A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
No, nem sok ötlet jött Iwaki kapcsán, pedig úgy emlékeztem páran már próbálkoztak innen.
Elkezdtem saját orrom után menve csinálni, jelig töltöttem vízzel, majdnem a jelig töltöttem (filterhez őrölt) kávéval, beraktam a kamrába, hajrá.
Kb. két óra alatt lesz vége, a felénél járhat most, de tízpercenként járok megnézni, vagyis inkább megszagolni. Olyan illat tölti meg az egész kamrát, mint mikor az ember beleszagol egy frissen bontott zacsiba... :D Nagyon durva!!!
Nem tudom, honnan emlékeztem négyórás menetre, most nem úgy néz ki. Lehet, hidegebb vízzel kicsit lassabb lenne, de biztos nem dupla annyi idő.
Lassan(?) aktuális lesz az ECM-ben ULKA csere. Néha normál hangon, néha brutál csattogva megy már benne. Nyomásmérő szerint ilyenkor a nyomás is lassabban, szakaszosan épül fel... ~ : (
Üdv! Kicsit kezdő vagyok a témában, bár olvasgattam kávéológiát! Na most szeretnék venni egy kávéfőzőt, ebben szeretném kérni a segitségeteket! Hogy kapszulás, párnás vagy espressot vegyek-e! A keret sajnos csak 30k! Tudom hogy ez kb alsó kategóriás géphez elég, ezért irtam ide, hogy ti mit ajánlanátok! Válaszokat előre is köszönöm!
Talán van egy kis félreértés az EVO és Coffee Gaggiaákkal kapcsolatban. Van ezekben OPV, csak nem 9,5-10 bar nyomásra vannak beállítva ill. a csatolt képen az állító csavarnál látható peremezés nem engedi a csavar kitekerését eddig az értékig. A nagy darálós ipari "pénzbedobós" gépek rendre ilyen OPV-vel vannak szerelve, igaz ott nincs ez a peremezés a szár végén. Azt kell lereszelni vagy levágni.
Én kétlem, hogy ezzel a modellel SID-nek baja lett volna. Ez tiszta classic kivéve OPV, meg kerülőág.
Ez ugyanaz mint az EVO, csak értelmesebb házban van. A Dandy, meg az átmeneti hibrid vasbaby-vel volt annyi probléma, hogy ott a bojler hajlamos volt túlfűteni. Azoknak a fűtőeleme a bojlerbe volt spirálosan öntve. Azokat is lehetett használni...de kicsit igazítani kellett a modusz operandin.
Ha laikusként és kezdőként kellene most döntenem - ahogy valszeg a kapszulás gaggiát tegnap belinkelő érdeklődő is ilyen lehet -, én bizony ezt a korzós gaggia coffee-t választanám, de ez abszolút egyéni ízlés kérdése.
Az a baj, hogy magunkból indulunk ki, akik már ismerjük ezeket a szerkezeteket, és tudjuk mit kell venni egy kapszulás átalakításhoz, meg aztán mit kell átszerelni.
De egy témába frissen belecsöppent emberkének van elég baja az arabika-robuszta 30ml 25mp 15kg őrleményfinomság stb. dolgokkal, nemhogy az átalakítással.. :D főleg ha az illető nem fogott sokszor a kezében csavarhúzót.
Most ezeket tényleg nem elrettentésnek írtam, de én ezt tapasztaltam. reklám helye:( nekem van egy Evo-m eladósorban.) :D