Tárgyalni bármiről lehet, de attól még nem biztos, hogy a gépes szabványt adaptálni kell az épületvillamosságra.
Én vöröset nem alkalmaznék épületvillamosságban, mivel sok szakember él még, akinek a vörös a védővezetőt jelenti. Bár itt nem is arról volt szó, hogy installálná, hanem meglévő átkötözgetéséről. Igaz, akkor meg felmerül a kérdés, hogy ha kell egy két méteres átkötés, akkor vajon milyen színnel oldja meg, hogy a félrevezetés ne legyen nagyobb?
ha pl utánajársz annak, hogy a szabvány talán sehol nem tiltja azt, hogy a foglalat oldalsó érintkezőjében legyen a fázis, akkor máris szakmai előnyben
Ezzel az a baj, hogy alapvető szakmai megfontolással mész szembe, és még ráadásul úgy is gondolod, hogy nagyszerű vagy. Pedig ez a szakmai hányás kategória.
Ne légy lusta tanulni. Találkozni fogsz az életben számos olyan dologgal, amire csak a buta emberek hiszik/mondják hogy tilos. Aki VALÓBAN ismeri a határokat (szabályokat) az nyugodtan el is mehet ezekig a határokig. Ezzel a tudással hatalmas előnyöd lesz a butákkal/lustákkal szemben, ráadásul egy rakás pénzt pénzt is meg tudsz spórolni életed során. És itt nem csak villanyszerelésről van szó, az élet számos területén vannak oda vonatkozó szabályok, amiket a buták száz méternél jobban nem mernek megközelíteni ;), sőt egyesek másokat is igyekeznek ott tartani a maguk szintjén. Ha valaki valaki 50 km/h megengedett sebességnél 30-cal megy, az önmagában még nem baj. De ha eközben mások gyorsabban haladását akadályozza, az már baj. Ha ráadásul a többieket készakarva akadályozza, azért, hogy ő ne tűnjön annyira lassúnak a külső szemlélők szemében, az már nagyon nagy baj. Ennyit mára a szaktudásról :)
Tehát plédául
- ha pl utánajársz annak, hogy a szabvány talán sehol nem tiltja azt, hogy a foglalat oldalsó érintkezőjében legyen a fázis, akkor máris szakmai előnyben vagy a nálad lustább/butább villanyszerelőkkel szemben
- ha pl a nyomozásod során az derül ki, hogy a szabvány egyértetlműen tiltja ezt, akkor meg egyike leszel a kevés embernek, aki nekem jogosan szólt be itt a fórumon, ami szintén hatalmas szakmai dicsőség ;)
Most előszedjük az összes hülyeségét? Először csak az életveszélyeseket, utána a teljesen hülyeségeket és aztán a többit? Mert akkor egy ideig nem szabadulunk...
"Van még valaki akinek látod ebben a topic-ban a hozzászólásait? :-)))"
A szám többnyire 3 és 6 között mozog. Időnként újra-engedélyezek mindenkit, ki és elkezdem úgy olvasni a fórumot, de aztán ketten-hárman villámgyorsan vissza-iratkoznak a listára (rosszindulat, a szaktudás leghalványabb jele nélkül :) a többek meg szép lassan, hetek alatt.
"bármilyen villamossági beavatkozás előtt fi relé sárga gomb."
Egyes FI relék belső áram-megszakító mechanikája igen kevés kapcsolást bír ki, állítólag van, amelyik 50-100 lekapcsolás után mehet a szemétbe. Persze állítólag van olyan FI relé is, ami akár száz zer kapcsolást is vidáman elvisel.
"Nehogy személyeskedésnek vedd csak kizárólag szakmai alapon vitatkozok"
Nincs harag, ha rosszindulatúnak tekintenélek, akkor már a te hozzászólásaid is le lennének tiltva a a képernyőmről :) A logikus vagy szakmai alapú kötözködés soha nem zavart.
Nehogy személyeskedésnek vedd csak kizárólag szakmai alapon vitatkozok . És amúgy tudd megcsináltam én is ezt a kapcsolást akkor. Azóta is müködik. Mindjárt lefotózom .
"De ezt a kapcsolást csak saját felelősségre alkalmazd, mert nem igazán szabályos."
azt a kötést szerinted "ajánlom?"
Még abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán létezik olyan szabvány-előírás, ami szerint egy izzzó foglalatban kizárólag a középső érintkező "rázhat" (hiszen akkor pl izzók sorba-kapcsolása is tilos lenne). Tehát még az is lehet, hogy valójában nem is szabványtalan ez a kapcsolás.
Másrészt pedig elég nagy butaság (egyes emberek esetében rosszindulat) életveszélyesnek nevezni egy olyan megoldást, aminél a tényleges életveszély valószínűsége csupán elméleti, mer a valóságban közelít a nullához :)
Egyébként ezt a fajta váltókapcsolás többször is szerepel ebben a fórumban, csak azokat a bejegyzéseket nem én írtam. (sokan ismerik ezt a kapcsolást, régebben egész lakótelepeken, lakások ezreiben oldották meg a váltókapcsolásokat így, ez így volt a villamos tervben)
Most az összes ilyen hozzászólót külön-külön megvádolod "életveszélyes" kapcsolás "ajánlásával", vagy ez a kapcsolás csak akkor életveszélyes, ha én hozom szóba? ;)