Sziasztok!
Mivel ennek a kis kazánnak nincs saját topikja, így nyitnék egyet neki. Várom azokat az embereket ide, akiknek van már ilyen kazán felszerelve, és azokat is akiknek még nincs de ilyet szeretnének. Vélemények, okosságok, beszereléssel és használattal kapcsolatban.
"Kb. hárommillió konvektort, cirka 1-2 millió lakásfűtést lehetne kiváltani a készülékkel,"
Nagyon túlbecsűlt ez a szám.
Van jelenleg 4,2 millió lakás Mo.-on.
Van úgy 600 -800 ezer távfűtéses lakás számoljuk ide a központi fűtéseket is. Az átlag legyen 700 e.
Marad 3.5 millió lakás. Ezekben is van fűtés / gázkazán, konvektor, vegyeskazán, cserépkályha, kandalló meg pl. pellet kazán, sőt villanyos fűtés is 'szegényeknél' / .
Hogy ezek min MIKÁRA vágynának ?
Kizárt.
A konvektoroknál is kétfajta van , van a parapetes és van a kéményes. Igaz a kéményes csekély.
A parapetes konvektoros lakások egy részénél való igaz, hogy a MIKÁ-s kiváltás a legkézenfekvőbb.
Lehet úgy 100 e és 200 ezer lakás közötti ez a szám. Ha.... ha a MIKA egy jó konstrukció lenne.
"ha megbízhatóbban működne."
Jó legyek nagyvonalú, 300 ezer lakást ésszerű lenne mikás fűtésűvé tenni.
Földszint 50 nm ( szoba , konyha, fürdő és előszoba ) illetve az emeleten két db kis szoba fürdő és közlekedő 40 nm, de a légköbméter kevés /kicsi 2,2 belmagasság/.
Jó lenne e ide a MIKA ?
fűtésteljesítményileg igen úgy 4.5 -5 kW a max fűtési telj. igény.
Viszont sok radiátor kell pontosan 6 db.
Földszintre 3 db. és az emeletre is 3 db.
Kérdés bírja e a kazán, főleg a szivattyúja ?
pl. beraknánk 6 db 0,8 kW os radiátort az ugye 4,8 kW.
mert a légfelesleg tényezőt ott a ventilátorral megpróbálják beállítani , arra van tervezve, de egy atmoszferikusra utólag egy ventilátort nem szerencsés csak úgy találomra.
Az én készülékemnek ez a nyolcadik fűtésszezonja. Az első két szezonban nálam is vendég volt a láng leszakadása az égőkről és a vele járó fűtetlenség. Mivel senki nem tudta megoldani ezt a kis kellemetlenséget, gondoltam én veszem kezelésbe a kazánomat, mivel már úgysem garanciális. Ma úgy gondoltam kitakarítom a zárt égésterét, amit meg is tettem. Közben csináltam egy pár képet a készülék belsejéről.
Fűtés közben is. Érdekes módon mindig este 7 óra után és 8 óra elött. Kiváncsi voltam mi fog történni ezért szántam rá egy kis időt és végignéztem. Elkezdett az őrláng és a fűtőláng is leszakadni és már olyan magasra leszakadt, hogy nem ért bele az elektródába ezért le is állt.
Rá tapintottál a megoldásra, nagymértékben csökkent a hangos kattanást követő víz átfolyás sűrűsége. (egyébként mennyire kellene állítani a gyújtólángot? 50nm es lakás)
Eddig abban a hitben éltem, hogy semmi nem tud kizökkenteni az álomba zuhanásból, de sajnos ez az erős kattanás hang próbára tesz. Semmi baj nincs azzal mikor üzemel a kazán (fűt) akkor semmi erősebb hangot nem ad ki.
Mivel a kazán közvetlen a fejem mellett van így erre a hangra megoldást kell találnom, ha nem is megszüntetni de már a csökkentése is jó lenne.
Előző kommentelő írta, hogy építsem körbe szekrénnyel. Laikus ként sem tartom jó ötletnek, hogy egy oxigén igényes égésnek megfelelő környezet lenne a körbeépítés.
Lehetséges, hogy ez a víz tekeréses folyamat egy alkatrész cserével akár csendesebbé vállhat?
Esetleg alternatíva ként hang fogó panelekkel körbe venni mint a hang stúdiókban?
Sziasztok! Mika 6-E őrláng nélküli készülékem van. Sajnos egy hiba már tavaly óta előfordul, és nem sikerül a szerelőnek sem megoldani:
Ha a termosztát bekapcsol, mert a hőmérséklet lesüllyed a beállítottra, akkor előfordul, hogy nem gyújt be a kazán. Kattan a termosztát, elindul a ventilátor és a szivattyú, de a gáz nem, és szikra sincs. Tehát hazaérek a hideg lakásba, keringeti a rendszer a hideg vizet.
Valakinek van ötlete, hogy mi lehet a gond? A hőkorlátot és az elektronikát már kicserélték benne, a parapetet is megnézték, illetve kitisztították a készüléket.
Ez a szívó hatás a kazántest és a főégősor közötti körbenfutó cirka 2cm-es résen a legnagyobb. Ez a terület a levegő beáramlását biztosító parapetnyílás alatt és az összes fúvóka fölött helyezkedik el, körülbelül a felső harmadharmadban.
Miért ne szívná el a levegőt a fúvókák elől?
Szerintem nem milliós, hanem ezer forintos tétel, mivel nem kell a zárt égésteret, a kazántestet és a főégősort sem módosítani.
Már leírtam és le is rajzoltam.
Amíg nincs ilyen módon megcsinálva, nézheti, állítgathatja ezer szerelő, nem lessz sikeres hosszútávon, mivel a beszívott levegő hőmérséklete-páratartalma, a gázláng hője, a kazántest hőmérséklete, a keringetett víz hőmérséklete mind-mind hatással vannak a zárt égéstéren áthaladó levegő áramlására.
Az őrlángos Mikánál ez a sorozatos láng kialvások rendszerint a parapet rossz tulajdonságain alapul.
Már az eleve probléma, hogy ami be van rakva neki deflektor, az valójában nem az. Legalábbis a deflektort mint funkciót nem látja el. Így nem minden esetben alakul ki egyből huzat/felhajtóerő a hőmérséklet változás hatására, hanem keletkezik egy pillanatra egy lég dugó, és ez már elég a készüléknek ahhoz hogy tiltson/ illetve az égéstermék megfojtsa a lángot. Véleményem szerint ez konstrukciós hiba, ugyan úgy mint az eleve szívott rendszerű fűtés kialakítás. Erről már hosszasan elbeszélgettem a Technorgáz egyik technikusával anno, aki gyártásnál is ott van. Annyit tudott hozzá tenni a dologhoz, hogy minden változtatás a kazánon több millió forintos engedélyeztetés stb... Igy aztán még nem jön vissza, vagy nincs túlnyomó részt probléma a kazánnal (pl minden 3.-ik ilyen problémás.... addig nem is változtatnak.
De ez már lényegében a múlt, mert az EU széria nagyrészt megoldotta a problémát. Kivéve a szívott rendszer kialakítást. De az már csak a jéghegy csúcsa.... :D
"fűtés nélkül is be kapcsol. egy kattanás hang majd átfolyik rajta valamennyi víz ami nagyon hangod."
Mit jelent hogy nagyon hangos? Ennek a folyamatnak egyáltalán nem kell hogy hangos legyen , mert nem is ég a főláng, ami esetleg forralná a vizet. Az hogy kattan, hát istenem ez egy kazán. Nem lehet síri csendben. A gyújtóláng nagyságából vissza kellene venni, mert egyrészt szét égeti ott a kazántestet, másrészt ezért tekeri állandóan a vizet fűtés nélkül.