Keresés

Részletes keresés

Fester Creative Commons License 2005.05.31 0 0 111

Sajna elsüllyedtünk.

Fester Creative Commons License 2005.03.03 0 0 110
Úgy látom nem aratott osztatlan siker előző hozzászólásom, pedig szerintem ez az info az ami előre visz.
Fester Creative Commons License 2005.02.25 0 0 109

Nagyon örülök, hogy az általam nyitott első topic túllépte a századik hozzászólást.

Ez jó.

Kicsit szomorú vagyok viszont, hogy ebből kb 15 on.

Ez nem túl jó.

 

Tételezzük fel nyertem a lottón és szeretnék egy vezetékes távközlési céget nyitni. Milyen legyen, hogy elégedettek legyetek vele?

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.24 0 0 108

Szia!

 

Igan, nem véletlenül tetem idézőjelbe, valahonnan el kellett induljak logikailag... ;-)

 

 

A lobbizásról: hmm. nem mondom, hogy a Matáv nem volt ott, de ha megnézed, hogy az első MARIO-t 2x, a MARUOT ha jól tévedek háromszor dobták vissza, aztán a netes RIO-t is visszadobták (mostanában ezt nem is figyeltem, lehet, bírósági ügy lesz?), miközben pl. az Invitel elég simán vette ugyanazen akadályokat...

 

Szvsz a Matáv nem csinálja rosszul, és nem pofátlan (sőt!), akáki akármit is mod vagy hisz. Nézd meg a VRAM (Vodafone), PGSM (T-Mobile-ról rosszat nem igen hallok!) bűnlajstromát! A VRAM most szerepelt Juszt Lacinál, és a beázásos és GPRS-es ügyük csak ajéghegy csúcsa!

A PGSM esetében: 2 évnél hosszab ideig, ebből bő egy évig de jure is jogtalanul, törvénytelenül fizetteték meg számlareklamációdat (!!!) 20,-Ft/perces djakon (kvázi paralell ügyfélszolgálat és információs volanalak ugye), de pl. a pre-paid esetében arcátlanul BERENDELIK az ügyfelet egy adott időszakra, hogy a gépen (!) nézze meg a listáját ha annyira akarja... pedig csak el kellene rendesen olvasni és a törvény szellemében alkalmazni az HET erről szóló §-a összesen 3 bekezdését!

 

Én a mobil eluralkodáásban olyannyira nem bíznék - ez sem rendszertechnkialag sem pl. nemzetbiztonsági vagy életvédelmi szempontból nem is előnyös. A vezetékes rendszerek konvergenci általi felemelkedése várható inkább!

A mobil kommunikáció - meggyőződésem szerint - igencsak túldimenzionált és közép távon is komoly (társadalmi szinten legalábbis) szocipatologikus veszélyeket rejt. Ma ezt avéleményemet még (itthon) sokan sokan lehurrogják, de térjünk vissza erre mondjuk 5 év múlva ;-)))

 

 

Üdv!

Robi

 

 

Előzmény: angyalhentes (107)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.24 0 0 107
Angyelhentes ttársam "tagadja" az állami monopóliumot... nos azért ez sem annyira egyszerű: ahhoz, hogy vezetékes távközlési szolgálatot tudjál adni, kell egy SZÁMMEZŐ, melyet bizony kemény 100 milliókért veszel meg a Magyar Államtól, hiszen ez ugyanolyan véges nemzeti kincs (erőgorrás), mint pl. a frekvenciák.

Jo, hogy idezojelbe tetted a tagadast. Hiszen en a vezetekrol beszeltem: senkinek nem tilos uj vezeteket kihuzni (tegyuk fel, hogy valaki _kizarolag_ dsl-t akar szolgaltatni pl., bar ez ugye nem tul valoszinu), es nem kell ugy palyazni ra, mint egy radiofrekvenciara. Ez viszont nem jelenti azt, hogy "ingyen" elindithatsz egy teljes erteku telefonos szolgaltatast mindenestul. Nyilvanvalo, hogy az erosen korlatozott eroforrasokert (telefonszam, IP-tartomany) bizony fizetni kell azok tulajdonosanak, meghozza nem is keveset. De nem hinnem, hogy mondjuk egy Pantel nem tudna kikohogni, ha uzletet latna a dologban. De nem lat uzletet, pontosan az altalad leirtak miatt. Ma senki nem latja ugy, hogy komoly esely lenne ra, hogy az emberek husz ev mulva fognak meg telefonalni vezetekesrol, amikor ott lesz a mobil ki tudja hanyadik es a nyolcfele IP-alapu (remelhetoleg mar vegre IPv6 alapu) megoldas.

Nyilvanvalo az is, hogy a Matav lobbistai igen erosen jelen vannak a kulonbozo idevonatkozo torvenyek megalkotasaikor (es most finoman fogalmaztam :)), na de megintcsak az van, hogy ha barki uzletet orrontana, mar reg ott nyuzsogne o is.

Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.24 0 0 106

 

     Szervusztok!

 

Beleszólhatnék, mint nem-szolgáltatónál-alkalmazott fejlesztő (volt BHG-s) szakember? ;-)

 

 

Azért jó lenne (nem kioktatásként, csak egységes nyelvezet okán), hogy leszokjunk a "hírközlési felügyelet" kifejezés hazsnálatáról. Az NHH (mint HATÓSÁG) sokkal több jogkört és (elvi) lehetőséget kapott a szigorú(bb) fellépésre. Szervezeteivel (pl. a HDb-vel és a HFJK-vel, bocs, rövidítek automatikusan, szóval a Hírközlési Döntőbizottság - mely azért már a HÍF idejében is működött - és a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője)  az utóbbi bő másfél évben (azaz a HÍF/NHH átmenettel együtt) sokat segítettek a piac tényleges nyitása érdekében, még ha ez olyan nagyon nem is látszik (!)...

 

 

 

Az új belépőkről: nem véletlen, hogy betelepülő (aza a meglévő réz érpárat "elhasználó") szolgáltatók igen kevesen vannak - ennek okai a RUO-k azaz az egyes vezetékes szolgáltatók által e téren (kötelezően) megalkotott referencia-ajánlatok és maga a szabályozás még így is elég sok "lehetőséget" ad az originális szolgáltatónak (pl. a helyi végződtetési kiesés kompenzációja!).

 

Állítom: sokkal könnyebb egy rádiós programot, de akár egy TV-adást elindítani (!), mint a meglévő hálózattal kompatibilis, minden irányban megfelelően működő rendszert létrehozni és főképp szerződni az összes (!) érintett féllel (összekapcsolási szerződések).

 

 

Párhuzamos hálózat építését maga a szabályozás sem segíti (azaz inkább a betelepülésr felé terelne), de komoly infrastruktúrális oka van bizony annak, hogy (réz) hálózatok nem épülnek párhuzamosan. Amikor pár év múlva (úgy néz ki) ténylegesen konvergálódni fog az IT szektor alkalmazás-technikája (vagyis fizikai és hordozói szinteken nem lesz különbség a TV, KTV, DBV-T(!), IP, DSL és a "hagyományos" telefonos megoldások között - ki az, aki ki merne építeni milliárdokért pillanatok alatt elavuló párhuzamos (réz hálózatot?

 

 

Vén Betyár említi a Debrecenben megtalálható 4 féle szélessávú IP hozzáférést. DE ez nem TELEFON-os hozzáférés ugye? Van ebben (akár 2 féle) KTV, MIKRO-NET, és a DSL, ami közülük az egyetlen aminek a jelenlegi nyilvános vezetékes távközlő hálózathoz egyáltalán köze lenne. Ha tévednék, kérlek, javítsd ki!

 

 

 

Angyelhentes ttársam "tagadja" az állami monopóliumot... nos azért ez sem annyira egyszerű: ahhoz, hogy vezetékes távközlési szolgálatot tudjál adni, kell egy SZÁMMEZŐ, melyet bizony kemény 100 milliókért veszel meg a Magyar Államtól, hiszen ez ugyanolyan véges nemzeti kincs (erőgorrás), mint pl. a frekvenciák.

 

Pl. a Neopfone-x ezt "megkerüli", viszont ezzel rögtön el is veszti a haza egységes (zárt) számozási rendszer minden előnyét - ezt a folyamatot magam nem tartom jónak... de az idő majd dönt.

 

 

Ugyancsak igen komoly anyagi teher egy újonnan belépő szolgáltatónak a szabályozott minimális ún. interfész-követelmények betartása, főleg ha hozzávesszük, hogy pl. a No 7-es jelzésrendszer (a mai "legkorszerűbb" megoldás a kapcsolt vonali üzemeltetéshez - ezzel "pofáznak" egymással a különböző főközpontok) esetében gyakorlatilag a Matáv (PKI) kvázi hazai szabványát kell(!) követnie annak, aki nem akar bosszúságot magának és ügyfeleinek (ezzel nem állítom, hogy a dolog nem működik, mert igen komoly, több éves és elismerésre méltó nagy munka áll a kialakult "ajánlás" mögött), de sok esetben a főközpont-gyártók (sőt, továbbmegyek: mivel az alközpont-főközpont határvonal erősen elvékonyodott, és mivel sok alternatív szolgáltató gyakorlatilag a bevetten alközponti üzemre tervezett cuccokkal oldja meg a gyakorlatilag főközponti feladatokat (is), így az alközpontok gyártó/fejlesztői) igen komoly összegekért hajlandóak (!) ehhez a jelzésrendszerhez hozzáidomítani berendezéseiket.

 

 

Végezetül egy nem feltétlenül tökéletesen ideillő megjegyzésem: ma Mo-n a legfőbb akadálya az igazán versenyképes forgalmi díjak kialakulásának (főképp vezetékes->mobil irányban!!!)  a végződtetési díjak arcátlan kialakítása. Szvsz 1-1,5 év alatt ezen a téren az NHH olyan kemény ár-letörést fog (kénytelen lesz!) elérni, ami a jelenlegi struktúrát és szolgáltatói irányvonalakat jelentősen megváltoztatja. Részemről igencsak várom ezt az időszakot...

 

És természetesen őszintén várom véleményeiteket a fentiekkel kapcsolatban.

 

Üdvözlettel Mindenkinek,

 

Maus Róbert

(mikimaus)

 

 

Mintegy bemutatkozásként - többet nem teszem ide, mert máshol megszóltak "nagyképsűgemért" :

-------------------------------------------------------
Maus Róbert Péter
távközlés-technikai fejlesztő
szolgáltatásjogi szakértő
a Hírközlési és Informatikai Tudományos
Egyesület (HTE) tagja, a PKKB Ülnöke
1104 Budapest, Harmat u. 76./1. 4./12.
Tel.: 261-4824, (70) 277-6890  ( (20) 371-1137 )
rpmaus@mail.datanet.hu

Előzmény: vén betyár (105)
vén betyár Creative Commons License 2005.02.23 0 0 105

Ugyanúgy építhetsz telefon , vagy kábeltv hálózatot , mint házat bárhol Magyarországon. Kell rá építési , meg használatba vételi engedély , de ez a házépítésnél is kell és ettől nem lesz az sem állami monopólium.

Például telefon szolgáltatást nyújt egy halom alternatív , ha kell , magánban elsorolom ,ez nem a reklám helye.

Ahol nem épül második , harmadik hálózat , ott nem éri meg. Több kis településen a MATÁV sem épített drótot , mert neki sem éri meg. De Pl Debrecenben van olyan hely , ahol 4 féle hálózaton fizethetsz elő nagysebességű internetre és persze itt van olcsóbb is mint más " középárfekvésű" területen.

Az interneten meg annyit telefonálhatsz majdnem ingyen , amennyit akarsz.

Előzmény: tomcat73 (103)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.20 0 0 104
A vezetekes telefon tudtommal nem allami monopolium. A radio- tv es mobilfrekvenciak ertelemszeruen azok, de eroltesd meg magad, ha gondolod, es turd elo ezt a torvenyt.

A hirkozlesi felugyelet engedelye termeszetesen kell a szolgaltatas elinditasahoz, hiszen o lesz a felugyeleti szerve. De ezt barki megkapja, aki teljesiti a szabalyokat. Nem kell ra palyazni kulon, hiszen epp ezert oldottak fel a vezetekes monopolszabalyozast evekkel ezelott. Szoval ha ez af eloldas megsem azt jelenti, hogy barki indithat vezetekes tavkozlesi szolgaltatast, akkor udvos lenne, ha megmagyaraznad, hogy miert nem. :)
Előzmény: tomcat73 (103)
tomcat73 Creative Commons License 2005.02.20 0 0 103
TEszem azt pl. a mobil szolgáltatást sőt még rádiót sem indíthatsz a hirközlési felügyelet engedélye nélkül, ugyanilyen szabályozás vonatkozik a vezetékesre, ezt az állami monopóliumot az állam koncesszióban értékesíti.
Előzmény: rainman (102)
rainman Creative Commons License 2005.02.20 0 0 102

Ideidéznéd azt a törvényt, ami tiltja bármely cég beruházását?

Lécci! Lécci, lécci.....

Előzmény: tomcat73 (101)
tomcat73 Creative Commons License 2005.02.20 0 0 101
Azért nem lehet új kábelt kihúzni, mert nem engedélyezi állambácsi, nem ír ki új koncessziót, amúgy a PANTEL a vasútvonalak mellett már megvalósította az alternatív szolgáltatást, ha jól tudom.
A másik ok, hogy a kormányok adminisztratív eszközökkel igen jól gátolják az a matáv monopol helyzetének megtörését, ugyanúgy ahogy a MOL Rt. esetében az üzemanyag piacon.
Igen, utálom a matávot, mert mint mondtam nem szolgáltató, hanem hatóság lép fel. Pozicióját addig tarthatja amíg valóban nem lesz teljesen liberalizált a távközlési piac, mert akkor anyacégéhez ( Deutsche Telekom ) hasonlóan nagyot fog bukni. Amúgy ha jól tudom a mobil szolgáltatóknak is ki kellett építenie a struktúrát, ami elég jól sikerült nekik és az sem lehetett ocsó dolog, tehát ha lesz olyan aki úgy érzi, hogy letudja rúgni a t. matávot erről a piacról akkor kifogják építeni a saját hálózatukat és lesz konkurenciája. Csak ehhez az kell, hogy az állam kihátráljon mögüle.

Amúgy gratulálok a 100-as hozzászóláshoz:)
Előzmény: angyalhentes (100)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.20 0 0 100
A versenyt sokan hianyoljak, de miert is az a hibas, aki a piacon van? Miert nem azokat szidod, akik nem voltak hajlandoak beszallni? (Csak magamat tudom ismetelni: Hallottal mar olyanrol, hogy a gonosz Matav nem engedte mondjuk az Invitelnek, hogy kihuzza a kabeleit? Vagy hogy dompingarakat vezetett be, hogy kiszoritsa az esetleges versenytarsakat?)

Igazan nem akarok kotozkodni, de mintha kicsit keveredne nalad a zsigeri matavgyulolet a normalis piaci helyzet irant erzett vaggyal.
Előzmény: tomcat73 (99)
tomcat73 Creative Commons License 2005.02.19 0 0 99
Álljunk már meg egy szóra!

Nem jótékonysági intézményt hiányolok, hanem a piaci versenyt. Remélem tiszta és érthető voltam.
Verseny hiányában nem lehet érdemleges árcsökkenést elérni, és a magyar vezetékes lakossági piacon nincs semmilyen verseny, a matáv oligopol piaci szereplőként van jelen.
Amúgy van egy rossz hírem: az EU-ban tervezik bevezetni, hogy szabadon választhass az áramszolgáltatókból is, ahogy már a nagyfogyasztók megtehetik.

Ahogy már írtam lentebb is, szerintem az internettel kapcsolatban árukapcsolás történik, amit úgy tudom a fogyasztóvédelemről szóló törvény tilt, de javítsatok ki ha tévedek.
Előzmény: angyalhentes (98)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.18 0 0 98
Ha a szolgaltato alatt valami joetkonysagi intezmenyt ertesz, mondjuk a Maltai Szeretetszolgalatot, nos, a Matav tenyleg nem ugy mukodik.

De a "szolgaltato" igazibol nem ilyen. Nezd meg a gaz, villany, tavho, vizszolgaltatodat. Alaposan. A telefon ugyanolyan kozmu es a Matav ugyanugy szolgaltatja, mint ahogy barmelyik masik kozmuvet.

Az, hogy az allam addig szerencsetlenkedett a telekomliberalizacioval, amig mar keso nem lett (mert most mar, mint te is beismerted, marhara nem eri meg nekiallni infrastrukturat epiteni es szolgaltatni a lakossagnak), mas lapra tartozik. De ugye ez azoknak az allami tisztviseloknek a hibaja, akiknek ezt a lepest joval hamarabb meg kellett volna lepni. Es akkor nem allnank ott, ahol allunk.
Előzmény: tomcat73 (94)
rainman Creative Commons License 2005.02.17 0 0 97

ugyanis a kiépített struktúrát nem csak lakossági ügyfelek használják.

 

Mily érdekes, hogy némely konkurens csak és kizárólag a nem lakossági szegmenst kívánja elérni. Lakossági, "hijjálvissza" jóskákat (bocs, Józsefek!) nem szándékoznak kiszolgálni. Miért nem? Talán nem éri meg annyira?

 

Hinnéd, hogy az üzleti szegmensben ádázabb a verseny, és régebb óta?


Előzmény: tomcat73 (93)
rainman Creative Commons License 2005.02.17 0 0 96

Szerintem meg a matáv árait a piaci helyzet diktálja.

 

Amíg nem feltétlenül Ő a legdrágább, amíg az áraik miatti "elvándorlás" miatti bevételkiesés nem több a annál, mint egy esetleges jelentős árcsökkentés miatti bevétel-elmaradás, addig tartja az árait.

Persze közben kijön újabb díjcsomagokkal.

Adott esetben éppen a konkurensek ajánlataira válaszként.

Van pl. V-8 üzleti díjcsomag.

Van ritmus díjcsomag.

Van sokatmondó díjcsomag.

Van pl. XL, XXL. Van csevegő, van felező.

Van Tele-perc.

 

A használó számoljon utána, hogy a használati szokásainak melyik felel meg a legjobban. És váltson, ha megéri.

Persze van, hogy adott esetben éppen az üzletkötő számol utána, és ajánl váltást. Mire a használó felháborodik, hogyhát őt ne zaklassák ajánlatokkal.

Lehet hát a kedvükre tenni?

Előzmény: tomcat73 (94)
rainman Creative Commons License 2005.02.17 0 0 95

Es a Vodafone-nak megis megerte beszallni. Mert ez egy nyereseges uzlet, raadausl a jovo uzlete.

 

Hogy is indult a voda? Érdemi házózat nélkül, a konkurens hálózatát használva. Ezáltal haladékot kapva az igazán húzós befektetésekre.

És azért nézzük csak meg a voda mostani végződtetési díjait!

Mintha kissé asszimetrikus lenne. legalábbis a másik kettőhöz viszonyítva.

Előzmény: angyalhentes (92)
tomcat73 Creative Commons License 2005.02.17 0 0 94
Azt a hozzászólást csak mókának szántam, mert annyira védted a MATÁV-ot. Nézd, szerintem a matáv nem szolgáltatóként viselkedik hanem hatóságként. Árait nem a piac diktálja hanem a saját kénye - kedve.
Ha nem éri meg neki miért csinálja?
Annyira csak nem veszteséges, ha mégis szálljon ki.
Előzmény: rainman (91)
tomcat73 Creative Commons License 2005.02.17 0 0 93
Mert a mostani befektetés már nem térülne meg. De a MATÁV-é még bőségesen megtérült, ugyanis a kiépített struktúrát nem csak lakossági ügyfelek használják.
Inkább arról van szó, hogy a Deutshe Telekom a Németországban elszenvedett veszteségeit itt próbálja pótolni, mert No-ban már eléggé szarul megy neki.
Előzmény: angyalhentes (89)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.16 0 0 92
Csak egy pelda, hogy milyen az, amikor valakinek megeri. Talan meg emlekeztek azokra az idokre, amikor az akkor mar telitettnek hitt magyar mobilpiacert meg csak ket szereplo versenyzett, meghozza eleg kemenyen. Es a Vodafone-nak megis megerte beszallni. Mert ez egy nyereseges uzlet, raadausl a jovo uzlete. Biztak benne, hogy a mobilpiac meg 10 ev mulva is jovedelmezo lesz.

Miert nem tortent meg ugyanez a vezetekesen? Pedig ott meg a draga licenszt sem kell megvenni? Talan a szemet Matav ejszaka kitepkedte az elozo nap fektetett drotokat? Vagy pofatlanul alacsony araival megaakdalyozta egy olcsobb versenytars piacra lepeset? :)
Előzmény: rainman (91)
rainman Creative Commons License 2005.02.15 0 0 91

Milyen érdekes, hogy ha valaki nem áll be a matáv-anyázók sorába, hanem esetleg egy másik szempontot is megvilágít, arra egyből rásütik, hogy hát onnan kapja a fizetést.

És ha onnan kapja? akkor mi van?

Úgy látszik két nick is érdemesnek találta ennek hangot adni. (két nick?...)

Elhangzott a "szitokszó" hogy hát a matávtól kap fizetést... És most jobban érzitek magatokat?

 

Viszont továbbra is csak azt hajtogatják, hogy húdecsúnya monopolista.

Ma most mutasson bárki is bármely törvényi helyet, ami tiltja, hogy bármely más szolgáltató saját beruházásba saját hálózatot építsen, drótot húzzon.

Törvényi helyet nem fognak tudni felmutatni, max. gazdasági törvényszerűségeket: nevezetesen azt, hogy ha valami húdenagybuli, akkor a konkurencia is beruház, akár bármi áron, viszont ha nem akkora buli, akkor persze nem beruház, hanem csak síránkozik, hogy hát az a csúnya monopol....

 

Tele2 húz hozzám drótot? Ugye nem. Pantel húz hozzám drótot? Ugye nem..... még a mati mostani áraiért sem. Mert nem akkora buli. Pláne nem, ha csak hívásfogadásra akarok berendezkedni, vagy a "híjjá' má' vissza" metódusra.

 

És feltételezem, hogy pl. a matávnál (is) igenis rendelkeznek közép és husszútávú stratégiával. Feltételezem, hogy látják, hogy a vezetékes hagyományos telefonokat felváltja majd a IP telefon, a minnél nagyobb sávszélű netes kapcsolat, és hogy ezen az egyre növekvő sávszélességű neten keresztül lesz megvalósítva ezernyi kommunikációs forma.

 

Meg hát ugye a mobil kommiunikáció. Ami konkurense a vezetékesnek. Most a 3G van napirenden. A matávnál is. Ki hinné....

Előzmény: llamada (90)
llamada Creative Commons License 2005.02.15 0 0 90
Nade...itt nem is arról van szó, hogy a drót nem kell, hanem, hogy az egyébként havi 9-10k-t fizető ADSL ügyfeleket még nem kéne lehúzni 3k-val, illetve, hogy a telefont csak hívásfogadásra használó előfizetőket nem kéne elzavarni az alap minimum 3k havi költéssel. (Elsősorban hívásfogadás esetén az okos díjcsomagok nem érnek semmit, ha nincs 1.6k körül a havi fix kiadás rá, akkor nem piacképes ott a szolgáltatás.) Azt kell végiggondolnia a matávnak, hogy megállítja-e a vonalszámcsökkenést, vagy nem. Ha igen, akkor erőltessék meg az agyukat a marketingesek. Szerintem ők még Nálad is jobban keresnek abban a cégben, pedig sokkal kevésbé hatékonyak, mint Te itt.
Előzmény: rainman (79)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.14 0 0 89
Meselj, ha olyan marha nyereseges ez a piac, miert nem akarodzik senkinek se beszallni? A Pantel meg sajat halozatot is kiepitett. Megismetlem a mar a topikban is feltett kerdesemet: hany lakossagi Pantel hirdetest lattal eddig? Es cegest?
Előzmény: tomcat73 (87)
tomcat73 Creative Commons License 2005.02.14 0 0 88
Nem matávolok. A net miatt akartam csak de drágának találtam, hogy fizessek egy olyan szolgáltatásért amit nem veszek igénybe. Nem telefonálni akarok hanem netezni. Telefonra itt a mobil.
Ez szerintem egy kicsit árukapcsolásnak tűnik. Olyan mintha bemennél a boltba 1 liter tejért de azt csak akkor vehetnél ha veszel 1 kilo kenyeret is.
Előzmény: MErlin (80)
tomcat73 Creative Commons License 2005.02.14 0 0 87
Most, hogy felnyitottad a szemem azon nyomban rohanok és előfizetek 10 vonalra had legyen jó szegény- szegény matávank :)

Te náluk melózol? Nem szégyen csak kellemetlen.
Nem omlana össze a távközlési piac. Lennének beruházó. Most sem veszteséges, csak monopol helyzetben nem érdek az árcsökkentés.
Előzmény: rainman (79)
MErlin Creative Commons License 2005.02.14 0 0 86
Nem bonyolult - mint ahogy ezt te is kibontotad - a Matáv kihasználja a monobol helyzetét.

Egy alternatív gerinchálózat már van, Neophone (is) ezt hasznája.
http://www.pantel.hu/halozat/national.php?id=22

A neophonix szolgáltatásnál ki tudták hagyni a Matávot a hívás végződtetésig, már csak ezen keres a Matáv.
Ezzel a szolgáltatással jelentősen a Matáv (fogyasztói) ára alá mentek.

Egy nagy hátránya van jelenleg, (szélesávú) internet szükséges a használatához, ill. jobb minőségű szolgáltatáshoz még egy 15-20-25eFt IP telefon, vagy ATA egység.
Szélesávú internetezők döntő többsége ADSL-t használ, és minden ilyen ügyfél után vagy 10eFt befolyik havonta (ADSL előfizetés, 60-70%-ka, alapdíj + hálón belüli telefonálások).
A 200.000 ADSL használó megvan fogva, nekik csak akkor éri meg ha tényleg sokat telefonálnak az alapdíjat nem tudják (jelenleg) megspórolni, ill. ebből beruházni IP telefonra.
Ezért még nem kell tömeges előfizetői vonal csökenésre számítani a Matávnak.

Szélesebb tömegeket akkor érint majd az IP telefonálás, akkor van esélye kiváltani a vezetékes vonalakat, ha az internet kapcsolatott a fogyasztókig megoldják rádiófrekvenciás eszközökkel.
Tehát amint te is mondod önálló infrastrukturával kihagyják a Matávot.

A Pantel simán beengedi a Tele2 -sőket, mint ahogy beengedi az Euroweb/Neophonix-et.
Neki ez üzlet, ha a Tele2 is fizet akkor csak jöjönek.
Előzmény: angyalhentes (85)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.14 0 0 85
Ez azert bonyolult kerdes. Amerikaban tudtommal egeszen masfele penzugyi konstrukciokban mukodnek a telefontarsasagok, mas dologert kernek penzt, mint itt.

Realisan a mas europai orszagokba valo vegzodtetes araival lehet osszehasonlitani a magyarokat, amik meg igy is eleg magasnak bizonyulnak. De ugye ez csak akkor fog csokkenni, ha valaki infrastrukturaval is szolgaltat a Matavon kivul. De az meg draga es plane senki nem fog azert halozatot kiepiteni, hogy aztan a Tele2-soknek jo legyen. Ez az infrastruktura nelkuli szolgaltatok csapdaja.

Ebbol tenyleg csak az alternativ infrastrukturak kiepitese a kiut, ez a fapad-laz meg egyszeruen le fog csengeni.
Előzmény: MErlin (84)
MErlin Creative Commons License 2005.02.14 0 0 84
Bérelniük kell, de szerinted országon belül fajlagosan drágábban kapják az "internet vonalat" mint Amerikába?
Ezért drágább (csúcsidőben) magyarországra telefonálni?
Előzmény: angyalhentes (83)
angyalhentes Creative Commons License 2005.02.14 0 0 83
Dragan, de forgalomtol fuggetlenul. Akkor is berelniuk kell, ha belfoldre telefonalok.
Előzmény: MErlin (82)
MErlin Creative Commons License 2005.02.14 0 0 82
A(z) (internet) szolgáltatóknak méregdrágán bérelniük kell a külfödre kimenő vonalakat, különősen igaz ez az atlanti óceán alatt húzódó kábelekre.
Tehát igen drágább ha egy amerikai honlapot nézünk, mint ha egy magyart nézünk.

De most ne számoljunk ezzel a költséggel. A Mátáv magasabb végződtetési díja az elgondolkoztató.
Mert ugyanis a hívást/SMS-t fogadó vezetékes/mobil szolgáltató végződtetési díjat számol fel.

A kis Neophon/Pantel meg tudot állapodni az Amerikai, Kanadai ill. az EU-n belüli vezetékes szolgáltatókal olcsóbb végződtetési díjban, de a helyi vezetékes szolgáltatóval a Matávval csak magasabb díjban tudot? A Matáv erőfölényét/monopol helyzetét kihasználva megtehette, hogy nem adott kedvezőbb végződtetési díjat!
De lassan remélem tényleg csatlakozunk az EU-hoz és kénytelen lesz csökkenteni a végződtetési díjait a Matáv.
http://www.telefonguru.hu/hirek/hirek.asp?n=786


Neophon már legalább egy 3 éves cég, csak a Neophonix szolgáltatása új.
Tele2 meg van tapasztalata a felfutásban, nem egy nagyobb országban működik már.
Távközlés területén a versenynek köszönhetően lefelé mennek a percdíjak, ugye Pannon, T-Mobil, Vodafone.
Vezetékes területen a Mátáv monopóliáma miatt alig van változás, amíg teheti minél többet kaszál.

Előzmény: angyalhentes (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!