A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha jól látom a videódon, akkor neked sem sikerült teljesen vízszintben tömörítened a szimpla LM-ben a KV-őrleményt. Asszem, nekem is az egyik fő gondom ezzel a 41-es tamperrel maga, a tömörítés kevésbé sikeressége lehetett, mert rendszeresen félrecsúszott.
Én írtam ilyesmit mostanában. Rémlik, hogy annak idején, amikor ez a szimpla LM itt előkerült, akkor kétféle felhasználási módot emlegettek: a középre tömörítést, és a teljes feltöltést. Az előbbinél 7-8 gramm ment bele, az utóbbinál több, mint 10.
Én a 7,5 és a 9,5 grammosat használom, remekül működnek. Talán annyi, hogy a palmtampot ehhez nem használom(ne kelljen állítgatni a magasságát), normál tamperral tömörítem. A 9,5-be meg egy kicsit szorul is a palmtamp.
Érdekes, amit írsz, mert - igaz, hogy most nem nagyon használom a régi Gaggiámat - korábban az LM szűrő vmiért nekem sem vált be, sem a szimpla, sem a dupla szűrő, de ezt betudtam annak, hogy valszeg vmit nem jól csináltam az őrlésnél, tömörítésnél...stb. Igazából nem is foglalkoztam vele. Mondjuk, én pl. a szimpla szűrő esetében a peremre soha nem is tettem őrleményt. Mintha vki itt ezt írta volna.
Szimplát én is LM+41-es tamperrel tolom, nincs is vele semmi gond. Duplát a gaggia saját szűrőjével, de hamar kiszőkül. Olasz pörkölés, 70/30, 80/20...ilyenek.
Majd kiprobalom azt is hogy szimpla és dupla közé lövöm be az örlőt. Hogy is van duplánál? Finomabbra kell állítani, vagy durvábbra?