Tobb mas topicban szoba kerult OFF-kent a tema de a nagy erdeklodes miatt ugy gondoltam, topicot nyitok, hogy ne kelljen mindig offolni, ami jo annak aki kerdezett es valaszt kap, de esetleg idegesiti azokat akiket nem erdekel a tema. Kb. 40 eve elek Olaszban, inyenc vagyok es figyelek arra ami a tanyeromba kerul... Szeretettel varok minden erdeklodot!!! Kerdezzetek, meseljetek!
P.S. tessek engem ekezetek nelkul elfogadni, mert a billentyuzet miatt az itt korrekt ekezetes betuk kinai akombakomken kerulnek at....
A polentát eredetileg kb 40 percig kell fözni állandó kevergetés mellett rézedényben. Az elöfözött polentát azoknak találták ki, akiknek ez az idö túl hosszú. Szerintem a por alakban kapható elöfözött polenta (csak 8 percig kell kevergetni) még úgy-ahogy elviselhetö ízü. Persze nem lehet a hagyományos módon elkészítetettel egy lapon említeni. Amit viszont szerintem messzire el kell kerülni, az a teljesen készre elöfözött polenta müanyag zacskóba vákumolva. Semmi íze nincs, hacsak a müanyag ízt nem tekintjük annak.
De most a "Polenta" ügyben szeretnék érdeklődni, mert a Paprika-tv-n futó Csiszár Jenő féle főzősműsorban láttam amikor köretnek főzik valamilyen húsos ételhez...
és olyan jóízűen ették hogy megkívántam én is, de sajna lemaradtam az elejéről ugyhogy pont a lényeget nem tudom :(...
1. Szétfővő, sárgahéjú krumplit választ a közértben. 2. A krumplit héjában megfőz, még forrón meghámoz, krumplinyomón átnyom. 3. Áttört krumplit megsóz, vár, amíg kihűl. 4. Annyi lisztet gyúr bele, hogy a tészta már ne (nagyon) ragadjon, 15 percet pihentet. 5. A tésztából erősen lisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat sodor, fölvagdos, ügyel, hogy össze ne ragadjon, lisztez. 6. Az olaszok a núdlikat az ujjukkal egyik oldalon benyomják, hogy kis gödröcske képződjék bennük, miközben egy villára nyomják rá, hogy a másik oldala szép bordázott legyen. Kellő kézügyesség hiányában villával kicsit meglapogat, hogy bordázott legyen. 7. Kifőz, ha följön a víz tetejére, szűrőkanállal leszed, (nem leönt, mint a pasztát, mert összeragad!!!!). 8. Mártással tálal.
Sziasztok! Néhány hete egy tényleg fenséges görög ebédben volt részem, s úgy döntöttem, innentől ha törik, ha szakad, muszáj elmélyedni az efféle ételekben. Találtam is egy könyvet indítónak, a címe: Görög kulinária.
Ismeritek, használtátok esetleg? Ha igen, milyen?
Ölég drága sajnos, úgyhogy mielőtt megvenném, igyekszem érdeklődni.
óóó köszönöööm!! igen ez lenne az, hogy én mit összekerestem...:D pécsi vagyok, nemhiszem h feljutnék a közeljövőben óbudára, de végre tudom mit ettem:) kutatni fogok utána
öhm most jutott eszembe , hogy inkább ilyen sonka szelet szerü hus volt benne, a saláta a hússal együtt fel volt tekerve, és maga a tekercs kb 15 centi hosszu volt.Igen sok helyen lehetett kapni:)
üdv!hátha itt tud vlki segíteni.Jópár éve ettem velencében egy tésztatekercset, benne hússal és salátával ,azaz úgy emlékszem...a tészta igen puha volt ,és kellemesen könnyű volt az étel ... sok helyen lehetett kapni..kétszer voltam velencében, mindkétszer jókat ettem belőle, de azóta se találtam nyomát mi lehetett ez az étel..:) vlmi tipp?
de én is szoktam vadász barátainktól és galambtartó haveroktól kapni a galambokat (bár nekem megpucolva hozzák tehát a pucolást nem tudom neked leírni!)
A levest ugyanúgy lehet elkészíteni belőle mint a csirkehús-levest,
de én a mellehusát kicsontozom és egy edényben olajat, majorannával, sóval, borssal, kakiukkfűvel, fokhagymával kevert pácban 2-3órát pácoltam,
Majd forró serpenyőben csak a rajtalévő páclében 4-4 percig sütöttem mindkét oldalát.
Milánón ill. az északi részen kívül nem igazán jellemző a rántotthús. Az olaszok eleve nem keverik az ilyen jellegű húsokat semmi mással. Max. egy salátát esznek hozzá. Hiszen már előételként bepofoztak :-) előtte valami finom pastasciuttát.
A méltatlanul hanyagolt olasz konyha topikban is keresgélhetsz...
Radetzky marsallt az osztrák császár 1848-ban vezényelte Észak-Itáliába, hogy verjen le egy forradalmat. Augusztus 6-án meg is érkezett Milánóba. Egyik első helyzetjelentése fennmaradt az egyik levéltárban az utókor számára. Ebből való ez az idézet: „A milánói konyhának van egy igazi nagy különlegessége: borjúszelet tojásba forgatva, panírozva, vajban megsütve”. Radetzkynek, mikor hazatért, azonnal referálnia kellett a pontos receptről az udvarban, mert az ifjú Ferenc Józsefet erősen érdekelte – talán még jobban, mint a hadi helyzet. Ez legalábbis a legelterjedtebb legenda.