Szerintetek mitől lesz ízetlen a paprika? Két fajta is olyan fűízű, semmi paprika jellege nincs. Mellette ugyanabban a talajban a paradicsom mézédes, zamatos. Van ennek valami trükkje vagy ez fajtajelleg és a bolti lecsópaprika az egy konkrét típus?
A másik a trinidadi skorpióm elkezdett teremni. Ez mikor szedhető, miről lehet felismerni a szedés idejét?
Illetve ez a fajta elszíneződés a pici erősökön mitől lehet?
Én meg a lótrágyával jártam hasonlóképpen. Rendes ásáskor lett beforgatva szép mennyiség, aztán kijelöltem az ideiglenes palántanevelő sátor helyét, ami ugye vastagon trágyatalpas lett. A sátor szétszedése után valamennyit elhordtunk... Szóval nálam a Gigant F1 valami brutál, majd hozok képet a hét második felében.
Nem tudom, mi történt, valószínűleg az ősszel besokalltam a műtrágyával (az előző évi maradékot mind kiszórtam, hogy fogyjon el). Megbolondultak a növényeim, főleg a paradicsom. Kétféle hagyományos van, a MOBIL és a KORALL; mindkettő determinált. Ezzel nincs is gond, nem nőttek az égig, de bika erősek lettek. Rengeteg a termés rajtuk (az is nagyobb a fajtára jellemzőnél), s a szára már olyan vastag, hogy nem engedi a kötözést, egy ág le is törött a termés súlya alatt. Még szerencse, hogy korábban kötöztem rendesen. Betegség még nincs, próbálom permetezéssel megelőzni a nagy esők után. Mindig tanul az emberfia, pedig régi a mondás, hogy jóból is megárt a sok...
Érdekesek ezek a tejtermékek. Eleve, a tej egy kérődző mirigyváladéka. Szinte minden tejtermék valamilyen baktérium és/vagy gomba közreműködésével készül. Azaz romlott tej ;) És vannak, amelyeket ezután még érlelnek és ekkor még meg is penészednek. Ha ma találnák fel, tuti nem engedélyezné az élelmiszerbiztonsági hatóság...
Ha nem poshadt, akkor ehető. Én is ittam már 2 hónapja lejárt kaukázusi kefírt 4 dl-es dobozzal, meg sem hajtott, az íze is jó volt. Egyél kicsit belőle próbából. ha ma nem lesz hatása, holnap elfogyaszthatod mindet.
Úgy tűnik, sikerült eltalálni a legjobb időpontot. A levelek nagy része leszáradt, de a burok még rajta volt a fejeken. Egyetlen kicsi, ványadt fej volt csak félig elrothadva, különben az összes egészséges. Ilyen is régen volt, évek óta szoktak lenni elrothadt fejek is, amit a neten keresgélve fonálféreg kártételének tulajdonítok.
A fejek nem nagyok, de ahhoz képest, hogy idén homokon volt, nem rossz. Most, hogy kivédjem a csigák megtelepedését (a fokhagymát nem szokták megenni, de elbújnak a szalmában, és a mellette lévő vöröshagymát lerágják), szalma helyett hárslombbal takartam. Egész jól bevált, sokkal több gyomra számítottam. Ha idén is hozzájutok, újra azt fogom használni.
Most el kell vetni a helyére a karórépát, szokás szerint az év legmelegebb napjaiban...
Az elefánt fokhagyma is egész jól sikerült, most nagyobb, mint a fokhagymák. Ha meglesz a karórépa vetés, keresek helyet a kicsi sarjaknak. Egyelőre nem szedtem le a fejekről, a földet is csak nagyjából morzsoltam le, talán jobb, ha nem száradnak ki.
Néhány fej elefánt foghagymáról elfeledkeztem, nem ettük meg. Nem lett semmi baja, se ki nem hajtott, se el nem rothadt. Frissen persze finomabb, de meg lehet még enni. Szóval sokkal jobban tárolható, mint az őszi fokhagyma. Azt hiszem, ezekből a megmaradtakból próbaképpen dugdosok virágágyásba is, hátha kihajt még, és szép lenne. Onnan valószínűleg föl sem szedném, csak ha elsatnyul.
Négy sorba vetve elég dzsungel az ágyás, óhatatlanul ott maradna valamennyi, ami a későbbi szedésnél már nem olyan zsenge. Ezért számolom fel, így van egy egész ágyásom mindenféle őszi dolognak. De vannak vetve folyamatosan 2-es sor zöldbabok, még mindig van egy adag vetni való, így őszig mindig van friss.
Érdekes, hogy egyszerre szeditek le. Én a zöldbabot folyamatosan szedem szeptemberig. Az első nagy hullám utan még terem időközönként egy-egy főzetre valót, olyankor szoktam fagyasztóba is tenni, annyi nincs, hogy befőzzem, de épp nem akarok babot főzni.
Ma leszedtem az egészet 3 db 20l-es vödörrel lett egy tasakból, mind megy a fagyasztóba. A múlt héten már ettünk belőle,de van zöld csövű is és egy főzet már onnan is lejött kóstolónak, a jövő héten biztosan lehet szedni nagyobb mennyiséget is. Az idén nagyon jól sikerült a bab.
A szakértők 4 kg/ha javasolnak---tehát 10 l vizhez 4 dkg...ha a növény idősebb a több sem árt.
Amúgy a burgonyához, a kobakosokhoz, a paprikához, a paradicsomhoz, a szárat babhoz magam a bordói port használom, 10 dkg/10l vízhez.....tuningolva levéltrágyával és némi rovarölővel---eddig semmi levél pörkölődés nem volt..(csak az egyik fajta paradicsomom vált sötét zöldre és pördült a levele befelé---talán a K túladagolás miatt./
No bezzeg nekem van annyi cukkinim-tököm, hogy a fülünkön fog kijönni. Nem akartak kelni a palantáim, vettem a piacon. Vetettem szabadföldbe. A végén a poharasok is kikeltek, jó helyre is kerültek. Tavaly nem volt jó helyük, árnyékos volt, alig volt cukkini, bezzeg az idén. Tavaly 1 darab albatököm termett mindösszesen. Idén visszatértem az indátlan fehérre. Nem naposabb a helye, mint a tavalyinak, de már 5 darab 3 kiló körüli tököt vettem le. Úgyhogy esszük, befőzök, úgy néz ki a téli menü is teli lesz cukkinivel és tökkel.
Én csak a petrezselyemre fenem; idén háromszor vetettem, különbözö vetömagokból, egy szál se kelt ki.
Júni elején aztán bezúdítottam egy egész zacskóval egy virágládaba. Most bújik. Szeptember lesz, mire akkora lesz, hogy ki lehessen palántázni.
Cukkinit 2 éve nem vetek. Azelött mindig vetettem, de soha nem termett. vagy csak hím virága volt, vagy ha nö, terméketlenül leesett, vagy egész kicsi korában elrohadt.
Nekem is 6 szem krumplim van 2 ládában, későn ültettem, nem fognak virágzani úgy tűnik. Erősen gondolkodom, hogy az egyiket kibontanám. Vagy várok augusztusig.
Szabadba ültetted, vagy edénybe? Nálam az első próbálkozás 9 szemmel volt. Én is unoka okítására játszottam vele, de aztán végül őt nem annyira érdekelte. Egy-két virágot hozott csak, mégis elég szép termés lett a hordóban.
Segitsetek! Ultettem hat szem krumplit (ne nevessetek ki - a kisunokammal szeretnem felszedni), es fogalmam sincs mikor lehet felszedni. Nem viragzott meg... lehet egy kicsit keson ultettem...
Nem lenne annyi uborkám, hogy hordóba rakjam, pedig van két mázas cserépedényem. Nem lehet összehasonlítani az üvegben eltettel. A Szilas kapros savanyúság-eltevőjét fölforralom ötször annyi cukorral és háromnegyed résznyi ecettel, mint amennyi írva van, aztán csak meregetem az üvegekre. Ha egy van is, kis fazékba teszem dunsztolni, pontosabban csak a tetőt húzatom rá azzal, hogy a víz "mocorgásáig" melegítem. Amíg ebből az uborkából van az asztalon, más savanyúságot nem esznek...a népek:)
Az ubit mi úgy csináljuk, hogy naponta leszedem, és hűtőben tárolom 3-4 napig majd ha összegyűlik 4-5 üvegre való adag, akkor berakjuk. Lehet nem a legjobb módszer, de nekem a hordós nem ízlett és volt, hogy meg is romlott. Tudom mi nem csináltunk valamit jól, de nekem elment a kedvem tőle. Maradunk az üvegesnél, az legalább finom.
Az ősszel dugatott fokhagymát lehetne felszedni de vagy beöntözök vagy egy kis esőt várok mert olyan a föld mint a beton. Szépen fejesedik a kukorica , szép magas bizti van 2 méteres. Ahogy a két héttel ezelőtti vihar vízszintesre döntötte nem hittem volna, hogy szépen feláll még... de igen nem hagyta magát ! Még mindig nem reped a cherrola mert mérsékelten kap vizet kis adagokban nincs elárasztás . A rédeis ökörszívek jó nagyok és puhák de csak befőzni lesz jó. A szabadföldi zöldségsort meg alig látom a gazba ez a munka még vissza van. Az ubiknak meg kell csinálnom a hordós levet mert nem akarok kétnaponta üvegezni vele. Egyenlőre szép a burgonya nem látszik rajta betegség a gumók szépek.
Idei tapasztalatok a krumpli - mák szomszédságról:
A mák van kb. dél felé. A szomszéd panaszkodott, hogy már megint permeteznie kell, mert tele van a krumplija bogárral. Tehát voltak a környéken. Ugyanekkor mi heti 3 - 4 állattal találkoztunk. Most, hogy a mák levele kezd amortizálódni, mintha több csíkos érkezne.
Cukkinit eszünk cukkinivel:) Kicsit túllőttem a célon, és jobb helyre került a cukkini, mint tavaly, sokkal többet terem. Volt rántott, én a zsengéket rán tom, volt kétféle tócsni, töltött cukkini, tökfőzelék cukkiniből - a kiló fölöttiek így végzik télire eltéve is, cukkinikrém szendvicsre, cukkinisaláta, ma pedig rakott cukkini. Már tettem el kétszer 3 üveggel télre. Egészen aprókat pedig a kovászos uborkával együtt kovászolok.
Rántott cukkinit ma csináltunk először, termett egy 3,44 kilós példány. a magokat nem vágtam ki , 1 cm-es korongokat vágtam. Jó sok lett de nekem izlik és a mag egyáltalán nem érezhető. Meg vagyok elégedve 3 napig nem kell főzni :)))))
Saját tapasztalatom. Ha van a közelben hangya vagy fülbemászó, esetleg érdemes jól lekötni a bontott csövet valami módon zsinórral, mert ezek a rovarok így imádnak melemászni a kukarica
..ha 4..5 cm-re kibontod nem megy tönkre. Körömmel szétnyomsz 1 szemet--ha nagyon "tejes" még elég gyenge /van aki igy szereti/..én akkor szedem le ha a szem még kissé leves és puha--de izlések válogatják,
Igen, akkor jó amikor elszáradt. Ha teljesen elszáradt és még mindig vékony a cső, akkor lehet hogy nem is lesz rajta értékelhető mennyiségű, ehető szem. Nem tudom mitől van ez, de szokott ilyen is lenni közötte.
A csemege kukorica akkor jó kb, mikor elszáradt a haja? Az enyémnek most kezd száradni, a cső még vékony, kibontani meg nem merem, félek tönkremegy ha nagyon éretlen még.
Ennek már feltétlenül szedd ki a magját. És az ilyen "idősebbet" már nem karikára, hanem hosszúkás hasábokra érdemes vágni, és a panírozás előtt lesózni.
És variáció még a szezámmagos panír is. Leszedtem az első sárga patisszonokat, de rögtön el is ajándékoztam, mert most nem érek rá vele foglalkozni. A fehér cukkini hozott három termést, majd eldobott néhány termős virágot. Elbeszélgettem vele, kilátásba helyeztem a beetee módszer alkalmazását, erre most ismét kötött. :)
Valószínű, hogy a magjai már elkezdtek keményedni. Akkor azt ki kell szedni.
Én ugyan megeszem a még zsenge állapotú, de picit keményebb állapotában is, de van, akit már az is zavar.
Főleg kolbásztöknél volt úgy, hogy csak szeleteltük, paníroztuk, rántottuk. Ott benne maradt addig a mag, amíg a héja is puha volt. A cukkini kicsit más. Előbb keményedik a magja.
De próbálkozz, aztán ráérzel, neked mi válik be.
(lehet szeletelni, és utána kiszedni a magházat, akkor meg karikaként is lehet panírozni :) )
Próbáld ki panírozás előtt sózva, és utólag is. Más-más íze lesz.
Hú az már jókora. Mi kisebbet is kirántunk, tegnap pont az volt, de kb. fele ekkora. A magját ki lehet venni, de mi benne szoktuk hagyni, megsül puha észre sem veszed. Bár ilyen nagynál már lehet érdemes kivenni.
Hú az enyém már nagyon régi, még valamikor tavasszal szedtem csalánt és azóta ott ázik, bár nemrég kiszedtem belőle a csalán leveleket. Dobáltam bele hagyma szárat, retek levelet, káposztát, pitypangot, meg fene tudja még mit...
Én simán lefújnám csalánnal egy nap után. Jó hogy mondod, pont van egy fél diszperzites doboz kb. 4 hetes csalánázalékom. Nem is merem kinyitni...
Szerintem keverhető lett volna a Wuxallal és a kalciummal. Ugyan a csalán az NPK-ból főleg nitrogént tartalmaz, amit a Wuxal is, de nem mellékesen huminsavak is vannak a löttyben...
...ööö akkor meg lehet, jobb inkább külön. Nem tudni mit okoz a keverése a lombtrágya összetevői között.
Tegnap megszórtam mindent wuxal + kalcium lombtrágyával. Milyen időközönként érdemes ezt ismételni. Illetve pár nap múlva beszórhatom-e egy kis csalántrágyás lével? Vagy inkább tettem volna most bele a többi közé?
Ez volt régebben először földbe volt ültetve de túl nőtt rajtam.
Utána áttértem a cserépre, mindig annyi volt, hogy alig győztem eltenni a fagyok előtt leszedtem és decemberig kitartott Nem egy óriási kár de nagyon bosszantó, hogy ebben az évben nem lesz, és nem tudom, hogy mitől.
SAjnos a multkori villámlás okozott némi kárt az asztali gépembe...... de keresgélj az interneten. Én 3 szálat indítok egy tőről persze később minden levélnyélnél új hajtás akar indulni , épp tegnap tettem rendbe a sárga dinnyéket már felfutottak a fő ágak 170 centire, egy csomó oldalhajtást kiollóztam mert nagyon sűrű volt , az első kötések leérnek a földre azok alá kellene mulcsolni, hogy ne nedves földön legyenek mert akkor alul kirepednek. Na az első kötések 10-13 cm. átmérőjüek és várhatóan julius 13-15 körülérnek szedhetőre,
a másodikok tojás nagyságuak, a harmadikok cseresznyék. Amik méter felett fognak látszódni azok már szeptember végén október elején nem lesznek olyan finomak. egy tő tehát 3 főszár azokon száranként 2-3 gyümölcs.
Főleg azért töményebb mert csak 30_50% tud hasznosulnak,. Szeretnék segítséget kérni paprikával valami gombás fertőzésük van már palánta koruk óta a levelek befelé pöndörödnek alig nőnek valamit ezek tulipán paprikát. Cserépben vannak a többitől elkülönítve.Évtizedek óta van ilyen paprikát mindig csodaszép ék voltak. Adtam neki amistárt egy ideig úgy latszott hasznâl de most sem akar rendbe jönni
én lombra földre 1 literbe egy csapott evőkanállal teszek. Két hete egy hordóba bekevertem vagy 100 liter vizet 6 cs. ek. adaggal beletettem az egyik erre használt szivattyumat és azzal locsoltam végig a fóliába mindent. A lidibe vett öntöző -locsoló fejet nagyon szeretem van egy csomó lehetőség vele.
Ha már van 1 tövön mondjuk 5 tök, akkor bátran meggátolhatod a további növekedését. Bár az ebben a hónapban született kis tökök beérhetnek még, de az augusztusi kötések nem biztos. De egyszer olvastam, hogy a termésérlelés szempontjából nem jó ha le vannak a hajtások darabolva.
Én a hosszú hajtásokat vissza szoktam fordítani. Nekem az sem gond ha lesznek félig érett tökök is, megpárolom mint a krumplit, vagy aszalóban megszárítom, porrá darálom, és zöld turmixhoz jó. Nem baj ha alacsony a cukortartalma, legalább nem hizlal annyira. Viszont az értékes ásványi anyag tartalma ott van. :))
Sajnos annyi oldalhajtást hozott és minden területet benőtt,hogy valamit csak tennem kell vele.
Nő ki az utcára, mindkét szomszédom kertjébe igyekszik:-).
Három éve érlelt lótrágya és föld került a kb.1m-es nagyságú fészekbe fele-fele arányban.Most próbál a gyermekem kertjében lévő fenyőfára felkúszni( a kertvégi szomszédom), a fiamnak nem igazán tetszik,megértem gondozott fű és díszkert.
megelőztél beetee :-) igen 3-5 dkg /10 liter levéltrágyázáshoz... régen én is mérgelődtem ha ha-ra adták meg a töménységet aztán olvastam valahol hogy az 1000 l /ha van számolva így egyszerűen lehet konyhakerti mennyiségekre is átszámítani...
egy evőkanál az "nemtommenyi", de du szívesen lemérem van grammos mérlegünk meg volldünger is bár csak rózsákra és dísznövényekre használom... este jövök az eredménnyel akár fotóval dokumentálva :-)
Köszönöm. Nem lett volna egyszerűbb ha simán beírod hány deka?
A litert és a dekát nem lehet összekeverni. Az egyik súly, a másik térfogat.
Pont ezért tettem fel a kérdést, mert az általad mutatott tájékoztató az én szeremen is rajta van.
Tintus kedves kérhetem hogy te válaszoljál? Te már használtad a Volldüngert lombtrágyaként. Köszönöm. A kérdésem: 10l vízbe hány deka Volldünger szükséges lombtrágyázáshoz?
A patiszon rengeteg meddő virágot hoz miért nincs termó is. Több bokor is van, még sincs rajta termés. A cukkinit meg nemgyőzőm szedni. A gyalutök is szépen terem Tavasszal bőven kapott istállótrágyát a kert. A tanácsot,véleményt előre is köszönöm.
Megmutattam a fényképet egy növényvédelmi szakembernek.
Amennyire megállapítható a fénykép alapján azt mondta hogy tápanyagpótlás szükséges ill. egyes leveleken atkák nyomai láthatóak. Ennek megfelelőeÁn szükséges megtenni a lépéseket.
Nekem a Senator világosabb a Chili haragoszöld de betudtam fajtajellegnek. Amikor túlöntözöm akkor viszont mind elkezd világosodni, konyulni, betegeskedni.
Nálam vödrökben nevelkednek azonos körülmények között 1 tő Jalapeno, 5 tő Tulipán paprika. A tulipánok lényegesen világosabbak voltak mint a Jalapeno. Megöntöztem őket keserűsóval, kb. 1 hét elteltével sötét zöld lett mind.
Egymás mellett lévő, ugyanolyan típusú paprika. Minden körülmény azonos. Sajnos a többi is inkább a jobb oldalira hasonlít. Mi lehet a baj? Hogy tudnék rajtuk segíteni?
Tegnap is esett az eső....ma reggel is vagy 2 órát.....nem tudok a kertbe semmit se csinálni. Viszont a paradicsomokat uborkákat meg kell szedni és le kell permetezni majd.
A Velox nem egy nagyon kényes fajta? Nekem ugyanis mostanra teljesen tönkrement. Talán sürgősen vetnem kéne a helyére kínai vagy keleti(?) ölesbabot, ami jó szokott lenni. A melegházhoz közel állítottam föl az állványt, nem tetszhetett neki a meleg meg a levegőtlenség.
Beleszerettem a futó zöldbabba. Nem is vetek többet bokorbabot, az biztos, főleg ha sikerül vennem zöld futózöldbab magot. Tavaly Veloxot vetettem, azt hittem annál már nem kell jobb. Hát... tavaly Tintus dicsérte a Golden Gate babot, valamikor télen megláttam a magját a parasztboltban, megvettem és tavasszal elültettem. Csodás! Korai, óriási zsenge babok, sok! Remélem kapok még valahol ilyet, mert a holland import magok elég rapszódikusan kaphatók, de annak is utána kellene nézni, hogy nem hibrid-e, mert megszedném a magját.
Már megint kaptunk egy jó kis zivatart ....napok óta kellene gyomlálgatni de nem lehet. Nem néz ki jól a kert. A pénteki viharban elfektetett csemege kukorica elég jól felállt a csodával határos nem gondoltam volna.
Idén Tavasszal kezdtünk bele egy kísérletbe Diczkó László világbajnok chili termesztővel, és a célunk az, hogy a tudományos méréseket (pH,EC, NPK, talajnedvesség) és eszközöket bevetve és kontrollálva, megnöveljük a termését. Két tökéletesen ugyan akkora sátrat választottunk ki. Az egyik sátorban ugyan azt a tápoldatot és öntözővizet fogja adagolni László, mint a többi helyen. Ez lesz a Kontroll fóliasátor.
De a második sátorban, ott a ModernGazdáé lesz a terep Ezeket a méréseket fogjuk elvégezni:
Folyamatos talaj pH kontroll, a megfelelően beállított öntözővízzel, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
Folyamatos talaj EC kontroll, a tökéletesen beállított öntözővízhez, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
Talaj NPK(Nitrogén, Foszfor, Kálium) mérés, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani.
Folyamatos Nedvességtartalomkontroll, a jól beállított mennyiségű szinten, hogy az adott chilifajtának leginkább megfelelő környezetet tudjuk biztosítani
Tápoldatok pH, EC és NPK beállítása, a növény különböző életszakaszaihoz igazítva
A történésekről beszámolunk a blogon videó formátumban. Érdekelne esetleg titeket is ez a kísérlet? Mert ha igen, akkor megosztom majd itt az új bejegyzéseket :)
Köszönöm a válaszodat. nekem 12l-es vödörben vannak. Ha te nem szedted le a hajtásokat alulról, én is rajta hagyom. Én nagyon szeretném teleltetni, hátha hamarabb teremne jövőre. :)
Én régebben tartottam erkélyen, nagyobbacska virágcserépben. Én öntözésen kívül semmit sem csináltam vele. Azt nem állítom, hogy ez így jó, de nálam működött. Átteleltetni nem próbáltam, annyi helyem nem volt...
Köszönöm. Édesanyádnak azért nőhetett hatalmasra, mert szabad földben tartotta. Nálam vödörben van, és más gondozást igényel. Ezért tettem fel a kérdést.
Örülnék ha olyan is válaszolna, aki vödörben tartja és át is telelteti.
Két évvel ezelőtt édesanyámnál volt bohócsapka, hagyta hadd ágazzon el neki megnőtt kb 1,5 magasra elágazott sok helyen és rengeteg paprikát hozott. Erős mint a méreg... :-) Szóval nagyon nem vitte túlzásba a gondozást csak öntözte meg kapott trágyát ill. levéltrágyát ha jól emlékszem.
Van néhány tő uborkám (mohikán). Rengeteg terméskezdemény van rajtuk, locsolom rendesen állott vízzel, kapálgatom, hogy a víz ne fusson szét a talajon, egyszóval dajkálom a nyavalyás növényeit. De minden termés pocakos lesz, illetve lett. Tud valaki tanácsot adni? Mit tegyek, hogy normális uborkáim legyenek?
Nem különösebben hangulatos, minden évben kotorják. De tényleg lehet onnan inni, és a kert alsó része nem is szárad ki olyan könnyen, mint a felső, homokos rész. A talajvíz elég magasan van, az almafák óriásira nőnek. A kerítés túloldalán van két hatalmas égerfa, ezek ősszel hozzánk is hullatnak bőven lombot, jó védelem, és tavaszi talajtakarás a földi epernek (amit ugyan már rég át kellett volna telepíteni, mert árnyékba került a saját fáink miatt, de valamennyit így is terem). Észak felől vannak, így nem árnyékolnak, de adnak egy kis védelmet, és szépek is.
Eddig még sosem száradt ki. Mióta itt lakunk, egyszer öntött ki. Azóta javítottak az árkokon és alakítottak valamit a medren.
Nagy meztelencsigát alig láttam idén, spanyol még a kertemben nincs. Viszont százával vannak az aprók. Tegnap felszedtem egy pár új zelandi spenótot mert elnyomta a babot, és alatta tömegesen hűsöltek. A római salátából gyakorlatilag nem tudtunk enni, összerágták. Még a harmadik levelenkénti mosás utan is került elő belőle. Ez külön fajta, vagy növendék?
Gyerekkoromban, majd kezdő kertészként nem találkoztam meztelen csigával. 1990-ben láttam az elsőt, majd 40 évesen.
Nálunk idén egyáltalán nem találkoztam meztelen csigával.Éti csiga van sok de azok elbújnak a csalánosban valahogy nem jöttek eddig a kert felé, ill van egy kisméretű lapos csíkos csigafajta azok néha tömegével lepnek el egy-egy paprikát de kártételt nem igazán okoznak bár a biztonság kedvéért le szoktam szedegetni őket. Győr környékén milyen volt az idő ma éjjel? Este érünk hza és a paradicsom fölé még nem szerkesztettem oda raschel hálót jégvédelem miatt.
ha ilyen kilengések lesznek továbbra is az időjásban akkor ez standard védelem lesz a jövőben.
Távollétemben a család nem mentette be az európai olajfát.
Én egy kicsit megkésve - mivel nem volt szabad emelnem - az előbb említett fátyolfóliával alaposan körbetekertem és egy halk ima mellett a helyén hagytam.
Tavasszal aztán a család holtnak nyilvánította, de még időben érkeztem a növénykéhez!
Élő metszési felületet találtam, ezért kegyelmet kértem neki!
Alaposan visszametszettem és most életerős hajtásokkal mutatja, hogy érdemes volt az odafigyelésre.
Szomorú, de közelítünk a mediterrán éghajlati modellhez!
Idén itt is sokkal jobb a helyzet, mint tavaly. Csak normális mértékben csipkedik a gyümölcsöt, hagyták beérni a földiepret, rendesen van málna. Paradicsomot is csak egyet csíptek össze, egy kis koktélt, ez már így rendben van. De az előző adag céklát elkezdték kapálni, úgyhogy kihúztam a zsinórokat.
Biztos kártékony rovart is esznek, de a rigókat főleg gilisztacsokrokkal a csőrükben szoktam látni, és gyakran hevernek a kertben kihúzott, félig vagy már egészen kimúlt, elhagyott giliszták. Marad is persze bőven.
Vannak persze más madarak is, cinke és tengelic nagyon sok, szajkókat, verebeket, rozsdafarkúakat is látok, az egyebeket nem tudom, nem nagyon ismerem őket. Nem etetek, de hagyok meg kórókat, van nyíratlan gyep, sok csipkebogyó, alma a fa tetején, avar, ellátják magukat. Sok a fa, tudnak hol fészkelni.
Nálam a madarak nem csinálnak kárt, kivéve a cseresznye és a meggy megcsipkedését, viszont hihetetlen mennyiségű rovart fogdosnak össze. Télen etetem, ilyenkor itatom őket; jönnek is menetrend szerint fürödni is.
Méretben nálam nincs, de két éve, amikor hagytam virágozni kettőt, sokkal később száradt le, a gerezdek már kezdtek szétnyílni, az apró hagymák meg lepotyogtak a fejről. Valahol olvastam, hogy csípjük ki a bimbót, így a fejre hajt. Hát én nem vettem észre...
Most tényleg folyton öntözni kell. Naponta kétszer locsolom a cserepesek nagy részét, a friss céklavetést is naponta. Biztonság kedvéért két-két sor zsinórt is kihúztam köréjük konzervdoboz fedelekkel díszítve, hátha így nem kapálják ki...
A krumplit múltkor alaposan megöntöztem (véletlenül elfelejtettem kikapcsolni a szivattyút és sokáig ment a csepegtető), utána rajokban megszállták a rigók. Mondjuk ott kapálhatnak, én már úgyse férek hozzá, a krumplinak meg már nem árthatnak, talán még jót is tesz. A régebbi komposzt kupac tetejét teljesen gyommentesen tartják.
Az első kép még márciusi... Nem virágzott, mert nem engedtem, kicsíptem a bimbókat, hogy a fejet nevelje. Nálam már elég száraz volt és megdőlt, amikor felszedtem.
Nálam nemrég kezdett nyílni, még elég üde a levele. Én még egy kicsit várok vele, de valószínűleg július elején fölszedem az összes fokhagymát, ezt is. A fonható szárúakat lehet, hogy még előbb, el vannak már feküdve.
Lehet, hogy próbaképpen majd a tervezett szamócaágyásba dugdosok a picikből, szerintem jövő nyárig még lesz ott hely. Egyetlen tő folytontermő földieper szaporítása van folyamatban, nem fog még egy pár hónapig betelni az a terület. Jól megtrágyázott homok, diólevél takarással. Majd ott a diólevelet elvékonyítom, vagy rakok helyette füvet.
Felszedtem az elefántfokhagymát. Lehetett volna nagyobb is, de ezzel is meg vagyok elégedve. Rengeteg apró hagymácska volt alatta. Ezeket kiválogattam, s a nagyobbakat azonnal elültettem egy virágládába (nagyon sűrűn) tőzeggel kevert virágföldbe, s lefóliáztam, az árnyékban van a teraszon szem előtt. A többit félretettem őszi szabadföldi ültetésre. Kíváncsi vagyok, melyikből mi lesz, főleg, hogy tavaly egy szál sem kelt ki belőlük.
Ha őszi duggatás lassan fel kell szedni. Nekem tavaszi van egy kevés, de tegnap felszedtem. Kivettem egyet főzéshez, és a fele el volt rágva, mérgemben fogtam az ásót és mindet kiszedtem. Olyat is találtam, ahol megvolt az elfeküdt szár, de a hagyma már sehol. Sajnálom, hogy nem tettem többet, idén igazan szep fokhagymám lett.
Tegnap bekevertem vagy 80 liter volldüngert és kerti szivattyú segítségével végig permeteztem a bokraimat a fóliába. Egy hét múlva ugyan ez technológia de kalciummal.
A fóliába bármikor tudok esőt csinálni :))))) De ma délután végre megérkezett az igazi is. 2-3 percig volt borsó nagyságú jég is de kárt nem okozott. Ám a csemege kukoricát alaposan eldöntötte a viharos szél , holnap megpróbálom visszataposni függőlegesre. Az eső mennyisége jó volt. Megteltek pillanatok alatt a vízgyűjtő edényeim is.
tegnap este döntöttünk úgy, hogy néhány darab paprika leszedésével tehermentesítjük a növényeket, a párom kedvence továbbra is a Ariadni nevezetű sötét zöld( nem csípős) paprika, én most először próbáltam a Garam F1-et, ami viszont enyhén csípős (sőt eléggé csípős) valóban nagy méretű, ahogy a leírásában is szerepel, emellett néhány Joker is az asztalra került
a paradicsom is érik, már csipegetünk róla, ill. a padlizsán nagyon szépen fejlődik, 6-8 cm-es már a termés a töveken, szerintem az uborka a jövő hét végén lesz szedhető, ami azt jelenti, hogy pl. remek saláták készítésének a lehetősége nyílik meg
/éppen most kezdett elzuhogni az eső, remélem jég nem lesz/
szakmai kérdés: a padlizsán hónaljhajtásait is ki kell törni?
Nem tudjátok, lehet venni valahol Bp környékén sárgadinnye palántát általában? Idén már nyilván kifutottam vele az időből, de jövőre megpróbálnék (1-2 db kellene csak, a gyerekek kedvéért).
Szeretnék venni egy 140 éves széket, de van teendő vele sok.
A legnagyobb baj, hogy a korábbi tulaj lelakkozta és fertelmes lett. Mit lehetne tenni? Restaurátorra nincs pénzem, ha kifizetem a széket, már az is padlóra tesz.
Kromofág vagy mi viszi le a lakkot?
Meg lehetne csinálni, hogy csak a lakk tűnjön el, az eredeti politúr vagy annak maradéka pedig megmaradjon?
Szerintem nem elég stabil ez a háló se oldalra se felül nézve, én tennék egy áthidalót tetőlécből . A sorok távolságát is szűknek látom egyik árnyékolja majd a másikat de legfőképp már kapásból árnyékban vannak így nem lesz édes a gyümölcs. Mekkora a tőtávolság?
Nálam csak cukkini van. Ugyanezt csinálja. Az első pár darabot mindig eldobja, és a nyár folyamán is néha egyet-egyet, de egyre több marad. nem a komposzton van, hanem kerti földben.
Állítólag tápanyagigényes. Szomszédom kertje soha nem látott se trágyát se komposztot, nála nem rúgja el a termést a cukkini. Viszont kevesebbet terem így is mint az enyém. Az enyémről úgy dől a termés, máris a bőség zavarával küzdök.
A spárgatök szemre a vártnál jobban érzi magát a komposztáló tetején, de most is ugyanaz van, mint korábban. Hozza a virágokat egymás után, termést is, de a kis tökök egymás után elsárgulnak. Most is csak egy van, amiből talán még lesz valami. Vizet kap eleget, az nem lehet a gond, de akkor mi?
Én is azért találtam ki a felfuttatást mert mikor épp megérett volna a leszedésre akkor a földdel érintkező része már jobban bepuhult, megrepedt és 3-4 milis fekete bogarak megtámadták és az eső is probléma volt. Igaz így felfuttatva több a zöldmunka. Az alát itt is bemulcsozom mert, ha megérik a gyümölcs és elengedi a szára lepottyanva puhára essen.
A képek régebbiek :)))
Az idén most a teniszlabda nagyságnál tartanak a koraiak.
Nekem van. Mert egyszer ültettem. Csak tudnám minek??? Ehetetelen vacak (nálunk), bár a növény mutatós. Igyekszem a pirosakat kevésbé kigyomlálni, mint a zöldet, de el nem tudom képzelni, hogy ez valahol nem kel ki. Ez nálam olyan, mint a koktélpari, hogy nem ültetni kell, hanem kigazolni. Mindenütt kikel.
Valaki probalta mar a talajtakaros vetemenyes? ,i vegul atervezett helyre bogyos gyumolcsoket ultettunk agroszuvet talajtakaroval takartuk de maradt meg hely. van ertelme kijuggatni ujhagymanak fokhagymanak akarminek meg most meg ugy egyaltalan mukodik ez vagy csak tonkre tesszuk a takarast es inkabb rakjunk meg tobb bogyosbokrot?
Nálam a burgonya soraiban meg a hagymáéban magától kel. De ha ezek megérnek akkor a fogott magjukat üres helyre sűrűn begereblyézem 2 naponta locsolgatom és novemberre mind erdővé válik s mikor 25-30 centi magas fiatal-üde akkor szedem meg a fagyasztóba.
Én évek óta 3 szálon vezetem.... de ! minden levélnyélnél indul hajtás és ott az oldalhajtás első vagy második levél nyelénél lesz kis dinnye. Ezt még megvárom és a dinnye után elcsípem. A 6 szál megy tovább. Egy szálon 2-3 dinnyét érdemes hagyni kinevelni, tehát tövenként 6-8 dinnye lehet. Hozzáteszem szerintem.
Én mikor tavasszal rotálom a veteményes helyét, akkor szórom el a föld tetejére. Azt tapasztaltam, ha szakszerűen vetem nem kel úgy, mint szétszórva. Idén rengeteg kelt az egyik ágyás sárgarépát teljesen elnyomta. Már egy talicskával kidobtam a komposztra és még legalább annyi van még. Az őszi uborka elrakásra viszon már nem lesz, ezért ahogy kijön a zöldbab, akkor a talajlazítás után szórom a következő adagot a cékla és fekete retek közé.
Ezt mire használod? Pár éve kaptam magot, sose kelt ki, idén tavaszal sajnáltam kidobni a maradékot, elszórtam a kert egy árnyékos, nem használt részére. Több kikelt, most gondban vagyok, mire jó? Zöld levélnek nekem ott van rengeteg új zélandi spenót, és sok mángold. Ez is arra való? És legalább finom? Mert ha igen, hagyom magot hozni.
A kaprot csak a föld felszinére kell szórni. Nekem kel mindenütt, de az idén van először, hogy az üvegházon kívül is normális méretűvé nőtt. Tavaly afrissen érett magokat mindenfelé kiszórtam, és idén tvasszal is bizonyos helyekre csak úgy szórtam magot. Az úvegházból már kiszedtem mert árnyékoltak a 2 méteres növények, csak egyet hagytam magot hozni.
Elfeledett növény de mi szeretjük, ez is össze vissza termett a kertben, próbáltam vetni, sorba szépen, de nem kelt ki, vagyis csak nagyon nagyon kevés, pedig valamikor novenberben vetettem...
Ami magátol szétszóródott az kikelt szép nagy már kb. 2 méter és már magzani akar de amit vetetem az bár egyszerre kellt a a többi kollegájával, szóval azok még csak kb 40 cm-esek.
Termeszti ezt a növényt valaki közületek?
... és ha igen szerintetek melyik mag kel ki? van nagy barna magja lapos levélhártyával (ebből van sok) és van pici feket amit szinte mindig elhulat, alig lehet begyüjteni, na és ebből kevés, úgy kb csak 1-2 % a m'sik maghoz képest:
Tudom, hogy nem most van a vetés ideje, bár ahogy utánnaolvastam, most is lehet, égész augusztusig...
Szóval az nekem a problémám, hogy régebben a kertek mifelénk tele voltak kaporral, aztán az évek folyamán eltüntek kihaltak, mindenki irtotta, mi is. Most ott tartunk, hogy egy szál sincs és venni kell az uborkaberakáshoz.
Pár éve próbálkozok vele, hogy valahogy sorba rendszerbe szorítsam a kaprot, de nem sikerült. Ahonnan kiszedtem ott már nincs ahova meg vetettem, ott nem kelt ki.
Olvastam hogy olyan szeszélyes a kelése, hogy kiszámíthatatlan.
Na de valahogy csak kikel azoknak akik nagyüzemileg termesztik.
A Bi58 valóban egy nagyon veszélyes szer de megnyugtató hogy ehhez a szerhez szinte lehetetlen hozzájutni mert a I.-es kategóriába van és csak képzett szakember juthat hozzá ha egyáltalán valahol lehet kapni.
Bár nagy tapasztalatom van szélesatka-kártételben az UV-védett polikarbonát házamban, mégse merem határozottan állítani, hogy ez az. A szabadban vannak ezek az edények? Mert állítólag csak zárt termesztőberendezésben fordul elő, ami szerintem nem igaz.
Több paprikán észrevehető ilyén égész szerű valami. Napégéstől van, vagy esetleg túl sok műtrágya? az előrás szerint használom, bár lehet gyakrabban. nap felében árnyékban van amúgy, 12-17-ig kap közvetlen napfényt. Van olyan dézsa ahol több tő van egymás mellett és csak az egyiken látszanak ilyen égés nyomok. nem értem...
Higgyétek el, ezek a felszívódó szerek nagyon veszélyesek!
A foszforsav észterek különösen!
Tudom, mindenki szívesen használta, én is, mert biztonságot adott.
Hamis biztonságot!
Néhai komám kertészmérnök volt. Permeteztek a gyümölcsösben éjjel-nappal.
Sokszor beszélgettünk a szakmáról, de csak egyetlen dologtól, a Bi58-tól óvott.
Ő többet tudott erről, mint az átlagember.
Én a Monsanto mérgeivel nem tudok megbékülni.
Az egy kaptafára készülő gyomirtók nem valók a kertbe!
A gyepet kaszálni, a kertet sarabolni, kapálni kell!
A mulcs, ha jóféle, valóságos áldás.
A szalmás trágya nem ideális, de némi nitrogénnel ki lehet védeni a pentozán hatást.
(néha szakszavakat használok, ezért elnézéseteket kérem! - a megfelelő címszó ilyenkor rendelkezésre áll - itt átmeneti nitrogénhiányról van szó, ami mértékkel adagolt nitrogén műtrágyával kivédhető - egyszer az enyémek is nyugtalankodtak a trágya miatt, de bebizonyítottam, hogy alaptalan volt a félelmük).
Máj 28-án vetettem Korvin fajtát, hogy az első- és a másodvetés között is legyen valami.
Nem sokat, csak egy tasakot. Nemsokára virágozni fog. Ezt a fajtát még nem ismerem.
Mindenképpen nyáron sokkal többet kell öntözni a másodvetést, hogy legyen belőle termés. Még a kelés előtt is legalább 2-3 naponta.
A talajtakarás/mulcsozás nagyon sokat jelent ilyenkor.
Illetve sűrűbben is kell vetni jóval, mert valamivel ritkábban kel.
Most meg fogom próbálni, hogy legalább egy fél napot vagy 6 órát áztatom előtte a magokat vízben, ezzel is növelve a kelési arányt.
A termés általában a kora tavaszi vetésnek kb. 70 %-át éri el. Valamivel kevesebb, de nem érdemes túl sokat vetni azért. Én is csak két tasakot fogok max.
Nevét nem tudom, piacon vettem 2 kilót salátának, aztán lemondta az egyik unoka a vendégséget, így maradt meg a pár szem a kosárban, és elkezdett csírázni... Azért majd megkérdezem a bácsitól, akitől vettem, talán tud róla többet is, mint hogy kiflikrumpli:) Még az az érdekes ebben, hogy amit eredetileg vettem, az nem volt ilyen szép.
Na, hát nem bírtam magammal, mivel már magot is hozott, hát felszedtem a hordós krumpliültetvényt! A 9 szem kis kiflikrumpliból ez lett, meg vagyok elégedve:)
A félbevágott hordó-palást még mindig elég jól tartja magát, jövőre újra játszunk egy ilyet:) Addig rápakoltam az epres virágládákat, azokból szaporítok rajta új kis növényeket.
Ja és mégegyszer köszi a csicsókát szépen nőnek már lassan 1,5 m magasak! :-)
Idén kívácsi leszek az Olaszországból hozott SM nano magokra, ez állítólag 60-70 cm-re nő csak meg nem olyan brutál bokor mint a normál SM. Majd dobok fel róla fényképet, végül mekkora lett.
Juteszembe júliusban megyünk Görögországba szerintetek onnan érdemes valami vetőmagot hozni?
Mai nap szabadságon vagyok és a felszabadult borsóparcellák (a borsószalma a legjobb mulcsanyag a fű után) helyére gondolkodom másodvetésen. Eddigi terv: cékla, rukkola, még valami saláta pl római és jég, vajbab, ill. japánretek ehhez idén húzok fel egy bakhátat állítólag abban nő meg szép nagyra őszre.
Most olvastam, hogy jön az első hőhullám leásom az oszlopokat a raschel hálónak a paprika-paradicsom fölé.
szépen fejlődnek a növényeink a paprika már szedhetővé vált, bár sajnos elég későn ültettük ki a palántákat, ebben az évben igyekeztem ebben az évben új fajtákat kipróbálni, az első képen látható paprika neve Ariadni, zöld húsú, és nem csípős, a mellette lévő kiscipót a párom sütötte :)
szintén újdonságnak számit nálunk a Garam F1 , ez enyhén csípős, nagyon nagyra megnő, reméljük így is lesz
a Jóker F1 először van nálunk a kertben ez egy korai fajta, elég bőtermőnek tűnik
Amennyiben ez nem tolakvó, kíváncsi lennék kedves s-ombre-ro a véleményedre, -(amit a 65328 bejegyzésemben kérdezek)-eddig érdemben nem kaptam választ korábban felírt problémámra.
Vethetném én is szakaszosan ha lenne hová. De kicsike és árnyékos a kert, nem jut hely mindennek. Lassan már zöldbabot is csak hálón tartok, menjen fölfelé.
Cukkinik sok helyet foglalnak, tavaly ugyanennyi volt, mint most, de a termés kevés. Idén naposabb helyre került, szerintem cukkinit fogunk enni cukkinivel.
Az elmúlt 3 évben ültetett gyümölcsfáim alá rendszeresen kihordom a kutyusaim végtermékét. Úgy látom a fáknak rosszat nem tett viszont a gaz nagyon nő a fák alatt. Idén kipróbálom hogy a kaszálmányt kihordom a fák alá és vastagon mulcsozom, de azt is olvastam hogy ahol pocok van nem jó mert azt a pocok is szereti... ugyhogy elbizonytalanodtam kissé valaki már mulcsozta a fáit ilyen módon?
Mi a neve? Rendesen boltban lehet kapni? Valamikor vagy 18 éve én is kaptam ilyen borsó magot a szüleimtől, de már rég kikoptam belőle. De így talán még nekem is lenne hekyem borsóra.
Ha van forrásod a Bi58 káros hatásáról légyszíves tedd föl. Sokan beszélnek róla, de én még (valószínűleg nem néztem teljeskörűen utána) igazi bizonyítékot tudományos forrásból nem láttam.
Tudsz valami konkrét példát, ahol ténylegesen használnak szennyvíziszapot a komposzt készítéshez, majd ezt kiadják használatra? (Dolgoztam szennyvízkezelésben, de én nem tudok ilyent...)
Azt én nem állítottam, hogy a Marha-jó nehézfémtartalma szennyvíziszapból származott, csak hogy előfordul a megengedettnél magasabb tartalom is. Sajnos.
A Marha-jó trágyának semmi köze az iszaphoz. Tudtommal valami gyártástechnológiai probléma volt. Amúgy az iszapból készült termékek ugyanazon az engedélyezésen, ellenőrzésen mennek át, amin az összes készítmény, tehát nehézfémtartalmuk sem lehet magasabb mint akármelyik palántaföldnek. Valamelyik hitelesített labor egy standardnak megfelelően méri a nehézfémtartalmat is, és NÉBIH* engedélyt csak ezután állítják ki, forgalomba csak ekkor kerül. A gyógyszermaradványok már más kérdés, ha valamitől tartani kellene, akkor inkább attól. Az idézett szöveghez máskor légyszi csapj hozzá egy forrást is. Hátha valakit részletesen is érdekel a dolog és olvasgatna még erről.
* Ha mostanság nem a NÉBIH állítaná ki az engedélyt, akkor elnézést a tévedésért, korábban ez az ő hatáskörük volt.
A szennyvíziszap mezıgazdasági hasznosítása során a legnagyobb veszélyt a benne találhatónehézfémek jelentik A nehézfémek irreverzibilisen megkötıdnek és felhalmozódnak a talajban A növényekbe bekerülve akkumulálódhatnak a táplálékláncban Továbbánem kis veszélyt rejt a gyógyszermaradványok jelenléte, de ennek hatását jelenleg még vizsgálják Ezen szennyezıanyagokmiatt elkerülhetetlen a szennyvíziszap analitikai vizsgálata a felhasználást megelızıen
Bocs, de ilyen ramacsra sikeredett a másolás.
Nálunk is fölhasználják a szennyvíziszapot a komposztálásnál.
Nem tudom hogy valakitől kaptál e véleményt a problémádra? Az idén én is ültettem először csíkos fajtát. Az első termés már néhány napja csak álldogál és nem növekszik. Olyan 6-7cm hosszú. Megtapintottam és az is teljesen vissza volt puhulva a vége felől. Talán valamiféle bakteriális fertőzés lehet? Esetleg valakinek volna e tapasztalata erről?
Egy egyetemi ismerősöm végez kísérleteket a diákjaival a városi komposzttal. Előtte alaposan megnézték, hogyan zajlik a komposztálás, és teljesen rendben lévőnek találták. Némi szemét persze van benne, mert a kedves városlakók hajlamosan beletenni ezt-azt, meg a fűvel együtt belenyírni, ami közé potyog, de ez nem jelent veszélyt, csak nem gusztusos.
Én ilyen rémségeket nem olvastam, de nem is használok a Cuproxáton és Thioviton kívül más szert, úgyhogy ez a probléma nem foglalkoztat. Amúgy nehezen tudom elképzelni, mi is lehet az a szörnyűség. Minden normális, természetes talajban van szerves anyag, a komposzttal csak azt visszük pótoljuk, nagyon káros nem lehet. Egyszerűen létrehoz egy működő életközösséget a talajban, ami egy csupaszra művelt kertben nem mindig van meg szerves anyag utánpótlás nélkül.
Amikor a fél teherautónyi komposzt már bele volt dolgozva a kis kertbe, akkor is szétverhetetlen göröngyök képződtek. Gödröket gereblyézve eltemette már anyukám is ezeket, vagy kihúzkodtuk szélre, ahol jól kiszáradva, majd megázva szét lehet már törni. Nagy nehezen.:(
Társasháznál nem komposztálhatok. Elüldöznének. Tudom, mert elkezdtem. Amkor ez a szörnyűség ide lett hozatva, kapott komposztot, nem keveset, ami azóta eltűnt. Venni nem szeretnék, pedig a közelben állítanak elő, de amilyen rémségeket olvasok a komposzt meg a vegyszerek, nehézfémek együttes hatásáról, én ezt nem vállalom föl. Konkrétan: a Bi 58 igencsak káros(leginkább az utódokra kifejtett) hatása komposzttal ellátott földön ijesztően megsokszorozódik. Azt nem használok, de a többi szerrel való együttes hatás ilyen alaposan, mint a Bi 58 esetében, nem lett megvizsgálva - gondolom én.
Pedig jó a komposzt. És akkor minden növényi hulladék hasznosul.
De lehet még homokot is belekeverni, az agyagos részen mi is kevertünk a talajba, mikor a szomszédban megmaradt egy csomó építési homok. Használt, bár így sok év után már nem nagyon venni észre.
A fűrészpor mellé szerintem kellene trágya vagy plusz nitrogén, mert lebomlás közben N-t von el a talajból.
Ha takarva van a talaj, akkor is kevésbé tömörödik össze.
Kb. 5 éve két évben is hozattunk istállótrágyát. Másodszorra hülye fejjel jó szalmását kértem. Na az aztán összefogta falazóanyaggá. A komposzttól ódzkodom, talán homok kéne bele vagy fűrészpor.
..ha kötött a talajod ősszel trágyázd m2-ként 4..5 kg. Mélyen beforgatod /csak olyan mélyen ameddig az ásó ki lett fizetve)))..és láss csodát, a szomszédaid csodálkoznak majd..!
Többet, tavaly a kelleténél jóval többet. Egyikük a hatalmas adag NPK-val majdnem, másikuk Marhajóval teljesen kinyírta a fóliás paprikát azzal, hogy a tő alá rakta a trágyát, majd igen gyéren öntözte. Én meg, azt hiszem, túl távol rakom a növénytől. Meg persze az istenverte talaj, ami inkább alkalmas szoborkészítésre, semmint növénytermesztésre.
Akkor ha ilyen jó fajta, érdemes megmenteni egy tartalékot. Az én fám nem túl sokat terem. Egyébként minden meggyfánk saját gyökéren van, az összes vásárolt fa hamar kimúlt. A többiek viszont eddig nem hoztak sarjat, bár láthatóan 2 különböző fajta. Kertszomszédoktól kapott fák.
Köszönöm, megint tanultam valamit. Meggondolandó, hogy ha lesz még gyökérsarj, megmentsem-e. Mondod, hogy a Pándihoz hasonlít, de az - ahogy tudom - nagyon rapszodikusan termett, s általában nem sokat, ezzel együtt fő fajta volt sokáig. Ez - ha az időjárás kedvez - rettentő sokat terem.
A régi meggyfakat gyökérsarjról is szaporították. Nekem van egy ilyen meggyfám, még a szüleink kertjéből hoztuk először a régi kertünkbe, majd egy sarjat ide is. Innen vittünk a hegyi kertbe is, de ott írtózatosan nagyra megnőtt, nincs ember, aki a patak partján arról meggyet szedne, bár a szajkók nem is nagyon hagynak. Ez az egy meggyfánk a pándihoz hasonlít, rendszeresen hoz gyökérsarjat. Nemrég kérdezte az egyik lányom, hogy vajon tudok-e olyan meggyfát szerezni, ami a mamáék kertjében volt. Tudok:)
Nincs elég bajom, valami rejtélyes okból - talán merő kíváncsiságból - az idén nekiláttam néhány számomra új fajta paprikával kísérletezni. Különösen ezekre leszek kíváncsi:
Fish Pepper Giant Rocoto Bhut Jolokia
fehér-tarka levelekkel színes virágokkal méregerős terméssel
Kettőt próbálok átteleltetni; már most cserépben vannak. Ezek elvileg több évig megmaradnak.
Hátha tud valaki felvilágosítani, mert minden eddigi ismeretem romba dőlni látszik. A házunkkal együtt kaptunk két egyforma már termő meggyfát, amelyik ilyenkor érik, s normál szemméretű, jóízű meggyet terem. Az egyik korábban már kipusztult, de a másiktól nem messze találtunk egy kis csemetét, amit azt hittük, magról kelt, de lehet, hogy gyökérről hajtott. Kivettük, átültettük a régi helyére, s ma már szépen terem, ugyanolyan, mint a másik. A másik öreg is a végét járja, a törzs pudvás lett, csoda, hogy még él és terem. A gyökeréről jött egy sarj közvetlenül mellette, amit merő kíváncsiságból meghagytunk. Gyorsan nőtt, s az idén már hozott is mutatóba 4 szem termést, ami legalább olyan, ha nem szebb, mint az öregé, aminek a gyökeréről nőtt. Eddig úgy tudtam, hogy gyökérsarjból a vad alany fejlődik, de ezek szerint nem mindig. Lehet ez valami ősrégi fajta, amelyik bárhogy szaporítható? Egyébként a moníliára ez is érzékeny, de permetezéssel teljesen megóvható. Milyen fajta lehet ez?
az első csemete az odvas öreg és mellette a gyökérsarj
Most már végképp nem tudom, mi a helyes öntözés. Az egyik szomszéd a fúrt kútból slaggal kicsit összefröcsköli a növényt, a másik löttyint egy kis vizet a tövekhez, én meg hordóból kannával, a kanna végén darab slaggal, hogy a vége a talajra érjen, vissza-visszatérve az öntözötthöz hordom a langyos vizet. Nekik szebb mindenük. A talaj többet számít mindennél. Nagyon mélyről kitermelt, talán kék agyag, ami idekerült annak idején. A ház előtt a vidékünk jellegzetes agyaga van, azt megmunkálni is ehhez képest felüdülés.
Ismét rá kellett jönnöm arra, öntözhetek én bármikor, bármivel, bárhogyan és bármeddig, egy közepes zápor/zivatar is nagyobb hatással van a növényeimre, mint én... ;) :)
Egy ismerősömnél a következő védekezés van a molyok ellen: minden nyáron egy alapos porszívózás után a falon lévő szőnyegek elejét és hátát művész terpentin (művészboltokban kapható, és csak ez a jó hozzá! ) és langyos víz 1:8 arányú keverékével (1 terpentin, 8 víz) átdörgölni egy tiszta fehér ruhával. Aztán árnyékos helyen csontszárazra szárítani. A terpentin szagát nem bírják a molyok, igaz napokig az ember sem örül ennek a szagnak. Egy évig biztosan kerülik.
A répa és a krumpli különleges öntözést igényel, és a hagyma is.
Mindegyik egy bizonyos ideig vízigényes, de amikor már elér a termés egy bizonyos méretet, onnantól
nagyon visszafogottan kell öntözni vagy inkább semennyire. Ezután pl. csepegtetni egyáltalán nem javaslom. Csak az elején, kb május végéig.
(Fóliában nem tudom, mert ott sose termeltem egyiket sem.)
De amikor a földből már kilátszik, hogy kifejlődött a répa, és nagyobb az átmérője, ezt az állapotot tudnám mondani,
amikortól már nem szabad öntözni, max heti egyszer kisebb árasztással.
Ha túl sok vizet kap bármelyik, a nedves közegtől elkezd rohadni a föld alatt való része.
A hagyma szára már nálam elfeküdt, ezzel is jelzi, hogy köszöni szépen, neki nem kell több víz.
(Mint a népi hagyományban is - a hagyma szárát le kell taposni vagy hogy van ez?)
Hogy szép nagy sárgarépák legyenek, mindenképpen érdemes jól átrotált földbe vetni, hogy tudjon lefele nőni.
Ha túl kemény a föld, elkezd oldalra növekedni, amiből a szabálytalan és deformált répák lesznek.
A zöldségféléket én február végén és március elején vetem, így nem kell öntözni sem, legfeljebb akkor, ha 5-6 hét után sem kelt ki még belőle semmi sem.
Köszönöm, Nektek az eddigi útbaigazítást/segitő h,sz-eket.
Most egy kéréssel fordulok a konyhakert szerelmeseihez. Segítsetek nekem felkutatni eladó (nem mai), magyar gyártmányú Imi Villker. típusú elektromos rotációs kapát, működőképest. Vevő vagyok rá. Kérlek rögtön értesítsetek.
Ezután sárgarépát nem ültetek csak a zöldjéért zöldséget. A földem sem jó hozzá meg a tudásom se. Meg amennyiért megveszem kár vesződnöm vele , vetés-öntözés -térdepelve gyomlálás-aztán ritkítás és csalódás.
A fóliában a sárgarépára megint nem figyeltem ! Pedig abba a sorba direkt nem tettem csepegtetőt okulva a tavalyi blamázsból.... Ám van a sorban pár maradék paprikatő meg paritő meg karfiol, azokat öntöztem és akkor a répákon is megesett a szívem.... de ez megint nem jött be mert ugyan megnőttek de szét vannak repedezve....
Engem önmagában egy rovarfelhő sose zavar, ha a növénynek árt, akkor persze sokszor igen. Jót nyilván ezek se tesznek, de nem észrevehető a kártétel, így se irtani nem próbálom, se a tápnövényeikről nem mondok le.
Egyszer figyeltem és fotóztam néhány jó magas káposztát, ezeken két ragadozó is megfigyelhető volt, amelyik kifejezetten a liszteskékre vadászik (liszteske bödice és az Acletoxenus formosus nevű muslica). Már mutattam a képeket, nem tudom, akkor olvastad-e a fórumot. A képeken vannak még káposztát fogyasztó és ragadozó poloskák (kettő is), tetvek és a tetűben fejlődő gyilkos-fürkész bábja, meg számomra ismeretlen, de mutatós legyek, akik mézharmatot nyalogatni mentek oda, és még pár egyéb állat. Szép kis életközösség, igazán kár lepermetezni.
Igaz, víz- és tápanyag igényes. És nem kell tűző napra ültetni.
A szomszédnak is van tüskementes, az se túl jó. Jellegtelen savanyúcukor íze van. A miénk Autumn Bliss, szeretjük. A másik oldalon átnőtt a szomszéd folyton termője is, az valami más fajta, a szomszédasszony se tudja, mi. Az is finom, hagytam meg belőle.
Engem a fehér izék nem zavarnak, elég jól eléldegélnek velük a káposzták. A karórépákon is mindig van egy darabig, aztán letakarítják a ragadozók.
Egyébként idén sokan vannak, több növényen is látom a kertben. De egyelőre sehol sem tömeges, csak a fecskefüvön szokás szerint. Kárt nem okoz, káposztafélém pillanatnyilag nincs, persze az sem biztos, hogy az összes liszteske ugyanaz a faj. Rövidesen vetem a karórépát, majd kiderül, mennyire lepik el. De kénytelenek lesznek elviselni.
A málna szereti a vizet, attól hízik :) és a műtrágyát is meghálálja.
Az elszáradt vesszőket és a letermetteket is el kell égetni, hogy ne fertőzzenek.
Elvileg 8 évig is terem.
Azt nem tudom, jó ötlet-e ugyanoda telepíteni egy másikat, talán nem ártana pihentetni a földet.
A fertődi igen jófajta, nagyszemű, zamatos, csak szúrós, nekünk is van :)
ezenkívül van sárga fajta az is jó, és még kétféle piros, ami tüskementes, az egyikenek nem tudom a nevét, de azt nem is ajánlom, mert hiába finom, de esik szét a szem, a másik GlenAmple, nekem a kedvencem, finom, ízletes, korán kezd érni, és még ősszel is lehet szedni, nincs akkora szemű, mint a fertődi, ja és tovább is a tőn maradhat, nem úgy mint pl. a fertődi
A málna ültetvényem kb. 6 éves. Már tavaly is nagyon vacak volt, de idén katasztrófa. Egyre apróbb szemű, semmitmondó. Sok ki is száradt, mert a szárán van ez a gumó. Mi is okozza ezt? Málnavesszőszúnyog, vagy mi a neve? Ez ellen lehet védekezni?
Lehet hogy ezt is pár évente érdemes újra ültetni mint az epret? Azon gondolkozok hogy kivágom az egészet, jól betrágyázom a földet és ősszel újra ültetem. Milyen fajtát javasoltok? Azt hiszem itt nálunk a fertődi zamatos van elterjedve.
Aki konyhacentrikusabb, annak talán jó. Én jobban szeretem a növényeket gondozni és nézegetni, mint főzni, és rosszul tűröm, ha egy zöldség erősen beosztja az időmet, így az ilyenek, mint a Juliska bab, kiesnek. Ezért nincs karalábém sem, úgyis rám fásodik. A Gigant ugyan nem lett fás, de nem is főtt igazán puhára, így az sincs. Elsősorban a nyersen fogyaszthatókra koncentrálok, és az olyanokra, amelyeket egyszerre, de nem szigorúan kötött időpontban lehet betakarítani, mint pl a cékla.
Én Anyukám kiskertjébe minden évben vetek Juliskát, imádja. Idén nálam is van, vele avatom fel az újonnan beszerzett nád futtatókat, utcafronton, belátás ellen, már most nagyon dekoratív. Majd gyakran szedem:)
Kicsit off topik. Ma vettem észre, hogy a hatalmas, 2 méteres fali szőnyegem igen komolyan molyos! Teli van molyszarral és pókhálószerű valamivel.
Mit tegyek? Valami olyat hallottam, hogy egy műanyag zsákba kell tenni és naftalint bele egy éjszakára. De nincs akkora zsák, amibe egy 150 x 220-as szőnyeg belefér még hajtogatva se.
Azt hiszem még nem tettek látványos kárt, így sürgősen cselekednem kell!
Lehet, hogy télen rászánom magam és rendelek valami szimpatikus futó zöld zöldbabot. Meg akkor már mást is. Örökös helyhiányban szenvedek, a futó zöldbab ezért is szimpatikus. Meg mert nem kell hajladozni a szedéshez, azt hiszem az már sose fog menni. Ma is elhatároztam, hogy a legközelebbi málnaszedéshez viszem a székemet mint tavaly. Még jó hogy itt volt az 5 éves unokám, ami nagyon lent volt, azt leszedte.
Juliskám egyszer volt vagy 20 éve, tényleg nagyon szálkásodik. Ezek az új fajták azért nem annyira.
Ez is külföldi, vagyis most már annak az eltett magja.
Korábban egyszer Juliskám volt, na azt soha többet. Ha nem szedtem hetente többször, már elvénült. Szörnyű, rágós zöldbab leveseket főztem, mert persze sose sikerült időben leszedni. A zöld hüvelyűeket elég hetente egyszer, ha már kövér szemek vannak benne, akkor is ehető, össze lehet várni egy étkezésre valót kevesebb növényről. Nincs az, hogy éjjel-nappal zöldbabot kell enni vagy tartósítani.
Jó, akkor nem eszem meg a magját:) Most már nagyon kíváncsi vagyok a kiflikrumpli "termésre" úgy döntöttem, hogy vasárnap kibontom a 9 (vagy 10?) szemes ültetvényt.
Nagyon tudnék örülni, ha tényleg eljönnél egyszer:) Egyébként nem válogattam a babot a fotózáshoz, mivel hogy ez volt az ÖSSZES, 2 rövid sor a fólia alatt, retek között:)))
nekem a földön fut az uborka. Nincs még elágazása. de túloztam, most néztem, öntöztem, és kicsit nőnek az ubik de nem úgy mint mondjuk a Perez vagy a Mohikán. Ez előtt ezekkel elégedett voltam, az új fajtát rám beszélték, mert hogy annyira ellenálló. Hát majd meglátom.
".normális, hogy a krumpli elvirágzás után magot hoz?."
Igen, normális....de a magot meg ne edd, mert úgy jársz mint a spanyolok, mérgező, ezért a növényt a tűzre vetették....de jó illata volt a sült krumplinak..és ma itt tartunk!
A zöldbab képre csak a szebbeket tetted? (irigykedek :))))) Az enyém 15 centis még nincs virágom de sebaj eszem a krumplimat :)) Nálad mindig szép a zöldbab, talán egyszer közelebbről is megnézhetem a rendezett kertedet.
Alul a felszínen ami a tőből kinőtt azt távolítsd el. Ami felette van két levélnyélben az már termés lesz. Szóval tedd fel a szemcsid mielőtt tördelsz :)))))))
Nálam is most kezd virágozni a fő vetés. Ez úgy lett, hogy kora tavasszal elvetettem elfekvő retek magokat jó széles sorokba. Aztán olvastam itt, hogy a reteklégy ellen érdemes fóliával takarni, ezért ráemeltem a Lorától kapott kis fóliasátrat:) De előtte még a sorok közé vetettem zöldbabot. A fóliát csak május közepén vettem le, így lett ilyen korán ez az egy adag.
Hol szereztél zöldhüvelyű futóbabot? É eddig csak külföldi magáruházakban láttam. Itthon csak a Veloxot és a Golden gate fajtát, mindkettő lapos hüvelyű sárga zöldbab. Ja meg az ölesbabot, ami nem nagy szám mint zöldbab. Szívesen ültetnék zöld kerek formájú futóbabot, ami nem az ölesbab.
Én még el se vetettem a zöldbabot... Zöldhüvelyű futóbab lenne.
A tervezett helyére nagyon belóg a josta, és nincs szívem lenyírni a terméses ágakat. A lómentánk is ott nő különféle gyomok társaságában, eléggé útban lenne, de nem akarom kiszedni. Ahol tavaly volt, ott most keserűuborka (Momordica) van, egy másik, hasonló hálón is. A kerítésen éppenséggel lenne egy kis hely a földieper között, csak ott tele van járatokkal, a földieper is hamar lekókad öntözés után. Persze annál reményteljesebb lenne, mintha el se vetném. Mire terem, már nem is lesz olyan meleg, szívesebben főzném... Na, még meglátom.
Egyes fajták hoznak. Nem kell vele foglalkozni, ugyanakkor kell kiszedni, mint a többit.
Néha nekem is volt bogyóm, mindig elfogott a kísértés, hogy neveljek magról krumplit. Aztán eddig mindig győzött a józan eszem, és uralkodtam magamon. Így is több magonc növényem van a kelleténél.
A most ültetett fajták nem szoktak teremni, nem fogok kísértésbe esni.
Krumplihoz értők, az normális, hogy a krumpli elvirágzás után magot hoz? Ilyenkor már ki kell szedni? (bocs az esetleg hülye kérdésért, de ez életem első krumpli ültetvénye)
Hozza az uborkám a szép leveleket, sok uborkát. Egy a baj. Nem nőnek az uborkák. A legelső is fél centis, és a sokadik is egy száron. Mi lehet a baja? Öntözöm, nem tűnik betegnek sem.Tétény F1-et vetettem.
Tegnap permeteztem Championnal, többek között az uborkát.
Namost ugye uborkánál 5 nap az ÉVI-je.
Most azon agyalok, hogy 5 nap alatt nekem óriás uborkáim lesznek. Mi van akkor, ha a növényen hagyom 5 napig, vagy leszedem 3 nap után, de még utána 2 napig nem fogyasztom el.
5 nap után elvileg nincs benne az egészségre veszélyes mennyiségű szermaradvány. Mi a különbség, hogy ha a növényen telik el az 5 nap, vagy részben a növényen és részben a növényről levéve?
Csak próbálok gondolkozni, ha valakinek van erről pontos infója légyszi segítsen!
Thiovit jettel permeteztem tegnap este kb 19 fokban almafákat, nehogy perzseljen, viszont ma itt majdnem 30 fok volt napon annál jóval melegebb. Ahogy láttam nem is perzselt, de ezt a hőmérséklet dolgot nem értem. Csak az számít hogy a permetezéskor hány fok van utána 10-12 órával pedig már ha meleg van az nem számít? pedig ma este ott kaszálgattam még bőven lehetett érezni a kénszagot.
"Nem tudom, mikor ijesztettelek meg, a fokhagyma szereti az agyagos talajt. Gondolom, ez is, bár más faj."
Hát itt:
"A tavalyi év nem volt túl sikeres, agyagon volt, azt úgy tűnik, nem szereti. Nem lettek nagyobbak a fejek, mint a nagyobb fajta rendes fokhagyma, de van több gerezdes fej. Idén homokos rész van soron, talán jobb lesz."
..csak talaj közeli 2 drb fattyat törd ki, A magasabban növők már valószinű hogy a termés. Ha jól látom aranymazsolát vetettél, nékem is ez van, kb ugyan ilyen fejlettséggel /máj 05-i vetés/....már dobálja a "zabját"..jó lesz öntözni---ha nincs eső!
Nálam csak a levelek tövénél a levelek fölött nőnek hajtások. Van ahol már 5 levéltőnél is van, van ahol még egynél sincs, de a címer már jön. Remélem megvárja hogy cső is legyen. :)
A nagy nekem is kikelt mind, a gerezdek és a nagy gumók (gömbök) is. Kipróbálom a kicsivel a frissiben ültetést, annyi helyet tudok találni. Egy kicsit megijesztettél az agyagos talajjal. Eddig nekem porhanyós földben voltak, de épp jövőre szeretném a fertőzés elkerülése miatt agyagos helyre tenni. Most van valami rontás a helyen, ahol a fokhagyma szokott lenni, ezért szeretném máshová tenni.
Nem tudom. Annyira szépen kikeltek a nagyok, hogy nem tartom valószínűnek, hogy a hideg tél ártott volna.
Az el tudom képzelni, hogy ültetésig túlságosan kiszáradtak a kicsik. Ha lenne ilyenkor helyem, meg lehetne próbálni felszedés után azonnal elültetni az aprókat. Csak sajnos nem jut eszembe olyan hely, ami most szabad, és jövő nyárig nem is kell másra. Ha Neked van, próbáld ki.
Hát kérem a szabadföldi paprika soraim gyalázatosak...... Szerintem a baj a gyökeresedésnél keresendő, a 10 centis mulcsot elszedtem két tő mellől hátha az a baj, hogy a pocok végig ment a sor alatt és a levegőbe lognak a gyökerek... de az ujjacskámmal nem találtam járatot. Ugyanezek a fajták a fóliába szépek. Azt hiszem kapnak volldüngert hát ha az megindítja őket.
Így gépi művelésnél nálad mekkora a sortáv? Én is úgy vetek burgonyát, hogy egy mélyebb árkot csinálok abba a vetőkrumplit és mikor betakarom akkor is marad kb 10 cm mély árok még. Ez azért is jó mert az esővíz és az öntöző víz jobban hasznosul. Az első töltésnél végigmegyek a sorok közt az elektromos kapával , egyben meg van a gyomlálás és ráhuzva a földet ekkor lesz majdnem vízszintes a talaj. Második töltést ugyan így csinálom. Nem kell erölködni könnyen felhuzható a sor.
Én ma a rezes ridomil gold-t használtam a paprikára , ubira, parira, dinnyefélékre és a burgonyára. Ebben van felszivódó is és pláne jó mert a csúcsfelé is halad tehát az újabb leveleket is védi egy databig,
A fokhagymákat akkor szoktam felszedni, mikor a levelek nagy része már elszáradt, de még van pár zöld is. Az elefántot is ilyen állapotban szedtem, még szép volt a virágzat. Sajnáltam is fölszedni. Próbáltam megszárítani a virágokat dísznek, de úgy már nem volt szép.
A gerezdek mind kikeltek, a kis hagymácskákból egy se. Tavaly pár kinőtt, de kevesebb, mint amennyi nem.
A befőző automatánál nem is mondtam, hogy utoljára bodzavirág szörp került bele.
Amennyi belefért. Full!
Ősszel pedig bodzabogyó szörp.
Kiváló az élettani hatása.
(teljesen zárójelben: egy ínséges évben gyalogbodzát is főztem - nem igaz, hogy mérgező - a szaga nyersen kellemetlen, de az egyik leghatásosabb a légúti panaszokra - mind a három bodzánál /l. még a fürtös bodzát, amely ritkább erdei növény/ az a fontos, hogy érettlegyen és alaposan meg legyen főzve!).
Persze minden szörpök királynője a homoktövis szörp.
Az idén is szépen kötött. Fagytűrő, igénytelen növény.
Mikor szedted fel az elefántfokhagymát, s kikeltek a tavaly elduggatottak? Azért kérdezem, mert nekem tavaly a fejek alatti kis hagymácskákból egyetlen egy sem kelt ki. Most nem szeretném elszúrni.
Egyébként tényleg nem hoz magot, egyszer próbáltam, de a virága tényleg dekoratív volt.
Nálam kb. az a végső állapot, mint nálad a májusi töltögetés.
85 cm a sortávolságunk. Nem is nagyon többet ráhúzni a sorközből anélkül, hogy közben ki ne kapálnám a töltés oldalában a krumpli földalatti hajtásait.
"..Burgonya. Sajnos a feltöltésével eszköz híján el vagyok késve.."
Magam, nagyüzemi módon csinálom. A vetés 1..2 cm mélyen kihúzott csíkokba, majd mind a két oldalról gereblyével ráhúzom a földet. ( 10..12 cm magas bakhát) Az első kapálással várok míg a növények megfelelő magasságúak, majd a horolóval húzok rájuk némi földet--ennyi elég is.
A lányom mindig biztatott, de én nem szeretem magamat exponálni.
Nem vágyom semmiféle elismerésre!!!
Egyszer egy gombász biztatott, azt kérdezte, nem akarok-e halhatatlan lenni?
Röviden válaszoltam: nem.
Most áttört bennem a gát, ha szívesen láttok, maradok.
(mentségemre szóljon, bármi képes eltéríteni bárkit - egy hölgyismerősöm könyvet szeretett volna írni, aztán egy váratlan, bár elkerülhetetlen családi esemény eltérítette a szándékától - gyengék vagyunk, megyünk a kisebb ellenállás irányába).
Sok esőt (?) kívánok, jó kertészkedést Mindenkinek!
Eddig bolti magból nem lett keserű uborkám, így a Perez sem volt az. Egyszer anyósomék szedett magból vetettek, abból adtak kóstolót, azok közt sok volt a keserű végű. Ismerősnél a Kínai kígyó volt keserű.
Köszi. Tavaly Mohikán és Zita uborkáim voltak. Meg voltam velük elégedve főleg a Mohikánnal. A Zita nálam permetezés nélkül hamarább beteg lett, (de nem ilyen korán) és jóval kevesebbet termett ezért gondoltam, hogy idén lecserélem Perez-re. Tavaly nem volt soha keserű az uborkám és ennek nagyon örültem, most viszont némelyiknek a vége igen keserű :( Sajnos összekevertem, hogy melyiket melyik tőről vettem le. A Perezről van valakinek ilyen tapasztalata, hogy keseredik?
Van egy 1280 négyszögöles zártkerti ingatlanunk, rajta minden!
Patak, égeres, rét, fenyőültetvény (már jó öreg, mint én - csak a kis madarak miatt sajnálom kivágatni), 450 n.öl kertrész kis tárolóval és gyümölcsös.
Ahol nincs tömegtermelés, ott is van minden, másodvetéssel és így tovább...
Gyümölcsfáknál, bokroknál - általában - a "mindenből egy" elv érvényesül.
Aztán évelőkert, sziklakert, gyógynövények és kerti tó.
Természetesen fólia is van.
Néhány tő szőlő is (volt, hogy az ősök szőlőjét, borát kellett kezelnem - nagy rabság, boldogan engedtem el).
Mezőgazdász voltam, felmenőink között ott lappang a paraszti múlt, de a szakirodalom, a tájékozódás nélkülözhetetlen.
Voltunk "szép kert" is, de idősen, rokkantan már nem megy.
Elegendő a gazdálkodás így is, jól esik elfáradni (bolond munkamániás vagyok).
A kertgazdálkodás az egyik legnemesebb tevékenység, öröm és sokszor bánat is van, de mégis igazi gyönyörűség!
Egyidős a civilizációval!
Mi az ország csapadékosabb részén élünk, ma már mégis örülünk minden csepp esőnek, mert a vízszámla sem mellékes dolog (a víz bevezetése a legjobb döntésünk volt! - a vízszámla egy nagyobb bevásárlás költsége, ma már megéri, még nálunk is!).
Három időjárási zóna határán olykor fájdalmas dolgok történnek, de mindent túl kell élni!
Mindig talpra állunk, mert a természet erre tanít bennünket!
Mindig csodálatosan megújul, mi magunk mi mást tehetnénk?
"Faluvégi kurta porta" a blog címe, ahonnan a lányom sokat tanult a befőző automatáról.
A mi olcsóbb gépünk is jól működik!
Mi két különböző okból sem cukrot, sem tartósítószert nem használhatunk.
Mégis kiválóan eláll minden, az eredeti ízekről, zamatokról nem is beszélve!
Természetesen nem olyan semmi, mint a friss szedés, de meglepően jó és élvezhető ízek maradnak minden eltevésben.
A blogger hölgynek valami jobb masinája van, a miénk "lidlis", tudom, van akinek az is sok.
Hogy én 35 év alatt mennyi üveget mostam el, fertőtlenítettem sütőben, később (vízzel) mikróban, azt nem tudom megmondani. Sokat! (pelenka mosással, vasalással kezdtem - ez off, de ide kívánkozik! - semmit nem bántam meg!) :)
Mástól is azt az infót kaptam, hogy gyomosít, de csak maggal terjed, valószínű könnyen irtható (azt tapasztaltam, hogy az enyém a gyökerére érzékeny, nehezen ültetethető át, és rögtön lekókad, ha túl közel kapálok)
Én legtöbbször mustárt vetek mint zöldtrágyanövényt, ha megvárod amikor már elszárad a növény akkor valóban kipereghet a magja a tokból. A mustárnak egyébként zárt a tokja, tehát igazából akkor fog kiperegni, ha feltöröd a magtokot, magától szerintem nem.
Egy ""sürgős"" kérdésem lenne: közösségi kertben van parcellám - szép nagyra megnőtt és virágzik a mustárom (kb 4-5 méter hosszban van egy sor). Ezzel kapcsolatban az egyik kerttárstól azt az infót kaptam, hogy nem jó megvárni a virágzást, mert ha szétszórja a magját, nem lehet majd kiirtani a kertből. Én szerettem volna megvárni, hogy magot szedjünk róla, de ha ez így van, akkor tényleg mielőbb ki kell szednem. Az én parcellácskámon nem zavarna, ha többet kellene gazolnom, de a többieknek nem szeretnék ezzel gondot okozni!
Tudtok ebben segíteni, szerintetek kivágjam őket amint tudom?
Fiúk-lányok ... mindenkinek köszönöm az őszinte hozzászólást.... meglátom mennyi sört tudok nélkülözni. De szerintem csak jövőre mert 1 hét múlva kezdődik egy 3,5 millás fedett terasz alatta műhellyel -építés.
Azt én is sokallottam, de amint a kínaiak betörtek erre a piacra is, eldőlt.
Kényelmes.
Csak bepakolom a cuccot, beállítom, megnyomom a gombot és ott lehet hagyni. Ráér másnap kiszedni.
Egyenletes minőség. Nem kell sakkozni, hogy mennyi a víz hőmérséklete... Nem fő túl a gyümölcs, és elég magas a hőmérséklet, hogy sterilizáljon. Mindig ropogós tud maradni, aminek az kell...
(romlott már meg nekem így is befőtt, de az zárási probléma volt)
Egészségesebb (tud lenni). Nem kell tartósító, és a cukor mennyiségét is lehet csökkenteni. Próbáltam nagyon limitálni, de azért a megszokáson nem lehet gyorsan változtatni. Azért mostanában lényegesen kevesebb az annyi.
Nem a lakás melegszik fel. Nyáron nagy előny.
Multifunkciós, de a többiek már írták.
De ami miatt nekem sokszorosan megérte az árát az az időspórolás. Ha csak egy meneten (18 db 720-as befőtt, vagy amennyi összejön) csak egy órát spórolok, amit másra fordíthatok... munka, pihenés, alvás, stb... és egy évben minimum 10-szer összejön ez a mennyiség (több is simán..), akkor kinek mennyit ér meg 10 óra szabadidő...
Én már 3-4 éve használom.
Bőven visszahozta az árát.
Persze aki nem tudja kigazdálkodni, annak sok. Érthető. Nekem ebből a szempontból szerencsém van.
És van hátránya is.
Akinek nincs tárolója szezonon kívül egy bazi nagy edénynek, annak útban lesz.
Nem tudom meddig tervezték a szorgos mérnökök az élettartamát, és mennyire javítható, még nem szedtem szét, de mindegy. Ha el is romlik, biztos veszek másikat.
Én befőzésre még nem használtam. Ez egy nagyméretű, termosztáttal és időzítővel ellátott vízfürdő, a szuvidálásra, abálásra is jó. Egy órán keresztül, 80 fokon abálni a disznósajtot? Vagy fél órát a májast? Nem probléma, nem kell nézegetni, állítgatni, jelzi, amikor elérte a beállított hőfokot és azt is, amikor lejárt a beállított idő...
Nekem az a szimpatikus, hogy nem kell a meleg konyhában izzadozva csinálni hanem ki tudom tenni a teraszra, garázsba és kényelmesen automatikusan megcsinálja. A másik az, hogy véletlenül sem fő szét semmi, lehet nyers zöldségeket is tartósítani vegyszer nélkül minimális vitamin veszteséggel.
A karácsonyi forralt bor az már csak hab a tortán :-)
Nekem van évek óta befőzőgépem. Ennél jóval drágább, de mindegyik ugyanazt tudja. Évekig vívódtam, hogy megvegyem e. Tulajdonképpen egy nagy befőzőfazék, ami annyiból kényelmes, hogy az időt és a hőfokot csak beállítod, és azt tartja. Én már az előtt se használtam tartósítószert. A hőkezelés és a jó zárás a lényeg. Az jó benne, hogy ha valamit pl 80 fokon akarsz hőkezelni, nem kell figyelgetni a gázon, hogy nehogy túlfőjön. Szóval jó dolog ha már megvan, de el lehet lenni nélküle.
Én egyébként nem sterilizálom az üveget, lapkát, elmosogatom a mosogatógépben, vagy ha nem itthon vagyok a mosogatóban és ennyi. Ép alapanyag, jó kupak, megfelelő hőkezelés.
Miért érné meg azt a pénzt? Amióta a sütőben vagy a mikróban fertőtlenítem az üvegeket azóta semmi sem romlott meg. Ez mennyivel tud többet? Csak az írjon aki használja kérem.
Nálunk amikor voltam egy egész raklappal volt. Bp. II. ker Rádl Árok u.
Olyan olcsón adják a konkurens termékekhez képest, de még ugyanezt a terméket is drágábban árulták amíg más is forgalmazta. Akarok bele faragni egy lekvárkészítő betétet és idén indulhat a befőzés.
Mert akkor lehet, hogy az a hideghullám generálta.
Ezeknek a kétnyári ernyősvirágzatúaknál egy mínusz (jellemzően egy tél) kell, hogy beindítsa azt a hormonális változást, aminek hatására a csúcsrügy levélhozásról átvált virágszár üzemre.
A nemes bodza fának nevelve nem csak a kert dísze hanem tetűjelzőm is . Ősszel a bogyóból készült lekvár pedig ritkaság különösen vadhúsok mellé. Igaz utána hipózni kell a gránit mosogatómat :)))
Reggel körüljártam a kertet. Én kifogytam a fóliás burgonyából... mindig szépen terem ott az előző éviből rakott maradék. A szabadföldit most megkímélte a fagy már lehet onnan is bokrot bontani a virágzás végén vagyunk. Viszont tegnap este beállítottam az esőztető öntözőmet mert víz nélkül csökött krumplik lesznek ment két órát de még ma is kell még egyszer. Pót vetést kellett csinálnom a zöldbabokból a pocok rátalált fele tudott csak kikelni. Alig találtam meg a gazban végig térdepeltem az ikersort. Már vannak pici sárgadinnyék. Az ubik megindultak szépen a hálón de 60-70 centiig nem engedek oldalhajtást. A karfiolok szépen fejesednek pár nap mulva már lehet az elsőket levenni. A saláta kifogyott. A KONSA saláta ubi jár az élen ott van egy 15 centis a kígyók (MARTA F1 ) még 6-8 centisek de ezek nagyon gyorsan fognak nőni. A kukoricát fattyazni kell . Már megjelentek az első ping-pong labda méretű sárgadinnyék is itt is folyamatosan tördelni kell az oldalhajtásokat csak 3 szál mehet tovább. A szabadföldi paprika ágyások nem valami fényesek pedig be vannak mulcsozva rendesen meg a csepegtető is alatta van de már írtam, hogy ezeknek kell a rendes esővíz. A szabadföldi parikat is ritkítani meg kötözni kell mert sűrűek, magasak. Ma leveszem az első cukkinit csak még nem tudom mi lesz belőle. Lehet, hogy kirántom. MILYEN VASTAG SZELETEKET VÁGJAK?????. Még nem ettem ilyent.
Szép egészséges a hagyma ágyás érdekes, hogy most nem hajt magszárat egy sem , tavaly meg nem győztem kitördelni róluk. Igaz, hogy a dughagyma akkora volt mint egy cukorborsó már fejesednek és lehet használni mindenre. A zöldjét összeszelem amit felhasználok azt megdinsztelem és rántotta megy rá a többit a hűtőbe rakom egy hétig is üde marad dobozban.
Hát kedves szaktársak van munka ezen a hétvégén is. Jó kertészkedést mindenkinek.
Próbálok kis mennyiségeket vetni szakaszosan, árnyékosabb helyre. Van még a talonban Attrakció magom is, azt itt valaki nagyon dícsérte tavaly, mint nyári salátát.
Csakis palántázva, tavasz óta már három eresztés ment le és ebből kettő, már fólia nélkül. Nekem helyre ültetett magból soha nem fejesedett be ilyen szépen.
Köszönöm a képeket. Nem karókkal van megoldva, csak sima uborkaháló egy sorban, közben több bambuszkaró, hogy legyen tartása. A legszorgalmasabb már elérte a közeli őszibarackfát. próbáltam némelyiket visszairányítani, de egy idő után újra felfelé mennek. Jövőre előrelátóbb leszek és kiötlök valamit. Volt olyan év, hogy én is gúlát tettem uborkahálóval, soha többet nem bírtam kibogozni. Azóta a hosszú bükkfakaróim elkorhadtak, a bambuszok meg nincsenek ilyen hosszúak. Körülnézek, mit lehetne tenni. Tavaly is volt futóbabom, Velox, az nem volt ilyen feltörekvő. Ez most Golden Gate.
Nóra, hálás vagyok, hogy emlegetted a római salátát. Végre szereztem magot tavasszal, és végre van egy saláta a kertben, ami nem magzott fel, és szép tömör, ovális fejeket képez. Ráadásul azt írják, hogy folyamatosan vethető, én meg is maradok ennél.
Újabban mindig palántázom a salátát, azóta vannak szép fejeim.
A helybe vetés-ritkítás sose jött össze. Helyenként túl sűrű maradt, helyenként a talajlakók foltokban túlságosan kiritkították. Úgyhogy erről teljesen leszoktam.
Ezt nem tudtam a répalégyről! Lehet, hogy egy kellően magas ágyás is megoldás lehet?
talajtakarot hazsnal valaki vetemenyesben? Mi bogyos gyumolcsosbe raknank. Nem tudjatok veletlenul mi a kulonbseg a feher csikos es zold csikos kozott?
A salátát lehet palántázni. Pár napig elég szarul néz ki, de ha befakad szépen elkezd fejlődni. Nekem mondjuk a fejes saláta elég rossz arányban fakadt meg.
Nem emlékszem, hogy itt kérdeztem-e vagy valahol másutt, hogy lehet-e petrezselymet palántázni. Persze a kérdés úgy elsüllyedt, hogy fogalmam sincs hol keressem.
Valaki azt az érdekes választ adta, hogy azért nem lehet, mert akkor a gyökere megszakad/sérül, ami arra ösztönzi a növényt, hogy magszárat fejlesszen levelek helyett. Mások is tapasztaltak ilyet?
Ha az illetö esetleg még itt van, az a kérdésem, hogy ez speciell csak a petrezselyemre vonatkozik-e, vagy más növényekre, pl. a salátára is. (Tegnap ültettem szét a reménytelenül sürün kelt jégsalátát; raschel háló alatt lábadoznak, de nem túl jól néznek ki.)
Nekem tavalyelőtt kiszáradt egy elég termetes kajszi fám, egy évre bent hagytam, és futóbabot tettem alá, hadd fusson. A bab annak is felfutott az elérhetetlen tetejéig, és ott lengedeztek a hajtások.
Ez inspirálhatta az égigérő paszuly meséjét... :-)
Üdv! Csatlakozom a véleményedhez. Én is azért választottam a Hecht-t mert a benzines fűkaszások között is eléggé elismert, strapabíró-ként ismerik mint fűkaszát és fűnyírót is. Lehet, hogy ez is már kínai, de vannak márkák amelyeknél odafigyelnek a gyártásra. Ez az el. kapa pl. nem műanyag machanikás (fogaskerekek stb.), hanem fém anyagú. A műanyag mechanikásoknak , (ahogy olvasgattam a h.sz.-eket) elég rövid életük van.
Oké! Az elhangzottakat is figyelembe véve azt hiszem maradok egy most kinézett gépnél. Elég jó ár- értékűnek látom.
Hecht elektromos 1400W-s kapálógép -ként hirdetik a vaterán. A súlya is a legtekintélyesebb az eddig nézetteknél , (11.6 kg.) támasztó kerekes és eléggé robosztusnak néz ki 6 kapataggal, 40cm-s kapálás szélességgel, 22mm-s mélységgel. Az ára sem nagyon vészes. A YuToub-on láttam a Lidl-s 750 w-st pörögni kiskertben, akkor ennek is vinnie kell a fekete földet ami már előzőleg, (ősszel és tavasszal is) ekézve lett.
Majd ha megjön és üzembe állítom, referálok még, hogy bejött e a várakozásnak megfelelően.
Aki futóbabot szokott vetni világosítson már fel, hogy mit csinál akkor, ha eléri a bab a támrendszer tetejét. 150-es uborkahálón vannak az enyémek, már túlnőtték a hálót, lengedeznek. De még csak bimbósak. Neten (pinterest) láttam olyat, hogy ívelt tartóra teszik az uborkahálót (persze hosszában) és akkor lesz nekik bab-alagútjuk. Ez nálam már nem játszik, helyem sincs ott erre, meg a régi fólia műanyag ívjeit felvagdostam, hogy fátyolfólia alagutat csináljak a hagymáknak.
Ez is igaz, de egy 90 kilós gép azért nagyobb eséllyel indul mint egy 12kg-os.
A teljesítményben is igazad van, de mivel más adatod nincs és ha jól megnézed 1~2 konstrukciót matricáz fel mindenki az elektromosoknál azért összehasonlító adatnak jó. A benzineseknél nagyon komoly gépek vannak de azok kis kertben, szűk helyeken nem az igaziak.
Betömörödött talajhoz néha még a benzines gép is kevés egymagában.
Ezt is le kell súlyozni, mert különben ugrál, főként, ha újra kell rotálni, nem tavasszal a szántott földet lazítanánk fel vele.
Elektromos gépeknél érdemes figyelni a teljesítménynél, hogy általában a felvettet írják csak ki nagy betűkkel/számokkal, ami nem egyenlő a leadott W-tal.
Így lesz pl. az 1200 W-os nem profi márka fúrógépének valós teljesítménye csak fele ekkora, mint amennyinek hirdetik.
Szia! Most egy kicsit elbizonytalanodtam. Akkor most jó az el. kapa a vetéshez, dugványozáshoz fellazítani a már előzőleg felszántott és boronált talajt vagy nem mert könnyű? Most már tulajdonképen a másod dugványozáshoz/vetéshez kell, (ahol nem sikerült vagy már letermett). Egyébként nyilván tavasszal az előkészítéshez (ősszel és tavasszal mindig ekéztetem/boronáltatom.
A HRF nálunk is kezd már egész nagy terméseket növeszteni, de az evéssel még kicsit várni kell. A kígyóuborkáról azt hiszem, pár nap múlva leveszem az elsőt.
Most pont szűk időszak van, a retek, saláta már lement, a római saláta még nem fejes, a paprika, paradicsom, uborka is várat magára. A porcsin viszont jól megnőtt az ágyásokban. Jobb híján szedtem egy jó marékkal a rakott krumplihoz. Jobbak lennének persze az előbbiek, de át lehet hidalni vele ezt az űrt.
Összeraktad? Én igen; müködik; egy paradicsomsort locsol, aminek az öntözése eddig nagyon nehezen volt megoldható. Minthogy nem hálózatról hajtom, hanem pumpáról, a nyomás ehhez az icipici játékszerhez épp megfelelö. A végelemen viszont nem jön ki víz. Aztán az a probléma is van vele, hogy az öntözöpontok nagyon egyenetlenül adják a vizet, ezért cserepes növények egyenkénti locsolására nem ajánlanám. De így egy sorban a szomszéd pontok kiegyenlítik valamennyire egymást. Komolyabb gond viszont, hogy a pontok nem maguk alá csöpögtetnek szép egyenletesen, hanem a piros és fekete müanyag találkozásánál vízszintesen, oldalvást spriccelnek. Ez nem túl jó, de így sorbaültetett növényeknél túl nagy gondot nem okoz. cserepeseknél viszont pont mellélöne.
Rendes veteményes locsolására csakugyan alkalmatlan.
Nekem 1500W-os van 6 kapataggal, de nem ez számít! Ezekkel ásott, szántott földet lehet előkészíteni ültetésre, magvetésre. A gond nem az erő hanem a súly, egyszerűen túl könnyű így pattog a kemény föld tetején, önsúly hiányában nem tud belekapaszkodni. Ha kemény a talaj muszáj elővenni a nagy önsúlyú hagyományos benzines kapát.
Szia! Köszi a jó tanácsokat. A szomszédnak milyen el. rotakapája van? Mikor vette? Hány W-s? Műanyag fogaskerekek vannak benne, vagy acél mechanika? Mert nekem egy kicsivel erősebb kellene mint a 750 W-s mert ha nincs eső, eléggé betömörödik a talaj felszíne, (locsolással nem lehet ezt megakadályozni). Mondjuk a 1050W-s már szerintem elég erős lenne ehhez a talajhoz. Válaszodat, ha gondolod emailban is megírhatod és folytathatjuk privátban, már csak a szomszéd miatt is. Email: csuhapista@indamail.hu