A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Eladó egy felújított La San Marco SM-91 őrlő. Felszabályozva, majdnem új Mazzer SJ 33M késekkel. 3D nyomtatott tölcsérrel, kar tartóval, motor takaróval. Gyári dózere is megvan. Ára 50.000.- Ft.
1 hete használjuk, nagyon elégedettek vagyunk vele. Cimbali Junior, teljes felújításon esett át. Nagy részben magam csináltam, kis részben szerelőnél járt :)
Világos pörkölésű kávékat kedveljük, nagyon jókat sikerült készíteni vele.
A gépemben lévő hőelem szépen lassan, hónapok alatt elkezdett meghalni. Ez azzal járt, hogy egyre magasabb hőfokra állt be gép. Először nem is vettem észre, mert nem változott meg annyira a kávék íze. Aztán némelyiknek elkezdett eltűnni a lelke, a saját karaktere, de nem tűnt föl mert sajnos volt több is ami jobban bírta, meg sok új kávét vettem/kaptam utóbbi időben amivel addig nem találkoztam és ezért nem esett le a tantusz. Helyette magamban és sajnos itt egy esetben nyilvánosan is a kávékat meg a pörkölőket kezdtem el kritizálni. Hiba volt. Végül aztán megjelent az a tipikus odakozmált kajára emlékezető íz ami ráülve a még nem elégett savakra elég undororító tud lenni. Azoknál is melyek addig viszonylag jól bírták. Ekkorra már erősen sárkányos is lett a gép, a kosár alján látszott, hogy mintha szénsavas lenne, a kávé folyamatosan buborékolt a gőzfejlődés miatt.
A fentieket azért írtam le, hátha valaki így járna később. Ja, és nem tudom, hogy olvassa-e, de ezennel nyilvánosan bocsánatot kérek G.B-tól (AVX) amikor megkritizáltam egy korábbi hozzászólásomban a Yirgáját.
Ezért is jobb a simítózáras szelepes zacskó, vagy kis zárható üvegedény (50-60 max 100ml). Az utóbbi évekig használható, de jó minőségű friss kávét csak spéci zacskóban találni (pár kivétellel). A legjobban bevált megoldás számomra, hogy nem veszek csak max 3 hétre kávét, annyit kibír a saját 250g-os zacskóban, bontás után üvegecskékben megy a fagyasztóba, ahonnan 1-2 nappal felhasználás előtt veszem ki (de lehet fagyottan is darálni).
Gondolom, ez akkor is érvényes, ha mélyhűtőbe teszem. Eddig, ha kilós kiszerelést vettem, akkor azt elosztottam 5-6 felé, és adagonként beraktam uzsonnás zacskóba, azt betekertem folpackba, végül alufóliába, és irány a mélyhűtő. Mármint a kávénak. Most arra gondoltam, hogy valamivel kevesebb hulladékot termelnék, bár igaz, hogy ritkán veszek már kilósat.
Sima műanyag nem jó, oxigén simán átdiffundál rajta, ugyanúgy bedöglik. Fémgőzölt kell ehez, boltban nem tudom hol kapsz olyant. Ha abban veszel majd kávét félreteheted egyébként meg AVX.
Poly kávétisztító porral a vakszűrőben, oldom a zsíros lerakódást a kávégépemről. (most vásárolt, előéletét nem tudom) Egy kávéskanál porral 4-5 ször átjáratom (5-10 perc alatt), majd vízzel öblítem, többször... Ezt a műveletet megcsináltam már úgy 3-szor kompletten és még mindig enyhén büdös és halvány barnás folyadék jön a gépből...
Meddig lehet ezt a szert bent hagyni? Kárt esetleg nem tudok tenni benne? A fejtömítésnél enyhén szivárog, mikor a nyomás eléri a maxot...
Csak annyit fűznék hozzá az előttem szólóhoz, hogy ne legyen otthon negyed évre kávé (főleg ne kilós csomagolásban) mert ledöglik mielőtt felbontanád (már ha frissen pörköltet veszel. A bolti eláll bármeddig, az többnyire már akkor döglött mikor veszed. Az igazi tárolás adagonként (vagy pár napi adagonként) fagyasztva tárolni (béby tápszeres üveg, kis mézes üvegek) de ez több kg esetén nem járható út). Ha meg mindenképp tárolni kell akkor negyed kg-ként szelepes, simítózáras fémgőzölt falú zacskóban (régen volt az AVX-nél, vagy rendelj jó kávét, és ilyenben jön.
Sziasztok tegnap felraktam egy Frencis Frencis X2 kapszulás kávágépet jó páran hivtak az ára miatt az ára 40 ezer . . volt egy pár ember aki érdeklődőtt az átalakitásrol hogy podos eseleg karos kávégép átalakitható e belőle . . mivel én nem vagyok akkora ász mint itt jó pár emberke kérdezném a hozzá értőktől lehet e ebből pokávés kávéfőzőt csinálni? . . a gép nyers nincs megbontva de interneten találtam belső képet .
30.000,- körül tényleg a Graef a legjobb választás darálóban? Nincs ennyiért semmilyen ipari amit érdemes megvenni még ha át is kell rajta faragni valamit?
Amúgy én is Simihez tervezem majd elvinni ezt is, csak nem most, mert Siminek van mostanában más dolga! :-) /Gratulálok neki innen is. :-)/ Nekem pedig tényleg ráér. De maga, ez a kis rezes gép valóban nagyon pofás.
A nyomifokis karral csak egy kicsit próbálgattam, de számomra értékelhetőt nem tudtam kicsalni belőle. Lehet tovább kellett volna próbálgatni, csak utána elkerült Simihez továbbképzésre, és időközben beesett egy normál kar is. Ezt a vizes dolgot nem igazán értem. Arra gondolsz, amit felfűtés/melegedés közben elenged a fejen és a gőzcsövön keresztül? Fejszelepes gépeknél ez teljesen normális, és ha a rugóban lévő kis szilikon golyócska már nagyon kikeményedett, akkor több viz csöpög el belőle. Az ex Aromád nem csinálta? Amúgy én azóta tudok jókat csapolni vele, amióta látom az aktuális hőfokot, mivel az én gépemben valószínűleg alacsonyabb értékű a termosztát. Emiatt hiába próbáltam a felfűtési ciklus legvégén csapolni, hőhiányosak voltak a kávék. Ha ezután ráfűtöttem, akkor pedig kontrol hiiányában nem mindig találtam el a szükséges hőfokot. A rutinom kb úgy néz ki, hogy a gép bekapcsolásakor a gőzcsövön kiengedek egy kis vizet, majd hagyom füteni 25-30 percet. Ezután már csak annyira szoktam kiengedni egy pici vizet, hogy újból füteni kezdjen. Ha elérte a csúcsot, akkor pár másodpercig még ráfűtök a gőzgombbal, igy eléri a kellő höfokot, és indulhat a csapolás.
Reggel kipróbáltam, sikerült alapból xar KV-t csinálnom. :-) Egyelőre még nem tudom belőni azt, hogy kb. mennyi idő után nyithatom ki a nyomásfokozót, továbbá az sem világos, hogy a gép bekapcsolásakor, amikor még nincs fenn a kar, akkor miért enged ki ennyi vizet magából? Miután én minden gépemnél ilyenkor eleve rakok egy poharat a fej alá, a kicsepegő víz nem megy a csepptálcába, tehát azt nem is kell kiemelnem, így igazából különösképpen nem is zavar, csak kíváncsi vagyok az okára.
hangrobbanást nem hallottam sosem kávékészítésnél.
Hát őőő, nyilván nem jön létre ekkora sebesség. Nem szabad mindent elhinni a félregépelt excel tábláknak. :)
A kilépési veszteség lenne ez, más néven dinamikus nyomás p = ro/2 * v*v.
A 3 bar-ra ez 24,49 m/s lesz. Az sem kevés.
A csősúrlódással is számolva ~ 3,3 bar.
Alapvetően 3 részre oszlik a kezdeti nyomáskülönbség:
1. pogácsa ellenállásra, ez kis sebességnél alapvetően úgy viselkedik, mint egy elektromos vezeték ellenállása, de ekkora sebességnél már a sebesség négyzetével arányos
2. szűrő lukainak csősúrlódása -> Hazen-Williams formula
3. kilépési veszteségre vagy kilépő víz dinamikus nyomására, közérthetőbben a víz mozgási energiájára
Mivel egy ulka nyomása a vízhozammal fordítottan arányos
Ez általánosan jellemző a szivattyúkra, fojtási görbe néven a jobbakhoz mellékelik is a doksiban a diagrammot. Ez a diagram úgy készül, hogy egy nyomásmérővel mérik a kilépő nyomást, közben fokozatosan fojtanak, a térfogatáramot és a nyomást feljegyzik. A vezetéki jelleggörbe, ami a folyadék útja a belépéstől a kilépésig ugyanez a másik oldalon, a közeg útjának tárfogatáram-nyomás függvénye. Ezt a kettőt egymásra téve a kettő metszéspontja a munkapont. A pogácsa és az 1/2pogácsa két vezetéki jelleggörbe, két pumpa munkaponttal. A nyomás nem épül fel 1/2pogácsánál, mert nincs kellő fojtás, így a helyzet sokan nem fog változni, a szűrő kilépő oldalán ismét kb. zéró nyomás jelenik meg.
"Hogy 3 bar legyen kilépő oldalon a statikus túlnyomás, ahhoz ~774 m/s-nek" - ez több mint a hangsebesség duplája, hangrobbanást nem hallottam sosem kávékészítésnél. A lényeg, hogy csökken a víz nyomása ahogy halad át a pogácsán. Ezt nem hiszi kneissl fórumtárs (szerinte végig 9 bar).
U.i. saját okulásomra, hogy jött ki a 700+m/s áramlási sebesség?
Hogy 3 bar legyen kilépő oldalon a statikus túlnyomás, ahhoz ~774 m/s-nek kellene lennie a víz sebességének. Ezzel szemben a valóság az, hogy minden esetben szinte légköri a statikus nyomás a kilépő vízben. A nyomáskülönbség minden esetben a pogácsa ellenállására fog esni. Fele akkora pogácsa vastagságnál - lassú közeg esetén közel lineárisan - kétszer akkora lesz a víz sebessége.
Stílusosan egy kávézóban beszéltük meg :nyilván nem ez volta főtéma :) ). A lényeg, hogy a tömörített pogácsa egy ellenállásként viselkedik a rendszerben, és azon áthaladva többé-kevésbé lineárisan esik a nyomás a légköri nyomásnál kicsivel nagyobbra ha épp csak átgyöngyözik a pogácsán a kávé. Így ha pogácsa vastagságát (ugyanazon szemcseméret mellett pl felezzük, akkor a nyomásnak a kilépő oldalon 3-4 bar körülire kéne emelkedni, amit úgy látna a mezei user, hogy spriccel a kávé egy naked karon. Mivel egy ulka nyomása a vízhozammal fordítottan arányos, így pumpás gép erre nem alkalmas (ha van nyomásmérő akkor látod, hogy nem épül fel a nyomás) de teszek egy kisérletet a creminával (ott elvileg ha gyorsan nyomom a kart elérhetem a kívánt nyomást egy rövid időre. Ha lesz időm vasárnap este lesz videó is.
Üdv a rezes Jurások klubjában! A sajátomat úgy 3 éve vettem a Jófogiról. Azt, amit akkor belinkeltél (az is fekete, csak egy régebbi kiadás). Bár utána nem használtam rendszeresen (csak kipróbáltam) addig, amíg nem sikerült szerezni hozzá egy normális kart, de emlékeim szerint ez a nyomifokis kar úgy működik, hogy csapolás előtt elfordítod jobbra(?) pár másodpercre, majd vissza, és elindul a kávé. Ha megnézed a kart, akkor az alján látható egy korong formájú pöcök. Amikor a nyomifoki nyitott, akkor elemelkedik a kartol, amikor zárt, akkor pedig nem. Ergo te szabályozod, hogy mikor nyisson vagy zárjon. A levett karon is kiprobálhatod a pöcök tekergetését. Azt hiszem régen még ez a fajta nyomifokis karja volt a Saeconak. Azért egy normál kar mindenképpen javasolt hozzá.
Sajnos arról a fehér originál, szintén rezes Saeco 'Aromáról' pár héttel korábban, amit egy fórumtárs hirdetett ott, lekéstem, erre viszont azonnal rábólintottam. Még nem próbáltam, majd holnap, viszont abban segíthetnél, hogy ez a régi nyomásfokozós kar hogyan is működik valójában? Mikor kell nyitnom, és mikor zárnom? Valahol van még elfekvőben egy alu automata karom is, lehet, előbb azzal próbálom majd ki. Igazából jó lenne hozzá egy rendes kar + opv. Na, majd meglátjuk...