Heló! mindent cseréltem már, csak gyújtótrafót nem, pillanatnyilag nincs eggyáltalán szikra. A trafónál nagyon kicsi ellenállásokat lehet mérni. Mennyinek kellene lenni e?
A lendkerék biztosan tirisztoros? És fixen ül az éken? (Jeladót nézted? Mérd ki, 24-30 ohm között kell lennie. Habár ez olyan hibát nem produkál, hogy a gyújtást ide-oda szórja.)
Mert ha igen, akkor üzemképes motorról a gyertyától kezdődően egyenként kicserélni a részeket, így talán kideríthető, ki a ludas.
Sziasztok! Mi okozhatja tirisztoros gyújtásnál, hogy a motor ha nagy ritkán beindul, stroboszkóppal nézve össze vissza adja a szikrát, majd le is áll? Alaplapot, gyújtótekercset, tirisztort, gyertyát, gyertya kábelt már cseréltem!
Ez teljesen pontos megfogalmazás! Semmi ellentmondás! Ugyan értékesíteni csak eszmeileg lehet az utat és a célt is, de aki végijárta majd használja, az teljesen mást él át, mint aki megvásárolta és használja. Amúgy meg igen előnyös, mikor valaki az utolsó rezdülésekig tudja, hogy min ül éppen. Távol áll tőlem maga a versenyzés, de több eredményes (nem Simson) gépet építettem már amatőr versenyekre. Nagy többségében az a pilóta volt sikeresebb, aki képben volt műszakilag is.
Remélem nem vetted komolyan! Biztos hogy Simson, már csak azért is, mert a blokk oldalán ott a felirat. Azért ez már egy más kategória, mint az utcai, ami azért akkor is a legjobb volt.
Ezt a rendszert ha jól emlékszem, a F1-ben alkalmazták már, de betiltották. Mármint a változtatható variációt. A kipufogók mindegyike az úgynevezett Helmholz-rezonátorból indul ki, ami egy hengeres tartály, merőleges végekkel. Ez egy jól leírt egyenlet szerint méretezhető. Az elvet a Yamaha "Yeis" szívó oldali rendszerében is alkalmazza/alkalmazta a keverék túldúsulása ellen. Itt gyakorlatilag egy rezonáns hullámhosszon a porlasztón oda-visszaáramló levegőt blokkolja, amely enélkül kétszer is felvenné a beállított benzinmennyiséget. Kipufogónál sima kúp esetén 8 fok körül van a leghatékonyabb energiavisszanyerés, meredekebb csak akkor jobb, ha le tudja követni az áramlás. Itt jön képbe a szegmentálás. Meredekebb szög hatékonyabb, de ez csak akkor lehet, ha fokozatosan nő a szög. Az egyre hatékonyabb működés viszont egyúttal a működési sávot teszi egyre keskenyebbé. A különbség óriási is lehet, nagyon kesekeny sávban egy motor akár közel kétszeres teljesítményt is kaphat a rendszertől, míg szélesebb sávban 30-50 (folyton változó) százalékkal lesz több a kraft. A mértetezés csak nagyjából lehetséges, szinte mindug kísérleti eredmények muzsikálnak jól. A probléma bonyolult, a hőmérséklet, a nyomás, a hangsebesség, a rendszernyomás, stb. mind változó a kpufogógáznál. Ezek pedig egy folyton változó rezonáns frekvenciát adnak, amihez alkalmazkodni kéne. Amíg volt 2T fejlesztés, a kipufogóknak külön fejlesztőrészlege volt. Az viszont tévhit, hogy egy erősen szegmentált típus biztosan jobb is, csak illene jobbnak lennie. Tessék csak megnézni egy NSR 250 kipufogóját. Nincs túlgondolva, de mondhatni elég hatékony.
Akkor, a Mota eredményei alapján változtattam pár dolgot.
A könyök 45 mm-el hosszabb lett, a belly 35 mm-el rövidebb, a végcső 15-ről 14-re szűkült, az átömlők felülete, azonos vezérlési szög mellett kb 70 százalékkal nőtt.
Bing 18/88, szekunder 1:5.
Így használtam pár évig, 9000 km-t ment, gyűrűhézag ezalatt 0,2-ről 0,7-re nőtt.
Használható volt, három sebességgel, még úgy is hogy a harmadik fokozat csak síma áthajtás, azaz "direkt" váltó.
Nem tartottam soknak a kopást ennyi km-el.
De, mondom, harminc éve volt, ma nem így csinálnám.
Hát tudod, ez egy kicsit rám is van szabva, tekintve, hogy majdnem két személy vagyok tömeg tekintetében. Elejétől használható, 5500-ig kb. úgy megy mint egy széria 70-es. Efölött 8000-ig egy szélessávú rezó tartmányán belül van végig. Telejesítménye 9-10 Le lehet, nagyon kellemesen motorozható. Komoly szembeszél esetén ötödiket csak a rezósávban lehet kapcsolni, azaz negyedikben ki kell húzatni. Ha nem siet az ember, utazósebessége kb. 70 km/h. Innen bármikor simán kihúz, ha nincs erős szembeszél. Ez a rezó nem olyan hatékony, mint a versenyváltozat, viszont a nagyon széles működési tartomány itt fontosabb. Egyébként van másik, a gyáriból átalakított kipufogóm is. Ezzel max. 90 km/h a vége, de alsó-közép tartományban sokkal agilisebb. Ennél optimálisabban nem sikerült összehangolnom, de nem állítom, hogy nem lehetne jobb. Minden esetre amit elképzeltem, azt nagyjából elértem.
Mekkora fordulatszámtól használható? Lehet érdemesebb egy alul nyomatékos vezérlés feltöltővel, nitróval, mint felülre hangolt motorral magas fogyasztással vijjogtatva kínlódni a forgalomban.
Igazat adok Neked. El kell dönteni annak, aki tuningolni akarja a motorját, hogy mit szeretne elérni. Nekem az volt a fontos hogy maradjon utcai az 50-es motorom, de a végsebessége, ereje növekedjen. Vagyis, városi forgalomban biztonságosan lehessen vele közlekedni. Nekem ez sikerült, a végsebessége 70 fölött van, a lámpáknál jól gyorsul. Nekem ennyi elég. Aki többre vágyik, az az Ő dolga, de tudnia kell hogy sok veszélyt is vállal.