Az hogy a 4 klíma honnan menjen az éves napáram termelési mennyiséged kérdése. Ha jut a klímának is, akkor érdemesebb azzal megetetni, mint kifzettetni ~ 13 Ft/kWh "végül a zsebbe" áron (az adól evonása után ennyi)
----
Beraknék egy 3 állású kapcsolót valami nem szem előtt lévő helyre vezetékezésbe, ami átkapcsol.
Ehhez három állása van.
- "H" tarifáról
- "0" azaz semmiről>>lekapcsolva-áramtalanítva
- "A" tarifáról
Így igény szerint lehet válatni bármikro villanyszerelés nélkül.
Azonban ez a megoldás nem minősül jogilag teljesen kifogástalannak, tudtommal.
Nekem az rémlik, ha többet termelt a napelem a 3 fázisos órán, akkor azt xy Ft-ért átveszi az E.On , nekem pedig a H-Tarifa teljes egyenlegét ki kell fizetnem 23 Ft/kw áron.
Köszönöm szépen! Ma végre eljött a villanyszerelő is! Kiszámoltuk a fogyasztást és hálózatbővítés is lesz.
Jelenleg 1x16A + 3x10A van. Azt nem tudta megmondani mi értelme van az 1X16A órának külön ( én sem, így vettem a házat ). Annyit következtettem ki, hogy a felújított konyha villanytűzhely és sütő működik a 3 fázisról. Szükségem van legalább 3x25A-re. Ez esetben kifizetek ( 3x25-(1x16+3x10) ) x 5.000 = 145e Ft+munkadíj hálózatbővítésnek. Ha jól tudom, akkor kapok mellé H-Tarifára is 3x25A-t. A 3x25A-ről menne átmeneti időszakban 4db 3,5kw klíma.
A napelem elszámolási rendszerében viszont nem értettünk egyet.
Ő azt mondja, hogy a 4 klíma menjen a H-Tarifára és a "normál" 3 fázisú villanyóra lesz cserélve oda-vissza mérősre. Ha a 3 fázison megtakarítás van, akkor úgyis megnézik a H-Tarifamérőt is és azt is beleveszik az egyenlegbe. Én nem így emlékszem innen a fórumról. Nekem az rémlik, ha többet termelt a napelem a 3 fázisos órán, akkor azt xy Ft-ért átveszi az E.On , nekem pedig a H-Tarifa teljes egyenlegét ki kell fizetnem 23 Ft/kw áron.
"" Mekkora költséggel lehet számolni karbantartás gyanánt, ami a megtérülést további évekkel kitolhatja? Nem beszélve az esetleges saldo eltörlésről, ami további éveket csúsztathat rajta...""
Én kaptam jópár árajánlatot a hybrid rendszerre , háromfázisú üzemre . 7300 euró 3x4000VA inverterrel , 12 panellal Amerisolár 280Wp , 48V 200A akkupakk , plusz minden ami kell hozzá . 10 -12 évet írnak az akkupakk élettartamára , ami jelenleg 2200 euró . Ha csak a 25 év futamidöt veszem , akkor minimum még két pakk . Tehát 7300 + 2200 +2200 = 11700 euró . Ha 80%-át megtermeli az elhasznált el.energiának évente nálam , az 2800kWh . Mostani árral számolva évente 2800 x 0,12 = 336 euró évente . 34,8 év a megtérülés . Ha az állami támogatást is figyelembe veszem , ami erre a rendszerre 3250 euró , akkor a rendszer ára 11700 - 3250 = 8450 euró , megtérülés 25,15 év :(
A telepítő vállalkozó elérhetősége hosszú távon nem tudom miért fontos, szerintem pár év után már a garanciát sem ő intézi. A napelemek szerintem nem tudnak garanciálisan megsérülni, itt inkább vásárlásnál kell figyelni, hogy nagyon gagyit, illetve totál ismeretlen nevűt ne vegyél. A másik ami tönkre tud menni, az az inverter. Ezzel kapcsolatban nem tudok okosat mondani, az árak rendesen mennek lefelé, jönnek be új szolgáltatások - még sokat fog fejlődni ez a terület. A hosszú garancián túl inkább azt érdemes szem előtt tartani, hogy legyen aki a környéken ért hozzá, ne adj isten tudja javítani.
Ha vársz még pár évet , akkor inkább egy Toyota Mirai-t vegyél üzemanyagcellával . Erröl még a házadat is pár napig üzemeltetheted , ha tele a tank hidrogénnal :)
Napelem rendszerről szóló cikkekben arra figyelmeztetnek, hogy olyan vállalkozó telepítsen, aki még elérhető 25 év múlva is! Ez szuper gondolat, de a mai változó környezetben ezt megjósolni lehetetlen. Melyik alkatrész esetében van feltétlen szükség a 25 évre? Gyártói garancia melyiknél van? Azt is olvastam, hogy az inverter max. 12 év, aztán csere. Mekkora költséggel lehet számolni karbantartás gyanánt, ami a megtérülést további évekkel kitolhatja? Nem beszélve az esetleges saldo eltörlésről, ami további éveket csúsztathat rajta...
Az akkumulátor környezet terhelését, és a töltési veszteséget ( i3 ~20%) nem tudom hogyan számolták bele.
A YHSD még így is szép eredményt ért el, a P4 et ( és a többi újabb modellt) nem láttam a listában, bár az eredeti ADAC tesztet nem olvastam. A gumitesztjük botránya óta nálam elvesztették a hitelüket.
A Toyota - Lexus HSD k valóban tartós konstrukciók, és alacsony fenntartási költségű autók. Még a Prius I is különösebb gond nélkül fut, pedig elég régi konstrukció. A fejlesztési, szabadalmi költségek miatt érthető, hogy a Toyota minél több bőrt igyekszik lehúzni róla, a technológia életciklusának kitolásával ill. más gyártók felé tovább értékesítésével ( pl. Mondeo) .
Ugyanakkor vannak problémai is:
- A Lexus UX be a részecskeszűrő került,
- a zseniális nyomatékosztómű ( MTZ ben tisztán mechanikus volt) iszonyatosan tartós, de az elvéből adódóan jelentős veszteséggel dolgozik ( tudom, a HSD összhatásfoka számit, de ez korlátozó tényező)
- a PHEV tisztán elektromos üzem módban használva többet fogyaszt mint a Tesla, azaz borzalmas a hatékonysága,
- a töltési vesztesége is a rosszabbak közé tartozik.
Sima, önálló elektromos hajtásra képtelen mild hibriddel a Honda foglalkozik, meg a Continental fejleszt.
Jol erzem-e hogy jatszol a szavakkal, mert kb ugyanazt irtad le pepitaban.
> ICEmotor/generátorral mégha rossz hatásfokkal és csökkentett tartós teljesítménnyel is.
Ize, ez ugye konfiguracio kerdese. Elmeleti sikon vizsgalva a dolgot semmi nem akadalyozza hogy ugyanaz az ICE/generator keruljon egy range extenderbe mint egy soros hibridbe. (mas kerdes hogy a gyartok mit csinalnak es mit epitenek be) A kulonbseg kizarolag a nagy akkupakk meglete, minden mas lehet ugyanaz.
Ennek ellenere a tisztan soros hibridnek megvan az a hatranya hogy nem zold, mert nem kepes egyetlen kilometert sem menni benzin/dizel nelkul. Az altalad emlegetett 5l-es fogyasztas pedig nem sci-fi, siman vannak kocsik amik hozzak ezt (pl a 10 eves E60 bombim 2 literes dizel motorral, 130-al kozlekedve nagyjabol hozza ezt a fogyasztasi szintet)
Egyebkent letezik tisztan soros hibrid ? Nem remlik hogy hallottam volna mar ilyen normal kocsirol (a vonatokat most hagyjuk)
Hibrid hajtassal pedig (szerintem) az a legnagyobb problema hogy komplex a hajtaslanc, meg a sima belsoegesunel is osszetettebb. Ezzel elvesziti az EV-k legnagyobb elonyet, az egyszeruseget, ami miatt kevesebb a varhato szervizigenyuk / hosszabb az elettartamuk.
nem értem, miért csak a hátrányok gyűjteménye egy plug-in hibrid.
Nekem most van egy nagyobb utazós autóm, keveset használva, és egy kis Celerióm, amibe egy év alatt 25 ezer km ment bele ingázásból.
Na, pont e kettőt váltana ki ideálisan egy plug-in hibrid: a napi 50 km ingázás menne kvázi ingyen, amikor meg utazni kell, nem kell görcsölni a hatótáv miatt.
Ha lenne 10 millióm autóra, én biztosan egy ilyenre cserélném a mostani kettőt.
Egyenlore csak rozsaszin kod amit irsz, tenyleg a hosszu tavu tapasztalat lenne erdekes.
A kozponti tablet meg ize. Audinal sem tetszik feltetlenul hogy a fizikai gombokat lecserelik touchscreenre es mindenkepp oda kell nezned ha valamit csinalni akarsz, de ugy tunik hogy ez a trend. Mondjuk infotainmentben fenyevekkel a nemetek elott jar a tesla, ebben egyetertek.
Pont ezért írtam, hogy hiába könnyebb, kisebb nem lehet egy határ alá lemenni valós körülmények között. Akkor miért ne legyen ott egy kis plusz lóerő ha előzni kell?
Ámen! Látom ugyanazt tapasztaltuk meg az elmúlt időszakban ;) S85 hátsókerekes az enyém. Volt nállam Leaf is régebben, az is már egy más világ fosszilis után.
Látom komoly érdeklődésnek örvend itt is a téma. Nagy változás zajlik, eddig a német autógyártók nagy lemaradásban vannak. Amit a sela hat éve tudott, mainapig nem tudtják még gazdaságosan legyártani. A tesla meg valahogy képes volt az és x árából a model 3 tömegtermelését is beindítani, és most dől a lé hozzájuk.
Az asszony ford ka-jában egy éve cseréltem olajat meg szűrőket!Azóta csak megy.A focus ugyan az.Olaj plusz a szűrők.A ka 6,5liter benzint,a focus ugyanennyi gázolajat kér!Persze vettem rájuk gumikat,is,meg pollenszűrőt is,de azokat a villanyos is kéri!