Lehetséges hogy helyhez kötött akkumulátor helyiséget akar kivitelezni, vagy esetleg villamos kezelőtérben végez villanyszerelési munkákat. De még akár közterületen történő munkavégzés is állhat a dolgok mögött.
Nem tudom, mire kéne neked az MSZ 1600 magyarázatos kiadása, mikor az a szabvány több, mint két évtizede vissza lett vonva, bár akkor már egy ideje igyekeztünk az IEC szabványokhoz alakítani a saját előírásainkat, szóval eléggé hasonlít a mostaniakhoz, de...
...de a neten ezer helyen megtalálhatóak a különféle korú magyarázatos kiskönyvecskék, még akkor is, ha az az egyetlen egy példány kiesett Szakmókus látóköréből.
Ritkán adnak a szabványok magyarázatot, egyszer láttam egy kollégánál az MSZ1600 magyarázatos kivonatát, de sajnos már elhunyt, és a könyv (mint az egyéb hagyatéka) valószínűleg az enyészeté lett.
Úgyhogy szvsz semmire sem adott magyarázatot... Csak felsorolta a szabványokat. Amiben amúgy káosz van. Van amit újra írtak, de a régit is érvényben hagyták...
"H05VV-F (MT) Lakáshelyiségekben, konyhákban, hivatalokban; háztartási készülékekhez , beleértve a párás helyiségeket, közepes igénybevételre ( pl. mosógépekhez, hűtőgépekhez ) Főző- és fűtőkészülékekhez is használható azzal a feltétellel, hogy nem érintkezik forró részekkel és nincs hősugárzásnak kitéve. Nem alkalmazható szabadtéri használatra, ipari vagy mezőgazdasági épületekben, valamint nem háztartási hordozható szerszámokhoz."
Erre mondta azt anno Mekk Elek, hogy nincs tiltva az MT vakolat alá helyezése...
De mielőtt valaki félre értené, vagy bele magyarázná, kijelentem, hogy -a magam részéről- nem támogatom az MT kábel vakolat alá szerelését.
Annak ellenére sem, hogy a belinkelt táblázat csak "javaslat" a felhasználási területre.
Úgy írja a szabvány, hogy a H05VVF "szokásos" igénybevételre alkalmas:
"
B4. Szokásos igénybevétel Olyan használat, ahol a kábelek csekély mechanikai igénybevételnek vannak kitéve és a mechanikai károsodás kockázata kicsi, mint amilyen kis- vagy közepes méretű készülékek rendeltetésszerű használata mellett várható lakóhelyiségekben, kereskedelmi és könnyűipari építményekben. A szokásos igénybevételi osztályba tartozó kábeleket igénylő készülékek lehetnek például a kenyérpirítók, a kis főzőkészülékek, a porszívók, a háztartási centrifugák, a mosógépek, a varrógépek és a hűtőgépek."
522.8.1 A huzalozási rendszereket úgy kell megválasztani és felépíteni, hogy elkerüljék a szerelés, használat során vagy karbantartás, a kábelek és a szigetelt vezetékek és végződéseik károsodását.Szilikonolajat tartalmazó kenőanyagok használata kábelek és vezetékek csőbefűzéséhez a csatornarendszerek, csatornarendszerek és tálca- és létrarendszerek alkalmazása során nem megengedettek.
Tehát alkalmas múanyag csöveknél, nem alkalmas beton(csatornarendszer) fém (tálca, létra) esetében.
"522.8.1. A kábel- és vezetékrendszereket úgy kell kiválasztani és úgy kell szerelni, hogy a létesítés, üzemeltetés
vagy karbantartás során a kábelek és vezetékek köpenye és szigetelése, valamint a csatlakozásai ne sérüljenek. Szilikonolajat tartalmazó kenőanyag használata a kábelek vagy vezetékek védőcső-, vezetékcsatorna-, alagútcsatorna- rendszerekbe való behúzására, valamint kábeltálca- és kábellétra-rendszerekre történő húzására tilos!"
A Cellpack szilikonzsír tubusos, 90 g-os kiszerelésben kapható, amely elsősorban kábelek és műanyag csövek kenésére szolgál szerelési és behúzási műveleteknél. Ezáltal jelentősen csökkenthető a súrlódás és a sérülés kockázata. Savmentes és vízben nem oldódó, de nem javasolt fém, beton vagy ivóvizes környezetben
H05RR-F ? Gumikábel, nehezebb lesz behúzni. Kiszámoltattam, 38% a két kábel össz keresztmetszete a 23mm csőhöz képest. Ez elvileg szabályos, úgy tudom, csak a két külön fázis zavarja-e egymást? Elektromágnesesség, vagy ilyesmi.