. Sikerült.
Igen, jól látod. Mivel az itt betett fotón a kerék nem látszik, feltételeztem, hogy ez is olyan volt, mint a járműalbumban szereplőn.
A másik két dolog is talált, viszont egyet nem vettél észre: módosult a pályaszám is. Persze ezt még tovább fogom módosítani, a képen szereplő 505199-est kapja meg - ha elkészülök a másik táblagarnitúra festésével, meg a feliratokkal.
A trepni tetejére, valamint a fékállás mögötti deszkafalra ma délután felkerült az egyenes kapaszkodó. A görbe elhelyezésén még agyalok, mert lenne műanyagból valami hasonló, de ha a trepni oldalába fúrok lyukat, akkor a maradék "hús" 0,2 mm lesz, ami elég kevés. Ha drótból csinálom meg, akkor el fog térni a már felhelyezett kapaszkodók vastagságától.
hallo today a very pretty video report the first time in italy model railways of slovenja-croatia-serbia- which had been organized by me with my friend carlo with the railways club of my city Trieste Italy -The fairs had been saturday 1 and sunday 2 november 2014-between 10h and 12 30h with a good public also Italy and Slovenia thank to all ....
oN my homepage all train lovers and enthusiasts. My name is Luca and my interests are trains, specialy all slovene locomotives and the trains they run in Croatia on Rijeka railway it is a part of croatian railway system from border with Slovenia to Rijeka in Croatia, because on this track run locomotives they are identical with some slovene electric and diesel engines. In my collection I have also many slovene DMU's and EMU's they are homemade.
De mégsem teljesen. (Meg még nincs 100%-osan sem kész, mert némi festés, rögzítés, meg a létra tetejére még kapaszkodó szükségeltetik. A pályaszám sem a végleges. Ja, meg a kapcsolókat fel kell helyezni.) De azért jobban megközelíti az eredetit, mint a gyári.
Na, akkor jön a kvíz kérdés: mik az eltérések a gyári kocsikhoz képest?
(Az egészről két hete még nem is álmodtam, csak a múlt héten barkácsanyagokkal együtt vettem két romos boros kocsit, amiből eredetileg csak egy majdnem egészséges darabot akartam faragni. Aztán jött a telhetetlenségem, hogy mégiscsak ki kéne javítani a németek pontatlanságait.)
Bz motrokocsit szeretnék építeni műgyanta kasztnival és segítséget szeretnék kérni. Esetleg ha van valakinek tehetne fel róla pár képet nagy felbontással. A hajtására lennék kíváncsi és a külső kidolgozására festésére.
Előre is nagyon köszönöm midnen segítő szándékú kollégának.
Belekezdtem, elég sok minden kuka belőle és újra kell építeni. 601-re esett a választás itt a szerkocsi marad az eredetiben csak ki lett egészítve pár extrával.
Mint ahogy alkotasu kolléga leírta, a másik keréksorra is rakjál áramszedő lemezeket. Így sokkal jobb az áramszedés. Nálunk ez bejött mindkét modellnél.
Rézlemezből csinálj áramszedő lemezeket, és a másik áramszedő csavarjával (ami a test) rögzítsed!
Ez ugyan még a MÁV-osítás előtti állapot, de talán látszik, hogy mit csináltam. Ha mégsem, akkor szólj, és csinálok egy jó képet szétszedett állapotban.
Ezeket én is megcsináltam, de az áramfelvétele nem a legjobb a mozdonynak sajnos.
Mivel teljesen merev az alváz és ugye az egyik pólust a tengelyen keresztül ez adja, nagyon érzékeny a pályahibákra. Én úgy próbáltam orvosolni, hogy megpróbáltam 2 tengely furatát függőlegesen kitágítani, ami persze az itthoni körülmények között nem lett túl precíz. Igaz, javított a kontakton illetve az íveket is jobban veszi, de így kicsit hintázik a mozdony. A következő lépésem, hogy én is a szerkocsiról próbálom pluszban a megtáplálást.
Neked volt ilyen problémád? És ha igen, hogyan oldottad meg?
A közelmúltban Bécsbe kirándultunk egy vasútmodell kiállítás megtekintésére. Ha már arra jártunk, akkor benéztünk a KLEINBAHN üzletébe is. Itt vásároltuk meg az ÖBB 156 és 52 sorozatú mozdonyainak modelljét. Ezek azzal a céllal lettek beszerezve, hogy magyarosítás után klubunk terepasztalán közlekedjenek. Most elsőként a 156-s mozdony MÁV 403 sorozatúvá való építését írom le.
A mozdony:
Az eredeti mozdonyokról a „Nagyvasúti Vontatójárművek Magyarországon” című könyv ezt írja: „E mozdonytípus eredetileg a KkStB (Császári és Királyi Osztrák Államvasút) részére készült 270. sorozat számmal, 1917-től kezdve. Az első világháború befejezése után sok példány a ČSD (Csehszlovák Államvasút) és a PKP (Lengyel Államvasút) tulajdonába került. Ezen felül még a 20-as évek elején is készült néhány darab a ČSD részéra cseh és osztrák mozdonygyárakban. 1938/39-ben 17 db-ot átadott a ČSD a MÁV-nak. 1939-ben a PKP-től is Magyarországra menekítettek egy ilyen mozdonyt. E típusból két osztrák eredetű példány 1945-től a GySEV-nél volt üzemben, 401 és 402 számmal.” Egy gőzmozdonyok történetével foglalkozó barátom segítségével több fotót is átnéztem. Olyan gépet kerestem, amit könnyen ki lehet alakítani a gyári modellből. A 403,618 pályaszámú gépre esett a választásom. Igaz, hogy ezen át kellett alakítani néhány dolgot, de viszont a mozdonyvezetői sátort és a szerkocsit nem kellett bántani. És a feliratozása ennek a gépnek volt a legkönnyebb. A 403,618 pályaszámú gépet a BMMF (Erste Böhmisch-Mäschine Maschinenfabrik, Praha) gyártotta 1918-ban 712 gyári számon a KkStB részére, ahol a 270.19 pályaszámot kapta. 1925. január 01-én a ČSD-hez kerül, ahol 434,119 lett. 1939. október 7-én átadták a MÁV-nak. Itt 403,618 pályaszámot kapott. A II. világháború eseményei kapcsán előbb a német, majd az Osztrák vasúthoz került. Innen 1948. november 10-én érkezett vissza. 1965 május 13-án került selejtezésre. A 403.618-s mozdony állomásítása: 1940-1945 Bp Ferencváros, 1949 Komárom, 1951 Záhony (1951-től 1958,04 hónapig átalakítva széles nyomközűre) 1958 Záhonyból Sopronba, 1959 Szombathely. Selejtezés a szombathelyi Igazgatóság területén ismeretlen fűtőházban történt. A 403,618 pályaszámú mozdony fotója Lányi Ernő gyűjteményéből. Az átalakítás:
A modell elkészítését a lehető legegyszerűbb módon végeztem. A leírásban lévő átalakításokhoz nem kell komolyabb felszereltség. Bárki által fellelhető anyagokat választottam. Nincs szükség esztergagépre, marógépre. Az eredeti célom is az volt, hogy olyan átalakításokat végezzek el, amivel a modell látványával adja vissza az eredeti gépet. Természetesen lehetett volna itt a legmesszebb menőkig aprólékos átalakítást elvégezni. De akkor legegyszerűbb lenne az egész mozdonyszekrényt saját kezűleg elkészíteni. Akkor lássuk az átalakítást: A gyári modellt szétszereltem. Első lépésben az úgynevezett gólyafészek kéményt lefűrészeltem. Helyette rézlemezből új kéményt készítettem. A rézlemezt egy kúpos csőrös fogó segítségével meghajtottam, majd a megfelelő méretre vágtam és összeforrasztottam. A kémény tetején lévő peremet rézlemezből kivágott 1,5 mm széles csík felforrasztásával készítettem. A forrasztásokat tűreszelővel finomítottam és 400-as csiszolópapírral políroztam. A kész kéményt az eredeti csonkra ragasztottam. Az átmenetet összecsiszoltam. Második lépésként a légsűrítő fáradt gőz kifúvó csövét készítettem el. Egy 0,5 mm vastag rézdrótot meghajtottam a füstszekrény ívének megfelelően. Egyik végét a légsűrítőhöz ragasztottam. A kémény melletti részét forrasztással rögzítettem. A cső végét egy kicsit meghajtottam a kéménytől kifelé. Harmadik lépésként a lövettyű imitációk készültek el. Először rézlemezből kivágtam a lövettyű tartót. Erre gázöngyújtó szelepéből kivágott darabot forrasztottam. Mindkét végébe 0,8 mm-s rézdrótot ragasztottam. A beragasztott drótokat a csöveknek megfelelő alakra hajtottam. Az így elkészült imitációt a mozdony alvázához ragasztottam. A lövettyű kezelő csapok tengelyeit 0,5 mm-s rézdrótból ragasztottam fel. Negyedik lépésként a magyar jellegű gőzbiztonsági szelepeket készítettem el. Az eredeti szelepet a mozdonysátor elől levágtam. Ide fúrtam egymás mellé két 1,5 mm-s furatot. Ezekbe ragasztottam a szintén gázöngyújtó szelepének levágott végeit. A szelepek tetején lévő furatokba 0,5 mm-s rézdrótot ragasztottam, majd levágtam őket úgy, hogy 1 mm-t álljanak ki. A modell bal oldalán a mozdonyvezető sátor előtti gőzáramfejlesztőt vágtam le ötödik lépésként. Ezt áthelyeztem a füstszekrény jobb oldalára. Itt először a körbe futó kapaszkodót reszelővel eltüntettem. Az áramfejlesztő alá egy 0,2 mm-s rézlemezből hajlítottam meg a tartó konzolt. A hajlítgatás közben többször hozzá kellett próbálni a füstszekrény oldalához, hogy a lehető legjobban felfeküdjön és a teteje vízszintes legyen. Miután sikerült a lemezt a kívánt módon meghajtani, felragasztottam a helyére. Az alsó felfekvő peremébe három lyukat fúrtam 0,5 mm-s fúróval. Ebbe rézdrótot ragasztottam. A drótok végét úgy vágtam le, hogy azok megfeleljenek a rögzítő csavarok imitálására. Erre a konzolra ragasztottam a korábban levágott áramfejlesztőt. Hatodik lépésként az áramfejlesztő gőzkifúvó csövét hajtottam meg. Az egyik végét az áramfejlesztőhöz ragasztottam. A másik végét a kémény oldalához forrasztottam.
A modell átalakításának lépései.
Ezen átalakításokkal a modell festhető állapotba került. A festés előtt az egész felületet mosószeres tisztítással zsírtalanítottam. Az ablakokat, mivel igen jól be vannak ragasztva és nem lehet őket kiszedni, folyékony maszkoló anyaggal bekentem. Az eredeti feliratokat finom csiszolópapírral eltávolítottam. Az egész mozdonyt szórópisztollyal lefújtam fekete színűre. A Szerkocsit is átfestettem, hogy színárnyalatában ne térjen el a mozdonytól, na meg itt is voltak lecsiszolt felíratok. A lövettyűket és a csöveket ecsettel festettem le. A mozdony számozását szárazmatricával készítettem el. Mint már írtam itt előnyt jelentett, hogy az eredeti fotón lévő gépen is festve voltak a felíratok. Így nem kellett mozdonytáblákat gyártani hozzá. A feliratozás után az egész gépet átfújtam színtelen matt lakkal. Ez után a maszkoló réteget eltávolítottam az ablakokról. A modell világítását átalakítottam két dióda beforrasztásával, úgy hogy a lámpái menetiránynak megfelelően világítsanak. A kész mozdonyszekrény rászerelése előtt az alvázon lévő csavarokat is lefestettem feketére. Így a modell készre szerelhető lett.
A 2007 februári számban írtam már, hogy Bécsben, a Kleinbahn szaküzletben beszereztük az ÖBB 156 és 52 sorozatú mozdonyainak modelljeit. Akkor bemutattam a 156-os mozdony átépítését. Most pedig következik az 52-es, vagyis a MÁV 520-as! Az eredeti mozdonyokat a II. Világháború idején a német hadvezetés igényei alapján fejlesztették ki 1942-ben. A „Kriegslok” (hadimozdony) tervezésénél figyelembe vették az akkori állapotokat és így a minimálisra csökkentették a színesfémek felhasználását. A mozdony tömegét is úgy alakították ki, hogy könnyű legyen és ezáltal minél több helyen használni tudják. Mindezek ellenére törekedtek a nagy teljesítmény megtartására. A mozdonnyal szembeni követelmény volt: sík pályán 1200 tonna tömegű vonat továbbítása 65 km/h sebességgel. A mozdonyokat csak néhány évi üzemre tervezték, ezért egyszerű szerkezeti kivitelben épültek. A német vezérkar két év alatt 15000 darabot követelt a gépből. Ezért nemcsak német, hanem a megszállt Európa számos mozdonygyára is készített ilyen gépeket. Ezek ellenére a háború végéig 6161 darab készült el. A mozdonyok szerkesztésének érdekessége, hogy mindkét irányban azonos sebességgel közlekedhetnek. Az 52-es sorozatú gépekből hadizsákmányként illetve jóvátételként számos darab került a Szovjetúnióhoz. Ezekből vásárolt a MÁV 1963-ban 100 darabot. Itt az 520-as sorozatba számozták be. Ez volt a MÁV utolsó gőzmozdony beszerzése. Az 520-sok elsősorban tehervonati és nehéz gurítódombi szolgálatot láttak el. A mozdonyokból pár darabot átadtak a GySEV részére. A sorozat egészen a 80-as évekig maradt üzemben. A mozdonyokból 3 darab került megőrzésre. Az 520,030-as GySEV gép Fertőbozon, az 520,034-es a Magyar Vasúttörténeti parkban és az 520,075-ös pedig Hatvanban került kiállításra. A modell alapját képző 520,044-es mozdonyt a F. Schichau Maschinen- und Lokomotivfabrik gyártotta Elbing-ben 1943-ban a 3885-ös gyári számon. A Német Birodalmi Vasútnál 52 5607 számon állt forgalomba. 1945-ben a Csehszlovák vasút vonalain került rá a „T”, az-az a trófea jelzés. A mozdony Szvjetúnióba került. Itt 1951-ben vették hivatalosan állagba. 1952.08.23-án átszámozták TE-5607-re. 1963 április 19-én vásárolta meg a MÁV. Még ez év május 6-án átszámozták 520,044-re. 1971 október 15-én selejtezték. A modell elkészítéséhez ismét rengeteg fotót néztem át. Olyan mozdonyt kerestem, amit egyszerűen el lehet készíteni. A 403-hoz hasonlóan itt is fontos szempont volt a feliratozás. Találtam egy olyan fotót, amin a gépnek nincsenek táblái, hanem festéssel kerültek rá a pályaszámok. Így erre esett a választásom. A modell elkészítésénél a 403-hoz hasonlóan törekedtem arra, hogy a lehető legegyszerűbb anyagok felhasználásával készítsem el az átalakítást. A célom egy mindenki számára elérhető igazán kispénzű modell volt. Az első lépésben szétszereltem az eredeti modellt. Leemeltem a mozdonyszekrényt. Kiszereltem a motort és a meghajtást. Leszereltem a hengereket és a teljes rudazatot. Ezek csavarokkal vannak rögzítve, így semmilyen speciális szerszámot nem igényelnek. Erre azért volt szükség, mert az alvázat és a kerekeket is le kell festeni feketére. A füstszekrény oldaláról leszereltem a füstterelőket. Rögzítési helyüket Neoflex gittel tömítettem, majd száradás után lecsiszoltam. (1) A füstszekrény ajtó is leszerelésre került. Sajnos ez nem biztos, hogy könnyen kijön, mert be van ragasztva. Nálam is kitörött egy kis darab a füstszekrény oldalából. Ezt később szintén gitteléssel javítottam. A füstszekrény elejére egy műanyag lap lett ragasztva, amire vékony rézlemez került. Ezen a lemezen egy pontozóval lett elkészítve a szegecselés. Ezt nagy odafigyeléssel és türelemmel kell csinálni. Nekem is csak több próbálkozásra jött össze. A kis füstszekrény ajtó melegen domborított műanyag lemezből készült. A záró kilincseket vékony csíkokra vágott műanyagból alakítottam ki. (2) A zsanérok szintén műanyagból és rézdrótból készültek. (3) A komplett ajtó elkészítése volt a legbonyolultabb feladat. A füstszekrény elejére került a nagyméretű fényszóró. Ez rézlemezből lett meghajtva. Az alapja forrasztással lett elkészítve. A sorját lereszeltem és felragasztottam a helyére. A közepére egy 2 mm-s lyukat fúrtam. Ebbe került be a meghajlított fényvezető műanyag. Ennek a vége a modell homlokvilágítását adó izzó fölé lett hajlítva. A lámpa tartó konzolokat műanyag lemezből vágtam ki és ragasztással rögzítettem. A lámpa elejébe a festés után átlátszó műanyag lapot illesztettem. (4) A mozdony jobb oldali járdájára egy láda került. Ennek alapja egy 2 mm-s műanyag lemezből kivágott téglalap. Ez kb. 1,5 cm hosszú, és a járdával megegyező szélességű. A tetejére ennél 1-1 mm-rel nagyobb 0,5 mm-s lap került. Ez a láda teteje. A járdára lett ragasztva 2 darab 1x1 mm-es hasáb, amire rákerült a láda. (5) Egy 0,5 mm-s rézdrót meghajlításával kialakítottam a légsűrítő fáradt gőz kifúvóját. Az eredeti modellen ez csak egy kis csonk a légsűrítőnél. Én ezt vezettem tovább a kémény mögé. (6) A modellen hiányoznak a gőzbiztonsági szelepek. Én ezeket a 403-hoz hasonlóan itt is öngyújtó szelepből készítettem. A kazán tetején lévő két kis korong alakú kiemelkedésbe fúrtam egy-egy 1,5 mm-s furatot. Ide lettek beragasztva az öngyújtó szelepek levágott végei. A tetejébe egy 0,5 mm huzal darab került. (7) A modell füstszekrényének oldaláról hiányoznak a kapaszkodók végei. Ezeket én mindkét oldalon 0,3 mm-s rézdrótból pótoltam. A drótokat felragasztottam és a kifolyt ragasztót lecsiszoltam. (8) A modell bal oldali járdáján lévő gőzturbinás áramfejlesztőt levágtam. Ez a kazán tetejére került, közvetlenül a mozdonyvezetői sátor elé. Az áramfejlesztőből kilógó cső imitációt meghajlítottam és a végét a sátorhoz ragasztottam. (9) A modell kerekeinek futófelületét és a kaszni ablakait folyékony maszkolóval kentem le. Az egész gépet és az alvázat átfújtam feketére. A feliratokat szárazmatricával készítettem. A kaszni egy matt lakkozást kapott. A festés után a maszkolókat eltávolítottam, majd összeszereltem a modellt. Összeszerelés közben a homlokvilágítás áramkörébe egy diódát forrasztottam, amitől csak előre menetben világítanak a lámpák. A szerkocsit is szétszedtem. Az egyik forgóvázba áramszedő lemezeket szereltem. Ezek biztosítják a hátsó világítást. Itt is diódát alkalmaztam. Az alváz és a forgóváz keret szintén feketére lett lefújva. A feliratozás után ez is matt lakkozást kapott. A kész mozdonyt a lakkozás után száraz ecseteléssel koszoltam. Szürke festékkel megfestettem a kazánon és a szerkocsin lévő vízfolyásokat. A rudazatot fekete festékkel koszoltam. A mozdony és a szerkocsi alvázát és futóművét szürke és rozsdabarna színekkel patináztam. Az így elkészült modell szépen visszaadja a MÁV 520-at. Kevés pénzből, egy kis munkával lehet igazán szép modellt készíteni ebből az egyszerű alapból.
hallo from firm ACME Hungarian 2pc “Intercity” Refurbished Cars Set Type Y Raba of the MÁV-
on my homepage all train lovers and enthusiasts. My name is Luca and my interests are trains, specialy all slovene locomotives and the trains they run in Croatia on Rijeka railway it is a part of croatian railway system from border with Slovenia to Rijeka in Croatia, because on this track run locomotives they are identical with some slovene electric and diesel engines. In my collection I have also many slovene- DMU's and EMU's they are homemade.
Aztán az Indóházban is van két cikk, az egyik egy Kleinbahn BR 52-esból MÁV 520-as átalakítás, a másik egy szintén Kleinbahn, de 156-osből történő MÁV 403-as átalakítás. Ezek régebbi, 2008 körüli cikkek. Ha érdekel, szkennelt formában el tudom ezeket küldeni.