Ez a fórumot Testaccio Rabja az alábbi sorokkal indította 2002. februárjában:
Ki szereti nálam jobban Rómát? A rómaiakon kívül ki ismeri nálam jobban Rómát? És kit gyötör nálam jobban az, hogy mégsem ismerem igazán? Ki vágyik nálam jobban Rómába? Ki akarja mindenét pénzzé tenni, hogy hosszabb időre mehessen? Ki ír könyvet Rómáról Vagy ha nem ír, ki beszél magában állandóan Rómáról? Ki őrült bele Rómába nálam jobban? Ki indul mindennap hajnalban? Kinek van kedve nálam is Róma-őrültebb lenni? Ki írna ide Rómáról? (Háromnapos turisták kíméljenek, bár a jobb kérdésekre nekik is felelek.)
Szeretnék ennek szellemében itt csak történelemről, épületekről és szobrokról, kertekről és szökőkutakról mesélni, és hallgatni mások élményeit.
Természetesen egy utazásnál fontosak a gyakorlati tanácsok is, ezért indítottunk egy másik fórumot Utazási tanácsok Rómába utazóknak címmel, ahol felteheted kérdéseidet közlekedéssel, szállással, belépőjegyekkel és hasonlókkal kapcsolatban.
Segítségedre lehet ebben a kereső is, illetve a fórummal szorosan összekapcsolódó http://roma-szenvedely.eu/ oldal, ahol rengeteg infót találsz.
Tartsd tiszteletben a topiklakók kérését, és szívesen látunk mindkét fórumon:)
Volt egy időszak, amikor csak Rómába, Londonba, Párizsba és Berlinbe utaztam, fel sem merült, hogy máshova is lehetne. Akkor az utazásaimat a kiállításokhoz igazítottam. Egy idő után már tudtam , hogy melyek a nagy kiállítások helyszínei, a honlapokon a jövőbeli eseményeket is jelezték. A legtöbb nagy kiállításon elég sok mű jön az USA-ból, ahova én valószínűleg sosem jutok el.( Nem is vágyom rá. ) Kisvárosok múzeumainak anyaga is látható. Én megszállott vagyok, de azért még én sem utazom el pl. egy francia kisvárosba csak azért , mert van a képtárban egyetlen Monet kép. A hab a tortán persze a magángyűjtemények képei, amelyeket egyébként tényleg lehetetlen látni.
Rómában nagyon jó kiállítótermek vannak, főleg a 2000-es Szentév előtt nyitották meg őket.
A Quirinale talán a legnagyobb, azt hiszem Scruderie del Quirinale a hivatalos név. Nem lépcsőn lehet felmenni, hanem egy rampán, mert a lovak is felmentek. Az egyik teremből jó látni szemben az őrségváltást, a liftnél lévő üvegfalnál- ez persze új- elég jó a rálátás a városra.
A másik viszonylag új hely a Complesso Vittoriano, a Monumento hátsó oldala, a Fórumra néző. Ez is viszonylag nagy.
Az Esposizioni régi, csak évekig tatarozták.
A Belvárosban 4 kisebb kiállítóhelyen is voltam, nem tudom mindegyik működik-e még.
A Sta Maria della Pace melletti kolostor kerengője az egyik. Oda először csak azért mentem, mert csak úgy lehetett megnézni a Bramante által épített kerengőt. A kiállításon Keith Haring művei voltak, akinek addig a nevét sem hallottam, viszont azóta nagy kedvenc.
A Corson a Palazzo del Corso volt az egyik palota, a másik a Palazzo Rucellai, közelebb a Popolohoz. Mindkettő viszonylag kicsi, de érdekes kiállításaik voltak. Viszont az épületek belsejét a kiállítások idején nem lehet jól látni.
A Palazzo Giustiniani a Pantheon közelében van. Ők egy testvérpár voltak, több Caravaggio képük is volt, II. Frigyes porosz kiránynak adták el a gyűjteményt. A képek Berlinben vannak, azok kivételével, amelyek közvetlenül a háború után elégtek egy bunkerben. A németek feltételezik, hogy a képek nem semmisültek meg, hanem valami moszkvai raktárban találhatók.
A legnagyobb kiállításokra mindig foglaltam, nem mindig kellett volna. Kétszer nem foglaltam időpontot, akkor viszont kellett volna. Az Esposizioniba nem jutottam be az Etruszk kiállításra, egyszer pedig a Vittorionál 2 órát álltam sorba a német expresszionista képekért. Eszembe sem jutott, hogy szombat este a rómaiak tömegeinek nincs jobb dolga, mint búskomor képeket nézegetni.
Néhány éve még volt a www. exibart.com honlap, ott volt jó info a kiállításokról.
Ez itt off, ahogy a fórum-indítóban is láthatod. Gyere át a Róma-utazási tanácsok fórumba kérlek, ott mindenre válaszolunk.. A 3 helyre belépésre jogosító Kombinált-jegy RP-nél 1-nek számít, a diák már kedvezményes ár, és azt hiszem ugyanabban az árban adnak RP-s kedvezményest. Vagy egyik vagy másik, de a közlekedés miatt az RP-t venném diáknak is.
A roma pass ha jol értelmezem ugy működik, hogy az első 2 belépő ingyenes...na de itt felmerül a kérdés, ha pl én a Colosseumot és a Forumot szeretném megnézni akkor ott van kombinált jegy, tehát 3 emlémű belépő van benne. A roma pass azt a kombinált belépőt ugye nem egynek számolja, és ha pl mondjuk a Colosseumba 5 euro a belépő, akkor az az ingyenes? Csak mert mindenhol feltüntetik a Kombinált jegyet...
A másik kérdés, hogy Roma Passal további 50% kedvezmény van minden belépő árából: itt a felnőtt belépő árából vagy a diák belépő árából is van kedvezmény?!
"A gazdasági válság ellenére gazdagnak ígérkezik a 2012-es olaszországi kiállításprogram, amelyben klasszikusok és újdonságok egyaránt szerepelnek, Tintorettótól az amerikai avantgárdig.
Az év kulturális eseményének számít a Lux in arcana (Fény a rejtekben) című kiállítás, mely februártól szeptemberig a Vatikáni Levéltár száz dokumentumát mutatja be a Capitoliumi Múzeumban. Ez lesz az első alkalom, hogy a ritka és rendkívüli dokumentumok - többek között Galileo Galilei és VII. Henrik saját kezű sorai - elhagyják a pápai állam területét és a nagyközönség elé kerülnek.
Szintén februárban kezdődik a római Palazzo delle Esposizioni termeiben a "Guggeinheim. Az amerikai avantgárd 1845-80" című kiállítás, mely Jackson Pollock amerikai festő születésének századik évfordulóját ünnepli. Február 25-től a Quirinale római elnöki palota volt istállójából kialakított kiállítótérben lesz látható Tintoretto negyven festménye a velencei művésznek szentelt legelső római kiállításon....."
"Korlátozni akarja az olasz műemlékvédelmi hatóság a Colosseum látogatóinak számát; azt szeretnék, hogy egyszerre legfeljebb 6 ezren tartózkodhassanak a világhírű ókori amfiteátrumban. A korlátozást a tervek szerint húsvétkor vezetik be....."
Érdemes a Spektrum TV-t figyelgetni,mert mostanában megy a "Világ a város alatt" dokumentum sorozat.Rőma már szerepelt benne,de ismétlik biztos, sőt ebben az évadban 2x is lesz róla szó,de a következő szezonban is lesz.A mostaniban pl földalatti palotát mutattak.
Tömeg az van. Érdekes módon nem mindenütt. A tömeget általában a legnagyobb attrakciók érdeklik. Mint az Uffizi és a Pitti palota. Máshol nem volt tömeg. Se a Medici kápolnában, se a Bargelloban.
Ettől jobb a kulturális hét mert az nem csak egy nap. Én véletlen pont akkor voltam Firenzében és örömmel konstatáltam, hogy nem kell fizetnem csomó helyen belépőt.
"....con un ingresso gratuito nei luoghi d’arte della nostra bella capitale (e di tutta Italia) nel giorno del proprio compleanno, o il giorno successivo se coincide con un giorno di chiusura, e se già appartenete a categorie destinatarie di agevolazioni, l’ingresso diventa gratuito per un accompagnatore."
Az "eredeti tervek" (egy 19. századi építészeti szakkönyv alapján) szerint a lanterna alja 117, 57 m-re van a talajszinttől (itt a kilátó szintje), a teljes magasság 133,3 m. (meg a kereszt?)