Mi 10 napra megyünk júliusban, bele kell tenni fürdést is. :)
Sajnos a déli part menti részek nem játszanak a költségek miatt.
De Cascais és Estoril környéke jónak tűnik, Portinho da Arrabida meg mindenféle Arrabida, Setubal és Sesimbra között nagyon szépnek tűnik! Legalább is így a neten keresztül. :)
Óbidos is remek felfedezni valónak tűnik, 70 Km belefér simán ha bérlünk autót.
Valószínűleg "csillagtúra" lesz, miután "ráuntunk" Lisszabonra. Minden irányban elindulunk, majd vissza, másik nap másik irányba, majd vissza...
Azért nem, mert úgy tudom, az egy zsúfolt, bulis hely, ettől azért már így 50 felett eléggé ódzkodom. De mivel központi hely a kirándulásokhoz, valahol a közelben jó lenne. Én is nėztem Quarteirát, tényleg szép. Szerencsére van még idò mazsolázni, nájusban mennénk.
Ez érdekes mert egy hétig időztünk Lisszabonban, de annyira magával ragadott a város, annyi a látnivaló ott meg a környéken is, hogy egyszerűen nem jutottunk el a környékbeli partokra:-) Pedig vannak, sőt mondani is tudok párat attól hogy nem jártam ott.
Előre mondanám Cabo da Rocát, ami nem strand nem part, vagy ok part tulajdonképpen, nézd meg neten mi ez igazából, nagyon érdemes megnézni, de mi ide sem jutottunk el :-) Bőven lesz miért visszamenni, ezt gyakran mondogattuk ott.
Na, ami strand, pontosabban strandok is vannak a mellett, hogy ezek kisvárosok (is) a környéken: Cascais és Estoril. Nagyon könnyen megközelíthetőek vonattal.
Nekünk ajánlották ezt helyet még ami állítólag a legjobb part Lisszabon környékén: Portinho da Arrabida. De ne kérdezz, hogy egészen pontosan oda hogy kell eljutni mert azt nem tudom. Lent van délre Lisszabontól, Sesimbra környékén.
Aztán van egy olyan, előbbihez nagyon közel, amit szintén egyik legjobbnak mondanak, hogy Meco (+Sesimbra ). Na ott voltunk, de úgy voltunk hogy mégsem voltunk:-) Az a helyzet, hogy volt ott egy zenei fesztivál ahova mi egy napra elmentünk, olyan 1 óra busszal dél felé Lisszabontól. Sok külföldi nem volt enyhén szólva, de a fesztivál maga komoly, minden évben van, többek között fellépő volt Lana del Rey is. Na a lényeg, ott vannak nagyon jó partok, csak az volt a gond, hogy a fesztivál terület pont úgy volt kialakítva, hogy a parthoz vezető utak le voltak zárva mert ott volt a sátras rész mármint akik többnapos jeggyel voltak azok ott sátráztak és oda nem engedtek be minket.
Ja, még egyet mondok: Óbidos. Ennek semmi köze a partokhoz, de nézd meg, szerintem nem kihagyható hely, 1 óra ez is busszal Lisszabontól. Gyönyörű, nagyon hangulatos kisváros. Nagyon turistás is, ha mentek akkor korai busszal (reggel 8-kor mondjuk) és akkor lesz talán 1 órátok nyugisan a városban, utána már özönlik a jónép mindenfelől:-)
Esetleg arra vonatkozóan nincs javaslatod vagy másnak, hogy Lisszabonban, de inkább onnan kiindulva, (mivel a szállásunk ott lesz nyáron), júliusban merre érdemes keresgélni szép, nyugodt, fürdőhelyet? Nem strandra gondolok, hanem partra.
Egy kis utazás belefér abszolút, akár autóval, akár vonattal mondjuk. Hárman leszünk.
A lényeg, hogy reggeli indulással és kora esti érkezéssel leutazható legyen, de azért ne kelljen 1-2 óránál többet utazni.
Lisszabon környéke is érdekelne ebből a szempontból.
1 hét múlva, ez nem rossz. Én a Wizzairrel jártam hasonlóan, de nem kaptunk tanúsítványt se meg pénzt se. Régen volt, pont Madeiráról hazafelé Madridban. Reggelre értünk haza, a barátnőm a reptérről ment be dolgozni egyenesen.
Köszi, gyönyörűek a fotók! Az infókat már ki is gyùjtöttem. Valahol középtájon, Albufeira környékén keresek szállodát, ahonnan Lagos környéke és Faro is jól elérhető. / Sagres, Cabo da San Vincente ill Faro, Tavira, stb. Mindjárt megnézem az általad ajánlott helyeket!
Egy érdekesség: Lisszabonba indulásunkkor a gép 18. 30 helyett technikai okok miatt másnap hajnali fél 4- kor indult!! Az éjszakát a hideg tranzitváróban töltöttûk, kb. reggel 7 re értünk a lisszaboni hotelünkbe, majd azzal a lendülettel el is kezdtük az aznapra tervezett programunkat egy perc alvás nélkül. A TAP még Ferihegyen adott erről tanúsítványt. Hazatérve telefonáltam a bp- i TAP irodába, az adatokat egyeztettük és egy hét múlva a számlánkon volt fejenként 400 euro kártérítés!! Gratula!😀
Algarvéban hol lesztek pontosan? Mi három éve voltunk 1 hét Lisszabon + 1 hét Algarve. Lagos elég bulis hely, legalábbis maga az óváros lent, rengeteg angol, ausztrál, új-zélandi fiatal van ott akik estére gyakran seggrészegek, sokszor a pultosok is közülük kerülnek ki mert nyáron ott melóznak, sok a brit típusú pub.
De Lagos nem csak ez szerencsére, bár felkapott hely Algarvén belül, az egyik legdrágább is, ha ugyan nem a legdrágább. A pubokon túl nagyon jó kajáldák vannak Lagosban tényleg, de egész Algarvéra azt mondanám hogy gasztronómiai szempontból is egy élmény. Gyönyörű, homokos partok vannak, két végén hatalmas sziklákkal lezárva, amolyan "képeslapban érzem magam" feeling, érdemes minden nap másik partot kipróbálni. Mi ott 4 napot voltunk, utána Faroban 3 napot. Faro teljesen más jellegű, gyönyörű, bár szinte teljesen kihalt ( főleg este/éjjel ) óváros, most a fallal körülvett echte óvárosra gondolok ami ilyen mert azon kívül van élet, de még milyen élet esténként is. Érdemes az óvárosban sétálgatni mert nagyon szép, narancsfák a főtéren, templomok. Érdemes hajóval kimenni arra a strandra ami egy hosszú, keskeny földnyelven van, hamisítatlan óceán-feeling, hideg víz, nagy hullámok, egy jó fél napot voltunk ott, nagyon jó élményként maradt meg.
És még egy hely amit mindenkinek mondok ha Algarvéba megy: Ferragudo. Egy kis halászfalu, vonattal Lagosból gyorsan ott vagytok. Ne hagyjátok ki.
Fenti két kép Lagos, a középső kettő Ferragudo, a lenti kettő pedig Faro.
Mi napközben utaztunk, a TAP- pal, kb. este 6 ra értünk Bp- re, azzal a géppel, ami 18.35 kor indul vissza Lisszabonba. A rep út Porto- Lisszabon között 40 perces volt, de a tranzitban elég sokat vãrtunk a bp- i indulásig.
Szép lehetett, szerettem volna látni Portot, de a praktikus szempontokat figyelembe kell vennem, mert nem szeretek éjjel utazni, így is éjfélkor érek haza majd visszafelé, úgy, hogy kora reggel Madeirán kelek. Majd legközelebb megnézem Portot.
Májusban megyünk, és mivel nem szeretjük a turistahadakat fòszezonban, valamint a fúrdés, napozás nem a mi világunk, így hát kirándulunk, gyalogolunk, felfedezzük a környéket. Tavaly 2 hetet töltöttünk északon Lisszabontól Portoig / obidos, Batalha, Tomar, Guinaraes, Coimbra, Nazaré, Braga, Barcelos, Porto/, varãzslatos volt. Porto egyszerűen lenyùgöző, kihagyhatatlan! Hazafelé onnan belföldi járattal jó Lisszabonig és haza, de lehetee volna Frankfurton keresztül is jönni.
Én sokat gondolkodtam, hogy Lisszabonból áprilisba hova menjek. Algarve, Porto között gondolkodtam leginkább, de: Szerintem Algarveba akkor érdemes menni amikor szezon van és van esély egy kis fürdésre, nagyra nem, mert ott sosem lesz meleg a víz. Portoból meg nem jó időpontban jött volna a repülő, így aztán megint Madeira lett belőle, mert abból sosem elég.
Én nem akarlak rábeszélni semmire, oda mész ahova akarsz. Azt tartsd szem előtt mit szeretsz csinálni és oda menj, ahol azt csinálhatod és megfelelő hozzá akkor az időjárás.
Megnéztem Porto Monizt, tényleg gyönyörű! Úgyhogy majd oda is eljutunk! Mondjuk a férjemnek nem nagyon tetszenek a fekete vulkáni sziklák, mint ahogy a Kanári Szigetek se. Úgyhogy idén maradunk Algarve- nál. Minden további infót, ötletet szívesen fogadok.
Köszi! Majd Madeira is sorra kerül! De azėrt pár indokot meghallgatnék. Teljesen beleszerettem az algarvei sziklákba, mikor láttam egy filmet az ottani gyönyörű öblökről, partokról.
Kedves, én sem közvetlen járatról beszéltem, csak azt mondtam, nem kell LIS-be menni ahhoz, hogy Faroban köss ki. Az olcsó jegy jelenleg LIS-be is átszállásos,
Faro meg még LIS-nél is olcsóbban kijön, szóval az a +1 szektor felesleges.
De ha rám hallgatsz, Madeira-ra menj inkább....:))
Na ez az, én sem találtam közvetlen járatot, de ha Attamatta mondja... Ò már tavaly is sok hasznos infót adott, mikor északnak mentem. Most kezdem szervezni az utat, ez az első lépés . Ráadásul jan. 15-31-ig a TAP- nál 10% os kedvezmény van az általam belòtt idòszakra. De lehet, hogy így is drãgább, mint egy másik.
Nincs közvetlen járat, de úgyis átszállással mennél, akkor érdemesebb nem közvetlenül Lisszabonba menni és onnan tovább, hanem mondjuk Charleroin keresztül Faroba repülni.
Köszi, Attamatta! utánanézek! Tavaly voltunk Lisszabonban elég sokat, nem tudtam, hogy van közvetlen jãrat Faroba! Vagy Lagosba is? Linket megköszönnék!
Miért LIS-ből mentek délnek? Benne van a főváros is a tervben? Mert ha nem, akkor lehet egyenesen Faro-ba is repülni LIS megálló nélkül, mellesleg olcsóbb is.
Üdv mindenkinek! Mãjusban Algarvéba készûlûnk, tavaly bejártuk a Lisszabon- Porto közötti részt, most délre indulunk. Aki ismerős arra, kérem adjon ötletet, hogyan juthatunk el Lisszabontól délre vonattal, vagy belső rep járattal? ott bérelnénk csak kocsit. Ill. keresûnk egy olyan 4 csillagos szálladát, ami nem a bulis Albufeira, inkább kisebb, csendesebb, szép sziklás. Nem vagyunk napozósok, láblógatósok, inkább gyalogolunk, felfedezûnk, de mégiscsak 50 felett. Köszi minden infót!
Én úgy tervezem, hogy van amikor napijegyet teszek a kártyára, mikor meg Sintrába vagy Cascaisba megyek akkor meg másfélét. De azzal Lisszabonban is lehet utazni. Elég bonyolult ez.
Napi jegyet sosem vettem. De kártyából is többféle van. A repülőtérről a városba olyat vettem, amire feltöltöttem 5 eurót (aztán később megint). Hazafelé 10 centen múlt, hogy nem tudtam ezt a kártyát használni, kevés pénz volt rajta. Viszont mikor Sintrába mentem, a vonatjegyet egy másik típusú kártyára "töltötték fel" a pénztárnál.