Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180305

Ok, már végre megértettem.

Ez két teljesen más szűrőkosár. 

Az egyik IMS, a másik meg AVX.

Az AVX-nek szinte tök egyenes a kosár oldala.

Azt hittem ennél írtad a 7 fokot és tényleg nem annyi szerintem sem.

Előzmény: ton____jo (180303)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 2 180304

Szia, 

 

Vásároltam már nálatok, s tervezek is. (Akinek ez nem tetszik a fórumon, az mást olvasson :) )

Ez a precíziós 10 grammos duplakosár ez Cimbali karba is létezik ? Köszi

Ízelítőnek a felújításról egy-két kép. Jómagam csináltam az esztétikai oldalát, a szakmai része miatt viszont elvittem egy szerelőhöz. 

Előzmény: Törölt nick (180300)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180303

Ennek az alja kúpos, a rajzon pedig nem.

Előzmény: Törölt nick (180302)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180302

Azt hittem nem tudod megnyitni. Közben a kezembevettem egy ilyen szűrőt. Szerintem is több valamennyivel.

Megmértem:

A rugó feletti külső méret:60,03mm

Közvetlenül a rugó alatt:59,78mm

Legalul:58,77 mm

 

Az 58,5mm-es maroktamper pont cuppan benne.

 

Előzmény: ton____jo (180301)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180301

Szerintem nem.

Nekem szemre nem 7 fokos az a szög.

Előzmény: Törölt nick (180299)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180300

A legolcsóbb és szerintem a legjobb választás a precíziós 10g-os dupla kosár. 

10-12g kell bele, a pörkölési szinttől függően. 

Előzmény: ton____jo (180296)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180299

Így jó?

Előzmény: ton____jo (180297)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180298

Kattints rá

Előzmény: ton____jo (180297)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180297

A műszaki rajzzal valami nem oké.

 

 

Előzmény: Törölt nick (180295)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180296

Igen ilyet is akarok rendelni.

Viszont nem favorizálják mert nehéz tömöríteni.

Mégse halad át olyan vastag kávén a víz mint a 41 mm -nél.

Annak ellenére kipróbálom.

Sokan pedig duplát használnak és kész. Viszont az nem olyan költséghatékony.

 

 

Előzmény: Törölt nick (180295)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180295

Erre a 41-es tamperre sincs már szükség. Léteznek már olyan kosarak, melyekhez már csak az 58-as kell.

 

Előzmény: ton____jo (180293)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180294

Szerintem ez elsősorban az E61 fejegységnek köszönhető 1961-ből. Sok cég ezt a fejegységet rakja még ma is a gépeibe. 

Annó a Sony Beta rendszer jobb volt, mint a VHS, mégis a VHS terjedt el.

Előzmény: kneissl (180292)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180293

A 41 mm-es is 58-as.

Nem értem a kérdést.

Viszont nem olyan elterjedt, mert sem tampert nem igen látok, sem segédet:(

Előzmény: kneissl (180292)
kneissl Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180292

Na de akkor a vendéglátós gépekbe miért 58mm es van?

Előzmény: ton____jo (180283)
kneissl Creative Commons License 2020.01.25 0 3 180291

Szerintem azt még senki nem mérte le, hogy a kávépogácsám belül milyenek a nyomásviszonyok, de  hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos.

A főzőkar betétjének alján lévő nyílásokat elég jól elzárják az őrölt kávé részecskéi, és nem lennék meglepődve, ha ott is meglenne a 9 bar nyomás. 

Ezen kívül az anyagsűrűség és az ebből adódó ellenállás nagyon eltérő a levegő, az acél, és a kávéőrlemény között, illetve az is erősen beleszól a dologba, hogy mekkor nyílások vannak alul, mekkor az áramlási sebesség, és milyen finom az őrlemény.

 

A youtube videókon nem nyomásfokozós kar látható, és ott is akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került.

 

Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital. 

Előzmény: Katoczi (180284)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 1 180290

Kérd meg a többieket, hogy javasoljanak konkrét típust és forgalmazót. Én ebben tudnék, de nem szeretnék segíteni.

Előzmény: peter17 (180289)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180289

Köszönöm, így már egyértelmű. Elsősorban világos pörkölésű kávékat szeretnénk fogyasztani. Ehhez esetleg valami javaslat, milyen szűrőkosárban érdemes gondolkozni?

Előzmény: Törölt nick (180288)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180288
Előzmény: peter17 (180286)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.25 0 1 180287

A gyári szimpla szűrővel ha fejreálltam sem tudtam értékelhetőt kihozni a Gaggiából. A vst 7g már jobb volt, de ahogy világosabb pörikkel kezdtem kávét készíteni már az sem volt ok. Aztán ment a levesbe a Gaggia, és a Cremina dupla kosárba 14-16g megy, az már ok. Az egyszemélyes szűrőjét gyakorlatilag nem használtam.

Előzmény: GAgyiXyXy (180285)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180286

Sziasztok,

 

Felújítás alatt van egy Cimbali Junior (első generációs) kávéfőző gép. A gyári portafilter van hozzá 7 és 14 grammos szűrővel. Olvasva több hozzászólást legtöbben 18 gramm körül készítik a dupla adagot. Remélhetőleg tudok hozzá venni kompatibilis nagyobb méretű szűrőkosarat.

Használ / használt valaki esetleg ilyen gépet közületek ? Szívesen venném a véleményét, ötleteit. 

 

Jó kávézást !

 

Üdv.: Peti

GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.01.24 -2 3 180285

Én szimplázom és soha nem spriccel. Tény, hogy jobban oda kell figyelni a szimplára, mert sokkal érzékenyebben reagál a rossz előkészítésre mint a dupla.

Előzmény: Katoczi (180284)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.24 -3 2 180284

"...9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé" - pedig igen. Te tökéletesen leírtad a nyomásfokozó szűrő működési elvét. A tömörített pogácsa nem igazán így viselkedik. A 9 bar a pogácsa fölött mért nyomás, de a szűrő alja felé közeledve pogácsán belül esik a nyomás, az utolsó milimétereken már épp hogy meghaladja a légköri nyomást (ha a pogácsa alján is 9 bar lenne akkor ugyanúgy spriccelne ezer lyukon a kávé mint a nyomásfokozós szűrő alján). És éppen ez a gond a hagyományos szimpla szűrővel. A pogácsa nem egyenletes és a víz megtalálva a kisebb ellenállású utat és szépen utat mos magának ú.n. csatornásodik, és ott a kis ellenállás miatt valóban magasabb a nyomás a szűrő alján, spriccel is méterekre. 

Előzmény: kneissl (180282)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180283

Vagy mint írták itt régebben, a 41mm szűrőnél vastagabb lesz a pogi.

Ennyi a titok, nem az alakja.

Viszont az IMS szűrőbe nem látom a logikát.

 

Előzmény: Katoczi (180281)
kneissl Creative Commons License 2020.01.24 -1 3 180282

A víz valóban a legkisebb ellenállás felé megy (meg arra, amerre lejt a terep), de ezen a videón is, és az összes áltátszó főzőkarral (youtube: transparent portafilter) készült felvételen az látszik, hogy a pumpa nyomása az egész főzőkart telenyomja forró vízzel, és először nyomás alá kerül az egész kávépogácsa.

Jól látható a felvételen is, hogy mindenhol áll már benne a víz, amikor eléri azt a nyomást, hogy át is nyomja a kávé-pogácsán a vizet.

 

Vagyis ilyenkor a víz ( mivel megtanulta a fizikát) minden irányba azonos nyomást fejt ki, mivel elég kis belső ellenállású folyadék.

A minden irányba kialakuló nyomás addig emelkedik, amíg a főzőkar fém(vagy plexi) alkatrészei által kialakított kamrában minden ponton és minden irányban akkora lesz a nyomás, hogy a rendelkelésre álló nyílás/okon keresztül kipréselődik a kamrából, és elkezd kifolyni a kávéital.

És ilyenkor a víz valóban a legkisebb ellenállás irányába megy: az alul lévő lukakon keresztül kipréselődik. Eközben a kamra minden pontján, minden irányban az a nyomás uralkodik, ami ahhoz kell, hogy kipréselődjön alul a főzet.

 

Tehát egy rendesen tömörített pogácsa esetében nem tudod megmondani, hogy merre áramlott a víz, illetve, hogy merre mennyi áramlott.

(Az áramlás szó eleve túlzás, ha figyelembe vesszük a sebességet )

Gyakorlatilag nem tudsz olyan kávépogácsát gyártani, ami a 9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé.

 

Előzmény: Katoczi (180281)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.24 -4 3 180281

A víznek van egy olyan nem egyedi tulajdonsága, hogy arra megy amerre a legkisebb az ellenállás. Bár a kávé változó méretű szemcsékből áll, de egységnyi vastagság mellett kb azonos az ellenállása. A Gaggia egyszemélyes szűrőjénél a pogácsa vastagsága változó (középről a széle felé csökken), a tömörítés szintén nem tud egyenletes lenni, ráadásul a felsőszűrőtől a kosár alján lévő lyukakig változó utat kell a víznek megtennie. Ezért a kiodódás egyenletlen lesz, a kávé meg szar. A vst próbálkozott a dupla szűrőhöz hasonló alakú, de kisebb átmérőjű (41mm) szűrővel, ezzel már egész ok a végeredmény. Not a rocket science :)

Előzmény: kneissl (180279)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180280
Előzmény: kneissl (180279)
kneissl Creative Commons License 2020.01.24 -1 1 180279

Te honnan tudod, hogy merre és hogyan megy át a víz az őrölt kávén?

Előzmény: Katoczi (180272)
baowah_ Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180278
coxycanon Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180277

Eladó 2 személyes Brikka New és egy Hario Skerton Pro kézi örlő.

A kettőért együtt 22.000 forintot kérnék.

Mind a kettő keveset használt, karbantartott és még a dobozaik is megvannak.

ton____jo Creative Commons License 2020.01.24 -5 2 180276

Ha valakit ez a -2 vagy -3 félre visz, az így járt ~:)

Eleve szerencsétlennek tartom ezeket a lájkokat, ez ilyen lusta hozzászólás lenne.

Engedd el.

Előzmény: Katoczi (180274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!