Keresés

Részletes keresés

progika Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61881

Igen totális gyomírtást végeztem,igy egybefűggő területet kell újrafüvesítenem.

Előzmény: Samubá (61871)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61880

"Vagy ne szarakodjak highK és N-nel, hanem szórjak 4x balanced trágyát?

Végül is egyszerűbb és közben a stressz káliumot is megkapja a PW meg jó zárónak a téli felkészítéshez. "

Ez azért ellentmond a pázsit éves tápanyag-igényének. Így kevés nitrogént és sok káliumot kapna. Tsunami is egész évben nitrogén túlsúlyosat szór.

Ez a terület homokos és nem tudja tartani a káliumot, ezért én ilyenkor adom a káliumot is egész évben, mert a nitrogéntől, a relatív kálium hiányban, gomba vagyis betegségérzékeny lehet a fű amikor buja, laza fejlődésű lesz, nem beszélve arról, hogy a kálium hiánytól több lesz a nitrát a fűben, ami a fel nem használható nitrogén felvételét mutatja és ez kissé pazarlás amikor lenyírom. Ez mondjuk nem látszik és csak a betegségek gyakoriságánál vehető észre.  

Átlagosan  a gyepnek elég a NPK 1:04: 05 arány, de homokon nem tartható. A pázsitnak meg egyébként is nyáron több kell a hőség, télen meg a hideg stressz miatt. 

Előzmény: sz_attila (61878)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61879
Előzmény: KermanN_ (61874)
sz_attila Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61878

"Vagy ne szarakodjak highK és N-nel, hanem szórjak 4x balanced trágyát?

Végül is egyszerűbb és közben a stressz káliumot is megkapja a PW meg jó zárónak a téli felkészítéshez. "

Ez azért ellentmond a pázsit éves tápanyag-igényének. Így kevés nitrogént és sok káliumot kapna. Tsunami is egész évben nitrogén túlsúlyosat szór.

Előzmény: Samubá (61876)
sz_attila Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61877

Hát akkor meg kell nézni egy referenciát. Azt meg a husinál tömegével kell, hogy mutassanak. Én csak azt tudom mondani, hogy ahol láttam, ott szép pázsitot láttam, magam is meg voltam lepődve.

Előzmény: kovacsl1976 (61867)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61876

Vagy ne szarakodjak highK és N-nel, hanem szórjak 4x balanced trágyát?

Végül is egyszerűbb és közben a stressz káliumot is megkapja a PW meg jó zárónak a téli felkészítéshez. 

Szellőztetés egyébként mikor ideális? Márc. közepe? Késessel keresztbe hosszába, ahogy lentebb írtad 2-3mm-et a talajba engedve? (ezt hogyan lehet beállítani, mert síkon ok, de a gépet gondolom a fű is felnyomja....?)

Márc közepétől indul a fű, akkor már csinálhatod  a szellőztetést. A fű nem nyomja fel a gépet, hacsaknem fel van csomósodva, de az műhiba,  ott kicsit visszafogod had kaparja szét a csomót.

A mélységet úgy lehet beállítani hogy leengeded első fokozatra megnézed miny mélyen vályút hagy maga után, ha mélyebb kell akkor lejjebb engded, de mélyre ne engedd kapálni, mert akkor jönnek az egynyári gyomok a talaj túllazításától, mint amikor tavasszal telepítünk. 

Előzmény: lrobertoB (61861)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61875

Mivel télen sokat kelett taposni a gyepet, igy jelentős részen sárgás. Kutya is lerakta a névjegyét.

Valszin a tavaszi szellőztetés után felül kell majd vetnem.

Milyen fűmagot ajánlotok, amivel érdemes lehet felülvetni?

A sárgulást ilyenkor okozhatja már a tápanyag hiány is és a hideg is ami nem engedi a tápanyag felvételt, mert átfagyott közben a talaj. 

220m2  felülvetéséhez már érdemes lehet megvenni az Everris Pázsit uniform fűmagot, ami 10kg zsákban van de sok benne a betegség ellenálló fajta. Összetételben hasonlít a gyepszőnyeghez mert sok benne a réti perje és a vörös csenkesz. Ezek a tartós gyep alapjai.

Infók:

- Felsőpakonyról származik a gyepszőnyeg, ami terítve lett. De nem tudom milyen magból volt keltetve.

- Járkálunk a füvön viszonylag sokat, kutyával játszunk majd kint ( de normálban az elől leválasztott részen lesz, csak játékra engedjük majd hátra)

Felsőpakonyban van két gyepszőnyeg telep is, de mindkettő jó anyagot ad, talán az augsbergert én jobban preferálom mert fajgazdagabb és nem csak tisztán réti perje. Jól bírják az átlagos kerti pázsit terhelést, de igénylik az időszakos felülvetést. 

- a talaj homokos, napsütötte, egy részen árnyékolja a ház délelőtt.

A homokos talajon jó az everris szabályozott leadású műtrágya, mert a tápanyag nem tud kimosódni belőle az esőtől és az öntöző víztől. Ezt látom igazolva nálad is.

Idén talán a balanced avagy a maintenance jobb lenne mert egyenletesen több benne a kálium és ez a homokon jobb hatású mert a kötött talajon jobb  a természetes kálium ellátás. 

Szellőztetve volt tavasszal, de csak módjával, ez vissza is ütött nyáron.

Ezen mit értesz?

Előzmény: XIngu (61859)
KermanN_ Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61874

Rendben, hengerezés után megszurkálom :-) köszi a jótanácsokat ismét!

Előzmény: Samubá (61870)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61873

Itt általában a nyárvégi, augusztus vége szept eleje, telepítést javasoljuk, mert akkor márt nem gyomosodik a fiatal vetés. Ha jól értem az egészet újra telepítenéd? 

Én most azt javasolnám, hogy engedj rá egy késes szellőztetést. Szedd össze fűnyíróval a szellőztetővel kitépett nyesedéket. A kopasz foltokat felülvetheted és csillagkapával bedolgozhatod a magot  talajba. Hengerezd meg, tégy rá műtrágyát, aztán öntözd és nyírjad a nyáron az egyharmados szabály szerint lehetőleg. Aztán augusztusban majd meglátod meg akarod e tartani vagy újra telepíted. 

Előzmény: ilias (61855)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61872

No így már jó az ütemezés és októberben még jöhet a  káli túlsúlyos téli felkészítő, mondjuk Pre winter. 

Előzmény: zsocc (61854)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61871

Mindent leglialkáztál vagy csak a foltokat? 

Előzmény: progika (61852)
Samubá Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61870

A hengerezés segíthet a hepe hupák eltüntetésében, de lehet hogy egyenetlenül tömörít és ez később meglátszik. Mivel nem nagy terület a hengerezés után érdemes lenne szélesfogú vasvillával 10-15-cm mélyen megszurkálni olyan 20 cm ként. Persze ezt követné a felszíni szellőztetés hogy ott is kapja meg a filcmentesítést és lazítást. 

Előzmény: KermanN_ (61851)
serpák Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61869

Kovácsi 1976  Pontosabban  A Husqvarnát   forgalmazzuk  Tel:06307260441    

serpák Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61868

Kovácsi 1976   adok 1 számot  mi forgalmazzuk, és telepítjük is :0630 7260411 

kovacsl1976 Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61867

Igazad van és egyetértek. Az olcsó a végén mindig a "még drágább" lesz.

De azt viszont semmiképpen nem akarom, hogy veszek egy majd félmillás gépet és a végén csalódottan nézem hogy "basszus nem is jól vág...".

Előzmény: sz_attila (61866)
sz_attila Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61866

Csak látatlanba és teljesen tapasztalat nélkül mondom, hogy itt is az olcsó robot lehet a legdrágább. ha nem fog rendesen működni, ahogy elvárod, akkor lesz egy robotod "csak" 200 ezerért, amivel nem fogsz olyan eredményeket elérni, amilyet szeretnél. A husi ebben a legjobb, vele biztosra mehetsz.

Előzmény: kovacsl1976 (61865)
kovacsl1976 Creative Commons License 2015.03.05 0 0 61865

Továbbra is gondolkodok a robotfűnyírón. Az előnyök közé adom még azt is, hogy el lehet menni két hétre nyaralni úgy, hogy közben nem szétesett gyep vár. Ehhez mondjuk olyan kell, ami tud magától dokkolni.

Nem tudnátok ajánlani egy olyan kereskedőt, akivel lehetne erről pár szót beszélgetni a témáról és aki ért is a dolgához na és még telepíteni is tudná a rendszert?

A Husi 305-re kértem kíváncsiságból egy ajánlatot és 432e HUF-ot kaptam telepítés nélkül.

Az Olx-en találtam még egy ambrogio L50-es robotot, de ez nem tud dokkolni, ergó állandóan manuálisan rá kell dugnod a töltőre, vagyis nyaralás esetén továbbra is marad az, hogy nagy lesz a gyep mire hazaérek. Pedig az ára relatíve nem rossz, 200e HUF lenne.

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.05 0 1 61864

slaugos vízmérték az eszköz neve pl.  http://kolorfestekbolt.hu/tikkurilapecs/termek/slag-vizmertek-komplett/

- megkeresed, hogy hol a legmagasabb a járda/terepszinted a házfal mentén

- OTT a ház falára rájelölöd a terepszint+100cm magasságot egy vonallal

- megvan a bázis...  örökidőre szól, tehát >> tartós jelölés legyen

- ezt a szintet a ház falán körbe viszed a slaugos vízmértékkel 

úgy 6-8 méterenként célszerű feljelölni a falra a +100 cm szintet

- a kerítés oszlopokra is átviszed,szintén 5-6 méterenként

Így kialakul egy ismert szintet adó jelölés hálózat, ami mindenhol elérhető közelben van a kertben.

Ezekhez képest már lehet mérni/szintezni midig a slaugos vízmértékkel.... a jövőben is.

Ezután mindenhol, ahol mérni/szintezni akarsz leversz(odatartasz) egy karót

- átjelölöd rá a slaugossal az legközelebbi ismert szintet

- a jelöléstől megméred a terepszintet

- ...és már tudod is milyen magasan/mélyen van a bázistól :-)

- több helyen mérve kirajzolódik a terep magassági térképe

- illetve látod hol és mennyit kell leszedni/feltölteni a talajból

vagy mi-merre és mennyit lejt ....

A slaugossal tudni kell mérni... tudsz?

A lényeg, hogy két emberes a mérés/átjelölés.

- egyik ember a BÁZIS jelöléshez áll a másik a mérendő/jelölendő helyhez

- a bázisnál az üveg rész közepét a jelöléshez rakja

- a mérendő/jelölendőnél a másik próbálja megsaccolni szemre, hogy

hova is fog esni a szint  és szemre oda rakja az üveg csöve közepét

Innen két eset fordul elő...

1.

ki akar szaladni az üvegrészből a víz felfelé (kifolyni)

ekkor túl alacsonyra rakta a saccolásnál >> addig emeli, amíg kb. középre áll be

eközben  a BÁZIS-nál álló NEEEEM !!!! mozgatja az ő üvegjét

2.

ki akar szaladni az üvegrészből a víz lefelé (eltűnik a salugban)

ekkor túl magasra rakta a saccolásnál >> addig süllyeszti, amíg kb. középre áll be

eközben  a BÁZIS-nál álló NEEEEM !!!! mozgatja az ő üvegjét

Ekkor már nagyjából a helyén van a két cső... 

A vízszintek a csövekben a középtől csak pár centire állnak.

Lehet a pontos BÁZIS szintet átadni a mérendő helyre.

Ehhez a BÁZIS-nál lassssan addig kell le-fel mozgatni a csövet amíg a vízszint PONTOSAN a jelöléshez kerül.

(lassan >> elmozdítás után meg KELL várni, hogy stabilan megálljon a víz a csőben)

Amikor sikerült pontosan a BÁZIS jelhez állítani a vízet AKKKO >> a másik ember megjelöli

egy vonallal az ő karóján (falán, oszlopán, stb) a nála lévő vízszintnél a szintet.

Ezzel a BÁZIS szint átvitele megtörtént az új jelölési helyre :-)

Lehet mérni az új jelhez képest  a terepet ....

A véletlen átviteli hiba ellen érdemes ellenőrző mérést végezni.

Amikor már van több jelölés szanaszét a falon/oszlopokon/karókon.

Akkor az utolsót kell kinevezni bázisnak és innen visszamérni a korábbikat.

Ha minden OK volt akkor innen visszamérve a már meglévő jelölésekre mutat a szint.

Öröm és bódogság... megvan a bázis szint sok helyen a kertben :-)

Ha valahol nem OK ... akkor újra kell mérni mindent...

Fontos!!!! hogy

1.

A slaugban NEM lehet sehol levegő buborék !!!!!!

Ha van akkor a slaug emelésével ki kell hajtani belőle a csövek felé.

2.

A salugban nem lehet olyan csvarodás/hajlás ami gátolja a víz szabad mozgását a mérés közben.

+1

Ja igen ... a méréshez annyira kell feltölteni vízzel, hogy

a két üveg csövet egymás mellé fogva azokban a víz az üveg csövek felénél legyen

Mondjuk 1-2 cm eltéréssel max.

A deszkán van a BÁZIS ... onnan lett a többi karóra/kerítésre átjelölve.

...és már kiszintezve.

Előzmény: Only55 (61821)
basq1 Creative Commons License 2015.03.04 0 0 61863

Sziasztok!

Regebben irtam ide a fuvemmel kapcsolatban.

Oktober elejen megcsinaltam a Dicophar kezelest, aztan nagyon lassan, mar inkabb telre besargultak es kipusztultak a nem fu tipusu novenyek.

Jelenleg ami van: sok kopasz folt, rengeteg moha (nalunk keves a feny es sok a nedvesseg, patak van kozelben stb.) es sargas zoldes kis fuvek.

Sok mindent lehetne nalam csinalni: egyszer majd nem artana egy szintezes sem a talajra, van benne +/- 30cm a hatso pazsitom (kb. 100m2 az egesz, talan meg kisebb) sarkai kozott + szeretnek egy minimal ontozo rendszert is (2-3-4 fejjel, 1 collos KPE csovel vezetve) tehat utobbihoz is kell egy kis asas.

A kerdesem meg mindig az, hogy most hogy jon a tavasz:

a/ assam fel az egeszet, szintezzek, telepitsek ujra, amire Samuba azt irta, hogy tul nagy melo

b/ mostanaban fektessem le a csoveket (ezekhez joval kevesebb asas kell, csak 3xkb. 10-15m hosszu "arokban" huznam el a sarkokhoz es ne assam fel a kertet amugy

c/ nem idoszeru egyik sem, csak tragyazzam meg a fuvet es irtsam ki a mohat (vasgalic???)

Esetleg valami mas lenne a jo megoldas? Varom a javaslataitokat.

Amit mindenkeppen el szeretnek erni, hogy a moha es egyeb (pitypang, stb, ami meg most nem latszik, gondolom az idojaras miatt, majd jonnek ha tavaszodik ujra?) kipusztuljon es erosodjon meg legalabb a fu. Ha ehhez amugy is nagy felforgatas kell, akkor vele egyutt persze leraknam a csoveket es szinteznek, de utobbi nem feltetlenul szukseges, vagy raer (nekem) akar evek mulva is, annyira nem buckas az egesz ;)

Szoval, most mit javasoltok?

Mostanaban vagy kesobb NPK a fure? Elotte vagy utana vasgalic a mohara?

Koszonom elore is

Előzmény: Samubá (60319)
apci500 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 61862

Május elején vethetsz, nyár elejére nem fog jól kinézni, viszont nyár végére feljön a tarack, aztán mehet is rá a Glialka. Na akkor csinálhatod amit tavaly ősszel javasoltak neked ugyanitt. Kicsit talán pesszimista voltam.

Előzmény: ilias (61858)
lrobertoB Creative Commons License 2015.03.02 0 0 61861

mint már említettem a másik gazdaságosabb megoldás az alábbi lenne:

márc: Sportmaster high N

máj:   Sportmaster high N

júl:    Sportmaster high K

szept:Sportmaster high K

nov:  Pre-Winter

Vagy ne szarakodjak highK és N-nel, hanem szórjak 4x balanced trágyát?

Szellőztetés egyébként mikor ideális? Márc. közepe? Késessel keresztbe hosszába, ahogy lentebb írtad 2-3mm-et a talajba engedve? (ezt hogyan lehet beállítani, mert síkon ok, de a gépet gondolom a fű is felnyomja....?)

Előzmény: Samubá (61846)
nikonian21 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 61860
Előzmény: -cobra. (61856)
XIngu Creative Commons License 2015.03.02 0 0 61859

Szia,

A fű 2013. szeptemberi terítés. 220nm. öntözőrendszer van esőérzékelővel (csak spray fejek). Locsolás 2naponta lett volna, de alig ment a sok eső miatt. Sok gondom volt a gombákkal egész évben. Sokat kezeltem a területet.

Szellőztetve volt tavasszal, de csak módjával, ez vissza is ütött nyáron.

Őszsel már jobban megengedtem neki, meg vettem saját gépet is.

Műtrágyát az alábbiak szerint kapott. Tavasszal az előző évi maradékból mixeltem ( compo, meg starterből maradék). Ezután scotts-ot kapott 2x évközben 24-5-8ast, valamint téli felkészítőnek sportmaster high K-t.

Nyírni heti 2x nyírtam, tavasszal volt párszor 3x, amikor nagyon kérte.

Igénybevétel van a gyerek miatt, és a madarakhoz is sokat járok, így miattuk is taposom rendesen.

Köszi a segitséget.

üdv

Andris

Előzmény: Samubá (61831)
ilias Creative Commons License 2015.03.02 0 0 61858
Annyira nincsen sok, inkább csufi.
Tavasszal szeretnénk megcsinálni, mert a környezete is most lesz rendezve, nyár elejére szeretnénk hogy jól nézzen ki.
Nézegettem honlapokat, de pár dologban eltérőek a tanácsok, vélemények.
Előzmény: apci500 (61857)
apci500 Creative Commons License 2015.03.02 0 1 61857

Ha sok a tarack, akkor én inkább kibírnám még júliusig a jelenlegi látvánnyal és akkor glialkáznék egyet, augusztusban még egyet és utána olvasnám a fórumot, hogy mit kell tenni :-)

Előzmény: ilias (61855)
-cobra. Creative Commons License 2015.03.02 0 0 61856

Sziasztok!

Kicsit off, de a tujás fórum nem igazán pörög. Tavaszi lemosózást milyen szerrel érdemes? (legfőképpen tuja, hamisciprus, de van rózsa és egy kis szőlő is) Ezek valamelyikére gondoltam:

-Bordói por

-Bordói lé

-Champion

-Nordox

A Nordoxról elég jókat olvastam (mindig az optimális mennyiség szabadul fel belőle, hosszú hatású szer), de nem tudom, hogy lemosózni jó-e.

Köszi!

ilias Creative Commons License 2015.03.01 0 0 61855
Sziasztok!

Szeretnénk idén füvesíteni a kertünket. A terület kb. 150m2 lenne. Milyen márkájú, jó minőségű fűmagot tudnátok ajánlani? Viszonylag sok napot kap a terület, van öntözőrendszerünk. A jelenlegi füvünket ki kell termelnünk (nem szép, sok a kopasz folt), elégé egyenletlen a talaj is, így hengerelnénk is.
Illetve milyen adalékanyagokra lenne még szükségünk, milyen ütemezéssel? A meglévő fű kipusztítása (valamint taracktalanítás) után mennyit illik várni az új elvetésével?

Köszi előre is.
zsocc Creative Commons License 2015.03.01 0 0 61854

Köszi szépen a választ.

Akkor ha jól értem, jó lesz ha megveszem mindkettőt, csak felesleges lenne összekevernem.

Március közepén szórok High N-t

Május közeépn Weed control

Nyáron megint High N

Augusztus végén Weed control

Ha jól értem így jó lesz?

Előzmény: Samubá (61850)
zztopp Creative Commons License 2015.03.01 0 0 61853

Sziasztok!

Lassan vége a télnek, és a füvem sárgul mint a szalma. Ahol a kutya lepisili, és oda tojik, ott viszont zöldebb marad. Akkor most N hiányos, vagy kifagyott? 23-7-7 hol kapható?

És mikor szórjam?

A talajlazítást mikor kell csinálni? Nekem eleve nem túl tömör a talaj, mivel inkább homokos. Most a fagyok is fellazították. Nem kell visszatömöríteni mondjuk egy hengereléssel?

A fű amúgy mint egy perzsaszőnyeg olyan sűrű még most is, ezért gondolom, hogy kell neki a lazítás.

progika Creative Commons License 2015.03.01 0 0 61852

Sziasztok az lenne a kérdésem,hogy újrafüvesítés előtt milyen mélyen érdemes fellazítani a talajt.Esetleg finoman megrotálni?Mert már tavaj ősszel megtörtént ennek a területnek (350 nm) a glialkás kezelése az egynyári perje miatt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!