"sepregetsz? megőrültél? belehalsz az azbesztporba!"
Azért tedd hozzá, hogy ezen a ponton azért többszörösen is csúsztatva van a történet és egy linket is tegyünk mellé ami ide vezet -> (=
Szegény kérdezőt halálra rémítitek. Mint a minden buszmegálló és utcasarok árnyékából könyörtelenül támadó telített zsírsavak és egyéb koleszterinnel dúsított gyilkosok :)
Nyilván, az azbesztes pala nem játék. De nem is kell ennyire túlgondolni. A helyén kell kezelni és ennyi.
XVI. kerületben volt egy felmérésem ahol a család, gyerekekkel együtt tördelte le a melléképület paláit és taposták egy beton alapba. Na, ott azért bennem is eltört valami, de ez már tényleg az a tipikus két szeggel konnektorba nyalós eset...
Még az merült fel bennem, hogy krizotil típusú azbesztet mutattak ki a porban. Semmilyen szigetelés nincs a házon. Létezik, hogy az födémben, betonban van azbeszt, és nem csak a palában?
Tény hogy az azbesztszál ha bekerül a tüdőbe,ha sok , előbb utóbb tüdőrákot okoz. Ez a veszély amúgy első sorban a velük foglakozókat érinti, az azbeszt bányászokat, az azbeszt feldogozókat,stb.
Jellemző, hogy Bp. a Rákóczi -Kerepesi úton a házak fedése kb. 20%- ban még mindig azbesztpala fedésű ( egyszer kb 45 házig számoltam majd ráuntam.
A két bemutatott pala jellemzően a leggyengébb, főleg az a szürke szabványpala.
Az embert több száz veszély fenyegeti... egy ebből a pala.
képet nem néztem, de 99%, hogy azbesztos. mert az azbeszt nélkülinek az ára többszöröse az azbesztosénak és akkor már a cserép olcsóbb lett volna amikor építették. és talán hullámos azbesztmenteset nem is gyártottak (de ebben nem vagyok biztos).
sepregetsz? megőrültél? belehalsz az azbesztporba! speciális egész alakos, egyszer használatos védőruhában szokták bontani a profik, de a minimum az arcmaszk és az azonnali hajmosásos zuhany és ruhakidobás, ha magadnak csinálod.. ne dobáld, ne törd, ne porolj!
ha már porlik, akkor annak már annyi. csak rosszabb lesz. óvatosan maszkban szedd le az egészet és befogadja a területi vesz.hulladék lerakó. valamelyik cserépgyártó korábban akciózott is, h ad védőzsákot, ha nála veszel cserepet.
nem játék.. szomszédokat, kertet is elfertőzheted az azbeszttel.
Ugyanis sokat mozgok ebben a helyiségben, és olvastam kutatásokat, hogy az azbeszt bizony porlad és baromi káros. Csináltam egy söprést a földről, ebből a helyiségből, illetve egy másikból is, ami tuti azbeszt pala, az ez a négyzet alakú. Elküldtem vizsgálatra a két helyiségből összesepert port, krizotil típusú azbesztet tartalmazott. Azbeszt szigetelésem nincs, szóval a palából kellett kiporladjon a több évtized alatt. Csak abba vagyok bizonytalan, hogy hátha csak a négyzet palából hullott ki, és a hullámtető nem azbesztes.
Egy 6.5x10m alapterületű beton placc fölé szeretnék tetőt csináltatni, cserepeslemez fedéssel, beton tartólábakkal. A terület 6.5x7m-es része kocsibeállóként is lenne használva, ide ha lehet, nem tennék tartóoszlopot a külső "falak" síkján kívül.
Milyen tetőkialakításban érdemes gondolkodnom, ha minél olcsóbban szeretném megoldani a dolgot? Gondolom a féltető, a 7m hosszú gerendák miatt nem lenne túl ideális. Talán egy asszimetrikus nyeregtető lenne megoldás?
Az alap külső széle 40cm széles vasalt sávalapot kapott és van egy 50x50-es vasalt beton "tuskó" is az egyik széltől 7m-re, kb. így:
Szerintetek ezekre a lehetséges alátámasztási pontokra illeszthető egy asszimetrikus nyeregtető, 10m-es I gerenda, meg ilyen olcsóságok nélkül?
igen, a cserepeslemez nem terheli jobban, mint a meglévő pala. a cserép (kerámia/beton) viszont nehezebb.
hullámpala nem szokott beázni, de lehet h az már egy második fedés, és korábban cserép alatt már elázott. ezt csak bentről látod.
az hogy mit használsz, részben vallás kérdése.. és hogy a helyi előírás mit enged. a mostanitól minden szebb lesz. nekem a legautentikusabb bontott cseréppel lenne (próbálj kétfülest szerezni, ne egyfülest).. de nem az én házam
Ja, pécs körül. ez saccra 21m2 az egy tetőoldal. Elvileg ugye cserepeslemez lenne jó, mert azt biztos elbírja a szerkezet. De a cserép mintha olcsóbb lenne valamivel m2-re. Szal ha mégis cserélni kéne a szarufákat is, akkor már inkább cserép mi?
Sztetek ennek a kis háznak (kb 30m2) mennyibe lenne a tetohejazat cseréje? Tehát pala lebontása elszállítása, fóliázás, lecezes, új hejalas(mondjuk cserepes lemez), megnyujtani kicsit a kilogasokat, lamberiazas ahol kell, ereszcsatorna.. induljunk ki abból hogy a tetőszerkezet jó.
Illetve az sem mindegy, hogy milyen technikával "lemezeltek" a srácok :)
Sok helyen látom, hogy csak odaillesztik a táblalemezt és tele lövik gumis csavarokkal.
Mi például úgy készítjük az ilyeneket, hogy sehol sem látsz kötőelemet. Omegalemezes megoldással vagy simán bekorcoljuk, mintha a tetőn lemezfedés lenne.
Ezek ugye sokkal idő és szerszámigényesebb folyamatok, így jóval drágábbak is.
Ez pl egy omegalemezes munkám volt:
Szeretem csinálni, de elég drága, így kevesen rendelik. Rengeteg helyszíni munka van vele, mire összeáll.
Azért pontosabban kellene tudni, hogy mennyi fát festettek, hány rétegben, mennyi felületet bádogoztak, milyen anyagokkal, stb. És ugye az sem mindegy, hogy tanyán, vagy elit környéken van-e a kégli :)
Üdv! Csak egy kérdés, egyik szomszéd most csináltatott oromzatot, konkrétan fémlemez került az oromdeszkára, tetőszegély lemezek is cserélve, ereszcsatornák cserélve (7-8m hossz a ház), oromzatból 3 van, mert szinteltolásos a ház, ezenkívül lambériák, faanyagok lazúrozva (ereszaljak), illetve még egy külső fogópár(?) gerenda lett cserélve az oromnál, reális erre az 1.9 milla anyag és munkadíj? Én lehaltam amikor meghallottam..