én is ezen a kombón agyalok, de nem tudom melyik formátumban.
Az alap felállás, ami most van az 100 m2 "kádár" kocka, szigetelve 10cm grafittal és felül 20 cm gyapottal,aljzatban csak 5 cm lépésállóval.
Fűtés radiátorrendszerrel és 24-es Vigas faelgázosítóval, 1000 L-es pufferrel (T-elágazással) , szigetelés óta kissé túlméretezettnek is tűnik. Szeretnám kicsit komfortosabbá tenni a fűtést, kevésbe a fára koncentrálva inkább már ill. ha nem vagyok otthon -akkor is legyen valami.
Amire gondoltam:
1. egy elektromos kazán kiváltónak, rendszerre kötve + az ezt ellátni tudó napelem rendszer (meghagyván a faelgázot is , vész esetére)
2. fűtőpatronok a pufiba és annak az ellátására napelem mennyiség
Megpróbálnék abból a kamatmentes hitellehetőségből kicsikarni akkor valamit..
Amit nem tudok hogy vajon miből mekkora szükséges a házhoz (elektr. kazán ill. fűtőpatronok 1000 L-hez) amennyiben ezekkel akkor meg tudnám oldani a Vigas háttérbe vonulását.
a.
Hány KW szükésges? (Tudom valahogyan ki kellene számolnonm a házam hőigényét, de egyelőre nem sikerült ezt megcsinálnom, bár sokat olvasgatok itt.)
b.
Melyik itt a jobb megoldás? Mi a véleményetek?
Megköszönöm a segtíségeteket, hetek óta bújom a fórumot, minél többet látok annál bizonytalanabb vagyok már. Gondolkoztam, hőszívattyún is, de a magas vízhőfok miatt minduntalan lebeszélnek róla.
Ha nincs holt tér akkor érezhető lehet a meleg. Azonban teljes fokozaton/swing (rétegek fűtése) "üzenmódban" ha a levegő útjába áll valaki az zavaró is lehet... pl... asszony...
Nem tudom a házad hőigényét...erre nem tudok válaszolni...
télen gázzal (turbo cirkó), tavasszal, ősszel klimával történik a fűtés ASYG 12 LTCA...nyáron meg ha kell a klima hűt...a megtermelt "felesleges áramot" elfűtöm. Csak elektromos fűtésre nem jó a klima ha egy ponton van a hőleadás. + A levegő keverését sem tudja megoldani 1 db klima... én szerencsés vagyok. Nem annyira szabdalt a házban a tér. 50nm kitudok fűteni klimával ha kell télen is...
Ahoz hogy fűteni lehessen csak 1 db klimával, ahoz kiegészitő fütőfilmet kellett volna lerakni a laminált alá egyes helyeken... + több panel kellett volna... most 4.7 kw-s a rendszerem és idén 5.4Mwh termelt. (16 db mono 300w panel.). Egyelöre nem akarok bővíteni.
Úgy látom sajnálod azt az idődet amiből rengeteg van. Merem ezt irni azért, mert ha kevés lenne nem irtál volna, és hülyitenél másokat! De mivel sok időd van jó vagyok én is!!!!!!!!!!!!!!!!
Hogy tudjál róla 40 éve épitőipari vállalkozó vagyok (eleinte kisiparos ) ebből adódóan egy kicsit értek a házakhoz, és a lehuzásokhoz is! Én 22 éve épitettem, és nem terveztem napelemre!Neked ez sikerült, és én ennek örülök, de nem mindenki születik se jósnak, se zseninek! Ha tudom hogy elesek, akkor inkább leülök! Csak az ilyen zsenikkel az a bajom, hogy soha sem a kérdésre válaszolnak! ÉN AZT KÉRDEZTEM, HOGY KINEK MI A TAPASZTALATA, és nem észosztást kértem! Főleg nem olyanoktól aki amugy is hadilábon áll vele!
Sajnálom hogy pocsékolom rád az időmet de leírom...
Én kb 3 éve kezdtem el tervezni a most épülő házunkat. Az látszik, hogy te kb az ezredét sem fogod (akarod) arra fordítani amire én fordítottam e 3 év alatt (tanulásra, olvasásra). Próbálunk rávezetni, mi lenne a célszerű és hogy ne húzzanak le, mindezt csak félinformációkból, mert te titokzatoskodsz egy fórumon nicknév mögött...
Én úgy terveztem a házunkat, hogy kb 10 kWp napelemmező kényelmesen elférjen rajta, mert rühellem a gázt így elektromosan fogunk fűteni. Jelenleg egy 3 kW-os fűtőbetét csinálja a meleget nálunk a vizes padlófűtésbe + még egy rásegít, ha kell. Most 23-24 °C van bent 34 °C-os előremenővel (kint -6 °C). A ház tényleg jól szigetelt, hagyományos téglára 20 cm grafitos EPS került (U = 0,13 W/m2K), a padlóba 16 cm grafitos EPS100 (U = 0,17 W/m2K) ment és a födémen egyenlőre 15 cm (0,39-es) gyapot van, de még megy rá 20 cm ilyen (U = 0,11 W/m2K lesz), az ablakok 3 rétegű (Uw 0,9 W/m2K átlagú). Nekünk ~120 m2-re ~9 kWp-s napelemmező nullázza a teljes villanyfogyasztásunk (villany+fűtés+HMV). Ezt az épületgépészünk is kiszámolta és itt a fórumon is segítettek kalkulálni mennyi az annyi. Egymástól függetlenül is nagyon hasonló számok jöttek ki.
Ha nem értesz a számoláshoz számoltass mással (ezért tanácsoltam az épületgépészt) de, ha nem adsz adatokat itt sem fognak neked (amúgy ingyen) számolni...
Köszi neked is a reagálást, de a KÉRDÉSEMRE még most sem kaptam érdemi választ vagy javaslatot! Sajnos be kell látnom hogy ezek a fórumok csak észosztásra valók, és olyanok osztják akinek semmi tapasztalata sincs. Én olyan ember tanácsát szretném hallani aki a gyakorlatban nap mint nap tapasztal dolgokat ami összefügg a napelemes rendszerrel!Tudom, hogy mindenkinek az övé a legjobb, de szerintem azért fórum, hogy megosszuk egymással a jót és a rosszat is!Olyat el sem tudtok képzelni, hogy nem csak a munkáért ad egy kivitelező javaslatot, mert neki ez az érdeke!!!!Egyébbként öt munkájukat láttam és beszéltem a tulajokkal, akik érdekes módon mind elégedett volt velük! Senkit nem szerettem volna megbántani, de nekem ez a véleményem.
Bocsi, hogy csak most válaszolok. Szerintem is az van amit memorix ír. Az ilyen napelemes telepítőknek az a pénz, ha nagyobb rendszert rádbeszél, mert több a haszna rajta... Ha nincs szükséged többre most, ne tetess fel többet, csak amennyi most az igényed, esetleg a bővítési lehetőséget meghagyod egy nagyobb inverterrel.
Kellene keresned egy épületgépészt! Vele beszélj és majd ő érdemleges tanácsot fog tudni adni a te házadra konkrétan W-ra kiszámolva. Persze ez pézbe kerül, amit bőven megspórolsz az egyénre szabott kivitelezésen.
Értjük, napelemes cég és rábeszél ,hogy velük csináltas napelem telepítést...mindenfajta előzetes fűtési tervezés nélkül...
- 25 év alatt a megtermelt áram kb. 20% -t elveszited. A panelek hatásfoka valamelyest csökken és EU-s elöirás hogy 20% nem lehet több ez az érték....
- 4 kw fölött egyelöre 0 -t a rendszer átvételi díj. Ez változhat.
- Az inverterek élettartama változó. Egyes modeleknél 8-10 évente csere is lehet. SE invertereknél ez 12 éven túli de drágábbak...
kb 5,4-8 kwh között lehet az amire neked szükséged lehet ha tényleg ultra alacsony a ház fűtési költsége... azonban nem biztos hogy megéri...
ha olyan a házad tagoltsága hogy 1-2 db klimával 50% nem füthető be... (nem amerikai konyhás, 1 szintes) hanem szabdalt akkor a klima nem biztos hogy jó megoldás.... igaz vannak multi klimák de végigcsövezni...elég húzos lehet ...pláne ha nincs hely a csöveknek....persze aki szereti a csöveket látni a falon annak ez sem gond....
elektromos film, elektromos padlófütés... alacsony hatásfokú. Azonban temperálásrta jó lehet...elég költséges mivel a padlóba kell elhelezni...jellemzően felújításkor ha laminált burkolatot raknál a meglévőre és az alá menne akkor jó lehet... tudni kell hogy a padlóban jó ha van 12-15 cm hőszigetelés hogy jobb hatásfoka legyen...különben lefelé is fűtesz...
Az infra ott jó ahol ülsz....ha arrébb mész hidegebb lesz... a plafonra , falra lehet szerelni...elég költséges és alacsony hatásfokú fütés....sok infra panel kéne ha mindenhol egyenletes azonos komfortú meleget szeretnél csinálni...
Ha olyan a fűtési rendszered , hogy a meglévő kazán már a végét járja és cserélni kell és tervezed a korszerüsítést akkor megfontolandó pl DAIKIN ALTHERMA kazán amivel lehet melegvizet és fűtéshez (radiátoros vagy padló fűtéshez) vizet csinálni... kb 1.6-2.5MFt környékén lehet ilyett venni ...van más gyártónak is is ilyen terméke.... időszakonként változik mikor melyik olcsóbb...azt nem tudni, melyik tartósabbb..
azonban tudni kell itt is, hogy mekkora a fűtési igényed...hány Kwh...csak akkor lehet méretezni bármilyen fűtést, addig minden spekuláció....
Köszi a reagálást. Semmit nem várok, csak azt hittem kapok némi tanácsot, tapasztalatot! Nem nagyon értem ezeket a számitásokat, de azt tudom, hogy mielőtt indult a beruházás elvégeztek egy bejárást ill. felmérést aminek alapján energetikai számitást végeztek!!!!! ezekután javasolták ezt a teljesitményü napelemrendszert! Mivel többszöri kérésemre sem tettek javaslatot a fütés i lehetőségre,ezért kértem tanácsot! Mivel most is fütök vegyes kazánnal, elég jó hatásfokkal, azt javasolták próbáljak több lábon állni! Ami esetleg lehet klima, vagy elektromos kazán, vagy infrapanel, vagy azt csinálok a megtermelt árammal amit akarok! NA EZÉRT ÉRDEKLŐDTEM!
Azért kíváncsi lennék a w/m2K értékekre, mint padló, fal és födém, mert ugye sokan azt gondolják, hogy a 8cm szigetelés a falon már jól szigetelt, mert régen semmit se raktak és a "szaki" asszontahogya 5 cm is sok, megminekannyi...
Ilyesmit tervezni saccolással elég nagy butaság, amíg semmit nem mondasz a házadról nem tudom mit vársz mit tanácsoljanak neked? Még saccolni is nehéz. De nekem mindegy csináld meg valahogy, valamilyen biztos lesz, valahogy talán működni is fog és valamennyit biztos csökkent a számládon...
Köszi szépen a választ, de ebből én nem sokat tudok kibogozni! Nem vagyok egy matek zseni, csak azt tudom hogy 4600kwh/év energiám marad fütésre! Mint irtam jól szigetelt 70m2 lenne fütve és erre kérnék tippeket, hogy mivel tudom megoldan4 A link szerint erre a m2-re 3800 kwh elgendő, csak azt nem irja, hogy mivel! Ha van ötleted, szívesen fogadom!
4,7kw Solar Edge -s van, MONO 300W,16db és 5,546MWh termel. Kiegészitő fütésem van Fujitsu ASYG 12 LTCA. (Fűtésre optimatizált hőszivattyú)
A ház éves fűtési költsége 60eFt tisztán gázzal (Radiátoros+Vaillant TURBO cirkó). (106nm Netto, egyszintes, 24-25 fok, Energia osztály: A,
Fal U=0,21 Plafon: U=0.07, Ablak: U=0.87ef, padló 4cm EPS, 5 mm XPS, 12 cm XPS lábazati hőszigetelés)
Tavasszal, ősszel megy a klima , vagy télen egyhébb időben a nappali+ konyha+ étkezőben. Télen -4 fok alatt a szobákba hideg lenne. A klima nem tudja befüteni. Ilyenkor jellemzően gázt használok csak. A teljes szezonra nem elég a megtermelt energia ha csak ezzel fűtenék. A HMV -t gázzal állitom elő. Az elektromos fogyasztásomat a napelem kiváltotta 100% -ban. Felesleges energiát fütőm csak el. + A napelem hatásfoka 20 év alatt várhatóan 10% csökken majd.
Most léptem be a fórumba, mert én is napelemet telepittetek! Vélemények érdekelnének arról, hogy egy 5.2 kw-os rendszerrel, amiből évente 2000kwh elmegy a villanyszámlára tudok-e fűteni 70m2 lakóteret, ami jól szigetelt müanyag nyilászárós! Köszönöm a véleményeket, és az esetleges tippeket!
Sziasztok! Tud nekem abban segíteni valaki, hogy ha a meglévő napelemek túltermelésének felhasználására pl hőszivattyút telepítek, megkérem rá a h tarifát, mert mondjuk elektromos árammal szeretnék fűteni is, azzal fűtök és hűtök, és ez természetesen meg fogja haladni a betáplálásom (vagyis az ad-vesz mérőn túltermelésem lesz, de a h-tarifán a nyári és téli tarifán is fogyasztok, akkor vajon lehetséges a nullszaldós elszámolás az ad-vesz mérő ás a h-tarifás mérő fogyasztása között? Természetesen a nyári normál tarifás fogyasztás és a betermelésem közti elszámolásra gondolok. A kedvezményes (téli) tarifával biztosan nem lehetséges.
97794-es hozzászólásban nyitottam a saját témámat gázbevezetést illetően (1.2-1.3 millának néz ki, és hamar kiderült ezt a pénzt jobban is el lehetne költeni, mint gázra).
Hamar átterelődött a szó napelemre, villanykazánra, levegő-víz hőszivattyúra, telepítési problémákra, aktuális költségekre.
Látom kicsit leült a fórum az utóbbi hetekben. Nekünk kb. van minden, elektromos direkt fűtés (villanyradiátor), régi on-of klíma, inverteres klíma és egy öreg öntöttvaskályha. Meg 2600 Kwp napelem.
A teljes ház elektromos direkt fűtését felejtsd el. Mindegy, hogy skandináv elektromos radiátor, űrtechnikás infrapanel vagy praktikeres olajradiátor. A világ összes árama sem lesz elég. Az még csak egy dolog, hogy 10ezer kwh körül lesz az éves fogyasztásod, de szükséged lesz úgy 3x32A áramra. Az elektromos hálózatot ugyanis úgy kell méretezned, hogy bekapcsol az elektromos kazán, közben az asszony a konyhában pont süt/főz közben megy a mosógép mert azt is elindította a konyhába menet, te meg mondjuk szeretnél a tv előtt terpeszkedni mert épp megy a foci közvetítés amihez kiveszel egy doboz hideg sört a hűtőből és még az is elindul. Te meg nem szeretnél állandóan a biztosítékhoz rohangálni télen a -10-ben. Csak az elektromos kazán az saccra 3x16A lenne neked minimum.
Nekünk a lakás összesen 3 szint, pince - tetőtér beépítés - középső szint 22+28+22 nm összesen. A pincét 17 fokon tartjuk elektromos radiátorral, itt van a háztartási helyiség, tároló/kamra, hobbi/szabadidős helyiség. Mivel fűtés nélkül sem csökken a hőmérséklet 10-12 fok alá így itt egy 1000 W-os radiátort használunk ami tökéletes a 17 fokos hőntartásra. Ezenkívül a fürdőben használunk egy szintén 1000 wattos elektromos radiátort, ezt zuhanyzás előtt kapcsoljuk csak be a 2x2-es helyiség felfűtésére. Ide tervezzük, hogy lecseréljük egy kisebb teljesítményű infrapanelre aminek a sugárzási irányát a zuhanyzó elé irányítjuk (kb ez az amire való ez a cucc a lakásban). Az infrapanel ugyanis abban nagy, hogy lehet 19 fok is a helyiségben, ha elé/alá állsz nem fogsz fázni. Mint mikor egy napos téli napon a 3 fokban kiállsz a napra és folyik rólad a víz, aztán bemész az árnyékba és már meg is fáztál.
A konyha - étkezőben ami nappali is egyben van egy öntöttvas kályha és egy öreg on/off klíma (COP 3, +7 fok külső és 23 fok belső hőmérséklet esetén). Itt +2 fok külső hőmértséglenél váltunk klímáról / kályhára és vissza, ha a kályhára "villanyoltáskor" rakunk 1-2 hasáb fát akkor reggel még 20-21 fok van, és a kályha teteje még éppen langyos.
A tetőtérben egy belépőszintű inverteres Daikin hűtő/fűtő klíma dolgozik mint kizárólagos fűtés. A tavalyi -17 fokos téli éjszakában is tökéletesen kifűtötte a tetőteret, igaz ekkor már nem volt csendes, de minket nem zavart az alvásban. A manapság egyre jellemzőbb enyhe telekben szinte hangtalanul teszi a dolgát.
Értelemszerűen villanybojler adja a meleg vizet, és a konyhában is sütő, főzőlap minden elektromos. 10 cm sima EPS szigetelés van, ennyit lehetett felrakni a tető túlnyúlás miatt. Ezen kívül műanyag nyílászárók 3 rétegű üvegezéssel. A tetőtér szigetelése is csak 10 centi, a könnyű palatető gerendázatába ennyi fért be, nagyon kevés de ez van. A ház palatetős volt, ami napelem telepítés előtt bitumenes zsindellyel lett felújítva, ez ilyen esetben kötelező lépés a napelem előtt. Ugyanis ha addig nem áztál, a napelem felrakása után biztosan fogsz. Kizárt, hogy felrakják a pala sérülése nélkül ha nincs rajta zsindely. Van olyan napelemes aki éppen emiatt nem is vállal telepítést palára.
Az éves fogyasztásom 4500 - 4800 kwh villany, és 1 sima m3 fa. A 2600 kwp napelem ebből 3000 - 3100 kwh-t fedez. úgyhogy fizetek havi 5000 forintot. A vaskályha mindenképp marad, hogy legyen valami szükségfűtés áramszünet esetére.
Eredetileg ez csak hétvégi háznak épült, így amikor megvettük csak a vaskályha volt. Gáz van az utcában, de értelemszerűen nem volt bevezetve. A tetőtérbe mindenképp kellett a légkondi, anélkül nyáron 30 fok lenne ott, amiben esélytelen aludni, meg úgy kb bármit csinálni. A napelem egy kellemes mellékhatása a déli tető árnyékolása, (a tető 70%-át borítja be a napelem) így azt neméri a direkt napsütés és nem melegszik át a tűző naptól. Amitől negyedével csökkent a tetőtér hűtési energia szükséglete.
Ha villannyal akarsz fűteni csak légkondiban vagy a központi fűtésre köthető levegő-víz hőszivattyúban gondolkozz. Hogy mennyi légkondi kell az nagyban függ a ház elrendezésétől, és attól, hogy menyire akarsz minden helyiségben egyforma hőmérsékletet. A légkondikat célszerű túlméretezni, hogy -15-ben se maximumon kelljen pörögnie, akkor nem lesz annyira hangos és nem csinál szélvihart sem a lakásban. Ha 3 légkondi is kéne akkor a helyedben már inkább egy a központi fűtésre köthető levegő-víz hőszivattyút rakatnék. Valamivel ugyan drágább mint 3 légkondi meg 1-2 radiátor/infrapanel. De cserébe rátud segíteni a HMV-re is, és valamivel jobb a hatásfoka mint a fenti vegyes rendszernek így spórolhatsz 1-2 napelem panelt is. Ez nálunk nem játszott mert a tetőtérbe mindenképpen kellett a klíma, és a teljes központi fűtést kikellet volna építeni, ami a ház jellege, elrendezése miatt ablakon kidobott pénz lett volna. Ezért az sem mindegy nyáron mennyire kellene hűtened, ha emiatt mindenképpen kell a légkondi akkor azzal el is dőlt a kérdés.
De mindenek előtt szigetelés és nyílászáró csere, hogy kb. tudd mekkorára méretezd a fűtést és a napelemet. És mindenképp legyen legalább egy kandalló, hogy ne fagyj meg akkor se ha 1 napig nincs áram mert a -15-ben leszakadt valahol egy-két vezeték.
Közben eszembe jutott valami. Az infarpanelekről írtad, hogy veszélyesek. Biztos, hogy az infrapanel az? Csak mert az jutott eszembe, hogy hiszen a gyógyításban használják az infralámpát, mi is szoktuk: az orvos javasolta, hogy lámpázzuk a gyerekek - vagy akár felnőttek - arcát, ha fennáll az arcüreg-gyulladás veszélye, ezért kölcsön szoktuk kérni a mamától, aki a lábára kapta (szintén orvosi javaslatra, amíg nem volt sajátja, a rendelőbe kellett járnia), és tényleg jó volt. Illetve az is eszembe jutott, hogy az állatoknál is használják (disznó, tehén) mikor kicsinyeik születnek, infralámpát szoktak betenni. És azt olvastam - persze lehet, hogy pont ebben van az átverés -, hogy az infrapanelek is ilyen elven működnek.