Szia! Nagyon szépen köszönöm az információt. A PEN szétválasztását nem tudom a mérőszekrényen belül hol történt meg, regisztrált villanyszerelő csinálta (hétvégén megnézem). Ő fogja a további kötéseket is megcsinálni, csak szeretek tisztába lenni az adott dolgokkal, jártam már pórul hogy sajnos amihez nem értek átvertek...
"Jelenleg a PEN a mérőszekrénynél van szétosztva ideiglenes áramvételezéshez."
Egy fontos információ lemaradt: jelen pillanatban a PEN szétválasztása az áramszolgáltató által leplombált dobozban van (tehát a plombált dobozból 5 vezeték jön ki),
vagy a villanyórától 4 vezeték jön ki (3f + PEN), tehát a PEN szétválasztási ponthoz te is hozzáférsz?
Én az utóbbit szeretem, mert ha van lehetőség hozzáférni a PEN vezetőhöz, akkor a szétválasztási pontot oda teszed, ahová akarod, sőt az ingatlan területén akár több PEN szétválasztási pontot is létesíthetsz (pl minden épületben egyet-egyet). Tehát ha most a villanyórán belül van a PEN szétválasztás, akkor hívj egy regisztrált szerelőt, hogy helyezze át kívülre és attól kezdve az áramszolgáltató / regisztrált szerelő zaklatása nélkül, magad határozhatod meg a PEN elosztás helyét (akár többet is).
"lletve, ha szeretném meghagyni a mérőszekrénynél a vételezési pontot akkor az megoldható?"
Igen.
Logikai felépítés:
- a villanyórából kijövő PEN vezető elmegy az összes szétválasztási ponthoz (vigyázat: a kötelező minimális keresztmetszet mindenütt meglegyen!!!), az első szétválasztási pont lehet akár közvetlenül a villanyóra után is
- mindegyik szétválasztási ponton a PEN vezetőre rá van csatlakoztatva a helyi földvezető és a helyi nulla (a kötéseket mechanikailag úgy kell kialakítani, hogy akár a nullát, akár a földet úgy lehessen lekötni erről a pontról, hogy eközben a (tovább menő) PEN vezető folyamatossága egy pillanatra sem szakadjon meg!)
- minden ilyen szétválasztási pontot illik megerősíteni egy helyi földelő szondával is
121048-ban ezt írtam. "Ahol dolgoztam, ott nem volt olyan fém polc a csarnokokban nem lett volna az EPH-ba bekötvaz EPH-ba. Minden munkaasztal fémrésze be volt kötve." (Olyan ósdian írtam, de talán érthető)
Erre te a 121065-ben ezt kérdezed:
"Az EPH-ba vagy a védővezető rendszerbe? Nem mindegy....
----
Mert nem minden EPH ám ami zöldsárga." Ráadásul leírod, hogy te naprakész vagy.
Sziasztok! Segítséget, ötleteket szeretnék kérni. Adott egy terület a mellékelt rajz szerint. A kérdésem a PEN szétválasztásáról szólna. Jelenleg a PEN a mérőszekrénynél van szétosztva ideiglenes áramvételezéshez. Az áramot 55 méterrel kellett tovább vezetni+ innen kell leágazni 30 métert. A képen látható az aktuális állapot. Kérdésem, hogy a PEN-t hogyan kell szétválasztani? Csak egy helyen lehet szétválasztani vagy a kötődobozból tovább lehet vinni a szivattyúház felé és ott is egy szétválasztást, földelést kiépítve csinálni? Illetve, ha szeretném meghagyni a mérőszekrénynél a vételezési pontot akkor az megoldható? Köszönöm. Laci
A második kismegszakítóból kikötöd a betápot , áthelyezed az elsöbe . Szakember módra veszel egy 1fázisos sorolósínt , mert gondolom az áthidalók darabokból vannak . A második és harmadik kismegszakítóból kikötöd a zöld-sárgát és a nulla sínböl a hozzá tartozó barna ereket . Miután átmérted , hogy melyik -melyik érnek a párja és megtudod , hogy mi is volt betáplálva róla . Elöször a fogyasztókon kijavítod a helytelen kötéseket , majd újra leellenörzöd , hogy jól kötötted-e be a fogyasztókat . Utánna bekötöd a két kismegszakítót és lepróbálod , hogy rendesen üzemelnek-e a fogyasztók . Ha jól látom , akkor a nullasínbe még két fekete ér is kötve van . Azt is ellenörizd le , hogy mi a funkciója . Ha valóban nullavezetök , akkor jelöld át öket kék szigetelöszalaggal . Ha tudod , akkor egy kicsit rendbehozod esztétikailag is az egészet .
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat utólag is. Nem sokkal később teljesen elment az áram (szomszédban is), majd bő 2 óra múlva visszajött és újra működik rendesen minden. Szolgáltatói hiba volt, bár ilyen verziójával én még nem találkoztam, azt hittem itt történt valami baj. Köszönöm még egyszer a gyors, segítőkész tanácsokat.:)
Lehet, hogy a nulla szakadt meg ezen az áramkörön. Vigyázz, mert ilyenkor ráz minden, a dugaljban lévő földelés érintkezője is..
Ha van próbalámpád, akkor a hűtő dugalján nézd meg, hogy a nulla és a föld között világít-e a lámpa, vagy mérj rá műszerrel a nullára és a földre. Ha ég a lámpa, vagy feszültséget tudsz mérni, akkor szakadt a nulla.
Egy pillanatra elment az áram, azóta csak halványan derengenek felkapcsolva a lámpák, az elektromos berendezések pedig nem működnek. Az automata fel van kapcsolva, nem is verődött le. Tudnátok segíteni mi lehet a baj? 3 áramkörből csak 1 az érintett, de azon van két fagyasztóláda és a hűtő is. :/
De például láttam kapcsolószekrényben rézsínre kötött EPH-t és mellette szintén rézsínen földeléssínt. A rézsín sem z/s. A rájuk kötött vezeték volt csak z/s.
De láttam z/s vezetéken fázist is, amit villanyszerelő csinált. Meg is baszott, eszembe nem jutott volna soha, hogy így járhatok. Persze mondhatod, miért nem áramtalanítottam.
"a köpenyszigetelés előtt 3mm rel vágod el az acélszalagot"
Milyen szerszámmal tanították ezt a 3 mm-es távolságban történő elvágást?
"ezt visszahajtod szépen a köpenyszigetelésre"
Ha a köpenyszigetelés mondjuk 2 mm vastag, akkor 1 mm-nyi acélszalagot kellene szépen lesimítani a köpeny külső felületére? A valóságban ebből kiálló élek és sarkok lesznek, ami rettenetesen balesetveszélyes. Szerintem vagy sokkal többet hajtsunk vissza, vagy ne hajtsunk vissza semmit.
Úgy vagy, mint a vírus. Mutálódik az adott tanácsod.
Tovább menve:
"Nem minden kábelvégnél kell elektromosan rácsatlakozni a fém köpenyre."
Ez a szerencsénk.
Ha elolvasnám, hogy kell kialakítani és bekötni a páncélozott védelmet, akkor zárójelben az lenne leírva, hogy kivétel az index villanyszerelő fórumában gyakorlati tanácsokat adó Mekk Elek ezermester által végzett munkáknál.
Elképzelem, amikor a villanyszerelő lemezvágó-ollóval a kezében a kábel bekötése után még bádogos munkát is végez az épület ereszén.
Anno még ugy tanították a páncélozott kábelek blankolását, hogy a köpenyszigetelés előtt 3mm rel vágod el az acélszalagot és ezt visszahajtod szépen a köpenyszigetelésre és ettől szintén 3-5 mm rel kijebb vágod a kitöltő szigetelést (ha van).
"Tényleg ne légy amatőr! Ne vágd le tőben az árnyékolást, vagy a védelmet a műanyag szigetelésig, mert nem tudod sehová bekötni."
Nem minden kábelvégnél kell elektromosan rácsatlakozni a fém köpenyre. Az ilyen kábelvégnél az általam leírt művelet UTÁN a kábel külső köpenyét néhány centivel arrébb újra körbevágod és leszeded. Ekkor a fém köpenynek szép egyenes vége lesz annak ellenére, hogy az egész művelethez csupán egyetlen szerszámot kellett használnod. Ha nem így próbálsz szép fémköpeny-véget kialakítani, akkor még egy lemezollóval is tovább kell súlyosbítanod az amúgy is 20 kilós táskádat :)
aki legalább arra veszi a fáradtságot, hogy szakmai újságot járasson
Aber ja, doch ezért írtam, amit írtam, de úgy látszik, azt nem értelmezted:
"Most sajnos eluralkodott egy olyan szemlélet (hát, ez egy személyhez köthető), amely szerint ami nincs leírva, azt nemhogy nem kell, hanem szinte tilos elvégezni. Én a másik csapatba igazolnék (utt vannak a nagy fejek), akik szerint van értelme a nagy kiterjedésű fémtárgyak bekötésének."
Amúgy már az évek során többször leírtam itt, hogy említett szaklapban én magam vagy 10 kiigazítást tettem hozzá cikkekhez, melyek rendszeresen eltűnnek. :D
Lehet, hogy ritkán olvasok szakmai újságot (nem villanyszerelőként dolgozom), de valamikor olvastam Aba Botond cikkét , amelyben indokolja például, hogy miért kell a " a fürdőkád és zuhanytálca műanyag lefolyójába iktatott fém passzdarab beépítésével"?
Úgy gondolom, jobban ért hozzá, mint én, ezért elfogadtam. Akár az is előfordulhat, hogy jobban ért hozzá, mint én. Nem tudom nálad ez hogy van?
Olyant láttál, amikor a dolgozó azt mondta, hogy ráz a gépe, ha hozzáér a melette levő géphez és nem dolgozik tovább. Csak pár volt volt a potenciálkülönbség?
"Ilyen munkához én ezt a fajta Jokari kést használtam"
Soha nem kötöttem be ilyen kábelt, de láttam és olvastam róla villanyszerelő könyvben. Ezért mertem ezt leírni. Nem hivatkothattam arra, hogy én így szoktam balfasz módon megcsinálni.
Ami az álmennyezet EPH-ba kötését illeti, a helyzet bizonyos szempontból nem egyszerű.
1. Most sajnos eluralkodott egy olyan szemlélet (hát, ez egy személyhez köthető), amely szerint ami nincs leírva, azt nemhogy nem kell, hanem szinte tilos elvégezni. Én a másik csapatba igazolnék (utt vannak a nagy fejek), akik szerint van értelme a nagy kiterjedésű fémtárgyak bekötésének.
2. Lehet olyan szerkezet, aminél az öszefüggő jelző egyszerűen nem tud teljesülni, nyilván nem kell bekötni azt, ami sok kis fémdarabból áll, melyeket műanyag idomok tartanak össze.
3. Aminél ránézésre is jó esély van rá, hogy a szerkezet a valóságban fémesen összefüggő (nem kellenek a régebben megfogalmazott kritériumok a jó érintkezésről, rugós alátét, áthidaló vezetékdarabok, satöbbi, hanem egyszerűen tudom, hogy ha rátennék egy zseblámpa folytonosságmérőt a két végére, akkor legalább félfénnyel világítana), azt én lehibáznám, ha nincs bekötve. Mégpedig az MSZ HD 60364-7-706:2007 Vezetőanyagú szűk helyek szabványra hivatkozva. Az álmennyezetbe ugyanis félig bebújnak iparosok, és így az a többlet veszélyforrás, amit a szabvány ír, hogy "valamely személy testének jelentős részén át érintkezésbe kerül a fémes vagy más vezetőanyagú határoló részekkel" az teljesül. No és ezen szabvány szerint rögzített szerkezet táplálására a táplálás önműködő lekapcsolása hibavédelmi módnál a villamos szerkezetek testjeit és a helyiség vezetőképes részeit össze kell kötni.
Az acél szalagot késszel letekered a vastg szigetelő köpenyig, jól megfeszíted és a kés kampós hegyével az acélt bevágod 2-3 mm mélyen (félkör mozdulat). Ezután a bevágás mellett az acélt kézzel (amatőrök kombinált fogóval) jól megszorítva körben a vastag műanyag mentén el tudod tépni mint a papírt, (ezt a mozdulatot nehéz leírni, de rá fox jönni :)
Tényleg ne légy amatőr! Ne vágd le tőben az árnyékolást, vagy a védelmet a műanyag szigetelésig, mert nem tudod sehová bekötni.
Nem tudni milyen összeállításban rendelte meg az önkormányzat, de sejthető, hogy a legalapabb változatában. :) A halványulás sokáig úgyse fog feltűnni senkinek, ha a kijárási tilalom jó sokáig össznépi élvezet marad.
Az acél szalagot késszel letekered a vastg szigetelő köpenyig, jól megfeszíted és a kés kampós hegyével az acélt bevágod 2-3 mm mélyen (félkör mozdulat). Ezután a bevágás mellett az acélt kézzel (amatőrök kombinált fogóval) jól megszorítva körben a vastag műanyag mentén el tudod tépni mint a papírt, (ezt a mozdulatot nehéz leírni, de rá fox jönni :)
"Milyen káprázás lehet LED világítás esetén? Nem fénycsövekről van szó."
Összekevered a vibrálást a szembe vakítással.
Azt nevezzük káprázásnak, amikor azért nem látsz jól, mert a szemedbe vakít valami (pl szembe jövő autó reflektora).
A profi (káprázásmentes) munkahelyi világítás egyik jellenzője, hogy a mennyezeti fényforrások csak lefelé világítanak oldalirányba (szinte) semmi fényt nem szórnak (mélysugárzók) ezért nem báncsák a dolgozók szemit. Az occsó kínaji led panelek viszont meglehetősen sok fényt tolnak oldalirányba is, ezen utólag lehet segíteni "jégkockakészítő" árnyékoló rács alkalmazásával.
Ezek szerint minden kapcsoló 3 fázist kapcsol ? Mert a 27 darabot lehet több módon csoportosítani , hogy egyenletesen terheljék a 3 fázist . Én csak ezért kérdeztem , hogy esetleg ez az effektus elöfordulhat-e , mert az nem biztonságos forgógépek esetében .
Nem azt írtam, hogy soronként fázisokra osztották (ezt keresd vissza Te), hanem azt, hogy soronként kapcsolhatóvá tette a szerelő. Lehet, hogy emlékeim csalna, de ezt akartam írni.
Azt írtam,hogy soronként kapcsolhatóvá tette. Ez semmilyen nehézséget nem okoz 3 fázis esetén sem.
Ettől még a linkedben található olyan táppal ellátott LED világítás, aminél nincs stroboszkóp-hatás.
Utcai világítás, schneider teceo-s. 100000 órásnak eladva. A könyve írja is, hogy a fényteljesítmény fenntartásához a 100000. órában már több mint 2x akkora lesz a fogyasztás mint újkorában, de már 25000 órától szépen megemelkedik. A tenderben ugye újkori fogyasztás lett megnyerve. Elvileg tudna idófüggő megvilágítást is, azaz sötétedéskor teljes fény, utána gyengébbet, majd 22-5 óráig csak 60%-on menne, hajnalban megint kicsit többel. Tehát teljesen jól is működhetne, de ezt már nem fizette ki az önkormi, ahogy az alkonykapcsolást is csak utólag, az általános közfelháborodás miatt szerelik fel...jó pénzért.
Nem emelem ki , csak Te nem figyeltél a hozzád intézett kérdésemre .:-) Mivel soronként fázisokra osztották a betápot ezért kérdeztem , hogy forgórészes megmunkáló gépek vannak-e az üzemrészben , mert ott ez a hatás érvényesülhet , ha csak egy sor világít .
Inverterek legalja ami ilyen. Jobb esetben 2db két csöves, vagy egy db 4 csöves elektronika van, ami párban kezeli, tehát a 4db-ből kettő nem világít, ha az egyik kiment. Ezek a jobb, drágább cuccok, amiknek a hazai árát tovább növeli, hogy alig fogy.
Az induktív előtétes villogós szemetet persze még mindig kapni, mi az hogy, viszegetik is, mert ócsó, nem egyszer a megrendelő sem tudja szerintem, mit szereltet fel, minek teszi ki aki ott ül alatta egész nap, csak legyen minél olcsóbb.
A vicc ,hogy a szemétről vissza lehet igen jó minőségű invertereket is nyerni, mikor tucatjával kidobálják a lámpatestet, mert itt a led.
Nem arról volt szó, hogy milyen minőségű LED világításra legyen lecserélve fénycsőarmatúra. Sorjás, nem sorjás, vibrál nem, nem vibrál stb. Arról szólt a vita (beszélgetés), mennyi idő kell a lecseréléshez.
Az elektronikus fénycsőarmarúrákban is 2 évente elszáll az elektronika, a fénycső jobb esetben 24000 üzemórás (ki is alszik amikor nagyjából eléri). Nem tudom, mennyibe kerül az elektronika, de szerintem 4-5000 Ft, a fénycsövek cseréje (1 fénycső kb. 1300 Ft) drágább, mint egy új armatúra csere.
Ahol dolgoztam, ott soha nem volt a világítás lekacsolva, csak nemzeti ünnepek alkalmával, amikor akár ellenőrizhették a gyárat.
A linkelt LED-es világításra 15000 üzemórát adtak meg. Színvisszaadása nagyobb, mint 80.
Most cserélték le a sportpályánk világítását LED-esre.
Fogyasztásban ugyan ott leszünk, mert összességében ez is 3200 W-os. 32 db 100 W-os spéci ledes armatúra. Darabja 70 ezer.
Korábban meg volt 56 db 58 W-os neon. Amiből ha kiégett 2-3-4-5 db, észre sem vettük. Cserélni meg viszonylag egyszerűen lehetett.
Most meg, ezek a spéci reflektorok jóval alacsonyabbra lettek szerelve, mert csak így lehet folt nélkül megvilágítani a területet. (Miközben sportpályára nem szerencsés alacsonyra szerelni a világítást.)
De azért annyira nem alacsony, hogy könnyedén cserélni lehessen...
Úgyhogy semmi értelme nem volt kidobni ennyi pénzt ezért a szarért...
Ma hatalmas kaszáló trend a "modern led", pont mint a fénycsövek hajnalán, mikor vibrált, villogott az egész. A 99%-a gyalázat amit eladnak ledes fényforrásnak.
Néha még régi ismert (ma már semmit érő) nevek alatt is olyanokat látni, hogy csak lesel.
Egy vicc rengeteg fényforrás. Echte kína, összedobtuk, felszórtuk a hajóra, pörögjön az a gazdaság.
Alacsony élettartamúak, silány műanyagokból vannak, ragasztgatva, sorjásak, épphogy összepattannak, ha nem ragasztva akkor elnyomott ekármivel odaolvasztva, gány-gány hátán.
Már gyárilag félsikerültek a beépített diódák, a led szalagokon pl. sorban mennek ki, villognak, színeződnek el...a kuka aljáról van a tápegység is összerakva, még talán a legtartósabb amiben nincsen semmi érdemi elektronika, komolyabb félvezető, stb, de akkor meg úgy villog a led, mint a franc.
Egy lépcsőházba vagy közbudiba még fogjuk rá "elmegy", de ne már ,hogy embereknek egész nap villogó ledek alatt kell dolgozni egy irodában.
Igazából nem éri meg egy korszerű, jobb széles spektrumú hosszú élettartamú csövekkel szerelt inverteres fluoreszcens irodavilágítást hirtelen "modernizálni".
Azért biztos nem, csak hogy elmondhassuk, hú itt már led van. Vagy rohadt drága lesz, ha valami értelmezhető nyugati cég (ge, philips, stb) termékeit szerelik be, vagy sokkal-sokkal rosszabb lesz, mint volt.
És akármilyen márkás csodát vesznek, könnyű mellé nyúlni.
Az egyik dolgozó a megszokotthoz képest sárga fényre, a másik túl éles, vakító fényre, a harmadik a relatív sötétre panaszkodik (miközben az egyszerű fénymérő többet mutat jelentősen, mint a régi fénycsövek alatt).
Másrészt a méregdrága LED-es monolit lámpa majd egyszer csak kimegy, és ott sötét lesz, a 1 max 2 év garaciát viszont túléli.
A régi armatúrákban, ha valami nem a kuka legeslegalja termék, szinte ismeretlen az inverter hiba, ha meg félévente ki-kimegy egy cső(pár), józsibácsi a karbantartó valami szünetben fellétrázik és egy fél nap alatt körben csöveket cserél.
Nagyságrendi a különbség a két rendszer üzembiztonsága, szervizelhetősége, stb, között.
Egy irodavilágítás, világítótest nem mobiltelefon ,hogy kit érdekel, ha 3-5 év múlva nem működik, hát addigra úgyis egy régi kis retro vacak lesz.
Lehet, hogy én nem vagyok "atombiztos faszagyerek", de annyi eszem még van, hogy emlékszem milyen színű vezetékre kötöttem az előző lámpát.
Abban azért reménykedhetek, hogy a gyártó jó armatúrát adott.
A végén, amelyik nem ég azt megnézem, miért nem? Reménykedem abban, hogy a kék színű vezetéket nem zártam rövidre a a fekete, barna szürke vezetékkel, vagy a zöld/sárgával.
Emlékeztetlek rá, írtam, hogy áram alatt cserélte az armatúrákat, hiszen a termelés folyt alatta (multinál nincs áramszünet). Csak részlegesen nem égtek a lámpák.
Azt is tudom, hogy nem éppen szabályos a munkavégzés, de ha ott akarsz dolgozni, akkor nem sok választásod marad. Ráadásul egyedül dolgozott.
Nem kötelező, célszerű. De mindenki úgy csinálja ahogy akarja, tényleg sokkal jobb a végén felkúrni a kapcsolót és akkor derüljön ki, ha valamit nagyon elszúrtál esetleg végig mindenhol. De ha te atombiztos faszagyerek vagy, akkor neked tilos leellenőrizni továbblépés előtt, hogy amit addig megcsináltál az tényleg jó-e készen van-e, működik-is az a retek lámpa vagy gyárilag szar.
Elhiszem, hogy van ilyen, de nem volt neki semmi extrával foglalkoznivalója. Biztos volt szerencséd sima edison foglalatos izzó kicserélésekor olyannal amikor az istennek se akart kijönni, forgott az mindennel, vagy ahogy rápillantottál és szedted ki, tört darabokra a műanyag és lehetett leszedni tokkal vonóval az egészet, miközben "csak" a kiégett izzót kellett volna kicsrélned, aminek normaideje tényleg 30mp, nem pedig szétbarmolni az egészet.
81-et le kell dobálni, eltüntetni, összehalmozni. Az legyen csak 3 perc/db, de tologatni kell a létrát és feltételezzük, hogy minden pontosan egyforma, tehát a 2. után akár vakon is meg tudod csinálni... Ez minimum fél nap lesz, de lehet többen is csinálni, tehát 3 perc alatt mind a 81-et is le lehet kapni, ha van 2 osztálynyi tanulód :) csak ki kell lőni a kismegszakítót, hogy haladjon. De ezzel együtt minden vezetékvéget szálanként le kell szigetelni, különben le fog szakadni az álmennyezet a későbbi káromkodások miatt.
Utána 41-et kell felrakni, erre lehet úgy 10-15 percet számolni a létratologatás kizacskózás, óvatoskodás miatt, feltételezvén, hogy már ki vannak pakolva, előkészítve, csavarok bepróbálva azaz csak bedugod a drótokat és megvan mit hova kell rakni, nem akkor filózgatnak az egy lyukkal errébb-arrébbon vagy ha igen, el is ér oda a vezeték. De ha már rakosgatni kell odébb, nem fog kijönni a 15 perc és hétszentség, hogy a vezetékhossz se, mert miért is hagytak volna annyit, és már tudjuk, hogy disznóól van az álmennyezetben. Továbbá erőssen célszerű lámpaszerelésenként 1 fel-le kapcsolást eszközölni...
"Amikor rám szakadt ez a mostani munka, arról volt itt szó"
2 mH-s kecske. Amióta itt írogatsz, most szakadt rád először munka. Pedig már régóta itt írogatsz.
Nem hiszem, hogy valaha is dolgoztál multinál, ahol 24 órában folyamatosan dolgoznak. Ott nincs leállás, maximum egy évben kétszer hétvégére eső ünnepen.
Ott nincs olyan, hogy most nincs világítás, mert armatúrát, vagy fojtót cserélnek.
Ráadásul itt még jobb a helyzet, mert tárgyalóban, előtérben kell cserélni.
Azért nem mindenki gazember, hogy a szerszámokat biztonsági őrrel kellene felügyeltetni. Attól függetlenül ilyen helyeken mindig ott a biztonsági őr, ahol dolgoznak. De te ezt nem tudhatod.
Egy ilyen helyen csak te lehetsz a zavaró tényező, aki süketel a munka helyett.
Meg volt szerelési helyismerete, nem gányhalmaz fogadja, mert a korábbit is ő szerelte fel, pont ugyanoda esik az új bekötése, valami patentos-wagos módi a búrák is csatosak-kapcsosak nem berohadt csavarozással történő szopás stb. Nem lehetetlen, teljesen valós is lehet, de hogy budira se ment ki, egy kávét nem ivott, egy percig nem kellett megállnia gondolkoznia, az fix.
Bátor dolog másodperc pontossággal kiszámolni egy armatúra csere idejét, amikor a helyszínen olyan dolgok derülhetnek ki, amelyek az egész munka időtartamát akár kétszeresére is növelhetik :)
A bútorok mozgatását/kerülgetését már írtam, lehetnek logisztikai problémák (pl a munka helyétől csak több száz méterre tudsz megállni autóval, onnan kell az anyagot a helyszínre hordani), de lehet az álmennyezet felett is ezernyi buktató (akár teljesen új kábelezést kell csinálni, mert a régi nem használható fel valami miatt). Olyan is volt már, hogy csak munkaidőben lehet dolgozni, tehát ezer ember ott dolgozik, mászkál körülötted, folyton kerülgetni kell valakit, vagy megkérni, hogy álljon fel az asztalától pár percre, az olyan környezetről nem is beszélve, hogy ha leteszel valamit és hátat fordítasz, már el is tűnt onnan, tehát amit nem tudsz magadon hordni, azt azonnal el kell zárni az autóba.
Öt perc alatt csak akkor lehet armatúrát cserélni, ha a stopper megnyomása előtt már minden szépen előre oda van készítve, ráadásul nincs semmi zavaró/akadályozó körülmény. Tehát aki 0,1 munkaórát számol egy armatúra cserére, az még soha az életben nem látott valódi munkát :)
Egyszer egy raktárépületben, amelyiknek fém váza volt, amikor darabolták a vasakat két oszlopot áthidalt a szögvas. Ha véletlenül rövidrezárta a két tartóelemet, akkor szikrázott. Nagy valószínűséggel potenciálkülönbség volt a kettő között. Szerinted is?
" nem gondoltam volna, hogy egy nagyon egyszerű és jól leírható munkára a feltehetően gyakorló szakemberek által írt áraknál ekkora szórás lesz"
Mi ebben az egyszerű? Nem egy FÉNYCSŐ armatúrát kell kicserélni egy másik ugyanolyanra.
Szerinted egyszerű, de máris kérdéseket teszel fel hogy akkor hogyan is....? Ennyire egyszerű!Már nem is szakma.
Az aki a fénycsövet neon-nak mondja....
Hungária együttes dalszövege:
1. Neonparádé, hé, ezt mindenkinek látni kell! Neonparádé, hú, ezt neked is látni kell! Ha beindul a műsor, egy fiú neked énekel. Neonparádé, akit ismersz, hozd csak el.
2. Narancssárga, piros, lila, kék színek, Vakító fénycsövek, vadító ötletek. Ha csalódtál a szerelembe, itt a helyed, Most kell, hogy elveszítsd a józan eszed.
Neonparádé, hé, ha a papa-mama nem örül! Neonparádé, hú, ma nem baj, hogyha otthon ül! Ha elindul a műsor, nem csoda, ha se lát, se hallsz!
Vajon mi lehet az a parádé? Egy csarnokban a pislogó régi fénycsövek?
Ha kábelárok ásásra kérnél ajánlatot az is ilyen szórást mutatna. Pedig nyolc osztály sem kell hozzá.
Csináltunk már ilyet. Elször is az elektronikát bekötöttük egy Obo dobozkába 75*75, fel wagóztuk, ez az armatura kibontásával együtt is 5-10 perc.
( szabadon nem lehet kötés, elektronikába nem fér bele 2 vezeték, de ha beleférne is 1 csavar alá nem mehet 2 vezeték)
Aztán egy reflektoral csináltunk egy kis fényt, 1 ember a létrán kikötötte, leadta a régit, 1 másik elvette, és feladta az elektronikát, bekötötte, és utána jött fel a panel. Munkadíj 3-4000Ft, anyag 500Ft nettóban a realitás, akkor ha nem kell sokat pakolni. Ez 2 ember 1 napi munkája, hiszen oké tegyük fel 14 órára végez, de hova megy utána? Haza, vagyis bele kell kalkulálni a teljes napot.
Az üzemrészben esetleg nem gond a sztroboszkóp effektus , ha csak egy sor világít ugyanarról a fázisról ? Nincsenek forgo megmunkálógépek ( esztergapad például, vagy hasonló gépek ) ?
Csak a leírás alapján tűnik pont olyannak mint amit veszünk. Először csak a képeket néztem, nem görgettem lejjebb, de most már a rajz alapján látom hogy a mienk annyiból teljesen más hogy külön az armatúrán kívüli tápegysége van, védővezető bekötési pont nélkül. Nem tudom mennyire szerencsés vagy egyáltalán szabályos-e védővezetőt kötni olyan armatúrára amibe 30-45 Volt körüli egyenáram megy.
Ezek szerint még nem haltak ki a valódi szakemberek .:-)
Az átalakításhoz gondolom a feltételek adottak voltak . A kábelek mind a 3 fázist tartalmazták , tehát 5 eresek voltak és csak azt a fázist kellett megfelelöen bekötni , amelyik ahhoz a sorhoz volt rendelve .
Azért azt gondolhatod, hogy nem 15 percbe telt a vacsora, hiszen 300 m-re volt a műhely, ahol evett.
Ideges volt, ha nem dolgozhatott. Szerintem "beteg" volt. Én még embert ilyen higgadtan dolgozni nem láttam. Láttam folyamatosan rohangáló, "rángatózó", sietőnek látszó figurákat. Az autómon LED-t cserélt a hülyegyerek, mindenért külön elment, megállás nélkül "rángatózott", végül 1,5 óra munkadíjat akartak elszámolni.
Képzeld el, ha lett volna valaki, aki kezére ad mindent ( nem kell kicsomagolnia, nem kell a fénycsöveket beraknia stb.)
Nem falonkívülit hanem csak süllyesztettet, de pont ilyet veszünk ezen hol van a védővezetőnek bekötési pontja? Az oké hogy a fém armatúra valamelyik csavarja alá be lehetne rakni a védővezetőt, de jelölt vagy kialakított bekötési pont az nincs.
Ha vacsorára meg söprésre levonunk 15 percet akkor 5.5 óra azaz 330 perc alatt rakott be 27 armatúrát az kb 12 perc/darab. Teljesen reális ha valaki rutinos meg még dolgozni is szeret.
A munkahelyemen a délutános villanyszerelőnek kiadták az egyik üzemrészben cserélje le az armatúrákat.
16 órakor összepakolta a szükséges cuccokat és kihúzta kocsin. 2145-ig dolgozott. Lecserélt 27 db armatúrát, átalakította a hálózatot, hogy minden sor külön kapcsolható legyen. Kicsomagolt minden armatúrát, berakta a fénycsöveket, összesöpört maga után. Másnap reggel olyan volt minden, mintha nem is csináltak volna semmit. Biztos vagyok benne, hogy vacsorázott és a munkaidő végén hazament. A helyiség tele volt gépekkel.
Egyedül volt, tehát minden armatúráért lejött a létráról többször.
Igaz, még villanyszerelőt ilyen hatékonyan dolgozni soha nem láttam. Nem pörgött, nyugodtan, higgadtan nyomatta a melót.
A lámpacserénél még két másik dologgal kapcsolatban is szeretnék tisztán látni.
1.) A neon armatúrák gyárilag úgy készülnek, hogy könnyen és biztonságosan lehessen párhuzamosan tovább vinni a vezetékeket. A fázisból, a nullából és a védőföldből is két-két egymás melletti szálat lehet bedugni a bekötési kapocsba. Mindkettőnek külön saját helye van. A LED panel tápegységének a bekötési részén csak egy hely van és az olyan kicsi hogy a jelenlegi MBCu vezetékből kettő nem fér el egymás mellett, csak erőltetve és átlósan ahogy rajzon jelöltem fér bele a két vezeték.
Szorító csavar
Biztonságos ez így?
Vagy inkább mindenhol ahol párhuzamosítás miatt két-két vezetéket kell bekötni, ott inkább egy hármas Wago-ba a két szál be, egy harmadik meg a tápegységbe?
2.) Mi legyen a zöldsárga védőfölddel amit a tápba nem lehet bekötni? Illik vagy kell is azt minden párhuzamos helyen Wagoval összekötve tovább vinni vagy maradhat szabadon összekötés nélkül, ha úgy sincs sehova bekötve?
"Egyszerűen rádobálták a vezetéket az extra gyúlékony táblákra minden védőcső és bármi rögzítés nélkül, az álmennyezet még EPH-ba kötve sincs, +fi relé a holdba."
Egy kivétellel ez pontosan így van. Ami nem stimmel az az, hogy AMF Ecomin Filigran álmennyezeti lapok vannak és azok egyáltalán nem gyúlékonyak. Anyag: ásványiszálas lap Épitõanyag-osztaly: A2-s1, d0 a EN 13501-1 német szabvány szerint. Az A2-s1 jelentése: nem éghető-füstöt nem kibocsátó anyag.
Az MBCu vezetékek tényleg csak rá vannak dobálva a lapokra.
Látatlanban, egyben, "vakon", csak nagyon vastag ajánlatokat kapsz ennyi információra. Már ahol hihető a dolog. Amibe belefér a... minden.
Az ,hogy esetleg el kell alóla rakni valamit itt, ott, az plussz 5-10 percek,..!..hogy nem mind jön ki egy mozdulattal, hogy az új lámpatesthez kevés a vezeték, stb.
Ilyenkor szokott az a 'konfig' lenni, az olcsó emberke "mindjárt jön", amint meglátja mi van..és a negyed bontás után eltűnik..soha többet telefont nem veszi fel.
A közepes áru anyázik, gányol és otthagy mindent, még "bosszúkárt" is csinál neked, és ordítozik, ezt hogy gondoltad, ha a legapróbb probléma van.
A drága az dolgozhat korrekten akár, de lehet még drágább lesz, SOKKAL-SOKKAL több, és nulláról újra az egész, több napos kosz, cirkusz, teljes bontással.
Miért?
Mert "valamiért" van egy olyan gyanúm, ez ami most van 200% nem szabályos így.
Egyszerűen rádobálták a vezetéket az extra gyúlékony táblákra minden védőcső és bármi rögzítés nélkül, az álmennyezet még EPH-ba kötve sincs, +fi relé a holdba.
Ha ezt valaki számlásan, névvel, pecséttel, nem dobós céggel újraszereli, de marad az életveszély...sejthető.
Sajnos sok helyen így van, különösen egyes önkormányzatoknál gyakori ez. A mi cégünknél azonban biztosan nem. Egyrészt mert privát cég és nagyobb értékű beszerzésekről a tulajdonos dönt, másrészt az a néhány ember aki döntéselőkészítő pozícióban van és ha akarna tudna azért kavarni azok bármennyire is hihetetlen abszolút megbízhatóak és lojálisak a céghez.
Nem a munka milyensége a gond , hanem a jó szakembereket elöre betáblázzák akár egy évre elöre is . Így hamarabb olyan szaki lesz a kivitelezö , aki már idösebb és neki már ez a munka a megfelelö , mivel nem kell folyamatosan dolgozni járni . A környezetemben is vannak többen is több szakmából , akik már ilyen úgymond kis muknákat vállalnak .
Nem ismered a viccet? Bekérik az árajánlatokat... majd hogyhogynem a legdrágábbal szerződnek le aki megbízza a legolcsóbbat alvállalkozónak a különbözetet pedig elfelezik a tenderkiíróval...
Látatlanban 10e/db az ilyen, hasraütésre. Aztán lehet, hogy megvan az egész 1 nap is, de 2 hét is lehet.
" legrosszabb álmainkban is max csak az anyagköltség felével azaz olyan 175.000 Ft-tal számoltunk. Érdekes lesz. "
Az reális ár , én 81x2000-et írtam . :-) Csak egy kis idöt elfog tartani , mire rátalálsz olyan szakira , aki ilyen egynapos munkákra szakosodott . De van ilyen szaki .
Azért ezt nem gondoltam volna, hogy egy nagyon egyszerű és jól leírható munkára a feltehetően gyakorló szakemberek által írt áraknál ekkora szórás lesz:
Nyilván azért kérdeztem, mert nem tudom. De azt azért tudom, hogy 50.000 Ft az biztosan kevés, a 810.000 Ft meg durván túl sok. Különösen annak fényében, hogy a 48 db LED panelt ~ 350.000 Ft+ÁFA áron vesszük. Optimistán 80.000 Ft körül, legrosszabb álmainkban is max csak az anyagköltség felével azaz olyan 175.000 Ft-tal számoltunk. Érdekes lesz.
Nos, a közeljövőben nem lesz villanyautóm, a ház tájolása nem engedi a napelem gazdaságos telepítését, ráadásul a BTC vagy egyéb kripto bányászata ügyében egyetértünk.
Így marad a kényelmi szempont. 2szinten van 4db klíma, ami HA fűtök vele, akkor darabonkét felvesz 7ampert, megmértem.
2szinten van 2 mosógép és 2 szárítógép. Ha 1mosógép és 1szárítógép együtt megy, akkor a csúcs áramfelvételük 15A. Ezt is mértem.
Van 1db elektromos sütő, mikro, meg a szokásos dolgok. Ja, meg az elekromos szerszámok, de ezek működtetését tudom az aktuális áramfelvétel tekintetében időzíteni, így ezeket nem számolom bele.
Ha ezek véletlenül egyszerre működnek és csúcsra járnak, akkor bizony igen kevés a 32A. És az nem ritka, hogy a 2mosó+2szárító egyszerre megy. Nagy a család....
Az említett kb 500ezer rendelkezésre áll a projektre.
Az ajánlatomat tartom, ha intézed és kiépíted a rendszert, keress meg.
Nem kell semit félretennie, lőbb menjen el a nénikhez, monjon el legalább ott mindent normálisan és megktudja, hogy hányadán is áll. Addig fölösleges hőbörögnie.
"Ember! A konkrét problémám, hogy a csoportos óráról le akarok válni, és az eddigi 32A helyett kell 32+16+16. Vagy 32+25+25. Miért? Mert szeretem nézni a villanyóra mellett a kiskemgszakítókat,"
Neked a valódi problémád az, hogy egyrészt okosabbnak hiszed magad mindenkinél, másrészt nem értesz a számológép használatához :)
- vagy valaki rábeszélt az otthon tölthető villanyautóra: öt millióval drágább autó azért, hogy az autó élettartama alatt megspórolj egy millió ft-nyi benzint. Ezzel kapcsolatban: valószínűleg rödid időn belül az otthoni autótöltés is csak emelt áramdíjas (jövedéki tarifás) villanyóráról nem lesz illegális, ettől kezdve a villanyautózás csak egy kicsivel lesz olcsóbb a benzinesnél.
- vagy valaki rábeszélt egy napelemes rendszerre (azt duruzsolta a füledbe, hogy öt év alatt megtérül), viszont sajnos elképzelhető, hogy csak a fent említett áram bővítés önmagában annyiba fok kerülni neked, mint öt évnyi villanyszámlád, ez csúnyán kitolja a megtérülés tényleges határidejét.
- Bitcoin bányászat: soha meg nem térülő iszonyú sok befektetés, szerencsés esetben húsz év múlva pár filér haszon
Ha esetleg ez a rengeteg amper NEM valami ravasz nyereségérdekelt próbálkozás céljára kell, hanem szórakozás, kényelmi, vagy hobbi célra abban az esetben elnézést kérek.
Tegyél félre kb fél millió forintot ere az áram bővítésre és reméld, hogy nem kell sokat hozzátenni, mire teljesen leszárul a dolog.
Tegyük hozzá, hogy ez is csak akkor igaz, ha a teljesen üres a terem. Mert ha pl tele van íróasztalokkal, azokat elválasztó paraván-rendszerrel, számítógépek és egyéb ketyerék ezernyi élő kábellel stb, az tovább drágítja a dolgot.
Sokan beáraznak egy munkát üres teremre, aztán jön a meglepetés, mert a kedves megrendelő viszont úgy gondolja, hogy délután ötkor leáll a munka az irodában, a dolgozó kikapcsolják a számítógépeket az 50 db íróasztalon, másnap reggel bekapcsolják és a kettő között a villanyszerelő lecserélte a világítást, hiszen az árajánlatban azt írta, hogy a 14 munkaóra elég neki. És persze reggel az asztalokon minden papírlap, muskátli és ceruza ugyanott lesz, ahol előző nap hagyták.
Az egyik a létrán a világítótestet kiveszi , kiköti , leadja a segédnek . A segéd kicsomagolja az új világítótestet , feladja a szakinak , majd a leszerelt darabot a békán elökészített raklapra helyezi , ha kell akkor az elökészített új álmennyezeti darabot feladja . A szaki addíg beköti és a helyére helyezi az új világítótestet , vagy Wagóval köti a párhuzamosított szakaszt , majd felhelyezi az új álmennyezeti darabot .
81-szeri müvelet x 2000HUF , minimum . Természetesen ez csak a munka bére . Az anyagot Ti adjátok , plusz a kiszállás díjja .
"A szerelésre 10eFt-ot számolnék." ?? 81 armatúra le 48 fel, 33 helyen pedig áthidalás Wagokkal 10 ezerért? Szerdán már jöhetsz is, tied a meló. Vagy kihagytál egy nullát?
Nem foglalkoznak ezzel. De azzal se, hogy kápráz egy világítás, vagy tükröződik, beárnyékol a parasztnak ha a háta mögött van egy lámpa. hiába a nagyablak is. De a nagyablakon se mindig ugyanonnan jön a fény, vagy nincs is nap. Volt szerencsém elkúrt világítású irodához, kegyetlen. Kell a háttérfény, kell a helyi megvilágítás, az egyéni viszonyok módosíthatósága, és arra is gondolni kell, hogy átrendeződik.
De simán el tudom képzelni azt is, hogy anno alaposan átverték őket és tényleg nem kell oda annyi lámpa, csak értelmesen kell elhelyezni amire most tökéletes alkalom kínálkozna. Csak ezek a ledes vackok ne vakítanának oldalra. Nagyon kell hozzájuk a belmagasság, a 2,7 méter meg nem egy nagy plafon. Sokkal jobb is lehet ha kisebb teljesítményűek vannak, de homogénre szétszórva, se túlvilágítva, se úgy befoltosodva mint az esztergomi szuzuki gyár.
Nem tudjuk a helyszínt... A szerelésre 10eFt-ot számolnék.
régen volt olyan, hogy nemsitt pont hu.. szerintem tedd fel oda - vagy hasonlóra - hogy ingyen elvihető, szerintem ez a legelegánsabb módja megszabadulni tőle..
én is adogattam el így ingyen dolgokat, mert sajnáltam kidobni.. a használt armatúrától a gyeprácson keresztül a leszedett lambériáig elvittek mindent..
Ez egész jó támpont, bár az 5000 Ft rezsióradíj az nagyon baráti szakmunkára manapság. Az 5 perc per darab az a leszerelésre reális lehet a bekötés az inkább 10 perc. 41 darabbal az még 35.000 Ft azaz összesen 85.000 Ft. Nem is lőttünk nagyon mellé amikor úgy kalkuláltunk hogy 2000 Ft/ darab le és felszereléssel együtt 41 darabbal számolva.
Értem és jogos is amit írsz. Szerencsére nem ennyire veszélyes a helyzet. A lámpák irodákban, illetve két tárgyalóban vannak, ahol a nagy ablakokon keresztül az év nagy részében van természetes nappali fény 8-16 óráig amikor van ott valaki. Illetve van egy kb 40-45 nm-es előtér, szintén nagy ablakokkal ahol éppen csak átsétálnak a dolgozók illetve az ügyfelek. Itt 12 db neon van, helyette 5 LED panel bőven elég lesz.
Apropó mi a fenét lehet kezdeni a feleslegessé vált 81 darab neon armatúrával? Kuka?
Ha esetleg valaki Dunaharaszti környékén tevékenykedik és meg tudja oldani a problémám (ügyintézés, kiépítés...) akkor várom a jelentkezését. Köszönöm!
Ember! A konkrét problémám, hogy a csoportos óráról le akarok válni, és az eddigi 32A helyett kell 32+16+16. Vagy 32+25+25.
Miért? Mert szeretem nézni a villanyóra mellett a kiskemgszakítókat, de most nem tehetem meg, mert nem nálam van, sőt kulcsom sincs a kerthez ahol van.
Részben leírtam, hogy 32A van ami kevés. Részben meg nyilván a legegyszerűbb megoldással próbálkoztam, hívtam ki Elmű által regisztrált villanyszerelőKET, de csak hümmögtek és azt mondták, menjek az ELMŰ-höz, szerezzek engedélyt.
De ha ennyire ott vagy a szeren, intézd el kérlek nekem, én meg fizetem a munkád. OK?
"nem kall nekünk annyi..." És könnyen jól el is cseszhetitek az egyenletes megvilágítást ami miatt nem véletlen volt annyi lámpa és ott ahol. Ha el lett cseszve korábban, akkor is ésszel cseréljetek, mert más a ledek tényleges színhőmérséklete (nem a papíron behazudott számít) és a fényereje, amit viszont visszafele kellene számolni a megvilágítandó felületet ért fényből "luxméterrel". A fénycsövekhez tartozott fényterelő is, az se véletlenül.
Szóval kicsit óvatosan, mert könnyen lehet k. szar is a végeredmény. És persze jó is illetve ami megint nem jó, ha szemkiverős fényerejű és színhőmérsékletű, vagy úgy van elhelyzve, hogy káprázást okoz. A jó megvilágítás és a parasztvakító hűdefasza nem ugyanaz.
A cégnél ahol dolgozom 81 darab ilyen álmennyezetbe süllyesztett neon armatúra van.
Le akarjuk cserélni 60x60-as LED panelra. Mivel alapból is sok a 81 darab, meg most is csak alig több mint a fele világít úgy számoltuk hogy LED panelből elég lesz nekünk 48 is. A különbözet 33 neon armatúrát is leszednénk és az üres helyeket álmennyezeti lapokkal pótolnánk. Tehát ki kell kötni a régi armatúrákat ami nem egy nagy kaland mert a tömör vezetéket csak ki kell húzni a megnyomásra nyíló sorkapocsból. Utána meg be kell kötni a LED panelt. Annyi van még hogy az armatúrák egy része párhuzamosan van kötve egymással, azaz ha valamelyiket megszüntetjük ott megszakadna az összekötés de ezt praktikusan Wagoval át lehet hidalni. Magasság a szokásos beltéri 2,7 m. Röviden 81 neon armatúra le 48 LEd panel fel.
Ezek alapján kb (tól -ig) mennyi lehet ennek a munkadíja?
"Még a szokásosnál is hülyébb vagy, ugyanis megírta, hogy jelenleg 32A van..."
Ebben asz esetben a következő nehéz feladat áll előtted: próbáld meg úgy olvasni a bejegyzésemet, mintha 20 és 32 amper helyett mondjuk 32 és 40 amper lenne oda írva.
Szia! az a microkapcsoló az azt scsinálja ha bekapcsolod ha el mész otthonról akkor sötétedés után többszö9r bekapcsolja a lámpát mintha otthon lennél azt higgyék.Üdv Elyapu
Van egy olyan gyanúm, hogy ő már próbálkozott a legegyszerűbb megoldással, de a szolgáltató ezt megtagadta valamilyen indoklással. Ezt az indoklást viszont ő nem hajlandó elárulni nekünk, sőt semmit sem árul el a konkrét problémájáról, tehát "nem árulom el, hogy mi a bajom, de segítsetek rajtam".
Új ház vagy nagyobb felújítás esetén okos dolog a villanyórától / főelosztóból egy-egy marhavastag üres (látszólag felesleges) csövet kiépíteni fel a padlásra és le a pincébe. Néhány év múlva tele lesz kábelekkel :)
"Kevés a meglévő ármam, ha bekapcsolom az összes fogyasztót."
Te hülyítesz bennünket. Ha csak ennyi lenne a gondod, akkor szólnál az áramszolgáltatónak, az a villanyórád alatt tíz perc alatt kicserélné a jelenlegi 20 amperes kismegszakítódat egy 32 amperesre és már meg is lenne oldva a problémád.
De te ehelyett itt nyöszörögsz nekünk, hogy segítsünk, de eközben a fent olvasható semmilyen mondatokkal hülyítesz bennünket és eltitkolsz előlünk olyan információkat, ami a segítséghez szükséges lenne.
A csoportos is bővíthető alapban egyenként is. Pláne, ha a csatlakozó+összekötő rész egyébként most is alkalmas=bírja.
- ha a csatlakozó vezeték (utca>>telek/épület között) is csereköteles miatta akkor az a szolgáltató költsége
- ha a csatlakozó vezeték csatlakozási pontja és mérők közötti szakaszt (=összekötő berendezés) is kell variálni Akkor jön az osztatlan közös tulajdon hátránya... A ki fizesse a variálás költségét kérdése?! A megoldás az szokott lenni, hogy az aki(k) miatt a variálás történik.
---
Plusz, ha a többiek/közös részén is kell variálni valamit, új kábel pl. Az is nyűgös/lehetetlen tud lenni olykor... (a tipikus jó magyar szomszédok esetén) Ennek a költsége is a variáló(kat) illeti.
4lakásos sorház, az órák a túlsó szomszédnál. Mint megtudtam csoportos mérőnk van (4 külön óra, 4 külön megszakító, 4 külön dobozba berakva egymás mellett).
Mennyire nyűgös ebből kiválni és a saját lakásunkhoz új beállást létesíteni ELMŰ területen? Megosztási megállapodás van, csak állítólag ez ELMŰ nem szereti megbontani a csoportos mérőt.
Van valami varászszó, amitől könnyebben enged az ELMŰ?
Én pl csináltam olyat is, hogy a konyhapult alól kihúzott fiókban is van dugalj beszerelve (3-as elosztó ideiglenes használatra, ha ha a falon lévő éppen kevés). Kihúzod a fiókot, bedugod a konnektort és visszatolod a fiókot (a kábelt nem nyírja el, mert a fiók előlapjának felső éle 2 centire van a munkalap aljától).
"csak Elek találta ki, hogy mindenképp be kell vinni a konyhába a fázisokat. "
A "mindenképp" szót már a Költő tette hozzá ;) én csupán azt írtam, hogy én biza nem hagynám parlagon heverni azt a 26 ampert, ha már ki van fizetve. Akinek báncsa az esztétikáját egy új kábel a padláson, az ne csinálja.
"Tartsd meg az 1x32 Ampert az egyik fázison, mivel azon van lakás... Alapvetően nem érdemes piszkálni a meglévő rendszert."
Azt a plusz két fázist azért nem hagynám parlagon heverni (ha már ki van fizetve :) a lakás meglévő hálózatának módosítása nélkül a két új fázist odavezetném mondjuk a konyhapult fölé egy-egy plusz dugaljba.
Mint írtam 3x16A -ra van beadva kérvény, amit most nekem nem ésszerű megváltoztatni (sajna későn informálódtam itt a fórumon), mert a napelem miatt időkényszerben vagyok, hogy jn. 30-ig meg legyen az egész az Otthonfelújítási támogatás miatt.Így is talán épphogy meglesz, legalább is remélem.
Ha ez megvan akkor kellene áttenni 3x16-ról pl. akkor 32x10x10 -re. Azért kérdeztem,hogy az amper vételén kívül 4x4500 ft kb. jár-e még többletköltséggel majd és kell-e szerelni vmit ehhez ?
Vagy csak be kell adni a kérvényt a szolgáltatóhoz amperbővítésre fizetek nekik és kész.Villanyszerelői munka kell-e .
Igen ez a problémám. 3x16-ra van beadva a kérvény, ha változtatni szeretnék a késbbiekben pl. 10x10x32-re, akkor csak a +4 Amper-re lenne a költség ? Az órán ,megszakítókon kell változtatni ?
Ki kell cserélni vmit vagy át kell kötögetni ? Kell még egyszer villanyszerelő ?
Műszakilag megoldható (akár teljesen automatizálva), hogy a ház összes nagyfogyasztójából az első három megkapja sorban a három fázist, a többi meg vár a sorára, tehát addig nem kap villanyosságot, amíg az első háromból valamelyik le nem áll.
"Most alap 1x32A van. Én 3x16 Amperre gondoltam, de 3 fázisú fogyasztónk nincs, így ez nem lesz hátrány ,hogy csak 16 A van 1 fázison ?"
Jól sejted a dolgot: számos problémát fog okozni, ha csak 16 ampered van egy fázison, életed végéig azt figyelheted, hogy "amíg ez működik, addig azt nem szabad használni".
Szerencsés esetben a napelemednek elég lenne 3 x 10 amper is, ebben az esetben 16 + 16 + 16 amper helyett próbáld inkább úgy igényelni a villanóra bővítést, hogy legyen mondjuk 10 + 10 + 32 amper a végeredmény.
Azt gondold át (és erre a villanyszerelő rákérdez, ha van esze), hogy a 16 amperes kismegszakítókhoz tartozó ágakon van-e olyan, ami egyszerre szokott nagy teljesítménnyel üzemelni? Tehát van-e mondjuk 2 darab 16 amperes kismegszakítód, ha ez egyiken mondjuk 10 amperrel üzemel a mosógép, klíma, szárítógép, akkor ha a másikon is van, amit 10 ampert eszik, akkor eddig az nem okozott problémát (mert 10+10 az kevesebb, mint 32), viszont ha az a kettő közöt fázisra lesz kötve, akkor a 10+10 már több, mint a 16. Vagyis a kismegszakítóid nem fognak lecsapni, de a villanyóra alattu újonnan beszerelt 3 darab 16 amperes kismegszakítóid közül az a fázis, amihez ez a két másik kismegszakító van bekötve, az le fog csapni.
ha a fentieket nem érted (ne vedd sértésnek), akkor inkább kérj meg valakit, hogy gondolja ezt át (nem mágia) vagy ha nincs ilyen, akkor terveztesd meg. A villanyszerelőt ez nem biztos, hogy érdekelni fogja és ennek az lehet a következménye, hogy rendszeresen lecsap a villanyóra alatti kismegszakítód.
ha most nincs 16-osnál nagyobb kismegszakítód a kapcsolótáblán (tehát nem a villanyóra alatt, mert ott most egy 32 amperes kismegszakítód van), akkor a kapcsolótábla után semmit nem kell módosítani, csak a kapcsolótábla és a villanyóra között
ha van 16-osnál nagyobb kismegszakítód a kapcsolótáblán (akkor egyrészt az le lesz cserélve 16-osra), akkor meg kell nézni, hogy az indokolt-e: működnek-e (akár ritkán is) egy időben a rákapcsolt fogyasztók úgy hogy a 16 ampert túlléped (3680 watt) vagy esetleg tudod-e máshogy kötni az azon lévő fogyasztókat és akkor elegendő a 16 amper.
Akkor lehet, hogy nagyobb kismegszakítód van, mint 16 amper ha több nagyobb fogyasztó van egy kismegszakítón (vagy lusta volt a villanyszerelő és épp ilyen volt a zsebében :-) ). Ha indokolt a nagyobb amper, akkor ilyen esetben azokat külön fázisra kell kötni, ez vezetékezést igényelhet a lakásodban is (vésés, ilyesmi). Ez akkor lehet, ha pl klíma, mosógép, főzőlap ilyesmik egy vezetéken vannak. Kérdés, hogy ha van főzőlapod, akkor azt be lehet-e kötni 3 fázisba. Ha igen, akkor oda el kell vezetni a másik vagy másik kettő fázist, ami vésést igényelhet.
Kell viszont egy terv ! Igaz azt bárki készíthet, aki ért hozzá.
A terv az amit írásban, rajzban rögzítünk.
Még egy érdekesség : Többször elhangzik az Amper, 32 Amp. 16 Amp stb.
Nos azért ha nem is használod alapvetően a teljesítmény számít.
A 32 Amp az 7,... kW-nak felel meg.
A 3 fázis egy idejű használata / de 3 fázisú fogyasztónk nincs, / nekem sincs egész életemben egyszer volt 3 fázisú motorral egy beton keverőnk... azóta sincs.
Viszont van 3 fázisom bőven. Már az oszlopról bejövet.. Aztán vannak áramköreim jó sok.
pl. a vezérelt ---- ami 20 kW a szerződés szerint 3 fázissal megy , van vagy 12 áramkör. 3 vill kályha 3x 3 áramkörrel különféle fázisokról és egy bojler egy külön áramkörröl.
Amúgy maga a 24 órás is 4 áramkör 16 Amp -re biztosítva. hogy az hány fázis nem tudom.
"át kell az elektromos hálózatot tervezni ? " minden munkához jó a terv igaz az okos mesterek sok mindent fejből csinálnak.
A villanyszerelő vés, csövez húz ahogy kell és rögzít pl. gipsszel.
Napelem rendszert építek,de előtte 3 fázist kell kiépíteni.Most alap 1x32A van. Én 3x16 Amperre gondoltam, de 3 fázisú fogyasztónk nincs, így ez nem lesz hátrány ,hogy csak 16 A van 1 fázison ?
Vagy el lehet osztani úgy a hálózatot,hogy pl. a földszint és az emelet külön fázison legyen így mindkettőnek van 16 A ? A harmadik 16 A pedig pl.ince Ez jár vmiféle kőműves munkával ,át kell az elektromos hálózatot tervezni ?
Nem értek hozzá.Most 32A-ig használhatom egyidejűleg az elektromos eszközöket 1 fázison. Nem szeretném,hogy rosszabb legyen. Illetve ,ha a 3x16 Ampert másképp szeretném elosztani a fázisok kzött, pl. 24x12x12-re azt megtehetem ? Ennek van költsége ? Mivel jár ez ? Köszönm.
"...szét lehet szedni" lehetőséget kissé részleteznéd?"
Lehet elkerülte a figyelmedet, én már részleteztem. Egy csőszegecs eltávolításával az utolsó csavarig szét lehet szedni. Azt most nem látod a tekercstől.
Ha bontott mágneskapcsoló, érdemes szétszedni. Ha sosem használt akkor felesleges.
Ha újszerű, a piros nyíllal jelzett lemezt távolítsd el. Ekkor látni fogod az érintkező pogácsákat. Ezek közé finom csiszoló vászon csíkot dugsz, kézzel benyomod a mozgóérintkezőt. Kissé felpucolod a felületet. (az iskolában (szakirodalomban) azt tanították hogy eme művelet tilos) Ha befeketedett az ezüst pogácsa, ez sem ront rajta. A kontakt spray-től többet ér eme művelet.
A második képen egy válogatott érintkezőkkel "felújított" mágneskapcsoló látszik.
Szerintem ha nem nagyon poros, akkor egyszerűen építsd be. Az érintkezési pontok "öntisztulók", a többi alkatrésznek meg nem árt egy pici por.
Ha nagyon poros, akkor meg fogj egy sűrített levegő spray-t vagy sétálj el vele a legközelebbi gumiszerelőhöz, sűrített levegővel fújd ki belőle a port és utána építsd be.
Az álló érintkezőket ki lehet szedni, de a mozgó érintkezőhöz nem tudsz hozzáférni.Ha az állóérintkezők be vannak égve,feltehetőleg a mozgók is. Sajnos az azokat tartó bakelit elem csőszegecscsel van a mozgó vasmaghoz rögzítve. Le lehet fúrni, pótolni peremezni, lehetőleg úgy hogy a bakelit ne pattanjon el, de nem egyszerű. Én inkább ragasztom.
Fórum társak! Kb. 20 éve várja a pillanatot két DIL 0-52 mágneskapcsoló a polcom, hogy beépítésre kerüljön. Most elérkezett a pillanat. Beépítés előtt megnézném az érintkező felületeket, csatlakozási szorító sarukat stb, mert nem becsomagolt állapotban voltak tárolva, por - párás levegő stb. Inkább most, mint esetleg már működés közben jelentkezzen valami kontakt vagy beégés probléma. Szét lehet ezeket szerelni erre a karbantartásra? mert én nem nagyon látom hol lehetne hozzákezdeni a megbontáshoz (ésszel).
Mult héten felszereltem három darab 30W-os led mennyezeti lámpát és lekapcsolás után mindegyik halványan világit.
A kapcsolok nem jelzőfényesek és a fázist szakítják tudom már lerágott csont ez a jelenség csak az a kérdésem a három lehetőség közül melyiket válasszam vagy jobbat ajánljon az aki tud. Egy 68nF/275V kondenzátor párhuzamosan
Nekem is lenne egy probléma. Nem villany - nem erősáram, hanem elektronika, abból is a legmodernebb /igaz nem üveg /.
Van egy számítógépes rendszer.
Ruterre az oszlopról 1 db. kábel, majd onnan a megfelelő kábelek a két TV készülékhez azoknak a set-up dobozához, egy vonalas telefonhoz és a számító géphez.
Most lett az egyik tv -hez kiépítve... 35 m-es kábellel. Jól működik.
Gondoltam a másik tv-t is áttelepítem. A jelenlegi helytől van egy 8 m-es kábel. Kevés, min 10 m kellene.
Vagy új kábel vagy a meglévőhöz toldás.
A probléma csak az, hogy ezek olyan 5 eresek és célszerszámmal lehet rátenni a csatlakozót.
Mikor kint volt a szerelő készségesen magyarázta, hogy letisztít majd be az egészet a csatlakozóval, Nem kell egyenként nyúzni a drótokat ( a villanyosok blankolásnak is mondják ). Majd a csatlakozó automatikusan blankol.
Na innen elveszítve a fonál.
Kérdés van e olyan kereskedés ahol árulnak 5 eres spec. vezetéket és ráteszik a két csatlakoztatót ?
Korábban a még un. analóg világban az árnyékolt vezetékek hosszítása , a vég ráépítés nem volt probléma, de a mostani digitálisban ez már magas nekem.
ebben éppen 3 piros , 3 kék, 23 fekete és van. Régi telepeken igencsak gyakori jelenség.
Ennél a folyamatábrás vezérlőpultban is található volt.(piros kör) Az életszerű hogy nincsen huzalozási terv, így a folyamat ábrán lévő elemekkel lehetett azonosítani a jelzőkábeleket. Számok kerültek a kikötött kábel erekre,ezeket egy spirálfüzetbe jegyeztem (szám-funkció) A harmadik képen a pult ki lett szerelve, a kábelek a földön hemperegnek. Ilyenkor kezd aggódni a telepvezető hogy lesz ebből még valaha valami? A negyedik képen az új PLC mezőben keresik a megfelelő helyüket a kábel erek.
Szakmailag nem nagy kihívás az ilyen,inkább figyelmet, gondos dokumentálást igényel a sikerhez.
Ez nekem nem egyedi eset,számos hasonlóban rész vettem.
Az nem gond , amennyiben a kábel szélsö sorában ( külsö szigetelés mentén ) helyezkedtek el a színesek . Ha igen , akkor onnantól csak odafigyelés kérdése volt az egész , vagy nekiálltatok átcsöngetni , ha volt rá idö , vagy így volt elöírva . Viszont tudod hogyan van ez . Ahány ház , annyi szokás . Ezért szeretem ezt a szakmát . Nagyon sok irányba szakosodott és én szeretem váltogatni idöközönként , akkor mindíg új kihívások vannak , mindíg újat tanul az ember és nem válik unalmassá a munka . :-)
Régen fejhalgató és mikrofonunk volt . A testet a hajó teste szolgáltatta és az ereket meg úgy kerestük , majd amikor egymásra találtunk , közös megeggyezés alapján elláttuk szám és betüjelöléssel , ahogyan a rajzban volt . Annak idején valóban még az ereket sem jelölték (70-es évek , hajógyártás , orosz kábelek ).
Nekünk idáig nem sikerült mellényúlni , ha muszály volt ezt a módszert használni . Egy éren keresztül kapod a jelet és a keresö hegye elhaladva az ér felett erös hangot ad . Lehetetlen tévedni !
Elég hozzá egy hanggenerátoros kábelkeresö . Az ereket szétteríted a földön , aztán a társad rácsípteti az érre a generátor csipeszét , Te meg az erek felett elhaladsz a keresövel . Ez természetesen megvan pár másodperc alatt . :-)
"Viszont az átcsöngetés is megoldás , ha van rá pénz és idö . :-)"
Van saját módszerem: némi előkészítés után kb 3-4 másodperc alatt megtalálom azt az eret akár 50-60 közül is, amelyik éppen rövidre van zárva a kábel túlsó végén.
"Ha nem tanul abból amit nap mint nap csinál akkor el fogja olvasni? Na ugye.l"
Pont arról van szó, hogy ha nem tanul, akkor kizárólag azt tudja csinálni ma is, amit tegnap csinált, újfajta feladatba nem mer belevágni, mert nincs hol utánanéznie az ismeretlen területre vonatkozó előírásoknak.
Nem arról van szó, hogy el fogja-e olvasni a szabványt az, aki leszaja saját fejlődését,
most arról van szó, hogy hol olvashatja el az, akit érdekelne a dolog, de nincsenek felesleges milliói, mert pl vidéken próbálja eltartani a családját nettó 200 ezerből és lenne időnként extra meló a közelben, de olyan, amit még eddig soha nem csinált.
Tételezzük fel pl, hogy az illető egy faluszéli lócitromhámozó üzem egyszerű karbantartó villanyszelője és most lenne a környéken olykor EPH kiépítési munka családi házakban. Hány szakcikk közli az olvasóval egyértelműen, hogy ha egy közeli dugaljba 2,5 mm2-es földvezető megy, akkor (az esetek túlnyomó részében) nem kell oda külön EPH vezetőt is odavinni?
Mint lentebb írtam , az ilyen kábel esetében a zöld/sárga értöl kell elindulni a sodrás irányát figyelembevéve és az szerint bekötni . Viszont az átcsöngetés is megoldás , ha van rá pénz és idö . :-) Ha emelkedö sorrendben kell bekötni , akkor gyorsabb a sodrást figyelembe véve bekötni . Ezért kell egy jó tervezö , aki a belsö bekötést igazítja úgy , hogy a külsö kábel bekötésénél minimalizálja a hibalehetöséget .
Természetesen vannak tömszelencéhez bövítök és szükítök . Ezeket használjuk mi is az olyan esetben , ha nem egyezik a fogadófurat a számunkra megfelelö tömszelencéhez . Egy nagyon fontos dolog ilyenkor , hogy a meglévö furaton az erek szabadon átjuthassanak és ne szoruljanak , mert az idövel a rázkódás végett zárlathoz vezetne .
Ehhez hasonlókat használunk , van amikor fémböl is .
"Nem hinném , hogy létezik kábelgyár , ahol nem jelölik az ereket , ha egy színüek . Még nem volt szerencsém hozzá 47 év alatt . :-)"
Én már többször is dolgoztam olyan sokeres kábellel (a legnagyobb 48 vagy 60 eres lehetett), amelyben egyetlen színes ér volt (asszem zöldsárga), az összes többi fekete volt, bármiféle jelölés/számozás nélkül, úgy kellett egyenként kicsengetni az ereket (segítséget kellett hívnom, nem akartam kilométereket gyalogolni :)
Fogalmad sincs hogyan működik egy normális szakember és jössz a szokásos baromságaiddal.
Az az általad emlegettett sok szakember aki nem tanul a suli után semmit annak érne valamit ha ingyen van a szabvány?? Ha nem tanul abból amit nap mint nap csinál akkor el fogja olvasni? Na ugye.
Lépj ki a sopánkodó életedből és nyisd ki a szemed.
A világ tele van magára igényes szakemberekkel akik dolgoznak, boldogulnak és nem sopánkodnak nyilvános fórumokon hogy de szar az élet. Ha egy kicsit is igényes vagy és akarsz dolgozni akkor van munkád, ennyire egyszerű. És ha boldogul akkor nem a politikusokkal, minden egyébbel foglalkozik hanem a családjával, a hobbijával.
És vannak olyanok akiken nem lehet segíteni sem ingyen szabvánnyal, sem pénzzel mert nekik úgyis szar minden. Úgy látom ezek közé tartozol, de van kiút, hajrá!
"tervező kiszámolja a határoló szerkezetekből hogy 37kW a hőveszteség, de légköbméter alapján van egy jól bevált ökölszáma, amivel 230kW jön ki"
230Kw-os hőszivattyú több millió forint. Ökölszabály alapján nem adunk ki több millió forintot, ha százszámra létezik olyan szakember (épület-energetikus), aki 20 ezer forintért kiszámolja a tényleges hőszükséglet értéket.
Plusz: amelyik ökölszabály légköbméter alapján számol hőszükségletet, az 80-as IQ felett eleve gyanús kellett volna, hogy legyen a zseniális tervezőnek, mivel az egész épület-energetikai ipar négyzetméter alapon számol (az esetek 99 százalékában).
Ismerem..... de egy végállás általában PG16 tömszelencét vesz be, illetve újabban a mm menetű megfelelőjét,abban a méretben még nem láttam több lukas gumit. Persze nem kizárt....
"Amikor suliba jársz, megtanulod a rád vonatkozó részeket"
...és sok szakember az iskola után elvégzése nem is tanul semmi mást soha többé az életben. De ezt a mentalitást szerintem nem kellene reklámozni, a jó szakember holtig tanul, folyamatosan utánaolvas a dolgoknak.
"Ha szaklapokat olvasol, ott is mindig foglalkoznak a változásokkal."
Sok szakcikk nem igazán tudja átadni a szabvány lényegét (saját értelmezésben tálalja), vagy a szabványban szereplő dolgokat saját szája izük szerint átírják, jellemző eltérés pl a szabványban szereplőnél szigorúbb értékek megadása, "abból nem lehet baj" felkiáltással.
Némelyik szakcikk értelme alig hasonlít a szabvány hivatalos szövegének értelmére. Olyan ez, mintha a KRESZ hivatalos szövege azt írná, hogy "zebránál, ha nem működik a lámpa, akkor gyalogosnak úgy kell átkelni az úttesten, mintha nem lenne lámpa", az erről szóló szakcikk meg azt írja, hogy "amíg a lámpa rossz, addig tilos átmenni", mert hát a nagyeszű cikkíró szerint "abból nem lehet baj, ha az én írásom szigorúbb, mint a hivatalos szöveg" :))))) pedig amit csinál, az valójában az olvasók félrevezetése. Ennyit a szaklapokból tájékozódásról.
"... példádban szereplö kábel is hasonló módon volt sodorva.... "
Igen, de ritkán élek e sodrási lehetőséggel. Sokkal jobban zavar a kábelben lévő "púder" amit egyszer szeretnék eltávolítani az erekről hogy olvashatók legyenek a számok. Így az egész pászmát kibontom. Leporolom, magam is ,lehetőleg kezet mosok és relatíve gyorsan bekötöm a számok keresgélésével. A sodrat némi segítséget ekkor is ad.
Jellemzően számozott erű kábeleket használunk, Romániában gyakoribb a szín jelölés. A teleszín és a szín/fehér sáv. (kár hogy nem fotóztam)
A számozottnál előfordul a rossz minőségű nyomtatás és a fél 8-as hármasnak látszik. Az 5-ös néha hatosnak és fordítva, a 4-es néha 1-es. Majd eljátszhatók újra a tizen huszon harmicas stb. kezdésűekkel is. :)
Volt szerencsém 100 érpáros kábelhez egy erömüben , ahol igaz nem egyszínüek voltak az erek , hanem színesek . Viszont megvolt adva , hogy melyik érpár az elsö a kábel palástjánál elhelyezkedök között és az is megvolt adva , hogy a sodrásnak megfelelöen befelé haladva vannak az érpárok használva ( kötve ) . Így csak arra kellett figyelni , hogy az ember sorba szedje és kösse az ereket . Viszont a számozott kábelnél is egyszerübb kötni , ha az ember figyelembe veszi azt az egy darab másszínü eret ( zöld/sárga ) , mert ugye onnan befelé haladva csökkennek a számok . Gondolom a Te példádban szereplö kábel is hasonló módon volt sodorva , hogy egyszerübbé tegye a bekötést .
Így utólag, miről beszélsz? Üzemelő alállomási részben üzemelő kábelhez kapcsolódó átalakítási munkákról, vagy a halálbrigád által most fektetett kábelről? Utóbbi esetben teljesen természetes volt az erek sajátlagos azonosítása. De a szakbeszélgetés meg nem erről az esetről kezdődött.
Azon a részen a pongyolaság lehetett az irányelv. Egy másik ÉDÁSZ ellátta városban gyakorlatilag a helyi szakszolgálatosoknak át kellett szerelni az új alállomást, mert mindig más működött, mint amelyik kapcsolót elforgattak. Az ELMŰnél ott nem volt ilyen, az 1962-ben üzembe helyezett alállomás is tele volt jelzőkkel (tiszta rákosista kinézetük volt, háromszor akkora volt egy számjegy, mint annál a sárgánál, de volt).
Az ELMŰ-nél vannak hagyományai a kábeles üzemvitelnek.
Bizony. 1978-ban, amikor a győri alállomás 400 kV-os bővítését szereltük, úgy kellett kitelefonálni az ereket. Volt egy piros ér, azt földeltük, és kerestük a többit a két végén, és húztuk rá a jelölőszámokat. A mai helyzetet már nem tudom, kiöregedtem belőle :-)
"Szabványelőírásokról nekem is megvan a véleményem, de ne keverjük már a dolgokat."
Nekem is volt egy véleményem, de nem egy kötelezően betartandó előírás jogosságát kérdőjeleztem meg, hanem egy lehetőséget nem alkalmazok. Ezzel nem veszélyeztetek senkit, hiszen a szabványtól szigorúbban járok el ha nem alkalmazom azt.
Az hogy van tehát, hogy ugyanazt írod, amit én, hogy el vannak különítve, de akkor meg azzal érvelsz, hogy keverhetőek?
Gyakorló szerelőként állítom, teljesen életszerű helyzetek!
Hát a fél mondat, az csak fél mondat. Nem azt írtam, hogy lehetelne helyzetek, hanem azt, hogy lehetetlen helyzetek, és ahol ilyen van, akkor ott nagyon nagy bajok vannak már egy ideje. A szakma szempontjából lehetetlen, azaz megengedhetetlen. Ha te szerelted, akkor az baj, ha meg más, akkor hagyd ott.
Igazából nem a gyári jelölésekre gondoltam, az még plusz. Persze lehet, hogy valami tsz fröccsöntő üzemében nem úgy volt, de profi helyeken a kábeles üzemvitel az elég szigorú. Szereléskor átbeszélik az ereket, majd üzembehelyezéskor ellenőrzik, és legkésőbb akkor elhelyezik a feliratokat, jelzéseket. És utána abban (csak) addig a szintig bíznak, hogy a másik végén végzett műveletet (kikapcsolás, stb) először ezen a végen a megfelelően jelöltnél ellenőrzik. És tréfából nem cserélnek össze jelzéseket. :) Hosszabb kábeleknél ez sok autózással jár. :D
De ami az apropót illeti, a különböző feszültségű ereket a végén megfelelően el is kell különíteni, ami a szakember számára ordít, hogy ha egy törpefeszültségű működtető áramkörön keresi a kontaktust, akkor már csak emiatt sem tud belenyúlni 230-ba.
A régebbi időkben a tömör jelzőkábelek jelöletlenek voltak esetleg volt benne két kék,és egy piros ér, a többi fekete.
Nem egyel volt szerencsém. Tanulóként bekötni ilyen kábelt amiben végállások nyomógombok voltak nem kis feladat volt.(szerencsére egy feszültségszint volt!) Ma a számozott kábelek jelentősen megkönnyítik a sokeres kábelek azonosítását bekötését.
Régi kapcsoló szekrény ilyen jelzőkábellel. Régen sem keverték a feszültség szinteket a kábelben. Jól elkülönítve a sorkapocs tömbök is funkció és feszültség szint tekintetében.
Így át tekinthető, félre értelmezhetetlen évtizedek múltán is.
Köszi de volt ésszerűbb, költséghatékonyabb, kézenfekvőbb megoldás ami át is ment a rendszeren.
Persze lehetett volna olyan PLC kártyát is használni ami 230V bemenetet fogad de az sem kézenfekvő megoldás. Vagy relével átfordítani a fesz. szintet,..... és még számtalan megoldás lehetett volna.
A ~30-40db 320V-os mágneskapcsolók között lett egy 24VDC tekercsű mágneskapcsoló. Ennyi.
" egy 50 eres kábelnél nincs se jelölés, se rajz, se semmi, csak 50 egyszínű ér . "
Nem hinném , hogy létezik kábelgyár , ahol nem jelölik az ereket , ha egy színüek . Még nem volt szerencsém hozzá 47 év alatt . :-) Viszont volt már szerencsém pihentagyú tervezömérnökhöz , akinek a logika ( paraszti ész ) nem mondott semmit . :-(
"Szánalmas ez a siránkozás ezen a szabvány témán."
Ki siránkozik? Általában Elek.... A munkahelyemen, a munkámhoz feltétlen szükséges szabvány kivonat a rendelkezésemre áll. Ha valami változik, a munkaadómnak a felelőssége tájékoztatni róla.
Szerintem a szabványok forgatása nélkül is felelősség teljesen (ésszerűen) végzem a villanyszerelést.
Ha munkámban elbizonytalanodnák van elég villamosmérnök a környezetemben akikre számíthatok.
Vannak ilyen bakik az ember életében. :) Valamikor régen egy felvételi tájékoztatóban olvastam, hogy sosem árt a józan ész, és példának hozta, hogy egy feladatban az alany kiszámolta, hogy az izzó vas hőmérséklete +7 C fok, majd ment a következő feladatra. :)
Szabványelőírásokról nekem is megvan a véleményem, de ne keverjük már a dolgokat. A szabvány megengedi.
Amiket itt írsz, azok teljesen lehetetlen helyzetek, ha egy 50 eres kábelnél nincs se jelölés, se rajz, se semmi, csak 50 egyszínű ér, akkor ott nagyon nagy bajok vannak már egy ideje.
Ja, hát többen nem lennének igényesek a szakmájukra az tuti, mer hát úgy szoktuk...
Más, de hasonlóan munkájára igényes:
A cégnél van egy 60kW-os pelletkazán, 10 éve tökéletesen kifűti a telepet, de ki szeretnénk cserélni hőszivattyúra.
Tervező kiszámolja a határoló szerkezetekből hogy 37kW a hőveszteség, de légköbméter alapján van egy jól bevált ökölszáma, amivel 230kW jön ki. Tehát betervezett egy akkora hőszivattyút, mert hát az ökölszám az bevált eddig is. No comment, kár volt számolnia egy percet is...
Amikor suliba jársz, megtanulod a rád vonatkozó részeket, amikor továbbképzésre mész ott is. Ha szaklapokat olvasol, ott is mindig foglalkoznak a változásokkal.
Tehát ha magadra egy kicsit is adó villanyszerelő vagy, ingyen is képben vagy.
Ha tervező vagy, akkor kell mélyebben ismerni a dolgokat, de csak tán nem vág földhöz egy online szabvány könyvtár előfizetés, vagy pár évente tizenpár ezerért megvenni a legfrissebbet.
Amióta szükséges a munkámhoz sok-sok szabvány ismerete (nem villanyos téren) azóta én is előfizetek.
Megj: sok ismerős a ruszkiktól vesz 5 dolcsiért szabványokat, valami svindli biztos van benne de számlát is kapnak :-)
Mit szeretnél leföldelni? A műanyag burkolatot? Mást nem tudnál, mert nincs fémháza.
A szekunder oldalra pedig nem viszünk át védőföldet, mert az veszélyes volna. Igaz, ebben nincs trafó, de a kisfeszültségű oldalra akkor sem viszünk védőföldet. Értelmetlen is, meg veszélyes is volna.
Elnézést a nagyon amatőr kérdésért, de az elképzelhető, hogy a legrand dupla USB-s aljzata nem földelt?
Az egyik konnektorunkat szerettem volna lecserélni egy ilyen aljzatra, de eléggé elbizonytalanodtam a bekötését illetően. Tudna valaki segíteni, hogy ezt hogyan kellene?
Úgy értettem hogy ők nem élnek vele, nem azt hogy sehol máshol nem létezhet.
A végállás kapcsolós példa se légből kapott teljesen. Egy előzetes tervben a végállás 230VAC vezérlőfesz a mágneskapcsolót bontotta, a másik a PLC-nek adott jelet 24VDC-vel. Mivel a végállásnak egy tömszelencéje van esélytelen két kábelt bevezetni.
Jeleztem a tervezőnek (jellemzően konok csökönyös ember) az aggályomat,rögtön átrajzolta a mágneskapcsolót 24VDC tekercsre amit javasoltam neki.
A főnököm is támogatott, nem az áramütéstől védve engem, hanem a PLC bemenetre jutható 230V kártékony hatása ellen aggódott.
A vasút villamosság azért nagyon más szakmai felkészültséget igényel, az én időmben külön szakma volt úgy tudom.
A véleményemmel kollégák ,mérnök urak is egyetértenek, sehol sem élnek a szabvány adta lehetőséggel.
Pedig de; A MÁV által épitett 1953---1996 közötti állomási, vonali,kezelőtéri berendezései a 6V Dc ,6V Ac tól elindulva az 500V AC/ 220V DC egy kábelben használják ezen feszültség szinteket .
Ezek mindegyike üzemi feszültség --érintésvédelmi , nincs benne !_
A kifejtésnél szines gyűrűkkel volt jelölve sárga,zöld ,kék, szürke ..
A jelenlegi újabb beruházásoknál ezt már kerülik.
De például a Miskolc-Ózd -Bánréve vonalon a legkorszerűbb 1890-s berendezések is megtalálhatóak, s működnek még.
"Megfogom hogy kikössem mert csak, és lever a 230V."
Ezt inkább a szerelő szaktudásbeli hiányosságával lehetne magyarázni.
Egy kígyószakértő elment egy indiai faluba, ahol a kis gyerekek ott játszottak a falu mellett az erdőszélen. Megkérdezte a falu vezetőjét, hogy miért van olyan meglepően kevés kígyómarásos baleset, miközben a környéken számos mérgező kígyófaj él. Talán már az egész kis gyerekeknek is megtanítják, hogy miről lehet megismerni a mérgező fajokat? Nem, mondta az öreg, mi úgy tanítjuk a gyerekeket, hogy MINDEN kígyó mérgező.
Na kb így kellene tanítani a villanyszerelő tanulókat is: kétféle kábel létezik, a tökéletesen feszültségnemtes kábel és az olyan kábel, amelyiknek VALAMENNYI erén 1000 voltos fázis van. És ettől a szemlélettől csak az a szerelő érhet el, aki már több éves gyakorlat során "tovább képezte magát" indiai átlagemberből profi herpetológussá :)
Újabb jele annak, hogy valószínűleg jelentősen egyszerűbbé/olcsóbbá tenné a villanyszerelők munkáját, ha ingyen hozzáférhetnének a szabványok szövegéhez.
Az hogy a szabvány megengedi, a szabvány alkotók szerint megfelel az átütés szempontjából, legalább is labor körülmények közt, szerencsére nagyon ritka hogy találkozok a megoldással. Sőt gyakorlati (független) kollégák szerint is kerülendő mert nagyon veszélyes helyzetet teremthet.
Például egy végállás egyik kontaktusa 24VDC-t, a másik 230VAC-t kapcsol egy kábelben vezetve.
Én úgy vélném ha multiméterrel 24VDC-t mérek az egyik ágon, a másikon semmit mert más áramnemű, úgy vélem azon nincs feszültség. Megfogom hogy kikössem mert csak, és lever a 230V.
Mondhatná az ügyvéd hogy nem voltam alapos a méréskor és nem megfelelő automatikus műszerrel mértem.... Ja négy vezetéknél igen, de 25-50 vagy több érnél azért életszerűtlen lenne eme vizsgálat, hiszen melyik szálak között kellene megmérnem a veszélyes feszültséget ha minden ér egyszínű.
Saját véleményem hogy egy kábel egy feszültségszintet tartalmazzon.Az I-es feszültségsávban mindegy a feszültségszintek mennyisége minősége.
A véleményemmel kollégák ,mérnök urak is egyetértenek, sehol sem élnek a szabvány adta lehetőséggel.
Régen az MSZ 172/1-86 és az MSZ 1600/1-77, most meg az MSZ HD 60364-5-52. Utóbbinak nagyjából ez a szövege, bár most angol, és a szöveget az előd 2364-520:1997-ből másoltam:
528.1.1. Azonos kábel- vagy vezetékrendszerben nem lehet együtt I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör, csak akkor, ha minden kábel vagy vezeték a jelen lévo´ legnagyobb feszültségre van szigetelve vagy ha a következő megoldások közül valamelyik teljesül: a többerű kábel vagy vezeték minden vezetője a kábelben vagy vezetékben jelen lévő legnagyobb feszültségre van szigetelve;
Ja, persze :) "ezt nyilván ügyvéd kolléga is elmesélte a tisztelt szerződő feleknek."
aztán elfogyott a pálinka és jött a csekk. Egyikük persze beszerelt egy elektromos sütőt, légkondit a másik meg covidzárlat miatt a környékre se mehetett.
az adásvételi szerződésbe bele kell írni a közös használat módját és célszerű rögzíteni határidő tűzésével és a költségviselés szabályainak lefektetésével az átalakítás szándékát!
ezt nyilván ügyvéd kolléga is elmesélte a tisztelt szerződő feleknek.
"van 230V, a garázsban bent, onnét pedig már kivihető a 12-15V."
Ha a rajzodon látható szürke doboz (Power supply) benn lesz a garázsban, akkor onnan kell kivinni a kapuhoz a további 6 vagy 7 vezetéket
(a "Push" vezetékre csak akkor van szükség, ha a kaput belülről nyomógombbal szeretnéd nyitni és nem pl kilinccsel, a rajzon a "switch" felirat egy hiba, az valójában nem kapcsoló, hanem egy zárnyitó nyomógomb a kapunál belülről)
"A közös villanyóra miatt az ingatlant valószanűleg egy millióval olcsóban sikerült megvenni. Most jött el az a nap, amikor ennek a milliónak egy részét be kell fektetni: a jelenlegi villanyóra MELLÉ csináltatsz egy új mérőhelyet magadnak, ezzel egyidőben közlöd a szomszéddal, hogy vagy villámgyorsan a nevére veszi a régi villanyórát, vagy leszereli az áramszolgáltató."
"Hát, már pedig a leírás szerint a négyeres kábellel is működnie kell a kapunyitásnak"
No meg 230V az plusz három ér, ami együtt már 7 ér ugyebár.
Ami már nincs mesze attól a 9 értől, ami akkor kellene, ha nem viszel ki a szakadó esőbe életveszélyes feszültséget.
A komoly gyártók nem véletlenül csinálják olyanra a kaputelefonjaikat, hogy a kapuhoz csak törpefeszültségek menjenek ki: így legalább emiatt nem kerülhet börtönbe a villanyszerelő :)
Osztatlan közös... !!! Mért ne adhatna?! Nem szomszéd, hanem tulajdonos társ! akiről szó van.
NEM megy az áram az ingatlanon kívűlre. Ergo nem tilos.
-----
Osztatlan közös=mindenki egyformán tulajdonos az EGYETLEN ingatlanban
Vagyis alapesetben bizoy - minden közös!!!! és - mindenki által használható!!! Agy pl. az áram is... értelemszerűen.
Akkor is, ha az egy ingatlan első blikkre négy külön "lakásnak" LÁTSZIK!!!!
-----
Avagy bárminek a használata CSAK akkor lehet kizárólagos,
HA a kizárólagos használat jogalapja - a senki által nem vitatott szokásjog, kialakult használati rend vagy - a használati megosztási szerződésben foglalt egyezség/megállapodás vagy - bírói ítélet alapján elrendelt használati rend
A kizárólagos használat rendjén lehet változtatni - új szerződéssel, azaz >> közös megegyezéssel - önkényesen, akkor >> HA ELTŰRIK a többiek és idővel szokásjoggá válik - vita esetén, per útján >> kellő indoklással
-------------
A jelen esetben úgy tűnik, SZÜKSÉGESSÉ VÁLT a kizárólagos jogok remdezése. Azaz az ingatlanrészek használati jógának-módjának rendezése, mert akad aki változtatni KÍVÁN!
Ennek a célszerű módja
1. A tárgyalás és KÖZÖS megegyezés (minden gyakorlati kérdésben). Az egyezség írásba foglalása és ellenjegyzése (ügyvéddel, de még jobb közjegyzővel). Azaz a használati megosztásiszerződés létrehozása, ha most nincs illetve a módosítása, ha van.
Ehhez át kell nézni a teljes ingatlan ÖSSZES korábbi iratát, szerződését!!! Főleg az adásvételi iratokat... Mert azokban gyakran lapulnak a használatot rendező részek. (A ki-mit ad el és mit vesz leírásokban illetve a használati módról is) és Össze kell gyűjteni a szokásjog alapaján kialakult hazsnálatot+szabályokat is. Plusz az esetleges változtatási igényeket is >> mint pl. az áram téma most.
Az infók alpján kell-és lehet az új rendet közösen kialakítani. Siker esetén írásba tenni és ellenjegyeztetni.
Vita esetén az infók alapján a bíró ítéletben dönt. Ha valamely fél per útján kívánja a vítát lezárni és tisztázott helyezetet kialakítani.
---------
A konkrét "külön áram" témához...
Amikor VAN!!! érvényes és ÍRÁSOS használati rend, azaz - ellenjegyzett szerződés vagy - jogerős ítélet
AKKOR lehet SAJÁT külön mérést igényelni az áramra, az abban leírt ingatlan részenkét.
Megj: mivel 1-nél több mérő (3 ha jól értem) van most is... az osztatlan közös ingatlanon. Elvben KELL lennie megosztási íratnak is! ami alapján ezek lettek anno.
Azaz vélhetően most a dupla+szimpla+szimpla rend van írásba foglalva.
Ami miatt az eddigi duplát kell csak szétbontani és módosítani a meglévőt. Mivel a szimpla+szimpla helyzete nem változik alapban.
(persze mindenki egyetértése kell vagy ítélet egyetértés híján)
Hogy hülyék voltatok, azt ezen a csatin mindenki tudja, nem megítélés kérdése.
Ha ott megoldották egyszer, akkor azt meg lehet oldani most is. Vagy amazt kell felszámolni. Na igen, egy új költsédhely és mérőóra a mai szabványok szerint jó buli lesz, ezért írtam, hogy annak a költségét dobjátok ketté mindenképpen. Vagy ha olyan hülyék vagytok, hogy azon fogtok majd veszekedni, hogy a másik házán lesz fizesse ő, akkor meg is érdemlitek.
Ha a m,ási kettőnél meg lehetett oldani, itt is meg lehet. Nem kell se cigánykodni, se kecskézni.
Teremtsetek tiszta helyzetet, mindenkinek az lesz a legjobb. A költséget pedig megfelezitek, ha már mindketten olyan hülyék voltatok, hogy így, ebben az állapotban vettétek meg.
Egy mérőhelyről ketten (két egymás mellett lévő nyaraló, két tulajdonos) kapjuk az áramot. Valamikor egy tulajé volt a kettő. Ez a mérőhely most a mi nevünkön van. Mint egy 4-es sorház, amiben 2 lakás közös órán van. A másik kettőnek saját független mérőjük van.
Szóval nincs mérőhely neki? Kérdeztem, erre kerülgeted a választ.
32 A jár, de a különböző szokások szerint jár, van, ahol csak a most szabványosnak tekintett mérőhelyekre adják, van, ahol meg a meglévőre (az sem mindegy nyilván, hogy az milyen)
Ha viszont mágneszárat is szeretnél működtetni, akkor ennek a fejlesztője egy elmebeteg: vagy ki kell vinned a kapuhoz is a 230 voltot (és ott egy vezérlő dobozt felszerelni), vagy a lakás és a kapu között 9-11 érre lesz szükséged :)
A normális kaputelefon tervezők gondolnak arra is, hogy a telepítő/villanyszerelő munkája közben minél kevésbé legyen megszívatva, na ennek a fejlesztője egy barom.
A villanyóra tulajdonosa (akinek a nevén van) szerintem jogosult akár lelakatolni is az órát (a lezárás a leolvasást nem akadályozhatja) és az áramot megtagadhatja bárkitől.
Elkészítteted ügyvéddel a megosztási szerződést és az általa aláírandó példányt odaadod neki (a kezébe) két tanú jelenlétében, ugyanakkor közlöd vele, hogy ha egy héten belül nem kapod vissza aláírva, akkor elvágod a felé menő vezetékeket. Én az egészről készítenék videó vagy legalább hangfelvételt is.
Ha nem lehet átadni neki, akkor jöhet az Ötfelezős féle megoldás (csak én nem adnék egy év haladékot neki).
Másik módszer: saját villanyórádat ideiglenesen kapcsoltasd ki az áramszolgáltatóval és figyeled, hogy mi történik :) (addig pl kérsz villanyt egy másik szomszédtól)
"a legkisebb költség egy mérőt venned és felszerelni."
Korrekt szomszéd esetén felemelhetné a saját 25 amperét nagyobbra és egy nem hivatalos almérő felszerelése megoldaná a problémát (mintha a szomszéd albérlő lenne),
de ha bunkó a szomszéd, akkor hiába méri a fogyasztását, ha az illető nem hajlandó kifizetni az ő részét.
...az EON akkor köti be, ha van neki szabványos mérőhelye. Van? Mert ha van, akkor írj neki tértivevényes levelet, hogy fél év múlva levágod a vezetékeket tőled, addig intézze el. ha nem veszi át a tértivevényest, küldd el még egyszer, a bíróság két hiábavaló kísérletet elfogad annak, hogy elegendő értesítés volt.
Érdekes lenne, ha kizárnád, mert szerintem pár jogásznak szakmai hírnevet adna a pár év alatt kidolgozott megoldás. Szerintem egyébként csak az eladóhoz fordulhatna. Akinek az eladást tekintve nyilván egy hiányossága az, hogy nem rögzítette külön írásban nálad, hogy nem zárhatod ki. De ezzel ellentétben az is érv, hogy a szemle során ez az extra fícsör csak fel kellett, hogy tűnjön.
Ha el sincsenek különítve az elosztótábládon a szomszédba menő vezetékek, akkor elég fos a helyzet, ha el vannak, akkor a legkisebb költség egy mérőt venned és felszerelni.
És még kis baj, hogy lakásfogyasztó nem is adhatja másnak el az energiát. Ha a szolgáltató komolyan akarná venni a dolgot, még téged büntethetne meg.
Az osztatlan tulajdonon lévő 4 külön bejáratú sorház jellegű nyaralón szeretnénk saját vill. órát.
Pillanatnyilag két egység egy mérő órán a többi külön mérőn van.
A korábbi tulajdonos egy órával használta ezt a két részt. Most értékesítés után két új tulaj van. Egyik mi a másik a szomszéd.
Most osztozkodunk a szomszéddal egy mérőn (ami a mi nevünkön van), de a nem valami jó viszony miatt kellene saját, független mérő. Nem akarunk vitatkozni az elszámolással, valamint a 25A két villanybojlernek, 2hűtő, sütő stb előbb-utóbb kevés lesz. A használati megosztási szerződést a tulajdonosokkal aláíratni nagy valószínűséggel lehetetlen lenne. Mivel az óra a mi nevünkön van, egyszerűen lekapcsolhatom, kizárhatom a szomszédot az áramellátásból? Ilyen esetben az EON kényszeríthet valamire, vagy beköti új fogyasztónak a kizárt szomszédot? Mi az egyszerűen járható megoldás?
"Video kaputelefon kültérije és beltérije közé milyen kábel volna a legjobb?"
Egy lakásos video kaputelefon kábele létezik két erestől nyolc eresig bármennyi, ezen belül ragaszkodhat koax kábelhez, sodrott érpárokhoz, stb.... tehát talán nem mondok sokat, ha azt mondom, hogy a különböző video kaputelefonok legalább tízféle kábelezést használnak. Azt vizsont nem írtad meg, hogy te melyikre gondolsz ebből a tízből, vagy legalább a kaputelefon pontos típusát áruld el, hogy utána nézhassünk a gyári leyrásban, hogy a tied melyik fajta kábelt szereti.
Sok helyen kerestem én is ebben a témában és drága barátunk, a google hozta fel az epitoabc.hu-t, ahol szinte mindenről van szó a témában. A srác még most is rendszeresen írogat, így lehet, hogy találsz választ a kérdésedre.
(kimegy valaki a szolgáltató részéről a tüntetők elé és felajánlja a dealt: ha elfejtik a hőbörgést - és a 40A-t - akkor most kimennek a szolgáltató emberei és azonnal biztosítják a 16 000(!) mA-t a vételezési pontokon ( :) )
Lehet a szomszéd hálózatbővítést kért, mert most alakít ki 3db albérletet. Vagy valaki az utcában kért hálózatbővítést és határon van a feszültség a matek szerint.
"Egyfázisú csatlakozás esetén legfeljebb 40 A névleges áramerősségű kismegszakító igényelhető."
Abból előbb-utóbb közbotrány lesz. Nem kéne lustának lenni és dolgozás helyett inkább hatóságot játszani, kedves SZOLGÁLTATÓ. Mert egy ilyen bejelentést lakossági övezetben a fizika nem indokol, csak a szolgáltatói lustaság :)
Mivel Korruptisztánban Magyarországon élünk, ez azt is üzengeti, hogy amit eddig okos emberek simán el tudtak intézni, azt annál az áramszolgáltatónál mostantól mindenkinek csak kenőpénzért lehet ;)
Bocsánat a hülye kérdés miatt, de tegnap érdekes dolgot láttam egy helyen. Tetőn lévő napelemeknél a szaki mint a neoncsöveket kicsavarta, csinált valamit majd vissza. Erre miért volt szükség? Karbantartás, csere?
Kapd már le azt a lámpát és fotózz bele a helyére is. Meg keresd meg a 2 hete levakolt, lefestett, lecsempézett fürdőelosztót és robbantsd ki, majd abba is fotózz bele. Értékelhetően, használhatóan.
Ugyanis ha csöves, akkor a fürdő drótelosztójától a már ott levő drótok mellett be tudsz húzni oda védővezetőt is mindenféle gányolás nélkül. S ha dugalj, akkor kell, mert oda akármit is be lehet később dugni.
Valóban, képet egyből csatolhattam volna. Elnézést, még keverem és nem feltétlenül jól használom a szakszavakat. Tehát az izzó lekerül onnan, és oda rakok egy dugaljat. Viszont ott nincs földelés, az nem probléma a dugalj esetében?
Elnézést, ha valakiknek ez túl banális téma, "egy újszülöttnek minden vicc új" :-) Köszönöm a segítséget!
Nézd meg, csövezett-e és nincs-e még ott "nemhivatalos" magyarul elvakolt kötöződoboz. Ha a fal túloldalán van kapcsoló, vagy konnektor akkor 99%, hogy kell lennie. De a kérdésed olyan általánosságban semmibevesző, hogy arra nem lehet rendesen válaszolni, csak úgy, hogy igen, megoldható. Ha legalább egy használható képet feldobnál a kérdéses helyszínlelésről, minden sokkal egyszerűbb lenne.
Tisztelt Fórumozók, Hivatalos és hobbi villanyszerelők!
Az alábbi kérdéssel, mint kezdő hobbi villanyszerelő*, fordulok hozzátok:
Panellakás fürdőszobájában, a hivatalos kiállástól kb 1 méterrel arrébb, konkrétan egy beépített felső szekrénybe szeretném az alumínium vezetéket meghosszabbítani, oda egy beépített lámpát telepíteni. A lakás teljes újrahuzalozásra - anyagiak hiányában - egyelőre nincs lehetőség.
Mi ennek a biztonságos kötési módja? Az új vezetékszakasz lehet réz? Megvalósítható e ez elfogadható, biztonságos tűz és érintésvédelmi módon?
Köszönettel,
Mihály (* villanyszerelő OKJ szakmai képzést csinálom jelenleg is)
Az már régen rossz ha nincs használati megosztás. Azt mindig az elején kell készíteni..
"HA OSZTATLAN KÖZÖS-ben vagy a többivel (azonos a helyrajz száma mindenkinek) akkor is mindent lehet." mondjuk úgy hogy sok mindent, de nem mindent.
Pl. nem lehet vagy körülményesen banki kölcsönt felvenni.
Igen ahogy írtad kell a"Használati megosztási szerződés", de elég a Használati megosztás . Mivel én két lakás tulajdonosa vagyok, mondja az egyik lányom, hogy menjünk ügyvédhez. Kérdezem minek ? Használati megosztás csináltatni !
Írni tudok, tudok okíratot szerkeszteni is . Javasolja egy közgazdaságit végzett valaki.
Miért az ügyvéd mit ír le ? Hát azt amit diktálunk neki.
Lesz persze ez a Használati megosztási leírás kb. 6 -7 oldal + térképek rajzok... nem kis munka, az tény.
Aztán ha eladásra kerül az ingatlan, az adásvételibe fel lesz véve , hogy van egy Használati megosztás, az a létrejövő szerződés szerves része.
Ha az új tulajnak nem tetszik, készíttethet egyet ügyvéd által (milyen szép szó : ügyvéd által ) Persze azt még nekem is el kell fogadni és a kezdeményező fizet.
Most érdeklődtem éppen pár hozzászólással előrébb a közös fő biztosítékról, annak is benne kell lenni a használati megosztásban.
Ja a villanyaim külön, a kezdetektől fogva, külön a gáz is a telepítés óta.
Az a fránya víz közös . Jelenleg al -mérőkkel megoldjuk. De azért egy csőtörés vagy egy makacs nem fizető társ sok bosszúságot okozhat. Így a szétválasztás víznél sem könnyű.... 400 eft és 8 hónap. Ha nem figyelek oda vígan /bőven az 500 felett is lehetne.
Exkatedra kijentette a MEÓS, hogy az az akna nem jó. Megkérdeztem miért ? Először mondta, hogy új kell.... írja le ! Nos kellet mélyíteni, kellett az egyik falát arrább vinni és kellett új fedél, betonból és vasból, így kjött egy százasból.
Nekem pedig ez az egyik örök problémám :
" A gázkészülék szerves részének minősülő égéstermék-elvezetők időszakos ellenőriztetése és karbantartatása Magyarországon gázkészülék szerves részeként a gáztörvény hatálya alá tartozva, a tulajdonos feladata."
Korábban a kéményseprők ellenőrizték, ránézéssel. Igaz az is több mint a semmi.
Aztán egy felhívás :
"Felhívjunk a figyelmet, hogy a tulajdonos a karbantartást a gáztörvény szerint nem ötévente, hanem a gyártó által előírt gyakorisággal, általában évente egyszer köteles elvégeztetni! Az ellenőrzés és a karbantartás végrehajtásához a gáztörvény szerint gázkészülék-szerelői végzettség szükséges."
Tehát van egy 5 évente történő ellenőrzés, sőt van egy 10 évente is. Az egyik a készülékre, a másik a vezetékrendszerre, hogy melyik melyik, most nem tudom..
Aztán itt felhívja a szerző a figyelmet az évenként szükséges ellenőrzésre.
Ami nem vitatható.
De vajon tudja e, hogy számlát a kihívott gázszerelők nem igen adnak, így annak bizonyítása ,hogy ott voltak, majd lehetetlen.
Pár éve volt hogy a készülék vagy a gázrendszer időszakos ellenőrzését át venné a szolgáltató. Volt is erről egy darabig nagy lárma. majd mikor sorra kerültem a mérő cserénél, kértem, hogy ha már itt vannak és felajánlották nézzenek rá a rendszerre is. Hát nem elszabotálták, hivatkoztak arra ,hogy nincs a munkalapukon felvéve a feladat. Direkte bementem az irodába, kértem ígérték azóta se jönnek. Ja nem találkoztam élő emberrel akinél a szolgáltató ilyen ellenőrzést végezne.
Amúgy ki az aki egy gázostól igazolványt kérne ? Oda adja, de többet biztos nem jön az ürgéhez.
Ok. vannak akik évente vagy kettő -évente a kazánjukat leellenőríztettik. Általában majd mindenkinél a porszívózás, ami megragad.
Ha megengeditek, akkor a következőket érdeklődném meg.
Adott egy 2 lakásos épület. Nem társasház, nem ikerház... egy leválasztott valamikori egy lakásból kettő. Az ikerhez áll legközelebb.
A villany is szétválasztva... külön mérőkkel.
Az egyik lakás 32 Amp 24 órás, + valamikori villanykályhákhoz és bojler hez 18 kW szerződött teljesítmény felvétel. 3x 3 10 Amp--- a kályhálhoz és 2 kW a bojelhez... 16 Amp. Tehát van teljesítmény bőven.
A másik lakás 25 Amp 24 órás és 1 db villanykélyhához és bojlerhez kb. 8kW / 3db automata a kályhához és 1 db a bojlerhez. A kiépítés 40 és 35 év.
Viszont a bejövő .... bejön falihoroggal az oromfalhoz, le rejtett csőben egy ismeretlen főbiztosítékhoz.. Ez plombával lezárva.
Az oszlopról a főbiztosítékig 5 vezeték jö--- 3 fázis és nulla + föld... feltételezve elég... mert a nagyfogyasztók visszaszorítva.. A 4 villanykályhából már csak egy.
A kérdés : az egyik lakás eladásra kerül... az új tulajnak csak kell valamit mondani.
A főbiztosítéktól már mind a két lakásig - azok mérjéig - külön vezetékek mennek.
Feltételezhető hogy a fő biztosíték közös ??
Más.
Az egyik szomszéd a régi 16 + 10 + 10 kapacitását 3 x 20 Amp -re bővítette. Cserélve új árbóc, vezeték a az oszloptól a mérőig új. Új a mérő is.
De valahogy nála csak 3 kábel /vezeték jön be. A 36 -ról 60 ra kapott bővítést.
Ahogy mondta 86 eft kapacitás bővítés + 100 eft a szerelés
Azért mielőtt belevágsz a dologba járj utána mert több szolgálató nem ad 40A-nél többet egy fázison. Nem hazudik, beleírta az üzletszabályzatába és te okoskodhatsz, leszarja.
Ha ez nem osztatlan közös tulajdon, hanem 4 db önálló ingatlan, akkor valószanűleg egyszerű villanyóra áthelyezésről van szó. Egszerűen hívj oda fél órára egy regisztrált villanyszerelőt és vezesd körbe.
Trükk: három lakáshoz igényelsz 3 db 3x 16 amperes villanyórát és amikor a kezedben van a szolgáltató beleegyezése, hogy az igényelt 3x48 A össz-kapacitás a rendelkezésre áll akkor módosítod a kérést 3 db 1 x 50 amperes villanyórára.
Mert ugye
- egyszer sok ampert igényelni SOKKAL okosabb dolog, mint háromszor kevés ampert
- de az áramszolgáltatók inkább lehazudják a csillagokat az égről, csak ne kelljen egyszer sok ampert adni valakinek.
"Van egy "haszálati megosztási vázrajz" nevezetű dokumentumom minden tulajdonos aláírásával. Ez elég lehet?"
Amikor én intéztem hasonlót, akkor a tulajdonosok által aláírt sajtpapír nem volt elegendő a szolgáltatónak, ügyvédi megfogalmazás és ellenjegyzés kellett. Utána mehetett osztatlan közös tulajdonba több villanyóra is.
Köszönöm a válaszod! Egy HRSz van, xxxx/1, xxxx/2 formában felosztva. Van egy "haszálati megosztási vázrajz" nevezetű dokumentumom minden tulajdonos aláírásával. Ez elég lehet?
Az önálló ingatlanra/ingatlanrészre lehet külön egyéni csatalakozást+mérőt intézni.
1. HA külön-önálló helyrajzi számon vagy akkor mindent lehet. Mivel önálló ingatlanod van.
2. HA OSZTATLAN KÖZÖS-ben vagy a többivel (azonos a helyrajz száma mindenkinek) akkor is mindent lehet. MIUTÁN !!! születik egy "Használati megosztási szerződés" a tulajdonosok között (ha még nincs) vagy módosul szükség szerint (ha már van). Amivel gyakorlatilag sok szempontból önállóvá válnak az ingatlanRÉSZEK, de főként a használat- és rendelkezés szempontjából önálló leszel.
----
Nem lesz olcsó sport. 350-500 eFt saccra... hacsak nincs szerencsés körülmény.
1x32+16+16 Amper tűnik jónak-jövőállónak az eddigek alapján
4572 Ft/Amper a hálózat fejlesztés díja Továbbá csatlakozó+mérőhely építés Házon belüli átápítés
4lakásos sorház (nem társasház), mi az egyik szélén vagyunk, a villanyórák a túlsó szélén, légkábeles bekötés az oszloptól. Lakásonként 1x32A bejövő áram, nekünk ez kezd kevés lenni.
Lehet-e azt, hogy hozzánk húzzanak egy második légkábelt (villanyoszlop kb 10m), és a mi villanyóránk átkerül hozzánk?
Ha ez megoldható, akkor mit érdemes kérni? 1fázist vagy 3fázist? Vannak klímák, és nem lehetetlen, hogy lesz elektromos autó is.
az előző tulajtól kapott tervet és nincs doboz. Érdekes az, hogy a kapunyitóhoz szükséges csőbe is elég keservesen de sikerült behúzni. 2 vége van a behúzónak és 2 irányba is lehet. Persze, hogy az utolsó jött be.
Az elakadásnál vagy van egy doboz, vagy sérült a cső. Ha doboz van azt óvatosan, kopogtatással meg lehet találni és ki kell bontani. Ha sérült, akkor véső kalapács és azon a darabon csőcsere.
van egy munkatársam aki vett egy házat. Eredeti építtető lehúzatott egy gégecsövet a tetőről az emeletre ahol egy nagy dobozban 4 fele osztották. 3 fali aljzat fent, 1 lent a nappaliban. A cső 2x akkora átmérővel rendelkezik mint a koax, mégsem lehet kihúzni az emelet meg földszint között. A befűző drót ha fentről lefele küldöm kb. 3/4 megakadt, ha lentről akkor 1/4 megakad. Fogóval próbáltuk kihúzni de a koax szakad fent is meg lent is kegyetlen. Mi lehet a megoldás?
Én meg most írom másodszor neked, hogy ez nem így van.
Többet nem szórakozok kép bemásolásával, de a szabvány mellé (azt, bocs, már ebben az életben sosem fogom megérteni, az miért nem volt elég neked)i tt van az a 69-es kiadású könyv táblázatrészlete, amelyiket először forgattam a témában, bár csak ugyanazt mondja, mint a szabvány:
De egyébként meg lehet nézni a pontos képletet, hogy abban két szorzótényező van, az első, amiben csak a hossz szerepel, az gyakorlatilag ugyanaz, mint a közelítő képlet, a logaritmusos meg, amiben a keresztirányú méret benne van, az nem sokat változik, például egy 3 méteres rúdföldelőnél 10 mm átmérővel a szorzótényező 7,09
kétszer akkora felületű földelőnél 6,39, azaz a földelő ellenállása ettől a változástól 10 %-ot esett
háromszor akkora felületű földelőnél 5,99 azaz a földelő ellenállása ettől a változástól 15 %-ot esett
Leírva még egyszer tehát, 200 % felületnövekedés az 15 % ellenállálláscsökkenést eredményezne.
" Szabvány gondolom azért számol hosszban mert ha fagy van, szárazság van akkor a mélység jobban számít. "
Nem .
Eleve mielött a szondát levered a földbe , 1méter mély gödröt kell kiásnod , majd ennek az aljába ütöd le a földelörudat . Ez a mélység a mi éghajlati pontunkon a fagyhatár alatt van . Sokkal fontosabb a lehetöleg minél elektromosan vezetöbb földréteg megválasztása .
Szóval mint laikus elvesztem a földszonda webshop kínálatban.
De ha a villanyszerelő fórumon a villanyszerelők között sem egyértelmű a dolog.... aztán még szidják azokat akik fórum alapján szerelnek. Holott a fórumon legalább hallani pro és kontrát, ha kihívok valakit akkor csak 1 álláspontot.
Egy a lényeg, egy hálózatra különböző pontokra is lehet rakni szondát... akkor veszek ilyet is meg olyat is és akkor tuti nem nyúlok mellé. :-)
Szabvány gondolom azért számol hosszban mert ha fagy van, szárazság van akkor a mélység jobban számít.
A vicc az hogyha a szolgáltató haver szerelője szereli be akkor meg se nézi a munkát. Ha én szerelem be, - ugyanazokkal - a cuccokkal és leigazoltatom valaki nyúlbélával akkor meg persze hogy elutasítsák.
" A földeléseket általában akkor tekintik hatékonynak, ha kicsi a szétterjedési ellenállásuk, illetve kicsi a földelési ellenállásuk.
Ez általában akkor teljesül, ha elegendően nagy felülettel bír a földelő és megfelelően kicsi a talaj fajlagos ellenállása. Míg a földelő méreteit - bizonyos határok között - mi magunk választhatjuk meg, a talaj fajlagos ellenállása többé-kevésbé adott, melyet több tényező is befolyásol.
A talaj fajtája elsődlegesen meghatározza a fajlagos ellenállást: humusztól a márványig sorolva a talajokat 101-től a 106 ?m-ig terjed a skála. Jelentős mértékben függ minden esetben a talaj nedvességtartalmától a fajlagos ellenállás, melynek nem elhanyagolható a hőmérséklettől való függése sem.
Ezt mutatja a 2. ábra, melyen jól megfigyelhető, hogy a fagypont alatt jelentősen megnő a fajlagos ellenállás, rontva ezzel a földelés minőségét.
Rúdföldelők A talajba függőlegesen elhelyezkedő, vezető anyagú, különböző alakú, illetve keresztmetszetű és felületű rudak, amelyeknek elsődlegesen a felülete és telepítési mélysége határozza meg hatékonyságát. "
Ne higgy a tudatlanoknak, a felülete szinte alig számít. A hossza az, ami elsősorban befolyásolja. Ennek legegyszerűbb bizonyítéka a pontos képlet elemzésén kívül a szabvány melléklete, melyben a közelítő képletben (más nem nagyon kell) nincs is benne a felületre utaló átmérő, keresztmetszet, satöbbi:
Az alsó képen látszik a gyári két megoldás , mivel ez orosz gyártmány .:-)
Így vagy felszögeled , vagy vékony facsavarral felfogatod a 4 darab durván 3mm-es lyukon keresztül , ha fa a szerkezet amire felakarod fogatni , vagy amennyiben a másik mód tetszik jobban , akkor a két U rés segítségével a matricánál ráülteted a csavarokra és utánna a másik végén lévö hosszabb nyílásban rögzíted , ami a vízszintbe , vagy függöleges irányba való beállításra szolgál .
csavarral, kétoldalú ragasztóval, mi a kérdés pontosan? hová fúrnád?
ahová tetszik, így ránézésre a két végén van neki kialakítva hely.
Ha jól látom, akkor a matrica felőli oldalon kisebb a furat (?), oda megy a "fix" csavar, míg a másik oldalt tudsz egy kicsit játszani, mielőtt meghúzod és esetleg elcsúszott egy kicsit a kívánt síktól a két furat.
Gyakorlatilag a fekete testet meg bárhol átfúrhatod, értelemszerűen a két csavar ne egymás mellett legyen 2cm-re, hanem a fekete idom vége felé helyezkedjenek el.
Az a hét db preparált, zárt lyuk meg elvileg azért van, hogy ott is be tudj menni a fali kábellel ha valami miatt az mégsem jó, amit ők vettek ki "gyárilag" hátulról nézve a jobb felső sarokban.
A talajjal érinkező FELÜLETE számít! Azonos méret (átmérő) esetén a felület nem sokkal tér el. De a kereszt alakúé egy kicsit nagyobb (+15-20% körül) a kör alakúénál.
ÉLETTARTAM szempontjából pedig a minél nagyobb anyag VASTAGSÁG számít. A vastagabb hosszabb idő alatt rohad szét.
Azonos méret (átmérő) esetén tehát a sorrend, szerintem - köracél (azaz tömör anyag) - jó vastag falú kereszt alakú - jó vastag falú cső
----
A másik szempont, hogy - a JÓL vezető talajt >> állandóan nedves - érje el minél nagyobb felülettel a földelő/szonda a minél kisebb földelési ellenállás érdekében.
A "földelés" célja ÉLET- és VAGYON védelmi illetve zavar védelmi szempontból,
hogy
- az anyaFöld helyi potenciálját (adott helyen lévő feszültség szintjét) - vegye át a földelő eszköz/szonda az anyaFöldbe helyezésével
és az átvett helyi potenciált
- a fémes vezetékezés/eszközök útján (zöldsárga>>EPH hálózat) - közvetítse-átvigye minden olyan helyre az ingatlanon belül azaz - EGYSÉGESSÉ tegye mindenhol (azonos/egyen potenciára hozás>>EPH-zás)
- ahol előfodulhat, hogy az anyaFöld két ponja között kialakuló - ELTÉRŐ feszültségek miatt a valamilyen módon azok közé kerülő - élő szervezetben áramütést illetve az eszközökben tüzet vagy zavart okozó áram folyhatna
Vagyis, két dolog a lényeges
- a földelőeszköz/szonda MINÉL JOBB (=minél kisebb ellenállással) kapcsolódjon az anyaFöldhöz - a fémesen jól vezető zöldsárga hálózat FEDJE le hiánytalanul a védeni kívánt területet
Ezzel az élet és vagyon védelmi illetve zavar védelmi cél a NORMÁL üzem esetén teljesen jól fog működni. A helyesen kiépített földfelőeszköz/szonda és zöldsárga EPH hálózat esetén...
---
Megj: nagy kiterjedésű védett terület esetén célszerű az anyaFöld potenciálját ismét- és ismét átvenni egy-egy újabb földelőeszközzel/szondával (úgy 20-30 méter fölötti távolságú hálózat részek esetén szokás mondogatni... hogy kéne egy megerősítő földelés oda is)
Így a megerősítő földelés az anyaFöld két pontja közötti - valami okból esetlegesen jelentősen eltérő potenciált - fémesen áthidalja >> közel NULLA-ra csökkenti a különbséget (pl. idegen/távoli területről fémesen érkező potenciál (vízcső/kábeltévé/akármi) és/vagy a villámcsapás, hibás nagyfeszültség miatti lépés feszültség is adott esetben)
A földelés és az EPH hálózat célja tehát az, hogy - az általa védett területen belül - MINDENHOL UGYANAZ az egységes potenciál LEGYEN!!!! - ezzel kizárva, hogy élet- és vagyon veszély jöjjön létre amiatt, hogy az anyaFöld különböző helyein eltérő feszültség van éppen jelen
Az általad rettegett "leszakad a nagyfeszültség és pont a földelő eszközre/szondára esik" esemény esetén mi történhet?
Alapvetően semmi komoly....
HA a földelő+zöldsárga cucc épségben marad AKKOR ugye a zöldsárga hálózat által a teljes védett terület TOVÁBBRA is mindenhol AZONOS!!!! potenciálon lesz-marad >> nem fog rázni a kádban a nagyfesz :-)
HA a földelő+zöldsárga tönkremegy AKKOR ugye MEGSZŰNIK a nagyfesz kapcsolata a zöldsárgával. Azaz a zöldsárga (többé már) nem vezeti a kádhoz a nagyfeszt és a kád továbbra sem fog rázni a nagyfesz miatt.
----
Az előfordulhat azonban, hogy a valamilyen HIBA (szakadás) okán kieső földelőeszköz/szonda és/vagy zöldsárga hálózat miatt mégis-mégis veszélyes mértékben eltérő potenciálok kerülnek/alakulnak ki egymáshoz közel.
Ekkor a HIBÁS (megszakadt) földelés+EPH miatt lehet bajság, akkor HA sikerül éppen ezek közé keveredni.
Ezért kell a földelés+zöldsárga hálózatt HIBÁTLANSÁGÁRA odafigyelni az üzemeltetőnek!!! Illetve az úgynevezett "lépésfeszültség" jelenséget MINDENKINEK ismerni.... és elkerülni.
Ezért írja elő törvény
- a létesítéskori átvizsgálást, mérést és az írásba adását, hogy: "az átadáskor jó volt" (ÉV irat)
- a karbantartás, javítás során is a kellő ellenőrzést és/vagy az írásba adását, hogy: "amikor elmentem jó volt" (ÉV irat)
- az üzemeltetés során az időnként átnézést, mérést és az írásba adását, hogy: "az átvizsgáláskor jó volt" (ÉV irat) Megj: magán lakás/ház esetén ez nem kötelező bizonyos esetekben (fázisonként 32 Amperig és FI relé esetén asszem)
Röviden, - helyesen kiépített és karbantartott-ellenőrzött és ezért - hibátlanul müködő földelés+zöldsárga rendszer esetén nincs ok aggodalomra.
HA mégis aggódsz, akkor a további földelőeszkoz/szonda telepítése egy távolabbi helyre is növeli a biztonságot.
Megj: az EPH-ba kötés miatt az anyaFölddel érintkező (elásott) fémes/vezetőképes csövek-vezetékek-tartalmuk is földelés+ephvezeték gyanánt viselkednek a gyakorlatban.
----
Nagy kiterjedésű saját hálózat esetén már célszerű is lehet a további földelő/szonda telepítése... (ártani biztosan nem árt)
Avagy alapestben kell a saját hálózatba,
- egy földelés oda ahol az utcáról/szolgáltatótól beérkezik a csatlakozó vezeték PEN vezetője
továbbá
- ha az érkezés helyétől távol van a fogyasztás/épület helye - akkor a fogyasztás/épület helyénél is kell egy újabb földelés
továbbá
- ha egymástól távol van több fogyasztás/épület hely is - akkor ezeknél a távoli fogyasztás/épület helyszíneknél is célszerű/kellhet egy-egy újabb földelés
Szerinted mi a különbség az FE-Zn és a horganyozott között ? A horgany is Zn - cink , csak népiesen ismert nevén . A szondánál meg a minél nagyobb érintkezési felület a fontos . Viszont ami a legfontosabb , az a talaj elektromos vezetöképessége . Homokos száraz talajba Te üthetsz le jó pár darabot , hogy elérd azt az eredményt , amit egy nedves agyagos föld esetében .
Zn-Fe vagy a horganyzott a jobb? 22 kV szakadós esetben laikusként azt gondolom hogy jobb két legolcsóbb különböző helyen mint egy darab nagyon drága..
Valóban benéztem, még a fáradtságot is vettem, hogy lecseréltem diódára a poisi-t, ami azután diódaként működött. Ezért írtam azt, hogy a "Szerencsétlenségedre az összetákolt bemutatód is megszívatott".
Hát engem szívatott meg a poisi.
Az eredeti kérdés viszont nem az volt, hogy mikor nem folyik áram a nulla vezetőn.
A másik kérdés az volt, hogy lehet ezt elmagyarázni függvények, vektorok, képletek nélkül.
"Van valami halvány fogalmad arról, hogy dióda után milyen lesz a feszültség függvénye?"
Amit te diódának néztél, az a poici háromszög az áramfigyelő pont jelölése az áramkörben (valóban jelölhették volna másképpen is, egy laikus könnyen nézheti akár diódának is).
A dióda rajzjele így néz ki:
Egyébként az animáción jól látható, hogy az áramot jelző mozgó sárga pöttyök oda-vissza mozognak, már csak ebből is gondolhattad volna, hogy az ott nem egy dióda :)
"Kár volt erre két hetet feccölnöd."
Nem ezen dolgozom két hete. Ezen szimuláció elkészítése csak egy hétig tartott :)
Amióta ide írogatsz, most "szakadt" rád először munka.
Nagy munka lehetett ezt a rajzot ideeszkábálnod.
Ez az "egyszerű" magyarázatod amit mindenki megért?
Lenne egy egyszerű kérdésem. Van valami halvány fogalmad arról, hogy dióda után milyen lesz a feszültség függvénye?
Hát arról van-e elképzelésed, hogy ilyen feszültségalak után milyen áramok fognak folyni?
Kár volt erre két hetet feccölnöd. Elképesztő, mennyire tudatlan egy figura vagy, a gátlástalanságod meg még elképesztőbb. Szerencsétlenségedre az összetákolt bemutatód is megszívatott.
kaptam egy szolgáltatói vill szerelőtől egy horror árajánlatot, meg egy kis fenyegetést, hogy csak ő nyúlhat hozzá. A nem túl szakszerűen leírt kérdésemért kérlek ne kövezzetek meg.
Van a fa villanyszekrényem, benne egy barnás fekete színű lapon a villanyóra és a hozzá tartozó egyetlen kismegszakító. Ezeket plomba védi természetesen. Eddig érthető, ezt csak a szolgáltató szerelője piszkálhatja.
Ugyanígy a fa villanyszekrényben, de plombával nem védve egy ugyanilyen külön lapon 3 ősöreg kismegszakító, ezek biztosítják a ház 3 körét.
Igaz, hogy a plombával nem védett kismegszakítókat is csak a szolgáltató szerelője bonthatja meg és cserélheti újakra?
Elég lehet oda sokkal kevesebb áram is. Egyszerre csak 1db fűtőszála kell fűteni, vetésforgóban. Megy egy kicsit, átkapcsol, megy a másik, átkapcsol stb. Nam hűl ki, viszont leolvaszt. Ha meg annyi van, akkor hólapát és disznóperzselő...
"4 rámpát nem csak 4 db fűtéssel lehet fűteni, pl ha minden rámpát 3 db 700 wattos kábel fűt, akkor a 12 x 700 wattot szép egyenlően el tudod osztani a három fázison 3 x 2800 wattként."
Ezzel csak az a gond, hogy több földmunkával jár. Tényleg milyen mélyre kell előírás szerint fektetni a hidegvezetéket? Milyen védőcsőbe?
Amikor rám szakadt ez a mostani munka, arról volt itt szó, hogy amikor a három fázison egyenlő áramok folynak, akkor a nullvezetőn nem MINDIG nulla áram folyik, folyhat ott akár több is, még a fázisokon folyó áramnál is, mert az egyes fázisokon folyó áramok fázis-eltolódásai csökkentik a nullvezetőn az "áram kioltó" hatást.
Az érdekesség kedvéért összeütöttem egy olyan szimunlációt, amikor
- ha a kék vezetőt is befeketíted (fázisvezető nem szabad, hogy kék színű legyen)
- és mind a négy vezetőre fázisokat teszel (tehát 2x 400 voltot viszel a kábeleden)
akkor az 5x 2.5-es kábeleden összesen 16.800 watt energiát tudsz átvinni.
"A 4 fűtőkábel így kötném be:"
4 rámpát nem csak 4 db fűtéssel lehet fűteni, pl ha minden rámpát 3 db 700 wattos kábel fűt, akkor a 12 x 700 wattot szép egyenlően el tudod osztani a három fázison 3 x 2800 wattként.
Kattints ide és játssz az ellenállás-értékekkel (egér jobb klikk -> edit).
"Feszültségesést kell számolni? Ha igen mekkora a megengedett?"
A feszültségesés számolásnak kétféle oka lehet:
1: A hosszú vezeték végin lévő készülék bizonyos feszültségszint alatt meghibásodjat, vagy hibásan működhet. Egyszerű fűtőszál esetén meghibásodástól nem kell tartani, maximum a leadott hő (wattok száma) lesz egy picivel kevesebb.
2: A hosszú vezetéken esetleg annyi energia (forint) vész kárba, ami hosszú távon indokolhatja a vastagabb (drágább) vezeték alkalmazását. Mivel a te esetedben a vezeték már be van építve, ezért maximum kíváncsiságból kiszámolhatod, hogy mennyivel lenne kisebb a villanyszámla mondjuk 20 év alatt, ha 2,5-es helyett vastagabb vezetéket alkalmaztál volna :)
Elhangzott már 13A, 16A, 20A is. Akkor konkréten a számok: rámpafűtésnek adott egy odavezetett 30-35m-es 5x2.5 MT H05VV-F 5G2.5 vezeték (4db rámpa van). Mekkora áramot lehet erre a vezetékre ráereszteni max?
Kb. 2000 W-os fűtőkábel kell a felfűtéshez nekem. Tehát a fűtőkábelenként átfolyó áram: - 230V-os fűtőkábel esetén: 9A - 400V-os fűtőkábel esetén: 5,2A
Tehát a fázisonként átfolyó áramok: - 230V-os fűtőkábel esetén: L1:18A, L2:9A, L3:9A - 400V-os fűtőkábel esetén: L1:15,6A, L2:15,6A, L3:10,4A
Melyik fűtőkábelt köthetem rá, a 230V-osat vagy a 400V-osat a 35m-es 5x2.5 MT H05VV-F 5G2.5 vezetékre?
Feszültségesést kell számolni? Ha igen mekkora a megengedett?
Egy 5eres háromfázisú műhely lekapcsolásához milyen kismegszakítót ajánlanátok? A nullát is le kell kapcsolni külön vagy csak elég a 3 fázist? Beltérben a műhely és a kismegszakítókat is oda tenném.
Ha elég csak a 3 fázis lekapcsolni akkor ez a fajta kismegszakító jó?
De hát ez egy egyszerű feszültségjelző... MT kábelen végighúzva szépen jelzi (kapcsoló L állásban, a tapit meg tapizni). Másra meg a készítője sem szánta. persze tud még vezetést/szakadást ellenőrizni, meg még pár izét.
A neten MS-48, EMOS 48, meg hasonlókra keresve olvasható a használati utasítás.
Biztos képzelegnek, akik itt a belvárosban kijönnek és szoktam velük beszélgetni. Szóra sem érdemes, az országos átlag bizonyára rendben van. Budapest és az agglomerációs horror meg nincs, csak a szakik terjesztik ,hogy rémisztgessék a népet.
A többivel igazából megerősítetted amit írtam, ha nincs hely, ha blablabla, megvannak a kiskapuk, és ez nagyon szomorú.
Rosszul működő dolog mindig lehet. A védelmek egy kompromisszum az elviselhető költség és az elviselhető rizikó irányába. Mint említettem, 25 éve valóban meghalt egy néne, mert a kerítésére esett a 22 kV. De azóta már ezen okból (annak a szolgáltatónak a területén) nem tud meghalni senki. Tehát ez nagyjából a végeredmény.
Akkor mi a vége végül, meghalhatok ( épületben belül), ha közvetlen a ház elé, a kerticsapra, földszondára stb esik a 22 ezer voltos vezeték? :-)
Mert egy tűzhöz viszont bőven elég az biztos, ilyen esetekben lehet perelni a szolgáltatót, vagy kellett nekem alá benzineskannákat tenni? :-)
Kijön egy valós villanyszerelő, akkor Ő is vakarni fogja a fejét hogy na hova is kellene rakni a földszondát..
Mert a videó szerint az aszfalt is kigyulladt annyira nem akart az lekapcsolni.. igaz nincs sok ilyen videó itthonról, nade ha csattog a magasfesz keveseknek jut eszébe videózni.
Meg optimális esetben lekapcsol.... DE !! Automatikusan visszakapcsolgat kitudja meddig, sőt utánna sztem a kezelő is rányom a restart gombra jópárszor mire kikapcsolva hagyják.
Addig meg a gázcsonkot is átégetheti, mert még az is van alatta.
Régebben mikor itt kérdeztem ilyen 20 méteres távot mondtatok hogy gyalog ne közelítsem meg.
Akkor ha pár méterre csattog a ház előtt kimerjek-e lépni a kádból? :-)
Azt veszem ki szavaitokból hogy elméletben van védelem, gyakorlatban meg kő kövön nem marad.
Más: villámcsapástól megvéd a vezeték ha magasabb mint a ház és 1 méterre van a tetőtől?
Ha már a tűz és rázások, rákkeltés stb mellett legyen valami jó hír is. .-)
Tudtok valami falbani kábelkeresőt? Tudom, hogy a kapcsolók, konnektorok, kötő és elosztó dobozok elhelyezkedéséből ki lehet következtetni, hogy hol megy a vezeték. De nincs erre egyszerű műszer? Mint a nemrég bemutatott, csak megbízhatóan működő?
Miről beszéltek? A középfeszültség ívoltó tekercsen át van földelve. Amikor a vezeték leesik, akkor max 13 A folyhat áram gyanánt. Tehát egy 10 ohmos földelésnél az 130 V feszültségemelkedés. A szabvány úgy gondolkodik, és elég jól, hogy ennek a fele fogható meg a környezetben (a potenciáltölcsér egy része). Az meg átlagembernél átlag körülmények között az életbenmaradáshoz elég, 65 V volt sokáig az érintésvédelmi határ.
Nem elfogadott, csak okosba-majdmi-országban senki nem tart be semmit
Ááááá... Honnan veszed, hogy nem elfogadott? Mert én a fél életemet ebben töltöttem, láttam a dolgok fejlődését, alkalmaztam az előírásokat. Például:
Normálisan ezek alatt nem lehetne épület, amiben laknak
Ááááá.... Mindig is lehetett. Az egy dolog, hogy nem vezetik szándékosan keresztül a Népstadionon a 400 kV-os szabadvezetéket, de ha nincs hely, akkor az előírások megengedik és mindig is megengedték. Ez a normális, hogy ha van hely, akkor máshol vezetik. És az a normális, hogy a szabvány meg lehetőséget biztosít másra. Jól van ez így, már vagy 70 éve.
én gyanítom kettős hiba, pont mert nincs sok belőle, ép ésszel és szabályosan úgy kellene méretezni, hogy ekkora földzárlatra mér leoldjon
Az úgy is van méretezve.
Csak épp ha van egy tyúkbelem, és az X évente megsokszorozodó fogyasztást el kell lássam, új tyúkbélre meg nincs pénz, akkor kicsit több delejt nyomok be, eztán majd lesz valami. Több lesz a veszteségem, de a bevételem kárpótol, a kanóc meg csak kibírja...valahogy.
Jaj. :D A vakbelembe nyilallt. Ilyen nincs. Igaz, hogy a szocializmus öröksége a mindent elbíró tyúkbél, de azt a pár rövid bővítést csak ki tudta gazdálkodni mindenki. Néhány lakópark, satöbbi kivételével a 80-as évek végi terhelést még mindig nem haladtuk meg lényegesen. Ez teljesen alaptalan, sőt értelmetlen.
Van itt egy szaki aki tisztába tudná ezt tenni? Elhangzott már 13A, 16A, 20A. Rámpafűtésnek adott egy odavezetett 30-35m-es 5x2.5 MT H05VV-F 5G2.5 vezeték (4db rámpa van). Mekkora áramot lehet erre a vezetékre ráereszteni max? A 4 fűtőkábel egyik végét a 0-ra kötném, a másikat pedig a fázisokra elosztva (az egyik 0-fázisra 2 db fűtővezeték menne, a többire csak 1 db).
Próbáltam kiszámolni az alábbi kalkulátorral. Jól adtam meg a bemenő adatokat? Az 1. esetben 21A-t is ráköthetek, a 2.-ban 16A-t. Melyik a jó? Az 1. számításnál az 5000 W mind a 3 fázisra együtt értendő vagy fázisonként 5000 W?
KÁBEL MÉRETEZÉS EREDMÉNYE 1.
Megadott adatok a számításhoz: Megengedett %-os feszültségesés: 3% Hálózat típusa: 3x400/230V - (5 vezetős (3P+N+PE) asszimetrikusan terhelt 3 fázisú)
Jellemző teljesítmény tényező [cosj]: 1 Kábel anyaga: Réz Kábel hossza: 30 méter
Számított értékek: Mértékadó feszültségesés értéke: 5.2 V Berendezés villamos teljesítménye: 5000 Watt (5kW) Berendezés által felvett áram: 21.74 Amper
Számított kábel keresztmetszet: 2.24 mm2 Választott kábel keresztmetszet: 2.5 mm2 Réz kábel
KÁBEL MÉRETEZÉS EREDMÉNYE 2.
Megadott adatok a számításhoz: Megengedett %-os feszültségesés:3% Hálózat típusa:1x230V - (3 vezetős (L+N+PE) 1 fázisú)
Jellemző teljesítmény tényező [cosj]:1 Kábel anyaga:Réz
Kábel hossza:30 méter
Számított értékek:
Mértékadó feszültségesés értéke:3.45 V Berendezés villamos teljesítménye:3700 Watt (3.7kW) Berendezés által felvett áram:16.09 Amper Számított kábel keresztmetszet:2.5 mm2 Választott kábel keresztmetszet:2.5 mm2 Réz kábel
Rámpafűtésnek adott egy 30-35m-es 5x2.5 MT H05VV-F 5G2.5 vezeték. Mekkora áramot lehet erre a vezetékre ráereszteni max? Ha 4db 230V-os fűtőkábelt kötök rá, akkor az egyik fázison 2x-es áram folyik (mivel 4-et úgy tudok elosztani 3 felé, hogy az egyik fázisra 2 jut). Az 1db nulla vezetéken pedig 4x-es?
Semmi nem fogja kibírni a középfeszültség zárlati áramát, ha a középfesz rátestel valahol az EPH-ra több helyen is pillanatokon belül elgőzölög a drót.
A leesés és a szakadás közti rész bizony középfeszültségen lesz a környezethez képest, aki nem azt a tárgyat amire a középfesz esett, hanem egy másikat, amihez az EPH szakadás előtti "maradéka" viszi a delejt megfog, az meg fog sülni, elevenen.
Szép teória, hogy majd a kis pilincka földelőn, meg a tyúkbél EPH-n át megemeli a teljes talaj pontenciált, miközben kiloamperek folynak lefelé, de a valóságban ez nem így történik.
Nem elfogadott, csak okosba-majdmi-országban senki nem tart be semmit. És semminek nincs következménye.
Normálisan ezek alatt nem lehetne épület, amiben laknak, pláne játszó gyerekek meg kerticsapok. És a legtöbb ilyen video, én gyanítom kettős hiba, pont mert nincs sok belőle, ép ésszel és szabályosan úgy kellene méretezni, hogy ekkora földzárlatra mér leoldjon.
Csak épp ha van egy tyúkbelem, és az X évente megsokszorozodó fogyasztást el kell lássam, új tyúkbélre meg nincs pénz, akkor kicsit több delejt nyomok be, eztán majd lesz valami. Több lesz a veszteségem, de a bevételem kárpótol, a kanóc meg csak kibírja...valahogy.
Pont mint az utak, meg minden infrastruktúra, mindenkinek egyre több és több kell, több kütyü, több fény, több klíma, több minden, alap infrastruktúrálat bővíteni meg nincs lé (az kell másra), vagyis csak nagyon módjával, néha felújítanak meg cserélnek valamit, de az csepp a trágyatengerben.
Az a baj hogy mindenki okos . Gázbiztonságtecnikai felülvizsgálat ami egyébként háztartásokban
kötelező a gázos kérésére a 2+f dugaszoló aljzatról kéri a gázvezeték bekötését egy Hilti bilincsel a felhasználó. Itt a villanyszerelő lehet lehet szép, de a gázosnál a bélyegző.
A fém kerítés össze van kötve az anyaFölddel... és más egyéb is, ha szükséges.
A nagyfeszültség alatti veszélyeztetett szakaszon, helyes telepítés esetén. (azaz föld potenciálon van)
Vagyis nem azonos eset a villanypásztorral ami meg pont nincs. Mert, ha leföldeled akkor nem működik :-(
----
HA az okatáson hallottak okát-értelmét is megérted-kikutatad-átlátod az a valódi biztos tudás. Amit minden helyzetre tudsz megfelelően alkalmazni... (ha nem nézel be valamit éppen).
Csak a szabályok bemagolása és az "ígymondták/ígytanították/ígyszoktuk" alapon való munkálkodás. Az nem tudás alapú, hanem csak pavlovi reflex szintű eljárás. Ami könnyen vezethet hibás-veszélyes megoldáshoz adott esetben.