Keresés

Részletes keresés

ghepard Creative Commons License 2012.02.17 0 0 350

Hát ez mellbevágott. Már 2007 óta készítgetek PDF animációkat. Rengeteg ember látta ezeket. Mivel most telepítetted, el sem tudom képzelni, hogy valami nagyon régi verziót szedtél le. Már a mostani verzió a 10-es. Nekem 8-as van. Az animációkat legalább 6-os verzióval lehet nézni. Ez a verzió valamikor 2007 előtt volt. Nem tudom elhinni, hogy ilyen régit húztál volna le. Milyen rendszerben nézegetsz (WIN, LINUX stb)? Na még az is lehet (de az meg groteszk volna, hogy a 8 feletti verzió meg már nem tudná futtatni.......

Az első oldalt (képet) látod. S mivel nem indul el a többit nem látod, jó sok van ott. Automatikusan el kellene indulnia, mert az AUTO be van állítva és a LOOP is, ami azt jelenti, hogy mikor a végére ér, automatikusan megy elölről. Így állítottam be........... Az első odalt megmutatják a 6 alatti verziók is..........

Előzmény: Semmisem (349)
Semmisem Creative Commons License 2012.02.16 0 0 349

ÉEszedtem adobe-ot, annyi történik h megjelenit piros háttérrel kipontozott kört, egy sugárral sugár és körív találkozásánál a hogyan szó. de nem animál semmit.

Előzmény: ghepard (343)
ghepard Creative Commons License 2012.02.16 0 0 348

Már megvan az árnyékos és kövérbetűs (bf) változat. Ezt tettem helyette és egy ideillőbb szöveggel....... A név ugyanaz, tehát a link érvényes.......

Előzmény: Semmisem (345)
ghepard Creative Commons License 2012.02.16 0 0 347

Tegnap belevágtam és próbálgattam egy kicsit több szavat tenni a sorba. Próbálkoztam 15, 17, 19 majd 22 betűig engedni a sorba. De meglepetésként hatott, hogy nem volt könnyebb, hanem egyenesen nehezebb volt olvasni. Na ez ellentmond egy kicsit annak, amiket összeolvastam az olvasásról, a gyors és villámgyors olvasásról..... Gondolkodtam a dolgokon, hogy miért is volt úgy és van is magyarázatom, ami hihető is, legalábbis számomra. Egyre több infó áll a rendelkezésemre, hogy saját magam kutathassam az olvasást. Hogy olvasunk tulajdonképpen és hogy lehetne könnyíteni, gyorsabban és mégis nyugodtabban olvasni...... Tehát úgy néz ki, hogy maradok az egy szónál, majd leírom, hogy miért. Még ma is átfutok egy kétszer rajta...........

ghepard Creative Commons License 2012.02.16 0 0 346

Igen PDF fájl. Ez egy nagyon elterjedt formátum és szinte minden operációs rendszerben rendelkezésre áll progi, ami tudja olvasni és megjeleníteni. Nem vagyok benne biztos, hogy a Foxit meg tudja jeleníteni a JAVA SCRIPTet, amivel fut a PDF fájlban az animáció. A Foxit nagyon gyors, de két éve még nem tudta megjeleníteni az animációkat. Tehát ACROBAT (vagy ahogy hívják ADOBE READER) kell az ADOBE-tól, a PDF és a PS formátum is tőlük van. Ingyenes, 1-2 perc alatt telepíthető. Igaz, az utóbbi verziók már óriásiak, de sokat is tudnak........

Előzmény: Semmisem (345)
Semmisem Creative Commons License 2012.02.15 0 0 345

Még nem tudtam megnézni, mer tha jól látom pdf, le kell szednem programot ami kezeli. Gondolom a Foxit reader jó lesz.

Előzmény: ghepard (344)
ghepard Creative Commons License 2012.02.15 0 0 344

Ma reggel is átfutottam a szöveget. Ha gyakrabban olvasná az ember, szinte egyenértékű lenne a szám a betűvel az agynak......

Ha nézted az animációt, van benne egy kis ellipszis a betűk körül. A kezdetkor nem volt, de ahogy nézegettem az egyes színes köröket (2-3 mp-ként váltakoztak) - a kéknél mindig mellbevágott a közepén megjelenő (tehát a retinámon, mert a körben semmi sincs)  szürke pont és a körülötte lévő gyűrű, bizonyos fokkal eltolva. Persze nem rögtön az első ciklusnál, hanem úgy a harmadiktól. Csak a kéknél jelent meg. Aztán egyik este beugrott, hisz pont azt látom, hogy a legérzékenyebb helyen a retina sárgán rezeg. Mert erre hogy a legérzékenyebb a szemünk (540 nm hullámhosszú fény). Ez olyan sárgás. Na és miért szürkének látom. Azért mert (persze én feltételezem) pontosan a szem közepén nagyon sok színérzékelő van egy helyen és aztán egy kicsit odébb meg a pálcikák maximuma van (ezért a körkörös gyűrű). Na és mivel a sárgára a legérzékenyebb először ezt látni és ez olyan erős, hogy ez a negatív vetekszik a kinti kék erejével. Mondjuk, hogy akkor mindhárom összetevő kb egyforma lesz és akkor az meg a szürke szín. Hogy ezt ne lássam tettem be a betűk köré egy kisebb ellipszist más árnyalattal és akkor már a kék is tiszta marad, vagy nagyon gyenge lesz csak (mivel az ellipszis kicsi)...........

Előzmény: Semmisem (340)
ghepard Creative Commons License 2012.02.14 0 0 343

Klassz a videó, olvasható. Az agy valóban nagy dolgokra képes, csak be kell fogni.......

De én tényleg mást igyekszem összepofozni. Itt van a link, nincs időm más szöveget keresni most, betettem azt, amit már vagy 2 hete használok magamnak a fejlesztéshez. A lézeres topikból egy hoszzabb hsz........

ftp://geofftp:rEadfTp@web.sav.sk/bl-graphs/animation/olvassunk.pdf

Ha valami miatt nem tudod lehúzni, írj mailt és küldöm.......

Bármikor megállíthatod egy klikkel. A másikkal elindul. Ha a DELAY gombra klikkelsz, akkor emelni fogja az ezredmásodpercet, amit vár a két szó között. Ha SHIFTet tartva klikkelsz, akkor csökkenteni fogja az időt. Ha már ráklikkeltél, elég tartani az ENTERt és emeli vagy csökkenti a számot........

CTRL SHIFT + hármassal fordíthatod az irányt

CTRL - kettessel (tehát egyszerre két billentyű) kisebbedik az animáció.......

Előzmény: Semmisem (341)
ghepard Creative Commons License 2012.02.14 0 0 342

Láttam már ilyen reklámot is hazafelé egy két szóval. Most hogy betettél ide több soros szöveget nekimentem olvasni. Na és az első sor után már folyékonyan olvastam, amire büszke is vagyok, mint ahogy az utolsó előtti sorban olvasható is.......... :)

Előzmény: Semmisem (340)
Semmisem Creative Commons License 2012.02.13 0 0 341

Valamiket kapizsgálnak mások is, igaz valoszínű nem amiatt amit te itt feszegetsz, de nézd csak:

Semmisem Creative Commons License 2012.02.13 0 0 340

Ezt ma mutatták:

3Z 4Z UZ3N37 4Z7 4 C3L7 5Z0LG4LJ4, H0GY B3B1Z0NY1754
M1LY3N C50D4L4705 D0LG0KR4 K3P35 4Z 4Z 3LM3.
3LK3P35Z70 D0LG0KR4! N3H3Z V0L7 3L05Z0R 3L0LV45N0D
3Z7, D3 M1R3 1D33R5Z 3HH3Z 4 50RH0Z, 4Z 3LM3D
4U70M471KU54N 3L 7UDJ4 0LV45N1.
4N3LKUL H0GY G0ND0LK0DN0D K3L3N3 R4J74.
L3GY BU5ZK3! C54K K3V35 3MB3R K3P35 3L0LV45N1 3Z7.
H4 7375Z377, 05ZD M3G M450KK4L 15! :)

MAjd ird meg h tetszett :D

Semmisem Creative Commons License 2012.02.13 0 0 339

Ezt ma mutatták:

3Z 4Z UZ3N37 4Z7 4 C3L7 5Z0LG4LJ4, H0GY B3B1Z0NY1754
M1LY3N C50D4L4705 D0LG0KR4 K3P35 4Z 4Z 3LM3.
3LK3P35Z70 D0LG0KR4! N3H3Z V0L7 3L05Z0R 3L0LV45N0D
3Z7, D3 M1R3 1D33R5Z 3HH3Z 4 50RH0Z, 4Z 3LM3D
4U70M471KU54N 3L 7UDJ4 0LV45N1.
4N3LKUL H0GY G0ND0LK0DN0D K3L3N3 R4J74.
L3GY BU5ZK3! C54K K3V35 3MB3R K3P35 3L0LV45N1 3Z7.
H4 7375Z377, 05ZD M3G M450KK4L 15! :)

MAjd ird meg h tetszett :D

ghepard Creative Commons License 2012.02.13 0 0 338

Hát arra én is kíváncsi vagyok. Van már olyan egy kicsit összekalapált, de működő verzió, ami csak olyan kezdetleges még. Ha nem jön közbe valami, akkor majd holnap reggel generálok egy szöveggel, mert most csak olyan nem ide illő szöveg van benne és megadom a linket rá.

Tehát ez csak olyan kezdetleges, de már jól látható, hogy milyen is lesz. Azt hiszem, hogy nem egy szavat fogok jelentetni egyszerre, hanem mondjuk 15 betűig. Mert most az egyik szó egy betűs (vagy 2-3) a másik meg lehet 15-től több betűs is - tehát a kettő között nagyon nagy a különbség. Lehetne úgy is, hogy a hosszabbat tovább hagyom bent, de ez meg rontja a ritmust. Persze még ki sem próbáltam, mert most minden szavat egyforma ideig hagy a képernyőn. Ami meglepő, hogy az agy látja az egészet egyszerre, ez a látógödör miatt van! A sárgafoltban van egy gödör, ahol csak színérzékelők vannak. Ezek miatt tudunk csak olvasni. Úgy vannak ott elrendeződve, hogy bal jobb irányba 12-15 fokig látunk élesen (az olyan 7-10 betű is lehet) - fel le viszont csak valami 3 fok és ezért már a feljebb lévő sort nem tudjuk olvasni, ha az alatta lévőt nézzük. Érdekes volt. Az elején 450 ezred sebességgel tudtam jól olvasni, később már 150 ezreddel is elboldogultam, tehát a két szó között csak 15 századmp telik el. Lehet állítgatni 5 ezredtől egész több mp-ig.

Még megpróbálom bevinni a betűk árnyékát is, mintha középről lennének megvilágítva. Tehát mikor jobb oldalon megy a szöveg, akkor az árnyék a szöveg jobb oldalán lesz. Ha fent, akkor felette, a bal oldalon akkor a bal felén, ha alul akkor altta. Persze fokozatosan ahogy forog körbe körbe........   Ez így amolyan térérzetet fog adni, ami hiányzik olvasásnál......

Igen, a régi emberek lehet jobban láttak, mint nyv, mi, lehet azért is mert nem bámultak órák hosszat nap mint nap ugyanarra a helyre (TV, könyv, monitor, mobil stb stb).......

Előzmény: Semmisem (337)
Semmisem Creative Commons License 2012.02.13 0 0 337

érdekes, kiváncsi lennék arra az olvasásra...

olvastam valahol, h a szinskála és amit ma elfogadnak egy "gyerekség" és nem teljes bontása a fehér fénynek. Elég bonyolult leirás volt én valami olyat vettem ki h nem elegendő 1szer megtörni a prizmán, hanem még valamilyen procedurának kell alá vetni.

Viszont h így írsz a szinérzékelésről az is érthetőbbé vált, amit arórl írtak, h az ember nagyon gyéren lát ma és, h régebben ez nem így volt. Sok sok korral ezelőtt több millió színt tudtak szabadszemmel elkülöniteni az emberek... és láttak olyan doglokat is amik nekünk már láthatatlanok. pl különböző anyagkibocsátásokat, vagy atmoszférákat.

Előzmény: ghepard (336)
ghepard Creative Commons License 2012.02.13 0 0 336

Na most ugye jó kérdés, hogy miért a zöldnek lila a negatívja? A kéknek meg miért sárga? És a pirosnak meg miért cyánkék? Hát erre nem nagyon találtam magyarázatokat. Azt olvasom, hogy a mintegy negatívja. Lehet van máshol más magyarázat is. Nekem is van egy. Lehet nem így van, de hihető is egy kicsit. Tehát három színérzékelőnk van. A pirosra, kékre és a zöldre. Na de gondolom a kék is berezeg a zöld színre, meg a piros is - csak sokkal gyengébben. Ha tehát zöldet nézünk, akkor a legerősebb impulzus a zöld receptoroktól jön. Az agy így tudja, hogy a szín zöld. Na de a másik kettő is rezeg a retinán - na azt meg valahogy elnyomja és mintha nem továbbítódna tovább. Csak ott rezeg magának a retinán - és pár mp után már bezavar. Na és a kék meg a piros keveréke a lila. Hoppá...... Ugyanígy, ha pirosat nézünk, berezegnek a kék és a zöld receptorok is, csak gyengébben. Na és a zöld meg a kék adja a cyánkéket (az olyan világos kékes zöld féle szín). Ugyanez a helyzet a harmadik színnel is. Ha kéket nézünk, akkor rezegnek a piros és a zöldek is, na és ezekből meg pontosan sárga jön ki.... Hoppá......

Na ezzel most ki fogok cseszni azzal az animációval, nem fogom olvasásnál engedni, hogy ott maradjon a retinán, mert fognak változni a színek és hátterek........

ghepard Creative Commons License 2012.02.10 0 0 335

Azt hiszem sok mindent be fogok tudni állítani ezzal az animációval. Ez egész más olvasásfajta lesz, mint az első próbálkozásom a színes olvasással. Az is nagyon jó, csak úgymond emberellenes, mert ott az volt a cél, hogy minél nehezebb legyen olvasni és minél többet mozogjon a szem a sorok között. Itt meg az a célom, hogy a lehető legnyugodtabb, a lehető legnemmegterhelőbb legyen az olvasás.

Már az első dolog óriási különbség. Ez egy animáció lesz (ahol a szöveg mindig fog változni, tehát megint azt fordítom majd le, amit olvasni akarok). Az ember általában álló szöveget és hátteret olvas. A szöveg itt is állni fog, de az az érzésünk, hogy megy, pedig meg se mozdul. Ahol megjelenik, ott áll, míg el nem tűnik és meg nem jelenik egy másik szó egy kicsit odébb.

A másik óriási különbség, hogy a szöveg minden irányban mozog (a kör tökéletesen lefedi az összes irányt), de nem lesz megdöntve, tehát nagyon jól olvasható.........

A harmadik óriási különbség, hogy három háttér és szín fog váltakozni 5 másodpercen belül, ami nem engedi, hogy a retinán kialakuljon a zavaró negatív kép.....

Ráadásul úgy próbálom majd megoldani, hogy a színek változása mintegy kiváltsa a pislogást. Vettem észre, hogy szinte ki is váltja. Gondolom azért, mert egy egész más kombináció lesz a képernyőn ami az agynak azt az infót adhatja, hogy az előző képet ki kell törölni és az új világot friss szemekkel (friss könnyréteggel) kell szemlélni.

Nem tévedhet el a szem a sorok között, mivel nincsenek.

Az olvasási sebességet be fog lehetni állítani és menet közben korrigálni is lehet majd stb stb..... Csak sok még rajta a meló meg a kisérletezés..... Azt hiszem, ez talán segíthet olyan gyerekeken is, akiknek nem nagyon megy az olvasás.........

ghepard Creative Commons License 2012.02.09 0 0 334

Na és a fehérnek fekete a negatívja, a feketének meg fehér. Ha tehát egy fehér kör lesz középen és fekete alap, akkor 5 mp után (ha a körbe nézünk, nem is kell egy helyre, lehet ott ide oda mozogni, de bent) - ha a kör mellé nézünk fekete kört fogunk látni fehér alapon.......... Hoppá.......

Tehát egy kombináció se jó 5 másodperc felett, mert elvesz a szín erősségéből. Ki is próbáltam. Csináltam egy progit, melyben 3-4 másodpercenként változik a kör színe. Piros, zöld, kék és még egypár szín és aztán újra piros stb. Na ezt nézhettem ameddig akartam - a kör szép tiszta fehér maradt, ha mellé néztem, tehát mindegyik szín benne volt és a színes kör látványa nem lett halványabb....

Azt hiszem a végén ebből érdekes dolgok fognak kisülni azzal az animációval. De rengeteg dolgot kell kipróbálni. De már az alap megvan. Három háttér lesz és mindegyik fog változni 5 másodpercen belül. A képernyő háttere, a betűk körül is lesz egy háttér (olyan ellipszis) és a betűk színe is fog változni, mégpedig a betűkkörüli háttér szerint. A képernyő és a betűkörüli háttér között nem lesz erős kontraszt (csak más szín, ha az egyik kék akkor a másik nem kék). De a betűkörüli háttér és a betűk színe között nagy lesz a kontraszt. Mégpedig a betű színe a betűkörüli háttér színének negatívja lesz. Na már ezt is kipróbáltam és elég megdöbbentően működik. Ha átkapcsol a másik színkombinációba az szinte felüdülésként hat. S mivel egyszerre csak egy szó van - sose kell keresni a másik sort, mert az út adott és mindig a szó eleje a betűkörüli háttér bal oldalán van. Csak az előző szó kezdetétől egy kicsit máshol - most egy ellipszis mentén mennek a szavak. De más alakokat is kipróbálok (fel, le, négyzet stb).........

Az olvasás kutatásában még sok az ellentmondás és ezt a dolgot eddig még sehol nem találtam........ De még fogok olvasni több tanulmányt az olvasás kutatásáról........

ghepard Creative Commons License 2012.02.07 0 0 333

Na kezd érdekes lenni a dolog. 2009-ben nem érdekelt különösképp az auralátás (már hogy megtudtam mi van mögötte, nem volt olyan rejtélyes). 5 perc alatt megtanítottam a kolléganőmet is és ezzel be is fejeztem ezzel cseszekedni. De most megint érdekelnek a színek. Megnéztem, hogy mi a kék, zöld és a piros negatívja a szemben. Ugyebár 3 féle színérzékelőnk van: a pirosra a kékre és a zöldre. Na és most egy kicsit meglepett, hogy a negatívok meg pontosan egy másik színrendszer alapszínei. Van ugyebár ez a RGB (red-piros, green-zöld, blue-kék) rendszer és van ez a CMYK (cyan-világoskékes, magenta-lilás-bíborvörös, yellow-sárga, black-fehete) renszer. Na és a pirosnak a cyános szín a negatívja, zöldnek a lilás magenta és kéknek a sárga......... Hoppá........... Na erre ediig nem is gondoltam........

ghepard Creative Commons License 2012.02.06 0 0 332

Hát ha meg lenne, betehetnéd ide, biztos érdekes a dolog. Ha például az említett körök kicsik (amiket az előbbi hsz-ban írtam), akkor csak úgy a kör szélein ugrálnak a negatív színek, de ahogy egyre nagyobb kört rajzolunk elérhetjük, hogy betöltik az egész képernyőt.  De hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, most nem a negatívval, hanem a kör színével. Tehát, ha rajzolunk egy nagy lila kört, hogy a képernyő aljától egész a tetejéig érjen, akkor az egész képernyőt egy idő után lilának fogjuk látni....... Ha a lila kör a képernyő kb felét fedi, akkor egy idő után a közepén lila marad a kör, viszont a fehér háttér zőld lesz a képernyő körön kívüli részén........   Tehát nem olyan egyszerű az agynak olvasni állandóan egyszínű betűket egyszínű alapon.........

Előzmény: Semmisem (331)
Semmisem Creative Commons License 2012.02.06 0 0 331

NEmrég láttam egy képet érdekes volt, női alak, és monokróm, szóval a fehér és fekete negativ eszrű árnyalatai, és a hölgy orrán volt a 3 alapszinből pötty ha jol emlékszem piros,zöld,kék, aztán az is lehet h mind zöld volt, megpróbálom meglelni a képet ha kell. 

Nézni keleltt egy ideig koncentrálva a 2 kis pontra, majd ránézni pla  falra és sűrűn pislogni, és láthato lett a hölgy szines képe.

Előzmény: ghepard (330)
ghepard Creative Commons License 2012.02.06 0 0 330

Egy újabb dolog az olvasás negatívumára. Miért is olyan nehéz olvasni, pláne annak akinek már nincs sasszeme. Már régebben említettem, hogy valami animációval fogok kisérletezgetni azzal a céllal, hogy valahogy könnyebb legyen olvasni. Az a színes olvasás már sokat segített, mert sok a szín és minden irányban olvastam, és ráadásul a szemnek pontosan 3-szor akkora utat kellett megtennie, mint a normális olvasásnál. Azért, mert megfordítottam minden egyes szavat a szövegiránnyal. Fél évig olvasgattam minden munkanap olyan 40 percet, míg végül rákényszerített, hogy megszínesítettem editorjaimat.

Most azonban egész más dolgokat próbálgatok, eddig nem volt rá időm. Először úgy gondoltam, hogy egyszerre csak egyetlen betű lesz a képernyőn és úgy fogom olvasni a szöveget, hogy mindig eltűnik az aktuális és megjelenik az újabb. De így nem lehet valami jól értelmezni a szavakat. Ha egész szavak jelennek meg, akkor már sokkal jobb a helyzet. Az agy azonban több szavat is lát egyszerre. De ha több szavat megjelenítek, akkor nagyon nehéz máshol megjeleníteni fokozatosan. Tehát maradtam egy szó megjelenítésénél egyszerre. Fogom ellenőrizni, hogy milyen hosszú a szó. Mondjuk 5 betűig egy időegységig fogja mutatni, 6-10 betűnél 2 időegységig és 10 betűnél hosszabb szavat 3 időegységnyit fogja mutatni. Lehet az is, hogy finomabb lesz az elosztás.

Na és most jön az érdekes dolog. A színek. Lejjebb már írtam az auralátásról, hogy mi is az tulajdonképpen. Ha egy dologra nézünk, akkor a szemünk nagyon hamar elfárad. Már 5 mp után is elege van az egy színből és a retinán levő érzékelők már nem tudnak rendesen arra a színre rezegni és megjelenik mintegy annak a színnek a negatívja a retinán. Minden színnek van úgymond egy negatívja. A zöldnek a lila. Ha mondjuk a fehér alapú képernyő közepére egy kb 7 cm átmérőjű telis zöld kört rajzolunk és 5-7 mp ideig pontosan a közepébe nézünk, akkor ha hirtelen magunk elé teszünk 2-3 A4-es fehér papírt - akkor a kör lila lesz a papíron és az alap meg zöld. Ha már eltűnik és becsukjuk 2-3 mp-re a szemünket, akkor megint láthajuk a papíron.

Na most, ha a képernyőre fordítva rajzoljuk meg a színeket, tehát a kör fehér lesz a közepén zöld alapon - akkor a papíron a kör lesz zöld és az alap meg lila. És ehhez elég 5-7 másodperc!! Még bonyolultabb a helyzet, ha egyik se fehér. De akkor is egy bizonyos rendszer szerint mutatja az agy, de azt most nem fogom részeletezni.

Tehát, ha olvasunk, akkor a betűk állnak a papíron vagy a képernyőn és az alap mindig egyforma (99%-ban fehér az alap a könyvekben is)  - és mérget lehet rá venni, több mint 5 másodpercet olvasunk. Tehát azok a negatív színek nagyon bekavarhatnak. Próbálgatok most valamit kitalálni, hogy ne legyen arra idő, hogy a negatív szín kialakuljon az olvasásnál - lehethogy lesz valami haszna majd....... Ez a negatív kép megjelenik az olvasásnál is, mindenki ki is próbálhatja. Nézzünk, olvassunk egy teleírt képernyőt és aztán tegyünk magunk elé 2-3 A4-es papírt - világos és sötétebb sorokat fogunk látni. Mivel sorok között mozog a szemünk ez a negatív kép nagyon bekavarhatja a látásunkat.........

ghepard Creative Commons License 2012.02.02 0 0 329

Na itt van 4 ábra, hogy hogyan mozoghatnak az epithelium sejtjei. Az első ábra a tökéletes állás, az ember felnőtt és rugalmasak, életdúsak a sejtjei gyakorlatilag lerakódásmentesek.

Ahogy öregszünk rakódnak a sejtekre is anyagok, mégpedig a nehezebbek a sejtfal alsó részeihez, mivel a nap túlnyomó részét állva, vagy ülve éljük át. Egy idő után a rázkódásoktól stb a 2 ábrán lévő lehet a helyzet nap mint nap. Idővel a lerakódások gátolják az anyagcserét is és a sejtek elvesztik rugalmasságukat. A többletsúly nyomásától meg egyre kevesebb táplálék szívódhat fel. Szépen látható, hogy a felső rész lejjeb megy és torzul a kék vonallal jelzett eredeti tökéletes görbülethez. Ha azonban megfordítanánk egy kis időre a második ábrát (tehát fejjel lefelé, 270 fok), akkor a leghamarébb egyenlítődhetne ki az alsó és a felső rész.

A harmadik ábra azt mutatja, mikor pontosan lefelé nézünk. Most a gravitáció miatt a két szélről indulnak befelé a sejtek és így nagyobb görbületet hoznak létre – ezért közelre sokkal jobban fogunk látni. Az üres részeket a könny kitölti…. Ez a jelenség lehet annál gyorsabban bekövetkezik, minél lagymatagabbak a sejtek. Igaz akkor kevesebbet is maradnak majd olyan helyzetben, mikor felállunk, de az idő egyre hosszabbodhat (mint veszem észre)…

A negyedik ábra meg azt mutatja, mikor pont felfelé nézünk. Ekkor meg a gravitáció miatt középről fognak a szélekhez irányulni a sejtek. Így középen lesznek ritkábban (vagy lelaposodnak és alacsonyabbak lesznek) – ennek következtében kisebb lesz a kanyar és így jobban látunk távolba……

Tehát valahogy úgy néz ki, hogy gyakran kellene egy kis időt eltöltenünk a kettes ábra fordított helyzetében, meg a 3 és 4 ábrák helyzetében. És ezeket váltakoztatni. Ekkor a sejtek felszabadulhatnak az egyirányú nyomás alól és akkor mindegyik jóllakhat a táplálékot adó könnyektől és feszesebben állva, tovább tarthatják a tökéletes irányt és alakot…………

ghepard Creative Commons License 2012.02.01 0 0 328

Na nem is kellett 2-3 hetet várnom. Tegnap elolvastam a majdnem 150 méteres helyről. Már a hétvégétől olyan hanggal is próbálkozom, ami kb úgy hangzik, mint a gyorstüzelő fegyver. Tehát mintha egy pillanatra megállna a hang majd jön egy nagyon kis ideig, majd megint megáll. Ezek a lökések nagy hullámot generálnak, minyha csak sima hang jönne.

Igaz nem esküdnék meg rá, hogy elsőre is el tudnám onnan olvasni, de elég nagy a valószínűsége. Mégpedig azért, mert elég nagyon kevés betűt felismerni vagy eltalálni. Az agy nagyon besegít. Itt van egy ilyen szöveg, simán olvasható. Akinek nem megy, annak nem forog az agya, mint szokás mondani. Ezt így kaptam mailban, de néhány hiba van benne (lehet van olyan betű is ami nem ahhoz a szóhoz való, vagy hiányzik betű, például a r betű az utolsó előtti szóban) - de így is remekül olvasható..............

A cmabrigde-i etegyemen kéüszlt eikgy tnuamálny aítllsáa sznreit a szvkaaon bleül nincs jlneestőgée annak mkénit rdeeözndenk el a btűek: eyeüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen; ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals.
Íme a bzonytéik.
Úhygoyg tnseseek mkneit bkébeén hyagni a hleysesáíi fmonisáokgkal

ghepard Creative Commons License 2012.01.30 0 0 327

Észrevettem, hogy ha engedem ki a hangot a szemeknek nyitva kell lenniük. Tehát belégzés lehet csukott szemmel, de kilégzés hanggal már nyitott szemekkel és vagy le, vagy fel nézzünk. Mert ha be van csukva a szem és hangot adunk ki, akkor nem tud úgy berezegni az epithelium, mert a szemhéjaknak súlyuk van és másképp rezegnek. Tehát akkor a szemhéjak fékezik az epithelium mozgását és nem olyan hatásos a dolog. Minden részlet számít........ Már azt a bizonyos billboardot majdnem 150 méterről is olvashatom (nemrég még 100 méterről se ment), néhány szavat már olyan messziről is el tudtam olvasni, majd lehet pár hét után onnan is menni fog........

ghepard Creative Commons License 2012.01.26 0 0 326

Hát a csípő az komoly dolog, hiszen szinte az visz és tart. Az év elején nekem is egy két hétig fájt a bal oldali, de a foci miatt. Két egymásutáni héten úgy akasztottak ki a focin, hogy teljes súlyommal a csípőizületemre estem, na és a műfüves pálya nagyon kemény. Már egy hét múlva elég jó volt, de megint pont oda estem le az akasztás után és az már nagyon nem jó volt. De már nics semmi nyoma - gondolom sokat segített, hogy egyre többet vannak a lábaim magasabbat mint a fejem.

A bicajon azért jobb, mert ott nincs rajta akkora súly (mert ülsz a bicajon). Megpróbálhatod azt is, hogy egy mondjuk 1 méter magas korláton áthajolsz és lelógatod magad. A korlát a combodon lesz, néhány cm-vel a csípő alatt. Mi lesz akkor? Így még akkora súly sem lesz rajta, mint a bicajon -már abban az irányban. Most fordítva lesz megterhelve, de csak a csípődtől a fejedig lévő súlyt fogja tartani, persze most fordítva. Így is fáj jobban, vagy így nem olyan rossz?

A bicaj egyébként jobb a szemekre, mint a futás. Mert jön szembe a levegő, hűt is és nyomja is jó egy kicsit a szemgolyót - tehát javítja a távolbalátást. Futásnál is jön szembe a levegő, de a rázás következtében sokkal jobban deformálódik lefelé, mintha csak állnánk egy helyben (de akkor meg nem jön a levegő)........ :))

Előzmény: Semmisem (325)
Semmisem Creative Commons License 2012.01.26 0 0 325

A csípőmmel vacakolok. Már több mint 1 hete érzek benne valami diszharmóniát. van hogy lehajlásnál fáj, de mintha cska 1 ponton, az az érzésem valami elmozdult. Mindent megfigyelésekre alapozok és az agyanum, h sok votl megint a hátizom erősítő gyakorlat. A sok az relativ... Olyan érzésem van, h bizonyos tájékon egy nagy kattanásra volna szükségem. Itt ott kiropogtattam, és ki is tudom lazítani, hogy utánna enyhül ez a nyomás, de végérvényesen nem tünik el. Szóval ezzel molyolok sokat. Agyalok és próbálkozok mindenfélét. rázom, mozgatom , rezgetem, csavargatom. Minden energiám most erre megy. Nemsokára bicikliznem kell, akkor pl nem fáj, pedig verseny biciklin ülök eléggé meggörnyedve. Akkor érzek nyomást mikor ki kell egyenesednem megálláskor...

Jó kis hecc ez, elég komoly móka.

Előzmény: ghepard (324)
ghepard Creative Commons License 2012.01.26 0 0 324

Bármit csinálsz, az összefüggésben van a szemeiddel is, hisz hozzád tartoznak. Tehát nyugodtan ide is írhatod. Én még azt is megcsináltam már 2 hete, hogy hamarébbi vonattal (23 perccel jön hamarébb) járok melóba. Sokkal kevesebb ember van benne, sokkal több az üres hely - tehát sokkal jobban vigyázhatok és még gyakorlatozhatok is a hanggal, levegővel stb - hogy tartsam az egyensúlyt. A villamosban és a buszban is sokkal kevesebb az ember, ja és még többet lehetek sötétben..........

Előzmény: Semmisem (323)
Semmisem Creative Commons License 2012.01.26 0 0 323

Tegnap én is nagyon sokat kísérleteztem, de nem a szemeimmel összefüggésben, azokra msot nem nagyon jut idő. esetleg ha érdekes, leirom a másik topicodban.

Közben itt figyleem és próbálom értelmezni amiket irsz nap mint nap.

Előzmény: ghepard (322)
ghepard Creative Commons License 2012.01.26 0 0 322

Azt hiszem meg is van a jó megoldás. Itt is a természet mutatja az utat. Ha az ember kifújja az levegőt, akkor összébb kuporodik (mert nincs ami nyomja). Ha viszont teleszívja magát, akkor feszesebb, mondjuk mint egy ballon. Lehet sokan látták már, hogyan töltik fel a légballont, azt a nagyot, melyben emberek is felszállhatnak. Mikor üres a földön fekszik. Ahogy töltik levegővel egyre kövérebb lesz és már oldalradőlve megtelik. Ahogy még több levegő megy belé felmegy a kosarak főlé és kész felszállni.

Ez az embernél is megfigyelhető. Például üresen szinte lehenyatlik a fej, ahogy szívjuk a levegőt egyre hátrébb kívánkozik. Tehát mikor szívom be a levegőt telibe, akkor természetes feljebb tenni a fejet és távolba, magasba nézni. Na és ha magasba, akkor a magas hangokat nagyon könnyű generálni. Ahogy fogy a levegő a fej is megy lejjebb (90 fok körül majdnem elveszem a hangot) és egyre mélyebb hang kívánkozik kifelé. A magasabb hang nagyobb energia, messzebbre meg nagyobb energia kell. A mély hang kisebb energia, közelre bőven elég........

Most már annyira jó a közellátásom is, hogy talán itt az ideje, hogy a nap folyamán ne csak a közellátáson járjon az eszem, hanem a reggel még meglévő egyensúlyt tartsam a legjobban ahogy tudom. Már vagy 2-3 hete észrevettem, hogy most már nyugodtan közelebbre mehetek a monitorhoz, ha valamit részletesebben akarok látni, mert akkor többet látok.

Ma már úgy aludtam, hogy a kezdettől nem volt a fejem alatt egy vánkus sem. Az első nap nem valami fényes alvás volt, mert gyakrabban felkeltett és átfutott az agyamon, hogy ott a vánkus, tegyem vissza, de nem tettem. Meg kell szoknom............

Előzmény: Semmisem (318)
ghepard Creative Commons License 2012.01.25 0 0 321

A dolgok kezdenek a helyükre pofozódni. Most már a hangokkal se csinálok olyat, ami rontaná a látásom. Na és itt van a beszéd. Mikor az ember beszél, többnyire áll, vagy ül - és így akkor is tudtán kívül egy kicsit segít rontani a látásán........

Már még több dolgot bevezettem a gravitáció kiküszöbölésére. Reggel a vonathoz vezető úton már minden munkanap 12-15 kézállás lábrezgéssel és morgással tarkítva (egy kézenállás kb 7-10 mp). Továbbra is hátrafelé járok az állomásra télen, mint eddig. De most a melóbamenet vetkőzés után az az első dolgom, hogy a folyosón a sötétben újabb 12-15 kézállás lábrezgetéssel, morgással. Úgy fél óra után a reggeli előtt még mától beiktatok újabb 7-10 kézenállást.

A másik dolog meg az, hogy éjjel mikor felébredek a vánkusokat ledobom a fejem alól. Tehát aztán mikor hogyan (3-4 órát is) a fejem alatt nincs semmi. Ebben a helyzetben akárhogy is forgok a szemek felső és alsó rész így mindig kb vízszintben marad. Ez azt jelenti, hogy a kis rezgésekre most ide oda lötyög a szemem alsó és felső része is. Na ez reggelig szinte teljesen eltünteti a fenti és a lenti szellemképeket. Most erőteljesebbek az oldaliak, mert most egyszer jobbra vagyok fodulva, máskor balra, aztán lefelé (hason), vagy felfelé (háton).......

Tehát a gravitációt napközben kivédeni, pláne a melóban, szinte lehetetlen feladat, hason vagy háton fekve nem melózhatok....... :))  De majd egyre több dolgot bevezetek azért lassan lassan............

Előzmény: Semmisem (318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!