Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.16 0 0 166601

ha rákattintasz, utána kinagyítható.

Előzmény: rtivi (166600)
rtivi Creative Commons License 2020.02.15 0 0 166600

Lehetett vona egy kicsit nagyobb fotó, ez számomra - a szemem miatt -

gyönyörködésre alkalmatlan.

Már bocsi..

Előzmény: fastrobi1 (166597)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.15 0 0 166599

Az olyanok vélemény pont nem mérvadó (számomra).  :-)

Előzmény: windproof (166596)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.15 0 0 166598

Az a bal oldali...............!  :-O  

Előzmény: fastrobi1 (166597)
fastrobi1 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 166597

Ez marhaság,én magamnak veszek órát és nem másnak.Lehet vitatkozni hogy a steinhart másol de ennyi erővel az óragyártók 90%-a másol. Kiváló minőségű órákat gyárt és nem az alap szerkezeteket teszi bele hanem az egy szintel feljebb lévőket,és elég tisztességesen be is szabályozza őket . Nekem három is van és nem bántam meg egyiket sem.

Előzmény: Z.JOZSY (166593)
windproof Creative Commons License 2020.02.15 0 0 166596

"és ezt meg ki nem sz@rja le?!  😈"

Akinek ott feszít az eredeti ebayről vett Rolex a kezén 😎

Előzmény: Törölt nick (166595)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.15 0 0 166595

de az meg ugye sokak szerint nem embernek való "márka"

és ezt meg ki nem sz@rja le?!  😈

windproof Creative Commons License 2020.02.14 0 0 166594

Alapjában véve nem lehet tudni, hogy egyes alkatrészek hol készülnek, és szerintem sokat nem is számít, hogy a CNC gép Svájcban, Kelet-Európában vagy Kínában köpi ki magából a tokot, mert nyilván, nem ember esztergálgatja egyiket sem.  

A PM80 nem műanyag, csak egyes alkatrészei (típustól függően) azok, ami miatt a hosszútávú karbantarthatósága/javíthatósága kérdéses. Hogy szabad e ilyet venni? Az attól függ. Pl, hogy hány évre tervezel az órával, mennyire gondolsz rá tartós befektetésként, és mennyire használati tárgyként. 

Nekem semmi bajom az alu lünettás óráimmal, nem kopott egyik sem. 

Előzmény: Z.JOZSY (166593)
Z.JOZSY Creative Commons License 2020.02.14 0 0 166593

Sziasztok!

Belépő szintű óravásárlóként lenne három kérdésem, amivel kapcsolatban nem elég tiszta a kép számomra.

- Számít-e, és egyáltalán honnan lehet tudni, hogy hol készült a tok?
- Powermatic 80. Ez most akkor műanyag? Szabad ilyen szerkezettel órát venni?
- Alumínium lünetta. Mennyire érzékeny? Sajnos kerámia csak a Steinhartnál van számomra elérhető áron, de az meg ugye sokak szerint nem embernek való "márka".

Köszönöm a segítséget!

windproof Creative Commons License 2020.02.03 0 1 166591

"Bütykölőkről" még én sem.

Viszont azt látom, hogy amíg 5+ éve a többség nem viselt karórát, vagy ha mégis, akkor valami tipikus quartz divat darabot, addig mostanában egyre többen hordanak megint automatát (és nem a drága "státusz szimbólum" szinten, bár az is van bőven, de sok az Orient, a Seiko).  Van kivel beszélni a témáról, megindult az érdeklődés az egész iránt. 

És ezzel párhuzamosan elkezdtek előkerülni a (nagy)apa orosz órái a fiókból (persze valószínűleg ebben a retro láz is szerepet játszik), és persze megy a töprengés, hogy legalább egy szervizt el kellene végezni az öreg Doxáján vagy orosz óráján. 

Nyilván a környezetem nem reprezentatív, és is csak egy embert ismerek magamon kívül, aki kíváncsi rá, hogy belül milyen egy óra, de szerintem a kíváncsiság előbb utóbb meg fog jelenni. Persze, lehet, hogy naiv vagyok ezen a téren, és csak az óra vásárlás/hordás rész lendül fel, és ez nem hoz magával egyáltalán érdeklődést az amatőr szintű bütykölés iránt. 

Előzmény: Ko_uszNotDead (166590)
Ko_uszNotDead Creative Commons License 2020.02.03 0 0 166590

akkoriban alig volt 2-3 ember a munkahelyen akit erdekelt, most sokkal többeket

Írnál erről bővebben? Örülnék ha tényleg népszerűsödne a hobbi, de én a munkahelyemen nem látom nyomát. A tágabb ismerősi körben van pár "státusz-szimbólum", de gyűjtőről, bütykölőről nem tudok.

Előzmény: windproof (166588)
windproof Creative Commons License 2020.02.01 0 0 166589

Köszi a tippet!

A zarja ritka darabnak tűnik, Slava-t találtam párat, majd nézek egy olcsó példányt belőle  

Addig is vettem egy 4 köves Vityazt, remélem gyorsan megjön. 

Előzmény: boxer-gs (166586)
windproof Creative Commons License 2020.02.01 0 0 166588

Lehet 🙂

bar kb 5 éve irtam először ide, és akkoriban nézegettem öreg orosz órákat, és ha nem is voltak 500 forintosak, de a 10x-be sem kerültek, és 5 év alatt talán az infláció sem volt ennyire vészes. Viszont mostanaban nagyon pörög az óra mint hobbi, én sem foglalozom vele régen, mégis azt látom magam körül, hogy akkoriban alig volt 2-3 ember a munkahelyen akit erdekelt, most sokkal többeket, találtam egy orosz órás FB topciót, a profilképnek alapján a sokan fiatalok is rákaptak, több ilyen óra meg nem lesz, megy fel az áruk. 

Előzmény: Törölt nick (166587)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.01 0 0 166587

Akkoriban az 500-1000 Ft volt a mai 4-5 ezer.

Előzmény: windproof (166585)
boxer-gs Creative Commons License 2020.02.01 0 1 166586

Keresd a ruszki, 11 köves Szláva, esetleg a 23 köves Zarja ébresztőket!

Előzmény: windproof (166585)
windproof Creative Commons License 2020.01.31 0 0 166585

Köszönöm a tippeket! A vekker és/vagy zsebóra nem is rossz ötlet!

“Akkoriban 300-500 forintokért lehetett a bolhán vekkerhez jutni, meg 1-2 ezer forintokért működő ruszki karórákhoz, nem tudom ma mi a helyzet.”

tegnap körülnéztem a vaterám és Fb csoportban, és azt látom, hogy 4-5 ezer alatt alig van valami, igaz, hogy igazi romokat sem találtam, vagy, ha mégis, annak a szerkezete is csak donornak jó. Viszont 8-9 ezerért rengeteg fotón jól mutatő óra van. 

Átfutva a saját “gyűjteményem” (ez azért így nagyképű 😀) vagy olyan órám van, amit túl értékesnek találok (még ha nem is Rolex kategória), vagy vagy lerobbant, de érzelmileg kötődöm hozzá, így nem bántanám.

“a picurka női szerkezetek feladták a leckét, azokat kerülöm”

Ez azért nem hangzik olyan jól. Igazából egy ilyen szerkezet lenne a végső cél (persze most még a célvonalát sem értem el, így az messze van, álmodozás helyett megyek vekkert vadászni)

https://images.app.goo.gl/1pMN2yNnJgpW12Gq9

Előzmény: pacs_425 (166583)
rtivi Creative Commons License 2020.01.30 0 0 166584

Gratula az elért eredményekhez.

Már nem merek a sarki óráshoz menni.

Vagy nem tud mit tenni, vagy még rosszabb

állapotban kapom vissza az órát.

Vagy inkább vegyem meg a Rolexét.

Előzmény: pacs_425 (166583)
pacs_425 Creative Commons License 2020.01.30 0 2 166583

Kicsit több mint tíz éve nekem is csak ennyi volt a célom, szétszedés-tisztítás, működőképesre összeszerelés. Ha valakinek van egy kis műszaki érzéke meg kézügyessége, akkor szerintem nincs gond, bele kell vágni!
Javaslom a fokozatosságot, nekem bejött. Először egy Vityaz vekkert boncoltam, majd jöttek a zsebórák és karórák. Akkoriban 300-500 forintokért lehetett a bolhán vekkerhez jutni, meg 1-2 ezer forintokért működő ruszki karórákhoz, nem tudom ma mi a helyzet.

Mielőtt belevetettem volna magam az órapucolós játéba, sarki órás kategóriájú mesterekhez hordtam a szovjet cuccaimat, aztán rájöttem, hogy ezek nagy része slendrián munkát végzett. Amikor ezeket az órákat később már magam szedtem szét, a "szervizelt" órákban ott figyelt a mocsok a felhúzó-állító szerkezetnél, meg a rugóházban :(
Szóval egy alap szervizelésig én is eljutottam, de a picurka női szerkezetek feladták a leckét, azokat kerülöm, végül a zsebóra méret lett a komfortzóna. Ez éppen egy 17 köves Elgin tisztítás előtt és közben, azóta már békésen ketyeg és szabályozgatom.

Persze azért karórával is szoktam néha foglalkozni, pár napja jött elő a fiókból egy Seiko 7009-es szerkezet, ennél megküzdöttem az ütésbiztosítás rugóival, alig párszor ugrottak el, de megtaláltam :) A képen a méretek szemléltése végett szereplő M3-as csavarhoz való alátéttől jobbra láthatók a billegő csapágykövei, a másik felvételen pedig az összeszerelt csapágyazás a billegővel, bepróbálva a helyére.

Szóval hajrá, de a picurka méretek miatt azt tanácsolom, hogy nagyobb méretű órával kezdjél bele a dologba!

APT oldalán megtalálod az induláshoz szükséges infókat:
http://www.mvltrade.hu/WatchTools.htm

Előzmény: windproof (166564)
windproof Creative Commons License 2020.01.30 0 0 166582

:(

(Igen, így érthető, hogy miért nem vágsz bele sem te, sem más)

Előzmény: APT (166578)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.30 0 0 166581

neked kell kitapasztalni,  ezek nem rolex minőségű szerkezetek,  de még azoknál is lehet eltérés.  😨

Előzmény: karatekutya10 (166576)
anonymusger Creative Commons License 2020.01.30 0 0 166579

Köszönöm a valaszod :) 

Előzmény: APT (166577)
APT Creative Commons License 2020.01.30 0 1 166578

Az a baj, hogy én sem tudom, hol a határ, viszont bele kellene tolni jó pár milliót és irtóztató mennyiségű munkát csak az első tanfolyam elindításába - hogy aztán esetleg kiderüljön: nem volt értelme...

Előzmény: windproof (166575)
APT Creative Commons License 2020.01.30 0 0 166577

Ezek lapos hajszálrugóval, ugyanakkor mozgó tőkével rendelkező szerkezetek. Ergo a meglévő pozicionális hibák a beállítástól függően tolódnak kis mértékben - ami viszont mindegyik szerkezetnél más és más, vagyis nem, hogy az ETA/Sellita, de két abszolút tökegyforma ETA vagy SW werk relációjában sem lesznek teljesen egyformák. Az oldalára fordítva az egyik ennyit fog eltérni, a másik meg annyit...

Ezt mindig a konkrét órán kell kitapasztalni - ha egyáltalán érdemes, mert ezektől a szerkezetektől olyan mértékű pontosságot elvárni, hogy ennek legyen súlya, nem érdemes. Hobbinak viszont jó. :-)))

Előzmény: karatekutya10 (166576)
karatekutya10 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 166576

Sziasztok!

Adott lenne kettő darab ketyegő, minkettő 2824 , az egyik ETA a másik Sellita , pusztán csak érdeklődnék hogy van e valakinek már kitapasztalva ennél a szerkezettípusnál  hogy  mikor "pihenő pozícióban van az óra , akkor esetleg úgy helyezi le  gondolok itt arra hogy pl koronával felfele,lefele ! így elérve egy kis lassulást ? avagy ellenkezőleg gyorsulást , így kiegyenlítve a nappali hordáskor összegyűjtött +/- ? vagy van e esetleg valami tanács ? 

Köszönöm a válaszokat előre is 

windproof Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166575

Nyilván nem is annyiba fog kerülni, mint egy 2 órás főző tanfolyam, de ettől engem még meglepett, hogy egy egyetlen alkalmas, semmi komoly főző tanfolyam a 30 ezres árával már-már tömegprogramnak számít, folyamatos teltházzal. 

Nem tudom, hogy hol a határ, amennyit az emberek (akár én) kifizetnének egy órás tanfolyamért, de szerintem mostanában azt látom, hogy sokan áldoznak manapság olyan tanfolyamokért/workshopokért, amik tényleg a hobbi kategóriába tartoznak (legalábbis pénzt nem fognak vele keresni sosem). 

Előzmény: APT (166573)
APT Creative Commons License 2020.01.29 0 1 166573

Azért gondolj bele, egy használható tanfolyamhoz mindenkinek egyforma felszerelést kell adni. És legalább néhány órát, amit szét és össze is lehet szerelni. Mindenkinek. Annak is muszáj egyformának lennie, mert egy olyan tanfolyam, ahol mindenki valami tök mást szerel, az annyit is ér... Tehát muszáj valamilyen új órát választani, sőt, olyat, aminek valamilyen szinten van alkatrész-utánpótlása, mert szerelgetés közben tengelytöréseknek, csaptöréseknek bizony megint csak "bele kell férniük". Párszor már nekifutottam ennek, de százezres nagyságrendű lenne csak annak az indulócsomagnak a tárgyi eszköz szintű ön-költsége, amivel én jó szívvel nekifutnék egy ilyen tanfolyamnak.

Ez egy drága szakma/iparág, ez nem jóga vagy főzés...

Hát, nem tudom... 

Előzmény: windproof (166571)
windproof Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166572

Köszi a tippeket mindenkinek. Mindjart körülnézek a vaterán és a FB-on, hogy találok e egy pár ezer forintos “nem kár érte“ állapotú kézihúzóst, és megnézem, hogy mire megyek vele, ha kicsit jobban és bátrabban megnézgetem. 

(Ui: ha valaki tud gyakorló darabot, az “Olcsó és szög egyszerű jeligével szóljon” 😀)

Előzmény: satzowlee (166569)
windproof Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166571

engem például érdekelne egy ilyen tanfolyam, de nyilván mindenki ezt mondja, hogy őt is, aztán amikor fizetni kell, akkor hirtelen mindenkinek másra kell a pénz. 

Másrészt viszont ha azt nézem, hogy egy mezei pár órás főző tanfolyam a 27 ezres árával már kirivónak sem számít, és pár hetente 6-8 fővel fut, vagy egyéb kreatív workshopokért, tanfolyamokért (joga oktató 180k, és a tanulők többsége azt sem azért végzi, mert abban a szakmában akar dolgozni, inkább középosztálybeliek kíváncsiságból, szórakozásból), akkor talán a reneszánszát élő óra hobbihoz kapcsolódóan is lenne fizetőképes keresletet találni. 

Előzmény: APT (166570)
APT Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166570

Jó "szerelős videót" rettenetesen nehéz készíteni, én gyakorlatilag nem is tudtam - úgy ment volna, ha van valaki, aki operatőrködik, ameddig én szerelek... Valójában a leírásokhoz a képek készítése is nagyon időigényes, jelentősen megnöveli a ráfordított időt, és persze sok munka a leírásokat is elkészíteni - az ember puszta lelkesedésből csak egy határig tudja ezt vállalni...

A tanfolyam érdekes kérdés, régóta gondolkodom rajta. Nehéz felmérni, mekkora igény lenne rá - és még egy viszonylag korlátozott, "műkedvelő hobbiórás" kereteket adó tanfolyamot sem lehetne azért pár tíz óra terjedelem, és nem elhanyagolható egy főre eső költség nélkül kihozni - így ennek akkor lenne értelme, ha jelentősebb érdeklődést látnék. Nyilván ennek úgy lenne értelme, ha legalább az alap szerszámkészletet mindenkinek biztosítani lehetne a tanfolyamon - szerintem azt akkor már haza is vihetnék, meg is kapnák a résztvevők, stb... 

Majd elválik...

Előzmény: windproof (166568)
satzowlee Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166569

Szia.

https://www.youtube.com/watch?v=dmj9V1jB3Nk

-ez a ratfaced git egész jó kis vidiket gyárt, még időnként a kamerája is jó :)

Az ő videóiból tanultam a legtöbbet sőt olyan is volt, hogy ugyanazt az órát piszkáltam vele egyszerre, lépésről lépésre.

Első szétszedett-összerakott karórám egy OFF-os Prim Sport volt, el nem tudom magyarázni azt az érzést, amikor a billegő behelyezése után az óra elindult!!!

Egy jó kis olajba soha nem ruháztam be, pedig már lassan illene...

Előzmény: windproof (166568)
windproof Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166568

Köszi 🙂

az óra gyűjteményét ismerem az oldaláról és a szerszámokról szóló cikket is láttam, ami alapján gondolom, hogy nem kell semmi extrém műhelyfelszerelés, de az óra szétszedős cikkekkel (pl APT Cornavin karbantartása) jellemzően mindig az a bajom, hogy pár kép, ami annak aki tudja mit csinál egyértelmű, én viszont nem vagyok ilyen (ezért gondoltam valami tankönyvre, mert azt gondolnám 100+ oldalon többet lehet foglalkozni a részletekkel, persze lehet, hogy az is olyan, hogy 90 oldalon elmesélik az idő mérés történetét az automata napórától, 5 oldalban meg lerendezik ami engem érdekek ). 

Eddig amúgy a youtube videók voltak a leginkább hasznosak, sajnos 99%-nak nincs elég jó kamerája (és főleg fénytechnikája ahhoz, hogy ilyen pici szerkezetet jól tudjon videózni. A videós DIY motor szerelők pl jobb helyzetben vannak, ott a legkisebb alkatrész akkora, mint egy karóra, de vakolni is tanultam már YT videóból 🙂). 

Előzmény: boxer-gs (166565)
Nousyd Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166567

"Youtube csatonákat" akart lenni, csak még reggel van. :-) Illetve még egy link, ezúttal egy blog-ról: https://adventuresinamateurwatchfettling.com/

Előzmény: Nousyd (166566)
Nousyd Creative Commons License 2020.01.29 0 1 166566

Egy tipp: aki tud angolul, annak javaslom a "My retro watches" (https://www.youtube.com/channel/UCrz0Jj03nmXP9opijc7_B_A) és a "Watch repair channel" (https://www.youtube.com/channel/UC7vSOnpUocYq0z8oiYFk0zQ) nevű csatornákat. Én rengeteget tanultam innen, de egyébként csak laikusként nézni is megéri.

boxer-gs Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166565

Esetleg kattints rá APT nick-nevére, így eljutsz az adatlapjára, ahonnan már csak egy ugrás a hobbiórás web-oldala és ezzel be is jutottál a megfelelő információ bázisra.

windproof Creative Commons License 2020.01.29 0 0 166564

“egy régi orosz óra szervizelését is már leginkább csak lelkes - sokszor teljesen kompetens, ügyes kezű - hobbista barátokra lehet rábízni”

egy óra szétszedését, és alap karbantarását (tehát semmi alkatrész csere, tengely esztergálás, fogaskerékén a fog pótlás, tok felújítás, üveg csere, és a többi “izgalom” amit a FB-on látok 1-1 órás műhely “na ezt is megoldottam” típusú postjában) meg lehet csinálni mondjuk könyvből tanulva, valami épkézláb méretű szerszám parkkal (gondolom egy sima karbantartás azért nem igényelne teljes órás műhelyt)?

Van újkori orosz (igazából Fehérorosz) manuális felhúzású órám, 50$-ért vettem újonnan, nyilván semmi gazdasági racionalitása nincs annak, hogy órás megcsinálja (nem is vállalja nagyon), én viszont nem szeretném kidobni csak azért, mert meg kell olajozni (szentimentális is vagyok, mert kedvelem, és pazarlásnak is élem meg, hogy semmi baja, de eldobom). Annyira viszont nem féltem, hogy ne merném  mondjuk gyakorlatként szétszedni (vagy vateran pár forintért lehetne venni hasonló technikai színvonalat képviselő 17 köves kézihúzóst gyakorolni). 

Arra nézve viszont ötletem sincs, hogy egyáltalán hogyan álljon neki az ember (mérnökként van valamennyi technikai vénám, de az a bitek, és nem a fogaskerekek irányába 🙂)

Tanfolyamot néztem, de azt se nagyon van. Hogyan csinálja ezt más hobbista?

Vagy csak félek az ismeretlentől, és bátran bele kellene vágni, esetleg pl van jó könyv, ami egy kis gyakorlással segíthet egy mezei 30+ éves technikai színvonalon álló óra szétszedésében és összerakásában? Nyilvan a kedvenc automataim féltem annyira, hogy továbbra is órashoz vigyem, de azert hajt annyira aZ érdeklődés, hogyha van jó oktató anyag valahol, akkor vegyél egy alap szerszám szetet (csavarhúzóim elvileg vannak is), és egy egyszerű órán elkisérletezzek

Előzmény: APT (166547)
anonymusger Creative Commons License 2020.01.28 0 0 166563

Egy Tag heuer aquaracer, calibre 5 :) ő lenne az 

Előzmény: rtivi (166562)
rtivi Creative Commons License 2020.01.27 0 0 166562

Esetleg láthatnánk az órát? Úgy még izgalmasabb lenne.

Előzmény: anonymusger (166555)
Marlenkaa Creative Commons License 2020.01.27 0 0 166561

Köszönöm gallo

anonymusger Creative Commons License 2020.01.27 0 0 166560

Igy mar ertem! :) koszonom! 

Előzmény: Törölt nick (166559)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.27 0 0 166559

Nekem hasonlóan viselkedett a három utolsó automatám.  

Amit nappal késtek,  azt éjjel visszasiették. 

Eta 2824 volt mindegyikben.  

anonymusger Creative Commons License 2020.01.26 0 0 166558

En pl a Watchcheck nevu appot hasznalom! 

Előzmény: hitman (166556)
gallo Creative Commons License 2020.01.26 0 0 166557

Timegrapher.

Előzmény: hitman (166556)
hitman Creative Commons License 2020.01.26 0 0 166556

Milyen telefonos appal lehet ezt mérni? Én is kipróbálnám az óráimon. 

anonymusger Creative Commons License 2020.01.26 0 0 166555

Sziasztok! Megerkezett az elso rendes uj oram :) sw200 a motor, nos szemmel eszrevehetetlen, nem erzekelheto jaras elteressel nem torodok, de azert lemertem telefonos appal, tehat ugy nez ki hogy viseleskor  - 0.2/-0.6... leteve ejszaka 8 ora utan kb +0.5/+0.6!  Eddigi tapasztalataimnal forditva volt, viseleskor siet, nyugalmi allapotban keses :) tudom ez borzasztoan keves elteres, de okes ez igy? :) koszonom

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.26 0 0 166554

👍

Előzmény: gallo (166552)
gallo Creative Commons License 2020.01.26 0 0 166553

Baross utca 20. sz. alatti (Omega, Longines, Breitling, stb.) szervizt is tudom ajánlani.

Előzmény: Marlenkaa (166545)
gallo Creative Commons License 2020.01.26 0 0 166552

Kristóf térre inkább ne, mert ott bezártak. Az Andrássy út 9-be költöztek.

Előzmény: Törölt nick (166546)
rtivi Creative Commons License 2020.01.24 0 0 166551

Nekem is tetszik az írás.

De hát voltozott a kor.

Nincs mit hozzáfűzni.

hugoneni Creative Commons License 2020.01.24 0 0 166550

Szevasz Péter!

Ez egy nagyon jó írás!

Mindig élvezettel olvasom hozzászólásaidat.

A svájci órás topik még mindig megy,de sajnos az orosz órás topik lassan átköltözött a fadobozra.

(egy idős néni mondta ezt a Facebookra)

Marlenkaa Creative Commons License 2020.01.24 0 1 166549

deckwatchWicked Belzebub, köszönöm szépen!

Wicked Belzebub Creative Commons License 2020.01.24 0 0 166548

LBS szerviz, 14. ker Edison utca. Kedvesek, normálisak, jo áron dolgoznak...

APT Creative Commons License 2020.01.24 0 3 166547

Mindig visszatérő téma ez a "tartósság-megbízhatóság" kérdéskör firtatása. Miközben az óraipar a 60/70-es évek mikroelektronikai (és abból szervesen következő szerszámgép-ipari), nyugodtan írhatjuk, hogy forradalmának köszönhetően teljesen átalakult, és ami mára maradt belőle, az szép lassan átcsúszott teljesen a luxusiparba - olyannyira, hogy ma, sőt, egész konkrétan az utolsó 8-10 évben már az okostelefonok és sportórák terjedésével ennek az utolsó felvonása zajlik.

Az ilyen témájú előadásokon/beszélgetéseken mindig itinerként szóba szoktam hozni, hogy a lényeg valahol abban keresendő, hogy az 1970-es évek kb: közepe előtt senki sem tudott minőségi, pontos, tartós, megbízható és OLCSÓ órát készíteni. Valami ebből szükségszerűen hibádzott, az olcsó órák nem voltak sem tartósak, sem pontosak, a pontos és tartós órák pedig mindenképpen drágák voltak - ugyanakkor nem annyira drágák, mint ma.

Példának okáért egy Rolex Submariner 1970-ben 230 dollárba került, ugyanekkor egy VW bogár, mint a legolcsóbbak közé tartozó kisautó 2100 dollár körül volt, tehát nagyon durván azt lehet mondani, hogy tíz Submarinert adtak egy olcsó kisautó áráért. Ma 7500-8000 dollárról indul a SUB - ennyi pénzért az egykori VW bogár színvonalát azért meghaladó (és nem is feltétlenül szűkebb, bár errefelé nem forgalmazott..) legolcsóbb távol keleti kisautókból van, amiből akár kettő is kijön, de még az itthoni piacon is azt láthatjuk, hogy amennyiért a boltban megvehetjük újonnan a LEGOLCSÓBB Submarinert - annyiért már kapunk új autót, nem is használhatatlant (Dacia-Suzuki belépő árak ott kezdődnek), picit is "puccosabb" modellért meg máris hétszámjegyű lesz az árcímke...

Mondani sem kell, a beltartalom ezt az óriási változást nem követte le. Valójában tízmillióért sem kapunk "csodát", sőt, abból mondjuk kilenc és fél milliót igazándiból a legendáért és névért fogunk kifizetni. Ez van - a luxusipar erről szól, azt sem gondolhatja senki komolyan, hogy egy százezer dollárért vett Louis Voutton táska is ennyivel jobb/több egy pár tíz dollárért már megvehető, teljesen tisztességes minőségű (nem a kétdolláros kategória!!) táskánál - sőt, a gyakorlatban nem is biztos, hogy tartósabb lesz ennél...

A kvarcszerkezetekről pedig végképp elmondható, hogy tipikus ipari tömegtermékek, és valójában minél nagyobb darabszámban, minél egységesítettebb és robusztusabb gyártástechnológiával készítik őket - annál jobbak tudnak lenni. Egy precíziós finommechanikai berendezés igazándiból egyáltalán nem lesz jobb attól, ha manufakturális módszerekkel gyártják, sőt, inkább ellenkezőleg - ellenben sokkal drágább lesz. Nyilván ameddig a korszerű automata CNC szerszámgépek és a velük együtt megjelenő modern megmunkáló szerszám-alapanyagok nem léteztek - addig egészen más árfekvést jelentett precíz, jó minőségű alkatrészeket tömeg-gyártani, bizonyos technológiák kis szériás gyártáshoz nem voltak gazdaságosak - így a nagyon olcsó termékek szükségszerűen hitványak voltak.

A 70-es évek végétől meg eljutottunk oda, hogy olcsó tömeggyártásban is lehet tisztességes, tartós minőséget készíteni - ez meg is kérdőjelezte a drága termékek létjogosultságát, az óraiparban az ismert válságot generálta.

Ezek után azon merengeni, hogy melyik óra/óraszerkezet a "tartósabb/megbízhatóbb" - eléggé dodonai, és nehezen is megválaszolható. Ráadásul sok esetben még csak nincs is szoros összefüggés a viszonylagos minőség és e között - pláne nem a kvarc-szerkezeteknél. A ma elterjedten használt, a jobban kövezett (6-7 köves) "high-mec" jelzővel gyakran illetett ETA kvarcszerkezetekről például a szakmai tapasztalat finoman szólva is vegyes. Összevetve egy sokkal olcsóbb, 1 vagy 0 köves Miyota kvarc-szerkezettel azt látjuk, hogy az ETA láthatóan igényesebb kidolgozású, finomabb megmunkálású alkatrészekből áll össze, részben még szerelhető is (bár alkatrész úgysincs hozzájuk...) - a gyakorlatban viszont, akármilyen megdöbbentő is, nem egyszerűen rosszabb, hanem drámaian sokkal rosszabb a megbízhatósági rátájuk, mint a hozzájuk képest "Zetor-benyomást keltő" olcsó Miyotáké. A leggyakoribb az elektronika meghibásodása, a nagyon finom kivitel miatt kis kopások is gondot okoznak a mechanikában is, elakad a dátumszerkezet, a szennyeződések megállítják - valójában ezeket a szerkezeteket is szervizelni kellene 6-10 évente, szétszedni, kitakarítani, kvarc-werkhez való olajjal kenegetni - de ez SOSEM TÖRTÉNIK MEG, még a sok százezres drágább óráknál sem, nem kéri az ügyfél, nem hajlandó rá költeni - meg nem is szívesen csinálja az órás sem, ami nem is csoda, hangya kivitel, kifejezetten rosszul kitalált, rémesen sérülékeny konstrukció, halál könnyű elszakítani a tekercs szabadon lógó pókháló vékonyságú vezetékezését - megértem, hogy nem akar senki ezekhez hozzányúlni, addig megy, ameddig be nem döglik, és akkor venni kell kapszulában egy komplett új szerkezetet... És kb: 12-15 év után a felük már bedöglik. Csak úgy megjegyzem - a három lányomnak mind vettem a 14. szülinapjára egy-egy jobb féle Tissot női kvarcot - most már a legkisebb is 21, a legnagyobb már 24 - mind a három órában cseréltem már szerkezetet... 

Ez van, ezek ilyenek. A 0 köves félig fém, félig műanyag olcsó Miyota, vagy 1 köves Ronda werkek durvább kidolgozásúak, de robusztusabbak is, karbantartás nélkül is a többségük 20-25 év után is működik. Viszont az olcsóbb kiviteleket - amikor végül az elszennyeződés miatt úgyis meg fognak állni - szét sem lehet rendesen szedni tisztításhoz, tehát ezek tényleg arra vannak kitalálva, hogy ameddig járnak, addig használjuk őket - és ha megállnak, akkor szerkezet- vagy komplett óra-csere. Akkor is, ha esetleg több százezres aranyóráról beszélünk... Igen, a 20-30 ezer eurós ólomnehéz 18K arany-gyémántos Cartierben lévő kvarc szerkezet is megy 8-10 év után a kukába, ha úgy alakul, és újat kell beletenni (a márkaszerviz nem is foglalkozik ezeknek a szerkezeteknek a karbantartásával amúgy, bármi probléma esetén automatikusan szerkezetcsere).

És igen, ez azt is jelenti, hogy ha ezeknek az óráknak bármi okból idővel megszűnne az alkatrész-utánpótlása, gyári támogatása - akkor javíthatatlanok lesznek, egy elromlott elektronikát elvi síkon sem lehet megjavítani értelmes energia-ráfordítással, költséggel. Ez egy másik világ - de itt felejtsük is el, hogy valami életre szóló és különleges, exkluzív csodát vettünk...

A mechanikus szerkezeteknél meg azt kell szem előtt tartani, hogy minden körülmények között karbantartás-igényesek. Ha egy normális kivitelű (és komolyan mondom, innentől lehet az akár egy jobb féle, jó acél-zafíros tokos kínai Seagull is) mechanikus órát nem "vágnak agyon", és 6-8 évente, a gyorsabb lengésszámúakat 5-6 évente korrekt módon leszervizelik-újrakenik, akkor azok nagyon tartósak lesznek. Jól fognak működni 40-50 év után is. Ha viszont az általánosan megszokott, "ameddig megy, addig használjuk, csak utána visszük óráshoz" módon üzemeltetik, akkor meg hiába Rolex vagy Patek, fog az kopni, romlik a pontossága, megbízhatósága, végül megadja magát, és a fiókban köt ki. Aztán eladják örökségből olcsón, egy nepper a lehető leges-legolcsóbban egy órással "csak menjen" feltámasztatja annyira, hogy rá lehessen sózni valakire, aki meg utána csalódott lesz a nagy márkanévben, mert nem fogja az elvárt pontosságot, megbízhatóságot hozni. A tipikus használt autós történet ez is, a Népítélet is olyanokkal van tele, akik szidják ezt-azt-amazt a márkát - miközben csak arról van szó, hogy a 10-15 évesen behozott, szélsőségesen elhanyagolt, majd 3-400 ezerről 100-ra visszatekert, nem ritkán több roncsból összerakott kocsik persze, hogy nem olyanok, mint az új - vagy amilyenek akár ilyen korban is lennének, ha mindig korrekt módon üzemeltették volna őket...

A mechanikus óra szervizelésénél persze ugyanakkor visszaüt az, hogy elfogytak a jó szakemberek, aki maradt, az már a "sas nem kapkod legyeket" elve alapján működik, egy régi orosz óra szervizelését is már leginkább csak lelkes - sokszor teljesen kompetens, ügyes kezű - hobbista barátokra lehet rábízni, mert egy "valódi" szervizben-szakembernél simán az óra értékének többszörösébe fog kerülni a művelet - ami ráadásul ugyebár 5-6-8 évente ismételgetendő... Megjegyzem - a Seiko5 pont ezzel futott be az olcsó ázsiai piacokon óriási karriert - nem nagyon pontosra, de nagyon robusztusra tervezték, és nem is titkoltan az volt a hátsó gondolat, hogy nem lesz pénz és akarat, valószínűleg a közelben elérhető szerviz-szakember sem a szervizeltetésére - viszont a túlméretezett és erős szerkezet és a nagyon masszív tokok napi használatban mostohának mondható körülmények között is elmennek akár 20-25 évet is szervizelés nélkül - utána meg az órát eldobják... És ez így egyszerűbb is, gazdaságosabb is, mint ugyanezen idő alatt újabb 2-3 óra árát rákölteni a szervizeltetésre.

Előzmény: Tanonc12 (166535)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.24 0 0 166546

Jó a millenium center beli szerviz, de viheted a Kristóf térre is. (watch de luxe)

Marlenkaa Creative Commons License 2020.01.24 0 0 166545

Sziasztok.

Tanácsot szeretnék kérni. Breitling óra elemcserét hol javasoltok Budapesten? Ahol lett véve az óra, oda nem szívesen vinném.

Hivatalos magyarországi szakszervizet a Váci u. 19-21. Millennium Centerben nem ismerem. Árakkal sem vagyok tisztában.

spapda Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166544

"Automatát pedig lehet kapni 100-200e között is rendeset, csak nem az ETA PM80-ra kell gondolni, hanem. 2824-re meg a SW200-ra. Az viszont igaz, hogy 30-60e Ft-ért már teljesen megbízható és tartós japán automaták kaphatók (Miyota 8200 család, Orient werkjei, 7S26 fölötti Seiko werkek), illetve japán szerkezettel szerelt német órák."

A 2824 és az SW200 volt az összehasonlítás alapja, mint vállalható svájci szerkezet, ezért hoztam japán vonalon a 4R-t és a többit. Csak ennyi, de valóban nincs értelme sokat ragozni. 

Meg arra reagáltam konkrét példákkal, hogy van megfizethető áron svájci automata és kvarc is. Meg a svájci kvarcos vagy japán automatás németek, ahol a stílus szerintem megéri a felárat a szerkezethez képest, pl. bauhaus stílus. 

Előzmény: windproof (166543)
windproof Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166543

"Az viszont igaz, hogy 30-60e Ft-ért már teljesen megbízható és tartós japán automaták kaphatók (Miyota 8200 család, Orient werkjei, 7S26 fölötti Seiko werkek)"

A mondatodban végig megbízhatóságról beszélsz, nem kézi húzásról és hackingről. A 7S megbízhatóságban az egyik legjobb választás, a 4R pedig semmivel nem megbízhatóbb pont azért, mert gyakorlatilag egy módosított 7S-ről beszélünk. 

Btw, pl van Miyota 8200-am, és nem mondanám, hogy elégedettebb vagyok vele, mint a 7S-el, vannak annak is hiányosságai. 

Mindegy, ez itt már offtopic, és mindentől függetlenül a lényeg igaz volt, hogy 150-200 ezerig biztos nem svájci órát választanék, hanem valamelyik japánt, a 2824 meg kezd elég ritka lenni ebben az árkategóriában, így végképp kár a japánokhoz hasonlítani. 

Előzmény: spapda (166542)
spapda Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166542

Továbbra sem értem, mi ebben a megtévesztő. 30-60e Ft-os árkategóriában elérhető, lehetőleg a 2824 funkcionalitását hozó japán werkekről beszéltem. Tudjuk, hogy a 4R sorozat alapja, de a 7S szériát már csak nem állítanám alternatívaként a 2824-nek, legalább a kézi húzás elvárható. Ennek pedig eleget tesz a 4R, a 8200 és a Mako/Ray vonalon befutott F6922 is. Ennyit akartam csak mondani, elnézést, ha félreérthető voltam. 

Előzmény: windproof (166541)
windproof Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166541

Pont erre céloztam én is, hogy miért megtévesztő az idézett mondat :)

Előzmény: Törölt nick (166540)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166540

A Seiko szerkezetei egymásra épülnek.

A 4R lényegében egy továbbfejlesztett 7S. 

Előzmény: windproof (166538)
spapda Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166539

A 7S feletti funkcionalitásra gondoltam, aminek a megléte már egyre inkább alap (pl. kézi húzás, hacking). Azért ezek már 8-14 éve piacon vannak, és alapvetően jók. Meg persze lényegesen olcsóbbak, mint a műanyag ETA-s svájciak.

Előzmény: windproof (166538)
windproof Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166538

“7S26 fölötti Seiko werkek”

Figyelembe véve a 7s és a 4R szerkezetek közötti különbséget (plusz a 7s-sel kapcsolatos sok éves tapasztalatokat), ez a kitétel elég megtévesztő, és nem is igaz. 

Btw, sajnos a svájci quartzok sok esetben -a megbízhatóság terén- nem csak “nem jobbak”, hanem ténylegesen rosszabbak, mint a japán gyártók szerkezetei. Ha csak “nem lennének jobbak”, mint a japánok, azzal semmi gond nem lenne, de sajnos nem ez a helyzet. ☹

(Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a japán óra általánosságban  jobb lenne, mint a Svajci, de quartzban (néha drága quartzban - lásd problémás ), és olcső, tömegtermelt automata werkben megbizhatóbbak, mint a svájciak, ha az embernek nincs pénze/nem akar annyit költeni, akkor nem a svájci a jó választás. És azt sem jelenti, hogy svájci quartz nem mehet el 10 évet, japán meg nem dögölhet meg fél év után, de sajnos a svájci quartzok között sok a szerkezet cserés szerviz látogatás. 

Előzmény: spapda (166536)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166537

Így már világos, köszi!

Előzmény: spapda (166536)
spapda Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166536

Nem ezt mondtuk. Csak annyit, hogy a 100e Ft-os svájciban valószínűleg ugyanaz a pár ezer forintos Ronda vagy ETA szerkezet van, mint a 20e Ft-osban, ezek megbízhatósága pedig nem jobb, mint a japánoké, amivel szintén szerelnek pár ezer forintos órát, meg 100e forintost is. Nem kell csodát várni, de azért nem is feltétlenül sz@r. Automatát pedig lehet kapni 100-200e között is rendeset, csak nem az ETA PM80-ra kell gondolni, hanem. 2824-re meg a SW200-ra. Az viszont igaz, hogy 30-60e Ft-ért már teljesen megbízható és tartós japán automaták kaphatók (Miyota 8200 család, Orient werkjei, 7S26 fölötti Seiko werkek), illetve japán szerkezettel szerelt német órák.

Szóval van jó megoldás a svájci szegmensben is, csak ki kell már lépni a Tissot-Certina-Doxa bermuda háromszögből. 

Előzmény: Tanonc12 (166535)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 166535

Nem tudtam, hogy a svájci óra fikázók táborához csatlakoztam :D

De most komolyan, azt mondjátok, hogy akár egy 100-150 ezer forintos ETA szerkezetes kvarc is egy szinten vagy inkább lejjebb van, mint egy Casio megbízhatóságra?

(A mechanikust az felfogtam, hogy 300 alatt nem szabad venni svájcit csak japánt vagy egyebet...)

rtivi Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166534

Erről jutott eszembe az örökségünk,

nem acél, nem svájci, nem mechanikus.

A feleségem anyukájáé volt.

Vagy 40 éve nagyon szerették.

Már nem is tudom, hogy miként is tudtak ilyen körülmények között élni. :-)

spapda Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166533

Azért nem olyan durva a helyzet, mint ahogy itt többen is lefestik, csak el kell rugaszkodni a Swatch Group termékektől. Például ha számít a "Swiss Made" meg a "Since 18xx", akkor lehet venni például egy Rotary Tradition automatát 100e Ft-ért Angliából, since 1895. A tesztek alapján szépen kidolgozott óra, rendes Sellita SW200 szerkezettel (ETA 2824-2 konkurencia/pótlék), zafírüveggel, 100 méteres vízállósággal. És van még a piacon SW200-ra épülő, megfizethető automata karóra.

Kvarcnál sincs akkora dráma, csak nem az 50-100e Ft-os túlárazott cuccokat kell nézni, hanem a 20e Ft-os sávot. Én például már évek óta hajtok egy Victorinox Garrisont, ez a ház körüli órám, hétvégi órám, szerelős, kertészkedós órám, szóval amolyan strapás óra, és nincs vele semmi gond. Amerikai eBay-es forgalmazóktól 12-15e Ft körül meg most is lehet szerezni (itthon nem nagyon forgalmazták). Lehet kapni viszont itthon Wengert, az egyik webshopban már 17e Ft-ért kapni az egyik field watch típusukat, 20-25e körül már több típusuk is elérhető, külföldről pedig ennél olcsóbban is megoldható.

Ha meg igazán olcsó swiss made kvarc kell, akkor ott az M-Watch, gyakorlatilag a Swatch filozófiája, csak nem (kizárólag) műanyagba öntve. 70 EUR-ért (postával együtt) acél tokos és szíjas, Ronda 5030.D szerkezetes kronográfot kapsz (pl. WBD.6410.SJ), 100 méteres vízállósággal. Nyilván ez a svájci kvarc kínálat legalja, már ami az árakat illeti, de bőven versenyképes egy noname kínai werkes divatmárkával szemben, ami a Tesco előtti kirakatból mosolyog rád, de akár a low budget japánokkal is (Casio, Q&Q és társai).

Abban egyetértek, hogy nem kell örökélet+1nap csodát várni tőlük.

windproof Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166532

Tényleg nem feltétlen baj, a Ferrari a világon sehol nem a középosztály választása (és ez alatt nem az átlagfizetést értem, ami Mo-n egyáltalán nem jelent középosztályt semmilyen viszonylatban)

De azért alapjában véve ha csak a “Ferrari kategóriás” órák ára lenne elszállva, az nagyon nem izgatna, viszont néha úgy érzem, hogy egy Toyota kategóriás óra ára is az egekben. 

Előzmény: Törölt nick (166531)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166531

A Ferrarit se. De ez nem baj :)

Előzmény: Nousyd (166530)
Nousyd Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166530

Igazabol ott gond, hogy egy 1-2 heti atlagfizetest soknak gondol az ember egy olyan összetett produktumert, mint egy preciz, finom mechanikus ora, egy fröccsöntött, full robotok altal gyartott telefonert meg nem annyira.

Amennyire én tudom, jelenleg valahol 240 000 Ft körül van a nettó havi átlagbér, szóval abból az 1-2 heti fizetésből még a telefonból is csak az alsó kategória jön ki. Inkább 1-2 havi átlagbér lesz egy svájci mechanikus óra és az még mindig csak alsó kategória. Ahogyan előttem is írták már, nem a mi béreinkhez árazták be ezeket.

Előzmény: JAMIE222 (166526)
windproof Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166529

Az anyagi lehetőségek határozzák meg a legtöbb embernek, hogy mi a drága. Ha neki 100 ezer forint már sok pénz, akkor elvárja, hogy azért ne a belépő szintet kapja meg, hanem valami komoly minőséget. Azt pedig nem képes az emberek többsége feldolgozni, hogy az ő hosszasan gyűjtögetett penzecskéje abban a szegmensben még a minőségi belépő szintre sem elég (és ez nem csak órára igaz. Aki 20 ezerért akar magashegyi túrabakancsot, mert arra fél évet spórolt, aki 150ezerert akar profi fényképező felszerelést, mert az már egy havi fizetése, az mind csalódik, hogy a neki sok pénz Európában egy nincs valakinek egy napi/heti bére, és az árak ahhoz a szinthez vannak belőve. 

Előzmény: JAMIE222 (166526)
windproof Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166528

egyebkent a saját örökölt óra készletem pont nemrég nézegettem, hogy mi a helyzet velük 

A Longinesben még te segitettél, hogy az már felújított számlap lehet a rakott indexekkel, a Doxam szép állapotban van, és az Omega zsebórám is inkább csak karcos, mint lestrapált. 

Viszont tudomásom (reményeim) szerint a szerkezete mindnek rendbe van annyira, hogy egy olajozás megoldja a gondjaikat (de most akarom elvinni óráshoz, a Doxat és az Omegat, igy ki fog derülni, a harmadik annyira nem tetszik, az már marad vitrin darab). 

Egy PM80 Certinanal ennyi idő után a számlap, mutatők, tok valószínűleg hasonló állapotban lesz, mint az örökölt daraboknak, de a szerkezettel semmit nem fogok tudni kezdeni. 

Egy drágább svájci óránál azért még mindig reménykedik az ember benne, hogy 30 év múlva is csak karcos, és kopott lesz, de járni fog a szerkezet (sajnos pont ezek a wekek kopnak egyre inkább ki a 300 ezer alatti kategóriáből, és gondolom ez a határ egyre feljebb fog mozdulni)

Előzmény: APT (166525)
windproof Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166527

Persze, a mai órák között is van olyan, ami a “nagyfater doxája” értelemben véve örökéletű, sőt, a jobb tok, a jobb üveg miatt még inkább az. Egy ETA 2824-el szerelt Certinara biztos igaz, de azért egy ilyen óra már a 200ezerhez közelít, és valószínűleg egy idő után a Tisso/Certina kategóriából teljesen ki fog kölni, és marad a PM80. 

Amire én gondoltam, hogy nem az örökéletnek szólt, az inkább a sok svájci quartz, vagy a PM80-ak, amik a maguk 100-150+ ezres árával egy átlag magyar vásárló szemében már az “elég drága, hogy ennyiért már miôségi legyen, és annyit menjen mint a régi Doxa“ kategóriába esik, aminél biztos, hogy csalódni fog. Es ezen a karbantartás sem fog segiteni neki. 

Előzmény: APT (166525)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166526

Igazabol ott gond, hogy egy 1-2 heti atlagfizetest soknak gondol az ember egy olyan összetett produktumert, mint egy preciz, finom mechanikus ora, egy fröccsöntött, full robotok altal gyartott telefonert meg nem annyira.

Előzmény: windproof (166524)
APT Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166525

Azért a nagyfater Doxá-ját sem az örökkévalóságnak tervezték ám - nem véletlen, hogy ezek az öreg kar- és zsebórák zömükben igencsak rom állapotban kerülnek elő. Miközben deklaráltan nem víz- és ütésálló mivoltuk okán általában nagyon is kíméletesen bántak velük annak idején. És a korabeli, inkább besűrűsödő bio-eredetű órás olajak okán, ha akarta, ha nem akarta, bizony kénytelen volt az óráját mindenki szervizeltetni legalább 6-8 évente, mert az mindenképpen megállt. Ha valaki így bánik a ma vett acél tokos, zafír üveges, ETA automata werkes - amúgy teljesen szimpla - órájával, kíméli, nem üti-vágja, 5-6 évente rendesen leszervizelteti - akkor, megkockáztatom, simán kitart az neki "élethosszig", de még az örökösei is hosszan viselhetik.

Nincs ezekkel gond, de azért mindent nem bírnak ki egyfelől - másfelől meg a modern kenőanyagok nem csak stabilabbak, tovább tartanak - de úgymond "észrevétlenül múlnak ki", inkább elillannak, kiszáradnak, a szerkezet romló, majd megszűnő kenéssel, de tovább tud járni, és lazán lehet 15-20-25 évig is használni - míg végül a kopások állítják meg, viszont akkor már ténylegesen tönkre is ment, itt már egy sima szervizelés nem fog segíteni, a korrekt javítás ára pedig legtöbbször nem fér bele...

Előzmény: windproof (166524)
windproof Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166524

Amúgy, még csak hibáztatni sem lehet ezért az átlag vásárlót.

Mikor 5-6 éve elkapott, hogy kell nekem egy karóra, svájci természetesen, akkor ugyanezek a prekoncepcióim voltak, és nagyon komoly “aha élményekkel” szembesültem, mikor elkezdtem utána olvasni (pedig akkoriban egy Certinaban még a teljesen vállalható 2824-2 volt, nem a powermatic). A többség viszont utána sem néz, csak vesz valamit, ami svájci és azt hiszi, jó __befektetés__ volt, bele sem gondol, hogy egy számára hatalmas összegnek tűnő 50-100-150 ezerért olyasmit kap, amit nem az örökkévalóságnak terveztek, mint a nagyfater Doxáját. 

Én végül nem is vettem semmi svájcit, mert az alsó szegmensből nem akartam, a felsőről meg nem győztem meg még magam, hogy szeretnék 1+ milliót egy órára elkölteni (valahogy a bónusz oknak mindig jobb helyet találok, pedig néha 1-1 szép darabnál az adok-veszek topicocban nagyon remeg a kezem 🙂).

De a végve az lesz, hogy zsebbe kell nyúlni, esetleg ha találok szép vintage darabot, akkor azt (és persze ott a családi örökség darabok ilyen-olyan állapotban, de azokat inkább csak nézegetem), addig meg ott vannak a japánok mindennapi nyúzásra. 

Előzmény: windproof (166523)
windproof Creative Commons License 2020.01.21 0 0 166523

Így is lehet mondani. 

De sokfelé lehet olvasni/hallani olyan mondatokat, amiből kiderül, hogy ez a mítosz önmagában is él a vásárlók fejében. 

A kedvencem talán a “swiss made feliratot nem hagyják a svájciak bármilyen gagyira rárakni, az garancia a minőségre”.

Nyilván az eladó nem fogja elkezdeni elmagyarázni, hogy milyen anomáliák jellemezték a Swiss made feliratot, és hogyan próbáltak meg több/kevesebb sikerrel legalább a leggagyibb ellen tenni valamit, hanem ráerősít a vásárló prekoncepcióira (de ugyanilyenel a Doxa a világ legjobb órája, és hasonlő mítoszok). 

Előzmény: Tanonc12 (166516)
rtivi Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166522

Szerintem itt is a mondás érvényes, miszerint 

nézd meg az 

órát és

vedd meg - nem biztos, hogy az anyját.

Ha nem megy, rossz lesz a szádíze. :-)

Előzmény: windproof (166511)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166521

Szerintem 50-60 ropig valami okosóra, vagy japó kvarc, 50-200 körül már találsz elég jó japó automatát, esetleg kvarcórát. Svájcit talán 300e felett.

Előzmény: Tanonc12 (166518)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166520

Igazából a svájci közép és alső kategória maga alatt vágja a fát ezekkel a túlárazott, de semmitmondó, a múlt dicsőségén evező órákkal. Hogy fognak ezek versenyezni az egyre terjedő okos kütyükkel? Mit adnak ezek egy mai fiatalnak, ha a marketing rizsától eltekintünk? Kedvencem a debreceni nagyobb órás webshop, amelyik úgy hirdeti a legalapabb svájcinak beállított cuccokat, mintha azok még mindig a 100 évvel ezelőtti kis műhelyben készülnének ézzel. :-)

Ha svájci órára vágysz, inkább vegyél egy antik, acéltokos, mechanikus órát. Ha modernebbet, akkor a mechanikusok újraéledésének kedtetéről egy tisztességesebbet. Ezek közül sok belefér a 100 ezres limitbe.

Üdv.

Előzmény: ZésZoli (166519)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166519

nincs.

Előzmény: Tanonc12 (166518)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166518

Mert 100-ért van (kvarc)?

Előzmény: Törölt nick (166517)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166517

Igen. Nincs ötvenezerért olyan svájci, amilyet te szeretnél.

Előzmény: Tanonc12 (166516)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166516

Akkor ezek szerint a svájci órát (általában is, tehát nem a milliós kategóriát, hanem az ötvenezer forintosat is, hiszen az is svájci) dicsőítő itt-ott órásboltok honlapján és máshol is gyakran olvasható szövegek csak mind marketing fogás volna?

Előzmény: ZésZoli (166515)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166515

Mindkét gyártónak vannak rettenetesen rossz, és jó minőségű szerkezetei. Ezt így nem lehet összehasonlítani. Az viszont tényleg lutri, hogy melyik meddig megy el és javítani nem érdemes őket. Az apám Tissot és Zeppelin alap kvarcórájában az utóbbi öt évben több szerkezetcsere is volt. Próbálkoztunk tisztítással, különféle olajokkal is, de mégis hullottak, mint a legyek. Most éppen mennek.  A Tissotban eredetileg ETA 955.112 volt. Az ment tíz évig. Tisztítás nem segített. Rendelős volt a szerkezet, úgyhogy ment bele F06.111. Az mindig van készleten, mert az az olcsóbb. Abból már három volt benne. Most is az van. Valaki szerint az a baj, hogy sokáig állnak a szerkezetek eladás előtt a boltban és szervizelni kell őket. Megtörtént. Nem segített. Most éppen jár. A Zeppelin sima alap Ronda. Tisztítás nem segített. Olcsó is. Ha megáll, csere. Őszintén szólva nagyon rossz véleménnyel vagyok a mostani svájci kvarc felhozatalról. A megdöbbentő az volt, amikor pár éve elkezdtek még ezeknél is gyengébb változatokat gyártani. :-(

Üdv.

Előzmény: hitman (166512)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166514

Természetesen ne egy 1 köves ronda-t hasonlítsunk egy kronométer eta-hoz!  🤔

Előzmény: Törölt nick (166513)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166513

Jó az mindkettő.

Ha elromlik, amúgyis olcsóbb cserélni, mint javítani. 

Előzmény: hitman (166512)
hitman Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166512

az ETA és a Ronda quartz szerkezetei között van lényegi különbség? az ETA quartzokról már többször volt itt szó, és nem dicsérték őket. a kedvenc márkám (Zeppelin) használja mindkettőt (a mechanikusok mellett), árban nincs látható különbség, minőségben van?

Előzmény: windproof (166508)
windproof Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166511

Szerintem gyönyörű ez a régi darab. 

De kérdés, hogy mennyire “elérhető” az átlag mai óra vásárlónak. 

Gyakran nézek régi órákat adok-veszek csoportokban, és a nagy részük vagy nem ilyen csinos, így még egy vagyont kellene rá költeni (ha egyáltalán találok embert, aki megcsinálja), egy másik részük pedig iszonyú túlárazottnak is tűnik mindezek mellett. 

És akkor még ott a kérdés, hogy mennyire minden nap horhatós egy ilyen óra. Hol van karc-, vízállóságban a mai belépő szinthez képest, ha eddig megmaradt ilyen szép állapotban, akkor szabad e kitenni a napi gyűrődésnek. 

Vennék szívesen régi órát (van is 1-2 amiket a családtól kaptam innen-onnan), de sosem merek belevágni egy ilyen darab megvásárlásába, főleg nem a napi viselésükbe. 

Lehet, hogy egy mai Certina (Seiko, etc) nem ad semmivel többet (sőt!), de ilyen-olyan okokból az emberek többségének mégis az a jó választás (ez amúgy szerintem nem csak az óra piacra igaz, nézd meg az autókat, és még csak nem is a veteránokat, csak simán a youngtimer kategóriát. A többség már azzal is inkább kínlódik egy bármilyen sótlan új kocsihoz képest)

Előzmény: rtivi (166510)
rtivi Creative Commons License 2020.01.20 0 0 166510

Lehet, hogy provokatív a felvetés, de nem vagyok abban biztos, 

hogy egy most divatos Certina sokkal szebb, többel kecsegtet,

mint ez a régi darab. Ehhez hasonlót nem látok sehol.

Bezzeg a legolcsóbb Invicta. Ezt azonnal észreveszik.

Rolex?  Hiszen ő is kínai Rolexet hord.

El kell dönteni. hogy ki és miért vesz órát.

Befektetési célból, a divat miatt, saját örömére, vagy csak azért,

hogy meg tudja mutatni magát. És természetesen ezért is varja

mindenki a jó tanácsokat.

Nekem úgy tűnik, ilyen valójában nincs is..

Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.19 0 0 166509

Értem, köszönöm.

Előzmény: windproof (166508)
windproof Creative Commons License 2020.01.19 0 0 166508

Egy óra ára 3 főbb részből tevődik össze: szerkezet, tokozás, marketing. 

A Certinaban a Swatch group egyik saját 7 köves ETA qartz szerkezete van, a Claude Bernard-ban egy Ronda nevű svájci gyártó 1 köves wekje. Ez utobbi valamivel olcsóbb, mint az ETA, de nem ezen a pár ezer forintos különbségen múlik a dupla ár, ahogy azon sem, hogy az egyik szerkezet havi 1-2 másodperccel pontosabb, mint a másik. 

A körítés is kb ugyanaz, acél tok, bőr szij, zafir uveg, bár a certina egy komolyabban tömített tokot kapott, ami szintén nincs ingyen. 

Marad a marketing rész. A certina egy jól csengő, hagyományos gyártó, akiről sokan hallottak, a CB meg egy fiatal márka komolyabb hagyományok nélkül, az emberek többségének semmit nem mond. És meg is van a fő árkülönbség azzal együtt, hogy a Certinához valamivél jobb szerkezet és tokozás is jár a magasabb árral együtt. 

Előzmény: Tanonc12 (166506)
windproof Creative Commons License 2020.01.19 0 0 166507

Régi dicső múlt ide, since 1853 oda, a Tisso jelenleg a Swatch group palettájának alsó szegmensébe tartozik, ahol a Swatchot hordós korból már kinőtt, a komolyabb márkákat (nézd meg, mennyiért kapsz egy Longines-t, és, hogy hány fényévnyíre van, ha omega márka jellel ellátott akár qartzot akarnál), még megfizetni nem tudó/akaró vásárlók vehetik meg a tényleg belépő szintű órájukat. 

Lehet ezen nyavalyogni, idehaza úgyis divat, hogy mindenkinek egyszerre kellene a villantós luxus, és a kínai árképzéró, de legyen szó órákról, kocsikról, bármiről, aki azt hiszi, hogy ő majd túljár a piac eszén, és “okosban”, olcsón megveszi a ugyanazt, amit amúgy többszörös áron kap csak meg, az általában nagyot csalódik. 

Egy neves svájci óránál ebben az árkategóriában megkapod a dicső 100 éves múltat, a swiss made feliratot, elmondhatod, hogy neked csak a svájci órs jöhet szóba, de a műszaki tartalom az műanyággal lesz megtöltve, mert ennyi pénzért ez fér bele.

Egy japán óránál kapsz egy sokkal vállalhatóbb (bár az is nagyipari termék) műszaki tartalmat, cserébe nincs mindenki által ismert “a svájci óra az a csúcs“ életérzés (függetlenül attól, hogy egy Tissőt esetében ez mennyire valid). 

Végül dönthetsz úgy, hogy neked kell aZ ismert, legendás márkanév és a vállalható műszaki tartalom egyszerre, akkor spórolsz még egy keveset, és veszel valamit ami kb ennek az órának a 2-2.5x-be kerül. 

Előzmény: Tanonc12 (166503)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.19 0 0 166506

Oke, logikus. És mi a helyzet a kvarcokkal? Van minőségi különbség mondjuk egy 50-60 ezres Doxa vagy Claude Bernard és egy 100 ezres Certina között? Pl.

https://www.orabirodalom.hu/karora/Claude_Bernard/150033/t2/

https://www.orabirodalom.hu/karora/Certina/93543/t2/

Előzmény: APT (166505)
APT Creative Commons License 2020.01.19 0 0 166505

Rossznak azért nem rossz ez az óra - csak ennyi pénzért ez már nagyon kommersz. Azt kell megérteni, hogy ezeket az órákat már kifejezetten "VHD" ("vedd-hordd-dobd el) koncepció mentén készítik-gyártják, kb: 10 éves használatra, pont abból kiindulva, hogy ezen órák 2-300 eurós (kinti) ára már manapság egy általános időszakos szervizelés ára, ergo egy ilyen órát egész egyszerűen nem éri meg szervizeltetni, így valószínűleg nem is fogják, és már a tervezésnél ennek megfelelően is jártak el - ennyi idő után már potenciálisan megkopó műanyag alkatrészek, nem nagyon szerelhető megoldások jellemzik.

Előzmény: Tanonc12 (166503)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.19 0 0 166504

ETERNA,szép állapotban.

Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 166503

Oké, értem, úgy értettem, hogy relatíve... Azt mondjuk nem értem, hogy miért csinál egy neves cég szart, de hát ezek szerint ők is csinálnak. Ez már jelentős információ nekem. Köszönöm mindenkinek az eddigieket. Akkor lehet, hogy Seiko lesz. Csak ezek inkább nagyok nekem: ha már Seiko, akkor a sportos vonal jönne be, mondjuk az új Seiko 5 széria, ezek viszont kicsit bumszlin állnak a kezemen.

Előzmény: Törölt nick (166502)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.17 0 0 166502

Ez egyáltalán nem olcsó a valós értékéhez képest.

Előzmény: Tanonc12 (166500)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 166501

Igen, gondolkodom Seiko-n is... igazából többféle vonal érdekel. Viszont túl sokat költeni egy órára nem szeretnék. És mi a helyzet a Tissot powermatic 80-al?

Előzmény: windproof (166499)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 166500

Nem szeretnék ilyet, csak érdekelt, hogy van ilyen olcsó is, és hogy ez milyen. De amúgy különösebben nem jön be.

Előzmény: ZésZoli (166497)
windproof Creative Commons License 2020.01.17 0 0 166499

Ebben az árkategóriában jobban jársz egy japán automatával (seiko, orient, citizen), ha ilyen designt keresel, még akár maradhat is a zsebedben pénz. 

Nézz be ebbe a fórumba: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198082

Ha meg svájci kell, mert annak van presztízse, akkor áldozni kell rá, és nem a legolcsóbbát venni. 

Előzmény: Tanonc12 (166496)
windproof Creative Commons License 2020.01.17 0 0 166498

“Miért szeretnél ilyet?”

”egy olcsó automatát”

Előzmény: ZésZoli (166497)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.17 0 0 166497

Ez egy bonthatatlan, szabályozhatatlan, műanyag csapágylemezes eldobható szerkezet. A Swatch System51-ben jelent meg. Nem is értem, mit akarnak ezzel. 

Miért szeretnél ilyet?

Előzmény: Tanonc12 (166496)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.16 0 0 166496
LSVF Creative Commons License 2020.01.15 0 1 166495

Ezt már csak mint érdekesség.

Doxa, MÁV Pályaórás verzió. Ennek tegnap utána jártam azért....

Anno meg akartam csináltatni, de nem sok jóval kecsegtettek.

Kár, hogy nem próbáltam meg mégis...ez azért már eléggé odavan szegény.

https://imgur.com/a/axtuipw

És nem is zavarok itt tovább.

Előzmény: LSVF (166494)
LSVF Creative Commons License 2020.01.14 0 0 166494

Bocsánat. Nem magyar. Doxa. De van magyar felirat is benne.

Előzmény: LSVF (166493)
LSVF Creative Commons License 2020.01.14 0 0 166493

Köszi!

Hasonlóra gondoltam. Nem szedtem szét mert nem értek hozzá. A korona nélküli méret nem tom pontadan mi, de a számlap kb 2.8cm. A vàlaszt megkaptam amit szerettem volna. Vigyázok rá így ahogy van tovább.

Köszönöm a degítséget.

Van egy mutatót vesztett zsebórám is  magyar gyármány, majd előszedem és megmutatom. Ha működne nagyobb királyság lenne, de így nézegetni is szeretem. Már rossz állapotban került hozzám a Glashüttével együtt.

Előzmény: boxer-gs (166491)
Tanonc12 Creative Commons License 2020.01.14 0 0 166492

Sziasztok!

Új vagyok. 50-80 ezer Ft között egyszerű, elegáns quartz órákat néztem a Claude Bernard, Grovana, Rodania, Doxa, Roamer márkákból. Kérdésem az lenne, hogy van-e ezek között minőségi különbség vagy egyszerűen ránézésre válasszak?

boxer-gs Creative Commons License 2020.01.14 0 0 166491

Igen, a lényeges dolgok egy része látszik. A tok viszonylag szépnek mondható, a számlap glashüttés viszonylatban kiemelkedően szép és a fara is rendben van. Bár szerkezeti fotót nem mutattál, de ha nem vagy gyakorlott, ne is feszegesd inkább a hátlapot. Szerintem amúgy 70.1-es szerkezet lehet benne. Korának nagy tömegben gyártott, szép és jó órái, amelyek többsége mára elég gatya állapotban van. Ez a darab szerencsére nem sokat lehetett használva, így megmaradt szépnek. Őrizd is meg így! A vízállóságában egy pillanatig se bízz, tehát még a nyirkos levegőtől is kíméld!

Hogy mennyit érhet? Ha rendben működik, szerintem itthon 20-30ezer Ft között. Nosztalgikus német hazafiaknak akár jóval többet is...

Meggazdagodni nem fogsz általa, úgyhogy inkább őrizd meg ilyen szép állapotban továbbra is!

Előzmény: LSVF (166488)
ZésZoli Creative Commons License 2020.01.14 0 0 166490

Tyű, de szép óra! Nagyon szép az állapota kívülről. Kár, hogy a tokfüleket szíjcserekor így megnyomorították.

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.14 0 0 166489

Korona nélkül hány mm-es a tok? 

LSVF Creative Commons License 2020.01.14 0 0 166488

Remélem a lényeg láccik majd:

https://imgur.com/a/Uno2s0n

Néztem hasonlót egy oladalon, "nem rossz" ára van.

Két kis karc van az üvegen. A többi szösz vagy mi....

Kíváncsi lettem csak. Nem válnék meg tőle.

Köszi még 1x.

Előzmény: boxer-gs (166486)
LSVF Creative Commons License 2020.01.13 0 0 166487

Oké köszi. Holnap felteszem amit már csináltam.

Előzmény: boxer-gs (166486)
boxer-gs Creative Commons License 2020.01.13 0 0 166486

Jó minőségű közeli fotókat mutass róla (számlap felől, hátlap felől, szerkezet), akkor lehet konkrétan segíteni!

Előzmény: LSVF (166485)
LSVF Creative Commons License 2020.01.13 0 0 166485

Sziasztok!

Tudom hogy ez nem aukciós és becslős fórum..:-))

Csak annyi lenne a kérdésem, hogy van örökség Glashütte órám,

szerintetek mi lehet a mai ára? Nem akarom eladni csak kíváncsi lennék.

Arany színű ház, fehér számlap, 17 rubis 20mikrom, barna még eredeti szíj, relative vízálló,

gyári doboz, száma: 70381.

Nem sok mindent dob a net ha a számra keresk rá.

Válaszokat előre is köszönöm.

kissandras73 Creative Commons License 2020.01.13 0 0 166484

Jò Reggelt!

Érdeklõdnék, hogy esetleg valakinek nincs véletlenül egy pár fém òraszíj végdarab ( amivel a fémszíj az òratokhoz kapcsolòdik) Longi L3.765-hoz ( ua. az òratok mint a 3.665), szívesen megvenném. A standard gyàri 24mm oyster jellegü fémszíjhoz kellene. 

Köszönöm!

KZs

nickback38 Creative Commons License 2020.01.11 0 0 166483

Ezt láttátok már? Szerintem jópofa és megmondják a tutit ködösítés nélkül...

https://code41watches.com/projects/x41/

Spandau11 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166482

Kösz :)

Pontosaan ezt akartam még megkérdzni, hogy a kora / gyártása hogyan állapítható meg.

De ezek szerint a kérdésemre már van válasz.

Mégegyszer köszönöm a szakmai segítségeteket. Természetesen elsö körben rendbeszedetem, utánna, majd meglátjuk.

Lehet furán hangzik, de az árára jelenleg nincsen szükség. Valószínü elteszem és lehet évek múlva " emelkedhet az ára is " ?

Előzmény: APT (166481)
APT Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166481

Pontosan erre számítottunk a képek alapján. :-)) Eterna 145x szériájú automata szerkezet, 18K arany tok, első generációs (1956-os) Centenaire modell, tehát mondjuk 1956-60 közötti.

Előzmény: Spandau11 (166478)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166480

Azt hiszem, innentől egyértelmű a dolog. 

Hozasd rendbe az órát, és el ne add!!!!  😎

Előzmény: Spandau11 (166479)
Spandau11 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166479

Bocs, itt egy " jobb fotó " :)

Előzmény: Spandau11 (166478)
Spandau11 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166478

Kicsit félve nyúltam hozzá, de meglepöen könnyebben sikerült lepattintanom a hátlapot mint gondoltam :)

A hátlap belsején ( nem tudom mennyire kivehetö ) 18K és alatta 0,750 van.

Plusz az óra hátlap nélkül.

Előzmény: APT (166477)
APT Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166477

Az egy állatfejnek tűnik, nem jól kivehető, de ez szerintem egyértelműen fémjel - ez arany tok. Hogy pontosan milyen - ahhoz tisztán kellene látni a fémjelet, de ha leveszed a hátlapot, bele lesz jól olvasható jelzésekkel úgyis ütve.

Előzmény: Spandau11 (166476)
Spandau11 Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166476

A lehetöségeimhez képest ennyit tudtam csak kihozni sajnos :)

Nekem ez nem mond semmit ( mintha valami U - betü szerüség akarna lenni ? )

Előzmény: Törölt nick (166475)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.10 0 0 166475

A bal oldali tokfülön mintha lenne valami jel.  🤔

Előzmény: Spandau11 (166472)
Spandau11 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166474

Kösz szépen még egyszer az eddigi segítségeteket.

Amint tudok már valamit érdemben, megosztom veletek.

Előzmény: APT (166473)
APT Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166473

A svájci-európai óragyártásra (még az oroszra is) általánosan jellemző, hogy egészen elvétve, kirívó ritkaságként alkalmaztak aranyozott hátlapot, ergo az aranyozott órák hátlapja tízezerből talán ha egy esetben nem acél - ergo ránézésre azonosítható. Ahol a hátlap is aranynak tűnik, és láthatóan ugyanolyan, mint a tok - az szinte biztosan aranytokos (az USA óragyártásnál volt jellemző a vastag lemezelt, a hátlapon is alkalmazott aranyozás, és ritkábban, de a japánoknál is előfordult).

Ez viszont egy Eterna, és az Eterna sosem csinált aranyozott hátlapú órát, ergo ez az óra aranytokos - a fémjelzés pedig a hátlapban belül van, ott derül ki az is, hogy 14 vagy 18 karátos. Találhatsz esetleg hazai fémjelzés-beütést a tokfülekben - de ez csak akkor került bele, ha valaki bevizsgáltatta, vagy hivatalos kereskedelmi import-forgalomban hozták be ("államilag"), ha valaki ajándékként kapta rokonoktól, vagy külszolgálatban-utazáskor vette magának, akkor úgysem lesz benne efféle.

Előzmény: Spandau11 (166469)
Spandau11 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166472

Kösz.

Készítettem egy fotót a hátlap " hat óránál " - ról.

Hogy ezt fotó alapján meg- e lehet állapítani nem tudom. Èn néztem ( még nagyítóvall is :) ) de nem tünt úgy hogy látnák fémes színt.

Előzmény: Törölt nick (166471)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166471

"Hat óránál" meg van gyilkolászva a hátlap.

Ha ott nem kandikál ki az aranyozás alól az alap-fém, akkor lehet tömör arany a tok. 

Előzmény: Spandau11 (166469)
hitman Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166470

Végre egyszer valaki nem kínai "rolexszel" jött. =}

Előzmény: APT (166468)
Spandau11 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166469

Kösz a véleményezést.

Eddig amit biztosan tudok, hogy müködik.  Kissé " kopott ", úgy a ház is mint a szíj is. De gondolom, az elözö tulajdonosa használhatta, nem beföttes üvegben tartotta :)

Van egy ismerösöm, ékszerekkel, órákkal foglalkozik, talán a jövö héten lesz idöm és megmutatom neki.

Külsöleg nem lehet látni semmit rajta, ami az aranyra utalna ( a sárga színe még nem garancia ). Kinyitni nem nyitottam ( azt sem tudom, hogy kell ). Gondolom a " belsejében " lehet több infót megtudni róla ?

Előzmény: APT (166468)
APT Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166468

Enterna Centenaire aranytokos(nak tűnő) automata. Ezekben általában a 1456-os (saját) automata szerkezet dolgozik, a szériát a cég 100. évfordulójára 1956-ban indították (de utána egy darabig még futott, 1961-től volt egy másik, Centenaire 61 széria is - ez még a korábbi). A csat aranyozott (plaque) és szerintem Certina, de ennek nincs igazán jelentősége.

Nem értéktelen és nem is túl gyakori modell, reálisan így aranytokban, ha amúgy jól működik, át van nézve szerintem 1-2 ezer euró között kb: bármit érhet.

Előzmény: Spandau11 (166467)
Spandau11 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166467

Hagyatékból került hozzám ez az óra.

Igy, fotók alapján, tudna valaki valamit mondani róla ?

Megköszönném.

Kpali07 Creative Commons License 2020.01.09 0 0 166466

Szia!

Ez a téma engem is érdekelt nagyon. A műsor után megnéztem az óráimat.

2019 decemberében vásárolt Steinhart NavN-Uhr kézi húzós változatának hátlapján, tokján szerepel a swiss made felirat.

A Tissot óráim egyikének tokján sem szerepel. 

Előzmény: Ninoko (166388)
windproof Creative Commons License 2020.01.07 0 0 166465

Úgy látszik, hogy Omegaék is szeretnének egy Daytonát. 

Bejelentették az első Calibre 321-es órát, sima acél modell, de ha jól látom akkor valami 2-2.5x-e egy sima Moonwatch Professionalnak. ☹

bernerzala Creative Commons License 2020.01.05 0 0 166464

Köszönöm szépen a segítséget! :-)

APT Creative Commons License 2020.01.05 0 0 166463

Semekkora. Kínai hamisítvány roncs állapotban.

Előzmény: bernerzala (166462)
bernerzala Creative Commons License 2020.01.05 0 0 166462

Sziasztok, segítséget kérnék, a neten olvastam, hogy itt komoly szakik vannak, egy óra gyűjtemény részeként került hozzám a mellékelt óra, üveg nélkül, működő állapotban, értéke vajon mekkora lehet?

öccse Creative Commons License 2020.01.04 0 0 166461

Az eredeti Daytona hátlapján nincs gravír.

Előzmény: Gazol091025 (166453)
pobeda Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166460

EZ amit érdemes megnézni

Őszintén: Órákról I Íme, a legélethűbb hamis Rolex - A nagy összehasonlítás

https://www.youtube.com/watch?v=3ASHQ4Xb1sY&t=1s

Előzmény: pobeda (166459)
pobeda Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166459
windproof Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166458

Casionak is van ilyen szerkezete, nem egy nagy különlegesség.

Az elem merülést általában a másik irányú eltérés mutatja, hogy 2-3 sec-ként lépteti csak a mutatót. 

Előzmény: Törölt nick (166449)
APT Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166457

Ki kell nyittatni egy szaküzletben/műhelyben és leellenőrizni. Mivel a legjobb minőségű hamisítványokat még lengésszám alapján sem lehet leleplezni, és a kezelőszervek is rendeltetésszerűen működnek - így toknyitás nélkül abszolút 100%-os biztonsággal ezekről legfeljebb napi szinten ezekkel foglalkozó, a legapróbb részleteket is jól ismerő szakember tud, de szerintem még ő is csak egy irányba - nevezetesen a nem jól sikerült utánzatot felismeri - de a nagyon jól sikerült akár őt is átverheti, ergo, ha kézbe véve nem egyértelmű a hamis mivolta valamelyiknek, akkor a toknyitás ELKERÜLHETETLEN és KÖTELEZŐ.

Amúgy meg, ha olcsón kínálják őket, akkor biztosan hamisak. Ha meg drágán, akkor - amibe ezek ma kerülnek - simán kibírják egy bevizsgálás költségét (főleg, hogy nem is biztos, hogy kérnek érte pénzt, legalábbis nem szoktak számottevőt). Kép alapján meg én ilyen órát már nem is "szakértek", legfeljebb akkor, ha annyira rossz hamisítvány, hogy az már a képről is egyértelmű. De ami egy képen még egészen eredetinek tűnik - az már kézbe véve is lehet nagyon gyanús, ugyanakkor még kézbe véve és műszeren megmérve is potenciálisan jónak tűnő óra is lehet minőségi hamisítvány - a Rolex nagy erénye ugyanakkor, hogy autentikusnak kinéző hamisított szerkezet még mindig nincs (annak látszani akarók már vannak, lilára festett kilincs-kerekekkel, hasonlókkal, de attól még láthatóan nem eredetiek).

Wicked Belzebub Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166456

Amikor ez a kérdés itt elhangzik, akkor valahogy mindig hamisak az órák...

Nekem itt képről a Daytona nem all össze, de konkrétan ilyen end linkkel szerintem nincs. 

Előzmény: Gazol091025 (166452)
Gazol091025 Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166455

Köszönöm!

JAMIE222 Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166454

Leginkább az apró részletekből.

Jutyubon találsz egy kronometer.hu-s videot, ahol egy eredeti és egy kamu Rolexet néznek őssze.....

Gazol091025 Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166453

+Kép

Gazol091025 Creative Commons License 2020.01.02 0 0 166452

Üdv. Honnan lehet ránézésre megállapítani, hogy eredeti vagy hamis e a rolex óra?

mazsolafoto Creative Commons License 2020.01.01 0 0 166451

Tissot Le locle 164/264-1 órához hol találok gyári fémcsattot? Esetleg más ajánlat?

Köszönöm szépen!

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.01 0 0 166450

Smart Hand Motion , az a neve, és mintha a rádióvezérelt órái tudnák ezt.

azaz feature.

Előzmény: Törölt nick (166449)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.01 0 0 166449

sziasztok, 

a Junghansnak vannak olyan kvarcórái amelyek fél másodpercenként mozgatják a másodpercmutatót? (a kirakatban láttam, és nem találom a neten hogy ez akkor bug vagy feature?).

azaz hogy ez így üzemszerű, vagy jelez valamit (pl elemmerülés).

látványos amúgy.

öreghondás Creative Commons License 2019.12.28 0 0 166448

Köszönöm, erre gondoltam én is...

Előzmény: rtivi (166447)
rtivi Creative Commons License 2019.12.27 0 0 166447

Vedd meg és örülj neki. Amíg ezen az áron van. Bár nekem a diver tetszik. 

Előzmény: öreghondás (166446)
öreghondás Creative Commons License 2019.12.26 0 0 166446

Köszönöm, de közben nem értem pontosan a választ. Ne foglalkozzak az órával? Vagy vegyem ami tetszik...nem aggódjak...

Előzmény: rtivi (166445)
rtivi Creative Commons License 2019.12.26 0 0 166445

Szerintem ezzel nem kell foglalkozni.

Előzmény: öreghondás (166444)
öreghondás Creative Commons License 2019.12.26 0 0 166444

Igen erre gondoltam. Ez az egyszerűbb jobban tetszik, bár az óramű sztem mindkettőben ugyanaz.

Előzmény: rtivi (166443)
rtivi Creative Commons License 2019.12.25 0 0 166443

Előzmény: öreghondás (166442)
öreghondás Creative Commons License 2019.12.25 0 0 166442

Üdv Mindenkinek!

A hozzáértőktől kérdeznék: Meg szeretném lepni magam egy mechanikus órával, de nehezen tudok dönteni. Max 1000 EU lenne rá. Nagyon tetszik a Longines Conquest automata, az meg lenne belőle, ha külföldön venném meg. Tetszik a Frederiqe constant is és a Roamer. Kb. ennyiért ezek közül tudnék választani. Melyik szerkezettel járnék legjobban, melyik üzembiztosabb, megbízhatóbb?

Nagyon köszönöm a segítő válaszokat...

windproof Creative Commons License 2019.12.21 0 0 166441

egy 200chf-es (de talán még a triplája is) óra kb semmilyen presztízs értékkel nem bir az átlag vásárló szemében, így ott kb minden az ellenfelük, ami mutatja az időt, nem csak az Apple watch/fitness karkötő, de a mobil, a trendin kinéző divatórák, vagy az pár dolláros eldobható quartzok az ebayről. Ahogy azt is nehéz indokolni, hogy egy PM80-as Tissot/Certina miért jobb vétel, mint egy Seiko/Orient automata gyakran jobb tartalommal, olcsóbban.

A presztizs szempontból érdekes cuccokat ennél sokkal magasabb polcról árulják, és ott azért van akinek megy a szekér, még a folyamatos áremelések és várólisták ellenére is. 

Előzmény: pobeda (166440)
pobeda Creative Commons License 2019.12.20 0 0 166440
lorianus Creative Commons License 2019.12.20 0 0 166439

Sziasztok

Esetleg szervízben tudtok segíteni, hogy Polgár(Hajdú-bihar) környékén, círka 50km hol találok megbízható szervizest?

Vagy esetleg postán, hova lehetne eljuttatni?

APT Creative Commons License 2019.12.18 0 0 166438

Ez így van, ez egy dátumos kínai alap-szerkezet, ami messziről stoppernek álcázza magát, de nem az.

Előzmény: Törölt nick (166434)
APT Creative Commons License 2019.12.18 0 1 166437

Ez egy KF.260-as, tehát Certina (Kurt Freres) szerkezet, a kivitele alapján azt mondanám, hogy a 30-as évekből származó zsebórában volt (akkoriban ezek népszerűek voltak nálunk). A tok és számlap későbbi, valószínűleg 50-es évekből származó kisipari, itthon készített, ránézésre talán Klein-féle szett, akkoriban volt divat (és gazdaságos megoldás) a régi (esetleg az arany tok felhasználása miatt amúgy is csupaszon maradt) zsebóra-szerkezeteket karórába átépíteni.

Sajnos - pláne ebben az állapotban - igazán értelmezhető értéket nem képvisel, ezt az órát talán néhány tízezer forintért lehetne eladni - és úgy sem könnyen, korrekt és teljes felújítása pedig az utána való értékét simán elérő-meghaladó összeg lenne (a számlapot is fel kellene újítani, ránézésre a tokot is, a szerkezetet nyilván szervizelni, stb...

Előzmény: lorianus (166436)
lorianus Creative Commons License 2019.12.18 0 0 166436

+kép

lorianus Creative Commons License 2019.12.18 0 0 166435

Sziasztok

Elnézést ha valakinek nem tetszik, hogy itt teszem fel a kérdést, de nem találtam más fórumot!

Halál eset után elő került egy nem mai darab, amin semmi felirat nem található. Így nem sikerül beazonosítani a típust és a korát(kb.)!

Esetleg valakinek lenne e infója e típusról?

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.18 0 0 166434

100%-ig biztos, hogy hamis. 

Az Omega SOSEM gyártott olyan karstoppert, amin a segédszámlapok ilyen funkciójúak. 

Ez az "óra" a gagyi legalja.  😨

Előzmény: Bíró L (166433)
Bíró L Creative Commons License 2019.12.17 0 0 166433

Ha ez biztos, akkor megnyugodtam. Köszönöm!

Előzmény: APT (166431)
APT Creative Commons License 2019.12.17 0 0 166432

Nézegess szerkezet-méret alapján órát, ez egy 13 léniás, 29mm átmérőjű szerkezet, azonos méretű szerkezetet használó órák tokjai jók, vagy legalábbis átalakíthatók lehetnek.

Előzmény: anonymusger (166429)
APT Creative Commons License 2019.12.17 0 1 166431

Egészen olcsó, pontatlan, diszfunkcionális és leharcolt gagyi kínai másolat.

Előzmény: Bíró L (166430)
Bíró L Creative Commons License 2019.12.17 0 0 166430

Hello everybody!

Mi a véleményetek róla? Eredeti, és a kora miatt ennyire patinás, vagy ez csak egy néhány éves másolat?

A srác ajándék gyanánt kapta, aki adományozta azt mondta, hogy mechanikus, de ő nem bontotta ki, nem ért hozzá, a fiókba van.  

Ennyi alapján?

anonymusger Creative Commons License 2019.12.17 0 0 166429
Sziasztok!

Van egy árva AS1130 szerkezetem, ugy gondoltam csinalok belole egy orat :)
Igy hat tokot szeretnek vasarolni hozza, esetleg van valakinek egy szebb, nem tull kopott dbja? Avagy esetleg tippet szivesen fogadok hogy hol talalhatok hozza :)

Elore is koszonom
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.12.16 0 0 166424

eBayen kétszázig sem megy föl a licit hasonlókra

Hát ezzel gyakorlatilag be is van árazva :)

Előzmény: Szivarvágó (166422)
myf Creative Commons License 2019.12.16 0 0 166423

Van egy ilyen fórum is, hátha ott kell valakinek.

óra-adásvétel

https://forum.index.hu/Article/showArticle?la=152731726&t=9207431

A Facebookon is van hasonló. 

Előzmény: Szivarvágó (166422)
Szivarvágó Creative Commons License 2019.12.15 0 0 166422

Az enyém sajnos úgy néz ki eladhatatlan. Kereskedőnek nem kell, eBayen kétszázig sem megy föl a licit hasonlókra.

Előzmény: Wicked Belzebub (166421)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.12.10 -1 1 166421

Breitlingnel ez kb a listaar 40-60%-a kozotti osszeg. Nyilvan modellfuggo.

Előzmény: Szivarvágó (166420)
Szivarvágó Creative Commons License 2019.12.10 0 0 166420

Sziasztok,

van valami ökölszabály, hogy egy svájci analóg (vagy hogyhívják ha mutatòs) kvarcórát négy év után kb. mennyiért lehet eladni? 

Tökéletes állapotban van és kb. 1500 frank volt amikor vettem. Most inkább vennék helyette egy felhúzósat.

Német Ebayen vagy kereskedőnél érdemesebb próbálkozni?

rtivi Creative Commons License 2019.12.09 0 0 166419

Certina. Azért lehet, hogy leviszem az óráshoz.

Tetszik ez a fazon.

Előzmény: Mwin (166405)
APT Creative Commons License 2019.12.09 0 0 166418

Az STP viszont "új játékos", nincs vele még tapasztalat. Swiss Made, meg ETA klón, valószínűleg semmi különös - de azért a Sellitának is 4-5 évbe tellett, mire egyenletes és mindig ETA egyenértékű minőséget tudott produkálni. És azért megjegyezném, hogy az összetett alkatrészeknél (tipikusan például az automatika kilincskerekeknél), vagy az erősen terhelt csavaroknál-tartóelemeknél még az "originál ETA" esetében is előfordulnak bakik, persze legtöbbször még garanciális időben kiderül, meg van pótalkatrész is.

Előzmény: Pogesz (166417)
Pogesz Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166417

Itt az derül ki, hogy STP 1-11 van benne, ami ETA 2824-2 klón.  Részletesen beszélnek erről az óráról, érdemes megnézni.

https://kronometer.hu/2019/12/04/oszinten-orakrol-i-mindenes-roamer-searock-rado-szinkavalkad/

boxer-gs Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166416

Talán érdemes megjegyezni, hogy a tulajdonos származásától függetlenül a Roamer még mindig Swiss made gyártó.

Előzmény: APT (166412)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166415

Manapsag igen, de regebben nem. 

Előzmény: Pogesz (166413)
Pogesz Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166414

Köszönöm!

Előzmény: APT (166412)
Pogesz Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166413

A Certina DS1-ben powermatic van nem?

Előzmény: Smíró (166410)
APT Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166412

A Roamer ma valójában kínai (Hong Kongi) tulajdonos kezében van (némi svájci társtulajdonnal, a rend/látszat kedvéért). Ettől még alapvetően jó órákat csinálnak, és a szerkezet valóban ETA2824, bár  (a Roamer maga nem gyárt semmiféle szerkezetet). Bár gyanítom, hogy az olcsóbb modellekbe talán inkább Sellita SW200 kerülhet, de manapság már az is kb: ugyanolyan.

Előzmény: Pogesz (166409)
W_B Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166411

Köszönöm! :)

Előzmény: APT (166401)
Smíró Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166410

Ez a werk van a Certina DS1-emben is. Szinte másodpercre pontos több, mint 5 éve. De hogy a szerkezetet a Roamer csinálná...

Előzmény: Pogesz (166409)
Pogesz Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166409

Sziasztok!

Segítsetek kicsit képbe kerülni a Roamer márkával kapcsolatban!

Régi svájci gyártó szép múlttal. Aztán jön a kvarcválság utáni vergődés. A 80-as, 90-es években próbál túlélni és megőrizni a függetlenségét. Valahogy nem kerül a Swatch group és a Richmond markába, de közben eléggé megtépázza a renoméját. Idáig elég tiszta. 

De mi van manapság? A kétezres években visszatért a mechanikus órákhoz. A jelenlegi kínálat elég szimpatikus, most az új Searock-kal szemezek. Szerintem gyönyörű!

A szerkezet valóban ETA 2824-2? Valahol halottam, hogy mivel nem áll jogvédelem alatt, ezért lemásolták és a Roamer saját gyárában csinálják. Ez igaz? (Ettől még lehet jó.) Szóval tetszenek az óráik és jó az árazás is, de minőségileg is hozza az elvárható szintet? 

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166408

Nehéz napjaid vannak, vagy alapból félreértesz mindent?!  🤔

Előzmény: Mwin (166406)
Mwin Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166407

Félreértesz. NINCS befogva napi használatba, arra megvan a modern vacak órám.
Elővettem őket - a miért nem tartozik ide - és megnéztem , jár-e. Ennyi, nem több. Ha lejár, akkor majd eldöntöm, mi legyen vele, feltéve - mint ahogyan az látható (nem tőled) hogy piszkálás helyett értelmes tanácsot kapok. Egyet már kaptam tőled, illetve egy másik olvtárstól. 

Előzmény: APT (166402)
Mwin Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166406

Nahát, ha ez neked játszadozás, akkor legyen az.
Nem értem, miért kell belekötnöd, szebbé teszi a vasárnapodat? Lejjebb egy másik olvtárs  ugyanezt tette, oszt nem lett leoltva.
Én ide tanácsért jöttem, nem pedig kötözködést kapni.
Érthető?

Előzmény: Törölt nick (166404)
Mwin Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166405

Itt a Cornavin:

Itt a Doxa:

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166404

Ja, nem?!

"A Cornavin 42 évig nem volt felhúzva, most megtettem, működik, csak siet."

Előzmény: Mwin (166403)
Mwin Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166403

Ki mondta hogy játszadozni akarok?
Nem értelek-

Előzmény: Törölt nick (166400)
APT Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166402

Évtizedek óta nem használt mechanikus órát rendes, napi használatba befogni akkor sem szabad szervizelés nélkül - ha amúgy jól jár. Ez pont olyan, mint a pajtában talált, ki tudja, hány tíz éve be sem indított Skoda - ha van is olaj az olajpálcán, és meglepő módon be is indul, akkor sem szabad a kötelező karbantartások, olaj-szűrő és egyéb cserék nélkül egy métert sem menni vele - mert ki tudja, mi lesz a következménye...

Egyébként nyilván mindkét órát minden további nélkül gatyába lehet rázni, a Cornavint nyilván üzletileg nem éri meg (többe kerül egy korrekt szerviz, mint amit ér utána az óra) - de ezt nem biztos, hogy üzleti kérdésként közelíted meg, ha ez egy családi emlék, akkor az más. Az aranytokos Doxa a tokja okán nyilván értékesebb (bár minőségileg igazándiból nem képvisel alapvetően más kategóriát), tehát azzal inkább érdemes lehet foglalkozni, de pusztán műszaki oldalról megközelítve a két óra többé-kevésbé ugyanolyan feladatot jelent.

Előzmény: Mwin (166392)
APT Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166401

A Doxa - erre komoly figyelmet fordítva - megnyerte a magyar és a lengyel állami vasutak szolgálati óra beszerzési "tendereit" - és erre nagyon erős marketinget (a kor viszonylatában nézve) alapítva nagyon jól "elhelyezte magát" ezen a két piacon. Érdemes tudni, hogy a két világháború között volt év, amikor a Doxa termelésének több, mint 90%-át ebben a két országban adta el, annak is a felénél is többet Magyarországon - szinte hungarikummá vált a márka, miközben más piacokon alig volt ismert. Az ekkor kivívott presztízst még a vasfüggöny felhúzása után sem veszítette el - nyilván sokkal kevesebbet ugyan, de bárki máshoz képest így is jelentősebb mennyiségben tudtak ide exportálni órát 45 után is.

A Cornavin is amolyan "pótlékként" lett az 50-es években nálunk befutott, hiszen ezek valójában aránylag egyszerű, középkategóriás órák voltak, erősen "spórolós", vékony aranyozású és gyorsan kopó, de tetszetős tokokban. A Cornavin egyébként - miután a telített külső versenypiacokon nem lett nagyon sikeres - igen komoly figyelmet fordított a keleti piacokra, jó volt az üzleti modelljük (a menedzsment képes volt mindenféle barter-ügyleteket is bonyolítani a devizában nem nagyon fizetőképes, de egyébként eladható termékekkel rendelkező keleti országokkal) - így a keleti blokkban általában eléggé ismertek lettek - ennek lett ugyebár a következménye az is, hogy amikor a 70-es évek kvarcválságában maga a Cornavin is bedőlt és megszűnt, akkor a márkanevet az oroszok megvették, és az export-piacokra tovább gyártották "delfines Cornavinként" - az amúgy Rakéta órákat...

Előzmény: W_B (166391)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166400

Ha a Cornavint is használni akarod, akkor annak is kell a szerviz. 

Még játszadozni sem érdemes egy régen használt mechanikus órával. 

Előzmény: Mwin (166398)
satzowlee Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166399

Jó hír, hogy nagyon siet a Doxa-ezesetben nagy valószínűséggel a hajszálrugó-spirálok ragadtak össze, ehhez elég egy mikronnyi olaj, ami valahogyan odakerült. Jó lesz az a rendbetétel után!

Előzmény: Mwin (166398)
Mwin Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166398

Köszi a válaszod, igazából, - ahogyan azt mondtam - az érték dönti el, érdemes-e ráborítanom egy új, nem márkás óra árát, vagy nem.
Az unokával kapcsolatban egyetértek, de amiért felmerült a dolog, az az, hogy a kérdéses férfiember ugyan igen csak mai igényekkel bír, viszont meglepő módon fogékony a régi dolgokra, főleg, ha az kapcsolódik egy elődhöz. Szóval nem reménytelen:)
Időközben kiderült, hogy a Cornavin pontosan jár, a Doxa viszont siet, de nagyon. Neki mindenképp kell szerviz.
Készítek majd néhány képet, már amennyire mobillal lehet.

Előzmény: satzowlee (166397)
satzowlee Creative Commons License 2019.12.08 0 0 166397

Szia,

nyilván van lehetőség szervízre, de már jópárszor kibeszéltük, hogy egy jó szervíz lehet többe fáj, mint maga az óra, itt természetesen nem az arany Doxára gondoltam.

Ami engem illet, van egy szerény, kb 40-darabos gyüjteményem, mindegyik karórámat hordom,  a mechanikusokat és az automatákat havonta minimum egyszer felhúzom, járnak, elég pontosak 1-2-nap erejéig, ennél többre nincs is szükségem. Mindezt azért mondtam el, hogy megértsd:-ennyi órát nem fogok szervizel(tet)ni. Annyira értek hozzájuk, hogy ha szükségeltetik itt-ott kimosom-olajozom őket, szerintem ezek majdnem mind túl fognak élni engem.

Első reakcióm az volt, hogy igen, a Doxa-t érdemes rendberakni, viszont a Cornavin-t NEM fogja hordani az Unokád(saját vélemény), ők már egy más generáció, ahol a méret a fontos:D -így gondold meg, érdemes-e költeni rá.

Természetesen Tied a döntés, szép napot!

satzowlee Creative Commons License 2019.12.08 0 1 166396

Nos, amit most elmondok, az a TISZTA igazság, hisz ott voltam, ahol mesélték:D

-a vasút volt felszerelkezve Doxa-órákkal, ezt lehetett látni az állomásokon, várótermekben. Közben a kint kapálgató mezőgazdász is arra lett figyelmes, hogy "ugyanabban" az időben hasított el mellette a vonat, minden nap!-bár ezt nem értettem pontosan, hogy milyen összehasonlítási alapja lehetett az öregnek...A gyereket is a vonat elsuhanásakor zavarjuk el a suliba, mert az a tuti! A napszakjaikat osztották be az emberek a vonatok masírozása után. Pontosak ezek a vonatok!-miért is?-hát azééé, mer mindenhová svájci órákat szereltek fel, de ha láttad vón' a állomásfőnök zsebóráját!-nah az osztán!-mi is a neve?-háá ugyanaz, mint azé a nagy falióráé itt a állomáson-DOXA!! Nagy cég ez!.....

...és így tovább. Aztán amikor időben asszem a Cornavin-okkal együtt bekerült a kommerszbe, mindenki rákattant!-pedig ugye a Pobeda sem volt kutya, a 2209-es Wostok-ról meg már nem is beszélek, csakhát gyerek fejjel a svájcit tartottuk menőnek pedig hát...-gondolom, Péter sokat tudna mesélni a kőmentes gagyi swiss-szerkezetekről.

Ugyanez történt keleten is, pl Romániában minden gyüjteményben "must have" az Atlantic karóra, ami anno Szerbián át érkezett, tudtommal üzletekben nem is volt kapható, majd csak jóval később ETA-felszereltséggel, míg ez egy Unitas 6300 N bronzwerk volt, egy ugyancsak pofás kis massinéria!

Szóval ezek az órák szerintem tényleg túl voltak dicsérve, nem mondom, böcsületes, megbízható szerény szerkezetekkel, szegények sajna mégcsak egy rozsdamentes tokot sem kaptak..-bár ugye a Doxáéknak lett közben arany tokjuk is.

Nah, eddig a történet, nekem tetszett és tényleg hihetőnek tartom ezt a megközelítést.

rtivi Creative Commons License 2019.12.07 0 0 166395

Mondjuk egy jó fotó sokat jelentene.

W_B Creative Commons License 2019.12.07 0 0 166394

Köszi! :)

Előzmény: hitman (166393)
hitman Creative Commons License 2019.12.07 0 0 166393
Mert a két világháború között a vasutasok ilyet kaptak szolgálati óraként
Mwin Creative Commons License 2019.12.07 0 0 166392

Sziasztok, 
van két órám: egy Cornavin Geneve, és egy 18K arany Doxa Antimagnetic.
A Cornavin 42 évig nem volt felhúzva, most megtettem, működik, csak siet. Eléggé használt állapotú. A Doxa is működik, de alighanem tisztításra szorul.Elég jó állapotban van, karon 25 éve volt utoljára.
Létezik valaki, aki ezekkel foglalkozik? Szervizeli ezeket valaki? Kb mennyit érhetnek? Nem eladni akarom őket, hanem tudni, hogy megéri-e őket felújítani. A Doxát a fiamnak szeretném adni, a Cornavin-t a legnagyobb unokámnak.
Válaszotokat előre is köszönöm.

W_B Creative Commons License 2019.12.07 0 0 166391

"Ne hidd, hogy egy kimagasló márka a Doxa, egy sima véletlen folytán emelkedett fel ez a cég a közhiedelemben, erről nyilván többet tudnának mesélni az "akkori" vasutasok :D"

Miért?

Itthon tényleg a Doxa volt a svájci, megbízható óra szinonímája.. most már látom, hogy egy "kicsit" eltúlozva. :)

De miért alakult ki ez a nimbusz?

Előzmény: satzowlee (165957)
APT Creative Commons License 2019.12.07 0 0 166390

Gondolom az ETA2824-ről van szó - de amúgy mit értesz az alatt, hogy "az sem biztos"? Hogy van-e belőle "hamisítvány"? Van bizony, a Seagull ST2130 számmal gyártja - és tekintve, hogy réges-régen lejártak az iparjogvédelmi védettségek, ez nem is hamisítvány (a svájci Sellita is SW200 néven teljesen szabályosan gyártja) - hamisítványnak akkor minősül, ha ráírják, hogy ETA2824, amit bizony a kínaiak esetenként megtesznek.. 

Ami meg az óratokokat illeti: szerintem a svájcinak mondottak egy részét is bér-gyártatják, másrészt attól, hogy kínai, egyáltalán nem lesz bóvli. Valóban van bóvli minőségű kínai óra (és tok/alkatrész) bőven, de kifejezetten jó, nota bene kiváló minőségű is van, tudnak ők mindenfélét.

davidehg Creative Commons License 2019.12.07 0 0 166389

Na, megint felbukkant a forum mumusa:-(

Ninoko Creative Commons License 2019.12.06 0 0 166388

Tiszteletem!

Megnéztem az "Őszintén órákról" sorozat leutóbbi részét, a Roamer Searock óráról.
Ezek alapján szeretnék választ kapni pár kérdésre, amiket előre is köszönök.

1.: Már az ETA 2428 sem biztos?
2.: Minden óratok bóvli kínai, amin/aminek a hátlapján nincs ott a SWISS MADE felírat? Szóval a Steinhart, Certina, Tissot,... ez a szint mind kínai tokos?

VSky Creative Commons License 2019.12.02 0 0 166387

Köszönöm

Előzmény: APT (166386)
APT Creative Commons License 2019.11.30 0 1 166386

Nem nagyon van ezekről információ. A kép alapján még azt sem tudom megmondani, milyen szerkezet van benne - de vélhetően valamilyen jobb/közepes minőségű tisztességes ébresztős werk - ezek a 40-50-60-as években készülő jó minőségű, igényes kis ébresztőórák korrekt szerkezetek voltak, tartósak, viszonylag pontosak, megbízhatók.

Sajnos különösebb értéket már nem képviselnek.

Előzmény: VSky (166385)
VSky Creative Commons License 2019.11.30 0 0 166385

Előzmény: VSky (166383)
VSky Creative Commons License 2019.11.30 0 0 166384

.

Előzmény: VSky (166383)
VSky Creative Commons License 2019.11.30 0 0 166383

Cyma Modele Depose Intern

VSky Creative Commons License 2019.11.30 0 0 166382

Sziasztok. Információt szeretnék kérni a képen látható Cyma óráról.  Magyar oldalakon nem sok mindent találtam, persze lehet hogy rosz helyen kerestem. 

Előre is köszönöm.

rtivi Creative Commons License 2019.11.26 0 0 166381

A mesternek most döglött be az esztergája. 

Remélem, a testvéréé még jó.

Egy kicsit igazítani kell az IWC felhúzó

tengelyen. Magam is meglepődtem volna, ha

nem kellene.

(Autókban nem utazom. Ilyen körülmények között pláne. Egy 17 éves egy lakás

fűtését szolgáló mezei gázkazán cseréje az

EU normásra 1.7 milla. Jobb befektetés lenne, mint a veterán autó vagy vintage óra.)

Előzmény: APT (166380)
APT Creative Commons License 2019.11.26 0 1 166380

Még vannak idős/középkorú órások, akik még a "régi időkből" átmentett (értsd: olcsón megszerzett, "hazaprivatizált") szerszámkészletekkel-eszközökkel, saját tulajdonú, réges-régen leamortizált műhelyekben ténykednek, ÁFA-körbe sem tartoznak (számlát sem adnak..) - igen, a körükben ma még lehet lelni ilyen "gazdaságos megoldásokat szállító" mesterembereket, de kérdéses, még meddig, és azért már ők sem nyúlnak a még néhány éve is emlegetett "pár ezerért megcsinálják" alapon már semmihez... 

Igen, ezt a 15 ezret el tudom még képzelni, de sok egyszerű - pl: orosz - óránál már ez is simán túl van az óra értékén is akár...

Bárhogy is - egy korszak véget ért... Most valami más kezdődik, ami nem biztos, hogy jobb vagy rosszabb lesz - de mindenképpen más. De ez van minden más téren is, az autózásnál sincs már ilyen, hogy valami öreg roncsot a baráti szerelő tartósan életben tart gombokért. Ha a bilikék Trabócát vagy megrozsdált öreg Kispolákot újra kell fényezni - az pont úgy több száz ezer, mint egy "rendes autónál", mese nincs, már sehol sincs "motorgenerál húszezerért", stb...

Előzmény: rtivi (166379)
rtivi Creative Commons License 2019.11.25 0 0 166379

Jó olvasni ennek a nagy komplikációnak a javításáról.

Viszont nekem vannak 30-50 éves egyszerű kézihúzós óráim.

A mester általában 15000-ret szokott kérni egy szervízért.

Az általad leírtak szerint ebből nem jön ki egy tisztességes

szervíz. (Pláne egy automata kronográfé.)

Úgy tűnik, ez a kategória sínyli majd meg az idő múlását. 

Viszont ha drágább lenne ezek szervíze, nem nagyon törődnék velük.
(Mellékesen mostanában váltottam órást, mert annál az

előbbi átlagár már 20000 felett volt. )

Hát nem tudom, hogy hogyan fognak alakulni a dolgok.

- de a némileg márkásabb vintge acélok száma nem fog növekedni ...

- némelyik aranytokosnak a kínálati ára döbbenetesen megugrott 

- a márkás használt acéloké elég jól tartják az árukat, akár az újkori áruk körül is. 

Összeségében tehát aggodalomra nincs ok.  Legfeljebb a vintage acél Certina,, Tissot húzhatja a rövidet.

Előzmény: APT (166378)
APT Creative Commons License 2019.11.25 0 0 166378

Nem haltak ki. Madárrá lettek. :-)))

Nem fog a mechanikus óra sem kihalni - viszont valóban antagonisztikus, olyasmi lesz, mint a veterán autó. Luxustermék, nem szükséges, nem a napi használat eszköze - ennek megfelelően az esetleges piaci értéküktől teljesen függetlenül sem lesz egyszerű és olcsó a javításuk, karban tartásuk. 

Megjegyzem: egy teljesen egyszerű, semmi extrát sem tartalmazó, kézi felhúzós három mutatós alap szerkezet korrekt tisztítása, beállítása a tok ilyenkor elkerülhetetlenül szükséges tisztításával egyetemben (polírozásról, tömítések-üvegek, esetleg szíj, korona stb.. cseréjéről még szót sem ejtettünk) egészen minimálisan és jó felszereltség mellett (hatékony, gyors óramosó, megfelelős szerszámok) is 2-3 munkaóra, vagy több. Ez a mostani szokásos rezsióra-díjak mellett sehol sem jön ki 20-30 ezer alatt - és akkor, ahogy írtam, nem volt semmi extra, semmi komplikáció. 

A többi ebből végül is adódik...

Egy ténylegesen javításra szoruló, fúrást-faragást igénylő komplikált zsebóra (pl: ütős-stopperes) korrekt talpra állítása teljesen simán benyelhet 50-80 munkaórát, akár többet is, a gyűjteményemben van pl: egy "Grande Complication" Lugrin (Lemania) zsebóra, ütős-stopperes, teljes naptáras/holdfázisos, amit törött, beteg, hiányos állapotban vettem árverésen - hiányzó fogaskerekeket kellett kiszámolni és marni hozzá, vagy tucatnyi egyéb hiányzó alkatrészt elkészíteni (pl: a komplett felhúzó-állító szerkezet hiányzott, mindenestől, órakerék, váltókerék, közvetítő-kerekek, mutatók, ütőemelők sehol, stb...) - össze sem mertem számolni, de szerintem 150 munkaórát elbohóckodtam vele (5-6 év alatt, ráérő időmben, amikor kedvem is volt hozzá..), mire összeállt.

Ezt ma már piaci alapon nem lehet csinálni...

Előzmény: rtivi (166377)
rtivi Creative Commons License 2019.11.24 0 0 166377

A mester mondta, hogy lassan nem is lát mechanikus órát.

A régebbi mechanikusok tisztítása sem éri meg.

Ahogy írod, ez az egész antagonizmus.

A dinoszauruszok is kihaltak.

Előzmény: APT (166375)
APT Creative Commons License 2019.11.24 0 0 166376

Szerkezetet egyben nem lehet demagnetizálni. A legtöbbször csak rontani lehet ezzel a helyzeten... A 2824-2 hajszálrugója egyébként nem különösebben hajlamos felmágneseződni (a korszerű szerkezetek többségéhez hasonlóan), bár nem példa nélküli. Viszont azért nem is érzéketlen a mágneses térre, és a jellemző inkább az, hogy nem maga a hajszálrugó, hanem a kulcs, a billegőtengely, a környékén valami mágneseződik fel erősebben, és ez van hatással rá is.

Előzmény: anonymusger (166370)
APT Creative Commons License 2019.11.24 0 0 166375

Mindenütt ugyanaz a helyzet - ami amúgy önmagában kicsit furcsa, ellentmondásos: visszaszorul ez a szakma egyértelműen a luxus-szegmensbe. Egyáltalán nem tűnik el, de lényegesen "elitebbé" válik, sokkal jobban megfizetett is lesz - ugyanakkor sokkal magasabbak lesznek az elvárások is, és értelemszerűen nem fog már senki sem foglalkozni "értéktelen" dolgokkal.

Ugyanakkor erősen árnyalja a képet, hogy egyre többen fognak foglalkozni vele hobbiból - adott esetben egyáltalán nem hobbista szinten, ergo annál azért akár nagyságrenddel is több valamilyen szinten kompetens szakember lesz (van ?) - mint ahányan "papíron is ebből élnek".

Előzmény: windproof (166374)
windproof Creative Commons License 2019.11.24 0 0 166374

Kihaló szakmák az USA statisztikai hivatala szerint:

“5. Órajavítók

Mindössze 2100 órajavítással foglalkozó szakember lehet Amerikában 2028-ban, 29,6 százalékkal kevesebb, mint most. Jelenleg évente 39 910 dollár a medián fizetésük, ami 12 millió forint.”

forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20191124/20-szakma-ami-fenysebesseggel-halad-a-kihalas-fele-407861

Itthon vajon mi lesz a helyzet?

bosijani Creative Commons License 2019.11.20 0 0 166373

szervíz.demagnetizálni kiszerelt állapotban lehet rendesen.amugy 5-6 évente illik kitisztítani, újra olajozni,beszabályozni.

Előzmény: anonymusger (166372)
anonymusger Creative Commons License 2019.11.19 0 0 166372
Mivel tenyleg nem ertek hozza ezert csak feldobtam, gondolnek itt esetleg hajszalrugo kocolodas, motorrugu? Nyomatek stb stb, ilyeneket olvasok, nalam ez kinai :) 40 ora lenne a jaras tartalek, kb ugy 32 van mrg belole jo esetben, :)
Előzmény: hitman (166371)
hitman Creative Commons License 2019.11.19 0 0 166371
Olaj hiánytól szerintem lassulna, nem gyorsulna...
Előzmény: anonymusger (166370)
anonymusger Creative Commons License 2019.11.19 0 0 166370
SZiasztok!

Jo multkoraban irtam egy kerdest a hihetetlenul begyorsult jarasu Eta 2824-2 szerkezetes oramrol:) nos csak ugy vettem egy demagnetizalo szerkezetet, es sikerult valamelyest a dolog, nos most ugy allunk hogy a sietes merteke lecsokkent 24 ora alatt 1 percre, ami nagyon sok nekem :/ elotte hajszal pontos volt kb napi 3 mp vel elment, ugy emlekszem nem ejtetgem le, szervizelve regen volt, ezek szerint mennem kell, bar sok oka lehet, van ezeknek valami betegseguk, olaj hiany esetleg okozhatja stb ? eleg kezdo ora tulaj vagyok :) milyen arban vannak a szervizelesek pl specko egy ilyen szerkezetnel? Remelem vissza lehez hozni a korabbi pontossagat :). Koszonom a valaszokat elore is
djeperto Creative Commons License 2019.11.18 0 0 166369
Előzmény: Audi100-A6 (166359)
djeperto Creative Commons License 2019.11.18 0 0 166368

Amennyiben ELEMES Omegát szeretnél, az eredetisége így hírdetés alapján 99% rendben van. Bevizsgáltatni sosem árt, illetve elemcsere, tömítéscsere, nyomáspróba.

Előzmény: Audi100-A6 (166359)
rtivi Creative Commons License 2019.11.17 0 0 166367

Igen.

Előzmény: myf (166366)
myf Creative Commons License 2019.11.17 0 0 166366

Azt hiszem az van benne. kép:

Előzmény: rtivi (166364)
bosijani Creative Commons License 2019.11.16 0 0 166365

az szép.....

Előzmény: rtivi (166363)
rtivi Creative Commons License 2019.11.16 0 0 166364

És milyen szerkezet van benne?

Ha 30T2, akkor rendben vam. :-)

Előzmény: myf (166361)
rtivi Creative Commons License 2019.11.16 0 0 166363

Csupán a tapasztalat miatt írom, hogy a felhúzőtengely most érkezett meg szept 28 óta.

Bejárta fél Európát. 1 hétig könyörögtem 

a GSM-nek, hogy ne küldjék megint valahová. 

Most várom az órásmestertől az eredményt.

Előzmény: bosijani (166267)
myf Creative Commons License 2019.11.16 0 0 166362

:-)  ennyire nem rontották el az olaszok a szép számlapot... fordítva vannak a képek:-)))

Előzmény: myf (166361)
myf Creative Commons License 2019.11.16 0 0 166361

számlapfelújítás (olasz):

Már volt korábban szó róla, de most nem találom, így új hozzászólás...

számlapfelújítás olasz vonalon nekem bevált... egy órás mesteren keresztül történt, szerintem szép lett.

Így már hordható ..

Ime: ilyen volt - ilyen lett

Szivarvágó Creative Commons License 2019.11.10 0 0 166360

Erről mit kell tudni, műanyag vacak vagy jöjjön karácsonyra:

Brand:Hamilton Reference:H-50 ND Base: ETA 2801-2 Movement:Handwound Display:Analog Diameter:25.60 Jewels:17 Reserve:80 Frequency:21600

Audi100-A6 Creative Commons License 2019.11.10 0 0 166359

Kedves Mindenki!

A segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék vásárolni egy Omega Seamaster 300 M Diver órát. Az alábbi órát néztem ki magamnak, ez elvileg egy 2009-es darab. Sajnos nem vagyok szakértő a témában. Kérlek írjátok meg, hogy láttok-e valami rendellenességet a hirdetésben...

Illetve mire kellene figyelni, és melyik szervizben lehetne bevizsgáltatni az eredetiséget és ez kb. mennyi idő és pénz. 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

https://www.jofogas.hu/budapest/Omega_Seamaster_Diver_300_M_acel_buvarora___kvarc___doboz___papir_98007285.htm

csent Creative Commons License 2019.11.10 0 0 166358

Sziasztok!

A képen látható Roamer automata karórához szeretnék alkatrészt vagy szerkezetet,donort.

Karbantartás során sajnos tönkrement egy alkatrész.

Az Órás szavaival írom,mert nem értek hozzá:

Anker vagy horgany.

MST 482 a száma a szerkezetnek.Szóval akár nem működő szerkezet is jó(gondolom)

Számomra eszmei értéke van az órának ezért szeretném ha működne.

Mellékelem a képet az óráról,gondolom nem csak pont ilyen óra szerkezet tartalmaz ugyanilyen alkatrészt.

JAMIE222 Creative Commons License 2019.11.09 0 0 166357

Vagy be kell vinni egy forgácsoló-üzembe,ahol van sikköszörű, ahhoz  kellene legyen demagnetizáló:)))

Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.11.09 0 0 166356

Nekem annak idejen egy hurokkal sikerult otthon ezt megcsinalnom, miutan a kolok osszeparositotta a Fortist egy magnessel :D 

Előzmény: Törölt nick (166355)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.09 0 0 166355

Egy komolyabb órás tudja demagnetizálni. 

Hangfalon máskor ne tarts mechanikus karórát! 

Előzmény: anonymusger (166354)
anonymusger Creative Commons License 2019.11.07 0 0 166354

Sziasztok!

kis segítséget kérnék :)  van nékem egy ETA 2824-2 vel szerelt kis órám acél tokos , kb 6 hónapja van meg , rettentő pontos volt eddig , tegnap megfigyeltem hogy valami nem okés , kb 24 óra alatt 4 percet siet , leejtve nem volt , nagyon vigyáztam rá  kb 2 hete  nem is hordom , csak néha felhúzom hogy menjen , gondoltam itt arra hogy mágnesesség???!! igen volt hogy hangfalon volt rajta stb, gyors olvasgatás után , láttam valaki iránytűvel nézte ezt meg :D nos hát én is megnéztem és ha közel ér , nagyban kileng a mutatója az iránytűnek.. valakinek tipp ötlet ?  köszi 

rtivi Creative Commons License 2019.11.04 0 0 166353

Elnézést.

Előzmény: Petrol4 (166352)
Petrol4 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 166352

Nincs kedvem megint szórakozni a képméretezéssel. :D

Ref. 2220.80.000 piros Seamaster felirattal, kék számlappal, 2010-ben vásárolt.

5 évesen volt Omega hivatalos, teljes szervizen. +1-2 mp-et siet naponta.

A festett lünettabetét komolyabb, látványos karc nélkül megúszta a 10 évet.

Előzmény: rtivi (166351)
rtivi Creative Commons License 2019.11.03 0 0 166351

Köszi.

Nem csupán a co.axmiatt lenne érdekes a fotó a számlapról is.

Mi a 10 év eredménye? Ha megkérdezhetem. :-)

Előzmény: Petrol4 (166349)
WatchFun Creative Commons License 2019.11.02 0 0 166350

Üdv topik,

eladó 2db könyvem, én már valószínűleg nem fogom olvasgatni...

1.  Vályi Ödön: Órás szakmai ismeretek 10.000 Ft

2. Magyar László: Az órás 5.000 Ft

Mail publikus.

Továbbá- egy kedves barátom rákívánt egy, a (még) tulajdonomban levő Poljot De Luxe automata dátumos órára. Az óra APT Mester skáláján 8/10 tokkal és 10/10 számlappal rendelkezik, működőképes bár tisztítani kell mert évek óta hever a fiókban. Barátom nem tudott rá árat mondani ahogy én sem, külföldi fórumokon nézegettem miheztartás végett, de számomra irreális összegeket kérnek érte (60-80.000Ft-nak megfelelő valuta). Mi lenne a reális ár, nem szeretném barátomat átverni, meg igazából magamat sem...

WF

Petrol4 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 166349

Kedves rtivi!

Megtisztelő a bizalmad, íme a kép látható lézergravirozással és a hozzászólásoddal. :-)

Előzmény: rtivi (166344)
Petrol4 Creative Commons License 2019.11.02 0 0 166348
Köszönöm a választ.
Előzmény: djeperto (166343)
string Creative Commons License 2019.11.02 0 0 166347

Köszi!

Előzmény: Wicked Belzebub (166346)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.11.01 0 0 166346

1: nem, mert keramia

2: nekem volt mar onnan ket nagyobb erteku vasarlasom is, minden gond nelkul. 

Előzmény: string (166345)
string Creative Commons License 2019.11.01 0 0 166345

Sziasztok!

Rég jártam erre, kb 10 éve még az itteni hozzászólások alapján vettem meg életem első mechanikus  óráját egy topic-társtól. Most segítséget kérnék, kinéztem egy TAG HEUER FORMULA 1 típusú órát, (WAZ2011.BA0842) a  fekete számlapos/lünettás  változatot.

Két kérdésem volna:

1. a fekete lünetta az nem kopik hosszútávon?

2. Interneten nincs  tapasztalatom ilyen értékű beszerzésben, a  chrono24 nem tudom mennyire  megbízható. Mindenképp újat szeretnék. A legjobb az lenne, ha  tudnátok ajánlani egy  megbízható beszerzési forrást, akár  privátban is.

Köszönöm előre is.

rtivi Creative Commons License 2019.10.31 0 0 166344

No persze ha dobtál volna egy képet,

minjárt hangolatosabb lenne a dolog. :-)

Előzmény: Petrol4 (166336)
djeperto Creative Commons License 2019.10.31 0 0 166343
Hantos órásmühely
hitman Creative Commons License 2019.10.31 0 0 166342

gyanítottam, hogy 595 lesz, mert 585-re nem találtam semmit... =}

ez a Fortis Flieger, 2824-2 szerkezettel.

chrono24-en 200k körül mennek a hasonlóak.

Előzmény: IstvánBX (166341)
IstvánBX Creative Commons License 2019.10.31 0 0 166341

A típus: 595.10.46

IstvánBX Creative Commons License 2019.10.31 0 0 166340

Sziasztok!

Adott egy Fortis 585.10.41.M. (ez a szám szerepel a számlán), de ilyen tipusról képeket nem találok. 2001-es vásárlás, eredeti doboz, számla, fémszíj és 2db hátlap. Az egyik teli a másik üveg. Használat nyomai az eladó szerint látszanak rajta. (Én még csak képeken láttam.) A pontos típusra még rákérdezek

Tudom, hogy így nehéz, de mennyit érhet most egy ilyen óra? 

Petrol4 Creative Commons License 2019.10.31 0 0 166339

Szia!

Lehet hogy durva leszek, de egy fillért nem adnék egy Vacheron Constantin-t másoló shitter-ért.

Előzmény: geriud10 (166338)
geriud10 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 166338

Sziasztok!

Frederique Constant órákról mi a véleményetek?

Petrol4 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 166337

Bocsánat, elírtam Co-Axial gátszerkezetes.

Petrol4 Creative Commons License 2019.10.30 0 0 166336

Sziasztok!

Van egy 10 éves Omega Seamaster 300m órám és teljes szervizt szeretnék. Az Omega Boutique (Andrássy út) 120 ezer ft-os szabvány áron dolgozik, ebben benne van egy teljes felújítás is (csiszolás, polírozás), és 6-8 hetes várakozás.

A kérdésem az lenne hogy van-e olyan független órás (szerviz), aki hasonló minőségben tudná megoldani a kérdést és gyári alkatrészhez is hozzájut, ha arra lenne szükség. A szerkezet ETA alapú (nem Co-Axial).

Köszönöm a válaszokat.

djeperto Creative Commons License 2019.10.30 0 0 166335
Hello, mi érdekelne? Léteznek pár 10e Ft-tól majdnem 1 millióig. Quartz vagy automata, fémházas vagy karbon kompozit...
Előzmény: Geri19880315 (166314)
rtivi Creative Commons License 2019.10.29 0 0 166334

Ahogy néze, egyik sem tartozik a grouphoz. Az Invicta ebből a szempontból

szót sem érdemel. 

Hogy a glycinere miért került fel a swiss,

nem tudom. Mint ahogy azt sem.

hogy erre itt  meg miért nem.

Ennek a modellnek a kínálati ára

úgy emelkedett az elmúlt 10 évben, mint akármelyik

neves márkáé. 

Előzmény: lars28 (166333)
lars28 Creative Commons License 2019.10.29 0 0 166333

Üdv, a Glycine órák az Invictához tartoznak? Ezek melyik melyik csoporthoz? Swatch? Kinéztem egy Glycine t, tudtok róla veleményt írni? Köszi 

Gl 0069

windproof Creative Commons License 2019.10.24 0 0 166332

Csak a közleményt olvastam, hogy egy 9 milliós Sky-dweller volt a top tétel. 

Előzmény: davidehg (166331)
davidehg Creative Commons License 2019.10.23 0 0 166331

Volt valaki tegnap elott a MOM parki BAV aucion? Sajnos nekem epp az nap videkre kellett mennem:-(

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.22 0 0 166330

Köszönöm! 

Előzmény: bosijani (166329)
bosijani Creative Commons License 2019.10.22 0 0 166329

ez egy AS1951-es szerkezet. 

Előzmény: Törölt nick (166328)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.22 0 0 166328

Üdv! 

Segítséget kérek! Vásároltam viselésre valamelyik évben a Galéria Savarián  Camy Geneva svájci mechanikus karórát. Járt is négy napot majd megállt és azóta is áll. Biztosan lesznek akik megmosolyognak, talán még az is akitől vásároltam. Utólag már okos vagyok mivel készíthettem volna egy képet is mielőtt kiszerelem de azzal sajnos nem rendelkezem. Végül nem is ez a lényege. Megmutattam én ezt egy régi ismerős órásmesternek is akihez még korábban jártam orosz karórámmal, de ő nem tudott szerezni hozzávalót és azóta be is fejezte tevékenységét mert beteg lett. Azt kérem ha valaki tud ebben segíteni bármilyen formában is és eredeti alkatrésszel rendelkezik az jelezze! Mivel nem órás vagyok és nem rendelkezem ismeretségi körrel sem ezért is fordultam ide is. Köszönöm előre is annak aki ez ügyben segíteni tudna!

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.22 0 0 166327

Most újra elolvasva lehet, hogy félreértettem, én azt gondoltam az a gond, hogy 23:40-kor vált és nem 0:00-kor. Ha délben vált, akkor bocsi, nyilván előre kell tekerni 12 órát.

Előzmény: Smíró (166322)
davidehg Creative Commons License 2019.10.21 0 0 166326

Ezen a forumon nem svajci orakrol van szo????

Előzmény: geriud10 (166325)
geriud10 Creative Commons License 2019.10.20 0 1 166325

Sziasztok!

Hallottatok már az Undone órákról?

Ha igen, mik a tapasztalataitok / véleményetek?

Előre is köszi! :) 

windproof Creative Commons License 2019.10.20 0 0 166324

Ahogy nézem 1-2 esetben a kikiáltási ár annyi, mint amennyiért használtan megy, es akkor onnan indul még a licit

Előzmény: windproof (166323)
windproof Creative Commons License 2019.10.20 0 0 166323

Volt már valaki ilyenen?

https://ora.bavaukcio.hu/

Mik a tapasztalatok? 

Smíró Creative Commons License 2019.10.18 0 0 166322

Bakker... és nem Rád hallgat:)))))

Előzmény: Wicked Belzebub (166320)
anonymusger Creative Commons License 2019.10.17 0 0 166321

18 éves kb :) tehát akkor csak egy kis kalibrálás kell neki , köszi :)

Előzmény: Törölt nick (166319)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.10.17 0 0 166320

Tipushiba...:D

Tekerj elore 12 orat :) 

Előzmény: anonymusger (166318)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.17 0 0 166319

Meg kell igazítani a mutatókat. Ha új, akkor szerintem nem érdemes csak ezért felnyitni, de ha nagyon zavar szerintem bármelyik órás megoldja.

Előzmény: anonymusger (166318)
anonymusger Creative Commons License 2019.10.17 0 0 166318
Sziasztok!

Adott egy Eta 2824-2 szerkezetes ora, azt vettem eszre hogy 11.40 kor valt a datum :) jellemzo ez? Lehet orvosolni?! Koszonom elore is
stzoli Creative Commons License 2019.10.15 0 0 166317

Üdv mindenkinek.

Az antik óráknál is kérdeztem, de hátha itt van a megoldás. :)

Szeretnék egy kis segítséget kérni,

Találtam a dobozaimban egy Chronograph órát.

A márkája Amaryllis

Nem találtam róla semmit, a számlapja hibátlan, a tok és a szerkezet is rendben van, de sajnos a két szögletes gomb hiányzik. Szeretném megmenteni

Kérdésem milyen szerkezet van benne, illetve honnan lehetne 2 gombot szerezni,

Köszönök minden segítséget

Zoli

öccse Creative Commons License 2019.10.12 0 0 166316

A Wreck Driver által mutatott óra nem hamisítvány. Addig nem, amíg nem írja rajta, hogy Rolex és annak akarják eladni. Ahogy a Steinhart, Davosa, Robert stb. hasonmások sem.

Előzmény: Pilot25 (166305)
hitman Creative Commons License 2019.10.11 0 0 166315

nekem két Zeppelinem van, az egyik 3, a másik 2 éves. az egyiknek domború az üvege, a másiké sík. nem tűnik egyik sem sérülékenynek, ennyi idő után semmi baja. mindkettőn zafírkristály van.

a kvarc szerkezetről nem tudok nyilatkozni, nekem mechanikusak vannak.

Geri19880315 Creative Commons License 2019.10.11 0 0 166314

Sziasztok!

Luminox órákról szeretnék véleményt kérni. 

Köszönöm!

mtd monster Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166313

akkor így lesz!köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166312

Még az elemcseréhez is ki kell nyitni a tokot :) Mit tudnál mást csinálni vele, mint elvinni óráshoz? Úgysincs rá garanciád :)

Előzmény: mtd monster (166307)
mtd monster Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166311

Értem.

Csak reméltem valaki olyan olvassa az írásom,akinek már volt ilyen tapasztalata.

Ha a szerkezet,akkor gari,ha elem,akkor órás..de mi van,ha beviszem az óráshoz,és nem elem,de a kari is bukott,

mivel bontotta a hátlapot?

JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166310

Ne kiabalj, lecci.

Az a gari csak virtualis akkor.

Vagy-vagy-vagy, neked kell dönteni.

Vagy keresel egy orast, vagy visszaküldöd, vagy igy hasznalod tovabb.

Előzmény: mtd monster (166309)
mtd monster Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166309

Az, hogy online rendeltem,rengeteg idő, visszaküldeni stb..

S ha már a kezembe volt az óra, nem szeretném kiadni belőle!

JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166308

Ha garancia van, akkor mi a problema?

Előzmény: mtd monster (166307)
mtd monster Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166307

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Analóg, tehát mutatós, illetve digitális kijelző is van az órámon.

4 hónapos, s egyik reggelre megállt az analóg rész, a másik viszont működik!

Elem csere lenne? Vagy valakinek valami ötlete?

Nem szeretnék óráshoz rohanni vele,mert akkor ugrott a garancia!

JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166306

A valasz minden kerdesedre az, hogy tökmindegy, vedd meg azt, amelyik tetszik es ki is birod köhögni az arat ehezes nelkül.

Pilot25 Creative Commons License 2019.10.10 0 0 166305

Nem kell a hamisítvány, egyetértek veletek! 

A Zeppelinről akkor mi a valóság? Érdemes megvenni, annyi pénzért fog működni sok évig, vagy tényleg nem jó a svájci kvarc szerkezet?

Nagyon szép, és stílusos órának tartom külsőre, de a minősége az milyen? 

Valamint a domború üveg... Esetleg akinek ilyen van, nem sérülékeny túlzottan?

Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.10.09 0 1 166304

:DDDDDD

Előzmény: JAMIE222 (166303)
JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.09 0 0 166303

De erröl senki sem fogja azt hinni, hogy Rolex:)))

Előzmény: Wreck Diver (166302)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.10.09 0 0 166302

1. A Miyota szerkezetek hétköznapi viselésre teljesen alkalmasak.

2. A szervizelésük helyett akár 5 évente új órát is vehetsz.

3. A Miyotás Rolex hamisítványok minden jellegzetességével,
de márkajelzések nélkül megveheted őket ebayen kínából 20 ezer körül.

Vagy ugyanez pepitában Parnis stb. logóval, ha nem zavar.

De még a jófogáson is van kettő kapásból, csak nem biztos, hogy zafírosak ( keresés: parnis ).

Szóval ha nem szeretnél a neked tetsző formavilág miatt hamisat venni, van bőven opció. :)

Előzmény: Pilot25 (166301)
Pilot25 Creative Commons License 2019.10.09 0 0 166301

Na igen, látod azt nézegetem rengeteget még, a 100 Jahre editiont, de azzal meg úgy vagyok, hogy svájci kvarc Ronda, és nem is olyan olcsó. Mutattak képeket, hogy 25-30 dollárba kerül egy olyan szerkezet az ebayen. Az óra maga nagyon tetszik, szerintetek érdemesebb még egy olyanra spórolni 40-50 ezret?

hitman Creative Commons License 2019.10.09 0 0 166300

nekem igazi Zeppelinem van és büszke vagyok rá. =}

Előzmény: APT (166299)
APT Creative Commons License 2019.10.09 0 0 166299

Felnőtt emberek vagytok, azt vesztek és hordotok, amit akartok. :-)))

De akkor nem tudom, miért van szükség megerősítésre, és ha az nem jön - akkor a durcit sem érdemes bevágni, meg nekiállni kimagyarázni a dolgokat... A hamis óra gyártása és forgalmazása bűncselekmény, ha tudatosan hordják, akkor szerintem még elég simlis is. Másfelől én tudomásul veszem, hogy sokan nem értenek egyáltalán az órákhoz, úton-útfélen, Vaterán, mindenhol lehet kapni hamisítványokat (ennyit a hatóságok működéséről...), simán el tudom képzelni, hogy egy laikus meglát egy olcsó, de tetszetős órát, neki az tetszik, megveszi, hordja elégedetten, és fogalma sincs a dolog hátteréről. Őt nem hibáztatom, meglehet, még az örömét sem akarom elrontani azzal, hogy felvilágosítom - minek?

De, ha valaki teljesen tudatosan (ahogy itt láttuk nem egyszer) akar hamisítványt venni, és igenis az a célja, hogy "igazinak látszódjon" - az szerintem simlis, gyerekes dolog, frusztrációkra utal... 

Előzmény: Törölt nick (166297)
windproof Creative Commons License 2019.10.09 0 0 166298

Példát nyilván bármire lehet találni. Meg ellenpéldát is. Egy PP talan nincsen annyira benne a köztudatban sem. 

De ha megkérdeznéd az utca átlag népét, hogy nevezzék meg, hogy milyen termékeket gyárt, és mennyire vonzó márka egy Adidas, egy Gucci, egy Rolex, akkor szerintem a többség pontosan tudná, hogy ezek miféle márkák. 

Egy mezei butikban 20 ezerért vett Dormeuil feliratos öltönyről simán elhiszem, hogy fogalma nincs a vásárlónak, hogy hamis, mert nem ismeri a markát senki, ahogy egy piacon vett pár ezer forintos  Blancpainről (esetleg Patekről) se biztos, hogy az utca népének beugrik, hogy ez nem csak egy fantázia név valami kínai cuccon, hanem egy létező márka. 

De a Rolexet (adidas, guccit, etc) azért kb mindenki ismeri, aki nem egy kő alatt élt az elmúlt pár évben, a Rolex egyenesen a drága óra szinonimája a köznyelvben, nehéz elhinni, hogy az esetek 99%-ban azért feszit valaki kínai piacon 3 sávos cipőben, Gucci táskával a kezében, egy Rolexszel a csuklóján, mert tetszett neki, és fogalma nem volt, hogy ezek létező márkák, amiket nem lehet 4-5 ezerért megvenni. 

Előzmény: Törölt nick (166297)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.09 0 0 166297

Van olyan ismerősöm, aki egy olcsó PP másolatot hord, mert tetszik neki. 

Csodálkozott, mikor az eredetijét megmutattam, nem is hallott még a márkáról. 

Nem akar ő másnak látszani, mint ami, szóval sántít ez a dolog.  😈

Előzmény: APT (166277)
JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.08 0 0 166296
Előzmény: Pilot25 (166291)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.08 0 0 166295

Imádom az Omega PloProf-ot, de nem adnék semmilyen karóráért annyit, amennyibe kerül.

Gondolkoztam egy "homage", neadjisten egy "AAA" hamisítvány megvásárlásán.

De amelyik szép is, jó is, az valóban irtó drága. 

Így marad a plátói szerelem.  :-)

Előzmény: windproof (166294)
windproof Creative Commons License 2019.10.08 0 1 166294

Igazából akkor mit akarsz? 

Eldöntötted, hogy hamis rolexet akarsz, eldöntötted, hogy nem ciki (de, az, és nem is sejted, hányan fogják tudni), itt meg pörögsz rajta, hogy akkor mégis hogy. 

Vedd meg, és kész, ne megerősítést akarj. Btw, ahogy korábban írták a minőségi hamisítvány nem a 20$-os kategória.

Előzmény: Pilot25 (166291)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.08 0 0 166293
Előzmény: Törölt nick (166290)
Pilot25 Creative Commons License 2019.10.08 0 0 166292

Na igen, valahogy én is így vagyok vele, ahogy mondod, Z-Vitamin.

Pilot25 Creative Commons License 2019.10.08 0 0 166291

Attól nem félek, hogy égnék, mert nem nézik úgysem, de, ha mégis akkor elővigyázatosságból olyan helyekre a jól bevált Edifice-ot hordanám. Pedig nem gagyi, a fém szíja sem zörög-csörög, a súlya is megvan, masszív. Fogtam már a kezemben, engem legalábbis meggyőzött. A lényeg, hogy működjön.  

Szeretem az órákat, de nem vagyok akkora óramániás, hogy elkezdjek spórolni meg majd gyűjteni a sok százezer forintos órákra. A saját céljaimnak megfelelne bőven. 

Köszönöm a hasznos hozzászólásokat! :)

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.08 0 1 166290

Ha nincs 100 000 Ft-od egy órára, akkor úgysem fogsz olyan rendezvényre vagy társaságba menni, ahol ezt szóváteszik, vagy ciki :)

Illetve, nem érdemes olyan emberek közé menni, akik azon fikázódnak, hogy milyen órát hordasz :)

Előzmény: Pilot25 (166281)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.08 0 1 166289

Ha csak egy órát akar az ember, akkor páratlan: elmehetsz vele túrázni, vagy az operába szmokingban. Egy F. P. Journe, vagy egy Kari Voutilainen ezt nem tudja. Emellett még értéktartó, sőt, még növekszik is az értéke, ezt meg nem tudja a Seamaster. Én erre értettem, hogy ideális.

Előzmény: JAMIE222 (166288)
JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.08 0 1 166288

Az ideális óra mit jelent? Mert hogy egy relatíve szűk klubba tartozás érzését adhatja, akár egy Ferrari az oké. De mire, vagy miben ideálisabb, mint más hasonló termék?

Előzmény: Törölt nick (166287)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.08 0 2 166287

Gondolhatod, hogy nem valami nagy eresztés, mert akkor nem ennyibe kerülne, egy minőségi Rolex hamisítvány bőven százezer fölött van. Alapvetően két kimenetelét látom a dolognak:

1. Megszereted az órákat és egy év múlva látni fogod, hogy milyen gagyi, így kidobott pénz lesz.

2. Nem szereted meg az órákat, akkor meg minek vásárolni, kidobott pénz lesz.

Gondolom, hogy nem csak otthon hordanád, ha bárki látná égnél, mert nyilván vágná, hogy nem kétmilliós óra van a kezeden, ha most 120 ezret se akarsz kiadni. Én azt mondom, hogy inkább várj vele pár hónapot, olvasgass, nézz Youtube videókat. Én a Subot tartom a legideálisabb órának de most egy olcsó Seiko Turtle-lel vagyok boldog, mert pont nem akar Subnak kinézni.

Előzmény: Pilot25 (166284)
satzowlee Creative Commons License 2019.10.08 0 1 166286

Szia.

Ha Miyota a szerkezet, akkor elvileg lehet bízni benne.

Ami pedig engem illet, hát legyen Miyota, de írjon a számlapon bármit, csak Rolexet ne! :D

Előzmény: Pilot25 (166284)
beverli Creative Commons License 2019.10.08 0 0 166285

Köszönöm, bár nem sok minden van.

Előzmény: bosijani (166272)
Pilot25 Creative Commons License 2019.10.07 -1 0 166284

Senkit, csak várom, hogy fűzzetek hozzá valamit órás szemmel, ugyanis arra vagyok kíváncsi, nem az etikai elvekre.

JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.07 0 1 166283

Mi oszt-szoroz az, hogy milyen markaju ora van a kezeden? Ha kinezet a fontos, akkor mindegy. Ha fel akarsz vagni, akkor meg gyüjts Rolexre. Ha az elerhetetlen, akkor esetleg valami hasonlo küllemü Seiko, ha az is sok, akkor teljesen mindegy.

hitman Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166282

most magadat akarod meggyőzni? =}

Pilot25 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166281

Sokban hasonlít pedig, szerintem. Na és úgy sem viselhető, ha nem jelenek meg benne olyan rendezvényeken, ahol valaki megnézheti alaposan, szóvá teheti? Mondjuk ilyen az utazás autóban, utcán, bevásárlóközpontban, itthon. 

Úgy olvastam, hogy annyira nem szarak már, mint régen voltak, ugyanis már a kínai órapiac sem az, mint, ami az általános vélekedés szerint. Vagyis éveket is mennek, mert ugyanaz a szerkezet mint amit Fossilokba, Police és más divatórákba raknak. Kidolgozásban pedig tényleg nem annyira gagyik, láttam már élőben. 

rtivi Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166280

Már unom ennek a képnek a beillesztését, de szerintem

nem úgy néz ki. Bár az Inviktáról jó véleményem van. 

És ez egy olcsó hordós óra. 

Előzmény: windproof (166275)
pert2 Creative Commons License 2019.10.07 0 1 166279

A buntetokonyvet nezegetve a hamis ora eladasa tunik.buncslekmenynek.  A vasarlas es a viseles nem, meg ha tudja is a tulaj hogy hamis orat visel. Elso oram nekem egy umf ruhla eredeti ndk karora volt amit lehetetlen volt hamisitani, mert a haisitvany legalabb ketszer annyiba kerult volna:-)

Előzmény: Wicked Belzebub (166276)
rtivi Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166278

T. APT!

Köszönöm.

üdv:

RT

Előzmény: APT (166270)
APT Creative Commons License 2019.10.07 0 1 166277

Hamis órát (ruhát, stb..) hamis emberek viselnek.

Olyanok, akik másnak akarnak látszani, mint amik valójában.

Előzmény: Pilot25 (166273)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166276

Igen, rettentő égő.  Hamisítvány birtoklása is bűncselekmény. Az Invicta kb. 50e. Még mindig jobb, mint egy Rolex feliratos szar. 

windproof Creative Commons License 2019.10.07 0 2 166275

Veszel egy Steinhart Ocean 1-et, vagy bármi mást erről a listáról: https://drop.com/vote/Best-of-Rolex-Sub-Homage

Pont úgy fog kinézni a Rolex felirat kivételével, mint egy Rolex, de senki nem gondolja, hogy hamis órát hordasz. 

JAMIE222 Creative Commons License 2019.10.07 0 1 166274

Szerintem par oramaniason kivül kb franc sem tudja, hogy mi van a kezeden....max ha tetszik neki, megkerdezi, aztan kezd valamit az infoval.Vagy nem..

Pilot25 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166273

Sziasztok!

Tudom, nem igazán illik a topikhoz a kérdésem, de azért mégiscsak ide kapcsolódik. Mint órákat szerető emberektől kérdezem, hogy szerintetek rettentően égő az, ha egy hamisítvány órát veszek fel? 

Személy szerint nem vagyok egy túlzottan óra mániás, azonban a Rolex Submarinerek és ez a fajta diver típus nagyon bejön, ezért gondoltam arra, hogy veszek magamnak (nem másnak mutogatásból, menőzésből) egy jobb minőségű hamisítványt, automata szerkezettel olyan 35-40 ezerért. Úgy gondoltam, hogy ez nekem bőven megfelel, Miyota szerkezet, néhány évig működik is, aztán meg veszek valami másikat, esetleg komolyabb búvár órát, ha több pénzem lesz. Nekem megfelelne egy Steinhart Ocean 1 is, vagy egy Invicta, de azok is bőven 100 ezer felett vannak, és tökre olyanok mint a Submariner, de annyim fölöslegesen most nincs órára. Úgy gondoltam, hogy úgyse figyel rá a kutya sem, hogy mi van a kezemen, ki néz annyira egy órát, de több helyen olvastam, hogy emiatt fognak nézni az étterembe, hogy nehogy lelépjek fizetés nélkül, meg leltárt tartanak utánam a szállodába stb. merthogy hamis ember vagyok... 

Hát nem tudom, én egy óra miatt, ha nem kérkedik vele nem mondanék rosszat senkiről. 

Egyébként van egy Casio Edifice órám, felváltva hordanám, nem igazán hegyezném ki ezt, hogy nézzétek milyen gazdag vagyok stb.

Mondanátok véleményt? Nem is csak az óra viseléséről, hanem arról is, hogy milyenek ezek a hamisítványok.

bosijani Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166272

tutuóra. keress rá.

Előzmény: beverli (166271)
beverli Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166271

Köszönöm a véleményed, de akkor kérlek ajánljál valami japán quartz márkát és modellt, zafír üveggel és tömör szemekből álló acél szíjjal.

Előzmény: windproof (166259)
APT Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166270

Nem tragikus eltérés, ugyanakkor sok oka lehet. Akár szó szerint egy kóbor szöszmösz is, felmágneseződés - a csap sérülésére azért nem gondolnék, mert az nem igen így jelentkezne. De látatlanba, távgyógyítással nem próbálkoznék...

Előzmény: rtivi (166265)
APT Creative Commons License 2019.10.07 0 1 166269

Az már az 1980-as években ment...

Előzmény: windproof (166268)
windproof Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166268

“P.Kiss”? 

ez az óra kb 10-15 éve biztos, hogy lezárt fiókban állt, de előtte semmit nem tudok a sorsáról. Gondolom a 2000-es években már ment ez a felújítás történet. 

Előzmény: APT (166264)
bosijani Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166267

sajnos nincs.ebayről szoktam vásárolni...

Előzmény: rtivi (166266)
rtivi Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166266

T. bosijani!

Nincs véletlenül tapasztalatod arról, 

hogy mennyi idő szokott lenni ennél a cégnél

a szállítási idő?

Köszönettel:

RT

Előzmény: bosijani (166245)
rtivi Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166265

T. ART!

A c89 bő egy hét alatt

- 2 napig naponta 1 perc körül késett,

- 3 napig 1 perc körül sietett,

- majd a végén bő 2 nap alatt 1 percet visszalassult,

azaz heti szinten elég pontosnak tekinthető néhány mp késéssel.

Nem kifejezetten megszokott viselkedés egy órától. De hasonlóan viselkedett

cca. 10 éve is. Ezért is maradt a vitrinben.

Üdv:

RT

Előzmény: APT (166239)
APT Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166264

Szerintem sokkal egyszerűbb a dolog megfejtése - ez a számlap már első ránézésre is gyanús, hogy felújított (percindexek, a nyomatok kinézete - én konkrétan simán P.Kissre tippelek). A három csillag valószínűleg ekkor került fel, az eredeti órán nem volt rajta. Így persze némileg sérül az autentikusság, de amúgy ez egy korrekt Longines, sem nem hamis, sem nem gagyi - inkább olyan, mint ha egy veterán autó a felújítás során gyárilag sosem létező színkombinációt kapott volna - nyilván a "puristákat" ez nagyon zavarja, de ettől ez még ugyanaz az autó, és ha a tulajnak így tetszik jobban?

Előzmény: windproof (166258)
ixos Creative Commons License 2019.10.07 0 0 166263

Egy több mint 19 éves bejegyzés... (2000.09.19)

Tud valaki valamit az említett filmről? 

"Erika topictárstól kaptam egy 'A karóra mint kultusztárgy' vagy valami hasonló című filmet, a leghíresebb svájci óragyártók képviselői, kereskedők, aukciós házak emberei meg órabolondok szólaltak meg benne. Egy svájci órakészítő mester megerősítette: a svájci karóra már rég nem a pontos idő mérésére szolgál, hiszen a telefonon, a rádión, a PC-n, a videon, az autóban, az utcán lépten-nyomon, de még a konyhai gáztűzhelyen is ott a pontos idő. A svájci óra a mestermunka, a presztízs, a kultusz, a státuszszimbólum megtestesítője és szerepe már rég nem az idő mérése. Ezt a gondolatot vitte az abszurdumig az a megrendelő, aki olyan (csillagászati árú) órát rendelt a mestertől, amin nincsenek mutatók... Minden ott van, minden működik, de nincsenek mutatók."

windproof Creative Commons License 2019.10.06 0 0 166262

Igen, ez az indexeket leszámítva valóban elég hasonló :) (meg ugye az aranyat). Köszi

https://i.pinimg.com/originals/f1/f3/fc/f1f3fc72912b3f4e1bcef547b2d62531.jpg

Előzmény: bosijani (166260)
bosijani Creative Commons License 2019.10.06 0 0 166261

én ugy kerestem,hogy 3 star  :)

bosijani Creative Commons License 2019.10.06 0 0 166260
windproof Creative Commons License 2019.10.06 0 0 166259

Szerkezet javítható szerkezet cserével. 

Amúgy ennyi pénzből quartzban biztos nem svájci órát keresnék, hanem egy japánt olcsóbban. Ezek sem fogják tartani az árukat, nem olyan órák, amikre évekkel később bárki elismerően csettintene, hogy "haja, a svácji minőség". 

Előzmény: kompen (166257)
windproof Creative Commons License 2019.10.06 0 0 166258

Most vagy a világ legritkább Longines-ét fogtam ki (azért ezt nem hiszem), vagy ez nem is eredeti (már ha létezett akkoriban hamisítvány :)), mert nem nagyon találok még hasonló elosztású órát sem, pedig a google-ön végig néztem kismillió képet a főként a werkkeel keresve, esetleg a small seconddal próbálkozva.  

A flagship-ek általában 1db csillaggal jelöltek, ahol 3db csillagot találtam, ott is mindig a számlap alján van. 
Ilyen félkör ívű indexeket sem látok sehol, még egy arany darab hasonlított a leginkább erre, de ez tuti nem az. 

Előzmény: nickback38 (166255)
kompen Creative Commons License 2019.10.06 0 0 166257

Sziasztok!

Mi a véleményetek erről a két óráról, választanom kell a kettő közül:

https://www.orabirodalom.hu/karora/Swiss_Military_by_Chrono/191845/t2/

vagy 

https://www.orabirodalom.hu/karora/COVER/192096/t2/

Nem látok különbséget sem a tokok, sem a szerkezetek között csak a számlapokon található márkajelzésekben van eltérés (szerintem). Esetleg a kettő közül valamelyik márka megbízhatóbb, precízebb az összeszerelés?

Egy pontos és megbízható órát szeretnék a hétköznapokra, dolgozni és sportolásra.

Az ár-érték aránya rendben van? A szerkezet javítható?

Segítségeteket előre is köszönöm.

windproof Creative Commons License 2019.10.04 0 0 166256

Igen, jelzett a korona, bár jó szem kell hozzá, mert picike a korona). 

Előzmény: nickback38 (166254)
nickback38 Creative Commons License 2019.10.04 0 0 166255

...illetve conquest-en is megjelenik a 3 csillag és ahhoz a vonalhoz talán jobban is passzol a szám használata a 12-es index helyén. Szóval okosat nem tudtam mondani, de valami kiderül, engem is érdekelne :-) 

Előzmény: nickback38 (166254)
nickback38 Creative Commons License 2019.10.03 0 0 166254

Szvsz. vmilyen Flagship változat lehet - ha jól emlékszem azokon van 3 csillag. Férfi órák 30-35mm körül szórtak, akkoriban, amikor ez új lehetett. Elég jó állapotban van a számlap... A korona jelzett?

Előzmény: windproof (166251)
nickback38 Creative Commons License 2019.10.03 0 0 166253

Normálisan összerakott óra, megbízható caliber-rel, ha tetszik vedd meg bátran.

Ha valóban megvolt a szerviz  - régebben is - és Te is szervizelteted majd, akkor "örök életű" lehet.

Előzmény: anonymusger (166250)
bosijani Creative Commons License 2019.10.03 0 1 166252
Előzmény: windproof (166251)
windproof Creative Commons License 2019.10.03 0 0 166251

Sziasztok,

kaptam egy ilyen Longines órát, de az egyetlen infóm róla egy mellékelt pár ezer forintos szerviz számla, évszám nélkül (az összegből sejtem, hogy nem ma volt). 

Mikori lehet? Bár mai szemmel nézve picurka, de jól gondolom, hogy ez férfi óra ugye? Tudtok bármilyen infót adni, ami alapján neten utána kereshetek?

anonymusger Creative Commons License 2019.09.30 0 0 166250
Sziasztok!

Külföldi forumon talaltam egy szep 36milis Hamilton khaki field órát! Eta 2824-2 hajtja :), elado szerint 2 honapja szervizelve, maniaim ezek a 36-38 milis orak, es 220usd.ert megvalna tole! Kb 30 eves nagyon szep darab! Mit lehet tudni ezekrol a ketyegolrol?

Koszonom elore is
rtivi Creative Commons License 2019.09.28 0 0 166249

Köszönöm.

Megrendeltem erről a címről.

Kíváncsi vagyok, hogy mikor érkezik meg, mert a szállítási idöröl még nem találtam

utalást.

Üdv:

RT

Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.28 0 0 166248

Én is ezért vagyok híve a

komplett billegő szerelvény cserének. 

Ráadásul a régi óráknál nem tudni,

hány tengelycsere volt, esetleg koszorú könnyítés stb. 

Előzmény: APT (166247)
APT Creative Commons License 2019.09.28 0 0 166247

Annyival egészíteném ki a dolgot, hogy a billegő-tengely szokásos gyári rögzítési módszere (beütött-zömített, alámetszett tengelyváll) lehetővé teszi a cserét, de a billegő küllőjének - így azon keresztül a koszorújának valamilyen mértékű (ha még oly minimális is) gyötrése-torzulása igazándiból kikerülhetetlen.

Ha nagyon precíziós órában viszont akarjuk látni a gyári pontosságot - akkor, ha ez csak lehetséges, mindenképpen a "gyári komplettre" kell vadászni, még ha lényegesen többe is kerül.

Átlagos karóránál ez nem probléma, ha nagyon elővigyázatos és szerencsés az ember, akkor mondjuk napi 10-15mp-nél nagyobb mértékben nem nő meg egy ilyen művelettől a pontosság szóródása - de egy minősített kronométer esetében ez már nem elég.

Előzmény: Wreck Diver (166243)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.28 0 0 166246

Na kérem, akkor minden adott a sikeres műtéthez. :)

bosijani Creative Commons License 2019.09.28 0 0 166245
Előzmény: bosijani (166244)
bosijani Creative Commons License 2019.09.28 0 0 166244
Előzmény: Wreck Diver (166243)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.28 0 0 166243

Ebayen rendelni nem az. Ha gond van, rögtön jön vissza a pénzed manapság.

Amennyiben a tengely cseréjére gondolsz:

Szakértő órás megfelelő szerszámozottsággal
a koszorú deformálódása nélkül tud tengelyt cserélni.
Persze feltéve, hogy a mostani nem lett kontárkodás áldozata.

Idős óráknál tud azért meglepetést okozni
egy-egy pár évtizedes kókler-, vagy szükség megoldás.

Nyilván a komplett billegő szerelvény a kényelmesebb.
Érdemes megkérdezni, a tengelycsere mennyi munkadíjjal együtt,
mert lehet, hogy közelíteni fogja a fél perces komplett billegő cserét...

Ami a felhúzótengelyt illeti, úgy látom, hiánycikk.
De egy jó órás egy 6 vagy 8mm-esen le tudja esztergálni,
pláne, hogy megvan a teljes mintadarab a szerkezetben.

Előzmény: rtivi (166240)
rtivi Creative Commons License 2019.09.27 0 0 166242

És lássátok, hogy a baj nem jár egyedül.

Ma reggel ez maradt a kezemben. 

A szervíz után 1 heti hordással (a hamis tokos iwc-ből).

rtivi Creative Commons License 2019.09.27 0 0 166241

Már régen mértem a járáseltérést 

Elkezdem és ködzönöm az eddigieket.

Előzmény: APT (166239)
rtivi Creative Commons License 2019.09.27 0 0 166240

Köszönöm a segítséget. Megrendeljem a tengelyt? Eznem egy veszélyes dolog.

Előzmény: Wreck Diver (166238)
APT Creative Commons License 2019.09.27 0 0 166239

Beszerezhető a tengely, és cserélhető is. Ugyanakkor kicsit kétségeim vannak, ferde tengelycsappal nem jár el egy ilyen óra, valami más ok van a pontatlanság mögött. Mennyire nagy egyébként a járáseltérés?

Előzmény: rtivi (166235)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.27 0 0 166238
Előzmény: rtivi (166237)
rtivi Creative Commons License 2019.09.26 0 0 166237

Incablocos.

Előzmény: Wreck Diver (166236)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166236

Incablocos vagy anélküli 89-es ?

Előzmény: rtivi (166235)
rtivi Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166235

Egy kissé vidámabb téma.

Erről a nem új IWC-ről meg kiderült, 

hogy ferde a billegő tengely. ??? Mivelhogy nem szabályható olyan

potosan, ahogy egy c89 esetében elvárható

Alkatrész nincs. A felhúzás sem olyan finoman gördülő, 

mint a régebbi darabnál a kitakarítás után. 

Van tehát elég gond. :-)

nickback38 Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166234

Érdekelne, hogy a búbánatba mozdultak erre rá Olaszországban anno?

Valahol az utolsók között lennének, ha tippelnem kellene.

Talán a jól pörgő használt piacuk igényeire ültek rá?

Előzmény: Wreck Diver (166233)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166233

Külföldön és nem olcsón. 102 ezer ft körül.
Nem vagyok tisztában ezeknek az Omegáknak
az értékével. Nem tudom, elbír-e ilyen költséget.

Az olasz felújítás ennek kb. a fele.

Előzmény: ixos (166232)
ixos Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166232

Keresgéléseim alapján én is ezt a Ref. számot találtam.

Most még az órásnál van az óra, így nem tudok belenézni a hátlapjába.

Merre volt a gyári hátlap?

Előzmény: Wreck Diver (166231)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166231

Majd a többiek segítenek, ki lehet ebben jó.
Mindenképp próbáld tisztíttatni, mert ha nem sikerül,
még mindig mehet olaszba, vagy kereshetsz csere számlapot.

Ez egy ref. 168.0062 egyébként?
( a hátlap belsején az információ )

Mert ha igen, láttam hozzá gyári számlapot ugyanilyen színben.

Előzmény: ixos (166230)
ixos Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166230

"Csak ügyelj rá, hogy a számlap tok fedte részein teszteljék a különböző tisztító anyagokat, oldják-e a festést."

Az a gond, hogy nem leszek ott amikor nekiesnek.

Ezért akarom feltérképezni a lehetőségeket, hogy ne valami mészáros kezébe kerüljön.

Az olasz felújításokról már több forrásból is olvastam jókat, ezért indultam el ebben az irányban.

De ha országon belül akad olyan órásmester, aki csak tisztítással szép eredményt tud elérni, akkor már veszem is fel vele a kapcsolatot.

Előzmény: Wreck Diver (166229)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.25 0 0 166229

Szerintem ez a hálásabbik eset.
A fő elemeknél nincs baj, csak a szélek felé.
Ott elég a perc osztásra vigyázni.

Könnyen lehet, hogy a nagy része annak

a szennyeződésnek leszedhető a számlap rongálása nélkül.

Csak ügyelj rá, hogy a számlap tok fedte részein teszteljék
a különböző tisztító anyagokat, oldják-e a festést.

Előzmény: ixos (166227)
hugoneni Creative Commons License 2019.09.24 0 0 166228

Szevasz!

A"tokot és számlapot gyűjtünk" az én véleményem az orosz óra gyűjtők között.

Örülök,hogy Te is használod ezt a kifejezést,hisz a svájci órák között is sok ilyen van.

Üdv.:Gabi

Régen beszéltünk egymással!

Előzmény: APT (166222)
ixos Creative Commons License 2019.09.24 0 0 166227

Húha! 

Nem is gondoltam, hogy ekkora vihart kavarok.

A könnyebbség kedvéért csatolok egy képet az adott óráról...

Mivel az óra örökség és érzelmi kötődése is van, ezért nem eladásra akarom felújítani, hanem saját használati célra (majd később tovább örökíteni)

Reményeim szerint a szálcsiszolást profi munkával fel lehet frissíteni olyan módon, hogy a festések ne károsodjanak.

Youtube-on láttam videókat, ahol klb kezelésekkel + festés nélkül is újjá varázsolják a számlapokat.

APT: említetted, hogy a nagy gyárak esetleg tudnak biztosítani csereszámlapot. 

Ha esetleg nem működhetne a felújítás, akkor ezt a lehetőséget is számításba venném.

Előzmény: APT (166221)
öccse Creative Commons License 2019.09.24 0 0 166226

Attól is függ, hogy milyen óráról van szó. A külföldi fórumokon olvasható, hogy bizony egy korabeli Speedmaster vagy Submariner vásárlásánál nem csak a számlap lakkozását, mutatók állapotát, a trícium meglétét, a betűk formáját stb. nézik, hanem a lünetta számozását, betűit, a kopását is, sok egyéb más szempont mellett. Ha valaki beír nekik, hogy találtam a sublótban egy régi Omegát, Rolexet, mi az értéke, az első tanács amit adnak, hogy nehogy hozzányúljon bárki is a számlaphoz, mert rögtön bukik rajta (ha el akarja majd adni). Ehhez persze "hard core" gyűjtők kellenek és igazán ritka, keresett órák. A nagypapa Doxáját, Poljotját nyugodtan fel lehet újíttatni.

Előzmény: APT (166221)
APT Creative Commons License 2019.09.24 0 1 166225

Az ránézésre is egyértelmű, hogy szervizre, tisztításra szorul rögtön - de ha működik rendesen, nyugodtan felvállalható, megbízható, tartós szerkezet.

Előzmény: anonymusger (166224)
anonymusger Creative Commons License 2019.09.24 0 0 166224

Sziasztok!  

Tanácsot és vémenyezését várnék :)  adott egy AS1130 szerkezetű svájci óra , érdekelne hogy így képről "szerkezet" merjem e megvásárolni ? az eladója nem órákkal foglalkozik, szinte laikus, 

Köszönöm a tanácsokat előre is 

Üdv

rtivi Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166223

Köszönöm a kimerítő és egyben tanulságos hozzászólásokat.

De bűneim hosszú sorához tartozik ez a darab is, ami egyébként egy nagyon kedves ajándék.

Habár a számlapról nem tudok semmit, a C89 nem icablockos, 

azonban az eladó szerint a hátlapon belül hamis IWC jelölés található, 

a kor szokásai szerint. 

APT Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166222

"Igen kellemetlen lehet, amikor ottmarad a 3 karcos számlapú eredetid, mert
került mellé egy még éppen száradó számlapú, amire NOS-t kiáltva ugrálnak rá. :)"

Én még nem találkoztam amúgy ilyen szituval, de ha van, akkor ennek az a tanulsága, hogy ha el akarod adni, újíttasd te is fel a számlapot.. ;-))

Egyébként meg ez szerintem csak azt mutatja, hogy a potenciális vásárlók többsége szép és hordható órát akar, nem teljesen autentikus, de üzemképtelen meg csúf roncsot, és adott esetben nem vagyonokért...

Igaz, az én szemléletmódom amúgy is más, mert sajnos ma az óraipar leginkább "tokot és számlapot" próbál eladni (még mindig...), és ahol nem ezt kapod - ott meg ma már nagyon mélyen kell a zsebbe nyúlni (lássuk be: az ésszerűség határain túlnyúló mélységbe...). Abban az időszakban azonban, amelyekben ezek a most emlegetett antik órák zöme készült - azokban még bizony a SZERKEZET jelentette a gyártót, nem az a tok, vagy számlap, amit egyébként még a legnagyobb gyártók is általában külső beszállítótól rendeltek. Az én szememben egy egyedileg készített (vagy akár jól utánmunkált kínai...) tokba beépített IWC zsebóra-szerkezet egy eredeti számlappal - az igenis egy IWC óra, nyilván nem olyan értékű és autentikusságú, mint egy minden elemében eredeti - de nem is holmi értéktelen, silány hamisítvány.

Tudom, hogy van, akinek erről más a véleménye - az nem is foglalkozik ilyennel. A világ ettől színes...

Előzmény: Wreck Diver (166220)
APT Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166221

Erre nem nagyon lehet mit reagálni - hiszen végeredményben ezzel implicite kétségbe vonod a jogát egy régi óra tulajdonosának arra, hogy felújíttassa-megjavíttassa azt, ha szükségesnek látja..

Akkor, ha van egy régi autóm, és már csúf a fényezése, esetleg meg is sérült, betört a szélvédője - akkor ki kell dobnom? Nem fényeztethetem újra, nem javíttathatom ki - mert az "hamisítás"? És esetleg, potenciálisan becsapom vele majd azt, akinek eladom, ha mégis megunom?? Meg ettől esetleg kevesebbet fog érni annak a szintén régi autója - aki garázsban megőrizte, nem használta, és még eredeti, mégis jó a fényezése?

És mondd: miért muszáj, hogy ez érdekeljen engem..??.. ;-)))

Hogy esetleg a Patek nem fog kiadni certifikátot egy felújított számlapú órára? Lehetséges, de például a Rolex, és az emlegetett Omega meg az IWC kiad. Ezt tapasztalatból tudom mondani - ha a felújítás megfelelő minőségű és nem néz ki másképpen az óra, kiadják. Már csak azért is, mert maga a gyár kínált mindegyik emlegetett márkánál csere-számlapokat már anno is, amelyek között volt teljesen más kinézetű is. Kicseréltethetted például a gyárilag fehér számlapos Rolexed-IWC-d számlapját gyári feketére, ami nem ehhez a Ref.számhoz illő volt - és nem mondták azt rá, hogy ez innentől hamisítás és nem autentikus...

Szerintem túldimenzionáljuk ezt a kérdést, azt is tegyük gyorsan hozzá, hogy nagyon ritka kivételektől eltekintve olyan órákról beszélünk - amit a hasonló kategóriás új, mai modellek árának töredékéért vesznek meg a vásárlók. Ebbe igenis belefér ennyi... Akinek komolyan olyan nyűgjei vannak, hogy a réges-régi, kopott Patekjához legyen már gyári certifikát, de még gyári csatvég meg gyári jelzett bőrszíj is - az vegyen egy új órát a Patek butikban, annyiért, amennyiért adják, oszt jónapot... 

Egyébként persze, szerintem is illik megmondani egy használt óra eladásánál, hogy a számlap felújított. Már, ha tudja az eladó? És akihez eleve úgy jut örökségből az óra, hogy talál egy arany Omegát, IWC-t a nagypapa holmijai között? És fogalma sincs arról, hogy a tok pesti, a számlap felújított - csak annyit lát, hogy ez egy "arany IWC"? Az mihez kezdjen? Dobja el, mert egyes puristák szerint ez nem is forgalomképes? Most komolyan??

Minden régiség piaca olyan, hogy aki szakértelem és tapasztalat nélkül megy el ott keresgélni dolgokat - az pórul járhat. Mi magunk is itt mind megfizettük a tanulópénzt. Ezen a piacon még csak nem is feltétlenül elvárható az eladótól, hogy tudja, pontosan mit is kínál...

Én elfogadom az álláspontodat minden további nélkül - mint magánvéleményt - de nem hiszem, hogy ezt ténynek és "alapigazságnak" kellene tartanunk. Olyan topictárs is van, aki szerint nem teljesen gyári, "NOS" állapotú antik óra "nem ér semmit", és nem azt mondja, hogy az "kevesebbet ér", hanem egyenesen azt, hogy az semmi, az egy hulladék, szemétbe dobandó. És bolond, aki egy fillért is ad egy picit is kopott, akár mégoly szép, de akár csak pár kis pettyel is "ragyázott" számlapú óráért, aki szerint ha egy régi míves zsebóra porcelán számlapján van egy akár csak szemmel alig észrevehető pókháló is, mozsárba való az egész. Ilyen is van, ezt is tudomásul veszem - de nem osztom. A világ szerintem nem bináris, a teljes tökéletesség és az abszolút entrópia állapota között azért vannak árnyalatok... ;-)))

Előzmény: Wreck Diver (166220)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166220

Ezért írtam eredetileg, hogy "Kérdés, mennyire csúnya az eredeti".

Egy "szépen öregedett" címszóval árult

erősen penészfoltos számlap nyilván más eset.

"Nem egy gyári minőségben felújított számlapról meg sem tudom mondani ránézésre, hogy ez most felújított, legfeljebb bizonyos esetekben gyanakszom, egyszerűen azért, mert mondjuk tudom, hogy az adott modellből eleve kevés az ilyen állapotú eredeti (nem ritkán azért, mert az anno felhasznált festékek-lakkok esetleg nem voltak kellően időtállók)."

Ez látod a másik probléma. Amíg az interneten a 9 órásra átfestett
- akár eredeti -  beépítős számlapoknál megy a köpködés és a hamisítás vádja,
addig senkit nem zavar, hogy esetleg az olaszosan felújított számlap
gazdája ezt az apróságot kifelejti az eladás során.

Nem lennék a nem purista vevő helyében, mikor kipengeti a kis 150 euróját
az Omega, IWC, Patek stb. extract of the archives-ra vagy certifikátra,
és jön a hideg zuhany, hogy a számlap nem eredeti, az óra pedig nem autentikus.

Vagy amikor büszkén mutogatja valaki az új szerzeményt,
és amikor mellékerül egy korabeli eredeti, akkor látszik, hogy
a gyárilag finom szövegből-logóból rorschach teszt lett kis túlzással.

Mert míg a beépítéseknél ordít az átverés, egy 50-es évekbeli karóránál
- akár a típus ismerete hiányában - könnyen be lehet ülni a hintába.

Már pedig az egész világon - de itthon különösen
- feledékenyek az eladók, ha ilyesmiről van szó. :))

- "És mi legyen azokkal az órákkal - amelyek ilyenek?"

Oké, de mi legyen azokkal, akiknek megóvott és gyönyörű gyári portékájuk van,
de rájuk rohad, mert a piac telis-tele felújított számlaposokkal, amik a lepukkant 
állapotból visszatérve egyenlő esélyekkel versenyeznek?

Igen kellemetlen lehet, amikor ottmarad a 3 karcos számlapú eredetid, mert
került mellé egy még éppen száradó számlapú, amire NOS-t kiáltva ugrálnak rá. :)

Előzmény: APT (166217)
molyos1 Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166219

Te Úristen!

Nekem is van egy pesti 18K arany tokos Omegám 30T2 belsőséggel és felújított számlappal, amely nagyapámtól hagyományozódott apámra, Tőle én örököltem.

Nagyapa mit műveltél - még fémjel sincs a tokon! 

Üdv.

Előzmény: rtivi (166214)
APT Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166218

Ez nagyon klassz így, és a pesti tok szerintem szintén önmagában egy igenis plusz extra (legalábbis számunkra), egy helyiérdekű történelmi érdekesség.

APT Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166217

"De tény, hogy a jó állapotban megmaradt, eredeti számlapos-tokos órák nagyobb értékkel bírnak, mint a felújított számlaposak, vagy épp a Pesti tokosak."

Ez tény, hogy így van, de azért a kép ennél sokkal árnyaltabb. Nyilván a teljesen eredeti, abszolút "buheramentes", ellenőrizhető előéletű ("pedigrés", papíros-dobozos) és teljesen NOS állapotú antik óra elvileg a legértékesebb. Ahogy egy veterán autónál is így van.

Viszont egyáltalán nem biztos, hogy ez a legkönnyebben eladható, sőt... Előfordul, hogy egy ilyen órát "árában" alig tud valaki eladni, mert a piacon igen kevés a "purista" vásárló, aki ilyen állapotot várna el - és ezt meg is tudná/akarná fizetni. Annál több olyan van, aki nem egy széfben-vitrinben tartani, hanem hordani szeretné az órát, előre tudva, hogy ez idővel úgyis elhasználódással fog járni, ergo nem érintetlen új, hanem "szép-jó állapotú" órát keres, amit majd igyekszik nagyjából ezen a szinten meg is tartani.

Nyilván egy szépen felújított számlap elvileg visszalépés az újszerű gyári állapothoz képest. Ez sem vitás. De vajh visszalépés-e egy csúnya, sérült-foltos, nota bene teljesen tönkrement számlaphoz képest? És mi legyen azokkal az órákkal - amelyek ilyenek? És amelyek egyébként a megmaradt örökségek, piaci kínálat messze nagyobb hányadát is képezik?

Jó, hogy nem lesz olyan érték, mint egy NOS-originál, de használati értékben miben marad el attól? Akár esztétikai értékben is? Nem egy gyári minőségben felújított számlapról meg sem tudom mondani ránézésre, hogy ez most felújított, legfeljebb bizonyos esetekben gyanakszom, egyszerűen azért, mert mondjuk tudom, hogy az adott modellből eleve kevés az ilyen állapotú eredeti (nem ritkán azért, mert az anno felhasznált festékek-lakkok esetleg nem voltak kellően időtállók).

Persze, abban is igazad van, hogy néhány ritkaság esetében még a csúnya számlaphoz sem biztos, hogy jó döntés hozzányúlni - de azért lássuk be, a hétköznapi életben előforduló órák zöme (még akár a meglehetősen drágák is) nem holmi egyedi ritkaság, egy átlagos Omega xxxxMaster meg szinte minden esetben több százezres példányszámban készült tömegáru volt - ma is az, hiába nem filléres, szerintem nincs semmi blaszfémia abban, ha egy rossz számlapot kicserélnek/felújítanak rajta. SZVSZ.

Előzmény: Wreck Diver (166216)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166216

Ironizálhatunk ezen.

De tény, hogy a jó állapotban megmaradt, eredeti számlapos-tokos órák
nagyobb értékkel bírnak, mint a felújított számlaposak, vagy épp a Pesti tokosak.

Nem azt írtam, hogy "Kérdés, mennyire csúnya az eredeti"?

De.

Könnyen lehet, hogy valaki 3-4 karc miatt újítana

fel egy kortörténeti-ipartörténeti emlék számlapot.

Egyszer eljön a pillanat, amikor valaki egy ma már
nem létező számlap dizájn utolsó példányát tünteti el így.

És mivel tudjuk/látjuk, hogy dolgoznak az olaszok,
nem, nem lesz ugyanolyan a felújítás után.
Szép lesz, de nem ugyanolyan.

Hadd kapjon információt arról a kérdező, hogy ez nem feltétlen jó ötlet, 
attól függetlenül, hogy vannak emberek - mint úgy tűnik, te is - akiket ez nem érdekel.

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.22 0 0 166215

Ez már a hamisítás csúcsa!  😈

rtivi Creative Commons License 2019.09.21 0 0 166214

Hát ez egy kicsit megijesztett.

Mert ez itt alant egy 10 éve felújított olasz számlap.

Ráadásul pesti arany tokos óra, még abból a háborús világból.

Így aztn el sem tudom képzelni, hogy mennyit is

érhet a 30T2-vel.

Persze csak pengőben gondolkodom.

Előzmény: Wreck Diver (166213)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.21 0 0 166213

Kérdés, mennyire csúnya az eredeti. Érdemes lehet
típus-azonos számlap után is szétnézni felújítás előtt.

Mert ha felújíttatod, már nincs visszaút. Lesz egy nem eredeti számlapod.
Az olasz ( és más ) számlap felújítóknak semmi joga eredeti gyártói logókat,
márkaneveket jól azonosítható tipográfiával számlapra nyomni.

És ez vissza fog köszönni az adott óra megítélésében, értékében is.

Előzmény: ixos (166209)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.21 0 0 166212

Igazából vannak kitételek, mint pl. hogy a költségekben
nem elszámolható az az alapanyag, ami Svájcban is rendelkezésre áll stb.

De a lényeg, hogyha majdnem mindent Kínában gyártatsz le,
és pár dolgot összességében drágábban mellé Svájcban,
attól még bizony lehet Swiss Made a végtermék.

Na most tudván, hogy egy ETA kézihúzós mondjuk
14 csavarját drágábban készítteted el-veszed meg Svájcban,
mint amennyiért Kínában szerkezetet gyártatsz, ez már nem is olyan vicces. :)

Előzmény: djeperto (166208)
rtivi Creative Commons License 2019.09.20 0 0 166211

Mondjuk kb. 10 éve ez is egy ilyen darab volt.Olaszban újították fel. 

Az elérhetőséet órásmrsterek biztosan tudják. Én már nem.

bosijani Creative Commons License 2019.09.20 0 0 166210

https://www.watchdialrestoration.co.uk/

mondjuk,ez angol,de sztem fenn van az olasz is a neten valahol. olyan 100€ körül mozog náluk a felujítás.(ha jól tudom)

ixos Creative Commons License 2019.09.20 0 0 166209

Sziasztok!

Omega Constellation szálhúzott számla felújítást merre mennyiért lehet kiviteleztetni?

Ultrahang nem segít rajta.

Kb beázás + por ami beleharaphatott kicsit a számlapba.

Sutyorognak valami olaszországi profi munkáról, de nem találok róla sok infót...

Köszönöm előre az infókat.

djeperto Creative Commons License 2019.09.20 0 0 166208

Na látod, azt hogy a hátlapra vagy a koronára vagy a lünettára mi vonatkozik, azt én sem tudom :)

de szívesen tanulok... mindhalálig

Előzmény: Wreck Diver (166206)
djeperto Creative Commons License 2019.09.20 0 0 166207

Ezzel nem értek egyet, és szerintem nem egyedül vagyok ezzel így de lépjünk túl rajta.

Előzmény: Törölt nick (166204)
Wreck Diver Creative Commons License 2019.09.20 0 0 166206

Az óra Svájci, ha:
- A szerkezete Svájci
- Svájcban szerelték össze
- Az ellenőrzést Svájcban végezte a cég
- A gyártás költéségnek legalább a 60%-a Svájcban keletkezett

A szerkezet Svájci, ha:
- Svájcban szerelték össze
- Az ellenőrzést Svájcban végezte a cég
- A gyártás költéségnek legalább a 60%-a Svájcban keletkezett
- A szerkezet alkatrészeinek összértéke legalább 50%-a
  ( az összeszerelés költsége nélkül ) Svájci eredetű.

Svájci alkatrész: Amennyiben Svájcban ellenőrzött
és a gyártási költség 60%-a Svájci eredetű.

Azért hagytak benne kiskaput bőven, nem véletlen. :)

De: Amin Swiss Made van a számlapon és/vagy a tokon, ott a tok is Svejci.
( Most hogy a hátlap kínai-e, és csak a gravírozás svájci, azt csak a jóisten tudja )

Mindenesetre az áraikat elnézve lehet is Swiss Made.

Előzmény: djeperto (166202)
MeisterSinger Creative Commons License 2019.09.20 0 0 166205

Sziasztok,

Eladom a Meistersinger-em, hátha valakinek éppen kellene :) ED106G No1, automata, limitált kiadás. 

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.19 0 0 166204

Maga a felirat a lényeg, nem pedig az, hogy hová írják.  🤔

Előzmény: djeperto (166202)
djeperto Creative Commons License 2019.09.19 0 0 166203
Előzmény: Törölt nick (166187)
djeperto Creative Commons License 2019.09.19 0 0 166202

Nem szeretnék okoskodni, de igen szó van, mivel kínai tokról beszélsz.

Az amit leírtál:

"Swiss (made) felirat kritériumai:

• a szerkezete svájci;
  • a szerkezetét Svájcban helyezik bele az óratokba;
  • a gyártó a végső ellenőrzést Svájcban végzi."

ez valóban igaz a SZÁMLAPRA vonatkozóan, azaz a szémlapra kiírhatják a SWISS MADE-et ebben az esetben.

Amennyiben a tokra is rá van írva a SWISS MADE (mint ahogy azt a képeken is láthatod) az azt jelenti, hogy a tokot is svájcban gyártották.

Nyugodtan utána érdeklődhetsz, mert nem mindegy.

Előzmény: Törölt nick (166187)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.19 0 0 166187

Itt szó sincs a tokról, de mindegy is:

"Swiss (made) felirat kritériumai:

• a szerkezete svájci;
  • a szerkezetét Svájcban helyezik bele az óratokba;
  • a gyártó a végső ellenőrzést Svájcban végzi."
Előzmény: djeperto (166184)
merQree Creative Commons License 2019.09.18 0 0 166186

A Breitlingnek van olyan órája, amely segélykérő funkcióval van felszerelve.

https://www.breitling.com/us-en/emergency/

És nem olcsó :-)

Előzmény: weirdo (166196)
altimus Creative Commons License 2019.09.18 0 0 166185

hat, felmutatasra nem hiszem. elotte el kell vinni a zaciba es penzze kell tenni, amin lehet repjegyet venni. praktikusabb megoldasnak tunik egy hitelkartya hasznalata.

djeperto Creative Commons License 2019.09.18 0 0 166184

Ezt azért egy kicsit kiegészíteném:

Kínai tok... a LumiNOX-ok töbsége viseli a tok hátlapján is a SWISS MADE feliratot, ami azt jelenti, hogy a tok is svájcban let gyártva.

A Ronda 5050B ami az órákban szerepel (chronókba pl.) egy jó kis 13 köves quartz szerkezet.

Léteznek automaták is ETA 2824, 2826, Valjoux 7750-es verkkel valamint ana-digi ETA 988.333 alapverkkel (Breitling Aerospacenek is ez az alapja)

Előzmény: Törölt nick (166188)
JAMIE222 Creative Commons License 2019.09.03 0 0 166197

Lehet csak annyiról van szó, hogy pár száz dolcsit bárhol bárkinek megér:))))

weirdo Creative Commons License 2019.09.03 0 0 166196

Jellemzően nem olvasok bulvárt, de tudja vki, milyen órát kapott a hölgy? Az egyik fotón egy masik cikkben van egy rolex-szerű cucc, de vajon felismeri azt egy reptéri alkalmazott?  Meg ad érte repjegyet? Pláne online... Ezek bameg.

http://propeller.hu/szorakozas/3452560-berki-krisztian-olyan-orat-vett-felesegenek-amit-ha

basaja Creative Commons License 2019.09.01 0 0 166195
Köszönöm, már meg is vettem. ✌️
Előzmény: Törölt nick (166194)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.01 0 0 166194

Annyira megbízható, mint a többi.  😃

De aránylag olcsón cserélhető, ha mégis gond lenne vele. 

De miért lenne?! 🤔

Előzmény: basaja (166192)
Szivarvágó Creative Commons License 2019.08.31 0 0 166193
Kösz, inkább házi kedvencnek veszek órákat (befektetésnek inkább olyan cuccokat veszek amiket húsz másodperc alatt telefonon el tudok adni).

Orist kevés emberen látok, pedig jópofa óráik vannak annyira nem horror áron.

Voltam néhány óraboltban egy svájci kisvárosban ahol nincs annyi turista, helyiek és talán néhány betévedő síelő a célközönség és szinte csak nem túl hivalkodó és nem nagyon drága órákat árulnak, alig láttam órát 5000 frank (egy havi átlagfizetés) vagy 4.5 cm fölött.
Előzmény: APT (166182)
basaja Creative Commons License 2019.08.31 0 0 166192
Szia. Tudnék venni egyet jó áron, ismerőstől.Nagyon szép állapotú, ráadásul igencsak bejövős...Megbízható szerkezet a Ronda 515?
Előzmény: Törölt nick (166188)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 166191

Igazad van, amit én leltem az PR indikátor nélkül 900ezer+ Ft.  

Előzmény: Trafó12 (166190)
Trafó12 Creative Commons License 2019.08.31 0 0 166190

Nem tudom az árát , sehol nem merték kiírni, limitált széria, ha jól tudom 2014 ben adták ki évforduló alkalmából.

Előzmény: Törölt nick (166189)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 166189

Azt tudod-e, hogy ez majdnem 1 millió Forint?!  🤔

Előzmény: Trafó12 (166186)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.31 0 0 166188

Nekem volt kvarc változatban.

Masszív kínai tok, bevált svájci szerkezet.

Frissen jól világító csövek. 

Semmi különös amúgy. 

Előzmény: basaja (166185)
Trafó12 Creative Commons License 2019.08.30 0 0 166187

Még egy kérdés:

Erről az óráról tud valaki valamit?

Trafó12 Creative Commons License 2019.08.30 0 0 166186

Ezt az órát hol lehet beszerezni és menyi az ár, ha van valakinek infója megköszönném.

doxa  125.10.015.01

basaja Creative Commons License 2019.08.30 0 0 166185
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a Luminox-ról van valakinek tapasztalata?
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.29 -1 0 166184

Egyszerű: nem jobbak. A Steinhart elsősorban homage órákat készít, tehát mások által tervezett órák többé-kevésbé hű másolatait, ezért sokan megvetéssel tekintenek rá. Azt meg mindenki eldöntheti, hogy ez sznobizmus-e, de a tény az, hogy egy Steinhart műszakilag semmivel sem rosszabb más belépőszintű svájci óráknál.

Előzmény: NagyÁkTam (166183)
NagyÁkTam Creative Commons License 2019.08.27 0 0 166183

Üdvözletem!

Szerkezeti/márka kérdés.

Manapság mindenben látom a Powermatic 80 szerkezetet, ami sokak szerint az ördög műve, mert "míjanyag" és bonthatatlan a szerkezet, azaz javítás = csere.
Viszont ha közben meg a Steinhartban valódi ETA van (?), akkor miért lesajnált a Steinhart, miközben ott még (talán) eredeti, mechanikus, fém szerkezet van? Oké, hogy a tok kínai, de a szerkezet?
Szóval miért jobb egy P80 Certina, Tissot, Mido,..., mint egy ETA..."fém" Steinhart?

APT Creative Commons License 2019.08.27 0 0 166182

Nehezen értelmezhető a kérdés... :-))

Nem különösebben problémás szerkezet, félni nem kell tőle. Alkatrész is szerezhető (drágán, ma már minden ETA alkatrész elég drága - de van). Befektetésként nézve az ORIS nem jó márka, szörnyű értékvesztés, nehézkes eladhatóság.

Befektetésként nézve kevés modern/mai óra értelmezhető, még használtan, másodkézből is, újként/boltban véve meg kb: két kézen összeszámolhatók azok a modellek (nem márkák, modellek !!), amelyek nem lesznek biztosan bukók - és még ez sem "kőbe vésett"...

Előzmény: Szivarvágó (166181)
Szivarvágó Creative Commons License 2019.08.26 0 0 166181
ETA 2671 alapú női órát (Oris) érdemes venni?
weirdo Creative Commons License 2019.08.23 0 0 166180
Előzmény: geriud10 (166176)
pobeda Creative Commons License 2019.08.23 0 0 166179

Adjusted for inflation, $2,800.00 in 2005 is equal to $3,696.54 in 2019.

Előzmény: rsg (166178)
rsg Creative Commons License 2019.08.23 0 0 166178

Hello!

Csak érdeklődök...

Ugyanezt az órát 2005-ben 2800 usd-ért lehetett megvásárolni "szezon" végén.

Az jó ár volt akkoriban? Nem tudom mennyi volt az árfolyam...

Üdv.

Előzmény: rtivi (165926)
djeperto Creative Commons License 2019.08.21 0 0 166177

Ha megúsznád a vámot áfát majdnem 1 millába belefér

https://www.jomashop.com/omega-watch-324-30-38-50-06-001.html

Előzmény: geriud10 (166176)
geriud10 Creative Commons License 2019.08.21 0 0 166176

Sziasztok!

Milyen új, automata / kézi felhúzású órát javasolnátok 1millió forintig bezárólag?

Tudom, hogy ez egy elég átfogó kérdés, csak kíváncsi vagyok, hogy kinek mi ugrik be elsőre (lehet sportos, búvár, pilóta, öltöny,...).

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat! :) 

Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.08.21 0 0 166175

Az arakat valahogy nem jol nezted meg, jellemzoen harmad aran mennek. 

Daytona 4 millio, csak nincs, 7-ert van, ugyanaz Tudorban, sajat, marmint Breitling szerkezettel 1,4 millio. 

Előzmény: NagyÁkTam (166174)
NagyÁkTam Creative Commons License 2019.08.21 0 0 166174

Sziasztok, tiszteletem, üdvüzletem!

TUDOR

Nemrég Angliában, hírdetésekben találkoztam ezzel a márkával.
Majd elkezdtem keresgélni, olvasgatni, informálódni róla.

ÉN, esküszöm, hogy nem értem...mitől ennyire felkapott ez a túlhájpolt valami?
Csak azért, mert a tulaj a Rolex, és pár embert onnan helyeztek át a céghez?
Azaz, ha pl. a Steinhart, Davosa, Certina, ... céget megvenné a Rolex, és holnaptól 3-4-5X áron nyomnák őket, akkor azok is egyből elit márkának lennének, csak mert a Rolex azt mondja?

De tényleg, ki és miért vesz Rolex árban Tudort?

APT Creative Commons License 2019.08.20 0 0 166173

Ne foglalkozz vele, nem veszélyes.

Igazándiból valós, komoly veszélye még annak sem lenne, ha lekaparnád a rádiumos festéket a számlapról, és a port felszippantanád... Köhögnél egy kicsit, oszt jónapot... Napi szinten kellene ilyen festéssel hosszabb ideig foglalkozni - hogy valóban már statisztikailag kimutatható veszélyt jelentsen.

Előzmény: anonymusger90 (166172)
anonymusger90 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 166172

Sziasztok! 

Nos regota vagytam mar egy DH-s karorara :) es hat most sikerult kifognom egy Arcadia markaju darabot AS1130 szerkezet!  de a lenyeg amiert beirok es tanacsot kernek az a radium festett szamlapot erinti, nos igazsag szerint hordasra vettem, veszelyes lehet ? igazsag szerint kicsit kopott is , lehetseges hogy valaki (oras) stb eltavolitja a regi festest es pl foszforral helyettesiti?

Koszonom  

APT Creative Commons License 2019.08.19 0 0 166171

Elég sajnos ránézni a csavarokra, hogy egyértelmű legyen: ez egy nem túl fényes kivitelű hamisítvány. Mellesleg a hátlapok a gyári órákon a kerámia kiviteleknél is acélból vannak - valószínűleg ez is az, de a kerámia színére festve, ami szintén nem stimmel.

Előzmény: ldani89 (166168)
Noris66 Creative Commons License 2019.08.19 0 0 166170

Üdv!

Szerintem a Rado soha nem használt keresztfejes csavarokat.

satzowlee Creative Commons License 2019.08.19 0 0 166169

Szia, szerintem eredeti.

ldani89 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 166168

ldani89 Creative Commons License 2019.08.18 0 0 166167

Sziasztok.

Ez a Rado óra replica vagy eredeti?

anonymusger90 Creative Commons License 2019.08.15 0 0 166166

nagyon Koszonom az eddigi valaszokat! valoszinu is hogy a motorrugo lesz a ludas , ugyan is tegnap hatkor huztam fel maxra es ma hajnal ,2.30kor vissza lassult a jarasa tehat kb hol jart ,hol nem! , illetve lassan, viszont megfigyeltem hogyha egy nap mondjuk rahuzok 2-3x pontosabban is jar!! illetve ebbol adodoan tovabb is , gondolom nincs meg a nyomatek stb

Előzmény: Törölt nick (166165)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.15 0 0 166165

Előszeretettel hagyják ki sokan, mert azt csak úgy egyszerűen nem lehet átöblíteni wd40-nel.  👹

Előzmény: satzowlee (166164)
satzowlee Creative Commons License 2019.08.15 0 0 166164

Sajna meg van a kis saját véleményem a mai órások többségének a "korrektségéről"-épp ezért másztam bele az órázásba, természetesen kizárólag csak magamnak dolgozom :)

Nagyon elképzelhető az is, hogy az órásod ki sem bontotta a motorrugó-házat, az tele lehet besűrűsödött jó öreg "degenyével", a spirálok összeragadhattak...-akkor meg értelemszerűen OTT a járástartalék csökkenés-ill a késés is.

Előzmény: anonymusger90 (166162)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.15 0 0 166163

APT az, akit te keresel.  :-)

És igen, a motorrugó (rugóház) kihat az óra pontosságára is.  😎

Olyan, mint egy gépkocsiban a motor: a fogysztásra, és a végsebességre is hatással van.  😃

Előzmény: anonymusger90 (166161)
anonymusger90 Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 166162

illetve meg egy kerdes a motorrugo kihat a jarastartalek csokkenesere , de mizu a kesessel ? lehet ludas benne ? 😊

Előzmény: Törölt nick (166160)
anonymusger90 Creative Commons License 2019.08.14 0 0 166161

Koszi a tippet megkeresem !    es esetleg tudnal ajanlani olyan mestert aki cakk-pakk rendbetenne a szerkezetet ? koszi 

Előzmény: Törölt nick (166160)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 166160

új motorrugó kellhet bele.

keresd APT topiktársat! 

Előzmény: anonymusger90 (166159)
anonymusger90 Creative Commons License 2019.08.14 0 0 166159

Ertem koszonom szepen :) nos sajnos ez az ora nem fog elmenni 30 orat, tehat a szervizeles nem volt alapos ezt erintoen? Meg lehet ezt csinaltatni egy ilyen regi karoranal ? 

Előzmény: satzowlee (166158)
satzowlee Creative Commons License 2019.08.14 0 0 166158

A normális járástartalék kb 30-óra körül kell hogy legyen, azért van így, hogy nehogy pontosan 24-óra lejártával-ha netán elfelejtenéd felhúzni-megálljon.

A pontosság is megközelíthető, viselve, idővel.

Előzmény: anonymusger90 (166157)
anonymusger90 Creative Commons License 2019.08.14 0 0 166157

Sziasztok ! 

Lenne nekem egy 1916 gyartasu svajci szerkezetes regi "trench watch" karoram :) erdekelne hogy az agg kora ellenere mennyi lenne az egeszseges jarastartaleka ? frissen van szervizelve , jelenleg reggel 6 kor huztam "csutkara" azota 1,5 percet kesve de még jar , ugy 13 orara saccolnam a tartalekot, ugy hogy hordom! 

erdekelne hogy egy mar 103 eves karora kb mennyit keshet-siethet 24 ora alatt illetve mi lenne a jo jarastartalek? 

koszonom elore is 

öccse Creative Commons License 2019.08.14 0 0 166156

Egyetértek:

Előzmény: rtivi (166153)
rtivi Creative Commons License 2019.08.13 0 0 166155

Köszi. Megnézem.

Előzmény: APT (166154)
APT Creative Commons License 2019.08.12 0 0 166154

Személyesen Breguet...

Előzmény: rtivi (166153)
rtivi Creative Commons License 2019.08.12 0 0 166153

Ilyenek vagyunk.

A régi kalapácsos seamasterek meg az én

szívem csücske. számomra a továbbiak

nem jelentenek különleges innovációt.

Apropó, nem tudod véletlenül, hogy

kik találták ki a kalapácsos automatát?

Én direkt élvezem, ha csuklómon

ütődik ide-oda a rotor. :-)

Előzmény: APT (166152)
APT Creative Commons License 2019.08.11 0 0 166152

A kinézetre nem tudok mit mondani, az ízlés dolga.. :-))

A piac egyébként tényleg másképpen láthatja, de más területen is előfordul, hogy műszakilag nem túl jól sikerült, sokszor problémás dolgok egyébként keresettek, megbecsültek. A veterán autózás is ilyen, akinek például nincs V12-es régi Jaguárja, az vágyik olyanra. Akinek meg van - az meg betegágynak hívja, és szabadulni próbál tőle.. ;-)))

Előzmény: rtivi (166149)
APT Creative Commons License 2019.08.11 0 0 166151

Nem igazán vészesek - a kilincskerekek szoktak problémásak lenni, ezért fontos, hogy jól működjenek. 

Előzmény: nickback38 (166150)
nickback38 Creative Commons License 2019.08.11 0 0 166150

Emlékszem rá - talán itt a fórumon is szóba került -, hogy vagy az 5xx-ös, vagy a 6xx szériában volt olyan caliber, amit horror szétszedni a kialakítása miatt. De sajnos csak ennyire emlékszem :-(

Előzmény: APT (166148)
rtivi Creative Commons License 2019.08.11 0 0 166149

Werk ügyileg biztos igazad van. Nem az én szakterületem.

De a skeleton mutatók nem tetszenek a divereknél.

A piacnak biztos más a véleménye. 

Előzmény: APT (166148)
APT Creative Commons License 2019.08.11 0 0 166148

Az Omegának egyébként kevés melléfogása volt, az egész történelmi kollekciójából azt mondanám, hogy csupán az 1000-es szériájú automata/felhúzós werkeket, illetőleg a legelső generációs 2500-as Co-Axialokat (A és B egyaránt) célszerű kerülni, az összes többi werkjüknél-órájuknál csak az állapotot kell figyelni, ha jó állapotban van, nem kell tőle félni.

Előzmény: nickback38 (166147)
nickback38 Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166147

Köszi!

Előzmény: APT (166146)
APT Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166146

Semmi különös. Kis gyösz automatika, nem vagyok tőle elragadtatva, de baja sincs.

Előzmény: nickback38 (166143)
APT Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166145

Ebben az időszakban ezeket a Heuereket még nem igen hamisították, ez valószínűleg eredeti. A csatja bizonyosan nem az, de nincs is ennek túl nagy jelentősége - az órák többsége bőrszíjas volt, és a bőrszíj már réges-régen lefoszlott róluk.

Óriási értéket nem képviselnek, szép állapotúakat, szervizelteket sem igen visznek el 1000 euró felett.

A másik két óráról nincs kép, így nincs mit mondani róluk. Ha a Heuer eredeti (és az szerintem az), valószínűleg az a Certina is, a Rolex viszont mindig is a hamisítók célpontja volt, már régebben is, így azt látni kellene, ráadásul ott szerkezeti kép (tehát toknyitás) nélkül sokszor nem lehet biztosat mondani. Árakról nem nyilatkoznék, mások jobban benne vannak - de azt látom, hogy ma idehaza igazándiból mindent nagyon nehéz eladni, és a kinti árverési árakat emlegetni sem érdemes, leginkább a feléért sem lesz érdeklődő sem, évek alatt sem. Talán a Rolex egyedüli kivétel, azok kurrensek - persze, ha minden rendben van vele.

Előzmény: Majorék1984 (166138)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166144

Én nem vagyok szakértő, de itt egy eredeti (vagyis elég valószínű, hogy az):

https://www.zeitauktion.com/en/heuer-pasadena-chronograph-steel-automatic-men-s-watch-750-501-182106

A te képeden a tok a szíjak irányában mintha keskenyebb lenne, illetve a másodperc-mutató elszíneződése is gyanús. Azt érdemes megnézni, hogy sötétben világít-e a számlap, és jól kivehető kontúrokkal, vagy csak derengés. Ha igazi is, nem sokat ér, elég sokat kell rá költeni, főleg, ha nem működik.

Előzmény: Majorék1984 (166138)
nickback38 Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166143

Omega 684 caliber szervize kapcsán van vkinek információja érdemi problémáról?

A net-et túrva nem találtam semmit...

lesz ahogy lessz Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166142

Üdvözletem !

Lehet nem jó helyre teszem be, de jobbat nem találtam.

Hozzájutottam egy ilyen órához. Sehol semmi  írás, csak a számlapon a Cito.

Sehol nem látni rajta pl. valami fémjelzést ( hogy esetleg mondjuk fehér arany lenne vagy esetleg ezüst )

A hátlap is üres, egyedül a mechanikus felhúzón szintén a Cito írás.

A kép alapján valaki tud esetleg többet mondanim ?

Elöre is kösz :)

tamas1000 Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166141

gomboc76 Creative Commons License 2019.08.10 0 0 166140

Sziasztok!

Kaptam egy Record Watch Co Geneve Datofix órát ami elég régi lehet de sehol nem találok a neten olyat mint ez.

Hogy tudom megtalálni sorszám alapján az évjáratot? Vagy barmi alapján megállapítani a korát?

Szeretnem megtartani es felujittatni kesobb.

Köszönöm a válaszokat előre is.

rtivi Creative Commons License 2019.08.09 0 0 166139

Csak ezt szabad hordani. 

Szegény földi halandóknak gőze sincs, hogy 

milyen fantastikus élmény egy ilyen óra.

De jó is ez így.

Előzmény: tamas1000 (166132)
Majorék1984 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 166138
Nem vagyok még ebben a képfeltöltésben a legjobb, így linket teszek fel.
Ez a Heuer:

http://www.kepfeltoltes.eu/images/2019/08/09/63920190809_114158_tn.jpg

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=95720190809_113339.jpg
Előzmény: Wicked Belzebub (166137)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.08.09 0 1 166137

És ilyenkor szokott az lenni, legalább is az esetek 99%-ban, hogy ezek mind hamisak.

Tegyél föl nyugodtan képet, egyszerűbb úgy megbecsülni...

Előzmény: Majorék1984 (166134)
Saughassy Creative Commons License 2019.08.09 0 0 166136

Bár azt a lünettát tisztán tartani nem lehet nagy élmény. Azért duzzogva együtt tudnék élni vele. :)

Előzmény: tamas1000 (166132)
Saughassy Creative Commons License 2019.08.09 0 0 166135

Tényleg szép, gratulálok.

Előzmény: tamas1000 (166131)
Majorék1984 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 166134
Sziasztok! Örököltünk 3 db karórát amelyek eredetiségét és aktuális piaci értékét szeretném kideríteni. Tudom, hogy visszaolvasgathatnék, de valóban friss infókra lenne szükségem és nem ezer éves adatokra.
Egyenlőre típusokat írnék, aki tud az kérem jelezze és küldök képet is. Ami fontos a Rolexen kívül egyik sem jár, de az egészen biztos hogy hosszú évek óta egy fiókban csücsültek.
- Rolex Submariner Date fekete számlappal
- Heuer 7750-es amolyan Farkas Bertalan féle
- Certina Chrono 8401 501

Magyon szépen köszönöm előre is a segítséget!!!
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.08.08 0 0 166133

Ez méltó, biza ;) 

Előzmény: tamas1000 (166131)
tamas1000 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 166132

tamas1000 Creative Commons License 2019.08.08 0 1 166131

Hosszú órás kihagyás után egy méltó visszatérés :))

molyos1 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 166130

Az szíj íve azonos átmérőhöz illeszkedik. Szerintem meglehetősen lutri a felszerelhetősége.

Üdv.

Előzmény: dexter0719 (166127)
rtivi Creative Commons License 2019.08.08 0 0 166129

Már van az órának új felhasználó jelölje. A vizilabdsást is bírja.

Szervízt sem igényel. 

Most küzdök egy hasnnló bezserzésével. Bár ezek már drágábbak.

Előzmény: Szivarvágó (166128)
Szivarvágó Creative Commons License 2019.08.08 0 0 166128
De jó, nekem is van egy pont ilyenem, akkor veszem föl ha más órát nem merek, éppen túlélt egy iszapcsatákkal tarkított kéthetes balatoni nyaralást.
Előzmény: rtivi (166101)
dexter0719 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 166127

lehet minimális eltérés abból adódóan, hogy a stiftek rögzítése hol helyezkedik el a tokfülön.

Előzmény: esikgyula85 (166126)
esikgyula85 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 166126
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Van egy Tag Heuer kaucsuk szíj, amit meg szeretnék venni. Annyira szép és egyszerű, ezt szeretném feltenni a casio edifice eqb 501 órámra. A szíj 22mm-es és az én órámra ez való, de ez a kaucsuk teljesen íves, elméletileg oda illeszkedik az óra pereméhez. Szerintetek meg merjem venni? Ha 22mm-es akkor tuti jó? Vagy megszívhatom, mert pl mem oda esik majd a kis fülnek a lyuk vagy ilyesmi? Előre is köszönöm a vélaszokat.
M. Zsolt23 Creative Commons License 2019.08.06 0 0 166125
Sziasztok! Kérdésem lenne egy karórával kapcsolatban. Nem biztos hogy Svájci ezért elnézést kérek. A márkája: Panerai firenze Op 6595. Mennyit ér szerintetek? Köszönöm a válaszokat!
Leonaaa Creative Commons License 2019.08.04 0 0 166124

Watchfinder.co.uk oldalt ismeritek? Vannak esetleg tapasztalatok?

Köszönöm.

Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.08.01 0 0 166123
Előzmény: rtivi (166122)
rtivi Creative Commons License 2019.08.01 0 0 166122

Esetleg egy link? 

Ha nem vagyok windischgrétz.:-)

Előzmény: öccse (166121)
öccse Creative Commons License 2019.07.31 0 0 166121

Facebook: The Crown Club

Rolex fanok klubja. Óra adás-vétel.

Előzmény: rtivi (166118)
öccse Creative Commons License 2019.07.31 0 0 166120

Igen.

Előzmény: Leonaaa (166113)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2019.07.31 0 0 166119

?

Előzmény: rtivi (166118)
rtivi Creative Commons License 2019.07.31 0 0 166118

?

Előzmény: öccse (166112)
GYIK.MOD. Creative Commons License 2019.07.31 0 0 166117

Jó estét!

Melyiket, és miért?

Búvárórából, mindennapi viseletre, minőségibb Seiko (6...), vagy alacsonyabb kategóriás svájci (Powermatic80)?

Leonaaa Creative Commons License 2019.07.30 0 0 166113

Köszönöm! 

Még egy kérdés: a cronoweb szerintetek megbízható?

öccse Creative Commons License 2019.07.29 0 0 166112

FB csoport: The crown club

Előzmény: Leonaaa (166107)
rtivi Creative Commons License 2019.07.29 0 0 166111

Az egyik nem járt. 

Előzmény: Smíró (166104)
weirdo Creative Commons License 2019.07.29 0 0 166110

Bár bocs, eleve furi a kérdés:) Én értek, felismerem, mondjuk a hamisat már nem 

Előzmény: weirdo (166108)
Leonaaa Creative Commons License 2019.07.29 0 0 166109

Köszönöm szépen! 

weirdo Creative Commons License 2019.07.29 0 0 166108

Csak nem, szerintem 23 óra alatt nem volt itt szaki. Haldoklik a topic, nyugi. 

Előzmény: Leonaaa (166107)
Leonaaa Creative Commons License 2019.07.29 0 0 166107

Ennyire buta kérdést tettem fel? 😞

Neo80 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 166106
Jó estét.

Van itt aki ért Franck Muller órához?

Szép estét.
satzowlee Creative Commons License 2019.07.28 0 0 166105

Vagy mindkettő :D

Előzmény: Smíró (166104)
Smíró Creative Commons License 2019.07.28 0 0 166104

Valamelyik nagyon pocsékul jár... .)

Leonaaa Creative Commons License 2019.07.28 0 0 166103

Sziasztok!

Tudtok segíteni abban, hogy tudok e valahol Magyarországon igazi, nem replika, használt arany Rolexet venni, day-date-t? Nagyon köszönöm.

esikgyula85 Creative Commons License 2019.07.27 0 0 166102
Köszönöm a segítséget. Úgy látszik beállt az óra. A pontosidő.hu-hoz beállítottam és hajszál pontosan jár. Szinte hihetetlenül pontosan. Naponta 4-5 alkalommal megnézem, a telefont az óra mellé teszem és nézem ahogy jár a másodpercmutató és mindíg egyezést mutat. Még az sincs, hogy nappal késne x másodpercet, este meg sietne ugyanannyit. Bármikor nézem a nap folyamán, egyezik az idő.
rtivi Creative Commons License 2019.07.24 0 0 166101

Bár nem egészen versenytársak, de a pontosságot illetően igen.

A miyota páratlan az invictában.

Az agész nem volt még 20 ropi sem. 

(Talán így megbocsátanak az offtopikért.)

rtivi Creative Commons License 2019.07.24 0 0 166100

Bár ez offtopik, mert állítólag nem svájci óra, ezzel együtt

nagyon meglepódtem az invictádon. 

Az enyém cca 6 éve hozza a cosc-ot

Ha nem akarod megbontatni, akkor hetente

állítsd előre 1 perccel. Vagy ha van garanciális márkaszervíz,

akkor ott szabályozzák be.

Előzmény: esikgyula85 (166098)
hitman Creative Commons License 2019.07.24 0 0 166099

8 másodperc az tök jó érték.

nekem is van egy Seiko NH35-ös szerkezetű órám, az első évben tök pontos volt, aztán 1 év és pár hónap után elkezdett 20-30 másodperceket késni. most töröm a fejem, hogy mit csináljak.

Előzmény: esikgyula85 (166098)
esikgyula85 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 166098
Sziasztok! Lehet nem ide tartozik, de máshol nem találtam az automata szerkezetekhez értő fórumozókat. Vásároltam egy invicta darth vader karórát automata seiko nh35 szerkezettel. 9 napja van meg az óra és hajszál pontosan minden nap 8 ásodpercet késik. Kérdésem az lenne, hogy ez még változhat, mivel új az óra, vagy ez már így marad? Hallottam olyat, hogy kb egy hónap után fog beállni, mire a kenőanyag szétterül benne stb... Ez az első autonata karórám. Előre is köszönöm a megtisztelő válaszotokat.
bosijani Creative Commons License 2019.07.21 0 0 166097

de,2 mutatós,valszeg valami stiftes lesz.

Előzmény: Törölt nick (166096)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.20 0 0 166096

Én még egy ezrest sem adnék érte, inkább ennék egy fagyit. 😀

Amúgy nem csak kétmutatós? 

Előzmény: boxer-gs (166095)
boxer-gs Creative Commons License 2019.07.20 0 0 166095

Én biztos nem. Te adnál érte mondjuk 5ezret? Főleg, hogy nem látod a hátulját, nem tudod, hogy működik...

(Én a mp-mutatót sem látom, bár mobilról nézem és a látásom sem az igazi már.)

Előzmény: Törölt nick (166094)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.20 0 0 166094

Vagy akár ennek a dupláját is!  :-)

Előzmény: boxer-gs (166093)
boxer-gs Creative Commons License 2019.07.20 0 0 166093

2-3 ezer Ft.

Előzmény: Lovag20 (166092)
Lovag20 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 166092
Mennyit ér ez most igy ahogy van?
Előzmény: Törölt nick (166090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!