Köszönöm, amit írtál a keresztény egyház történelmi hátteréről. Ezeket nem tudtam. Az újrakeresztelésről nem tudok, nem is hallottam (persze nem jelenti azt, hogy nincs), így ebben nem nyilatkozom. Engem nem érint. :) De ha lenne is ilyen, akkor is elfogadnám, mert tudom, hogy semmi rossz nem jöhet Istentől, illetve az Úr prófétáján keresztül Istentől. Néha elgondolkodom azon, hogy egyszer Isten azt monja az izraelitáknak, hogy ne öljenek embert, aztán pedig Ő maga parancsolja azt, hogy az arra gonoszságukban teljesen megérett népeket írtsák ki Kánaán földjéről. Nem megyek bele, mert meghaladja az értelmemet, de ugyan ilyen módon magyarázom a többnejűség ideig-óráig való engedélyezését is Isten által, ami volt Joseph Smith idejében és még utána is egy darabig, illetve ezt a többkersztelkedést is, ha van.
Nem szándékoztam lenézően viselkedni senkivel, és figyeltem arra, hogy a Szentlelket kövessem akkor is, amikor azt írtam. Tiszta szívemből mondom, hogy nem volt benne a motivációim között semmi olyasmi, amit írtál. Sajnos, gyakran félre lehet érteni amit az emberek mondanak, és emiatt van az is, hogy akkor érti meg igazán az ember a Szentírásokat, amikor azt a Lélek tolmácsolja neki a szívében. Sajnos ennek hiánya miatt alakult ki sok egyház, sok egyházon kívüli nézet is. Olyan jó lenne, ha az emberek megtanulnának hallgatni a Lélekre, keresni azt és úgy érteni mindent, ahogy az van.
Ef 5,25 Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, miképen a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért; 3. Ef 5,27 Hogy majd Önmaga elébe állítsa dicsőségben az egyházat, úgy hogy azon ne legyen szeplő, vagy sömörgözés, vagy valami afféle; hanem hogy legyen szent és feddhetetlen. 4. Ef 5,29 Mert soha senki az ő tulajdon testét nem gyűlölte; hanem táplálgatja és ápolgatja azt, miképen az Úr is az egyházat;
Barátom! "A lónak négy lába van" - mégsem kell átesni a túlsó oldalára...:)
Csak tanulj meg előbb helyesen beszélni az egyházról - a kijelentés fényében. Azután gyere vissza....
Próbálj meg szabatosan fogalmazni, amikor a visszásságokat próbálod ostorozni. Mert "fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni"- az a legnagyobb baklövés.
miért egy világi hatalmi rend szerint felépített szekta jobban el tudja dönteni, hogy mi a szentlélek vezetése az életemben és mi nem az? ne nevettess. komolyan, neked a pap mondja meg, hogy mit üzen az isten? akkor nem veled van gáz hanem azzal aki ez a szerepet felvállalja isten nevében. jó, hogy nem sms-ben tartod istennel a kapcsolatot.
a sátán meg az, aki így elbizonytalanított. "az én juhaim hallják az én szavamat"-jézus.
rossz úton vezetnek téged ha saját istenedet nem tudod megkülömböztetni az ellenségedtől. én is játam azt az útat. tudom, hogy nem jó. nagyon káros.
és különben is nőlj fel és ne várd, hogy gyarló, vak emberek kézenfogva vezessenek a verembe. ha istenhez tartozol van adottságod, hogy személyes kapcsolatba légy vele.
a bűnbocsájtó cédula azt mutatja, hogy igen is az egyház jogot formál arra, hogy isten tévedhetetlen földi helytartójának (ez legfeljebb a szentlélek lehet) szerepébe helyezkedjen és jogot formál arra is, hogy eretneknek ill. szentnek nevezzen valakit.
az előbbi hozzászólásaitokban sem haboztatok használni ezt az "isteni" hatalmat. istent szépen félreteszitek és beleültök isten ítélőszékébe. mi szükség ez után istenre?
ha pedig valaki nem lojális az aktuális egyházzal az nem tartozhat istenhez mint gyermeke.
nehogymá egy eretnek szekta monda meg, hogy én igazából nem is vagyok az apám gyereke!
ilyen és hasonló dolgokkal is eláljátok az utat attól aki azt mondta: "jöjjetek ÉN HOZZÁM mindnyájan akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztalak titeket...
az én igám gyönyörűséges és az én terhem könnyű."
jézus egy szóval nem mondta, hogy egyházhoz vagy egyházon keresztül, menjünk hozzá.
amelyik egyház ezt gondolja olyan mint egy útonálló.
ilyen felekezeteket jézus nem alapított. ez emberi spekuláció terméke, hogy istenné tegye magát isten helyett.
hol beszélt jézus áldozó papról, diakónusról, püspökkől az egyházban?
jézus egyenlőségről és testvérszeretetről beszélt.
a hagyományról felfogott képed jézus tanításával ellenkezik.
az, hogy felekezeties, törvénykező, babonás egyházakat formált a biblia jézus beszédéből főként pálnak köszönhető. pál sohasem tért meg a farizeusságának egy jó részétől.
nyugi a protestánsoknak is megvannak a maga rögzített dogmái és hagyományai. pl. istentiszteleti formák, öltözködés. ezek idővel mindenhol egyre jobban megkérgesednek.
tehát a "csak az írás " már rég nem csak az írás.
ők is előjogot éreznek arra, hogy az ő tanrenszerük szerinti magyarázat a hiteles.
ha minden vallás saját magyarázatát tartja az legesleghitelegebbnek akkor melyiknek van igaza?
mindegyiknek igaza van és ennek az ellenkezője is igaz. :)
Oké, elfogadom az érvelésedet. Mivel sok dologban egyezünk (ahogy én érzem), jól meg tudunk élni egymás mellett. :) A hitünk életünkben hozott gyümölcseiből (a szavainkból, tetteinkből, családjaink erősségéből, közösségben gyakorolt igazlelkű hatásainkból) pedig majd idővel kiderül, melyik vezet vissza Istenhez.
Bárki megteheti, hogy nem Isten törvényi szerint élve veszi fel a „mormon vallást”, és egész élete során leplezi a bűneit. Az embereket át lehet verni, Istent nem. Az ilyen embernek csupán a jó közösségben való részvétel lesz az áldások között, amit kap érte, de mentes marad Istennek azon áldásaitól, amiket az adott parancsolat betartásáért kaphat meg. Végső soron pedig – mint olyan ember, aki csak hallgatta az igét, de nem cselekedte – nem fog Istennel együtt élni. Az ember, aki nem érez rá mit jelent tisztán tartani magát házasság előtt és teljesen hűséges lenni házasság alatt, nem értheti meg, mi a terve Istennek a családdal és a házassággal. Nem érezheti azt a mindennél erősebb szeretetet, amit az érez, aki az örökkévalóságra összekapcsolja életét a társával, és ennek perspektívájában éli a napi házaséletét: tanítja erkölcsre a gyerekeit; támogatja a feleségét/férjét az örökkévaló céljai felé; áll ellen a világ kísértéseinek, hogy létrehozzon egy menedékhelyet az otthonában.
Igen, lehet úgy is csatlakozni a „mormon egyházhoz”, hogy valaki szeretőt tart, de előbb-utóbb nyomorultul fogja magát érezni majd azoknak a társaságában, akiken igazán látszik az, hogy milyen hatásai is vannak az örökkévaló házasságnak. Ha máskor nem, hát legkésőbb Isten színe előtt.
jézus semmiféle egyházat nem alapított ami szervezeti formában világi hierarchián alapul.
azt kell mondjam, isten személyes, élő valóság nem egy felekezeti dogma. ha csak istenpótló liturgia, tan stb az istennel való kapcsolat akkor az nem is krisztus egyháza
mert krisztus egyházában élő isten van nem ember kéz alkotta istenábrázolások.
ezekre ott van szükség ahol nincs élő valósága istennek.
ha ott van isten semmi szükség "istenpótlóra".
semmiféle liturgiát, hagyományt, nem helyezett jézus isten és ember közé.
sőt ez a farizeusok kovásza. amitől óv.
jézus a szeretetre épít. ez az egyáza alapja. nem a vagyon meg a hatalom. amiről azt mondta: "ne gyüjtsetek kincseket a földön..."
a romai és a mormon vallás a leggazdagabb vallás a világon. tehát ebben, jézus mércéjével
az utolsók. és ezeket az utolsókat nem teszi elsővé.
aztán milyen hagyományról beszélünk? kereszteshadjárat? vagy inkvizíció?
vagy okkultizmus? bálványimádás? rekatolizálás? bűnbocsájtó cetli? ...és sok-sok más.
jézus nem beszélt oltári szentségről, rózsafüzérröl, szent áldozásról.
nem is értem milyen hagyományról beszélsz. vagy az a hagyomány ahogyan kiírtatták a valdenseket vagy a hugenottákat akiknek az volt a bűnük, hogy olvasták a bibliát.
-ja, miért tiltották a biblia olvasást évszázadokig?
-mert nem akarják, hogy elgondolkozzanak a hívek. jobb ha a pap instrukcióit nem gondolkodó robotok követik ellenvetés nélkül.
jézusból csak annyit örzött meg az egyház amennyi a hatalma bíztosításához kell.
a híveket lelki gyermekkorúságba rekesztik és azt nevezik lelki fejlődésnek
amikor még szervilisebb birka képződik az isten képmásából. (ez köszönő viszonyban nincs az alázattal)
szerintem adott egy ember akinek isten bizonyságot ad a létezéséről és több ilyen ember alkotta közösséget tekint isten egyháznak. semmi köze semmilyen felekezetiességhez.
én arról teszem itt a bizonyságomat, hogy amikor megszabadultampl. a biblia szentségétől
az isten több, nagyobb, és személyesebb lett az életemben és én döbbentem meg a legjobban mert addig azt hittem, ha a bibliára sem tudok támaszkodni onnan kicsúszik alólam a talaj. és lám, kösziklát éreztem a lábaim alatt és éreztem és élveztem isten szeretetét szabadságát, hatalmát és negyon hálás volt a szívem az atyának. és soha többé nem kell
visszamenem a betü, a törvények és emberek szolgálatába mert fiú vagyok és isten az atyám. és nem egyház jelenti ki ezt (azért, hogy lelkeket nyerjen magának) hanem az atya.
és nem felekezetet és nem is pétert jelenti ki hanem a fiút.
és isten kijelentése nem csak egy érzés mert egy érzés nem lehet kőszikla csak föveny.
isten kijelentése olyan egyértelmű, hogy valóságosabbnak hat mint a saját létezésünk.
ahogy végig olvasom a vitát, úgy tűnik bagoly mondja verébnek...
felekezeteket próbáltok igazolni.
az a felekezet nem lehet igaz ahol az istennel való személyes kapcsolatot
jelképeken, szertartásokon és egyéb hagyományokon keresztül ápolják.
azért nem lehet igaz mert jézus személyes, élő kapcsolatről beszél. erre hív istennel.
amikor pedig valaki azt mondja, hogy naponta találkozik istennel és mégis hagyományokat tisztel vagy jelképeken keresztül közelíti meg istent az hiábavalóságot cselekszik, mert ha itt áll mellettem az isten akkor miért írnék neki levelet? odafordulok és személyesen megszólítom. ez a legtisztább. és ha jézus missziója tökéletes akkor szükségszerűen a legegyszerübb, legszemélyesebb és legközvetlenebb kapcsolatot jelenti isten és ember közt.
egyház sem vethető ember és isten közé. amely egyház isten és ember közé áll, mind
zavarja a tiszta személyes kapcsolatot.
és azért küldte jézust az atya, hogy ne legyen semmi isten és ember között se pap se próféta se felekezet. FACE TO FACE!!!
Én csak egy dolgot tennék hozzá ehhez, amit korábbi hozzászólásaimban is írtam: az alap, hogy hallgasd a vezetők, misszionáriusok tanításait, majd KÉRDEZD meg Istent. Ő maga fog válaszolni, és azt a választ semmi sem tudja elvenni Tőled. Lehetnek bármilyen bölcsek, szépszavúak, logikusan gondolkodók a vezetők, mégis az általuk elmondottak csak olyanok, mint egy felhő az égen, amit elfúj a szél – szemben Isten megerősítésével, ami Tőle jön. Ha keresel, találsz, ha kérsz, kapsz, ha kopogtatsz, kinyittatik Néked.
Amikor ezt a választ megszerzed, már tudni fogod, hogy ezek az emberek TÉNYLEG Isten szolgái, mint Noé, Mózes, Ábrahám. Akkor fogod ÉREZNI, mit jelent hatalommal tanítani, ahogy azt Krisztus is tette, mert érezni fogod szavaikban az erőt, amit Isten megerősítése jelent.
Nektek kell tenni ehhez, de ha megteszitek ezt, életetek legnagyobb döntése lesz.
„S bár a mormon teológia bővelkedik a vad dolgokban, az egyházi élet ma már egészen decens, szalonképes. Tulajdonképpen nem kell mást csinálni, mint unott pofával végigülni az egyházi eseményeket, ill. ha meg az embert felszólítják, hogy legyen aktív, akkor mondani egyet a sok száz közhely közül.”
Sajnálom, hogy ez igaz, de tényleg igaz. Vannak sokan, akik így viselkednek. De – ahogy korábban is írtam – nem attól lesz igaz egy egyház, hogy csak tökéletes emberek lesznek benne. Sokan nem tudják Isten törvényeit megélni.
Szerintem nem sokat ér az egyházi szokások mechanikus végigülése, megélése. Ha nincs mögötte a vágy, hogy igazán váljunk jobbá, igazán tegyünk jobban, igazán szolgáljunk, igazán tartsunk bűnbánatot és változzunk, akkor maximum csak egy jó társaságba való belecsöppenést nyer az, aki odajár. Akkor a bizonyságtételek – ahogy Te is írtad – csak annyiból fognak állni, hogy „tudom, hogy …”, de nincs benne a Lélek. Akkor az ember elmondhajta magáról azt, hogy végigélte az életét egy kellemes emberek által létrehozott környezetben, de nem fog olyan hitet elérni, mint pl. Dávid, aki Isten nevének káromlása miatt olyat mert tenni, amit senki más nem: szembeszállt Góliáttal. Valamikor majd rá fog jöni, hogy eltékozolta az életét és nem dolgozott azon, hogy Istenbe vetett hittel jobbá váljon: bátrabbá, becsületesebbé, szorgalmasabbá, szolgálatkészebbé, önzetlenebbé, fedhetetlenné – íly módon felkészülve Istennel való együttélésre.
Tudom, hogy Isten él, mert érzem az életemben minden nap az Ő Lelkének inspirálását a jóra. Megnyugtat, mikor zavarodott vagyok. Vezet és mutatja, mivé fejlesszem az életemet. Ott van a szívemben, mikor tanítok vagy bizonyságot teszek. Tudom, hogyA Biblia Isten szava, mert ugyan ezt az érzést érzem, mikor olvasom – cskúgy, mint a Mormon könyvénél. Látom, hogy hogyan dolgozik Isten a körülöttem lévő emberek életében és link, lopkodós emberből igazlelkű papságviselőt nevel évek alatt. Tudom, hogy a ma élő próféta tényleg próféta, mert ugyan ezt az érzést érzem a szívemben, mikor őt hallom szólni és mert a parancsolatok, amiket tanít – csakúgy, mint amiket Krisztus a maga idejében adott nekünk – csupa jó gyümölcsöt hoznak az életembe. És tudjátok, jó az az érzés, hogy az ember értékesebbé válik a családja, munkahelyee és közössége számára azáltal, hogy Krisztusi tulajdonságokat fejleszt ki. :)
Furcsa lett volna Krisztust fehér ingben és nyakkendőben látni. :) De hát ez nem is lett volna lehetséges, mert abban az időben nem is voltak ilyen ruhák. Mint ahogy Izrael számára Salamon temploma márványból és még ki tudja milyen nemes anyagokból készült, míg Ádám és Éva számára bőrruhát készített Isten. Változnak az idők, minden korban máshogy élünk és a korhoz megfelelő parancsolatokat kapunk. Ne légy meglepődve azon, hogy ma arra utasít minket Isten, hogy a legjobb ruhánkat viselve fejezzük ki tiszteletünket neki, és a legjobban gondoskodva testünkről (ami egy szent templom), ápolva azt végezzék a misszionáriusok az Evangélium hirdetését. Ma azt kaptuk, hogy így tegyük. Az öltözködési szokások a misszionáriusok számára is Istentől jönnek. :)
Igen értem, hogy miért vonzott Téged az a misszionárius lány. Nincs semmi baj ezzel a vonzalommal, csupán annyi, hogy ezt majd a miszziója után kell kimutatnod számára. Tanítva vannak arról, hogy ebben a 18 hónapban, csak az Evangélium megosztásával foglalkozzanak és kerüljenek minden olyan helyzetet, alkalmat, ami túlmutat ezen.
Természetesen megszerethet valakit a misszionárius ebben az időszakban is, csupán helyén kezelve ezt a helyzetet majd csak a missziója után kezd vele valamit. Ismerek olyan férfi misszionáriust, akinek nagyon megtetszett egy magyar lány a misszója alatt, de senki nem tudta megmondani, hogy ők felfigyeltek egymásra. Nem látszott rajtuk. Az elder a missziós feladataival foglalkozott a leány pedig tanult. Aztán a misszió végével elkezdtek randizni egymással, a srác idejött, majd összeházasodtak. Happy end. :)
„tudod attol tartok, nem csak megérteni kell dolgokat hanem elfogadni olyan dolgokat amiről nem vagyok meggyőződve. "csak fogad el, meglátod müködik."-címü fejezet. ezeknek az az egyetlen céljuk, hogy kiszolgáltatott legyek egy fölém”
Megértem az aggodalmadat, ami abból fakad, hogy már sok rosszat tapasztaltál. Tudom én is, hogy sokan Isten nevében olyan dolgokat modannak, ami nem helyes. Ez idővel kiderül (néhányaknak egyből érződik), és ez lerombolja az emberek Istenbe (igen, vannak ilyenek is) vetett bizalmát, de mindenképpen azokba vetett bizalmát, akik magukról azt hirdetik, hogy Isten szolgái. Hidd el, megértelek, mert sűrűn találkozom ezzel emberek életében, és én is átestem ezen.
Mégis, azt kell, hogy mondjam, hogy hit nélkül nincsenek csodák. Ábrahám nem értette miért kell a fiát feláldoznia, mégis hitt az Úrnak. A hit reménylett és nem látott dolgokat jelent; hitünk próbatétele előtt nem kapunk bizonyságot. Tudod, gyümölcseiről ismerszik meg a jó munka. Rossz gyümölcs nem jöhet jó fáról, sem jó gyümölcs rosszról. Másképpen szólva: tedd próbára azt a tant, amit tanítanak a misszionáriusok, tanulmányozd, nézd meg a gyümölcsöket, amik ezek a tanok hoznak azok életében, akik TÉNYLEG élik is azokat, és legfőképpen IMÁDKOZZ róla Istenhez, hogy Ő adhasson választ Neked erről. Ha ezt teszed, előbb-utóbb fogod érezni a Szentlelketa mi tanúság arról, hogy igazak ezek. De ezt nem kapod meg addig, amíg nem teszel érte. Ábrahám már majdnem megölte a fiát, mikor Isten leállította, hogy nem kell. Járj utána, kérlek, tedd, amit a misszionáriusok modanak. Isten előtt ki merem mondani, hogy megtalálod az igazságot és nem fogsz csalódni, ha őszintén vágysz arra, hogy keresd Istent.
Tudom, hogy Isten szólgái, az Ő egyházának vezetői nem akarnak főlébünk nőni, rajunk élősködni, de még csak félrevezetni sem, hogy jót nevethessenek rajtunk. Ezek az emberek egész életüket a szolgálatnak, a mi, a családjuk, a közösségük és saját maguk jobbításunknak szentelték.
Ha követed a tanításokat, amik rajtuk keresztül Istentől jönnek, akkor nem csak Te is tudni fogod, hogy Isten ma is szól hozzánk, hogy ezek a tanítások Tőle vannak, hogy a vezetők az Ő elhívott és felhatalmazott szolgái, hogy ezek a prancsolatok jobbá tesznek Téged és rajtad keresztül a környezetet, hanem el fogsz jutni a Templomba is, hogy részesülhess a legszentebb fogadalmakban, amiket Isten adott neünk.
Ha szertnél eljutni a Salt Lake Templomba, akkor jó lesz, ha jól tudsz angolul. Egyébként ha ottvagy, akkor bármikor lemehetsz egy idegenvezetésre a Templom előterébe, ahol sokmindent el fognak mondani. Amint tudok arról, hogy hozzánk közel lesz ilyen nyílt nap, szólni fogok.
Szívesen hallanám, mit gondolsz a vallási vezetőkről, és milyen élményekből származnak a tapasztalataid. Nem fogok megsértődni, ahogy azt egy másik hozzászólásomban írtam. :)