Az egynyári gyomok ellen csak a nyár végi szept. eleji telepítés van, mert akkor már alig kelnek ki az életritmusuk miatt. Tavasszal meg nagyon kikelnek az életritmusuk miatt. Nem kell vele foglalkozni. A kelés után két hónapos füvet a kétszikűek ellen gyomirtózhatod, hasonlóan az egyszikűeket is szuperszelektív /puma/ szerrel.
Az öröm, hogy egy év múlva már nem jelennek meg a pázsitban. Persze lehet helyettük más pl. pitypang.
Szóval a tavaszi gyomok miatt nem kell újra telepíteni ősszel a tavaszi füvesítést, de bosszankodni lehet miatta, bár nem érdemes.
Létezik egy DUOTESZT nevű indikátor papír tekercs 5-8 pH között mér vizes talaj oldatot. Gazdaboltok, borászati boltok árulnak.
Itt egy leirás . A lösz meszes de nem terméketlen és 8,5 pH fölé nem megy.
A talaj kalcium karbonát-tartalma is oka lehet a lúgos kémhatásnak,
mert gyengén ez is hidrolizál:
CaCO3 + H2o + CO2 ⇄ Ca (HCO3)2
Ca (HCO3)2 2 H2O ⇄ Ca (OH)2 + 2 H2CO3
A keletkezett kalcium-hidroxid vizes oldatban erősebben disszociál a Ca++- és OH--ionokra, mint a szénsav H+- és CO3---ionokra, így az OH--ionok száma kismértékben nő.
Ezért gyengén lúgosak a meszes talajok, de a pH értékük nem nagyobb 8,5-nél.
Bocs kicsit tudományos!!! de neked ez nem lehet gond.
Köszönöm!Már felrotáltam a talajt van benne még bőven fűcsomó úgyhogy van kihívás de majd beledolgozom utánna.Az egynyári gyomoktól félek el kéne találni vetés idejét.Kap még artist és bactfilt is ennél többet nem tudok tenni.
helló .latom itt mindenki scotts,crop,meg hasonló drágább műtrágyát használtok.tényleg ennyivel jobbak ezek?
én személy szerint először használtam drágábbat de mar egy ideje áttértem egy olcsóbb változatra,ami nem tűnik rosszabbnak mint a drágább.2 havonta szórok és ezzel sincs gond.10-11 euro 25kg.lehet ez is drága ,de nem egy 50 eurós tétel a scottshoz képest.
Nálam a Scotts, vagy most everris Sportsmaster HiN, 2,5 hónapig bírja, akkor szoktam ismételni, de jobb ha két hónap után megy a következő, mert akkor nemigen van visszaesés. Sokszor befolyásolja a gyep állapota is a hatástartamot.
Megnézem majd a cropot is, mert a pétisófélék is 4-6 hétig muzsikálnak.
Ez a pétisó amiben dolomit van és ezért magnézium tartalmú, amit a külföldi gyártású MAS ról nem lehet a legnagyobb jóindulattal sem állítani. Azért pétisó mert ott van a gyár.
Köszönöm, hogy megkeresett észrevételéve, így elmondhatom az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.
A Genezis, Péti Nitrogénművek, ami már nincs is magyar kézben, jelenleg nem gyárt műtrágyát.
Magyar a tulaj Bige Holding és nemcsak a péti gyár az övék.
Nem lehet hozzájutni sem Pétisóhoz, sem Ammonitrárhoz. Egyébként sokan, ez utóbbit is Pétisónak hívják, ami fehér színű műtrágya ( ammónium-nitrát formában). A Pétisó hatóanyaga: MAS, ami annyit jelent: Mész+Ammon+Salétrom. Vagyis Kálcium (Ca), Nitrogén (N), és Kén (S). Nézze meg legyen kedvez az átküldött mellékletben ez van:
,, mészammonsalétromnak is nevezzük, amely rövidítése MAS Ezt Ön küldte át!
Miért ne lehetne hozzájutni? A boltnak nem a pétisó eladás az érdeke. Amikor meg akarta venni a KITE nevű céget a Holding, akkor ne sikerült neki és a KITE - bár szerződése van - de nem árulja a műtrágyáikat, lehet hogy ezeknél is ezért nem kapható.
Mivel a magyar gyártó nem gyárt, ezért a Magyarok rákényszerülnek behozni a külföldi gyártóktól, Romániából, Lengyelországból, Ausztriából stb Hogy miért így van, arra én nem tudok válaszolni.
Ez a legjobb. Miért ne gyártana? Azért hoznak be mindenhonnan mert EU van és szabadpiac.
Egyenlőre örülünk, hogy szezonban bármihez is hozzájutunk.
No ja, és az eget is most kezdik alá támasztani hogy rájuk ne szakadjon ekkor tódítás hallatán.
Amennyiben nem felel meg ez a tájékoztatás, szívesen kicseréljük, 34%-os Ammónium nitrátra, vagy esetleg, ha még van készleten, 25 kg-os kiszerelésű Pétisóra. De nyugodtan használja fel, ez az a Pétisó, amit szeretett volna.
Ez is mészammonsalétrom, de nem Pétisó.
Ez tényleg így van? Fű esetén jobban járok Pétisóval vagy használjam el ezt is nyugodtan?
Annyival jobb a Pétisó hogy van benne magnézium (Mg), az meg a növényi klorofillhoz kell és zöldebb lesz tőle a fű is. Egyébként a nitrogén hatóanyag megegyezik.
Én már csak a hecc kedvéért is kicseréltetném, de egyébként is jobb. Ha már mindegy milyen nitrogén, akkor Ammóniumnitrát 34%-os, de az meg drágább.
Tegnap vettem, illetve szerettem volna venni Pétisót helyette ezt kaptam de már csak itthon figyeltem fel rá..Tudom fűre nem a legajánlottabb, nekem bejön, saját célra..
Köszönöm, hogy megkeresett észrevételéve, így elmondhatom az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.
A Genezis, Péti Nitrogénművek, ami már nincs is magyar kézben, jelenleg nem gyárt műtrágyát. Nem lehet hozzájutni sem Pétisóhoz, sem Ammonitrárhoz. Egyébként sokan, ez utóbbit is Pétisónak hívják, ami fehér színű műtrágya ( ammónium-nitrát formában). A Pétisó hatóanyaga: MAS, ami annyit jelent: Mész+Ammon+Salétrom. Vagyis Kálcium (Ca), Nitrogén (N), és Kén (S). Nézze meg legyen kedvez az átküldött mellékletben ez van:
,, mészammonsalétromnak is nevezzük, amely rövidítése MAS Ezt Ön küldte át!
Mivel a magyar gyártó nem gyárt, ezért a Magyarok rákényszerülnek behozni a külföldi gyártóktól, Romániából, Lengyelországból, Ausztriából stb Hogy miért így van, arra én nem tudok válaszolni.
Egyenlőre örülünk, hogy szezonban bármihez is hozzájutunk.
Amennyiben nem felel meg ez a tájékoztatás, szívesen kicseréljük, 34%-os Ammónium nitrátra, vagy esetleg, ha még van készleten, 25 kg-os kiszerelésű Pétisóra. De nyugodtan használja fel, ez az a Pétisó, amit szeretett volna.
Ez tényleg így van? Fű esetén jobban járok Pétisóval vagy használjam el ezt is nyugodtan?
2 éves gyepszőnyegünket ősszel alaposan kiszellőztettem. Rengeteg száraz szál jött ki, de még maradt is. Olvasom itt a fórumon, hogy gyeptrágyázás (Sportmaster High N) előtt tavasszal is érdemes szellőztetni. Ennek eljött már az ideje? A füvön még nem látni semmi életjelet.
Én a második szellőztetést szept. elején augusztus végén szoktam megejteni. Ekkor indul a fű második növekedési hulláma és a tavaszit nem kell utána olyan erősen végezni, vagy el is maradhat. Amikor később szellőztetsz és a fű már nem lesz szép az ősszel akkor azt tekintheted előre hozott tavaszi szellőztetésnek.
Tavasszal akkor érdemes szellőztetni amikor a fű már indul, hoyg hamar bezöldüljön. Az angolperje hamar indul tavasszal a többi csak így márc végén áprilisban, amikor a talaj már 10 oC körül van. Népileg, amikor a kökény virágzik a természetben, az meg ápr 10 körül jön el.
A kopasz földön, vagyis amikor még nem takarja a gyep a Sportsmaster hamarabb kimerül, mert szét ég vagy sérül, szóval kell neki a mikroklíma. Az őszi Pre winteres felkészítés után jobban indul és sűrűbb tavasszal a fű előbb mehet a Sm. ,
.Egyébként már október elején és november közepén két részletben is gyomírtóztam a területet ugyhogy már a száraz fű nagy része is eltünt a tél folyamán.Biztos,hogy maradt mag de akkor egyenlőre várok még egy hónapot és figyelek amúgy is hideg még a talaj.
Az egynyári perje meg elfekszi és évekig csíraképes, de főleg az őszi, téli, tavaszi hónapokban kel ki. Az új gyepednél ne napi öntözést tervezz hanem ritkábban akkor kiszáradnak a közben kikelő vagy már meglévő egynyári perjék.
Muhar soha nem volt a területen ezért nem kell aggódnom.
A muhar is elfekszik. Van az mindenhol csak kell neki a melegedő talaj, de ezt ha sűrű fűvel meg tudod akadályozni akkor nem jön. Eddig a nyírásoddal nem volt gond ha nem volt muharod még.
Alaptrágyának 15-15-15-ös Genezist vennék ha jó és még megy rá kb 600 kg Pulai alginit.Azért akarom felszántani,hogy utánna egy picit bedolgozzam gereblével a talajba.Ezt a műtrágyát nem tudom,hogy be szokták-e dolgozni vagy csak a tetejére szokták szórni és egyidőben töténik e a vetéssel vagy előtte?
Jó mindkét alaptrágya, de be kell dolgozni őket a talajba a rotálással még a talaj előkészítéskor. A felszínre szórni és a vetőmaggal együtt bemunkálni nem elég. Egyébként ha lehet egy két héttel vetés előtt dolgozd be, akkor a műtrágya sóhatása nem okozhat gondot, bár amikor gyakran megy a kelesztő öntözés akkor nincs ilyen probléma.
Arra számíts azért, hogy az egynyári gyomok a tavaszi talajmunka után erősebben kelhetnek mint a fű.
Senki nem állította hogy a crop jobb mint a scotts.
17000Ft a high n scotts 25kg
8700Ft a crop 40kg.
A scotts kb 2 héttel bírta tovább nekem mint a crop és semmivel nem volt szebb a fű vele.
Mennyi az annyi? A scotts volt rövid vagy a yara crop hosszú hatású?
Nem ismeren a Yara Cropot, mert a gyors hatásúakból a pétisót és társait használom, ált Geneziseket, mert nem porosak, van rajta valami bevonat. Így nekem nincs összehasonlításom, de ki fogom már próbálni.
Szóval nem tudom, térjek-e vissza scottsra, vagy még gyakrabban kéne szórni a hagyományosat, de akkor már árban is ott vagyok, mint a burkoltnál.
Ez lemaradt.
Az éves adag nálam hektáronként nitrogénből pázsiton 200-300 kgN/ha. A kétszáz körüli adag a szabályozottnál elég mert nincs annyi veszteség, a hagyományosból veri a 300kg/ha adagot, hogy ugyan úgy nézzen ki a gyep.
No a másikra kstszer is válaszoltam erre meg egyszer sem de pótolva.
Hát ezt a homokos témát saját gyepemen is tapasztaltam. Tavaly egész évben 23-7-7 croppal szórtam, ősszel adtam neki káliumosat. Nem az összetételre, hanem a kimosódásra akarok kitérni. Minden hónapban szórtam a műtrágyát, mégis ez alatt az egy szezon alatt látványosan leromlott a pázsitom. Megritkult, főleg a gyökérzete lett nagyon gyenge (ezt láttam is, mert elég sokat felszedtem belőle átalákítás végett. Nagyon könnyen feljött, alig 5 cm-es a gyökérzete. Aztán lehet, hogy már csak egynyári perjém van :D) Szóval nem tudom, térjek-e vissza scottsra, vagy még gyakrabban kéne szórni a hagyományosat, de akkor már árban is ott vagyok, mint a burkoltnál.
A begyökerezés mélység csökkenésnek sok oka lehet. a hagyományos műtrágyánál fontos a gyakori kiegyenlített, mert amikor megkapja a fű akkor meg is löki és az erős növekedés miatt gyakrabban kell nyírni. Amikor kevés a nyírás fű növekedéséhez képest akkor sok a levélveszteség és ez csökkenti a gyökér fejlődést. A gyenge gyökér ritkulást is okoz. Amikor homokon elmegy a kálium, mert kimosódik az is gyengíti a gyökeret. Ilyen estekben megbízhatóbb a szabályozott leadású Sportsmaster.
Van neked olyan területed, ahol homokos talajon csak hagyományos műtrágyát használsz? MIlyenek ott a tapasztalatok?
Focipályám van hagyományossal, viszonylag homokos építésű, de talán már írtam is róla. áprilisban indítok hagyományos NPK 15-15-15 400kg/ha adaggal ez kb 60 kg/ hatóanyag. Folyékony műtrágyát kap Nitrosol Extra 3 hetente havonta 30kgN/ha hatóanyaggal. A fű sűrű, bírja az igénybevételt, a gyökér 15-20cm mélyen van. Havonta kap tüskés lyukasztást 15-20cm mélyen attól csakfügg milyen kopott már a tüske. Májusban igaz hogy naponta kell nyírni, de itt a fű 28mm magas lehet és közben a hengerkésesből nem nőhet ki. Június karban tartás, késes szellőztetés, homok szórás, szemcsés műtrágya 8-10-20 NPK. Felülvetés 300kg fűmag, kapuban gyepszőnyeg csere.
Azt hiszem a vége az lesz, hogy felszámolom a mostani füvet, kidobom a talajt is 20 centi mélyen a locsoló csövezésig és hozatok bele normális termőföldet...
Nem hiszem hogy ilyen drasztikus csere kellene. Esetleg fordíts rá több időt mint régen
"Átlagosan a gyepnek elég a NPK 1:04: 05 arány, de homokon nem tartható. A pázsitnak meg káliumból egyébként is nyáron több kell a hőség, télen meg a hideg stressz miatt. "
Szóval homokon ez az arány módosul? Lehet akár 1:1 a nitrogén és kálium aránya éves szinten?
Általában a fű fejlődési fázisaihoz lehet igazítani a tápanyag arányt. Ehhez a talajvizsgálat is segíthet, de anélkül sem lehet nagy hibát elkövetni.
Tavasszal jobban nő a fű mert a maghozó szárakat tartom kordában a nyírással. A nyírástól sűrűsödik a gyep. A növekedéshez kell a nitrogén, az új hajtások gyökér fejlődéséhez a foszfor, a kettő jobb hasznosulásához a kálium. Mehet a SM balanced vagy a Sportsmaster HiNitrogénes is. A nyáron leáll amghozó szárak növekedáése csak a meddő hajtásokkal sűrűsödik a fű vagy leesik a növekedése. Mehet a Sm Balanced, vagy az SM HiN, az utolsó szept elején. Hőség stressz ellen javasolják a Sierrablen Plus- t 15-0-21 arányban. Ebben nincs foszfor mert elvileg már nem sűrűsödik a fű és nincs gyökérfejlődés, - de ebben én nem hiszek,- a hőség az aszály miatt viszont megemeli a káliumot. Ha nincs hervadás tünet akkor nem kell a káli túlsúly, ha meg olyan hely ahol jelentk -ezik pl homokos talajon, - akkor be kell rá rendezkedni a káli túlsúlyossal.
ősszel csökkentjük a nitrogént hogy ne hajtsa túla füvet őszre mert betegség érzékeny lesz vizsont minden elemre szükség van mert ismét növekedésnek indul a fű. szeptemberben még mehet a Sm Balanced. Október novemberben már csokkentett nitrogénes kell viszont kálium túlsúlyos a téli felkészítéshez és hideg stressz ellen. Ilyenkor jó a PreWinter ami nálam 4-5 hónaipg bírta, de jó a Sportsmaster HiKáliumos is bár az 2-3 hónapos és így rövidebb hatású.
Bár nem szorosan a gyep témához kapcsolódik, de érdekelne a véleményetek:
Elkerítenék egy kupac olasznádat, hogy ne terjeszkedjen tovább, illetve inkább úgy mondanám, hogy lekerítenék egy területet, ahol növögethet. Az egy dolog, hogy több barkácsáruházban is azt magyarázzák, hogy 25 centinél mélyebbre nem megy(!!!), de max a tófólia merült fel bennük, mint ötlet - azt meg valahogy haloványnak találom. A 25 centi az inkább 60-70 lenne, ilyen mélységig raknék le valami olyan szegélyt, ami hosszú évek alatt sem rohad szét a földben.
Találtam direkt olyat, hogy: bambusz szegély, de egyrészt irreális az ára (10 méter 26 ezer HUF), másrészt nekem max 3 méternyi kellene.
Gondolkoztam még műanyag hullámlemezen, vagy bármilyen polietilén lemezen kb 2mm-es vastagságban, de fogalmam sincs meddig bírná...
A geotextil semmi a vakondnak szerintem. Rakj le függőlegesen inkább vakondhálót, de minimum 1 méterre. Nálam a 70 cm mèly kerítés betonalap alatt is átjárkálnak lazán. Hátsó szomszédnál -igaz 50 év alatt egyszer-- még a pincében is feljött 3 méternél mélyebben, sőt, talán van az 4 méter is.
Vakond, még mindig. Geotextil jó vakond ellen, függőleges kerítésként? Tudom, ha átmegy alatta, akkor nem, de ha nekimegy visszatartja, vagy átvágja magát rajta?
A Radar Versus az már nem Galation klón, illetve nem az általunk ismert hatóanyagú, mivel ebben klórpirifosz van, mint a Kentaur 5G-ben. Létezik klórpirifosz hatóanyagú Galation is egyébként. Èn sem tudok szerbül, de akitől anno szereztem a Radar Versus-t, az tud szerbül, elolvasta és àllítólag lehet használni fölre szórva, bedolgozás nélkül. Mivel a Kentaur 5G földbe dolgozva --ha jól emlékszem-- két hónapig hat, fűre szórással nincs tapasztalat, így az itteni szakik tanácsára nem mertem fűre szórni a gyerkőc miatt, mert nem tudni, hogy meddig jelent rá veszèlyt. Ősszel a konyhakertbe szórtam hátul egyedül, még mindig látszanak a szemcsék, nem tudom, hogy káros hatóanyag van-e benne még. De az biztos, hogy ott a talajban kivitt mindent, mert ásáskor egy élő lélek sem volt a földben. Azóta vakond se jött. Bár lehet, hogy a tél miatt.
Nagy valószínűséggel ez egy Galition klón. Keress arra itt a fórumon. Tárgyaltunk róla pár éve amikor még lehetett szerezni belőle. A forrásról küldhetnél mailt a címemre.
Na, ma volt az első bevetése az új Honda fűnyírónak. Mit mondjak... ez már gép. Felettébb jól kezelhető, részleteiben ki van találva, öröm vele dolgozni :-)
Kiszórtam a maradék Cropcare-t, aztán utána idén kipróbálom a Scotts műtrágyát, az milyen.
Tavaly sikerült vennem Cropcare-t jó áron, de a bolt címét nem találom sehol. Kerestem többfelé is, sikertelenül. Arra emlékszem, hogy Budapesten az Ady Endre út és az Üllői út között, nem túl messze az Europarktól találtam. Ha valamelyikőtök tudja az utcát vagy a bolt nevét, legyen szíves írja meg.
Tudna nekem valaki segíteni, hogy hogy kell használni Radar versus G (insekticid) nevezetű szert? Mi a használati módja, stb.. Sajnos az interneten nem találtam meg a magyar használati utasítását, de még angolt sem..
Ma mi is beüzemeltük a locsolórendszert, mert már nagyon kellett egy kis víz a gyöpnek. Felszereltünk egy 20 collos szűrőt a régi kicsi helyére, ne kelljen már kéthetente takarítanom a homokot belőle, mert tavaly igencsak untam a dolgot.
Még szenvedek a régi retek partner fűnyíróval, hogy életet leheljek a hajtàsába, azzal akarom megejteni az idei elsö fűnyírást, az kapja fel a sok bizbaszt a fű közül, ne a Honda. Azért ma is berregtettem kicsit a Hondát, tetszik a gèp nagyon :-)
Közben teszteltem... Leszedtem az egyik, működő mágnesszelep szolenoidját és átraktam a nem működőre, a "rosszat" pedig a másikra. Mindkét kör tökéletesen működött, úgyhogy valószínűleg a zselés csatik szorulnak cserére kontakthiba miatt.
Attila infója szerint március 31-én már elérhető lesz a gazdaboltban a Crop 23-7-7. Ár érték arányban még mindig jobb várni, mert a Crop 40 kg-os kiszerelés és olcsóbb. Addig meg már csak 1 hét.
Tanácsot kérek. Tegnapi napon manuálisan indítottam az öntözési köröket és minden kör ok volt. A mai napon ugyanezt ismételtem, de az egyik kör nem indult el. Manuálisan nyitottam a mágnesszelepet (TORO), úgy rendben van, öntöz. Lehet, hogy megadta magát a mágnesszelep? Esetleg a mágnesszelepnél lévő zselés csatlakozóban lehet a bibi?
Tanacsra lenne szuksegem: felulveteshez vennek Scotts Sun and Shade-et (arnyekos helyekre kell) illetve egy kis teruletet (kb. 5-10nm) vetnek ujra, viszont a legkisebb kiszereles amit lattam 5kg, ez nagyon sok erre a feladatra, nekem 1-2kg is eleg lenne boven, ugy szamoltam. Lehet ilyen kisebb kiszerelesben is kapni valahol? Vagy tudtok alternativat javasolni jo minosegu fumagra ami tenyleg viszonylag jol birja az arnyekosabb helyeket?
Illetve amint egy masik hozzaszolo is kerdezte: egy keves foldre is lenne szuksegem, de nem teherautonyira, mi ilyenkor a javaslat?
Sajnos elég messze van tőlem bármelyik alginit bánya, ezért már annak is örülnék, ha valahol Budapest és környékén vehetnék zsákos kiszerelésben ( 500 kg kellene ). Tudtok forgalmazókat? Olyan kevés helyen találok...köszi
Tudna segíteni valaki, hogy a Cropcare Yaramila 23-7-7 hol kapható? A gazdaboltban nincs (legalábbis a webshopban). Tavalyról még van egy kevés, de kezdek kifogyni belőle....
Vagy megszűnt? Tavaly a fórumon sokszor olvastam, hogy nem elérhető..
Éjszaka kocsikázz egyet a családdal valami erdős részen, könnyen találhatsz sünit. De nézd meg, hogy mikor ellenek a nőstények, nehogy elvigyed a kis sünök anyját. Mi gyakran látunk --azt hiszem nyár elején-- komplett családokat flangálni. Szüleimnél rendszeres vendég, onnan tudják, hogy a kutya folyamatosan ugat veszettül. Bejön a süni, a kutya ráront, összegönbölyödik, elmenni nem tud, a kutya meg ugat veszett mód :-) Ilyenkor ki kell menni Apunak és sünmentést kell végeznie.
Míg ott laktam, volt egy terrier félénk, az valami harci kutya mentalitással bírt, sajnos széttépte a sünöket, aztán meg vihettük állatorvoshoz tüskeszedésre.
Érdekes, hogy az utána lévő tacskó is rühellte a sünöket, de az nem harapott bele, viszont mindenképpen ki akarta nyírni. Az azt csinálta, hogy kapart egy gödröt az összegömbölyödött sün mellé és addig ásott, míg bele nem gurult a sün, majd betemette és a sün megfulladt.
3x mentem végig a területen, elsőnek 3-as fokozaton, utána leengedtem maxra és úgy.
A felülvetést úgy csináltam, hogy 15-20g/nm fűmagot szórtam el, majd rendes gereblyével átmentem az egész területen (erőből lenyomva gereblyéztem). Ezután jött a műtrágya, és a belocsolás.
Kérdésem annyi, hogy igy kelni fog a fűmag? Sehol nem találtam rá infót, hogy a felülvetésnél mire kell figyelni. A foltoknál értem, hogy kicsit be lehet dolgozni, de a megritkított fű esetében ezt nehéz elképzelni.
Valamint ahogy húzom a lombseprűt, fehér elszáradt fűszálak repkednek mindenfele. Fűnyíróval átmentem 3x a területen, hogy ezeket összeszedjem, de maradt utána is bőven.Ötlet, hogy lehet kiszedni, vagy marad, és ez lesz az idei filc eleje?
Sünim nekem is van. bevackolta magát a málnásba télire. pont a kerités készitésnél sikerült megbolygatni szegényt.:(
A sün szerintem nem túrja a füvet. Ha nem válik be, akkor még mindig vissza tudom helyezni az anyatermészetbe. Annyira nem tud elbújni mint a vakond. A kertünk zárt, se ki se be nem tud menni. Kézben lesz tartva. Már csak az a kérdés maradt, hogy tudok szerezni egyet.
Füvesísés miatt felrotáltam az udvart de közben az ezt szegélyező smaragd tuja sor gyökereit is elérte a rotációs kapa. Lehet e ebből valami gond mi a tapasztalatotok ?
Én 2013 szeptemberében vetettem, szóval már időszerű volt... ezt bizonyítja a rengeteg kiszedett cucc is.
Sok volt a giliszta túrás nálam is, jó néhányat eltüntetett a gép, de csodát azért nem szabad várni tőle, nem vasalja ki a terepet.
Ma kiment a pétisó is belocsolva, fűnyíró kés kicserélve, jöhet a jó idő, hajrá :-)
(kíváncsi leszek a mostani siralmas megtépázott állapot után mikor fog rendbe jönni, már ha rendbe fog - tudom, tudom, azt tanultam itt, hogy akkor jó a szellőztetés ha az eredmény láttán az asszony válni akar - mert jelen pillanatban nehéz elhinni hogy újra olyan szép lesz, mint tavaly volt)
Elvileg nekem még nem kéne bántani szellőztetéssel az 1 éves pázsitunkat, amiatt gondokozok egy óvatoson mégis, mert talán lesimítaná a gilisztatúrás okozta sok kis púpot.
Meg elég hepehupás lett amúgy is, kb. tenyérnyi helyen van egy csomó púp. Egy kertész azt mondta, hogy lehet, hogy pocok, mert az megturkálja a földet a fű alatt, de fel nem jön általában. Mondjuk találtam egy túrást is, ami olyan, mint a vakondé, csak sokkal kisebb.
Az enyém is hasonlóan néz ki jelenleg, nekem hat nagy zsák jött ki belőle. Rugóssal és késessel is végigmentem rajta, ma lyuggatás és műtrágyázás volt. Tavaly nagyon gombásodott, ősszel kapott amistar-t.
Tanácssot szeretnék kérni Tőletek. Feltöltöttem három fotót az Indafotóra a kerti füvemről. A képek pár napja (2015-03-18) készültek, de a fű hasonlóan néz ki nyáron is. Tele van száraz területekkel,de nem kell magyaráznom, mindenki láthatja, hogy milyen ronda. Mi lehet a probléma, mit kellene csinálnom, hogy szép zöld legyen mindenhol?
És 15 vagy 20 cm átmérőjűt érdemes inkább venni? A 15-ösnél kevesebb a meglazított föld, de lehet nehezebb tömöríteni a maradék helyen. A 20-as meg fordítva.
Ha ideiglenes kerítést csinálsz betonoszlopból, akkor elég 40 cm-re leraknod a földbe, de jól döngöld körbe. Ha véglegesre csinálod, akkor 60cm-re legalább. A 3 méter is jó lehet, de annál több ne legyen. Ha nem fúrod hozzá a lyukat, hanem ásod, akkor szenvedősebb lesz. Kérj kölcsön valahonnan egy lyukfúrót, jobban jársz.
Van egy földterület, amit most felkapált a traktor.
Ugye pár zöldségnek most van lassan az ideje, hogy elrakjuk, viszont eléggé gazosodott mindig is.
Van olyan szer, amit most a földre kifújva meggátolja ezen gyomok elszaporodását?
Vagy olyan szer, amit ha megkap pl a cukorborsó nem lesz baja?
Illetve van valakinek tapasztalata a BIOKOM által gyártott komposztról? Konyhakert esetén szabad-e alkalmazni? Gondolok itt arra, hogy nincs-e benne foszfor vagy más egyéb?
Még mindig kerítés. Egyszerűen sehol nem találtam meg, hogy drótkerítésnél ha betonoszloppal csinálom, akkor milyen mélyen kell bevarázsolnom a földbe? Ásnám neki a lukat, nem fúrnám. Illetve 3m-es oszloptávolság még belefér?
Végül találtam tüskèt Angliában 2 fontért, rendelünk is vagy 8-9-et, mert egy fűbuzi ismerősömmel, aki az 5 perces légtelenítős locsolós, összefutottunk és pont ő is akarna lyuggatni és kicsit törtük a fejünket, az sült ki belőle, hogy össze akar rakni a srác egy lyuggató gèpet. Egyelőre egy bika 3 fázisú villanymotorral rakja össze, meglátjuk mi sül ki belőle.
Tényleg Attila, Te már többször használtál ilyen gépet. Kb mennyi a munkaszélessége annak a husinak, amit hasznàlsz ès kb. Mekkora távolságra helyez két lyukat egymástól és milyen mélyen lyukaszt?
Alapvetően ha kocsibejáró, akkor betonozás, és arra a térkő. úgyis jönni fog nagy autó, és addigra úgyis elfelejti az ember, hogy hopp, hát erre nincs méretezve. nincs annál rosszabb, mint amikor egy jól sikerült beállásnál az egész elkezd rendeződni el a kerektől minél messzebbre.:)
Térkövek között a legnagyobb különbséget az adhatja, hogy az egyik anyagában, a másik meg felületén szinezett. NA az utóbbitól ne várjatok sokat. De ha silány a beton, akkor is érheti meglepetés az embert.
A top márkáktól én csak akkor javaslom az eltérést, ha le tudjátok informálni az adott céget, hogy milyen a terméke.
Gondolom senki sem szeretne olyan fodrászhoz járni, aki még tanuló, ezért 200ft-ért megnyír bárkit, viszont a végeredményt nem tudja garantálni. Najó 20 évente kikerül egy Hajas aki 2 évesen a babáján is díjnyertes frizurát nyírt papírvágó ollóval, de mennyi az esélye, hogy pont az ő székébe üljünk bele?
Füves téma szakikhoz:
Most hétvégén neki lehet szerintetek esni a területnek szellőztetővel, felülvetéssel, műtrágyával?
Adott egy kb. 100m2-es terület amit szeretnék füvesíteni.
Nincs túl sok időm kettő kicsi gyermekem+munka mellett ezt a 62000 hozzászólást visszaolvasgatni ahol már biztos leírtátok sokszor a kezdeti teendőket.
Viszont találtam az Obi oldalán egy 8 lépésből álló telepítési leírást.
Elmondanátok erről a véleményeteket hogy mi az ami kimaradt és foglalkozni kellene vele vagy mi az ami felesleges.
Ami látom hogy hiányzik belőle az a vakond háló leterítése ami úgy tudom ajánlott,ezzel nem is spórolnék.
De például ajánlott-e öntöző rendszer kiépítése ilyen kicsi területre?Ha igen tudnátok-e javasolni valamilyen konkrét típust? Fúrt kutam van a vízóra aknában, igaz kicsit karban kellene tartani.
Valóban érdemes kéreghumusszal lazítani (ezt már egy-két ismerősöm is javasolta)?Ha a gyerekek játszanának rajta nem lesz túl süppedős?
Esetleg meg tudnátok mondani hol lehet ilyent kapni Pest déli környékén(Szigetszentmiklós) ha nem zsákos formában szeretném megvenni hanem elmennék érte futóval ?(jöhet akár az email címemre is ha nem akartok reklámozni)
Jelenleg erre a 100m2-es területre rá tudnék tölteni kb. 20-25 cm termőföldet a szegélykő magasságáig.
Az alja egy homokos kicsit sittes talaj.Már hoztak egy autó fekete (kicsit talán agyagos) termőnek mondott földet (még nem hordtam be a területre),de volt aki azt mondta erre hogy nem az igazi.Trágyázni illetve gyomirtózni szükséges-e ezt a földet behordás/elterítés után ?
Milyen fűmagot javasolnátok? Fajta és gyártó is érdekelne.A terület sok napfényt kap és időnként szeretnénk a a gyerekekkel rajta játszani is.
Egyelőre talán ennyi kérdésem lenne, köszönöm a segítségeteket előre is!
Hát igen, csak a 4-szeres ár elgondolkodtató. Minthogy egy idő után a márkás is megkopik, a kérdés az, hogy nem éri-e meg jobban x évente cserélni a olcsót.
Valahogy a 4-5-szörös szorzót nem érzem reálisnak, nehezen hiszem, hogy 4-5-ször jobb, tartósabb, stb. Egy kettesre még azt mondanám, hogy nagy levegő, legyen. De 4-5-szörös pénz...
Gyalogos terhelés esetén elég 15-20 cm murva két rétegben ledöngölve, 2-3 cm 0-4-es sóder és jöhet a viacolor. A sóder az alapnak nem az igazi, mert sokkal rosszabb a vízelvezető képessége. Ha auto alá kell, akkor inkább 25-30 cm 3 rétegben ledöngölve. Ha autóbejáró lesz, akkor 10 cm vasalt beton, majd arra 2-3 cm 0-4-es sóder, és a viacolor, a keret rész pedig mehethabarcsba. Ha nagyobb auto is megy a viacolorra akkor a 6 cm-es nem lesz elég.
Szegélykővel együtt 2800-3500 között a reális.
Kézi erővel 2 ember napi 15-20m3 körül tud kitermelni, nálam ketten szedték ki a tükröt, kb. 30 m3 volt, és ha jól emlékszek nem kellet hozzá 2 nap 2 embernek, laza volt a talaj szerkezete. Ha csákányozni kell a talajt, akkor persze más a helyzet...
Egy ismerősöm bobcat-el kiszedette a nagyját, és utána csak kézzel kellett igazítani. Úgy kell kiszedni a földet, hogy legyen elég hely a szegélykövet 2 oldalról betonnal megtámogatni, és alatta is legyen min. 5-10 cm beton ha jól tudom.
Szerintem jobban jársz, ha megcsináltatod, mert kézzel/gumikapaláccsal úgysem tudod úgy ledöngölni a viacolort, mint lapvibrátorral a szakik.
Megnéztem a honlapjuk többi részét is. Ismerősek voltak a kövek, aztán rájöttem, hogy lekoppintották a Semmelrock Bradstone-t, legalábbis nagyon hasonlít. Az ára viszont töredéke. Vajon a minősége milyen?
Én nem hagynám ki a rotálást, de te látod. Ki tudja ha egyik helyen tömörebb mint máshol az azt eredményezi hogy hamarosan a kevésbé tömör részek ülepedni fognak (hiába hengerelsz, az annyit nem tömörít) és tiszta hepehupa lesz a területed. Fűvel benőtt talajt pedig már szinte lehetetlen egyenesre szintezni (lassan apránként lehet hogy ne fulladjon bele a fű, de sose lesz az igazi szvsz) Egy jó, precíz talaj előkészítéssel sok későbbi fejfájástól kíméled meg magad, ez személyes tapasztalat :) Ugyanis én elkapkodtam az előkészítést, és most iszom is a levét sajnos.
Bocs, hogy megint nem fű, de csak bennetek bízom :)
Térkövezni kellene, kérdések:
1. Rétegrend: rengeteg féle rétegrendet lehet olvasni, aki csinált már ilyet, mit használt? Én most azt szűrtem le, hogy alulra sóder vagy murva (a murva elvileg jobb, legalábbis írtak ilyet) 15-20 cm vastagon, viszont nem tudom, hogy ez most tömör vagy laza vastagság. Sehol nem írták, és nem mindegy. Erre 0-4 kétszer rostált sóder vagy homok 4-5 cm vastagon. Itt sem tudom, hogy ez tömör vagy laza vastagság. Elvileg 20-30% a tömörödés, ha jól értelmeztem.
Persze a legjobb lenne, ha kapnék egy bevált receptet, hogy milyen mély legyen a tükör (térkő + x cm), milyen vastagok legyenek a rétegek, megadva, hogy tömörítés előtti vagy utáni a méret.
2. Térkövezésre mi a reális munkadíj? Jelenleg föld van a térkő helyén. Külön is érdekelne, hogy a föld kiemelésére mi a reális munkadíj
3. Aki csinált már saját maga térkövet, valami támpont kellene, hogy milyen tempóban lehetett haladni, mondjuk mennyi idő kitermelni 10m2-ről a földet (és hány ember csinálta), stb.
Na igen, gondoltam hogy nem lesz olyan aki majd azt írja hogy 2000-ben vettem a robotot és azóta csak a kést kellett benne cserélnem :)
Nyilván érdekes kérdés hogy kinek mennyire feszített egy ilyen robot beszerzése anyagilag, van egyértelmű szitu (pl 0 forint félre tett pénz - bár sokan még így is őrültségekre hitelt vesznek fel de ez már más téma) és onnan felfelé meg ki-ki belátása szerint dönt.
Az biztos hogy nagyon morcos lennék ha mondjuk ennyi pénzt kiadok rá és 3 év múlva azt mondja hogy na csá ennyi volt, vegyél újat...
Amúgy a külföldi oldalakon olvastam 2003-2004-körüli review-kat is (akkor is dícsérték már őket - USA piac). Én meg azt hittem akkor még nem is voltak ilyen gépek.
Olyat itt ne várj, hogy valaki bejelenti, nos fiam, nekem 15 éve husi robot nyírja a füvemet és azóta még le sem állt 1x sem.
15 éve itt még pázsitok se voltak, a pórnép 95 százaléka ma is mtd nevű fűnyírónak álcázott ipari hulladékokkal nyírja a füvét. Talán ott fenn északon, ott lehetnek ilyen régebbi keltezésű gépekről vélemények. Ez egy nehéz kérdés, mert azért szerintem van problémás rolls royce is, csak mi nem tudunk róla :) A msáik dolog meg az, ha neked a beszerzási ár nagyon feszített és nagyon fájdalmas lenne kifizetni, akkor ne vegyél, mert gond esetén annál nagyobb lesz a világok összeomlása :)
Ellenpéldaként írom le, hogy anno én is sok pénzt adtam ki Honda fűnyíróért, garancia nélkül vettem, de bevált és nem kellett szervizeltetni, csak kisebb beavatkozások voltak, azok is nem létező garanciaidő után :)
Mondjuk akiket én ismerek és van nekik husi robotjuk, azoknak van mit a tejbe aprítaniuk. Egyik meg félig svéd apja révén, úgyhogy ott más szóba se jöhetett :) Az év nagy részét ott fenn tölti, állítólag a svédek agyba-főbe dicsérik, meg ott mindenkinek az van. Hát nem tudom, mondjuk egy kérdés motoszkál azért bennem: az a husi robot, amit itt nálunk adnak el, az biztosan ugyanaz a husi robot, amit Svédországban értékesítenek? Hm, elvtársak? :)
Köszönöm szépen a választ! Most így elsőre annyit kérdeznék, még hogy elég puha a talaj felső rétege lehet nem rotálom meg, és egyenesnek is tűnik, lehet olyan hogy kihagyom a hengert és egyből a talajegyengetővel ( raklap) kezdek?
Nyár végén mivel egész zöld volt, viszont néhe kis helyeken betegeskedett, káliumos yarát kapott(11-11-21)
Majd télen szintén ezt.
Évközben kb 4 szer B+D és kétsze A gombaölő ment
Amire én gondolok
Szimplán kimosódott a yara és tápanyag hiány + tömörödött talaj sűrű fűvel rátesz egy lapáttal Betegség? Előbbiek ismeretében nem gondolnám de nem zárom ki( bár a fűszálak teteje néhol sárgul)
Program és akkor itt kérnék rábólintást vagy lebeszélést :)
A rezisztencia elkerülése végett az A+B+D helyett valami új koktéllal mennék rá,(ridomil topos trifender valamilyen variációban )?
Gyökér/immun erősítés és növekedés beindítása miatt pedig a szokásos N túlsúly mellett K tulsúlyt is adnék neki. Valamilyen 20-05-15 féle verzíót ismer valaki ?
Késes szellőztetést pár mm mélyen csinálnék, bár félek hogy használna a gyökereknek viszont az amúgy is sűrű füvet mégjobban besűrítené ezáltal rohadna a töve, illetve kissé félek hogy ki fogja kapni jelen állapotában
Jó ötlet a mobilkerítés, de itt a keleti végeken (hajdú-bihar) egyelőre nem találtam bérelhetőt.
Fémoszloppal nincs valakinek tapasztalata? Gyorsan fájdalom mentesen le lehet verni, esetleg egy kis luk fúrása után? Ugyan betonba kellene tenni, de ha 50-60cm-re bent van a földben, akkor úgy tippelem, hogy már elég stabil lenne.
Megmondom a frankót kicsit elbizonytalanodtam. Nem egyszerű történet eddig ez a robot fűnyíró és ugye rohadtul nem olcsó.
Már ott voltam a hétvégén hogy veszek egyet, de most még mindig gondolkodok. Ha a bő 400 helyett "csak" 200 lenne a gép, akkor azért könnyebben tudnék dönteni.
Közben olvasgattam angol oldalakon review-kat és mindenhol azt írják amit Attila mond: a gép jól dolgozik, a fű konstans ápolt hatást kelt, halk, a gyomok eltűnnek a nagyon sűrű vágás miatt. Volt azért olyan aki írta hogy a 3. évben elromlott a cpu a gépben és vmi 400 eurós volt a javítási költség ami nem esett jól neki.
A kérdés a dologban még az, hogy vajon meddig bírhatja egy ilyen gép. Ha 5 éven belül megadja magát az óriási szívás (100eFt/év lenne így az üzemeltetési költség). Ha 10+ évet bír, akkor viszont - nyilván ekkor is pénztárca függő IS - megérheti (ekkor már kb. 50e Ft/ év alá menne a költsége). Na ilyen jellegű hozzászólásokat viszont még nem nagyon láttam, tehát ez pillanatnyilag kérdőjeles.
ez sem olcso ha kell belole 10. olyan anyag kell ami maradek vagy ami fel lesz hasznalva. pl 12-es vagy vastagabb betonvas, es utanna mehet a keritesbe ami a vegleges. de maga a drothalo sem olcso.
Fenyőből oszlopok. ideiglenesnek tökéletes 2-3 évre.
Nekem 4. éve van lerakva simán a földbe betonozás nélkül, és az oszlopok java még áll, 10ből 2-t kellett cserélnem ősszel, mert elkorhadt a földben lévő rész.
tetolec (3x5) a minimum, de csak esztetikai szerepe lesz, egy nagyobb kutya is bedonti. mobilkerites ceget nem kerdeztel, lehet nem is lenne draga 2 honapra.
Ugyan nem fűápolás (még, de az első lépés), viszont itt mindenre van válasz. Szóval némileg bővül a kertünk, a végleges kerítésre azonban még várni kell 1-2 hónapot. Ideiglenesen drótfonatot húznék ki, de nem igazán fűlik a fogam a betonoszlopozáshoz egy ilyen ideiglenes kerítésnél. Kérdés, hogy egyszerű mondjuk 2x2 vagy 3x3 cm-es fa "oszloppal" (lánykori nevén léc) érdemes-e nekiállni, vagyis megtartja-e, ha jó mélyen leverem a földbe. Gondoltam még fém oszlopra is, de az azért nem olcsó. Vélemény?
Vakond kérdés is van: Egy érzékeny szakaszon tennék a földbe függőleges vakond "kerítést". A geotextil jó lenne erre célra, nem varázsolja át magát rajta a kis nyomorult? Tudom, hogy alatta átjöhet, de ez részben mélység kérdése. Vakondháló már nem játszik.
Ősszel vetettem a füvet, melyet megelőzött némi rotálás, gyomirtás. (Talán lehettem volna alaposabb.) Sajnos már most tele van a fű gyommal. Lefújhatom már most hétvégén BofixGardennel vagy várjak még vele? Köszönöm a válaszotokat előre is.
Eszedbe ne jusson online shopból robotot venni. Menj el a legközelebbi husi boltba és ott tárgyalj hús-vér eladóval és alkudozz vele. Biztosan dűlőre fogsz vele jutni. Ezektől a shopoktól én is hányingert kapok. Autót se veszel webshopból :)
Kértem ajánlatot az egyik online shopból az Automower 305-re. A kiírt árhoz képest nem tudnak kedvezményt adni.
De a durva most jön. Kérdeztem hogy mennyi lenne a telepítés.
"A gépnek a telepítése, az automower árának a 20%-a."
Magyarán közel 100e HUF-ért telepítenék le. Ahogy olvastam eddig a telepítés pár óra (nálam kevesebb lenne mert nincs sok minden amit körül kéne határolni). Ezért komolyan ennyi pénzt gondolnak??? Azért néha még mindig ki tudok akadni hogy milyen hülyének bírják nézni az embert.
Nem írtam, hogy crop miatt történt, de az utóbbi években csak a műtrágyán változtattam, semmilyen más behatás nem érte a füvet. 2007 óta nem volt ilyen pocsék állapotban, mint most. Gyanítom, hogy gyorsan távozott a tápanyag a talajon keresztül, és nem kapott időben utánpótlást. Valaminek kell lennie, ami az állapotromlást előidézte. Máshol nincsen ilyen durva homokos talaj, mint nálam, ezért nincsen összehasonlítási alapom. A kötött talajokon jól működik minden.
Én azt gondolom, hogy a crop akkor jó, ha kötott a talaj és minimális a csapadék, ami a füvet éri, ez legyen eső vagy a locsolás is. Szóval homokos talajon, napi 2x locsoló indítással a crop felejtős. Illetve, amit Samubá is írt, hogy játszani kell az összetétellel, homokra nem mehet állandóan a 23-7-7es. A lényeg, hogy nincsen általános recept, hanem figyelembe kell venni a talaj összetételét. Nekem mindenféle talaj van a kezem ügyében, ez is nehezíti a dolgot, sőt, általában egy kerten belül és egy pázsiton belül is vannak eltérések a talaj minőségben, mert ugye innen-onnan hordatták össze költséghatékony módon a földet a gondos tulajdonosok.
Azt nehezen tartanám hihetőnek hogy a Crop jobb vagy ugyanolyan minőségű lenne mint a Scotts speciális gyeptrágyái. Lehet túlságosan azt hiszem hogy ami drágább annak jobbnak is kell lennie legalább valamennyivel, de én is azt érzem hogy a Scotts jobb minőségű, tovább bírja stb.
Mondom ezt úgy hogy rendesen beraktároztam Cropból tavaly. Igaz két közeli családtagnak is én viszek a gyepre tápanyagot, szóval kimegy majd hamar. Azon gondolkodtam vissza kéne térni a Scotts-ra, vagy esetleg úgy szorni hogy egy ilyet egy olyat.
Attila, Neked / Nektek persze jóval több tapasztalatotok van, hiszen sok-sok kertből látjátok a különbséget. A tavalyi szezon után összességében Te mit gondolsz?
Nálam is homok van. A nyáreleji és közepi 10-10-20 nélkül szerintem nem müxik a dolog. Ha csak a 23-7-7-tel szórtam a nagy melegben zölden megszáradtak a levelek, mert nem volt gyökér. A déli locsolás ezen javított, de attól meg más kipusztult ki. A 10-10-20 arra is jó nyáron, hogy átvészeli a fű nyírás nélkül azt az egy hete amíg nem vagyok otthon, mert sokkal lassabban nő tőle.
2 éves gyepszőnyegünket ősszel alaposan kiszellőztettem. Rengeteg száraz szál jött ki, de még maradt is. Olvasom itt a fórumon, hogy gyeptrágyázás (Sportmaster High N) előtt tavasszal is érdemes szellőztetni. Ennek eljött már az ideje? A füvön még nem látni semmi életjelet.
Köszönöm.Egyébként már október elején és november közepén két részletben is gyomírtóztam a területet ugyhogy már a száraz fű nagy része is eltünt a tél folyamán.Biztos,hogy maradt mag de akkor egyenlőre várok még egy hónapot és figyelek amúgy is hideg még a talaj.Muhar soha nem volt a területen ezért nem kell aggódnom. Alaptrágyának 15-15-15-ös Genezist vennék ha jó és még megy rá kb 600 kg Pulai alginit.Azért akarom felszántani,hogy utánna egy picit bedolgozzam gereblével a talajba.Ezt a műtrágyát nem tudom,hogy be szokták-e dolgozni vagy csak a tetejére szokták szórni és egyidőben töténik e a vetéssel vagy előtte?
Hát ezt a homokos témát saját gyepemen is tapasztaltam. Tavaly egész évben 23-7-7 croppal szórtam, ősszel adtam neki káliumosat. Nem az összetételre, hanem a kimosódásra akarok kitérni. Minden hónapban szórtam a műtrágyát, mégis ez alatt az egy szezon alatt látványosan leromlott a pázsitom. Megritkult, főleg a gyökérzete lett nagyon gyenge (ezt láttam is, mert elég sokat felszedtem belőle átalákítás végett. Nagyon könnyen feljött, alig 5 cm-es a gyökérzete. Aztán lehet, hogy már csak egynyári perjém van :D) Szóval nem tudom, térjek-e vissza scottsra, vagy még gyakrabban kéne szórni a hagyományosat, de akkor már árban is ott vagyok, mint a burkoltnál.
Van neked olyan területed, ahol homokos talajon csak hagyományos műtrágyát használsz? MIlyenek ott a tapasztalatok?
Azt hiszem a vége az lesz, hogy felszámolom a mostani füvet, kidobom a talajt is 20 centi mélyen a locsoló csövezésig és hozatok bele normális termőföldet...
Szóval homokon ez az arány módosul? Lehet akár 1:1 a nitrogén és kálium aránya éves szinten?
Tulajdonképen lehet, ezt a gyepnövény jelezheti is a hervadékonyságával, betegség érzékenységével stb. Ahol ezeket az összetett műtrágyákat összerakták sok a homok alapépítésű pálya és azokra alakították ki. Előbb volt a Sportsmaster sorozat aztán jött helyette a kiskertbe a Landscaper pro sorozat, de ezek már burkoltabbak is.
Úgy emlékszem egyszer már a Sportsmaster 26-5-11 összetételénél beszéltünk erről, ha jól emlékszem, hogy kell e nyáron káli túlsúlyos stressz műtrágya, ha ezt adom és akkor abban maradtunk, hogy elvileg kap ebben is eleget.
Tény hogy a fűigénye évszakonként változik a táparányt illetően, bár ősszel inkább a mi igényünk az, hogy ne nagyon tudjon növekedni és nem adunk elég nitrogént hozzá amíg nőni tudna, de a kálira ráerősítünk.
Tekintettel arra, hogy egynyári p ellen gyomirtóztál ősszel nem egyszerű a folytatás, mert ez a fű a tél folyamán szeptembertől tavaszig elég intenzíven csirázik és kel, szóval újra gyomosít. Egy egyszerű felülvetéssel pótolható a gyep, de előtte én megvárnám, hogy mennyire zöldül ki az új egynyári perje állomány és újra lefújnám valami glialaka félével.
Ha feltöröd és átmunkálod az egészet újra telepítés előtt, akkor a tavaszi telepítés egész nyáron gyomosodik.
Szerintem elég ha szellőztetővel leszeded most az elszáradt maradványokat és kizöldülés után újra lefújod, majd utána csillagkapával felülveted, mert már az új zöldülés lekezelt maradványa nem lesz olyan erős hogy ki kelljen belőle szedni. A muhar veszély még így is fennáll, de az csak egyéves.
Heti egy öntözésnél ne csinálj többet mert sok a területen az egynyári p mag és újra kikelhet, de ha mélyen van a a nedvesség ritka öntözés miatt, akkor kipusztul.
Köszi, akkor várok még. De a füvem elég szalmaszerű, csak ahol a kutya lepisilte zöld. Esetleg sima N műtrágyával érdemes lenne megszórni? És a lazítást mikor kell csinálni? Ez lenne az első, és a füvem nagyon sűrű.
A témában tökéletesen tapasztalatlanként kérdeznék.
Adott egy telek, ahová a mai napon kerül be feltöltésként nagyjából 50 cm vastagságban termőföld. Az alaptalaj, amire a feltöltés történik eredendően szántóföld volt, a művelésből kb. 2 éve lett kivéve. A füvesítendő terület kb. 500 m2. A hozott talaj vegyszeres gyomirtásához Taifun 360-at vettem, 500 ml-es kiszerelésben.
Elsőként azt kérdezném, hogy ha az új felületet teljesen lepermetezem a szerrel, akkor mennyit kellene várnom a műtrágyázás és a fűmag kiszórása előtt?
Kell-e locsolgatnom a talajt a permetezést követően, vagy ennek nincs jelentősége?
Sziasztok, próbálok itt visszaolvasni talajfertőtlenítéssel kapcsolatban, de még mindig nem világos, hogy most éppen mi az a szer, ami hatásos, és könnyen be is lehet szerezni? Vakond elüldözése lenne a cél. Tudnátok segíteni?
Segítséget szeretnék kérni, hogyan kezdjem mik a buktatók egy pár mondatban :)
Eljött nélunk is a füvesítés ideje kb 350 nm-en, és fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá a talajegyengetéshez.
Jól gondolom, hogy először rotálni kell a talajt majd gereblyével elegyengetni, utána hengerezni ami kiadja az egyenetlenségeket, majd ismét gereblyézni vagy ilyenkor már simítani kell?
Ehhez azért kellett valami ami ilyen szépen elszórta a szintezés előtt. Úgy egyébként nem sokat szintezném a gyepemet ha olyan lenne mint az övéké a javítás előtt :-)
Köszi; velük már felvettem a kapcsolatot; ők az a gyártó, akit említettem és Kőbányán, a Gergely u-ban van mintaboltjuk is. Azt nem tudtam, hogy a Népszínház u.-ban is van üzletük. Ma megyek hozzájuk; meglátjuk, tudnak-e segíteni.
2007- óta tökéletesen működő Bosch Rotak 40 elektromos fűnyíróm nem reagál semmire, azaz nem indul. Szétszedtem, megnéztem a vezetékeket, csapágyazást, stb., végül arra a megállapításra jutottam, hogy a villanymotor forgórészének szénkeféi kopottak, cserére szorulnak.
Felhívtam a Bosch központi számát, mondtam mi a gond,; erre közölték, hogy a Bosch nem ad el külön szénkefét a Rotakhoz, hanem csak komplett villanymotort 32e-ért. Majdnem mondtam neki, hogy menjen a fenébe...
Ezért alternatívák:
1. Szénkefe gyártó cég Kőbányán minta alapján bármit legyárt; a bibi, hogy 10.000,-Ft érték alatt nem állnak szóba vele; igaz ezért az összegért. lehet 100 db szénkefét adnak nekem.
2. Veszek valamilyen szénkefét és becsiszolom, ennek azonban megvan az a veszély, hogy ha nem pontosan derékszögűre csiszolom, megszorul a házban.
3. Valamilyen gyártó szénkeféje, ami méretileg passzol a Rotakba. Ez utóbbiban várnék tanácsokat, tapasztalatokat. Bosch, Rotak ANTI fanok kíméljenek; nem arra vagyok kíváncsi, melyik gép jobb ettől és hasonló, hanem a konkrét probléma megoldására várnék választ.
Elképzelhető, hogy ebben a kategórában 35.000 Ft-ig csak kínait találok, abban viszont biztos vagyok, hogy nem egyforma a minőségük.
Többfelől hallottam, hogy az Al-ko magasság állító karja munka közben kiakad és leejti a magasságot, vagy bizonyos modelleknél a kerék gyenge, vagy a kapcsolója, stb.
Tudom, hogy egy Viking fűnyíróval össze sem lehet hasonlítani ezt a kategóriát ( szívem szerint ilyet vennék ) de nem tudok rászánni 70-100 e Ft-ot.
Benzines fűnyíróból pedig nem kínait venni igazán zsebbenyúlós. Ha valamiből számít, hogy kínai vagy sem, az egy benzinmotor.
Hangsúlyozom: nem bérmunkára kell, nem ipari jelleggel használom majd, hanem rendszeres, heti egy alkalomra, csak nem szeretnék lépten-nyomon küszködni bosszantó apróságokkal.
Szombathely környékén nem akar valaki fűlyuggatással kezdeni tavasszal? Attila korrekt árat számolt rá nekem, csak a kiszállás költsége üti agyon a projectet, ha többen összeállnánk, szerintem megérné...
Fogod a villát, beszúrod, ráugrasz, leugrasz róla, mozgatod előre-hátra, hogy kihúzhasd, kihúzod és ezt ismételgeted, amíg megszurkáltad az egészet. Ha készen vagy, leguríthatsz egy sört a teraszon :) Ezután valami nitrogénes kakival beszórod, belocsolod, vagy az eső és várod a csodát. Ha nem érkezik meg, lehet újra telepíteni :) Vagy egy nagy kerti tavat a helyébe, azzal legalább nincsen munka és lehet pecázni. Én nem b.szakodnék annyit a fűvel :)
Beszereztem egy masszívabb ásóvillát és száraz szürkehomokot a lyuggatáshoz. :D Ehhez szeretnék kérni egy kis gyakorlati tanácsot, hogy pontosan hogyan/miképp lyuggassam ill. szórjam homokkal.
A korábban linkelt állapotú füvemmel mit csináljak? Lyuggasam így ahogy van, vagy előtte gereblyézzem össze kissé. Esetleg először vágjam le?
Van egy kis maradék Scotts Maintenancem (kb 5 kiló), viszont van egy 10 kilós bontatlan genezis 15-15-15 is. Érdemes megküldenem most a genezissel majd április végén a Maintenance? Lyuggatás előtt vagy után? Vagy szántsam be az egészet?
Gyepszellőztető géppel nekimenni semmi értelme. Vagy annyi, hogy előkészíted újratelepítésre :) Lyuggatni kell, akárhogyan, de tápanyagot juttatni a gyökerekhez. Én persze profi bérelek, mert olyan drága, hogy nem engedhetem meg magamnak, hogy megvásároljam.
Hát... hogyis mondjam; eléggé ráerősítettél arra amire én is gondoltam.
Mondjuk szerintem a túlzott tömörödésen kívül a talaj minősége is rendkívül silány. Valószínűleg semmiféle termőföld terítés nem történt. (tavaly ősszel a kert végében kellett fúrnom egy 70 cm mély lyukat... hát én még ilyen színváltós "semmilyen" földet nem láttam) Mondjuk azért érdekesnek találom, hogy hogyan tud fél év alatt annyira betömörödni... ha nem is tapossuk.
Ez a lyuggatás egyébként házi módszerrel 120nm-en hogyan oldható meg? Te mivel csinálod? Gondolom nem vasvillával?! :D
Érdemes előtte, vagy utána egy szellőztetést, vagy "lazítást" eszközölnöm a számodra oly kedves villanyos Alkoval? :)
Vagy ugyanúgy járok, mint tavaly és kiszedi az egészet?
Nem szeretnék komplex módon belemerülni a témába, azt átengedem Samubának. Csak egy szösszenet jutott az eszembe. 2009-ben raktunk le gyeptéglát egy ügyfélnél. Azt állította, hogy a legjobb minősítést kapta a föld, ami a telkén van, előtte mezőgazdasági kutatóintézet telepe volt ott, növénytermesztési kutatásokat végeztek. Hát ez a szöveg eléggé meggyőző volt. Aztán egy évvel a gyepszőnyeg terítés után gyakorlatilag megállt a fű növekedése, alig volt mit lenyírni róla, igaz eszement sűrű volt, mint a kefe, de egyszerűen nem növekedett. Egy olyan fű, amelyik két naponta nő 2 centit... Kiderült, hogy a gyökerekhez nem jutott tápanyag, annyira tömör volt a talaj. Amióta minden tavasszal lyuggatással levegőztetjük, minden rendben van vele.
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Már teljesen tanácstalan vagyok. A problémám az, hogy a tavalyelőtti füvesítés nagyon ritka és gyenge és egyébként is "csúnya". A füves terület kb 120nm. A fórumot olvasgatva elkövettem néhány hibát, ennek ellenére érzésem szerint a kapott törődést egyáltalán nem hálálta meg a gyep. Hozzáteszem laikus vagyok, a saját kert egyelőre nekem még újdonság. :)
A történet: Tavalyelőtt nyáron lett füvesítve. A fűmag pontos nevét nem tudom, kertésztetben lett vásárolva "sport" fűmagkeverék. A talajon elvileg 15cm termőföld-terítés történt (egy ideje ezt kétlem). A kert fel lett rotálva 5 zsák marhatrágya lett bedolgozva. Kapott rendesen Scotts gyepstartert és locsolva is lett; melegebb napokon 3szor is. 1,5 hónap után így nézett ki:
Aztán az első tél után eléggé leromlott az állapota. A talaj elég kötött lett. Próbálkoztam Alko38-cal talajlazítani. 2-es fokozaton kiszedte gyakorlatilag az összes füvet. Ezért nem is erőltettem tovább az egész kertben. Ősszel a szellőztető is kikapta a fű több, mint felét. Úgy tűnik, hogy nagyon gyenge a gyökérzet. Egy 10 perces "focit" sem bírt ki a gyerekkel. Ahol a srác pl elszúszott ott rögtön hiányzott a fű, olyan volt, mintha egyszerűen le lehetne radírozni. Tavaly évközben kétszer is felülvetettem; egyszrészt a talajlazítás helyén ill. ott is, ahol elég ritka volt. Próbáltam a Barenbrug Sport Classic-ot és a Scotts Performance keveréket is. Ezenkívül szürkehomokot is kapott. Locsolva lett rendesen. Bár mehet közben többféle gyakoriság/mennyiség beállítást próbáltam. Végül a ritkább alkalommal nagyobb mennyiségnél maradtam. Nyírva heti egyszer vagy 2szer volt, növekedés függvényében. Kezdetben 4centisre, majd mivel kissé egyenetlen lett a talaj emiatt néhol túl rövidre vágott a fűnyíró 6centisre nyírtam. Tavaly évközben kapott Scotts Maintenance-t 3 alkalommal, novemberben Scotts Pre Winter-t. Most így néz ki:
Tanácstalan vagyok. Relatív sok pénzt és időt áldoztam rá a 2 év alatt, de sajnos így még díszgyepnek sem használható. A gyerekekkel meg gyakorlatilag nem is merek kimenni, mert egy rövid használat után is képes kikponi a fű, vagy 1 hét alatt kidöglik a használat helyén. Minden tanácsot szívesen fogadok. Főleg, hogy a jelenlegi állapottal mit kezdjek. Hogyan induljak neki a tavasznak. Tavalyról még maradt egy kevés Scotts Maintenance. Maradjak ennél, vagy váltsak másra, milyen gykorisággal, stb? Megpróbálnám a korábban itt említett lyuggatást is, csak nem tudom mivel és pontosan hogyan. Még nedvesen is durván keménynek tűnik a talaj. A válaszokat köszönöm előre is!
Az idei az első tavasza a gyepemnek. Scotts Balancedet használok, de szerettem volna idén elsőnek Sportmaster High N-el kezdeni, viszont a 25 kilós csomag a 120nm gyepre, ha jól számolok közel tízévi adag. Tudtok esetleg valami kisebb csomagolásút ajánlani helyette, vagy esetleg Fót közelében tudok 3 kilót átvenni valakitől?
Hát a bérelt gépeknek is megvan a maga varázsa. Nem indul, tompák a kések, stb. Szerintem még jól is járhatsz, ha veszel magadnak egy elektromosat. De ne kérdezd, hogy melyiket :)
Gyepszellőztető, használ valaki közületek elektromosat?
Tudom, tudom, mind szar ami villanyos... :) legalábbis a benzinesekhez képest, de mégis, nincs egy db olyan sem amit nyugodt szívvel ajánlani tudtok? (mindössze ~120m2 a kert, nem szeretnék 100ezerért benzineset venni)
Nem tudom, vagy béreljek benzineset minden évben, 7000/alkalomért.
"Átlagosan a gyepnek elég a NPK 1:04: 05 arány, de homokon nem tartható. A pázsitnak meg egyébként is nyáron több kell a hőség, télen meg a hideg stressz miatt. "
"Vagy ne szarakodjak highK és N-nel, hanem szórjak 4x balanced trágyát?
Végül is egyszerűbb és közben a stressz káliumot is megkapja a PW meg jó zárónak a téli felkészítéshez. "
Ez azért ellentmond a pázsit éves tápanyag-igényének. Így kevés nitrogént és sok káliumot kapna. Tsunami is egész évben nitrogén túlsúlyosat szór.
Ez a terület homokos és nem tudja tartani a káliumot, ezért én ilyenkor adom a káliumot is egész évben, mert a nitrogéntől, a relatív kálium hiányban, gomba vagyis betegségérzékeny lehet a fű amikor buja, laza fejlődésű lesz, nem beszélve arról, hogy a kálium hiánytól több lesz a nitrát a fűben, ami a fel nem használható nitrogén felvételét mutatja és ez kissé pazarlás amikor lenyírom. Ez mondjuk nem látszik és csak a betegségek gyakoriságánál vehető észre.
Átlagosan a gyepnek elég a NPK 1:04: 05 arány, de homokon nem tartható. A pázsitnak meg egyébként is nyáron több kell a hőség, télen meg a hideg stressz miatt.
Hát akkor meg kell nézni egy referenciát. Azt meg a husinál tömegével kell, hogy mutassanak. Én csak azt tudom mondani, hogy ahol láttam, ott szép pázsitot láttam, magam is meg voltam lepődve.
Vagy ne szarakodjak highK és N-nel, hanem szórjak 4x balanced trágyát?
Végül is egyszerűbb és közben a stressz káliumot is megkapja a PW meg jó zárónak a téli felkészítéshez.
Szellőztetés egyébként mikor ideális? Márc. közepe? Késessel keresztbe hosszába, ahogy lentebb írtad 2-3mm-et a talajba engedve? (ezt hogyan lehet beállítani, mert síkon ok, de a gépet gondolom a fű is felnyomja....?)
Márc közepétől indul a fű, akkor már csinálhatod a szellőztetést. A fű nem nyomja fel a gépet, hacsaknem fel van csomósodva, de az műhiba, ott kicsit visszafogod had kaparja szét a csomót.
A mélységet úgy lehet beállítani hogy leengeded első fokozatra megnézed miny mélyen vályút hagy maga után, ha mélyebb kell akkor lejjebb engded, de mélyre ne engedd kapálni, mert akkor jönnek az egynyári gyomok a talaj túllazításától, mint amikor tavasszal telepítünk.
Mivel télen sokat kelett taposni a gyepet, igy jelentős részen sárgás. Kutya is lerakta a névjegyét.
Valszin a tavaszi szellőztetés után felül kell majd vetnem.
Milyen fűmagot ajánlotok, amivel érdemes lehet felülvetni?
A sárgulást ilyenkor okozhatja már a tápanyag hiány is és a hideg is ami nem engedi a tápanyag felvételt, mert átfagyott közben a talaj.
220m2 felülvetéséhez már érdemes lehet megvenni az Everris Pázsit uniform fűmagot, ami 10kg zsákban van de sok benne a betegség ellenálló fajta. Összetételben hasonlít a gyepszőnyeghez mert sok benne a réti perje és a vörös csenkesz. Ezek a tartós gyep alapjai.
Infók:
- Felsőpakonyról származik a gyepszőnyeg, ami terítve lett. De nem tudom milyen magból volt keltetve.
- Járkálunk a füvön viszonylag sokat, kutyával játszunk majd kint ( de normálban az elől leválasztott részen lesz, csak játékra engedjük majd hátra)
Felsőpakonyban van két gyepszőnyeg telep is, de mindkettő jó anyagot ad, talán az augsbergert én jobban preferálom mert fajgazdagabb és nem csak tisztán réti perje. Jól bírják az átlagos kerti pázsit terhelést, de igénylik az időszakos felülvetést.
- a talaj homokos, napsütötte, egy részen árnyékolja a ház délelőtt.
A homokos talajon jó az everris szabályozott leadású műtrágya, mert a tápanyag nem tud kimosódni belőle az esőtől és az öntöző víztől. Ezt látom igazolva nálad is.
Idén talán a balanced avagy a maintenance jobb lenne mert egyenletesen több benne a kálium és ez a homokon jobb hatású mert a kötött talajon jobb a természetes kálium ellátás.
Szellőztetve volt tavasszal, de csak módjával, ez vissza is ütött nyáron.
Itt általában a nyárvégi, augusztus vége szept eleje, telepítést javasoljuk, mert akkor márt nem gyomosodik a fiatal vetés. Ha jól értem az egészet újra telepítenéd?
Én most azt javasolnám, hogy engedj rá egy késes szellőztetést. Szedd össze fűnyíróval a szellőztetővel kitépett nyesedéket. A kopasz foltokat felülvetheted és csillagkapával bedolgozhatod a magot talajba. Hengerezd meg, tégy rá műtrágyát, aztán öntözd és nyírjad a nyáron az egyharmados szabály szerint lehetőleg. Aztán augusztusban majd meglátod meg akarod e tartani vagy újra telepíted.
A hengerezés segíthet a hepe hupák eltüntetésében, de lehet hogy egyenetlenül tömörít és ez később meglátszik. Mivel nem nagy terület a hengerezés után érdemes lenne szélesfogú vasvillával 10-15-cm mélyen megszurkálni olyan 20 cm ként. Persze ezt követné a felszíni szellőztetés hogy ott is kapja meg a filcmentesítést és lazítást.
Csak látatlanba és teljesen tapasztalat nélkül mondom, hogy itt is az olcsó robot lehet a legdrágább. ha nem fog rendesen működni, ahogy elvárod, akkor lesz egy robotod "csak" 200 ezerért, amivel nem fogsz olyan eredményeket elérni, amilyet szeretnél. A husi ebben a legjobb, vele biztosra mehetsz.
Továbbra is gondolkodok a robotfűnyírón. Az előnyök közé adom még azt is, hogy el lehet menni két hétre nyaralni úgy, hogy közben nem szétesett gyep vár. Ehhez mondjuk olyan kell, ami tud magától dokkolni.
Nem tudnátok ajánlani egy olyan kereskedőt, akivel lehetne erről pár szót beszélgetni a témáról és aki ért is a dolgához na és még telepíteni is tudná a rendszert?
A Husi 305-re kértem kíváncsiságból egy ajánlatot és 432e HUF-ot kaptam telepítés nélkül.
Az Olx-en találtam még egy ambrogio L50-es robotot, de ez nem tud dokkolni, ergó állandóan manuálisan rá kell dugnod a töltőre, vagyis nyaralás esetén továbbra is marad az, hogy nagy lesz a gyep mire hazaérek. Pedig az ára relatíve nem rossz, 200e HUF lenne.
Oktober elejen megcsinaltam a Dicophar kezelest, aztan nagyon lassan, mar inkabb telre besargultak es kipusztultak a nem fu tipusu novenyek.
Jelenleg ami van: sok kopasz folt, rengeteg moha (nalunk keves a feny es sok a nedvesseg, patak van kozelben stb.) es sargas zoldes kis fuvek.
Sok mindent lehetne nalam csinalni: egyszer majd nem artana egy szintezes sem a talajra, van benne +/- 30cm a hatso pazsitom (kb. 100m2 az egesz, talan meg kisebb) sarkai kozott + szeretnek egy minimal ontozo rendszert is (2-3-4 fejjel, 1 collos KPE csovel vezetve) tehat utobbihoz is kell egy kis asas.
A kerdesem meg mindig az, hogy most hogy jon a tavasz:
a/ assam fel az egeszet, szintezzek, telepitsek ujra, amire Samuba azt irta, hogy tul nagy melo
b/ mostanaban fektessem le a csoveket (ezekhez joval kevesebb asas kell, csak 3xkb. 10-15m hosszu "arokban" huznam el a sarkokhoz es ne assam fel a kertet amugy
c/ nem idoszeru egyik sem, csak tragyazzam meg a fuvet es irtsam ki a mohat (vasgalic???)
Esetleg valami mas lenne a jo megoldas? Varom a javaslataitokat.
Amit mindenkeppen el szeretnek erni, hogy a moha es egyeb (pitypang, stb, ami meg most nem latszik, gondolom az idojaras miatt, majd jonnek ha tavaszodik ujra?) kipusztuljon es erosodjon meg legalabb a fu. Ha ehhez amugy is nagy felforgatas kell, akkor vele egyutt persze leraknam a csoveket es szinteznek, de utobbi nem feltetlenul szukseges, vagy raer (nekem) akar evek mulva is, annyira nem buckas az egesz ;)
Szoval, most mit javasoltok?
Mostanaban vagy kesobb NPK a fure? Elotte vagy utana vasgalic a mohara?
Május elején vethetsz, nyár elejére nem fog jól kinézni, viszont nyár végére feljön a tarack, aztán mehet is rá a Glialka. Na akkor csinálhatod amit tavaly ősszel javasoltak neked ugyanitt. Kicsit talán pesszimista voltam.
mint már említettem a másik gazdaságosabb megoldás az alábbi lenne:
márc: Sportmaster high N
máj: Sportmaster high N
júl: Sportmaster high K
szept:Sportmaster high K
nov: Pre-Winter
Vagy ne szarakodjak highK és N-nel, hanem szórjak 4x balanced trágyát?
Szellőztetés egyébként mikor ideális? Márc. közepe? Késessel keresztbe hosszába, ahogy lentebb írtad 2-3mm-et a talajba engedve? (ezt hogyan lehet beállítani, mert síkon ok, de a gépet gondolom a fű is felnyomja....?)
A fű 2013. szeptemberi terítés. 220nm. öntözőrendszer van esőérzékelővel (csak spray fejek). Locsolás 2naponta lett volna, de alig ment a sok eső miatt. Sok gondom volt a gombákkal egész évben. Sokat kezeltem a területet.
Szellőztetve volt tavasszal, de csak módjával, ez vissza is ütött nyáron.
Őszsel már jobban megengedtem neki, meg vettem saját gépet is.
Műtrágyát az alábbiak szerint kapott. Tavasszal az előző évi maradékból mixeltem ( compo, meg starterből maradék). Ezután scotts-ot kapott 2x évközben 24-5-8ast, valamint téli felkészítőnek sportmaster high K-t.
Nyírni heti 2x nyírtam, tavasszal volt párszor 3x, amikor nagyon kérte.
Igénybevétel van a gyerek miatt, és a madarakhoz is sokat járok, így miattuk is taposom rendesen.
Annyira nincsen sok, inkább csufi.
Tavasszal szeretnénk megcsinálni, mert a környezete is most lesz rendezve, nyár elejére szeretnénk hogy jól nézzen ki.
Nézegettem honlapokat, de pár dologban eltérőek a tanácsok, vélemények.
Ha sok a tarack, akkor én inkább kibírnám még júliusig a jelenlegi látvánnyal és akkor glialkáznék egyet, augusztusban még egyet és utána olvasnám a fórumot, hogy mit kell tenni :-)
Kicsit off, de a tujás fórum nem igazán pörög. Tavaszi lemosózást milyen szerrel érdemes? (legfőképpen tuja, hamisciprus, de van rózsa és egy kis szőlő is) Ezek valamelyikére gondoltam:
-Bordói por
-Bordói lé
-Champion
-Nordox
A Nordoxról elég jókat olvastam (mindig az optimális mennyiség szabadul fel belőle, hosszú hatású szer), de nem tudom, hogy lemosózni jó-e.
Szeretnénk idén füvesíteni a kertünket. A terület kb. 150m2 lenne. Milyen márkájú, jó minőségű fűmagot tudnátok ajánlani? Viszonylag sok napot kap a terület, van öntözőrendszerünk. A jelenlegi füvünket ki kell termelnünk (nem szép, sok a kopasz folt), elégé egyenletlen a talaj is, így hengerelnénk is.
Illetve milyen adalékanyagokra lenne még szükségünk, milyen ütemezéssel? A meglévő fű kipusztítása (valamint taracktalanítás) után mennyit illik várni az új elvetésével?
Lassan vége a télnek, és a füvem sárgul mint a szalma. Ahol a kutya lepisili, és oda tojik, ott viszont zöldebb marad. Akkor most N hiányos, vagy kifagyott? 23-7-7 hol kapható?
És mikor szórjam?
A talajlazítást mikor kell csinálni? Nekem eleve nem túl tömör a talaj, mivel inkább homokos. Most a fagyok is fellazították. Nem kell visszatömöríteni mondjuk egy hengereléssel?
A fű amúgy mint egy perzsaszőnyeg olyan sűrű még most is, ezért gondolom, hogy kell neki a lazítás.
Sziasztok az lenne a kérdésem,hogy újrafüvesítés előtt milyen mélyen érdemes fellazítani a talajt.Esetleg finoman megrotálni?Mert már tavaj ősszel megtörtént ennek a területnek (350 nm) a glialkás kezelése az egynyári perje miatt.
Köszönöm a tanácsokat, akkor bérlek egy szellőztetőt.
Az egyedüli gondom, hogy borzasztó egyenetlen lett a talaj a tél folyamán. Attól tartok a kés valahol nagyon bele fog vágni a talajba, valahol pedig le sem ér. Ezért először hengereznem kellene az egészet hátha javít a helyzeten. Tudom, hogy a hengerezés nem szerencsés mert betömöríti a főként agyagos talajomat, de más megoldást nem látok :-
Kicsit tovább kell gondolni a terved, ami nem rossz csak több info kell hozzá hogy jól tudj dönteni.
Szabályzott tápanyag leadású műtrágyákat a homokos talajra fejlesztették, mert a sportpályák többsége már homok alapú. Magyarul ne legyen szabad tápanyag ami ki tudna mosódni, mert a homok nem tartja meg, szemben a kötött talajokkal. Igy egyenletes és folyamatos a tápanyag ellátása a gyepnek.
A gyomirtást és gyomirtós műtrágyát májusban ajánlott elvégezni ill. szórni, amikor van az irtandó kétszikű gyomoknak elég levele a gyomirtó hatás eléréséhez. Amikor magról visszagyomosodik, akkor pedig augusztus végén, amikor már nincs olyan nagy hőség, meg lehet ismételni. Utána gyepszellőztetés és felülvetés jöhet ha kell.
Szóval ne keverd a másikkal mert csak többlet költség.
A hideg kissé meggyötörte. Várj egy kis időt a kezeléssel amikor már kezd zöldülni. Lehet hogy a sárga elszáradt levelek miatt szellőztetni is kell. Most hogy javult kicsit az idő milyen?
Alapjába véve jó a terved, de megnézheted a Sportsmaster Balanced nevű kiegyensúlyozott műtrágya keverékét az is hasonló a maintenance-hoz. A pre winter mehet okt végén nov elején.
Ez a terv drágább is és fegyelmezett nyírást is igényel, vagyis nem nőhet túl a füved mert ha belesüt a nap a pázsitba akkor hamarabb leadhatja a szemcse a tápanyagot és jöhet a muhar is. Igaz hagyományos meg jobban hajtja a füvet és hajlamosít a gyakoribb nyírásra.
Az az igazság, hogy ha még ott áll az ember akkor sem biztos, hogy rájön mitől van a tünet. Elképzelhető az elméleted is, ugyanakkor a térkő környezet hűtő hatása is lehet az ok, amitől nyugalmi stádiumban van a fű és nem veszi fel most a tápanyagot még. Szóval összetett a dolog. Majd figyeld a többihez képest mikor kezd kizöldülni a sáv tavasszal. Márc 15 körül ált. indul a fű.
A felszíni szellőztetést már az idén beiktathatod a technológiába. Én ilyenkor késest használok 2-3 mm mélyen vagy sekélyebben beengedve a talajba. Ezzel eltávolítod a tavalyi elpusztult generatív hajtásokat a gyökérnyaki résszel együtt, de nem mész olyan mélyre hogy fellazítsd a talajt és meginduljanak a kerti gyomok. Március közepén amikor melegszik a talaj és megindult a fű elkezdheted. Ilyenkor már hamarabb regenerálódik a gyep és besűrűsödik a tápanyagtól. Utána mehet rá a pétisó és majd 3-4 hét múlva az All round. Talán a legjobb megközelítés a szórási idő megválasztásához, hogy amikor egyszer kétszer meg tudtad nyírni és sűrűsödik a fű, akkor jó burokvédő a mikroklímája a szabályozott leadású készítményekhez.
Lassan vége a télnek, és a füvem sárgul mint a szalma. Ahol a kutya lepisili, és oda tojik, ott viszont zöldebb marad. Akkor most N hiányos, vagy kifagyott? 23-7-7 hol kapható?
És mikor szórjam?
A talajlazítást mikor kell csinálni? Nekem eleve nem túl tömör a talaj, mivel inkább homokos. Most a fagyok is fellazították. Nem kell visszatömöríteni mondjuk egy hengereléssel?
A fű amúgy mint egy perzsaszőnyeg olyan sűrű még most is, ezért gondolom, hogy kell neki a lazítás.
400m2 füvem, van ennek a műtrágyázásához szeretnék tanácsot kérni.
Tavaly Cropcare 23-7-7 volt egész évben ami jó volt de elég gyakran majd 2 havonta kérte az újabb adagot.
A tavaly előtti éveken Scotts-ot használtam Startert, meg High K-t meg Pre-Wintert. Pre-Wintert azt most legutóbb is szórtam Novemberben. A terület nagyon Homokos a fű 2 éves nevezhetjük beálltnak. Idénre gondolkoztam 3 alternatíván a Scotts termékei közül:
-Weed Control 22-05-05+2,4D+Dikamba -Sportmaster High N (26+5+11+2MgO+TE -Scotts 27-05-05+2MgO (Full Season)
Ebből a háromból a Full Season-t végül kilőttem mint lehetséges alternatíva, mert egyszerűen nem akarom elhinni, hogy nálam a homokon kibírna 8-9 hónapot a fű egy szórással. Ezért maradt a másik kettő. Itt nem tudok dönteni és ezzel kapcsolatosan támadt egy ötletem, amit szeretnék megosztani és megvitatni a hozzáértőkkel. Azt találtam ki hogy veszek 1 zsák Weed Control és 1 zsák High N -t. Nagyjából 12 kg-ot szórnék ki egyszerre most március közepén, de úgy, hogy 6 kg az egyikből 6 kg a másikból összekeverve.
Ezzel elérhetném, hogy a kétszíkűeket kivigye a Dikamba, illetve a Magas N tartalma miatt szépen megindulna a fű is.
Kérdésem hogy ennek így van-e értelme szabad-e keverni a kettőt, vagy mi a véleményetek erről a megoldásról?
Eddig szép zöld volt a fű egész télen, viszont két hete elkezdett rohamosan fakulni, sárgulni. November végén kapott Prewintert. Lehet kéne adjak neki már műtrágyát? Esetleg csak Volldüngeres permetezés?
Hagyományos műtrágyával NBI. focipályán gyártmány és technológia fejlesztés,
nov 20-án volt Genezis NPK 8-12-25 300kg/ha azaz 24kg/ha N és dec 10.-én, az utolsó meccs után, folyékony Notrosol focipra gyártva 30kg/ha N, és most január 10-én +5oC nál újabb 30Kg/ha N, és most egy héten belül megint folyékony és jön a tavasz. A szemcséssel állítom be a szükséges élettani arányt és viszem be a foszfor kálit a folyékony nitrogéneshez. Eredmény viszonylag zöld levél és mély begyökerezés. no meg januárban nyírni is kellett, mert megnőtt a fű.
Szabályozottból az utolsó nyírás után nov vége dec eleje. A szabad nitrogéntől zöldül de nem nő már a fű viszont asszimilál és gyökeret erősít no meg fagyállóságot fokozza. Tavaly a max adag pre winter szept. végétől március közepéig ránézésre is és mérve is zöldebb volt minden másnál, és márc 17-től már mérni tudtam mindenhol a kizöldülést. Rá van írva a zacsekra hogy hidegben fagyos terepen nem működik, de nem tudja és úgy látom működik.
Teodolittal, szintezővel lehet gyorsan, hatékonyan, vagy vannak még profibb gèpek is, amivel egy raszter mentén végigméred leérintéssel.
Lassú, olcsó, de igencsak pontos a slagvízmérték (Közlekedőedény). Veszel egy referenciapontot és ahhoz mérsz Minden többi pontot. Én az egész kertet, házat így szinteztem ki. Most fogunk 26 méter hosszú térkő kocsibehajtót csinálni a ház elé 1,5cm/m lejtéssel. Slagvízmértékkel csináljuk. A kifeszített zsinór nem igazán jó szintezni, mert minél nagyobb a fesztáv, bárhogy feszítheted, be fog lógni.
Optikai módszerrel is lehet, ha van két vagy több pontod, amivel meghatározol egy egyenest vagy síkot. Mit amikor kerítés oszopot állítasz. Ha úgy nézed az első és utolsó tetejét, hogy kettőt egy pontban lásd, akkor közé illesztve egy további oszlopot, egy vonalba tudod állítani őket. Remélem érthető.
Nem azt mondtam, hogy rossz csak hogy ettől érzékenyebb lett, mert ott ahol összelapátolta a havat és lassan olvadt elkapta a szürke hópenész, de körülötte a többit nem.
Gondolom a havat nem így kezelted :)))))))))
Én november decemberben emelem a nitrogént amikor már lelassul vagy leáll a fű növekedése a hideg miatt, de előtte nem sokat adok.
Ezért is kérdeztem mert nagyon kevés az a 2cm és hosszú távon elmászhat rendesen, de így már világos. Ez a csöves ötlet is teljesen jó:)
Régebben akartam PH mérőt a digitális sem egy nagy összeg pontosságától félek, ebayos olcsó dolgokkal nincs jó tapasztalat. Azért egy ügyfélnél szerintem nyerő dolog hogy elővesz az ember valami műszert amivel méreget, akár ülepedést is . Szeretik az ilyet...
Tavaly vetettem, akkor starter ment, aztán novemberig crop!
Ha ez a crop nitrogén túlsúlyos volt akkor ettől lett érzékeny a hópenészre. Aug végétől már nem adunk nitrogén túlsúlyos műtrágyát, de a többit is csak úgy hogy ne tartson az erős hatása okt végénél tovább.
A homokos talajon ajánlott és egyszerűbb a szabályozott kálium túlsúlyos, mert ott egyenletes a kálium adagolás és fű nem tud túlfogyasztani, amit aztán majd lenyírsz mint pl a hagyományosoknál. Ugyanakkor nem is mosódik ki, mert a homokos talaj hamar elengedi a tápanyagot az öntöző vízzel vagy a csapadékkel.
Ez is a beszerzési terveim között szerepel, még nekem sincsen :(
"A másik amin gondolkodtam hogy hogyan lehet létrehozni 1-2 % os lejtéseket"
Ilyen kis lejtéseket használunk kertépítésnél, a talajt így lejtetjük a háztól a kerítés felé. 2 méteres vízszintezővel játszva (ugye 1% az 2cm 2 méteren) állítjuk be a lejtést 2 méterenként, amekkora távolságon szükséges éppen.
Milyen pontos? Nem ellenőriztem le egy másik műszerrel :) Annyit látsz rajta, hogy pl. a savanyú és semleges között van, de pontos értéket nem mutat, pl. nem írja ki hogy 6,2. Ahhoz félelmetesen olcsó :)
Pontosan nem világos az hogy egy lejtést mihez képest tudok meghatározni, úgy hogy nincs milliós műszer.
Honnan tudom pl hogy 5cm el van lejjebb egy 10 méterrel arrébb lévő talajpont? Valaki esetleg ha tudna feltölteni vagy küldeni egy ilyen vázlatrajzot az sokat segítene
A másik amin gondolkodtam hogy hogyan lehet létrehozni 1-2 % os lejtéseket(pl kihúzok egy zsínort és az mentén terítem az anyagot?)
És vajon mennyire lehet pontos a pH mérője? Kíváncsiságból megnézném, hogy a hamisciprusokat milyen talajba ültettem, mert nem vagyok elégedett velük, lehet túl meszes és savanyítani kellene. Ha kapnának tavasszal pétisó+keserűsó kombót az jó nekik?
Állítólag a sekély a gyökérzete a sárgulós gyepeknek és a hidegben a föld megfagyott felső rétegéből nem tud vizet felvenni ezért sárgul. Az enyém minden tél végére szalmasárga lesz és májusban már olyan mintha semmi sem történt volna.
Zavarni zavar, de bevettem már a "Lesz*rom tablettát" :)
Jó a program, de a maintenence-nak NPK 24-5-12 elég magas a káli tartalma és megoldja a stressz elleni káli túlsúlyt is, ha nem homokos a talajod ez is elég szerintem, és maradnék a pre winternél mert ebben az enyhe télben tarja a hatását tavaszig.
A sportsmasterek is jók csak nem teljesen burkoltak ezért túladagolásnál égethetnek.
Szépen beforrad a seb néhány év alatt. Nagyon ne vágd vissza a koronát, mert erős hajtásokat hoz és az is nehéz lesz a nyárvégére. Tegyél hozzá karót, hogy a koronába érjen és azt is tartsa.
Kösz Samubá! Igen ez a rész árnyékosabb, kb a hét elején is volt rajta hó :( És erre a részre túrtam valóban egy 50nm-es területről a havat :)
Egyébként a többi részt megvizsgálva a hóember helyén is érzékeltem ilyen barnás foltot!
Kb. igen! Úgy értettem a dupla adagot!
Még nem tudom mit szórjak tavasszal! Tavaly vetettem, akkor starter ment, aztán novemberig crop! Lehet idén valami Scotts programot követek: 2x Maintance 2x Stress Control 1x Pre-Winter, vagy Sportmaster High N és K-ból! Utóbbi gazdaságosabb!
Ilyen mélységig nem foglalkoztam a tujákkal, de lehet benne valami. Amit kapott a fű azt kapták azok is.
A permetezés jó indulás,de tavasszal érdemes egy rezes lemosót is beiktatni, A mospilan dithan keverékhez mehet amistar vagy topsin is és havonta egy kezelés mehet. Keress vissza valahol egész részletesen ki volt már itt vesézve a téma.
Van egy gyógynövényes tabletta, ami semlegesíti a vizeletét, tavaly nyáron be is írtam a nevét, már nem emlékszem, keress rá. Kolléganőm használta, míg élt a kutyájuk, állítólag ha szedi a kutya (kajájához van keverve), akkor nem égeti ki.
Nemcsak a vizelet összetételével van gond a gyep égetésnél, hanem a hőmérséklete is magas amikor ürít a kutya, ez a gyógynövény izé csak maszlag, nem hathat akárhogy semlegesít. Folt mindig lesz.
Rendben, akkor a gyepműtrágyázást így fogom csinálni. A tuja trágyázást nem értem teljesen, nem számít, hogy mekkora tujákról van szó? Ugyannyit adjak egy 1,5 méteresnek és egy 4 méteresnek is? Egyszer olyat olvastam, hogy méterenként 10 grammal lehet számolni, ez mennyire jó szabály?
Levélbetegségek ellen Mospilan+Dithane kombóra gondoltam, csak azt nem tudom, hogy mikor kezdjem el és milyen gyakran ismételjem.
Utánolvasok még kicsit, hogy tisztábban lássak. Tehát csinálok 3 "börtönrácsot" a lyuk elé? Milyen vastag ágból? Miért jó ez, mi a célja? Mit fog csinálni vele a fa? Mögötte a légüres résszel mi lesz? vagy teljesen egybe fog nőni?
Ceruza vastagság elég, de be kellene tenni hűtőszekrénybe hogy ne rügyezzen ki, bár már szerintem késő. Az áthidalás pótolná a fát ott ahol hiányzik és idővel összenőhetnek, de látva hogy magasan van a seb, nem érdemes vele foglalkozni mert nagy csomót képez majd az ágak alatt, ahogy növekedésnek indul. Más nyúl rágás, mert az a föld közelében ne látszik.
A tujákat csak júniusig érdemes műtrágyázni és öntözni ezzel a dózissal amit a fű kap elég lesz. A nyártól már hagyjuk beérni a hajtásokat. A pétisóban van magnézium, de vehetsz hozzá keserűsót vagyis magnézium szulfátot és azzal is beöntözheted jót tesz az örökzöldeknek. egy félmarék anyag egy vödör vízben feloldva és beöntözve mondjuk májusban.
Levél betegségek ellen terveztél valami megelőző permetezést?
Egy 2,5 éves és egy újszülött gyermek édesapja és mondtam neki, hogy attól félnék a gyeppel kapcsolatban, hogy a gyerek beveszi a szájába / lenyeli a bogyókat.
Az everris bogyók emlékeim szerint keserűek, nemigen eszi meg senki. A hagyományos műtrágya meg majd elázik a talajon.
A gombásodás nem mindig jön. Ha nem öntözöd minden nap akkor kevésbé kell permetezni.
Szerintem inkább a nyírás a megterhelő mert, ha nem nyírja a fű növekedési üteme szerint, akkor tarlósodik és alkalmatlan lesz a gyereknek játszani benne, mert a szártorzsa szúrós lesz.
Sziasztok, tavaszi műtrágyának Scotts High N 26+5+11+2MgO+TE, vagy YaraMila™ Cropcare 23-7-7 lenne jobb?
Elég hitehagyott a fű, mert ősszel gazdaságos NPK-t kapott csak, kálium túlsúlyost persze.
Igényes gyepbe jobb a szabályozott scotts műtrágya. Ez a HN 26-5-11 mikroelemekkel, a nitrogén 40% burkolt a többi rögtön hozzáférhető és van benne nitrát is ami egyből indítja a füvet, a karbamid a mi főleg burkolt nem hajtja a füvet de jól zöldíti. Igaz hogy 2-3 hónapos de 2 hónap után ismételni kell, mert ott már kezd fakulni a fű.
A Cc 23-7-7 rögtön hozzáférhető és szerintem rövidebb hatású, de az idén majd összehasonlítom a hagyományos Genezis komplex-el kíváncsi vagyok mi lesz a különbség.
Drágábbak a Landscaper Pro műtrágyák, de 100%ban burkoltak, inkább ezek készülnek kiskerti felhasználásra, mert nem lehet égetésig túldozírozni.
Nekem is kell pár helyre szegélyt raknom, hogy le tudjam nyírni fűnyíróval és ne kelljen állandóan szegélynyírózni.
Én ilyen fehér "dísztéglára" gondoltam, ha annak hívják. Az akkor nem jó, mert nem beton? Vagy te milyent javasolsz? Tégla méret lenne jó nekem és vagy törtfehér, vagy szürke.
Azt éred a dupla dózis alatt, hogy 40-45 g /m2 helyett 80-100g/m2 ment ki a Pre Winter-ből? Ez tényleg túlhajthatja a gyepet, de ez nem hat olyan gyorsan, mert 100% burkolt és a hidegben nem nő érzékenyre a fű.
A kutya nyoma csak a taposásban fedezhető fel , mert a havat letaposhatta és ott lassan olvadt, de én inkább a hókupac nagyságának hatását látom a folteloszlásban.
Sikerült összehozni egy adag szürke hópenészt. Ez általában attól van hogy ráseprik a fűre a járdáról a havat, az meg lassan, de sokáig olvad és a hópenész ezt szereti. Általában nem viszi ki a füvet csak a levele lebarnul. Márciusban kizöldül a helye, de sokáig foltosnak tűnik, ha nem zöldülne áprilisban vesd felül fűmaggal. Az elszáradt barna leveket, amikor egy kicsit megszárad, söpörd össze és dobd ki. Szép nagy színes szaporító képletei vannak a fű levelébe ágyazódva.
Valamikor tavaly ki volt vesézve ez robot téma. Annyi hátránya lehet a robottal történő mulcsozásnak, hogy kicsit több gyepfilcet kell eltávolítani a tavaszi és őszi gyepszellőztetéskor, cserébe viszont pótolja a pázsit éves tápanyag szükségletének 1/5-ét. Egyébként a levágott fű nagyon összeesik idővel töredékére. Én egy-egy fűnyírás alkalmával 200-250 liter füvet vágok le, vagyis heti 4-500-at mégsem sikerült sosem megtölteni az 1m3-es komosztálót. Most komposztálódás közben a tavaly nyár eleje óta lenyírt mennyiség össztérfogata nem haladja meg a 200 litert. Szóval ne félj ettől a mulcsozás témától. Jó dolog, csak automatizálás nélkül nem szeretik, mert naponta-kétnaponta ki akarja nyírni?
Köszi a választ. Most kértem először ilyen ajánlatot, szóval nem tudom ez milyen magas órabérnek minősül.
"... és a fűnek a napi vagy urambocsá minden másnapi nyírás tesz jót igazán..."
A napi nyírást állítanám be rajta, menjen ki ahogy tud a robot. Ami még mindig zavar egy kicsit, hogy a nyesedék bemegy a fűbe. Tavasszal két nap alatt annyit nő, hogy nem győzöm zsákolni. Nem tudom az mennyire jó ha ezt "visszaengedem" a gyepbe...
Nem tudom mi lehet, a gyep többi része azt mondom tűrhető, de ez az oldalsáv katasztrófa... Nem tudom, hogy ez most gomba vagy mi! Az igaz, hogy ősszel ide több pre-winter került! Kb dupla dózis és kézi szóróval + kutya is van, aminek a nyomvonala itt szépen kijön...... Szóval akkormajd kiderül! egyébként ez lesz az első tele! Azért a képek alapján nem sikerült annyira, mint hamvasat-nak :(
"Kértem ajánlatot egy cégtől és 10.000,-Ft-os összeget kaptam... ezért az összegért 4-5 munkaórát is tudnak vállalni egyéb dolgokra"
Azannya. 30 euróért 4-5 órát dolgoznak a fűnyíráson kívül??? Ezeknek vagy nincsen munkájuk, vagy nem tudnak számolni. (vagy nem értenek a szakmához, még ez jutott eszembe:)
Hát neked nagy kár, hogy nem tudsz nekik még 4-5 órára munkát adni :) ... és ha még nem is egy ember jön... aztaa, akkor már szinte ingyen van.
Visszatérve a robothoz.
Az akku árát meg kell kérdezni a husi szakboltban, azonnal meg kell mondaniuk, amint megtalálták a papírok között vagy a számítógépben. Ami a robot malmára hajtja a vizet, hogy nem akkor nyír, amikor
1. odaér éppen
2. nincsen elhavazva más melóval
3. aznap nem tud jönni, mert javítják az autót
hanem ahogyan beállítod és a fűnek a napi vagy urambocsá minden másnapi nyírás tesz jót igazán.
Ahol én dolgoztam és láttam (sőt én építettem ki a dokkolót a husi szaki útmutatása alapján), ott mindenhol a pázsit szélén volt az ágyásban, tehát elvileg éri a locsolóvíz, mert ha direkt nem is locsol be oda a fej, de ha fúj a szél, akkor már bőven igen. Eső meg éri szintén. Aztán ki tudja, lehethogy egy jó kis beázás garanciaidő után jól is jön a husinak :)
Hangerő? Nulla. Gyakorlatilag frászt kapsz, ha elmegy melletted.
Hosszú távú tapasztalatokról nem tudok beszélni, mert akikkel kapcsolatban vagyok, ott csak max. 1 éve üzemel. Illetve van egy régebbi kuncsaftom is, ahol 7 éve megyeget a robot, de ő most polgármester lett és könnyebben jutok be egy beszélgetésre a pápához, mint hozzá :)
Kértem ajánlatot egy cégtől és 10.000,-Ft-os összeget kaptam, jelezték hogy ki kell jönni és ez alatt nem éri meg, hiába kicsi a kert (viszont ezért az összegért 4-5 munkaórát is tudnak vállalni egyéb dolgokra). Ezt amúgy teljesen megértem, nem kicsi a város, az idő és az üzemanyag is pénz és az autó is amortizálódik.
Tegnap olvasgattam még a robotokról és a Tsunami által is ajánlott Husi 305-ösön komolyan kezdek elgondolkodni. Ez dupla (sőt tripla) akkora kertet is elbírna mint a miénk, ami akkor lehet szempont ha pár év múlva majd váltanánk (viszont akkor meg lehet már kevés lenne).
A tesztekben azt írták, hogy az akku 2-3 évet bír és utána cserélni kell benne, viszont azt nem néztem még hogy mennyi lehet a csere. Erről esetleg vki?
Ezen kívül nálunk a füves terület egy szinte szabályos téglalap a sarkokban 4 öntözőfejjel. A füves terület a terasz és szegélyek által határolt (magyarul körbeszegélyes) és nincs olyan hely a dokkolónak ahová el tudna bújni az öntözés elől. Ez probléma? Írtátok hogy esőállóak, de azt is hogy van hogy beázás miatt meghibásodtak.
Még egy kérdés, hangerő tekintetében milyen lehet ez a Husi?
430e HUF-ot találtam hirtelen keresgetve, ez már azért akkora összeg, hogy komolyabban át kell gondolni mint azt hogy a mustáros vagy majonézes hot-dogot vegyük-e meg az ikea-ban. Nem akarom megbánni ha beruházok rá.
Nálunk is egyre több a sárga fűszàl, pedig remèltem, hogy szèp zöld marad. De mostmár hagyom tavaszig, majd akkor kap vasat és műtrágyát. Foltosodás, gombásodás egyelőre nincsen.
Egyelőre várni a tavaszra. Ha elérkezik az ideje, alaposan kiszellőztetni, majd jóféle műtrágyával megszórni, hogy gyorsan rendbejöjjön. Később fog megmutatkozni, kell-e majd felülvetned.
Eső nem gond neki. Vannak olyanok, hogy esőszenzoros, olyankor leállnak a nyírással, de a dokkolóállomás mindegyiknél a szabad ég alatt van.
A nyesedék, mivel milliméteres méretekben van, lehull a fűre és a hasznára válik.
Nem tudom, mennyi az élettartama, szerintem sok év.
Szakitól kell megkérdezni, biztosan cserélhető.
Van még további költség is vele: a késeket cserélni kell benne, nem élezhetőek. A husqvarna akármilyen típusú robotjában egy késkészlet 17 euró, amelyet egy 550 nm pázsit nyírásánál havonta kell cserélni. (Ez tapasztalat egy kuncsaftál).
Igen. Néhány ügyfelemnél működik fűnyíró robot. Nagyon szép a fű, de van a robotnak néhány hiányossága, ami éléggé szembeötlő a füvön:
1. A szélén a szegélyeknél nem jó nyír. Csúnyák a szélek, nagyra nőtt, elfeküdt fű végig a széleken. Mindenképpen szegélyezni kell utána, ha nem is hetente, de rendszeresen.
2. Ha a fű falak között van, a széleken elmarad egy 10 cm-es sáv, ahol nem fér hozzá és nem tudja lenyírni. Hagyományos fűnyíróval jobban ki tudsz menni a széléhez, ugyanez érvényes a szegélyeknél is. Szóval itt is utána kell dolgozni.
Viszont az, hogy szinte minden nap nyírja a füvet nagyon pozitív, gyönyörű sűrű a fű, ahol ez dolgozik.
Szia, nem látom problémamentesnek a robotkérdést több szempontból sem (akku élettartam, megbízhatóság, lopásveszélyeztetettség), persze a legfájóbb része az ára. Hetente kétszer nyírom, alkalmanként 75 perc nagyjából.
Időmbe belefér, csak tetszene a csíkmentes állandó magasságú fű...
A fűnyíró kérdés többtényezős. Első, hogy szeretsz-e füvet nyírni? Ha igen, akkor HRX :-) Ha nem, akkor kalkulusz, hogy robot, vagy kertész nyírja. Kb. Ugyanott vagy. Ha robot, akkor beszélj a Hondata.hu-val, Tornai Attilával, elég jó ajánlata volt Öcsémnek Honda robot fűnyíróra ajándék telepítéssel. Jó arc srác és igen korrekt.
Köszönöm a választ. Na igen, a gond szerintem pont az, hogy kiszállással nem éri meg a kertésznek kijönnie olyan áron, amit még én is szívesen megfizetnék. Optimális nyilván úgy lenne, hogy kijön reggel és kvázi az utcában vagy 6 házat megcsinálna így.
"Hát igen, ilyenkor van ott az, hogy ott a locsolórendszer, már kész."
Az átalakítást úgy kell elkezedni, hogy az általam javasolt és a te általad elfogadott fűszegély-nyomvonalat egyszerre kell kirakni, majd ehhez átalakítani a locsolórendszert, hogy az működhessen. Aztán a fűből elvett és ágyássá lett területeket mikor ülteted be, az a te dolgod. Elég letakarni textillel és mulccsal, hogy ne gazosodjon.
Betonból van, csak falazási célra csinálták, ezért minden oldala szépen kialakított. Kerítést is szoktak belőle építeni.
"Nem kell egyszerre megvalósítani, ahhoz lottózni kell majd :)) Mindent lehet szakaszosan, úgyhogy jusson is meg maradjon is, meg főleg, hogy lássad, hogy azért a kert átalakításával is haladtok."
Hát igen, ilyenkor van ott az, hogy ott a locsolórendszer, már kész. Ami szegélyt lerakott az ember sajátkezűleg fáradságos munkával, meg pénzbe is került, azt is sajnálja felszedni. A fa ágyásszegélyt barátommal két napig raktuk (50m), hogy nyíl egyenes legyen (persze közben erre dőlt, arra dőlt, itt ráléptek, ott nekimentem fűnyíróval), eredetileg azt mondtam, hogy majd ha kirohad, akkor kicserélem kőre. De elég volt egy év szegélynyírás, hogy belássam, hogy bár 16 óra volt lerakni, egy év alatt 30 órát vett el az életemből, hogy mindig végig kellett nyírnom. Úgyhogy most megy a fenébe a tűzre.
Le akarom redukálni a fűnyírás idejét (no nem úgy, hogy glialkázom), hogy ne kelljen komplett délutánt rászánni meló után, hanem értelmes időben tudjam elvégezni. Megváltozott a munkaköröm, sajnos jóval több időt vesz el a meló, mint eddig, úgyhogy meg kell találnom az optimumot, hogy öröm maradjon a kert, ne nyűg.
Egyébként látva a kertet, gondolom most már nem csodálkozol, hogy két óránál hamarabb nem tudom megoldani a fűnyírást.
Most még plusz tényező lesz, hogy fűnyírás előtt nem csak a mulcsot kell visszadobálni a rigók után, hanem rendesen elkezdett "vedleni" a szomszéd téglakerítése 32 méter hosszan, mellette a fű mindig tele van tégla és habarcsdarabokkal, igazi "csemege" a fűnyírókésnek. Az a baj, hogy elég, ha csak egy darabot nem veszek észre, már "kezeli" is a kést. Tavaly is mindig volt csorba a késen miatta.
Ácsi. Gyepszegélynek csak beton elemet rakhatsz le a földbe ugye tudod? Nem tudom, ezek a falazó téglák miből vannak, de ha nem beton, akkor nem megfelelő. A téglának árt a nedvesség.
"félek, hogy túlzottan tetszeni fog, ezért meg is akarom majd csinálni"
Nem kell egyszerre megvalósítani, ahhoz lottózni kell majd :)) Mindent lehet szakaszosan, úgyhogy jusson is meg maradjon is, meg főleg, hogy lássad, hogy azért a kert átalakításával is haladtok.
Igen, ilyen kicsit is gondozunk. Az utóbbi években az új építésű házak kis telkekre épülnek, 1000 nm telek már nagynak számít. Ebből ha levonom a ház és a térkövek alapterületét, a kert nem több, mint 3-400 nm. Ebből a fű ideálisan a fele vagy kevesebb. Gyakorlatilag viszont legalább a 3/4-e...
150nm fű lenyírása, szegélyvágás nem több, mint nettó 35-40 perc munka. Én ezt 10 euróért vállalnám el, ha helyben lenne. Persze kiszállással már ennek a többszöröse is lehet, úgyhogy helyben kell találni valakit.
Meg arról nem is beszélve, hogy azért a fűnél megoldható a vegyszermentes kezelés (kivéve műtrágya), csak cserébe el kell fogadni, hogy nem lesz olyan szép, néha itt-ott kiviszi a gomba, stb. A műtrágyázást meg azért meg lehet oldani, csak nem szabályozott leadásút kell, hanem simát, mert mondjuk az kibírható, hogy a pl. a Cropot kiszórja és belocsolja, mert az pikkpakk feloldódik és nem marad bogyó, amit megegyen.
Nálunk kétéves a gyerkőc, de inkább sétálni akar az utcán, egyelőre nem sokat motoszkál a kertben én meg tudtam oldani tavaly, hogy sose érintkezzen vegyszerrel, igaz, eljön az idő, hogy nem mondhatom, hogy most egy hétig ne menjen a kertbe. Akkor majd max leállok én is a permetszerekkel teljesen és lesz a fű, amilyen lesz.
Tavaly megvettem én is a Radar Versust, aztán az itteniek tanácsára inkább nem szórtam ki. Majd elhasznágatom konyhakertben őszi talajfertőtlenítésre lassan.
"Ha mindenképpen lapjára akarod rakni, akkor vegyél 8cm vastag követ. Egyébként meg amilyen kertet tervezek neked, több raklap térkőre szükséged lesz, ha meg akarod a tevemet valósítani :)) Persze tudom, egyszerre nem fog menni, meg nem is biztos, hogy bejön neked :)"
Pont élére akarom rakni a mulcsozott részen, ahogy Te is szoktad, de a Barabás téglakőnek vannak falazó téglái is, annak minden oldala homogén. Ha az állítom az élére, akkor szép lesz a látszó része, csak az 5 centi széles csak azt hiszem. Olyan szerintem nincs nekik, de a legjobb az lenne, ha 8 cm vastag lenne és minden oldala használható, azt rakhatnám így is, úgy is.
Több raklap térkő? Hűha :-) Kiszámoltam, hogy a szegélyekhez körbe több kell, mint 1 raklap... Kőművesemnek szóltam, aki most Öcsémnél dolgozik, hogyha megint kényszerszüneten van, akkor jöhet elkezdeni a szegélykövezést a fal mellett, meg kezdtheti letérkövezni a kocsibeállót.
A tervednek nagyon örülök is, meg félek is tőle :-) Örülök, mert nekem nulla a fantáziám és ez nekem nem kis dolog, hogy valaki megálmodja és megtervezi nekünk, hogy mit lehet kihozni ebből a területből és félek, hogy túlzottan tetszeni fog, ezért meg is akarom majd csinálni :-) A párom pesti panelos, neki a mostani kertünk is pazar, ezért mindig ki van lazulva, ha elkezdem piszkálni, hogy még ezt kéne, azt kéne... De nekem valahogy kevés még ez így. Lehet, hogyha nem is nézek rá soha egy kertészeti fórumra, magazinra sem, akkor nekem is elég lenne, de már megtettem :-)
Egyébként a nappalink is még elég kopár belülről, ha elkezdtük megbeszélni, hogy mit akarunk oda, mindig az volt a vége, hogy teljesen mást akartunk, így vagy vitába torkollott, vagy befejeztük, mielőtt vita lenne belőle. Így most nincs elképzelés már két éve :-) Igaz, pénz sincs rá egyelőre, illetve nem erre szántuk, de mivel elképzelés sincs, így gyűjteni se kezdtünk el rá.
Ennél meg az volt a mákunk, hogy egyik építészmérnök rokon srác ideköltözött Nyíregyházáról a Paks II miatt és kiderült, hogy belső építész is és ez volt eddig a fő profilja is, látva, hogy már mióta üresen kong a nappalink, felajánlotta, hogy megtervezi nekünk. Azt is nagyon kíváncsian várjuk a párommal, hogy mit hoz ki belőle, remélem mindkettőnknek tetszik majd és meg lesz a közös nevező.
Nehéz a nőkkel :-) Mindig azt mondják, hogy "Nekem mindegy", amikor meg kész van, akkor meg azt lehet hallgatni, hogy ez nem jó, az nem jó :-)
Köszi a választ! Átküldtem neki azt, amit írtál, mérlegeljen.
Amúgy most azon gondolkodom, hogy jó lenne beszerezni egy embert / segítőt aki hetente egyszer vagy kétszer el tudna jönni és segítene a gyep karbantartásában (leginkább gyepnyírás). Tavaly kicsit belefáradtam a dologba és őszintén szólva kicsit stresszel az, hogy "le kell nyírni mert túl nagy lesz - haza kell érnem időbe. Le kell nyírni mert berohad" stb.
Nincs sok időm (manapság persze senkinek) és ugyan a kertben töltött idő számomra kikapcsolódás nagyrészt, néha mégis nyomás alatt tart a fű ami nem jó.
Viszont a kertünk nem nagy (kb 220-250m2 lehet) és abban a gyep olyan 150m2.
Attila, Ti gondoztok ilyen kis kertet például? Vajon találok olyan embert aki eljön és mondjuk heti kétszer besegítene?
Nyilván az ártól is függ a dolog. A kérdés pont az, hogy ugye ki kell jöjjön az ember és nálam 1 óra alatt szerintem bőven végez, vagyis a munkaidő nem sok az utazási időhöz és költséghez viszonyítva.
Homokot szoktunk szórni a mélyebb részekbe, figyelve, hogy egyszerre csak kb. 0,5-1cm magasságban terítsük. Így lehet fokozatosan javítani a helyzeten. Ha nagy területről van szó és eléggé egyenetlen, több évig nem fogsz unatkozni.
A 21. század embere szerintem ezer és ezer olyan hatásnak van kitéve, ami megerőltetheti az immunrendszerét. Szmog, autók kipufogó füstje, veszélyes élelmiszerek, veszélyes játékok, adalékanyagok, műanyagok mindenfelé. A boltban vásárolt gyümölcs-zöldség tele vegyszerrel, sokkal több van benne, mint amennyit a legelvetemültebb fűbuzik egy életük alatt kipermeteznek. Déligyümölcsök ezernyi vegyszerrel kezelve. Ezek mind-mind támadják az ember immunrendszerét, amelyik ehhez nő fel és veri vissza a támadásokat. magyarán a 21. század embere ehhez fokozatosan hozzászokik, nem éri sokkszerűen, mert itt él ebben a közegben, ami tele van méreggel.
Ezzel nem akarom bagatellizálni az előbbi írásomban lévő veszélyeket, csak mondom, hogy az ember erre szerintem fel van készülve. Az átlagember. A nem átlagember pedig törzsvendég az immunológusoknál...
Sajnos a terület ami füvesítve lett, közel sem felel meg a "lépésállóra előkészített" fogalmával. Ezért fordulhat elő, hogy több helyen érződik, hogy egyenletlen a talaj a fű alatt, és hát valljuk be őszintén ha jól megnézzük látszik is. Van esetlegesen valami lehetőség, hogy a talaj egyenetlenségeit ha nem is teljes mértékben megszűntetni de legalább jelentősen enyhíteni? Vagy ilyen estben csak a terület újrafűvesítése hozhat értékelhető eredményt?
Hát azt gondolom, hogy nem alaptalanok a félelmeik.
Igenis, a gyerek megeheti a műtrágyaszemeket, amennyiben még nem ültek le a pázsit tövébe, ha nagyon összeáll a véletlen, akkor még akkor is. Ami a permetezést illeti, ha gyerek rámegy a frissen lefújt fűre, rátenyerel, majd végignyalja az ujjait, baja lehet belőle. Ha a permetlé rászáradt a fűre, de a gyerek letépi a füvet és megeszi, akkor is lehet belőle baj. Szerintem ez a dolog akkor biztonságos, amikor a permetezés utáni legközelebbu locsolás/eső már megtörtént.
De a kert mint olyan ezer más veszélyt is rejthet. Vannak mérgező növények, veszélyes bogarak, méhek, darazsak, mély kerti tavak, egyéb. Aki gond és odafigyelés nélkül engedi ki az ilyen korú gyereket a kertbe, az bizony kockáztat.
egyik kollégám kérdezget a kertépítéssel kapcsolatban és a gyepről beszélgettünk.
Egy 2,5 éves és egy újszülött gyermek édesapja és mondtam neki, hogy attól félnék a gyeppel kapcsolatban, hogy a gyerek beveszi a szájába / lenyeli a bogyókat. Ezen kívül mondtam hogy számítson arra hogy gombaölővel is fújni kéne a füvet, mert gombásodhat, ami ugye megint vegyszer, gyereket nem jó szívvel küldenék bele utána játszani.
Mindegy, milyet használsz. Azok távtartók vannak a szélén, zakatol is a fűnyíró, de hát kit érdekel, a motor 98 decibele sokkal erősebb :) A barabás is jó lesz. Azért rakom élére, mert akkor 10cm kerül le a földbe, nem csak 6cm, mint ha lapjára raknám. Így a mulcs felőli oldalon ha kimélyítek 4-5 centit a mulcsnak, akkor még mindig 5-6 centit a földben lesz a szegélykő, míg ha a lapjára tennéd, már szinte semmi föld nem tartaná a mulcs felőli oldalon. Vannak kertek, ahol lapjára fordítva kellett raknom, azért, mert a dizájn színes követ követelt. A színezés pedig csak a lapján elfogadható, az oldalak, ha színesek is, meg sem közelítik a lap színét (persze, a járdánál az a fontos, mert más nem látszik). Na de idővel csak-csak elmozdulnak a helyükről a kövek, még ha nem is tragikusan, gyorsan helyre lehet pofozni a dolgot.
Ha mindenképpen lapjára akarod rakni, akkor vegyél 8cm vastag követ. Egyébként meg amilyen kertet tervezek neked, több raklap térkőre szükséged lesz, ha meg akarod a tevemet valósítani :)) Persze tudom, egyszerre nem fog menni, meg nem is biztos, hogy bejön neked :)
Milyen térkövet használsz a szegélyezéshez? Mondtad, hogy ott, ahol van némi szintkülönbség (mulcs miatt pl.), ott élére állítva rakod. Olyan térkövet raksz oda, aminek az oldalán nincsenek azok a távtartó funkciójú kis kitüremkedések, púpok, hogy legyenhézag a besöpört homoknak? Vagy azokon az egyenetlenségeken a térkő oldalán nem zakatol nagyon a fűnyíró, ahogy tolod?
Barabás téglakő is jó lehet szegélynek, nem? Az egy kicsit természetesebb, meg mivel nálam vasazni is kell a pázsitot, ha sikerül rácsöppentenem, akkor nem fog olyan durván meglátszódni, mint mondjuk a szürke térkövön.
Igazából a KKbeton sima "London" fantázianevű térköve 2000Ft/m2 kb, a Barabás téglakő meg 3000Ft/m2. Annál a kis mennyiségnél, ami nekem kell, ez még nem jelentős árkülönbség.
Ok, holnap beírom a szinteket. Fejből tudom majdnem centi pontosan :-)
A "parkosítandó terület" az egy 8x4,5 méteres közel sík terület. Mindössze 5cm van benne a 8 méteren a kerítés felé és 4,5 méteres irányban is 5 cm van benne a kocsibeálló irányába. Az 5. Csomag utolsó képén látszik, ahol s hinta is van. Igen, ott még nincs parkosítva egyáltalán.
Egydüli durva rézsű az szintén az 5. Csomagban a térkő lépcső melletti kaptató.
A kocsibeálló az útig 26 méteren 40 cm-t lejt egyenletesen
A hátsó füves terület a terasztól a málnáig 80 cm-t emelkedik, keresztbe 20 centit lejt a a "süllyesztett" tujasor beton szegélyéig.
Látom, hogy a ház előterében van egy nagyon lejtős rész, "parkosítandó terület" névvel ellátva. itt most még nincsen semmi? Erről nem találtam felvételeket. Jó lenne arról is kapnom képeket, meg az is érdekelne, milyen ott az szintkülönbség a ház és az utca között. meg úgy általában jelöld be lécci a szintek különbségeit, mondjuk legyen az utca a nulla és ehhez képest, mi milyen magasan van. Nem kell nagy pontossággal, de ennek pl. az építészeti tervrajzon szerepelnie kellene. Ha ezek az anyagok a rendelkezésmre állnak, neked is tervezek egy szép kertet, mint Tsunaminak kb. 5 éve :)
Tudom már sok belőlem, de van egy ötödik csokor is :-)
Na ezen részen volna mit agyalni. Itt többes problémával állok szembe.
Az egyik, hogy a lépcső mellett rész fölé lóg a tető egy jó 1 métert és ezért a lépcső mellett a beugró részen csapadékot nem nagyon kap, az öntözés meg így önmagában kevés neki, amit a locsolórendszertől kap. Állandóan külön kell locsolgatnom és így is kiszárad, ritka, satnya ott a fű. Attila mondta régebben, hogy ahol nem akar megmaradni, ott nem kell erőltetni...
A másik probléma, hogy nem elég, hogy dombos, még flikkflakkos is a terep, itt mindig szenvedek vele és csak idő kérdése mikor zúzom le vagy magamat, vagy a gépet. Az ereszcsatorna körül is lehet bohóckodni.
A harmadik nagy baj, hogy a sárga pöttyel jelölt locsolófej rálocsol a tégla oszlopra. Illetve eddig nem locsolt rá, mert csak most lett beburkolva, de hiába impregnáltam, az bizony hamar salátromos és vízköves lesz, egyszóval igen rondán fog kinézni.
Arra gondoltam, hogy ezen a részen megszüntetném a füves részt, nagyjából a piros vonallal jelölt részig, de jobb ötletet is szívesen veszek. De mit rakjak oda? Geotextília, mulcs és egy-két bokorféleség? Jó lenne, ha a talaj lehordódását, mosódását is meg tudnám akadályozni, mert elég meredek ott a lejtő.
Az oszlop másik oldala az utcafront felé még putri állapotban van. Ott is van pontenciál az elbaxásra, mert ott a kerti csap, az akna, a téglafal, kerítés és itt is meg kell oldani, hogy ne verődjön a víz a téglaoszlop másik oldalára se. Itt ez még szűz terület, bármit csinálhatok.
A negyedik csomaggal jön, amihez kertész szem kell, mert nekem nincs hozzá fantáziám.
Itt a ház hátulja látszik korláttal, terasszal és a terasz melletti térkő járdával. Elsődleges probléma, hogy közel van a füves rész a teraszhoz, korláthoz, így elkerülhetetlen, hogy a locsolórendszer valamennyit ne locsoljon a teraszra, meg a korlátra. Ettől baromira vízkövesedik a terasz széle és a fekete korlát is. Arról nem is beszélve, hogy a szegélynyírás szépen eszegeti a terasz lábazati műgyanta vakolatát, meg a korlát alatt a dörken lemezt.
Mivel eléggé egysíkú még a kert, így némileg azt feldobandó szeretnénk valami virágágyás félét a korlát alatti részre. Ha a képen látható piros keret helyére virágágyást alakítanék ki térkő szegéllyel, akkor az lenne a baj, hogy csináltam még egy belső sarkot, ahol fűnyíróval nem tudok nyírni, illetve a tujákhoz közeli oldalon is be kellene tolnom a fűnyírót a virágágásba valamennyire. A terasz mellé itt is raknék térkő szegélyt, de a teraszra locsolás, vízkövesedés még mindig fennállna. Ezért gondoltam, hogy esetleg a térkő járdát folytatnám a terasz körül a kékkel bekeretezett részen is.
Itt kérdeznélek Attila, hogy ennél praktikusabb, fantáziadúsabb megoldást tudsz-e ajánlani?
A harmadik etap...a hosszú-hosszú jó rucskös és egyenetlen szomszéd kerítése...
Itt mást nem tudok, mint végig térkövet a fal mellé. Viszont itt ez a jó kis szintkülönbséges téglafal és beton kerti szegély találkozás megoldása fűnyírásilag kényelmesre, normálisra, na ez egy kérdőjel nekem...
"Már említettem a fa kertiszegéllyel körbevett "szigetek"-et. Ezt meg akarom szüntetni, gondolom kisméretű beton térkő élére rakva jó lehet. Egy problémám akad azért a mulcsozott részeknél azzal, hogy a mulcsozott oldalon alászedem a földet 4-5 centivel, hogy a mulcs elférjen, de azt még nem taglaltam, hogy ez azt okozza, hogy a közeli növényektől elfolyik a rálocsolt víz és nem a tövére megy. Ezzel mit lehet kezdeni?!..."
SEMMIT! A fakéreg beszívja a vizet, a locsolás folyton rámegy, így is tocsogni fognak a vízben, annak csak örülj, ha lefolyik róla valamennyi :)
"Talaj síkjából kiemelt beton akna. Itt arra gondoltam, hogy körberakom térkővel úgy, hogy a térkő teteje a talajszinthez igazodik, így fűnyíróval tudom nyírni, nem kell szegénynyírózni."
Teljesen jó és helyes elgondolás, így kell megcsinálni.
A második etap, a "tereptárgyak szerencsétlen elhelyezése" témakör.
Már említettem a fa kertiszegéllyel körbevett "szigetek"-et. Ezt meg akarom szüntetni, gondolom kisméretű beton térkő élére rakva jó lehet. Egy problémám akad azért a mulcsozott részeknél azzal, hogy a mulcsozott oldalon alászedem a földet 4-5 centivel, hogy a mulcs elférjen, de azt még nem taglaltam, hogy ez azt okozza, hogy a közeli növényektől elfolyik a rálocsolt víz és nem a tövére megy. Ezzel mit lehet kezdeni?!...
Talaj síkjából kiemelt beton akna. Itt arra gondoltam, hogy körberakom térkővel úgy, hogy a térkő teteje a talajszinthez igazodik, így fűnyíróval tudom nyírni, nem kell szegénynyírózni.
A fekete műanyag aknafedlapra nincs ötletem, hogy mit kezdjek vele. Kicsit kiáll a földből, úgy 3 centit... Töltsek köré földet apránként, míg fel nem ér? Akkor a "púp" lesz ronda, nem?
A homokozó köré szintén szegélyt raknák le térkőből körbe a talaj szintjére, így megincsak nem kell szegélynyírni. Mellesleg a szegélynyíró, akármilyen óvatos vagy, koptatja a homokozó oldalát, sőt belekap a szélébe, amitől rusnya lesz (no, nem mintha amúgy szép volna :-) ).
A következő képeken látszik a szegélyezés. Az egyik oldalon fa ágyásszegélyt használtam, ami garantálja, hogy fűkaszálással szarakodjon az ember, ráadásul nem kis hosszban. Hogy ezt tetézzem, még a buxusok és a kis szilfa köré is ilyet raktam. Na ezt ha belefér az időbe, akkor ki akarom vágni a fenébe, de ugye itt trükközni kell, mert a mulcsozott és a füves rész egy szintben van, ha a talaj szintéje rakom a szegélykövet, akkor ugye a mulcs, az ezen szint fölé fog púposodni. Ennek eredménye ronda, és állandó jelleggel szedegethetem a mulcsot fűnyírás előtt. Nem jó :-)
Mivel eredetileg keresztbe is lejtett a terep, a másik oldalon kerti szegélyt raktam le, így egy lépcsővel hoztam össze, hogy nagyjából vízszintes legyen a terep. Ez még jó megoldás is lenne, de látszik a képeken, hogy nem mindenhol töltöttem a talajt a szegély szintjéig, így ott is garantált a szegélynyírás. Bravo :-) Ezt úgy oldom meg lassacskán, hogy mindig töltögetem vékonyan földdel, míg el nem éri a szintet. Egyszer csak végzek vele :-)
Megcsináltam a kert vázlatát. Háát... elnézést a móricka rajzért, de csak nyavalyás Paint-om van, azzal erre futotta. Ha kell még méret, egyéb pontosítás, akkor azt megcsinálom rajta.
Email-ben el fogom küldeni nagyobban, meg a többi képet is, csak felrakom ide is, mert nálunk annyi-de-annyi a "hogyan ne építsünk füvesített kertet" megoldás, hogy szerintem sok idetévedőnek lesz jó okulásul.
Körbefényképeztem a kertet, hogy lehessen is jól látni az "elbaxásokat". Képcsoportonként külön-külön hozzászólásban fogom felpakolni őket, mert mindegyikhez van kommentelni valóm is, hogy minél mit tapasztaltam, meg milyen fennálló problémáim vannak.
-május: pétisó 20g/m2 (4kg), Dicophar ahol szükséges
-június: pétisó 20g/m2 (4kg)
-jűlius: pétisó 20g/m2 (4kg)
-augusztus: pétisó 20g/m2 (4kg)
-szeptember: NPK 15-15-15 komplex 40g/m2 (8kg)
Továbbá van a kertben ~20db ősszel ültetett 160-180cm magas smaragdtuja, és 5db 4m körüli tuja, valamint 10db 40-50cm magas hamisciprus. Ezeknek is adhatok majd a pétisóból vagy a komplex-ből? Ha igen, akkor mikor és milyen mennyiségben, van erre valamilyen aranyszabály?
Utánolvasok még kicsit, hogy tisztábban lássak. Tehát csinálok 3 "börtönrácsot" a lyuk elé? Milyen vastag ágból? Miért jó ez, mi a célja? Mit fog csinálni vele a fa? Mögötte a légüres résszel mi lesz? vagy teljesen egybe fog nőni?
csak olyan oltást láttam, ahol csonkba oltott, olyat nem, ahol törzsbe. keresgélek...
Nálad alul is felül is van bevágás.A távolságnál hosszabb oltó vesszőt a két végén úgy vágod meg, hegyezed ki, hogy be tudd tolni a háncs alá alul is meg felül is. 2-3 db kellene hogy legyen. A bekötözés mint a videón csak lent is és fent is.
... egyébként az, hogy falnak kell támasztanod és úgy kell füvet nyírnod, az a kerttervezés és kialakítás nagy hibája. Ilyen esetnek nem szaba delőfordulnia helyesen megtervezett és kivitelezett kertben. Engem sajnos az ügyfelek csökönyössége taszít bele ezekbe az állapotokba. Saját magamtól sose tervezek és csinálok olyan kertet, ahol akárcsak meg is kellene közelíteni a ház falát vagy a kerítést a fűnyíróval.
Ó hát akkor te még nem érkeztél ahhoz az állapothoz, amikor pár karcolás inkább szebbé teszi :))) Én már böven ott vagyok, rohamosan csúnyul, a gyűjtőkosárról nem is beszélve, az valami okádék állapotban van. Ez egy nagy gyengéje a gépnek, itt a Viking viszi a prímet a műanyag kosárral.
Azért olyan hamar nem fog szétkarcolódni, ez a műanyag nem olyan, mint amilyennek kinéz. De mindenképpen védeni kellene, gyárilag létezik hozzá fémléc, amit felcsavarozol. Tsunami tudja is, hol kell keresni :)
Alyukat tömd be egy marék betonnal, kissé púposra. Utána sebkezelővel, betont, fát. Ugy látom a fele ép a kéregnek, az éppen elég, hogy a seb is benőjön 5-8 év alatt.
Ma kibontottam a HRX-et, pöcc-röff indult, nagyon egyben van, a motorja is szépen jár. Nagyon tetszik :-)
Egy dolog szúrt szemet, hogy az első kerekek nagyon kotyogósan vannak felfüggesztve, fordulásnál hozzá is érnek a házhoz, meg kicsit csálén is állnak alaphelyzetben. Ez normális, vagy valami nincs meghúzva?
Azt még nem néztem meg, hogy élesek-e a kések, mert nem emlékeztem, hogy melyik irányba lehet eldönteni. Csak hátra, vagy valamelyik oldalára is?
Már várom a tavaszt, hogy kipróbáljam. Viszont a ház két szélére tényleg ki kéne találni valami védelmet, mert hamar szét fog karcolódni a téglafalon...
Sajnos még mindig gyengélkedik az itthoni számítógépünk, mobillal meg nem tudom megnyitni a fájlt. De addig is google a barátom. Hogy ne legyen off, az oltás, szemzés topicban folytatom, ha nem megy a dog megértése.
Szerző Laci videóit már mind megnéztem, csak olyan oltást láttam, ahol csonkba oltott, olyat nem, ahol törzsbe. keresgélek...
Nos, Ha megnézed a Szerző L videóját az oltás szemzés topikban látod hogy egyszerűbben is meg lehet csinálni, mint ahogy a könyv írja, csak fent is be kell tolni. Majd még eszmecserézünk az OFF témában, ha megnézted.
Köszönöm, hogy ránéztél! Kézi egyenesköszörűvel tisztítottam ki az ép részig. Sajnos ennyit kellett. Az tervben volt, hogy alaposan megmetszem a megmaradt koronát. El is kezdtem, csak rám sötétedett.
Ezzel a saját ággal oltással most lázba hoztál! :-) Az a helyzet, hogy tavaly nem voltak megmetszve az ültetett gyümölcsfa suhàngok és tavaly összevissza nőttek az ágak és az alma meg a szilva teljesen rusnya féloldalas lett, egyik oldalukon nincs vázág. Az almánál most csináltam a törzsön egy rügy feletti bemetszést, hátha kihajt és tudok oda egy vázágat nevelni.
A szilvánál viszont felmerült bennem a kérdés, hogy egy saját ágát nem tudnám-e átoltani. A baj ott kezdődik, hogy fogalmam sincs, hogyan kell csinálni :-)
Ezt az "áthidalàssal oltást" pláne nem értem :-( megcsinálnám, esetleg valami segédanyagot tudnál javasolni, sajnos e témában is abszolút nulla tudással rendelkezem :-(
No ezt jól kitakarítottad. Javaslom tégy hozzá két karót hogy a szél le ne törje, mert nagy a vágás és nagy a maradék korona, lehasadhat. Egyenletesen a koronát is ritkíthatod és rövidebbre vághatod, hogy bírja a törzs egy részének elvesztését.
Ezt a sebet érdemes lenne áthidalással oltani, mint a vadrágást, saját vesszejéből.
Visszajárok egy kertbe időszakos fenntartást végezni, tulajdonképpen a fűvel foglalkozom elég sokat. Kb. 3. éve van kutyájuk. Előtte nem volt kutya. A pázsit gyönyörű volt, dús, sűrű, a tulaj gondosan nyírta, a többit meg én csináltam. A kutyus óta rá sem lehet ismerni a fűre, főleg tavalytól eszméletlen ösvények vannak rajta teljesen csupaszak, fű nélküliek, naponta sztem 50x is végigmegy arra a kutya. Semmit sem lehet a fűvel így kezdeni, a kutya meg el van kényeztetve, a gazdasszony nagy vágya volt mindig, hogy legyen kutyája. Hát az lett, a fű meg elment valahová jó messzire...
Nem akartalak elkeseríteni, mert van egy másik sztorim is.
5 éve csináltam egy kertet kulcsrakészen, terített gyepszőnyeggel. A tulajnak már akkor is volt egy német juhász nőstény kutyája. 3 évig hordta kiképzésre, jó nevű kiképzőhöz. A kutya anélkül, hogy a gazdája szólna neki, meg se mozdul. Olyan ott a fű, mintha nem is lenne kutya, igaz, a fű szempontjából nincs is, mert a kutya nem teszi tönkre, ugyanis arra nem kap utasítást :) Évente 1x járok oda, de számomra ez a porta a példakép arra, hogyan kell kutyával közösíteni a szép kertet.
Sajnos a kutya-macska az ilyen. Mindig lesz folt ott, ahova pisil. Sok munka, nehéz, de meg kell tanítani rá, hogy a kijelölt területen végezze el a dolgát. Van egy gyógynövényes tabletta, ami semlegesíti a vizeletét, tavaly nyáron be is írtam a nevét, már nem emlékszem, keress rá. Kolléganőm használta, míg élt a kutyájuk, állítólag ha szedi a kutya (kajájához van keverve), akkor nem égeti ki.
Másik probléma, hogy a kutya gyakori "őrjárat" útvonalán kijárja a füvet. A kaparásról nem is beszélve.
Úgy alakult, hogy lett egy kutyánk, ami benti-kinti. 5kg-os jószág, szóval nem éppen nagytestű.
Viszont a füvön már most látom, hogy van 1-2 hely, ahol valszin a pisi miatt szép sárga folt keletkezett.
Ezekkel mit szoktatok kezdeni, hogy értelmes kinézet maradjon a kertben? sárga szálak kiszedése, aztán majd benövi gyorsan? vagy a locsoló ha menni fog rendszeresen, akkor nem éget majd ennyire?
Mellékelem a kis szilfát. Az egyik még a nyári könnyezős kép, a többi az egyik vázág és a korhadt rész eltávolítása után. A fényképezést követően ridomil Gold plusz port szórtam rá, hogy mindenhol befedje a sebet, aztán lekentem fagéllel.
Oké, köszönöm. A napokban csinálok egy skiccet, meg körbe is fotózom.
Amit ígérek, azt komolyan is gondolom, 1-2 héten belül felrakok két lehetséges időpontot, ha megtudom a pontos időpontját az üzemanyag átrakásnak.
Sőt, megbeszéltem egy már nyugdíjas egykori oktató barátommal, hogy ő lesz a szónok, hihetetlen előadó, ilyen nem terem minden bokorban. Ő oktatta nekem anno a reaktort úgy, hogy elérte, hogy egy èletre szerelmes legyek ezekbe a vasakba.
Vezettem már látogató csoportot én is, de én kocka mérnök vagyok, nem tudok messze olyan előadást tartani, mint ő, arra születni kell. No meg ő a 70-es évektől dolgozott itt, meg vagy 20 éve foglalkozik oktatással és látogatók tájékoztatásával, a tájékoztató kamionnal is ő járta évekig az országot.
Semennyire, talajszintre kell rakni! Ha feljebb rakod, akkor az első sáv ferdén lesz nyírva, mert a kerekeid, amik a szegélyen futnak, magasabban lesznek mint a másik oldal. Ez pedig elég bénán néz ki. A mulcs felőli oldalon mélyebben kell kiszedni, hogy legyen a mulcsnak helye. Én ezért rakom oldalára állítva a téglát, nem fektetve.
Most, hogy erről beszélgetünk, elgondolkodtam egy tavaszra tervezett dolgon. Hátul a ház végében, az ablak alatt egy méteres sávban ki akarom szedni a füvet és virágágyást akarok oda rakni. Igen ám, de a terasz elé nem kéne, ott maradna fű. No de eddig ott a fal és terasz mellett egy vonalban mentem végig a fűnyíróval, most meg majd bekerül oda plusz törés, ahol megint szívás lesz a fűnyíróval nyírni. Ha ívesen ráfordulóra csinálom, az meg bénán néz ki. Ha a terasz elé raknék a virágágyás folytatásába térkő járdát, összekötve vele a másikat, akkor meg félő, hogy a térkő szélénél kiszárad majd a fű... Ezt pedig már nem akarom elbaltázni :-)
Hát-hát... Ez a túloldali egy szintben lévő mulcs dolog nálam is probléma. Erre azt írták a topictársak, hogy az eredeti szegélyhez képest a füves rész irányába tolták el az új szegélyt 10-20 centivel és a mulcsozott rész alól ferdén szedtek el 5 centit a földből. A mulcsozás után már jóformán nem is nagyon látszik. Szerintem az az 1 centi nem sokat segít Neked.
Köszi, én lehet kimelném 1 cm-re, hogy a másik oldalról ne koszolódjon olyan könnyen és a fűbe se menjen be olyan könnyen mulcs. A homokos cement jó ötlet, tartást adna neki.
Szerintem talajszintbe kell rakni. Azt írták tavaly többen is, hogy nem raknak alá semmit, kikotorják lehetőleg pontosan az árok mélységét, berakják a téglát, térkövet és gumikalapáccsal igazítják be. Nàlunk kemény a talaj, nem tudom csak úgy belakalapálni, én kiszedem az árkot, szórok bele vékonyan homokot, elsimítom léccel és abba rakom a téglát ès utába igazítom gumikalapáccsal. Még gondolkodtam azon, hogy cementes homokba rakok és majd nedvességre kiköt.
Ha téglából akarok szegélyt csinálni, mennyire emelkedjen ki a talajból, hogy ha rátolom a fűnyírót, akkor szépen nyírjon? Kell alá rakni valami sódert, vagy marosi homokot cementtel?
Ez egy újfajta szabályozott leadású műtrágya. Nem műgyanta vagy polikén burokban van benne a hatóanyag egy része. És mivel csak a nitrifikációt végző Nitromonas törzset blokkolja egy ideig, talajéletre nincs lényegi hatása.
Homokosabb területen pedig tuti kimosódik a nitrát egy része a folyamatosan szükséges csapadék miatt.
És 50%-al olcsóbb mint a Yara 23-7-7, a pétisónál pedig csak 25-30%-al drágább és legalább nem nyomja meg hirtelen a füvet úgy hogy hetente két nyírás is kevés :) Pétisó és barátaival így jár mindenki. És nem 2-3 hét a hatástartama.
Ki is akarom cserélni majd kő szegélyre. El kéne még sajátítanom még egy-két praktikus trükköt. Pl. Fal mellett (ide is szegélyt akarok rakni), sarkok (íves sarok lenne a jó), tereptárgyak környezete (hinta, pad, bokrok).
Nincs mit tagadni ezen, valóban elböktem. Sajnos nem gyakorlatias szemmel csináltam, majd apránként kijavítom. Sajnos nem volt kit megkérdezzek. A kertész, mint már kiveséztük nem az én kategóriám.
Így is baromi sok segítséget kaptam Tőletek, anélkül még eddig sem jutottam volna.
Mi az hogy tili tolizás? A sarokba benyomom levág, hajtás ki, félmétert visszahúz, toló kar lenyomva orra fel és derékszögben fordít. Gép le, hajtás be, és nyírás. Persze ezt a fal mellett nem tudod megcsinálni, de szemből már igen. Nálam ezért fogyó eszköz a tolókar csavar mert mindig szétrázom a billegtetéssel és lehull ha nem figyelek rám, de már rá áll a szemem és érzem kézzel ha lazul valamelyik.
Nem lesz ezzel semmi gond a súlya miatt. Nekem van 50kg-s JD is, de az sem probléma csak nem szeretem ki be dobálnia kocsiból. A nyírásnál nem lesz gond, úgy látom a vágó széle a jobb oldalon túlnyúlik a kerekeken ezt kell majd a fal mellett jól beállítani és a házat valami védővel felszerelni hogy ne csiszolódjon oda ahova nem kell.
"Nálam még szabbak a sarkok, mert idióta hülye facölöpös szegély van mindenhol, illetve egyik oldalon szegélykő, mögötte 25 centis szintkülönbség...."
Hát jah. Ezek azok a szarvashibák, amiket az emberfia elkövet, ha a saját feje után csinálja a dolgokat. Végülis át lehet alakítani, ha nagyon zavaró.
Egyébként ezek azok a "láthatatlan" különbségek, amelyek megkülönböztetik egy szaki munkáját az otthoni lelkesedéstől. És sokan ezt nem hajlandóak beismerni, utólag persze lehet szomorkodni és hívni a szakit, hozza mán rendbe jó pénzért :)) A munkák tavaly is úgy alakultak, hogy több volt a helyreállító művelet, mint a kertépítés.
nekem barna van. 2000 forint volt. annyit boven meger. hasznalat utan el kell mosni es szaradas utan wd-et tolni a mozgo reszekhez. kulonben nehezen forog es hamar kopik.
A piros tanga is megy hozzá, mégsem veszem fel fűnyíráshoz :-))
Egész jó kis szegélynyírót vettem tavaly, egy Husqvarnát. A fűnyírójukból kiindulva (silány) ettől sem várok el túl sokat, olcsó volt és passzolt a magasságomhoz. Amíg ez meg nem döglik, addig nem veszek másikat. Utána jöhet a Honda :-)
Ezzel a fűnyíróval most kiköltekeztem magamat kisgép terén egyelőre...
Utólag szegélynyírni? Hmm. Most úgy csinálom, hogy körberohanok a szegélynyíróval, aztán lenyírom a füvet. Nálam még szabbak a sarkok, mert idióta hülye facölöpös szegély van mindenhol, illetve egyik oldalon szegélykő, mögötte 25 centis szintkülönbség....
"azt lenyírom és a kimaradt részekre meg csak a végén megyek rá"
Jó elgondolás, csináld így.
A derékszögű sarkakat fűnyíróval nehéz tisztára nyírni, óhatatlanul be kell toljad a mulcsréteg fölé, ami veszélyes lehet. Mi szegélyvágóval fejezzük be ezeket a helyeket. Ebből Honda UMS 425 a tökéletes választás és színben megy a fűnyíróhoz (ez egy érv asszonypajtásnak:D) ... :)
A Csákvári Hondatánál vettem. Hondata.hu. Ritka korrekt a srác, csak ajánlani tudom. Már tavaly megalkudtam vele a gépre novemberben, csak aztán a kerítés építés költségvetése benyelte a fűnyíróra félretett pénzt, úgyhogy hanyagoltam. Most rám csörgött múlt héten, hogy szóljon, hogy ettől a héttől áremelés lesz, a meglévő készletből gyorsan még tud elhozni a raktárközpontból. Rábólintottam. Lehet, hogy a héten már drágább, de érdeklődni kell. Ha valaki nem ragaszkodik a hidrohajtáshoz és a rotostophoz, akkor is érdemes vele beszélni, mert nagyon-nagyon jó áron kínálta a variátoros hajtású HRX-eket is. Ja, és mint mondtam, az árában házhoz szállította. Nekem ez jó buli volt, mert ilyet postán, futárral nem szívesen küldetek el, nekem nem került bele egy fél napomba, meg 10eFt-omba, hogy elmenjek érte. Meg a beüzemelés is ajándék volt, igaz, az nem egy nagy kaland.
Legfeljebb, ha nem jön be a mérete, akkor eladom ezt is :-) Nekem a derékszögű fordulók problémásak a pázsitos placc sarkain, meg a homokozó körül, mert ott tilitolizással tudok csak elfordulni nagy nehezen. De gondoltam már rá, hogy taktikát váltok és ívekkel fordulok és amin végigtudok menni egy menetben, azt lenyírom és a kimaradt részekre meg csak a végén megyek rá.
Tök hivatalos, számlás volt. Lehet, hogy tévedek 3 év a gari.
Igen, néztem az önindítósat, de nem vagyok egy vézna legény, nem okoz gondot a berántás. Ha nem indul mire elfáradok, akkor az önindító sem indítja el és akkor így is úgy is felrúgom .-)
Ha még meg lesz a gép mire 95 éves papi leszek és már nehéz lesz a berántás, akkor majd rakatok rá önindítót :-) Meg szereltetek rá járókeretet is :-)
Szokás dolga. Az elején olyan leszel vele, mint az elefánt a porcelánboltban, de majd megszokod. Azt tudom tanácsolni, ne hagyd telefújni a gyűjtőkosarat, bármennyire élvezni is fogod, hogy maximálisan telerakja, mert nekem már előfordult, hogy emiatt hátrabillent a gép :) Na és akkor bizony elég nehéz manőverezni vele, mert 60 kiló körüli az összsúlya :) Hajtás nélkül nem fogsz vele tilitolizni, az biztos, erről én is hamar leszoktam. Az biztos, hogy hozzá képest az alig 30 kilós kis 4-es viking egy élvezet, egy kézzel tolod hajtás nélkül, másikkal meg smsezel :))))
Megfutottuk a köreinket amerikai vonalon, európai forrásoknál, de nem sok sikerrel. Aztán rotakapa szíjat rendeltem a Hondatától és úgy ismertem meg a Tornai Attilát. Nagyon korrekt, normális, rendes srác. Végül csak kértem tőle is ajánlatot. 305eFt volt így, üzembe helyezve, házhozszállítva, két év garival.
Tudom, hogy amcsiból jóval olcsóbban meg lehetne szerezni, de én nem tudtam megoldani, meg időm se volt túlzottan belemászni a témába. Úgyhogy végül megvettem nála. Remélem nem bánom meg...
Mennyi ideig tartasz meg egy típust? Amíg jön az újabb gondolom. Van egy 10 éves honda motoros gépem, de még most nyáron dugult el először , eddig ment mint a doxa. Persze valami XR üzemanyagot sikerytettem, mert nem győztem a karbikat szét kapkodni a nyáron.
Apropó, mit használsz benzin adaléknak, hogy ezt a sok vackot amit bele raknak, ne hagyd kicsapódni? Úgy látom már nyáron is kell nemcsak télen.
Azt hiszem a fű gyorsan felkapja a nitrátot, nemigen tud kimosódni csak ott ahol nincs elég sűrű növénytakaró. A fű túlfogyaszt, akkor is felveszi ha nem tudja beépíteni, lásd nitrát mérgezés a fogyasztónál.
Nekem furcsa hogy vegyszerrel nyírják a bacit a műtrágya környezetében, hogy ne tudja átalakítani olyan gyorsan. A pétisóban is az ammónium a lassú hatású mert annak át kell előbb alakulnia a nitrát ciklusban. Persze nem azt mondom hogy ne próbáld ki.
Ezt a képet párzási időszakban lőtted, vagy csak simán kettős látásod volt a sok piától :-)
Nekem is van egy ilyen képem csak motorral. Anno hobbi szinten foglalkoztam motorokkal és vettem egy mindkét oldalán csúszott hayabusát. Nem volt kedvem sablonozni a mintázatát, ezért pont olyanra fényeztem, mint a sajátom, az volt a minta. Jól néztek ki egymás mellett.
szőr mentén már "klubtag" voltam. A kocsink is Honda, meg tavaly egy rotakapát is beújítottam Hondából.
Autóban sem rossz, kissé puritán, de megy mint az állat és eddig 8 év alatt semmi sem romlott el rajta. Illetve egy párezet Ft-os kapcsoló a klímánál és kifújt a hibalista.
Ha úgyis kell műtrágyaszórás után egy kis bemosócsapadék, akkor nem párolog el az ammónium, hanem kötődik a talajkolloidokhoz. Ez nálam főleg fontos lehet, mert a nitrát nem kötődik és minél többet öntözök vagy esik az eső annál jobban kimosódik a nitrát rész.
Tehát ez nálam jobb lehet mint a sima Pétisó, ami ugye ammónium-nitrát, de 50-50 % arányban, míg ebben az Ensinben 71-29% az arány az ammónium javára. És nem annyival drágább.
A mi füvünk közt most,hogy olvad a hó látszik mennyi elsárgult elhalt fűszál van nálam is tömörebb a talaj .Picit lassabban melegszik fel mint a laza talajok mert kevésbé levegős de aztán szép zöld lesz tavasszal főleg a szellőztetés után.
A mi füvünket nem zöldíti a Mg, már kipróbáltam. Csak a vas. Vaskelátot pedig kapott külön a műtrágyával együtt permetezve. Azért zöld még, de már nem annyira...
Van olyan, hogy Scotts Sportmaster Balanced 18+06+17+2MgO+Fe, de ez nem az igazi Npk arány egész éves használatra. Örülnék ha lenne ilyen magasabb N-el. Utálom a vaskelát oldat kilocsolást, macerás, időigényes. Permetezés se jó, mert rámegy a falra, térkőre...
Amúgy az ammónium is párolog, de a természetes folyamat az hogy átmegy a nitrát cikluson a talajban és úgy veszi fel a növény. No most ezt állítja le a vegyszer ami benne van.
Érdekes. November 29-én szórtam meg a füvet Scotts Pre winterrel és egész télen szép volt a fű, legalábbis télhez képest. A sárga golyócskákat még mindig látom, tehát még tart elvileg a hatása.
Még illik is hatnia. kérdésem Ez most nem sárga? Nem vashiányos a színe? Lehet hogy a magnézium ami ebben van elég a zöldüléshez?
Az érett marha trágya már komposztszerű és lapáttal lehet szórni mint a kerti komposztot, kb 1 centi vastagon. ősszel jobb mint tavasszal. Amit nem vesz be a gyep azt felszedi a fűnyíró és kész, megy a kertbe. Sok lesz tőle a fehér here.
A lótetű vagy lótücsök nem a zsákban van, hanem repül a dög. Megérzi a trágyát. A bora szerintem kiviszi, vagy az év madara a Bubos banka összeszedi.
Ezt a stallatico-t ha össze van állva, akkor homokkal érdemes keverni hogy szórhatóra lazuljon.
Emlékszel még a kis szilfánkra, amit beraktam nyáron, hogy könnyezik a két főág között? Ma nekiestem kitakarítani közötte. Úgy sejtem, hogy a két főág úgy lett beleoltva egy alap szil alanyba. Valamit elbökhettek, mert a két ág alá nyúlt be a könnyezés forrása, egy kisebb dió méretű korhadt részt tártam fel turbomaróval. Sajnos annyira mélyen volt, hogy az egyik főágat le kellett fűrészeljem. Nem győztem közben bocsánatot kérni a fától, annyira sajnáltam... Szarul néz ki, nem tudom megmarad-e, lesz- e belőle még valami. Holnap linkelek fényképet....
Stallatico granulàlt szarvasmarha trágya van, ott nincs lótetű, csak az nem szórható szórókocsival. De fánglival sem ördöngősség. Az szórható fűre?
Az érett marhatrágyát hogy szórod fűre?
A lótetű mentesítést nem lehet úgy megcsinálni, hogy fóliára hozatod és átlapátolod úgy, hogy közben rétegenként meghinted valami brutál talajfertőtlenítővel, pl. Klórpirifosszal, az hat is két hónapig, kinyírja a kelő lárvákat is közben. Aztán két hónap után teríted csak szét a helyére... hülyeség?
Én az idén vizsgálatra nem szórtam, de ahol láttam nem volt különösebb gond, igaz nem olyan zöld mint nyáron de nem volt barna.
Ez a szalma sárga szín nekem korábbi kezeléseknél abból eredt, hogy nem volt elég mélyen begyökerezve a fű és amikor átfagyott a gyökérzóna akkor lebarnult az egész. Amikor 10 centi alatt van a gyökér, akkor már jó eséllyel örökzöld marad a gyep.
Ez a gond előáll akkor is ha mindennap öntözünk mert ilyenkor a gyökér nem megy le .
Tavaly 13/14 telén, a szeptemberi kiszórás után március közepéig zöld volt, aztán pedig minden beindult zöldülni.
Az igaz hogy égethet, ha rosszul szórjuk a hagyományos műtrágyákat, de ha nyírás után délután nem nedves fűre egyenletesen szórjuk és utána beöntözzük, hogy a levelekre ragadt szemeket is lemossuk akkor nincs gond.
Minél kisebb kiszerelés annál drágább.
A gazdaboltban láttam a pétisót 50kg 6509Ft és a 10kg 1546 Ft. Ezt is megveheted.
300m2 re kell alkalmanként 7-8 kg és áprilistól augusztusig 5 hónapra akkor elfogy 35-40kg.
A komplexből márciusban 15kg és szeptemberben ismét 15 kg akkor ebből is elmegy a 30kg. A maradék el fog állni csak a kibontás után mindig le kell zárni a zsákot, hogy ne kapjon levegőt és nedvességet. Elférnek a garázs sarkában.
a kérdésedre. A két Agro összetételre jó de drága. és hogy vitamin lenne ez maszlag, csak parasztvakítás, de jól hangzik mint a piramis játék.
Azon gondolkodám, hogy milyen esetekben kellhet szervestrágyázni a pázsitot, jó-e neki egyáltalán? Egyik barátom Biosol Forte granulált trágyát szór minden tél elején a füvére és szerinte nagyon jó neki. Onnan jutott eszembe, hogy elfogyott a marhatrágyám és ezt tudtam én is hirtelen szerezni. Apró darabos, műtrágyaszóróval jól szórható. Szoktak ilyet egyáltalán fűre szórni?
Ez volt korábban a Bactosol úgy emlékszem, tehát baktérium trágyáról van szó. Fagyos földre nem érdemes mert kiszárad és jól be kell öntözni. Hogy meddig zöld azt talaja válogatja.
Én az érett marhatrágyát jobban díjazom, csak az a lótetű, csak az ne lenne.
Így értettem én is. Műtrágyát kapná, mikor a benti fű is, csak locsolórendszert nem építenék ki, hanem rábíznám az esőre, ha meg aszály van, akkor azért kapna egy-egy nagyobb adat vizet "bólogatós" locsolóval.
Ennyiről van szó.
Megnéznék élőben tiszta nádképű pázsitot. Ez ugye nem az az igen durva és igen széles levelű, amin járni is ilyen tarlón járós érzetű?
Az alapfaj az a durva széles levelű, de ez már nemesített és keskenyebb levelű. A járás rajta nem olyan mint zsombékos széles levelűén, de ez is keményebb mint az angol és réti perjés gyepen.
A takszövnél van a számlám, van ott valami kedvező számlahitel (bár a hitel és a kedvező az paradoxon együtt), megfordult a fejem, hogy sunyiban felveszem, hogy meglegyen a kapubeálló térkövezés is :-))))
Vagy megmagyarázom, hogy a mostani zúzottkőnél nincs szebb :-) Ez utóbbi a legolcsóbb :-)
De őszintén szólva elment a kedvem az egésztől. Kicsit off, de elmondom. Akartam kerítést zsalukőből és beburkolni szeletelt nagyméretű téglával. 1500Ft/m2. Párom azt mondta rá két éve, hogy ronda. Egyik nap hazajött azzal tavalyelőtt, hogy látott egy meseszép téglából èpült présházat, kerítéssel. Megnéztem, tényleg szép, nem sokban különbözött ugyan az antikolt bontott téglától. Mivel egy egész présház és a hozzá tartozo hosszú teli kerítés is ebből épült, gondoltam nem túl drága. Kiderült, hogy gazdagoké a présház és méregdrága, Belgiumból hozatott tégla. Mindegy, nekünk rövid a kerítés, nem kell sok, idén megvettük, megcsináltuk a kerítést, 20.000Ft/m2, nem 1500. Mivel volt egy oldalsó beton támfal, rajta a szomszéd bontott tégla kerítése, ne maradjon csupasz, azt leburkoltuk szeletelt téglával, jobb, mint a semmi alapon. Asszony kijön, nézi a 1,5 millás kerítést, meg a 60eFt-os szeletelt téglás támfalat, erre azt mondja, hogy a szeletelt tégla sokkal szebb... Szerintem meg kellett volna folytanom...:-) Szóval jár nekem az a fűnyíró :-)
A slussz poén, amitől legszívesebben bombát robbantanék, hogy a méregdrága dísztéglát telibe kiverte a salétrom és nem tudom, hogy mit kezdjek vele... Undorító. Lehet szétverem a francba és sövény ültetek a helyére...
Tavaly Győrszemerén vásároltam 1x. Jó az ár, majd telefonon lekérdezem a mostani tavaszi árat. Én is abban reménykedem, hogy nem kell Nyíregyházára mennem 1 tonna fehér bogyóért :)
Valamelyik Kite kötzpont nem esik hozzátok közel? Én mindig ott veszem a cropot, igaz nem egy tonnát, de így is nagyon jó árat szoktak adni. Telcsin szoktam őket hívni, hogy van-e raktáron, és mennyiért, mert asszem a neten nincsenek áraik. 2011-ben még csak nettó 6eFt volt egy zsák, nagyon megérte az árát, de Azóta is ezt találom a legjobbnak, ami az ár-érték arányt illeti.
Elkezdtem írni a kerti "kívánságlistát", műtrágya, permetszer, stb., hát, nem lesz olcsó, főleg, hogy márciusban még fákat is kell vegyünk (feladtam a gyorsnövésű fákkal való ötletelést, magas kőris lesz és kész...). Ha azt is hozzáveszem, hogy jövő héten a szülinapomra megleptem magamat egy Honda fűnyíróval, nehéz lesz megmagyaráznom az asszonynak, hogy hol a térkő ára.
Érdekes. November 29-én szórtam meg a füvet Scotts Pre winterrel és egész télen szép volt a fű, legalábbis télhez képest. A sárga golyócskákat még mindig látom, tehát még tart elvileg a hatása.
Mivel hamar kimerültség tüneteit mutatta a pázsit, mindig toltam neki a Cropcare-t ezerrel, pedig valszeg a vashiány fakította ki már a vége felé. Gondolom, hogy kissé túladagoltam a nitrogént és azért nőtt, mint a barom, ha tartani próbáltam a kétharmados szabályt, akkor minden másnap nyírni kellett, harmadnap már nagyon nagy volt mindig.
Aztán elfogyott a Crop és csak Scotts sportmaster high N-t kaptam. Azt vettem észre, de lehet ez már a közelgő tél hatása volt, hogy sokkal egyenletesebb a hatása, nem küldte meg eszetlenül a füvet, elég volt hetente nyírni.
Lehet, hogy idén ezt fogom kipróbálni, mert jó lenne ha beleférnék a heti egy fűnyírásba, mert melóhelyen kicsit feljebb rugdaltak a létrán és most még annyi időm sincs, mint eddig. Karácsony előtt óta minden fut a ház körül :-(
Legurulok a két tonnás futóval. De még megvárom, amíg máshonnan is lesznek árak (gazdabolt.hu, kite), összehasonlítom, honnan mennyibe kerül ide szállítva, aztán döntök. Persze ha nem kell olyan messzire mennem, nem veszem meg az egész éves adagot :)
Csak egy a biztos, hogy nem helyben veszem meg, mert az a legdrágább :(
Le kéne majd tavasszal nyírni, aztán vasgálic oldattal meglocsolni, az kinyírja a mohát. Gondolom ekkora területre nincs gyeplazítód, úgyhogy gerebjével jó erősen nekiesve ki kéne a vasgálicozás után pár nappal tisztítani a mohát, meg az elhalt füvet, gizgazt. Utána meg kéne műtrágyázni valami kis kiszerelésben kapható fűre való műtrágyával. Ezzel együtt felül kéne vetni, a gyerek igénybevétel miatt valószínűleg valami sport keverékkel, vagy tiszta angolperjével. Utána kicsit kíméljék a gyerekek pár hétig ha lehet. A műtrágyázást havonta/másfélhavonta ismételd és nyírjad rendesen. Ha vizet is kap, mikor kér és gondozod, akkor jó lesz, de ha elhanyagolod, akkor ugyanilyen lesz hamar.
"Ősszel kiszórtam a Prewintert az ajánlott dózisban"
Én december 23-án még ügyfélnél füvet nyírtam, kb. 7 centiről 3-4 centire.
Ha ezt ugye előre tudjuk, hogy egész november, december ilyen enyhe lesz, akkor novemberben még tolunk neki 23-7-7-et, a télit meg kiszórjuk dec végén. Na de ki meri ezt bevállalni? :))
Ősszel kiszórtam a Prewintert az ajánlott dózisban, de sajnos - enyhe csapadékos tél miatt - mostanra szép szalmasárga lett a füvem. (És igazán nem is volt zöld egész télen sem)
Szóval szerintem nem erre a meleg télre találták ki.
Kicsit meggyűlt a bajom a mohával. Nemcsak a fűben, hanem a térkő fugái közt is. Vasgáliccal nem mennék rá, mert "berozsdásodik" a térkő és a permetező is. Vas kelát okoz ilyet? Vagy azt használhatom ezek nélkül a mellékhatások nélkül? A gyepre is kitolhatom ezt, vagy oda inkább mohairtós műtrágyával próbálkozzak?
Nekem a scott sportsmaster is égetett, ha óvatlan voltam, pedig az olyan árban van, mintha 24 karátos bogyók is lennének benne. Akkor mosódik ki gyorsan, ha szarrá locsolod, vagy Szent Péter teszi ugyanezt. Na de hát ott vannak a különbségek az árban, azért olcsók ezek, mert gyakrabban kell őket alkalmazni.
Ne hagyd magadat eltántorítani.
A Cererit valóban jó, kis hazámban gyártják, itt is a drágább hagyományos műtrágyák közé tartozik, én sosem használtam, de apám a haszonkertben nagyon dícséri.
Ebben az árfekvésben megveheted a Yaramilla Cropcare 23-7-7-et is, sokan ezt hasznàljuk, bevált, ár érték arányban jó. Ha rákeresel erre, hogy "cropcare" itt a topicban, sok véleményt olvashatsz róla.
Voltam pár mezőgazdasági boltban műtrágya iránt érdeklődni, természetesen mindenhol a legdrágábbat ajánlották, és a pétisót meg a 15-15-15-öt felejtsem el, mert nem erre való, éget, gyorsan kimosódik, stb. Nem kételkedem benne, hogy ami nagyon drága az valóban jobb valamivel, de nem vagyok biztos benne hogy 2x-3x jobb, de hát ilyenek a kereskedők...
Amit még találtam és nem túl drágák azok ezek, írnál légyszíves ezekről is véleményt:
Agro Largo Pázsit Vitamin (15-5-5+Mg+Ca+S) 4kg 900-1000Ft
Azon gondolkodám, hogy milyen esetekben kellhet szervestrágyázni a pázsitot, jó-e neki egyáltalán? Egyik barátom Biosol Forte granulált trágyát szór minden tél elején a füvére és szerinte nagyon jó neki. Onnan jutott eszembe, hogy elfogyott a marhatrágyám és ezt tudtam én is hirtelen szerezni. Apró darabos, műtrágyaszóróval jól szórható. Szoktak ilyet egyáltalán fűre szórni?
Így értettem én is. Műtrágyát kapná, mikor a benti fű is, csak locsolórendszert nem építenék ki, hanem rábíznám az esőre, ha meg aszály van, akkor azért kapna egy-egy nagyobb adat vizet "bólogatós" locsolóval.
Megnéznék élőben tiszta nádképű pázsitot. Ez ugye nem az az igen durva és igen széles levelű, amin járni is ilyen tarlón járós érzetű?
De jó kis csámcsogni való anyagot linkeltél, köszönöm! Ha 2 éve valaki azt mondja, hogy ilyen anyagokon fogok nyammogni pihenésképpen, azt mondom, hogy hülye. Erre most is a család már alszik, én meg itt ülök a nappaliban és gyümölcsfa metszésről olvasok. A röhej, hogy már tudok ilyen hangzatosakat, hogy szektoriális kettős metszés és társai, de hátul a kertben azt sem tudom, hogy mit kezdjek egy husánggal, nemhogy aminek 3-nál több ága van :-)
megnézem majd ezt a kénezést, bár ha a műtrágya savanyít, akkor csak türelemmel várni kell :-)
egyébként Samubá... Nem kéne már inkább talajmintát vizsgáltatnom? Lehet elejét venné sok találgatásnak, nem?
Ez a fűkeverék kihúzza egész évben külön locsolás nélkül agyagos talajon? Persze úgy, hogy az extrém meleg nyári időszakban hetente azért kapna billenőfejes locsolóval egy-egy emberes adagot.
A nádképű bírja a szárazságot, ha kap elég tápanyagot. Valamikor már írtam, hogy a természetes élőhelye a nedves terület, megmarad a száraz Területeken is öntözés nélkül. Ezt vetjük pl húsmarháknak domboldalra öntözés nélkül. De nemcsak azért mert ott is megmarad, hanem amikor a többi fű kisülési időszakban van augusztusban, akkor nemcsak zöld, hanem legeltethető tömeget ad, megfelelő műtrágyázás mellett.
Ha adsz neki ritkán 20mm vizet akkor szép lesz. Tápanyag és víz nélkül ez is ugyan úgy kisül mint a többi.
Néztem én is a netet. Röhej de tényleg nincs meg a meszes talaj savanyítása. Talán mert a műtrágyák hosszútávon savanyítanak és így mindenki meszezni akar.
A lyukasztásos szellőztetés nem csökkenti a pH-t csak javítja a talaj levegőzöttségét és vízátjárhatóságát pláne ha homokot is adunk rá.
Ha jól értettem, akkor ha az időjárás is engedi, akkor már márciusban el kell kezdeni a munkálatokat. Ehhez a héten vettem is egy ALKO 38-as gyepszellőztetőt és talajlazítót, fűnyíró már volt tavalyról.
Gondolom első lépés egy fűnyírás, hulladék eltávolítása stb.
Ezután csináljak egy talajlazítást majd szellőztetést is, vagy a kettő egyszerre nagyon megviseli a füvet? Tegnap kipróbáltam próbaképpen a talajlazítót, 5-ös fokozaton nem sok minden maradt utána, gondolom akkor 2-3-as fokozat elég lesz.
Következő lépésben felülvetném, de nem tudom, hogy a műtrágyázást (pétisó?) előtte, utána vagy a vetéssel együtt csináljam-e.
Sajnos van benne tarack és pitypang is itt ott, erre tavaly dicophart vettem, és kézi spiccelővel lefújkáltam a problémásabb részeket. Nem tudom a talajlazítás ezeket mennyire távolítja el, de szerintem szükség lesz gyomirtásra is. Ezt mikor érdemes megtenni?
A képeket nézegetve nem rossz ez a gyep csak kissé idős és több gondozást igényel már. Az enyhe idő miatt kimaradt egy nyírás és hosszú a fű.
Tavasszal késes gyepszellőztetést alkalmazunk, de még ráérsz vele március végén április elején amikor indul a fű és hamar eltűnik a kezelés nyoma. is. Szerintem elég lesz az 1 vagy 2 fokozat, nem kell mélyre engedni.
Ezek szerint hagyományos műtrágyákat akarsz használni A műtrágyát és a vetést a szellőztetés után kell. Megjegyzem, hogy most javasolnék egy pétisó kezelést már úgy 20g/m2 adaggal, mert az őszi téli felkészítés hatása nem látszik. Ezzel feltöltöd a talajt mire indul a fű.
A szellőztetés után mehet majd hagyományos komplex NPK 15-15-15 % hatóanyagú 40g/m2 adaggal. Egyelőre nem vetném felül, hanem megvárnám mit tud a gyep, milyen lesz a kezeléstől. Ha nem tetszik akkor augusztus végétől optimális időben mehet a felülvetés. sok réti perje és vörös csenkesz van még benne ami szerintem megerősödik.
A tarackos csillagpázsit jól látszik, de az erős fű és a helyes nyírásöntözés ki tudja szorítani. Amikor a pitypang és társai megjelennek májusban mehet a dicophar megint, vagy az everris gyomirtós műtrágyája.
Nyírás 4-5 centinél nem rövidebbre és 6-7cm fűhosszúság elérésénél nyírni kellene. Tavasszal jobban nő a fű de később júniustúl lassul a növekedése. Ha nem nyírsz elég gyakran májusban, kb heti két nyírás , akkor a gyepben magról kelve megjelenik a muhar, ami júniusra erősödik meg. Nyírás után a pázsiton minden levágott fűszálon maradjon két három levél, különben ritkul. Májusban ismét pétisó 20g/m2. A műtrágya mehet havonta.
No hirtelen ennyi, majd folytatjuk biztos lesz még kérdésed.
Csináltam pár képet most hogy elolvadt a hó. Elég gatyán néz most ki:
A kocsibeálló mellett ahol sűrűbb ott kipróbáltam 3-as fogokazon az ALKO-t a talajlazító fejjel, ilyen lett utána:
Nem toltam ki teljesen a szélére, de látszik hogy elég sok elszáradt cucc van benne (szerintem főleg tarack). Engedjem ennél még lentebb, vagy menjek rá még egy soron?
Hátul a kert végében a tavaly tavasszal vetett fű szinte teljesen eltűnt, szinte alig van egy pár szál fű, és elég sok a moha:
Ezen a is végigmentem a talajlazítóval, 3as fokozatban kb semmi nem maradt utána, majd megpróbáltam 1-essel is:
Ha eljön a jó idő egy hónap múlva és neki lehet állni, akkor hogyan tovább? Minden tanácsot szívesen fogadok! (azért újravetni az egészet nem szeretném :))
Ősszel felástam, homokoztam, trágyáztam és bevetettem 2x 30-40m2 területet nádképű keverékkel (60százalék). Most pont olyan mint a sport keverék. Kíváncsi leszek rá. Azokon a területen amúgy is ez kezdett kiválasztódni.