Utazások,fotók,élmények-beszámolók,vasútgépészet,vasúttörténet Győrtől-Sopronig,Soprontól-Szombathelyig és majdan Szentgotthárdig,Soprontól-Ebenfurthig,Fertőszentmiklóstól-Neusiedl am See-ig és Celldömölktől-Fertőszentmiklósig (anno).
Ahogy a te vasutadon a Railjet-egységekkel is történik. Végletekig kicentizve, nincs álló, pihenő jármű, megy, és ha egy kiesik, akkor van itt abszurdisztán már KISS a railjeten Hegyeshalom és Budapest között oda meg vissza.
Nem tudom feltűnt-e, de ez a világ, nem állnak halomban a tartalék gépek a nagy állomásokon, tartalékos mozdonyvezetővel, nincsen minden alkatrészből fél sorozatnyi raktáron, stb.
Szerintem sem jó irány, de úgy néz ki, ez a trend, hiszen kiszámolta a közgazdász, hogy olcsóbb a kimaradó vonat, mint a tartalék, ami legel.
Nincs semmiféle legelő jármű, a végtelenségig ki van centizve minden, de azelőtt sem volt sok, hogy a MÁV elvitt hétköznap 1, hétvégén 2 Flirtet. 1-5 napokon motorkocsi megy helyette, 6-7 napokon semmi, mert nincsenek a csúcsidei sűrítő vonatok, ezért eggyel kevesebb gép kell.
Flirt forda 21 soros 20 járműre, a plusz egy az "inga".
Motorkocsi forda 8 gépes, ha tervszerű karbantartáson van valamelyik, amellett üzemképes tartalék már nem mindig marad.
Két végéről ég a gyertya, és ennek minden bizonnyal meg is lesz az eredménye.
Lehet mondani, hogy nincs, de az S10-en rohangáló 2-4 GySEV FLIRT helyett akkor vonatpótló busz megy, vagy lemondják a vonatot?
Ha eddig valahol FLIRT ment, aztán a FLIRT elment az 1-esre, és lett helyette valami, akkor az a valami mit csinált, amíg a FLIRT ment? Ja, legelt.
Nagyon helyesen most már nincs legelő jármű, mert ahogy írtad, az a legdrágább fajta.
Még szerencse, hogy a Bp, Ap kocsik nem mentek Komárnoba a Schlierenek után, az meg kisebbfajta csoda, hogy a 80-76-ok is megmaradtak, meg ugye most +1 darabbal bővült is a létszámuk.
Ha a GySEV regionális és elővárosi forgalmat ellátó, meglévő FLIRT-vonatait "elveszik", akkor ezek helyére nyilván valami mozdonyos csoda kerül, van ott még pár régi IC-kocsi.
Ha jön IC-FLIRT, akkor legalább a RaaberCity kocsik felszabadulnak, és mehetnek a régi IC-kocsik helyére, no alacsonypadlóssá nem válnak, de (működő klímával) talán kicsit jobbak, mint a régi IC-kocsik.
De szerintem az IC-nek FLIRT-vonatok is forognak majd mindenfelé GySEV-országon belül, ha nincs épp IC, amit vinni kell, nyugodtan elegendő lesz kevesebb ajtóval a regionális FLIRT-ekkel kiadott vonatszámokra is.
A Flirt egyszintes, mégis a vezetőàllások mögött, felett van a teljes vontatási és segédüzemi berendezés, a klímákat leszámítva, így megtudták oldani a szinte teljes alacsonypadlós kialakítását a vonatnak.
"Engem meglepett, hogy a 4-részes DesiroHC (2 egyszintes és 2 kétszintes kocsival) és a Kiss nagyjából hasonló kapacitással rendelkezik,"
amiket látok képeket, azokon desiroHC-nek a vezérlőkocsijai egyszintesek, a belső kocsik pedig 2szintesek.
így könnyű azonos kapacitást adni (kissen a vezetőülés mögött berendezések vannak míg ugyanitt a DesiroHC-ben már utasülés, mert elfér az egyszintes szekrény alatt/fölött a cucc)
- Az ajtóvezérlés tuti oldalra néző ülések alá kerül
- Ami máskor padló alatt vagy tető fölött elfér, az szekrénybe megy.
Ha pedig még rájön az is, hogy 55cm helyett 76cm a sztenderd peronmagasság, akkor elkerülhetetlen az egyszintes egységek kombinálása az emeletessel, és akkor legalább az egyszinteseken el lehet cipelni azt, ami a Kissen szekrényben van. Engem meglepett, hogy a 4-részes DesiroHC (2 egyszintes és 2 kétszintes kocsival) és a Kiss nagyjából hasonló kapacitással rendelkezik, ez nem teljesen intuitív.
Tudom, abban nincs klíma és "régi", tehát biztos, hogy 100%-ban minden egyes tulajdonságában szarabb mint a szent Flirt, még a nap is máshogy süt bele, hiszen "régi szar". Nekem speciel az a legkényelmesebb a jelenlegiek közül, de a 20-80-as Bautzeniek is nagyon jók voltak. A 2G-s IC-ket, Bmx-eket és társaikat sem érzem olyan simának, azok is pattogósabbak, de azért azok is milliószor jobbak, mint a Flirt az állandó rángatásával. Lehet, hogy ebben a rugózás is benne van, a fülkések nagyon lágyak, a Flirt meg pattog mint a gumilabda.
De felesleges a kocsitípusokat taglalni, mert összességében a hagyományos kocsiknak sokkal jobb a futása, mint a Flirtnek, ez teljesen egyértelmű. Eleve meg kell nézni, hogy mekkora gördeszkaerekek vannak alatta.
Nem annyira ótvar mint a villamosoké, de egy normális vasúti kocsihoz képest, legyen az mondjuk egy győri 20-37-es, ég és föld. Ugyanazon a pályán utóbbi meg sem zörren, amíg a Flirt meg jobbra-balra kígyózik, pattog és rántja ki az embert az ülésből.
Azért ne csináljunk már úgy, mintha a vonatokkal 100%-ban csak rozzant 90 éves bácsikák utaznának, és ha nem 100%-ban alacsonypadlós minden szerelvény, akkor világvége van. Van alacsonyapdlós rész, mozgássérült szakasz meg minden egyéb, amúgy meg a többi 90% utasnak bőven megfelel, ha éppen fel kell menni az emeletre, le se szarják.
Szerintem nagyon túl van tolva ez az alacsonypadló-mánia, és bőven elég lenne minden járművön csak egy bizonyos szakaszt alacsonyapdlóssá tenni, ezáltal sokkal jobb forgóváz-konstrukciók, hajtáselem-elhelyezések és egyebek lennének lehetségesek, és akkor nem lenne ilyen ótvar futása minden alacsonyapdlós járműnek, mint pl. a Flirtek vagy a CAF-villamosoknak is. Utóbbiak meg még k*rvára zajosak is, mint ahogy Miskolc és Szeged új villamosai is, nem sokkal különbek a Bengáliknál. Csak hát "újak", úgyhogy ezt nem szabad kimondani, mert jön a új tech.rajongó kommandó és meglincsel.
Hogy nagyON topic legyek, bőrönddel-babakocsival Sopron es Győr átszállási horror állomás. Igen, az ajtóig eljutni szerintem is nehezebb, de a 35cm-es peronmagasság sem a best practice és amikor nem olyan nagyonnrégen letérkövezték Győrt, ezért zavart, hogy nem emelték meg a peront. Sopronban SK+hány centis a peron?
és egy halbihoz képest milliószor jobb. az majdnem olyan mintha létrán mászna fel az ember 1m-t. a Kissnél meg az 5-10cm-es "buktatókon" megy a vita?? vicc
a Kiss-t a Flirt-tel és a Desiro-val lehet összehasonlítani.
a Halbit meg a BHV, IC+, BMX, Raljet meg hasonlókkal (ezek közül szerintem a BMX a legjobb)
Nyílván ez itt nem történt meg vagy nem tudunk róla.
Hát inkább utóbbi lehet a helyzet, mert Svájcban is közlekednek.
Vissza a kérdésre: akinek a KISS nem használható, mert nem elég mentes, hogyan jut el a KISS ajtajáig a peronra - nemcsak a konkrét vasúti infrastruktúrát tekintve, hanem egyáltalán bármit, amivel utazása egésze alatt találkozik?
Svájcban az a style, hogy a PRM-ek szervezete kipróbálja és ha nekik nem felel meg, lehet gondolkodni a gyártónak. Igy járt a Bombi a Twindexxekkel. Ha viszont nekik megfelel, akkor kár rajta rugózni.
Nyílván ez itt nem történt meg vagy nem tudunk róla. De tényleg a PRM-ek tudják a legjobban, hogy nekik ez mennyire járhato. A szabványoknak megfelel pl maximális lejtes meg ilyesmik terén.