Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Mivel Mercedes-re nem futja, így ésszerű kompromisszumot kell kötnöm, amihez próbálok infót csipegetni, kérni.
Sajnos nem volt alkalmam sok kést kipróbálni, így nem tudom összehasonlítani hogy a 5.000 Ft környéki kovácsolt vas kevésbé márkás kés van olyan jó, mint a kétszer, háromszor ennyibe kerülő "nagy" márkák belépő darabjai.
Egy sok tízezerforintos forintos kés képességeit pedig nem hiszem hogy kihasználom tekinte a főzési gyakoriságot és mennyiséget...
Először írok a fórumba, késvásárláshoz kérnék tanácsot, tippet.
"Normál" otthoni használat, nincs nagy igénybevétel (pl. disznóvágás, amikor fel ell aprítani vele a fél disznót) de szeretek főzicskézni, így szinte minden nap van használva.
Lassan 8 éve használunk különösebb probléma nélkül egy Tramontina "márkájú" készszettet. Kaptam most egy Fiskars hússzeletelőt, így elhatároztam, hogy kibővítem a készletet egy chef késsel és egy hámozóval. Gondoltam veszek valami minőségi darabot, hisz jópár évig kiszolgál egy kés, így akár pár 10.000 Ft-t is nyugodtan rá lehet szánni.
Némi olvasgatás után viszont egyáltalán nem tudom mit vegyek, mert a 40.000 Ft-os "prémium" kések mellett találtam - itt fórumon - ezt a párezer forintos darabot: http://szemesbolt.hu/618,szakacs-kes-kg-kahla-(662).html ami teljesen jónak tűnik. Így skála elég széles...
Kérdezem, hogy véleményetek szerint általános felhasználás esetében melyik árkategóriában érdemes nézelődni, van-e olyan márka aminek jó az ár/érték aránya. A kényelmes fogás, jó tisztíthatóság mellett mire érdemes még odafigyelni?
Előre is köszönöm a válaszokat/segítséget.
Esetleg a meglévő Fiskars mellé két másikat, hogy "szettben" legyen?
Ezek szerint a Fiskars Functional Form a legjobb kés, mert faja puha a pengéje, így nyilván baromi hosszan tartja az élét. Kb. 51 HRC - akár egy kocka margarint is fel lehet vele aprítani fenegetés nélkül...
Nekem van egy ilyen, én szeretem. Nagyon jól tartja az élét. Szemre is tetszetős. Viszont mivel hozzávaló kövem nincs, esélytelen a házi élezése. Acéllal nem lehet. Elszoktam vinni késeshez. Asszem 3-szor a 3 év alatt. Sajnos a merevsége miatt valóban sérülékeny. Egyszer a szomszédom hülyesége miatt az élrészből kipattant 3 mm-es darab. Majdnem sírtam. Aztán mivel az él nyélhez közeli részénél történt, azt a pár mm-ert leszedettem belőle. Egyébként szeretem, jó vele dolgozni. Nyilván nem csontozni van, meg mikor az asszony a parasztkenyeret vágta vele, vagy a mosogatógépben találtam meg akkor is csikorgattam a fogam. El is váltam, már biztonságban van. :-)
Ezt én is hasonlóképpen gondolom. Értelemszerűen azonos élezés mellett a keményebb penge tovább tartja az élét. Egyébként sok hentes ismerősöm használ Dick késeket, arra esküsznek. Személy szerint nekem sincs vele bajom, sőt én azt gondolom elég könnyen élezhető (utánélezhető) kések. Nyilván mikor már elgömbölyödött, akkor már kevés a fenőacél neki... Nem rosszak.
Ha ugyanolyan jól meg van fenve, a keményebb penge tovább tartja az élét. Ha csak gömbölyíti az ember gyereke az acéllal, akkor persze hamar életlen lesz.
Érzésre is és számokban is. A Dick HRC-je 57-58, a Giesseré 55-56.Bár minimális a külömbség, de a keményebb penge hamarabb elveszti az élét és nehezebb fenni. Érdemes lefenni fenőacélon egymás után a 2féle kést. Már a hangja is más.
Én hentes vagyok és már mindenféle késsel dolgoztam, de nekem a Giesser kések jöttek be, főleg a primeline. Én ezt ajánlanám, mert nem olyan kemény a pengéje, mint a Dicknek és puha a markolata. Egy új webáruház elég jó áron adja, van náluk többféle.
Néztem, de sajnos nincs kint mindnél így nem lehet összehasonlítani. Egyébként ahogy itt visszaolvastam a fórumon talán a Dicknél van a legtöbb pozitív tapasztalat, így az lesz a befutó.
Csontozó kést szeretnék venni otthoni használatra, a húsipari műanyagnyeles változatok közül. Eicker, Dick, Giesser, Swibo, Victorinox márkák között van minőségi különbség ebben a kategóriában? Előre is köszönet!
Tojiro Fine-Groove késeim vannak.Ezek ugy 50 eu körül vannak. Kézzel élezek Missisipi köveken.Használhatók egy átlag háztartásban.A gyári él 2-3honapig tartott.
A Böhler N690 egy régi acél, nekem Tumpek Feri valamikor a kilencvenes évek elején készített ilyenből egy vadászkést.
A victorinox-nál én sem találom az acél típusát de nem hinném, hogy 420-as lenne, azt már csak rétegezésre használják.
Én éleztem S30V-t(Spyderco Military), a Lansky gyémántos élezőjével se kétperces játék. VG10-ből a Fallkniven vadászkésem van, az lényegesen könnyebb feladat. Egyébként a Fallkniven készít konyhakéseket is ebből az acélból.