Keresés

Részletes keresés

tanárnéni kedvence Creative Commons License 2020.11.04 0 0 107176

A megőrzésről meg ugyanez a rendelet azt írja, hogy

 

17. § (1) A számlázó programmal előállított és papírra nyomtatott számla, valamint a számítógéppel előállított és papírra nyomtatott nyugta kibocsátónál maradó példánya - papírra nyomtatás helyett - elektronikus adatállományként is megőrizhető, feltéve, hogy a megőrzés a digitális archiválás szabályairól szóló 114/2007. (XII. 29.) GKM rendelet rendelkezései szerint, annak 3. § a) vagy b) pontjában meghatározott mód valamelyikeként történik.

 

Tudjuk, hogy a GKM rendelet nem hatályos, de helyette van másik: 1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet a digitális archiválás szabályairól. Annak is megfelel? Valószínűleg önmagában egy csomó fizetős sem, úgyhogy marad a papír másolat, mint legális megoldás, még ha sokan nem is hajlandóak ezt tudomásul venni.

 

3. § (1) A megőrzésre kötelezett a megőrzési kötelezettség lejártáig folyamatosan köteles biztosítani, hogy az elektronikus dokumentum megőrzése olyan módon történjen, amely védi az elektronikus dokumentumot a törlés, a megsemmisítés, a véletlen megsemmisülés, az utólagos módosítás és sérülés, valamint a jogosulatlan hozzáférés ellen.

(2) A megőrzésre kötelezett köteles biztosítani, hogy az őrzött elektronikus dokumentum értelmezhetősége, olvashatósága - például a dokumentum megjeleníthetőségét lehetővé tevő szoftver- és hardverkörnyezet biztosításával - a megőrzési kötelezettség időtartama alatt megmaradjon.

4. § (1) A megőrzésre kötelezett a megőrzésről a 3. §-ban szereplő követelmények folyamatos teljesítése mellett, a megőrzendő elektronikus dokumentum típusához és hitelességéhez igazodóan köteles gondoskodni.

(2) A megőrzésre kötelezett különösen az 5-8. §-ban meghatározott módon gondoskodhat a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesítéséről.

5. § (1) Ha a megőrzésre szánt elektronikus dokumentumot legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással látták el, a megőrzésre kötelezett a megőrzéssel bizalmi szolgáltatót is megbízhat.

(2) Ha a legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum megőrzéséről a megőrzésre kötelezett nem bizalmi szolgáltató útján gondoskodik, akkor a 3. § (1) bekezdése szerinti utólagos módosítás és sérülés elleni védelem érdekében köteles az elektronikus aláírás érvényességét ellenőrizni, és a megőrzési kötelezettség időtartama alatt köteles gondoskodni az elektronikus aláírás érvényességének fenntartásáról.

(3) Ha több elektronikus dokumentumon helyeztek el egyetlen, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírást, akkor ezeket a dokumentumokat a megőrzés során együtt kell kezelni.

6. § (1) Az elektronikus dokumentum megőrzésére olyan zárt rendszer is használható, amely a dokumentum keletkezésének vagy a megőrzésre kötelezetthez történő megérkezésének időpontjától biztosítja a 3. § (1) bekezdésében foglalt követelmények teljesítését.

(2) Ha jogszabály az adattartalom sértetlenségének biztosítását írja elő, az teljesíthető az eredeti dokumentum formátumának, struktúrájának megváltoztatása esetén is.

(3) A zárt rendszerű archiválást lehetővé tevő szoftver vagy informatikai megoldás fejlesztőjének írásban kell nyilatkoznia arról, hogy az maradéktalanul megfelel a jogszabályi előírásoknak.

(4) A zárt rendszerű archiválást lehetővé tevő szoftver vagy informatikai megoldás fejlesztője és a megőrzésre kötelezett egyetemlegesen felelnek azért, hogy az alkalmazott zárt rendszerű archiválási folyamat megfelel a 3. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek.

(5) A zárt rendszerű archiválást lehetővé tevő szoftvernek vagy informatikai megoldásnak olyan dokumentációval kell rendelkeznie, amely részletes tájékoztatást nyújt legalább az alábbiakról:

a) szoftver vagy informatikai megoldás működésére vonatkozó áttekintő folyamatok,

b) alkalmazott technológiák,

c) alkalmazott szabványok,

d) zárt rendszerű archiválást garantáló megoldások,

e) folyamatba épített és utólagos informatikai és belső ellenőrzési tevékenységek.

7. § A megőrzésre kötelezett az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. melléklet 6. és 13. pontja szerinti adatszolgáltatással érintett, számla, számlával egy tekintet alá eső okirat (a továbbiakban együtt: elektronikus számla dokumentum) elektronikus formában történő megőrzését teljesítheti olyan módon is, amely megfelel a következő követelményeknek:

a) a megőrzésre kötelezett az adott elektronikus számla dokumentumhoz az állami adó- és vámhatóság közleményében meghatározott módon egyirányú kódolási algoritmussal előállít egy különálló, de az adott elektronikus számla dokumentummal együtt kezelt adatot (a továbbiakban: hash kód),

b) a megőrzésre kötelezett az a) pontban létrehozott hash kódot a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendeletben [a továbbiakban: 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet] foglaltak alkalmazásával megküldi az állami adó- és vámhatóság részére,

c) ha az állami adó- és vámhatóság visszaigazolja a b) pontban meghatározott módon megküldött adatszolgáltatás sikeres feldolgozását, biztosítható az elektronikusan megőrzött számla, számlával egy tekintet alá eső okirat adattartalmának védelme és az eredet hitelessége,

d) a megőrzésre kötelezettnek az a) pontban foglaltak alapján képzett hash kódot és az elektronikus számla dokumentumot együttesen szükséges megőriznie, ezzel igazolva az elektronikus számla dokumentum adattartalmának változatlanságát, valamint az utólagos módosítás és sérülés kizárását.

8. § A 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 14. §-a szerinti ajánlott tartalommal, előzetesen, írásban kötött szerződés alapján elektronikus adatcsere rendszer alkalmazásával létrehozott elektronikus dokumentum esetében a kötelezett a megőrzési kötelezettségnek olyan elektronikus adatcsere rendszer igénybevételével is eleget tehet, amely megfelel a 3. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek, valamint biztosítja az elektronikus dokumentum megőrzését mind a kibocsátó, mind a befogadó oldalán.

9. § (1) Ez a rendelet 2018. július 1-jén lép hatályba.

(2) Azokat a dokumentumokat, amelyeknél a megőrzési kötelezettség e rendelet hatálybalépését megelőzően keletkezett, de archiválásukra a digitális archiválás szabályairól szóló 114/2007. (XII. 29.) GKM rendelet alapján nem került sor, a megőrzésre kötelezett köteles az e rendeletben foglaltaknak megfelelően archiválni.

(3) Azon dokumentumok esetében, amelyek archiválására a digitális archiválás szabályairól szóló 114/2007. (XII. 29.) GKM rendelet alapján sor került, a megőrzésre kötelezett a megőrzési kötelezettségének 2018. július 1-jétől az e rendeletben foglaltaknak megfelelően is eleget tehet.

 

Előzmény: Akár Kati (107175)
Akár Kati Creative Commons License 2020.11.04 0 0 107175

Köszönöm, tudom .

Csak erre akartam reflektálni, röviden:

"   Az ingyenes csomagban csak egy év a bizonylatmegőrzés. Nem teljesíted az Art. előírásait..."

Előzmény: tanárnéni kedvence (107171)
zmoni Creative Commons License 2020.11.04 0 0 107174

Szerintem könyvelőként mondhatjuk szakmai felelősségünk tudatában. Pontosabban van akinek mondhatjuk, van akinek nem - ez egyéni, a vállalkozás ismeretében kell javaslatot tenni.

De így van ez a megfelelő vállalkozási forma vagy adózási mód kiválasztásával is - szerintem...

Előzmény: Mr Reacher (107169)
zmoni Creative Commons License 2020.11.04 0 0 107173

stimmt, tudja az ingyenes verzió, most ellenőriztem :)))

Előzmény: tanárnéni kedvence (107171)
Dehogyne Creative Commons License 2020.11.04 0 0 107172

A NAV saját számlázója alkalmas  erre gondolom.

Előzmény: tanárnéni kedvence (107171)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107171

„Pl. 2019.évre a  NAV adatexportot ma  is simán le lehet kérdezni,
de én pl. évváltáskor lekérdezem és elmentem.”

Na jó, de a rendelet nem csak ezt kéri, hanem

 

11/A. §  A számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető
a) a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott, illetve
b) a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra.

Előzmény: Akár Kati (107165)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107170

Ha most is lassú, képzelheted, mi lesz januártól, amikor a nagy ügyfélkörrel bíró cégek tömegesen tolják be a magánszemélyeknek kiállított számlák adatait. (Ráadásul a NAV új 3.0-s innovációja szerint a közüzemi elszámoló számlákat csak egyesével lehet.)

 

Ez a Csiba egy ideig jelen volt a prog.hu-n, de viszonylag hamar kikopott, miután nem lett teljesen népszerű azzal, hogy tévedhetetlen adószakértőként tetszelgett. Nem tudom, mi történt vele, de az általad linkelt, közel egy éves cikkénél nem látok újabbat a saját weblapján.

Előzmény: Mr Reacher (107156)
Mr Reacher Creative Commons License 2020.11.03 0 1 107169

Én is kíváncsi vagyok, azért kérdezem. Mert szerintem a számlázz.hu ingyenes csomagja nem elég. Könyvelőként ezt nem mondhatjuk. Fenntartásokkal használható. Aki egy éves 10 ezerbe kerülő csomagot nem tudja, nem akarja állni, azt hogyan szembesíted a saját minimumdíjra vonatkozó igényeddel, vagy a bankokéval?

Előzmény: zmoni (107167)
Akár Kati Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107168

jah, azért mentem le nekik én:)

Előzmény: NB2 (107166)
zmoni Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107167

az működik ingyen is :)

Előzmény: Mr Reacher (107163)
NB2 Creative Commons License 2020.11.03 0 1 107166

a vállalkozók nagy része nem ilyen okos :)

Előzmény: Akár Kati (107165)
Akár Kati Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107165

"A kiállított papíralapú számlák megőrzése T+13 évig"

ez a free csomag!

Pl. 2019.évre a  NAV adatexportot ma  is simán le lehet kérdezni,

de én pl. évváltáskor lekérdezem és elmentem.

Előzmény: zsanna (107164)
zsanna Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107164

Gondolom akkor is megoldás, ha előfizetek.... 

Nagyon nem hinném, hogy nincs rá megoldás.  

Előzmény: Mr Reacher (107163)
Mr Reacher Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107163

A számlázóprogramodnak rendelkeznie kell az ún. adóhatósági adatszolgáltatás nevű funkcióval. Szükség esetén hogyan futtatod elmúlt évekre?

Előzmény: zmoni (107162)
zmoni Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107162

hidd el, van akinek jó :)

 

a számlák letöltése pdf-ben, kinyomtatása pont eleget tesz a bizonylatmegőrzési kötelezettségnek, pláne, hogy nem vesznek el a rendszerből, csak ingyen nem jutok hozzá

viszont ha visszamenőleg szükségem van rájuk (pl. az általad említett helyesbítés miatt), akkor arra az egy hónapra kell csak fizetősre váltani, amikor szükségem van rá és utána mehet vissza ingyenesbe

de lássuk be, egy csomó mindenkinek soha nem lesz rá szüksége

én pl. kb 25 vállalkozásra látok rá ebben a rendszerben, de még senkinek nem kellett

 

Előzmény: Mr Reacher (107155)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107161
Előzmény: NB2 (107153)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107160

Kopácsolás (adatrögzítés) ???

Előzmény: GTI100 (107159)
GTI100 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107159

Ennek a cikknek

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/konyvelok-konyveles-nav-adozas-adohatosag-online-szamla-szamlazas.716126.html?wa=WWW20ADO&uid=1404819&e=974996

 

 

az utolsó harmadában olvasom, hogy:

 

MINKE: a szakma nincs veszélyben, csak a "harkálykodásból" élő irodák

A folyamatban lévő problémákat ismerjük, tudunk róla, hogy az új online számlarendszer esetében "gyermekbetegségek" merültek fel, ami adott esetben többletmunkát okozhat a könyvelőknek. Bízunk benne, hogy az akadozások rövidesen megszűnnek - nyilatkozta lapunknak Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének (MINKE) elnöke.

 

Mi az a harkálykodás?

Mr Reacher Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107158

Bevallom, nem olvastam. 

Előzmény: Laci/Zápolya (107157)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107157

Zsoltikánk a múlt héten már a világvégét vizionálta emiatt. Nem olvastad?

Előzmény: Mr Reacher (107156)
Mr Reacher Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107156

Én tegnap paprikázódtam fel. Kétszer beszéltem a 1819-7-3-mal. Először egy nővel beszéltem, akinek újdonság volt ez a jelenség. Azt mondta, hogy írjak levelet a dedikált felületen. Írtam. Felhívtam másodszor is. Ekkor egy fickóhoz kerültem. Ő szeptember 1-től ügyfelezik, azóta folyamatosan panaszkodnak a lassúságra, több mint 100 írásbeli bejelentéről tud. A "fejlesztés" foglalkozik vele. Ezek alapján furcsák az ilyen "szakmai" cikkek: https://navxml.hu/2019/12/14/new-deal-a-konyveloi-szakmaban/  Ezzel kellene foglalkoznia az érdek-képviseleteinknek, és a kamarának.

Előzmény: NB2 (107153)
Mr Reacher Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107155

Legalább egy szaktopikban ne mondjuk azt, hogy az ingyenes számlázz.hu jó megoldás. Az ingyenes csomagban csak egy év a bizonylatmegőrzés. Nem teljesíted az Art. előírásait. És ne mondd azt, hogy kinyomtatod, és papíron megőrzöd. Az nem elég. És mi történik, ha helyesbítened kellene egy évforduló előtti számlát?

Előzmény: zsanna (107154)
zsanna Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107154

Nem feltétlen arra. Úgy tudom, van más ingyenes is a piacon. Talán a Billingo? Billcíty? 

Én amúgy az ingyenest használom a Számlázz.hu-ból, már kb két éve, és nekem elég. Igaz, kb 60-70 számlám van évente. A két aktívabb civil-szervezetem pedig ingyen kapja a profi csomagot,  - nekem speciel szimpatikus ez a társaság :-) 

Ja, és a fizetős összeg sem egy ördöngösség, - kicsiknek is simán ki kell bírni a havi összeget. A legdrágább csomag egy kicsivel több, mint a pénztárgépek után fizetendő havi sarc.  De az ingyenes meg a legdrágább között van még egy vagy két csomag. 

Előzmény: Mr Reacher (107152)
NB2 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107153

valami iszonyat lassan jönnek le a nav-tól a számlák

Mr Reacher Creative Commons License 2020.11.03 0 1 107152

Ha a számlázz.hu-ra gondolsz, ott is szükség van a legkisebb fizetős verzióra.

Előzmény: zsanna (107151)
zsanna Creative Commons License 2020.11.03 0 0 107151

Vannak ingyenesek is, amik kiválóan működnek :-) 

Előzmény: Laci/Zápolya (107147)
Bumburnyák Creative Commons License 2020.11.02 0 0 107150

..köszönöm, jólesik az együttérzésed..   :-)

Előzmény: Laci/Zápolya (107149)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2020.11.02 0 0 107149

Ha ez segít: sajnállak!

Előzmény: Bumburnyák (107148)
Bumburnyák Creative Commons License 2020.11.02 0 0 107148

..ahelyett, hogy sajnálnál kicsit..

 

:-)

 

Előzmény: Laci/Zápolya (107147)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2020.11.02 0 0 107147

A készülékben, vagy benned van a hiba?

Egyébként választhatsz fizetőset is!

Előzmény: Bumburnyák (107146)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!