A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sajnos arról a fehér originál, szintén rezes Saeco 'Aromáról' pár héttel korábban, amit egy fórumtárs hirdetett ott, lekéstem, erre viszont azonnal rábólintottam. Még nem próbáltam, majd holnap, viszont abban segíthetnél, hogy ez a régi nyomásfokozós kar hogyan is működik valójában? Mikor kell nyitnom, és mikor zárnom? Valahol van még elfekvőben egy alu automata karom is, lehet, előbb azzal próbálom majd ki. Igazából jó lenne hozzá egy rendes kar + opv. Na, majd meglátjuk...
Olvastam régebben róla valahol, de nem találom. Nekem úgy rémlik azt írták népszerű daráló, de nem fokozatmentesen állítható. Lehet rosszul emlékszem. Valaki tudna benne segíteni miért nem jó? Ez ipari már?
Likvidáltam a gépből a hatfuratos vízterítőt. Sajnos eredeti alumínium nem volt raktáron, így egy négyfuratos rezet kapott átmenetileg. Annyira nem zavar, ha esetleg megemeli a hőmérsékletet, mert amúgy is egy kicsit alacsonyabbnak éreztem a kelleténél (ennek az okát nem tudom). Nyugdíjaztam a kissé megviselt gyári felsőszűrőt, és kapott egy 13-013 cikkszámút (kösz a tippet). Ezek után ismét elázott a pogi, és megcsatornásodott, a kávé is messze volt a jótól. Gondoltam egyet, és egy régi karból építettem egy nyomásmérőt. Bejött. Majdnem körbefordult a mutató. 9 bárra visszavéve, a darálón 3 fordulatot a durvább irányba tekerve, majdnem tökéletes lett. Holnap egy fordulat a finomabb irányba a darálón, és a mennyiség is tökéletes lesz. Viszont már nem híg, ismét hatalmas és jó színű crema van, no meg a pogácsa is úgy néz ki a végén, ahogy a nagykönyvben meg van írva. :-)
Már csak az új gőzcsapot várom.
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségeket, remélem nem mentem az agyatokra az amatőrizmusommal!
Úgy néz ki, mégsem lesz színes GC, lett helyette ez. :-)
Ez viszont "rezes", a kazán is az, kar is az, igaz, nyomifokis, de ez még a régi fajta, és ha jól látom, nekem kell majd nyitni-csukni?? Még agyalok rajta, hogy megkérem Simit, találjon ki a nyomásfokozás helyett mondjuk egy OPV-t ebbe a gépbe is, de nem most.
(Nem terveztem újra ilyen gépet venni, de ez megtetszett.)
Automata: a daráló finomabbra állításával lassítod a lefolyást, testesebb, sűrűbb cremásabb kávét kapsz ideális esetben. Egész addig amíg már nem jön le semmi annyira púderszerűt őröl, de ez a veszély vsz nem fenyeget annyira finomra azautomaták többsége nem tud őrölni. Azerősség növelésével több kávéból készíti az italod. Én ezt feltolnám maximumra, és a darálót legfinomabbra. Ha a gép itt befullad akkor durvábbra állítanám a darálót. Jó kávéval sokkal jobb kell legyen a végeredmény mint a kapszulás esetében
Pár napja kértem javaslatokat, infókat, mert kinéztem a Tchibo automata gépét otthonra. Azóta volt olyan hsz, akinek az igényeit kb a sajátomnak tudhattam be.
Megértem, hogy a komoly kávézásra vannak itt többen berendezkedve, de mint egyszerű halandó, a gombnyomásra (nekem jó) kávé készítés volt az igényem.
Nos bevállaltam, megvettem, bár a forgalmazónál inkább kb 5.000 huf felárért befizettem a két hónapig visszavihetem lehetőségre. (így is olcsóbb volt, mint a Tchibo- nál eredeti áron)
ost az ajándékba kapott Tchibo Barista szemeskávéval próbáltuk ki. A készített kávé szerintem majdnem, vagy meg is üti a kapszulás szintjét. Talán, egy picit lehetne sűrűbb az rövid kávé állaga, de ha így marad az se baj.
Tapasztalatok:
- halkabb, mint a Nespresso (alap gép)... igen, nem tévedés, halkabb a daráló, mint a Nespresso szivattyúja.
- egyszerűen, gyorsan teszi a dolgát,
- egész csinos, nem nagy gép,
- eddig úgy látom megmarad.
Kérdés:
- az őrlés minőségének változtatásával milyen változást érhetek el?
- az erősség változtatása milyen állagváltozást hozhat?
- a két változtatható tulajdonság együttes módosítása mit eredményezhet.
Van itt a szomszédomban egy kávébolt, ahol szoktam vásárolni, a kavebolt.net és találtak nekem valahol raktáron egy gőzcsapot. Gondoltam cserébe csinálok egy kis reklámot nekik itt :-)
Akik itt szerelnek Gaggiákat, azoknál szerintem hozzájuthatsz, ezért ne vegyél még egy ilyen régi GB-t pluszban (vagy max nagyon jó árban, ha netán felbukkan), inkább akkor már tényleg Gaggia Classicot javasolok, a megfelelő évjáratban átnézetve, felújíttatva...stb. Alupara meg szerintem felesleges, még nem láttam az elmúlt 40 év Gaggia-tulaj halálozások statisztikai számadatát úgy a világban, mint Magyarországon, itthon megyékre, járásokra, Bp-en kerületekre lebontva. :-)
Bocs az előbbiért. Tovább kellett volna olvasnom. Egyrészt látom, hogy próbálkozol másrészt meg Katoczi már előttem lelőtte a teás poént. :D Bárhonnan is rendelsz az pénzbe kerül. A sarki boltokban pedig nagyon korlátozott a választék. Kifejezetten széles választékot találsz kommersz kávékból itt.És annyival olcsóbbak is, hogy nem gond a szállítási díj. Vagy bemehetsz egy nagyobb forgalmú Média Markt-ba és körülnézhetsz. Egy ideje szállít az AVX is egyes helyekre, de azon kívül is van néhány egészen iható kávé még a polcokon. Megjegyzem, a lejárati időre érdemes rákérdezni, figyelni mindkét esetben.
Hát, hogy ha csak a felsoroltak közül lehetne választani akkor inkább elkezdenék teázni, de komolyan. :) A viccet félretéve, ha leírod, hogy mivel készíted a kávét akkor talán tudunk ötletelni. Kezdve ott, hogy ha pl. Szarvasival jutsz hozzá a napi doppingodhoz akkor vedd meg a legolcsóbbat amit kapsz, mert úgyis ugyanolyan égett egyeníze lesz a kávénak.
"ha csak szupermarketben lenne lehetőségetek kávét venni mit vennétek?" - teát. Vicc nélkül. Ha jársz Media Markt-ban nézd meg hátha van AVX kávé viszonylag frissen. Tchibo, Omnia stb nem sokat ér (bár a finom kávé mindenkinek mást jelent, ezért szigorúan szvsz), bár van kollégám aki szerint a Pallyotz Locavore nem jó, csak az Omnia silk. No comment.