Keresés

Részletes keresés

otterlo Creative Commons License 2006.05.24 0 0 34

nyugis kertész,

 

Attól tartok, félreérted a dolog lényegét.

 

Aki tele van pénzzel, az tudja tovább üzemeltetni, saját fenntartásban a szakorvosi rendelőjét. Ha valamire pénz kell, fejlesztésre, szolgáltatás bővítésre, vagy - feltételezve, de meg nem engedve, - pazarló, hibás, hatékonytalan gazdálkodásra, az kipótolja, mehet minden tovább!

 

Akinek nincs a fentiekre pénze, na pont az aki elgondolkodik a befektető bevonásán, az intézmény eszközeinek használatba, üzemeltetésbe adásán. Így persze lemond egy csomó közvetlen beavatkozási, hatalomgyakorlási lehetőségről (pl. önkormányzati biztos kirendelése akkor is, amikor a gazdálkodás konkrét helyzete ezt nem teszi indokolttá, csupán hiányzik a bizalom a vezetőkkel szemben ...).

 

Ezzel szemben viszont egy jó szerződés megkötése esetén tőkét tud bevonni az infrastruktúra, a szolgáltatások fejlesztésére, és egy hatékonyabb ösztönzési, működtetési struktúra, rendszer alakulhat ki. Azaz nem az teszi bele a pénzt, akinek nincs, ugyanakkor jelentősen növelhető a szolgáltatás színvonala, valamint a működés hatékonysága. Eközben pedig nem kell féltékenynek lenni, ha az előbbiek biztosítása mellett valaki más ezen még keres is, sikeresen vállalkozik

 

Időnként olyan érzésem van, hogy azért szabotálják el a képviselő-testület közel 3 éve hozott határozatát, mert egyesek éppen ettől félnek. Nehogy már valakik sikeresek legyenek ebben üzletileg, inkább szívjon a lakosság!

 

otterlo

Előzmény: nyugis kertesz (32)
Notes Creative Commons License 2006.05.24 0 0 33

Elárulom Neked, hogy a Döcsakovszky (többiek kedvéért érdi polgármester) éves jutalmából ki lehetett volna fizetni az érdi sztk összes tartozását, és még maradt is volna nem kevés pénz... Szóval nekem senki ne mondja, hogy nincs pénz! Csak nem arra költik amire kellene.

Előzmény: nyugis kertesz (32)
nyugis kertesz Creative Commons License 2006.05.24 0 0 32
Ha nincs pénze mit tud csinálni? Idő kérdése, minden megoldódik, csak még egy ciklus kell a mostaniaknak, főleg a polgármesternek, hogy végig tudja vinni a programot. Türelem!!!
Előzmény: Notes (30)
Notes Creative Commons License 2006.05.23 0 0 31
A járó külön is? Mert a fekvőt ki lehet hozni az nem kérdés.
Előzmény: babydevil (26)
Notes Creative Commons License 2006.05.23 0 0 30
Azért mert Budaörsön és Battán az önkormányzatnak annyi pénze van az iparűzési adóból, hogy könnyedén megoldja az SZTK gondjait. Ellenben az érdi önkormányzat évak óta szarik az SZTK-ra.
Előzmény: otterlo (25)
Árpi Creative Commons License 2006.05.16 0 0 29
Vajon ki tette fel a kérdést? Az doki a rendelésen? .o)
Előzmény: kiscowboy (28)
kiscowboy Creative Commons License 2006.05.16 0 0 28
babydevil Creative Commons License 2006.05.15 0 0 27

Börsön és Szhbattán a Europ med csinálja a helyi sztk-kat. OEP szerződés háttérrel.

És egész jól működnek:-)

Előzmény: otterlo (25)
babydevil Creative Commons License 2006.05.15 0 0 26

Szia!

Én egy állami kórházban dolgozom, 4 féle fekvőrészleg és 13-14 féle ambulancia HBCS koordinátori tevékenysége tartozik hozzám.

Kétségtelen tény, hogy amióta bevezették a HBCS finanszirozási rendszert, azóta foglalkozom ezzel egyhuzamban.

Viszont az is kétségtelen, hogy az én munkahelyem az összes fekvő/járó hátterével még sosem volt veszteséges.

Azért lehet ezt úgy csinálni, hogy szabályos is legyen a kódolás, és a cég legalább nullszaldós legyen az év végére. És még nagyjából a betegek is elégedettek legyenek.

Ma speciel 7 db érdi beteg jött hozzánk:-)

Előzmény: Notes (23)
otterlo Creative Commons License 2006.05.14 0 0 25
Akkor Budaőrsön illetve Százhalombattán miért működik - mégis - a dolog. (Ott sem fizettették ki velünk egyszer sem az ellátást!)
Előzmény: Notes (23)
Árpi Creative Commons License 2006.05.12 0 0 24
És amíg egy betegbiztosító lesz, és az állam diktál, addig ez nem is fog javulni lényegesen. (Ki az a bolond, aki, ha hatalmában áll diktálni, maga ellen hoz döntéseket?)
Előzmény: Notes (23)
Notes Creative Commons License 2006.05.12 0 0 23

Úgy látom itt elég sokan beszélnek dolgokról (pl. jól megkötött szerződések, meg eszközök kihasztnáltsága) a nélkül, hogy halvány lila fogalmuk lenne arról hogy működnek ezek a dolgok. Én jó pár évig dolgoztam az Érdi SZTK-ban. Amire tudok szívesen válaszolok. Addig is némi magyarázat az SZTK-s, meg a magánrendelők közti különbségekről.

 

Figyelem! Az alábbiak nem kifejezetten az Érdi Rendelőre vonatkoznak, hanem bármely más járóbeteg ellátóra.

 

 

Először is az alapok. A rendszer úgy működik, hogy az OEP kiad egy szabálykönyvet amiben benne van egy csomó kezelés, és a hozzá tartozó kód, pontszám, illetve néhány korlátozás (pl. egy megjelenés alaklmával x db végezhető). Ha valakit ellátnak (pl. begipszelik a kezét, adnak egy injekciót, vagy csak belenéznek a torkába) akkor az adott kezelést kód alapján lejelentik az OEP-nek. Az OEP pedig havonta kifizeti a lejelentett kezelések ellenértékét a szolgáltatónak. Egy igen komoly baj van a rendszerrel: mivel a szabálykönyvet az OEP adja ki ő határozza meg az árakat is. Így szerencsétlen SZTK az egyik oldalon ott találja magát az OEP hatósági áraival szemben, a másikon meg a beszállítók kő kemény piaci áron adják neki a kötszert, gépeket, az energiát, mindent.

A másik dolog a rendelési idő. Az sem úgy megy, hogy pl. annyit rendel a sebészet amennyit csak akar. Az OEP mondja meg, hogy heti hány órában lehet rendelés. Külön-külön minden szakrendelésre! És persze, hogy szűkre szabja a rendelési időket, hisz ha ugyanannyi betegre fele annyi idő van akkor egyrészt kevesebb kezelést tud a szolgáltató elszámolni (az OEP-nek kevesebb kifizetés), illetve a nagy tömeg elriasztja a "majdnem" betegeket. Megint csak nincs kifizetés.

Mindez a magánrendelőket nem érinti. Ők kérnek egy ÁNTSZ engedélyt a működéshez és kész. Szépen kifizettetik a betegekkel a költségeiket, meg a hasznot persze. Nem vacakolnak az OEP-el.

 

Az egészségügy privatizációjáró csak annyit: Sokan mondják, hogy a privatizált rendelések bezzeg gazdaságosan működnek. No igen. Csak az a helyzet, hogy a magántőke nem foglalkozik a nagy költségekkle dolgozó rendelésekkel. Csak azokat mazsolázza ki amire jól fizet az OEP. Majd megnézem, hogy a magánkórházakban milyen szépen visszafejlesztenek, megszüntetnek olyan osztályokat amikre lenne beteg, csak nem termelnek elég hasznot...

 

 

Ja, hogy ne csak OFF legyek: az ügyelet tényleg egy nagy nulla. Szerintem. :)

babydevil Creative Commons License 2006.01.31 0 0 22
Bocs otterlo, közben alaposabban elolvastam a hozzászólásodat és meglett igy  a válasz.
Előzmény: babydevil (20)
babydevil Creative Commons License 2006.01.31 0 0 21

"De attól még katasztrófa, hogy miközben sírnak a korszerű eszközökért, a meglévők kihasználtsága napi 2-3 óra. "

Elég sok intézményben épp ezért választódik külön a gyógyitási rész egy orvosigazgatóra, a költséghatékonyság pedig XY akármilyen titulusú emberre.

Akinek az a dolga, hogy tudja hogy pl. egy röntgengép ennyibe került, ennyi a fenntartási költsége, ennyi az amortizációs költsége, ennyi lesz egy új gép ára. És annyi vizsgálatszámot "ir elő" max.teljesithetőségként, hogy gazdaságos legyen egy ilyen gépet üzemelteteni.Megtalálja a legjobb finanszirozási kódokat, a legolcsóbban beszerezhető rtg filmet, stb stb. És netán egy modernebb jószág árát (vagy legalább egy részét) is kigazdálkodja.

Előzmény: Árpi (19)
babydevil Creative Commons License 2006.01.31 0 0 20

Szia otterlo!

És mi van akkor, ha én gondolok egy merészet, és azt mondom, hogy az érdi sztk-t úgy ahogy van, szeretném önállóan, vállalkozóként üzemeltetni, privatizálni, mittomén mi a helyes kifejezés erre.

Ilyenkor az "üzemeltetésre" kiir az önkormi egy pályázatot?

 

Előzmény: otterlo (17)
Árpi Creative Commons License 2006.01.31 0 0 19
Valóban nem érdi sajátosság. De attól még katasztrófa, hogy miközben sírnak a korszerű eszközökért, a meglévők kihasználtsága napi 2-3 óra. Ugyanez a "maszeknál" 14-16 óra (plusz szombat). És lassan ott tartunk, hogy kevesebbet költök a magánrendelőben, mint ami TB-t befizetek - és a TB-t úgy fizetem, hogy cserébe alig veszek igénybe valamit, mert az egészségem (meg az időm) annál többet ér nekem.
Előzmény: T9 (18)
T9 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 18

Az utóbbi időben sajnos elég gyakori látogató vagyok arrafelé.

Regényeket tudnék írni... De! Hozzáteszem: a legtöbb nem érdi sajátosság (sajnos). A legjobb, ha az ember nem betegszik meg, nem töri kézet-lábát, nem kap infarktust, stb., stb....

Előzmény: otterlo (17)
otterlo Creative Commons License 2006.01.31 0 0 17

Én többször is jártam az érdi rendelőintézetben - nagyon vegyes tapasztalatokkal.

 

Bizonyos területein kifejezetten színvonalas (értsd: szakszerű, gyors stb.) volt az ellátást, más területeken pedig elfogadhatatlant tapasztaltam. Utóbbira talán jellemző eset: másfél-két órás várakozás után bementem inkább Budapestre és a sérülésemet, - mint utóbb kiderült - csonttörésemet úgy látták el, hogy kevesebb időmbe kerület az ellátás és az oda-vissza út, mint amit előtte a szakrendelőben birka módra várakoztam.

 

Te is biztos tanultad, vagy tapasztaltad, hogy ahol a termelésben, szolgáltatásban nagy a szórás, ott baj van a folyamatokkal. Na ez például olyan, amit egy jól szervezett, a szolgáltatás minőségében érdekelt szolgáltató nem engedhet meg magának - akár lámpagyártó, akár fogorvos, akár szakrendelő az "illető". Meggyőződésem, hogy egy jól megkötött szerződéssel dolgozó egészségügyi szolgáltató az érdi szakrendelőben is minőségi szolgáltatást tudna nyújtani.

Előzmény: Árpi (16)
Árpi Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16
Hogy Érden mit is jelentene az EÜ privatizáció, azt nem tudom. Csak azt, hogy az utóbbi években szinte kizárólag magán cégektől (X ilyen orvosi Bt. Y olyan Bt.) kaptam normális EÜ kiszolgálást. Meg azt, hogy aki ellenzi az EÜ privatizációt, annak csak azt kívánom, hogy mindig annyit kelljen várakoznia egy betegekkel teli folyosón (nem vagyok az a fajta, aki mindig retteg, hogy hol mit kap el, de ma komolyan féltem, hogy alighogy kilábaltam a bajból, azonnal vissza is fertőznek), mint nekem. Persze végülis egy 5 perces vizsgálatért alig több mint 2.5 órát kellett várnom... Ugyanez magánrendelőben valószínűleg max. 20 perc lett volna (időre menve), és lehet, hogy elkértek volna érte 5-6 ezret, de nekem az SZTK havonta a sokszorosába kerül! Lassan eljutok oda, hogy eleve nem is próbálkozom SZTK alapon...
Előzmény: otterlo (15)
otterlo Creative Commons License 2006.01.31 0 0 15

A kérdésedre talán ez a 2004. márciusi tudósítás is ad némi választ (Érdiek klubja topik):

 

otterlo válasz | megnéz 2004.03.25 10:01:53 (7421)

Túlestek a képviselők az interpelláción és a napirend előtti kérdésen.

Az interpelláló képviselő arról kérdezett, miért nem teljesítette a polgármester a képviselőtestület szeptemberben hozott határozatát a Szakorvosi Rendelőintézet privatizációjának előkészítéséről?

A szeptemberi határozatában a képviselő-testület eldöntötte, hogy a rendelőintézetet egészségügyi szolgáltató használatába kívánja adni, és a szolgáltatót pályázat útján kívánja kiválasztani. Ennek érdekében a polgármester november 30-ig lett volna köteles a pályázati kiírást elkészíttetni és a testület elé terjeszteni.

A válaszban a polgármester elismerte a mulasztást, és azt is, hogy hiba volt ezt a tételt kifelejteni a lejárt határidejű határozatokról szóló tájékoztatókból.

Válaszából az is kiderült: elvileg támogatja a rendelő privatizálását, de gyakorlatilag nem tartja időszerűnek, sürgősnek. (ebből az is kiderül: nem is igazán szándékozik a szeptemberi határozatot végrehajtani - bár arra tett utalást, hogy ha a testület kéri, behozza a témát ismét, akár a következő testületi ülésre is újbóli megvitatásra)

Az interpellációt benyújtó képviselő elvileg elfogadta a választ, de mivel - szerinte - a 65 ezer érdi egészségügyi ellátását nem elvileg, hanem gyakorlatilag kell javítani, a választ "gyakorlatilag" nem fogadta el.

A polgármester mögött álló koalíció a polgármesteri választ elfogadta (kivéve az Egészségügyi Bizottság elnöke): 14 igen 6 nem 1 tartózkodás.

Előzmény: babydevil (12)
otterlo Creative Commons License 2006.01.30 0 0 14
A témáról bővebben a Városházi tudósításokban.
Előzmény: otterlo (13)
otterlo Creative Commons License 2006.01.30 0 0 13
"Ebben a doksiban 2003.nov.30. a határidő.

Azóta semmi se történt? "

 

babydevil,

 

Jól látod, tényleg az a "ma is érvényes" határidő. A Szakorvosi Rendelőintézet környékén azért történt egy és más, de az egészségügyi szolgáltató működtetésébe adás ügyében kb. annyi történt, amiről neked is tudomásod van.

 

Kár, hogy nem tudsz elmenni a csütörtök du.-i vitanapra (13 órakor kezdődik), mivel az előzetes napirend szerint számos élő példát is be fognak mutatni - azok, akik az adott intézményt jelenleg is működtetik. Döntésekről bizonyosan nem fogok tudni beszámolni, mivel ez csak egy vitanap, nincs semmilyen döntési funkciója.

 

otterlo

Előzmény: babydevil (12)
babydevil Creative Commons License 2006.01.30 0 0 12

Szia otterlo!

Ebben a doksiban 2003.nov.30. a határidő.

Azóta semmi se történt?

Febr.2-án biztos nem tudok elmenni, lévén, hogy épp az egészségügyben húzok egy kis igát napi 10-12 órán keresztül...

Ha valami érdemi döntés és Te tudsz róla megirod?

Engem speciel az érdekelne, hogy hogyan lehet ott vállalkozó orvosként dolgozni.

Mert jelenleg úgy tűnik ennek elég sok akadálya van.

Amit alapvetően nem értek, mert a munkáltatót (sztk, önkormi) megkimélné a vállakozó orvos az összes járulék megfizetésétől  (asszem) az orvosnak viszont érdekében állna egy ekkora vonzáskörű helyen még a beteg fenekét is kinyalni.

 

Előzmény: otterlo (9)
Áfaanti Creative Commons License 2006.01.28 0 0 11
A topcnyitónak szólt !!!
Előzmény: MentátNé (-)
Áfaanti Creative Commons License 2006.01.28 0 0 10
Na ne Ő a nyugis kertesz?
otterlo Creative Commons License 2006.01.27 0 0 9

Ebben az ügyben az utolsó érdemi döntés kb. két és fél éve volt:

 

http://195.56.110.181/doc/szervezes/hataroz.nsf/bbd59a3be529762800256f95007b969e/ea1edeb9358c313c00256e28000ca519?OpenDocument

 

Azóta nem sok történt, legalábbis abban amit kérdezel. Talán többbet tudhatsz meg, ha rész veszel a Képviselő-testület február 2-i rendkívüli ülésén/vitanapján, amin az egyetlen tervezett téma az egészségügy.

Előzmény: babydevil (8)
babydevil Creative Commons License 2006.01.27 0 0 8

Ugyan nem függ össze az ügyelettel, meg biztos volt is már róla szó, de van valami esély rá, hogy az érdi SZTK-t privatizálják egyszercsak? Vagy felfejlesztik megyei jogú városi szintre?

 

Árpi Creative Commons License 2005.11.01 0 0 7
Sajnos vírusfertőzésnél néha az orvos sem tehet mást, mint vár. Lázat csillapít, ha kell folyadékot és egyéb szükséges anyagokat pótol infúzióval, és várja, hogy a szervezet legyőzze a vírust. :o(
Más kérdés, hogy hogyan adja ezt elő. Általában ebben szokott lenni a különbség a szakember és az Ember között (a kettő szerencsére néha együtt van).
Előzmény: kiscowboy (6)
kiscowboy Creative Commons License 2005.11.01 0 0 6
kislányunk valószinüleg (?) virust szedett össze, negyedik napja mindent kihányt és a széklettel is gond van.

az ügyeleten egy unott doktornő ma közölte, hogy ez továbbra is igy lesz, sőt, epét fog hányni és kórházi kezelés lesz szükséges pár nap múlva. Megnyugtattak. Valóban szükségünk volt erre a bátoritásra és semmi szükségünk nem volt a szakszerü diagnózisra és főleg a kezelésre. Igy marad a házi orvoslás.
Előzmény: kszk (4)
T9 Creative Commons License 2005.08.16 0 0 5

Lehet, hogy csak éppen elfogyott, mert anyukám is volt kb. 1 hónapja kisebb sérüléssel, neki tudtak adni Tetanuszt, és ellátták a sebét. Örültünk, hogy megúsztuk a János Kórház ügyeletét, ott nem végeztünk volna ilyen hamar.

 

De hogy nem lett volna szabad elfogynia ennek a gyógyszernek az ügyeleten, abban biztos vagyok.

Előzmény: MentátNé (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!