A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"...Több darálónál lehetőség van arra hogy közvetlenül a karba darálj, itt alig van mellészóródás."
Ez azért nem teljesen van így.
Nem véletlenül használok én is pesztós, illetve bébitápos üvegeket a Graef őrlőkhöz. Ez utóbbi résmentesen ráillik a kisebb Graef gumicsőrére..., na, itt tényleg egy őrleményszem sem jut ki a szabadba!!
Ha megnézed figyelmesen a videót látod hogy a csap előtti nyomást méri az óra. A te logikádat hssználva ez a kávépogácsa előtti nyomás. A szűrő utáni (videóban a csap utáni) nyomás nincs mérve. Ha láttál már feneketlen karos csapolást, tudnád, érrznéd hogy annak nincs nyomása. Épp hogy le tud csepegni.
Nosztalgikus érzéseim támadtak. Gimiben a fizikatanárunk írt a legszebben a táblára, rengeteg színes krétát is használt, és én mindig pontosan lemásoltam mindent, és nagyjából soha nem értettem semmit:)
U.i. 2: abban viszont igazad van, hogy itt nem a Bernoulli törvény érvényesül, igaz nem is Pascal törvénye. Gyanítom, hogy a súrlódásos áramlás szabálya írja le leginkább a folyamatot, de ez már meghaladja a fizikatudásomat. Ha a tiedet nem, ebből kiindulva közelebb jutnánk a valósághoz.
Tényleg nem tudom, hogy a fizikai vagy a kávékészítési ismereteid hiányosak-e (gyanítom inkább a második, de egy fórum kevés, hogy biztosan megállapítható legyen), és nem is szeretnék a végére járni. Te valamiért hiszel abban, hogy a nyomásfokozó és a normálisan tömörített kávépogácsa viselkedése ugyanazon fizikai képlettel írható le, én meg nem. Meggyőzni egymást nyilván nem tudjuk, így szerintem itt zárjuk le ezt az értekezést.
Illetve egy dolgon még gondolkodj el. Ha a normálisan tömörített megfelelő finomságúra őrölt kávéból készült kávépogácsát a nyomásfokozós szűrőbe tesszük miért sül be? Ha abból indulunk ki amit te mondasz, hogy a pogácsa alján is 9 bar nyomás van mint a tetején akkor a nyomásfokozó mellett ugyanúgy kellene jönnie a kávénak mint pl előre darált kávéval ahol a nagyobb szemcseméret miatt a kávépogácsa ellenállása elhanyagolható. Mégsem teszi.
U.i. Még véletlenül se vedd kekeckedésnek az írásaimat. Egyszerűen az elméleted szvsz szembemegy a tapasztalattal, ha mégsem, akkor meggyőzhető vagyok.
A szűrő után valahol már nincs nyomás alatt a folyadék, ami akkor már többnyire kávéital.
Ha csak simány KVtfőzöl, akkor valóban a szűrő után rögtön megszűnik nyomás alatt lenni főzet.
Ha meg odaszerelsz csapot, és nyomásmérőt, akkor hoszabb úton át ban nyomás alatt a folyadék, de nyomás nagysága nem változik.
Ugyanúgy x erővel nyom a pumpa, y folytás miatt z nyomás keletkezik a rendszer kilépő pontján.
A mérés szempontjából mindegy, hogy ez a szűrő luggatott része, vagy egy csappal szabályozott kifolyó, mivel a csapon pont akkora átfolyást tud engedni az ember a mérés során, mint amit a szűrő és a puck együtt enged. A nyomás pont ugyanannyi lesz mindkét esetben.
Amikor a főzőkaron átfolyik a víz, akkor az áramlás egyrész egy zárt rendszerben zajlik, ahol nem tud igazi nyomáskülönbséég kialakulni, másrészt az áramlás sebessége olyan alacsony, hogy amiatt a Bernoulli törvény féle nyomáskülönbség nem tud kialakulni, inkább a Pascal féle törvények érvényesülnek.
Ha akkora sebességű áramlás lenne a főzőkaron keresztül, hogy a Bernoulli törvényt kellene alkalmazni, akkor abból nenm lenne kávéital.
A szűrő után nincs semmi ellenállás, így a nyomás megegyezik a légkörivel. Azaz 1 bar abszolút, vagy 0 bar túlnyomás. Ha végiggondoljuk a feneketlen kar lefolyását, akkor könnyen belátható. Ott sincs ellenállás a szűrő után. Sőt anyag sincs...
Pascal törvénye nyugalomban lévő folyadékokra vonatkozik, itt dinamikus folyamatokat leíró törvény érvényesül. Ha lamináris az áramlás akkor Bernoulli, ha örvénylő akkor valamelyik másik. De mivel az áramlás lassú, a keresztmetszet nagy így gyanítom, hogy Bernoullihoz áll közelebb.
Neeeeeeeem. Mert így azt a nyomást méred mint a pogácsa tetején. Arra is használják ezeket a karokat, hogy az opv nyomását beállítsák, ami ugye jó megközelítéssel a kávépogácsa tetején mért nyomás.
Végigolvasva amiket írtál, úgy látom, hogy neked alapjában véve nincs bajod a kapszulás kávéból készült ital minőségével, viszont nem iszol tejes italokat és fontos számodra, hogy ne szennyezd a környezeted üres kapszulákkal. Ebből kiindulva lényegében bármelyik automata gép megfelel neked. A Tschibo gépét viszont nem ajánlom, legalábbis az alapján amit a németek mondanak róla. A helyedben én egy újszerű, használt, felújított gépet vennék. Rengetegen foglalkoznak ilyesmivel, bizitosan találsz majd olyat ami tetszik.
- ha pont akkora átfolyást állít be a csappal, mint ami akkor van, amikor a kávé "egérfarok" erősséggel fő le, akkor pontosan azt a nyomást méri a kilépő oldalon, mint ami a szűrőkosár legalján, de a belső, kávéval töltött oldalon van.
Nem megoldás semmire, gyakorlatilag előállított egy nyomásfokozót a csap szűktésével. Nyomást megbízhatóan, megfizethető módszerekkel csak a pogácsa fölött tudsz mérni. Innen a folyadék nyomásának változását megközelítőleg Bernoulli törvénye írja le. Ha nyomásfokozót nézed akkor a nyomásfokozó előtt lesz 9 bar (vagy amire be van állítva, hogy hol nyisson ez ugyebár a pogácsa alja. A tetején ennél magasabb a nyomás. Ezért van az, hogy ha presszónak őrölt kávét teszel a nyomásfokozós kosárba és meg is tömöríted nem fog lefolyni (itt a pogácsa alján 1 bar közeli nyomás van az elején, mert ahogy a pogácsa telítődik, megszűnik az áramlás így már nem lesz nyomásesés, lassan apogácsa alján is 9 bar közeli lesz a nyomás, majd nyitanyomásfokzó, indul azáramlás a nyomás megint csökken). Ha durvára őrölsz akkor a pogácsa ellenállása kisebb így a nyomás esése is kisebb lesz, így lefolyik a kávéd. A pumpa adhat mindkettőnél ugyanolyan nyomást,de apogácsán belül másképp alakul a nyomásfokozóval vagy anélkül. És persze a kávé íze is más.
Pedig alapvetően fizika az egész-és pl engem érdekelne, hogy ha az üres szűrőkosárba beletennének egy nyomásmérőt, akkor az mit mutatna, amikor a pumpa nyomja át rajta a vizet - mert nem nullát, az biztos.
A környezetemben jópár automata van. Nagyon nem mindegy, hogy mennyi mozgásteret enged a gép a beállításra, ilyen szempontból a Delonghi a legjobb szerinrtem, és hogy azok be vannak-e állítva rendesen. Legtöbben azokkal a beállításokkal kezdik nyomni amivel a gépeiket kapták és ez jó eséllyel a kapszuláshoz hasonló híg löttyöt eredményez. Pedig a szemcseméret, a hőmérséklet és a mennyiség rendes belövésével eszméletlen sokat lehet javítani az italon. Nyilván a kávén is múlik a dolog, olcsó, olajos felületű sz@rt nem szabad használni, a világos pörikhez meg nem dolgoznak elég magas hőmérséklettel a gépek, de minden optimális, meglepően finom klasszikus kávékat lehet készíteni az automatákkal. Viszont tény, hogy egy belépő szintű őrlő és egyszerű karos gép tapasztalt használója már olyan szintet képes produkálni amit csak igen drága automatával lehet elérni. Klasszikus hiba egyébként, hogy a napi szinten 1-2 kávét fogyasztók is hajlamosak valamiért telerakni a babtartályt, ami valamilyen pszichés eredetű dolog lehet, mert nem ritkán látom ezt. Azt meg nem kell ecsetelnem, hogy milyen íze van egy 1-2 hetes babból, beállítatlan automatával készített kávénak. A közeli szobanövény is tudja. :)
Nem bizony, de elég is bőven ha én emlékszem, aztán szólok, nem kell mindenkinek minden marhaságot megjegyezni. :-))) De én agyam vmiért nagyon alkalmas erre. Így fordulhatott elő, hogy beugrott, itt biza' Katoczinak nagyon nem kellene ajánlást tenni. :-)
/Mindemelett picit vitába szállnék, az OK hogy az "ajánlás meg az agyontolt marketing az két dolog", magam is így gondolom. Azt viszont egyáltalán nem gondolom, hogy az hogy valaki egy adott téma korai fejlődési stádiumában csinál valamit amit érdekesnek tart és amiről jópár hasonló érdeklődésű embernek véleménye van írogat róla, értekezik, tapasztalatot oszt meg, ne adj ég ajánlást tesz egy fórumon, az egy adott személy "agyontolt marketingje" lenne. Én ugyanis az életben senkit nem kértem meg rá hogy bárhol írjon, ajánljon, sőt esetenként ennek az ellenkezője fordult elő. Így volt ez értelemszerűen akkor is mikor szórakozásból pörkölgettem, meg később is mikor üzlet lett belőle.
Azt viszont szoktam mondani hogy érdekel és nekem emailben írja meg valaki akár egy újdonságról h tetszett avagy sem, mert kíváncsi vagyok, ez fejlődést is biztosíthat, de én magamat sosem ajánlottam sehol és senkinek, és ez a mai napig így van. Nincs reklám, nincs marketing, egy FB oldal van mindösszesen, ott se sok minden történik, nem mondok óránként vmi "elképesztően érdekeset", nem indítok like vadász nyereményjátékokat, ott aki tetszést nyilvánított vagy véleményt írt az azért tette mert úgy gondolta és nem pedig mert én kértem erre, akár direkt, akár promóciós ajándékkal megfejelt nyeremény játék formájában. Félreértés ne essék, nem ítélem el ezt a fajta reklámozást, nyilván célravezetőbb, mint nem csinálni semmit csak néha beírni egy posztot, de nekem ez nem megy, nem értek hozzá, nem érezném önazonosnak, mondhatnám hogy full hülye vagyok a marketing tudományához, stb...és ez látszik is amúgy az oldal kedvelők számán, de sebaj :-)))
Eme fórumon se volt ez sosem másképp, aki mondott valamit, az azért mondta mert azt gondolta és közölni akarta. Éppúgy ha tetszett valami, mint az ha valami nem, mint pl. esetedben is. Arról sajna nem tehetek, hogy az egyik verzió anno túlsúlyba került, de láthatod, korrigáltam, korrigálom a mai napig. :-)) No ennyi hozzáfűznivalóm lett volna, most egy darabig megint csendben leszek/
De hát ha egyszer a te kávéidat ismerem csak ebből a vonalból. Majd más ajánl másikat ha akar, szvsz a Locavore automatába egész jó eredményt ad, cserébe nem a legolcsóbb a piacon. Éppenségel ajánlhatnám a Black Sheep féle Jesus Lemont is, de az pid nélkül méga Gaggián is hőhiányos, egy automatára gondolni sem mernék.
Nem azért! Többeknek nem tetszett itt anno mikor a kávéim ajánlásra kerültek, köztük pl. az iménti kérdező is nehezményezte, amivel semmi gond amúgy, joga van hozzá, ahhoz is hogy beírja, de éppúgy nekem is engedtessék meg, hogy kávé ajánlással kapcsolatosan kérjem a nevezett portéka emlegetésének mellőzését.
"Ennek a paljoc féle körszo.inak nem lehetne nyitni egy másik totyikot?
Azt látom,hogy az egész országba szar a kávé,de a P&Y mindig szuper."
Ezek után paljocot ajánlani pár év múlva megint, hát...bakker...:-))) Na ezért írtam Katoczinak a kérést!
Pallyotz Choco Madness v Locavore. A szüleimnél egy Aquaviva, öcsémnél valamilyen DeLonghi van simán veri a Nespresso saját, Tchibo és a Dolce Gusto kapszulákat (öcsémnek volt Nespresso, munkahelyen Tchibo és DG gép). Ami némi érdekességet vitt a dologba azok a Colonna kapszulák voltak, 200-300ft/kapszula áron a Nespressoba. Az biztos, hogy egy Graef/termoblokkos 50-60k-s gép szintjét sem hozza egy általam kóstolt automata/kapszula/ese pod sem.
Ezek a kapszulák - és most akkor maradjunk a nespresszónál - szerintem azért meglehetősen egyen-ízvilágot hoznak, azt pedig már nem is kérdezem, vajon ténylegesen mi is lehet a kapszulákban őrölt KV címén? A reggeli gyors KV-bevitelre viszont alkalmasak..., a nyugodt KV-zás élvezetéhez (az eszpresszózáshoz) azonban én sem használom ezeket a kapszulákat, soha nem is használtam.
Ezt azért így nem merném kijelenteni. Egy friss kp vagy sötétebb pörkölésű jó minőségű kávéval simán lekörözi egy automata a Nespressot (elsősorban a gyári kapszuláira gondolok, pl a Colonna kapszulák azért elég jók, de napi rendszerességgel inni elég komoly kiadás jön össze ó végére).
Aldi/párna: gondoltam hogy Senseo lesz az, csak a fórumon a kávéparna inkáb ese podot jelent.