Keresés

Részletes keresés

llang-ilang Creative Commons License 2019.03.15 -2 0 166013

"1Mó 2:4 nem kell messzire menni, hogy ugyanazon szót, fogalmat találjuk a 6 szakaszra, mint egyetlen nap.

Nem is kell tekergetni...."

 

Ugye erröl volt már korábban is szó... A 2,4 ben egy névelő nélküli YOM van nem ugy mint az előző 6 szakasznál. Az ilyen szókapcsolatu yomot pedig azt jelenti "mikor", ahogy Károli ezt jol is forditotta. Az uvf forditásba ez egy hiba.http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150714447&t=9003631

 

 

"A hetedik napnál nem irja, hogy este és reggel, hetedik nap. csak kijelenti, tehát még tart...

Ha a napok egyformák hogyan tart?"

 

A 7. nap már nem a teremtés része volt. Az idő elkezdődött, Ádámnak és Évának ez volt az első teljes napja.

A biblia azt irja hogy Isten a 7. napon megnyugodott (multidő) minden munkájátol. Az uvf talán azt irja hogy Jahova még most is nyugoszik (jelen idő), mert tart a 7. nap?

Előzmény: Törölt nick (166010)
llang-ilang Creative Commons License 2019.03.15 -1 0 166012

"...és ha most hozzá kezdenék a az igeidőkhöz, és azt elemezgetném.....

Beszélhetnék a befejezetlen idejűről, ai ninc befejezve, foyamatos, mint műveltető, és rámutatnék a befejezettre, ....



Akkor most jól értem-e a hallgatásodat? Mégsem elemzed nekünk az igeidőt, és a folyamatos elhuzódó teremtést nem támasztod alá a genezisböl? Mégpedig azért mert nincs ott ugye? Akkor te egy messziröl jött ember vagy.

Előzmény: Törölt nick (166000)
llang-ilang Creative Commons License 2019.03.15 -2 0 166011

" Ezt sikerült összeraknod. Mivel a nap a 4. napon lett teremtve, nyilván a 3. napon nem volt látható. Hogy lenne látható az ami nincs:)? "

 

"Hát ennyit a logikáról. :)

 Mi világitott, és szabta meg a 24h az első három napban? 

Mert ha a 4. napon tette oda az Isten, akkor mi határozta meg az előző 72 h ciklusát?"



Idézem neked hogy mi határozta meg a ciklusokat:

 

"... elválasztá Isten a világosságot a setétségtől. 
  És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap.  "

 

Tehát a nappalok és éjszakák, reggelek és esték váltakozása határozta meg a 24h ciklusokat.


Érdekesség hogy az uj jeruzsálemben soha sem lesz éjszaka, és mindez ugy hogy világitó égitest sem lesz  "... ott éjszaka nem lesz; és nem lesz szükségök szövétnekre és napvilágra; mert az Úr Isten világosítja meg őket,Jel 22,5

 

Ja igen, a  logika. Pontosan mire is akarsz a logikával utalni?

Azt olvassuk ugye hogy a 4. napon teremtette Isten a napot és a holdat...mégis hogy jut eszedbe hogy kijavitsd,meghazudtold és az első napra tedd?

Mert hogy logika?

Hogy jön ide a logika és abbol is miféle? Szerinted ez a logikus, öreganyám szerint pedig amaz, én pedig a 3. variációt tartom logikusnak...és komolyan ilyennel jössz hogy logika?

 

Egyáltalán maga a teremtés nem is logikus, az élettelen halott anyagbol hogy lenne már élő? Abban sincsen logika hogy a semmiböl létrejön valami, micsoda butaság ez már hogy a semmiböl teremteni...pedig éppen ezt irja a biblia:

 

Zsid 11,3Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy a mi látható, a láthatatlanból állott elő.

 

Mennyire logikusak a csodák? Lehet hogy Dánielt mégiscsak megették az éhes oroszlánok? Jézus csodálatos halszaporitása csak egy jólszervezett gasztronómiai akció volt, mert logika?
Na de  máris sokkal több figyelmet szenteltem ennek az átgondolatlan félmondatnak mint amit érdemelt volna.
 



 

Előzmény: Törölt nick (166000)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.15 0 0 166010

Amúgy érdekes, hogy milyen módon érvelnek azok, akik le akarják rontani egy bibliai idézet igaz értelmét. "

Nagy a különbség a lerontás, rombolás, szándékosság, ÉS! a törekedés a pontos megismerésre.

 

1Mó 2:4 nem kell messzire menni, hogy ugyanazon szót, fogalmat találjuk a 6 szakaszra, mint egyetlen nap.

Nem is kell tekergetni....

 

A hetedik napnál nem irja, hogy este és reggel, hetedik nap. csak kijelenti, tehát még tart...

Ha a napok egyformák hogyan tart? 

 

De, mindegy is. :) 

Mert újra és újra ugyanazon körök, mint hanglemezen mennének...

 

azt viszont mondom, hogy van akit nem a lerontás, rombolás motivál. :)

Előzmény: Törölt nick (166009)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.15 -2 0 166009

Itt van egy másik idézet: "Megtartsák azért az Izráel fiai a szombatot, megszentelvén a szombatot nemzetségről nemzetségre, örök szövetségül. Legyen közöttem és az Izráel fiai között örök jel ez; mert hat napon teremtette az Úr a mennyet és a földet, hetednapon pedig megszünt és megnyugodott. (2 Mózes 31:16,17)

 

Ugyanez az indoklás!!

 

Persze tudom, hogy ez az "örök" a héberben "oh-lam", ami más helyeken nem feltétlenül matematikai értelemben vett örök, hanem csak hosszú idő. De a "yom" itt is 24 óra! 

 

Két ilyen hatalmas összhangzó indoklás, és valaki erre azt mondja, hogy ezekben a "yom" nem 24 óra?

 

Amúgy érdekes, hogy milyen módon érvelnek azok, akik le akarják rontani egy bibliai idézet igaz értelmét. Ez az érvelés így működik: Megnézik, hogy ez az idézet milyen szavakkal van leírva. Majd kiveszik ezen idézetből azt a fő szót (vagy több szavat), amely legjobban fejezi ki az idézet mondanivalóját. Rákeresnek erre a szóra és megnézik, hogy még hol fordul elő. Ha pedig találnak egy egészen más helyen egy mondatot, aminek nem pontosan ugyanaz az értelme, mint az előző idézetének, akkor kijelentik: ezen idézet értelme nem igaz, mert valahol egészen máshol, máshogyan szerepel. Ezt a fajta kritikát rá lehetne egy mesterséges intelligenciára bízni, amivel először megtanítatnák a héber meg görög nyelvet. Aztán azt a feladatot adnánk neki, hogy keressen ilyen eseteket. Lehet, hogy ilyen alapon alig maradna igaz kijelentés?

 

 

Előzmény: dombodea (166007)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.14 -2 0 166008

Olvasd el a 2Mózes 20:11-et. Ez azt indokolja, hogy miért kell a 7-ik napot megszentelni és miért ekkor kell megpihenni a munkától.

 

"De a hetedik nap, az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt." Ha most - tegyük fel - a "yom" szó itt nem 24 órás nap lenne, akkor ez milyen buta indoklás lenne?

Előzmény: dombodea (166007)
dombodea Creative Commons License 2019.03.13 0 1 166007

A Biblia beszél ugyan hat teremtési „napról”, de azt nem mondja, hogy ezek 24 órásak voltak ("Isten ezek után megnézett mindent, amit alkotott, és mindaz nagyon jó volt. És eljött az este, majd a reggel. Ez volt a hatodik nap." 1Mózes 1:31). Tudni kell, hogy a Biblia a „nap” szóval különböző időtartamokra utal. Például a teremtés egész folyamatáról ezt írja: „amely napon Jehova Isten földet és eget alkotott” (1Mózes 2:4). A teremtési „napok” feltehetően több ezer évig tartottak ("Mert ezer év annyi a szemedben, mint a tegnapi nap, amely elmúlt,aés mint egy éjjeli őrszolgálat." Zsoltárok 90:4).

Remélem, így érthető! :)

Előzmény: Törölt nick (166005)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.12 0 0 166006

Éden, nappnyugta, 19:OO, óra indul...

Isten megalkotja édent, nvények, álltok, ember... befejezi még  a megkezdett édeni nap reggelén, vagy legyen nappal.

 

Milyen mintát mutat nekem az Isten?

Cirka azt amit ma is lefogok rendezni, és indulatba jövök mindjárt a kv-m után. Bevásárlós nap van egy hónapra szoktam, és végeznem kell pár óra alatt. sóval ereszd el a hajam, nagy kapkodás... :)

 

ha ilyen elveket gondolatokat allunkk, miért csodálkozunk, hát hogy a tagadók egy tákolmánynak nevezik a viágunkat? Mert nekem ezen példa alapján azt mutatná az Isten, dolgoz 6 napon át rvérzésig, búing tempóban, hetedik nap pedig liheghetsz kicsit. :)

 

Nem csak mintát ad a beosztásra, hanem végzésre is, tempora is. :)

Előzmény: Törölt nick (166005)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.12 0 0 166005

Értem. Édeni időszámitás szerinti egy nap, 24h.

ott a műhely ott készül minden. onnanvan szétszórva. 24h belül elkészül minden ami arra a napra van tervezve.

 

ha nem igy van, em az éden a műhely, éés Isten mindenho dolgozik, akkor nem 24h, éés a leirás sem fedi a valóságot.

 

szó sincs csúsztatásról, próbálm megérteni a nézeteket.  és emondom felvetéseimet.

Mózesig azt se tudták, hogy szoombaton heverészni kééne.

bár a pihenőnapot már egyiptomban is tartották, feltehetőeg egyiptom beleegyezéésééve, és annak ritmsa szerint, mert egyiptom is tartotta.

Előzmény: Törölt nick (166004)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.12 -2 0 166004

"azaz innen a földről nézve, amit Mózes láthatott látomásban."

 

Nem a földről nézve (már megint ne szúsztass), hanem a föld egy kitüntetett pontjáról nézve, Ádám és Éva lakhelyéről nézve. Nem volt arra szükség, hogy Mózes az egész könyvét látomásban kapja. Hiszen folyamatosan fennmaradhatott ez a beszámoló, mert amikor még Ádám és Isten között jó volt a viszony, Isten szóban elmesélhette Ádámnak a történetet (elvégre jóval Mózes előtt már indokolni kellett a 6 napos munkát meg a 7. napi pihenést). Úgyhogy abban a régi időben, amikor még írás nem létezett, szóban adták át a történeteket, generációról generációra.

 

" Édenben beköszötő este... ai az ellenkező oldalon épp reggel?"

 

DE KIT ÉRDEKELT AZ ELLENKEZŐ OLDAL? :-)) Hiszen azt sem tudták, hogy VAN ellenkező oldal! Miért kellett volna Istennek Ádámot ilyesmivel terhelni? Akkor már csillagkapukról, meg téridő ugrásokról meg rejtett dimenziókról is beszélhetett volna neki :-)

Értsd meg, hogy Isten elmagyarázta a dolgokat Ádámnak, olyan nézőpontból, hogy Ádám ezt megértse, és a 7 napos teremtési ciklust mindjárt tudja utánozni. Hiszen az Édenben való létezés sem abból állt, hogy Ádám minden nap lustálkodott meg nem csinált semmi!

Előzmény: Törölt nick (166003)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.11 0 0 166003

Jól mondod, az irói nézőpont. :)

azaz innen a földről nézve, amit Mózes láthatott látomásban.

 

Mert az kézenfekvő, hogy Ádám nem láthatta a saját alkotását, és azt sem ami előtte volt.

Kell tehát egy közvetitő, az irő maga, az ő nézőpontja, hogy itt áll a földön. legyen tehát az egykori Éden helye ez a hely Ott áll és figyel, lát, amit lát azt pedig eirja....

 

A probléma nics megoldva, mert az ember teremtése, csak-csak... ott álll mózes, látja ahogy Ádám életre kell.

De, ez a hatodik nap (szakasz) A föld pedig teljesen be lett addigra népesitve állatokkal.

Tehát ha Isten ott Édenben alkot mindent, akkor ez alatt a 24h alatt a jegesmacitól kezdve... a kacsacsőrűig minden ott lett alkotva, De, ezt megelőzően a növények... stb. szóvval onnan dobálta szét Isten, teleportálta a növényeket állatokat?

És az édeni helyhez mérten van tehát este és reggel? 

 

Mert ha nem ott volt a műhely, akkor Isten mikor kezdett neki? Édenben beköszötő este... ai az ellenkező oldalon épp reggel?

 

1Móz 1:20 És monda Isten: Pezsdüljenek a vizek élő állatok nyüzsgésétől; és madarak repdessenek a föld felett, az ég mennyezetének színén.

 

Előzmény: Törölt nick (166002)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.11 0 0 166002

"hogy itt este, de a föld egy másik pontján ez pont a reggel. Oda akarok kilyukadni, hogy Isten az egész föld felülletén alkot, teremt. Hol kezdődik tehát az este? és hol ér végett a reggel?"

 

A válasz egszerű. Nem az egész földet kell venni, hanem csak azt a földterületet, ahol Ádám meg Éva élt. Ugyanis ez a történet emberi nyelven van elmondva, logikus, hogy az első ember szemszögéből volt leírva, és nem a vízben úszkáló halak szemszögéből.  

Előzmény: Törölt nick (166001)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.11 0 0 166001

Megint főzőcske, és közben kattognak dolgok a fejemben...

szóval meg is mostam gyorsba a kezem, hogy ezt leirjam. :)

 

este, és reggel, első nap. (mert próbállom megérteni amit mondasz, legalább is a nézeted.)

aztán az jut eszembe, hogy épp most ment le a nap, szóval este...

És az jut eszembe, hogy jó, rendben, hogy itt este, de a föld egy másik pontján ez pont a reggel.

 

Oda akarok kilyukadni, hogy Isten az egész föld felülletén alkot, teremt. Hol kezdődik tehát az este? és hol ér végett a reggel?  

 

Vagy az egész golyóbison egyszerre volt este, és reggel? :) 

 

Naah, vissza főzőcske...

Előzmény: llang-ilang (165999)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.11 0 0 166000

" Ezt sikerült összeraknod. Mivel a nap a 4. napon lett teremtve, nyilván a 3. napon nem volt látható. Hogy lenne látható az ami nincs:)? "

 

Hát ennyit a logikáról. :)

 

Mi világitott, és szabta meg a 24h az első három napban? 

Mert ha a 4. napon tette oda az Isten, akkor mi határozta meg az előző 72 h ciklusát?

 

Előzmény: llang-ilang (165999)
llang-ilang Creative Commons License 2019.03.11 0 0 165999

"A héber nyelvnek 13 szava van az idő kifejezésére, ebböl 11 darab a hosszu idő kifejezésére szolgál. A  "qedem" örök és a "olam" szavak használatával sokezer évet kilehetne fejezni."

 

Mutatnál esetleg mintát! Persze ha van kedved. ! :)

Mutasd meg hol szerepelnek ezek a szavak, majd vedd ki azokat,és ted be,helyetesitsd be a teremtési napoknál, nézzük meg hogyan is mutatna akkor az a leirás.? "

 

 


Ezek a szavak mind kombinálhatóak a  yôm al igy minden lehetőség adott a héberben a hosszu vagy rövid idő kifejezésére:


et - ugy általában jelenti az időt"

ad- mint "örök" előtagokkal használják

 qedem-gyakran öregnek, réginek fordirják, 

nesah-állandóan, örökké, 

tamîd-folyamatos, örök
ôlam -örökké, öreg

dôr-generáció‘

orek-napok hosszára használják yôm al együtt, szezon, idő

mô’ed- szezon

rega’-azonnal, pillanat

Pl Mózes használhatta volna a ‘ôlam- szót ami régit, öreget jelent kombinálva többesszámu napokkal (yom) egy hosszu idő kifejezésére. De ugyanilyen alkalmas lett volna a qedem-is régi, öreg napokkal való kombinálása, és mégsem tette.


Ezt is irtad korábban:"Hogyan mondanád el, még egy olyan művelt embernek is mint Mózes, hogy bizony a hat szakasz, hat igenhosszú időszak? évek, évezredek, vagy több." 

 

Nohát, most kiagyaltál egy nemlétező problémát mint ha a biblia irójának nem lett volna eszköze egy hosszu időszakasz kifejezésére, gratulálok, de ez a probléma sohasem létezett, hiszen olvasd csak:


"...a folyóvizen tul lakoztak a régi időkben(mê-‘ō-w-lām,) a ti atyáitok..."

"...ezek voltak annak a földnek lakosai eleitől (mê-‘ō-w-lām,) fogva

"1Sám 27,8 Elmélkedem a régi napokról(yā-mîm), a hajdankor éveiről.  Zsolt 77,5 
 Van valami, a miről mondják: nézd ezt, új ez; régen volt már száz esztendőkön át(lə-‘ō-lā-mîm,), melyek mi előttünk voltak. "Préd 1,10

" Emlékezzetek meg a messze régi dolgokról (mê-‘ō-w-lām;),..."

Ésa 46,9 Ki megjelentem kezdettől  (ū-miq-qe-ḏemfogva a véget ...

Ésa 46,10 "...kelj föl, mint a régi időben (qe-ḏem,), a messze hajdanban (‘ō-w-lā-mîm;)!..." 

Ésa 51,9 "...Bizony régóta (mê-‘ō-w-lām)széttörtem a te igáda....t" Jer 2,20
"...ezt mondja az Úr. Kemény nemzet ez, ős időből  (mê-‘ō-w-lāmvaló nemzet ez;..."jer 5,15
"Megemlékezem az Úrnak cselekedeteiről, sőt megemlékezem hajdanimiq-qe-ḏem csodáidról; Zsolt 77,

"Örök időktől (mê-‘ō-w-lāmfogva felkenettem, kezdettől, a föld kezdetétől fogva Péld 8,23
"...ki mondta meg ezt régtől (miq-qe-ḏem) fogva és jelenté meg előre?..." Ésa 45,21 STB


Nézd csak mennyi korrol, régi időkröl, elnyuló időegységröl olvasunk, az irásban és nem gondolom hogy azért mert Ésaiás vagy a zsoltáros müveltebbek lennének mint Mózes...
Közben felhivnám a figyelmed hogy most csak egy általad vélt lehetséges problémát zártunk ki, noha ennek fölmerülése is érthetetlen mert a Biblia nem bizza a fantáziánkra a teremtést.  



"a negyedik napon vállik (azaz kezd láthatóvá válni a fény forrása, a nap.)"

 

Ezt sikerült összeraknod. Mivel a nap a 4. napon lett teremtve, nyilván a 3. napon nem volt látható. Hogy lenne látható az ami nincs:)?


"a negyedik szakaszban látja tehát a napot mint forrást. a holdat, és csillagokat. Ekkor határozza meg Isten a napot, azaz mint 24h forma."

 

A 24h forma meghatározása már korábban megtörtént:

 

1Móz 1,5 És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este éslőn reggel, első nap.

 

Az itt szerelő yom kapcsolódik a "echad" hoz ez a két fogalom igy együtt csak felsorolásokban szerepel az 1,5 ben lévő yom pedig a felsorolás kezdete, és itt határozza meg az első yom  értékét, a mi a fejezet hátralévő részében folytatódik.



"és ha most hozzá kezdenék a az igeidőkhöz, és azt elemezgetném, akkor bizonyára jönne a bellemagyarázás, meg  J.W. mit ir stb. :)

Beszélhetnék a befejezetlen idejűről, ai ninc befejezve, foyamatos, mint műveltető, és rámutatnék a befejezettre, akkor sem értenéd.s előre bocsánatot is kérek! nem a szellemi képességeidre utaltam ezzel, hannem arr, hogy hiányosság :)

 


Kérlek beszélj a folyamatos elnyuló teremtésröl, hol beszél erröl a genezis? Az én hiányosságaimat pedig mellőzzük itt, annak csak számos volta miatt is külön topikot  érdemes nyitnod ha tárgyalni akarod.... 


Az irás kifejezhetett volna  egy elhuzódó folyamatos teremtést ahol a szakaszok egymásba érnek-amiröl te beszélsz. Akkor miért nem teszi??


Hogy lehet az hogy a 7. teremtési korszak még mindig tart és nem ért véget? A biblia ilyet nem ir. Azt irja hogy Isten  megnyugodott, megpihent  a teremtés munkájábol a 7 napon, nem pedig azt hogy még most is nyugszik.

Tehát vegyük csak át ezt a befejezetlen idejü teremtést ahogy mondod...

Előzmény: Törölt nick (165996)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 165998

Ezen a site-on 2 topikot látogatok, ezt, meg az Isten létezik? c. 

A másikba időnként nézek be, rendszertelenül olvasom.

Ide, naponta benézek többször is, olvasok mindenkit. 

Elnézést kérek, nem mindig akad időm mindenre reagálni, van amire amúgy se akarok. Bár megtehetem/ném, hogy akkurátusan válaszolgatok, vannak azonban magamnak kijelölt napi feladataim, amik időigényesek. Így azokra válaszolok amikben érdekelt vagyok, amik felkeltik a kíváncsiságom. ..

De, azért olvasok. :)

Előzmény: claas patrol (165994)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 165997

javit, Nitrogén. :)

Előzmény: Törölt nick (165996)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 165996

"A héber nyelvnek 13 szava van az idő kifejezésére, ebböl 11 darab a hosszu idő kifejezésére szolgál. A  "qedem" örök és a "olam" szavak használatával sokezer évet kilehetne fejezni."

 

Mutatnál esetleg mintát! Persze ha van kedved. ! :)

Mutasd meg hol szerepelnek ezek a szavak, majd vedd ki azokat,és ted be,helyetesitsd be a teremtési napoknál, nézzük meg hogyan is mutatna akkor az a leirás.? 

 

"Másodszor Isten a 3. napon megteremtette a növényvilágot. Hát nem sok esze van ha igy tett mert a növények elpusztulnának egy ezer éves sötétségben,majd sokezer évet várnak még a növények szaporodásához szükséges rovarok megteremtésére (5. nap):)"

nem figyelsz! :)

Nem azt mondtam, és a Biblia sem azt mondja, hogy a 4. napig sötétség volt.

azt mondtam hogy szürt fény volt addig. (nem tudom,hogy mennyi a nappali fényerő lumen, mikoor a nap ragyog, és nem tudom mennyi a borult időben, mindegy is. szemmel is érzékelhető a különbség.)

a föld alkotásánál, maga a föld kezdetben kietlen és puszta. Nem irja le, hogy a föld tele vulkánokkal, forrong és folyamatosan változik. a légkör, ami nem a ma ismert oxigén, hidrogén... stb. Hanem egy teljesen más gázokból és por és füstfelhő takaróból álló légkör veszi körbe a földet. megemliti a biblia a lehüllés folyamatát, mikor a vizek már lehülve cspfolyossá tengereket oceánokat formának, és elvállik a a viz a száraztól. viszont a szennyezet füst, hamu, és más gázok a légkörben vannak, a napfényét erősen megszűrik. Tehát egy szórt fény érkezik a földre.

annyi fény, hogy bizonyos növényeknek elegendő, tehát az életfenntartásához már elegendő, alkalmas.

errőll beszéltem. :)

volt valami fény, nappal, és semmi az éjszaka.

 

a negyedik napon vállik (azaz kezd láthatóvá válni a fény forrása, a nap.) 

Mózes, bizonyára látomásban látja a teremtés szakaszait. itt áll a földön és innen szemléli a történéseket, mint egy felgyorsitott filmfelvétel. ezt nevezik irói szempont, szemszög. Innen a földrőll látja a olgokat.

a negyedik szakaszban látja tehát a napot mint forrást. a holdat, és csillagokat. Ekkor határozza meg Isten a napot, azaz mint 24h forma.

 

1Móz 1:14 És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek.
1Móz 1:15 És legyenek világítókul az ég mennyezetén hogy világítsanak a földre. És úgy lőn.
1Móz 1:16 Teremté tehát Isten a két nagy világító testet: a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjjel; és a csillagokat.
1Móz 1:17 És helyezteté Isten azokat az ég mennyezetére, hogy világítsanak a földre;
1Móz 1:18 És hogy uralkodjanak a nappalon és az éjszakán, és elválasszák a világosságot a sötétségtől. És látá Isten, hogy jó.
1Móz 1:19 És lőn este és lőn reggel, negyedik nap.

 

H215 אוֹר ('ôr)
Kal
1) világít, kivilágosodik, ragyog
Nifal
1) kivilágosodik, felragyog, (az ég) felderül
Hifíl
1) fényt ad, megvilágít, megvilágosít, világossá, fényessé tesz
2) fényt gyújt, tüzet gyújt
3) felragyogtat, rávilágít (Isten arca vkire)

Etimológia: ige (verbum).
Ejtsd: ór.

 

és ha most hozzá kezdenék a az igeidőkhöz, és azt elemezgetném, akkor bizonyára jönne a bellemagyarázás, meg  J.W. mit ir stb. :)

Beszélhetnék a befejezetlen idejűről, ai ninc befejezve, foyamatos, mint műveltető, és rámutatnék a befejezettre, akkor sem értenéd.

s előre bocsánatot is kérek! nem a szellemi képességeidre utaltam ezzel, hannem arr, hogy hiányosság :)

 

preizen elválasztom én is, ma sámlit készitek. estére látszik már hogy az bizony sámli lesz. Ha, bocs, nem este, reggelre látható hogy sámli lessz.

háromnap mulva pedig azt mndom, Nah, kész a sámli, de még csiszolás lllakkozás holnapután :)

 

Nekem a 49k sem fér bele, bár ez is csak 42k év, mert hatodik nap befejezte.

 

 

 

Előzmény: llang-ilang (165995)
llang-ilang Creative Commons License 2019.03.08 0 0 165995

"Hogyan mondanád el, még egy olyan művelt embernek is mint Mózes, hogy bizony a hat szakasz, hat igenhosszú időszak? évek, évezredek, vagy több.

Nilvánvaló, hogy olyan fogalmi kört fog alkalmazni az Isten, amit az ember megért, felfog."

 

Nagyon egyszerüen! Pont ugy ahogy a Biblia oldalan sokszor megtette:

PL Mik7,20 ahol az "ősisők" et használja vagy Zsolt 44,2 Ésa 63,11 mint a "régi idők napjai", ahol többezer évet fejez ki...Ám 9,11 ugyanigy stb....

 

Nyelvtanilag tehát ha Isten egy hosszu teremtési korszakot akar kijelenteni Mózesnek erre számos lehetősége lett volna, és mégsem használja.

 

Korábban is irtam már ezt neked de nem figyeltél. (Lehet hogy most is lepattan : ))

 

A héber nyelvnek 13 szava van az idő kifejezésére, ebböl 11 darab a hosszu idő kifejezésére szolgál. A  "qedem" örök és a "olam" szavak használatával sokezer évet kilehetne fejezni.

 

Használhatott volna folyamatos időt is a hosszura nyuló korszakok miatt- nem tette, inkább ellenkezőleg lekorlátozta: volt reggel és este. Lezárta: 1 nap...

 

 

"Tehát az első nap a fény és éjszaka, valójában a 4. napon lessz látható. és még ekkor is folyamatban van.

igy az az elgondolásom, hogy egyik teremtési szakasz átérhet a másikba, számomra llogikus, értelmezhető."

 

Ezt tulokoskodtad, még az őrtorony sem irja le ilyen határozottan hogy csak a 4. napon lett világos...

 

-Először is a Teremtő az első napon mondta hogy legyen világosság-és látá Isten hogy jo. Te pedig jössz és mondod hogy nemugy-a csak a 4. napon

4. korszakban lesz fény...még csak ezer években számolva is 3-4 ezer év mire kivilágosodik. Hogy mondhatta rá hogy jo ha csak 4 ezer év mulva lesz jo??:)

 

-Másodszor Isten a 3. napon megteremtette a növényvilágot. Hát nem sok esze van ha igy tett mert a növények elpusztulnának egy ezer éves sötétségben,majd sokezer évet várnak még a növények szaporodásához szükséges rovarok megteremtésére (5. nap):)

 

(A mennyei jeruzsálem leirásánál János kitér arra hogy annak nincs szüksége világitó égitestre, de az ugyis csak mellékszál az égitestek előtti világosság vizsgálata)

 

Meg aztán precizen elvannak választva a napok korszakok egymástol és le is vannak zárva. Első nap. Második nap. Harmadik nap.

A biblia önmagát magyarázza és értelmezi, hát honnan a kutyafüléböl szedted  hogy a teremtési szakaszok összefolynak? :)

Az őrtoronybol. Tudom most olvastam el én is az idevágo cikket:)

 

Azt is irja az őrtorony hogy a 7 nap nem ért véget és még mindig tart...:)

Drága barátaim nehigyjetek már mindent el amit elétek adnak. A biblia azt irja hogy  a 7. napon Isten megnyugodott minden munkájátol.

A "tt" ugye a mult idő jele. Nem azt irja hogy Isten még mindig nyugoszik-hello:)

 

De hogy még egy ujat mondjak számodra, az "Isten igaz marad" c őrtorony könyv szerint minden teremtési nap egyenként 7 ezer évet jelent,  vagyos 7x7 ezer=49 ezer év!  Csak hogy a személyes véleményed is tudd formálni ;)

 

 

Előzmény: Törölt nick (165988)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165994

Természetesen "szánok" rá időt ,... azt sem gondolom , hogy nem olvasod el a gondolatom egy-egy töredékét . Nem civakodni ,és veszekedni jövök ide ,hanem tanúlni . Köszi a megosztásod előre is .  üdv.

Előzmény: Törölt nick (165992)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165993

Igen, okoskodásod jónak tűnik, de azért Jézus mégiscsak egy "kép" (amit mondani akart) keretéül egy pogány pokol-motívummal díszített keretet használt. Ez minimum megdöbbentő, függetlenül attól, hogy a képnek mi volt az üzenete.

Előzmény: Törölt nick (165988)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165992

az utolsó gondolatodhoz. :)

 

"A "Tévtanitásra" is tudnak a tanuknál így nemet mondani ,és becsukják maguk után halkan az ajtót "

 

Nyilván ez a topik arról szól, hogy J.t. tévtanitásai....

Mit tanitanak helytelenül.

 

Enek van azért egy másik oldala is, mégpedig, hogy Ők azt mondják, mit tanitanak mások helytelenül. :)

 

a 2OO3 kiadású bibliájukba befüztek egy segédanyagot, gondolom azért, hogy a képzetenebb Tanúknak llegyen mihez nynyúlni, mikor ezt a kört meghatározzák.

 

ahogy Te, vagy mások azt gondojátook tehát, hogy tévtanitásokban, tévedésekben leledzennek, pont úgy ők is ezt gondolják másokról. :)

 

Kimásoltam a bibiai beszédtémákból azt amit erről összeszedtek, és jónak látták.

Nézd meg, döntsd el, hogy mennyire téves? vagy miben?

 

Érdekelne! 

Már ha szánsz rá kis időt. :)

 

 

41. Vallás

 

A. Csak egy igaz vallás van

Egy reménység, egy hit, egy keresztség van Ef 4:5, 13

Megbízás a tanítványképzésre Mt 28:19; Cs 8:12; 14:21

Gyümölcseiről ismerhető fel Mt 7:19, 20; Lk 6:43, 44; Jn 15:8

Tagjai között szeretet és egyetértés van Jn 13:35; 1Ko 1:10; 1Jn 4:20

 

B. A hamis tanításokat helyénvaló elítélni

Jézus elítélte a hamis tanításokat Mt 23:15, 23, 24; 15:4–9

Azok védelmében tette ezt, akik el voltak vakítva Mt 15:14

Az igazság szabaddá tette őket arra, hogy Jézus tanítványai legyenek Jn 8:31, 32

 

C. Mindenképpen vallást kell változtatni, ha kiderül róla, hogy hamis

Az igazság szabaddá tesz; bebizonyítja, hogy sokan tévednek Jn 8:31, 32

Az izraeliták és mások elhagyták a korábban gyakorolt imádatot Jzs 24:15; 2Ki 5:17

A korai keresztények megváltoztatták felfogásukat Ga 1:13, 14; Cs 3:17, 19

Pál vallást változtatott Cs 26:4–6

Az egész világ félre van vezetve; meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkatJe 12:9; Ró 12:2

 

D. Az a látszólagos igazság, hogy „minden vallásban van valami jó”, nem biztosítja Isten kegyét

Isten határozza meg az imádatra vonatkozó irányadó mértékeket Jn 4:23, 24; Jk 1:27

Ami nem Isten akarata szerint való, az nem jó Ró 10:2, 3

A „jó cselekedetek” is elfogadhatatlanok lehetnek Mt 7:21–23

Az igaz és a hamis vallás is a gyümölcseiről ismerhető fel Mt 7:20

 

 

Előzmény: claas patrol (165977)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165991

Én nagy különbséget teszek a tökéletlenség és feledékenység közt.

bár a feledékenység lehet a tökéletlenségből fakadó megnyilvánulás, de, azért ezek a tanitványok 3 év kiképzésen, tanitáson voltak már túl.

 

A tökéletlenségnek vannak hátrányai, pl. mkor Péter inti Jézust, ez a tökéletlenség, és a szeretet, agódás együttes hatása. ezt simán lehet irni a tökéletlenség számlájára.

 

A feledékenységet már nem annyira. :)

Előzmény: Törölt nick (165984)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165990

Értem. :) Köszönöm.

 

Van kedved ezt bővebben kifejteni!? Mártmint azt hogyan is gondolod, hiszed.

Millyen bibliai idézetek jöhetne még itt szóba?

Előzmény: llang-ilang (165985)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165989

menny és pokol.

régi téma ez már :)

 

Nyillván nagy a ahszn abban, ha egy hivő szellemiséégű embert valahogy irányitani lehet.

az irányitáshoz pedig valamilyen eszköz szükséges. Pavlovi. Ha jót teszel, mehetsz a fehők főlé, ott ehetsz Istennel! c. mézesmadzag. persze, hogy mi a jó, azt a vallás határozza meg, mivel ezzel tud irányitani csalogatni. Terelni, elvonni, pedig ennek az ellenkezőjével. Ha rosszat teszel, mész a pokolra! ot majd megsütögetnek, és szenvedsz. örök időkig...

stb.

 

szerintem butaság, de bizonyos felekezeteknél bejön. :/

Habár a menny mint olyan létezik, de, nem az emberekek alkotva. eredeetileg, nem is került volna oda egy ember se. Értem ez alatt, hogy ha az ember el nem bukik, és megmarad Isten törvényében, Ne Tedd! (ne egyél arról a fáról.)

 

a megváltáskor, Jézusnak joga van megosztania a királyi trónt, és meg is osztja, tehát emberek egy bizonyos csoportja, választottak, mennyei életre támadnak fel. szellemi személyként léteznek tovább. a megváltástól számitva. És mikor Jézus elfoglalja a trónt, azaz elkezdi uralkodását. (ez az a téma ami itt szóba került, hogy mikortól is számithatóak ezek az idők, mely nemzedék stb.)

Mikor Jézus megkezdi uralkodását, ezek az egykori földi személyek, emberek, akik bizonyságot adtak Krisztusba vetett hitükről, feltámadnak. Azok pedig akik napjaikban is élnek, vagy az utolsó napokat megérik, átsegitve a sokaságot a nehézségeken, átváltoznak, azaz elváltoznak, és átmenet nélkül mennyei életet nyernek.

olvasataim szerint.

 

a pokol pedig egy olyan dolog, ami sem a teremtéskor, sem pedig a kiszabott büntetéskor nem volt jelen, nem volt tervezve, Isten nem hozott létre ilyen helyet, és egedélyt sem adott ilyen hely létrehozására, üzemeltetésére.

Egyrészt, mert megint csak olvasatom szerint, az élet vége a halál. Ott a pont, nincs tovább, meghal a test, meghal a lélek, mert maga az élő test a lélek.

Nincs halmozott büntetés, már Édenben se. eszel/meghalsz. Nem emliti, hogy halmazati büntetésként pokolra jutsz.

(már maga a pokol szó is legalább is a mi régiónkban, egy szláv eredetú szó, vermet jelent, azaz sirgödröt.) 

és ha már nézel különböző dokummentumokat, javasolnám Morgan Freeman, Menny és Pokol c. dokumentumfilmjét.

Beszél a pokol anatomiájáról is.

 

a pokol, egy igazságtalan halmazati büntetési forma lenne, ha Isten megengedné.

Egy példa, mint ember elgondolkodtam ezen már sokat. Egyiptom Kre. 3OOO Egy lótolvaj, megbukik, rajtakapják, féelmében, és kezeelveztésétől való rettegésében, megöli azt aki nyakoncsipte. gyilkos lett. gonosz tolvaj, és emberolő.

szóval le is kerül a pokolba, ott szenved immár 5OOO éve, naponta sütögetik, kinozzák a lelkét...

Igen hosszú ideje már, hogy a pokolban sinylődik.

aztán tellik az idő, és jö ez az Adolf H.. akinek parancsára millók halnak meg, felboritotta az egész világot, szóval ez is gonosz, és pookolra kerül.

 

Tellik az idő, és napjainkban  közeledik a vég ideje. Isten elhozza az Ő napját, és megálljt parancsol a gonoszságnak.

ez az adolf H. alig 1OO évet töltött a pokolban milliókért, mig a lótolvaj több ezer évet egy emberért.

Bennem felmerüll, hogy igazságos az Isten?

Egyiknek ennyi idő, a másiknak kevesebb?

Vagy miért kéne, és mire jó a halmazati büntetés? Isten azt mondja, meghal a bűnös. 

A bűn zsoldja a halál. Nincs semmi ami az bizonyitaná, hogy létezik a pokol nevü hely.

 

az embernek tehát a földd lett kijelölve lakóhelyként, ott fog élni, azt örökli. 

nagyon kevesen reménykedhetnek mennyei életben, annak lehetőségében.

a sokaság, pedig a földi életben.

Minek kéne ezt megtetézni egy pokol nevü hellyel?

 

Isten nem gyönyörködik a gonoszok pusztulásában, vagy szenvedéseikben.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (165982)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165988

Vannak örtörny kiadványaim, sok.

de, nem csak az.

De, megértem, ha ezt igy könyveled el, annak látsz, oda csatolsz, amit létni vélsz. .)

Nem gond.

 

igazándiból ezeket a kiadványokat csak ritkán lapozom fel, veszem le a polcról, akkor is azért ha keresek egy illusztrációt, ami a kiadványban szerepel, és a W.T.cd-n nem érhető el, vagy J.W.org-on.

Évekóta a bibliát se nyitom ki gyakorlatlag. :) Mindent digitálisan kezelek, itt tabon, vagy pc-n .. Nah, itt már naponta többször is kinyitom, olvasom....

És annyi anyagom van, forditásokból több mint 1OO féle, Jó ha 1O félét használok esetekben. annyi korai szövegek, fényképei (nagyfelbonntásúak) leletek, amik elérhetőek, vagy némi támogatásért letöltehtőek, hogy mig élek sose tudom rendszerezni azokat. olyan is van, amit nem is értek, Júdásnak tuajdonitott evangélium másolata, kopt nyelven. :) Vagy Francia korai kódexek stb. felsorolni se tudnám. 

De, begyüjtöm... ki tudja? végüll is nekem nem csak a hitem álláspontom, hanem egyben a hobbim is, amiben kedvem lelem.

 

Szóva nézegetem W.T. kiadványokat. sőt! nem egy kiadványukat, saját használatra egy másik programba aplikálom, más felekezetek munkáival együtt. (Theword) hogy a nagy könyvespolcomon minden odavonatkoztatható anyag egyhelyen legyen.  ez is a hobbim része, mert J.W. orgon azt találja meg az ember, amit Ők oda tesznek, amit Ők jóváhagynak. Én pedig mindenevő vagyok, annak ellenére, amit Te, vagy mások gondolni vélnek róllam. :)

 

Mikor pedig nyilatkozom egy-egy témában, nem ők, hanem én beszélek. Még ha a nézetem, vagy nézetük egyezik is.

Onnantól kezdve, hogy megnézek egy témát, és elfogadom annak magyarázatát, az én nézetem lessz.

aszimilálom tehát a dolgokat, befogadom, ami helyes megtartom.

 

Isten hat napon át dolgozott. igy az ember is dolgozzon 6 napot...

Hogyan mondanád el, még egy olyan művelt embernek is mint Mózes, hogy bizony a hat szakasz, hat igenhosszú időszak? évek, évezredek, vagy több.

Nilvánvaló, hogy olyan fogalmi kört fog alkalmazni az Isten, amit az ember megért, felfog.

a minta tehát 6 napig dogozott az Isten, (azaz hat szakasz.) tegyetek tehát ti is igy! hat napig dolgozzatok, a hetediket, pedig megszenteljétek! Istennek. heverésszetek a sátorban, beszéljetek a családdal, neveljétek a gyerekeket, beszéljetek, és foglalkozzatok az Isten dolgaival.

igen egyszerű tétel.

 

a tagadók gyakran teszik fel a kérdés, hogy mikor lett a nap, hold, csillagok, megalkotva? És amig nem volt megalkotva, addig mi világitott? 

Mikor határozza meg Isten a nap fogalmát?

 

1Móz 1:3 És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság.

1Móz 1:5 És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a sötétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap.

 

1Móz 1:14 És monda Isten: Legyenek világító testek az ég mennyezetén, hogy elválasszák a nappalt az éjszakától, és legyenek jelek, és meghatározói ünnepeknek, napoknak és esztendőknek.
1Móz 1:15 És legyenek világítókul az ég mennyezetén hogy világítsanak a földre. És úgy lőn.

 

az én értelmezésem a következő.

Isten megalkotta a naprendszerünket. (bár magát az univerzumot korábban. napunk, és a föld fiatalabb mint az uiverzum) Létrejön a nappal, és éjszaka. bár maga a szoláris megfigyelés a földről nem lehetséges, mivel a forrás nem észlelhető. (mint most is, borult ég. Napot nem látom, de, világosság van.) a földnek ezen szakaszában a légkörben annyi a szennyeződés, hogy max diffuz fény szürődik át.

Mikor pedig elérkezik a negyedik teremtési szakasz, akkor vállik láthatóvá maga a forrás is. a nap, a hold, és csillagok.

ekkor határozható meg a 24h nap, ekkor áll be az a tengely ami 24h-ra teszi a tengely körüli fodulást.

 

Tehát az első nap a fény és éjszaka, valójában a 4. napon lessz látható. és még ekkor is folyamatban van.

igy az az elgondolásom, hogy egyik teremtési szakasz átérhet a másikba, számomra llogikus, értelmezhető.

És nyilván nem 24h alatt tisztult le a légkör, hogy mindezek láthatóak legyenek. Hanem sok-sok év, vagyis időszak.

 

ez az ellgondolásom em zárja ki magát a teremtést, vagy a szakaszokra való felosztást, vagy magát azt azutasitást, hogy hány napig dolgozzon az ember, és mennyit pihenjen.

 

illeszhetőnek, átjárhatónak látom. :)

 

Mert vannak könyveim, sokféle, olvasom azokat, jegyzetelek, és levonk eg ykonkluziót magamnak, hogy igen, igy lehetett.

az pedig hab a tortán, hogy nézetem egyezik x felekezet nézetével. Nem azért mert ők mondták, hanem mert én is úgy látom jónak 

 

Előzmény: llang-ilang (165983)
claas patrol Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165987

.." - hiszen az apostolok is tökéletlenek voltak, " ...- stb.

Mind elaludt . Vagy tévedek (?) .... Jánoson kívűl mind "pótvizsgáztak" .  (bocsi).

Előzmény: Törölt nick (165984)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165986

Természetesen a tűz nem igazi tűz lesz, hanem valami olyan, ami felbomlasztja az anyag szerkezetét. Talán összeomlik a proton és elektron. Van egy kozmológiai elképzelés: A vörös eltolódásból tudjuk, hogy a Világegyetem tágul. Ez azt jelenti, hogy minden benne lévő objektum minden más objektumtól egyre messzebb kerül. A legújabb megállapítások szerint ez a felfúvódás egyre gyorsul. Pár éve még azt hitték, hogy a felfúvódás konstans, ma már úgy tudják, hogy gyorsul. Tehát lényegében a tér felfúvódik, ezt nevezik sötét energiának. Egyes kozmológusok szerint elképzelhető, hogy a tér felfúvódásának következtében az elektronok is messzebb kerülnek az atommagtól, ekkor pedig az anyag megsemmisül. Egy villanás és nincs többé hagyományos anyag. Persze valaminek ezután is lennie kell, de valami egészen másnak.

Előzmény: llang-ilang (165985)
llang-ilang Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165985

Nem mondtam hogy ez a föld megszünik.

 

Jeremiás látta a föld "tohuvabohu" állapotát, és tudjuk hogy ilyen volt a teremtés előtt is, továbbá Péter irása szerint is tüznek van fenntartva, és ropogva mulnak el majdan az elemek.... Tehát nem szünt meg.

 

De a teremtő azt is mondja hogy "Ímé mindent újjá teszek"

 

2Pt 3,13 De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, a melyekben igazság lakozik.

Jel 21,1 Ezután láték új eget és új földet; mert az első ég és az első föld elmúlt vala; és a tenger többé nem vala.

 

 

Tehát a szelidek ne aggódjanak, örökölni fogják a földet miután Isten tűz által megtisztitotta és ujjáteremtette...

Előzmény: Törölt nick (165963)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.07 0 0 165984

"Luk 22:24 Támada pedig köztük versengés is, hogy ki tekinthető köztük nagyobbnak."

 

Amúgy ez sem megdönthetetlen érv, hiszen az apostolok is tökéletlenek voltak, következtetésképpen feledékenyek is, hiszen még Péter is egy gyenge pillanatában megtagadta Jézust. Aztán Jézus Pétert mégiscsak a PETRA (kőszikla) -ról nevezte el Petrosz-ra. 

Előzmény: Törölt nick (165981)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!