Első nap solar.web-ből adatcucc sikeresen frissítve. Újraindulás után minden ok. Az inverter frissítés 99%-nál naplemente miatt megszakadt.
Második nap többszöri kísérletre se ment, szintén 99%-nál leállt (emlékeim szerint újraindult az inverter), de minden ok. Meguntam, acces point-tal sikerült frissíteni. Szerintem itt is újraindult, minden ok. Ezután solar.web szerint volt újabb verzió (mivel a verziószám nem fért ki a telón, a vége ... volt, nem tudom, így volt-e), acces point felől nézve meg nem volt. Így annyiban maradt.
Harmadik nap meg már nincs kommunikáció.
Szóval gyanús ugyan a frissítés, de utána még ment fél napot (szerintem újra is indult) és csak a következő hajnali ébredés óta kuka, úgyhogy mérget azért nem vennék rá.
Amúgy az sem lenne baj, ha 1 topik lenne. Persze a régi hsz-okért kár lenne.
Most nem is tudom, hol írtam, hogy megkukult a Fronius inverterem, nem kommunikál (de legalább termel). A telepítőm beszélt Froniusékkal, azt mondták, előfordul frissítés után, hogy térerő gondok támadnak. Este kapom meg az elérhetőséget, majd adnak tanácsot, mielőtt szerelőt hívjak. Gyanús, hogy ez a master/slave kapcsoló oda-vissza váltása lesz (ami nem segített), de majd holnap(?) kiderül. Megírom majd, mi lett, de egyelőre nem frissítenék más helyében.
Amikor ez a hiba jon, akkor nyomj a piros lakat ikonra es ott valaszd az Ervenytelen tanusitvany (???) menut (nem tudom hogy forditottak). Erre be kell jonnie egy ablaknak ami a tanusitvanyt reszletezi, azt kellene latnunk, abban az esetben amikor hibasnak mondja.
Mint irtam minden kerest fuggetlenul leellenoriz, elotte is, utana is. De nem sikerult reprodukalnom a hibat innen, probaltam kulonbozo browserekkel, a cert jonak tunik.
A Chrome ezzel nyit. Az Edge most elsőre beengedett, a múltkor ő is szórakozott. Mozilla is. Szóval random, hol jó, hol nem. Ezért nem értem ezt a tanúsítvány dolgot, meg, hogy azzal fogad, hogy a kapcsolatom nem privát.
Az tény, hogy el van mentve a jelszó, hogy ne kelljen minden alkalommal bepötyögni, meg a zebrákat és lámpákat megjelölgetni a képeken a hitelesítés miatt... :)
Ezt adja ki. Gyakorlatilag minden engedélyezve van.
Ráengedtem egy átfogó vírus-ellenőrzést, nem talált semmit. A munkahelyi gépen is érdekes lenne, ha vírus lenne (állami hivatalban dolgozok, elég komoly az informatika, szinte minden le van tiltva, ami általában hozhat be vírust)...
Tanusitvanyt minden egyes https request-nel ellenoriz minden bongeszo, a www pedig azonnal 301-el redirectel a www nelkuli domain-re, szoval igazabol teljesen mindegy honnan jon a juzer.
Ize, siman le lehet tolteni az adott oldalrol, de felesleges. Az OS / Browser root-cert store-t pedig nem erdemes piszkalni, a solaredge-es wildcard cert rendben van. Mas lesz a problema (proxy vagy kliens gep)
Ami erdekesebb lenne az ha a chrome alatt a kis piros/szurke/zold lakat ikonkara kattintva a "Certificate" menut valasztva csinalna egy screenshot-ot, attol talan okosabbak lennenk.
Nálam is a *. os a tanúsítvány és jelen pillanatban rendesen megy.
Tanúsítványt a kibocsátó oldaláról lehet letölteni. Az ehhez valónak konkrétan nem néztem utána.
Raneztem, a cert valid, a hiba a te gepedben (gepeidben) lesz.
Ha megnyitod az oldalt, a kis lakat ikonra kattintva tudod megnezni a cert-et (az url sor elejen chrome-ban). Tegyel mar fel egy screenshotot errol legyszi. (Datum / ido rendben van a gepeden ?)
másik gépen is tapasztaltam ugyanezt (pl. bent a munkahelyen).
Ezt írja ki:
"A szerver nem tudta bizonyítani, hogy valóban a(z) www.monitoring.solaredge.comdomainbe tartozik; biztonsági tanúsítványa a következőről származik: *.solaredge.com. Ennek oka lehet konfigurációs hiba, vagy hogy egy támadó eltérítette az Ön kapcsolódását."
- Vagy az SE oldalan van a probléma és nem tudsz vele mit kezdeni (pl egy szarul konfigurált edge szerverre dob a load balancer). Erre esetleg érdemes egy support ticketet nyitni (ha már biztos vagy benne hogy nem a második opció a ludas)
- Vagy a te gépeden szaródott el valami. Mindenféle virusok szeretnek beletúrni a PKI dolgokba, elképzelhető hogy ez a gond. Próbáld ki esetleg másik gépről.
Lehet, hogy volt már kérdés, vagy észrevétel, de nem találom.
Solaredge 7,02 kW-os rendszerem van. A monitoring oldal internetes felülete vagy 2-3 hete "meghülyült", mert a tanúsítványt érvénytelennek tekinti a böngésző és nem nyitja meg (se Chrome, se Mozilla, se Edge). Inkognitó módban belépek, akkor speciális engedéllyel megnyitja, majd a normál "nem inkognitó" módban is. Ha bezárom, kezdődik minden elölről.
A sütiket már töröltem, legközelebb beenged, majd így is a 2. belépésnél újra előjön a hiba.
Van valakinek valami hasznos ötlete, hogy hogyan lehet ezt a procedúrát minden alkalommal elkerülni?
Azt hittem van benne, mert olvastam, hogy "Smart cooling" és emiatt gondoltam. Garázsba (félig a föld alatt van) mehetne, csak macerás a vezetékezés. Eredetileg oda gondoltam, de ha nincs benne ventillátor, akkor a hűtés miatt lehet, hogy vállalom a macerát.
Köszönöm, megpróbálom. Mindenesetre most nézegettem a pvoutputon a hasonló méretű rendszerek mai eredményét, és elégedett lehetek.
Azért a magamfajta kezdő naplopónak elég jó kis majomfogó ez az élő követés. Ebéd után leültem meginni egy teát, és azon kaptam magam, hogy negyven perce bámulom a solarwebet :)
Azért csúcson nagyobb hangja van az invertereknek.
Nekem SE17k van, 4-5kw-ig teljesen hangtalan, 7-8kw-ig nagyon halkan megy a venti, 10-13kw-nál hallható de nem zavaró hangja van, de 15-17kw-nál már rendesen pörög és melegszik, nyáron akár 70fokig is. Mivel garázsban van ezért nem zavaró.
Túl az első teljes napon, kis csalódás a solarwebbel kapcsolatban, hogy én azt hittem, ez vmi közösségi felület, ahol össze lehet vetni a teljesítményt hasonló méretű és/vagy tájolású rendszerekével.
Így nem nagyon tudom eldönteni, hogy elégedett lehetek-e az én termelésemmel vagy sem.
Nincs benne ventilátor, passzív hűtéses ezért olyan helyre tegyétek ahol van szabad légmozgás. Gyakorlatilag semmi hangja, max teljesítmény körül közelről hallani nagyfrekis zizegést amúgy a leghangosabb dolog (ez lehet a 35dB>) a kattogása induláskor meg leálláskor. Naponta kétszer.
Nincs benne ventilátor. Nem zavaró cicergős hangja van. Illetve amikor be/ki kapcsol ill. kapcsolgat, akkor a reléket hallani.
Ha egyébként teljesen csend van a környéken, akkor nyáron, maxon zavaró lehet előszobában. Nincs valami raktár, lomtár, spejz vagy ilyesmi helyiség? Oda célszerűbb lenne, vagy a garázsba.
SE7K inverterem van, igaz, a rendszerem még csak 4,8kWp, tehát nem csúcsrajáratott. 7,2-es bővítés van tervben. Nekem az előszobában van az inverter marhára nem bántam meg, hogy nem kintre raktam, TELJESEN hangtalan. Mikor reggel indul, este kikapcsol, kattan 3-4et halkan, illetve ha nagyon sötét van télen napközben, akkor is. Abszolút semmi működési hangja nincs, csak ha odatapasztom a fülem. Állítólag csúcson sem lesz hangja majd.
Igen, van benne ventillátor. Azért nem szeretném kitenni, mert hátha jót tenne az élettartamának a közel állandó hőmérséklet és nem kinn lenne télen a mínuszban és nyáron a 35 fokban. Tudom, hogy bírja, be így talán tovább bírná.
35 dB az kb. halk beszéd vagy egy zajosabb párásító hangereje, szóval észlelhető.
Zavarása a helyiség és a szomszédos helyiségek használatának, a környező zajnak és az egyéni érzékenység függvénye.
Az Solar Edge nálam kevesebb mint 25dB, de így is kitetettem. Szerintem a tiédben van ventillátor, az hallatszik azért lakótérben, bár éjszaka nem megy, amikor a leg zavaróbb.
Lesz egy Growatt 4000UE inverterem. Ennek a hangkibocsátása ≤ 35dB (A). Nem tudom, hogy ez mennyire hagosat jelent. Egy előszobában elhelyezés esetén ez észlelhető? Vagy tetessem inkább a garázsba? Ez macerásabb lenne.
Ha nem is 2-3 perc volt nálam, de sokkal gyorsabb. Solar.web-en 1 óra - és fene tudja, végülis mi vágta haza az adatkártyát/invertert... Mondjuk a látszólag sikeres acces point-os frissítés után jött a baj, bár még aznap működött a frissítés után, csak másnap regfeltől halott.
Mivel termelni termel, csak jövő héten hívom a szervizt, szerdáig nekem nem igazán alkalmas az idő. Amúgy telefonban azt mondták, a megszakadó frissítés nem igazán okozhatna ilyen gondot.
Solarweben keresztül én nem erőlködnék. Inkább belépek az inverter webes felületére és onnan indítom, akkor 2-3 perc alatt megvan. Nem szokott gond lenni.
köszi, igen, azóta rájöttem. Közben viszont kiderült, hogy akik telepítették, ők regisztrálták már az invertert, tehát most nem tudok nevet megadni neki. Azt mondták, visszahívnak és segítenek.
Más: 28-i levélben írta az ELMÜ, hogy majd keresnek óracsere ügyében. Erre ma megáll a kocsijuk a kapu előtt, hogy épp most látták, hogy bekerült a címünk a rendszerbe, és mivel van még idejük egy közeli meló előtt, megnézték, hátha itthon vagyunk. Szóval a topikot nézve azt hiszem, ez az egy napos várakozási idő abszolút rekord :)
Fronius? Nekem se ment. Olvass vissza, app-ból nem tudtam csatlakozni, böngészőből oldottam meg. Szerintem leírtam hogyan - én is itt kaptam segítséget.
Beindult a rendszer, de nem tudok kapcsolódni a solar web-hez. Kb 10-15 perce azt mondja, hogy a kapcsolat felépítése folyamatban van. Várjak sokat, vagy ennyi idő alatt már fel kellett volna állnia?
Javitsatok ki ha tevedek, de a halozatra taplalo inverternek semmilyen frekvenciaja nincs, a halozati frekire ul ra. Mas kerdes hogy az milyen hatarok kozott mozoghat es milyen ertekek eseten termel a HMKE invertere.
Én időnként lementem évenkénti könyvtárba, ráadásul darabolgatom is. Egykor készítettem néhány grafikont Excellel. Ha túl hosszú volt a csv, nem tudta mindet betölteni.
Így minden évről van külön mentésem és időnként új csv-t kezdhet az inverter. :-)
Most már van backup, és sikerült "visszafejteni" az eredeti CSV-t, a módszer:
valami okból kifolyólag, amikor a pivot táblákat csináltam, aminek ugyebár a CSV az alapja, akkor szándékosan bejelöltem a pivot tulajdonságainál, hogy az adatforrást is mentse el. Nos, ha egy adott értékre kattintottam egy értéken, akkor az adott napi LOG részletet kaptam vissza. Így gyorsan csináltam egy oszlop összesítő cellát, amire duplán kattintva megkaptam 2014.12.15 12 órától a termelési adatokat 5 perces sűrűséggel.
Szépen, minden hónap végén a pendrive-ra készült LOG file-t rámásoltam a laptopra, felülírva a régebbi file-t.
Ma pórul jártam, nem figyeltem. Ez a "dög" inverter a CSV file-t "letörölte", és létrehozott egy új file-t, ami 2019 január 31.-ével kezdődik.
Így 2014 decembertől a termelési adatiam nincsenek most meg....
Szét vet az ideg....
Figyeljetek arra, akik USB pendrive-ra logolnak, hogy eltűnhet a log file. Vélelmezhetően már túl sok sor volt a CSVben. Amit nem értek, hogy miért törölte az előző file-t, miért nem hozott létre újat....
A számlázási rendszer semmivel nem bonyolultabb attól, hogy a két (1.8.0, 2.8.0) regiszterben összegzett adatok kerülnek be, vagy minden ki és bejövő kWh. Amint láthatod jelenleg is van mindkettőre példa, az nem probléma a számlázáskor, hogy gyorsabban emelkednek a számok.
Racionálisnak elég racionális érv a szolgáltató számára az ebből származó többletbevétel lehetősége. Nálunk a jelenlegi elszámolási rendszerben erre nincs lehetőség. A szlovákoknál már most is lehetne ebből + bevétel.
Nálunk a 4 kW feletti inverterekre kivetett teljesítmény adó jelenleg 0 Ft. Attól, hogy vmi ért jelenleg nem kell fizetni, az nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagyni.
Az inverter látszólag rendben van, egyedül a wifi hozzáférési pont menüben hiányzik a bekapcsolási lehetőség.
Beszéltem Fronius szervizzel, véletlenül pont a 15 km-re lévővel. Mondták, kapcsoljam slave-re az adatcuccot, aztán vissza és meg kell javuljon. Sajna nem. Így, hogy le van szedve az alsó takaró, látszik, hogy zöld-piros led felváltva villog.
Nekem is, ezek szerint csak véletlen egybeesés. Annyiból gyanús volt, hogy elvileg az inverter termel, azt az órának látnia kell, még ha az adatmodul be is tojt.
Akinek eon távfelügyelete van, megnézné, működik-e? Nekem nem, nem tudom, mi történhetett, de mostmár kezdek félni tőle, hogy mégsem termel a rendszer.
Tegnap 19,3kWh termelés - eddigi rekord. Februárban 284KWh összesen, 3,85kWp rendszerrel - több a termelés, mint a fogyasztás (illetve lenne, mert múlt héten felkerült 2 fűtős klíma, meg a fogyasztásból nincs mérve az azonnali felhasználás). És az egyik string még üres (5kW inverter).
No, remek. 3 napja az adategység frissítés lement rendben, az inverteré ugye nem. Tegnapelőtt többszöri próba után, acces point-on keresztül ment az is. Utána még minden rendben volt, minden gyűjtötte az adatokat, solar.web-en keresztül is bele tudtam menni a komponensekbe is. Tegnap meg már semmi adat. Reggel megnéztem az inverteren, wifi hozzáférésnél annyit ír, nem elérhető, nem lehet bekapcsolni az ap-ot.
Wtf? Szerintem a fw frissítés után újraindult az inverter, akkor még rendben volt.
Kikapcsoltam reggel, az éjszakai alvás hátha csak részben kapcsolja le, és így is kuka, nincs adatküldés.
Ha tudsz bármilyen racionális érvet, hogy a lakossági előfizetővel kapcsolatosan milyen értelme lenne a fázisonkénti elszámolásnak az összesített helyett, ne tartsd magadban... kétlem, hogy a számlázási rendszert szeretnék ezzel tovább bonyolítani.
Most alszik, napközben nem ment semmi adat sem a solar.web-re, sem a pvoutputra, de még az eon oldala (ami ugye független az invertertől) is pont ma tojt be. :)
A solar.web még frissíti is magát holnap, ha megint minden ok lesz, de a pvoutput már nem lesz pontos sajna.
Remélem, ezek nem fogyassztási adatok, hanem adott napi óraállások, mert fogyasztásnak sok lenne.
Viszont nem tudom mi van, tegnap ment rendesen minden, ma meg se a solar.web, se a pvoutput nem frissült, de "szerencsére" még az eon oldala is hibát dob. Az inverter napközben írta a termelést, remélem, ilyenkor tényleg termel, csak az adatfrissítés beteg valamiért. Jól tudom, termel, ha írja?
Helyzetjelentés az 5.67 kWp-s rendszertől. Durva évkezdés a tavalyihoz képest. Januárban 77%-kal, februárban ma estig 63%-kal több a termés tavalyi bázison és még van egy szépnek ígérkező napunk. :)
Semmin rugózunk? Azért, mert jelenleg nincs a fogyasztó számára érezhető anyagi vonzata, az nem jelenti azt, hogy másnak sincs.
A nem kőbe vésett szabályzók miatt érdemes ezt is számításba venni, amikor vki az 1 és 3 F között szeretné dönteni, vagy a fogyasztókat elosztani.
Igen , természetesen meglehet oldani sok mindent .
Nálam mióta szigetelt a ház (14-ik éve ) , csak múlt évben volt olyan a benti hömérséklet , hogy klíma kelljen . Mosógépet lehet valóban használni , ha süt a Nap , fözni is . 3200kWh -ból úgy átlagosan 1200kWh a klíma fogyasztása fütésszezonban . Tehát a 2000kWh optimalizálása szerintem már nem ér annyit . Bekell látnom , hogy ez olyan eset , mintha a 20cm-es höszigetelöre akarnák még 10cm-t felragasztani , hogy 2%-al lejjebb mennyen a fogyasztás a fütésre . Soha meg nem térülö befektetés lenne :( Amúgy léteznek berendezések az optimatizálásra Wattbuster is ilyen , ha jól tudom . Igaz , ennek nem néztem utánna , csak hallásból tudom :)
Erre valo a Fronius Ohmpilot, de egyes lakasautomatikaknak is lehet ilyen szolgaltatasa (pl: Loxone-ban tegnap lattam hogy mar van ilyen funkcio, igaz hogy beta egyenlore, de keszul)
Ezt az értéket azért odafigyeléssel elég szépen fel lehet tornázni. Egy hűtő/fűtő készüléknek (jól szigetelt épület esetén) pl. szinte mindegy, mikor üzemel. Ha hozzáigazítod, hogy csak akkor kapcsoljon be, amikor termel a napelem (vagy az eltérés meghaladja a normál bekapcsolási szint többszörösét), azzal pl. elég sokat lehet tenni e téren. És lehet időzíteni mosógépet, házimunkát (vasalás, fűnyírás stb) is. Persze ezekre jó lenne valami automatizmus.
Hát ha ilyen az órád biztosan akkor OK. De vajon mitől függhet hogy mér az óra? Lehet felteszem a kérdést a szolgáltatómnak, hátha megválaszolják mitől függ.
Független milyen betáplálás 1f vagy 3f , a lényeg a megtermelt eloszlása a helyben fogyasztott és a betáplált között . Mint írtam , az óra összegzös . Tehát neki mindegy , hogy 1 vagy 3 fázison csordogál az energia azt mutatja , hogy összegezve melyik oldalra és mennyi csordogált a leolvasás pillanatáig :)
De miből veszed, hogy ha nem lesz szaldó, akkor fázisonként lesz az elszámolás az összesített, aggregált adatokkal ellentétben? Megint egy kitalációra építve rugóztok a semmin...
amiatt ment az agyalás hogy egy kedvezőtlenebb elszámolási helyzetben (amikor nem teljes áron veszik be az energiát) fontos a helyben felhasználás maximalizálása.
Erre dobódtak fel számok hogy reálisan ez hány % éves szinten.
Amíg a jelenlegi elszámolási rendszer van addig nem probléma. Amint ez változik a 3F ak hátrányosabb helyzetbe kerûlnek, mert fázisonként kellene összehangolni a fogyasztást a termeléssel.
Így szépen lassan kiépül az a rendszer , amit leírtam a kiállításon járásom után . Te befektetsz , a rendszer meg majd használja a saját igényei szerint . Közös felügyelet , de a rezsi a tiéd a javításoknál és az akkupakk cserénél . Cserébe neked olcsóbb lesz a villany , mint a többi napelemmel nem rendelkezönek , de a maihoz képest jóval drágább .:(
Tudom mindíg csak negatívan látom a világot , de ezen már nem tudok váltóztatni :(
Az én órám úgy tűnik nem távleolvasós, mert nem stimmel a mérőazonosító formátuma (rövidebb), azt írja, hogy 0 POD és dob is egy hibát a regisztráció elküldésénél...
Ez sajnos nem válsz a kérdésre, csupán egy tárolási alternatíva. Simán lehet hogy drágábban tárolja az energiát (amortizációt, üzemeltetési költségeket nézve) mint ha nyomott áron odaadom a szolgáltatónak, esetleg fizetek a "virtuális akkupakk" szolgáltatásért. Ez utóbbi amúgy nem is rossz ötlet, ami Szlovákiában már van.
A grafikon nem a számlálót ( regiszterekeket) mutatja, hanem a betermelést és a fogyasztást. Annak ellenére, hogy ezek az adatok rendelkezésre állnak, a mérő nem ezeket az értékeket mutatja.
Akkor lehet nálad másképpen van programozva az óra.
Gondold végig a grafikont amit belinkeltem.
Ugyanazon 15 perces intevallumban volt fogyasztásom és visszatáplálásom is. Ha összegezné akkor ilyen nem lehetne, vagy fogyasztok, vagy termelek. (Feltéve ha az adott 15 percben zavartalan napsütés van, de ezt is lelellenőriztem, mindig ilyen grafikonom van.)
Ebből is jól látszik hogy valóban nincs összesítés, azaz nem mindegy melyik fázison van a termelés/fogyasztás. Másképpen nem lehetne egyidőben fogyasztás és termelés is.
Ez mindenképpen újdonság és ellentmond az eddigi információknak.
Miért ne lehetne? A grafikon is összesíti a 15 perc eseményeit.
Nálam még nem lett szétosztva a házban a 3 F, az inverterem meg 1 F -ú. Az egyikre termelek, a másikon fogyasztok, azaz szigorúan véve nincs helyben fogyasztásom. Az óra kimenő regiszterén azonban csak akkor jelenik meg az inverter termelése, ha az állandó fogyasztókat kikapcsolom.
( Azért lett így kötve, mert kezdetben az invertert a legmagasabb feszültségű fázisra tettem, a fogyasztókat meg a legkisebbre, ugyanis sorban pukkantak el a régi tápjaim. 2 hónap múlva a szolgáltató lecserélte a trafót az utcában, azóta minden OK, csak még nem értem rá szétosztani a ház fogyasztását.)
Nálam a legtöbb egyfázisú fogyasztás azon a fázison van, amire termel a napelem. A többi viszont elég jól el van osztva, illetve 3fázisú. Ilyen mérésre sajnos, még nem vagyok képes, de ha muszáj... . :-(
Nincs összesítés, itt egy szép grafikon. Ez eon, 3 fázis, 16:45-ig 2kW fűtés ment egy fázison, utána meg 5,2kW. A max termelés meg 8,4 kW. (Azért ilyen szép mert még épülés alatt a ház s nincs egyéb fogyasztó.)
Éppen ma délután készültem fát aprítani, csak feltartottak. Remélem, holnap is ilyen szép napsütés lesz délután, akkor megpróbálom ellenőrizni. Mostanában is volt tartósan 2-2,5 kW. Azt észre lehet venni 5,5 kW fogyasztás mellett. Persze ilyen értékeknél nem úszom meg vételezés nélkül. :-(
Nálam is egy fázison van az inverter és három fázison fogyasztok. Alkalmanként 5,5 kW-os motorral. +az aktuális háztartási fogyasztás. >5 éves tapasztalat. :-)
Visszakerestem az új csodafelületen a vétel és visszatáplálás grafikonokra egy szép nyári napon. Ugyanazon 15 perces időintervallumban vétel és adás is volt, ez ugye nem lehetne ha összesítene, azaz a 15 perces szaldót jegyezné fel.
Nekem is 1 fázison van az inverter és 3 fázison a fogyasztás. Én is úgy látom hogy összegzi az óra, tehát nem számít ha másik fázison fogyasztasz, de egy naposabb hétvégi napon mostmár megnézem, csinálok egy tesztet.
Nálam úgy hogy otthon van a család, sütnek-főznek,stb, a 4910kWh termelésből bement a hálózatba 3992kWh a 2018-as évben.
Lehetne még valamennyit optimalizálni, a mosó-szárítógép este megy legtöbbször, stb...
Most megnéztem a mentett adataimat. Az éves helyben elhasznált átlaga pontosan 15% volt (házban 3 fázis, inverter 1 fázisú).
Amit agyarka társ írt, hogy nem számít az, hogy csak egyik fázison termelek vissza, akkor kevés a 15%, pláne úgy, hogy arra a fázisra lett kötve az inverter, amire a napközbeni legnagyobb fogyasztók (hűtő, mélyhűtő).
Ha viszont az van, amit én okoskodok, akkor meg a 40-45% túl sok lenne a 3 fázisra vetítve:-)
Egy újabb telefonos eszmecsere végén oda lyukadtunk ki , hogy annyira kicsi a fogyasztásom , nem éri meg befektetni a rendszerbe . Direktben kicsi lenne a fogyasztás . Ha a virtuális akkupakkot aktiválnám , akkor sem és saját akkupakkal sem kifizetödö számomra . Ezzel lezártam végleg ezt a témát magamban .
Lehet ,hogy nem pontosan fogalmaztam meg a kérdést :(
Nálad és a többieknél is úgy terveztétek , hogy az egész éves termelést fedezze a rendszer . Nekem viszont egy kicsit úgy kell , hogy minél optimálisabban kihasználjam a rendszert , amit a napi fogyasztásomhoz kell igazítani ( 5,5kWh ). Ez ahogyan számolgatom az éves termelés 70%-a körül van . A cég akivel most konzultálok is ebbe a gondolkodási irányba terelget :) Szerintük a 2,32kWp erre optimális .
Az óra az elszámolás módjától függetlenül nem foglalkozik azzal az egyik fázison visszatáplált mennyiséggel, amit ugyanabban az időben másik fázison elhasználsz. Azaz a mérőrendszerben nem jelenik me.
A szolgáltató átprogramozhatná / rendelhetne olyan órát ami fázisonként összesíti a fogyasztást és és a betáplálást, de neki sem lenne jó, mert akkor sokan rendezték át 1 F ra a rendszerüket, ami szintén nem lenne jó a számukra.
Mint írtam , a villanyóra csak azt mutatja , hogy mennyi el.energiát adtál a hálózatba , vagy mennyit vételeztél a leolvasás pillanatáig . Tehát nem fázisonként , hanem összességében . Ha egy fázison betermeltél 3000kWh -t a hálózatra , de a helybeni fogyasztásodon kívül vételeztél 3500kWh -t a hálózatból mind a 3fázison keresztül , akkor csak az 500kWh-t kell fizetned . Én így értem a magyarázatot .:)
Nyugdíjasok vagyunk, majdnem állandóan otthon. Nálam majdnem minden villannyal működik, kivéve a kapálógép és a traktor. Klíma csak napközben megy, igaz, nem mindig süt olyankor a nap. :-( Elég sokat megy a TV, feleségemnek a kézimunkázás, egyéb házimunka mellé "háttérzajnak". Számítógép általában csak este (ez most indokolt kivétel :-) ). Az asszony notebookja napközben is néha. Játszik. Más minden az általában megszokott, hűtő, antennaerősítő éjjel-nappal. Ha nem kell, semmi nem világít (router, beltéri, ...).
Az oké, hogy az óra összesíti a teljes betáplálást és vételezést, de a Tibor691 által említett esetben, amikor 3 fázison fogyasztasz, de csak 1 fázisú invertered van, akkor csak azon az 1 fázison lévő fogyasztók tudnak napáramot használni, amik arra a fázisra vannak kötve, amire az inverter. Azok a fogyasztók, amik a másik két fázison vannak, azok értelmezésem szerint kizárólag a hálózatból nyert energiával tudnak működni.
Ezért nálam is max 10-15% az éves helyben elhasznált energia aránya.
Amíg szaldó van, addig ennek semmi jelentősége... de utána lesz. Vagy rosszul értelmezem?
Mindegyik 3F óra összegzi a fázisonként vételezést és visszatáplálást, és csak az eredményt rögzíti vmelyik regiszterbe, úgyhogy nincs jelentősége annak, hogy melyikre dolgozik az inverter, és hol van fogyasztás.
Igen , nálam is 3 fázis van . A cég azt állítja , hogy amit felszerelnek órát az összegzi , hogy mennyi az ami az egy fázison betáplált egység és a vételezett a többi fázison . Magyarul : betáplálok az egyiken 1kWh-t és a másik kettön meg vételezek 2kWh-t , akkor regisztrál 1kWh vételezést . Egy ilyent szerelnek fel : SE-WND-3Y-400-MB-K
Hogy a ház 3 fázisú vagy sem. Mert az inverter biztosan csak egy fázisú.
Amennyiben 3 fázis van a házban, akkor annak a nagy fogyasztok közötti elosztása azonos, ha jól tervezték a villamos rendszert.
Ebben az esetben csak azon fázis fogyasztását tudod helyben megtermelni amelyiken az inverter van!
Nálunk az éve fogyasztás és termelés 3000kWh.
A feleségem és én dolgozunk napközben, a 9 éves ikersrácaim iskolában nappal iskolában vannak. (videojáték nincs, egyébként nagy fogyasztó)
Van egy külső medencénk, mely kollektorral fűtött nyáron. Az 505 W-os vízforgató szivattyú nyáron napi 6-7 órát megy, ennek a fogyasztása kb.: 600kWh, erre a fázisra van kötve az inverter.
A visszatáplált éves energia: 2.280kWh, azaz nálunk 24% a helyben felhasználás, úgy hogy 600kWh-t a máshol nem játszó medenceszivattyú igényli.
Szerintem a helyben fogyasztás reális értéke 15-20% egy átlagos háztartásban.
Nagyrészt a párom van csak otthon egész évben . Ami fogyaszt olyankor ha süt a Nap azok a : hütö , napkoli , figyelöállásban lévö eszközök , induktív fözölap , szellöztetö . Rövid ideig : kávéfözö , mosógép , mikró , porszívó . Mint írtam , napi 5,5kWh fogy fütésszezonon kívül naponta maximum , van amikor csak 4kWh .
Ez teljes mértékben attól függ, hogy hogyan oszlik meg otthon a fogyasztás, vannak-e otthon napközben (pl. anyuci kisgyerekkel), lehet-e időzíteni nagyobb fogyasztás (mosógép, szárítógép) a csúcsidőszakra, stb. Szerintem a 30 százalék reális lehet, ha van valaki otthon napközben, ha nincs, akkor ez alacsonyabb...
Szeretném megkérdezni a FV rendszer tulajdonosokat , hogy átlagosan %-ban kifejezve a megtermelt energia mekkora részét használjátok el helyben ?
Az van , hogy jelentkezett egy cég , aki kínált egy rendszert 3800euróért 2,32kWp -vel ( ebböl még lemegy az állami támogatás , ami 1160 euró) . Ök azt állítják , hogy helyben 30%-ot elfogyasztok, a többit meg betáplálom , majd onnan megveszem a lentebb már említett 8 centért . Szerintük 10 év a megtérülés. Nálatok ez az arány milyen ?
Az energiasűrűség fogalma mindkettőre, mint energiatároló eszközre egyformán értelmezhető. Mértékegysége a kWh/kg. Egyik 241(tesla akkupakk) a másik meg 300(Maxwell supercap) 500 kilátásban.
Sebaj, ngyképű voltál három éve beírt normális, informatív hozzászólásra, ma is csak ezt tudod, lásd lejjebb.
A "Tudományodat" nem igazolja a valóság, kellemetlen ;) Menj vissz értekezni, bocs hogy megzavartam köreidet! Valószinüleg a Tesla, és a Maxvell mérnökei is tartoznak neked egy bocsánatkéréssel, mert ma már a litium akkus, napelemes energiatárolás megvalósult, az elektromos autózás elérhető, a jövőben pedig még olcsóbb és megfizethetőbb lesz a szuperkapacitások és gyártástechnológiájuk révén :DDD
Ma kaptam árajánlatot 18db SHARP ND-AK275 napelem plusz SMA SB 5.0-1AV-40 plusz sallangok 2millió ft telepítéssel!
Meg korábban 18db ht solar 275w-os panel plusz growatt 5000 inverter plusz apróságok,telepítéssel ugyan annyiért!
Ez a kettő maradt versenyben!Ők a teljes papírmunkát is megcsinálják,és 80 ezer a különbség az előzetes kalkulációnál az első javára.Pedig a márka láttán azt gondoltam drágábbnak!
No. Az inverter indult. Solar.web frissítés nem jött össze, mindig újraindult az inverter 99 %-nál. Acces point-tal is először hiba, de másodjára lement. A solar.web ezek után is jelzi, hogy lenne frissítés, acces point-tal nézve nincs újabb fw. Érdekes, de egyelőre jó ez így.
Eon jóváhagyta a távfelügyeleti portál regisztrációt, egyelőre csak mobilról néztem rá, mobilos felületen semmit nem láttam, asztali nézetben jöttek adatok, de az meg mobilon nem igazán értelmezhető, majd megnézem pc-n délután. De a lényeg, hogy tényleg mehet nem csak cégnek, én cégnévhez beírtam a saját nevem és elfogadták.
Van ez így.. ;-) Erre fele úgyis angolszász mértékegység dívik. De azért viszonylag nagy biztonsággal állíthatom, hogy erős szövegértési zavaraid vannak. Nem én kevertem a kondenzátort az akkuval és most sem a Wh-t a kWh-val.
Nem hiszem, mert 99 %-nál állt le, és szerintem az még a letöltés volt. Legalábbis a délutáni frissítésnél is többször ment a csík. (konkrétan nem írta)
Amúgy tényleg elvárható lenne a duplikálás, mert az invertert nem lehet akkuról frissíteni*, mint egy telefont laptopról, áramszünet meg bármikor benézhet.
*Lehetni lehet, de az akku meg a generátor azért nem szériafelszereltség a házaknál.
Igen, csak nem voltam benne biztos, hogy az nem csinál-e egy újraindítást. Elvileg minek, de hát... Bíztam benne, hogy még végigmegy, de a végén durván ment le a teljesítmény. No meg bíztam benne, hogy figyelnek erre. Hát, nem.
Egyebkent pont a Fronius nem fog ezen sporolni (remelem, mert nekem is ilyen az inverterem). Egyebkent nem egy filleres tetel, hw/sw tamogatas kell ehhez, de szerencsere ez pont nem az a kategoria amit ki szoktak sporolni. (sok lenne a garancialis javitas)
> El nem tudom képzelni, mitől ilyen lassú
Osszehasonlitod az asztali gepeddel vagy a laptopoddal. Nagyjabol 2 nagysagrend a sebessegbeli kulonbseg, szoval nem csoda. (pl a mobilodhoz kepest is toredek teljesitmenyre kepes az inverter beagyazott CPU-ja)
Ha én csinálnám, így csinálnám (sőt, előírnám, filléres tétel), mégis sok kütyüt haza lehet vágni egy megszakadó frissítéssel, illetve itt is frissítés előtt jön egy felugró ablak, hogy ne szakítsd meg, mert elszállhat az inverter. Az igazi szopatás, hogy nincs leállítás gomb - hiába láttam, hogy vészesen megy le a nap, nem tudtam mit csinálni. És komolyan írtam, hogy több mint 1 óráig stüttyögött - szerintem még csak a letöltéssel. El nem tudom képzelni, mitől ilyen lassú.
Minden ilyen beagyazott cuccban kelloen jol van megoldva a firmware frissites, ne aggodj.
Altalaban azt csinaljak, hogy 2db teljesen fuggetlen flash terulet van a SoC-ban a firmware-nek es az inaktivba irjak a frissitest, majd mindenfele ellenorzes utan valtanak csak at ra. Nem gond ha megszakad a letoltes, lekapcsolod az aramot stb. Eleg nehez elrontani, max megegyszer el kell inditani a frissitest.
Remélem, van védelem az inverterben - 1 órája megy a frissítés, de még csak 85 %-ot töltött le, a nap meg mindjárt lemegy, már 16 W-ot hoz. Leállítani nem lehet, csak remélni tudom, hogy nem szoptat meg azzal, hogy menet közben kikapcsol... 14 W. 11...
Most csak azzal szopat, hogy simán bejött a webszerver, be tudtam állítani a push-t, aztán kis idő múlva indítottam volna újabb inverter frissítést, erre kéri az admin jelszót, mert lejárt a biztonsági idő. Valami rémlik, de azt nem fogadta el. Első belépésnél meg nem is kért jelszót.
Az inverterben van egy webszerver. Meg tudod nezni a lokal halon az IP-t az inverter menujeben (gugli) es utana siman http://<az ip amit talaltal> egy browserben.
A múltkori beszélgetés alapján úgy értettem, hogy az inverter menüjében kell keresni (beszéltem is valakivel, hogy remek lehet a 4 gombbal bevinni ennyi betűt-számot). Ezek szerint nem.
Ezt hol találtad? Át kell állítani az invertert wifi-konfigra, vagy rendes üzem közben előjön valahol? A solar.web-en én nem találtam ilyet, igaz, mobilon néztem és néha nem minden egyezik meg a pc-s móddal, hiába vagyok asztali nézetben.
Még mindig nem értem, miért ragaszkodsz a drágább 3 fázisú inverterhez. A 20 A és fázison elfér a 4 kW os inverter, ha a szolgáltató engedélyezi.
A másik a panelszám, az egy dolog, hogy Symo Start feszültsége 200V, és ha elindul még 150V stringfeszültség gel is termelne, de ez egy 1000V os inverter aminek a névleges feszültsége 595 V. A névleges feszültségtól ilyen kevés panellel jelentős eltérések lesznek, és csak alacsonyabb hatásfokkal működik.
Az SMA egy jó nevű termék, a kezdeti idők nayg sztárja, ezért afféle "mercedes"-nek tekintett kategória, bár mára ott loholnak a sarkában mások is pl. Fronius is.
Köszönöm a válaszokat és a kérdéseket. Jelenleg 3 fázis van a házban, 16-16-20 A. 1 db háromfázisú inverterről van szó. Azért csak 4 kW körüli rendszerben gondolkodom, mert a terveim szerint ezhosszabb távon is fedezni fogja a villamosenergia igényemet. és amit termelek, azt lehetőleg el is akarom fogyasztani az elszámolási időszakban.
Kaptam ajánlatokat 3,5 , 4, 4,5 kW-os inverterrel, és első körben 10 vagy 12 panellel szerelt rendszerekre. A később telepítendő panelek alkotnák a második striget, ha jól számolok, akkor legalább 7 panel szükséges:
Pl Fronius Symo inverter U DCmin=200V, napelem V=30V kb. --> 200/30=6,7 tehát ennél több panel kell 1 stringbe. U DCmin stringenként értendő? A "DC csatlakozók száma: 3" azt jelenti, hogy 3 stringet tud kezelni?
Így összesen 19 vagy 21 panelem lenne jóval 5kW feletti teljesítménnyel. Tehát nem biztos, hogy a 4 vagy 4,5 kW-os inverter megfelelő lenne, (bár a minimum panelszám/string fontosságára csak az egyik ajánlattevő utalt.)
Igen, itt lépek be. A HMKE oldaluk alján találtam a lehetőséget s működik, nem problémáztak a regisztációnál. (Annyi volt, hogy az óracsere után eltelt kb 2 hét mire be lehetett regisztrálni az új mérőszámot.)
Konyhába, meg úgy általában máshová sem szabad olcsó (aka: sz@r, qla...) ledet tenni.
Olyat keress aminek jó a spektruma (CRI 90+) és ne keverj többféle színhőmérsékletűt (annak reményében, hogy "jobb" lesz a fény, mert pont az ellenkező hatást váltod ki).
a múltkor volt róla szó hogy sok helyen (pl. a démász területen) távleolvasós órákat szerelnek fel, de a lakosság részére nem elérhetőek a pillanatnyi adatok róla.
Na ez változott, most tűnt fel hogy az applikációban és a honlapon is megnézhetőek az adatok (fogyasztás, visszatermelés) 15 perces bontásban.
Ez pl egész jó segítség lehet a fogyasztási szokások monitorozásában.
Olyan most nincs, ha lesz, kereslek. Csak annyit kérdeznék, hogy ahhoz is át kellene állítani az invertert (mondjuk acces point-ra), vagy az maradna kliensként a hálózaton?
Illetve még 1, mobilteló nem jó nas helyett? Arra nincs lekérdezgető megoldás?
Azóta láttam, talán a wifi beállításban át kellene állni telepítésre és a telepítő szoftverrel mókolni, de a működő dolgot nem szívesen állítanám el. Meg nem is vagyok benne biztos, hogy így kell.
Szóval, ha tudsz más, egyszerű módot a Fronius-pvoutput házasságra, vevő lennék rá.
Már abban a topikban párszor leírtam , hogy egészében 40cm , csak ugye van a 21m hosszú "U" alakban felszerelt csö a csöben rekuperátoros szellöztetöm . Ez enyhe lejtéssel a meleg oldal felé van szerelve , így azt lefedtem gyapottal , hogy jól szigeteljen .:) Tehát van elég lényeges rész így szigetelve .
Próbáltam az invertert beállítani a pvoutput-hoz, de nálam a beállításokban nincs push service. Valamit állítani kellene, hogy előjöjjön a menüpont? (Fronis Symo 3-M)
Csak magamat nem értem hogyan lehetek ilyen elmaradi ? Idáig ami létezik rezsicsökkentö megoldás , az megvan : Jól höszigetelt ház ( 20cm falakon, födémen 40-80cm gyapot , már 14 éve ) , háromrétegü nyílászárók , szellöztetö rekuperátorral , napkolirendszer fütésrásegítéssel , klímafütés , ezek is már 10-14 éve.
Valamint az a jópár ajánlat amit küldtek a cégek , mikor kiszámítottam mindegyiknek a megtérülését és leírtam a válaszomban , egyik cég sem írta , hogy hiba van a számításomban . Ha nem lenne levéltitok , bemásolnám a válaszokat . Így vagy elhiszed amit írok , vagy nem . Ennyi .
Elhiheted , ha lenne benne fantázia(megtérülés belátható idön belül) már régen a tetömön lenne a rendszer .:) Így csak azt írhatom , amit a minisztériumi alkalmazott mondott , hogy vannak emberek , akiknek kell a tetöre ilyen rendszer és kész . Viszont a HMV készítésre biztosan hamarabb rákapnak az emberek , mert elég a mezö , egy vezérlö meg egy fütöspirál . Nem kell csövezés , meg fagyálló , meg szivattyú , csak 3 x nagyobb tetöfelület . A kiállításon mikor beszéltem egy Vaillant-os szakival a napelemekröl és szó volt a HMV-röl , mondom neki , hogy nekem van napkolim . Erre a válasz , tiltsam le , hogy a napelemmezö tudjon müködni . :( Mikor mondom neki , hogy a napkoli hatásfoka 1nm-re déli tájolásnál déli 12 órakor 1000Watt benapozásnál 55% , a napelemé meg közel 17 % , akkor ne akarja , hogy a fentlévö hatékonyabbat állítsam le a gyengébb végett , csak azért , hogy kilegyen használva .:(
Igen , csak regisztrált cégek szerelhetnek . Jegyzékben szereplö komponenseket építhetik csak be . Mindent a szolgáltató diktál , így az EU-s pénz tisztán zsebre megy , Te meg fizeted azt a rendszert , amit Ö kiválaszt . Ez a demokrácia :(
Az évi 24 € alapdij kimaradt.
A 30% saját felhasználás necces egy zöld este és hétvégenként használt lakóházban.
A szolgáltató egyáltalán nem biztos, hogy köt szerződést a termelés tárlására a nem általa telepített rendszer esetén, azaz az 1150 €/ kWp inkább több lesz.
Olyan értelemben egyirányú, hogy ha a fi előtt (az utcán, vagy lakás esetén a lépcsőházban) van gebasz, nem old, mert azt nem érzékeli. Az itteni vélemény szerint ezért nem működik, mikor éppen kifelé folyik az áram.
De nem világos, hogy most csak kijavítottál, vagy azt is akartad mondani, hogy véd a fi az óra és az inverter közé kötve is?
1 fázison 230x16=3.68 kW vagy 230x20=4,60 kW leht az inverter
A másik lehetőség a 3 fázis .... amin már a 16 Amper is megnged 3x230x16=11,04 kW-ot is. (azt meg csak tán nem akarod, hogy 2 darab 1 fázisú invertered legyen)
---
A két(több) ÖNÁLLÓ MPPT bementű inverterekre lehet rakni eltérő termlésű sztringket.
DE!!
Egy sztringbe csak AZONOS típusú+benapozottságú napelemek kerüljenek, legalábbis ép ésszel eljárva.
Ha ez a kettős feltétel nem teljesül akkor optimalizálót kell bevetni az adott sztring eltérő napelemeinél.
Ami lehet
- magában a napelemben >> MAXIM chip , ami minden normál inverterhez jó
- univerzális >> TIGO sárga (vagy adat interfésszel is kék), ami minden normál inverterhez jó és NEM muszáj minden napelemre rakni csak az eltérőkre/árnyékosokra
- spéci cucc, ami a spéci inverteréhez tartozik >> ilyen a solaredge cucca (ami mindig-minden napelemet optimalizál)
A Fronius jól napelemezhető 20-30% sima ügy neki, de akár 40-50%-al is elbír, ha a körülmények olyanok (gyengébb tájolás/benapozottság).
Most egy jó/érték arányú páros szerintem a LONGi 310 Wattos napeleme és egy Fronius inverter.
----------------------
Az inverternek van saját beépített FI reléje.
Az invertert a ház központi FI reléje elé szokás kötni alapban. Azonban a FI relé után sem okozhat gondot, ha mégis akkor a meglévő FI relét kikell cserélni az "AC" helyett "A" típusra.
Itt azt olvastam, hogy az inverter után kell berakni a fi-t, mert amikor több a termelés, mint a fogyasztás, olyankor nem véd a fi.
Nálam a fi után van az inverter és a telepítő ("civilben" villamosmérnök) esküszik rá, hogy nem lehet gond.
Nekem meggyőző volt az itteni magyarázat (a fi csak egy irányban működik), de nem tudtam meggyőzni a telepítőt. Froniuséknak meg persze elfelejtettem írni egy állásfoglalásért...
Épp most tervezem a konyhai pultvilágítás halogén spotjait ledszalagra cserélni. A terv az volt, hogy a spotok tápjaira kötöm a ledet. Most megzavart ez a mondat:
"A ledszalag tápellátásához szükség van led trafóra, ami egy 12v-os egyenáramú tápegység."
Led trafót említ. Különbözik ez valamiben, a spot tápjától?
Az elejét nem értem, akkor most végülis milyen rendszert szeretnél? 4 kW os inverter mehet egy fázisra, ha van 20 A és engedélyezi a szolgáltató.
Hagyományos inverterek esetén a mezők tájolása stringenként lehet különböző. Ettől eltérni csak optimalizálók használata esetén érdemes ( panelenként, vagy 1/3 panelenként).
A túlnapelemezhetőség mértékét a gyártói előirások szablyák meg. A Fronius K-Ny I tájolás esetén engedi a 200% ot, de ez extrém, az inverterek gyártóinak többsége jóval kevesebbet enged. Érdemes megnézni a gyári tervező programokat és a dokumentációt.
Bővítés azonos panelekkel a stringet ( rövid idő múlva is nehézkes) vagy új stringre az új paneleket amik lehetnek más típusúak és az egész mehet másik irányba néző tetőre.
Az árnyékolást egyik rendszer sem szereti, ha lehet ne tegyünk árnyékba panelt.
Fi relé t NEM az inverter és az óra közé, hanem az inverter után a fogyasztók elé érdemes berakni ( fogyasztói csoportonként a könnyebb hibakeresés miatt). Bónuszban az inverter akkor is termel, amikor a mosógép levágja a Fi relét, és a konyhában is lehet főzni.
Lassan kezd kialakulni a rendszerem műszaki tartalma: 3 fázisú rendszer lesz 2x16-20A, 4 kw körüli SMA vagy Fronius inverterrel, 10 vagy 12 db Sharp napelempanellal (2,75-3,3 W). Ennek éves termelése lefedi, kicsit meghaladja a jelenlegi fogyasztásunkat. Később tervezem még napelemekkel bővíteni a rendszert.
Mennyivel nagyobb napelem összteljesítményt érdemes beépíteni pl. egy 4 kW-os inverterhez? A rendszer közép Magyarországon fog üzemelni.
Ha évek múlva bővítem a napelempanelek számát, akkor okozhat-e problémát, hogy más típusú és más teljesítményű panelek kerülnek a rendszerbe?
Ha az inverter több stringet kezel, akkor az egyes stringek különböző benapozottsága, árnyékoltsága okoz-e problémát vagy jelentős teljesítménycsökkenést? Van aki Solaredge megoldást javasol, van aki még egymásra merőleges felületekre is tenne napelemet SMA inverterrel.
A villamos rendszeremben van egy fi-relé. Az invertert elé vagy mögé kell / szokták bekötni? Van, aki elé kötné, mert így az inverter miatt nem fog "indokolatlanul" lekapcsolni. Viszont így a hálózat egy részén a védelmi funkcióját nem tölti be...vagy az inverter oldalán nincs rá szükség?
Ha úgy is telepíteném sem térülne meg soha , mivel a betermelt áramot 8 centért tudom csak visszakapni :( Akkor meg minek ?
Akinek napelemmel termeltetik meg a HMV elkészítéséhez szükséges energiát , ott valamivel jobb a megtérülés . Amikor süt a Nap és nem tudod másképpen elfogyasztani , akkor kapcsol a HMV készítés . Nálam már régen a sokkal hatékonyabb testvére dolgozik .:) Így nálam zsákutca ez a megoldás .
Megvárom míg elterjednek az üzemanyagcellák , aztán majd ahhoz tankolok hidrogént . Az is szigetüzem lesz :)) Kivéve , ha Nissan Mirai-t veszek , akkor mobilis is lehet .
Külön listázott cégek szerelhetik csak . Ezért mondtam múlt évben a minisztériumi alkalmazottnak a kiállításon , hogy ez a legalizált lenyúlása az EU-s pénzeknek .
Azta, eleg draga mulatsag a napelem arra feletek. Gondolom az allami kedvezmeny bele van kalkulalva hogy nehogy veletlenul valahol mashol kosson ki mint a telepito... (saccra 1,5-es szorzo van a magyar arakhoz kepest, legalabbis amit a linkelt site-on mutatnak)
Nálunk ( Szlovákia ) elérhetö bármelyikre gondoltam . Egyik sem hozza vissza a befektetést , maximum a hibridnél van egy kis tartalék , ha kiesik a hálózat . Arra viszont nálam itt a dízelaggregát .
Akár hogyan számolgatok , sehogyan sem éri meg nálunk ez a virtuális akkupakk. Ha úgy számolok mint ahogyan ök írják , akkor állítólag 40%-ot spórolok évente a számlán. Nálam 3200kWh x 0,12euró = 384 euró a számla Ebböl a 40% 153,6 euró . Megtérülés kerek 25 év :(
Köszönöm mindenkinek a hsz-eit , lemondtam a napelem rendszer telepítéséröl :(
Az általa szolgáltatott adatok alapján lehet fogyasztókat ki- be kapcsolni manuálisan vagy automatizáltan " okos otthon " hálózatba kötve. Az Ohmpilot nem tud sok fogyasztót kezelni.
Az SE nél string hossszra sokkal tágabb mindkét irányban a határ (+ még ott van a P404 emelt fesszültségű optimalizáló alkalmazásának lehetősége).
Tudsz mondani más 1F invertert amihez stringenként 6 -25 panel csatlakoztatható a hatásfok változása nélkül?
1 F nál 6 nál kevesebb panel igénye esetén választható a Compact rendszer.
A honlapjuk szerint csak SE vel foglalkoznak. Gondolom egyrészt dömping áron veszik, másrészt mindenhova probléma mentesen rakható ( árnyék,tájolás, feszültség miatti tervezéssel nem kell foglalkozni), harmadrészt a logisztikai raktározási költségeik is alacsonyabbak.
Az SE nél nincsen feszültség tervezési probléma a fix stringfeszültség miatt. A 3000HD ban még van tartalék a későbbi bővítéshez. Nálatok Smart Meter t ( fogyasztásmérő) érdemes hozzá venni, a helyben történő felhasználás könnyebb növelésére.
JRC szerint Komárom 35 fok, déli irányú tetőre, 10 % vesztséggel 1070 kWh/ kWp et mutat, tehát egy 3 kWp es rendszer elég. Mivel ez kevés panelból össze lehet hozni, ezért alacsonyabb névleges fesszültségű inverter való hozzá pl. Fronius Galvo 2.5 .
Mivel számolgattam az árajánlatokból a megtérülést , bizony 25 évnél kevesebb nem jött ki még állami támogatással sem a hibrid rendszernél , amit írogattam lentebb . A virtuális akkupakkra tértem vissza gondolatilag . Talán hamarabb megtérülö , mégha elejével riasztó is a fizetnivaló a virtuális akkupakk használatáért .
Komárnóról van szó benapozásilag délirányú a tetöm úgy 35°-os dölésszöggel . Szerinted az általad is említett túlnapelemezéssel milyen rendszer kellene , ami ezt tudná . Mekkora inverter , hány panel és föleg milyen . Éves fogyasztás 3200kWh .
"5kw-os inverterre felpakolt rendszer a Dunántúlon optimális elhelyezéssel legrosszabb esetben 5x800=4000kw-ot termel"
Ezt hol olvastad vagy ki mondta neked? A tervező szoftverek ~1200 kWh/kWp-vel számolnak. Nekem már volt 1300 kWh/kWp feletti éves termelésem is. Zalaegerszegen, ami szintén Dunántúlon van, ráadásul Zala és Vas az ország legcsapadékosabb megyéi.
Egyébként a termelésben nem csupán az inverter a meghatározó. Ha túl kevés napelemet raksz rá, akkor azt hozza, amit írsz. Ha néhány százalékkal többet teszel rá, mint a csúcsteljesítménye, akkor annyit hoz, mint az enyém. Ha túlnapelemezed, akár másfélszer annyit is ki lehet hozni belőle.
Legjobb írni az ügyfélszolgálatnak. Volt már olyan akinek helyesen válaszoltak.
Ezt azért írom, mert nekem egyszer azt mondták, ha elromlik a kétirányú óra, akkor leolvassák és az aktuális mérőállás szerint számláznak a szaldó ellenére. Máskor meg azt irták, hogy a feltett műszaki kérdésre az ajánlott szerelői névsorban szereplő személyek tudják a helyes választ, és még az sem zavarta őket, hogy az első mondatomban azt irtam, hogy nem tudta az ajánlott szerelőjük. -(((
"Idei felmérésem szerint a melléképület 25 fokon tartásához a klíma napi 20kw-ot fogyaszt -5-0 között. "
Ez tényleg durva becslés, télen átlag 3 C körül van.
"Túltermelés esetében kifizetem a 10 Ft különbözetet a többlet eladás és a H-Tarifa között. "
Nem a különbözetet fizeted ki. Rendszeres a túltermelésed, ezért adószámmal számlát kell kiállítanod, amit költégelszámolás nélkül postázhatsz, és intézheted az adóbevallásod. A H tarifás számlát meg egy az egyben befizeted.
Én inkább használnám a csavarhúzót.
Köszönöm Nektek! Idei felmérésem szerint a melléképület 25 fokon tartásához a klíma napi 20kw-ot fogyaszt -5-0 között. Ez egy nagyon durva becslés lesz, de ha 20kwx180 = 3600kw + családi ház 2400kw, tehát éves 6000kw. Egy 5kw-os inverterre felpakolt rendszer a Dunántúlon optimális elhelyezéssel legrosszabb esetben 5x800=4000kw-ot termel ( ez egy pesszimista verzió ), ezért úgy kalkulálok, hogy a melléképületi fűtő klíma, mint nagyfogyasztó + családi ház megy napáramra, a többi három klíma H-Tarifára.
Túltermelés esetében kifizetem a 10 Ft különbözetet a többlet eladás és a H-Tarifa között. Idővel majd úgyis kialakul mi mennyi...
Az elszámolási mérőkészüléket háztartási méretű kiserőmű létesítése esetén Társaságunk biztosítja és szereli,
- 3×16 A rendelkezésre álló teljesítményig az Elosztói Engedélyes,
- e teljesítmény felett a Felhasználó
költségviselése mellett.
Jelenleg a mérő és a mérőcsere költsége 28.500,- Ft + ÁFA egyösszegű költséggel kalkulálható, amely csak tájékoztató becsült összeg. Arra alkalmas meglévő fogyasztásmérő esetén átprogramozási díj került meghatározásra, melynek összege 6.700,- Ft + ÁFA.
Év közbeni szaldós óracserénél sem egyezik az óraszám, mégis ki tudták számolni helyesen tapasztalat ;) A szaldó fogyasztási helyre és tarifa típusra érvényes, nem mérőeszközre.
Mondjuk tovabbra sem vilagos. Egyik oldalrol az a mondas hogy "csak egyetlen meroora vonhato be az elszamolasba" a masik oldalon M3 Hellrot kollega mondja hogy a H mero futesi szezonon kivul az "A1" tarifaba szamol, es az E-ON a tarifa alapjan kepzi a szaldos elszamolast, nem pedig a konkret meroora alapjan.
Szoval akkor most az ora szamit vagy az A1 tarifa ? (bar ELMU nem hiszem hogy ezzel szarakodna, siman azt mondjak hogy nem es kesz :)
Továbbra is csak egyetlen mérőóra vonható be a szaldós elszámolásba, de ennek mi köze van a földkábeles bekötéshez ( 1m a telekhatártól) , vagy a szabványosításhoz?
Akinek van a nappalin kívül más tarifás órája, csak akkor kösse rá az engedélyezett fogyasztó(-ka)t amikor a + termelése elfogyott. Ez nem kérdés.
Ize, ezt nem ismerem, de itt a forumon eddig az volt a kozmegegyezes hogy csak egyetlen orat lehet bevonni a napelemes buliba, vagy ez valtozott kozben ? (nem mintha erintene, csak kivancsi vagyok)
Igen, biztos. Régebben nem volt ilyen előírás,én is ismerek 2 ingatlant, ahol messzebb van (egyedi terv nélkül), ami addig nem probléma, amíg nem sérül a bejövő vezeték (nagyrészt földkábel) , vagy olyan méretű lenne a bővítés, amihez a jelenlegi betáplálás nem megfelelő ( a feszültség esése nagyobb lenne mint 1%.
Földkábeles bekötés esetén kell a telekhatártól 1 m en belül kialakítani a mérőhelyet. Légkábel esetén nincs ilyen követelmény, ott a bejövő vezeték feszültség esésének kell megfelelőnek lenni, az elmenő vezetékek vastagsága a főelosztóig van megszabva, valamint a rögzítés és a szekrény csövezése legyenek rendben.
Szabványosítani akkor kell, ha a változtatás a 30% ot meghaladja. A % számítás nem egyszerű, a bejövő vezeték cseréje ( bármilyen indokkal) önmagában szabványosítási határ felett van, azaz vagy terveztetni és engedélyeztetni kell, vagy tipizált mérőhelyet kialakítani.
HMKE létesítésekor a 2 db nappali tarifás mérőhely kizáró ok. A 2. ( akár használaton kívüli) mérőhely LEszerelését is szabványossági felülvizsgálathoz kötik. ( Szla nem fizetés esetén bezzeg elég gyorsan leveszik az órát. )
Házfalba süllyesztve. Ha 2 éve átvették most bízom benne nem tetetik ki a kerítésre. Közvetlenül az óra irányából megy a konyhai gépekhez egy kábel ( talán 3x2,5 réz ) a vas fűtéscsőhöz kötegelve. Amikor a villanyszerelő meglátta ezt a megoldást annyit mondott: "Lesz mit fésülni még végzünk":)
A villanyszerelő bár nem napelemezik próbált segíteni az inverter elhelyezésében is, de a cserép alatti tér túl meleg neki, kívül meg nem tanácsos mondta. Van olyan hely, ahol nem kap napot, sem esőt. _Majd kitalálja a telepítő, csak ne halljak belőle semmit.
> A szerelő szerint nagyon sok hely van a falban, ezért simán belefér egy modern engedélyezett kialakítás
Ezt nem biztos hogy ertem. A villanyora kornyekerol mondta ezt vagy valami belso atalakitas is kell majd ?
(Egyebkent ha 3x10A a bejovo valoszinuleg a belso villamos halozat is erre van meretezve. Nem biztos hogy meguszod a komplett villamos felujitast.
A problema egyebkent akkor szokott bekovetkezni amikor aram bovitest kersz. Sima oracserenel a szolgaltato csak lecsereli az orat, de nem valtozik a terhelhetoseg. Ha viszont bovitest kersz akkor szoktak eloirni a szabvanyositast, ami nagyjabol arrol szol hogy a keritesre ki kell rakni az orat, valamint 5x10mm2 kabellel kell az oratol a hazba beallni. Ez eleg huzos koltseg szokott lenni.
Hol van a villanyora ? Keritesben vagy a hazfalon ?
Nalunk pl van egy 7,2kW-os fozolap, mellette suto, mikro stb. 3x16A-el elvoltunk, de volt ra pelda hogy lecsapta a biztositekot, vegul en is 3x25-re bovitettem.
4 klíma legfeljebb induláskor (reggeli bekapcsolás) fog egyidejűleg nagy teljesítményt fölvenni. 1,5 kW/db? Alapból <900W, turbón ~1100W. A katasztrófa legfeljebb -15 (-20) alatt jön, amikor már 2 COP-ot sem tudnak, vagy végleg leállnak. De akkor meg nem az lesz korán reggel az első dolgod, hogy 13 kilós pulykát süssél szaunázás közben. :-)
Nem szeretek írni róla valóban, ne kapjak érte... Szóval én laikusként úgy kalkuláltam, hogy vettem azt az abszurd esetet, hogy télen a 4 klíma max. teljesítményen működik, azaz 6 kw, akárki hátramegy pihengetni + 13,5 kw + tegyük fel a másik süt vagy főz valamit közben meglepetésnek 2,5+2=4,5kw. Összesen 24kw. Ez három fázisra 24/3=8kw és osztva 230 = 34,7. Ha helyesen számolok. A fenti eset valószínűsége alacsony, de ha már betont török a földkábelnek és szakember dolgozik, akkor biztosra mennék. Többet nem szeretnék ezzel foglalkozni.
Nem borzolom vele az idegeket, de régi vágyam egy 9kw-os szauna kályha a melléképületben. Használata esetén bekapcsolom a 3kw fűtőszőnyeget is és üzemel egy 1,5 kw villanybojler. Ez hirtelen plusz 13,5kw és ebbe nincs a családi ház. Jelenleg a sütő és a "nagy" főző lap már billenti is le az egyik 10A-t, ezért nem is használom egybe őket. Mindent számításba kell vennem a bővítéssel és a napelem méretezéssel úgy, hogy nem vagyok villanyász szakember. Ezért próbálkozom megérteni mit és hogyan csináljak.
barcomp: akkor jól emlékeztem, köszönöm! Valójában lehet 4 kw helyett 5kw inverter és kevesebb panellal ( ha valóban csak 30-50e a különbség az inverterek között ), amit a későbbiekben még lehet fejleszteni tovább. De ha pl. a napelem szaldóban "elbír" az összes fogyasztással + 4 klíma is 3 fázison, akkor nem lesz elég a 3x25, hanem 3x32 kell ( mivel a H-ra nem teszek semmit, csak az óra lesz ott ).
tfe_tng: kettő számlát kapok, szerintem mindkettő nappali. Olyan, mint egy társasházban. Valójában semmi értelme. Kondi kazán fűti a meleg vizet. Az óra a konyha felújítással lett cserélve, tehát 2 éves digitális mérő órák. A szerelő szerint nagyon sok hely van a falban, ezért simán belefér egy modern engedélyezett kialakítás ( +100e Ft-nak saccolta ). A vezetéket megnézetem azért, mert az a legolcsóbb tétel, inkább a munkadíj a húzós :)
Egy dolgot nem értek. Miért lenne szükséged 3*25 A-re? Nálam van 3*16A. Ebből az egyik fázison a 3,5 kW-os klíma használ alkalmanként (nem folyamatosan és nem állandóan annyit) max. 4 A-t. Ha egyszerre állandóan menne minden fázison klíma, 12 db-ot tudna ellátni a 3*16A. Azaz ha megy 4 db, ahhoz elég 1*16 A, a többiről mehet bármi, elég nagy terhelhetőséggel.
Ha nálad van 3*10 A, csak arra kell ügyelned, hogy külön fázison legyen a mikró és a mosógép. A mosógéppel együtt lehet a sütő, a harmadik fázison a villanytűzhely. Bármelyik kettőn lehet klíma, a ...tarifás 16 A-en meg lehet további 2 (4) klíma, amit csak fűtésre használsz. Hogy mit csinálsz az Xszázezer forintért beköttetett 3*25 A-eddel, az már legyen a szolgáltató dolga. :-)
Sziasztok! Egyfázisú ~4 KW teljesítményű invertert szeretnék , és fontos szempont, hogy viszonylag csöndes legyen, mivel előszobában lenne felszerelve.
Kuldte a kivitelezo a keszre jelento papirt, az elmu pedig egy szamlat (mert harom fazis es 10kWp), ezt befizettem, kinyomtattam, illetve a kivitelezoi papirt is. Mast nem kertek.
A kivitelezo elvileg masfel hete keszre jelentette, de tegnap jutottam el az ELMU-be a papirokkal, meg aznap felhivtak idopontot egyeztetni. Penteken is jottek volna, de az nekem nem volt jo, szoval jovo het kedd lett a vege. Erdemes bemenni keszre jelenteni.
Gondolom a 3x10A a nappali tarifa, mi az 1x16A ? Felteszem nincs ket nappali mero nalad, gondolom vezerelt lehet. Ha vezerelt akkor rossz a szamitas, mert azt nem vonhatod le a hozzajarulasi dijbol, vagyis inkabb 191k koruli osszeget kell a szolgaltatonak befizetni.
Ha szabvanyositani is kell a merohelyet (keritesre kirakni, uj doboz, uj kabel a hazba stb.) akkor ezen felul meg 150-200k koruli koltsegre szamits. (ez varhato ha nagyon regi a mero) Ha esetleg a hazban is ki kell cserelni a vezetekeket akkor pedig a hatar a csillagos eg :(
Az hogy a 4 klíma honnan menjen az éves napáram termelési mennyiséged kérdése. Ha jut a klímának is, akkor érdemesebb azzal megetetni, mint kifzettetni ~ 13 Ft/kWh "végül a zsebbe" áron (az adól evonása után ennyi)
----
Beraknék egy 3 állású kapcsolót valami nem szem előtt lévő helyre vezetékezésbe, ami átkapcsol.
Ehhez három állása van.
- "H" tarifáról
- "0" azaz semmiről>>lekapcsolva-áramtalanítva
- "A" tarifáról
Így igény szerint lehet válatni bármikro villanyszerelés nélkül.
Azonban ez a megoldás nem minősül jogilag teljesen kifogástalannak, tudtommal.
Nekem az rémlik, ha többet termelt a napelem a 3 fázisos órán, akkor azt xy Ft-ért átveszi az E.On , nekem pedig a H-Tarifa teljes egyenlegét ki kell fizetnem 23 Ft/kw áron.
Köszönöm szépen! Ma végre eljött a villanyszerelő is! Kiszámoltuk a fogyasztást és hálózatbővítés is lesz.
Jelenleg 1x16A + 3x10A van. Azt nem tudta megmondani mi értelme van az 1X16A órának külön ( én sem, így vettem a házat ). Annyit következtettem ki, hogy a felújított konyha villanytűzhely és sütő működik a 3 fázisról. Szükségem van legalább 3x25A-re. Ez esetben kifizetek ( 3x25-(1x16+3x10) ) x 5.000 = 145e Ft+munkadíj hálózatbővítésnek. Ha jól tudom, akkor kapok mellé H-Tarifára is 3x25A-t. A 3x25A-ről menne átmeneti időszakban 4db 3,5kw klíma.
A napelem elszámolási rendszerében viszont nem értettünk egyet.
Ő azt mondja, hogy a 4 klíma menjen a H-Tarifára és a "normál" 3 fázisú villanyóra lesz cserélve oda-vissza mérősre. Ha a 3 fázison megtakarítás van, akkor úgyis megnézik a H-Tarifamérőt is és azt is beleveszik az egyenlegbe. Én nem így emlékszem innen a fórumról. Nekem az rémlik, ha többet termelt a napelem a 3 fázisos órán, akkor azt xy Ft-ért átveszi az E.On , nekem pedig a H-Tarifa teljes egyenlegét ki kell fizetnem 23 Ft/kw áron.
"" Mekkora költséggel lehet számolni karbantartás gyanánt, ami a megtérülést további évekkel kitolhatja? Nem beszélve az esetleges saldo eltörlésről, ami további éveket csúsztathat rajta...""
Én kaptam jópár árajánlatot a hybrid rendszerre , háromfázisú üzemre . 7300 euró 3x4000VA inverterrel , 12 panellal Amerisolár 280Wp , 48V 200A akkupakk , plusz minden ami kell hozzá . 10 -12 évet írnak az akkupakk élettartamára , ami jelenleg 2200 euró . Ha csak a 25 év futamidöt veszem , akkor minimum még két pakk . Tehát 7300 + 2200 +2200 = 11700 euró . Ha 80%-át megtermeli az elhasznált el.energiának évente nálam , az 2800kWh . Mostani árral számolva évente 2800 x 0,12 = 336 euró évente . 34,8 év a megtérülés . Ha az állami támogatást is figyelembe veszem , ami erre a rendszerre 3250 euró , akkor a rendszer ára 11700 - 3250 = 8450 euró , megtérülés 25,15 év :(
A telepítő vállalkozó elérhetősége hosszú távon nem tudom miért fontos, szerintem pár év után már a garanciát sem ő intézi. A napelemek szerintem nem tudnak garanciálisan megsérülni, itt inkább vásárlásnál kell figyelni, hogy nagyon gagyit, illetve totál ismeretlen nevűt ne vegyél. A másik ami tönkre tud menni, az az inverter. Ezzel kapcsolatban nem tudok okosat mondani, az árak rendesen mennek lefelé, jönnek be új szolgáltatások - még sokat fog fejlődni ez a terület. A hosszú garancián túl inkább azt érdemes szem előtt tartani, hogy legyen aki a környéken ért hozzá, ne adj isten tudja javítani.
Ha vársz még pár évet , akkor inkább egy Toyota Mirai-t vegyél üzemanyagcellával . Erröl még a házadat is pár napig üzemeltetheted , ha tele a tank hidrogénnal :)
Napelem rendszerről szóló cikkekben arra figyelmeztetnek, hogy olyan vállalkozó telepítsen, aki még elérhető 25 év múlva is! Ez szuper gondolat, de a mai változó környezetben ezt megjósolni lehetetlen. Melyik alkatrész esetében van feltétlen szükség a 25 évre? Gyártói garancia melyiknél van? Azt is olvastam, hogy az inverter max. 12 év, aztán csere. Mekkora költséggel lehet számolni karbantartás gyanánt, ami a megtérülést további évekkel kitolhatja? Nem beszélve az esetleges saldo eltörlésről, ami további éveket csúsztathat rajta...
Az akkumulátor környezet terhelését, és a töltési veszteséget ( i3 ~20%) nem tudom hogyan számolták bele.
A YHSD még így is szép eredményt ért el, a P4 et ( és a többi újabb modellt) nem láttam a listában, bár az eredeti ADAC tesztet nem olvastam. A gumitesztjük botránya óta nálam elvesztették a hitelüket.
A Toyota - Lexus HSD k valóban tartós konstrukciók, és alacsony fenntartási költségű autók. Még a Prius I is különösebb gond nélkül fut, pedig elég régi konstrukció. A fejlesztési, szabadalmi költségek miatt érthető, hogy a Toyota minél több bőrt igyekszik lehúzni róla, a technológia életciklusának kitolásával ill. más gyártók felé tovább értékesítésével ( pl. Mondeo) .
Ugyanakkor vannak problémai is:
- A Lexus UX be a részecskeszűrő került,
- a zseniális nyomatékosztómű ( MTZ ben tisztán mechanikus volt) iszonyatosan tartós, de az elvéből adódóan jelentős veszteséggel dolgozik ( tudom, a HSD összhatásfoka számit, de ez korlátozó tényező)
- a PHEV tisztán elektromos üzem módban használva többet fogyaszt mint a Tesla, azaz borzalmas a hatékonysága,
- a töltési vesztesége is a rosszabbak közé tartozik.
Sima, önálló elektromos hajtásra képtelen mild hibriddel a Honda foglalkozik, meg a Continental fejleszt.
Jol erzem-e hogy jatszol a szavakkal, mert kb ugyanazt irtad le pepitaban.
> ICEmotor/generátorral mégha rossz hatásfokkal és csökkentett tartós teljesítménnyel is.
Ize, ez ugye konfiguracio kerdese. Elmeleti sikon vizsgalva a dolgot semmi nem akadalyozza hogy ugyanaz az ICE/generator keruljon egy range extenderbe mint egy soros hibridbe. (mas kerdes hogy a gyartok mit csinalnak es mit epitenek be) A kulonbseg kizarolag a nagy akkupakk meglete, minden mas lehet ugyanaz.
Ennek ellenere a tisztan soros hibridnek megvan az a hatranya hogy nem zold, mert nem kepes egyetlen kilometert sem menni benzin/dizel nelkul. Az altalad emlegetett 5l-es fogyasztas pedig nem sci-fi, siman vannak kocsik amik hozzak ezt (pl a 10 eves E60 bombim 2 literes dizel motorral, 130-al kozlekedve nagyjabol hozza ezt a fogyasztasi szintet)
Egyebkent letezik tisztan soros hibrid ? Nem remlik hogy hallottam volna mar ilyen normal kocsirol (a vonatokat most hagyjuk)
Hibrid hajtassal pedig (szerintem) az a legnagyobb problema hogy komplex a hajtaslanc, meg a sima belsoegesunel is osszetettebb. Ezzel elvesziti az EV-k legnagyobb elonyet, az egyszeruseget, ami miatt kevesebb a varhato szervizigenyuk / hosszabb az elettartamuk.
nem értem, miért csak a hátrányok gyűjteménye egy plug-in hibrid.
Nekem most van egy nagyobb utazós autóm, keveset használva, és egy kis Celerióm, amibe egy év alatt 25 ezer km ment bele ingázásból.
Na, pont e kettőt váltana ki ideálisan egy plug-in hibrid: a napi 50 km ingázás menne kvázi ingyen, amikor meg utazni kell, nem kell görcsölni a hatótáv miatt.
Ha lenne 10 millióm autóra, én biztosan egy ilyenre cserélném a mostani kettőt.
Egyenlore csak rozsaszin kod amit irsz, tenyleg a hosszu tavu tapasztalat lenne erdekes.
A kozponti tablet meg ize. Audinal sem tetszik feltetlenul hogy a fizikai gombokat lecserelik touchscreenre es mindenkepp oda kell nezned ha valamit csinalni akarsz, de ugy tunik hogy ez a trend. Mondjuk infotainmentben fenyevekkel a nemetek elott jar a tesla, ebben egyetertek.
Pont ezért írtam, hogy hiába könnyebb, kisebb nem lehet egy határ alá lemenni valós körülmények között. Akkor miért ne legyen ott egy kis plusz lóerő ha előzni kell?
Ámen! Látom ugyanazt tapasztaltuk meg az elmúlt időszakban ;) S85 hátsókerekes az enyém. Volt nállam Leaf is régebben, az is már egy más világ fosszilis után.
Látom komoly érdeklődésnek örvend itt is a téma. Nagy változás zajlik, eddig a német autógyártók nagy lemaradásban vannak. Amit a sela hat éve tudott, mainapig nem tudtják még gazdaságosan legyártani. A tesla meg valahogy képes volt az és x árából a model 3 tömegtermelését is beindítani, és most dől a lé hozzájuk.
Az asszony ford ka-jában egy éve cseréltem olajat meg szűrőket!Azóta csak megy.A focus ugyan az.Olaj plusz a szűrők.A ka 6,5liter benzint,a focus ugyanennyi gázolajat kér!Persze vettem rájuk gumikat,is,meg pollenszűrőt is,de azokat a villanyos is kéri!
Mert van benne battery es alapvetoen arrol akar menni, csak akkor kapcsol be a dizel/benzin motor ha kell a villany ? A hajtasa mindkettonek ugyanaz, csak a villanymotor mozgatja a kocsit (ha jol ertettelek)
De ha ekkora kiralysag a cucc, akkor miert nem latni soros hibrid, 5 litert fogyaszto S merciket meg hetes bombiket a V8-asok helyett ? (ott ugye penz nem szamit, pont beleferne az arba) Lenyeg hogy _valoszinuleg_ a dolog nem olyan egyszeru es nem olyan hatekony mint ahogy egy ketsoros hozzaszolasban kifejtetted...
Asszony évi 20-25 e km-t tesz a gépbe, ennek döntő többsége ingázás (legyen mondjuk átlag 50 km/munkanap), szülei (200 km összesen). Évi max. 3 Pest, esetleg 1-2 Dunántúl és vagy van külföldi nyaralás, vagy nincs (általában nincs).
Szóval elég sok km kijönne egy (valós, télen is) 200 km hatótávolságú gépből, de sajna minden nem. 2 autó meg biztos nem lesz. (Csak asszony vezet.)
Viszont a mennyi idő alatt térül meg mateknál figyelembe kellene venni a gázt is, annak beépítése a mi futásunknál max. 2 év alatt megtérülne, onnantól meg jóval kisebb az elektromos előnye.
Nincs sok értelme gyengébbeket gyártani mivel a villanymotor hatásfoka részterhelésen is szinte ugyanannyi. Azaz nem fogyaszt többet egy 100kW-os motor 10kW-on használva mint egy 10kW-os koppon használva.
A nagyobb motor viszont jól jön előzéskor, visszatápláláskor.
A mopedautós topicban van pár villanyos járgány, 4kW körüli teljesítménnnyel. Kb 10kWh/100 km a fogyasztás ott is, 3-400kg-os járműnél, 50-60-nnál.
Ez sem lenne feltétlenül "kötelező", már most is lehet, hogy jobban megéri bérelni arra a pár napra ill. valószínűleg alakulnak majd közösségi autómegosztó kezdeményezések is.
Én is szívesen járnék villanyautóval.De én ezt sem értem hogy miért nem lehet élni 150LE alatt?Van egy 90Le-s dízel focusom,és nem szoktam hiányát érezni a teljesítményének.Napi 21km a meló,ha elmegyek még a boltba,meg a mamához a gyerekkel,meg a postára(nem járok oda,de mi van ha kellene),meg még akárhova,akkor is benne lennék napi 30-35km-ben.Este menne töltőre,másnap ugyan ez.Nyilván nyaralni,vagy akárhova hosszú távra ott lenne az olajkályha.Állítólag a villanyautó legárfelhajtóbb alkatrésze az akku.Nekem 50-60km hatótáv is bőven fedezné a napi szükségleteket duplán.Csak lenne reális árban.
Azért nem mindenkinek munkábajárásra kell az autó. Melóhelyemen (300+ fő) több, mint felének van autója, mégis szerződéses busszal járnak. Ahogy én is. Nézegettem már én is a villanyosokat, mert cserélni kellene lassan a 20 éves Nissanomat, de nekem kell a 300km-es hatótáv.
En is erosen gondolkodom rajta hogy felesegemnek a kovetkezo kocsi valami EV legyen. Neki nem kell a nagy hatotav, ha meg nyaralni megyunk ugyis ott a nagydizel. Vezettem i3-at par eve, elkepesztoen furge kis kocsi, varosban szerintem idealis.
Egyebkent nyilvan a Tesla lenne a csucs, de azzal meg az a bajom (bar bevallom latatlanban) hogy borzaszto amerikai. Nem nez ki jol, szar az osszeszereles minosege, a hasznalt anyagok stb. Lehet vezetnem megvaltozna a velemenyem, de _mindenki_ ezt mondja :)
Azért ez nincs így. Télen nagyon durván megugrik minden villanyautó fogyasztása, persze használat függő, de nyáron a leaffel elvagyok 14-15-16kwh-ból ez télen átlag 20+.
Aki nem nyomja neki hanem forgalmi akadályt játszik annak nyáron lehetséges a 10-12kwh, télen 16esetleg. Nincs jelentősége mennyit fogyaszt mert szinte ingyen van üzemeltetni. 8ft-os napárammal kb 300ft-ból megyek télen 150km-t nyáron meg 200km-t, ez nem pénz egy ICE-hez képest, ha meg utcán töltök nagy ritkán az ingyen van még.
Tesla-ból meg mindegy melyik ha model s-ről van szó azonos használatnál. Faceliftes 75D 280km-t tud télen város környéki használatban. Nyáron mondjuk 350-et.
P100D meg ha ki is használod akkor 100-200km-t. 200kmh-nál kb 200km-t megy el egy töltéssel.
Neked nem jó meg annak az 1%-nak, de a maradék 99-nek általában megfelelne a villanyautó.
Ma kicsit mentem a fosszíliámmal hogy ne menjen tönkre az állásban(LS 600H L), egyszerűen nem hiányzik pedig azért az luxusautó a leaf meg nem az és mégis jobban szeretek menni vele.
Aki egyszer elkezd használni egy villanyautót ami már használható az többet nem akar ICE-be visszaülni szerintem. 1000km-t mentem a lexussal 8 hónap alatt kb azt is legtöbbször azért hogy kicsit mozogjon valódi cél nélkül. Leafnél kisebb akkus villanyautó nem használható, kell a min 40kwh-s akku, mert pl egy kis akksis i3-al már gondot jelent elmenni az m0-án egy darabon, már nézegetni kell hogy meddig menj és mennyivel hogy haza tudj még érni, főleg a nem DC tölthető példányoknál. Leaf-el bárhobá eljutok országon belül BP-ről indulva, leginkább balatonig padló gázon se probléma, messzebb már vagy tölteni kell vagy 110-el menni, mert 150-nél 2x annyit fogyaszt mint 110-nél. Most keresgélek valami jobb villanyautót a leaf mellé 2. autónak csak előbb el kéne adni az ls-t vagy becserélni mert nem tudom hova tenni ha veszek még egy autót, utcára mégsem raknám ki.
Ilyet egyszer mar (majdnem) lattunk SUV vonalon. Aztan kapott -1 csillagot a kinai SUV a toresteszten, mikor a baban atment a kormanyoszlop. A kinai izles pedig finoman szolva sem europai, szoval szerintem wolfsburgban nem ettol paraznak.
Be fognak robbanni a kínaiak. Hozzák majd a kicsi könnyű autókat, amikben lesz egy hűtő-fűtő klíma, és nem lesz telerakva mindenféle extrával. Munkába járni elég egy 2 személyes fűthető autó, amiben van egy rádió. 2 parkolóban el fog férni 3.
Audi, Lambo, Porsche, csak hogy par jelentektelen nevet emlitsek ;)
(tegyuk hozza hogy ebbol a 3-bol ketto hozza a profit 80%-at)
Kinai "startup" autogyarakra gondolsz ? Kivancsi vagyok mi lesz veluk, azert a levegot nem tartom vissza hogy megvaltjak a vilagot. Erdekesebb a regi, nagy gyarakat figyelni (szerintem)
Hazánkban a vidéki városokban az emberek döntő többsége napi 10-50 km távolságra használja az autóját. Úgy gondolom Pesten is ők vannak többségben. Nekik megoldás lenne a napjainkban elérhető elektromos autó is, csak az ára túl magas.
A Hyundai Ioniq EV 8,9 milliótól indul. Hasonló benzines mondjuk egy i30 Fastback Comfort Edition felszereltségben bő 2 millióval olcsóbb automata váltóval. Ebből 7 literes fogyasztással és 350 Ft-os benzinnel számolva el lehet menni kb. 80.000 km-t.
Ráadásul az elektromos autót csak akkor tudod teljesen otthon tölteni, ha mondjuk semmi másra nem használod, mint rövid utakra. Mondjuk ingázol napi 100-200 km-t. Azért nem hiszem, hogy ez a tömeges felhasználási mód.
Én max. 6000 km-t megyek városban évente, ahol otthoni árammal tudnám tölteni. Ebből 75000 km-t összerakni elég hosszútávú projekt lenne.
Nem beszélve az Ioniq 250 km-es hatótávjáról, amivel túl messzire nem merészkednék.
Most nagyon úgy tűnik hogy az elektromos autó a jövő, de a tömeges elterjedésre várni kell pár évet.
Hacsak nincs sok pénze az embernek és hajlandó kompromisszumokra a töltés és hatótáv miatt. Egyébként én is várom már. Szívesebben járnék elektromos autóval, vagy bármilyen benzinnél környezetbarátabb meghajtással rendelkező autóval.
Van munkájuk bőven. Hogy mihez lehet hasonlítani? Pl a nagy lapos LCD Tv-khez. Bármelyik márkaszervíz megjavítja. Kicseréli a tápot, a main-boardot, vagy a kijelző meghajtót. Ja, hogy ezek a Tv árának felébe kerülnek? Nem baj, akinek kell, az vagy kicserélteti, vagy vesz új Tv-t. Aztán vannak szervizek, ahol meg tudják javítani a tápot, vagy a többi elemét is a Tv-nek, persze a kijelző kivételével. Sokkal olcsóbban. (10+ éves Plazma Tv-re 60 ezret mondtak tápcserére. 3500Ft volt postával a marék kondenzátor bele. A tulaj el se akarta hinni, hogy 6000-ért újra nézheti..)
Ugyanez van a villanyautóknál. Jópárnál cseréltek már horror áron töltőcsatlakozót, töltőmodult többek közt, holott tizedéből is meg lehet javítani.
Szep elmelet, mar Marx elvtars is megfogalmazta, csak nehez a penz orientalt vilagban megoldani. Ahol pedig nincs penz azt ugy hivjuk hogy utopia, scifi konyvekben lehet olvasni rola.
Nincs novekedes, nincs fizuemeles, nincs innovacio, nincs hajtas, stagnalas van. Recesszio ennek a kistesoja es azt mar lattuk tobbszor hogy milyen.
Azert (is) cserel az ember autot 3-5-6-8-10 evente hogy _jobb_ autoja legyen, tobb funkcio, nagyobb hatotav, kornyezetbaratabb stb. Oriasi a kulonbseg egy 30 eves szivodizel meg egy Euro 6-os modern dizel kozott kornyezetvedelmi szempontbol (is).
ezt nem tudjuk egyenlore. dizelnel / benzinesnel eleg jol lehet szamolni vele, mert van rengeteg tapasztalat, de elektromosbol ritkak a 10+ eves sokszazezer km-t futott peldanyok. A tendencia latszik, de egyatalan nem biztos hogy pl a VW majd kepes lesz olyan kocsit gyartani ami ne szarna ossze magat mindenfele elektromos problemaval evente ketszer, aminek draga lesz a javitasa. (erdekuk lesz-e hogy ilyeneket gyartsanak ?)
A múltkor kiszámoltam, hogy egy Hyundai Ioniq Electric kb. 75 ezer km alatt visszahozza egy benzineshez képest csak üzemanyagon (karbantartást nem is vettem bele) az árkülönbözetet, ha otthon tankolod, rendes, normál tarifával. Nekem ez kb. 4 év futásteljesítmény. Ráadásul a benzines 4 év alatt ugyanúgy amortizálódott... ma már simán megéri elektromost venni. Szeretném én is lecserélni a dízelt egy ilyenre, de még menjen lejjebb az ára és nőjön a hatótáv...
Ja, csak neki ott van a csereautó. Talán eljutunk oda, hogy az akku nem az autó része lesz, hanem lesz egy "akku-kút", ahol kicserélik egy tankolásnyi idő alatt.
A környezetvédelem nem azon múlik, hogy elektromos autó, gázos vagy benzines. Az emberi fejekben kellene átbillenteni először azt, hogy X évente kidobjuk a cuccainkat (bútor, ruha, háztartási eszközök), és újat vásárolunk, hogy jelenleg is afelé haladunk, hogy porciónként műanyagba csomagolt levest, kávét, mosószert, vizet, szendvicset, gyümölcsöt fogyasztunk a kimért helyett és még sorolhatnám. Amíg a reklámok, a pénz erre nevel bennünket, és választott vezetőink ezt hagyják, mert nekik is hasznuk van belőle, addig teljesen felesleges arról vitázni, melyik autó károsítja jobban a környezetet.
Magyarázd el nekik, hogy mennyire nem éri ez meg nekik. :) (Korábban volt egy excel-szerű táblázat, ahol dollárra pontosan vezettek minden kiadást több autójukra vonatkoztatva, és meg is lehetett nézni. A Tesla magasan vert minden más autót (van nekik benzines is), a kiadások 3/4-ét az abroncsok cseréje vitte el.)
Mire majd probléma lesz (lenne) hogy meccs után ott lesz 300 autó, addig lesz annyi töltő és áram, hogy ne legyen probléma. Nem a mai hálózatnak kell kiszolgálnia azt az állapotot ami mondjuk 10 év múlva jön el.
"Mondjuk aki új autót vesz, az szerintem átlalában nem 8-10 évre veszi inkább rövidebb időre "
De miért is? Mert addigra annyi kényes dolog előjöhet ami sokba kerül, és a legfontosabb (szerintem) hogy bizonytalanná válik a működése, nem tudod mikor áll meg alattad. Nem tudod rászánni magad hogy "oké, ráköltök 1-2 millát és megint jó lesz 10 évig" mert túl komplex szerkezetek.
A villanyos ennyiből egyszerűbb, akksit cserélsz ami nagy összeg, de kiszámítható.
Egyelőre ebben nagyon ügyes a Tesla, mert folyamatosan kapsz frissítéseket is, vehetsz upgrade-ket és nem kell kidobni az autót csak mert sokat futott.
Mondjuk aki új autót vesz, az szerintem átlalában nem 8-10 évre veszi inkább rövidebb időre (saját példámból indulok ki). Éppen ezért szerintem annak aki mondjuk 5-6 évre vesz autót, annak gazdaságilag nem éri meg az e-autó. Főleg, hogy egy hagyományos autót megközelítő hatótávú e-autó inkább 12 millió környékén kezdődik (pl. Hyundai Kona, Kia Niro). És akkor még nem beszéltünk a töltő infrastruktúra és a töltési idő problémájáról. Ha csak városban kellene vele futkosnom, akkor a töltés nem lenne gond, mert otthon tölteném, de a városi forgalom nekem kb. csak 1/3-a a teljes futásnak. Tökéletes lenne egy plugin hibrid is, de azok is annyival drágábbak (ahogy nézegettem kb. 2 millióval), hogy megint csak túl hosszú idő alatt hoznák vissza a felárukat csak városban.
Ha egyszer megvalósul az, amit a VW igért mostanában, hogy a jövőben szeretnének dízeláron épkézláb e-autót gyártani, akkor már gazdaságilag is indokolható lesz az e-autó.
Az még érdekes lenne, hogy mennyit fogyasztana egy villanyhajtású autó, ha az energiát egy dízel motor szolgáltatná. Csak akad itt valaki, aki tudja, mennyit fogyaszt egy villanyautó, és ehhez az energiához mennyi gázolajra lenne szükség egy aggregátorba.
Kurva rosszul hangzik, de mivel mint üzemanyag van felhasználva, így jövedéki-adó-köteles. Vagy talán a saját fáról szedett gyümölcsöt a saját magad által vásárolt pálinkafőzőben a saját magad által kifizetett gázon lefőzve nem kell fizetni?
Én nem vagyok az elektromos autók ellen . Itt kezdtem erröl :65039
Éppen , hogy annak örülnék , ha a kis távolságokra ahogyan Te is írod , lennének kis városi kocsik , de tömegesen és elérhetö áron . Akinek nem okoz gondot egy nagy luxusautó (esetleg hybrid) mellé venni egy kis városi villanyautót akkor az szuper . Kérdezem én Töled , ma Magyarországon mekkora %-a a 10 000 000-nak , aki ezt megengedheti? Ha egy család odáig eljut , hogy vehet egy új kocsit , akkor igyekszik az elvárásait minél jobban kiszolgáló kocsit venni , ami ma még belsöégésü motorral üzemel . Az idö megold mindent . :) Félek , hogy a nagy álmokat a politikusok nem veszik figyelembe .:(
Már pedzegették, hogy az elektromos autó töltésére más tarifa lesz, mivel ugye jövedékadó-köteles, mint bármely üzemanyag. Már csak a megoldásra várnak, hogy hogyan lehessen mérni. Gondolom a töltő kap egy mérőórát, ami rá lesz kötve egy adóra, és küldi is, mennyit tankoltál. Ha bejön a kánaán, és ellepik az utakat a villanyautók, akkor megszűnik az ingyen parkolás, és nekik is kell fizetni az utak használatáért.
Talán eljutunk egy bőrönd méretű fúziós reaktorig, és akkor minden megoldódik. Pláne az első baleset után :)
Sokat gondolkodtam mar en is a kerdesen, szivesen ulnek egy villanykocsiba, de sajna benne vagyok abban az 1%-ban (havonta 1-2 alkalommal nemetorszagi ut) Szoval amig ki nem talaljak a 700+ km valodi hatotavu autokat amiben nem kell 100km/h-val szuttyogni a nemet palyan addig nekem sajna nem alternativa.
Addig nem nagyon lehet számítani a közlekedés "felvillanyozására" amíg a fosszilis üzemanyagok ilyen mennyiségben rendelkezésre állnak és ilyen olcsók. Ne szisszenjetek föl! Hiszen nem mindenhol kell jövedéki adó, ÁFA, útdíj, és egyéb tételekkel nehezített pénztárcával közelíteni a benzinkutakhoz.
Addig még jön néhány durva időszak, hiszen a tömegek nehezen fogják viselni, hogy 100-200 év alatt vissza kell süllyedni majdnem XIX. századi szintre a közlekedés terén. Hiszen most hatalmas tömegek repkednek ide-oda, okkal-ok nélkül. Hogy csak a legnagyobb üzemanyagfalót említsem.
Míg a földi közlekedést mérsékelt formában fent lehet tartani növényi olaj-biogáz hajtással (ami nem gátolja olyan mértékben a távolsági mobilitást, mint az elektromos áram tárolása), addig a repülést képtelenség ellátni a jelenlegi szinten.
Én pl egy a8-asból(D4 biturbo v8 benzin) ültem át egy új leafbe és arra biztosan jó, hogy soha többet ne akarjak belső égésű motoros autót, pedig nálam nagyobb autóbuzi kevés volt eddig.
Ennél jobb autó kell hosszú távon de mindenképp elektromos, aki egyszer kipróbálja és használja nem akar többé rezgő füstölő állandóan elromló szarral közlekedni.
Van egy szűk réteg akinek még nem alkalmas, jellemzően a naponta többszáz km-t autózók, de ők vannak nagyon kevesen az átlaghoz képest. Az átlag felhasználónak bőven megfelelő egy elektromos autó. Egy nagyobb akkus tesla meg az átlag távolságokon simán tudja a dinamikus haladást is.
Van belső égésű autóm is egy lexus ls600h ami itt áll a garázsban, nem is használom mióta megvan a leaf, egyszerűen nincs kedvem menni vele, 8 hónap alatt 1e km -t mentem vele kb, annak a felét is azért hogy pár hetente menjek vele egy keveset hogy ne menjen tönkre. Villanyossal szeretek mindenhová menni.
Igen , én értem , csak ez mind idö és pénz kérdése . Márol holnapra nem lesz kész . Évtizedek kellenek , hogy megvalósuljon . Pénzt ki fog adni a kínaiak ? Föleg most amikor a világ gazdaság megtorpan és recesszió jön .:( Álmodni , tervezni kell , hisz ez visz bennünket elöre .
A vonatokat ki lehet hagyni a sorból. Annak a legkönnyebb a megoldása és van rá bevált módszer. Majd legfeljebb csak napfényes időben közlekednek. :-)
A nagy tömegeket mozgató tömegközlekedésben is már megoldott. HÉV, Metró, troli, villamos. Bár néhány rövidlátó közlekedésszervező szüntetett meg villamos és trolivonalakat. :-(
A rövidtávú busz és teherautó villamosítására folynak kísérletek, lásd: ZEBRA akku!
Schon die Entwicklung der Zebra-Batterie war eng mit der Elektromobilität, ausgelöst durch die CARB-Gesetzgebung in Kalifornien, verknüpft.[3]MES-DEA hat dann bis 2009 Zebra-Akkus produziert und auch Kraftfahrzeuge mit Elektromotoren und Zebra-Batterien ausgerüstet, u. a. Renault Twingo, Smart und Panda. Diese wurden in der Schweiz und Italien vertrieben. Auch im Überland-Hybridbus O 405 NÜH, einem Duo-Bus, wurde 1996 eine 800 kg schwere Traktionsbatterie auf dem Fahrzeugdach verbaut."
Hiányos a számításod. Sokan hajlandóak kifelejteni a sorból a rendelkezésre állást. Bár az egyenlítóhöz közeledve ez valóban nagyobb és a száraz övezetekben egyenletesebb. A sötét illetve akármilyen okból termelésből kieső időszakokban is biztosítani kell az áramellátást. Amit egy alaperőmű kicsit drágábban, de 24 órában tud. Most még az araboknál talán a gázból, vagy egyéb kőolajipari melléktermékből is ki lehetne hozni ezen az áron az áramot. Van eszük, amiből könnyű pénz csinálni, azt inkább eladják. A naperőmű meg ha túl sokat termelne, legfeljebb veszni hagyják.
Arrafelé tározós erőművet se egyszerű építeni. :-(
Ha csak a személyszállításról írunk szárazföldön , merjünk nagyot álmodni , ám legyen :)
De mi lesz a kamionokkal , buszokkal , vonatokkal , hajókkal , repülökkel ? Ja , hogy dicsekedjek is egy kicsit . Én már 1976-ban 4 x 36 kW-os elektromos meghajtású géppel jártam bakaságon :) Igaz abban nem akkupakk szolgáltatta az áramot , hanem két Tatra motor sorbakötve :)
Feltételezzük , hogy valóban hatalmas kereslet lesz az elektromos autók iránt , lemennek az árak , többen megengedhetik maguknak . Reklámfogás : míg ön dolgozik , az autója sem lustálkodik , betermeli az ön otthonának a szükséges energiát ! A kérdés már csak az , hogy mennyibe is fog akkor 1kWh kerülni ? Akinek nem lesz elektromos autója az miért fizessen többet az áramért ? Mert ugye a villany is csak áru ? Aki elöállítja úgyszintén szeretne haszonhoz jutni . Vagy lesz két tarifa ?
Viszont mint vésztartalék energiaforrás hálózatkiesés esetére életképes megoldás lehet pár órára , ha a mobilitás is fontos .
Micsoda ördögtől való elképzelés, hogy az a hamarosan utakon rohangáló rengeteg autó akár energiatárolásra is alkalmas lehetne, amit az otthoni hálózatra csatlakoztatva akár fel is lehetne használni. :) Csak akkukapacitás kérdése. Egy P100D akkuja simán kiszolgálna az esetek 90 százalékában, nappal töltve, este hazaérve leadva azt a 8-10 kWh-t, ami kellene reggelig. Az mennyi is? 60-80 km-nyi áram?
A megújulókat (és nyugaton elsősorban a szélerőmű értendő) amiatt állítják le, mert nem tudják elnyelni a többlettermelésüket. Ha utánanézel, a tengerparti szélerőmű telepek akár 30 %-os kihasználtsággal is működhetnének, miközben a német statisztikában ~14 %-kal számolják a kihasználtságukat. Ebből a kiesésből persze levesz valamit a karbantartás és újabbra csere miatt kiesők, de egyre nagyobbak és jobbak lépnek be.
Miközben a hazai, nem túl jó szélviszonyok mellett a kulcsi, míg egyedül volt (néhány kisebb már volt előtte) 28 %-os kihasználtságot is hozott.
Mostanában nem követtem a német naperőművek termelését, de amíg nem haladták meg az 1 %-ot, senki nem törődött vele. Mikor a teljesítményük elérte a 7 %-ot, az áramszolgáltatók elkezdték forszírozni az EEG (ottani energiatörvény) korrigálását. Ahogy annak megalkotásakor ezt le is írták.
A németeknek már évekkel ezelőtt 6 GW-nál tartott a tározós erőmű állományuk, amit véleményük szerint 8 GW fölé nem tudnak felvinni. Kapacitásról nem írtak, csak teljesítményről, mert nem napszakos tárolás a feladatuk, hanem az ingadozás kiegyenlítése néhány percre, fél órára, amíg a gyorsindítású kiegyenlítő erőműveket beüzemelik. Ha náluk ez kevés volt és a szélerőművek leállításához kellett folyamodniuk, mit tennénk mi, ahol semmi kiegyenlítő lehetőség nincsen? 28 MW Kisköre, 12,9 MW Tiszalök. :-(
Pedig a németek az eltárolandó energia egy részét Norvégiába nyomják, a felesleges többlet egy részét, ameddig tudták, rátolták a csehekre és a lengyelekre. :-(
Miért gondolod ? Régen bezárt olajkutakban is már találtak újra olajat , csak kisebb mennyiségben . Földünk regenerálódik , csak mi vagyunk mohók , türelmetlenek , pénzhajhászok és pazarlók is egyben .
Akinek van gyereke, az normális esetben gondol arra, hogy mit fog az utódaira hagyni. A környezetünket ajándékba kaptuk, nem mindegy hogyan adjuk tovább.
Neked ez a véleményed . Nincs ellene semmi részemröl . OK .
Én olvasgattam pár okos ember tanulmányát a villanyautóról egészében . Több véleményt jelenlegi villanyautó tulajdonostól , több forrásból ( nyugati , nem közép-Európai tulajok véleményét ) , egy sem venne többet ilyet . Az egészben az az irónia számomra , hogy ott vagyok az autógyárak építésében , Porsche villanymotorgyár , Audi , BMW , ebböl élek és mégsem látom pozitívan a témát :( Mivel látom a gázüzemüek paralel fejlesztését , ezért gondolom , hogy az lesz a nyerö, nincs emisszióprobléma . Ez meg az én véleményem . Nem kell elfogadnod , nem szentírás .:)
"Ha az ekológiai lábnyomát nézzük egy villanyautónak , akkor sokkal károsabb a Földünkre nézve , mint a dízelautó ."
Ezt a nettó ökörséget már számtalanszor megcáfolták, de hajrá, szajkózzuk a hülyeséget tovább. Biztosan károsabb a jó esetben sokkal zöldebb energiával hajtott, de önmagában is közel tizedannyi alkatrészből álló, tartósabb, jóval kevesebb karbantartást és karbantartási anyagot (olajcsere, fékbetét, stb.) igénylő elektromos autó, mint a benzint/gázolajat füstölő társa. Hogyne.
Járj utánna Tesla vákuumcsöves nulponti energiát hasznosító találmányának . Lehet , hogy nem pontosan írom le , de a lényeg benne van . 6 darab 1 méteres üvegcsö szilícium haranggal az egyik végén , benne vákuum , rá kötve egy 1,5méteres antenna . A villanymotor 6kw-os volt és azzal hajtotta meg az autót már akkor , akkumulátor nélkül . Egy rúd ki-be tolásával-húzásával vezérelte a gyorsulást , lassulást .
"Ám ettől nem lesz a kémiai akku alkalmas a célra."
Ez legyen az akkugyártók és a fejlesztők problémája.
Felhasználóként az érdekel, hogy minél kisebb környezeti terheléssel, fenntartható, biztonságos, tömegesen alkalmazható, használható megoldás szülessen.
A mostani benzín és dízel motoros autók eltünhetnek , de a cseppfolyós földgázkocsik nem . Ugyanaz a motor mint a benzín , csak 12,5:1 a kompresszió . Akkor , hol a gond . Orosz - Cseh közös vállalat kifejlesztette a könnyített földgázt biztonságosan tároló tartályt . Súlyprobléma , formázhatóság megoldva :)
Valamint utánna kell annak is nézni , hogy a jelenleg gyártott villanyautók csak helyileg jelentenek levegö szennyezetség terén javulást . Ha az ekológiai lábnyomát nézzük egy villanyautónak , akkor sokkal károsabb a Földünkre nézve , mint a dízelautó .:( Pedig ma az a hunyó.
Hogy tudjanak turkálni a zsebünkben , kitalálnak minden baromságot . Most , hogy olvadnak a Föld sarkai , bezzeg nem látod nagybetüs cikkcímekben , hogy annyi CO2 szabadul fel belöle , amihez képest az emberi tevékenység által kibocsátott CO2 mennyiség eltörpül . Akkor most legyünk zöldek , vagy sem ?
A belsőégésű motoros járművek is a tömegtermeléssel váltak elérhetővé, és azokat is ki kellett találni.
Most a kifogyóban lévő olaj miatt más alternatívára van szükség. Megvan az indíték, és egyre több helyen a szándék.
A svédeknél építettek egy kisérleti pályaszakaszt kamionoknak.
A dizel botrány miatt a VAG is csilliókat öl az elektromos járművekbe, és a többiek is egyre többet foglalkoznak alternatív hajtásokkal. A belső égésű motoroknak vége, ez csak idő kérdése. Az, hogy mi lesz helyette még a jövő zenéje.
Az indukciós töltés sajnos további veszteséget generál
Egyre nagyobb teljesítményű akkuk jelennek meg, amikhez egyre nagyobb teljesítményű töltők kellenek, hacsak nem kétnaponta akarsz autózni. Nemrég olvastam egy vállalhat hatótávú autót, amit otthoni töltőtől csak 40+ óra alatt lehet feltölteni. Végre kitaláltuk a mobiltelefont, hogy megszabaduljunk a vezetéktől, most visszajutunk oda, hogy az autóink fognak dróton lógni. Vagy építünk egy világméretű dodgem-pályát, és akku sem kell.
Az, hogy jelenleg csak kevés elektromos jármű alkalmas kevés kompromisszummal nagy távolságra, az nem jelenti azt, hogy ez a helyzet nem változik. Egyre több országban tűnik ki célul a belsőégésű motorok kivezetését. A tömeges gyártás csökkenti az árakat. Az igény növeli a töltőhelyek számát. Régebben olajfinomító, tanker, és benzinkút is kevesebb volt.
Az, hogy az autók beszálljanak az energiaellátásba, van egy kis gond: mikor leteszed az autót, meg kell tudnod mondani, hogy másnap mennyit akarsz vele menni. Képzeld el, hogy meccsen vagytok, vagy koncerten egy stadionban, és az autótok rajta lóg a hálózaton. Este van, 11-kor vége a koncertnek, és ott lesz 300 autó, amiben alig lesz villany, mert épp ki akart venni a hálózat. 200 autó még a környékről jött, de a többi száz az első gyorstöltőnél fog ácsorogni, hogy haza tudjon menni 150km-re.
Én csak ide járok a szomszédba Ingolstadt, München , az csak 640-670km . Biztosan nem fogok villanyautót venni luxus méretüt . Ha már , akkor valami kicsit , ha normális áron lesz . Norvégok jó példa a villanyautóra . Biztosan tudod , hogy milyen probléma náluk a töltés . Ha van garázsod , akkor munkából hazaérsz bekapcsolod , lassú töltéssel nincs gond . De benzinkutakon , ha frekventált helyen van és sok autót akarnak és gyorsan kiszolgálni , akkor bizony komoly új vezetékeket fog kelleni lefektetni , töltöállomásokat kiépíteni , ami komoly beruházással jár . Ami viszont magával hozza a töltés költségének növekedését . Ha annyiért fogom tölteni a kocsit amennyiért a benzinnel km-re számolva , akkor minek a villanykocsi ?
Vagy gondolod , hogy helyben lesz minden töltöállomásnál egy FV és szélgenerátor mezö akkupakkokkal ?
Semmi gond ezzel a véleményeddel, csak nem támasztják alá az eladási számok azt, amit az előző hozzászólásodban álltalánosítottál ;) igenis kell és megéri sok-sok embernek, bár neked még nem.
Egyébként tudod, hogy azok a németek hova mennek 200-zal, nap mint nap? Jó eséllyel az egyik stauból a másikba , egy tipikus napi ingázásba, max 50-80 kilométerre.. ezek tények. Nomeg az is, hogy a tesla egy ilyen távon és ilyen dinamikára kb. a legjobb autó, pariban vannak a mai modellek az autópálya uraival (AMG merci, stb.)
Fiatalon én is leseggeltem 700-at, meg 1200-at is angliába, de nem v olt nagy élmény. Ma ilyen távra olcsób és gyorsabb repülni már...
Semmi gond , majd pár év múlva meglátjuk . Városi kis autóknál látok benne fantáziát . Te is kint jársz eleget . Kérdezem én töled , ha ma én megyek 140-150km/ó -val a sztrádán és a németek tömegesen elhúznak mellettem 170-200km/ó körüli sebességgel és nem a szomszéd faluba mennek , akkor fog neked cammogni 130-al és 2-3óránként leállni 40 percre ? Ha éppen nem kell majd sorbanállnia a töltönél ? Na ne ! Ami érdekes , hogy elektromos autóval még nem elöztek meg sztrádán , de én már elöztem meg elektromos autót nem is egyet :)
Ezt szerintem rosszul látod. Legtöbb embernek nem kell soha ennél nagyobb hatótáv, másrészt a Tesla Supercharger hálózatán igen élvezetes nagy távokat is utazni két, három óránként fél órára megállva (kávé pisi ztán mehetsz). Amennyit gyártani tudnak a Model3-bül azt elkapkodják. Most heti 3000-autó érkezik európába, és hamarosan lesznek olcsóbb modellek. De, ahogy az amcsi tapasztlatok is mutatják, az emberek simán költenek többet egy elektromos autóra (pl. jellemzően honda accord, mondeo) kategóriából is felülnek Model 3-ba, ha ott nem lesz annyi szerviz és üzemenyag költség ...
Az atomerömün , szénerömün és a vízierömün kívül mire gondolsz . Mert ebböl a háromból az elsö kettöt nehéz gyorsan rávenni , hogy növelje ,vagy csökkentse a termelést . Megnézném mondjuk egy olyan szénerömünek a gyors reagálását mint amit Sostanjban volt szerencsém segíteni építeni Sostanj TES6 . Egy generátor 545,5MW teljesítménnyel nem fog tudni negyedóránként változtatni a rezsimen . Ha rákapcsolsz ellenörizetlenül ilyen hálózatra nagyobb teljesítményt , akkor felfut a feszültség és a frekvencia , ha jól gondolom . Ezért a gyorsreagálásúakat kapcsolják ki-be.
Ez már abból is látszik, hogy idekevered az atomerőműveket is.
A megújulóknak az a szerepük, hogy amikor van energia, akkor annyival kevesebb erőművet kelljen üzemeltetni. (Ez nem vonatkozik az atomerőműre, az gyakorlatilag ebből a kategóriából kiesik)
A megújulók leállítása, kiiktatása soha nem történik azért, hogy helyettük az erőművet lehessen üzemeltetni.
Egy atomerömüvet , vagy egy szénerömüvet nem olyan egyszerü leállítani és újraindítani , még a radikális termelés csökkentés , növelés sem. Napokat is vehet igénybe , míg a szélgenerátorok lapátjait szélirányba állítani szinkronizálni , vagy hálózatra kapcsolni a FV mezöt gyorsabb folyamat . Gondolom én :)
Nagyon az elektromos autókkal ne tervezzél ! A Tesla 58000 euróért hozza Európába a 3-as modelt , ami 534km-ert képes megtenni egy töltésre natúrban , tehát se klíma, se fütés , semmi luxus és 110-es tempo mellett . A normál 3-as csak 350km-ert képes megtenni . Az Audi az E-tron-ját meg kb. 61000 euróért fogja piacra dobni . Gondolod , hogy tolongani fognak értük ? Természetesen vannak megszálottak akik mindenáron akarnak egyet , de a jelenlegi tulajok döntö többsége nyugaton kiábrándult belöle és mégegyszer már nem venne elektromos autót .
Kis városi kocsik is 7millió forint felett kezdödnek . Azért már rendes autót is lehet venni , nem csak munkábajárót . Szerintem a G-tron-nak van jövöje . Amerika meg az orosz hozza a cseppfolyós gázt , amit kutakon tölthetnek majd a kocsikba .
Ezt a problémát feltehetőleg az elektromos autók fogják majd megoldani. Azt kell elérni, hogy legyen rengeteg töltő, hogy minden parkoló elektromos autó a hálózatra legyen kötve. Meg olyan intelligens töltőket kell kialakítani, amit oda-vissza tudja transzportálni az energiát az igényektől függően. Szerintem az ideális megoldás az lenne, ha az energiának pillanatnyi ára lenne, attól függően mekkora éppen a termelés és a fogyasztás. A különböző rendszereket pedig fel tudnám programozni, hogy hogyan működjenek.
Optimálisan kihasználható rendszert szeretnék, legalább olyat mint a napkolirendszerem :) Azzal van tapasztalatom és azt igyekszem kihasználni a FV rendszer megállmodásában . Tegnap már eljutottam egy olyan rendszer elméleti kialakításában , ahol fázisonként 1darab inverter 48V - 4000Watt PWM regulátorral , 4 Amerilsolár 280Wp panel inverterenként ( optimizérrel ? ), és egy közös 48V-os akkupakk .
Az akkupakkot jól kell tudni méretezni a rendszerhez! Meg persze felköhögni az árát. Ha rám lenne bízva 10x akkora kapacitást építenék be, mint a napelem kWp. De persze azt is tudni kell, hogy mekkora fogyasztás van házon belül? Ha elektromos járgányt is lehet/kell tölteni, akkor talán a 20x sem számít túl soknak. És bármit csinálunk télen, ködben ez nem lesz elegendő.
Ellentétben a trópusi szigetekkel. Azok teljesen önállóak lehetnek napelem/akku kombóval.
Ha Te építenél szélerömüveket vállalkozás céljából , akkor az éves 19%-os kihasználtságot biztosan nem csökkentenéd munkaszüneti napokon csak azért , hogy ne zavarja a madarakat , a közelben lakókat meg az arra haladó autósokat .:)
Amióta a rendszerirányításban ilyen jellegű problémák jelentkeztek kötelező a korlátozó eszköz beépítése. A régebbi inverterekhez utólag kellett illeszteni. A frekvencia meghatározott eltolódásakor leszabályozzák az invertereket. Korábban volt itt is idézve amit a HMKE létesítésekor ezzel kapcsolatban aláiratnak.
A szabályozás másik ( végletes) fele, hogy a "smart" órák is rendelkeznek távlekapcsolási lehetőséggel, amivel a fogyasztók kizárhatóak a hálózatból ( nemcsak számla nem fizetés esetén) . Ezért lényeges a visszakapcsolásra is alkalmas gomb hozzáférésének ablakon keresztüli biztosítása. ( Ami ablakot néhány jól képzett szerelő külön leplombál, mert szerinte azon a nyíláson keresztül is hozzá lehet férni a méretlen vezetékekhez .)
A lithium az olajhoz hasonlóan szintén fogyóeszköz.
Most nézem, szlovák ÁFA val 1000 € alatt kijön saját kivitelezésben egy normál rendszer ( Growatt 3000S + 11 280W os Amerisolar poli panel+ egyebek). A Growatt AntiReflux Box horror áron van, valószínűleg olcsóbb terveztetni/ papirozni és ingyen odaadni a betermelt áramot.
Látod itt jön képbe a centrális akkupakktelep , amit lentebb írtam . A hullámvölgyek kisimítására . Nyugaton a központi felügyelet távúton kiiktatja a szél és napelem mezöket , hogy a klasszikus erömüvek tudjanak folyamatosan termelni . Ha jársz nyugatabbra , akkor látod , hogy munkaszüneti napokon a szélgenerátorok lapátjai kivannak fordítva nagy részt , hogy ne termeljenek. Mivel a FV mezön nem látod , hogy termel vagy nem , de ott is ez van .
A rendszer irányítás nálunk is komoly kihívásoknak néz elébe. A hírekben olvasható, hogy olyan mértékű napelemes beruházó lépett a magyar piacra ami mellett az összes többi kisvállalkozónak tűnik.
Az erőművek további problémája, hogy a kieső ("5") egységek miatt az egységnyi termelési költség növekszik.
Egy 3 kWp es rendszerről saját felhasználásra kb. 1000 -1200 kWh jöhet le. (Olyan háztartásban, ahol napközben nincsenek otthon, nincs tárolás és nem használják vízmelegítésre talán még az 1000 is nehezen jön össze. )
1000x 0,14=140€ / év normál tarifás áram, ami 25 év alatt 3500€.
Tehát a leegyszerűsített modell alapján ( degraláció, meghibásodás, kamatkörnyezet, árváltozások figyelmen kívül hagyása), még zöld tudattal és erős optimizmussal is 3500€ belül kellene lennie a beruházásnak.
Egyetértek. A erőművek nem csak annak nem örülnek, hogy (példádnál maradva) 5 egység eladástól elesnek, hanem sokkal inkább,hogy az ilyen erőművek nem olyan könnyen szabályozhatóak , és nem csak egy on/off kapcsolóval vezérelhetőek.
kvázi sokkal nagyobb a gond (ez már nyugaton okoz fejfájást ahol van napelem rogyásig), hogy napszakon belüli ingadozásokat miként hidalják át.
A 69€ általánydíj +0€/ kWh érdekes az otthoni elektromos autó töltésért. https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&nv=1&rurl=translate.google.hu&sl=auto&sp=nmt4&tl=hu&u=https://www.zse.sk/sk/Uvod/E-mobilita/ZSE-Drive&xid=17259,15700022,15700186,15700190,15700248&usg=ALkJrhgzhVmysBA_VL4nmGLyOiUMDhSQjA
A PV rendszerek téli alacsonyabb termelése tervezhető, nem gyorsindítású erőművekkel is pótolható. Az 1x viszonylag zölden előállított energia kevésbé terheli a környezetet, mintha 1x sem úgy állítanák elő.
Arra, hogy ne pazarló módon legyen elhasználva ( COP 1) a fölös termelés vmit ösztönzést ki kellene találni.
3700 € áron, 3 kWp es hálózattal párhuzamos rendszer a náluk lévő tárolási díjjal soha nem térül meg, tehát gazdaságtalan. #64933
A szigetüzemű ennél is drágább, és környezetszennyzőbb.
A rezsicsökkentés egy az állandó fogyasztásra méretezett, visszatáplálás gátlóval ellátott normál( hálózattal párhuzamos) inverteres rendszerrel lehetséges, amihez az átmeneti időszakban bőven hozzá kell táplálni.
Havária helyzetre meg aggregátor, vagy maximum hibrid inverter+ kis akku + aggregátor.
Ami "zöld" szempontból a lehető legrosszabb. Persze a kisembernek kedvező, csak ennek fejében ész nélkül használja télen a villanyt, sokszor olajradiátorral, hogy nehogy egy kWh is benn maradjon a szolgáltatónál.
Profi? Nehogy azt hidd, nem egy nagy durranás, csak mostanában mindenből kispórolnak mindent. Még jó, hogy van szinkronizálás. Na, az már bonyolultabb dolog.
Egyszerüen egy olyat amelyik maximum kihasználja a Napot . Ha nincs más , akkor vált a hálózatra . Visszatáplálást és hálózatról akkupakk töltést nem akarok . Éves fogyasztás 3200kWh . Fütésszezonban 15kWh és azon kívül 5,5kWh a napi fogyasztás . Tehát egy olyan akkupakk lenne jó , ami képes a sima nyári napi fogyasztást tárolni minimum . A tetömre durván 12 panel fér fel 160x100-as mérettel számolva .
20ms? Egy rendesebb átkapcsolóelektronika 1 ms-on belül kapcsol át, ha van még egy kis induktív terhelés, akkor szkópon csak abból derül ki az átkapcsolás pillanata, hogy megnő, vagy lecsökken a feszültség a kimeneten. Egyébként nem látszik szünet.