Keresés

Részletes keresés

Catella Creative Commons License 2012.02.13 0 0 19362

Babi hívta fol a figyelmem egy mai Spektrum filmre: sotterraneáról volt egy újabb rész.

Benne egy Augustus császár által alapított tűzoltó laktanya volt a legérdekesebb, még nem is hallottam róla. Ez volt az első a városban, 1860-ban találtak rá. A Trasteverén a Via della Settima Corte 9 alatt van.

Aq.Clanga Creative Commons License 2012.02.11 0 0 19361

üdv

tud valaki épitészet topikot?

Catella Creative Commons License 2012.02.09 0 0 19360

Jóvátétel megadva:)

Előzmény: aldilá (19359)
aldilá Creative Commons License 2012.02.09 0 0 19359

De hisz màr feltette a kèrdèst ott tegnap, csak senkinek nem akaròdzott eddig vàlaszolni rà... :) Na, szàllàs-tapasztaltak, biztassatok màn egy leendo szenvedèlyest, lècci! :)

Előzmény: Catella (19358)
Catella Creative Commons License 2012.02.09 0 0 19358

Topic leírás (fent):

Szeretnék ennek szellemében itt csak történelemről, épületekről és szobrokról, kertekről és szökőkutakról mesélni, és hallgatni mások élményeit.

Természetesen egy utazásnál fontosak a gyakorlati tanácsok is, ezért indítottunk egy másik fórumot Utazási tanácsok Rómába utazóknak címmel, ahol felteheted kérdéseidet közlekedéssel, szállással, belépőjegyekkel és hasonlókkal kapcsolatban.

Előzmény: koboldmaki23 (19357)
koboldmaki23 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 19357

Sziasztok!

Márciusi hosszú hétvégén utazunk párommal Rómába. Tanácsot szeretnék kérni szállás ügyben. Illetve inkább arról, hogy melyik környéken érdemes megszállni, hogy szép is legyen, biztonságos is, és lehetőleg sétákkal a legtöbb minden megközelíthető legyen.

Bár ha veszünk Roma pass-t, akkor végülis az is jó, ha kényelmes metró távolságban vannak a nevezetességek.

Néztem több hotelt is: Cardinal St Peter hotel (Via Dehon 71, Aurelio). Ez a folyó baloldalán van. Ahogy néztem a  térképeket, a legtöbb látványosság pont a másik oldalon van. Ez a környék milyen?

A másik a Milo hotel(Via Principe Amedeo N.76, Stazione Termini). Több helyen olvastam, hogy a Termini környéke már nem annyira biztonságos.

Köszönöm előre is a segítségeteket: Gabi

bonnita Creative Commons License 2012.02.07 0 0 19356

Mi még láttuk ugye a karácsonyi dekorációt, karácsonyfa, Betlehem, bár halkan megjegyzem, hogy ritka ronda volt a fenyőfa

díszitése...:)

Előzmény: Manipura (19355)
Manipura Creative Commons License 2012.02.07 0 0 19355

Neve a Roma... még mindig. Talán ott is megmarad a hétvégéig. Ha jól látom, a Szt Pietron éppen bontják a díszletet, így az már nem lesz ott sajnos. Úgy tűnik, a kedd alkalmas az átalakításra, novemberben is kedden dolgoztak a Vatican területén az erőgépek.

a webcam:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=114891043&t=9056467

Catella Creative Commons License 2012.02.04 0 0 19354

stevebi Creative Commons License 2012.02.02 0 0 19353
caesarina Creative Commons License 2012.02.02 0 0 19352

Próbálkozz Palazzo Falconieri címmel, pl itt: Panoramio, vagy itt.

Előzmény: Törölt nick (19348)
Catella Creative Commons License 2012.02.01 0 0 19351

3. (utolsó) rész

Előzmény: Catella (19350)
Catella Creative Commons License 2012.02.01 0 0 19350

2. rész

Előzmény: Catella (19349)
Catella Creative Commons License 2012.02.01 0 0 19349

caesarina Creative Commons License 2012.01.29 0 0 19347

Bocs: küldj, kérlek

Előzmény: caesarina (19346)
caesarina Creative Commons License 2012.01.29 0 0 19346

:) off: Küld egy emailt...

Előzmény: auray1 (19344)
caesarina Creative Commons License 2012.01.29 0 0 19345

:) Ez nekem nincs egészen képben, csak annyit tudok, hogy Leo utána építteti a tűzvédő falakat. IX. sz. közepe. A legenda: a kereszt felmutatásával fékezte meg a tüzet. Ennyi. A nagysága és pusztítása ismeretlen. Ami Raffaellót illeti: a stanzát most megnéztem újra, a régi Szt Péter (A Constantinus-féle) homlokzata látszik rajta, és úgy tűnik, előtte kicsi a tér. Ez a XVI. századi állapot, feltehetően a mester ezt látta. Ennek alapján a Borgo már beépült. Szép, antik oszloprendű márványépületek égnek, ezek semmi szín alatt nem lehettek meg a 840-es években. Ilyet ebben a korban nem építettek, sokkal inkább a reneszánszban. A kép jellegzetes "cappriccio", azaz kompilált látkép. Mutatós, de a valósághoz nincs sok köze.

Előzmény: bonnita (19343)
auray1 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 19344

Caesarina, nagyon tetszik a könyved. Az elején lassan haladtam, mert meg kellett küzdenem azzal a Fórum képpel, amit annyiszor látogattam már meg.. Sokszor lapoztam oda a térképekhez, sőt más olyan Róma könyveket is elővettem, amelyekben régi Fórum képek, makettek vannak. Aztán egyszer csak valahogy ráállt a "látásom", és bármit el tudok már helyezni.

Off: Már nem sok volt hátra belőle, amikor kénytelen voltam félretenni a könyvet egy másik antik városért. Hirtelen lehetőségem lett Athénba utazni egy konferenciára. Még sohasem jártam ott, ezért éjjel-nappal bújom az Athén könyvet, a netet és a térképet. Tudom, hogy Te is jártál ott. Ha van valami mondanivalód számomra, kérlek, üzenj az Athén topikban. On.

bonnita Creative Commons License 2012.01.28 0 0 19343

Köszönöm a sok magyarázatot:) én egy későbbi tűzvészre gondoltam, amit Raffaello megfestett, de közben utána

néztem, jóval korábban volt mint gondoltam. IV Leo pápa idején volt, kora középkor.

Előzmény: caesarina (19341)
tavasz21 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 19342

Nem tudom van-e, de ha nincs akkor érdemes lenne nyitni Rómában egy olyan fürdőt amibe az ókorban jártak.  Ma a Lukácsban ezen gondolkodtam. Biztos sokat kaszálnának be a turistáktól. Antalyaban egy 600 éves hamamban voltam nemrég, ott is csupa turista volt.

Persze nem azt mondom, hogy alakítság át a régi fürdőt, hanem csináljanak hasonlót újat.

caesarina Creative Commons License 2012.01.28 0 0 19341

:) Az utcai étkezés nemcsak a plebs körében volt népszerű. A tabernák nem véletlenül maradtak meg a Forum környezetében. Szenátor uraimék is bekaptak egy-egy ebédet a jobbakban. Ami szintén érdekes lehet: a gyerekek iskolába menet szintén "gyorsétkezdében" reggeliztek. Volt egy kenyérféleségük, ami a mai pizzához, vagy a szalonnás kenyérlángoshoz hasonlítható, ezt ették reggelire. Már az ókorban is a gyerek kezébe nyomták az "as"-t, hogy reggelizz meg, fiam, a büfében. A család csak később étkezett, a gazda nem kelt iskolakezdésre, munkába se igen mentek nyolcra.

A Borgo arculata. Nero idejének tűzvészére (Kr. u. 64) gondolsz? Fogalmam sincs, mekkora lehetett százalékosan a pusztítás, de általában a tűz alapos munkát végzett. Nero alatt a város nagyjából 70% felett égett le. Róma nagyon sokáig vályogból és fából épült. A nagyobb kőépítkezés a római korban Augustus után terjed, és főként a középületeknél. Még Cicero is azért szidja Varrót, hogy a Castor és Pollux templom oszlopait nem kicserélteti, hanem a fa-vályog oszlopok repedéseit stukkóval takarja, és olyanra festeti, ami márványt mintáz. Elképzelhető, hogy mekkora lehetett a tűzvész, ha egy sűrűn beépített insulás területet ért. Általában a szomszédos épületeket azonnal lebontják, hogy megállítsák az egész negyed leégését. A spekulánsok aranykora, ezek felvásárolták a bontandó házakat. A Borgo beépítéséról kevet tudok. Nero cirkusza itt van, ezt még Caligula kezdte építeni, erre építik rá később az első Szt. Péter bazilikát. Tudjuk, hogy szőlők is vannak erre, felteszem, villák is állnak itt, vagy a villicusok házai. Kívül esett a városhatáron, volt itt egy temető, nem valószínű, hogy 64 környékén sűrűn lakták. Egyes feltételezések szerint egy régi etruszk telep volt a helyén, de hogy az a falusias telep épp melyik részén volt, nem tudom, meg kellene nézni valami résgészeti anyagban. Maga a Borgo, amit a későbbiekben Mussolini bontat le, jóval későbbi képződmény. A környék benépesedése a középkortól datálható, az első nagyobb rendezés a reneszánsz idején volt. Az új bazilika 1626-ra lett kész, az előtte álló térről nem sokat tudok, Bernini építette a mait. Az egyiptomi obeliszk Nero circusából való, a közhiedelem szerint azon a helyen állították fel, ahol valaha Pétert keresztre feszítették. E körül volt valamilyen tér, ezt tekintette Bernini középpontnak, e köré épített. De hogy mit bontott, vagy kellett-e bontani, és hogy a Borgo mennyiben épült át... A Palazzo Torlonia a XV. század végén épült, ugyanúgy, mint a Della Rovere palota. Ebből következtetek arra, hogy az egész negyed a jobb családok palotáiból állt, az a rész is, amit elbontottak. De most ingatag talajon mozgok, ennek utána kellene nézni.

Előzmény: bonnita (19338)
Catella Creative Commons License 2012.01.26 0 0 19340

TundeNyuszi Creative Commons License 2012.01.25 0 0 19339

Ehhez A restaurátorhoz nincs valakinek angol vagy magyar felirata?

bonnita Creative Commons License 2012.01.25 0 0 19338

Olvasgatom a könyved, kijönne belőle egy-két doktori értekezés:) nagyon érdekesek a hétköznapi élettel kapcsolatos

fejezetek, meglepett, hogy az egyszerű házakban nem volt főzési lehetőség, és hogy ennyire elterjedt volt az utcai

étkezés a plebs körében.

A Borgoval kapcsolatban, vajon a nagy tűzvész mekkora pusztítást végezhetett, feltételezem addig inkább gótikus

volt az arculata.

Előzmény: caesarina (19337)
caesarina Creative Commons License 2012.01.25 0 0 19337

A Borgo épületeiről nincs sok képem, de a küldöttek alapján a "palotás" Róma. Az ókorban ócska vinkót adó szőlőskertek voltak itt, és a Nero-cirkusz, aminek romjain megépült az első Szt. Péter bazilika. Ezt a negyedet kár volt elbontani, még a mai látvány se pótolja. Lénárd Sándor valóban sokat tudott Rómáról, bár nem az itt töltött idő volt élete legszebb időszaka. Azt hiszem, joggal utálta Mussolinit. Tudtátok, hogy ő fordította le latinra a Micimackót?

Előzmény: régi vendég (19336)
régi vendég Creative Commons License 2012.01.23 0 0 19336

hát igen ezért tényleg nem akkora nagy kár. bár gondolom minden relatív, az itt élők egy részét biztos megviselte a negyed eltűnése. (nagymamám házát sajátították ki anno, szvsz soha nem heverte ki a ház és a kertje elvesztését, hiába volt minden kárpótlás stb)

a borgo viszont szerintem más lehetett. inkább hasonlíthatott a navona környéki utcákhoz.a térkép alapján valahogy "tervszerűbb" negyednek tűnik.

palazzo sauve a piazza pia-n:

borgo:

mussolini ügyben viszont lehet visszakoznom kell.

lénárd sorai:

"Mussolini így érezte, "Gyűlölöm a festői Itáliát!" - kiáltotta. (Emil Ludwig "Napóleon"-jából tanulta a lapidáris mondások stílusát), s nekieresztette a csákányosokat a régi Rómának. A rómaiak tehetetlenül, dühödten, sírva nézték, hogy tűnnek el a Colosseum körüli utcák, a Capitoliumra vezető várfalszerű házsorok, hogy lesz sivatag a Borgo évszázados-kutas, palotás, bolthajtásos házrengetegeiből, és csak akkor mertek tiltakozni, amikor a diktátor egy újabb eszelős rohamában (voglio far tabula rasa con tutto quello che si chiama civiltà umana - kiirtom mindazt, amit emberi civilizációnak hívnak) a Piazza Navonát is le akarta bontani. A diktátorok közt is vannak különbségek, s Mussolini - aki depressziós rohamaiban szívdöglesztő románcokat hegedült - néha hajlott a szóra, s a régi rajzok szerint felépítette azt, amit lerombolt. Így maradt meg a mai napig a Rózsafüzérkészitők utcája s a mellékutacskák. Így érthető, hogy azok, akik itt élnek, nem az amerikaiakat gyűlölik, akik rendezőpályaudvarokat égetnek fel, hanem azt, aki húsz évig rombolta a várost."

Előzmény: caesarina (19335)
caesarina Creative Commons License 2012.01.20 0 0 19335

Köszönöm! Valóban izgalmas, Martin G. Conde oldalait én is sűrűn nézem, de még nem vitt rá a lélek, hogy így egymás alá rakjam őket, csak a vizuális emlékezetem sugallta, hogy a régi tömbök vonalát követik a beépített telkek. Csak futtában firkáltam, nem mindenütt stimmel, nem jó a méretarány, de a főbb építészeti struktúrák megmaradtak.

Mellesleg visszavonom, amit a negyed építészeti értékeiről mondtam, Bardon Alfréd könyvében van a bontás előtti időkből a Caesar-forum területéről kép, íme:

Nos, ezért azért nem akkora a szívfájdalom. Viszont jól mutatja, amit már írtam, egy mai léptékkel mért zsebkendőnyi tabernába beköltöztek, majd ráépítettek, meg megint ráépítettek.

Előzmény: régi vendég (19332)
régi vendég Creative Commons License 2012.01.20 0 0 19334

a garbatella negyed az még nekem egy adósság (oly sok római hellyel egyetemben) nem voltam még arra soha, keveset is tudok róla. egyszerűen ha eljutok rómába (mostanába sajnos ritkábban, kicsik a gyerekek és valahogy nem osztják még a "kövek" iránti szenvedélyemet, hogy a múzeumokról már ne is beszéljek!) és ha eljutok akkor még annyi minden más van.... de egyszer biztosan oda is eljutok. :-)

Előzmény: aldilá (19330)
régi vendég Creative Commons License 2012.01.20 0 0 19333

azaz nem a földrajzi fokok alapján, csak ugye az adta az igazodást, hogy valóban a quartiere alessandrinot vizsgálja a térképeken, fotokon.

nah csak kijövök ebből a mondatból...:-)

Előzmény: régi vendég (19332)
régi vendég Creative Commons License 2012.01.20 0 0 19332

először is gratulálok a könyvhöz! másodszor nagyon örülök, hogy újra itt! :-)

harmadszor: kataster térképem nincs, csak pár netről leszedett fotóm (martin g. conde fotoi, mielőtt plágium gyanuba keverednék :-)), de szvsz érdekesek, földrajzi fokok alapján hasonlította a területet, szerintem izgis, íme:

1551:

1676/1

1676/2

1748

1819-24

1906-7

2007

Előzmény: caesarina (19329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!