A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
ettol fuggetlenul szivesen belelapoznek, osszehasonlitaskepp, mellette a KV&Csoki-val, marcsak ugy kivancsisagbol is... ;) annak ellenere, h (sztem) en se fogom megvenni!
Bocs, tényleg elkerülte, de neked is a figyelmedet, hogy én nem írtam általam vásárolt könyvről, helyette általam meg nem vettről és a KV és Csoki KV-s magazinról igen. :-) Amúgy a régi Fókusz könyváruházban, a Libri mellett láttam, asszem, 4000 volt.
köszi, teszek egy probat :) Én két hete egy mokaffés csészéhez jutottam hozzá hasonló körülmények között Lecce-ben, ráadásul ingyen odaadta a tulaj. Dél-olaszok, na.
ne haragudj, lehet elkerulte a kerdesem a figyelmed... szeretnem kerdezni, h mi az altalad vasarolt konyv cime, mennyine kerult es pontosan hol lehet megvasarolni? koszonom!
Gratulálok a Gaggiádhoz valóban szép lett!:)) Sok jó kávét kívánok hozzá!Igen ugyanúgy polírozható mint az autók
fényezése!Én is ilyen gyöngyház feketére festettem le a Jollymat.Én már jó pár évet lehúztam a szakmában,14évesen
kezdtem a fényezést és most vagyok 43 éves.Azért nem folyamatosan csináltam,de tavasz óta már nem festek!Úgy gondoltam elég volt ebből!
Ezért tetszett meg nekem is az eszpresszó,hogy mindig valami újat lehet előcsalogatni az adott kávéból!Sok a befolyásoló tényező,amiket te is leírtál!És úgy változik az ital ízvilága!Tehát lehet variálni,főleg akinek PID-es gépe van!
A lakkot, meg egyéb járulékos anyagokat a fényező állta, benne volt a 6k árban. Amit írtál azzal ha nem is ennyire részletesen tisztában is voltam, és ha autóhoz kell vsz fel is készülök, de mivel nagyjából mindegy volt így nem gondoltam át előre. A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta (és mehet rá a kocsihoz vett wax is, hogy a légy se álljon meg rajta :)). Ha minden jól megy kap egy PID-et Decemberben, vagy Januárban, és öröm - bódottá' :) Ma reggel viszont sikerült olyant kávét húzni vele a Paljoc féle Choko Madnessből, hogy muszáj volt még egyet húznom. Hogy az egy hét állás tette-e a kávéval amíg oda volt a gép, vagy csak a tömörítést-hőfokot találtam el jobban nem tudom - de az elmúlt 2 hónapban messze ez volt a legjobb amit otthon ittam.
Bár a festéket beletöltik aeroszolba is ha kéred, de nem annyiból áll az egész, hogy lefújom, oszt jóóvan' . Mint Szabi is írta kell rá lakk, kis csiszolás előtte, talán valami alapozó is. Utána kis polír, stb.
Mostanság voltam párszor Ausztriában jó állapotú használt kávés cuccok beszerzése céljából, szóval, ha valaki vadászik egy konkrét típusra, szóljon bátran, hátha tudok segíteni.
Már le lett írva, hogy a Rocket 25°C környezeti hőmérsékletre adta meg az adatokat.
Valóban, a kritikus paraméter ( legyen most "k" ) a bojlerben levő víz hőmérséklete és az E61-ből a csapolás alatt kifolyó, a kv-pogácsát közvetlenül érő víz hőmérséklete.
Amennyiben a kv-gépet magára hagytuk egy olyan időtartamra, amely alatt nagyjából beállt egy konstans értékre a gép minden alkatrésze ( beleértve a víztartályban levő víz hőmérsékletét is ! ), és a környezeti hőmérséklet tényleg 25°C, akkor hűtőcsapolás nélkül a Rocket által megadott csapolási hőmérsékleten csapolhatunk, mégpedi igen pontosan, valószínűleg +-1°C-on belül.
Mint a Rocket táblázatából is látszik, ez a k érték nem igazán konstans, függ a bojler hőmérsékletétől, minden csapolási hőm. értékhez más k érték tartozik.
Pl. az én gépemnél 108,5°C bojlerhőmérséklethez 90°C csapolási hőm. tartozik, ebben az esetben a k=18,5°C.
És valóban, a környezeti hőmérséklet értelemszerűen beleszól, megváltoztatja a k értéket ( hiszen az E61 egy jelentős hősugárzó alkatrész, és közvetlen kapcsolatban van a környezettel ) de nem egyenes arányban.
Nem feltétlen ad ilyen lineáris hőmérsékletmenetet az alcsony hőmérsékleten való csapolás minden gép esetében, ezért ezt ellenőrizni kell az adott gépen, ha fölmerülne az ilyen jellegű PID használat, esetleg módosítani kell az E61 keringés vízhozamán...
És még érdekességkép: természetesen a dual bojler E61-nek is van k értéke, és itt is hibát okoz a környezeti hőmérséklet változása.
kávéfőző vásárlásban kérném a tanácsotokat, sokat olvasgattam a fórumot, de még mindig tanácstalan vagyok. Van valakinek ismerete/tapasztalata a Graef ES80-as kávéfőzőről/vel? Én eddig csak a darálóiról hallottam.
Olyan gépet keresek nagyjából ebben az árkategóriában, aminek nem fél óra a felfűtési ideje. Fontos, hogy reggel gyorsan jussak koffeinhez mert nem mindig van idő kiélvezni a kávé elkészítésének és elfogyasztásának szertartását, valamint legyen csészemelegítője és gőzölője azon túl, hogy megbízható, jó gép legyen persze. Valakinek vmi infó a fenti gépről vagy egyéb javaslat?
Gsa1, na a régebbi hozzászólásaidból kezd összeállni a kép a fejemben. De ha jól értem, akkor tényleg nem akármelyik HX-el lehet/érdemes ezt megcsinálni. Gondolom nagyon fontos, hogy a hőcserélés nagyon jól menjen benne (ne legyen nagy hőkülönbség a fejben és a bojleren átmenő csőben), illetve a gőzölés miatt a nagy bojler sem hátrány, amire Sid rámutatott, különben csak espresso fanoknak jó. Meg gondolom azért olyan tényezőket nem szabad kihagyni a dologból, h mondjuk éppen 22 fok van télen a szobában, vagy 28 nyáron. Tehát ilyen szempontból a Giotto táblázatát még mindig kicsit erősnek érzem.
Mondjuk amit Lali is emlegetett, ha már az újabb és újabb gépek kifejlesztésénél egyre inkább törekszünk, hogy minél jobb legyen, akkor egy ilyen árú készülékbe már belerakhattak volta egy roto pumpát is ennyi pénzért, mint amilyet az Evoluzione-be is raknak. Vagy az lesz az Evoluzione V3? :)
Nekem az Argento volt az első, "nagybetűs" kávé. A többivel még nem próbálkoztam, nem ismerem őket. Olaszos, azaz sötét pörkölés. Filtert ugyan még nem készítettem, de még csak nem is ittam, de az itt olvasható, összhangban levő vélemények szerint filterbe inkább a világosabb való. Nem gondolom, hogy érdemes lenne egy csomagnyival próbálkozni. Ha valahol hozzájutsz kisebb adaghoz akkor, ha másért nem is, de a tapasztalatért érdemes megpróbálni.
Elég rég ittam Argentot, ma már nem tartozik a kedvenceim közé.
Nemrég ittam először az espresszójukat és ízlett. Láttam, h van magyar dealer is. Otthonra a kávéjukat, elsősorban már V60 filterrel, melyiket ajánlanátok?