Ez "rendszerhiba" a győri kijelzőn... Vagy a beállítás rossz, vagy a táblák elrendezése... Egy-egy ilyen hiba javításához három lapot kell lecserélni, és tartalék, vagy pót ezen táblákból nincs, az élettartamuk meg évekkel ezelőtt lejárt...
Védendp a "mundér" becsületét idézek az eredeti beadványomból:
"Ja, hogy a Dacia nem megy Innsbruckig, na ezen már fel sem háborodom... Európa legnívótlanabb utastájékoztatását végző cégtől mégis mit várjon az ember?"
Hódi úr, ma nagyon belelendült a munkába! A minap - tán ezen a fórumon (is) - panaszkodott valaki, hogy a 120a vonalon a késések miatt igen "koncepció nélküli" volt a vonatközlekedés. Mivel "régi" az ügy, így a beadványt is bemásolom a válasz előtt!
BEADVÁNY:
Az események ideje: augusztus 3-a!
Na, most talan le tudom mar irni ugy is, hogy ne kockaztassak 1 het kenyszerpihenot...
Tehat a kovetkezo volt a helyzet:
Keletibol 17.40-es gyorsitott a 17.45-os sulysapra meno, minden fanal megallo -nincs rola infom mi okbol- kesese miatt velhetoen 45-kor indult, mert igy szoktak, viszont megallt minden fanal, tehat a gyorsitott ment a 1740-es es a 1745-os neveben, mindenhol megallva egeszen szolnokig, ezaltal kb. negyed ora kesest osszehozva sulysapig, majd ettol felfele ezt tartotta gondolom. Ezzel meg nincs is nagy gaz, nagyritkan van ilyen. De ami utana jott....
Amikor felszalltam a 1840-es bp-szolnok gyorsitottra mondtak be szorgosan, h a bp-sulysap 40 vagy 45 perc kesessel indul. Kesobb derult ki, hogy ez meg az elozo, sot, hogy ott all a mellettem levo vaganyon. Innentol a kovetkezokepp zajlottak az esemenyek:
18:37 az eredetileg 17:45-os bp sulysap elindul /3 perccel a 18:40-es es 8 perccel a 18:45 elott/ 18:41 a 18:40-es bp-szolnok gyorsitott elindul 18:45 a 18:45-os bp-sulysap mindenhol megallo elindul.
Azon mar fenn sem akadok, hogy a 95%-ra szerelvenyvonatkent visszajovo 17:45-ost mi a francnak inditjak egyaltalan el 52 perc kesessel, ha 8 perc mulva elmegy a 18:45-os, ugyanarra, ugyanott megallva.
DE
A gyorsitott elott 3 perccel elinditott kesett helyit rakoson nem fogtak meg, sot, a gyorsitott vart, hogy messze legyen mar a kesett helyi es utana indulhasson, igy amugy siman be is erkezett mellenk a 18:45-os. A gyorsitott szepen a kesett helyi mogott cammogott, kivarta, mig a helyi szepen megall mindenhol, utas felszall-leszall, elindul. Igy ment ez egeszen maglodig -idoben ekkor kellett volna sulysapon lennunk-, ahol vegre atmehettunk a szembevaganyra, ugy gyomro kornyeken megelozhettuk, es 19:11 helyett 19:36-kor mar sulysapon is voltunk.
Kerdezem en: hogy lehet valaki ekkora idiota allat, hogy a gyorsitott elott 3 perccel elengedi a helyi vonatot???
Egyetlen pozitiv volt a tortenetben, maglodon mar nem gurultunk, hanem meg is alltunk, igy ott ket tevesen felszallo vesznyitozva le tudott szallni. Mert ugye ku**va nagy kaland lenne vegre csinalni egy Gyorsitott feliratot a porgettyus tablara a vaganyfonel... A mavnak biztos direkte jo, hogy vonatonkent mindig van 2-3 ember, aki a helyi helyett erre szall, aztan sulysaptol johet vissza /bonuszkent a 1740-es szolnoki sulysapra erkezese elott kb. 2 perccel megy el az ellenvonat, sz'al 1.5 ora varakozassal indulhat a paciens/ Es most aki azzal jon, hogy a hangos bemondja, hogy mettol meddig nem all meg, jobb ha nem teszi ;) A hangost rakas helyen nem hallani/erteni a palyaudvar teruleten, bent a vagonban kizarolag nyitott ablak eseten es csak a hangszoro kozeleben -es ha csendben vannak az utastarsak ugye, szet birnam csapni oket amugy, amikor vhol 5 percet all a vonat, egyszercsak megy a trilla, es annyit lehet kihallani, hogy Tajekoztatom, es pofazik mindenki tovabb, nehogy hallani lehessen am, hogy mi van.../, es a draga vonatvezetok tovabbra is b***nak bemondani indulaskor valamint rakosnal/rakos elott, hogy sulysapig nem allunk meg. (itt jegyzem meg, kulon gratz azoknak a vonatvezetoknek, akik fekezeskor rizsaznak az utastajekoztatoba... nem gond, hogy a fekezes miatt szart se hallani belole).
A VÁLASZ:
Tisztelt Utasunk!
Köszönettel vettük a MÁV Rt. részére megküldött észrevételét. Megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:
A jelzett napon Budapest Keleti - Szolnok vasútvonalon három komolyabb rendkívüli esemény is lassította a közlekedést: Baleset (felsővezeték-tartóoszlop kidöntése) történt Nagykáta - Tápiószele állomások között, melynek következtében előállt forgalmi zavar (kezdetben mind a kettő, majd később az egyik vágány járhatatlan volt) elhárítása a délelőtti órákban fejeződött be. Ugyanezen a szakaszon a délutáni órákban villámcsapás következtében felsővezetéki zárlat történt. Maglód - Gyömrő állomások között a késő délutáni, esti órákban biztosítóberendezés- zavar lépett fel, mely a viharos időjárás és a korábbi műszaki meghibásodások okozta forgalom- lassulás mellett, további késéseket okozott.
A hibák elhárítását, illetve a forgalom irányítását végző munkatársaink mindent megtettek azért, hogy a vonatközlekedést helyreállítsák, az utasainknak okozott kellemetlenségeket csökkentsék.
Az Üzemirányító Központunk, - 3436 számú vonatunk szerelvényének késése miatt - intézkedett a gyorsított 3336 számú vonatunk minden állomáson való történő megállítása érdekében.
A 3436 számú minden állomáson megálló vonatot 18;37-kor, a lehető legrövidebb időn belül elindították. Ezt követően - az érkező szerelvények késése miatt - a 3318-as gyorsított vonatunkat 18:49-kor, míg a 3418-as számú járatunkat 18:51-kor volt lehetőségünk indítani.
A 3318 számú vonat további késését nem az okozta, hogy a mindenhol megálló vonat mögött "cammogott", hanem a Maglód állomáson bekövetkezett biztosítóberendezés- hiba.
A vonatok megállási helyeiről a hangosító berendezés és a menetrendi hirdetményeink útján is tájékoztatjuk kedves utasainkat. Amennyiben az említett csatornákon nincs lehetősége tájékozódni, kérjük, forduljon a jegyvizsgáló munkatársainkhoz, akik az igényelt információkat a rendelkezésére bocsátják. Köszönjük a megkeresését, a kellemetlenségek miatt szíves elnézésüket kérjük és reméljük a jövőben elégedett utasaink között üdvözölhetjük csoportjukat.
A mellékelt képpel kapcsolatban kértem a MÁV Rt véleményét. "Egyedi esetként" a kiírt késés és a valódi késés között volt egy háromszoros különbség...
Tisztelt Andó Úr!
Köszönettel vettük a MÁV Rt. részére megküldött észrevételét. A levelében foglaltakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk: A jelzett napon a 739 számú Dacia nemzetközi vonat a Román Vasutaktól átvett késés, illetve Budapest- Győr között jelentkező technikai problémák miatt 31 perc késéssel érkezett meg Győr állomásra. A mellékelt képen Budapest Keleti pályaudvar körülbelüli indulási késését (13 perc) tüntették fel, mivel fénykép készítésének idejében a végleges késés még nem volt biztosan megállapítható. Megkeresését továbbítottuk Győr állomásra, annak érdekében, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítsanak erre a területre is. Köszönjük a segítő szándékú megkeresését.
Persze, az "újak" nincsennek topon a vasúti szakzsargonban. De nem is azért vannak itt, hogy vasúti díjszabásokat írjanak, állomási ellenőrzéseket végezzenek, balesetvizsgálatot folytassanak... Az a szomorú, hogy a "rendszer" felépítése mégis ezt várja el tőlük, hiszen "hivatalosan" ők hirdetik ki, "felelős kiadóként" azt, amihez nem is értenek... A "rendszer" még nem készült fel az "újak" érkezésére...
A "szokásos" legendák a "vasúti kerékpárokról", "felvételi épületről" persze keringenek, legalább van témája a "panaszkodó" vasutasoknak...
A dolog pedig tényleg úgy fest, ahogy írtad: a vezető utazik, lehidal a "légfrissítő" rendszertől az IC kocsin, és kiadja az ukázt. hogy oldják meg. És tényleg nem merik megmondani, hogy "nem lehet"... És jobb is, mert így a végén még találnak megoldást, hiszen egy vasúti kocsi légtere sem sokkal nagyobb, mint egy légkondis Volvo buszé a BKV-nál, és azt sem merném kijelenteni, hogy a vasúti kocsi jobban rázkódna útközben, mint a Volvo a 3-ason, vagy 7-esen...
És láttátok milyen ukázt adnak ki a "közületek" kiemelkedett vezetők, akik még a 70-es évek "gyakorlatában" gondolkoznak. Az talán jobb?
A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) egyelőre nem tiltotta meg, hogy a MÁV szerződést kössön a motorvonattenderén harmadszor is győztesként kihirdetett Stadler Bussnang AG-val. Az állami vasút közbeszerzési eljárását negyedszerre vizsgáló testület a Bombardier jogorvoslati kérelmét augusztus 26-án tárgyalja.
Így a két cég akár már szombaton aláírhatja az első harminc elővárosi motorvonat beszerzéséről és karbantartásáról szóló szerződést. A százmilliárd forintot meghaladó összértékű üzlet nyélbe ütését csak az akadályozhatja meg, ha az újabb eljárása megindításáról szóló értesítéseket néhány napja postára adó KD péntekig helyt ad a Bombardier kérelmének, és megtiltja a szerződéskötést. Egyelőre azonban csak találgatni lehet, hogy a beavatkozáshoz a testület elég súlyosnak tartja-e a Bombardier kifogásait írja a Népszabadság nyomán a privatbankar.hu.
Szerintem te - munkakörödnél fogva - nem lehetsz épp elégedett, meg optimista. De azért nem sok ilyen munkakör van a MÁV-nál, ahol a középvezető, irányításban dolgozó nem szakad el a gyakorlattól, a végrehajtástól! És különben is, te nem vagy "kulcsember" a cégnél? Az azzal járó plusz zsozsó azért adhat némi "elégedettségre" okot, nem? :)
Nézzd, szerintem nem baj, hogy a 3. vonalat is lecserélték már. Láttuk a "vasutas" elődeik munkáját. Siralmas volt. Azt az újak nem múlják alul, helyette próbálják végezni a munkájukat...
Amig a kürtösi határon a kis létrával felszálló 3 román (sajna nem erdélyi magyar) határőr közül 2 leül és újságot olvas -és ezt megteheti-, addig szerintem a fogalomtárat a bizalmi elvtől a technológiai időig felesleges lapozgatni :-(
Hát SZVSZ is kell "friss vér" (is!). De felsőbb szintről hallottam, hogy alap evidenciákat is hosszasan kell nekik magyarázni, ahhelyett, hogy valami érdemi történne...
A 2. vonalasok meg "hóhérok", és a körülöttük dolgozók -akik még értenének a dolgokhoz- sem mernek ellentmondani nekik...
Aztán aki meg 3. vonalba kerül külsősként
Azok meg annyit látnak:
Ha valami gond van, hát akkor max nem megy a vonat.
Minnél magasabbra emelkedik valaki alulról indulva, annál elégedettebb lesz nem csak a saját munkájával, hanem a cégnél folyó dolgokkal kapcsolatban is.
Akkor már én is sokkal elégedettebb vagyok, mint valamikor mozdonyvezetőként voltam.
Így lecserélték a 3. vonalat is "külsősökre", ami egy-két esetben már-már javulást, változási készséget okozott.
Hodi Richard Ur tisztsege mi a MAV-on bellul? Lehet, hogy neki ki van adva, hogy akarmi is tortenjek az utassal, akkor is talaljon ki valami jo kis meset, vagy nesze neked fogd meg jol c. mondokat es koptassa le. Korant sem biztos, hogy Hodi Ur a ludas.
Volt mar nekem epp eleg ugyem Bp-i pu.-okon, es volt, hogy a panasznal a szemelyzet kozolte sirva, hogy neki az allasa fugg ettol meg ettol, stb... Szoval siman lehet, hogy az ugyfellelevelezesi es panaszosztaly a MAV-nal csak alabi osztaly, nem engedik ervenyesulni es csak azert letezik,mert torveny van ra. A ludasokat feljebb kell keresni, valahol ott es annal, aki a Maestral sorsarol oly sok napon dont, aki elet es halal ura. Sot, meg az is lehet, hogy o is csak kenyszerbol cselekszik, vagy Lehar EC-nek nincs mozdonya, vagy MAestralnak, akkor nyilvan Maestralnak nem lesz. Lehet, hogy meg csak o sem hibas!
A hibas az, aki iger, de nem teljesit, aki nem veszi ki a menetrendbol a Maestralt a jelenlegi formaban, hanem emberek szazait csapja be mind itthon mind kulfoldon es MAV altal teljesithetetlen dolgokat iger a cege neveben!
Igen. Már megkapta a MÁV is panaszlevélként... De ez egyedi eset, kirívó kivétel... Mondta az üzemeltetési osztályvezető! És különben is csak egy utast zavart, csak egy panaszlap született, pedig 600 férőhelyes a vonat... Ja, hogy 30-an aláírták? Akkor is csak 1 panaszlap született...
Ha a 30 utas felvéste a nevét is, a cég fejenként 300 forint postaköltségért magyarázza el miért nem fizet 350-et...
A mai osztályvezető vizit után nagy késztetést érzek, hogy a Homár 230 hozzászólásának "értékelhető" részét, 150 panaszt beküldjek vizsgálni... Hódi Richárd szerintem betegállományba vonulna az biztos!!!!! Én bírok gyorsabban küldözgetni, vagy ő válaszolni? :((((
Hát ez igazán kimerítő válasz, nagyon köszönöm. Sokszínűbb az a vonal, mint gondoltam. Változatosság szempontjából Sm tényleg jó hely, ezért is szeretek oda menni:)
Igen! Oszinten szolva en is orulok, hogy a MAV felsovezetese kezd felhigulni kulsosokkel, mert oda mar nem SZAKMAI ismeret kell vasuti ertelemben, hanem valami egyeb is, monjuk ugy, hogy piaci szemlelet. Es az a mostaniakban meg vagy nincs meg, vagy le vannak azok gatolva.
Higuljon, igen is higuljon, es ereszteni fog ez a mostani MAV, mert igy csod lesz belole! Az orszag, a magyar allam fogja rakenyszeriteni a valtozast minden egyes "osvasutas" felfogasu emberkere!
Igen, nagyon tanulsagos ez a megbeszelesed az illetekes urral! Kivalloan tukrozi a MAV mai mivoltat, jovokepet es celjait: Neki mar mindegy, innen szeretne nyugdijba menni, es felo, hogy innen is fog, addig is bekonzervalva a MAV-ot mostani kis oltozekebe.
A baj meg az, hogy nagyon sok ilyen komoly ember van a MAV-nal meg ma is alkalmazasban, akik valoban egy vizzaro reteget kepeznek. Kell meg kis ido, mig eltunnek, jon a nyugdijazasuk, vagy kikopbnak csak ugy spontan. Csak addig is esik a MAV szintje, megitelese az orszagban es Europaban, addig is koszosodik es porosodik tovabb a MAV-os munder, es a kerdes az, hogy mire egy epkezlab management atveszi a vezetest, addigra marad-e meg olyan utas vagy fuvarozo, aki hu marad a MAV-hoz, azaz vele akar egyuttmukodni. Sajnos korant sem biztos ez, de hat ki hogy veti agyat, ugy alussza majd almat ...
Egy ket embernek azert megis, meg igy is jo lesz: Busas nyugdij es boldogan gondolhat majd vissza korabbi hosszan tarto bekedikbeli belso karrierjere ...
Igen, a MAV jol ert a fenyezeshez, amitashoz, stb., ha a "nagykutyak" is epp arra jarnak. Akkor aztan megmutatjak, hogy sok sok minden lehetseges: Zoldet a Balcsitol debrecenig! Aztan ha elmentek, akkor maradnak a szurke hetkoznapok, hol jobban (Gyor fele pl.), hol roszabbul (Maestral eseteben pl.).
Ma a MÁV Rt Személyszállítási Üzletág Budapesti Területi Személyszállítási Központjának második emberét, Lengyel József üzemeltetési osztályvezető úrnál tettem ma látogatást. Az ok: a pénztárfőnökségről hozzá küldtek fel, hogy ő "biztosítja" a díjszabásokat betekintésre. Ugyancsak ő az, aki írásban kifejtette, hogy a díjszabásokat a MÁVDIREKT-en keresztül lehet betekintésre kérni. Kár, hogy erről a MÁVDIREKT vezetője nem tudott...
Szóval két hónap után végre sikerült Lenygel úrat bent találni az irodájában! No eddig sem szabadságon volt, hanem tárgyalt, megbeszélt, értekezett. Mindig házon kívül...
Az ötvenes éveibe járó osztályvezető igazi ősvasutas. Végigjárta a szamárlétrát, volt forgalmi ember is éveken át, és most a Szeszát "erősíti". Anno írt már nekem levelet annak kapcsán, hogy 5 éve német barátaimmal Rákoson a zúzottköre és az átszelési kitérőre ugráltunk le biciklikkel, mert a vonat túllógott a peronon. Ezt az esetet a beszélgetés során sokszor felemlegette, mint megváltozhatatlan "adottságra" példaként. Hosszabb peron nincs, nem is lesz - mondta - de talán jobb lenne inkább a vonatok hosszát csökkenteni - kérdezte? Nem - feletem - jobb lett volna az ötödik vágányra fogadni, mert ott elfér...
Leginkább a Mozdonyon utazási engedélyem érdekelte, hogy van-e, mire föl. Ezzel kapcsolatban (Szeszásként) munkavédelmi aggályai voltak, veszélyesnek tartva, hogy oda "mindenkit" felengednek. Felírta az Egyetemem nevét, hogy ennek a kérdésnek még utána kell nézzen...
Aztán levezette, hogy tulajdonképpen a panaszaim kötekedők, milyen jogon droidozom én le a munkatársait, nézzek tükörbe, gondolkodjak el stb. stb. Kiderült, hogy panaszaim csupán a kötekedésről szólnak, apró részletkérdésekbe kötök bele, ami nem is érint tömegeket, és általában még igazam sincs...
Felajánlotta, hogy szigorúan előre egyeztetett időpontban a tanácsteremben betekintésre átadnak szabályozást, és "reméli" ezzel le van zárva a kérdés. Merthogy milyen jogon levelezek én mindenféle hatóságokkal, azoknak ehhez semmi köze, ezek a MÁV belső dolgai, és különben sem érdekel senkit rajtam kívül, de engem is csak azért, hogy szívassam szegény kolléganőket.
Ő elégedett a munkájával, annak eredményével. Büszke rá, hogy milyen "remek" csapattal dolgozhat együtt (akik alatt 1200 dolgozót értett). Persze nem mindegyik "tökéletes", meg "megfelelő kommunikációjú", de mindenki átérzi a felelősségét, és minden megtesz a "körülmények ellenére" a napi 1200 vonat leközlekedtetésre...
Korábban menesztés nincs, csak az én "fejemben". Nem is lehet, hiszen a mozdonyvezető szallagja azt rögzíti, amit a fűtőházban megnéznek, és úgyis kiderülne! Az utastájékoztatással kapcsolatos kifogások néha jogosak, de jellemzően elszigetelt esetek, nem általános a probléma...
A késések túlnyomó többségéről a cég nem tehet. Az emberi hülyeség, figyelmetlenség, a vandálok, graffitizők tehetnek szinte minden ilyen esetről. Olyan pedig nincs, hogy egy vonat minden nap késsen elővárosi forgalomba, azok mind-mind egyedi esetek...
Persze ő is látott koszos vonatot, de azt az utasok koszolták össze, és grafitizők festették be, és különben is a takarító cég az nem a MÁV, tehát a céget felelősség nem terheli...
Az utasok elenyésző része elégedetlen a szolgáltatásokkal, mert "lám-lám" milyen kevés az utaspanasz! Aki meg nem panaszkodik, az elégedett! És "ennyire elégedetlen" is csak én vagyok, mert mindenki más tudja, hogy "egyedi esetek" bizony-bizony előfordulhatnak"...
Általánosságban sok minden nagyon szép, sok minden nagyon jó, és az osztályvezető úr sok tekintetben elégedett a Területi Személyszállítási Központ területén folyó munkával. A terület tehát "jelentős" korrekcióra nem szorul...
Szemléletformáló beszélgetés volt... Lényegében egyik ellenérvem sem hagyta elmondani... Nem hagyta, hogy romboljak a MÁV képén... Jó neki, hogy ilyen rózsaszín ködben lát mindent, hiszen az "egyedi" esetekkel nem az osztályvezetőnek kell foglalkozni. Akkut probléma meg nem sok van, az is a csúnya állam miatt, aki nem ad pénzt...
A fentiek ellenére nem bántom az urat! Valahol meg tudom érteni, hogy "élvezi" fontos beosztását, az eddiginél magasabb fizetését. Megértem, hogy nem akar mélyreható változásokat, csak ki akarja itt húzni nyugdíjig. Félek sikerülni is fog ez neki, és a hozzá hasonlóknak. Ez nekik jó, hiszen máshoz nem értenek, mindig MÁV dolgozók voltak. A magyar vasút szempontjából viszont tragédia...
A 70-es évek elején, végrehajtóként biztos még "sötétnek" látták a jövőt: rossz munkakörülmények, omladozó épületek, leharcolt infrastuktúra, nagy forgalom, hatalmas felelősség, felülről nulla megértés stb.
Aztán csoportvezetők lettek valami házi tanfolyamnak hála. Az irodából sajnálkoztak a dolgozóik "sorsán", felülről nem kaptak semmiféle támogatást, meg sem hallgatták őket. A dolgozóik előtt ugyanolyan "áldozatnak" mutatták magukat, mint korábban voltak...
Tovább emelkedve a hierarchiában az állomást "középvezetve" már érezték, hogy pénz semmi, mozgástér semmi, elvárás meg sok. Alulról is jön a panasz, hogy mi miért nem megy, felülről meg az állandó baszogatás, hogy csinálni, csinálni, csinálni...
Végigszenvedték hát az állomási hierarchiát, és a "csúcson" a főnöki széken elkezdték az "irányítást"... Persze jöttek az apró "sikerek", és a tehetetlenségből eredő "kudarcok". De ez már végső soron egy felelősségteljes poszt volt: bekerült A KÖRbe, igazgatóságra járt, betekintést nyert a "belső" dolgokba, kapcsolatokat adott ki: közben meg követelt és számonkért. Érezte, hogy megy ez neki: hiszen ügyes ő: mennek a személy és tehervonatok, "majdnem" menetrendszerint, bezzeg korábban míg "rossz" főnökök (is) voltak...
Aztán jött az "aranyélet": az igazgatósági irodai lét! Lépésről lépésre egyre több hatalom, egyre kevesebb felelősség... Közben a "gyakorlati" tudás már a régmúlté, a végeket már csak statisztikákban, jelentésekben látja. A munkájával egyre elégedettebb, "fontos" megbeszéléseket folytat, értekezletet tart. A statisztikák alapján döntéseket hoz, utasítást ad, ami persze nem végrehajtható olykor, a végegen beindul a morgás és a kör lassan be is zárul...
Minnél magasabbra emelkedik valaki alulról indulva, annál elégedettebb lesz nem csak a saját munkájával, hanem a cégnél folyó dolgokkal kapcsolatban is. A "terepen" járva ő is látja persze a hiákat, de azt másként értelmezi, "egyedi esetek összességének", kirívó kivételnek stb. kezdi látni a dolgokat...
És pont ez a "belső" káderképzés volt az, ami képessé tette a MÁV-ot 150 éven át arra, hogy ne változzon, vagy igen-igen lassan! A végrehajtás szenved, a középvezetés tehetetlen, a felsővezetés meg "elégedett". Lehet is, az ő széküket aligha fenyegeti veszély... Legfeljebb a munkakör és a szervezeti egység neve változik, nagy kaland...
A dolog azonban új irányt vett azzal, hogy már nem a MÁV adja a Vezérigazgatót. A második külső vezér után már a 2. vonalat, az Üzletág vezetőket sem. És a szekér fut... Így lecserélték a 3. vonalat is "külsősökre", ami egy-két esetben már-már javulást, változási készséget okozott. Látta a második vonal, hogy ez jó, így az igazgatósági és veziges szinteken meredeken zuhan az átlagéletkor, fiatal, meg nem fásult szakemberek és tapasztalatlan kezdők veszik át a "profik helyét". A céget persze nem ismerik, annak hagyományait sem, a végrehajtáshoz nem értenek. Kicsi hiba, az elődeik sem voltak már képben! A "végrehajtás" szemében tehát alig változott valami... Egyelőre...
Végső soron egy fontos feladat maradt: a megújulásra képtelen, a 21. század követeményeit befogadni nem tudó, a felső vezetést lejárató, döntéseiket elszabotáló, munkájukat ellehetetlenítő "operatív" területi irányítási szintről kisöpörni azokat, akik akadályozzák a CÉG európai színvonalra hozását...
"Tudna valaki nekem segíteni abban, hogy a 17-es (Szombathely-Nagykanizsa) vonalon milyen szerelvények járnak személyvonatként, ill. előfordulnak-e arra esetleges késések?"
A Bz-t már említették, emellett a 8909-9814-9813-8906 MD.
Egy fecske nem csinál nyarat, egyszer utaztam a vonalon, akkor Gelsén menetrendszerinti kereszt volt gyorsvonattal, a gyors késett kb. 10 percet, ami minket (személyvonat) is megkésetett.
Talan azert, amiert ez (marmint a valaszod/kerdesed) nekem puszta es felesleges kotekedesnek tunik!
Kisse reszletesebben: Ha valaki ezen lista mellett not fel, akkor nyilvan tudja hasznalni, egy nap alatt megtanulhato.
Ugyanigy Windows alatt a szovegresz kijelolese, kivagasa majd masolasa is, nem nagy ugy, jol sejtem? (Ha nagyon akarom, en is megcsinalom, hogy megnyugodj, marcsak azert is, mert kv. egy evben egyszer en is irok Winword-ben hivatalos levelet, stb..)
Amugy meg szeretem ha valaki az alapproblemat megkerulve es a feltett kerdesekre nem valaszolva belekot masba, vagy ha mar semmibe nincs esetleg lehetoseg belekotni, akkor meg jon a provokacio. Ugyes, de megsem celravezeto!
Uraim, nem tudom, mi ezzel a probléma, tessék akkor ismét elolvasni a 192231-es hozzászólásomat. A Nagykanizsa-Siófok táv meg a reggeli Kanizsa-Zala IC-vel 1 ó 32 perc, amiben van 10 perc csatlás B.szentgyörgyön, ezzel szemben a különvonat 1.ó. 36 perc alatt megy végig.
Amiket meg a Siófok-Debrecen útra írtam, szolgálati menetrnedből hivatalos vonatok adataiból szedtem.
Tehát ez a különvonat simán, 100/100-as menetrendben megteszi ezt az utat ennyi idő alatt, de lehet 100/120-as, biztos ami biztos. De ha 120/120-as lenne, akkor meg bőven alatta végigszaladná ezt a távot.
Abból is kiindulva, hogy ezen a vonaton nem kevés vasúti középvezető lesz, szerintem tartani fogja a menetrendjét. Persze, ez lehet, hogy szokatlan lesz. Mondjuk, gépdöglés, felsővezeték-szakadás, vágány-kivetődés, özönvízszerű esőzés. bizberzavar még jöhet. Az ördög nem alszik.
Üdv!
Tudna valaki nekem segíteni abban, hogy a 17-es (Szombathely-Nagykanizsa) vonalon milyen szerelvények járnak személyvonatként, ill. előfordulnak-e arra esetleges késések? Előre is köszönöm.
Ki es hol talalhato meg a MAV-nal, akire ilyen ugyben epiteni lehet?
Ilyen ember, szervezeti egység nincs, akihez be lehetne menni szemtől szembe előadni a problémát. És még ha volna is: akkor sem biztos, hogy érdemes...
Lassú víz partot mos. Mivel az összes olyan pozicióba, amihez nem szükséges sok vasúti SZAKismeret lassan külsős kerülm, már csak 10-15 év és kihalnak a területi szinteken, és a csomóponti vezetésben lévő begyöpösödött "ősvasutasok", akik "vízzáró rétegként" kinyírják az alulról és felülről jövő kezdeményezéseket...
De félretéve a viccet, ez egy normál 120/120-as vonattal simán teljesíthető, Siófok-Kelenföld 1 ó 30 p, Kelenföld-Köki 15 perc, Köki-Szolnok 57 perc, Szolnok-Debrecen 1 o 7 perc, azaz összesen 3 óra 49 perc alatt.
Nem tudtat, hogy este van a futópróba az ICE-nek?:-)))
Azért mert papíron 120-as a pálya, attól még itthon is lehet sokkal de sokkal többel is menni rajta, ha meg sikerűl a próba, akkor az új menentrendtől már utazhatunk is vele:-)))
A Hasek Gorillája 14:53-körül érkezik be, ha nem késik. Ez vihetné a 16:15-ös Amicust, és annak a Gigantja mehetne a Maestrallal. Erre fel lehetne készülni, hiszen a határbelépés órákkal korábban történik, lehet tudni kb. mennyit fog késni 855.
Tudom, hogy van így egy-két gépmenet a Nyugati és a Keleti között, de ha nem megy máshogy. Vagy a 16:40-es Kanizsa-Zala gépe az melyikből fodul az IC-re? Nem az érkező Szent Istvánról? Mert akkor az is mehetne át a Keletibe...
Ha már a Keltiben nincs tényleg szabad gép. Mi a véleményetek ezekről a javaslatokról?
Hát igen, mire is jó a hídfotózás:-))) Pedig van engedélyem.
Bár a szolnoki Tisza-híddal még nem próbálkoztam, de ha oda kerül a sor, akkor oda lesz megfelelő engedély, amivel felengednek majd a hídra.
Amúgy én is a számomra már kissé unalmas állomási fotózás helyett a jó helyen lévő nyíltvonali fotózást szeretem, és állandóan figyelem ez ügyben most már a jó helyeket.
Ma voltam fotózni Ferencvárosba. Minden jó volt csak a végén volt egy kis gáz. A fűtőháznál oda jött egy vasutas, megkérdezte van-e fotó engedélyem. Én erre megmutattam neki. Megnézte. Az engedélyen az áll, hogy kisérőnek az állomásfőnők van kijelölve. Mivel nem volt velem csak ennyit mondott: "Innen el lehet menni!" Én már láttam az elején, hogy kötözködni akar és reggel bal lábbal kelt fel. Én hiába mondtam neki, hogy jelentkeztem a megfelelő helyen és nem jött velem senki. Mindegy, nem kötözködtem vele, mert amúgy is elmenőben voltam. Tehát az én tapasztalatom, hogy üzemi területen minnél kevesebb morcos vasutassal találkozni, főleg vasútőrrel! Szerintem legcélszerűbb nyílt vonalon fényképezni. (ezt azoknak mondom, akiknek nincs fotó engedélyük)
Igazad van, en is jartam egyszer mar Skyeuropeal igy, egyszer utaztam, epp akkor.
De MAV-nal ahogy a listatokat kovettem ez mar regota letezo problema, megsem tett ellene senki, es erzesem szerint nem is fog.
Skyeuropenal meg a gep technikai hibajat itt eszrevettek, ezert torok kisegito gepet kellett berelnie skyeuropenak es az vitt romaba, egyszer. Megesik, van ilyen, annak sem orultem.
De MAV naprol napra, evreol evre elkoveti ugyanazokat a hibakat, disznosagokat, itt nem technikai hibarol volt szo, nem volt zarlat, idojaras is ok volt. Itt szervezetlenseg es onbiraskodas es egy vonat leminositese volt a problem.
Szerinted en haragudnek ennyire, ha tudnam, hogy MAV ezen valtoztat es ebbol tanul? De ugysem lesz ebbol semmi. Tapasztalat.
En amikor MAV-nal jegyet veszek, nem tudhatom, hogy Szesza vagy nem Szesza es vontatas vagy nem vontatas, a jegyem araban ez mind mind benne van. Oldja meg a CEG MAGA!
(Helyesbitek: A jegyem ara ezt mind abszoluta nem fedezi, tudom, de ugy mar igen, hogyha hozzaadm, hogy magyar allam mennyit nyom evente be a MAV-ba es hogy en is beadozok, stb...)
Nem is arrol beszeltem, hogy a Kormend stilusu allomasoknal az allomas egyik vegebol dobjuk ki a valtokezelot, megbenitva igy a kozlekedest (persze elobb utobb oket is ki kell valtani, automatikaval).
Mondok neked egy peldat, amit soha nem felejtek el: Redicsen voltunk, onnan jottunk vissza Zalaegerszeg es Bp iranyba. redicsen ket kalauz volt egy darab BzMot-on, ami ket kocsibol allt. A kallerok maguk meseltek, hogy egyikuk csak azert van ott a vonaton most, mert az a feladata,hogy hatha lesz arufeladas a vasuton, akkro azt neki kell atvennie. De o tapasztalatbol mondja, hogy meg hetkozben sincs szinte soha semmi, hetvegen meg egyszeruen elileg nincs arufeladas, tehat hulyeseg ot most itt alkalmazni. De a vasut megis alkalmazz ot most es itt szombaton. Ez nem vicc, igy volt! Kozben kifelytette, hogy o epp epitkezik, es mennyivel szivesebben lenne most epp otthon, betonhordas kozben, de hat MAV az MAV...
Nos, akkor lenne mibol, kibol lefaragni es atgondolni dolgokat?
Sajnos nincs ekezetem, angol karakterkeszlet van csak elottem. (nem vagyok Windows-os, epp ezert nekem csak angol maradt)
Január 1988 Rok sprevádzkovania Máj 1988 Počet vozňov 9 Počet sedadiel 1.triedy 170 (4 vozne) Počet sedadiel 2.triedy 216 (5 vozňov) Súčet sedadiel 386
</P>Maximálna rýchlos? 250 km/h Výkon v MW 6,24 Počet ETR 450 v r. 1996 15 Počet ETR 450 v r. 2000 15 Počet jázd ETR 450 denne 22 Priemerná zá?a na os 12,5 t Trakčná sústava = 3kV
Velemenyem kivulallokent: Kaller atveszi a vonatot deliben, felirja a kocsik szamat, stb.. Felszall ra, allomasokon leszall es jelez az indulasra. Kozben jegyeket kezel ill. buntet, ha kell (vagy zsebre dolgozik, mikor hogy). Vegallomason leszall, leveszi az utso kocsirol a piros kis tarcsajat, majd bebattyog a penztarhoz, elszamol, ha van birsag, stb., majd kijelentkezik a vezenyleten.
Nem tudom, hogy hagytam-e ki barmi lenyegeset a munkajukbol?!
Ezek utan nem latom, hogy ket kaller miert jogos egy 5 kocsis 98%-osan kihasznalt IC-n penteken. (Felolem lehet, engem nem zavart, csak azon elgondolkoztam hogy ket kaller ketszer annyiba kerul a MAV-nak, hisz fizeti oket.)
Mar megbocsajts, de ti irtatok itt a forumon a mi ominozus utazasunk elot meg jonehanyszor, hogy a Maestral szamtalan alkalommal igy jar(t), en erre ertettem a 90 %-ot. Vagy azt mondod, hogy 90%-ban rendesen van mozdonya? Akkor is meg ott van az a 10%...
Addig csak azert nem szoltam be es nem krealtam magamnak nicknevet, mert nem szivtam meg, vegye a faradtsagot az, aki porul jart esetleg,mint mi. De most egyszer megyek Maestralla, es erre megszivom.
Senki mas MAV-ost konkretan nem szidtam, csak a Kallereket kicsit es a kanizsai tablaaggato nagyon okos oreget.
A MAV-ot nem mentesiti az a dolgai alol, hogy van mas nala nagyobb, tokeerosebb ceg is, aki megjobban atvagja es megalazza utasait, ugyfeleit. Ez a hozzaallas nem jo.
A mozdonyvezeto volt a legkevesbe annak oka, hogy Maestral igy jart. En csak azt firtattam, aki ezt elrendelte, annak a feleloseget es tisztanlatasat kerdojelezem meg meg most is.
Mindenki felti az allasat, jogos, eppen ezert o sajat magat kockaztatta volna, ha nekunk azt mndja: Atlatom a szitut, ne szivjatok tovabb, uljetek le egy ures helyre es kesz. Ertem, egyetertek veled.
De abban a pillanatban, amikor helyjegyeket kinalt nekunk, akkor o hasznot remelt, es nagyon jol tudta, hogy oket senki nem fogja ezen az uton ellenorizni, jol jon viszont az esti sorozeshez az a 480 Ft egyikuknek egyikuknek. En ebben nem ohalytottam reszt venni, tesommal egyutt.
Ha mindez ugy alakult volna, hogy az en balf..szsagom miatt nincs helyjegyem, akkor persze osszetettem volna a kezemet, ha a kaller ilyet ajanl, mert igy en is nyertem volna (idot es birsag dijat), ill. o is nyert volna (pl. egy helyjegy arat). De most en csak vesztettem, o meg nyert volna, es mindez koszonheto a MAV-nak.
A helyjegy eladas meg magan az IC-n Bp-rol indulva TILOS, szerintem, de majd a hozzaertok itt megmondjak. Ez csak az en tippem.
Nezd, nemreg volt egy eset, hogy a fapados tarsasagnal a reggeli jarat csak este tudott elindulni. A legitarsasag szovivoje elmondta szepen, hogy X ido utan ezt kell tennie, Y ido utan azt, Z utan meg amazt. Tehat nem azonnal fizet ki mindent, hanem meg van hatarozva mennyi ido elteltevel kell neki fizetni X%-ot, aztan Y%, vegul a teljes felarat.
Az idotenyezo (perc, ora, stb.) sem csak egyedul es kizaro tenyezo, figyelembe kell venni mas tenyezoket is es lehet a VIS MAIOR akar amikor lehetnek napok is, de ez van nincs visszafizetes. Lehet ez busz, vonat, repulo, komp, stb.
En most megyek tovabb dolgozni a szabadba kiderult az ido, nagymamam hazat tatarozzuk, majd este valaszolok az engem erinto dolgokra.
Azt, hogy ki donti el, nem tudom megirni, talan majd mas.
En V63 049 topictarsnak javasolnam a kesesi (mondjuk vontatasi) es a Szeszas (mondjuk menetjegy/potjegy/birsagi) dolog szetvalasztasat.
A ketto nem fugg ossze, O maga valasztotta a masik utvonalat. Persze osszefugg kicsit tavolabbi ertelemben, hogy keses, nem tudott volna idoben odaerni, de ugy nem fugg ossze, hogy ki miben es miert felelos vagy eppen nem megfeleloen vegzi a munkakoret esetleg.
En a vontatasi reszt mint valamennyire hozzaerto megirtam, majd valaki meg a masik felet talan?
Nem hiszem hogy a 80-as években már lett volna "hadi célra" tárolt gőzmozdony. Keringtek akkoriban mindenféle legendák ilyesmiről, de persze nem volt igazságalapja, mivel már akkor listáztam a gőzösöket, és mindegyik akkor létező gép helye ismert volt.
talán a 60-as, 70-es években lehetett szó ilyesmiről, de akkor is csak gondolati síkon.
Viszont Ukrajnában, és Kalinyingrád környékén még a 90-es évek elején is voltak komoly készletek "rezervált" gőzösökből, jónéhányat a saját szememmel is láttam. Azok tényleg le voltak konzerválva elég jól, talán kis munkával még üzembe is lehetett volna állítani őket. De aztán rövid idő alatt ezeket is szétvágták, vagy eladták nosztalgia célokra.
Nem, nekem eddig semmilyenperem nem volt, meg enyhe sem. Ez most komoly. Gondoltam, hogy most itt az ideje elkezdeni ..., persze nem en akartam...
Busszal nem veszodok, azt nem szeretem. Repulessel meg annyit, hogy ilyen esetben a reptarsasag fizet. (Szerintem meg a fapados is, pedig az nem igazan hires, mint egy Lufthansa, stb...)
A mozdonyos dologhoz: Nem koteles MAV mozdonyt adni Maestralnak. JO, legyen igy! De akkor akar az is lehetne, hogy minden mozdony ma atmegy Tiszantulra (mert mondjuk most megindul a Bp - Zahony - Kiev orias teherforgalom), aztan Dunantulra marad ket mozdony, az is Hegyeshalom fele, es szevasz. Ez megoldas? Nem!
Engemtovabbra is csak az erdekel: KI es milyen alapon dontotott es donteht ugy, hogy pont a Maestral nemzetkozi gyorsvonat 600 utassal a fedelzeten penteki csucsidoben 73 perccel kesobb induljon Keletibol? Mik azok az ervek, amik azt mondtak a MAV-nak, hogy ezt maskepp nem, csakis igy lehet megoldani? Szeretnem en is tudni!
Varjal, az ekezet temaban lehet a topictars felhaborodik, mert en ugye mar evek ota igy irok itt es rajtam treningezve megtanulhattatok mar ertelmezni;-)
Tudtommal, habar nem ertek a vasuthoz: ICS nem mas, mint Szlovenia altal vasarolt Pendolino szerelvenyek: ICS = Inter City (of) Slovenia
Onhordo kocsiszekrenye van, onmagatol bedol kanyarokban, igy palyaseb. emelheto palyakorrekcio helyett a vonat technikai finomsagai miatt is.
Nincs sajnos kepem rola, de szerintem rakeresel mint ICS csak talalsz.
Szloveniaban 3kV DC, ez igaz. Belgrad koryneken meg 25 kV AC van, ugyhogy azzal a V43 epp kompatibilis (nekik az a piros szinu mozdonyuk van, mint horvatoknak is, Graz-i gyartassal).
Persze ezek csak morzsak (remelm jok) az igazi szakertok majd valaszolnak neked.
Na ez azért ennél kicsit bonyolultabb, rengeteg olyan állomás van, ahol minden vonatnál egyszerre három ember dolgozik, három külön helyen (a két végén egy-egy, és középen még egy). Őket ki lehet váltani egy új biztosítóberendezéssel. Azt meg kell terveztetni, megépíteni stb. Nem kevés pénzért. Mivel a vasút azt a kevés pénzét a nemzetközi tranzitvonalakba (korridor IV. és V.) öli, ezért erre NEM JUT. Pont.
A másik, hogy nem teheti meg, hogy nem közlekedtet bizonyos vonatokat, csak mert úgy látja jónak (bizonyos keretek között persze igen, de nem minden határon túl). Ennek az az oka, hogy törvény kötelezi a vasutat arra, hogy szolgáltasson (sztem ezért nem is fog soha csődbe menni).
Ja, és léci használj ékezeteket, mert zavaró, ha a nélkül írsz, és információt veszít az írásod! (pl. elkaptak ≠ elkapták, kerek ≠ kérek ≠ kerék)
Szerinted ha fule botjat sem mozditja akkor miert van az esetek 90%-aban az, hogy inditjak az ellenkezo iranyba a mozdonyt, es igy szemelyzetcsere van, vagy a delelott teherrel jovot (gep+mv) felteszik az elejere es inditjak idoben, a masik feler, az meg viszi azt a tehert, amit a Maestralt huzo gep+szemelyzet vitt volna.
En mar voltam mindket esetben mozdonyon es nem a levegobe beszelek. Az sajnalatos, hogy igy jartal, pont kifogtad azt a napot, de nem ez a jellemzo egesz heteken v. honapokon at.
Figyelj! Keves a penz a MAV-nal? Rendben, ha te mondod, en elhiszem. Mindenesetre nem ez tunik ki, amikor egy 5 kocsis IC-n ket kalauz is van, es fejenkent 80-ezret keresnek kezhez, sajat bevallasuk szerint, nem en kerdeztem oket. De mindegy, keves a penz, OK?!
Mit kell ekkor csinalni? RACIONALIZALNI! Mit jelent ez? (csak peldakat mondok)
- nem birok napi 10 vonatot kozlekedtetni Nagykaizsa fele? JO, akkor legyen csak 7, de az legyen pontos kiszamithato, tiszta es kulturalt! (Ld. Szloveni: Keves a vonat, de az pontos es korrekt.)
- keves a penz a MAV-nal? Akkor gondoljuk at, hogy megeri-e es kell-e az olyan tablafelaggato munkakoru illeto munkaja a MAV-nak, aki megcsak a munkajat sem vegzi el, csak kioktat olyanokat, aki panaszkodni mer. Gondoljuk at azt is, hogy egy allomas kiszolgalasara valoban kell-e az az X db ember, vagy eleg-e esetleg csak 0.75 * X is. Ha eleg, akkor valljunk meg azoktol, akik nem jol vegzik a munkajukat.
Be kell latni, a szocializmus kora lejart, aki nem vegez minosegi munkat, az nem kell, es a magyar allam ill. a MAV sem szocialis joteti intezmeny. Mindenkinek van csaladja es gyereke es sajat gondja, de en nem akarok azert fizetni, hogy MAV-on bellul ilyen szinvonal mellett bizonyos emberek lubickoljanak... Vagy legyen tisztes MAV es megbecsult dolgozok benne korrekt fizetessel, vagy hagyjuk az egeszet magara, emessze fel magat es menjen tonkre.
Most van MAV-nak X dolgozoja, sir mindenki szaja, hogy jajj de keves a fizu, ilyen es ilyen korulmenyek kozt kell dolgozzak, stb... (Megjegyzem, hogy nagyon sok ember meg ennel is kevesebbet keres, de o nem sirhat, mert nincs mogotte MAV szakszervezet, stb., pedig az o munkaja sem er kevesebbet, mint adott esetben az adott MAV-ose, na mindegy.) Szoval, szelektalja es rostalja meg magat a MAV, legyen csak 2/3 * X dolgozoja, nagyobb fizetessel a mostaninal, de akkor ott klappoljon minden, a Maestralnak is legyen mozdonya, stb...
De csak olbetett kezzel ulve, nem okulva a hibakbol, sot kifejezetten leugatni azt, ami trivialis hiba ez utassal szemben, ez csak a mostani allapot bekonzervalasara iranyulo torekves, egyszoval MAV hibernalas.
De mindenki tuzdja, hogy ez igy tartosan nem mehet, minnel tovabb marad igy, annal nehezebb lesz a talpon maradas ill. talpra allas! Ebbe hogy nem gondol bele egy MAV dolgozo, amikor koromszakadtaig vedi, hogy marpedig nincs baj, ha a Maestral igy jar, es bizony IC-zni nem szabad ilyenkor, stb... A jovotokrol van szo, de nekem es tesomnak csak 6350 Ft-rol es egy nagy nyelestol, ennyi! Ki jar jol ki jar rosszabbul hosszu tavon????
A media sokszor tulreagalja a dolgot es elferditi, foleg a vasutnal ahol nem ertenek sok mindenhez. Lasd Siofoki baleset: A szemafor tilos jelzese ellenere a sinekre hajtott...
Ez jo volt, hogy a nagy ceg lassan reagall mert ez az igazsag! De nem mindegy milyen korulmenyek kozott es mennyibol reagal. Amig egy mas teruleten mukodo sokaig monopol ceg, ami a milliardos nyeresegek ellenere akar a mai napig is felrevezeti az ugyfelet (regebben meg jobban tette) nem kap annyi tamadast (de mas terulete is az eletnek), mint a vasut.
Irtam mar errol, hogy eleg mostohan kezelik es sejtem is az okat, hogy miert. Igazat adok abban, hogy a vezetest le kell cserelni, nem kell agyon fizetni, illetve lehet, hogy a jv es vjv manipulal vagy sajat zsebre dolgozik, de a tobbseg: mozdonyvezetok, kocsivizsgalok, forgalomiranyitas, stb. teszi a dolgat es sokszor embertelen korulmenyek kozott, tulorazva, stb.
Egyebkent lehet a jv, vjv sem csal, azaz sajat zsebre dolgozik, hiszen barmikor ellenorizhetik es szerintem nem tudod, hogy milyen jeggyel kell rendelkezni ha oda atszalltal (megjegyzem jegyekhez nem ertek). Tehat O lehet nem becsapni akart csak feltette az allasat, hogy hiaba volt jegyed, de oda az keves volt. Tobbet vagy oda nem tudott kiadni.
Kerdes: Volt mar neked Isten igazabol komolynak mondhato jogi pered? Mert nekem volt nem is egy. Hasonlo X, Y, Z szituacios es nem a levegobe beszelek amirol irok.
Tehat ez amit irtal: Az, hogy X ceg honnan veszi a penzt, ill. hogy rendezi ezt Y ceggel, az nem a te dolgod, meg csak sajnalkoznod sem kell rajta.
Elmeletben vagy nem a magyar jogrendszerben menne igy.
Hasonlo eset ez is az en tudatomban, mert nincs eloirva az, hogy ha kesik a paratlan resz akkor KOTELES a MAV a hatarig masik mozodonyt biztositani mert az az O terulete. Ha modja van ra akkor biztosits, de erre semmilyen torveny, szabaly, stb. nincs.
Kifejtettem mar, hogy sok forras kellene ehhez, ami nincs. Semmilyen kozelekedesi agazatban nincs akkora tartalek, hogy el tudnanak minden igenyt latni. Mivel nem csak a Maestral kozlekedik igy nem mindig jut ra mozdony. Szerintem ezzel nem nevetnek ki es azert sem, hogy maradtak mar ki tavolsagi autobusz, sot repulo jaratok is azert, mert nem volt egyszeruen kozlekedesi eszkoz. Mert vagy kesett a masik vagy elromlott.
Repulogepeknel is van fordulo, hogy jon es megy ugyanaz a gep, esetleg ugyan az a szemelyzet. De problema eseten itt sem parkolnak a tartalek repulok es a szemelyzet sem log keszenletben a fogason. Persze itt a karterites, jegyvisszaterites egyszerubb. Illetve ezeknek a cegeknek hatalmas toketartalekaik vannak, hiszen megfelelo kockacazti toke allt mar az indulasnal mogottuk.
- ne ICS-el hasonlitsuk mar ossze a Citadella IC-t, hosz az kevesebb helye all meg joval, mint a Citadella, na meg elvileg nagyobb sebesseggel is ronthat bele a kanyarokba a kialakitasa miatt, stb...
Ha nagyon szépen megkérhetlek, tudnál segíteni, hogy mi az a ICS?
Azt írtad, hogy nagyobb sebességgel ronthat bele a kanyarokba.
Ez olyan mint a régi menetrendekben a 60/70 azaz a motorkocsira nagyobb sebességet engedtek meg?
Képnek bárminek örülnék erről a témáról!
Meg valaki írta, hogy 3000 V egyenárammal mennek a villanymozdonyok ez igaz?
Mert ha jól halottam V46-ot vett a Jugoszláv vasút Belgrád környékére?
Hogy is van ez?
Az az igazság nincs könyvem erről a témáról, Mezei I: Mozdonyokban volt szó a különböző áramrendszerekről.
Lehet, de nem biztos, igen. Egyszoval talan, de meg mindig nem biztos ...
Masreszt meg: Tanulva az eseteunkbol, egyszoval a mi karunkbol es bosszusagunkbol ... plusz az egyeb 600 utasebol, aki nem szanta el magat erre a lepesre, hanem csak a fogat szivta ...
Intezze el MAV es HZ sajat berkeiben es csakis olyat igerjen es hirdessen, amit meg is tud csinalni. Ugy hallom a Friderikus musora ota, hogy komolyabb MAV-osoknak eleg nagy a fizetese. Ezert illene akkor megdolgozni es elintezni az ilyen ugyeket is a tasvasutakkal es a mozdonyfordazast kioptimalizalni, tartalek mozdonyt es vezetot tartani Keletiben, stb..
A MAV tul nagy, kesze-kusza, atlathatatlan, orais nagy a reakcioideje, mindennek rajta bellul. Megjon a rendelkezes, az csak 6 het alatt lep eletbe, stb... Nem utokepes, nem alkalmazkodo ceg, marpedig a jovo ne a teszetosza lassu es bekonzervalt cegeke, hanem a valtozni tudo es akaro cegeke. A MAV szerencseje csak az, hogy valahol meg mindig monopol helyzetben van Magyaro.-on es igy ilyen gyenge muzsikaval is meg batran lavirozgathat kozpenzen, sajnos...
Latom ez a pazarlas nem volt jo szo ide! Azt kell erteni, hogy nincs olyan jo helyzetben a vasut, hogy erre tartalekoljon egy gepet es szemelyzetet. Mert sok esetben nem csak mozdonyvezeto kell az egesz elinditasahoz. Mas jaratok is kesnek sokat (nemzetkozik), tehat maradektalanul megoldani, hogy ne legyen gubanc nem lehet.
En nem havonta egyszer, nosztalgiabol es fotozgatni jarok csak a Maestrallal vagy barmi mas 30-as vonali jarattal.
Hidd el nekem vagy mas dolgozonak sem mindegy, hogy mikor er haza egy hosszu es faraszto szolgalat utan!
Ez nagyon is igaz=>De az utas nem igy gondolkodik, hanem szamit a MAV-ra, mivel a MAV meg szamit az utas penzere...
De.... Az utas is legyen kicsit megertobb es lassa be - sokan ezt nem latjak be - milyen korulmenyek kozott, milyen felteletek mellett es mennyi penzbol mukodtetik az egeszet!?!?!
Egy iskolat fenntarto onkormanyzatnal vagy maga az iskola vezeteseben nem biztos, hogy toketlen es tudatlan team ul, hanem az van, hogy ennyi van ra, ennyi emberrel meg mas eroforrassal kell megoldani.
Erre nem gondoltal?
Nem alomvilag, nem amerikai filmeken meg ebbol kell elgondolni, hogy most ennek megfeleloen mukodik a vilag, hogy nyomkodjuk a gombokat es minden le van zsirozva.
Lehet tanulva az esetbol (mert elso nyari menetrend ahol igy van), visszaallitjak majd a mas forda mozdony es szemelyzet vezerlest. A tervezett Venezia visszahozasnal is mas viszi es hozza majd. De ez belejatsz hat a kesesek miatt az esetleges belfoldi masik vonat indulasaba is.
Egyszerubben el lehetne intezni, hogy a Spliti resz maskent kozlekedjen, mert a Zagrabi kocsis resszel (nyari menetrenden kivul) nincs ilyen gond!
Nem kell gyujtest szervezni, de megerteni, hogy ilyen atszervezes nem megy egyik naprol a masikra, foleg ha mas vasuttarsasag is benne van!
- Hodosnal az atkeles szornyu, ha nem Citadella IC-vel mesz, akkor lehetetlen emberi korulmenyek kozt
- hetvegen egesz SZ gyakorlatilag megszunik a szemelyszallitas tekinteteben, kiveve tan Maribor - Ljubljana szakaszt
- a Citadella IC nem Pragerskonal csatlakozik be a regi vonalba (amin a Drava ment regebben), hanem Ormoz allomason, ami horvat hataron van kozuti szempontbol, vasuti szempontbol meg attol max. 15 km-re. Ormoz allomas utan mar csak Ptuj es Pragersko van, amin az egykori Drava is athaladt, onnan meg a fovonal jon Ljubljana fele.
- ha a 80 km/h kijon Muraszombat es Pragerhof kozt, akkor az kifelyezetten jo. Nezd meg pl. a Golodni sebesseget ugyanigy a Balatonon, vagy hasonloak...
- ne ICS-el hasonlitsuk mar ossze a Citadella IC-t, hosz az kevesebb helye all meg joval, mint a Citadella, na meg elvileg nagyobb sebesseggel is ronthat bele a kanyarokba a kialakitasa miatt, stb...
Te irtad, hogy Horvato. nem EU mig Magyaro. EU. Ezert nem lehet vonaton ellenorizni a 2. pont szerint.
En mondtam, hogy ez nem jo igy, hisz Hegyeshalom es Szob peldaja is tagadta ezt meg Magyaro. EU tagsaga elott, sot azt is irtam, hogy Gyekenyesen is kiserleti jelleggel bevezettek, epp a Goldoni miatt, csak abbamaradt. Nem tudom miert.
Nagyon gyanítom, hogy az ott tárolt gőzösöknek semmi köze nem volt a hadászathoz, szerintem a fűtőházban nem volt már hely nekik, ezért kitolták az iparvágányon a közraktár udvarára őket. Akkor még a fűtőházban is volt jó pár gép, de azok még jó állapotban voltak.
Goldoni: Bocs! Vagy nem lépett még be szlovén területre, ami nagyon durva volna, vagy már elhagyta. Mert különben szerepelne a rendszerben. Ha meg már lhagyta Szlovéniát, akkor meg miért nem tud róla a horvát menetrend?
Vozni red velja od 12. decembra 2004 do 10. decembra 2005.
Pragersónál csatlakozik bele a régi vonalba ami (Murakeresztúr)Csáktornya- Pragersko-Ljubljana-(Velence) amin régen a DRAVA járt Pragerskotól ugyanaz Ljubljana felé.
vasárnapi napokon a kevés vonatra bizonyíték:
Vozni red vlakov:
Od postaje: Pragersko Do postaje: Murska Sobota Via: Km: 79 Datum: 07.08.2005
79 kilométert Pragerskoig igen lassan teszik meg a leggyorsabb vonat 70 perc alatt teszi meg van 5 perc tartózkodás 5 megállás azaz visszszámolva 60 perc tiszta menetidő ami 80 km/h Murska Sobota-Pragersko.
Ráadásul a Ljubljana-Pragerso szakaszt egy Maribori vonat 26 perccel korábban is megteszi mint a Citadella
Ponovno iskanje
Vozni red vlaka: ICS 12 tevilka vlaka: 12 Vrsta vlaka: ICS - Ime vlaka: Opombe (koledar vonje): Ne vozi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Obvezna rezervacija.
Postaja
Prihod
Odhod
Ljubljana
05:45
Zidani Most
06:29
06:30
Celje
06:48
06:49
Pragersko
07:19
07:20
menetidő
1:34 Vozni red vlaka: IC 247 CITADELLA tevilka vlaka: 247 Vrsta vlaka: IC - InterCity vlak, obvezno plačilo IC dodatka Ime vlaka: Opombe (koledar vonje):
Postaja
Prihod
Odhod
Ljubljana
07:40
Zagorje
08:17
08:18
Trbovlje
08:23
08:24
Zidani Most
08:37
08:38
Lako
08:52
08:53
Celje
09:03
09:05
Pragersko
09:44
Menetidő 2:04
137 kiloméren van 1:34 menetidejű vonat is a mienk a Citadella, meg 2:04 menetidejü.
Rezultati iskanja
Ponovno iskanje
Vozni red vlakov:
Od postaje: Ljubljana Do postaje: Pragersko Via: Km: 137Datum: 09.08.2005
Sajnos hiába bizonygatod sokadszorra is az igazadat, mindenkit úgy sem tudsz meggyőzni róla. Én szeretem a vasutat, a MÁV-val sincs bajom, olyan amilyen, már megszoktam. De most, ebben a helyzetben Neked van igazad és remélem ez be is fog bizonyosodni. A panaszos topicban leírtam a véleményemet bő lére eresztve és ehhez tartom is magam. A vita meddőnek tűnik, ezért részemről le is zártam.
Elég sokat utaztam a Goldonin, nem az a tapasztalatom, hogy a határon túltartózkodna. Viszont, ha késik az 53 akár 10 percet, az nagyon fel tud duzzadni a 30-as vonalon a sok kereszt miatt.
Másrészt Balatonszentgyörgyön nem nagyon lehet megcsinálni az összezárást a keszthelyi résszel a menetrendben előírt idő alatt. Ha Kanizsán pontos, akkor is 2-3 perc késéssel indul Szentgyörgyről. Ebbe belejátszik, hogy a keszthelyi rész egy perccel később érkezik, másrészt még a Maestral is ott van akkor Szentgyörgyön, szóval nem egy egyszerű szituáció.
Egyébként az olasz-szlovén, meg a szlovén-horvát határon elég sokat áll. Sajnos.
Megvarom a MAV elso reakciojat a Gyekenyesen meg aznap este beirt panaszomra. Ami nyilvan nem jon meg mostaban, ugyhogy a fizetesi hataridovel mar csak ezert is kesnenk ...
Megnezzuk mi a MAV reakcio, tul sok jora nem szamitok, aztan ha semmi, akkor irany media. Csak nehogy akkor meg mar Maestral holt pontosan jarjon, mert akkor meg mi leszunk a hazug disznok, aki a "jo" MAV-ot le akarja jaratni, pusztan roszindulatbol...
Csak úgy, megjegyezve: a határállomási átvételek rendje:
- 1. A vonat érkezése után műszaki vizsgálat van. Ez nem MÁV függő. "Bizalmi elv" lehetséges, de derék HZ-s barátaink nem kértek belőle. (A bizalmi elves vonatoknál is van azonban egy csökkentett mélységű műszaki vizsgálat.)
- 2. A vonat érkezését követően VÁM és határőrizeti vizsgálat van. Horvátország még nem EU, így az nem pusztán a vonaton történik.
- 3. A vonat a nezetközi megállapodások alapján - és ez szintén nem MÁV specifikus - csak az előző vizsgálatok elvégzést követően, azok készre jelentése után átvett a vonat. Még akkor is, ha már fogadó vasút állomásán tartózkodik.
Ha ez így van, akkor a jövő évtől növeljék duplájára a határon való tartózkodási időt a Horvátországból jövő vonatoknál. Akkor talán elég lesz mindenre.
Igen, mi is erre szamitottunk, persze tudvan,hogy azert 5-10 percet ez igenybe fog venni. Azt is tudtuk, hogy "demokratikus helyjegyvasarlasi vagy nem vasarlasi, de vonaton maradhatnak azert" c. szandek is el fog hangozni veges idon bellul. Valszeg az tett be a ket kallernak, hogy nem kertunk a demokratikus megoldasbol.
En is javasoltam, hogy hadd uljunk le olyan helyre, ahol nem zavarunk senkit es elnezest kertunk mi a kalauzoktol, a MAV hibaja miatt persze. A megoldas nem ment, mert vaskalaposak, ugyanugy mint a MAV magaban. Nem esik messze az alma a fajatol, vilagos ...
Ha ez a megoldas megvalosult volna, akkor en es testverem lattuk volna a kalauzok joindulatat, de meg mindig nem lattuk volna a MAV problemahoz valo hozzaallasat. Mert azert az sem allapot, hogy minden utas megrohanja az IC-t, ha Maestral nem megy... Meg ebben az esetben is irtam volna ide es panaszkonyvet is Gyekenyesen, sot MAV Vezerigazgatosagra is, de persze akkor kalauzokat kihagyva a bulibol.
De nem ez valosult meg, ez elvi lehetetlenseg a MAV-nal.
Jol van Oldmumus, akkor nekiallok sajnalni a MAV-ot es gyujtest szervezek neki, hogy hely de kib...ik minden utassal, de megis hat szegeny MAV, igaza van, iagaza volt es igaza is lesz! Konzervaljuk tovabb a rothadast, probaljuk meg, rendben!
De nem fog menni, erre keszulj fel, a MAV nezeteinek a kora lejart, mar nalunk Magyaro.-on is, pedig itt meg sok minden lehetseges.
En epp arra alapoztam a dontesemet a Kanizsa IC-n a tesommal, hogy tisztesseges MAV-tol fuggetlen birosag ebben az esetben nem adhat egyszeruen igazat a MAV-nak! Vagy szerinted megis? (Helyjegy ugyben elhiszem, de akkor nekem viszont a meghurcolasert, kellemetlensegekert, stb. tobbet kellene MAV visszaadjon, en erre szamitok es ezt varom.)
A ket jegyvizsgalo eseteben semmirol sincs bizonyitekom, egyszoval ez csak ures vad, de en magam es tesom is tudjuk, hogy igy volt. Veszek ezen a heten diktafont, ha meg egyszer ilyen lesz barhol az orszagban, akar MAV-nal akar TESCO-nal, barhol, az illetot szetszivatom, porig alazom es elkuldetem a munkahelyerol. Korrupt es hulye ember ne dolgozzon olyan poszton, ahol. Egyenlore semmit nem tudunk igazolni, csak hogy ket darab keletis jegyunk volt es hogy mindket az IC-n megvagtak.
Egyezkednek en a MAV-val is, ha inteligens fel lenne a tuloldalon, aki a helyjegy meg nem lete miatt megerteni a kiindulasi problemat es az egesz dolog forrasat is, el elgondolkozna... De lesz ilyen szerinted?
Ki es hol talalhato meg a MAV-nal, akire ilyen ugyben epiteni lehet? Nev, elerhetoseg, cim? Varom es mar megyek is vele beszelni, face to face.
Mi az az ASZF? Perre meg nem en fogok menni, mert nekem egyenlore igy jo, hanem nyilvan a MAV, mert varja a 6350 Ft-ot per fo, de mi nem fizetunk. Persze ha a MAV ejti az ugyet, akkor nekem jo ugy is, de ilyen ugysem lesz, mert annal ostobabb utasirtobb politikat folytat ...
Oldmumus azt a velemenyt osztja, hogy 600 ember a Maestralon mindegy mit kap, hisz o mint MAV-os csak havi egyszer utazik vele, es akkor is csak nosztalgiabol, fotozgati, akkor meg valoban mindegy, hogy 16:00-kor vagy 18:00-kor megy a Maestral, hisz addig a balatoni vasuitallomason kollegakkal jol el lehet beszelni, elmegy az ido... De az utas nem igy gondolkodik, hanem szamit a MAV-ra, mivel a MAV meg szamit az utas penzere...
Nem tudom milyen sulit kene elvegeztetni a MAV 90%-aval, hogy ezt a felfogasmodot csak egy kicsit is magaenak erezze mar vegre ...
1.: Sajnalatos, hogy HZ nem ment bele a bizalmi elven atadott vonatokba, de viszont dicseretes hogy MAV megprobalta (ha egyeltalan igaz a hir)
2.: Ez a szabaly idejetmult, torolni kell. Mondom az ellenpeldakat: Austria EU volt, mi es Szlovakia meg meg nem, de megis Hegyeshalom - Goyr kozt meg tudott valosulni a vam es hatarori vizsgalat (mert valoban akarta ezt a MAV is) ill. Szob fele is a Hungaria EC-n, Comenius EC-n, stb., mar Bp keletibol, meg anno. Ugyanigy Gyekenyesnel is lehetseges lenne es kiserleti jelleggel meg is valosult, csak leallt. A miert-et a MAV es a Vam es Penzugyorseg illetekeseinek kell tudnia!
3.: Bizonyara igy van, es meg jogosnak is nez ki ez a szabaly.
Szolgáltatás megbízhatóságát javító intézkedést semmiképpen nem szabadna pazarlásnak tekinteni! Pazarlás a több ezer teljesen felesleges aktatologató... Én elvárható dolognak tartom azt, hogy az ország legnagyobb pályaudvarán legyen 1-2 tartalék gép, személyzettel, ilyen esetekben azonnal bevethetően!
Kijavitalak kicsit, csak hogy tisztan lass: Ha te X ceggel kototted a szerzodest, akkor teged nem erdekel, hogy o miert es hogy sziv Y ceg miatt. Teged csak az erdekel, hogy X ceget kifizetted, de nem tette megsem le azt az asztalra Neked, amit igert, egszoval ot pereled be! A birosag neked fog itelni, X ceg meg fizet!
Az, hogy X ceg honnan veszi a penzt, ill. hogy rendezi ezt Y ceggel, az nem a te dolgod, meg csak sajnalkoznod sem kell rajta.
Amugy meg a pelda azert is santit, mert nincs parhuzam a Maestral-os dologgal. A lefele meno maestral elindulhat felfele jovo Maestral mozdonya nelkul is, ha akarja ezt a MAV valoban.
Ellenben ha X vallalat alvalalata Y vallalat es o felelos a jeltovabbitasert, akkor Y nelkul nem mukodik X!
De ismet mondom, HZ ide vagy oda, nekem a MAV megigerte, hogy 15:15-kor indulunk es 19:00-kor kb. Kanizsan leszunk. Nem teljesult, nem erdekel, hogy miert, nem erdekel hogy intezi ezt MAV a HZ-vel, stb. stb...
Amit a MAV mondhat esetleg az az, hogy bocs utasok, HZ kesve leptette be Magyaro.-ra a Maestralt, igy nem volt mit tennunk, mi is kesunk, ezt az egyet meg elfogadom, de lefele iranyban a magyarazatod csak MAV szintjen alja meg a helyet, MAV-on kivul mar nem, es barkinek ezt elmeseled az utcan mint kozemebrenek ki fiog rohogni teged es az altalad kepviselt MAV veget is! Ez a szomoru igazsag!!!
Maestralhoz vissza: Igen, a probleman ugy lehetne segiteni, hogy RTL Klubbal kimenni az indulo Maestralhoz, amikor meg 16:15-kor is benn all keletiben, utasokat megripoltolni, kulfoldit, magyart, mind. Majd elokeresni a ket kallert, mit szol az ugyhoz, majd kihivni a Keleti pu. mentiranyitojat, megriportolni a mozdonyvezetot, majd a Keleti allomasfonoket. Mindezt lejatszani elethuen aznap este a TV-ben, majd pedig kieszkozolni egy talalkozot a MAV vezerigazgatoval es nem csak a fizetesere felteni kerdeseket,mint Friderikus kegtette, hanem arra is, hogy Tiszelt Uram, tud on ilyen "aprosagokrol", amik az orszagban a MAV-nal naponta szazszamra lepnek fel??? Mi a velemenye? Intezkedett mar, intezkedni fog? Stb. stb...
De ha ezzel a nyomorek MAV-val nem sikerul kozos nevezore jutnom, en megjatszom ezt, hadd tudja meg minnel tobb ember, mire is fizeti reszben ki a magyar allam az adojanak egy reszet.
Nem szeretem a médiát, de ezt meg kéne tényleg csinálni!
Nem igaz, hogy nem esik mar le vegre: Aki nem tud 8 napon bellul hazat epiteni, az ne vallalja! Ha MAV nem tud idoben Maestralt inditani, akkor ne tegye! Szuntesse meg, tegye kesobbre, stb...
En nem vallalok olyat,amit nem tudok teljesiteni, tisztesseges ceg sem tesz ilyet, akkor MAV miert teszi?
A MAV fule botjat sem mozgatja az ugy erdekeben, mert ot ez nem erdekli! Es mindezt azert, mert a hozzaalasuk olyan, hogy nem felhaborodva vannak ezen a szomoru tenyen, hanem mint pl Te is, menteni es kimagyarazni akarjak a szitut. De ezt nem lehet, mert badarsag lenne! Felesleges is probalkozni!
Kivallo pelda arra, hogy a barsonyszekben ulo mercivel kozlekedo Bp-i MAV-os fonok hogy latja at ROSSZUL a szituaciot es hogy ad ki hulye es helytelen utasitast egy egy vonattal kapcsolatban!!! A pelda gyonyoru, egy ez yegyben peldazza a MAV hozzaallasat!
LOgikailag azt nem ertem, hogy a MAV-nak miert rosz, ha ilyenkor visszefizet mondjuk 100 utasnak 480 Ft-ot? Az ugyebar 48ezer Ft, de raadasul ez nem is az o, hanem a Magyar Allam zsebebol megy ki! Akkor meg mit ugral itt a Bp-i fonok ossze vissza, neki a mercije es a legkondis kisszobaja a MAV vezerigazgatosagon ugyanugy meglesz es meg csak a havi 5millios fizetese sem fog csokkenni! Az ilyen ember cegellenes, el kell tavolitani, kulso erovel, a Magyar Allam altal! Van erre a poszta jobb, es hozzaertobb is!
Így az ott tárolt gőzmozdonyok pályaszámait nem sikerült megtudnom. A gépek egyébként meglehetősen rossz, szinte roncs állapotban voltak.
A haditudományok fontos része az álcázás művészete.
Ezért voltak helyenként ilyen, megtévesztésre szánt, szigorúan őrzött roncsok, amikről amatőrök és hivatásosok igyekeztek mindent megtudni.
A hivatásosok azután az állapotokat értékelve megnyugodtak és nem is sejtették, hogy a 424 366 - 424 565, meg a 303 003 - 303 022 ragyogó állapotban, jól eldugva várja, hogy kifoghasson az ellenségen.
Ismet koszonom hozzaszolasodat! Teljesen egyetertek veled es meg is vagyok dobbbenve!
Kedves MAV es annak minden Munkatarsa!
OEBB es FS: Nyugat, mi nem erunk fel vel, jo, tegyuk fel hogy igy van....
PKP: Csatlakozo uj EU-s allam, akarcsak mi. Ok mar megis tudnak dolgokat, amit a aMAV nem, gratulalok!
CFR: Meg csak nem is EU-s orszag vasutja, de megis ime egy pelda, amiben elobbre jarnak, mint a tisztelt MAV! Es ez csak egy a sok kozul, ki tudja mi van meg a tarsolyban!
Mas: Meg csak munkanak sem tekint feltetlenul minden MAV-os a MAV-ot, erre kivallo pelda a Kanizsan szemelyvonati tablakat felrako nagyon okos oregur, aki tett az egeszre, 4 tabla felrakasabol egy sem lett, csak azert,mert az elsore alapbol nem sikerult (technikai okok miatt). Sok sok ilyen van meg... hajaj...
Semmitmondo magyarazatbol van eleg a MAV-nal, ez ugy alapbol egy tilikus magyar dolog, de erre a MAV meg rarak egy 10-es szorzot. Az embert hulyenek nezik, az ugyfellevelezesi osztaly ilyenforman felesleges, nem old meg semmit, nem jarul hozza a ceg jovojehez es az utas vagy fuvaroztato megtartasahjoz, csak van, mert jogilag ez egy megkovetelt dolog. De mire van, ha nem tanul, nem csinal semmit es nem toleral az utas fele, megcsak a MAV hibajat sem? Ez nem fer be az en fejembe!
Penzbeszedest nem sajnalom a MAV-tol, mert ha letesz valamit az asztalra,akkor megerdemli annak az arat (nem a kalauz zsebre, hanem a MAV mint ceg). De jelen esetben nagyon keveset tett le...
A főoldal->menetrendváltozás-> és középen ott van a páros és a páratlan irány vágányzári menetrendje a Budapest-Keleti-Szolnok vonalra PDF-ben. Ott a pártlannál benne van, hogy a nyíregyi IC-k Cegléden át közlekednek, és +10-el érkeznek a Keletibe.
Ugy ertve pazarlast, hogy nem all olyan helyzetbe, hogy minden nap felkeszuljon erre. En diak koromban AJKA-PECS kozotti busszal utaztam vissza vasarnap. Mar AJKA utan telthaz volt megis kozlekedtettek es hering modon sokszor elment a vegallomasig. Az egeszet tetezte, hogy lepukkad muszaki allapotu buszok jottek:
1. szengaz jott fel az utasterbe 2. legnagyobb hoviharba a senkifolgjen elszallt az ablaktorlo a sofor oldalan 3. sorolhatnam meg...
Mert a MAV-ig meg nem ert el a kapitalizmus szele! csak azert nem,mert meg megteheti hogy dozsoljon allami penzbol, egy kapitalizmus utjara lepett orzsagban, egy velejeig rothadt szocialista alapokon nyugvo szervezetlen es nemtorodom ceg! Meg egyenlore el, es megvan, igaz egyre kevesbe! De lesz ez meg maskepp is, es akkor jajj lesz sok embernek, kinek ugy, hogy nem lesz munkahelye, kinek ugy, hogy nem tud majd vonattal menni. Ez rosz az utasnak, rosz a MAV-osnak, rosz a fuvaroztatonak. De ha a MAV-os nem akar tenni az ugyert, csak a bekonzervalt kis vilagahoz ragaszkodik, akkor nincs mit tenni: Aki hulye, az haljon meg!
Igen, a bajok itt kezdődnek! Mert ha mondjuk én mint megrendelő alapvetően nem vagyok a szolgáltatóval rosszindulatú, akkor egy adandó probléma esetén azt mondom, hogy: rendben, most nem sikerült minden úgy ahogy kellett volna. Itt még semmit sem csorbul a bizalom, előfordul az ilyesmi. Nyilván késhetnek a vonatok, az itt már felsorolt mindenféle technikai, meg egyéb okok miatt.
DE
Ha egy adott probléma felmerül, akkor én, mint megrendelő elvárom, hogy a szolgáltató:
- kezét-lábát törve tegyen meg mindent, hogy a helyzet minél előbb megoldódjon.
- nagy erőket bevetve kezdjen el gondolkodni azon, hogy
a) mi okozhatta a problémát
b) hogy lehetne elhárítani
c) milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy az adott helyzet ne fordulhasson elő még egyszer.
SZVSZ, ha ez az igyekezet meglenne, az emberek sokkal türelmesebben viselnék az ESETLEGESEN felmerülő hiányosságokat a szolgáltatásban. (Erre volt is példa a közelmúltban, amikor egy egész ország vasútja állt le, mégsem a tehetetlenség jellemezte a helyzetet. :-|) És ennek még csak anyagi összefüggései sincsenek!
De erre a MAV-os addig nem jon ra, amig esetleg 5 ev mulva az nem lesz, hogy bocsi mozdonyvezetok, de 10-bol 5-nek most fel kell mondjunk, mert se teher se szemelyszallito vonat ... CSak akkor mar keso lesz... Es akkor majd talan visszagondol a MAV-os, hogy hu bameg, ha 10 eve nem engedtunk volna meg ilyeneket folyamatosan, akkor tan maskepp alakult volna a cegem jovoje es ezaltal az en karrierem is a cegen bellul ... De hat aki nem lat elore, az viselje a kovetkezmenyet.
En es testverem max fizetunk, a MAV-nak meg presztizs es utasveszteseg, minden egyes nap minden egyes perce, minden ilyen akcio es nemtorodomseg es korrupcio es minden amit tesz... Hajra!
Hat igen, tessek, mar szoltak korabban tobb helyrol a MAV illetekes osztalyara, de semmi, nem erdekelte az ottaniakat a problema! Kivallo!
Istvan M62 ..., Gyuri, Oldmumus, ezek igy rendben vannak szerintetek is? Igy kell mukodnie a MAV-nak?
A fo illetekes nem utazik ezzel a vonattal, sot egyikkel sem, o legkondis mercivel utazik, es b...ik ra, hogy a 600 utassal a Maestral vagy barmely mas vonat a fedelzeten mar Bp kozponti palyaudvaran csapan a MAV szervezesi hulyesege miatt mennyit kesik. Hat igen, ez a MAV, ilyen szakemberei vannak fent, ilyen szakemberek iranyitjak es mindezt teszik buntetlenul! A magamfajta egyszeri utast meg megvagjak, mindezekert. Kivallo!
Misi: En nem tudom, hogy kik az illetekesek a vonat/mozdonyfordulo ugyeben, de ha te igen, akkor megtenned hogy eljuttatod panaszomat nekik? Vagy ha ebbol ki akarsz maradni, en megertem es el is fogadom, akkor megadnad elerhetoseguket (pl. e-mail, stb.)? Majd en megteszem, hisz nincs vesztenivalom, egyenlore csak mindisszesen 6350 Ft per fo. Akkor viszont a MAV dolgozzon meg erte, hulljanak fejek, es normalizalodjon a Maestral es a 600 utas sorsa! Varom erre erdemi valaszodat!
Igen, koszonom a tajokoztatast a nemeto-i IC-s dolog kapcsan, igen, igazad van, kulturvasut igy csinalja!!!
Es akkor most ideirnam meg azt is, hogy testverem most vasarnap Gyekenyesrol utazott vissza Bp-re cuccostol. 12 ora valahany perckor szemelyvonatra szallt, egesz pontosan Zakany allomason. A vonat jon valahonnan, tan Dombovarrol, es kesett, kb. 30 percet. Nagykanizsan mi tortent? Lekeste a Bp-re meno csatlakozast, ami csak egy sima vonat lett volna, tan vmi Express. Mit tehetett?
- Nemeto.-ban felszallt volna a kov. vonatra, ami most egy IC volt megint csak, es elment volna azzal, potjegy nelkul vagy beirva a panaszkonyvbe mar Nagykanizsan, tudvan, hogy a potjegy arat ugyis visszakapja 5 db bocsanatkeres mellett
- vagy Magyaro.-on mit tehet: Megilyedven a penteki Maestral kontra Kanizsa-Zala IC eseten ugy dontott, hogy bizony megveszi az IC potjegyet, nem akar ismet bonyadalmat es bosszusagot. Igy is tortent, igy ert fel Bp-re. De csak azert, mert ez MAV es nem DB. Ki fogja testveremet karpotolni a 480 Ft-jaert, amit megint MAV sajat kesese miatt kellett neki kifizetnie, hogy Bp-re meg hataridore felerjen, aznap este ugyanis mar dolgoznia kellett menni?
Ki fogja kivizsgalni, hogy az a nyomorult szemelyvonat Zakany allomasra miert futott be min. 30 perc kesessel? Iteletido mar nem volt, arviz sem mosta el a sineket... A MAV-nal ez standard, meg lehet csinalni, testverem meg fizet!!!!
(Amugy ha az az IC ugy lenne megcsinalva, hogy a szemely menetrendszerint epp hozza csatlakozott volna, akkor tesom azt vallasztja, potjegy eseten is, hosz kulturalt vonat. De meg csak ez sincs biztositva Gyekenyes iranyabol, o kenyszeu okokbol kerult megint arra a vonatra.)
Maestralhoz vissza: Igen, a probleman ugy lehetne segiteni, hogy RTL Klubbal kimenni az indulo Maestralhoz, amikor meg 16:15-kor is benn all keletiben, utasokat megripoltolni, kulfoldit, magyart, mind. Majd elokeresni a ket kallert, mit szol az ugyhoz, majd kihivni a Keleti pu. mentiranyitojat, megriportolni a mozdonyvezetot, majd a Keleti allomasfonoket. Mindezt lejatszani elethuen aznap este a TV-ben, majd pedig kieszkozolni egy talalkozot a MAV vezerigazgatoval es nem csak a fizetesere felteni kerdeseket,mint Friderikus kegtette, hanem arra is, hogy Tiszelt Uram, tud on ilyen "aprosagokrol", amik az orszagban a MAV-nal naponta szazszamra lepnek fel??? Mi a velemenye? Intezkedett mar, intezkedni fog? Stb. stb...
De ha ezzel a nyomorek MAV-val nem sikerul kozos nevezore jutnom, en megjatszom ezt, hadd tudja meg minnel tobb ember, mire is fizeti reszben ki a magyar allam az adojanak egy reszet.
Szerintem a MÁV a bíróság előtt nyerne. de a 2 jv. valszeg fog szívni, hiszen innen beazonosíthatóak! Szerintem a MÁvval kéne egyezkedned, és minden egyéb bíróságon kívűli Fórumot végigjárnod. Perre ne nagyon menj, mert az ÁSZF nyilván megvédi őket.
Igen, mindezt tettem azert, hogy hatha lesz valami foganatja, eredmenye, ha mas nem is, de legalabb az, hogy az utannam Maestrallal utazok nem szivnak majd ugyanugy, mint mi tettuk.
En nem a ket kalauzzal akarok kitolni, oket eltavolitani, stb... Oveluk a problemam csak az, hogy utasnak helytelen infokat adnak, nem ertik meg es toleraljak a helyzetet (valoszinuleg ezt viszont szabaly szerint igy kellett megcsinalniuk), nekunk korrupt modon mas helyjegyeket kinalnak fel "demokratikus megoldaskeppen", ill. nem engedelyezik alairas elott megjegyzes vagy barmilyen MAV-val szembeni fenntartasom rairasat arra a lapra, ahol mi elismerjuk, hogy valoban helyjegy nelkul utaztunk, stb. stb.. Arrol mar ne is beszeljunk, hogy a jegyvizsgalo ur meg tan kicsit orult is, karorvedno modon annak, hogy ime ket utas, aki aztan most jol megszivta...
A segitsegedet koszonom, en is keszulok meg ezen a heten a MAV Kozponti Panaszirodajahoz ezugyben. Csak foggalmam nincs hol van, kit es hol keressek, vagy egyeltalan ki, milyen reszleg az, aki a legkvalifikaltabb (fel is fogja a dolog lenyeget) es meg szoba is all a magamfajta hetkoznapi emberrel. Mindez azert lenne fontos nekunk is, hogy ne erhessenek olyan vadak (pl. Istvan Gyuri reszerol), hogy en itt csak nevtelenul, hatterbol biralok valakit, valamit, stb... Nekem nincs mar vesztenivalom, az adataim ott vannak a leadasi lapon, ugyanugy testvereme is.
Fizetni ne fizessunk, ugye? Vagy mi a te velemenyed? (Marmint ugy ertem, hogy erdemes ebbe belevagni, mert en benne vagyok, csak azt szeretnem tudni, hogy van-e arra realis esley, hogy az altalad felsorolt intezmenyek kozul barki is, vagy birosag vagy barmi egyeb arrra kotelezze ezt a nulla MAV-ot, hogy a birsagot (ami idoben ugyebar non fog majd) elengedje teljesen, bocsanatot kerjen vagy adott esetben meg karpotlast is adjon.) (Ha termeszetesen lesz karpotlas, akkor azt vissze fogom investalni a MAV-ba, adomanykent, de ilyen ugysem lesz, ugyhogy most akkor felebredek csipkerozsika almombol...)
Szoval a celom csak annyi, hogy ostoba MAV-bol egy "IGEN, MI HIBAZTUNK kedves Utasaink. Elnezesuket kerjuk az ugy kapcsan. Az eljarast Onok ellen megszuntettuk, ill. intezkedtunk, hogy Maestrallal es azon utaso utastarsaival ilyen tobbe ne tortenhessen, a felelos MAV dolgozokat rendre utasitottuk/megbuntettuk, a kerdeses kalauzokat meg ujbol oktattuk jonehany kulturalt alapdologra, ill. tisztessegre es becsuletre!"
Nos, en mar ennyivel si boldog lennek, mert latnam, hogy volt ertelme a sok sok ide irkalasnak, es kesobbi utasoknak ez talan jobb lesz, ergo a MAV-nak is.
Panaszkonyvbe masolas: Atmasolnam en, mivel en is azt akartam, de nem ertem hogyan mukodik, hogy kell azt megcsinalni. Amint valaki tajekoztat, azonnal meglepem. Vagy akar ha vki gyorsban meg tudja oldani, akkor legyenszives tegye meg a masolast magat.
Koszonom segitsegedet ismet! Varom en is akkor a MAV reakciojat az ugyben, amit ha majd megkapsz, kerlek nekem is juttass el (vagy ide topicba, vagy e-mail-en). Koszonom!
Nem találtam a MÁV honlapon a nyíregyi IC-k kerülőútvonaláról szóló levelet. De állomáson sem láttam kiírva. Lehet, hogy a menetrend nem változik, és így nem is kötik a nyilvánosság orrára?
De ezt egy MAV-os nem erti meg, mert mit tudom en... Neki holt mindegy a szekjeben ulve, hogy a Maestral elmegye aznap, vagy nem, hisz o hazamegy es kesz, fizu meg megvan.
Csak majd akkor dobben, amikor jon az ertesites, hogy ujabb leepites ezen es ezen a reszen, mert nincs utas, nincs arufuvarozas, egyszoval nem kell a munkad... Persze akkor mar keso lesz, de valszeg meg akkor sem jut eszebe, hogy bezzeg ha maskepp csinaltuk volna 10 evvel ezelott...
Na persze az is igaz, hogy ebben a problemaban nem az egyszeri ember (valtokezelo, mozdonyvezeto, bakter, stb. a ludas), hanem az az ember, aki az egeszet kitalalta, hogy ez igy legyen. Egy olyan ember, aki tan egy evben egyszer utazik csak vasuton, mert amugy ott a legkondis mercije, amibol van 3 db is. Az az ember, aki nem erti, hogy ostoba rendelkezesei hany es hany utast rettent es uz el a MAV-os utazasoktol.
Ennek az embernek segiteni kene, egyreszt magafajta utaspanaszokkal, masreszt meg az egyszeri MAV-os dolgozok beszolasaival is, de semmikeppen nem ugy, hogy jol van ez utas komam, kussolj el, szivd a fogad magad, es kesz, vedd tudomasul, hogy ez van. Ez nem jo, ez keves!
A MAV-nak ezek a dolgok nem szamitanak, a fizuja mindenkinek megvan, marad es kesz. Senki sem fog ezek utan sem tenni semmit, ahogy tavaly sem tett, amikor a Maestral szemelyvonatkent jarkalt felfele iranyban, es akkor is egyszer sikerult megszivnom.
A MAV-ot csak kulso erovel, biroi akarattal, diktatorikus uton lehet a helyes utra visszateriteni. Miert nem lepi mar valaki meg, aki a megfelelo pozicioban van? Az orszag szegyene ez a ceg ilyenforman!
Nekunk is kenyszermego. volt, csak azert vagyok vasuton utazo neha, mert per pill. meg ez az optimalis, de lesz ez meg maskepp is...
Azt nagyon helyesen mondod, hogy az utas csak terhere van a MAV-nak, zavarja azt, stb... Remelem nehany ev mulva csak 10-husz utas fogja zaklatni egyeltalan az utazasi szandekaval a MAV-ot, ami ujabb letszamleepitessel fog jarni MAV-on bellul, kezdve a kis tablakat kirako (vagy inkabb alltalaban meg azt ki sem rako, nagykepu, buszke, de megis sotet tudasu) bacsikaval, korrupt kalauzzal, stb.! Nagyon varom mar ezt az idot!
Hogy adombol akar csak 1 Ft is a MAV-hoz jut, azt megnagyon sajnalom, inkabb adnam mashova, csak hat a csap meg mindig nyitva van, MAV-nak csodogal azert a le az orszagtol, sajnos, kozben nem kernek rajta szamon semmit sem, sajnos!
koszonom a tajekoztatast! Nehez a MAV helyzete, nincs mozdony, munkaero, stb., rendben. De akkor ne vallaljon olyat, amit az esetek 90%-aban NEM tud teljesiteni! Magyarul irjon ki uj nyari menetrendet Maestralra, es inditsa terv szerint 16:30-kor, es az utas akkor ugy szamol! De ne hazudozzon MAV a meghirdetett menetrendben, a keletiben a kiirt csak 30 perces kesessel a csarnokban, es legfokeppen tegyen olyan kalauzokat be aki legalabb azt atlatja, hogy IC ugyis lenyomja Maestralt, stb... Valszeg o is atlatta, csak godolta hadd szivjon ez a ket kis mitugralsz utas, hisz nekem mint kallernek ettol se jobb sem roszabb nem lesz, most legalabb ok megtanuljak mit is diktal a magyar vasut, stb...
Kisse szigorubban is kis nyugati szemleletben velemenyezve velemenyedet: Engem es barmaly mas utastarsamat is, meg csak kicsit sem erdekel, hogy a MAV honna szedi mozdonyvezetojet es mozdonyat! Ha valamit megiger, teljesitse! Vagy ne igerjen! De semmikeppen NE HAZUDJON! Mert az nem fair!
A felfele jovo Maestral ugyeben MAV nem ludas, igazad van. De a lefele menoben igen, mert MAV nagyon jol tudja, hogy naponta 80 perc az atlagos keses, es MAV ennek ellenere kenyszeru kesesre iteli Maestralt, rendszeresen! Persze vannak kivetelek, pl. most hetfo! Tobbet az ugyrol nem tudok, mert mostanaban nem Maestral-oztam, csak penteken es hetfon. Penteken szivtam jo nagyot tesommal, hetfon meg eleve azt celoztam meg, hogy delutan negyre csak felerek Bp-re vele, ez epp sikerult is.
A menetrend szerkesztoit, a mozdonyok elosztoit mind mind feleloseg terheli azert, hogy az utasokat etetik, becsapjak es lealazzak ezzel a lefele meno Maestrallal! Es ez akkor meg csak egy dolog, amirol en tudok. Mi lenne akkor, ha aktiv utasa lennek a MAV-nak, nap mint nap vele mennek. Miket tudnak meg akkor?
Igen, az elmult evben maskent volt megoldva, de a nyari menetrenden kivul tokeletes az a mozdony es szemelyzet forda, hogy 855/856 megy/jon. Szerintem ezt megpiszkalni csak nyaron kellene.
Na akkor mondok neked (vagyis irok egy masik peldat).
Te rendelsz X szolgaltatotol internetet, de hozzad mint Z vegponthoz csak Y tarsszolgaltaton keresztul jut el mert neki van ott infrastrukturaja.
X szolgaltatohoz azert ragaszkodsz mert olcsobb, gyorsabb, redundansabb. Minden szep es jo csak amikor Y tarsszolgaltato halozata vacakol akkor beragsz.
Ekkor ha mar ebbol sok es eleg mivel szerzodeses jogviszonyba az X-el vagy, O meg a tarszolgaltatas miatt az Y-al. Igy ha karteritest akarsz, pereledet, akkor O meg a masikat. Mert errol az X nem tehet csak az Y. De csak igy tudja neked ezt teljesiteni.
Teljesen iagzad van, nem kell minde napra tartalék mozdony. Az egész fordát módosítani kell. 8507 gépe kéne vigye 856-ot, ahogy tavaly. Ez pedig könnyen megoldható lenne, hiszen kevesebb vonat jár a 30-ason mint tavaly! (-1 IC pár, 8505 és 8501 illetve 8506 sincsen). Remélem a számokat jól írtam.
Amire gondoltam : nincs Sió IC, nincs 16.00-os sebes, nincs visszafele a Siófoknál 13:30 kor lévő, és az esti 22.00 után Bpre érkező!
Eredetileg illetve normalis esetben nagykanizsai mozdony hozna es viszi. Nem minden nap fordul elo az, hogy kellene a lefele indulo szerelvenynek mozdony a keletiben. Igy az meg pazarlas lenne ha minden nap odavezenyelnenek egy mozdonyt+szemelyzetet erre a celra. Atszervezes ide vagy oda annyi szabad mozdony es szemelyzet nincs minden napra! Ha van akkor idoben el is indul az egesz bazar lefele.
Horvat vasut ellen meg nem tudom mi lenne hatekony?
Szerintem az lenne a legerkölcsösebb, ha az egész pótdíjvisszafizetősdi marhaságot eltörölnék, ugyis soha, semmiért nem fizetik vissza! Télen azért nem mert tél van, nyáron azért mert nyár... Ez így csak egy újabb plusz szívatás a már amúgy is alaposan megszívatott utasnak!
Lenne is nagy jármű-átcsoportosítás, az érinett vonalakon nagy demo. Ott is Desiro járna, ahol van drót... de legalább azokon a vonalakon emelkedne a színvonal, mégha csak egy hónapig is. Természetesen ez az akció megint csak rengeteg pénzt emésztene fel, aminek azután jöhetne a böjtje :-| Kell ez? :-)
Nagy Iván mérnök (Berlin): Kötelezni kellene minden politikust a miniszterelnöktől a kerületi polgármesterig, hogy egy hónapig autó helyett kizárólag a tömegközlekedést, a BKV-t és a MÁV-ot használja. Talán rájönnének, milyen problémákat kellene nekik megoldaniuk.
én inkább a kamionok közt vagyok otthon,de szeretném ha ajánlanátok olyan linkeket ahol tehervonatok fotoi is fellelhetök.ja és ha tudnátok vasuti fuv levelet küldeni azt megköszönném.nemrég sikerült németo.-ban a vagonok oldaláról 1pár ilyet csórnom,ha valakit érd. tudnánk cserélni.
Vegyünk egy biztosítóberendezést, ami tegyük fel jelfogóegységekből épül fel. Mondjuk, minden váltóhoz van egy egység, minden jelzőhöz van egy egység, minden szigetelt sínhez van egy egység. Ez több száz jelfogóegység egy állomásra. A forgalmi szolgálattevő látja, hogy a xxx. sz. váltó nem áll át, ezért szól a szakembereknek, nézzék meg. A szakemberek egy idő után rájönnek, hogy valszeg annak a váltónak a jelfogóegységében van a hiba, így kicserélik egy másikra. Mivel ők csak cserélnek, nem fogják szétszedni, megnézni, kimérni etc., hogy pontosan mi is volt a baj. Egy jelfogóegységen belül lehet 48 jelfogó, annak jópár érintkezője. Bármelyik érintkezővel előfordulhat, hogy nem érintkezik, illetve összeheged.
(A történethez még hozzátartozik, hogy a Délin alapvetően nem ilyen biztber van.)
Reggel egy ismeretlen telefonáló egy nyilvános fülkéből arra figyelmeztetett, hogy rövid időn belül pokolgép robban" Marseille főpályaudvarán. Egy óráig tartott, amíg tűzszerészek gyanús csomagok után kutatva átvizsgálták a pályaudvart, ez idő alatt szünetelt a vasúti forgalom. Robbanószerkezetet nem találtak.
Váltófelvágás: a helytelenül álló váltót a jármű kerekei állítják át (persze csak gyök felől, tehát abból az irányból, ahonnan nem tud terelni, amelyik oldalán két sínpár fut össze). Tiltott, mert a váltó megsérülhet, a két mozgó (ú.n. csúcssín) sínt összekötő rúd elszakadhat, -görbülhet, úgyszíntén a csúcssín is deformálódhat, összetörhet a váltó reteszelésére szolgáló reteszkorong stb. A váltót meg kell vizsgálni és ha szakadás/törés stb. nem látható, akkor max. 5 km/h-val a váltó használható. Ha látható valami gond, akkor azt helyre kell állítani, addig azon a váltón jármű nem közlekedhet. Ha ez valami frekventált helyen van, akkor persze nagy a baj. Lehet, hogy ez törpént most is...
Korareggel állítólag 2 váltót felvágott egy induló vonat. Így az állomás egy része ki lett zárva a forgalomból... Ez legalább délig gyűrűzik. Utánna talán az induló vonatok mennek... De a szerelvények estig sem találják meg eredeti helyüket.
A Maestral dolgokhoz:
Nem tom, hogy az illetékesek olvassák-e vagy sem. /Szerintem nem/
Egy MÁV-os ismerősöm, aki Mozdonyüzemeltetésen dolgozott, már nyár elején mondta nekem, hogy szólt az illetékeseknek a forduló változtatása érdekében. De ennek ellenére- nem változtattak rajta.
Namost amíg a fő illetékes nem utazik ezzel a vonattal, addig nem is veszi észre ezek szerint
Talán most végre borult a bili!
Amikor délután a Keletiben jártam, többször láttam a Maestralt, gép nélkül. Indulási idő előtt már 15-30 perccel is ki volt írva, hogy 30 lesz a késés!
Szóval a MÁV azért hibás, mert nem változtatta meg a fordulót, és csak néhány esetben intézkedett operatívan
Egyéb /félig a témához is kapcsolódva/: Németországban,ha valami nagyobb gond van (pl. baleset miatt feloszlik, vagy nagyon jelentősen késik egy személy v. gyorsvonat, akkor a követő IC-t is megállítják, hogy felvegye a várakozó utasokat. És ilyenkor nem kérnek helyjegyet
SZVSZ a jelenlegi irányítású vasútnál életveszély a végrehajtó szolgálatnál dolgozni.
Úgy belegondolva: ott áll 10-12 kocsival egy szerelvény Bp. Központi (Keleti) pályaudvarán, mondjuk 600 emberrel a fedélzetén, és azt mondják jóval indulás előtt, hogy majd csak egy óra múlva indul a vonat, mert nincs mozdony Bp. Közepén! Nemzetközi vonat!
Szóval szerintem ez eléggé lincselésveszélyes hangulat
Hogy ebből eddig miért nem volt balhé?!
SZVSZ azért mert birka nép. Meg már csak leginkább azok utaznak vonattal, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy mással menjenek. És ezen utasok elücsörögnek csak, hisz más lehetőségük nincsen
A MÁV Rt. tranzit vasútként vett részt az utazás lebonyolításában és semmilyen felelősség nem terheli. Mivel az utas Osztrák állampolgár és a menetjegyet a Horvát Vasutak szolgáltatta ki, illetve a késés is náluk következett be - véleményünk szerint egy másik vasút közbeiktatása teljesen felesleges. Ennek ellenére - amennyiben az utas, tehát a szerződéses viszonyt létesítő személy - ragaszkodik ehhez, kérjük postai úton - mellékelve a menetjegyeket - forduljon a MÁV Központi Panaszirodához: 1062 Budapest, Andrássy út 73-75. Köszönjük az ismételt megkeresését.
Tisztelettel.
Hódi Richárd MÁV Rt. Ügyfélszolgálat
Tisztelt Hódi úr!
Látom, Ön még mindig nem érti...
1. A MÁV Rt vélhetően meghamisította a "késési" adatokat, hogy a gyékényesi töketlenkedés, ami a 10 perc késést okozta, az horvát vasút által átadott késésnek tűnjön. Így a PONTOSAN érkező EC-ből késettet csináltak. Így a statisztikába más helyen és módon szerepel. Ez elfogadhatatlan, és - szerintem - sérti a Személyszállítási Üzletág érdekeit...
2. A MÁV Rt, mint "tranzitvasút" a menetrend tervezése, és a forgalom lebonyolítása során nem számolt azzal a ténnyel, hogy Gyékényes állomáson NEM lehet leszállni az érkezést követően az EC-ről útlevél és vámvizsgálat miatt. Azt a vonaton végzik, és amíg az egész vonattal nem végeztek nem hagynak senkit sem leszállni... Így persze három perc alatt átszállni sem lehet SOHA SENKINEK, noha ezt a lehetőséget a MÁV, ÖBB, HZ, DB páros ajánlja az utasainak... Ez persze nem a MÁV hibája, ugye?
3. A MÁV Rt nem tartja be a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségét, és nem biztosította az EC vonat csatlakozását annak ellenére sem, hogy annak késése - a Gyékényes állomáson való túltartózkodás ellenére - nem érte el a 15 percet...
Ez pedig Hódi úram azt jelenti, hogy véleményével ellentétben CSAK a MÁV-ot terheli felelősség...
Ez egyébként ki is fog derülni, mivel a HZ is vezeti a pontossági statisztikát, ráadásul az elérhető az Interneten is (!) vonatokra lebontva, és "nem fogják érteni", hogy az utolsó horvát állomás (amin a vonat csak áthaladt) és Gyékényesre való megérkezés között hogy is keletkezett 10 perc késés...
A vonatnál további gond, hogy a menetrendi programok MINDIG Gyékényest adták meg csatlakozási helyként, és az utas "magától" biztos nem tudja, hogy a két vonat Nagykanizsán is találkozik 5 percre... (Ez persze jelen esetben nem volt "elég"...) Az utas a jegyet az ÖBB-nek persze megküldi, mellékeli az Önök véleményét (hogy maguk "nem hibáztak"), és biztos lehet abban, hogy se a magyar hatóságoknak, se a társvasutaknak nem ez lesz a véleménye. (A 15 perces szabály miatt az ÖBB egyértelműen az "ártatlan" MÁV-ot hibáztatta...)
Ja, és miért a Panaszirodának kéne megküldeni Ön szerint? Az osztályvezetője is úgy véli, hogy ez nem a Személyszállítási Üzletágra tartozik, és a Vezérigazgatósághoz rendelt szervezetnek kell besegíteni?
Köszönöm, hogy vetted a fáradságot, hogy két köztörvényes droid tevékenységéről ilyen "életszerű" leírást adtál, hozzájárulva a MÁV Rt 2005-ös állapotának "archíválásához"...
Leveleidet összemásolva megküldtem az "illetékes" Panaszirodának és Ügyfélszolgálatnak. Ezek várhatóan egy általános, semmitmondó, érdemi vizsgálatot nélkülöző, ámde téged fizetésre kötelező levelet írnak. Ekkor - segítségemmel - Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez, Gazdasági Versenyhivatalhoz, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz és az alkotmányos jogaid sérülése miatt az ombudszmanhoz fordulsz... Így a MÁV TELJES vezetése, és a fél középvezetés megismeri a "kollégáik" munkamódszereit... És a MÁV-nak "önköltségi áron" sokkal többe kerül majd a per, mint amit tőled esetleg viszont láthat... És akkor még az esetleges "sajtó" megkeresésről nem is beszéltünk. A helyi, somogyi és zalai térségek lapjai biztosan örömmel beszámolnak arról, hogy térségükkel mennyire kibaszik az a szemét MÁV Rt...
Egyébként a helyedben a Panaszkönyv topikra bemásoltam volna a sztorit, nem csak utaltam volna rá...
Lehet tippelni, Kavalecz mekkora késést fog beismerni.
Nekem két tippem is van, az egyik, hogy meg sem szólal, azaz nulla, a másik, hogy mégis kikerül a sajtóba és akkor belehebeg 15-20 percet a közleménybe.
Az a baj, hogy az utast ez marhára nem érdekli. Ő csak simán elvárja, hogy a meghirdetett vonat közlekedjen le rendben. Hogy ezt képtelen teljesíteni a cég? Akkor ne hirdesse meg, vagy ne így hirdesse meg.
Érdekes a történet, remélem lesz folytatása. Én magam már februárban jeleztem (és azóta többször), hogy folyamatosan gond lesz a Maestral gépfordulója miatt. Sajnálom, hogy erre nem figyeltek fel, pedig illetékesek biztos olvassák. Még mindig nem lenne késő, hiszen a balatoni főszezon most van! Szerintem ez a pénteki cirkusz sok embernél kiverte a biztosítékot. (A legnagyobb vicc a pénteki mentesítő Fonyódra Déliből, ami sok embert elvihetett volna a Mestralról.)
Tényleg tragikus az egyik legjobb, legkultúráltabb vonattal ezt csinálni.
Én megoldottam a hasonló jellegű problémát. Autóval járok, a vonat szóba sem jön. Kényelmesen, kiszámíthatóan utazok, feleannyi idő alatt általában, mint tömegközlekedve. Ezáltal nem zavarom a vasutat a jelenlétemmel, (szerintem az utasok zavarják a vasutat, csak bajt okoznak nekik, ha utasok nem lennének, nem lenne probléma, a vasutasnak mindegy lenne, odaér-e vagy sem) meg a benzinben kifizetett adómmal támogatni tudom a vasút fenntartását. Tehát alapvetőenén egy rendes hazánkfia vagyok. :))))))))))
Ha regota olvasod a listat akkor olvashattad hozzaszolasaimat. A Maestral az egyik olyan forda amin surun megfordultam. Tehat tudok adni neked errol tobb infot.
Tehat a nyari menetrendben, ebben az idoszakban a Horvatorszag felol jovo 204-855 paros kesik. Splitbol indulok kocsik jokora kesest okoznak, sokszor a Magyar hatart 40-160 perces kesessel erik el. Ott a mozdonyvezeto mar reg varja a szerelvenyt, ez a helyzet Balatonszentgyorgyon is, ahol a Keszthely felol erkezo reszt tovabbito vezer elhozza, ugyancsak ez van a hatar felol erkezovel, majd egy harmadik aki altalaban Nagykanizsan felszall szemelyzetcsere utan viszi fel a Keletibe majd vissza este egeszen Murakeresztuig (sot neki meg gepmenetben vissza kell vinni Nagykanizsara).
Tehat lathatod, hogy harom mozdonyvezeto sokszor csak varakozik, ures percek telnek el a semmibe es ez nem az O hibajuk. Pontosan megjelennek, sot ha idoben bejonne (meg ha nem is), mennek tovabb mas szerelvenyekre dolgozni. Tehat senkinek sem er vege ezzel a munka.
Normal esetben egy Ud mozdony nagykanizsai szemlyzettel elindul a balatonszentgyorgyi valtas utan es hozna vissza is, de:
- ha keses van akkor amikor rendelkezesre all altalaban ferencvarosi gep es szemelyzet idore akkor visszafele idobe hozzak
- lehet az is, hogy korabban pl. teherrel (RoLa) jovo nagykanizsai mv-t tesznek ra gepestol egyutt es O lehozza
- van ami veled fordult elo, hogy ez a ketto nincs, ezert meg kell varni amig feler
Nem a menetiranyitok es masok tehetetlensege, de be kell latni, hogy felesleges mozdony es vezetoi nem lognak a szogon, hogy azonnal "bevethetok" legyenek.
Az is belathato, hogy a keses nem a MAV miatt van, nem tole ered, hogy a Horvatorszagbol indulo halmozza a kesest. Ezt fokozhatja foleg a balatoni forgalom, ahol az adott szituacio donti el kit engednek elore a KOFI-sek.
Illetve nem akarok senkire semmit rakenni de a felelotlen turistak miatti gyors es veszfekezesek is lassitjak a menetet, vagy a felelotlenul fel es leszallok is megnyujtjak az allasidoket. Tapasztalatbol irom, juniusban 3 napot huztam le a vezallason egymas utan, ezen idoszak alatt 21 embert a halaltol hajszal valasztott el. Illetve utolso Maestralozasomkor egy fiatal gyerek azzal szorakozott, hogy az indulo vonatrol a labat logatva a kavicsot rugdalta.
JV es VJV dolgairol nem tudok mit mondnai nem szakteruletem, de mult penteken a MATIZ nevu topictarssal talalkozva es egy munkat elvegezve egy tavolsagi buszon tortentek es korabban a buszsoforok kozott nyilvanosan egy nagyban torteno sajat zsebre valo dolgozasrol ugymond lehetne konyvet irni.
Én viszont LÁTTAM, és nem hallottam a következőt: 1985-ben (vagy 86-ban) a Jászapáti előtt lévő állami közraktár udvarán volt 4-5 db. gőzmozdony tárolva, köztük egy 326-os is. Mikor a vonat beért Jászapátiba, a fűtőházban lévő (még gőzösök) mozdonyok fényképezése után kigyalogoltam a közraktárhoz, hogy esetleg bejussak az ott tárolt mozdonyokat fényképezni. Természetesen nem engedtek be, azt firtatták hogy miért érdekel ez engem, meg egyébként is ugye a terület szigarúan őrzött és titkos objektum volt. Mire visszagyalogoltam az állomásra, már egy rendőrautó és személyzete várt, akiknek jelentették fényképezési szándékomat. Mondtam nekik hogy nem fényképeztem, mivel meg sem engedték, utána még kérdezgettek hogy miért akartam, ki vagyok, mi vagyok, stb. de végülis pár kérdés után elmentek. Így az ott tárolt gőzmozdonyok pályaszámait nem sikerült megtudnom. A gépek egyébként meglehetősen rossz, szinte roncs állapotban voltak.
Kelenföld - Déli pu. között ma reggel kb 6-7 óra között leállt a vonatforg. (bizber-hiba?) Déli nem indított vonatot, Kelenföld összegyűjtötte az érkező vonatokat, vágányonként 2-t egymás mögött. Az 5. vágányt hagyták csak szabadon a 7 után talán már beinduló ellenirányú vonatforgalom számára.
Ilyenkor miért nem indítanak vissza vonatokat Kelenföldről Székesfv., Pusztaszab. felé?
A tegnap 21 óra után Lökösházáról elindult vonat egy képzett különvonat volt, melyben valóban benne voltak a Pannoniából lemaradt Burgasz-ból jövő hálókocsik is+a Transzbalkánból kimaradt hálókocsik, valamennyi valahol csatlakozást mulasztott. Volt benne olyan kocsi is, ami már 3 napja úton volt. A vonat egyébként hajnali 3.50-kor érkezett Rajkára.
"A MÁV miért nem csínál ilyet nyáron pl. a Balaton mellett?"
Hál' Istennek, hogy nem csínál! Ilyen balkáni magatartás mellett, amilyen nálunk van a diszkókban, az a vonat úgy nézne ki mire befutna a végállomásra, hogy mehetne minden kocsi a járműjavítóba teljes felújításra. Hétköznapokon is úgy viselkednek némelyek mint az állatok a vonatokon, mi lenne ha berúgva, befüvezve, hangos zene mellett utaznának végig 80-100 km-es távot. Még belegondolni is rossz.
Igen, a vita/velemenycsere ilyenforman valoban felesleges!
Amig a MAV nem erti meg, hogy az nem hozzaallas, hogy "Ha bameg, ma nem inditottuk a vonatot negykor, hanem csak nyockor, mert a valtokezelo be bolt ba...va, a mozdonyvezeto meg elaludt, az allomasfonok meg amugy is ultizik, nem illik ilyenkor zavarni, stb.", addig nincs mirol beszelni!
Valahogyan sajnalatos modon egy igazi ko kemeny MAV-os es egy kulvilagi (nevezzuk ugy, hogy egyeb) ember kozt nincs kozos nevezo! Kene a MAV elere egy ko kemeny piaci es gazdasagi szemleletu elit management, aki nem ert a MAV techniki dolgaihoz, de tudja, hogy mit var el a fuvarozo es az utas, es mindezt milyen "talalassal". Mert ha jol megnezzuk, ezt viszont sajnos a MAV-os nem tudja (a manager persze a technikai reszeket nem tudja, ez igaz). Tisztesseges piacorientalt vezetoseg nelkul nem fog menni, a MAV halaltusaja mar elkezdodott, csak azert el, mert az allam a MAV legalabb "letfentarto funkcioit" igyekszik penzzel stabilizalni, de csak ezert. A MAV ennelkul halott lenne!
A MAV-os nem erti meg, hogy az ember ha fizet, ezert elvarasai vannak. De azt valoszinuleg a MAV-os is megerti, hogy ha epitkezik ("veszek egy jegyet Gyekenyesre"), es a komuvessel ("MAV-val") ugy allapodik meg, hogy okt. vegere kesz legyen a haz ("este 20:15-re Gyekenyesre erjek"), mert pl. a csaladjaval oda be akar koltozni hataridore ("le akarok jutni KOMOLY HATARIDORE gyekenyesre"), akkor nem zarhato le a tema annyival, hogy tudod mit komuveskem ("tudod mit MAV"), add vissza az eddig neked altalam adott penzemet ("a megvaltott jegyem arat"), es a hazbol megepult reszt meg takaritsd el, vagy csinalj vele amit akarsz, mert en arrol lemondok ("es az utrol meg en lemondok, a jegyemmel meg csinalj amit akarsz"). Igy ugyanis az illeto megszivja ("a MAV-os a komuvessel ill. ugyanigy az utas a MAV-val"), fedel nelkul marad a csalad telre ("nem jut le a kozember a kiszemelt celpontra, pl. Gyekenyesre").
Nem tudom vilagos-e a hasonlat? Gondolom nem lennel ilyen esetben tul boldog, meg akkor sem, ha a komuvesed kezelesi koltseget sem szamitana fel, ugy adna vissza a penzedet es kitakaritana az udvarodat eredetire. Nos? Mit csinalnal a csaladoddal? ("En meg mit csinaltam volna, ha nem jutottam volna le a hataridore Gyekenyesre?") Erre koss gombot, baratom!
Ilyenkor jon az un. kotber a komuvesnel! (Ugyanigy kene jonnie valami ilyennek a fuvarozo es utas iranyabol a MAV-val szemben is!) --> Igen kedves MAV, kess nyugodtan, tegyel arra amit megigertel, meghirdettel, amit reklamozol, tegyel mindenre! DE BARATOM (AZAZ MAV!), AKKOR A VEGEN CSENGESSD A PENZT KI KEMENYEN (AMI KART EZZEL TE (AZAZ A MAV!) A ROSZ/HAMIS IGERETEID MIATT AZ UGYFELNEK OKOZTAL)! MINDEZT MIN. EGY ALTALANYDIJ SZINTEN! De a MAV reszerol meg ilyen sincs! Ha 8 napig nincs ne addj Isten V63 049, akkor 8 napig nincs Maestral legele, az utas meg kussoljon, es kesz! Hat ez az, amiben soha nem fogunk kozos nevezore jutni!
Vegul pedig: Az altalad emlitett uzletszabalyzat (MAV altal utasra rakenyszeritett (mivel SAJNOS MEG NINCS mas kotottpalyas alternativa Magyaro.-on, nincsenek meg magan kis tarsasagok a palyavasuton, amik kiszoritanak/lenyomnak mar vegrte ezt a torzot, a MAV-ot!) "Garantalom a nulla szolgaltatast, azt viszont nesze neked fogd meg jol modon! Es lehetoleg erre se panaszkodj, mert a hatarido, futes es vilagitas, stb. nem foglaltatik benne a szerzodesven, es ugyis kibujunk minden vad es teny alol, barmi legyen is az.") meg mint mar mondtam elavult, semmire sem jo. Ez talan megallta a helyet at 1900-as evek kezdeten, amikor mas nem volt, csak a szeker vagy a vonat, es Bp-rol Nagykanizsara valoban eleg volt a 18 ora menetido, fagyoskodva es vilagitas nelkul is adott esetben telen. Ma ez mar keves!
Es tudod hogy a MAV mindezt ilyen forman miert teheti meg meg mindig??? Mert SAJNOS az orszag reszerol NINCS olyan ember (a parlamentben/orszaggyulesben/stb.), aki megmarkolna a MAV "tokeit", es rakenyszeritene legalabb az alapelvarasokat!!! Aki azt mondana, hogy a bepumpalt 170 milliard Ft eltunik, de nem mutatsz egy elegedett utast sem talan! Vajon hogy lehet ez????
A szerzodessel a baj meg ott kezdodnek, hogy sem a jegypenztarosotok sem pedig egyik kalauzotok sem tudja megmondani nekem pontosan, hogy mi van akkor, ha en megvettem a Keletiben egy jegyet, hogy ekkor en mit is vettem! (Erre kivallo pelda volt vezeto jegyvizsgalo ur az IC-n, aki szukszavuan csak annyit mondott, hogy a MAV garantalja, hogy le fogsz jutni Gyekenyesre, de azt nem, hogy hogy es mikor.) Es ez baj, nagyon nagy baj!
A velemenycsere avagy vita pedig ezen a ponton (veled legalabbis) reszemrol is lezarva, valoban.
"DE A TETVES MAVNAK MEG KOTELESSEG LETT VOLNA A MAESTRALT MENETREND SZERINT LEKOZLEKEDTETNI, VEGIG!!!! " De mivel ezt nem tette, emiatt lemondhattál volna az utazásról, és a menetjegyedet kezelési ktg. levonása nélkül visszaválthattad volna.
Részemről téma lezárva. Ha csak hőbörögni jöttél, azt egyedül is tudsz. De továbbra
is javaslom, hogy a menetjegy megváltásakor közted - és a vasút között létrejövő szerződés részleteit, azaz az Üzeltszabályzatot olvasd át alaposan!
A velemenyem eltulzott, nyilvan jo a levonas is: De akkor ne szerenykedjunk, kettes osztot az ahavi fizetesebe az illetonek!!! O penteken 200 kulfoldre meno turista es 300-500 magyar belfoldi utas eletet keseritette meg!
Hogy miert, az nem erdekes, csak pusztan a teny, hogy azt tette!
Persze lehet, hogy nehez ilyen korulmenyek kozt ilyen munkakort ellatni, nem tudom, nem ertek hozza. De ha meg igy van, akkor meg az a valaszom: Senki sem kerte, hogy az illeto ott dolgozzon, keressen akkor onmaganak valo helyet!
Hadd ne mondjam, hogy ez az utast es a fuvarozot HIDEGEN HAGYJA, NEM ERDEKLI: Ot csak az erdekli, hogy a MAV ismet, mint oly sokszor, vagyis majdnem mindig, MEGINT NEM TELJESITETTE A MEGIGERT DOLGOKAT (jelen esetben a menetrend szerinti lekozlekedteteset a vonatnak).
Es nem iteletido miatt, meg nem bombatamadas miatt, hanem valami belso dolog miatt (erdektelenseg, fejetlenseg, nemtorodomseg, ki tudja, ehhez bele kene latni a rendszerbe). De vegeredmeny szempontjabol vegul is mindegy, a lenyeg az, hogy a MAV hibazott, rosz szolgaltatast tett le az asztlra, es ezze buntette az utasokat (kit 73 + egyeb meg ra felszedett kesessel, kit 6350 Ft-al, kit maskepp).
En undorodom az ilyen cegektol, es nagyon sajnalom, hogy Magyaro. nem zarja mar el vegre azt a csapot, amin folydogal a penz a MAV-hoz! Azonnal el kene zarni, szanalni ez egeszet es uj alapokra helyezni!
Igy is meghal a MAV, csak igy tovabb huzza, a baj csak az, hogy mindezt az en penzebol es en dombol is teszi!!!! Sajnalom!
Az altaluk kinalt helyjegy arat elirtam, nem 280-ert hanem a valodi araert, 480-ert kinaltak. Valoban nem tudjuk bizonyitani, de igy volt!
Es most jott el az a pillanat, hogy diktafont fogok venni, mert a hocipom kivan az ilyen korrupt alakokkal es a munkajukat nem jol vegzo emberekkel, akik visszaelnek dolgokkal. (MAV-os dolgok, TESCO-s dolgok, stb...) Ha meg egyszer ilyen lesz, kikenyszeritem, mig mond vmi olyat az illeto kalauz, es utanna ha 10 gyereke is van es esetleg csak onmaga az eltartojuk, akkor is kirakatom az allasabol! Mert az ilyennek ez jar! De ehhez hangfelvetel kell, legkozelebb ugyelek ra! (Ki gondolta volna, hogy a Maestrallal igy beszivjuk penteken.)
Maestralon utaztunk Keletibol Kelenfoldig, a Maestral kalauza a 15 percben nem kezelte meg a jegyeket. A jegyen csak a Keleti pu.-os eladas es idopont all, mindketton.
Valoban nincs jogom utazni IC potjegy nelkul, de eszervekkel gondolkozo ember atlatja mi tortent, plane ha o is a Maestrallal jott, ahogy allitotak. En es testverem a Kanizsa-Zala IC kozelebe sem kerulunk penteken, ha a MAV betartja azt amit igert, miszerint 15:15-kor indulunk es 19:00 korul Nagykanizsan vagyunk. De nem tartotta be, az okot csak a MAV illetekese tudhatja, hogy miert nem. Nekunk viszont hataridore Gyekenyesre kellett ernunk. A MAV-ra alapoztunk, ill. arra, hogy a majdnem egy oras atszallasi ido mar csak eleg lesz Nagykanizsan. Hat Maestrallal ez nem ment volna, meg IC-vel is alig es csak a pecsi vonat joindulatabol ment... Rohelyes!!!
Nekem nincs kifogasom az evekig valo pereskedessel sem, ezt a kalauznak is kozoltuk. Ha a MAV ugy dont, hogy perre viszi az ugyet, hat tegye. A 6500 Ft felnol 100ezerre, per fo. OK! De akkor fizessen a MAV is azert, amit okozott, erkolcsi kar, stb... Eszre kellene venni, hogy az egesz csak ezert volt!
De ha nagyon humanus akarok lenni, akkor meg ilyen esetben KINALJON FEL NEKUNK A MAV AKARHOGY IS, de hiteles jegyvasarlasi lehetoseget a vonaton magan, hisz 7 perc alatt Kelenfoldon alapbol lehetetlen is lett volna a potjegy vasarlasa, megha akarnam is. A kalauzok un. demokratikus megoldasa nem hiteles, zsebre ment volna! Rosszul latom? Marpedig belolem ne huzzon ugy hasznot senki sem, hogy nem en hibaztam, hanem az o altala kepviselt ceg!
A jegyek 260 km-re szolnak, ennyi a Bp - Gyekenyes tav Balaton fele. Az, hogy a MAV meg kozepkori jegyeladasi szisztematikaval dolgozik, az megint az o sajat baja. Nem lehet tudni, hogy az utas hova is valtotta a jegyet. Nehogy mar ez is az utas hibaja legyen.
Az egyik helyjegy nyomtatott volt, Balatonboglarig vagy Balatonakarmeddig szolt, hogy honnan szedte, nem tudom, ingzsbebeol vette elo. A masik meg kezzel irhato jegy, de pecset nelkul (lattam a hatoldalat is, onnan tudom). Miert hordana egy kalauz magaval privatban helyjegyeket? Mert annyira joszivu, hogy a Maestralrol atugrokat igy megsegitse? Kotve hiszem!
Nagyon szigoru vagy, latszik! Rendben, legyen igazad, kotelezo lett volna helyjegyet valtanom! DE A TETVES MAVNAK MEG KOTELESSEG LETT VOLNA A MAESTRALT MENETREND SZERINT LEKOZLEKEDTETNI, VEGIG!!!! Idojaras es semmi egyeb nem korlatozta a keletiben! Valaki szarul rendelkezett a mozdonyok ugyeben! Mondom, en kifizetek mavnak 100-ezer HUF-t a birsagra, de akkor MAV jojjon nekem 300-ezer HUF-al a nekem okozot tkarokert!
Tudod az a helyzet, hogy ha mar konyorgok, akkor megnezem kinek es miert teszem azt! Ha vallastanom kell, hogy konyorogve 3000-et fizessek, vagy konyorges nelkul 6350-et, es mindezt egy olyan embernek a MAV-nal, aki meg csak az indittatasat sem erti meg a problemanak, csak hajtogatja a megfelelo osdi paragrafusait, akkor inkabb 6350 Ft-ot fizetek, es elkuldom mind ot mind az altala kepviselt MAV-ot is melegebb eghajlatra, vallalva ezzel azt is, ha meg 10-ezer Ft-omba kerul, hogy roszat mondtam barkire is. Ugy erzem, hogy ekkor legalabb azt cselekedtem, amit kell es megkovetel a becsulet!
Amugy meg tanulni kene a MAV-nak es mindenkinek, aki a te velemnyedet ossza a nem tudom milyen szabalyzatok alapjan:
Ha velem Nemeto.-ban ilyen tortenne, akkor a helyjegy arat tutti elveszetenem + a birsag ra, de a DB 5-szorosen karpotolna, tehat nem becsapott es lealazott utas hajt fejet minosegtelen vasutnak, hanem pont forditva! Ezt hivjak ugy, hogy uzleti szellem, de ez MAV-nal meg sehol, es ugy nezem nem is lesz igy ...
Amugy a szin tiszta nyers valosagot nezve egyetertek veled, csakhogy a vilag nem kizarolag feher es fekete ...
Aha. Mert pl. menetirányítók kilószám szaladgálnak az utcán, akit násnap beültethetsz a helyére. Büntetik az ilyen beosztásban lévőket pont eleget (levonások ha hibáznak), csak neked segédfogalmad sincs róla.
Aki nem erti a munkajat es csak egyzser is hibazik, ki kell B**NI AZ ALLASABOL, azonnali hatallyal!
Nem fer be az agyamba, hogy a MAV miert nem bunteti sajat dolgozoit, ha azok nem jol dolgoznak! Valaki ezert felelos, de nyugodtan el tovabb is, semmi baja nem lesz.
A MAV viszont megy tonkre, minden ertelemben. Akkor meg miert jo ez?
Az, hogy egy másik napon nem késve indult, egyszt valóban abból adódhat, hogy valaki operatívan rendelkezett, hogy a mozdonyfordulótól eltérően más gép vigye; vagy eredetileg így van elkészítve a mozdonyforduló (nem egy napos).
Gyorsan átolvasva a levelet nekem MÁV szemszögből a hozzáfűznivalóm:
-Ti is ketten voltatok, a jv.-k is. Tehát semmit sem lehet bizonyítani, ami szóban történt. Azaz őnekik eszébe sem jutott mindenféle félkész, meg 280 ft-os helyjegyet adni neked. A szembesítésen semmit sem tudtok majd bizonyítani.
-Ti utaztatok a Maestralon? Nem derül ki semmiből. A menetjegyből az derül ki, hogy váltottatok menetjegyet, de azzal csak Kelenföldön kezdtétek meg az utazást. S az, hogy ~1 órát késik egy vonat, nem jelent pótdíjmentességet egy IC-n.
-Ha a csekket nem fizetitek be, 90 (?) napon belül bíróságra viszik az dolgot, ott pár évig ülnek rajta, aztán kell befizetnetek a jól megnövekedett összeget.
Tehát javaslom, hogy mielőtt ilyen merész dolgokat művelsz, olvasd el a Személyszállítási Üzletszabályzatot! (http://www.mav.hu/belso.php?kat=75)
Még néhány pontatlanság: "Mi a Maestralra vettunk jegyet" -> nem, ti váltottatok Budapesttől xszáz km-re egy jegyet. Maestraltól függetlenül.
"O nyilvan zsebre akart dolgozni, ugye?" -> Ha félkész helyjegy volt nála, akkor nem zsebre ment. Ő is pénzért vette. Ez olyan, mint hogy a BKV ellenőrnél is mindig van egy használatlan jegy.
" mert ebbol nem derul ki, hogy miert is nincs jegyunk (hely-) a vonatra. Csak a teny. " -> Na itt majdnem elsírtam magam. Ne haragudj, de KIT ÉRDEKEL? Nem váltottatok, pedig kötelező lett volna. Bemész a boltba zsömléért, de az már elfogyott, úgyhogy fogsz pár kiflit és fizetés nélkül kisétálsz vele?
Szvsz. én szaladnék a helyedben az első pénztárfőnökhöz, és kikönyörögném a 6350 ft mérséklését tőle. A maradékot meg gyorsan befizetném. Panaszkönyvbe meg bármikor beírhatsz. Írásos válászt fogsz kapni. Olyasmit, amit én írtam, kicsit humánusabban megfogalmazva.
Ma delelott Maestrallal jottem vissza Gyekenyes felol. Murakereszturon kesett is, annak rendje modja szerint, mar Horvato. felol. A kesese nagyreszt megmaradt, kisse megnott a MAV vonalon. De a lenyeg az, hogy Kelenfoldon leszallaskor azt latom, hogy a masik vaganyra meg ra 2-3 percre all be az eppen a Keleti pu.-rol jovo masik Maestral. Egyszoval ma, hetfon a MAV-nak volt helyetesetito cseremozdonya, egy V63-as.
Ebbol jon a kerdes: Ha hepfon megoldhato, akkor penteken miert nem? Miert iteli a MAV onkenyesen 73 perc kesesre penteken a Maestralt mar a Keleti. pu.-on? El tudom kepzelni mikor ert az a hatarra, mennyivel nott meg meg utkozben az a 73 perc... Na, hat ez a MAV, elore es jol atgondolt rendeklezesek halmaza! Ugyes, de semmikeppen nem celravezeto! Sot, kifelyezetten onmagat alaaso es hanyatlo!
Ki es milyen jogon es okok alapjan es milyen eszervekkel alatamasztva dontott ugy, hogy penteken indulo Maestral csakis az erkezo Maestral mozdonyaval kozlekedhet, massal nem? Miert? Az illeto miert nem felel a tetteert??? Ezt is meg szabad tenni a MAV-nal? Buntetlenul, fizetescsokkentes nelkul, mosolyogva??? Gratulalok!
A Mátészalkai vontatási telep megszűnése miatt a SZÜ. kérte a mellékletben szereplő vonatok módosítását. A nyomda leterheltsége miatt nem vállalta be a hirdetmény, illetve a megőrzendő szolgálati menetrendkönyv kiadását, ezért minden érintettnek mellékelve küldöm, és kérem, hogy kellő példányszámban nyomtassák ki, illetve másolják le és tegyék ki az utasok tájékoztatására.
A szolgálati menetrendkönyv Fax-on keresztül fog lejutni."
Kedves Listatagok! (Kulonos tekintettel Ando Gergo Ur, akitol az elvi esetleg gyakorlati segitseget is leginkabb varom, mivel o foglalkozik nagyreszt itt vitas ugyekkel es panaszokkal ill. reklamaciokkal.)
Mar regota olvasom a listat, de most irasra is elszantam magam. Eloljaroban annyit, hogy a nick-emmel kapcsolatos mozdonyhoz es annak fonokehez/vezetojehez nincs semmi kozom. Hogy ezt a nevet vettem fel, annak adminisztrativ okai vannak, a gep vezetojetol elnezest kerek (remelem nem serti, hogy en ezt a nicket hasznalom).
Nos, miert is irok? Ill. miert pont ezen a neven?
2005 aug. 05.-en penteken a Maestral nevu nemzetkozi gyorsvonattal akart testverem ill. en is Gyekenyesre utazni, valahogy ugy, hogy Nagykanizsan vagy Murakereszturon atszallunk az este Szombathelyrol Pecs fele meno gyorsra, amire normalis kozlekedes szerint majd egy oram lett is volna. De mi tortent ez helyett?
15:15, Keleti pu.: Az indulno Maestral meg mozdony nelkul acsorog a 7. vaganyon. A tablan indulasra 30 perc keses kiirva, az erkezo Maestralnak meg 80 perc.
Olvastam mar a listan elobb, hogy gyakran kesik az indulo Maestral, mivel az erkezo Maestral mozdonya viszi vissza.
Eppen ezert figyelmesen varok, majd 16:00 korul megjon az erkezo Maestral a V63 049-el az elen (innet a az otlet a nicknevemre, nem mashonnan). Indulo Maestralon mozdony meg mindig sehol.
16:00 es 16:28 kozt tokoles (megkapjuk a V63 049-et, fekprobazas, egyebek).
16:28-kor elindulunk a Maestral nemzetkozi gyorsvonattal a Keletibol, vegre.
Kozben fejszamolast vegzek, 1 ora 13 percet kesunk, es aggodni kezdek, hogy igy bizony sem Nagykanizsan sem Murakereszturon nem erjuk majd el a pecsi gyorsot, marad a nagyon keso szemely, de akkor dekkolni kell majd ora(ka)t, es ehhez nincs kedvunk, hisz mi 20 ora egynehany perckor terv szerint Gyekenyesen kellene legyunk.
Kelenfoldig megszuletik a dontes a WAP segitseget hasznalva, mivel van egy Kanizsa-Zala IC is, ami 16:40-kor indul Delibol. Maestral Kelenfoldre erkezik 16:42 korul, de 16:49-kor indul az IC, ami esetleg meg beerheti majd a pecsi gyorsot Nagykanizsan, hisz az epp hozza van igazitva 2004 dec. kozepetol.
Atlatjuk, hogy het perc alatt vonatvaltassal Kelenfoldon helyjegy valtasa lehetetlen, ill. abbol indulunk ki, hogy mi amugy is egy nemzetkozi gyorssal, nem pedig egy IC-vel akartunk menni Nagykanizsaig, es a MAV (mar bocsanat, de fa**saga miatt) ez meghiusult, ugyanis a Keletiben MAV szerint nincs alternativ mozdony, csak a V63 049, es ha felfele jovo Maestral 8 napot kesik, akkor lefele aznap tan el sem indul, stb. okorsegek, amik csak MAV reszerol tellhetnek ki. Na szova kellokeppen felhuzom magamat es azt mondom: Nem tesom, mi nem is akarunk venni helyjegyet, nem mi szurtuk el, hanem a MAV, hat viselje is akkor a gondjat. Megallapodunk testveremmel, hogy mivel nincs helyjegyunk, ezert allunk, amig csak szabad hely nem lesz, hisz nincs jogunk elvenni egyik helyjeggyel rendelkezo utastol sem a helyet, mivel nincs helyjegyunk. Ill. abban is megallapodunk, hogy nem fizetunk, sem jattot a kalauznak, sem pedig buntetest, mert a MAV a hibas, nem mi!
Felszallunk az IC-re, 16:49-kor el is indul. A kalauzokat kerestuk volna mar felszallaskor, de nem lattuk, igy marad az elso kocsi elso peronja, oda szallunk, es indulunk a kalauzt megkeresni, hogy tisztazzuk az ugyet, onszantunkbol.
Elso meglepetes, hogy az 1. kocsibol a 2.-ba nem lehet atjutni, ugyanis az ajto le van zarva, meg a Delibol valo kocsiosszeallitgatas miatt, vki elfelejtette ...
JOl van, mi raerunk, letelepedunk hat oda, az 1. kocsi hatso peronjara. Kb. 40 perc mulva jon a kalauz, nem is egy, hanem ketto, egy ot kocsis IC-re. (Remek, latom a MAV sporol... es esszeruen ossza el a munkaerejet. Nem baj, nem a mi dolgunk es nem is a mi gondunk...)
Tajekoztatjuk a kalauz urakat mi tortent velunk, miert vagyunk itt, miert nem ultunk le, stb... Az oregebb kalauz, aki egyben vjv is (vezeto jegyvizsgalo, ha jol sejtem) a kovetkezoket mondja:
- Igen, tudok az ugyrol, mi is a Maestrallal jottunk. - Nezzek, onok vagy leszallnak, vagy a dolgot megoldhatjuk demokratikus uton is, onoknek tudok adni ket helyjegyet 280 Ft-ert darabjat. Es ekkor elorant az ingzsebebol egy helyjegyet ami csak Balatonlelleig (vagy vmi hasonloig szol), es hozzateszi, hogy habar nem Kanizsaig, de igy is jo lesz. Ill. a zsebebol elokerul egy olyan helyjegy is, amit kezzel toltenek ki videki allomasokon, mint pl. Gyekenyesen is a Kvarner IC-hez tavaly. Ezen csak annyi van, hogy Budapest, mas kitoltes nincs es pecset sem. O, a tisztelt vezeto jegyvizsgalo ur elkezdi kitolteni ezt Nagykanizsaig.
Kerdesem itt ebben a pillanatban: O nyilvan zsebre akart dolgozni, ugye? Semmilyen kallernak nincs joga kiallitani a vonaton helyjegyet, jol sejtem?
MI ezt termeszetesen nem fogadjuk el, ket okbol is: 1.: Mi a Maestralra vettunk jegyet es elvarjuk, hogy idoben ott legyunk, mivel fa nem dolt a sinre, stb., csakis a MAV miatt volt a keses, a nyamvadt kis V63 049-ese miatt. Ami minket viszont nem erdekel, hidegen hagy, mi a jegyet megvettuk. 2.: A kallerek zsebet nem tomjuk! En boldogan veszek helyjegyet, ha valoban IC-vel akarok utazni es ha a penz valoban a MAV-hoz megy, ami talan a fejlesztesre forditodik, de nem korruptalunk egy kalauzt sem.
Egyszoval ezt megtagadjuk, es kozoljuk, hogy meg gondolkozunk mi legyen, mivel ok is ezt mondtak, hogy ok is gondolkoznak. (Mi persze azon gondolkozunk, hogy Fehervaron leszalljunk-e vagy sem.)
Itt megjegyzem, hogy mind a ketto kalauz nagyon nagy mellennyel volt, csak hat szegenykeim meg a sajat szakmajukhoz sem ertenek. Idezek es mondom is cafolatokat ra:
1.: Minek szallltak maguk at ide, hisz a Maestral vegig az IC elott fog menni, nem jutnak igy idoben elobb le. Mindezt mondom a sok eves ezen a vonalon eltoltott tapasztalatombol, mondja a tisztelt vezeto jegyvizsgalo ur nekem. (Cafolat: Mint ahogy sejtettem is, IC nem kesik meg Maestral miatt, Siofokon le is eloztuk!)
2.: A pecsi gyors amugy is megvarja mind az IC-t mind a Maestralt Nagykanizsan, ugyhogy ha nem kell a demokratikus helyjegy onoknek, akkor maradtak volna a Maestralon. (Cafolat: Maga az IC is 29 percet kesett, 20:08 korul ert csak be Nagykanizsara, 20:10-kor meg el is ment a pecsi gyors, epp sikerult atszallnunk, szerencsere.) De a vezeto jegyvizsgalo ur nagyon okos, tobb eves tapasztalattal rendelkezik a balatoni vonalon, engem meg hulyenek nez. De akkor most ki a hulye, o vagy en? Amikor az IC leer Nagykanizsara, a Maestral jobb esetben mar elhagyta Fonyodot, de meg nincs Balatonszentgyorgyon, de a kaller okos, jo tanacsot adott, remek.
3.: Ilyet szol a fo jegyvizsgalo ur: Amugy is illik tudni, hogy Vasvarnal a szombathelyi vonalon vaganyzar vagy valami javitas van, es az utas eppen ezert ugyis eleri a pecsi gyorsot nagykanizsan Maestrallal is. (Cafolat: Kozom nincs, hogy vaganyzar vagy javitas van-e Vasvarnal, de mivel nem kepezi ez altalanos muveltseg targyat, ezert egy utasnak ezt honnan kellene tudnia? A tisztelt fo jegyvizsgalo ur szerint ezt bizony tudni kene, hat igen ...)
Szoval vegul is (sejtven, hogy a jegyvizsgalo ossze vissza beszel csak, es esze sehol), ugy dontunk, hogy nekunk (mivel nagyon fontos hazajutnunk) ezert maradunk az IC-n, csak igy van eselyunk, es nem fizetunk, hisz nem a mi hibank a kialakult szitu, de mastol helyet sem foglalunk el. Igy Fehervaron maradunk a peronon, egeszen Siofokig allunk.
Siofokon sokan leszallnak, addig egyik okos kaller sem jon arrafele vissza, mi varunk.
Siofok utan sok hely felszabadul, mi meg mindig allunk es varunk, hogy mi lesz, de vonaton maradunk. Jon a fo jegyvizsgalo ur ismet, kozli hogy rendben, akkor helyszini birsag 2500 Ft korul per fo, ha nem kell a demokratikus helyjegy egyikunknek sem. Mondjuk, hogy nem, nem kell, sot nem is fizetunk, ellentetben itt van a dokumentumunk, nyugodtan irjon feljelentest, ha gondolja, de le sem szallunk. Tekergeti a fejet es kozli, hogy o ilyet nem szeret, mert akkor ot is beidezik es ezzel csak a dolga van. Mondom neki, hogy akkor gondolkodjon esszeruen es hagyjon minket utazni, hosz on is ismeri a tortenenet es tudja mi tortent. Nem, neki ez igy nem jo!
Vegul azt mondja, hoyg rendben, hat mi akartuk, o akkor most megirja az ugynevezet leadasi lapot, mindkettonknek. Adjuk a dokumentumokat. O belemkot, hogy a magyar utlevel neki nem jo. En mondom, hogy sajnalom uram, en ma jottem kulfoldrol, es csak ez van nalam, de amugy is a magyar utlevel teljeserteku dokument Magyaro. teruleten is, erre szabaly van, hatarorsegtol tudom. De neki ez nem jo, mert nem latja anyam nevet es lakcimemet. Mondom neki, hogy akkor vagy elhiszi, amit en mondok neki valaszkeppen erre vagy irja fel az utlevel szamomat a feljelentesere, az engem beazonosit, ebbol ugyis per lesz. Nem, neki ez meg mindig nem jo, mert a MAV nem fer majd igy hozza az adataimhoz , nincs neki joga az utlevelem alapjan engem lenyomozni. Mondom neki, hogy nagyon sajnalom, nekem akkor is csak ez van, es nyugodjon meg, mert ez igy hivatalos, nem kovetek el ezzel csalast. A testverem szemelyije es lakcimbejeneltoje megfelel neki.
Elkezdi megirni a a leadasi lapokat, kozben mondja, hogy de kar, hoyg nem mentunk bele az o demokratikus jegyeladasi szandekaba, mert o rendes votl velunk, de hat ha mi ebbol sportot uzunk, akkor ime, most mi megkapjuk... Elkezd meselni az eleterol, hogy o 3 gyerek apja es hogy katonai fuvoszenekarbol kerult MAV-hoz kalauznak, stb., hiaba mondom neki, hogy ez engem hidegen hagy es nem erdekel.
Megirja es keri vegul, hogy irjam ala, vallalva ezzel a kb. 6500 Ft-os buntetest. Mondom neki, hogy uram, alairom, hogy nincs helyjegyem es ugy vagyok ezen a vonaton, de a megjegyzes jogat fenntartom magamnak, meghozza ezen a lapon, amit most alal kell irjak, mert ebbol nem derul ki, hogy miert is nincs jegyunk (hely-) a vonatra. Csak a teny. O kozli, hogy erre csak o irhat es ha nem irjuk igy ala, akkor rendorrel levetet bennunket. Na most a bibi csak ott van, hogy olyan vallomast SENKINEK NINCS JOGA ALAIRATTATNI SENKIVEL SEM, TEHAT A MAVNAK SEM, SOT EGY ILYEN PRIMITIV JEGYVIZSGALONAK SEM, AMIN AZ UTAS AVAGY UGYFEL NEM TEHET MEGJEGYZEST! O marpedig ezt allitotta, es leszallittassal fenyegetozott Balatonszentgyorgyon minket. Kozolte, hogy reklamaljunk Nagykanizsan, de ez ot mar nem erdekli. Persze a hulye azt mar nem latta at, hogy ott jobb esetben is a gyorsot csak elerjuk, igy idonk sem lesz. Igy hat termeszetesen alairtuk, en es testverem is, de kozoltuk vele, hogy ennek Gyekenyesen bojtje lesz, ott beirunk a panaszkonyve, ill. amint felkerulok ismet Bp-re, akkor itt is a MAV vezerigazgatosagon ennek utannajarok.
Igy hat 20:08-kor az IC-vel si kesve, de Kanizsan voltunk, 20:10-kor meg mar ment is a pecsi gyors Gyekenyes fele, elertuk, es ott beirtunk a panaszkonyve, reszletezve mindent.
Ez hat a tortenet, es most a kerdeseim a listan barkihez, aki nekem ill. nekunk esetleg ebben segiteni tud:
0.: Sem en, sem tesom NEM fizetunk, egy vasat sem a MAV-nak! Mert az igaz, hogy igenybe vettunk olyat, amit helyjegy nelkul nem lehet, de mindezt azert, mert a MAV agyilag egy zokni ceg, ne magyarazza meg nekem senki, hogy ehhez joga vana MAV-nak, hogy utasokkal igy kib....szon, hogy addig nem kapcsol mozdonyt a Maestralra, amig a masik meg nem jon. Keletiben, Fradiban, akarhol Bp-en van potmozdony, van potmozdonyvezeto, oldja meg a MAV, ahogy akarja, engem nem erdekel. En a terv szerin indulo es erkezo Maestralra vettem a jegyemet, a MAV ezt ONHIBAJABOL es ONBALF...SZSAGABOL nem tudta garantalni, engem ez nem erdekel. Tehat jogosnak erezzuk a lepeseinket kihangsulyozva, hogy csak Siofok utan ultunk le, amikor is mar fele vonat uras volt, senkitol helyet el nem vettunk.
1.: Miert van szuksege ilyen korrupt, sajat zsebre dolgozo kalauzokra es vezeto jegyvizsgalokra a MAV-nak??? Ez a jovo, ezek a jo, a ceg erdekeit kepviselo MAV-os szakemberek? KI kell dobni oket, mindkettot, fuggetlenul attol, hogy hany ember apja, es hogy fuvoszenekarbol jott-e, vagy sem! Ma minden ceg jogos elvarasa, a korrekt munkatars, nem?!
2.: A vezeto jegyvizsgalo es a kalauz azon az IC-alapbol hulye volt, koze nem volt, hogy mennek a vonatok es mi mi elott ill. mogott megy, vagy pedig a masik lehetoseg, hogy az utast felre akarja szandekosan tajekoztatni! Akar igy, akar ugy, de nem jol van ez igy, ugyhogy a nem hozzaerto embertol meg kell valni, van es lesz is jobb, aki ugyanennyi penzert jobb munkat vegez majd a MAV-nak. (Itt teszem hozza, hogy a vezeto jegyvizsgalo ur a leadasi lap irasanal meg megjegyezte azt is, hogy o csak 80-ezer Ft-ot keres, es hogy ejnye bejnye. Szerintem meg ilyen embernek, aki az utasokkal igy banik, es ennyire gyoker, nem jar semmi, menjen kapalni, vagy M7-esnel a toltest epiteni, de nem minosegi IC-n legyen utaskisero, ugymond.)
3.: Tovabbra is allitom, hogy nem volt joga alairatni velunk azt a papirt ugy, hogy megjegyzes rairasat megtagadja tolunk! Ez alap jogokat sert. Ill. meg fontos itt az is, hogy mondtam, akkor itt helyben adjon panaszkonyvet, hogy a mi panaszunk is ossze legyen kapcsolva ezzel az uggyel, amit meg o irjon ala, ezzel is elismerve, hogy mik voltak az elojatekai ennek az egesz szituacionak. O ezt is megtagadta, sem panaszkonyv sem megjegyzes, csak az a nyers teny, hogy elismertem, hogy az IC-n bizony helyjegy nelkul utaztam. Ugyanigy testverem is. Ez igy szabalytalan!
Vegul megjegyzem azt is, hogy Gyekenyesen minden varakozast fellulmuloan nagyon baratian ill. korrekt modon alltak hozzank, mindenben segitettek a panaszkonyv megirasakor es a rendelkezesunkre alltak. Valahogy igy kellene mukodnie egy szolgaltato vasutnak, nem ugy ahogy a ket kanizsai kaller!
Sot, megjegyzem meg azt is, hogy mivel en is feljelentest fogok tenni, ezert szuksegem volt a vezeto jegyvizsgalo ur nevere, mert o olvashatatlanul ir ala, valamilyen Istvan, csak ennyi derult ki, ill. egy 3-jegyu szam, ami allitolag ot azonositja. Csakhogy nem lehet az elso szamjegyet kivenni, hogy 5-os vagy 1-es-e, igy hat szombaton Kanizsara bementem a MAV vezenyletre megkerdezni. Megtagadtak, mondva, hogy ez szakmai titok, nincs joguk kiadni. Harom ur volt bent a vezenyleten akkor eppen, abbol ketto kofogastalan stilusban beszelt velem, de volt egy kis mitugralsz orgeur, aki azt hidte hogy o az Isten. Ossze vissza magyarazot, hogy nekem nincs jogom a vezeto jegyvizsgalot becsmerelni, mert ha en nyujtom az otszaz Ft-ot, akkor mit tegyen a jegyvizsgalo, stb.. De epp ez a lenyeg, hogy en NEM nyujtottam semmit, szegeny kis hulye ezt mar nem ertette meg (marmint az oregur Nagykanizsan). A dolog kikerekedese meg az, hogy amikor 16:08 korul szemelyvonatra szalltam Gyekenyes fele Nagykanizsan, akkor latom, hogy az oregur cipel 2 db tablat es annak keretjet, amit a szemely oldalara kene akasztania, Dombovar vagy Gyekenyes felirattal. Az oregur megprobalja feltenni a vonat hatso kocsijanak egyik oldalara, de nem nyilik az a valami, ami megfogja majd a tablat, igy megragad egy maroknyi nagysagu bazaltot, utni kezdi vele, de az nem mozdul. Erre karomkodik egyet, majd a tablatak egy oszlopnak tamasztja es elmegy, errol a vonatrol reszerol ennyit. Az mar persze szegenykemnek nem jut eszebe, hogy a vonat hatso kocsijanak van masik oldala is, oda is valo tabla, ill. van elso kocsija is, amire ket tabla ugyszinten valo. Ez szombaton Nagykanizsan kimaradt, de az illeto megkapja a fizeteset a MAV-tol, magyarul atvitt ertelemben az allamtol, tehat az en adombol is. A pofaja nagy, de esze semmi, es ilyen oktat engem a MAV-os jogszabalyokrol. Biztosan sokat ert hozza, amikor meg a sajat feladatkoret sem tudja ellatni, csak hat ezert SAJNOS nem vagjak ki, mert elneznek felette... Az illeto modorarol es indulatos ovon alluli beszollasairol mar ne is beszeljunk. Szamara a MAV minden dolgozoja szent es fedhetetlen, meg a korrupt kalauz is!
Na tehat: (es most kerdezem elsosorban Ando Gergo Urat itt a listan, de barki velemenyet varom)
1.: Ki lehet-e ebbol az ostoba es abszoluta nem utasbarat MAV-bol berni barmilyen elnezest es/vagy dontetlent az mi javunkra? (Legszivesebben persze porig alaznam a MAV-ot, nem a kalauzt es nem is a tablafelrako oregurat, hanem a MAV-ot, hogy milyen ostoban banik a Maestrallal es annak minden utasaval, hogy mit meg nem enged maganak, stb., de erre nyilvan semmi eselyem nincs, nekem van mas dolgom is.) Szoval dontetlen vagy nyereseg, de semmikeppen nem veszteseg, azaz en egy vasat sem akarok fizetni, es testverem sem. Nem az osszeg miatt, hanem elvi okok miatt! A MAV nem tudja, hogy mit engedhet meg maganak, az utast semmibe veszi es atnez rajta. Ez nem mehet minden hatarokon tul!
2.: Ha a MAV-val nem sikerul kozos nevezore jutni (nyilvan igy lesz, hisz uninteligens profitorientalt ceg, kozben szolgaltatasi szinvonala a beka feneke alatt), akkor milyen felettes szervezet(ek) vannak, hova es kikhez, mikhez fordulhatunk? Mert azert lassuk be, vicces lenne, ha az idoben haza akarok jutni c. dolog miatt 2 hetet ulnom kene, mert a tet (most meg csak 6500 Ft) noni fog, mivel en es tesom sem fizetunk. Vagy ha igen, akkor a MAV-tol 3-szor annyit varok el erkolcsi karkent es a raforditott ido miatt, stb..
Mi a legjobb ut ilyenkor Listatagok? Erre varom a valaszt! Es mindezt azert (nem is leginkabb a penzert, hanem) mert TISZTESSEGES SZOLGALTATO VASUTAT AKAROK, AKIK AZ UTAS ERDEKEIT IS NEZIK, ES VAGY TORLIK A VONATOT VAGY MENETRENDSZERUEN KOZLEKEDTETIK! A jovo nem amostani hozzaallasban van, hanem abban, hogy utas es fuvarozobarat vasutja legyen Magyaro.-nak. Ha a MAV ezt igy folytatja, sajat szennyebe fog belefullanni, es ezert nagy kar lenne! A kaller is leszivathatja a magunkfajta MAV altal megszivatott utast, de az ilyen utas nem fog vonatra szallni ismet, vagy csak ha nagyon muszaly. Csokken a szemelyszallitas merteke tovabb es rohamosan, kevesebb kaller kell, lehet, hogy a kovetkezo epp o lesz, akit lapatra tesznek. De o ezt mar nem latja at, mert nincs meg hozza az IQ-ja, csak a szamara 1860 korul eloirt 10 db, mara mar tokeletesen elevul MAV-os jogszabalyokban es sajat korrupt enjeben bir gondolkodi. Sajnalatos ez!!!
Ha en lettem volna a kaller azon az IC-n, akkor nem enegedtem volna a magamfajta poruljartat leulni addig, amig mas helyjegyes utas jogosan ul, utanna pedig beultettem volna a sarokba a Maestra-os ugy miatt leszivatott utast, es MAV neveben elnezest kertem volna tole, nem korrupt modon illegalis helyjeggyel trahtaltam volna demokratikus modon... Ebbol is latszik, hogy o azzal is tiszataban volt, hogy ot ellenorzo ellenor nem lesz a vonaton, hisz akkor kezzel irt helyjegyet nem mert volna kinalni nekunk (pecset nelkul raadasul), mivel Balcsiparton ilyet sehol nem adnak ki, masreszt meg a Balatonboglarig vagy meddig szolo IC potjegyet sem tukmalta volna, de o rajtun es szerencsetlensegunkon (amit a MAV okozott a V63 049-es hulyesege miatt aznap) nyereszkedni akart!!!!
Gratulalok ennek a K.... Istvan VJV. Urnak, a penteki Kanizsa Zala IC jegyvizsgalojanak es kollegajanak is, mindketten nagy emberek es jo szakemberei a MAV-nak! Arccal elore Europaba, hajra MAV!!!
A levelem hosszusagaert elnezet, de ezt ill. duhomet es megrokonyodesemet ennel rovidebben nem allt modomban leirni, sajnalom!
Tisztelettel es minden velemenyt/hozzaszolast varva, egy a Maestral V63 049-es kalvariajara iszonyatosan beragott MAV utas es annak testvere
Számold már meg, hogy a hatvani vonalon hány olyan megálló van, ahol az utsanak nincs semmilyen lehet6ősége megtudni, hogy 10 perc múlva jön még egy vonat! Ha majd nálunk is minden megállóban lesz "leágazás" az optikai kábelről egy monitorhoz, ami kiírja az aktuális helyzetet, akkor majd nem lesz megtévesztő egy tetemesen késő járat, más vonat menetvonalát súroló közlekedése... De addig SZERITEM nem szerencsés...
A MÁV "ügyfélszolgálat" panaszvizsgálatra momentán nem alkalmas. Legfeljebb arra jók, hogy megállapítsák, tényleg-e a tényleg. Ez esetben még azt SEM állapították meg, hogy korábban menesztés történt-e, vagy késés. Erről a MÁV SZÜ Ügyfélszolgálat HIVATALOSAN nem tájékoztatott. A pályavasút levele "technikai hiba" azt nekem meg sem lett volna szabad kapnom...
Az utalásod arra, hogy kiket nem lenne szabad a MÁV-nál alkalmazni nem értem. Mire gondolsz pontosan? A te logikád szerint a mai MÁV dolgozók túlnyomó többségét nem lenne szabad alkalmazni. Így érted? Mert "történeteket kreálni" azt tudtok, de szolgáltatni... Hát szolgáltatni meg nem...
MÁS!
Tisztelt Hódi úr!
A "gyorsabb ügyintézés" reményében miért is nem a MÁV Rt küldte meg a társvasútnak az adatokat? Miért az ÖBB-vel akarja elvégeztetni a "piszkos munkát"? Nem mennek tán az idegen nyelvek Önöknek?
Továbbá: aligha elvárható az utasoktól, hogy az Elvira adatbázis "eldugott" linkeit is átnézzék utazásuk előtt. Ahogy Ön is tudja a MÁV is "kétlaki" módon áll a "csatlakozásra nem vár" jelekkel: attól az IP vonatok esetében IS eltér... Akkor miért nem következetesek e téren?
Különben SEM a horvát, SEM az osztrák, SEM a német program nem vette át az Elvira adatbázis "nemzeti sajátosságát", így lényegében az utasok megtévesztése történik...
Első olvasásra fel sem tűnt, de igen súlyos ferdítés van a levelében, aminek több tanulsága is van.
Az alábbi mondat a MÁV állitásában nem igaz:
"Eugen T. Úr által 2005. július 06-án igénybevett EC 53 számú Goldoni nemzetközi vonat 12 perc késéssel érkezett meg a Horvát Vasutak vonaláról."
Az EC 53-as vonat hajszál pontosan érkezett Gyékényesbe, ezt abbol is lehetett látni, hogy ott csupán 3 perc különbség van az IC 982 bécsi vonat csatlakozására, és ez a vonat benn állt az állomáson, majd pedig 3 perccel késöbb elindult Nagykanizsa felé. Ha az EC53-as 12 percet késett volna, akkor nem láthatta volna T. úr az IC 982-t Gyékényesen!
Azt eddig is tudtam, hogy a MÁV Rt-nél szemrebbenés nélkül hamisítják a menetrendszerűségi adatokat. Eddig azt hittem csak a "pontosság irányába"... De hogy már "rendes" vonatokból is késetett csinálnak! Elképesztő... Mivé lett ez a magyar vasút...
Az viszont igaz, hogy az EC 53-t Gyékényesröl 10 perc késéssel engedték tovább - azaz nem a Horvát vasutak hanem a MÁV! (Ugyan miért? - az EC53-ra nem vonatkoznak ugyanazok a EC szabályok mint az IC 982-re, amelyik nem várta meg a csatlakozást Nagykanizsán?) A csatlakozás elmulasztásáért tehát egyöntetüen a MÁV a felelös, mert akár az ELVIRA akár az osztrák, német ill. horvát menetrendek szerint is a két vonat két helyen találkozik (Gyékényesen ill Nagykanizsán) az utobbi helyen menetrendezserint majdnem 10 perc áll a rendelkezésre az átszállásra és ez nem lett betartva. Ráadásul az osztrák álláspont szerint az EC vonatoknak esetében garantálni kell 15 percen belül a csatlakozást, azaz meg kell várni a késö vonatot, amennyiben a késés nem több 15 percnél - ezt a szabályt a MÁV miért nem követi?
Felmerül, hogy a MÁV Rt visszaél az erőfölényével! Hiszen miről is van szó? Egyrészt nem alkalmazza a nemzetközi egyezményben általa is elfogadott elvet az EuroCity vonatok csatlakozásával kapcsolatban, másrészt meg fizikailag kivitelezhetetlen átszállási lehetőségeket ad meg. Hiszen nem csak a "csatlakozásra nem vár" jelölés nemzetközi meghírdetése kétséges, de az a tény, hogy a 3 perces "csatlakozási idő alatt" az utast "útlevél és vámvizsgálat" miatt le sem engedik a vonatról azt jelenti, hogy a MÁV Rt és társvasútjai olyan szolgáltatást hirdettek meg, amely igénybevétele fizikai képtelenség, ennek ellenére e szolgáltatást értékesítik. Ez akár bűncselekmény gyanújtát is felvetheti ilyen megközelítésben...
Lassan visszasírom Ukrajnát, a 100%-ban számítógépes jegykiadásával, vonalkódos (!) jegyeivel... Az élen járó iráni, vagy észak-koreai vasútak színvonalának elérésére sem látok semmiféle reményt, miközben a mienkhez képest még a román, koszóvói, vagy éppen albán vonatok, vasutak is magasabb színvonalat teljesítenek...
Arról már volt szó, hogy milyen ez a kocsi, az meg megtalálhtaó a Coca-Cola honlapján, hogy melyik napokon közlekedik, De még senki sem írt arról, hogy honnan hová közlekedik. Tud erről valaki valamilyen infót?
És ha egy igazi BDVmot-fan írta volna ki a motorvonattendert: "Itt a teljes dokumentáció, ki mennyiért gyártana nekünk ebből 30+30 darabot?" Máris nem lett volna a műszaki tartalommal, tényleg csak az adott ár számított volna :-))).
Civilként a legrosszabb állapotú szergejeket is megcsodálom, más kérdés, ha naponta kéne dolgoznom velük... A mozdonyvezetők is megérdemlik a komfortosabb munkahelyet; akármilyen szupi kis gépen dolgoznak is egyébként ;)
Szombaton az EC174-en indulás előtt 5 perccel megjelent egy cigifüsttől messzire büzlő figura és mindent telespriccelt a WC-kben használatos illatosítóval (az utasokra is egyenesen rá)...
De akkor a páros vonatokat is át kéne oda tenni, mármint a Nyugatiba, aztán meg nincs berendezés a kocsik tisztitására a Nyugatiban, ezért akkor í szerelvényeket állandóan át kéne vinni a Keletibe.
Ha valaki nagyonsokat késő vonatot szeretne fotózni, menjen kora hajnalban a Keletibe: a szombat este Burgasból induló közv. kocsikkal Bp.-re közlekedő vonat ma, 21:15-kor jött el Lőkösházáról. Keletibe majd kb. +29 óra késéssel fog érkezni.
http://www.google.com/url?sa=t&ct=res&cd=1&url=http%3A//logisztika.mavinformatika.hu/pr/vasutas_hirlap/vh0421.htm&ei=rsD3Qrq7OZjuwQHCuNmODg - ezt a linket leltem, de sajnos, már nem él. De tudod, hogy miben kell keresned! Viszont itt a tárolt: http://64.233.183.104/search?q=cache:0DPfkU_YV7YJ:logisztika.mavinformatika.hu/pr/vasutas_hirlap/vh0421.htm+%C5%91+%22bet%C5%B1+a+legnehezebb%22&hl=en
Régi látvány fogadott 15:15-kor az IC603-as igaz +7-8 körül átrobogva látni Zuglóban. Negyedórával korábban 5 km/h-val "robogott" Pestszentlőrinc felé. Ki tudja, mi volt a lassúság oka arrafelé?
Egyszerübb lenne ha a Nyugatiba mennének... amennyit kavarognak a városban, annyi idő alatta gyalog átérni a Nyugatiból a Keletibe, ha valaki nagyon oda akarna érkezni...
Elkezdődött a 120-ason a Tápiószecső-Nagykáta szakasz felújítása, a MÁV oldalán ott a vágányzári menetrend. A páratlan nyíregyi IC-k visszatértek régi helyükre, azaz a 100(a)-sra, Szolnok-Cegléd-Köki-Városligeti delta-Rákosrendező-Körvasút-Kőbánya felső-Keleti útvonalon járnak mától bő 1 hónapig tán. Régi látvány fogadott 15:15-kor az IC603-as igaz +7-8 körül átrobogva látni Zuglóban.
Kicsit OFF: Volt egy nagyon jó cikk a MÁVos neon feliratokról. Egy ürgét mutattak be, aki ezekkel foglalkozott, szinte már egyedüliként. Aki bescannelte, vagy elmentette (Mattil esetleg??) kérem szépen küldje el. Fontos - hát persze, hogy az, ez relatív, de tényleg hasznát vennénk.
Ezt nem tudom. de rajtam kivul meg szerintem nem sokan. Vannak sejteseim, pl. ugyan azt a kocsiparkot inditjak vissza ami mas kesve jott, szoval korforgas.
En csak ehhez annyit tudok hozzafuzni, hogy remelem a sajto/media majd ilyen lelkesedessel-vehemenciaval packazza majd azokat akik az en jogaimat => "szellemi termekemet" loptak el es sertettek meg.
Bátor kijelentés? Szerintem Magyarországnak SZÜKSÉGE VAN a vasútra. Gondolj csak Záhonyra, ahol a mai napig igen jelentős teherforgalom van. De a személyszállítás is olyan szükséges dolog, amiről hiába próbálja a MÁV leszoktatni az embereket. Gondolj csak a hajnali és esti zsúfoltságra, vagy a tömött Szeged-Budapest gyorsvonatokra (lehet, hogy máshol is tömeg van, de csak ezt ismerem, ezért ezt hoztam fel példának).
Tehát adott egy jelentős áru- és személyforgalom, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra átterelni a közútra. Ha egy gigantikus csőd során a MÁV mint vállalat összeomlana, egy átmeneti időszak után úgyis VALAMI szerveződne a helyére. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy ilyen esetet abban a pillanatban kihasználna egy külföldi befektető, kihasználva a liberalizált vasúti szállítást.
Akárki kezdené újra, mozdonyvezetőre szüksége lenne. Mivel ez még mindig az a szakma, amit hosszú tanulóidőszak előz meg, utcáról nem tud felvenni senkit. És kik lennének a legjobban szem előtt? Természetesen a volt MÁV mozdonyvezetői.
Tehát erre alapoztam a bátorságomat. Persze hülye nem vagyok. Biztos alapos "racionalizálás" után szerveződne újra a vasút, aminek lennének áldozatai bőven. Valószínűleg sokan kerülnének utcára, és lennének mozdonyvezetők is köztük. De mivel létszámleépítés címén eddig még nem küldtek el mozdonyvezetőt a MÁV-tól, reméljük, hogy ez továbbra is így marad.
"Ez utóbbiról engem, de szerintem egyetlen mozdonyvezetőt sem kérdeztek meg, hogs szerintünk melyik lenne a legmegfelekőbb, legideálisabb, legcélravezetőbb, és még foltathatnám, ki-ki vonja le a konzekvenciát!"
Konzekvencia levonva.
Drága Vezér Úr!
Ön szerint melyik lenne a legmegfelelőbb, legideálisabb (!), legcélravezetőbb? A járművek műszaki leírása ismert. Itt a hely, az idő és a lehetőség véleményt nyilvánítani!
Óóóó, de ismerős helyek :) Kelet-Németországban nekem is hasonló érzéseim voltak, döbbenetes volt látni az egykori hatalmas, ma pusztuló infrastruktúrát...
egy kis képbeszámoló az elveszett sínek és az ütemes közlekedés világából: Kelet-Németország és Nyugat-Csehország (augusztusi utazások): www.wlab.fw.hu
Elkészült a teljes anyag a vasúti hídtúra keretében a Sajó folyóról.
Ezzel idénre egyenlőre abba hagyom a hidazást, hogy jövőre mégnagyobb lendületet vegyek a Rába-Sió-Kapos-Zala, és a még kimaradt 1-2 érdekes hidas folyók bejárásához.
Persze azért még 1-2 hidbejárást idén is megcsinálok (Biatorbágy, Érd...stb), de ez már nem a folyók felett vezet át, valamint ott lesz még a hidas könyvhöz bedolgozási célból képek készítése a Budapesti Ig. területén lévő hídállományról.
Az sem biztos, hogy egyáltalán gőzmozdonyokról van-e szó.
A körvasútról is látszik, amint az Egyesült Gyógyszergyár mellett a 120 kV-s távvezeték bemegy a föld alá. Valószínűleg alállomás van odalenn, a gonosz által őrzött 1047-esek számára - de nem lehetetlen, hogy a V 60 004 - 053 lakik odalent.
" Szegeden építettek / építenek-e valamit a kézi állítású, nem létező biztosítóberendezés helyére ?"
Mi nem létezik?Változtattak SgRendező páros végi főjelzői és az útsorompók közötti függésen,I. és II.Személyen "kijárati" irányban a jelfeladást kiépítették.
Erre korrekt választ ottani tapasztalat hiányában nem lehet adni. Mi sem tudjuk naponta, miért csúszik el a Goldoni Zágrábig vagy a Pannónia, illetve a leggyakrabban emlegetett Báthory.
Pénteken a Hasek 16:15 körül "száguldott el" Rákospalotánál, tehát az legalább 90-nel érkezett. Emiatt a 2336-ost megfogták Istvántelken, így +10 lett belőle Felsőgödig.Utána rögtön jött az Amicus. 2226-ra meg Felsögödön +25-öt mondtak. De az már független a Hasektől.
"Ha a három perccel korábbi vonat engem képes volt megtéveszteni, akkor mindenki mást is!"
Valóban,ezért viszont kár nem érhette őket,mert az eredeti menetvonalú vonat ,amivel szándékoztak utazni az ezek után közlekedett.Akik meg felszálltak rá hamarabb érhettek a céljukhoz.
Valóban érdemes lenne önreviziót tartanod,hogy a tények ismerete nélkül kreáltál egy történetet és az nem fedi a valóságot.Ilyen munkavállalója remélem,hogy nem lesz az SzÜ-nek (sem)!
Figyelj, ha valaki vesz valamit, először is eldönti, hogy mire kell. (Már ha nincs monopólium.) Ezek után jó esetben megkérdezi a gyártókat és azokat, akik már használták, hogy mondjanak már neki valamit, mit tud ez. Ezek után objektív módon értékel (pontoz, rangsorol, de nem hasra üt stb.), hogy a sok termék összemérhető legyen egymással. Ezek után megveszi a győztes terméket. Ha a villanydezső nem felel meg annak, amit a Máv akar, akkor nem olyat fog venni. Ilyen alapon vehetnénk 1000 dezsőt/uzsgyit/Bz-t stb., és járhatna az mindenfelé. Nem baj, ha Fradiban elfogy az alkatrész, egy Sv-Bz-vel hozunk át Székesfehérvárról! :)
> Mikor Nyugatról megvettük azt a sárga/piros elejű Intercity-t (Nem tom a nevét sajna) számos esetben igensok probléma volt vele.
Ha a BV motorvonatokra gondolsz (mást nem ismerek), azok itthon készültek. Igaz kerültek bele ABB-cuccok, de a gond nem azokkal van tudtommal.
> Alkatrészvásárlás: az új Siemens villamosok esetén MEG KELL VENNÜNK az összes hozzájuk tartozó speciális cuccokat, és a szervizelése sem lesz olyan egyszerű mint mondjuk a GANZ-okénak. Hasonló a helyzet itt is.
Sajnos a Ganz-gyártmányú cuccok sem leányálmok alkatrészileg.
> Elsőre jó hogy olcsóbb de idővel hidd el az lenne a legolcsóbb ha a mi puritán technikánkkal legyártanánk aztán ha valami nem stimmel akkor ott az acélkalapács meg a hegesztőpálca azt javítunk rajta,
Ilyen ma már nincs. Itthon sem. Ne nézd le ennyire a hazai ipar képességeit. Vannak akik képesek világszínvonalon termelni. Nincs már COCOM-lista sem. Egy hajtás nélküli személykocsiban is rengeteg az olyan cucc, amelyet nem lehet acélkalapáccsal gondozni. Kérdezd pl. scsabit erről.
> ezeken a modern csodákon csak a külföldi szakemberek fognak tudni javítani a saját softwer programukkal, és nem lesz olcsó
Lásd eggyel följebb. Ne akarjuk feltalálni a kanálban a mélyedést. Az pedig, hogy mi az olcsóbb, megint ne feszegessük.
Én hirtelen az Uzsgyi-ra gondolam, ami egyébként teljes mértékben kielégíteni a topictársunk által támasztott követelményeket, igaz, az IC-követelményeit még csak nem is ugatja. :-(
Jól mondod, ahány tipus annyiszor kell megvenni a technológiát. Hamár VEttünk Siemes desirt vegyünk villamosított Siemens Desiro-t és akkor egyfajta eszközzel javíthatjuk. Nem ez a normális felfogás? Csakhát itt annyi pénze van mindenkinek hogy abban úszkálunk, inkább 20 féle tipust veszünk minthogy egyféle legyen
Mikor Nyugatról megvettük azt a sárga/piros elejű Intercity-t (Nem tom a nevét sajna) számos esetben igensok probléma volt vele. (állítólag az ottani Észak-európai időjárási és egyéb körülményekre tervezték, nem a magyar 40 fokra meg jószar vágányokra)
Khmmm. Az nem nyugati, hanem magyar! Mivel 3 db készült belöle, és a gyártója sem létezik már, így a problémák borítékolhatóak.
...hasonló példa a Volvó busz, melyek újabb szériáit át kellett tervezni ha nem akarták volna évente cserélgetni a lengéscsillapítót bennük a szar magyar utak miatt. Szóval szerintem egy magyar vonat azért csak - csak magyar emberekre lett volna tervezve.
Nem inkább az utakat kellett volna megcsinálni normálisan? Csak úgy bátortalan felvetés szintjén. Az út nem azért sz@r mert magyar, hanem mert b@sznak megcsinálni.
Alkatrészvásárlás: az új Siemens villamosok esetén MEG KELL VENNÜNK az összes hozzájuk tartozó speciális cuccokat, és a szervizelése sem lesz olyan egyszerű mint mondjuk a GANZ-okénak. Hasonló a helyzet itt is.
Igenis, vegyék meg a legmodernebb technológiát! Nem nyávogni kell, hogy jaj, milyen nehéz, drága, stb. lesz a javítás, hanem megoldani. Erre vannak a mérnökök. Feletsük már el a nagykalapács-alapú javítási technológiát. Már a hannoverieket sem így javítják.
> Ebből nekem az jön ki, hogy az irodában fingás a jelentős többség számára fontosabb, mint a szerződött tevékenység. A fingás felfogható dolog, a szerződött tevékenység nem.
Erről Parkinson törvénye jut eszembe, abból is az atomerőmű és a biciklitároló költségvetési vitájának időszükséglete.
Meg ezsembe jutott más, közelmúltbeli tv-vita és az ő megítélése. Illetve a "klasszikus" Kennedy-Nixon tv-vita: akik rádión hallgatták azokszerint Nixon beszélt jobban, a tv-nézők szerint Kennedy volt a meggyőzőbb - ugyanazon vitában.
Ennyi hülyeséget egy hozzászólásban... Jó, szóval nem lehet sufni-tuningolni az újat, ez a gond? Hát, én a magam részéről nem is akarom, hogy sufni-tuningolják azt, amit még javítani is lehet.
Másrészt az a szép, sárga orrú InterCity nem nyugati. Illetve, van egy fél ország, amitől nyugatra épült, de az a fél is csak egy Kelet-magyarország.
Köszönettel vettük a MÁV Rt. részére megküldött megkeresését. A levelében foglaltakat kivizsgáltuk, mellyel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:
Eugen T. Úr által 2005. július 06-án igénybevett EC 53 számú Goldoni nemzetközi vonat 12 perc késéssel érkezett meg a Horvát Vasutak vonaláról. Társaságunk elektronikus utastájékoztató rendszere (ELVIRA), a Hivatalos Menetrendkönyvünknek megfelelően jelzi, hogy az IC 982 számú vonatunk csatlakozásra nem vár. Erről meggyőződhet, ha a viszonylat által felkínált alternatívákból a 3-as számot választja, majd a vonat számára kattint. A fentiek alapján megállapítható, hogy a MÁV-ot semmilyen felelősség nem terheli az ügyben. A kedves utasunkat arról tájékoztatjuk, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében kártérítési kérelmével forduljon a Horvát Vasutakhoz a következő címre: SERVICE DE CONTROLE DES RECEPTTES HZ, 41000 Zagreb Kuslanova 2. Panaszát benyújthatja az Osztrák Vasúttársaságnak is, mely közvetíti az igényét a Horvát Vasutak irányába.
Mikor Nyugatról megvettük azt a sárga/piros elejű Intercity-t (Nem tom a nevét sajna) számos esetben igensok probléma volt vele. (állítólag az ottani Észak-európai időjárási és egyéb körülményekre tervezték, nem a magyar 40 fokra meg jószar vágányokra)...hasonló példa a Volvó busz, melyek újabb szériáit át kellett tervezni ha nem akarták volna évente cserélgetni a lengéscsillapítót bennük a szar magyar utak miatt. Szóval szerintem egy magyar vonat azért csak - csak magyar emberekre lett volna tervezve.
2.)
Alkatrészvásárlás: az új Siemens villamosok esetén MEG KELL VENNÜNK az összes hozzájuk tartozó speciális cuccokat, és a szervizelése sem lesz olyan egyszerű mint mondjuk a GANZ-okénak. Hasonló a helyzet itt is. Vagy nézd meg a Volánt...Ahány vonal annyiféle járműtipus, szívják is a fogukat az alkatrészbeszerzők...Ha egyféle lenne mennyivel könnyebb lenne minden.
Elsőre jó hogy olcsóbb de idővel hidd el az lenne a legolcsóbb ha a mi puritán technikánkkal legyártanánk aztán ha valami nem stimmel akkor ott az acélkalapács meg a hegesztőpálca azt javítunk rajta, ezeken a modern csodákon csak a külföldi szakemberek fognak tudni javítani a saját softwer programukkal, és nem lesz olcsó.
3.)
A Szeged felé közlekedő BDVmot-os ülések nagyon kényelmesek. Nem tudom mi a különbség a Váci vonalon közlekedőkénél, de a Szegedivel elégedett vagyok. (Mikor lesz minden szegedi vonalon BDV)
Elmegyek a benzinkútra a TDI-vel, és tankolok bele benzint, majd felfújom a gumikat benzinnel, és ez után kezet mosok benzinben. Amikor fizettem, iszom egy kis benzint az automatából, mert eddíg fel se tűnt, hogy a benzinkúton mást is lehet kapni.
1. A MÁV Rt. döntött az Árufuvarozási Üzletág önálló társaságba történő szervezéséről. A reprezentatív szakszervezetek számára megküldte az ezzel kapcsolatos koncepcióját a munkáltató. A szakszervezeteket első ízben augusztus 11-én tájékoztatják a változás lényegéről, de azért a meghívó utolsó mondata önmagáért beszél: Felhívom szíves figyelmét, hogy a foglalkoztatáspolitikai kérdések (a kiszervezéssel érintett munkavállalói létszám, a munkavállalók bérezése stb.) nem képezik ennek a tájékoztatónak a tárgyát. A cég neve: MÁV Cargo Rt, melynek 2006. január 1-től tervezik a működését.
:3-(
www.mosz-bp.hu/forum
Van üres státusom, küldheted a jelentkezőket. Mindössze két év bárhol eltöltött szakmai gyakorlatot kérek, és természetesen legalább megfelelő személyzeti minősítést. Angol vagy német nyelvtudás előnyt jelent. (Persze előbb a gazdasági igazgatóval is meg kell beszélni, mert az üres státus nincs bérrel lefedve.)
> Azt szeretném tudni tőletek/vagy valaki illetékestől hogy miért nem lehet a VÁC - Szob vonalon közlekedő motorvonatokhoz hasonló magyar gyártmányú motorvonatokat gyártani (mondjuk Dunakeszin)
Mert az azt gyártó gyár helyén ma sok minden mást találsz.
Mert jóval drágább lenne a mi igényeinkre egy teljesen új típust (mert az azóta eltelt idő miatt az lenne) kifejleszteni és gyártani.
> Nem volna-e olcsóbb ha magyarok gyártanák, magyar alkatrészből, magyar munkaerővel?
A magyar minkaerőt és magyar alkatrészeket mindkét versenyben maradt szállító ígéri, ha eltérő mértékben is.
> (Mivel viszonylag szabványosak az alkatrészek, csavarok stb..így nem kellene megvásárolni a speciális eszközöket sem (amit a Siemens vagy Stadler motorvonatokhoz meg kellene venni..)
Ez így nem értelmezhető. Semmi ilyen különbség nincs.
> Legalább normálisan ki lehet látni a lehúzhatós-ablakokon és kényelmesen el lehet férni benne,
Nem mindenki szereti a lehúzhatós ablakokat sem. A kényelemről pedig annyit, hogy kevés kényelmetlenebb ülést ismerek, mint a BDV-k eredeti üléseit.
A Goldoninak már megint 45 perc késése van. Nem hiszem - bár nem emlékszem, nem ismertem akkor azt az oldalt - hogy a Kvarner kifele is ennyit késett volna.
Nézd meg az Ikarust! A magyar igény ahhoz kevés, hogy eltartson egy vasúti járművek építésével foglalkozó céget/ipart/gyárt, mert nem tud érte annyit fizetni, hogy azt megérje legyártani! Illetve tud, de akkor az meg sz*r lesz, lásd Ikarus 405, 412. Ha a nyugaton már jópár éve működő cégeket célozzák meg, könnyebben sikert érnek el, mert nekik ez egy új piac, nekünk meg az ott jól bevált technika. És mivel nekik ez itt új, ezért lehet, hogy kicsivel olcsóbban adják, mert hosszútávon (pl. 50 év) megterélül. Sztem ezért megy ekkora balhé most a motorvonatok körül is, mert tülajdonképpen nem csak erről a 30+30 egységről van szó.
Tegnap láttam a Szólás szabadságát... Hát mitmondjak..nagyon jól állunk anyagilag :((
Azt szeretném tudni tőletek/vagy valaki illetékestől hogy miért nem lehet a VÁC - Szob vonalon közlekedő motorvonatokhoz hasonló magyar gyártmányú motorvonatokat gyártani (mondjuk Dunakeszin)
Nem volna-e olcsóbb ha magyarok gyártanák, magyar alkatrészből, magyar munkaerővel? (Mivel viszonylag szabványosak az alkatrészek, csavarok stb..így nem kellene megvásárolni a speciális eszközöket sem (amit a Siemens vagy Stadler motorvonatokhoz meg kellene venni..) És hosszabb távon talán olcsóbb is lenne az üzemeltetés ha nem volna telepakolva annyira elektronikával. Szerintem tökjók azok a váci motorvonatok, induláskor picit ráz néha, dehát ez van... Legalább normálisan ki lehet látni a lehúzhatós-ablakokon és kényelmesen el lehet férni benne, (nem úgy mint ezenek a modern sz@roknál)
Meg hát az újonnan érkezők még készpénznek vennék az ott leírtakat és lehet, hogy barlangtúrákat szerveznének a metróalagútba és amikor felelősségre vonnák Őket, azt mondanák, hogy mi itt leírtuk, hogy ott vannak azok a mozdonyok és csak meg akarták nézni. Talán még alapítványt is létrehoznának a megmentésükre. :-)))))
Az állomások vágányai általában mind foglaltak voltak, de úgy, hogy a tehervonatokat Cegléden, Tatabányán, Nagykátán, sorban megfogták mert sem Rákosrendező, sem Ferencváros nem tudta fogadni őket (beálltak).
Erre gondoltam.
Birtokomban vannak azokból az időkből Szolgálati menetrendkönyveim, melyek pl. 100a vonal amelynek a tartalma a 200 oldalt is meghaladja. Ma egy hét alatt nem fut be annyi vonat a Fradiba mint abban az időben egy nap alatt, és akkor nem beszéltem Rákosrendezől.
Nem munkahozzáállásról, munkamorálról írtam, kérlek olvasd el a többit is.
Mindenféleképp a kerékesztergánál fogják helyreállítani a vágánykapcsolatot, mert a benzinkutat nem bonthatják le, mivel a földalatt tárolt és néha beindított Nohabok a besüllyesztett tartályokból kapják az üzemanyagot, melyet a benzinkút biztosít.
Teljesen mindegy hogy milyen lesz a színe, csak legyen már. Azt se bánnám, ha a képen levő jönne, még a vasúttársaság emblémája is maradhat, hátha az attól olyan ott a vasút, amilyen, mit lehet tudni... :-)
> Előreláthatólag szeptember elején áthozzák Keleti alá, > mert a barlangból gombatermesztő pince lesz.
A benzinkutat bontják le, hogy a metróalagút felé helyreállítsák a vágánykapcsolatot, vagy a kerékeszterga melletti liftet újítják fel, hogy le tudják vinni azt az 50 NoHab-ot ?
A 60-as évekre érte el a MÁV a szállitásának a csúcsértékét, akkor a rendezőpályaudvarok teljes egészében full-on voltak, és ráadásul elég korszerütlenek is hozzá.
Egyszerüen a selejtezésre itélt járműveket nem tudták hol tárolni, és így kerültek különböző kis forgalmú, vagy éppen üzemen kivűli helyekre, valahogy meg kellett oldani a tárolásukat, Sau nem létezett mint, bontó, hanem a rendes fütőházi tevékenységét látta el.
Magyarul a különböző helyeken tárolt mozdonyok és egyéb járművek alkatrészbányák voltak.
hogs szerintünk melyik lenne a legmegfelekőbb, legideálisabb, legcélravezetőbb,"
Szerinted a 4-5 ezer mozdonyvezetőt megkérdezve mi lenne az eredmény?
Nagyon kis % az, aki valaha is látott valami hasonlót, nem beszélve arról, hogy üzemi tapasztalatok, pénzügyi, műszaki (üzemeltetési, karbantartási vonzatok) és egyéb háttér egyáltalán sem látható az ilyen megkérdezettek körében.
Sajnos konkértumot nem tudok. Az sem biztos, hogy egyáltalán gőzmozdonyokról van-e szó. De az a valószínű, hogy nem, hanem csak néhány vasúti járműről. Amúgy első kézből hallottam az információkat, olyan embertől, aki ott járt annakidején.
"50db Nohab is el van dugva, le van zsírozva egy bakonyi barlangban"
Előreláthatólag szeptember elején áthozzák Keleti alá, mert a barlangból gombatermesztő pince lesz. Addigra a négyhuszonnégyeseknek helyet kell csinálnom máshol.
Annakidején (talán az 50-es években) vasúti járműveket egy titkos honvédségi bázison. Nem tudom, hogy pontosan milyeneket, és mennyit. De nem tartották őket karban, és egy esedékes szemle után úgy döntöttek, hogy mehetnek a levesbe. De ez már nagyon régen történt, talán a 70-es években.
Már megint csak az, hogy hallottam.
Egyet tessék mondani!
Magyarország a II.Vh-ban is vesztesként került ki a csatatérről. Előírtak bizonyos jóvátételi szállitásokat számára, úgy vontató mint vontatott járművek esetében. Természetesen ezek a gyártások a MÁV rovására történtek.
A háború során rengeteg mozdonyunk megsérült, tönkrement. Tehát a bőség zavarában nem voltunk, hogy csak úgy spontán tároljuk őket.
Magyarország teljes mozdonyadata felvan dolgozva, még az olyanok is amelyek a II. Vh. folyamán valamilyen ok miatt bérelt a MÁV, mert akkor is hiány volt belöluk.
Tényeket akarok hallani, az általad emlitett mozdonyokról
Ha már ennyire Iklad: Ikladon a Juharos nevű dűlőrész (domb) gyomrában NEM 424-esek pihennek (bár utoljára ilyenek jártak arra), hanem a Jugoszláviából 1922. október-december folyamán darabokban visszalopott, majd az Északiban összeszerelt 7 db 601-es. Azért merem ezt most már nyíltan leírni, mert az utolsó érintett 1977-ben elhunyt és az ügyet az utolsó érintett halálától számított 28 évre titkosították még 1923-ban. Holnap vagy holnapután kerül sor a sajtótájékoztatóra, a várható nemzetközi botrány elkerülése érdekében éjjel két órakor. Mindezt egyébként Regionalbahn is megerősítheti.
Ezt Moldova György megírta: Amikor kezdődött a gőzösök leállítása, és a dízelek nagyarányú elterjedése, akkor néhány gőzöst a Vizafogó állomáson elhelyeztek (lezsírozva), tartaléknak. De aztán szépen lassan eltűntek róluk az értékes színesfémek, és utána ők is a kohóban végezték.
Gondolom ez volt az egyik alapja a pletykáknak.
A föld alatti mozdonyokról is hallottam:
Annakidején (talán az 50-es években) vasúti járműveket egy titkos honvédségi bázison. Nem tudom, hogy pontosan milyeneket, és mennyit. De nem tartották őket karban, és egy esedékes szemle után úgy döntöttek, hogy mehetnek a levesbe. De ez már nagyon régen történt, talán a 70-es években.
"Engem speciel nagyon nem érdekel, hogy egy állami vezető vezető veri e a feleségét, esetleg szereti túrkálni az orrát, vagy irodájában fingik e hangosakat, engem az érdekel, hogy amire szegődött/választották azt jól csinálja."
kisséOFF Tegyük hozzá, hogy a bulvárlap-példányszámokat szembeállítva akár mondjuk a "vasúti bulvárral" ( :))) ), kirajzolódik az irodában hangosat fingás iránt érdeklődők aránya. Vegyük hozzá még azokat a tömegeket, akik funkcionális analfabéták, vagy nem azok, de mondjuk a "Blikk" mondatszerkezetei elérhetetlenül bonyolultak számukra.
Ebből nekem az jön ki, hogy az irodában fingás a jelentős többség számára fontosabb, mint a szerződött tevékenység. A fingás felfogható dolog, a szerződött tevékenység nem.
Csakhogy éppen amiatt, mert a belépőszintű user-ek számszerűen túltengenek, vissza is hatnak a történetünk középpontjában lévő user-re. Ígyhát, akármennyire jól is végzi szerződött dolgát, megbukhat egy rosszkor elkövetett fingáson. Mégpedig azáltal, hogy a helyére pályázó, ugyancsak haladó szintű user a történteket a belépőszintű user-eket felhasználva fordítja a megdöntendő, haladó user ellen. Ezt persze a belépőszintű user-ek nem fogják észrevenni, ők csak annyit látnak, hogy a.) tessék, fingott, ki is rúgták - lám-lám, a másik user mennyivel jobb nála (megjegyzem, egészen addig, amíg nem fingja el magát ő is), b.) á, ez a másik is ugyanolyan fingós lesz, mint az elődje.
(Na, el is dugulok, mert ez itt nem a fingós topic, ha ugyan létezik még ilyen. :))) ) kisséON
"A 11 fő fejes mint bevallotta semmit nem ért a vasúthoz, de azért nyelik el a nagy fizetéseket."
Két, rendkívül egyszerűnek tűnő kérdésem volna: 1. Hogyan definiálható az "ért a vasúthoz" kifejezés? 2. Hogyan definiálható a "nagy fizetés" kifejezés?
Tartok tőle, hogy még jópár évig hallani lehet ilyet innen-onnan. Én ugyanezt a dumát legutóbb egy ER2-esen hallottam, valahol Munkács felé menet, ukránul, és konkrét mozdonysorozat(ok) megjelölése nélkül. (Ennyit azért megértettem belőle.)
Istenigazából nem is az a probléma, hogy vannak szuper-hihető maszlagok, hanem az, hogy a "szuper-hihető" és a "szuper-jövedelmező" maszlag metszéspontja miképpen haladjon át éppen rajtam? Ha ez bekövetkezik, semmi nem ment meg a milliárdossá válástól. (És akkor aztán... :) )
Érdekes, amiket írtál, de szerintem a riportelnek ez a dolga, hogy a riportalany gyenge pontjait megkeresse, és az alapján "támadjon".
Amúgy az egész tenderben azt nem értem, hogy a Siemens villany Dezsők miért hullottak ki? Mert ha most nem megfelelőek, akkor minek vettünk eddig is Siemenset?
A Gaállal szemben meg erős ellenszenv van bennem, amióta parádézott itt Bp-Pilis között utazva és mutatva RTL-ben, mert az egy nagy hazugság és mű dolog volt, én 8 év alatt nem ilyen királyi állapotokat tapasztalok a csúcsidőben a vonaton errefelé...
Amúgy meg szerintem sem lesz itt új motorvonat jövőre sem, valakiknek az az érdeke, hogy a Stadler nyerjen, valakiknek meg az, hogy ne, és a Bombi nyerjen, az emeletes Alston, meg a Siemens, még ha akarnék sem nyerhetnének itthon ezekszerint. Gondolom ez a két előbbi cég oszthatott...
A munkádra legyél büszke, ne a munkahelyedre! A mozdonyvezető mindig mozdonyvezető marad, akármit csinálnak a feje felett a főnökök. Ha a MÁV egyszer összeomlik, rád akkor is szükség lesz.
A negyedév legjobb hozzászolása (13158) a Gőzmozdonyokban
Azt a szóbeszédet hallottam, hogy 424-esekből sokat lezsírozva tárolnak háború esetére - Isten őrizz - hazánkban. Logika lenne benne: háború esetén szinte csak a gőzmozdonyok tudnának közlekedni "mindenevők" lévén, mert dieselolaj, elektromos áram biztosan nem lenne hozzáférhető. Mi igaz ebből?
Sv utan 80, 60, aztan Dinnyes 40, utana egeszen Tarnokig van mindenfele. Jobb v. bal vaganyos kozlekedestol fuggoen vegyesen. En bealtason szerint Sv-tol felfele a jobb vaganyos (onnan nezve helytelenes) elonyosebb.
Nagyon bejött ez a riport, a Gaál beéget keményen.
Ez így tulajdonképpen nem igaz! Š Dr. Torgyán.
A riport viszont ismét bizonyította, hogy milyen újságírói módszerekkel lehet a semmiből szenzációt csinálni.
Nem óhajtom Gaál urat védeni, de:
1. Kissé utálatos módszer, ha élőben, előre nem ismert kérdésre adott válasz kifejtése kezdetén, amennyiben a riporter nem az általa várt választ hallja rögtön, azonnal sürget, ezzel több időt használ fel, mintha hagyná a válaszolót beszélni.
2. A FB alelnök véleménye, meg a felügyelő bizottság véleménye két külön dolog. A személyt illetően meg látom ismét magam előtt a három majmot (meg a negyediket, aminek nem fáj a feje).
3. A jogi hátteret egyes szereplők és a "t." műsorvezető miért nem kívánja reflektorfénybe helyezni?
Hiszen így, ha betartod az épp aktuális jogszabályt, az a baj, ha nem, akkor meg az.
4. A referencia keresésénél többször hangoztatott műszaki tartalom nem azonos a csomagolással. Én az Earl Grey teát szívesen megiszom, akár filteres, akár teaszűrős megoldású, a doboz feliratozása és színe viszonylag kevéssé érdekel.
Mindenesetre ez a műsor is arról győzött meg, hogy vannak erők, akik egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy itt villamos motorvonat beszerzés történjen, továbbá arról is egyre inkább meggyőződöm, hogy a Flirttel kapcsolatos, a tisztességtelen győzelem látszatát keltő beállítás árnyékában igen elvtelen, a másik felett győzelemre vinni szándékozó erők munkálkodnak.
Mindegy, a tárgyban legalább a további sajtócikkek nyugodtan ugorhatóvá váltak...
Szerintem a Fridi monnyon le. Egy arrogáns ember, és a riport számomra nem bizonyított be semmit. Sem azt, hogy a MÁV vezetői nem értenek hozzá, sem azt, hogy Fridi egy jól eltalált kérdést fel tudott volna tenni egyáltalán :(
MÁV: fejleszették a telefonos menetjegyrendelést 2005. augusztus 6. FigyelőNet, MTI-Eco
Augusztustól a MÁV telefonos központi ügyfélszolgálatán, a megújult MÁV Direkten keresztül is rendelhetnek InterCity-jegyet az utasok - közölte a társaság az MTI-vel.
Dejó, megint átadták azt, ami már vagy fél éve "működik". Javaslom jövőre a következő címet: Idén is lezajlott a már hagyományosnak tekinthető nyár végi callcenter átadás.
Augusztus elejétől az utasok, Magyarország bármely részéről egy központi számon, helyi tarifával rendelhetik meg InterCity-jegyüket, amely a vasút által meghirdetett állomásokon vehető át.
Aha, megvan a legközelebbi fejlesztés, a jövőre kiadandó sajtótájékoztatóban már külföldről is hívható lesz a callcenter. A jegy természetesen ugyanúgy a meghirdetett állomásokon vehető át, mint most, vagy fél évvel ezelőtt.
A MÁV Rt. tavaly decemberben indította a MÁV Direktet.
A most kibővített szolgáltatás rövidebb várakozási idővel, egyszerűbb menürendszerrel 24 órában áll az utasok rendelkezésére.
A társaság közlése szerint az új rendszer 40 új munkatárs segítségével ad tájékoztatást, angolul is. z új rendszer kialakítása 80 millió forintba került.
Jelenleg az ügyfélszolgálatra érkező hívások száma meghaladja a 150.000-et havonta, ( napi 5000 hívás ) , s ez a szám várhatóan további 60.000-rel nő a fejlesztés eredményeként, s így már napi 7.000 hívást kell majd kezelni.
Psszt, magának elmondom, de nem tőlem hallotta: ló@ fog itt folyni, nem acél (elnézést ha pontatlan az idézet)
Pár napja megpróbáltam igénybevenni a továbbfejlesztett és egyszerűsített szolgáltatást. Az egyszerűsített menürendszerben idegesítően körülményes, feleslegesen hosszú mondatokkal mondták el, milyen gombokat kell megnyomni, hogy helyjegyet rendelhessek, majd a rövidebb várakozási idő alatt több reklámot is végighallgattam a balatonmixről és más elfuserált akciókról. Mikor végre felvették, hamar kiderült, hogy a telefonos kontingens elfogyott. Ami igen alacsony lehet, tekintve, hogy az utasterhelés olyan 25% körül volt a vonaton.
Adok jobb ajánlatot: fejlesztek én nekik ilyen nehézkes és hasznavehetetlen rendszert olcsóbban, mondjuk 60 millióért, aminek a felét felajánlom annak, aki az én ajánlatomat fogadja el a jövő évi fejlesztésre. Kinél kell jelentkezni?
Sok volt a by! Odafele alig volt benne egy-egy bhv, visszafelé talán egy sem volt, sőt, volt olyan is, ami régen ap lehetett, az ülésekből ítélve, rengeteg volt belőle ezen a vonaton, talán 5-6 db is, egymás mögött! Persze az utasok addigra, mire mi felszálltunk, már elfoglalták ezeket a helyeket, nekünk meg maradt a jó öreg Bhv.....
Az IC 817 által továbbított két szarajevói közvetlen kocsin Pécs után általában 1-8 utas szokott fentmaradni. Azt nem tudom, hogy ezek közül hányan belföldi utasok Villányig vagy Magyarbólyig, és hányan lépnek ki, mert férfiasan bevallom, hogy sem én, sem a munkatársaim még nem töltöttünk rajta egyetlen percet sem. (Persze illett volna, csak éppen luxusnak tartom, hogy visszatérési lehetőség hiányában egy teljes szolgálat 90 %-ban magyarbólyi láblógatásből álljon.) Pénteken és vasárnap előfordul 20-30 fő is, mivel jópár külhoni diák tanul Pécsett.
Kb. két hete nincs már vízumkötelezettség Bisznia-Hercegovinába. Ha lejár a szabadságom, akkor 1ik este +nézem majd, hogy ez dobott-e valamennyit az utasszámom.
Ma leutaztam Balatonszemesre vonattal.... Hááát, ha bár nem 12 óráig mentem, azért elég szörnyű az a kupleráj, ami arra van... Odafelé a déliből mentem, 8.00-kor indultam, és egy kis késéssel kb. 11-re meg is érkeztem Szemesre. Szabadisóstónál agyon sokat áldogáltunk, a szemből jövő vonatra várva ( nem is értem, szerintem Siófokig lazán eljuthattunk volna, ott meg van elég vágány a két vonatnak.. ). Utána még volt egy kis állapodás odébb is, egy olasz kocsikkal érkező szerelvényt kellett elengednünk ( talán a Goldoni?... ), az is késett kicsit.Gondolom, ez úgy működik, hogy ha egyszer felborul ott a menetrend, akkor egész napra haza van vágva a forgalom.... Délután 17.00-kor indultunk volna hazafelé, de ott 10 perc késést mondtak rá, 15 perc múlva be is érkezett a vonat. A menetideje a Keleti pu-ig 3 óra körül van....... A teljes vonalra jellemző, ( Székesfehérvártól is ) hogy kegyetlenül lassan mennek azok a vonatok.... Gárdony előtt is volt több km, amin baromi lassan döcögtünk.... ( sajnos nem láttam a lassújelet, hogy mennyivel lehetett menni.).
Miközben a V43-ast igazgatom, majd azon gondolkodom, mit kell tenni nekem mozdonyvezetőnek a "főnök" helyett a mai műsor kapcsán. Nem jut eszembe semmi! Vagy mégis? Na jó! Szégyenlem magam egy kicsit. Helyette? Ki-ki döntse el maga! Szeretem a munkám, igyekszem jól végezni!De sokadmagammal már élvezni nem tudom. Régen még ment. Az ilyen megnyilatkozások azonban nem tesznek jókedvűvé!Még jó, hogy a szilik, csörgők, bz-k,stb. nem hallgatták, nem nézték ezt a műsort. Dolgozni voltak.Termelni. A veszteséget.
Szerintem nem bukott meg, csak nem hagyta, hogy rajta gazdagodjanak meg, és emiatt került mindig konfliktusba. Azaz tisztában volt, hogy egy műsora mennyit hoz a TV kasszájába, és ennek arányában kérte a gázsiját, és nem hagyta, hogy egy jóval kisebb összeggel betömmjék a száját. Persze, a jóval kisebb összeg sem kevés.
Azért elég sok sikeres műsort csinált ahhoz, hogy legyen neki pénze. Persze, most is megkéri a pénzt a szerepléséért, de azért talán nem nyúlja le a kasszát.
Goldonira 100 percet mondtak Kelenföldön, belföldi rész nem jött külön...
Pannónia +15-tel, metn KImre +20-szal, a 851 gyors +30-cal, a többi percre pontos volt, még a 29-esről jövők is.És utas is volt. Érdekes, hogy a siófoki gyors most nem BDmottal jött, mint tavaly többször.
én nem tudom, kinek van igaza a máv tenderben, de a Frikusz borzalmas volt. Ez egy egyoldalú, csúsztatásokkal teli műsor volt. Ismétlem, nem foglalok állást a STad-BOMB témában, de a műsor botrányos volt. Közpénzen! Hiába tépi frikusz a száját hogy a máv szerinte lop, amikor ő is síbolja a pénzeket rendesen. Szerintem szar riporter
azzal tisztában vagyok hogy a halászb. bp déli-győr-szhely-graz útvonalon járt de mivel én körmendi vagyok nekünk a halászb. volt az első nemzetközi vonatunk és ezután jött a venezia . azt is tudom hogy előtte a venezia bucuresti-timisoara-budapest keleti siófok-zagreb-trieste-venezia útvonalon közlekedett expressként
Szerintem a Venezia az utolsó években (2000 óta biztosan) a keletiből indult, romániából legfeljebb csak közvetlen kocsit hozhatott.
Nagyon bejött ez a riport, a Gaál beéget keményen.
A 11 fő fejes mint bevallotta semmit nem ért a vasúthoz, de azért nyelik el a nagy fizetéseket. Igaz a körülöttük dolgozók értenek a vasúthoz, akkor legynek ők a főnökök, ezt a bagázst meg menesszék.
Ebből a vonattenderből nagyon kaphattak a zsebre is, ekkora pénznél pár milliárd nem tétel, és az autópályatendert figyelve, mindent elhinni manapság.
A 63-41 021-023, 037 motorkocsikon kívül már mindegyiket láttam vagy a topic látta üzemképesen, ezt a négyet M41 2202 beszámolójában sem találtam, mi van velük?
"helyjegyköteles vonaton nem szabad kutáyt szálltani."
Benne van most is, de az egész ott kezdődött, (csak, hogy ne kelljen visszaolvasnod!) hogy azokon a vonatokon, amelyekre "Helyjegy váltható" ott mi hogyan van előírva kutyás témában?
Régebben egyértelműen benne volt az üzletszabályzatban, hogy helyjegyköteles vonaton nem szabad kutáyt szálltani. Amúgy meg kutya szálltása esetén lgoikusabb az, hogy aki magával viszi az ebet, az ne váltson helyjegyet. A bicaj elvan a vonat végében, de a Bundit nem célszerű otthagyni egyedül.
Annakidején mi csak Szombathelyen (autóval) mentünk a repülőnapra, de még a helyijárat is versenyképes volt az autóval, mert ráengedték szembejövő sávra, rendőri irányítás mellett, és közelebb állt meg a rendezvény helyszínéhez, mint az autóparkoló.
Van-e köztetek olyan, aki a hazai állomások biztosítóberendezései tárgyában nagyon otthon van ?
Az a baj, hogy az én ismereteim kb. 10 évvel ezelőttiek, az aszerinti állapot szerint azt hiszem minden állomásról, vonalról meg tudom mondani, hogy akkor mi volt, de hogy azóta mi és hol épült, azt sajnos már nem.
Érdekelne például, hogy pl. Nagykanizsán és Szombathelyen már lecserélték-e a fényjelzős mechanikust, vagy Pécsen, Szegeden építettek / építenek-e valamit a kézi állítású, nem létező biztosítóberendezés helyére ?
Az utóbbi 10 év beruházásai között tudok egy nagyon korszerű Hegyeshalomról, egy Veszprémvarsányról, egy vecsési, üllői, monori felújításról / cseréről. Illetve a Győr - Sopron vonalon lévő állomási berendezések kiépítéséről.
Hiteles információkkal szóljatok hozzá e témában, ha lehetne.
Szép lassan, de fogy. Talán el sikerül adni a várt mennyiséget (7db).
Igazándiból, nem a pénz miatt csinálom, hanem nagyon szeretek kamerázni, és már van egy olyan készülékem is, amellyel készített felvételeket ki lehet adni. Nem akarom senki felvételét szidni, de amilyen vasúti VHS kazettákat vettem, annál 3-szor jobb minőségű felvételeket készítek. Tulajdonképpen darabjukon maximum 300Ft haszon van.
Nem volt vészes a buszokkal, odafelé volt egy kisebb dugó +5 percel volt hosszabb a menetidő vissza semmi god nem volt, de a vonat nem keveredik dugóba.....
Szia!
Lehet, hogy jobb lenne, ha te is DVD-n árulnád, mert egyszerűen lehetetlen a honlapodról letölteni az irdatlan fájlokat még szélessávval is! Bár lehet, hogy az is sokat lendítene, ha nem MPEG-ben, hanem valami normális formátumban lenne, mert az MPEG egyrészt sokat ront a minőségen, másrészt ötször nagyobb a kelleténél, így ez nem sokat ér. B
Jövőre a CORVINUS még döcögősebb, de kicsit gyorsabb lesz. Szentlőrinc-Barcs-Gyékényes útvonalon át fog menni. A hevederes pálya szétrázza az utasokat és a kocsikat is, de rövidebb lesz a menetidő.
Jut eszembe: Ez most már igencsak kérdéses, ugyanis Bélavár környékén az eddigi egy 10-es lassújel mellé, bekerült még kettö: egy harmincas és egy negyvenes is.
Valamint Gyékényes elött egy hatvanas. Barcsnál pedig évek óta él egy tízes.
Nem én találtam ki... Van benne azért egy icipici logika: a pénztár (elméletileg) nem tud célzottan az első vagy utolsó 2. oszt. kocsiba helyjegyet adni. Viszont a bringának meg ott kell lennie. De ha te a vonat közepén vagy, bringa meg mondjuk a vonat végén, akkor Te nem tudsz rá felügyelni.
"a kalauz nem biztos, hogy tudomást szerez a helyjegyedről."
Az tökmindegy. Bevétel a MÁV-nak, akár megmutatod, akár nem.
Remélhetőleg, ha elkerül a Venezia, akkor visszajön a Halászbástya. Ne maradjon komoly nemzetközi vonat nélkül ez a vonal. (Két pár EUREGIO azért van.)
Amúgy te már jártál kint Grazban, ha már arrafelé laksz?
Nem lett volna rossz ötlet az alkalmi S-Bahn. Bár a Volán indított céljáratokat is. kíváncsi vagyok, hogy azok hogay boldogultak a dugóval, és mennyire tudták azt rendőri irányítás segítségével legalább részben kikerülni.
Nincs messze a reptér, a központtól nagyjából 4km-re K felé, a 44-es út mellett.
Igen iparvágány is vezet odas természetesen a 145-ös vonalból ágazik ki a MOL és a reptér közös iparvágánya. A különvonat egyébként nem ment be a reptér területére kint állt meg a vasúti átjáró elött.
Nem értem a MÁV miért nem rakott össze két lajosi ingát és szállította volna az utasokat mondjuk fél óránként (annyi idő alatt képes lett volna egy fordát megjárni)....
azzal tisztában vagyok hogy a halászb. bp déli-győr-szhely-graz útvonalon járt de mivel én körmendi vagyok nekünk a halászb. volt az első nemzetközi vonatunk és ezután jött a venezia . azt is tudom hogy előtte a venezia bucuresti-timisoara-budapest keleti siófok-zagreb-trieste-venezia útvonalon közlekedett expressként
"Ha pedig a törvények nem teszik lehetővé a vasútra veszélyes magánterületen lévő fák kivágását, akkor a törvényeken kell változtatni, éspedig az emberi életek védelme érdekében."
Szvsz a Ptk elég pontosan fogalmaz ezügyben, vélem hogy pont az ott meghatározott mellékkötelezettségek miatt nem nagyon foglalkoznak az ilyesmivel. (Gondolom a jogtudó olvtársak majd megfelelően kiegészítenek)
Ha pedig a törvények nem teszik lehetővé a vasútra veszélyes magánterületen lévő fák kivágását, akkor a törvényeken kell változtatni, éspedig az emberi életek védelme érdekében.
Így precíz! Megosztanád velünk, - szegény hírmorzsákból élőkkel - a többi részletet is. Én sajnos csak a leírtakat hallottam a hajnali eseményekről.
Vajon az utasokkal mi lett? Vártak jó sorsukra? Szidták a folyton növő fákat?
Én pedig továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy az a fa, amelyik olyan magas, hogy eléri kidőlése esetén a síneket a vasúti közlekedésre veszélyes! Csak idő kérdése, mikor dől rá a pályára. Lehet, hogy 1 év múlva, lehet, hogy 5 év múlva, vagy 10 év múlva. Ahogy a fa öregszik ez az idő mindig közelebb lesz. Ilyenkor pedig széttárja a vasút a kezét; nahát, ki gondolta volna?
Ha pedig a törvények nem teszik lehetővé a vasútra veszélyes magánterületen lévő fák kivágását, akkor a törvényeken kell változtatni, éspedig az emberi életek védelme érdekében.
Szerintem akkor meg éppen hogy láttalak Szokolyán fotózni, ha a beszúrt képed úgy négy óra körül készült. Én az utolsó kocsiból néztem ki hátrafelé, éppen Paphegyre tartottam a vont. telepre.
Mai utazásom pár kép erejéig (mert a 019-es Nohabról már sok jó képem van, de még az életben nem fotóztam Mk48-ast, sőt, látni is csak kétszer láttam Szilvásváradon, és nagyon szeretem ezt a kis mozdonyt:-))
Tehát:
Mk48 2017 körüljár Királyréten no.1
Mk48 2017 körüljár Királyréten no.2
Mk48 2017 Szokolya-felső megállóhelyre érkezik Kismaros felől
Expresszvonat másodosztályú kocsijába bevihető a kutya, akár van helyjegyed, akár nincs, mivel az Ex nem kötelező ülőhelybiztosítással rendelkező vonat. A kutyára élőállat-jegyet kell váltani.
Úgy tűnik, az osztrák-magyar mozdonyfordulókat nehezebb összerakni hatékonyan. 3 nap alatt Sopronban a következőket láttam: esti IC bécsújhelyről érkező része (5 kocsi) 3 Herkulessel, délután deutschkreutzba menő inga végén plusz egy bérelt GYSEV Taurus, délelőtt bécsújhelyre menő személyvonat (2 kocsi) mindkét végén 1-1 Herkules. Pedig nem is trainspotterkedtem, csak úgy jártamban-keltemben láttam.
"Szeptembertől megszűnik Szemeretelep MH. Hogy áll a ferihegyi peron építése, és mi lesz a Szemeretelepről bejáró utasokkal, akik eddig fizető utasként igénybe vették a (BKV-nál minőségibb) szolgáltatást, pláne, hgy pont szeptembertől jön a kombinált bérlet, ami emelheti az utaslétszámot?"
Szó nincs róla. Az egyetlen dolog ami történik majd a 100-ason a BKSZ-szel összefüggésben, hogy majdnem egész nap fél órás követés Monorig (ha jól emlékszem) 8 pár új vonat segedelmével...
Ma kaptam infot :E hó15.-én mennek átvenni a 10 újdesirót Krenfeldbe(08.15-18-ig).Azt nem mondták ,hogy mikor és hogyan jönnek a gépek.Szóval nem biztos,hogy a gépekkel együtt jönnek haza 18.-án de isten tudja.