Sziasztok.
Sok - sok topikot végigolvastam, de olyat nem találtam, ahol jelentős többségben a lakossági telepítésekről fényképek lennének...ezért ide elsősorban képeket várok, természetesen szükség esetén kiegészítő magyarázattal és Önreklámmal !
A topik célja, hogy a leendő klímatulajdonosok fejében kialakuljon egy kép, hogy miként tudná a berendezését mind esztétikailag, mind üzemeltetésileg a legjobb helyen elhelyeztetni.
Talán azok a szerelők is tanulhatnak a képekből, akiket a társtopikokban "fikázunk" a tudatlanságuk miatt.
Németországban láttam olyan megoldást, hogy a feladásnál felragasztanak a dobozra egy ahhoz hasonló kis színes folyadékkal töltött üvegcsövet, mint ami a vízmértékben is van. Namost ez a sorszámozott üvegcső adott erősségű behatásra belül eltörik, és a folyadék elszíntelenedik. Tehát ha pl. leejtik a dobozt a szállítás során, akkor megbontás, és külsérelmi nyomok hiányában is megállapítható, hogy nem jártak el elég körültekintően.
Én találkoztam olyan fadobozba csomagolt géppel (nem klíma), amit betört a targonca villája és megzúzta a készülék hátlapját is. Szerencsére működőképes maradt.
Hát igen nem nagyon ismerik a azt a felfelé mutató nyilat.
Én ilyenkor küldöm FAX-on aláírva a hivatalos levelet hogy ezt a szállítást nem vagyok hajlandó kifizetni, és az esetleges hibák elhárítását számlázni fogom feléjük... utána az az az ember általában jól hozza ... de jön ugyan attól a cégtől egy másik ember és oldalára állítja... ezért a levél már sablonban van csak időpontot és iktatószámot kell cserélni rajta
Jobb szeretjük az olyan klímákat amiket hozzáértő cég forgalmaz és saját kocsival küldenek ... ott a hajóról hozzánkig 99% hogy szakszerűen szállítják ...
Daikin törés természetesen nálunk is volt, szerencsére 6db-volt egy helyen és építkezési fázisban, nem volt gond hogy várni kellett
Nálunk olyan is volt, hogy vissza kellett küldenünk egy gépet, és a kültérit simán berakta fektetve. Szóltunk, hogy nem kellene. Azt mondta a sofőr, hogy őt aztán nem érdekli.
A "Gebrüder Weiss" lelkiismeretes dolgozói a hibásak....... A szemem láttán ejtett le ( lusta volt leengedni a targoncát, s lehúzta a raklapról) fél méter magasról 1 kültérit.....meg volt sértődve, hogy nem vettem át a berendezést.... A másik alkalommal meg látszott a dobozon, hogy kicsit belefutott a villa a kültéri csomagolásába a gép alja környékén.......azt mondta, hogy csak kis sérülés, alig látszik a gép talpán...s nem értette, hogy miért nem veszem át..... szóval nem a Daikin a hibás, a gyárból hibátlanul jön ki.....
Ezekkel a Daikinokkal vigyázni kell. Nem egy törött gépet kaptunk mi is. És néha úgy is, hogy a dobozon nem látszik sérülés nyoma. Kiváncsi lennék ki töri össze őket. A szállító cég? Ezzel az az érdekes, hogy a Toshibát is ők szállítják, és abban sose volt törött.
A vevőt sem érdekli, ha egy ismert, kifogástalan berendezést vásáról és pont hozzá kerül a "selejtes".... :) neki csak az jön le, hogy egy "vackot" kapott......s jogos az esetleges felháborodás....
ezzel a mondatommal arra utaltam, ha valaki vesz egy Toshiba, LG, Daikin, Fujitsu, Sanyo, stb készüléket és egy gyárilag hibás készülék kerül hozzá, akkor a vevőt nem érdekli, hogy a többi 1000db berendezéssel nincs gond, mert ő csak azt látja, hogy a dobozból 1 selejtes berendezés lett kibontva ....és erre mondtam, hogy jogos a felháborodás ilyen esetben..... Bontottam már ki kívülről sértetlen csomagolású ururu-sarara berendezést, mely igen törött állapotban volt......a vevőt majd elérte a szívinfarktus, hogy 400 ezerért vett 1 gépet, várt 2-3 hetet a szerelésre, majd a szerelés napján a szeme láttán történő kicsomagolás után közöltük vele, hogy még ma nem lesz klímája, mert történt ami történt.....persze a daikin szó nélkül cserélte a gépet, de ez a folyamat napokat vett igénybe.....
...egy felhasználótól még elfogadnám, hogy olyan tanácsot ad, hogy "csak" forgassam át óvatosan a csöveket......egy klímástól már kicsit megmosolyogtató.....ha csak ennyi lenne az egész, akkor szerinted miért tesznek rá a csőre gyárilag rugót???
nem a törésgátló (rugó) hiánya miatt mondom a midea készülékekre azt amit mondok....a véleményemmel a gép összességére utaltam....
én még nem hallottam art cool-ról hiányzó rugóról..... elég sok minőségbiztonsági ponton megy át egy LG, míg elér a szalag végére a masina....és persze mondani bármit lehet...pont azért fényképeztem le a midea-t, mert nálam 1 ből 1 nél nem volt
...minden gond ami nekem plusz munkát ad egy átgondolatlan tervezés vagy trehány klímagyártás miatt....... miért istenítsek egy akár midea-t, ha egyszerűen számomra nem tartozik a jó klímák közé?......
Nem tudom, hogy a többi midea készülék mekkora csövekkel van gyárilag ellátva, hisz nem telepítünk ilyen gépeket (és nem is fogunk)........nekem ez jutott.... lehet tőlem a másik 999 db kifogástalan, ha nekem ezzel kellett "szenvednem" ...... A vevőt sem érdekli, ha egy ismert, kifogástalan berendezést vásáról és pont hozzá kerül a "selejtes".... :) neki csak az jön le, hogy egy "vackot" kapott......s jogos az esetleges felháborodás....
A gyártó a minimális távolságot adja csak meg. A hely megválasztásánál figyelembe kell venni a berendezés beilleszkedését a környezetbe, a berendezés használata esetén a ventilátor vetőtávolságát, az akusztikai viszonyokat, stb.....és persze a felhasználó igényeit....
Nem jó a berendezésnek, ha "fel van szorítva" a mennyezet alá......egy egészséges távolság is minimum 10 cm környékén kezdődik......a mai gépek általában már nem elölről szívják a levegőt, hanem a berendezés tetején...így a telepítésnél kiemelt szerepe van az elhelyezésnek, különben hangosabb lesz a gép, mint a katalógusban leírtak !....
Arra a Mide vertura visszatérve: Az összes beltéribe ilyen hosszan van hagyva a cső? Nem csak balszerencse hogy épp hozzád került? Mert mi a GREE-nek az Ultra Thin-jével jártunk úgy hogy 3-at raktunk fel egyszerre, és mind3nak különböző hosszúságú volt a csöve. Hát persze én azt fogtam ki amelyiket majdnem a falba kellett peremezni. Nembaj szokni kell az ilyet:)
Nem kifogásolni valóm van a munka elvégzésével kapcsolatban, mert elég jó lett így összességében, hanem csak kérdezném én, hogy az a beltéri mér nem került feljebb? OK hogy az art cool-nak kell vagy 10cm a mennyezettől de ezt többnek látom. Azért tűnt fel ez mert engem úgy tanítottak hogy amennyire lehet fel kell "szorítani" olyan 5cm-re hogy még a vízmértéket rá lehessen tenni a hátlapra.
mi más lenne a képen, mint a jól ismert LG art cool mirror inverteres berendezés..... :)
...igaz, hogy a szobát nem dobja fel esztétikailag a belső csatornázás, de a kültéri környékén nincs keresztbe lógó cső......és számomra fontos, hogy a kültéri is esztétikusan, igényesen jelenjen meg a lehetőségekhez képest....
Nem kívánok nagy vitát nyitni, de véleményem szint a 80 széles 50 magas csatorna kell. Ezzel jó behatárolható 2 - 10 kW-ig minden klíma. Könnyű/könnyebb a szerelés a javítás, ja és minden lyukat eltakar ami ilyenkor kell. Mi alapvetően betartjuk, hogy a szigetelés vastagsága min. 9mm. Cseppvíz miv. 18mm. Ehhez azért kell a csatorna méret is. Amúgy 80x50-be ururu-sarara-t szerelni nem kívánom senkinek. Az ám a szívás. Én itthon abba szerelet és hát... :)
a klíma burkolat gyárilag mindig ki van könnyítve, hogy az oldalsó kivezetés esetén könnyű legyen "kitörni"...No ezek a kikönnyítések teljes kitörése esetén a forgalomban levő csatornák egyike sem takarja tökéletesen . Ezért ha a szerelőben van 1 kis szépérzék és nem rest plusz 3 percet rászánni a munkájára, akkor az általa használt csatorna méretének megfelelő kivágást készíti el a berendezés burkolatán.... kíváncsi vagyok, hogy az idelátogatók berendezései felszerelésekor ez hány esetben volt így ???.......
Néhány kép a másik topikban sokat emlegetett midea vertu berendezésről...... ...egyszer bevállal az ember ismeretlen gép telepítését.......
ha előcsövezett telepítés lett volna.......a gép nem lett volna felszerelve...
ember legyen a talpán aki a hajlítógép általi hajlítást kiegyenesíti, majd a megfelelően újrahajlítja 180 fokkal eltolva.....
lehet, hogy első ránézésre tetszetős a masina, de hogy messze van még nagyon attól a megnevezéstől, miszerint egy jól megtervezett és jó minőségű berendezés, az tuti
a klíma burkolat gyárilag mindig ki van könnyítve, hogy az oldalsó kivezetés esetén könnyű legyen "kitörni"...No ezek a kikönnyítések teljes kitörése esetén a forgalomban levő csatornák egyike sem takarja tökéletesen . Ezért ha a szerelőben van 1 kis szépérzék és nem rest plusz 3 percet rászánni a munkájára, akkor az általa használt csatorna méretének megfelelő kivágást készíti el a berendezés burkolatán.... kíváncsi vagyok, hogy az idelátogatók berendezései felszerelésekor ez hány esetben volt így ???.......