Amúgy tiszelt MÁV Rt! Nézzék meg az ÖBB honlapját! Ott mindig naprakészek késések szempontjából! Én már mentem úgy egy Magyarországra érkező nemzetközi vonathoz, és működött a dolog. Nálunk mikor lesz ilyen???
A cégen belül használatos mobiloknak elég kedvező havidíjuk van. Főleg nagy cégek esetén, és cégen belül ingyenes beszélgetés. Ha ennek ellenére nem képes a MÁV az összes vonali dolgozóját mozdonyvezetők, jegyvizsgálók, valamint a velük kapcsolatban álló szolgálattevőket, menetirányítókat ellátni mobillal, akkor menjenek a sunyiba!!!
"a mávdirekten is folyamatosan azt mondták, 20 perc..."
MÁVDirektet hagyjuk ki, centralizált újdivatú kreténség. Hozott anyagból dolgoznak, Kavalecz meg tudjuk mit hoz. (Még pénzt se...) Olyan, mint amikor egyszer közöltem a hajdani központi információval, hogy a Corona mellesleg kerülő úton jár, azért késik minden reggel 1-2 órácskát. (Kérdés információnak: Corona terelő útvonalon jár, mennyit késik emiatt? Válasz: nem jár semmilyen terelőúton. Erre közöltem, hogy dehogynem, Marosvásárhelyen át. A túlvégen hülyének néztek, mondták, na akkor felhívja a Nyugatit. 10' dallamhallgatás után letettem, én hülye, hamarabb kellett volna. Püspökladányban tudták az igazat, amit Pesten nem.)
"nékül, hogy ismét megkérdezte volna úticélunkat, közölte pár szavas angoltudásával, hogy kb. 2 percünk lesz átszállni, a vonat a Libourne-i állomás 3. vágányáról indul, a mellettünk levő peronról."
Figyelem, ez nem pénzkérdés, ne tessék a sanyarú sorssal jönni, Szolnokon is van telefon, Püspökladányban és Karcagon is van, lehet tájékoztatni egymást a csatlakozások hogylétéről.
Ezt kéretik keretben kitenni a Szemétszállítási fejesek irodájában. A cél eléréséig nincs prémium. Tessék dolgozni is néha 2 közpénzen szervezett salátabár között. (Akinek nem inge, ne vegye magára, dolgozzék tovább...Bocs...)
Megy a vita, de a lényeg mestska hozzászólásában már olvasható volt:
"Azt nem veszik észre, hogy senkinek a késés mibenlétével volt gondja, hanem a hozzá kapcsolódó, a mávnál szokásos 0 tájékoztatással. Mert mibe került volna, ha végigjárja valaki a vonatot, és udvariasan elmondja, hogy felsővezeték-szakadás történt, s a vonatok egyenlőre nem tudnak továbbhaladni, az indulás időpontja bizonytalan, előreláthatólag azonban 10 óra előtt nem megy tovább a vonat. Ennyi, nem több.
Esetleg ha véletlenül van hangosbemondási lehetőség a vonaton, akkor mindez ott is megtörténhet, bár a legtöbbször feleslegesen van alapból is beépítve..."
"Aztán meg lehet még télen olyan, hogy Szolnok állomáson sem lesz delej, és akkor majd nem lesz kérdés, hogy miért nem fűtenek dízelgéppel.:-))"
Na, ez jó, erre bespázolok egy zsebkályhát, amolyan lékhorgász-dizájn, mert minden télen kifogom a hidegtől alacsonyra kúszó vonalfesz.-t. Szinte kíváncsian várom, jövőre mivel kápráztatnak. Vagy talán nem is kell egy évet várnom? :)
Ha az valaki szerint elfogadható, h egy magyar "csúcsvonat" (értsd: aminél nincs jobb, pillanatnyilag) zéró tájékoztatás mellett kb. 150 km-t 6 óra alatt tegyen meg, akkor tényleg földrajzilag kb. 1000-1200km-mel én érzem magam nyugagatabbra ennél és én kérek elnézést.
Most meg az a kényszerképzetem támadt, hogy amikor anyad jart meg jonehany evvel ezelott volt egy kulon mobil, amivel csak a vasutnak tudott telefonalni.
Papanatoo kolléga már megpróbált válaszolni. A lényeg, hogy a vasút sajnos eléggé ki van téve az időjárás viszontagságainak. De ezzel nincs egyedül, ez a többi közlekedési eszközről is elmondható.
De mondjuk Ausztriában vagy Svájcban azért nem hal be olyan könnyen, mint Magyarországon. Ott kevesebb késéssel és jobb utastájékoztatással megússzák az utasok.
egyébként ha az első dolgod az, amikor meglátsz egy beszólást, h lenyomozod a nicket nem pedig gondolkodsz annak tartalmán akkor nem sok értelme van hogy ide írkálsz...
Itt nincsenek nyomozati elemek, egyszerű kombináció, permutáció és variáció.
Különben tényleg nem sok értelme van ide írkálnom, de vagyunk ezzel így pár százan.
"A MÁV-on belüli kommunkáció tényleg hagy némi kívánnivalót maga után,"
:-) Őszinte embernek ismerlek, Józsga, legalább Te ne fogalmazz ilyen fennkölten. :)
Valljuk be, tegnap este azt sem voltak képesek közölni Szolnokról Püspökladánnyal, hogy az utolsó szeghalmi Bz-t nyugodtan küldjék el a fenébe rendesen, mert itt nem lesz vonat egy darabig, inkább hajnal 2-re kerítsenek egyet. (A mondat végén már bilibe ért a kezem, tudom, már kihúztam.)
Sőt, mondok jobbat, a jv-k a vonaton fogadást kötöttek, hogy melyik vonat megy előbb. Normális esetben nyilván van egy ütemterv, ezt absurdum az utasokkal is meg lehet osztani. Ha másért nem, legalább tegyünk már úgy, mintha tényleg bárkit is érdekelne, mikor indul el az a nyavalyás vonat azzal a sok hülye utassal...
Így sajnos az történt, hogy a jv-ket úgy kellett elővadászni indulásnál, mert jó mélyre eltűntek, nyilván elegük lett az utasokból. Meg a főnöneikből is, ki tudja.
Itt van a kutya elásva, nem szereti a verés semmilyen formályát a MÁV, ami kiadással jár meg főleg.
Így van! Nagyon így! Még akkor sem képesek szemernyi rugalmasságra, amikor tudják, hogy elbukják a dolgot bíróság előtt... És nem azért nem képesek, mert az érintettek makacsok, hanem azért, mert nincs rá jogkörük! Talán még magának Devecznek sincs jogköre kifizetést elrendelni... Hacsak nem a prémiuma terhére...
Bár talán még úgy is megérné nekik, mert amennyi időt eddig (és ezután) a palotabozsoki buszmegálló helyével, a kuponokkal, vagy épp a wiener walzer felárával kénytelen volt az FVF, GKM, Versenyhivatal nyomására foglalkozni, az arra az időre járó órabérének felét nekem adhatta volna, már rég le lennének zárva a KONKRÉT ügyek...
eddig sem bantottam a terepen levoket, kalauz, szerelok. en alt beszelek a mav hanyagsagarol, de majd holnap folytatom. m1ek aludnin. jo ejt mindenkinek
...a másik csak zárlatos, tehát azt elvileg nem kell javítani, az alatt mehet a gép.
Hogyne, dögöljön meg a szomszéd lova is. Még 10-20-30 km-en se menjen semmi. Azért abban az elmúlt nap sziporkái alapján ideje lenne megegyezni, hogy a néha emlegetett péknek sem a vásárló mondja meg, hogy mennyi ideig és hogy dagasszon...
"Másik kérdés nem lehetett volna dízeleket közlekedtetni a nem szakadt vágányon?
Ui. azt írták hogy az egyik szakadt, a másik csak zárlatos, tehát azt elvileg nem kell javítani, az alatt mehet a gép. "
Ez a helyzet kb. 7 utánig volt igaz, akkor azonban valamelyik vonat állítólag bent ragadt a másik vágányon is a drót alatt, a fórumon mintha 578-ról lett volna szó ezügyben. Tehát kb. 7-ig egy vágnyon ment válatkozó irányban a forgalom, utána sehogy. Ennyit tudtam a helyszínen kideríteni, ennyit tudtak a Cég alkalmazottai, akikkel a mezei utas is találkozhatott.
Dízel nem sok volt, 7208 előtt zümmögött egy Csörgő éjfélig, meg egy remot-Dacia tűnt fel időnként, más dízel sehol.
bocs, h nem vagyok index fan...olvastam a cikket gondoltam érintett vagyok mert rajta voltam a vonaton...ha másképp gondolod írd meg.
RE:nemcsak az időjárás: annál kínosabb, akkor meg az IC-t előre kellett volna engedni, és pont azt a vonalat meg lehetett volna először megjavítani, mert az a legforgalmasabb. csak azon a vonaton kb. 600 ember ült...
egyébként ha az első dolgod az, amikor meglátsz egy beszólást, h lenyomozod a nicket nem pedig gondolkodsz annak tartalmán akkor nem sok értelme van hogy ide írkálsz...
Ekkora pofátlanságot, bár nem lepődtem meg rajta, még eddig csak kevésszer követtek el, mint tegnap éjszaka. a szokásos 21:30 helyet 2:00-ra értünk a Keletibe, ez 4,5 óra késést jelent, ami alatt majdnem kétszer meg lehet tenni az egész BP-Nyíregy utat, és összesen több mint 6,5 óáig tartott az út amíg Debrecenből, több, mint 7 óráig amíg Nyíregyről Bp-re ért az a tetves vonat. Ez egy IC, azaz a magyar csúcsvonat!!!!!ÉÉÉÉÉÉÉÉljen!
Nem kéne így keverni a szart, h most időjárás tehet róla, meg h nem adják vissza a helyjegyet. Azért amit tegnap éjjel műveltek maguk legalább 3 alkalommal kaptak pénzt: 1. menetjegy, 2. helyjegy ára az utasoktól, 3. költségvetési árkiegészítés azért,mert elszállították az utast.
Ha ez szállítás volt, akkor lépjünk ki az EU-ból!
Ha nem akkor adják vissza a helyjegy árát!
Utoljára a legsötétebb bolsevizmusban néztek ilyen hülyének embereket, mint tegnap éjjel az utasokat. Szerintem jó lenne, ha felhagynának ezzel a pökhendi undorító modorral, hogy maguk semmit nem mondanak-semmiről nem tehetnek. Egyrészt ma már nem divat, másrészt saját maguk ellen dolgoznak vele.
Időjárás tehet róla: Ezt akkor vegyük úgy, h Mo.-n -10°C alatt nem lesz többé vasúti közlekedés? Már bocsánat, de maguk azért kapják azt az évi több mint 1000.000.000.000 adóforintot, h legyen vasúti közlekedés. szélben-esőben-hóban - mindig!
Csak megerősítettek véleményemben: A MÁV-ot fel kell perzselni és sóval behinteni, magát meg...páros lábbal kirúgni-minimum.
Érdekes ez a szolnoki buli, remélem nem lesz hasonlóban részem.
Annyit azért megjegyznék, hogy Szolnokon is, mint a legtöbb nagyvárosban este 20 után kevesebb helyijárat van (pláne vasárnap), szerintem simán össze lehetett volna hozni, hogy az akkor felszabaduló helyijáratos buszok mindegyike csinál egy Szolnok-Szajol fordulót oda vissza és ezze az utasok transzportja rendben van. (mivel ezek szerint vonat 7 után nem ment el Szolnokról)
Akkor már "csak" a MÁVnak kell megoldani, hogy Szajolból továbbmenjenek a T. utasok, Szolnokról Pest felé szvsz nem lett volna gond.
Másik kérdés nem lehetett volna dízeleket közlekedtetni a nem szakadt vágányon?
Ui. azt írták hogy az egyik szakadt, a másik csak zárlatos, tehát azt elvileg nem kell javítani, az alatt mehet a gép.
Ekkor fogjuk a szentesi dízelt elvisz egy vonatot Szajolba, majd onnan egyet vissza és így tovább, mondjuk 30 perc fordulóval számolva az 5 óra állás alatt 10 vonat elmehetett volna vele oda-vissza.
A rendkívüli időjárásról meg anniyt, hogy a MÁV vezetők nem néznek időjárásjelentést???
Kb. 2 napja mondták hogy ez lesz vasárnap, de ennek ellenére nem tudnak rá felkészülni. No comment....
Papanatoo kolléga már megpróbált válaszolni. A lényeg, hogy a vasút sajnos eléggé ki van téve az időjárás viszontagságainak. De ezzel nincs egyedül, ez a többi közlekedési eszközről is elmondható. A MÁV-on belüli kommunkáció tényleg hagy némi kívánnivalót maga után, céges mobilok nincsenek a vonatokon. De ez nem a "terepen" lévő szereplők hibája. Megoldásra pedig ebben a kilátástalan pénztelenségben nem sok reményt látok.
ezt alairom, de azert azt is vegyuk figyelembe, h nagyon draga a jegy. ar-ertek arany nincs rendben, es ezert meg az alapveteo tajekoztatast sem kapjuk meg. Sot legtobbszor a mar idezett valaszt kapjuk: nem muszaj vonattal jonni.... mentalitasban kellene valtoztatni, nem millios vegkielegiteseket osztogatni, merciket vasarolgatni... akkor vegyen fel vki jutalmat a vezetosegben ha tett valamit az utasokert!!!!!!!!!
hat azert ha nincs az ejszakai jaratokon, akkor az a mav szegyene. eredekes amikor anyam jart meg jonehany evvel ezelott volt egy kulon mobil, amivel csak a vasutnak tudott telefonalni. mar nincs?
Édes istenem, ugyan mi a f... vártok már, tényleg?
Nem védeni akarom egyiket sem, de szerintetek, fogniuk kellett volna az utasok kezét, szerelni a leszakadt vezetéket? /Szívesen látnám ezt én is, csak ez nem lesz így./
Erre a szervezési feladatra talán vannak még a vasútnál. De annyira hozzáértők vagytok, tegyetek javaslatot /végrehajthatót, nem légből kapott dolgokat/.
Kedves baratom tessek olvasni, ja nem is erdekel a kerdes, toletek meg is dogolhet az utas.
Nagyon kedves vagy. Én próbáltam segíteni, de ha ilyen stílusban tudsz csak megnyilvánulni, akkor ne csodálkozz, hogy nem kapsz érdemi választ sem itt, sem a vonaton/vonat mellett.
Súlyos vasúti baleset történt Montenegróban. Egy helyi járat 4 vagonja kisiklott és egy 30 m mély szakadékba esett. A vonat tömve volt. Forrás: nerworld.at Mick
Koszi, h bemutattad a MAV utaskezeleset. Ismeros... Ja anyam is vasutas volt, csak az ertelmesebb fajtabol... De nem baj, Holgyeim es uraim a MAV bemutatkozik, bocs a kivetelnek
koszi a valaszt. Vegre orak utan legalabb valaki valaszol. olvass vissza legyszives a forumban. En azert megkerdeznem volt-e BZ Szolnokon. Sztem le lehetett volna "kapni" egy masik szerelvenyrol. Lehet a masik is egy orat kesett volna, de nem kellett volna a BEKES megye felol erkezo vonatnak hajnalig vesztegelnie... kisebbik rossz. NEM NYIRSEG..... Tudtommal, minden vonaton van legalabb egy ceges mobil....
Kedves baratom tessek olvasni, ja nem is erdekel a kerdes, toletek meg is dogolhet az utas.
"Előzmény: kuk22 (215084) zsibi válasz | megnéz | könyvjelző 2006.01.23 20:37:51 (215138) "Tehat arra kerem a valaszt, h a szabad kapacitast miert nem lehetett kihasznalni, a szerzodes teljesitese erdekeben? Miert nem tett meg mindent a mav a szerzodesben foglaltak teljesiteseert? Miert nem kuldott bzt? miert nem tajekoztatta az utasokat?" Szoval ezekre a kererdesekre varok mar lassan 3 oraja ha nem tobb valaszt. Jo tudom meg nem tartunk ott ahol tegnap a mav, de na.
zsibi válasz | megnéz | könyvjelző 2006.01.23 20:35:32 (215137) akkor miret nem kapok valaszt? vagy vasutaseknal nem szokas tajekoztatni az utast? valaszoljon mar valaki! mondja meg mi volt a problema! Itt hirtelen minden "bakter" okos lett, de nehany nagyon egyszeru keredesre nem kepesek valasazolni, csak fikazzak felhaborodott (joggal) t. utast, h miert van batorsaga felemelni a hangjat. VALASZOKAT KERUNK! NEM MELLEBESZELEST! Előzmény: Józsga (215124)"
Tudom, de a kisnyugdíjas olvtárs felvetése a fűtésre vonatkozott. Aztán meg lehet még télen olyan, hogy Szolnok állomáson sem lesz delej, és akkor majd nem lesz kérdés, hogy miért nem fűtenek dízelgéppel.:-))
Napok óta téma, hogy jön ez qrva hideg, vasutnál ez régen is okozott gondot, fog is, ez lehet rossz hír, de ez van.
Ebben a hidegben, ez a sok fém nem úgy viselkedik ahogy nekünk mindig jó, bizony szakad a vezeték, törik a szigetelő vagy tartóporcelán, sőt még a sín is eltörik.
Ezek a problémák nem csak a MÁV-nál vannak így, máshol is csak az nálunk nem kap a híradóban 15 perces blokkot, ennyi.
Aki ilyenkor uatzni kényszerül számoljon ezzel, szarul megy nekünk megküzdeni a problémával.
Nyírségben több busz nem indult, befagytak, és?
Szabad kapacitás, hol? Miből? Ha egyszer próbálják helyre állítani a vezetéket merre menjenek a vonatok vagy fektessenek tartalék vágányokat?
Próbált megtenni értetek amit tudott, legalább fűtött.
Küldjön Bz-t, sajnos kívül álló laikusoknak úgy tűnik, kivesszük a fiókból és kész, ilyen nincs, ez van.
Tájékoztatás majd pontos akkor lesz talán, ha az vonatot továbbító személyzetnél mindenkinél lesz /céges/ mobil esetleg, örültek, hogy annyit el tudtak mondani amit ők megtudtak.
Nem bántunk benneteket, csak nézzétek a híradásokat, nem csak ennél a "csődbe jutott" cégnél vannak problémák.
Megoldást nem nyújtottam ugyan, de majd enyhül az idő, az fog.
Vasutasok erre valaszoljatok mar konyorgom mielott okoskodtok, es probaltok az utasbol megint hulyet csinalni. Jobb lenne, ha csak annyit mondanatok, elcsesztuk, nem voltunk a helyzet magaslatan, tenyleg lehetett volna segiteni a dolgon... ehelyett blabalbalbabla palya szele, kivul allo. Jogos az utasok duhe? Jogos. Megerdemeljuk a valaszt a penzunkert, ha mar a szolgaltatast nem tudtatok ellatni. Masas cegek kotbert kovetelnenek, mert a teljesites joval elmaradt a szerzodesben vallaltaktol (menetjegy, menetrend), de ehelyett hulyenek nezitek az utast.
Multkor volt egy esetem egy kalauzzal. 1. osztalyra "ferertem" csak fel. Mint heringek a dobozban feeling. folyoson peronon allunknk, lehetetlenseg hatrebb menni(pentek). Csomagom az egyik fulkeben, mert torekeny is volt benne. Feltettem. Jegyem taskaban. Kaller meg akar buntetni, mert jogosulatlanul hasznalom az elso osztalyt. Erre vonatszam, nev, allomasfonokseg elkerve. Nem akarja megadni, vezeto jegykezelo jon. Panaszt teszek. Semmi haszna, koti az ebete a kararohoz. Erre mondom neki, akkor probaljon meg hatramenni. Es nezd o sem tud... Erre flegman, legkozelebb 2. osztalyra szalljak.... Erre flegman, koszonom a vonatszamat a jegyemre, majd panaszt teszek az allomasfonoksegen egy fovizsgalo ismerosomnel. (tellege van 1.) szuros pillantas.
Koszi, az "utasabarat, udvaraias, pontos, es kenyelmes szolgaltatast" mindezt 2000 forintert
Egyszer Marseille előtt fogtak meg minket, egy meglehetősen kietlen állomáson, de láss csodát, pár perc állás után az Mdmot jellegű járművön volt hangosbemondás, és tájékoztattak minket. Bombariadó volt a St. Charleson, megértettük, tudomásul vettük.
Másodjára a Dordogne völgyéből Bordeaux felé igyekezve késtünk, amit bizony francia vasutas barátainknak köszönhettünk. A késés volt vagy félóra, s a Libourne-i átszállás egyre messzebbnek tünt. A kalauz azonban kérés nélkül végigjárta a tömött kocsikat, mindenkit megkérdezett hová utazik, majd visszajött, s anékül, hogy ismét megkérdezte volna úticélunkat, közölte pár szavas angoltudásával, hogy kb. 2 percünk lesz átszállni, a vonat a Libourne-i állomás 3. vágányáról indul, a mellettünk levő peronról.
Kérés nélkül.
Itt páran az elmúlt napon a történtek ellenére hepciáskodnak, s megpróbálják elüldözni azokat, akik saját élményeiket, a többórás késést mesélik el. Kissé zaklatottan, ami érthető.
Azt nem veszik észre, hogy senkinek a késés mibenlétével volt gondja, hanem a hozzá kapcsolódó, a mávnál szokásos 0 tájékoztatással. Mert mibe került volna, ha végigjárja valaki a vonatot, és udvariasan elmondja, hogy felsővezeték-szakadás történt, s a vonatok egyenlőre nem tudnak továbbhaladni, az indulás időpontja bizonytalan, előreláthatólag azonban 10 óra előtt nem megy tovább a vonat. Ennyi, nem több.
Esetleg ha véletlenül van hangosbemondási lehetőség a vonaton, akkor mindez ott is megtörténhet, bár a legtöbbször feleslegesen van alapból is beépítve...
Nem lehet ennyit se kérni, kedves melleteket döngető emberkék?
------------------
Mégegy:
Októberben Olomoucban voltam, ahonnan Brnon keresztül jöttem volna haza, ám sikerült kifogni a második vasútállomási bombariadót is idén. Álltunk kinn, a csomagunk a csomagmegőrzőben, kb. 45 perc múlva megindult a tömeg. A cseh vasutasok a helyükön voltak, a csomagmegörzőben levő néni sietett kiadni a cuccokat, a vonatunk elindult, a kalauz segítőkészen közölte, hogy el fogjuk érni a csatlakozást. Elértük.
Nálunk ez így nézett volna ki:
bombariadó vége, betódul a tömeg.
A vasutasok, pénztárosok sehol, teljes fejetlenség. A csomagunkra legalább még 20 percet várni kell.
A vonatunk érkezéséről a kalauz nem tud eligazítást nyújtani nagy valószínűséggel.
Ha tud, se sokat érünk vele, mert biztos megállnánk pár helyen valahol a város határában, hisz már úgyis késik a vonat, meg amúgy is, miért ne állítsuk meg.
Szeretek vonatozni, de a MÁV-t nem szeretem. Nem az elöregedett járműparkja, hanem a tisztaság, és a szerevezetlenség miatt. Ezen gondolkodjatok el, melldöngetők, hátha találtok benne igazságot.
Szerintem itt nem a mozdony nem tudott 2 órán túl fűtést adni hanem valszeg légbefúvásos kocsi volt aminek lemerült az akkumulátorja és nem bírta hajtani a ventillátort. Ti még jól jártatok a 2 órával, felénk ez álltalában 10 perc után kikapcsol.
"Tehat arra kerem a valaszt, h a szabad kapacitast miert nem lehetett kihasznalni, a szerzodes teljesitese erdekeben? Miert nem tett meg mindent a mav a szerzodesben foglaltak teljesiteseert? Miert nem kuldott bzt? miert nem tajekoztatta az utasokat?" Szoval ezekre a kererdesekre varok mar lassan 3 oraja ha nem tobb valaszt. Jo tudom meg nem tartunk ott ahol tegnap a mav, de na.
akkor miret nem kapok valaszt? vagy vasutaseknal nem szokas tajekoztatni az utast? valaszoljon mar valaki! mondja meg mi volt a problema! Itt hirtelen minden "bakter" okos lett, de nehany nagyon egyszeru keredesre nem kepesek valasazolni, csak fikazzak felhaborodott (joggal) t. utast, h miert van batorsaga felemelni a hangjat. VALASZOKAT KERUNK! NEM MELLEBESZELEST!
"Akkor segítek.:-)) A szolnoki állomási tartalékok tolatgatni ugyan tudnak, de speciel fűteni nem.:-))"
Mindenki nagyon belejött ebbe a fűtésbe. :) Érdekes módon fűtés, az volt, meg is lepődtünk eléggé. A zöld bőrös díványok alól csak úgy sütött a meleg, 5 óra alatt a legrágósabb T. Utas is porhanyósra sült. :)))
Ráírták. Hogy mi a szösznek, azon én is sokat gondolkodtam, de aztán legyintettem, és azt mondtam, hogy olyan ez is, mint a helyjegyre ráírni a menetjegy számát: ma ott tartunk, hogy egyik pénztáros csinálja, a másik nem. Értelmes szabályok, ez a fő!
Van nekik boven, de a Volanbusz is kuld meg ilyen matuzsalemeket a batar legkondi pakkal a tetejen a Bp-Siofok-Marcali-Nagyatad viszonyaltban, es szinten jarnak ilyenek a Budapest-Godollo-Jaszfenyszaru-Jaszbereny-Jaszkiser v. Budapest-Tapioszecso-Jaszfelsoszentgyorgy(Nagykata)-Jaszbereny-Heves-Tiszafured viszonlatban is!
...oszt felkiabálok, hogy hé, fiúk, meddig tart még a buli? Ne vicceljünk már, a mobiltelefonok korában nem lehet tudni, hogy épp hol áll egy ilyen jellegű munkafolyamat???
Folyóba zuhant egy vonat Montenegróban, több áldozat lehet 2006. január 23. 18:30
Kisiklott egy személyvonat hétfőn a montenegrói főváros, Podgorica közelében, a mentőszolgálatok szerint a balesetnek számos halálos és sebesült áldozata lehet. A baleset Bioce falunál történt, Podgoricától mintegy 15 kilométerre északkeletre - közölte a rendőrség. Szemtanúk szerint a rendőrség lezárta a környéket, hogy biztosítsa a polgári és a katonai mentőegységek hozzáférését ahhoz a két vasúti kocsihoz, amely lezuhant a vasúti pálya melletti, mintegy 30 méter mély folyómederbe. Az egyik mentőcsapat tagja szerint sok a sebesült.
>>Szlovákiában és Romániában tudnak vonatot csatlakoztatni
Romániában lehet, de Csíkszeredán nem mindíg.
>>Szlovákiában és Romániában tudnak utast tájékoztatni.
Romániában, lehet, de CFR nem. Sokszor csak annyi van kiírva a menetrendhez, hogy Plecare - Sosire, ami még nem lenne baj, mert joguk van hülyének lenni, de a sárga - fehér alapszínt sem ismerik.
Meg nem erősített információk szerint, a mai nap délutánján a Bijelo Polje - Bar (Montenegro) vasútvonalon kisiklott egy személyszállító vonat és a 30 méter mély szakadékba zuhant. Az értintett vonalszakaszt és a környéket lezárták.
Szabályszerűen jártak el, mivel egy új APEH rendelet szerint kedvezményes jegyről csak a kedvezményben részesülő személy saját nevére bocsátható ki készpénzfizetési számla. Oktatási intézmény számára csak teljesárú jegyről adhatják ki a számlát. (Kb. 1 hónapja a kéregjegyes topicban volt erről bővebben szó.)
Hogy miért, ne kérdezd, mindenesetre erről nem a MÁV ZRt. tehet!
Még valamit szeretnék megkérdezni: a MÁVnak nincs számlaadási kötelezettsége? Merthogy simán megtagadták egy ÁFÁ-s számla kiadását a Keletiben, mivel szerintük 67,5%-os kedvezményre (I. osztály, ingyen helyjegy) nem adhatják ki. Eddig simán megtették, tavaly többször utaztam így konferenciákra, mert utólag kifizette az oktatási intézmény, ahol tanulok. Én meg ezek után gondolkodhatok el azon, hogy járok majd drágább vonattal, esetleg éhen halok (mivel kaját nem fizet az egyetem) - mert a nagyságos MÁV pont a kajára (na jó, lehet hogy sörre) félretett pénzemet vadássza le.
Igen, az egyetem utólagos elszámolással fizet, tehát nekem kell mélyebben a zsebembe nyúlnom, s még ha valamikor vissza is kapom a pénzem, abban a pillanatban én jártam rosszul, mert nem úgy terveztem az egészet... :-(
Nem kell szabadkoznod, se amiatt, hogy ide írtál, se amiatt, hogy az Index cikke rád támaszkodott. Ugyanis az igazat mondtad, nem hazudtál, és mindig az első kézből kapott hír a leghitelesebb. (Valószinűleg éppen ez csípi az aktuális Virág Elvtárs és alteregói szemét.) Emiatt ne köszönj el a fórumtól se te, se a többi hozzászóló.
Azoknak a magukat vasutasnak tartó "dolgozóknak", azoknak az ösztönösen jó struccoknak kellene elnézést kérnie, de legalábbis bölcsen hallgatnia utólag, akik kifogásolják a ma megugrott kommunikációs arányt és a hozzászólókat szeretnének cenzúrázni (ah, a régi jó beidegződésektől bizony nehéz szabadulni, pszichés szempontból ez érthető valahol...).
Ezek a nosztalgiavasutasok ugyanis a Vasútmánia-topikban csak a kis úttörők vidám kacajára és kirándulási beszámolóira kíváncsiak, mert nem fogják föl, nem érzékelik, hogy a valós élet, a realitás manapság a MÁV-nál nem csupa vidám kacagás és kirándulás...
Nem bírják agyilag befogadni, hogy ha több ezer utas éjszaka nem éppen önszántából vasúti kocsikban vesztegel (és nem tudja meddig tart ez az egyoldalú szerelem!) anélkül, hogy bárki azt mondaná nekik, hogy bikk vagy makk, akkor másnap ezen egyedek tömege nem a kis színes tudósítást fogja a Vasútbuzulls topikba betenni, hanem éppen a MÁV-ért érzett felelősségtől és vasútmániájától áthatva az öklét fogja rázni e szent helyen, hogy az Istenért, csináljatok már valamit, mert ennél mélyebben a béka segge alá már nem mehet a cég önbecsülése. Ébresztő!!!
u.i.
Remélhetőleg, ha a cég hamarosan recsegve-ropogva összeomlik, az új tulajdonos majd meg fogja vizsgálni a dolgozók hatékonyságát is olyan szempontból, hogy az új MÁV pontos, korrekt, utasbarát, utast tisztelő, ŐSZINTE, PROBLÉMAÉRZÉKENY, hatékony és szinvonalasabb legyen. Tudati szinten is.
Én is jártam úgy, hogy a Keletiben nem adtak jegyet a Kapuvárig közlekedő IC-re, holott december 11-e óta megáll az IC 934 és 936 Kapuváron. Többszöri utaspanasz és megkeresés ellenére sem történt semmi.
A szolnoki főnök? A Szeszás főnökasszony cegléden volt pénztárfőnök... Talán nem tudna megkülönböztetni egy felsővezeték karbantartó sárgaságot egy pályafenntartó sárgasától, méghogy köszönő viszony...
Szegénykém még az Üzletszabályzatot sem érti, nemhogy ilyen műszaki kérdésekbe képbe lenne...
A szolnoki forgalmi főnök lehet, hogy sok mindenkit ismert, de ez otthon ülve, tévét nézve aligha számít. Ellenben ma biztos megmondta a frankót, hogy előző este mit kellett volna csinálni....
Ha ismeretlen vonatszámmal találkozol, akkor a legegyszerűbb eszköz a menetrendben is benne van: a zöld oldalakban növekvő sorrendben szerepelnek vonatszámok. Keresel egy hatossal kezdődő vonatot, és odalapozol a menetrendben, a hasonló számú vonatok ugyanis egy helyen járnak. És akkor elkezdesz lapozgatni... A hatossal keződődőek a 100-astól kezdődnek, így lehet ellapozni a 113-ig.
23 nappal a Központi Menetjegyiroda bezárása után Gyarmati Krisztina Bíró Péter jóváhagyásával felfüggesztette Magyarországon a Swiss Travel Pass-ok értékesítését. Mondjuk azt sehol sem írták eddig, hogy ezen jegyeket csak az Andrássy úti Menetjegyiroda árusítotja... Eszerint ez így volt?
Igazságtalan dolog mindig a Marketing Főosztályt cseszegetni, nézzünk most át kicsit Matéczné Németh Ági térfelére, az Üzemeletetési Főosztályra! Itt Gedeon bácsika osztotta az észt diákigazolvány ügyben. Háromszor olvastam el a Magyarorszag-MÁV alkönyvtár diak_igazolvany.jpg file-jának tartalmát, de még mindig nem vagyok abban biztos, hogy tudom mit is akart írni a fickó! A Szeszánál - rajtam kívül - mindenki kaphat státuszt? :(
Először is: Bocsánat, hogy ide tévedtem, engem a "hülye link hozott", és mivel a vége nagyon aktuális volt, hát leírtam a tapasztalatom, de mivel felületesen olvastam el a "jogi szabályzatot" ( még azt a sort se :-)), így álmomban sem gondoltam volna, hogy a vezető hír egyik cikke leszek. Már csak remélni tudom, hogy nem kavarja meg annyira az álló vizet, hogy a tegnap esti egyetlen EMBERKÉNT viselkedő egyénnek bármi kára származzon belőle (pl.: valami hülye belső szabályzat megszegése miatt), mivel sajnos elég konkrétan ráutaltam.
A fűtésvitához: Törökszentmiklóson 1 vonat állt, aminek a második kocsi 4. kupéjában ~2 óra állás után hirtelen a világítás takarékra váltott (az egész kocsiban), és ezzel egy időben a hőmérséklet a túlzott ~25 C-ról ( csak tipp 25 év tapasztalatát felhasználva) ~18 C-ra hűlt szűk óra alatt, és ezt mind a 6-an így éreztük. Azt nem tudom, hogy ez már azt jelenti, nincs fűtés, vagy csak a mozdony csak 2 óra meleget tud tartani, de nem volt túl biztató. Azt már nem tudom, hogy később továbbesett e a hőmérséklet, vagy sem.
A nincs információra: Azt ne mondja nekem senki, hogy a Szolnoki állomásfőnök nem tudja, ki a szerelők vezetője( gondolom van ilyen), valószínű tegező viszonyba is vannak. 10 órakor nyugodtan felhívhatta volna, hogy "te, mikor lesztek kész?" A kollega meg mondja, hogy még vagy 2 óra kell, mert egyenlőre több szakad le, mint amennyit megcsináltunk. És ezzel felhívhatta volna Szajolt, Miklóst, Kisújt stb., és mindenhol be lehett volna mondani. De ez biztos csak a versenyszféra utópiája mondatja velem.
Egy kis okoskodás: ha jól tudom, a vis major az, ha olyan történik, amire előre nem lehet számítani. Már pedig sokan írtátok, hogy Árpád óta itt bizony minden télen hideg van, és esik a hó. Akkor kérem, mi is itt a vis major? Hogy leszakad a vezeték! Ki a felelős a karbantartásért? Ő....., akkor az ő hibája, lehetne fizetni a károkat. Bár sokan biztos jobban értenek a joghoz.
Buszokról: szerintem nem ilyenkor kellene a Volánoknál kuncsorogni, hanem előre szerződésben rögzíteni, hogy igény esetén mennyi időn belül mennyi buszt biztosítanak milyen időszakban. Ja, csak hát ehhez rendelkezésre állást kell fizetni, meg többszörös fizetést a tartalékos buszsoforöknek, ami úgy PÉNZ!!
Nem fárasztalak benneteket, további jó fórumozást:
"Az nem úgy müxik, hogy a városi buszokat elzavarják videkre"
Jó, ezt értem, rendben. Igaz, Szajol a szomszéd falu, de valóban a önkorm. irányában nem megy.
Csak ha már rendkívüli időjárásról szól a mese (amennyiben tényleg olyan rendkívüli felénk télen a hideg és a szél), akkor el kéne gondolkodni a rendkívüli megoldásokon.
A délelőtti Kisalföld Volános példámmal akartam demonstrálni, hogy azért ha igazán kell, egy volán elő tud kaparni néhány buszt. És a Kisalföldnél arra is láttam példát, hogy a vezetőt, mielőtt hazament egy út után, megkérték, hogy egy Győr-Pannonhalma kanyart ugyan megtenne-e, nyilván rendkívüli esetről volt ott is szó, megtette., 40' alatt megjárta, elment aludni, jó.
Nem akarom tényleg a Volánokat ugráltatni, a tegnapi a MÁV bulija, de Sl.-Szajol oda-vissza 25' lehet busszal, ennyit még a garázsba menők is rá tudnak húzni talán, ha tényleg rendkívüli a helyzet, és megkérik őket. Vagy nem? Na mindegy, nem a Volánon van most a hangsúly, csak felvetődött.
Az a baj, hogy minket valóban megcsapott a mozdony füstje, pl. a békebeli Orient Express-é, a békebeli Magyar Vasúté, amikor még büszkeség volt vasutasnak lenni, és jó volt utasnak lenni is. Az a baj, hogy nálunk magasra van helyezve a léc, mert tudjuk, hogy mihez kellene viszonyítani, mi az igazi szinvonal.
Mi valóban csak szeretjük a vasutat, nem kapunk érte se pénzt, se fizetést, nem vagyunk megélhetési vasutasok. Csak kijárunk a sínek mellé fotózni, kivisszük a totyogő gyerekeinket egy-egy elsuhanó szerelvény vagy mozdony megbámulására, én pl. a kisfiamat annak idején szó szerint kihordtam nap mint nap a sínek mellé, mert láttam szemében a csillogást, ha meglátott egy mozdonyt, és bizony nagy vasútbarát lett belőle. Sok ilyen általad lenézett, amatőr vasútbarát van hazánkban, ebben biztos lehetsz (és még több a németeknél, osztrákoknál, angoloknál). Jobb helyen a vasút specializálódik erre a rétegre, klubokat tart fenn, utakat szervez nekik, mert okos, és tudja, hogy ezek a vasútbarátok sok pénzt hoznak a vasútnak. Ezekben az országokban nem lenézett amatőr a státuszuk.
Az is sokat mond az utasok iránti "alázatodról", ahogy a "ma délután ideszabadított" hozzászólókra utalsz. Lehet, hogy többünkből csak ma délután jött ki a felháborodás, de nyugodt lehetsz, a fórumot évek óta olvassuk, követjük, sőt, az is lehet, hogy már jóval hamarabb megismerkedünk a MÁV dicső és kevésbé dicső történetével és mindennapi életével, mint jómagad. Valamiért viszont úgy látszik, hogy most érte el a CÉG fennállásának azt a mélypontját, amikor a népharag eme fórumon is füstölögni kezd. Jó lenne ha az összes MÁV-vezető elgondolkodna ezen.
Arra nem emlékszem, de arra igen, hogy 1999 decembere óta olvasom ezt a topicot.Sokáig nem szóltam hozzá, most pedig már fontolgatom, hogy az olvasását is befejezem....
Akkor most mondok egy példát, ill. adok egy tanácsot a partvonalon kívülről a partvonalon belülre, mint takarítani tudó "háziasszony" (van azért intellektuálisabb foglalkozásom is). Hogy lásd, azért a lenézett amatőrök se totál hülyék, és van némi "rálátásuk" a ti misztifikált belső viszonyaitokra.
Az előbb nem véletlenül hoztam fel a magyar vasúti klotyók (MVK) állapotát. Külön lefesteni nem kell, mind a 10 millió tudja, miről beszélek.
Az elmúlt 20 évben számtalanszor kellett már átszállnom Nyíregyháza állomáson, s az esetek többségében onnan induló személyvonatok voltak a kiszemelt "ojjektumok". Beszállási kísérlet a már beállt, de még üres szerelvénybe. A folyosón és a fülkékben éppen takarítókba ütközöm, "Mari meg Jozsi", cigivel a szájában, seprűvel a kezében, karjukon vödört lóbálva. A padló már nedvesen csillog, azt már felmosták. A vödrökben még félig ott lötyög valami zaccos, fekete lé. Fogják a csutakot, belemártják, aztán széles mozdulatokkal kezdik törölni vele a műbőr üléseket. Láthatóan azt a vízmaradékot használták e célra, ami a padlófelmosásból megmaradt. Fő a víztakarékosság... Aztán mi utasok, üljünk le ezekre az ülésekre (LEÜLÜNK!), a gyerekeink meg egyék meg a leesett kiflit ezekről az ülésekről (MEGESZIK!). Mert velünk mindent meg lehet etetni, és még szóvá tenni sincs jogunk, mert a szegény vasúti dolgozők megsértődnek!
Mari meg Jozsi a WC-hez láthatóan nem nyúltak, de minek is. Az ott terjengő bűzhöz, falakat/padlót tárgyakat borító szennyes, odaragadt foltokhoz ránézésre sem elég a hidegvíz maradék. Oda Hypo kellene, fertőtlenítőszer, sőt, meg ne vess a gondolatért, de maró hatású, savas folyadék, ami a makacsabb szennyeződéseket oldja. Bevallom, fennállásom évtizedei alatt én még nem találkoztam hyposzagú MVK-val, pedig rájuk férne. Vajon a vezetői Mercik mellett mennyibe kerülne minden MVK-t ellátni HYpo-val? Bele se merek gondolni, nyilván ezt nem bírná már finanszírozni a cég, a mercik mellett erre már nyilván nem is juthat, ezt igazán meg kell értenünk, nekünk utasoknak, akik persze mindenhez jobban értünk és csak kritizálni tudjuk a MÁV belső viszonyait.
Ami viszont nem kerül pénzbe, és még sincs, az az igényesség: hol volt ezeknek a takarítóknak a felügyelője/főnénije/főnöke, aki elordította volna magát, hogy ez nem takarítás! Hol volt az a főnök, aki büszke arra, hogy az Ő állomásán minden tiszta, minden rendes, lehet, hogy nincs mozgólépcső, de takarítani még Szabolcsban is tudnak az asszonyok. Megmondom hol voltak ezek a kis helyi főnökök, ott szotyiznak a forgalmi iroda előtt a padon, szoktuk látni őket. Nem érdekli őket se az, hogy milyen munkát végez a takarítóbrigád, se az, hogy ki lopta el a nyilván azért bekönyvelt, papíron létező tisztítószereket.
És hogy ne csak a nyíregyházi állomásról szóljon a mese, én még gusztustalanabb, koszosabb mocskosabb peronokat és környezetet MO-on nem láttam a cég zászlóshajójánál, Nyugati és Keleti kapujánál (ahová a nemzetközi vonatok befutnak), a Keleti Pályaudvarnál. Annál még az új nyíregyházi állomás is tisztább és rendezettebb.
Azt várja a MÁV, hogy a volt kommunista szombatok mintájára a vasútbarátok álljanak össze és hétvégeken vállalják egy-egy vagon fertőtlenítőszeres, oldószeres lepucolását (szigorúan hozott anyagból természetesen!)???
Kínomban már erre is gondoltam, csak azért hogy ne kelljen szégyellnem szeretett vasútunk egyre mocskosabb voltát erre vetődő külhoni ismerőseim előtt.
Mert azokat a MVK-at ki lehetne becsületesen is takarítani, a baj csak az, hogy a Magyar Államvasutaknál ezt senki sem akarja.
Hogy ne röhögjek egy nagyot ezen..... hogy tud ekkorát hazudni, amikor szarban van a máv és a fél ország is, mivel alig van elégséges gáz, csupán a tartalékok miatt nem szívunk jobban, borsodban el van mindenki havazva, néhol nics áram, de ennél rosszabb is lehetne. pl.: holnapután című film, igaz az nagyon fikció
Nagyon tetszik a versed .
Én nem azt akartam mondani hogy, akár a szlovák , akár a Román vasút jobb lenne mint a Magyar,de sajnos ezt minden nap eljátszák.
Az nem úgy müxik, hogy a városi buszokat elzavarják videkre, mert ahhoz esetleg a +rendelőnek (önkomrányzat) is lenne egy-két szava a városban kimaradt járatok miatt. A Volánok 1szerűen nem úgy vannak berendezkedve, hogy vasárnap este - amikor a távolsági és helyközi járatok jó részén másod-harmadrész járfatokat kell közlekedtetni - még tucatnyi kocsi és gkv. üldögéljen munkára várva a forgalmi irodában. Az ilyesmire a legnagyobb esély 7köznap (7fő-csütörtök) vagy szombaton délelőtt van, bár akkor meg az osztott munkaidő miatt otthoni pihenőidőt töltő sofőrök jelentenék a pronlémát.
Szóval úgy tűnik, neked az a hozzászólás "van rossz helyen", amely bírálni meri a MÁV-ot.
Egyáltalán nem, csak ha van kifejezetten ilyen célra létrehozott topic, akkor inkább azt kellene preferálni.
Egyébként, ha akarod, pontosan tudhatod, hogy ez a topik évek óta (indulása óta) általános vasutas témájú topikként (nem feltétlenül a vasutasok topikjaként) működik. A valóságban sose csak a kirándulásokról szóló beszámolók voltak itt
Ezt is tudom, meg azt is, hogy ez a topic már arnyéka a 3-4 évvel ezelőtti önmagának.
Na ja, amikor korábban volt hasonló eset, - valamikor tavaly, és péntek délután - és egy olvtárs akkor is a buszokat reklamálta, pár nap műlva +kérdeztem a Pannon Volán pécsi forgalmi üzemének 1ik vezetőjét, hogy hányt buszt tudta volna kiállítani, az volt a válasz, hogy kettőt, de pont nekem nem kellene pénteken ilyen hülyeséget kérdeznem.:-))
Két cikknél is van link, mondjuk én javasoltam a kollégáimnak. Kezdelek érteni. Szóval ezt kifogásolod? Azért linkeltük be, mert ott tárgyalták a tegnapi késéseket, idéztünk is. Tehát a sorrend fordított.
Egyébként, ha akarod, pontosan tudhatod, hogy ez a topik évek óta (indulása óta) általános vasutas témájú topikként (nem feltétlenül a vasutasok topikjaként) működik. A valóságban sose csak a kirándulásokról szóló beszámolók voltak itt
Ez már néhányszor ki lett tárgyalva. Az, hogy kinek mi OFF, azt Ő dönti el.Van akinek a fővizsgák, van akinek a dombóvári V vizsgák tömkelege, van akinek traficc végeláthatatlan hozzászólásai. Akinek nem tetszik, átugorja.
és például a te egyik első hozzászólásod a kispolszki balesetéről, az megfelelt a topikindítónak?
Én kevés új nicket láttam ma délután, tehát aligha az Index linkjei hozták ide a hozzászólókat.
Szóval úgy tűnik, neked az a hozzászólás "van rossz helyen", amely bírálni meri a MÁV-ot. Megértem, hogy ez fáj neked, de attól tartok, sok bírálattal vagy még kénytelen találkozni.
átküldtem anno a homárba, de nem tették fel. most írok egy újabbat, mivel birtokomban van a válasz. meglássuk - mondta a vak is, és nekiment a falnak...
idezet innen: http://index.hu/politika/bulvar/tszent0123/ "A MÁV egyébként, mint Kavalecz Imre elmondta, idén is felkészült a télre." es megis csak beutott a tel, hogy lehet ez? pedig keszult a telre, es nezd nem is szolt, h jon...
"Szolnok és Szajol között több helyen leszakadt a vasúti felsővezeték vasárnap este hét óra körül. Az Index fórumán több utas is arról panaszkodott, hogy a több órás veszteglésre kényszerülő utasokat senki sem tájékoztatta arról, hogy mi történt."
ez az elso cikk volt. nem en irtam, de sztem maguktol jottek ide.
Tudjátok mi a legnagyobb szar? Az, hogy a MÁV-ot meg sem lehet igazán reformálni.
Jelentősebb létszámleépítés? Kihasználatlan mikró és makróvonalak bezárása? Áhhh! Próbálná csak meg valaki, a tejhatalmú vasutas-szakszervezetek egyből sztrájkot hirdetnének, és basznának 1 hétig dolgozni, amíg el nem érik a céljukat.
Mondja már meg nekem valaki, hogy a MÁV-hoz hasonlóan állami tulajdonú Volán társaságok miért tudnak jobb (nem mondom, hogy kitűnő, de jobb) szolgáltatásokat nyújtani? Távolsági buszjáratnál már ritkák a régi Ikaruszok és ritkaság, hogy nincs légkondi. Ja, és mindeztért még felárt sem kérnek. Sőt pisaszag sincs, de még a dohányzókocsiból sem jön át a füstszag. Sőt még fűtés is van.
Újabb saját tapasztalat: elég egy kisebb hóesés, és a vonatközlekedés máris összeomlik, miközben a buszok nem is késnek. Pedig fordítva lenne logikus.
szanalmas. na ezert kellene ezt megszelloztetni komolyan. mintha a teli ido, a kis szel, es a ho rendkivuli lenne. ha olyan ido lenne mint mondjuk sziberiaban az rendkivuli lenne. emlexem meg -20 fokra is. es a minusz 10 nalunk eleg surun elofordul telene. mintahogy a 30-35 fokos meleg sem rendkivuli nyaron, de mavnak az. emoge el lehet bujni
Aki erre a topicra szabadította a délutáni hozzászólókat.
És miért kellene elolvasni a topiknyitót?
A topic címére és erre gondoltam:
Vasútbarátok ide!!! Friss híreket, élményeket várunk! Mi meg beszámolunk a legutóbbi túráról... Meg miegymás.... Szóval: AKIKET A MOZDONY FÜSTJE MEGCSAPOTT...
Egyik ismerősömnek a MÁV megtagadta a késett IC pótjegyének visszatérítését, mondván, h. karácsonyi kupont is felhasznált a jegyváltáshoz. (Természetesen az ismerősömnek jó lett volna, ha azt a részt kuponban adják vissza.) Azóta is keresem az akció kiírásában azt a pontot, ami felmenti a MÁV-ot a saját üsz.-ban meghatározott visszatérítési kötelezettsége alól. Tud nekem valaki segíteni?
Az index tisztelt újságírójával együtt nem ártana elolvasnod a topicnyitót.
Az Index melyik újságírójára gondolsz? És miért kellene elolvasni a topiknyitót? Esetleg rám gondolsz? Most elolvastam egyébként újra, és még mindig nem értem, mit akartál mondani. Előre is köszönöm a segítséged.
o magassagos vezeto, en sem vagyok teljesen kulsos... eleg sok csaladtagom vasutas volt. meg mindig nem adtal valaszt. az a baj, h akarhonnan nezem kivulrol, belulrol ennek mi vagyunk utasok a szenvedo alanyai, idegileg, penzugyileg is:D es ha mar az en penzembol veszitek a betevot, legyen mar beleszolasom. tehat varom a valaszokat a kerdeseimre.
Már ne haragudj, ez megint egy mondvacsinált érvelés. Mi az, hogy Szolnokon nem volt tudomásuk a párszáz méterre levő Zagyva hídnál folyó felsővezetékjavítási munkálatok sacc/kb. állapotáról??? Ha nem volt, akkor meg fogom a lámpácskámat és kicammogok a helyszínre, oszt felkiabálok, hogy hé, fiúk, meddig tart még a buli? Ne vicceljünk már, a mobiltelefonok korában nem lehet tudni, hogy épp hol áll egy ilyen jellegű munkafolyamat??? Hát ez a SZEMLÉLET az, ami miatt a magyar vasút (is) ott tart, ahol....
Vagy talán Clapham Junction-t kellett volna tárcsázni a Szolnok-Szajoli információ végett??????????? A nevetséges csak az, hogy róluk még azt is inkább elhiszem, hogy tudják, mint a MÁV-ról.
van. DE szamomra sajnos ez a legmegfelelobb. most arra celzol, akkor ne hasznaljam? ez kicsit eros lenne, mint sejtem vasutas vagy es talan vezeto pozicioban. lehet csak a munder becsuletet veded, de mibe tellne beismerni,h "bocs fiuk hibaztunk"? Amugy ennyi erovel mindenkinek szolhatna az elobbi kijelentesed es akkor bizony nem lenne love... 2. a vasuti tomegszallitas teren van monopolhelyzetben. Tehat arra kerem a valaszt, h a szabad kapacitast miert nem lehetett kihasznalni, a szerzodes teljesitese erdekeben? Miert nem tett meg mindent a mav a szerzodesben foglaltak teljesiteseert? Miert nem kuldott bzt? miert nem tajekoztatta az utasokat? ne fogast keress rajtam, hanem valaszokat adj kerlek. koszonom
"Jobb, igen, sokkal. A kommunikáció nem csak a kavaleczismusból áll "
Milyen igaz. :)
Különben pl. tegnap este ha azt modnják 19.00-kor, hogy 22.00-ra ígérik a helyreállítást, akkor sokan már akkor tudtak volna ismerőst hívni kocsival, ha van lehetőségük, és nem hitegetik Őket azzal, hogy talán hamarosan indulunk.
Én pedig, ha azt mondják, 22.00-ra ígérik, már tudtam volna, hogy 23.30 előtt se előre, se hátra. :)
Ha az utastájékoztatás, a vasúti kocsik, WC-k, stb. stb. stb. stb. kulturáltabbak lennének, akkor az utas is másképp látná a dolgokat és másképp beszélne!!!
Én pl. még soha nem kritizáltam a svájci vasutat se kulturáltan, se kulturálatlanul. Mert nem volt rá okom. Vagy az ÖBB-t se szidtam soha. Mert Salzburgban vártam ugyan egyszer egy márciusi napon vagy fél órát a Tauern felől jövő, és hófúvás meg "csöppnyi lavinák" miatt késésben levő csatlakozásra, de ott felnőttnek tekintettek, a vezér folyamatosan tartotta velünk a kapcsolatot (az a bizonyos mikrofon...), és elmondta (megosztotta velünk!!!) mit miért (nem) csinálunk és várhatóan meddig.
De még a román vasutat se szoktam szidni újabban, mert jól esett, amikor egy csikorgó, sötét téli hajnalon Kolozsváron beállt a ósdi, de patyolattiszta és vendégcsalogatón felfűtött szerelvény, hogy eldöcögjön azzal a néhány munkába menő vagy épp arra járó utassal Ilva Micá (Kisilva) felé, ami ugye nem éppen világváros, csak egy szárnyvonal. És Desiro-t is Romániában láttam először, Iasi állomásán, s csóró magyarként csorgott a nyálam, fotóztam ezerrel, mert akkor nálunk még híre-hamva nem volt, a sokak által lebalkánozott románoknál meg már xxx darab rótta a síneket.
Szóval, ha én magyar vasutas lennék, nem lennék olyan érzékeny, mert sajnos a kritika teljesen jogos, akárhogyan fogalmazzák meg, akkor is.
Tudom, hogy nem könnyű lelkileg (sem) a vasúti dolgozók helyzete és élete. Viszont büszkék lehet(né)nek arra, és úgy is kellene viselkedniük, hogy ez a levitézlett, büdös, koszos magyar vasút annyi embernek ott van a szíve csücskében, még akkor is, ha jogosan szidja. Ez a topik is arról tanúskodik, hogy mennyi (és még ennél is mennyivel több) ember van hazánkban, aki folyamatosan figyelemmel kísér mindent, ami a vasúton és a vasúttal történik, hogy ki van éhezve a MINŐSÉGI vasútra, legalább annyira, mint a minőségi focira. És egyiket se kapja meg az Istennek se, csak szenved, hogy mások bezzeg meg tudják csinálni...
Minden vasutas elhiheti, hogy nincs hőbb vágyunk, mint hogy minél többet utazhassunk minél szebb, jobb, pontosabb és kényelmesebb vonatokon, minél elégedettebb vasúti dolgozókkal találkozhassunk nap mint nap, és mindenféle hülye mosolykampányok helyett (ördög vigye, aki kitalálta, vajon hány millát vett fel a licencért?) valóban szívből mosolyoghassunk egymásra.
Nem minden a pénz. Gyakran azt érzi az ember, hogy valami pocsolyabűzös igényteleség az, ami a pozitív folyamatokat hátráltatja. Hogy a klotyó úgy is jó ahogy van, ha nincs ajtaja se, akkor mindenki tartsa vissza a következő állomásig... és így tovább. Ja, és ha nem tetszik, akkor a kedves utas járjon autóval... Milliószor kaptam már kalauzoktól ezt a flegma választ. Valóban ezt kellene tennünk nekünk, utasoknak, meg kellene fogadni a kalauz cinikus tanácsát. Akkor legalább holnaptól neki se kellene bejárni dolgozni, amit láthatóan úgyis utál.
Igazad van. Tajekoztatas nem lenne rossz. En nem a "kis embereket" bantom, hanem a vezetoket. Mondjuk egy szolnoki allomasfonokot. Mert mondjuk nem hiszem el, h nem lehetett volna bevontatni azt a nehany kocsit Szajoltol. (nem nagy a tavolsag) Es akkor Szolnoktol mehetett volna tovabb bpre a vonat. Nem igy olcsobb volt. Van egy masik kerdes, ami felmerul bennem: a vis major. Mindig felkeszulten varjuk a telet, legalabbis ez megy a mediaban. Ehhez kepest bejon a hideg, es meglepodik a mav, h nezd mar tel van, hogy tortenhetett ilyen? Persze egy felsovezetekszakadas tenyleg vis major, de ilyenkor tajekoztatni kellene, es esetleg megoldani valahogy az emberek szallitasat. A Mav szolgaltato, es sajnos monopolhelyzetben van. Ugy hasznalja ki az embereket, ahogy nem szegyelli. Mocskos draga a jegy, de ezert iszonyatos szolgaltatast kapunk. Szanalmas. Kedves Mavosok! mi adjuk a fizeteseteket! Az utasok. Legyetek kedvesek es becsuljetek meg. Egyszeruen undoritoak a korulmenyek. Remelem lesz egyszer valaki, aki beperli a mavot nagy nyilvanossag elott, mert esetleg kara szarmazott egy ilyen esetbol. Bar nem kivanom ezt senkinek. Egy biztos! A heten elinditok egy nyilt forumoldalt, amit a kedves MAV Zrtnek cimzek. Remelem sokan fel fognak szolalni az aldatlan allapotok ellen. Nem szelmalomharcba szeretnek fogni, csak vegre nyilvanosan kellene panaszt tenni, mert a panaszkonyv semmit nem er. Szegeny kalauzok se tudnak mit tenni. A ma hajnali vonatban pedig csak egy kocsiban volt futes a kb 6bol... Es nem sittes jarat, gondolom en....
Jobb, igen, sokkal. A kommunikáció nem csak a kavaleczismusból áll ("minden rendben, minden pontos, felkészültünk a világvégére"), hanem abból is hogy "Elnézést kedves utasaink, jó nagy sz*rban vagyunk, akinek a dolga, az dolgozik a megoldáson. Legyenek türelmesek, és ha bárkinek bármi kérdése van, állok rendelkezésükre, legfeljebb nem tudok válaszolni."
Az utasnak elsősorban megoldás kell, de ha az nincs, túlnyomó többségüknek az is elég, ha legalább egy jó szóra méltatják.
Nézd, a felsővezetéki- és egyéb hibák kijavításának időpontjáról szerintem Szolnok állomáson senkinek sem volt pontos információja.Jobb lett volna nem tudom-mal válaszolni, vagy hasra ütve mondani valami marhaságot?
Türelem, ha az index vezető cikkében nem ajánlják boldog-boldogtalannak ezt a topikot, akkor szegényebbek lennénk ezekkel az indulatos remekművekkel. (miért nem a Panaszkönyv topik lett az áldozat?)
ON
Nekem az egészből az jön le, és saját kalandos utazásaimon ugyanezt tapasztaltam, hogy a legtöbb vasutasban minden, a helyzet kezeléséhez szükséges jószándék megvan, egyedül az utassal való kommunikációtól félnek nagyon.
Láthatóan nem feltételezik az utasokról, hogy azok egy magyarázattal megelégszenek - lehetett persze ezirányú rossz tapasztalatuk. Mégis szerintem mindig kell, hogy legyen ember arra, hogy azt a kevés infót, amit ilyen helyzetben tudni lehet, az utasokkal is megossza. Szolnokon tegnap este ezernél is több utas gyűlt össze mindenféle vonatokon, és a legnagyobb hiba (ismét) az volt, hogy eltűntek a vasutasok, mindenkinek "sürgős dolga támadt", és az utasokra nem maradt idejük.
tudod mit? utazz te is neha azzal a vonattal es akkor meglatjuk mennyire leszel kulturalt, amikor 2 es fel ora ut utan nem erzed a labad mert lefagyott, amikor nincs levegod, mert osszepreselodtok. es kifizetsz 2 ezer forintot egy nyuves masod osztalyu jegyert, hetente 2szer (azaz oda-vissza), ez egy honapban kozel 10 000 De sztem eleg kulturaltan fogalmaztam, en csillagoztam ki mindent.
"A fő baj NEM az, hogy elszakadt az a nyüves felsővezeték.
A fő baj, hogy Szolnok állomáson akkor szolgálatban lévő x vasutas közül nem akadt kettő fő, egyik aki végig ment volna és pár szóval el mondja mi történt és mikor mennek tovább, a másik meg keres egy dízel mozdonyt, rájár a szerelvényre és fűt.
4 órát fűt, mínusz 14 fokban."
Valamit azért tisztázzunk, a Szolnokon veszteglő vonatok mindegyikén volt fűtés, az állomáson volt delej a drótban!
Tehát azért mielőtt elindulnak a legendák csonttá fagyott utasokról (média!), mindenki meleg vonatban várt.
Természetesen a "fűtésképes kocsik" MÁV-nál szokványos arányában, tehát a sittesvonatokon azért nem minden kocsi volt kazánbelső-jellegű. :)
"Nem osztogat meleg teát, nem ad bánat puszit az utasoknak, csak fűt.
240 percet, amig lett a derótban delej."
Ld. fent. Fűtés, világítás volt, információ nem.
"Nem az időjárás, nem a technikai hiba a jogos bosszankodások oka, hanem a nemtörődömség, a trehányság."
Olyannyira nemtörődömség, és ez már Cégen belüli dolgokat feszeget, hogy pl. az Ister jv-je engem tolt le, hogy miből gondolom én azt, hogy Ő tudja, mi lesz az induló vonatok sorrendje, azt sem tudja, a saját vonata hanyadik a sorban. (Megjegyzem, "minőségi", nemzetközi vonatról van szó, ami már nem csak a MÁV belügye...)
2006-ban, a mobil kommunikáció világában a Sl-en a forgalmiból nem képesek (fel se merem tenni a kérdést, nem akarnak?) kapcsolatot teremteni a saját alkalmazottaikkal, akiket az utasok -3-4 óra ücsörgés után szvsz teljesen jogosan- kérdésekkel bombáznak.
Ez itt a baj. Amellett persze, hogy azért ezen a szélességi körön télen hideg van, néha -15 is, már ezer éve, de amióta MÁV van, azóta biztosan. Tehát azért mielőtt ítéletidőről beszélünk, tisztázzuk, hogy szép csillagos ég volt Sl felett, hó sehol, derült idő, -17 fok, és közepes szél. Mi ebben a rendkívüli januárban, könyörgöm???
A másik zűrös pont az, hogy 300 utasnyi üres kapacitást engedtek el a 608-al 23.58-kor, miközben a többi utas a gyorsokon még csak a közelében sem volt annak, hogy elinduljon. És EZ A LEGNAGYOBB BAJ. Az utas itt senkit sem érdekelt, csak a papír, az utasítás, a szabály.
A helyjegyes vonat helyjegyessége valakinek előbbre való volt, mint a fizető utasok, akik 5 órája várnak arra, hogy a MÁV teljesítse a szerződésben (=menetjegy vásárlása) vállaltakat, ha így tetszik. Az ilyen embert egy szolgáltató cégtől talán el kellene tanácsolni, vagy nem?
Ha tényleg rendkívüli időjárás volt, akkor talán rendkívül utasbarát intézkedéseket is fel lehetett volna mutatni. PR-nak sem rossz, sőt, szerintem jobb lett volna, ha az utasok hírét viszik annak, hogy a MÁV mindent megtett a mihamarabbi célba jutásukért, mint 30 győzelmi sajtóközlemény.
De sajnos ez az "ingyen-marketing" vonat elment, a MÁV pedig (megint) lemaradt.
Ezért persze senkit sem állítanak fel az íróasztala mellől. TALÁN év végén még jutalmat is kap, mert hősiesen védelmezte az üresen honállomásukba közelekedő IC-kocsikat a türelmetlen, IC-pótjeggyel nem rendelkező utasok elől. Nálunk semmi sem lehetetlen.
Azért az bizalomkeltő, hogy legalább a buszbeszerzést megpróbálták. De ha nem sikerült, legalább közölhették volna a jv-kkel, Ők pedig az utasokkal, hogy a Céget eltartó (normális esetben...) ÜZLETFELEK tudják és érezzék, hogy a SZOLGÁLTATÓ próbál értük tenni valamit.
Tegnap annyit láttunk, hogy a SZOLGÁLTATÓ sz@¤ik a fejünkre.
a ma reggel Nyíregyről Pest felé tartó IC utasa panaszkodott, hogy nem volt fűtés, ill. az éjszaka Törökszentmiklósnál dekkoló kedves utas említette, hogy a várakozás alatt kihűltek a radiátorok.
Az én szolnoki síneken (fél)éjszakázó közeli rokonom arról számolt be, hogy becsülettel fűtenek, legalábbis azon a vonaton, amin ült. Erre éppen azért kérdeztem rá telefonon, mert a hírek ugyebár soha nem látott szibériai fagyokat prognosztizáltak éjszakára, és lelki szemeim előtt szinte már láttam a mirelit csirkévé fagyott utasok névsorát fekete keretben a másnapi Blikk címoldalán...
Szóval a Szolnokon ácsorgó 8-9 vonat közül egyben biztosan volt fűtés, köszönet érte.
A konkrétan hiányolt információt senki sem tudta volna megadni.
"a másik meg keres egy dízel mozdonyt, rájár a szerelvényre és fűt."
Nem állított senki olyat,hogy nem fűtöttek Szolnok állomáson a vonatokon.(Te is tudod,hogy Szentesen vagy Debrecenben lehettek alkalmas dieselmozdonyok,azok igénybevétele + költség a PÜ-nek,vasárnap este sem lógnak az öltözökben a munkavállalók,hogy felüljenek azokra a gépekre,stb..)
hm. az egyik ismerosom tegnap a 7 ora korul bekescsabarol bp-re indulo vonaton volt. A vonatnak kb olyan fel 10-10 korul kellene bpre ernie, ehelyett ma hajnalban 4:45re ert fel. ilyenkor kerdezem, hol a jo ***** anyjukban vannak a mav fejesek? raadasul egy olyan vonat, amin allni is alig lehet. persze szokasos vasarnapi tomeg, 4 kocsival, aminek a fele nem fut. es akkor a mav vezernek millios vegkielegites? inkabb vagtak volna pofan.... meg jo hogy egy isteni gondolat nyoman ma hajnalban jottem fel es nem azzal a vonattal. az en kis antiszocialis lelkembol pszichopata lett volna... mentesito vonatot ilyenkor nem kuldenek? mondjuk egy bz-t, h a szerencsetlen utasok ne a vonaton toltsek az ejszakat. TUDJATOK KEDVES MAV LOGISZTIKUS GYEREKEK, VANNAK AKIKNEK HETFON DOLGOZNI KELL!!!!! Tisztelet a kivetelnek. valaki oldja mar konyorgom ezt a nevetseges helyzetet. a wc-k undoritoak, futes, hely nincs, es ezert fizessek olyan arat, mintha kenyelmesen utazhatnek, melegben, kuzlturalt korulmenyek kozott. adjatok allo-fazo jegyet felarert! Szemet banda. Ez a vezetesnek szol. Minden tiszteletem a kallereknek, szegenyeken csattan mindig az ostor, az utas ostora, pedig a pofan rugas a milliokbol faroklengeto vezetoknek jarna.
"A Jászkun volántól kértünk autóbuszokat de csak 1 db autóbuszt tudtak biztosítani és még 2 db-ot ígértek 2 órán belül. A felsővezetékesek 22.00’-re ígérték az egyik vágány helyreállítását."
Köszi szépen, valami ilyesmire gondoltam.
Azért innentől ez már inkább a Jászkun bizonyítványa - Szolnokon elég sok városi járat van még este 7 tájban, talán lehet játszani egy kicsit a fordulóidőkkel is, ha tényleg akkor marha nagy rendkívüli időjárás van, Szajol nincs olyan messze. Mindegy.
Azért szegény felsővezetékesek is elszámolták magukat. :)
"19.35’-kor Szolnok – Szajol között a jobb vágányon közlekedő 778 sz. vonat gép áramszedője letört, a felsővezeték leszakadt"
Ez furcsa, ezt a vonatot nem is láttam, valami tizensokadik vágányon csempészhették át később. :)
"Nem olvasok volános topicot. Ott is így mocskolják a buszsofőrt és a volánt, ha nem tudja a hófúvásban elakadt busz vezetőjemegmondani, hogy mikor tud tovább menni?"
Alapba nem azért szidod a MÁVot, mert rossz az idő és leszakad a vezeték, hanem mert azt mondja 1-1,5 óra, és ehelyett 5 óra a késés, közben meg senki semmit nem mondd, az utas meg ül hülyén és vár, hogy 3 óra eltelt, bármelyik percbe indulhatunk. Szerinted nem jogos a háborgás !?!?
Ha 1,5 óra után újra körbemenne (v agy bemondanák), hogy előreláthatólag legalább újabb 1-1,5 óra, akkor tudnád, mire számíts, és annak függvényében dönthetnél.
Kíváncsi voltam, hogy a MÁV Kommunikációs Igazgatóság szerint ma vajon 5 vagy 10 percet késnek a vonatok, erre mit találok a MÁV honlapján jelentős késéseket és járatkimaradásokat ismernek be (igaz, az a PR mondat, hogy elnézést, megértést kérnek az hiányzik, de hát a síntörés helyreállítását is helyre kellett állítani, így semmi sem mehet ilyen időben zökkenőmentesen - a kiemelések tőlem):
"Észak-kelet Magyarországon késések, vonatkimaradások vannak
A Miskolc-Szikszó-Hidasnémeti, a Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely, illetve a Szerencs—Nyíregyháza vonalon továbbra is késésekre, a helyi vasúti forgalomban járatkimaradásokra is kell számítani.
Hófúvás, viharos erejű szél, megrongálódott vasúti felső vezetékrendszer és váltóállítási probléma okoz gondot a vonatközlekedésben. A kedvezőtlen időjárás miatt az InterCity vonatok menetrend szerinti közlekedése nem garantálható, a pótjegyek árát a vasúttársaság nem téríti vissza.
Nyíregyháza és Császárszállás között a hajnali síntörés helyreállítását délelőtt tíz órakor állították helyre. Miskolc és Szerencs között a tegnap megrongálódott felső-vezeték helyreállításán még mindig dolgoznak. A vonatok ott is csak egy vágányon haladhatnak. A torlódások elkerülése érdekében nem mindegyik járat közlekedik.
A debreceni, a záhonyi, a vásárosnaményi térségben is jelentős késések vannak. A villanymozdonnyal közlekedő vonatok a viharos erejű szél miatt csak 60, illetve 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak - a vezetékszakadás elkerülése érdekében. Görögszállás és Tiszalök között hóátfúvás miatt kell várakozni.
A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Cegléd vasútvonalon minimum félórás késésre kell számítani. A Nyírvidéki Kisvasúton nem közlekednek a vonatok, a kedvezőtlen időjárás miatt.
A korábbi, bölcs meglátásokhoz tartozóan egy idézet, hogy látszódjék, buszilag sem mindig egyszerű az élet:
"18.48’-től Szolnok személy pu és Szolnok – Szajol között a jobb vágány visszakapcsolva, a bal vágányon tartós zárlat.19.35’-kor Szolnok – Szajol között a jobb vágányon közlekedő 778 sz. vonat gép áramszedője letört, a felsővezeték leszakadt. A Jászkun volántól kértünk autóbuszokat de csak 1 db autóbuszt tudtak biztosítani és még 2 db-ot ígértek 2 órán belül. A felsővezetékesek 22.00’-re ígérték az egyik vágány helyreállítását."
"Időközben az is kiderült, hogy a CD korábbi vezetése a cég számára előnytelen szerződéseket kötött. "Az illetőket felelősségre kívánjuk vonni, s tőlük is kártérítést fogunk követelni" - szögezte le az új vezérigazgató.
Megjegyezte, hogy ez a kártérítés közvetlen elődjét, Dalibor Zelenyt is érinti."
hmm, én még szilveszter előtt jártam meg a "vis major" hivatkozási esetet, de nem kíméltem magam, és írtam egy levelet, másolatban meg továbbdobtam még pár helyre. ;-)
most várom a választ, lassan letelik az egy hónap...
A MÁV új éjszakai IC járatán voltam én is (611 Hajdú IC ma hajnalban), és amire nem is számítottam, hajnal fél háromkor a Keletiben két pénztárosnő ott ült, és szorgosan adta vissza a pótjegyek árát...annak a pár embernek, aki odatévedt a pénztárakhoz...
Szombaton voltam kint Szlovákiában, és vettem egy menetrendet. (65 Sk)
Van benne pár érdekesség:
Pl. Belföldi forgalomban IC csak Kassa-és Pozsony között közlekedik. Igaz, a vasúthálózat adottságai és a településszerkezet máshol nem indokolja.
Ez 3,5 vonatpárt jelent. Az egyik szerelvény feltehetőleg gyorsvonatként jön vissza, mert abból meg ellenirányban közeledik eggyel kevesebb.
Ebből 2 vonatpár nemzetközi, mert Bécsből jön, és úgy megy tovább Kassára. (De mivel az út nagy részét Szlovákiában teszi meg, ezért belföldinek tekinthetjük.)
A lényeg az, hogy az IC-helyjegy (kötelező) naponként változó. Csúcsnapokon (silny) 80, egyébként meg (slaby) 20 Korona a helyjegy. A pótdíj (gyorsvonatra, expresszvonatra és IC-re 20 korona)
Ez táblázatba van rendezve. (Nálunk is vannak-voltak hasonló próbálkozások, bár mégjobban megbonyolítva.)
A csúcsnapok meg elég érdekesen oszlanak el, mert nemcsak péntek és vasárnap, ill. szombat és hétfő lehet az.
A mellékelt hálózati térkép igénytelen, mert egy sima papírlap, és nem tartalmaz támpontként folyókat, és nem jelöli a villamosított szakaszokat sem. A többféle közlekedési eszközzel ("villamos", fogaskerekű) ellátott szakasz (Csorba-tó környéke) kissé nehezen áttekinthető a kis méret miatt.)
A menetrendben és a hálózati térképen a bezárt vonalak (jelenleg 15) is szerepelnek, de a térképen semmilyen jel nem utal arra, hogy ezeken nincs forgalom. Amúgy ezek hosszabb vagy rövidebb többsége zsákvonal. (A domborzati viszonyok miatt odaát sok a zsákvonal.)
Akkor nem oda, sajnos nem emlékszem, elég rég volt már (meg ma már egy vizsgán túl vagyok, éjjel négy órát aludtam, szóval a szokásos). Valahova Németországba és messze ment, az a lényeg, és harminc perccel az indulás előtt lusták voltak kisorozni a kocsit.
Nem olvasok volános topicot. Ott is így mocskolják a buszsofőrt és a volánt, ha nem tudja a hófúvásban elakadt busz vezetőjemegmondani, hogy mikor tud tovább menni?
"Csárdaszállás és Nyíregy között síntörés volt a 100-on!!!"
Legalább figyelj, mit írsz, Csárdaszállás nincs a 100-as vonalon, ez Császárszállás, a késéseket páratlan irányba már írtam lejjebb.
MaZo
Annakidején mi a fenének kellett a MÁVAUT-ból Volánt csinálni? Ami szépen konkuirenciává nőtte ki magát. Pedig egy kézben tartva mellőzhető lett volna a sok vonattal párhuzamos busz.
"Ma valami nagy gond lehet emiatt: Cracovia 120 min el túl késik Báthory 120 min késés Rétköz IC 60 min Hernád IC 90 min tudja valaki az okát?"
Záhony és Nyíregyháza között szinte csak lépésben járnak a vonatok, korlátozták a villanymozdonyok sebességét 60 illetve 40 km/ órára további felsővezeték szakadások elkerülésére, illetve Csárdaszállás és Nyíregy között síntörés volt a 100-on!!! Nyíregyen reggel -19 fok volt, több busz nem tudott elindulni! A MOL jól átverte őket vacak olajjal:((( A késés még hagyján, azonban a fütetlen kocsik annál nagyobb baj!! Garfield
Az ÖBB ugyanúgy vasút, mint a MÁV, azonban több utast szállít a több mint 2500 autóbuszával, mint vonaton.
A rendkívüli események esetére pedig szerződéses partnereik is vannak. Ezért nem kunszt nekik 50 buszt keríteniük a nap 24 órájában.
Kéne oda állandó személyzet. Pl. egy trafik vagy igényes büfé egy légtérben a váróteremmel, és az ottani alkalmazott fél szemmel felügyelné a helyiséget. Neki nem érdeke, hogy bebüdösítasék a csövik a helyiséget. Ha nem megy el a legközelebbi vonattal, akkor húzzon el onnan! És akkor a vandálokat is távol lehetne tartani.
Nagykaniszán pl. a kultúrváróterembe van beköltözteve az információ. És Debrecenben ottjártamkor is működött a kultúrváróterem. (2003-ban voltam bent.)
A múltkor Zuglóban kértem 2 db IC helyjegyet, a néni pedig 1 db-ot adott. Rögtön észreveszem, mondom kérnék még 1-et, lehetőleg mellé.
Mellé?!!?!? Ő nem tudja befolyásolni, hogy hova ad a gép, majd ad valamit, ha mákom van esetleg a környékre. A szuper intelligens gép ki is adta a következő sorszámút, csak az volt a bökkenő, hogy másik sorba volt !!!
Azt már meg se említem, hogy hogy néz ki a Zugló állomás !!!! Nem csoda, hogy nincsennek sokan(ellentétben Nyugati,Keleti), mert elég gusztustalan a betört ablakok között a hajléktalanok "hálószobája" és "kamrája" között a bűzben sorban állni. És ez nem pénz kérdése lenne...
Valóban, a megoldás ez lenne. De kérdem én, láttál már nagykutyát a vonaton? A kalauz meg már belefásult a sok hiábavaló eseménykönyvbe, tenne ő ellene, de sajna nem tud.
Nem csak négyet lehet... Ez megjátszák neked a Hamburgba menő EC-vel is. A kaller annyit mondott: üljek másik kocsiba (ez persze tavalyi sztori, de nem hiszem, hogy elévülne). Igen ám, de én csak Győrig mentem, helyjegy nélkül! És akinek oda szól a helyjegye? Megjegyzem, a címkék szerint Bécstől szinte teltházas lett volna a vonat. Gondolom az osztrákok azért kisorozták a kocsit...
Most nyilatkozott a Szabolcs Volán képviselője, hogy befagytak a buszaik.
Mielőtt elkezdődne a sárdobálás, hogy biztos spóroltak, miért nem tudnak rendes olajat venni, stb.: ők olyan dízelolajat vettek, ami -20 °C-ig garantált, -17-et mértek. Ennek ellenére a buszokat nem merték beindítani a szűrőben összesűrűsödő olaj miatt. Tehát az olajcég verte át őket. EZ a Magyarisztán...
Szasz! És gondolod, hogy a kaller tehet róla, hogy nincs fűtés? Szerinted mi történne, ha szerencsétlen közölné az indító állomáson, hogy így nem hajlandó elvinni a vonatot? Nem baj, verjük csak meg.
A hozzáállással van a baj!!! No meg a közléssel!!! Nem flegmán kellene, és minimum elnézést kérni!! Üljön már be valaki a párnázott székből (MÁV Andrássy palotájából) egy fütetlen IC-be és utazzon majd 4 órát!!! Mándokinak és a sok üres fejű droidnak hasonlókat és nem milliós végkielégitést kivánok!! Tisztelet a kivételnek! Garfield
Szasz! És gondolod, hogy a kaller tehet róla, hogy nincs fűtés? Szerinted mi történne, ha szerencsétlen közölné az indító állomáson, hogy így nem hajlandó elvinni a vonatot? Nem baj, verjük csak meg.
Köszi az infót,de vagy így, vagy úgy el kell menjek, különben lőttek a matek féléves jegyemnek... Attól tartok kocsival is gázos lenne elmenni!!! De valahogy muszáj lesz!! És a jegyem is megvan már az esti Traianus IC-re.
Mai helyzet: Telefonon felhívtam a MÁVdirektet, hogy van-e még hely a reggeli Latorca IC-re! Válasz: még 40 hely van II.osztályra,I. osztályra semmi!!! Érdekes módon: telitettség I. osztályon 50%, II. osztályon 60-70% os!!!
Nyíregyháza reggel: Kijelzőn kiirva 6:00kor: Tisza expressz: 45 perc késés, Keletiben ez már 90-120 ra módosult! 5:38 kor Bp.Nyugatiba induló Gyors 60 perc késés Miskolc felől érkező személy 60 perc késés Vásárosnamény felől IP 20 perc késés Latorca IC 10 perc majd 20, majd 30 késés!!!!
Latorca IC-t végül bemondták 6:30kor, hogy jön végre. Kimentünk a peronra, vonat még sehol!!! 6:40 kor végre beesett a vonat összesen 4 kocsival, fagyponti hőmérséklettel!!!! Még a leheletemet is láttam!!! 6:48 kor (6:10helyett) végre elindultunk, Debrecenbe érve (7:18kor )fütés még mindig semmi, Szatmárnémeti IC-t hozzácsatolták, 7:30 kor immáron 30 perc késéssel indultunk tovább!!! Kalauz flegmán közölte, hogy nem is lesz fütés, mert rosszak a kocsik.... (!!) Nem is jött vissza utána, mert sokan jégbefagyva voltak már, és garantálom, hogy sokan megverték volna.... Érdekes módon Szolnok magasságában megjavult a fütés, és a Keletibe érve kezdtünk kissé felengedni.... Patika számlát postázom majd a rohadt MÁV-nak.... Végül 9:37 helyett, 10:10 kor érkeztünk. Erre most olvasom az egyik országos napilapban, hogy a MÁV, a Volán, és a BKV is felkészült a hideg időre!!! A frászt!!! MÁV esetében ha hideg van az a baj, ha meleg az, ha sokan utaznak egyszerre akkor az!!! És éves szinten 82 milliárd Ft veszteséget termel ez a cég!! :((( Nem véletlenül!!! Ezzel a hozzáállással megérdemelnék azt amit mi kaptunk ma!!! Garfield
Hát igen, szóval mindent meg lehet oldani, CSAK AKARNI KELL.
Erről jut eszembe, miért van az, hogy ebben a topikban is legtöbbször AZT MENTEGETIK, AMI NEM JÓL MŰKÖDIK, AMI ROSSZ, és nem biztos, hogy a pénzhiány miatt rossz, hanem inkább az akarás, a spontán szervezési készség és logisztika, A HOZZÁÁLLÁS HIBÁDZIK.
Mi lenne, ha a vállvonogatós filozófia: "ezt úgyse lehet, mert...", "ezt azért nem megy mert...", helyett nem a kibúvókat keresnénk, hanem arra noszogatnánk az íróasztal mögött ásítozó elvtársakat, hogy ez így, ilyen formában nem elég, mert torkig vagyunk ezzel a szinvonaltalansággal. És szégyelljük. Helyettük is.
Sajnos teljesen "életszerű" amit írtál, ezek a dolgok nap mint nap megtörténnek a MÁV egyik fővonalán (Bp-Záhony és fordítva), ezt tanusíthatom.
Egyszer világosítson már fel valaki, hogy az IC-ken miért van mikrofon, és ha már van, akkor miért nem használja a vonat kísérő személyzete, hogy egy 5 órás várakozás alatt intim hangon belesuttogja a késés okát ill. a várható fejleményeket!!?? A légi utaskísérőket felkészítik, ők hogyan készítsék fel az utasokat váratlan helyzetekben, a MÁV-tanfolyamokon erre miért nem hívják fel a figyelmet?? Még plusz pénzbe sem kerülne megragadni a mikrofont, megnyomni a gombot és őszintén megmondani, hát kedves utasok, ez van, meg az van...
Arra, hogy a gépvezetők sem kapnak érdemi információt, már nem is tudok mit mondani, ha így van, az tripla szégyen.
És még egy "apróság" az IC-khez. Természetes dolog az, hogy a hétvégi IC-kre már kedden sem lehet helyjegyet kapni? A barom utas mindent bevesz?
Csatlakozom a pezsgős ünnepléshez, megmondom őszintén, én már annak is örülnék, ha a szlovák vagy a cseh vasúti társaság venné meg a MÁV-ot, mert tapasztalataim szerint e két hasonló poszt-szocialista káosszal küszködő ország is léptékekkel logikusabban és okosabban tudja működtetni a vasútját.
P.S. Mire is kapott Mándoki 10 (vagy 80?) millió forint végkielégítést? Arra a szemétdombra, amit maga után hagyott? És miért is tűri mindezt ez a balga nép?
"Kérdezd meg taxx-ot,hogy vasárnap este hány ráérő busz és vezető várja a bevetést!"
Jogos, csak...
Anno egyszer Pannonhalmára mentünk Bp.-ről, és a Kisalföld Volán a 170 diákot Bp. Hősök terén valahogy elfelejtette, és a 3 buszt nem küldte el Pestre.
Mit gondoltok, mi történt?
A Kisalföldes diszpécser felhívta a Balaton Volánost, és megkérte, hogy a 3 Hősök terén álló busza vigyen el minket Győrbe. A Balatonos azt mondta, hogy jó ötlet, de az neki kell Bp.-Veszprém között hamarosan.
Megegyeztek abban, hogy a Balatonos buszok bevittek minket az Erzsébet térre, hogy legalább váróteremben várjunk.
A Kisalföld 4 buszt azonnal elindított Győrből, így az első telefontól számítva 2 óra 10 perc után megérkezett 4 busz az Erzsébet térre, 20 percre elosztva. Mindeközben a Kisalföldes telepített diszpécser végig korrekt és pontos tájékoztatást nyújtott a helyzet állásáról, valamint az Erzsébet téri busz pu. dolgozói abban is segítettek, hogy a 170 ember 4 buszra osztását zökkenőmentesen megoldjuk, és ahogy megjött a egy busz, bemondták az általunk leadott közelményt a hangosba, hogy kik szálljanak fel arra a buszra.
Talán nem lepődtök meg, ha elárulom, hogy ez egy februári vasárnap estén történt, 16.30 és 19 óra között.
A másik esetben az autóbuszvezető félreértése miatt a busz nem P.halmára, hanem a Délibe ment értünk, ekkor -szombat délután 2 körül! - Győrből a hívástól és a helyzet tisztázásától számítva 45 perc múlva ott állt P. halmán az azonos típusú busz.
A Kisalfölddel 4 éven át voltam ilyen ügyekben kapcsolatban, és az esetek 80-90%-ában korrekt, rugalmas üzleti partnerek voltak.
Talán egy esélyt érdemes adni a Jászkun Volánnak is, DE lehet, hogy ez meg is történt, erre vonatkozó információt érdeklődéssel várok.
Erre a kritikus 10 km-re még akár városi csuklós buszt is be lehetett volna állítani, egy 100 000 lakosú megyeszékhelyen talán ez nem elvi képtelenség.
MaZo
1. Nem Bp-en lakom, így kerülő a Nosztalgia Kft vonatával kimennem.
2. Miért ne vegyek részt a parádén? Mikor máskor láthatom máskor azokat a járműveket? Az ottani Füsti csak csoportosan látogatható a parádét és egyéb esetleges rendezvényeket leszámítva.
3. Szerencsére van rá lehetőségem, hogy autóval :( kimenjek Pozsonyvba. (Ha már egyszer Rajkánál olyan siralmas a határátmenet.)
4. Kutathatok elveszett síneket, és egyéb érdekességeket, de nem árt, ha valaki eljön velem. Egyfelől azért, mert egyedül unalmas (bár van egy haver helyben, akit magammal vihetek), másfelől meg azért, mert néha nem árt egy kis helyismeret.
A nem működő fénysorompót és a mozdonyvezetőt is vádolják a szombathelyiek a péntek délelőtti halálos baleset miatt, holott legtöbben még a baleset helyszínét is rosszul tudják.
A nyugat.hu megpróbálja tisztába tenni a dolgokat:
Az SzÜ írányító (itt) nem vállalt ekkora költséget,felelősséget. Ok. És azért meg a hideg a felelős, mert az utasoknak befagyott a fenekük a hideg vonatban.
Nemis.
Ápád apánk a hibás, hogy erre a helyre hozta őseinket. Nem tudom, de ezer év alatt nem szokhattuk már meg, hogy télen hideg szokott lenni ?
Ennél csak a BKV és a FKF nyilatkozatain szoktam nagyobbat röhögni - az első hó gyanánánt - miszerint "váratlanul ért bennünket a hó". Ez kb olyan, mintha a pék meglepődne azon, hogy forró a kemence.
"Csak a felsővezetékszerelőket ezen gépek sem képesek átugorni"
Feltalálták az autóbuszt.
Az ÖBB képes volt vasárnap délután a Arlberg-hágónál kb. 50 buszt keríteni, amivel átvitték Landeck és Bludenz között az utasokat, amíg a pálya zárva volt.
A különbség annyi, hogy az ÖBB vasút, a MÁV meg nem. A MÁV már nem is kupleráj, mert traficc óta tudjuk, a kupiban rend van.
(Tényleg, ilyenkor az operatív irányítók telefonján a Volán-diszpécserek száma blokkolva van? Vagy csak a zsürke agysejtek hiánya?)
"Felsővezeték leszakadt? Jó, akkor vegyünk elő néhány dízelgépet..."
Azért ahhoz a dróthoz minimum ki kéne szállni megvizsgálni, hogy milyen állapotban van. Rögzíteni, hogy űrszelvénybe se lógjon, zárlatot se okozhasson. Ehhez a megfelelő alvállalkozó értesítése szükséges, ki kell mennie a helyszínre és elvégeznie ilyen-olyan munkálatokat. Ennyi erővel már helyre is állíthatja - mert ha nem, akkor két értesítés, két kiszállás, két menetben végzett munkálatok, két költség.
A dízelekkel meg az a gond, hogy befagyott a kapu, amelyen keresztül az 50 mozdony a Keleti alól elindulhatna a helyszínre. Bár ha mégis sikerül kijutniuk, akkor megkapják az "MTON-sz" megjelölést, ahol az "sz" azt jelenti, hogy szabadulóművész.
Természetesen amilyen mázlista vagyok, én is dekkoltam 5 órát Szolnokon tegnap éjjel... Nem volt időm visszaolvasni, nem tudom, mi szerepel, úgyhogy bocs, ha valami már volt.
18.52-kor érkeztünk 37141-el Lakitelek felől, terv szerint Tiszával tovább Db. felé. Szolnokon minden vonatra késés kiírva, Ms. felől 5708 45', a többi 5'-20'.
A dolog 2 ponton lett gyanús: egyrészt csak 19.04-ig voltak kiírva a vonatok, utána semmi, másrészt 20' nyíregy felől az IC-nek, az már azért büdös... Bent volt még 6018 is, úgyhogy abba beültünk.
Amikor láttam, hogy semmi sem indul, megkérdeztem egy fszt.-t, mi a pálya, mondta, hogy Szajol-Sl. között egyik vágányon szakadt a drót, állomásközi közlekedés, mert a bizt. ber. is megadta magát. Megjött szemből a Traianus 18.58 körül, utána 621, majd végül befutott a mega-maratoni 6701 16 (!!) kocsival. Ennyi.
Hamarosan kiderült, hogy mindkét vágány zárva, a hangos szerint "előreláthatólag bizonytalan ideig" minden áll. (Ez önmagában sem rossz, előre látják, hogy nem látják... Szép a magyar nyelv, nem? Főleg a vasúti változata... :)
Időközben beérkezett az Ister, le is parkolt, 5708 2 géppel, gondolom, a hátsó dög, majd 608 +30' körül, 6708 magához képest kb. rendesen, a Tisza +90 körül került elő 21.14-kor, előtte még 618 ért be +45'-el. Végül 6008 is beszállt a sorba.
Innentől 5 órán át csak a 7208 Csörgője törte meg a monotóniát, a vezér időnként kicsit megpörgette a motort, hadd fűtsön szegény flótásokra...
Tájékoztatás semmi. Meglepő?
23.58-kor indult 608, majd 00:01-kor 618, ezzel eljöttünk. Csatlakozó vonatok mindenhol rég elmentek, kíváncsi vagyok, mit mondtak az átszálló utasoknak hajnal 2 felé mondjuk Karcagon vagy Db.-ben.
Eleddig nincs is az egészben semmi, ami (a MÁVtól) szokatlan, AZONBAN NÉHÁNY KÍNOS KÉRDÉS FELMERÜLT BENNEM 5 ÓRA ÜCSÖRGÉS ALATT!
1. MIÉRT nem közölték az utasokkal - és a jv.-kkel, mert velük sem közölték - a vonatok majdani indulási sorrendjét?
2. HOGYAN mehetett el 608 5 teljesen üres erősítés kocsival (!!!!!!) elsőként úgy, hogy az 5 órája várakozó 100-as vonali utasoknak a MÁV nem ajánlotta fel a szabad kapacitást????
(Pl. Hangosban: Tájékoztatjuk T. Utasainkat, hogy elsőként xy vonat indul Db.-Nyíregyh. felé, a vonat itt és itt áll meg, első 5 kocsija tekintettel a különleges helyzetre helyjegy nélkül igénybe vehető. A következő induló vonat xy vonat lesz... stb... )
3. HA MÁR egyszer szűk keresztmetszet van, egy Sl. méretű állomáson nincs annyi szürke agysejt, hogy esetleg az ugyanolyan vonatok ÖSSZE LEHET KAPCSOLNI, és gyorsabb a forgalom? Pl. 608 és 618!
Ma reggel 6119 késett 70', 625 késik 50', 6249 késik 30', mindengyik kellően kikozmetikázva a táblán Db.-ben. De nem lepődünk meg. SEMMIN.
Ma lehet, hogy veszek egy pezsgőt, és majd akkor bontom ki kéjes elégedettséggel, ha a MÁV ZRT és egyéb széltoló függelékei megszűnnek létezni.
Nem azért, mert hideg van, és leszakad a vezeték, (Érdekes, a Transsziben bírja a hideget a drót?) nem is azok miatt, akik -20 fokban szerelték a tyúkbelet éjjel, hanem azért mert akiknek még van agya a Cégnél, azok nem használhatják, akik meg a feletteseik, azoknak nincs agyuk, csak íróasztaluk, korlátlan mobilhasználatuk és hozzá arcBMV meg divatMerci.
Ja, milyen érdekes, mindeközben a kutya sem kért elnézést... de hát nem lepődünk meg...
AZ ÜGYNEK remélem lesznek még következményei, ami sok, az sok. A szemétszállításnál néhány fejnek hullani kéne, de tudom nem fog, csak prémium a hősies helytállásért. Ha valaki tervez bármilyen további lépést, keressen, partner vagyok.
Akik pedig éjjel 11-kor a felsővezetékes kocsin barkácsoltak Szolnokon a Zagyva-hídnál, azoknak minden elismerésem és köszönetem. A főnökeikkel ellenetétben már tudják, mi is az a "munka".
"Ilyenkor lehetne valamennyire áthidalni a helyzetet dízelvontatással. Felsővezeték leszakadt? Jó, akkor vegyünk elő néhány dízelgépet és próbáljuk meg a hiba kijavításáig ezekkel továbbítani a vonatokat."
Csak a felsővezetékszerelőket ezen gépek sem képesek átugorni,ha a pálya is el van zárva akkor meg mindegy,hogy mi nem tudja áthúzni a vonatot.
Reggeli friss helyzetjelentés Mezőcsát és környékéről:
Tegnap unokatesóm vitte ki az anyósát a 16:40-es nyékládházi vonathoz, mert ment volna szoliba az IC-re este, vonat semmi, talán majd 18 óra felé. Ekkor irány a miskolci busz, ami el is indult rendesen, de csak 10km-et ment, mert utána befagyott a gázolaj, és megállt a motor, így még fűtés sem volt, a Merci buszon. Így valakinek be kellett ugornia az IC-n helyettesíteni.
Ma meg több út járhatatlanná vált, persze a KPM nem jött még takarítani, arra hivatkozva, hogy a főnök még alszik, és ha bejön dolgozni, majd akkor intézkedig. Így Mezőcsát maga gondoskodik Tiszakeszi felé az út járhatóvá tételéről, az 1-2m-es hófalakban.
Unokatesómnak is jól indult így a nap, bár már évek óta kenyérszállító a környéken a pékségben, így már számára megszokottak ezek a téli állapotok a környéken.
Ma reggel érdekes vonattal utaztam Gödről a Ny-ba. A vonatszámot sajna nem tudom, de 07:08-ra ért be menetrend szerint. Az igazi érdekessége azonban, hogy valami történhetett a mozdony kürtjével, mert egész úton 2mp-es periodikussággal folyamatosan dudált. Még álló helyzetben is amikor beérkeztünk a Ny-ba. Egy kissé idegesítő volt hallgatni, pedig én a 6.vagonban utaztam. Szegény vezért hogy zavarhatta! :(
Örömömre én is részese voltam a Szajoli "mindennapoknak", abban a szerencsés helyzeteben, hogy Törökszentmkilóson 300m-re a lakásunktól ültem a mennyasszonyommal a vonaton 3 órát, majd hazamentünk, mert.....de sorjában:
20:32 kellett volna indulnia a vonatnak. 5 perc késéssel meg is érkezik, bemondják rendesen, semmit se említve. Csak az a gyanus, hogy nem normálisan áll be a peronra, morgolódás, majd jönn a pletyka a beavatottaktól: felső vezetékszakadás 0,5-1,0 óra, de lehet, hogy 2. Ok, megvárjuk.
20:50 a kalauz végig megy a vonaton, és mindenkivel közli:"felsővezeték szakadás mindkét irányban, neki 1-1,5 órát mondtak, de bizonytalan, többet ő se tud. "Örüljünk, hogy van világítás és fűtés" Majd hozzáteszi: " MÉG !!!" - ekkor még a feszült hangulat oldásának tünt ez a humorosnak tűnő megjegyzés.
22:30 a világítás takarékra véve (már olvasni se lehet), és az addig tűzforró ülések lassan hűlni kezdtek. Újabb infó semmi.
23:30 Törökszentmiklós telefonon műszaki okok miatt nem kapcsolható, Szolnok foglalt, majd gépi információ, azaz nincs információ. Hűlt a vagon, hát haza indultunk, de azért az állomásfőnökhöz bementünk, nem e esetleg......
23:45-ös Idézet:"21:00 órakor hívtak, hogy 22:00 körül kész, azóta semmi hivatalos értesítés. Annyit tudok, nagyon hosszan leszakadt, még több óra is lehet, ha miklósiak vagytok, szerintem menjetek haza aludni."
Megfogadtuk, és ezek szerint jól tettük. Reggel a 6:27-es Corona olyan pontos volt, mint még soha, pedig nem lett melegebb még Romániában sem.
Innen is üdv annak a 4 debreceni fiatalnak, akikkel olyan jól eltelt az a 3 óra!!
Azt hiszem igazad van, fölvetem a problémát. (Nálunk az a hivatalos poliszi, hogy ha nagyobb, érdemi infó frissülne a cikkben - például cáfolnak egy információt - akkor már inkább új cikk születik. Ha csak beleírunk, elvileg akkor is át kellene dátumozni, de persze ez sokszor elmarad. Tegnap is ez történt. Mondjuk nem ez volt a tegnap éjjeli ügyeletes legnagyobb hibája.)
Ilyenkor lehetne valamennyire áthidalni a helyzetet dízelvontatással. Felsővezeték leszakadt? Jó, akkor vegyünk elő néhány dízelgépet és próbáljuk meg a hiba kijavításáig ezekkel továbbítani a vonatokat.
Amúgy a magyar internetes sajtóetikáról is meg lehet az emberek véleménye:
adva van egy 19:40-kor megjelent hír, ami egy adott viszonylatban 25 perces késésekről tudósít. Aztán 11 óra után az "Index fórumán olvasható információt" is beszúrják, miszerint az a 25 perc valójában már több órát jelent, ÁM A CIKK EREDETI DÁTUMÁT NEM JAVÍTJÁK mondjuk 11:23 percre, tehát ha másnap reggel valaki kinyitja a hírt, elcsodálkozik: de hiszen az Index már 19:40-kor megírta a több órás késést, akkor mi a probléma?...
Tisztelt Netes Hírszerkesztők!
A világ boldogabb felén (BBC, CNN, stb.) ezt úgy szokták csinálni, hogy
1. ott is folymatosan bővítik, "duzzasztják" az aktuális híreket/cikkeket, DE
2. AMIKOR EGY ADOTT CIKKHEZ HOZZÁTESZNEK VALMILYEN FRISS INFORMÁCIÓT, AKKOR A DÁTUMOT IS ÁTÍRJÁK, mégpedig A FRISSÍTÉSHEZ IGAZÍTVA, tehát az adott hírt folyamatosan újradátumozzák, mindig az aktuális bővítés dátuma szerint.
Tehát, ha egy cikkhez este 11:23-kot hozzábiggyesztenek egy aktuális új információt, akkor a cikk dátumát sem hagyják 19:40-nek, hanem javítják 11:23-ra.
Mert ez így (lenne) etikus. Magyarországon is. Hogy ne csak távoli álom legyen az Európai Unió szellemisége.
Utolsó tetű cég ez a vasút. Totál hülyének nézik az egész országot, és állandóan hazudoznak össze-vissza. Soha hivatalosan be nem ismerik, hogy 5-6 órás késések vannak, ezekről csak az elszenvedő utasok nyilatkoznak. A MÁV ilyenkor mindig csak ködösít, és általános baromságokat beszél.
Szilveszter előtti napon is ugyanez volt. Simán 4 órákat késtek a vonatok, és még ráadásul a helyjegy árát sem adták vissza, hivatkozva a rendkívüli időjárásra. A tél közepén 10 centi hó mégis miért lenne rendkívüli? Elmehetnek a búsba. Ha tehetném, sose utaznék vonattal.
Még annyit: az az aggódó hozzátartozó, aki tegnap este kinyitotta a MÁV honlapját, hogy megtudjon valami friss híreket a fennálló rendkívüli helyzetről, "legfrissebb hírek" alatt győzedelmes statisztikákat talált a cég fantasztikus fejlődéséről, a ragyogó új kedvezményekről, meg olyasmiket, hogy mondjuk az albertirsai vonalon december 11-től (!!!) milyen pályamunkákra lehet számítani, ami lassítja a közlekedést.
Családtagom a hajnali órákban végül hazaért Szolnok felől, köszönet a felsővezetékkel szélben, mínuszban nyilván heroikus küzdelmet vívó szakembereknek...
De! Ami az egészben felháborító, mint mindig, az a teljes információhiány illetve ködösítés, mismásolás, ami a Magyar Államvasutakat jellemzi, és úgy tűnik, hogy remény sincs a változásra.
Én még olyat nem láttam, hogy egy ilyen fagyos éjszakán nem csak úgy általánosságban odalöknek valamit, hogy x vonalon a vonatok "25 percet is késhetnek" (konkrétan este 11-kor a Szolnok-Nyháza viszonylatról ez volt az aktuális információ, miközben a felsővezeték már este 6 és 7 között leszakadt!!!), hanem őszintén bevallják, hogy bizony itt 300 percnél (azaz 5 óránál) is hosszabb késéssel kell számolni... Gyanítom, hogy a statisztikáikat akarják már előre fényezni a kegyes hazugságokkal.
A vonaton ücsörgők sem kaptak semmilyen tájékoztatást, a szolnoki állomás hangosbemondója néha bejelentette, hogy "előre láthatóan bizonytalan ideig nem közlekednek a vonatok", de hogy egy vonatkísérő végigment volna a vonaton az utasokat megnyugtatandó, "nézzék, ez és ez van, a PROBLÉMA ELHÁRÍTÁSÁN DOLGOZNAK, tehát nyugtassák meg a hozzátartozóikat, hogy remények szerint még napkelte előtt megindul a forgalom", nos ilyesmiről ebben az esetben sem volt szó. Pedig egyedül ez lenne az emberi megoldás...
Csak egy levél, melyet dühömben a MÁV honlapjának "észrevétel" rovatába írtam, bár meg vagyok győzödve róla, hogy hasztalanul, ugyanis süket füleket fogok vele döngetni, vagy hogy is mondja a közmodás? "Egy fecske nem csinál nyarat"
Tisztelt Cím!
Az utóbbi időszakban "sajnos" gyakran igénybe kellett vennem a MÁV szolgáltatásait és ezáltal mindig újabb és újabb "meglepetésein" bosszankodnom.
Az utóbbi 6-8 utazás során szerzett "negatív élmények"-ből eredően tényleg azt tudom mondani, bármennyire is hirdetik, hogy első az utas, mindent megtesznek érte, olyan mértékben megalázzák Őket, hogy talán még egy elítélt is biztosan megkapja azokat az alapvető szolgáltatásokat, melyektől a MÁV az utasait megfosztja, éspedig: meleg, étkezési lehetőség, korrekt információk nyújtása.
Igen, levelem ingerült hangvételű, de jogosan. A tegnap esti 19,05-ös Civis IC-vel indultam útnak Bp-ről Debrecenbe, a 21-es kocsiban volt ülőhelyem. A vonat Szolnokig jutott, ahol 4 órát vesztegelt. A 4 órás várakozás alatt egyetlen kalauz, vagy bárki ebben illetékes személy nem vette a fáradtságot és akár hangosbemondón, akár személyesen nem közölte a vonaton ülőkkel, hogy mi is az oka a fennakadásnak és mikorra várható megoldás a problémára. A vasúti peronon valami hangosbemondó közölt valamit, melyből csak hanfoszlányok voltak elcsíphetőek, ugyanis - bár ezt Önöknek jobban kellene tudni - a vonatra mindez nem hallatszik fel. A kalauzok többszöri és több személy által történt megkérdezésére színesebbnél színesebb válaszok keletkeztek, miszerint: vezetékszakadás van, a javítás folyamatban; ha 22-23 között nem indul el a vonat, ne is reménykedjen senki, hogy reggelig elindul, stb. Magyarán senki nem tudott semmit, és ha a semmit is tudta, ezt is közölni illett volna a "kedves" utasokkal, hiszen még a "birkát" is élőlényszámba veszik, és ha mást nem, terelik útját. Az adott vonaton ülök teljesen hülyének érezték magukat, vagyis azt érezték, hogy hűjét csinál belőlük a MÁV, hiszen nem igaz, hogy valaki, bárki nem tudta volna az utasokat tájékoztatni arról, hogy mi is a probléma és miben reménykedhetnek. Nem beszélve arról, hogy műszaki okok miatt a Resti kocsik az utóbbi időben "nem üzemelnek", gondolom ez is egy takarékossági eljárás a MÁV részéről és az emberekkel való "kitolás", ugyanis az ilyen-olyan biztosított szolgáltatások díjait, mint pl. tisztaság, fűtés, étkezőkocsi megléte és sorolhatnám, feltételezem hogy tartalmazza a menetjegy díja.
DE mindez csak adalék volt a heti rendszerességű utazásaim során tapasztaltakhoz. Nincs olyan út, melynek során ne találkoznék a következő problémák valamelyikével: HIDEG, vagyis nem megfelelő fűtés; rosszul működő "önműködő" ajtók, melyeket az utas - rosszabb esetben ha az ajtó közelében ül az IC vonaton - folyamatos felugrálásokkal manuálisan zár, mert az önműködése az ajtóknak csak így biztosított (feltéve ha nem akar megfagyni a nyitott ajtókon beáradó hidegtől); resti kocsik hiánya; vagonok egybetolása - és a már felszállt utasok átirányítása a vonat indulása előtt 10 perccel a mozdonyok utáni vagonokba, ugyanis azok a vagonok melyeket húzni fog a mozdony, és nem azok, melyek logikusan a vonatot megközelítő peronvég felőli részen, a helyjegyen is szereplő számozással ellátva fel vannak sorakoztatva a vonatra, ugyanis ezeket "lekapcsolják" (persze minderről a szerencsétlen utas akkor értesül már, amikor csomagjait elhelyezi, helyet foglal és nyugodtan várja a többi "sorstársával" a vonat indulását, hozzáteszem a vagon 80%-ban már telítődött volt. Ekkor szól egy utas, hogy a "kalauz üzeni" át kell szállni a vonat elején található azonos számú vagonokba, mert ezeket lekapcsolják. Kérdezem én, akkor miért kapcsolták fel őket és hagyták a népet ezekre felszállni? És miért nem a kalauz veszi ilyen esetben a fáradtságot és közli mindezt az utasokkal, talán a szavahihetőség érdekében? Ugyanis az utasra mindenki olyan hihetetlenül meredt, mint egy hűjére, hogy mit is beszél az? És sajnos igazat beszélt.
És a sort folytathatnám, de gondolom a többi utastól érkezett reklamációkat hozzátéve Önök is meg tudják ezt tenni. Csak azt kérdezem magamtól, miért van az, hogy egy olyan társaság, mint a MÁV, aki szebbnél szebb szlogenekkel hirdeti magát, mindegyikben az utast helyezve előtérbe, épp az utasokat nem veszi emberszámba? Kérdezem én, olyan nehéz egy-egy ajtó megjavítása, egy-egy, az utasokkal normális módon kommunikáló kalauz alkalmazása és sorolhatnám? És millió kérdésem lenne, de nem folytatom a panaszkodást, mert sajnos abban sem bízom, hogy értelme volt ezt a levelet megírni, hiszen a helyzet a következő és az aztkövető és stb. utazásaim során sem lesz jobb. Ezt már csak tapasztalatból ...
A 7208 318 perc késéssel, 00:18-kor indult tovább Szolnokról, 324 perc késéssel 01:36-kor ért Szentesre.
Ennek következtében 7228-as is késve, 322 perc késéssel 01:39-kor indult Szentesről és 318 perc késéssel 02:09-kor érkezett Hódmezővásárhelyi Népkertre.
Infó a Szolnok/Szajol környékén ragadt vonatok utasaiért aggódóknak:
Pár perce hívott a húgom, aki szintén ott posztol az egyik nyíregyről indult IC-n, hogy a fedélzeti pletykák szerint most indul a forgalom. Egy vonatot már indítanak, utána sorban mehet a többi 7-8 is.
Törökszentmiklós és Kisújszállás között mindkét vágányon több helyen szakadt le a drót, még egyik vágányt sem adták át a forgalomnak.
Cegléd nem kapott engedélyt, hogy megindítsa 7008-at, pedig kocsi, gép és vezér is lenne arra, hogy a 6001 érkezésekor az onnan átszálló utasokat egy másik vonattal elvigyék.
Az állomási büfé pedig rég zárva, hogy legalább egy kis gyorsítót lehetne kapni a -14 fokban :-(
Cegléden a 7008 vár késett 6001-re, lassan két és fél órája, és a hírek szerint egy óra még hátravan. Törökszentmiklóson szakadt le a plafon a helyiek ismerete szerint.
Hát én még mindig nem értem. Akkor én hogy jöttem át probléma nélkül a Nyírséggel este 6 körül? Később történt? Akkor hogy lehet, hogy a jegyvizsgáló már kb. Püspökladánynál bejelentette. Valamit nagyon nem értek.
A felsővezeték valóban jól leszakadhatott, mert egy közeli családtagom este 7 óta vesztegel Szolnokon, és még csak remény sincs, hogy elindulnak hazafelé a Debrecen-Nyháza vonalon. Beszámolója szerint legalább 8 vonat ácsorog békésen egymás mellett (IC-től a személyig, Ister Euronight, Tisza-exp. stb.stb.) remény sincs, hogy reggelre hazaér.
Ehhez képest, ami hír ezzel kapcsolatban a neten található, beleértve az INDEX-et is, egy nagy nulla. Max. 2 órás késésekről beszélnek, azt is csak Borsodban.
Az egész ország egy nagy hazugság, úgy, ahogy van. Ez nálunk az általános berendezkedés, a MÁV is része a bulinak, sőt, az egyik leghazugabb cég. Hányinger.
(Személyek közül csak a nemzetköziek vannak benne, úgyhogy Dénes Balázs kérdésére sajnos nem ad választ.)
Benne van viszont az összes Somoskőújfalunál átlépő vonat, és az látszik, hogy az Urpin átvisz a határon a végén egy szlovák Bzmot-ot (reggel pótot is), úgyhogy - ott legalábbis - van ilyesmi menetrendszerint. Gondolom a rövid határmenti személy Bz-je így megy vissza / kerül oda Somoskőújfaluba/ból. A Hatvan - Miskolc vonatpár is visz Bz-t Szlovákián belül.
A kérdéseidre a választ nem tudom, csak érdekes adaléknak írtam.
Nézegetve a kocsiösszeállításos oldalt feltűnt valami. A honlap szerint van egy Fülek-Somoskő vonatpár, ami nincs benne a MÁV menetrendben: Fülek 18.17-Somoskő 18.37, Somoskő 17.30 - Fülek 17.48. Megnéztem a ZSR menetrendben, ott ezek csak a határ előtti utolsó (szlovák oldali) megállóig/tól közlekednek, nyilván ezért nem szerepel a MÁV-nál. No de ha az ember elgondolja a lehetséges szerelvényfordulókat, meg látja azt, hogy a vonatösszeállításos honlapon hogyan szerepel, akkor ez csak úgy lehet, hogy a valóságban Somoskőig/tól megy (mert ott kapcsolják rá 18.43-53 között az Urpinra), tehát átjön a határon meg nem hirdetettként!!!! Tudom, hogy nem hemzsegnek az utasok, de mit spórolnak azzal, hogy nem hirdetik meg az utolsó egy megállóra?
Arról most nem is beszélek, hogy milyen botrányosan rossz ennek a határátmenetnek a közlekedése. Alig pár km-re a város előtt végállomás, csatlakozások alig.
"Ilyenkor a most ép szolgálatban lévő, MÁV központi főügyelet, már izzitja a felsővezetékes brigádokat, vagy meg kell várni amíg megjön a bejelentés az első elszakadt drótról ?"
A kiszervezett tevékenység ellátójától majd akkor kell megrendelni a munkát.
Egyébként feltettem ezt a kérdést a rendelkezést aláíró MÁV munkavállalónak... Azt hiszed válaszolt? :( Pedig nekem nem mindegy, hogy négy, vagy öt nap...
Egyébként a szabályozás szerint 4 vagy 5 nap az érvénytartam szerinted?
"a keletbélyegzéssel megjelölt naptól 4 napig érvényesek"
Az elsején váltott menetjegy 4-én, vagy 5-én 24 óráig használható fel szerintetek? Kérem szavazzunk!
Érdekes... A jegyekre érvényes 4 napig van írva (függetlenül attól, hogy a távirat mit ír). Így viszont csak 4-én 24 óráig használható. A távirat szerint viszont 5-én 24 óráig kéne.
Avass be kérlek engem, kevésbé szakavatott dógozót, hogy egyáltalán milyen indokkal lehet ezt a jegyet kivételként kezelni, és a 2 hónapos érvénytartamát lecsökkenteni?
Mert a munkaerő pénzbe kerül. A cikket az újságíró írja, ha nincs elég újságíró, nincs elég cikk. Ha a szerkesztőn (rovatszerkesztőn, lapszerkesztőn, nyelvi szerkesztőn, korrektoron) spórolnak, ugyanannyi cikk lesz, ugyanannyi a termelés, csak szarabb a termék minősége. Beszélgessünk az Indóház nyelvi, helyesírási, érthetőségi hibáiról, vagy hagyjuk abba inkább az offolást? :-)
Különben ha nem derült volna ki, ez szerintem is nagy problémája az Indexnek.
Spotter téma: egy barátom látott egy ilyen vagy ehhez hasonló összeállítású szerelvényt. Nem a vonattal volt elfoglalva, így nem nagyon tudta fotózni. Engem meg érdekel pl. hogy
- a Bzx tényleg az volt-e?
- ha Bzx volt, akkor csak vitték-e avagy utas is ült benne?
- ha Bzmot volt, mennyi ideig tartott összerakni a szerelvényt, hogy működnek ilyenkor együtt a fékszelepek (M41, Btx, Bz)?
- ha Bzmot, akkor pl. késés miatt egyben továbbítottak két vonatot vagy egyébként is összecsatol?
- az MD szerelvény kihasználtságát inkább már meg sem kérdezem. :)
Kaptam infót kb. 3 napja, nem írtam rögtön be, úh. azóta tovább homályosodott. A helyszín Pécs vagy környéke. Vonat: Csöresz+MDszerelvény+Bzx. Utassal.
- tud-e erről vki közelebbit (vmi gáz volt vagy nem volt gáz, vagy gáz volt, de nem elég nagy)?
- aki tudja, mondja lécci meg a pontosabbat. (MD szerelvény Btx-szel vagy anélkül, MD-vel vagy anélkül, Bzx volt vagy Bzmot, rendszeres-e, stb.)
Szerintem is, én ezt is mondtam az ügyeletesnek, de ő csak annyitt tett, hogy belinkelte a fórumot. Mindjárt kiabálok vele még egy kicsit. Azért van haladás már eddig is. :-)
Ezt a Szajol és Szolnok között leszakadt vezetéket meg igen-igen furcsállom. Én arra jöttem, és 10 percnél kisebb volt ott még a késés. (Szolnokra 18:06-kor értünk be.)
Nem, ez egy pár perce kiadott frissítés/javítás az mti-nél:
Közlekedés-FRISSÍTETT2 Észak-Magyarországon késnek a vonatok ... - FRISSÍTETT-2 (új: több órát késnek a vonatok)
Budapest, 2006. január 22., vasárnap (MTI) - Borsod megyében több utat járhatatlanná tett a hófúvás vasárnap este, Észak-Kelet Magyarországon több órát késnek a vonatok. A MÁV szóvivője az MTI-nek elmondta: a Hidasnémeti-Szikszó-Miskolc-Füzesabony-Hatvan-Budapest és a Szerencs-Debrecen-Mátészalka-Záhony vonalon több órát késnek a vonatok a hófúvás miatt. Szolnok és Szajol között a viharos szél szakította le a felső vezetéket, emiatt késnek órákat a szerelvények - tette hozzá Kavalecz Imre. A Nyíregyháza-Dombrád között közlekedő kisvasút vasárnap este hét órától nem jár, mert az erős hófúvásban a MÁV nem tudja garantálni a biztonságos közlekedést. Hóátfúvások miatt több közút egy-egy szakasza vált járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese az MTI-t. Foczkó Tamás elmondta: Abaújban és a Hernád-völgyében vált járhatatlanná több út. Nem lehet közlekedni a Hernádnémeti-Tiszlúc, a Hernád-Szentandrás-Pere, az Abaújpér-Aranyospuszta, a Vilmány-Fony, a Megyasszó-Legyesbénye közötti út egy-egy szakaszán, valamint a Mérai bekötőúton. Nehezen járható a Köröm-Kesznyéten, a Köröm-Tiszalúc, a Hejőszalonta-Hejőbába, a Hejőpapi-Oszlár, a Mezőcsát-Ároktő és a Tiszalúc-Kesznyéten közötti út. Az utak megtisztításán több munkagép, hómaró, hóeke dolgozik. Az erős, helyenként viharos erősségű szél a -7 -15 fok közötti hidegben folyamatosan hordja vissza a havat az utakra. Elzárt település nincs Borsod megyében - tette hozzá az ügyeletes. Az Útinform tájékoztatása szerint a viharos szél vasárnap reggel óta hóátfúvásokat okoz az M30-as autópálya teljes hosszán, a 4-es főúton Berkesz és Kisvárda térségében, a hejcei bekötőúton, valamint a Taktaközben és a Bodrogközben. A Méra és Szemere közötti összekötő út személygépkocsival már nehezen járható, helyenként 20-30 centiméteres hóátfúvások keletkeztek. A borsodiaknak a rosszabbodó időjárási viszonyok miatt az Útinform azt tanácsolja, hogy ha lehet, vasárnap este már ne induljanak útnak. A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a fővárosban zavartalan a közlekedés, a közlekedési vállalat járművei minden vonalon fennakadás nélkül járnak.
btár bja bti
MTI 2006. január 22., vasárnap 20:53
19:27-kor még ez volt:
(részlet)
A MÁV szóvivője az MTI-nek elmondta: a Hidasnémeti-Szikszó-Miskolc-Füzesabony-Hatvan-Budapest vasútvonalon 20-30 percet késnek a vonatok. A késést az okozza, hogy a hófúvás a váltóberendezésekre hordja a havat, és megtisztításuk időt vesz igénybe.
Észak-Magyarországon 20-30 percet késnek a vonatok, a közúti közlekedésben egyelőre nincs komolyabb fennakadás - közölték az Útinform és a MÁV munkatársai vasárnap kora este.
A Hidasnémeti-Szikszó-Miskolc-Füzesabony-Hatvan-Budapest vasútvonalon 20-30 percet késnek a vonatok. A késést az okozza, hogy a hófúvás a váltóberendezésekre hordja a havat, és megtisztításuk időt vesz igénybe - közölte a MÁV szóvivője.
Az ország többi részén egyelőre menetrend szerint járnak a vonatok - tette hozzá Kavalecz Imre.
A MÁV hivatalos közlésével ellentétben azonban nem csak Észak-Magyarországon késnek a vonatok, hiszen a Debrecen-Szolnok-Budapest vonalon közlekedő Intercity járat is 25 percet késett az esti órákban, ráadásul az Index információi szerint Miskolcon is késnek is a vonatok: nem egy járat akár 80-140 perccel is később érkezik a menetrendben feltüntetettnél.
Ha valakit érdekelnek az utasszámok mai kirándulásomból:
IC602 HortobágyIC BpK 8:05-Debrecen 10:42. A legtöbb kocsi félház körül, de volt két töküres, nemtudom, hogy ez csak béna, egyenletlen helykiosztás, vagy szándékosan "kvázi-fél- szerelvénymenet".
36822 Debrecen 10:45-Létavértes 11:36. 32 utassal indultunk, Mikepércstől nagyjából egyenletesen fogytak el.
36835 Létavértes 11:42-Sáránd 12:11. 15 fővel indultunk, nem is szálltak föl sokan Sárándig.
36714 Sáránd 12:13-Nagykereki 13:09. 29 fővel indulunk, fokozatosan szálltak le.
36725 Nagykereki 14:12-Debrecen 15:29. 10 fővel indulunk, de már Kismarján, Pocsaj-Esztáron, Konyáron, Derecske-Vásártéren, és máshol is többtucatnyian szálltak föl (na jó, a másfél már több), és persze leszállók is voltak, elég sok a rövidtávú utas. Debrecenbe már úgy majdnem félházzal érhettünk.
Eddig minden járat rendes volt (mondjuk holland, 3 perces definíció szerint).
A 15:42-es Cívisre már nem kaptam jegyet, így egy kis villamosozás után mentem a már említett Nyírséggel, amelyen persze talán csak a dohányzó részen volt pár foghíj, egyébként csurig volt. És +26-tal értünk a keletibe, mint már mondtam.
Jó volt, az egyetlen hiba, hogy pont olyan a menetrend, hogy egyetlen szét- illetve összecsatolt MD-vel se mentem, de Sárándon láttam azért mindkét műveletet.
A mai napon Keszthelyen láttam az első Gigantot, aminek az oldalán már új számozás volt. A gép a V63 016 volt, és a Maestralt vitte. Nekem nem tetszik az új számozás.:(
Csak most látom, hogy egy kicsit egyszerűsödött aprogram a korábbi évekhez képest. Akkor Győr felé mentünk, egy órával korábban indultunk. Visszafelé pedig Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom úton jöttünk, az indulás ugyanaz volt, de 10 után értünk haza. Most rapid utak lesznek.
A MÁV kommunikáció persze most is hazu konfabulál, az egyik rádió szerint azt mondta a szóvivő, hogy a 80-ason van 20-30 perces késés, a többi vonalon pontosan indulnak a vonatok. (Lehet, hogy szándékos az 'indultak' szó használata? Persze a hallgatónak ez úgy esik le, hogy pontosan járnak).
Én most érkeztem a 100-ason (illetve a 120-ason, mert IC volt), +26-tal érkeztünk (Nyírség). És a MÁV már megint gec gennyes, mert nem fizetik vissza az IC-pótdíjat. Arra hivatkozva, hogy az időjárás miatt késett. Pedig nem az történt, hogy leszakadt a felsővezeték, és ezért álltunk egy helyen (az az érdekes, hogy a jegyvizsgáló ezt az infót terjesztette, mert ezt mondták neki, konkrétan, hogy Törökszentmiklósnál mindkét vágány fölött leszakadt, aztán gond nélkül haladtunk arra, Szolnokra gyakorlatilag rendesen érkeztünk), hanem az történt, hogy el-el ácsorogtunk 5-10 percet Rákos, Kőfelső, Keleti előtt. Szóval ez az utasnak egyértelműen nem "katasztrófának", hanem bénázásnak, szervezetlenségnek tűnik, ami persze összefügghet az időjárással (merthogy rendkívüli dolog nálunk, ha januárban -10 fok van), de mégis.
Persze mindezek előtt nagyon jót MD-ztem a 106-os és 107-es vonalon, és ez a lényeg.
Látom, a téma nagyon érdekel, ezért a következőt javaslom. A Nosztalgia Kft. imtmár rendszeresen indít Nohab-vontatsú különvonatot Pozsonyba az ottani járműskanzenbe, az ottani éves járműparádéra. Ez itt részletesen megtalálhatod.
Amikor megérkezel, nem veszel részt a parádén, mert azokat a mozdonyokat, meg egyéb járműveket máskor is láthatod. Inkább nyakadba veszed a várost és megnézed a változásokat, vagy azok maradványait.
Előtte megnézed a earth.google-t, mert ott Pozsony is nagyfelbontásban van, sok izgalmast találsz ott is. Jó keresést, kutatást!
1. Ezt meg tudom erősíteni. Én is múlt félévben kint voltam. IC-ken külön játszó sarok a gyerekeknek az emeletes kocsikon. A lépcső elött ajtó és a kocsirész másik oldalán elég nagy wc pelenkázóval.
Itt a képen lehet látni, hogy még mesekönyvek is vannak. Amit nem visznek haza a kedves utasok az utazás után.
2. Finnországban milyen szolgáltatás van még az utasoknak? Például ilyen: allergiás külön rész, minden vonaton kerekesszék lift,kutyásoknak külön fülke, családoknak külön fülke, mozgó büfé vagy büfé kocsi minden vonaton reális árakkal (azaz nem drágább egy állomási vagy sima kávézónál)
3. Ehez hozzá kell tenni, ez egy olyan ország, hogy az ilyen szolgáltatásokat megkövetelik és pénz is van hozzá
4. minden kocsirészbe ki van helyezve kérdőív és panaszlap amire válaszolnak(, én kipróbáltam)
"Ha bemennek a vonatok, akkor csak 300-800m-rt kell buszozni, viszont ha átépítik Szemeretelepet, akkor 3 km-ert" Valami ilyesmit mondtott a MÁV vezér.
Nagyon titkos utazás volt, hisz Szemeretelep áthelyezése a Ferihegy 1 mellé, az nem volna több 50m-nél, csak egy lámpás zebrán kéne átmenni a 4 sávos úton.
Itt van a C porta is, és innen ha valaki menne a Ferihegy 2-re, vigyék át őket busszal a reptéren belűl, oldják meg ők.
A Vecsés-Köki átépítésnél így is átépűlne Szemeretelep, tehát volna értelme a dololgnak.
Erre a Ferihegy felé menő autósforgalmat zavarnák az új sok millás sorompóval, amit fel kéne szerelni, Ferihegyen belűl meg ki kéne építeni a vonat fogadására szükséges létesítményeket az iparvágányon, amik később nem kellenek semmire.
Ezt pedig azért, hogy 30 percenként legyen valami vonatféle Ferihegyre.
Amikor Szemeretelep megállónál ma is 30 perces követés van.
Tehát kinek kelle a zsebébe dugni egy kis pénzt gyorsan tavasszal?
Mivel a Rajka-Pozsony átmenetet a régebbi (1959/60. ill. 1972/73.) menetrend tanusága szerint nemigazán használták személyforgalomra az utóbbiban is csak két pár személyvonat van Bratislava Nivy állomásig, ami talán Pozsony Újváros (???) volt régen, ebből arra következtetek, hogy az állomás leépülése már korábban bekövetkezett, és inkább a teherforgalom használta. A tranzit Komáromnál vag Szobnál is átlépheti/átléphette a határt. Vagy hogy volt ez pontosan? Ki tud róla többet?
Remélem ahhoz az egetverő baromsághoz nem fognak hozzájárulni, hogy a ferihegyi gyorsforgalmira sorompót rakjanak. Azt az utat már csak nem akarják meghalasztani az autósok előtt.
Ez komoly? Mert viccnek durva. Akkoriban már túl voltak az olajválságon, és felépültek a nagy lakütelepek, tehát éppen szükség lett volna rá. Ha nem is vasútként, de villamosvonalként. Villamosvonalat meg elég sokat építettek 1945 után is, amikor máshol inkább leépítések voltak. Igaz, szüntettek is meg villamosvonalakat, de nem sokat.
Amúgy meg 1985 amiatt nem stimmel, hogy a város meglehetősen beépítettnek tűnik arrafelé, ahhoz képest, hogy ez nem túl régen volt.
Üdv, esetleg tud-e valaki olyan oldalt, ahol utána tudok nézni, hogy pl. Kassa-Eperjes között milyen összeállításban járnak a vonatok. Igazából az érdekelne, mely személyvonatok mennek motorvonattal, melyek "normál" szerelvényként, mozdonyos kivitelben. Persze, ha konkrétan, vonatszámmal van infó, azt is köszönettel fogadom!
Szerintem az egész ugyanúgy duma, mint az összes többi.
Nem lesz belőle soha semmi.
Ahogy a budapesti pályaudvarokból se lesz soha "kormányzati negyed" vagy mifene.
Max akkor, ha megtörténik az, ami Dél-Amerikában is (talán Argentinában?), hogy eladják az egész vasutat, a kedves vevő meg megszünteti, legalábbis a személyszállítást.
Attól nem kell félni, hogy majd súlyos összegeket fognak kiadni ilyen agyament elképzelésekre.
1. Egyik barátom tavaly volt kinn fél évet Finnországban. Mesélte, hogy ott az IC-n van játszókocsi, a mosdóban hideg- meleg viz, pelenkázó, sőt van külön családi kocsi is. S van még valami, ami nálunk nincs: tisztaság.
2. Nem is olyan rég volt egy MÁV szösszenet arról, hogy lesznek amolyan diákkocsik az IC-ken. Ezzel hogy állunk? Azóta ui nem hallottam róla semmit, talán nem véletlenül.
"A viharos széllökésekkel vasárnap érkező intenzív hidegbetörés..."
Szemléltetném a napközben lejátszódott időjárásváltozást. Az első képen (Törökbálint, 12:08) még szépen sütött a Nap. A másodikon (Körvasút istvántelki vége, 14:45) már igencsak besötétedett, az égből hulló darának (is) köszönhetően szépen becsillannak a fényszórók. A harmadikon (Óbuda, 15:38) a csapadék szemmel látható a talajon.
Legyen újra Dráva IC, a Goldoni vonalán, a Goldoni helyett.
Nem is oly rég volt itt pár irás az EC-kről, és a Goldoniról, elvileg nem is lehetne annak nevezni. Az IC is bőven elég lenne, bár én még továbbra is sokallom a két veneziába menő járatot. Nem lenne e jobb az egyiknek más várost választani úticélul, pl Milánó?
Érintett városok: ehhez csak annyit, ha valóban EC-ként működne a goldoni, akkor Balatonföldváron, Balatonlellén, és B. szentgyörgyön nem állna meg. Csak F.vár, Siófok, fonyód, N.kanizsa. S utána vonaton útlevélellenőrzés Murakeresztúrig.
"Ma olvastam egy szösszenetet a pécsi önkormányzat hivatalos sajtójában, a Pécsi Hírekben.
Ezek szerint: " Az elővárosi közlekedést és a korszerű belvárosi közlekedési és útviszonyokat előirányzó fejlesztés a vasúti főpályaudvar áthelyezését is jelenti, a közeli hetekben tervezik a MÁV -val történő együttműködési szerződés aláírását ez ügyben."
"Jó lenne, ha a pécsi MÁV vezetők végre előállnának a farbával, és véleményüket kinyilvánítnák, először modjuk itt a topicon. Nagyon szépen kérem...!!!
Nagyon aggódom a 40-es pécsi szakaszáért, és a főpályaudvarért! Ez a terv egy abszurdum. Ilyen formában nem valósulhat meg!!!"
Igaza van vaskeréknek. Egy pályaudvart nem lehet csak úgy tologatni egyik helyről a másikra. Azt hiszem, aki ezt kitalálta éppen aznap nem volt túl jó formában és félálomban mindenfélét összehordott.
Újból megnéztem, és valóban. Bár NoComment- nyitó gondolatai közé beleszőtte, hogy "Ha valaki tud nekem vasutas szleng-eket írni azt előre is köszönöm." Lehet, hogy őt kellene megkeresnem; mit jött össze eddig?
Kerestem, de nem találtam. Van egy "titkok, süti", aminek lehetett ez az alapgondolata, de nem aszerint funkcionál. Bár a fórumok között van, nem feltétlenül annak szánom, hanem egyszerű gyűjtőhelynek. Talán nem lesz vita, csak sok-sok hozzászólás, gyűjtés. Az sem baj, ha kategóriák szerint. Az új fórum nem céltalan, a gyűjtés eredményét hasznosítani kívánom.
Ha lesz dolguk errefele a Balaton parton akkor az elsosorban nem a hideg hanem a szel miatt lesz. Elobb voltam a kutyat megetetni, a homerseklet elegge kedvezo meg, ha a viharos szel nem fujna, akkor meg turheto is lenne.
Eleg sok olyan mar Onkormanyzati teruleten levo osregi orias fa van, ha az dol akkor a koz es vasuti villanynak is annyi. Az Onkormanyzatok most tulsagosan a vizallas temaval voltak elfoglalva....
Úgy tudom, hogy a Kikötöi híd (Pristavny most) közös autópálya-vasúti híd átadása után, 1985-ben szünt meg a vasúti forgalom a Régi hídon keresztül. Pozsony-Fiók vasútállomás létezik, de csak teherforgalomra használják. Üdv M412192
Miből és ki fizeti a bennlétet.:-(( Elméletileg otthon ülős ügyelet van, gond van kimegy az autó, összeszedi a jónépet. Kavi meg majd bemongya, hogy gyorsan megpróbáljuk a hibát elhárítani mert mindent megteszünk.:-))
Püspökladányban például tavaly 4, azaz négy hosszú mondat szólt csak arról, hogy hol szabad dohányozni a Nyírség IC-n.
AG új barátnőjének apjáék meg csendesen agyonhallgatják az elővárosi forgalomban a nem dohányzók egészségvédelmének érdekében előírt törvényi kötelezettségeik teljesítését.
1945 után jött az újjáépítés. Aztán a KGST úgy döntött, hogy márpedig mi buszokat gyártunk, a többiek meg autókat. (Bezzeg Csehszlovákiában mindkettőt megengedték...) De a Csepel teherautókról mintha később is lehetett volna hallani.
Egyes shinkansen szerelvényeken is van játszókocsi, illetve szakasz, de általában csak a lassabb, "Kodama" vonatokon. Olyan a belseje, mint egy plázás gyerekmegőrző.
Kicsit keverem a dolgokat... Van a főpályaudvar mellett egy fejpályaudvar-szerű rész, ahol a postavagonok, meg a nappal pihenő hálókocsik állnak. Ahogy kijön a vasút az alagútból Bécs felől, ez a rész jobbra van, a mai felvételi épület jobb oldalán, míg a vasút balra megy tovább Pest felé. (csak mellékelesen: a mostani fejlesztési tervek foglalkoznak a visszaállításával).
A vasúti múzeum (ahol én voltam) a főpályaudvartól egészen távol, a Východ nevű rendezőpályaudvar közelében van.
...lehet hogy fagyálló de nem ér semmit. Főleg ha hetente kell kenni a technologia szerint.
Önmagadnak válaszolsz részben. Részben meg pontatlan vagy. Eredetileg fagyásgátló anyagról volt szó, ami technológia szerint használva azért ér valamit. Más kérdés, hogy a technológia, illetve a technológiának más, téli üzemhez szükséges részei gondosan titkoltak, és/vagy nincsenek betartva.
A pozsonyi vasúti múzeum a Pozsony - Bécs közt 1847-ben megnyílt első vasútvonal pozsonyi állomása helyén van. Ez a vasút Budapest felé továbbépültével funkcióját vesztette, a XX. század második feléig teherpályaudvarként funkcionált.
A nagyobb hidegben lefagyhatnak a váltók, ennek elhárítására hőlégsugaras gépekkel rendelkezik a vasúttársaság. A váltóberendezéseket ilyenkor olyan – a környezetet is kímélő – folyadékkal kenik le, amelyben fagyásgátló anyag is van.
Ehhez csak annyit fűzök hozzá hogy lehet hogy fagyálló de nem ér semmit. Főleg ha hetente kell kenni a technologia szerint.
Egyszer utaztam (egyéb hely híján) játszókocsiban Cordoba és Madrid között. Folyosó a közlekedőknek oldalt, hálóval elválasztva a játszótér, csúzdával, hintával, ilyesmi. Külön személyzet nem volt.
Mivel Control + V- vel másoltam a linket, ezért lett dupla http:// Ebbe az új fórumba csak képet raktam be eddig, linket még nem - legközelebb jobban odafigyelek..
Az új rádiós hírhez annyit, hogy kezdik feszegetni, talán mégsem működött a fénysorompó. De ez nem menti fel az autóst a körülnézés alól - meg a régi Szergejben ugye nem MTU (vagy CAT) motor duruzsol, hanem az eredeti (szgyelano v SzSzSzR), ami azért ad ki magából hangot... Abban viszont egyetértenek, hogy a Szerjo vezére előírásszeren kürtölt.
Azért gondolj a vasutat fotózókra is, a játszókocsitól mindig felfordul a gyomrom. Régen is ronda volt, de a sárga-piros naplemente-sztájl már bűncselekmény.
lehet, hogy ehhez a kocsihoz külön személyzet kell
Már ahol. Nálunk bizonyára kéne, Finnországba nem kell... Ott nem lopják szét az országot, csak azért mert senki nem őrzi... Skandináviában hálókocsi kalauz sincs. Egy, néha kettő jv van a 19 kocsis éjszakai vonatra... És elég! Mert nem bliccel senki, nem veri szét a vonatot senki, mindenkiről tudja (hely alapján) honnan hova utazik, így a 12 órás út alatt is csak egyszer kérik el a jegyet... Helyjegye csak az InterRail és EuroDomino jellegű jegyekkel utazóknak nincs minden vonatnemen, de a két ülőhelyes kocsi egyikében nehéz rájuk találni ám egy éjszakai úton...
Egyébként az e-kocsinál többet ér a játszókocsi... Északi tapasztalatok alapján 40 személyes egy kocsi. 5 darab fülke, és mellette 5 fülkényi "játszótér... A két WC közül az egyikben biztosan van pelenkázó asztal is... Végső soron 40 felnőtt + 40 gyerek is utazhat akár benne (mert négy év alatt nem kell helyjegy), vagy épp más vagonból is át lehet vinni a kölyköket a játszó részbe... A felügyeletet ott a szülő látja el...
Jelenleg sok helyre IC-vel érdemes eljutni. Azokon legyen akkor játszókocsi? Németországban kisgyerekes fülke van az ICE-n, azt hiszem. De az nem tudom, hogy pontosan milyen. De azt hiszem, hogy nem egy kollektív játszótér.
Köszönöm a játszókocsiról szóló képeket, hozzászólásokat. Amint látom csak egyetlenegy darab van belőle, ami egy By kocsiból lett átalakítva. Bár belülről egyikőtök sem fotózta, de nagyjából el tudom képzelni milyen lehet. Egy darab kocsi szerintem nem nagy választék, pedig remek ötlet, és szerintem könnyedén átalakítható lenne jópár kocsi. Elég sok gyermek utazik vonaton, és bizony megfigyelhető, hogy legtöbbjük egy idő után nem találja a helyét. Szívesen látnék ilyen kocsikat főleg nyári időszakban a nagyobb távolságú gyorsvonatokban. Talán az egyetlen hátulütője, ami miatt nem készült több, az az lehet, hogy ehhez a kocsihoz külön személyzet kell, mint pl. a büfékocsikhoz, aki vigyáz a gyermekekre, és a játékokra.
Pedig szerintem, ha a bevásárlóközpontok mindegyikének, még a kisebb forgalmúaknak is megéri gyermekmegőrzőt, pelenkázót stb. létesíteni és fenntartani külön személyzettel, akkor nekünk sem ártana nyitni ezen a téren. Személyzet terén pedig szerintem szívesen elvállalnák az ilyet a tanítóképzőbe, és óvodapedagógiára járó főiskolások, mint ahogy legtöbbjük most is gyermekmegőrzést vállal suli mellett, illetve a nyári időszakokban. Nem is kell ennél jobb pedagógiai gyakorlat, ráadásul, még fizetést is kapna érte.
Ugyhogy véleményem szerint a nagy költő után szabadon:
Száz játszókocsit, ezret csináljatok, csináljatok!
Ma voltam Pozsonyban a Közlekedési Múzeumban. A múzeum egy felhagyott vonalszakaszon egy régi állomáson van berendezve. (Ez a vonal ment át annó a régi vashídon a Dunán Ligetújfalu felé, és onnan tovább Hegyeshalom és Bécs felé, ha jól tudom..) Mikor szűnt meg itt a vasúti forgalom?
Kissé összezavarodtam.:((( Vagy a másik zsákvonal volt, az ami átvezetett a régi hídon? Ami Nove Mesto és Főpályaudvar között ágazik ki és a magyar menetrendben lévő térképvázlaton is rajta van?
Mert ez a zsákvonal is úgy lóg a levegőben, hogy vezetnie kelltt valahová. Csak éppen tegnap nem volt nálam Pozsony térkép, mert valahová elkevertem, és így nem tudtam belemélyedni a témába.
Játszókocsi már csak a nosztalgia vonatokban van. Régebben ez a kocsi nyaranta Miskolc-Keszthely között közlekedett. Az oldalamon van kép róla az egyik Füstis rovatban. A kocsi eredeti pályaszáma BSRy 50 55 89-17 050-3 volt és 1988-ban alakították át az egykori Landler Jenő Járműjavító Üzemben.
Ilyen kocsi Finnországban a legtöbb nagytávolságú vonatban van. Kihasználtsáa mindig a vonat átlaga feletti! A távolságok nagyok, és kis gyerekekkel órákon át kocsikázni sem épp öröm... Na ebbe a piaci szegmensbe lépett be fejlesztésekkel a VR... Igaz, nekik szabad, mert ők el is szállítják az utasokat pénteken és vasárnap is! :)
Ha már itt tartunk. Fessék valami régebbi színterv szerint, hogy ne rikítson a nosztalgiavonatvban. Vagy választottak volna egy régebbi kocsit. (De azt is régebbi színterv szerint.)
Láttam én is a játszókocsit. A Dunakanyari/Esztergomi nosztalgiaszerevény része szokott lenni. Egy átfestett By, azt hiszem, aminek az egyik felében ülések vannak, és szőnyeg.(Ugyanis a cipőt itt kell levetni a másik részbe való belépéshez, ha jól tudom.) A másik részben játszóhely van. Hogy pontosan mi van ott, azt nem tudom.
Odafelé a vonat elején, visszafelé a végén van, azt hiszem.
Ma voltam Pozsonyban a Közlekedési Múzeumban. A múzeum egy felhagyott vonalszakaszon egy régi állomáson van berendezve. (Ez a vonal ment át annó a régi vashídon a Dunán Ligetújfalu felé, és onnan tovább Hegyeshalom és Bécs felé, ha jól tudom..) Mikor szűnt meg itt a vasúti forgalom?
A vonalszakasz valahol a főpályaudvar előtt ágazik ki a fővonalból. A vágányok végét kocsitárolásra használják. Két felhagyott áruraktárraktár épületből áll a múzeum, az állomáson a vasúti rendőrség központja van. De ennek ellenére a 2/3-a az autókkal fogalkozik.
Autómániásoknak mindenképpen érdemes ellátogatni oda, mert ugyebár mindvégig volt autógyártás. Nálunk meg 1945 után nemigazán. (Tényleg, Csepel teherautók meddig készültek?) Sőt, nemcsak, hogy nem volt, de a legsötétebb Rákosi érában a háborút túlélő, korábban gyártott magánautókat is rekvirálták, ha jól tudom. Így nálunk túl sok mindent nem lehet e témakörben mutogatni. (Van egytucat autó és motor a Közlekedési Múzeumban és slussz.) Meg néhány gyűjtőknél.
Itt ezzel szemben gazdag gyűjtemény van Tátrákból, Skodákból és társaikból.
A vasúti gyűjtemény viszonylag szerény, bár van jópár technikai berendezés van (telefonközpont, váltóállítómű, biztosítóberendezés). Az állomáson vágányain 7-8 jármű, főleg mozdony áll. De ezeket már nem volt időm megnézni, mert nem egyedül mentem, és a többiek vártak már. (Viszont a Szergej, ott is Szergejnek nevezte a teremőr.)
A teremőrrel viszont lehet magyarul beszélni. Ami nem árt, mert a nem túl sok szöveg is szlovák nyelvű.
Ezenkívül ott a Vychod állomáson a szlovák Füsti, de ez csak a járműparádé napján, vagy csoportosan, telefonos bejelentkezésre látogatható.
Más közlekedési ágak?
Tömegközlekedés passz. Hol van annak múzeuma Szlovákiában?
Repülés. A belépőjegy tanúsága szerint Kassán van repüléstörténeti múzeum.
Hajózás: Passz. Igaz, túl sok hajózási lehetőség sincsen...
Olvasgattam ma az üzletszabályzatot (tudom, nem vagyok teljesen normális :-) ) és leltem benne egy érdekes dolgot.
"JÁTSZÓKOCSISzolgáltatás 1./ A MÁV - külön meghirdetett vonatokon - játszókocsit közlekedtet.Igénybevételi feltétel2./ A játszókocsit a 14 éven aluli gyermekek vehetik igénybe.Egy gyermek kísérőjeként a kocsiban legfeljebb két hozzátartozó utazhat. Más utas a játszókocsiban nem tartózkodhat.Menetjegyváltás3./ A játszókocsi igénybevételére jogosultaknak 2. kocsiosztályra érvényes menetjeggyel kell rendelkezniük.A kocsi használatáért a vasút nem számít fel külön díjat."
Én még életemben nem láttam ilyen játszókocsit. Létezik egyáltalán? Hogy néz ki?
Fotósok segítenétek rajtam? :-)
Nem kell annyira aggódni (most még), mert hat cikk jelent meg ezzel kapcsolatban, de mindegyikban mást írnak, tehét még a kiagyalók se tudják mi legyen pontosan, csak közeleg a választások, azt valami hangzatos fantazmagóriát ki kell találni, hogy továbbra is legyen rájuk vevő!
A pécsi villamosközlekedés visszaállíthatóságát vizsgáltuk az egyetemen, akkor találtam a cikkekre. Konkrét terv még nincs, addig pályázat sincs és ha lenne is valószínűleg ilyen alapokkal úgy el bukna Brüsszelben, mint az ólajtó. Én csak attól félek, hogy amilyen balf*** a MÁV még le is paktálna Tollerékkel és kikerülne a szennyvíztelep mellé az állomás Mecsekalja-Cserkútra, azt gumikerekezhetnénk a belvárosig!Juhé!
De nem kell aggódni, mert az ötletgazda politikus. A politikusokról igéretéről meg Vágó Pista egyik régebbi műsora jut az eszembe: Fele sem igaz!
Akkor van baj, ha a hülyeség szorgalommal és sok pénzzel párosul. De ez utóbbitól nem kell tartani. Így felesleges aggódni. Különben is az idén választások lesznek, és remélhetőleg az ilyen ötleteket nem fogják díjazni a szavazók.
Idővel eltávolítják a V43-as feliratot oldalt? Mondjuk az elhelyezkedése jobban tetszik, hogy jobb oldalt alul, de azért a V43-as jelzés sokkal egyedibb, magyar vasút jellegzetessége. Amúgy a 17-es szöcske is megkapta, sajnos lefényképezni nem tudtam, de az 1046, nem 1146.
Régebben Szombathelyen is láttam ilyen 1. osztályt 2. osztályuként besorozva vasárnap este. De egyszer három sima mezei másodosztályú fülkés (igaz, nemzetközi forgalomra alkalmas, és függönnyel felszerelt) kocsi volt odarakva. igaz, épp akkor hozták ki a mosóból, meg takarították is rendesen.
Amúgy szerettem ezeket a kocsikat, mert menetrendileg az Ovidiusban jártak egy darabig, amikor az Szombathelyre járt. (Emlékeztettek a 80-as évekre, amikor ezen kocsik mindegyikében még volt függöny, és nem voltak annyira lerobbanva.)
Budapestrol Isztambulba szeretnek elljutni Marcius kozepen. 26 even aluliak vagyunk, hogy minel olcsobban jojjunk ki. merre menjunk, es mit vagyunk igenybe? Eddig a javaslat Bp-Belgrad - Isztambul volt es Balkan expresst mondtak.
nem is én lennék ha nem lenne u.i.: Szalóczy tud számolni, talán 999999-ig, úgyhogy vele be tudnák mondatni itt debrecenben, pl. a Bereg IC-nél, hogy "A vonat tisztán nemdohányzó kocsikkal közlekedik, dohányzásra csak a négyszáz-huszon-egyes kocsiban van lehetőség." (a kötőjeleknél tagolja, de azért jól érthető, csak akkor hangzik hülyén, ha öt-száz-húsz, vagy hat-száz-ötven Forintos pótjegyekről beszél. De Szalóczynál nincs jobb gépi rendszer. Sohasem hibázik, viszonylag szépen hangsúlyoz, és nagyon szeretem hallgatni:)
Rábai sajnos néhol túlcifrázza a nemdohányzós dolgot. Püspökladányban például tavaly 4, azaz négy hosszú mondat szólt csak arról, hogy hol szabad dohányozni a Nyírség IC-n("Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a MÁV Rt. füstmentes légkört biztosító szolgáltatásának keretében....", ha érdekel, elküldöm emilben), Nyíregyházán pedig nem tudja elmondani, hogy a Bereg IC hanyas kocsijában szabad dohányozni (4xx - erre nincs képesítése, alias nem mondta el annakidején), tehát következetesen "felkéri" a kedves utasokat, hogy csak a kijelölt helyen dohányozzanak. Ha érdekel, ezt is elküldhetem. Debrecenben dec.11-ig Palibácsi(Szalóczy) szemét nem csípte a dohányfüst, ezért sehol nem volt dohányzással kapcsolatos bemondás, de dec.11-től néhány személynél elmondja, hogy "a vonat csak nemdohányzó, másodosztályú kocsikkal közlekedik" (debreceni szalóczyból több órám van, ha kérsz, adok szívesen:))
Így hangról két hölgyet "ismerek" Füzesabonyban, ők valóban lelkesnek tűnnek :-))
Mostanában az tűnt még fel, hogy a "Rábai-féle hangosban" bemondják, hogy az IC-ken hanyas számú kocsi a dohányzó, nemcsak annyit, hogy "a vonat egy másodosztályú kocsija van kijelölve" :-))
Valószínűleg azért, mert ha nem mondanák el, úgy kéne mondani, hogy "a vonat minden pályaudvaron, állomáson és megállóhelyen megáll":))
Én egyszer voltam Füzesabonyban, de akkor egy nagyon lelkes bemondónő volt, hallatszott rajta, hogy szereti a munkáját:) Ő pályaudvarnak mondta. De arról jegyeztem meg, hogy mindig ezt mondta: "ésrákosálomásonnnálmeg", meg azt , hogy "( A )negyedik (v)ágány mellett kérjükigyázzanak!":D
Köszönöm a képeket! Nálunk (Debrecenben) másak a pragotronok:) Először is a mieinkben óra van ott, ahol a szegedieken a vágányszám. És nálunk a Hölyeség IC nem MENTESÍTŐ volt, mint Szegeden, mert a mieink MENTESÍTŐVONAT-nak hívják az ilyeneket:D Egyébiránt nagyon változatos volt a Hülyeség IC utastájékoztatása. Egyszer KÜLÖNVONAT, másnap MENTESÍTŐVONAT,harmadnap GYORS, egyszer meg semmi nem volt a vonattípus mezőben, tehát a kezelő hölgy valószínűleg dobókockával sorsolta ki, milyen vonat is menjen aznap Szegedre:)
Engem leginkább a Nyugati régi Pragotron-rendszere érdekelne, illetve olvastam, hogy régen FOK-GYEM volt a Keletiben. Na erről szeretnék még nagyon képet, és gyakorlatilag bármilyen képet, amin kijelző van:) Előre is köszönöm!
Lehet, hogy valamikor volt egy keskenynyomtávú vasút, de szerintem csak tervezet lehetett. Egy Ipoly híd is kellett volna hozzá, annak pedig valószínűleg maradt volna valamilyen nyoma.
A Balassagyarmat-Kékkő vonalhoz ennyi megjagyzést találtam: "O tom, či vôbec existovala táto tra?, nie som síce úplne presvedčený, ale je zakreslená na jednej mape rovnakým spôsobom ako existujúce trate. Táto mapa však neobsahuje ani vysvetlivky, ani rok vydania, preto dovtedy, kým o nej nezoženiem konkrétnejšie údaje ju budem považova? za zrušenú tra?."
Aki tud szlovákul lefordíthatja pontosan, amennyit én ki tudtam venni, hogy a vonal létére csak egy ismeretlen eredetű térkép a forrás.
Egyébként egy szlovák oldal szerint valaha létezett egy Balassagyarmat - Nagykörtös vasútvonal is. Erről nincsen valakinek bővebb információja? (Ezen a térképen a 473-as szám jelöli)
Ügyes vagy,de szécsény és nagykűrtös között nem jár vonat.Írja alex 86
Nagykürtös és Szécsény között sohase járt.
Ugyanis Malé Straciny és Lucenec(Losonc) között járt személyvonatként (1990-ben még biztos, mert láttam korabeli menetrendet), de tehervonatként továbbra is jár!
Nézd meg az előbb baraktam egy menetrendet!
Nézz meg egy térképet is.
Nagykürtösnek köze sincs vasútilag Szécsényhez, hiszen Lucenec -hez van köze.
A "peage" forgalom is Malé Straciny -Országhatár-NÓGRÁDSZAKÁL-Litke-IPOLYTARNÓC- Országhatár-Kalonda-Lucenec között zajlott és tehervonatok számára továbbra is zajlik.
Magyar szakasz az Ipoly híd-NógrádszakállIpolytarnóc-Oh szakasz!
Jó lenne, ha a pécsi MÁV vezetők végre előállnának a farbával, és véleményüket kinyilvánítnák, először modjuk itt a topicon.
Jó lenn már végre megértened azt, amire már többször, többen felhívták a figyelmedet: Pécsen már régóta nincsen olyan vezető(ség) akinek a véleménye számítana ilyen ügyekben. Ezek a dolgok már nem ott dőlnek el.
Tavaj az indóház azt irta (ha jól emlékszem), hogy jun 15.-től aug 31.-ig, de most túl nagy a csend e téren. Meg ugye akkor csak a HÉVvel lehetne bejönni a városba, ami szintén nem jár majd. Szerintem nem mernek belevágni
Nincs valamelyikőtöknek képe a Nyugati egykori Pragotronjairól? Ha jól tudom, ezek továbbra is élnek és virulnak Székesfehérváron, ha onnan van képetek, annak is kimondhatatlanul örülnék!
Ez a tavalyi év utolsó vonata volt, a paklikocsival és a személyzetével tér vissza a fűtőházába a Bardot-ka. Normál munkanapokon nem ilyen terheléssel fut (lásd lenti hozzászólásom, Nógrád topic)
1. Szlovák oldalon sem járnak személyvonatok Kalonda és Losonc között. A '90-es évek elején még meg volt hirdetve két pár személyvonat Balassagyarmat-Losonc között, de a korlátozás alapján csak a határátkelő megnyitása után közlekedtek volna.
2. Ez a vágány Nógrádszakál és Nagykürtös között húzódik pontosan, jelenleg is járnak rajta szlovák tehervonatok. A 90-es évek elejéig szlovák személyvonatok is közlekedtek Losonc-Male Straciny között, Magyarországon keresztül. Szolgálati menetrendjüket itt találhatod.
Napi három lignitszállító tehervonat lép be Nógrádszakálnál, alkalmanként még némi tolatós tehervonat is. Ezek Velky Krtisből jönnek. A Nógrádi térségi vasút topikban szerintem bővebbet is tudnak mondani.
Ma olvastam egy szösszenetet a pécsi önkormányzat hivatalos sajtójában, a Pécsi Hírekben.
Ezek szerint: " Az elővárosi közlekedést és a korszerű belvárosi közlekedési és útviszonyokat előirányzó fejlesztés a vasúti főpályaudvar áthelyezését is jelenti, a közeli hetekben tervezik a MÁV -val történő együttműködési szerződés aláírását ez ügyben."
Jó lenne, ha a pécsi MÁV vezetők végre előállnának a farbával, és véleményüket kinyilvánítnák, először modjuk itt a topicon. Nagyon szépen kérem...!!!
Nagyon aggódom a 40-es pécsi szakaszáért, és a főpályaudvarért! Ez a terv egy abszurdum. Ilyen formában nem valósulhat meg!!!
Azért kíváncsi lennék a MÁV álláspontjára ez ügyben. :-)
Megmondom neked: nem tetszik nekik, érthetően.
Sőt azt is megmondom, hogy nem lesz gumikerekű villamos Pécsett.
Ahogy a koncertterem se a vasútállomás épületében lesz.
Ez már több segítség is, mint amit el tudtam képzelni!
Köszönömszépen! és persze Gergőnek is!
Nem hiszem, hogy a mávinformáció többet tudott volna ennél mondani :))
Ismet visszaterek, de csak feligOFF temakent a Vendegsin peldajara. Az altala emlitett szolgaltato (vagy megbizott ugynoke) sorba hivogatja azokat az ugyfeleket akik az O vonalan keresztul mas ADSL szolgaltatasat vette igenybe es latja lejar a szerodes, ajanlatokat tesz neki. Masik esetben latja az allitolagos dijcsomagot, telefonforgalmat es uj csomagot ajanl. Megjegyzem rosszul latta a csomag es a forgalmat. Nem irom tovabb, de arra akarok ramutatni, hogy itt a forumon sok esetben hivatkoznak a fogyasztovedelemre, versenyhivatalra, adatvedelemre, stb.
Nem tudom ki hogy latja es ezert kivancsi vagyok a tobbiek velemenyere, hogy ezekben az esetekben valoban tisztessegtelenul jar el es a tarsadalom nagyobb szazalekat karositja meg mint amikor itt egyes helytelen osszegrol szolo menetjegyekrol, vagy meg nem mutatott utasitasokrol van szo.
Ha mar itt tartunk az ilyen ramaszos ugynokos szerzodes modositas vagy uj szerzodes kotese szerintem teljesen torvenytelen. Mivel nem ismeri meg a szolgaltatast igenybe vevo a szerzodest teljes tartalmat, de ugyan ez ervenyes a szolgaltatast felteteleire is. Tehat velemenyem szerint ennel torvenytelenebb uzleti magatartas nincs! Ilyen esetekre jobban raferne a szolgaltatok moresre tanitasa es megbirsagolasa (ez utobbit nevetve kifizetik).
Amig nincsenek komolyabb szankciok es nem hasznaljak ki azt a tenyt, hogy a magyar emerrol meg tobb bort le lehet huzni es semmibe venni, addig semmin sem tessek csodalkozni! Azt se felejtsuk el egyes szolgaltatasokat nyujtok milyen anyagi hatterrel, eloelettel es mennyibol tudnak gazdalkodni.
Tehat kivancsi lennek tud-e valaki olyan objektiv es realis statisztikat mutatni, amiben a verseny es az allami szfera szolgaltatsait hasonlitjak ossze teljesitmenyekben, hibas teljesitesekben, jogi szankciokban, buntetesekben, stb. stb.
Vasúti pénztár: Szegeden öt helyen Személyesen kell átvenni a telefonon megrendelt helyjegyeket
Személyesen kell átvenni 24 órával az intercity indulása előtt a telefonon megrendelt jegyeket. Érdemes tehát inkább személyesen jegyet venni. Szegeden öt pénztár árul vonatjegyet.
December óta az intercity vonatokra telefonon megrendelt jegyet nem lehet indulás előtt átvenni. A MÁV szerint sokan foglaltak helyjegyet, de aztán nem vették azt át. Mivel már nem tudták a szabad helyjegyeket indulás előtt eladni, sok vonaton üres helyek maradtak, miközben más utasok nem jutottak helyjegyhez. A telefonon megrendelt helyjegyet most 24 órával a vonat indulása előtt személyesen át kell venni – panaszolta a kényelmetlenséget több olvasónk. Érdemes tehát eleve személyesen elmenni a pénztárhoz. Szegeden öt helyen árulnak vonatjegyet – közölte az állami vasúttársaság kommunikációs igazgatósága. A nagyállomáson kívül Újszegeden és Rókuson is tudnak helyet foglalni az intercityre, bár nincs számítógépes kapcsolatuk a helyjegyközponttal – telefonon egyeztetnek. Sokan az Anna-kúti jegyirodát választják, amely a vasút-igazgatóság palotájában működik. Népszerű az egyetemi menetjegypénztár is. A TIK-ben 2005 októberében nyílt pénztárnál decemberben már 4548 menetjegyet váltottak, naponta majd kétszáz jegyet adnak el. A MÁV az országban egyébként elsőként Szegeden és Debrecenben nyitott egyetemi vasúti menetjegypénztárt, természetesen nem csupán egyetemistáknak. Az Ady téri tanulmányi és információs központ recepciójánál működő menetjegypénztár munkanapokon fél tíztől délután ötig tart nyitva.
Ezt kategórikusan nem jelenteném ki, az áttekinthetetlenséget ui. főleg a kedvezmények okozzák és fokozzák.
Az utas lehet, hogy jobban örül, hogy áttekinthetetlen díjszabási rendszerben utazhat pl. 15 EUR-ért Budapestről Pozsonyba, mintha 40-ért tenné ugyanezt egy áttekinthetőben, ő lehet, hogy azt sem tudja, hogy mi az a díjszabás, végképp nem kíváncsi rá, csak minél olcsóbban utazni akar.
Drágán utazva - a globáldíjas országoktól eltekintve - mint írtam a rendszer most is elvileg áttekinthető, mert a teljesárú díj valóban egységes.
Csak ezt a teljesárú díjat vajmi kevés helyre/viszonylatra alkalmazzák (az utasok szerencséjére) a valóságban.
Ebből következően, ha csak nem hajtanának végre általános 60-70 %-os díjcsökkentést a nemzetközi teljesárú jegyáraknál, az utasok egy nem kis csoportja rosszabbul járna az egységesítéssel, ha pedig egyszerűen eltörölnék ezeket a rendszert bonyolító kedvezményeket, a teljesárú jegyár csökkentése nélkül, akkor a nemzetközi utasok döntő többségét a vasút elveszítené.
Az áttekinthetőség persze még akár a jelenlegi kedvezményrendszerben is fokozható (ld. EURegio és EURegio Spezial használati feltételeinek egységesítése, érvéyntartamok egységesítése) és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy fontos a teljeskörű és pontos meghírdetés.
Mit? A kultúrális fővárost, vagy a vasútfejlesztést?
Azelőbbit biztosan. De az utóbbit???
Ma olvastam egy szösszenetet a pécsi önkormányzat hivatalos sajtójában, a Pécsi Hírekben.
Aki nincs képben, annak elmondom, hogy a városvezetésnek arról az agyament ötletéről van szó, ami a gumikerekű villamos-hálózat kiépítését, a főpályaudvar épületének koncertteremmé alakítását erőlteti...
Pécs új vasútállomását Mecsekalja-Cserkútra akarják kitelepíteni.
A gumikerekű a jelenlegi 40 -es nyomvonalán menne Cserkúttól a Balokányig.
Komolytalan ez az egész....
:-(
Azért kíváncsi lennék a MÁV álláspontjára ez ügyben. :-)
"Sejtettem, hogy arra gondolsz. De eltekintve az eltérő árszínvonal miatti jegyárkülönbségekről (Keleit és Nyugati ED/IR díjszabás és tsaik...) miért nem lehet egy adott kedvezményt egységessé tenni."
Ez a dolog történelmileg így alakult ki, elsősorban a rendszerváltás után, amikort az SZMPSZ forgalomból a volt szocialista országok egymásközti forgalma is átkerült a "gazdag nyugiatiaknak képzett árakkal bíró" CIV-be.
Megváltoztatására kevés esély van, illetve ami változás, hogy dübörög a globálídj örület, illetve a fapados árképzés, ami tovább ássa az EGYSÉGES díjszabás sírját.
A globáldíjas jegyet ugye már elvileg minden országban ugyanannyiért adják majd ki a számítógépből, csak a MÁV ezeknek a számítógépes nemzetközi pénztáraknak van nagyon híjján, lásdt jegykiadás nincs az olaszországi vonatok útvonalán Budapesttől a határig esete:(
"Bár most az EUREGIO egyszerűsödni fog, mert a sima ER-t fokozatosan kiváltja az ER-Speciál. (Kivéve a bérleteket.)"
Maga az EURegio az egyik kivétel a többszáz közül. Legyen már ilyen "Nyugat" felé is.
Az meg, hogy volt az IC/EC-re jó EURegio jegy és az IC/EC-re nem jó EURegio Spezial, már csak külön hab volt a tortán:)
"Az említett eseteben (magyar-szlovák ill. szlovák-magyar miért nem lehet egységes kedvezményszámítást alkalmazni mindkét országban? "
Gondolom az adott vasutak valamilyen vezetői szinten összeülnek, pogácsa, kávé, üdítő és erősebb kutya ... alapon megegyeznek.
Ezen aztán megmutatkozhat az érdekérvényesítő képesség, hogy mi adunk a szlovákoknak 60 %-ost, ők nekünk csak 55-öt , vagy mindkét irányban egyforma kevezmény jár (pl Szlovénia).
Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy a szlovákok a volt szocialsita szomszédaik felé élből 60 % kedvezményt adnak a teljesárú TCV díjból menettérti jegyváltásnál (nemcsak MÁV, de CD és PKP irányba is), azt már nyilván csak a tárgaláson résztvevők tudnák megmondani, hogy mi ezt miért nem harcoltuk ki magunknak bemenő forgalomban, ha mi is megadjuk nekik a 60-at.
Ezekre a tárgyalásokra azonban én is azt mondom, hogy nem tartoznak a nyilvánoságra, a jegyzőkönyve talán még A.G. szerint sem közérdekű adat, csak az a szabályozás, amit ezalapján kiadnak.
Sejtettem, hogy arra gondolsz. De eltekintve az eltérő árszínvonal miatti jegyárkülönbségekről (Keleit és Nyugati ED/IR díjszabás és tsaik...) miért nem lehet egy adott kedvezményt egységessé tenni.
Bár most az EUREGIO egyszerűsödni fog, mert a sima ER-t fokozatosan kiváltja az ER-Speciál. (Kivéve a bérleteket.)
Az említett eseteben (magyar-szlovák ill. szlovák-magyar miért nem lehet egységes kedvezményszámítást alkalmazni mindkét országban?
Ezt magyarázom már évek óta. És egyszerűen képtelenek felfogni a Szeszánál, hogy ez nekik sem jó, meg nekünk, utasoknak sem jó... Ez egyedül a Marketing Osztályos Giziknek jó, akik a szintén nem értenek hozzá, de úgy tesznek, mintha értenének, és így a "nélkülözhetetlenség" érzetét ptóbálják a Hedkvóteren belül kelteni...
Ez jóóóóó-óóó-óóóóó!!! :-)))) Kicsi fejlesztéssel (a Transport Tycoon mintájára) lehetne egy stratégiai, majd First Person Shooting Game is! :-))) Tuti piacvezető lenne! :-)))))) Egymás lelövöldözésén keresztül lehetne eljutni a MÁV vezérigazgatói székéig, ami természetesen üres, így aki beleül, azé a győzelem:-)))))) Lehet LAN-partikat is szervezni:-DDDD
A nemzetközi díjszabásoknak az a neve, hogy EGYSÉGES nemzetközi díjszabás, mégis tényleg lényegében csak a teljesárú nemzetközi jegyár egységes.
Az egészet átszövi a kivételek, alkivételek, 2-3-és sokoldalú megállapodások, meghírdetett kedvezmények és meg nem hírdetett, az utasnak kötelezettségeket is előíró,ámbár kedvezményeket is adó táviratok, stb. áthatolhatatlan katyvasza.
Egy Presov (Eperjes) - Budapest menettérti jegy például nem ugyanannyiba kerül, mint egy Budapest- Presov (Eperjes) menettérti, mert míg Szlovákiában váltva 60-60 % kedvezmény van mindkét vasútra, addig nálunk váltva a kedvezmény 60-55 %-os, tehát az EUR ár picivel drágább.
És ez még csak egy aprócska eltérés, mennyi minden van még.
Ezért aztán, ahogyan itt is követhető, még a saját ország -szomszéd ország reláció sem mindig tiszta ügy, nemhogy egy 3. ország és 4. ország közötti jegy, amit jó esetben az "egységes" nemzetközi díjszabásból teljesáron ki tudnak adni, csak lehet, hogy ezzel Te többet fizetsz, mint esetleg az adott kishatárforgalmi vonaton éppen utazó másik 4 utas együtt, akik ott váltottak jegyet nálunk nem is ismert és nem is alkalmazható kedvezmény alapján.