Köszönöm a válaszokat a kérdésemre. Azért érdeklődöm, mert én is úgy hallottam, hogy az őszi nem tartható addig, mint a tavaszi. Arra gondoltam, hogy duggatnák valamennyit ősszel, amiből előbb lehet főzésre használni. Tavaszit pedig azért, hogy kitartson az újig. Ami most van nekem őszi, azt már február- márciusban nagyon kell válogatni, mert már nagyon fonnyadt és barna. A kapott linken látom, hogy van csak őszi és van őszi-tavaszi. De olyat nem láttam, ami csak tavaszi.
Nem lett annyi vilmos körte, hogy érdemes legyen kifőzni... vagyis kifőztük ma kompótnak egy nagyobb részét lett pont 20 üveg és még vagy 10 lesz ahogy elnézem. A céklák erősödnek és megint kell szedni a palotást.
Igen tudom, neked nem az a fajtád van mint nekem. A tiedről ha megszárad, leválik könnyen a héja, ezért azok a gerezdek már nem is tarthatóak el tovább. Az enyém viszont kitart addig, amíg szedni nem lehet az újat. Bár az még akkor nem száraz teljesen és annyira erős aromája sincsen, de nagyok már a fejek, ételbe is jó. Idén ősszel vennem kell újat, majd küldök belőle 1 fejet.
Nekem csupa őszi van, nem áll el a következőig, csak tavaszig, de már akkor is válogatni kell.
Én már legalább 10 éve dugdosom vissza, nem látok változást. Évről évre ingadozik a termés, de ez inkább attól függ, éppen hová kerül és milyen az időjárás.
Régen jártam a topikban. Most azért kerestem fel, mert a fokhagymával kapcsolatban van kérdésem.
Még pedig az, hogy van-e külön tavaszi, meg őszi fokhagyma? Vagy csak annyi a különbség, hogy tavasszal, vagy ősszel vetem? És ha van külön vetőmag, akkor milyen fajtát keressek?
Köszönöm. Bennünket sajnos elkerül az eső, locsolni kell. Hatalmas repedések vannak a földön.
A brokkolim az idén sem sikerült, pedig a locsolásból ő sem maradt ki. Tavaly hatalmasra nőtt, de virágot csak késő ősszel hozott, az is picike volt. Az idén pedig időben megjelentek a virágok, de azok is nagyon picik voltak, s egyik napról a másikra "elvirított", szóval megjelentek a sárga igazi virágok. Nem tudom, hogy a szárazság volt az igazi ok, vagy rossz fajta. A tied nagyon szép volt. Meg tudod mondani a nevét? Jövőre még tennék egy kísérletet.
Az én erjesztett káposztám is tegnap készült el. Évek óta nem teszek rá kenyeret, mint az uborkára sem. Nem is értem, a régiek miért kenyérrel a tetején készítették és én is egy ideig. Ugyanolyan finom kenyér nélkül is, az erjedés ideje sem lassúbb. :)
Nálunk vasárnap készül vele rakott káposzta.
A másodvetés uborkám nő rendületlenül, de alig van rajta néha levehető szem. Miért lehet?
A nem rég kirakott új ubi palánták elkezdtek teremni már lehet szedni eltevésre. Gyomlálás-kapálás esténként mert napközben nem lehet. A körte sem termett sokat így csak kompótba lesz.
Tanácsra lenne szükségem a bimbóskellel kapcsolatban. Szép nagyra nőtt, a levéltövekben látom a kis kezdeményeket. Mit kell tennem a locsoláson kívül, hogy szép kis bimbók legyenek rajta?
Végeztem is a krumpli felszedéssel, egyszer visszavetett volt ennek ellenére nagyon meg vagyok elégedve ! Muszáj volt felszedni mert holnapra esőt mondott és akkor megint csúszott volna holott a szára is teljesen elszáradt.
Tényleg szépek! Most nézegettem épp a neten,és fantasztikus,hogy mennyi változata színe ,formája van a poloskáknak. Első körben próbálom szedegetni őket,és ha nem birok velük nagyon akkor kapnak majd a káposztafélék valami rovarölőt.
Ezzel a rend csinálással én is így vagyok.Folyamat pakolok,de valahogy soha nincs olyan rend mint amit megálmodtam.
Látom mindenki szépen takarítja be a jól sikerült terményeit,nagyon ügyesek vagytok! Nálam a paradicsom van folyamatban. Viszont még permetezni kell,mert itt ott vannak gyanús levelek.Főleg a koktélokon.Ridomilt fogok használni este.Kérdésem ebbe rovarölőt lehet keverni?
A karalábém elég vacakul néz ki,de nem tudom beazonosítani mi lehet ez
És a kínai kel levelei is kezdenek hasonlókat produkálni
Nekem már nincs mi égnek álljon, de félújnyi vízzel a mikróba téve és kiforralva az üvegeket, kicsivel nyugodtabbak vagyunk. A dunsztolás előbb már helyre lett téve.
Hatalmas lábas finom csatnit főztünk a lányommal most az pihen a dunsztban.
Szerintem minden ételbe amit főzünk csak az étel elkészülésének a végén kell kicsit belefőzni mert különben nem lehet érezni a pirospaprika kitűnő izét csak színét láthatjuk.
A kis paprikáknak még bőven van idejük megnőni ! A lecsóba a fűszerpaprika ..... egyéni izlés , de szerintem felesleges mert nem rotyog a zsiradék és nem adja ki a színt amiért ugyan is használjuk eme paprika örleményt.
Tegnap mi is "átestünk a tűzkeresztségen". Kisebb mennyiséggel tettünk egy próbát az itteni instrukciók alapján. Ránézésre jól festenek, jelenleg száraz dunsztban vannak az üvegek. Itt van egy kérdés. Kevéske (por) fűszer pirospaprikát is tettünk bele a vége felé. De tényleg csak keveset. Vajon kell az bele?
Közben az elmúlt napokban leszedett paprika maradékára megnövekedett a kereslet, az egyik lányom elvitte. A bokrokat jól lekopaszítottam, de azért is, mert ebben a nagy melegben elkezdődött a paprikák pirosodásának a folyamata. Remélem, hogy még megnőnek a mostani kicsi paprikák is. Ha nem, akkor az idén nem lesz több lecsó. Mégegyszer is köszönöm a segítségeteket recept ügyében!
Én is hasonlóan készítem elő az üvegeket, de nem forróvízbe állítom, hanem fém tálcára sorakoztatom, abba szedem a rotyogó lecsót (lekvárt stb.), teszem száraz dunsztba. Tartósítót én sem használok, nem szokott gond lenni. Ja, nem olajjal, hanem zsírral készítem.
Nincs mit. Lehet hogy sokak haja égnek áll, de elárulom sterilizálni sem szoktam az üvegeket. Meleg mosogatószeres víz, csap alatt öblítés. Az üveg forró vízben áll, amit beleszedek az is rotyog. Nem félek hogy megromlik. :) A savanyúságba sem teszek nátriumbenzoátot, fel sem forralom a levet. csak úgy hidegen összerakom, az is mindig jó.
Biztos hogy a hűtőben sok helyet elfog, de én keveset mégis szoktam fagyasztani is.
Tintus lecsója nagyon jó. Én azért nem dinsztelek alá hagymát, mert hagyma van télen-nyáron.Ezért én csak paradicsomban rövid ideig felfőzöm a paprika csíkokat, és ezt teszem üvegbe. Se hagyma, se olaj, se tartósító. Volt mikor ágyneműtartóban dunsztoltam, de már rövidre fogtam ezt is. Forró vízbe állított üvegekbe szedem a cuccot, rá a tető, és mikor annyira kihűlt hogy beszívja a vákuum a tetőt, megy a polcra. Ha rossz a tető nem szívódik be, ezért várok csak hogy ez kiderüljön. de mindig jó.:)
Hagyma 1 kg.+kb 2kg. paprika +paradicsom 1 kg. +étolaj +só. Étolaj azért mert nem avasodik.
Persze mindenki ízlése szerint teszi a belevalókat. Először a hagymát félig dinsztelem aztán bele a paprika és paradicsom és só. Az üvegeket kimosom aljára öntök fél deci vizet és 5 darabot mikróba 7-8 percig főzöm utána a levet kiöntöm. Beleszedem a lecsót a tetejét 1cm-nyi étolajjal lezárom és dunsztolom és erre a hűtőládát kibélelem folyóiratokkal-ujságokkal és ebben van 2 napot. ennyiből kb. 12 720 milis üveg lesz.
Hozzánk bár nagy zivatart és felhőszakadást jósoltak, annyi esett, hogy a kis fák alja száraz maradt. Ereszcsatorna alatt a hordó félig sincs. Szerencsére a levegő felfrissült, most nagyon kellemes a hőmérséklet.
Kapnak bőven vizet, és csak délelőtt kapnak napot.
Később nem mertem vetni, itt rövid a szezon, enni is szeretnék belőle. Szeptember végén már lehet fagy, addig még meg is kellene nőnie. A kínai kel később vetve nem nőtt meg, lehet, hogy már ilyenkor vetve sem. Utána kellene nézni, pontosan hogy is volt, pár éve próbáltam. Egyre rövidebbek a napok, a hőség is csak enyhül már.
A retekkel és a galambbegy salátával még várok pár hetet. A galambbegyet valószínűleg lehetne már vetni, mert a kertben sok helyen kikelt magától, és azok már idén nem virágoznak, de fölösleges, csak télre kell.
Amikor láttam, hogy mekkorára nő, megerősítettem egy krumplis zsák darabbal. Az szépen megtartja, viszont nem látod, hogy megérik. Csak ezen a helyen csinálom ezt, mert itt keményre esne. A többi, elképesztő helyeken lévő dinnyék alatt mindenhol vastag mulcs van, arra pottyanhat. De a kisebbekből eddig csak egy esett le, eléggé szemmel tartom őket:)
Ne tartson vissza, hogy nincs napos helyed. Éppen be akartam számolni a tapasztalatomról, de elfelejtettem képet csinálni, azért elmondom. Az édes fűszer (Palotás) teljes napon van, a csípős (Hírös) pedig félárnyékban, fa körül. Utóbbiból ugyanolyan ellátás mellett dupla méretűek a növények, a termés mennyisége és mérete is. Ugyanezen a helyen tavaly hatalmas kápiák nőttek. Lassan az eddig ideálisnak tartott helyeket kell árnyékolni.
Pedig a pak-choinak talán meleg van még kicsit... A salátát én is folyamatosan vetem, de még a római is felmagzott ebben a melegben. Egyedül az egyik fajta jégsaláta hoz fejet fák árnyékában.
Itt egy 2 kilós példány. Igaz, hogy nagyon kitüntetett helyen volt, a szőlő foghíja között, felülről telibe kapta a napot. A többi helyeken lévők nálam is kisebbek, de nagyon finomak, tőlem is egy nagy lájk Tintusnak ezért a fajtáért.
Csábító gondolat, de sajnos elég kevés az olyan helyem amit a paprikák tolerálnak. Ezért nem tartottam paprikát eddig, nagyon árnyékos a kert, nem szerették. Most lett egy kis napos helyem, van paprikám végre, padlizsánom, még sárgadinnyével is próbálkoztam (mind az 5 termés leérett, leesett és a csigák és rovarok zsákmánya lett amíg mi unokákat nyaraltattunk). Bár ha a batátának keresek másik helyet akkor esetleg... majd kisakkozom.
felírtam minden darab súlyát. A legnagyobb 1.67 kg volt. Ezen kívül 13 db volt még 1 kg felett. Ahhoz képest milyen hamar beteg lett a levélzet, nagyon elégedett vagyok. Jövőre keresni fogom ezt a fajtát.
Az jó sok! Azt hiszem jövőre megpróbálok vagy 10 tövet én is ültetni. Nem bánnám ha lenne saját pirospaprikám. A héten szembesültem azzal hogy itthon az utolsó 10 dekát bányásztam elő a fagyasztóból. Be tudok szerezni jófajta paprikát az öcsémen keresztúl, csak kicsit komplikált, messze van, nem járok mostanában arra.
Még sosem volt zsenge uborkám augusztusban az üvegházban. Most sem néznek ki túl jól, de hoznak új hajtásokat, virágoznak, és vannak növésben lévő uborkák. Tegnap is csináltam 3 nagy uborkából salátát, az már nincs rajta a képen.
Most ekkorák a pak-choi palánták. Gyorsabban nőnek, mint a saláta.
A római salátát újra kellett vetnem, nagyon vacakul kelt, aztán elkezdtek tönkremenni, a maradék nagy részét meg lerágták a csigák. 2-3 szál maradt, az is ványadt. Lett saját magom, abból vetettem, már kelnek. Talán még lesz belőle valami. Vagy nem.
Volt 9 tő, eddig levett 40 db és még van 2. Össz súly eddig 37.83 kg. A még éretlen kettővel meglesz a 40 kiló. Úr Isten! nem gondoltam volna. nagyon édesek, finomak voltak, és szépen szakaszosan ért, napi 1-3 darabbal. A nagyon hamar megbetegedett tövek szépen teljesítettek. Volt itt vírus, gomba, minden.
Nem nagy mennyiségben termelek,ezt a kevés palántát petpalackban nevelem.A csigák nem bántják,eső sem veri.Ereszcsatornára vannak felakasztva,térelválasztó egyben.
Habár vegyszerfóbiás vagyok, nekem is volt olyan területem, ahol évekig hiába birkóztam a tarackkal.
Aztán a Glialka tényleg segített, egy jó száraz augusztusi időben egy lepermetezés kivitte a tarack túlnyomó részét, a néhány életben maradt tövet meg egy második permetezéssel elkaptam, most már helyi kis adagokkal, és a terület olyan tarackmentes lett, hogy húsz éve többször nem kellett permetezni, azóta a terület csak a kapát ismeri.
Viszont a Glialka igen drága, főleg nagyobb területre.
Ugyanezen glifozát hatóanyagú vegyszerek olcsóbban is kaphatók nagyobb tételben a gazdaboltokban, én egy Figaro nevűt vettem, ami ugyanúgy hatott, és lényegesen olcsóbb.
Mióta tarackmentes lett a kertem, szinte nem is kell használni, néha egy kicsit szórok a szomszéd telkekről benyomuló foltokra néhány évente.
Köszönöm szépen! Próbálom értelmezni,és jövőre alkalmazni :) Most pedig úgy látom hasznát veszem ,mint poloska gyűjtő növény. Rengeteg van rajta,de szemmel láthatóan ez a kedvencük,mert máson alig alig láthatóak.
"A kukorica korai öregedése, a rossz termékenyülés szintén sokszor okoz hozamkiesést atermelőknek. A vízhiányos időszakban gyakran jelentkező probléma elsődleges okaa pollen fertilitásában és a bibevezető elszáradásában keresendő. A problémamegelőzésére jelentős segítség lehet a GB-t vagy IPA-t tartalmazó foszforos,cinkes lombtrágyák használata."
Már megint parit kell befőzni..... . Leszedtem az első vödörnyi Budai piacos-t. Még a feldolgozás este lesz. 3 nap mulva lecsózás.... és így megy napról napra van valami. Füvet meg nem tudok nyírni mert reggel még vizes délre kqrva meleg van kora este meg mindig van zivatar.
Nemrég vetettem poharakba, már növögetnek a csíranövények. A zacskó szerint júniusig lehet vetni, de megfeledkeztem róla. Remélem, valami azért lesz belőle őszre.
Sziasztok. Tarackos terület megtisztítására van esetleg valami jól bevált módszer? A felásom és kiszedegetem kézzel, idő hiányában nem járható , mert ~fél hektárról lenne szó. Köszi.
Nóra. Válaszolva a tapasztalatodra. Most azt látom, hogy az újonnan hozott virágok egyenlőre nem sárgulnak. Remélem, csak átmeneti jelenég volt. Ami persze jól rámijesztett. :-D
- Itt az ijesztő murokrépa. Sárgát direkt nem írtam, mert nem az a jellemző szín. :D
- Van aztán még a gyönyörű fokhagyma, meg a vörös.
Természetesen mindenből sokkal több van ennél.
Naponta főzünk, a lecsóba is kell (természetesen nem a répa!)
- Itt a gyönyörűséges padlizsán is!
Egy egész sor van belőle, ez csak egy "csekélyke" mintapéldány.
Ebben a mérettartományban már karózni kell, eddig ilyen behemótok soha nem voltak, de ha van elég eső, meleg és minden igény ki van elégítve, akkor ez a vége. Nem bánjuk!!!
A kocsolai tájfajta paprika olyan, hogy a fürtökben lógó, hatalmas, és a képet uraló paprikák szinte eltakarják a vegetatív részeket és uralják a látványt.
Nagyon megszerettük, finom, ízletes, közepesen vastag húsú "zöld" paprika. Nyers fogyasztásra kiváló!!!
Végül szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba.
A karózásnak mindig a növény fajtájához, fenológiai állapotához kell igazodnia!
Ezeknek a magjait a tescóban tavasz elején vett paprikákból nyertem. Meg kell mondjam nagyobbak lettek mint az apjuk volt :))) De ezekből nem fogok magot inkább majd tavasszal veszek jó bordós színűt megint frissen. Nem kérkedni akartam csak lássátok hogy így is lehet. Az ízéről majd később , el kell utaznom.
Sajnos nem, és a rovarok is alig látogatják. Ez a két dolog a hátrányuk, de a szépségük és az egyszerű teleltethetőségük miatt szeretem. Sok fajtájuk van, az embert könnyen elkapja a gyűjtőszenvedély...
Visszanéztem a naplóm. Az szerint júl 07 -én Wolldüngert kaptak. (Elvileg betartva a mokkáskanálnyi/1liter arányt) Csak leszórtam a tövek környezetébe a földre a trágyát és utána beöntöztem. Ezt megelőzően június 25-én Kálcium-nitrátot szórtam 2...3 dkg/m2 mennyiségben. Isten ege alatt ezen kívül már csak az időjárás hatásai voltak. Több alkalommal napokig eltartó erős szelek is előfordultak. Szeretnék Káliumot is adni, mert tavaly augusztus második felében jelentkezett a paprikákon a kálium hiánya. De most viszont nem merem őket "piszkálni".
Mi okozza általában leginkább, hogy a termő paprikáim eldobálják a virágokat és azzal a kicsinyke kis terméseket? A kocsányukkal együtt besárgulnak, elszáradnak, majd leesnek a növényről. A paprika fajtájától független.
Az üvegházban összességében talán ez a legsikeresebb évem, mert megoldódott a párásítás.
Az állványok fölső szintjét mindkét oldalon telepakoltam cserepes Achimenesekkel. Meglehetősen vízigényes növények, 10 litert biztosan elpárologtatnak egy meleg napon. Korábban ilyenkorra már tönkrement az atkák miatt a kígyóuborka, idén pedig még nő, virágzik, és kis uborkák is vannak rajta a sok hatalmas mellett. A lombja ugyan foltos, a gombabetegségek nem kímélik, de kit érdekel, ha több rajta az uborka, mint amennyit ketten megeszünk. A sok virág pedig nagyon szép. A párásító növények:
Egyedül a padlizsán az, ami nem élvezi a helyzetet, mert a cserepek alatt árnyékba került. Pár darab azért van rajta, tulajdonképpen elég lesz, padlizsánkrém helyett is eszünk tejfölös uborkasalátát.
Én már rég felszedtem a vöröshagymát, már a korábbi esők után tönkrement a lombja. Nem lett csúcs termés, de alapjában véve elégedett vagyok vele, a közepes méretet így is elérték a hagymák, elég lesz.
A fokhagyma szép lett, elég nagyok és egészségesek.
Csak azért nem vagyok irigy, mert el nem tudom képzelni, hogyan tudnék ennyit feldolgozni. Persze nincsenek gyerekek, unokák, kettőnknek tényleg elég kevesebb.
Tavaly vagy tavalyelőtt nekünk Kecskeméti lila néven vásárolt (nem ZKI-s) hosszúkás, halvány zöldeslila padlizsánunk volt. Nekünk azért sem vált be, mert keserű volt. Úgyhogy ragaszkodom a ZKI-s maghoz, az eddig mindig jó volt, és akkor se lett keserű, ha már kissé elkéstem a szürettel.
Régebben én sem karóztam a padlizsánt, hanem duplán pikíroztam, így jól megtartották egymást a növények. De amióta rácuppantam a ZKI Kecskeméti lilájára, az olyan bőséges termést ad, hogy muszáj karózni. Ezt a képet már feltettem egyszer, de most azért ismétlek, mert itt látszik a módszer. Egy ágyásban három (néha négy) sor van, a szélső sorok minden második töve kap karót, ez az egész társaságot jól megtartja. A képen lévő növények levelét már kétszer kicsipkézte a jég, és némi rehabilitáció után így ontja a termést.
A lecsókészítéssel kapcsolatos kérdést én tettem fel TINTUS fórumtársamnak, kérve őt hogy a "kertből a konyhába" topikban válaszoljon nekem, amit ő jó szívvel meg is tett. Az itteni hozzászólásaitokat is köszönöm, azonban szíves engedelmetekkel átmennék az előbb említett helyre, ott folytatva a problémafelvetésemet a lecsóeltevéssel kapcsolatosan.
Idén először ültettem padlizsánt. Két fajta. Az egyik keveset (konkrétan eddig 1-1 darabot) és óriásit terem, a másik sokat, karcsú nem túl nagy darabokat. Mindegyik elfeküdt. Nem nagyon merem mozgatni, mert törnek az ágak. Jövőre azt is karózom.
Kedves TINTUS. Lenne egy kérésem. A kertből a konyhába topikban lennél szíves leírni, hogy hogyan kell befőzni lecsónak a paprikát? Arra a módra gondolok, hogy dunsztos üvegekben van aztán elrakva későbbi felhasználásra. Tavaly próbára tettünk el, de valamit nagyon elrontottunk. Az idén lenne erre való többlet paprikánk, ami erre a célra jó lenne. Amikor majd időd is engedné. Köszönettel.
Nálam is 100-150 centisak a tavasszal indult idei hajtások. Nálad mért picik??? De ha picik is még nőhetnek még ráérsz kötözni őket viszont a letermetteket már vághatod ki.
Ha a málna letermett akkor le kell vágni tőből a hajtásokat és majd ami újat hajt csak azt hagyni? vagy kötözgessük őket őszig hogy ne dülöngéljenek a kerítés mellett van egyébként
Valld be Tintus, hogy nem szereted, ha zavarnak befőzés közben, ezért száműzted őket a Grand kanyonba:)))
Nálam minden el van kicsit késve, az első vájdling paradicsomot vasárnap szedtük. Tizedelt a két jégverés is rendesen, a padlizsán levelei úgy néztek ki, mint a csipketerítő - onnan kellett felépíteni újra a levelek levágásával, kapálással, trágyalevezéssel. De elég jó lett végül a kert ahhoz képest, hogy sokkal kevesebb időt tudok rászánni a szokottnál. Jövő héten már talán érdemes lesz fényképezni.
Most ez még azért "szép", mert később ültettem a többieknél. Ez nálam tavaly is bevált, mivel nem főnövény, hanem az üresen maradt helyekre ültetgetem szét. Mire mások már dugig eszik magukat, nálam akkor érik.
Újra látjuk bizonyítékát a hozzáértésednek és a kert szeretetének. A 15 tő paradicsomból már befőztem 20 liter paradicsomlevet, 15 üveg lecsót. És 3-4 nap és megint lecsó következik. Az ubi már két évre elég lesz... Az asszony meg a Grand canyon-ban héderezik a nagy lányommal..... ej-ej rossz az időzítés. :))))
Én már megint sereghajtó vagyok a sárgadinnye tekintetében. Mivel a többi főnövény elhelyezése után megmaradt helyekre pakolgatom őket, még csak most kezdenek beindulni. Van belőlük ágyás végében, barackfára, sőt szőlő lugas üresen maradt szálára, meg elég elképesztő helyeken.
Nóra, végül az erdélyi krumplilevelű paradicsom jól becsapott, mégsem bokor lett:
Kaptam egy érdekes hagymát valakitől. A termésből adott. A nevét/fajtáját szeretném megtudni. Olyan a hagyma, hogy a szárán mag helyett komplett kis hagymákat hoz, száranként kb. 6 db-ot.
Hát a dinnye az katasztrófa idén nálam is. Én már a nagy részét kihúzgáltam de amik voltak rajta dinnyék azért nagyjából beértek. Minden este eszünk sárgadinnyét, igaz nem a legjobb minőségűt. Az uborkának se sok van hátra idén, pedig Mohikán F1. Ez van...
Az új uborkát ne ültesd a dinnye helyére. Csupa gombaspóra ott minden (háló, tám, talajfelszín). Valahova távolabbra tedd. (Új tám, új vagy fertőtlenített háló.)
A 20 tő szabadföldi dinnyéből összesen 2 ehető volt eddig. A többi beteg és még éretlen de be se tud érni annyira rosszak a levélzetek. A fóliába raktam pár maradék tövet a második sorozatból azok jobban néznek ki.A tescós paprikák fajtáját nem tudom mert ömlesztve volt kirakva de ezek szerint egyszer legalább vissza lehet fogni a magját. És éjjel is esett, reggel is és most este is. Így nem lehet dinnyézni eredményesen és az ubik is vacakok mára a kintiek. A batáta terjeszkedik rendesen... A cukkini továbbra is ontja a terméseket szereti a helyét. Már szednem kellene az első palotásokat.
A dinnye nem annyira, de semmi se lehet tökéletes.
Jól néz ki az a barázdált tömb alakú paprika. Milyen fajta? Nálunk a Hétvezér volt tescós mag, bevált. Szép nagy paprikák, magas, bőtermő növény.
Nálunk a Mexikói Méz nagyon finom. Szabad földön van, nem fóliában. Akkor szoktam a legpirosabbat leszedni, mikor már vannak narancssárgák is az első piros után.
Az én dinnyém is ilyen, sőt még ilyen se. Ennek ellenére naponta szedem a finom dinnyét róla, és még mindig van. :)
Idén árrilis 4.-én tettem a magokat csiráztató edénybe. A mostani tapasztalat alapján kezdhetem 1 héttel előbb is, és rá 3 hétre vethetek ismét. Így picit hamarabb kezdődik a szezon, és kitarthat augusztus végéig.
Tegnap délután és éjjel végre nálunk is volt eső. Felfrissült a kert. :)
Tintus a dinnyén kívül nagyon tetszik nálad minden. De ha finom a dinnyéd, akkor semmi gond.
Köszönöm! Próbálok permetezni ha az idő engedi.Jó kis párás, meleg levegő és az idő nem épp a barátom most. Ma is hajnal óta esik, kisebb megszakításokkal.Paprikán sem látok semmit nagyítóval sem.
Judit kíváncsi volt a dinnyékre, hát ilyen a sok eső nem tett jót. Nem emlékszem ilyen évre, hogy nem kellett a kertet locsolni....A paradicsomsor mind lét végében van egy tő JÓKER , nagyon ontja a terméseket többet nem vetek kígyóubit tökéletes helyette szép egyenesek
A későn vetett mexikói méz... a mézet hiányoljuk nálam nem édes többet várnék de lehet, hogy nem volt eléggé érett amit kostóltam?? itt egy közelebbi fürt nagyság.
Ezt a paprika magot a tescóba vettből nyertem már van egy piros is de rossz helyen és nem tudtam fényképezni.Ez is teckós mag. Ezeket idén tavasszal vettem.ezek MIRCEA fajták.jövőre nappal csak ide kell kiraknom a palántás ládákat :)))A földig fagyott füge új hajtásai. Lassan ritkítani kell 6-7 ágra mert én félig fa félig bokor formára nevelem és ami marad annak a csúcsát levágom, hogy ott ágazzon el. Ezek az AMELIA ubik mennek a kipusztult dinnyék helyére.
A dinnyén a Pseudoperonospora cubensis él a paradicsomon pedig a Phytophthora infestans. Tehát a dinnyén károsító peronoszpóra (Pseudoperonospora cubensis) nem fertőzi a paradicsomot és fordítva a Phytophthora infestans sem fertőzi a dinnyét.
Ha a fonákon nagyítóval nem látsz atkát akkor ridomil gold-dal vagy curzate-val szórd meg alaposan - 7 nap a várakozási idő. Tehát előtte szedj le minden értékelhető termést mert egy hét alatt túl nagyot nőnek.
Sziasztok, ritkán járok erre de most megint lenne egy kérdésem. Van egyfajta csoporthagymám amit fel kell tölteni földdel mint a burgonyát, nagyon szeretjük de minden évben kiszedés után elkezd rothadni, ezért le kell szednem teljesen a héját akkor megtudom menteni. Esetleg van valakinek ilyene, és tudna segíteni hogy mi lehet a probléma? Köszi.
Ez a peronoszpora rámehet a paradicsomra is? mert mintha alulról az is kezdené ahol a közelében van a dinnye. Most lehet valamivel vagy érdemes permetezni mikor szedjük a paradicsomot?
Vagy szedjük ki a dinnyét mert ebből mar nem lesz semmi?
Köszönöm Nóra, hogy elmondtad a véleményedet erről a problémáról. Az ember magában nagyon tanácstalan tud lenni. Bedobóssal én is tavaly próbálkoztam először, de az nem volt sikeres próbálkozás. Az idén meg ez a probléma.
Korábban már raktál föl képet mechanikai sérülésről. A húsba benyúló sötétebb zöld szín ennek a következménye lehet. Szerintem a hálós, kemény képlet is, vagy beforrt repedezettség.
Sárga folt ott szokott lenni, ahol valamihez tartósan hozzáért a termés. Mondjuk a végeken nem tudom, mitől lehet.
Ha jóízű, és nem puha, rothadó, én felhasználnám. Ha a vége puha, akkor inkább nem dobnám vödörbe, de az ép részeket legyalulva még le lehetne fagyasztani salátának.
Egyébként a vödrös savanyúság titkait nem ismerem, még nem csináltam.
Nem kóstoltam meg. (Ma délután megkóstolom, mert részben félreraktam belőlük) A problémás területen keresztbe vágtam néhányat. Van amelyiknél talán max. fél milliméter mélységben sötétebb zöldes szín mutatkozik.
Az uborkák egy s másikán látható világosszürke hálós struktúrájú száraz tapintású képlet. Ez valami másik probléma, amellyel már tavaly is találkoztam egyik másik uborkámon. Tavaly 5 kg -ot dobtam ki a vödörből, mert felforrt valami miatt. (Lehet hogy az idei évi lenne az utolsó kísérletem, ha most sem jönne be). Amistarral permeteztem kb. 8 nappal ez előtt, ez biztos nem okozta, azóta már szedtem teljesen egészséges uborkákat róla.
Őszintén szólva megvárom a következő terméseket, mert most csak 2-3 cm -esek maradtak a töveken, s majd meglátom, mi lesz belőle. Félő, hogy az idei évben ezzel a gonddal kell majd szembesülnöm. Már egy hónappal ez előtt kisebb mértékben találkoztam hasonló gonddal. Ennél viszont feltűnő, hogy az uborkák végén jelentkezik leginkább.
Volt már valakinek ilyen gond az uborkájával? Uborkahálóra futtatott Joker F1 -es. Néztem az uborkabetegségeket, de hasonlót sem találtam. Köszönöm előre is.
(A dolog drámája, hogy elkészítettem a bedobós vödörbe a levet. Az uborka leszedésekor szembesültem, hogy legalább 80 százaléka ilyen lett két nap leforgása alatt. Tanácstalanul "állok")
A kertnek is gyógyító hatása van arra, aki szereti. Engem is feltölt még az is ha csak végigsétálok, mindent megnézegetek. Reggelente ébredés után ez az első. A kertben nyílik ki a szemem. :)
Minden jót kívánok neked! Kívánom hogy mielőbb hazamehessél és javuljon az egészséged.
Ó, hát nálam sem olyan az állomány mint ahogy a nagy könyvben meg van írva, de mivel eddig azért nem ültettem dinnyét mert 0 esélyt szavaztam neki ebben a szegényes földben, ahhoz képest döbbenet milyen jól sikerült. Én jeleztem elsőként hogy vírus van, van többféle más betegség is, de a termések süketek, vakok, és csak érnek-érnek-érnek. :))
1 permetezés voltliette-vel, ekkor még egészséges volt az összes. Aztán 1x szórtam meg Cuproxattal, mert maradt a paradicsom után. De ekkor már betegek voltak, az érés pedig még nem kezdődött el. Ezek mellett nagyon elégedett vagyok. Először úgy gondoltam, jövőre többet permetezek megelőzésképpen, de mi lenne ha egyáltalán nem permeteznék? valószínű ennyire remekelnének mérgek nélkül is. :) Addig még megálmodom. :))
A te dinnyéd hogy áll Tintus? Szeretnék gyönyörködni! Muti!
Én az idén már 28db sárgadinnyét vettem le. Még kb 10-15 db lesz. Mennyei finomak.
Üzenem a fehér népnek akkor vegyék le a dinnyét, mikor körbe van repedve a kocsánynál. Ha csak kezd berepedni, már akkor is jó.
Idén van először nálam sárgadinnye. Van felfuttatva, és földön futva is. Nagyon bejött a próba év, jövőre a mostani tapasztalatok alapján még jobban fogom csinálni. :))
Ahogy előttem is írták, ez valszeg peronoszpóra. Én szoktam ellene permetezni amikor eléggé szétfutott, főleg meleg esős időben, akkir is ha nincs emmi baja. Nekem egyszer elég szokott lenni, de ha olyan az idő kétszer sem árt.
Én egyszer próbáltam talajtakarással, sokkal nagyobb mértékben támadott a peronoszpóra, azóta soha nem használok talajtakarást.
Kiasasunk felenel talaunk pajort maskor meg nem csak ugy alig van gyokere, gondolom elragta es arreb ment, bar nem ismerem a pajor mozgasat a fold alatt.
Nem permeztezunk semmivel, tudod elso eves kerteszeknel az még méreg :)
Ribiszkén egy-egy ág elhalását a egy bizonyos ribiszkelepke, vagy szitkár hernyója szokta okozni. Kirágja a vessző belét.
Ellene ilyenkor már nem lehet védekezni. Ki kell vágni a vesszőt, hogy a hernyó is menjen a levesbe...
Málnán (de ribizlin is) különböző, általában gombás vesszőbetegségek szokták elzárni a keringést (ha nincs gubacs). És hervad le a hajtás. Akkor már ott is el vagy késve.
Megelőzni lenne jó az ilyeneket.
2., Biztos pajor? Kiástad?
3., Biztos nem. :) A lomb nagy részét levitte valami talán gombás fertőzés (peronoszpóra-féle?) , a többi sínylődik, a termés haldoklik és korcsosul. Nem jósolok neki nagy jövőt... Volt ez permetezve valamivel? Mikor és mivel?
4., gojim nincs. Nem értek hozzá... ha olyan, mint a mézbogyó, akkor lassan fásul, és évek alatt ölt kis bokor formát, de kérdezz inkább hozzáértőt a fagytűrős topikban.
5., Állatorvosi ló paradicsom. Ha a többi egészséges, akkor ezt húzd ki, ásd el vagy napalm...
1. Ribizlin meg malnan is nehany bokor nehyn aga igy elszarad. Mi biztos nem torjuk el oket, esetleg a gyokeret ragja el valami csak egy reszen amitol egy ag hal el? Mert mast is rag a pajor de azok altalaban kipusztulnak egyben.
2. Pajor ellen lehet valamit teni ahol termo paradicsom meg dinnye van? Talajfertotlenitesrol hallottam mar, de azt majd osszre van tervezve, csak mar uncsi hoyg hetente 3-4 tő akarmi kidol
3.Ennek a dinnyenek igy kene kineznie
4. Goji bogyorol azt hittem bokor de ennek a agai a foldon kusznak
5. Ez a paradicsom kuka ha jol gondolom, a tobbire nem terjedt at de azok mas fajtak
Ennél én is sonkatök jellegű sütőtökre tippelek (Cucurbita moschata), semmiképpen nem dobnám ki. A fehérrel mintázott levele is olyan. Különben is, ha már ekkorára megnőtt, hagyni kell beérni, vesztenivaló nem nagyon van.
A főzőtökkel azonos fajhoz tartozó (Cucurbita pepo) dísztökök között van, amelyik keserű, de az kiderül kóstoláskor.
Egyszer kaptam magokat gesztenyeízű tökként, azok még jók voltak, aztán azoknak a magjából részben ehetetlenül keserű termésű növények nőttek. Valami dísztökkel keveredhettek, még ott, ahonnan a magokat kaptam, nálam és a környékünkön nem volt dísztök.
Árvakelésként egy hatalmas tökféle kelt az egyik ágyásban. Mivel tavaly nem volt ott semmi ilyesféle, ezért gondolom a szerves trágyával jöhetettt. Gondoltam talajtakarónak jó és szépen el is kígyózott a paprika között. Most már hozott terméseket, de elég furcsa:
Kőszönöm a karfiolos tippeket, az első már a mai ebéd vilt, de van már még kettő, de az egyik sajnos nagyon fekete, pedig tegnap még nem is látszott ki a levelek alól. Mitől lehet ez?
Nálunk is kedvenc az új zélandi spenót. Ha hagynám, az egész kertet elfoglalná. Ahol van, ott jövőre alig lesz gyom, nem marad meg közte és nem hoz magot. Máshol ez nem jellemző, most is tiszta kerttel mentem el , de 2 hét alatt nagyon igyekeztek behozni a lemaradást. Egyelőre nem jutok gyomláláshoz, minden időmet és erőmet elveszi a betakarított termények feldolgozása. Nem panaszképpen, de most is vár 15 liter paradicsomlé passzírozásra. Ahhoz képest, hogy ki kellett dobnom vagy 10 kiló zöld ragyás paradicsomot és kipusztult vagy 8 tő, nem rossz. Lehet, hogy idén is túlültettem?
Csatlakozom a mángoldkedvelőkhöz! Évekkel ezelőtt Horvátországban ettem először mángoldos krumplit köretként és azonnal beleszerettem. Azóta mindig vetek, bár gyakran hoz levelet az előző évről. Igénytelen növény, annyi a bajom vele csak, hogy a csigák szeretik. Az eddigi összes vendégünknek ízlett! Volt aki nálunk jött rá, hogy gyerekkorában mennyit főzött az anyukája és hogy azóta sem evett. A kollegáim sem ismerték, de tartottam egy kis oktatást, meg vittem alapanyagot kísérletezni.
Mondjuk a férjem elég nagyokat sóhajt, amikor meglátja, hogy megint caplatok a köteg mángolddal a konyha felé... :)
Én pedig idén először vetettem mángoldot, spenót helyett. 100x-os levéltömeget ad, kicsit intenzívebb az íze és nagyon finom. Öntözni csak kis korában kell, a száraz nyarat remekül bírja, hatalmas ropogós leveleivel. Bent is hagyom a földben, mert azt olvastam tavasszal ez az első zöld féleség amit szedhetünk. Jövőre hoz magszárat. Idén csak szedem, és szedem. nagyon szeretem a spenótot, már mindenfélét vetettem, de a mángold túl tesz rajta. Próbáld ki bátran!
Ha már a spenót szóba jött... Nagyon régen találtam rá az új-zélandi spenótra, s állítom, nemigen van párja. Soha nem igényelt (nálam) növényvédelmet, bőtermő, folyamatosan szedhető, s az íze tökéletes. Ha hagysz szárat elöregedni, elszórja a levelek tövéből a magját, s jövőre magától kel. Én nagyon megkedveltem, de hát kinek a pap...
Most van először Provence-i muskotály sütőtököm. van valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?
A mostani állapot:
1 tövön ennyi van, és néhányat eldobott. A 3 nagy bruál méretű, alig bírtam megemelni próbából az egyiket. :) Vajon a kicsik beérhetnek őszig?
Van sonka sütőtököm is, az finom édes szokott lenni. Most ha ezek magját elvetném, gondolom átporozták egymást a sonkatökkel, és valami keverék lenne jövőre. ha ezek is finomak lesznek, csak akkor szedek magot még a sonkából is. :)
Ja és a hernyókra és egyebekre fel kell készülni. Nem árt ha van "zöldköny"-es ismerősöd. Én többet a háztájiba nem ültetek ilyesmit hagyom a nagy gazdaságoknak akiknek jó szerei vannak.
Két fajta van a tavaszi meg az őszi. A tavaszit nagyon korán kell vetni, hogy még a nagy melegek előtt tudjon virágot hozni. Nézni kell a tenyészidőszakot . A kései fajta nagyobb fejet szokott hozni.
A kertemben alapvetően jó termés szokott lenni, de karfiollal kapcsolatban nincsen tapasztalatom, idén először próbálkozom vele.
Egyik gondom, hogy 15 tőből csak 1 növesztett rózsát, bár nagyon gyorsan, tehát lehet hogy lesz még. Számíthatok erre? Ha nem, akkor mi lehet az oka? Olvastam olyat, hogy kiültetés után 3 héten belül hidegsokkot kellene kapnia? Igaz ez? Kétségtelen, hogy idén abban az időszakban elég meleg volt folyamatosan.
További kérdésem, hogy mikortól lehet leszedni, illetve meddig kell leszedni?
Nálam is az a jobb. Szerencsére annak a magja is jól kel, míg a másikból amit adtál 2 szem kelt ki. A levele már nagyon viseltes, a dinnyéi nagyok, kevés, és még mindig nem érik. Remélem kárpótol az íze.
Viszont hálás vagyok neked amiért 2 féle magot is küldtél, és bevezettél a dinnyetermesztés rejtelmeibe. :)
Sütőtök? Te jó ég, ez hogy került hozzám?Tehát akkor hagyjam a földön tekeregni. Akkor hagyom, had kússzon,- másszon. Köszönöm. A cukkinit hogy verjem el? ritkítsam a levélzetet? Bevallom, nem értem :(
Köszönöm, fenem rá a fogam. ( azért megpróbálok magot róla, nagyon szép, egészséges a növény). Az első képen nem tudom, hogyan lehetne virágzásra bírni, vagy csak hagyjam futni, majd működik magától?
Valószínűleg ott szúrtam el, hogy nagyon jót akartam a dinnyéimnek és friss (nem teljesen érett) marha trágyát raktam alájuk elég nagy mennyiségben. Mostanra szinte az összes leszáradt, kiégett. Zsákosat kellett volna, de azt sajnáltam ekkora mennyiségben.
Ha már sárgadinnye. Nekem ugyan idén nem sikerült a sárgadinnye. Azt hiszem tudom, hogy hol szúrtam el, de nem adom fel. Jövőre újra megpróbálom.
Azért 1-2-őt sikerült megkóstolni. A képen egy 1,5 kilós topaz látható.
Érdekelne, hogy kinek mely fajták váltak be. Nekem tavaly a ZKI muskotály volt a nyerő, a topaz annyira nem vált be. Az idei évről inkább nem nyilatkozok, mert az teljes kudarc.
Én is veled örülök a dinnyék miatt, nem csüggedtél, belejöttél , tapasztalatokat szereztél jövőre már Te adsz tanácsokat és tanítasz másokat. Hajrá Judit ! :))))
Akkor már kérhetnék tőled batyus paradicsom magot is, majd később ha szeded a magokat? Csak néhány szemet. Max 2 tövet szeretnék, mert többnyire koktélt vetek. Egy füst alatt eljönne a dinnyemaggal ha lennél olyan kedves. Köszi.
Üdvözlök Mindenkit! Picit fárasztanék, mert teljesen tapasztalatlan vagyok tökfélékben.Nos, erről fogalmam sincs, hogy micsoda? Már reménykedtem, hogy virágot hoz, de nem, csak szalad a beste, már elindult a nyírfára. Le kéne csípnem a végét, vagy hogyan fékezzem be?(kinőtte a festékes vödröt)A cukkinim eddig mindig sikeres volt, most dobálja el sárgán, fonnyadtan a terméseit. Nem tudom, hogyan kell kezelnem!Nos, ezt pedig csak találgatom, hogy padlizsán?(mert olyan virágja van), vagy gömbölyű cukkini?(mert olyan termése van)
Nálam tapasztaltabbak véleményét, tanácsát nagyon megköszönöm!
Judit, örülök, hogy így sikerült, hiszen annyira készültél rá:) És meg is tettél mindent a sikerért. Enyémek még kicsik, de bízom én is a jó termésben. Én próbálkoztam már a téli sárgadinnyével, megtermelni sikerült is, de a tárolásnál buktam el. A faházban túl hideg, a panelban túl meleg volt neki, úgyhogy feladtam. Van még maradék mag, ha kéred (ZKI Hógolyó).
Tetszik a dinnye termesztés, ezt jövőre is megismétlem. :)
Ma vettem le a 20. sárgadinnyét. Ez volt eddig a legnagyobb, 1.24 kg. Volt több 1 kg-os, általában 60-70 dekásak, de volt 1-2 35-40 dekás is. A felfuttatottak levélzete nagyon beteg már, a földön futók jobb állapotúak. Én már nem költök permetszerre, az ami van rajta, szerintem így is beérik.
Jövőre kipróbálnám a téli sárgadinnyét is. Volt már valakinek? Tapasztalat érdekelne.
Sajnos az egész kertem gombabetegséggel küzd, a paradicsomok siralmasak, a tökfélék szintén, a krumpli és a málna levele is pettyes lett és sárgul. Azért gondoltam hogy legalább a szamócán megpróbálom megállítani a bajt. De lehet hogy várok vele pár napot. A levelek túlnyomó részét egyébként ma leszedtem, nagyon karcsúak lettek a bokrok :)
Nem kell annak gombaölő. Bátran szedd le az összes pöttyös levelet. Az sem baj ha nem marad levele, csak a közepe. Hihetetlen gyorsan újra hajt, és nem lesz beteg.
Én is mulcsoztam a szamócát, rendbe kellet már kapni mert teljesen elgazosodott, és egyúttal az öreg leveleket is levágtam róla. Holnap majd megtápozom, és egy kis gombaölővel is megszórom a levelét, mert meglehetősen csúnya pettyes.
Biztosan írtam már, hogy ontja a kert a konyhai alapanyagokat!
Tegnap krumplis-tejfölös zöldbab főzelék volt, ma tökfőzelék. Csodálatos hozzáértéssel és ízekkel elkészítve.
A hűtőben várakozik a gyökérzöldség, a karfiol és ugyanaz zöldben, a brokkoli, mert nálunk az is sikerült.
Valójában csak a csapadékon múlott, igazából neki köszönhetjük.
(a lányom szerint a mag minősége is fontos, de ezt ő jobban tudja - a mag mindig is az ő gondjuk volt - azt hiszem, ezt már leírtam egyszer - nagy lutri!).
Mikor már érett, a kocsány körül meg van repedve és a legtöbb fajta alsó része illatos. Ha nincs körbe repedve csak picit berepedt már, az is jó. vagy ha megfogod a dinnyét és nagyon könnyen leválik a szárról, akkor is érett.
Egyszer kibontottam egyet, kesernyés volt. Az a baj, hogy lusta vagyok kiöntögetni. De sort kellene rá keríteni, mert foglalják a helyet, és az üveg is jól jönne (bár nem kellene fölösleges befőtteket gyártani).
Amúgy megbuggyanva nem volt, a tetők nem púposak, rendesen voltak hőkezelve. Tartósító nincs bennük, mindent csak hőkezeléssel tartósítok.
A repedés és a rágás természetesen nem zárja ki egymást, de az ide feltett képen látható folytonossági hiánynak jellegzetes repedés alakja van. Ott azt nem a hangyák hozták létre.
Olyan tul soksok nem esett. Repedes is lehet de ragas is van. Kiraktam csalinak ennek a felet abbol is hianyzik egy pingpong labdanyi. Szerintem a hangyak hordjak el mast nem latok
Nekünk kígyóuborkából van túltermelés, de tejfölös salátának elég sokat meg lehet egyszerre enni. Szoktunk belőle ajándékozni is, lefagyasztani vagy savanyítani nem akarom.
A paradicsom egyelőre elfogy, a paprikát lehetne már szedni, de az uborka sürgősebb. A paprika eláll a tövén, legföljebb bepirosodik.
Van még tizen+ éves lecsónk is elég sok, úgyhogy nem lesz befőzés. Ha nagyon sok lesz, megesszük tojással sült paprikának, és ősszel teszek a mélyhűtőbe.
Már túltermelés van a paprikából és a paradicsomból.... elindul a lecsó befőzés !
Tavalyi burren nevű burgonyát vetettem vissza "Bács gazda coop kft " Nóra tanácsát megfogadva és most meg vagyok vele elégedve. Jövőre azért megint fémzároltal kezdek és ami marad mahjd az megy azutánra. Még annyit, hogy amit az áruházak adnak el majd cseresznye nagyságú az szerintem nem az igazi. Én is jóval nagyobbakat vetettem vissza tavasszal most és nagyon erős szép bokrok vannak. Ja meg ha eláll a szél a bogarakat és a zabáló utódaikat csatára hívom.
Valahogy az idén lustább vagyok nehezebben állok neki valamit csinálni. Ez nem jó.
Ezt meg mi rágta ki? Meg egy kamerát is raktam mikor ezt észrevettem de nem vett fel semmit viszont egy másikon ugyanúgy kirágta valami. létezik hogy hangyák egy éjszaka alatt ennyit kirágnak? mert mozgásra kapcsol a kamera és meg a pókra is bekapcsolt
Nálam a legtöbbnek teljesen száraz a szára mikor felszedem. 1-2 kicsit zöld, de szerintem nem szállít nedveket. Levagdosom a szárat, a fejeket ládában szétterítem. 1-2 nap alatt megszárad a felső réteg héj, azt könnyedén ledörzsölöm, a fehére fejeket még pár nap kint hagyom levegőn és kész.
Én fajtánként szárastul rekeszekbe rakom. Egy része az ól előterében van tető alatt, a többi a melléképületben, lazán rakva elfér. Akkor szoktam levagdosni, mikor már száraz a szára, ez hetekig is eltart.
Nincsenek útban, így különösebben nem figyelek rá. Volt, hogy csak akkor raktam el véglegesen, mikor már kellett a hely a melléképületben a növények teleltetéséhez.
Nálam egymás mellett van a jóker, amélia, kolombusz ubi de csak a kolombusz lett vírusos ..... . Az új palánták már 3-4 levelesek majd azokkal pótolom meg kiment pár sárgadinnyém a kapálással. Jó a STURON vöröshagyma szépen dagad és nem magzik még fel. Kiszedés után hány napig szárítjátok a fokhagymát ?
Korábbi felvételen láthattátok, nálunk van minden bőven.
Egy tő uborkát azonban egyszerűen likvidáltunk.
Mindig van tavalyi, pedig üvegszám ajándékozzuk el.
Természetesen fogyasztjuk is, aki nálunk több zöldség félét fogyaszt, az soha nem hal meg! :)))
Néha már elunnám, de olyan finoman, változatosan és szemet gyönyörködtetően készítik el, hogy nem lehet a tányéron hagyni (mind a ketten szakemberek az ételkészítésben).
Az egyik kígyóuborkám vírusosnak tűnik a fóliában. Néhány hatalmas uborka nőtt rajta, az uborkák is foltosak. Most eszem a másodikat, nagyon finom. Nő rajta egy újabb termés, úgyhogy olyan, amilyen, nem bántom.
Kedves Nóra. Keresgettem a neten, de ilyen betegséget mutató képet nem találtam a betegségek ismertetésénél. Voltak erős szelek a múlt héten, illetve a hálóm most az idén zongorahúr feszességű. Kicsit azért a mechanikai sérülésre gondoltam, de az ördög attól még tovább bújkált bennem. Nem is beszélve arról, hogy az új permetezőgépemet amit küldtek vissza kell küldenem a webáruháznak cserét kérve tőlük. Az azt jelenti, hogy permetezést nem is tudnék jelenleg elvégezni, ha szükséges. Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet.
Az uborkáim (Joker F1) között találtam ezeket. Mi lehet a bajuk? Valamilyen mechanikai sérülés, horzsolódás az uborkahálótól, vagy valamiféle betegség lehet?
Friss mai képek.Ezeket a magokat télen vettem ki egy boltba vett kápiából a friss magok jól eredtek és most jó 20 centisek várom a pirosodást, ugyan akkor a blondy fajtát is vettem és elvetettem a magot az is még üt az apukájára. Ezek voltak a legkorábbiak : ciklon, sin.cecei, bácskai. spencer paritő A mircea fajta is szépen alakul az aGROSEL-től.Le kell szüretelni a komposztost. Palotások batáta sor két csepegtető között van egy sor.
Köszönöm Mariska! Annyira örülök neki. :) Vannak földön fekve, függőágyban, és szerteszét. Most a dinnyével vigasztalódok, mert sok fagykárt szenvedtek a fügék és abból alig terem idén. Az is most kezd érni, de kevés lesz.
Ez a dinnye csúcs! Köszönöm Tintus!
Mariska a nudli paradicsomért meg neked vagyok hálás, mert nagy fürtökben rengeteget terem, és nagyon szeretem. Hetekkel később tudtam vetni a többinél, és azokkal együtt kezdett érni, sőt van olyan koktél amit le is előzött. Jövőre korán vetem, hogy minél előbb érjen. :)
Ma ezeket szedtem, összesen 3.60 kg. A legnagyobbik 1.060 gr. A két legkisebbet most csemegézzük éppen. Isteni édesek. Nálam elég szegény a föld, trágyát csak az ültető gödörbe kaptak egy keveset a zsákosból. A gyökérzetük biztos hamar kiért belőle, és mégis mennyei finomak és már érnek!!! Jövőre is lesz sárgadinnyém. Úgy tűnik, megvannak jól trágyázott föld nélkül is.
A vírus teljesen ellepte az összes tövet mostanra, de nem vészes. Ettől függetlenül nevelődnek új kis dinnyék is. Jövőre másik helyre kerülnek.
Tegnap felszedtem a fokhagymát meg vagyok elégedve a terméssel. Viszont az összes brokkolit kihúzgáltam, a termésekből ma krémleves lesz a többi részét belevágtam a komposztosba. A hernyósereg egyre csak nőtt megbújva a levelek fonákján. Többet nem vetek brokkolit, a nagyok ezeket elszeparált területen vetik és van vegyszerük amivel megvédik. A mexikói méz nagyon buja erősen kordában kell tartani .És igen a most szedett paradicsomok sokkal finomabbak mint a boltiak. Folyamatosan rakom el a csemege ubikat . Ma főzünk először a csemege kukoricából, szegénykém 3-szor elhajolt vízszintesre a viharokban de mindig felállt, igaz nem lett 2 méteres de ami van azt becsüljük meg. Tegnap pontyot meg cukkinit rántottunk petrezselymes ujburgival, tartárral. Kicsit gyomlálgattam is . Ez a jóker ubi most van először de nagyon meg vagyok vele elégedve a fóliába már két és fél méternél jár.
Jelentem, az enyémek éppen ma szedték fel a fokhagymát (jókor kérdezted!).Nagyon szép és már nincs mire várni.Az egész kert gyönyörű.Bánt, hogy még csak most tanulok járni.Az egyetlen vigaszom, hogy jó karban hagytam mindent.Ha a lányom nem fényképez (szegénynek az az utolsó dolga!), képet sem tudok küldeni.A bokor bab külön dícséretet kapott!Több a hüvely, mint a levél (kis túlzás, de majdnem igaz). :)Paprika, paradicsom, minden nagyot fog teremni!Sok lecsót látok a lelki szemeimmel üvegben!!!
Kb.3-4 hete szedtem fel,egészségesek. Ősszel ráesett a hó(arasznyi levelei voltak) majd jött az özönvíz és hosszú szárazság, júniusban felszedés előtt minden nap esett. 3-4 nap esőszünetet kihasználva felszedtem, épp jókor.
Ismerem azt a fajtát is, aminek hamar leszárad a külső burka, szétesnek a gerezdek. nem szerettem. A különállóan tárolt gerezdek hamarabb is kezdenek hajtani mint ami egyben marad fejként. Nekem május végéig vagy nem tudom már június elejéig kitartott a tavalyi fokhagymám. Utána kezdtem szedni az újat. Az első pár fej nem volt még olyan aromás, de finom volt mert az enyém volt. :))) De amúgy is. :)
Akkor már célszerű fölszedni. Nálam úgy szokott lenni, hogy mire leszárad az összes levél, a hagymák buroklevelei is eltűnnek. Csupaszon állnak a gerezdek, fölszedéskor sokszor szét is hullanak.
Én most a bulbilliket használom, finom zsengék, még nem keményedett meg a héjuk. Utána már nagyjából semmire nem jók.
TINTUS. Köszönöm, az általad ajánlottat választottam, illetve rendeltem meg, de a 14 litereset, mivel a fizikai erőnlétem már várhatóan nem fog növekedni, másrészt a permetezendő mennyiségekkel most már ez szinkronban lesz. A néhány gyümölcsfának meg készítek majd max néhány fogást, ha permetezem, -amit szintén nem viszek túlzásba. 3-4 napos ingyenes kiszállítással és jó áron találtam. 10Ft híján 26000Ft -ért.
Én is Mohikán F1-et ültetek évek óta, vagy tavaly Perez F1 volt, idén már az se, csak a Mohikán. Sajnos már igen erősen foltosodik. Ha szép egészségesnek látnám én se szórtam volna rá semmit, de még korainak találom, hogy tönkremenjen. Igaz már vagy 20 üveggel beraktunk, és már a fagyóba is van saláta uborka, de akkor is, még csak nyár eleje van...
Én azF1-es-ekből választottam a Mohikán F1-et. Semmilyen szer nem kell rá. Akkor kezdenek az öreg levelek foltosodni, mikor már alig ad a tő 1-2 szemet. Érdemesebb ilyen fajtáért picivel többet fizetni mint a hagyományos fajtákért, mert a vegyszer többe kerül és nekünk sem használ. persze kivárjuk meg lemossuk a paradicsomot is, de nem jobb eleve tiszta zöldségfélét fogyasztani ha van rá mód?
Az előző években én se nagyon permeteztem, ugyanúgy voltam vele mint Ti, hogy tart ameddig tart. Kizárólag az uborka miatt most sem szórtam volna, de mivel mást is kellett úgy voltam vele, hogy kapja meg ez is, azt az 5 napot kivárjuk. Egyébként is csak kontakt szerekkel szórom, és alaposan mosva vannak, illetve salátának hámozzuk is.
Nekem csak kígyóuborkám van, most rengeteg, nem győzzük enni, osztogatom is. Már érik az összes paradicsom, ehető a paprika, egyre kevésbé fontos az uborka. Mire tönkre szokott menni, már nem is hiányzik, eszünk paradicsomot és paprikát.
De nálunk az üvegházban a gombabetegségek nem meghatározóak (bár jelen vannak), az atkák miatt megy tönkre. Igyekszem párásítani, most még nem látszik atkásnak, de még nem volt olyan év, hogy ne az zárta volna az uborkaszezont.
Én meg eddig azt választottam, hogy egyáltalán nem permeteztem, bevállalva annak kockázatát, hogy ha beüt egy fertőzés, akkor nem lesz hosszú az uborkaszezon.
Sajnos minden évben eljön az az idő, hogy az alsó levelek elkezdenek foltosodni, sárgulni, és csak a felfelé menekülés van, az új hajtások versenyeznek a fertőzéssel.
Viszont így folyamatosan tudom szedni a csemege méretű uborkát, ami megy üvegbe vagy vödörbe.
Ezt szinte naponta, vagy kétnaponta szedni kell, különben már csak kovászolnivaló méretűek lesznek.
De így is összejön szezon végére 3-4 10 l-es vödörnyi uborka, az egész rokonság erre jár rá...
Ha meg tudnám védeni az uborkát, nem a mennyiség növekedne, hanem az uborkaágyások mérete csökkenne. :-)
Én se hiszek benne. Én a permetezést választottam. 5 nap várakozási időt kibírunk és a végén úgyis annyi uborkánk lesz, hogy osztogatni fogjuk fűnek-fának.
Kertszomszédaim megleptek, elkezdtek tejjel permetezni. Én eddig erről még nem is hallottam, és őszintén szólva gyanús a dolog, olyan alternatív gyógyászat féleségnek tűnik.
Érdekes módon az interneten viszont sok cikk van, amelyben megerősítik ennek antibiotikus hatását, habár a neten mindenre van lelkes támogató és az ellenkezőjére is. Gombás betegségek ellen ajánlják.
Mi a véleményetek róla?
Ha bármennyit is használna, csábító lenne az uborkánál, mert azt folyamatosan szedni kell, bármilyen rövid várakozási idő komoly veszteséget okoz a csemegeuborkáim mennyiségében.
Én nem használok hátit, mert még az 5 literes is soknak bizonyul az én kertemben. Viszont azt megerősíthetem, hogy a műanyag tartályok megbízhatatlanok.
Éppen most ment tönkre az enyém is, pedig még tán két éves sem volt. Permetezés közben vettem észre, hogy a tartály alja fúj a földre.
Pedig elméletileg nem lehet túlpumpálni sem, hiszen van rajta biztonsági szelep, de vagy az nem működött jól, vagy valami anyaghiba volt a tartály falában.
Amennyiben más is próbálkozna a mélymulcs ágyással, írok némi tapasztalatot. A 60 cm magasság jövőre több lesz, mert mára már sokat apadt. Ez problémás a karózás miatt is, felkötözés nem működik, uborka futtatása úgyszintén. Úgy kell megoldani, hogy a tartó szerkezetek is süllyedjenek a növénnyel együtt.
A paprika elmaradt a fekete földi társaitól a kezdeti szép fejlődés után. Kifejezetten szép benne a padlizsán, paradicsom, zeller, uborka, na és az alábbi szerelem gyerek :). Jól muzsikál a hagyma, fokhagyma, sárga dinnye, bár utóbbi késő került bele, valószínű sokkal szebb lenne, ha ez is áprilisban ment volna bele.
A lóféreg problematikája itt hatványozottan rosszabb, mint a kertben bárhol. Elég hamar megjelentek benne, hiába volt az alja is "hermetikusan" elzárva a talajtól. A kis rohadékoknak is bejön nagyon, és mivel laza szerkezetű, szántanak, mindent rágnak ami nemes az útjukba kerül.
Köszönöm, a megerősítésre volt szükségem. Több új tartalékalkatrészem van, remélem az új gépben is kompatibilis lesz. A legolcsóbb most az agrokeráruházban, meg is rendelem online. Köszönöm, további szép napot kívánok mindkettőtöknek!
Úgy látszik, már abban az időben is beépítették a mérnökurak a tervezett elavultatást. Csak akkor még 35 évre, nem úgy mint manapság, hogy épp a garanciaidő lejártáig kitartson...
Igen, újra hajt. A citromfű nagyon strapabíró, és ha hagyod magot érlelni, rettentő sok kikel belőle. Nem győzöm gyomlálni.
Teának jó, sokan szeretik az ízét is. Nyugtató hatású, de nem álmosít. 2-3 bögrényi nálam már érezteti a hatását, pl. ha melóhelyen felidegesítenek, magamba töltöm (én nem szeretem), és utána diplomatikusan kezelhetők a problémák.
Az első kettő elemi dolog, nem szívódik fel a növényben, csak kívülről "bevonatolja" és képez gátat a kórokozóknak.
Az olaj segíti a kén és a réz növényre ragadását, a nyári töménységben nem hiszem, hogy túl nagy rovarölő hatása lenne.... Egyébként is úgy működik, hogy eltömi a rovarok gázcsere-nyílásait és azok megfulladnak. Már amelyikre kerül belőle.
Szóval elvben lemosható mind. Az 5 nap elég lehet a paradicsom-paprikánál is.
Tegnap Vegesol Eres-el szórtam be mindent, de a paprikára, paradicsomra nincs feltüntetve az ÉVI. Uborkánál 5 napot ír. Számolhatok itt is szerintetek 1 héttel, mint általában pl. a Championnál?
Sziasztok. Ezekről a "tünetekről" esetleg lehet tudni valamit? Az első képen látható kis nemtudom micsoda volt pár levélen. Köszi. Permetet ezidáig nem kaptak a fák.
Egy idényben elég egyszer szórni, ha elég vastag, következő év nyár elejére tűnik el kb.
A gilisztáknak csak a nedvesség miatt jó, tápláléknak behúzgálni nem szokták.
Én egyébként sem szoktam ősszel ásni, csak a krumpli sorközeit, miután fölszedtem. Ott alakítom ki már ősszel a tavaszi ágyásokat, és bedugdosom a fokhagymát. A következő évi krumpli helye tavasszal van megtrágyázva és rotálva.
Köszönöm! Az utóbbi években nem igazán találkozom csigával a kertemben szerencsére. Pár éve volt olyan,hogy lefotóztam,mert nem hittem a szememnek. Egy egész sor gyönyörű saláta eső után átalakult csigateleppé. A saláta zöldje ki sem látszott.
Akkor még a szomszédba jó nagy gaz volt örökké,most meg tar kopasz az örökös gyomirtótól. Nem is tudom melyik a jobb
Akkor nyugodt szívvel szétszórom a szalmát, nem zavar ha kicsit jut máshová is. Milyen időközönként kell újra szórni.Tanácstalan vagyok mennyit vigyek be a kertbe,hogy elég legyen egy idényre. Gondolom a szalma tovább marad meg mint a fűnyesedék. A giliszták is jobban kedvelhetik, ugye? A szalmával takart területet nem is kellett ásnod? Mert ez sem lenne egy utolsó szempont
Nem, mindegyik alatt van valami. Nem is ott rohadt ahol alá volt támasztva, hanem ahol a virágzat volt. Azon a végén. Először egy pici repedés jelent meg amin át szivárgott ki a leve, majd sokkal később kezdett rohadni. csak ez az egy.
Úgy bizony, nagyon boldog vagyok a dinnyémmel. Kb 40 darab érhet még be a jó időben. Sajnálom hogy a vírussal nem tudok mit kezdeni, de jövőre máshova ültetek dinnyét, és hátha megússza.
Lentebb írtam, hogy egy dinnyém vége elkezdett ragacsos levet engedni. Picit be is volt repedve. Mára kb. 1+/3-a már rohadt volt, de a kocsánya még nem repedt. Ezért arra gondoltam lehet hogy éretlen még, de leveszem, hátha ehető a jó része. Még pár napot érhetett volna, de már most is finom édes volt. A súlya 1750 gr. volt. Kiló körül saccoltam, és még van 2 ekkora a többi jóval kisebb.
Már rávetettük magunkat, mikor gondoltam megmutatom ami még van belőle:))
Életem első dinnyéje.
Ha csak ennyire lesz finom a többi is mint ez a félig érett, akkor jövőre is megéri pár tövet tartani.
Én is szeretem őket. Ritka kíváncsi és bizalmas madárka. Sokszor, mikor a kertben dolgozom odaröppen valami közeli ágra, vagy kerítéslécre, és kíváncsian forgatja a fejét, mit csinálok...
Az új teraszunkat kezdik belakni a rozsdafarkuak... legalább is építi egy pár nagy elánnal a fészkét. Azért miattuk nem zárkózhatunk be a lakásba ugyebár.... Kíváncsi vagyunk hogy férünk meg egymás felett kb. 3 méter magasan vannak a szelemenek és gerendák 15 szenti szélesek és ahol a falnál fut ott védett a hely. Szeretem amikor csiripelnek. Ha rá tudnám venni őket, hogy a fóliába látogassák a brokkoli bokrokat..... De eddig csak fürdeni szoktak a morzsalékos részeiben .
Mikor kiszórod a szalmát, viszed a bálákat egyik helyről a másikra, akkor szóródik. Utána már nem, a rigók sem hajigálják annyira szét, mint a fűnyesedéket. Nálam nem hordta szét a szél. Fiatal magvetés közé úgysem lehet tenni, annyira azért kotorják a rigók, hogy azt betakarja, a nagyobb növények már megfogják, és az eső is lesulykolja annyira, hogy helyben marad.
Nekem a paradicsom alatt sokáig nagyon jó volt, akkor szoktam le róla, mikor elszaporodtak a spanyol csigák, és alá költöztek. A fűnyesedék alá sokkal kevésbé bújnak be, csak az meg nincs elég. Úgyhogy nálam is csak helyenként van most mulcs, amennyire a szomszéd füvéből és a kihúzgált zsurlószárakból futja. Ráadásul újabban nem szedi össze rendesen a füvet a fűnyírójuk, úgyhogy még kevesebb lett.
Köszönöm Nóra. Nálam most a távolságok kb megfelelnek az általad írtaknak. Eltérés, hogy nem sorba vetettem, így mindenfelé vannak szanaszét szabad térállásban a (sárga műanyag) húsostálcába. Azon is gondolkozom, hogy a palántaföld nem e túl tartalmas és gyorsan hajtja növekedésre a palántákat. Nem e volna előnyösebb kertiföldbe ültetni?
Épp most másoltam egy füzetbe az általad megadott receptet, amit ismételten köszönök. Nem utolsósorban kedves feleségednek, aki előkereste a receptjét a számomra.
Sziasztok! Tudom, nem szép dolog csak akkor írni ha valami kérdésem van. Azért olvasni szoktam,igaz van hogy 2-3 hetet is be kell pótoljak,és még most is sokat tanulok Tőletek.
Egyik évben már próbáltam a mulcsozást egy kis részén a kertnek,ami szuper jól működött. Viszont az utánpótlás nagyon kevésnek bizonyult,így abba is maradt. Az idén nem tudom mi történt ,de olyan mintha egy nap csak 12 órából állna, így alig jutok oda ahová kellene. Ezért is jött most megint az ötlet,hogy mulcsozni kellenen a veteményest. Kb 100nm az egész. Öreg, körbálás szalmával tervezem. Viszont akikkel erről beszéltem mindenki azt mondja, hogy minden tele lesz szalmával,széthordja a szél,nem jó ötlet.Van tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
Itt több probléma is lehet az egyik az elsárgult levelek amelyeknél az erek zöldek maradtak az vashiányra utal. A vashiányt előidézheti a túl sok foszfor mangán vagy cink is okozhatja. valamilyen magas vastartalmú lombtrágyával rövid időn belűl javulhat a helyzete. A paprika levelekről közelebbi képek kellenének és a levelek mindkét oldaláról. A növények hirtelen elszáradásával kapcsolatban Tintus írt amivel egyetértek.
Kb. 2 centinként szoktam lerakosgatni a ládába a magokat, két v. 3 sort (kettő jobb). Ha elég napos helyen tartom, megerősödnek annyira, hogy szépen ki lehet ültetni. Kb. egy hónapig nevelem ládában.
A 3-4 centis hernyókat le lehet szedegetni, nem érdemes permetezni. Ha véletlenül pár darab rajtuk marad, az már nem olyan nagy baj, aztán később leszeded.
Másodszorra próbálkozok salátamagból saláta palántát készíteni . Mindkét alkalommal cérna vékony szárú, gyakorlatilag szétültethetetlen (pikírozhatatlan) kis palántákhoz jutottam. Olyan vékonykák, hogy kár próbálkozni a kiültetésükkel. Valamit nagyon elrontok velük, de vajon mit? Megköszönném a véleményeket erről is. (örömhír viszont, hogy a helyre vetettek tegnap szépen kikeltek a kertben)
Mindenkinek köszönöm a sok hasznos észrevételt és különösen a tartósítási módokat beetee és lahuba fórumtársamnak, vagy is neked is. Jelenleg befőzőkészülékkel még nem rendelkezem, pedig már vagy 3 éve szemezgetek vele a lidlben. A nagy mérete, és az ahhoz képest viszonylag kicsi lakásom miatt nem vásároltam még meg a használatán kívüli elhelyezés nehézségei miatt. E miatt aztán előnyösebbnek tűnik a blansírozó módszer, amiről írsz. Ugyanakkor a befőzőgéppel eltevés kényelmes megoldást kínál. Mindenképpen ki kell próbálni az üvegbe elrakott módszert, mert és valóban, a mélyhűtő nem a "feneketlen tó". Mivel hűtőládám hely hiánya miatt nincs, ezért erősen be kell osztani a mélyhűtőben rendelkezésre álló helyet, hogy mindennek jusson is és maradjon is hely. Egyenlőre most találtam helyet a csemege kukorica közt. Mire ebből a vetésből valami lesz, (ha lesz) arra a kukorica már kimegy onnan, úgy tervezném. (Volt 4mx1,2m -es üres helyem a borsó után, de közben még a megmaradt szálas paprikákkal tele ültettem, mert azokat meg sajnáltam volna eldobni.) Így most csak ez a helyem maradt szabadon.
A fóliába szedhető mint írtam a brokkoli viszont nem lett szerencsés ültetni a paradicsomokhoz közel mert bizony megjelentek a 3-4 centis hernyók és most permetezni problémás.
Majdnem 1 m3-nyi vizet fogok fel az esőkből de tavasz óta nem kellett abból öntöznöm. 178 éve kertészkedem de ilyen esős tavaszra-nyárra nem emlékszem. Még egyszer kérdezem hát ha kapok választ. A brokkoli rózsákból lehet úgy levest főzni mint amikor karfiolból csináljuk?
Kicsit irigyellek benneteket a sok,esőért, én egész múlt héten locsoltam, porzott a kert. Most végre esett egy kicsi, 2 nap alatt 10 mm.
Visszatérve a zöldbabra, az ecet a savasitás miatt kell, nem vagyok nagy kémikus, de a lúgos zöldségek nem állnak el annyira. Tökfélékbe is kell savanyítás ha befőzzük. Én tartom a 120 percet a babnál, bár az a gyanúm hogy ha ecetet is teszek akkor nem kellene annyi idő, a savas kémhatás nem kedvez a notulizmusnak se. Én mindenesetre a gyerekeim lelkere kötöttem, hogy bármilyen finom a befőzött bab, ne egyék üvegböl, csak 10 perc forralás után. Kicsit túl sok befőzős szakirodalmat olvastam, így aztán félek a botulizmustól. Tartósítószert, ként semmiképpen sem tennék bele. Én már semmibe sem.
A gyakran zuhogó esőtől félelmeim vannak, ilyenkor szokott beütni a paradicsomvész, meg az uborkát is könnyen elkapja valami, sárgul, foltosodik a levele.
Ezek akkor szoktak jól teremni, mikor szárazság van, és én locsolom őket alulról.
Az rendben van, de valamiért a zöldbabra 120 percet írnak 100 fokon hőtartásra, ami elképesztően hosszú a legtöbb egyéb terményhez képest, és ennyi ideig 100 fokon tartva igencsak megpuhul a bab, habár nem esik szét, mert nem forr buborékosan, de teljesen omlós lesz.
Ezt próbálom elkerülni a hagyományos módon, ahol a rövid forralás + tartósítószer helyettesíti a 120 percet...
Ha bekapcsoláskor egyforma hőfokú a víz és a konzerv, akkorra melegszik át, mikor az automata lekapcsol, és onnan számít a hőntartási idő. Teljesen kiszámítható.
Én is meglepődtem, mikor az automatával történő tartósítás leírásánál megnéztem, mihez mekkora kezelési időt ír elő.
A zöldbab csúcstartó, a leghosszabb kezelési időt írják elő, vannak egészen rövid ideig tartó kezelések is más terményeknél.
Nem tudom mi az oka, lehet, hogy a botulizmus elleni védekezésként, mert az a nem jól hőkezelt konzerveknél előfordulhat, és súlyos tünetekkel járó mérgezést okoz.
Szóval nem szívesen kísérleteznék a kezelési idő csökkentésével, mert a forralás nélküli hőntartásnál lassabb az átmelegedés az automatában, mint forralás esetén.
Én biztos nem főzném elő. Ha az előírt idővel túl puha, kipróbálnám rövidebb idővel. A sterilizáláshoz nyilván nem kell több idő, mint egy átlagos gyümölcshöz, csak a leírás gyártója puhábban szerette a zöldbabot.
Amíg nem próbáltuk ki az üvegeset, addig mi is így raktuk el, de most már érzem a különbséget, a fagyasztott egy kicsit meglöttyed mikor kiolvad, gumiszerű lesz az állaga, nem olyan jó roppanós, mint az üveges.
Persze a legfinomabb a frissen termettből készült étel, az verhetetlen. :-)
Én feldarabolom a zöldbabot, és előfőzzük, de csak igen rövid ideig, mert nem szeretem, ha puhára fő, kell egy kis roppanósság még a kész ételnél is.
Szoktuk eltenni ecettel és anélkül is, én nem vagyok ecetes ízlésű.
Nekünk is van befőző automatánk, de a zöldbabra igen hosszú időt ír elő, és ha ezt betartjuk, akkor számomra már túl puha lesz az állaga, ha szét nem is fő.
Ezért maradtunk az egyszerű előfőzésnél, persze így kap egy kis tartósítót is.
Eddig még soha nem romlott meg egy sem, a napokban került elő valahonnan egy 2016-os eltevésű is, nagyon finom volt.
A nejem közben előkaparta a receptet:
2 kg zöldbab
3 liter víz
5 dkg só
A vizet a sóval felforraljuk, beletesszük a zöldbabot és újra forrástól számítva kg. 15 percig főzzük.
A zöldbabot üvegekbe szedni, a levet újra felforralni 1 1 csapott kávéskanál borkénnel és nátrium benzoáttal, majd a zöldbabra szedni. 1 kávéskanál 10 vagy 15 %-os ecetet teszek a tetejére.
Celofán majd csavaros tető és mehet a száraz dunsztba.
Ebből a mennyiségből 4 5 db 7 800 ml-es üveggel lesz.
Nagyon finom, ropogós marad a zöldbab. Ha nem szereted az eceteset, akkor egy kicsit ki kell áztatni. Télen, csak felforralom és már rántom is be.
A brokkolik megértek a szedésre. Első alkalommal vetettem. Szeretem a karfiol levest vagy rántott karfiolt.... a brokkolival is lehet ilyent csinálni . (A brokkoli krémlevest már csináltam fagyasztottból most nem ez érdekelne.)
Befőző automatával berakodmaz üvegbe ahogy Nóra írta, nyersen. Felöntöd vízzel, teszel a tetejére kis sót, egy kiskanál ecetet és főzöd 2 óra hosszat. Nem fő szét. Én régen úgy tettem el ahogy a felmenőim tették, blansíroztam sós ecetes vízben, üvegeztem, felöntöttem a levével és dunsztoltam egy órányit. De rájöttem, hogy nyersen üvegezni egyszerűbb és nem rosszabb. Évek óta üvegben rakom el.
Én ha raknék el, befőző automatával csinálnám. A leírásban azt hiszem, benne van, mennyi ideig kell dunsztolni. Bele az üvegbe (úgy, ahogy majd szeretném fogyasztani, darabolva vagy nem), rá ízlés szerinti sós lé, lezárni, kidunsztolni, és kész.
De idén sincs zöldbabom. Az nagyon klassz, hogy télen nem kell vele pepecselni, de sajnos ilyenkor, mikor millió fontosabb dolgom van, kellene. Úgy lenne jó, ha lenne valaki a családban, aki nyáron is szeret a konyhában ténykedni, én sajnos nem nagyon, és csak ketten vagyunk. Ha az ember nem figyeli, szedi, eszi, tartósítja folyton a zöldbabot, akkor megvénül. Én így szoktam járni. Úgyhogy nem stresszelem magam vele.
Körülbelül három-négy éve kezdtem ültetni és mélyhűtőzni a zöldbabot. Nálunk a családban csak én kedvelem, így télen jó dolgom van, ehetem, amennyit csak akarok. Kb két éve kérdésemre valamelyik fórumtársam jó szívvel ajánlotta a Budai piacos -t. Kipróbálása után most már harmadik éve azt ültetem a legnagyobb megelégedésemre. Lenne egy kérdésem az üveges konzerv babbal kapcsolatosan. Feldarabolva vagy egészben rakod el? Gondolom levével együtt vagy annak egy részével tudod felhasználni főzésre. Tejfölös habarással tényleg hamar elkészül. Persze gondolom előfőzöd, (marinádozod), az üvegberakás előtt. Utána ki is dúnsztolod? Vagy hogyan? Egyébként a "korai" április végi ültetésű most kezd virágzani, nagyon szép most. Remélem, lesz rajta termés is bőven.
Ha van elég területed a másodvetésre, akkor a zöldbab az egyik legjobb kihasználási lehetőség, már ha valaki szereti.
Nálunk télen is nagyon fogy. Korábban fagyasztottuk, de aztán rájöttünk, hogy üvegesen elrakva sokkal finomabb, ropogósabb, szinte a frissel azonos állagú, ezenkívül nem terheli a fagyasztó soha nem elégséges hűtőterét.
Azóta a garázsom polcai tele vannak vele, és az új szezon előtt mindig elfogy, igaz a gyerekeim is hordják rendesen.
Télen annál kényelmesebb főzés nincs, mint villámgyorsan összedobni egy főzeléket, de isteni rakott zöldbabot, vagy palóc levest is lehet belőle csinálni.
Köszönöm. Megfogadom a jótanácsot az idén már akkor nem kísérletezek vele. Helyette akkor inkább ültetek bokorbabot egy kisebb területre, friss fogyasztásra.
Még ez ugrott be a másodvetésű zöldbab kapcsán. Egy régebbi szakkönyvem szerint a bokorbabot július közepéig, a futóbabot június közepéig ajánlja másodvetésre.
Nagyon kedves vagy Tintus hogy ezt közzé tetted. De biztos gondolod azért az általad használt készítményre kérdeztem rá, mert nem találtam a megfelelőt hosszas keresés után sem. Tudom ez az én hibám. Elnézést hogy faggattalak.
Érdekes a teljesítménymérésed eredménye is, hogy a teljesen lezárt vezeték esetén ugyanakkora a teljesítményfelvétel, mint a 20 m-es tömlővel folyatva.
A centrifugálszivattyúk szállítás-teljesítmény jelleggörbéje púpos. Ezek szerint ha még hosszabb tömlőd lenne, vagy részlegesen fojtanád az áramlást valami szerelvénnyel, akkor még magasabb teljesítményfelvétel is lenne, mint 540 W.
Én azért voltam annyira óvatos, hogy a szivattyú után a nyomóágba beépítettem egy állítható ellenállású leágazást vissza a kútba.
Így ha elzárom a locsolás helyén a tömlőt, akkor is van átáramlás a szivattyún, ami visszafolyik a kútba.
A leírásodnak megfelelően ezzel azt akadályozom meg, hogy a házban felforrjon a víz.
Az azért még hozzátartozik a történethez, hogy ha felforr a víz, akkor megszakad a folyadékoszlop, és a szivattyú elejti a vizet.
Persze ez sem gond, mert előáll a vízutánpótlás nélküli állapot, üresjárat, ahogy leírtad, minimális teljesítményfelvétellel.
Meglehet, túl óvatos voltam, és a megcsapolás nélkül sem lenne semmi baja a lefojtott szivattyúnak, de így voltam nyugodt, még ha egy kis veszteséggel is üzemel a rendszer, de nem tud felmelegedni benne a víz...
Alapvetően így néz ki egy korszerű kerti szivattyú, mindegy hogy jóskapista, kína, vagy a NASA gyártja. Amint látható, van benne egy villanymotor, annak a két végén egy-egy csapágy, és egy járókeréknek nevezett szivattyúlapát, és egy vízzáró tömítés. A villanymotor másik végén egy ventilátor, ami hűti a motort.
Az enyém egy 500W-os LEO xjwm. Víz nélkül 200W a fogyasztása, szabad kifolyással 450W, 20m 1/2"-os slaggal 540W, teljesen elzárva a kimenetét szintén ennyi.
Ha víz nélkül megy a szivattyú, semmi baja nem lesz, csak forog üresen magában kis áramfelvétel mellett, miközben a ventilátor maximálisan hűti.
Ha van benne egy kis víz, és nem tud utánpótlást szívni, akkor a benne levő vizet hosszabb idő után felforralja a járókerék forgása. Ha fém a járókerék akkor nincs baj, ha műanyag (technopolimer) akkor az megolvad egy idő után. Öt percig járattam az enyémet levett szívócsővel, ennyi idő alatt semmi baja nem lett.
Kényelmes, hogy ha megnyitom a slag végén a csapot, beindul a szivattyú és jön a víz. Elzárom a csapot, akkor pörög a maximum nyomás eléréséig, majd leáll.
Viszont 5-ből 1x nem áll le. Másik fórumon lehetséges okként a "Vagy felakadt a z áramláskapcsoló tengelye , valamilyen szennyeződéstől ( pl. homok), és a reed relé nem tud visszacsúszni" kaptam.
A lábszelep kialakítás olyan, hogy mindig tartalmaz egy durva szűrőt, az elég is oda. Búvárszivattyúnál/ásottkút szivattyúnálezt a tervezésnél bekalkulálják.
Ha sok a szennyeződés akkor olyan szivattyút kell választani amit kimondottan ilyen vízre van gyártva.
A mi kutunkból rengeteg iszap jön. Fúrt kút hosszúkás búvárszivattyúval. A szivattyú előtt a kútban nincs szűrő, az öntözőrendszer elején van, de azon átmegy a finom iszap. Eleinte sok helyen voltak a leágazásokban szűrők, ezeket szinte minden öntözés után ki kellett mosni. A végén elegünk lett, és az első központi kivételével az összes szűrőt kivettük a rendszerből, a nagyobb szórófejekből is, amit gyárilag tartalmazott.
A csepegtető csövek így sem dugultak nagyon el (néhány lyuk évek alatt eltömődött, de lassan változik a helyzet), a szórófejek kifogástalanul működnek, csak a növényeken megül a kosz. Annyi baj legyen, az első nagyobb eső lemossa.
Szerintem arról lehet szó, hogy vannak olyan vízforrások, mondjuk egy patak, ahol elvileg bármilyen uszadék besodródhat a szívócsőbe, és ez a szivattyúban beszorulhat, leállíthatja a lapátozást, eldugíthatja a szűkületeket.
Egy zárt kútban erre nincs esély.
Én még a nyomóoldalra sem tettem szűrőt, mivel nem csepegtető öntözésre használom, a szabad kifolyású tömlő esetén meg nincs esély a dugulásra.
Nálam az egyedüli veszély a vízkövesedés, mivel elég kemény a kutam vize, de azon a szűrő nem segít, sőt, az tud a leggyorsabban berakódni vízkővel.
De mióta lebegtetem a szívócsövet a fenék felett, ezt sem tapasztalom, korábban a homokra fekvő lábszelepre rendszeresen kirakódott egy vízkő réteg, és így nem is zárt jól.
A vicc nem a szűrő témára vonatkozott, hanem az üresen járatásra, ott triviális a kis teljesítményfelvétel, hiszen szinte ellenállás nélkül forog a forgórész.
A szívóágra maximum olyan szűrő kerülhet, ami a nagyméretű szennyeződést (kavics, beleeső akármi..) akadályozza meg, hogy bekerüljön a szivattyú forgó alkatrészei közé, ott károsodást okozzon, de finom szűrőt nem illik tenni. Többen leírták a miérteket.
Ezekben a szivattyúkban zárt csapágy van, azon nem ken semmit a víz. A fűtési keringetőszivattyúkat keni a víz, mert azokban nincs hagyományos csapágy, hanem egy vékony vízrétegen futnak. Ott meg 80fokos is lehet a víz, ami nem hogy hűti, hanem melegíti a motort.
Ha már a szivattyú üzemeltetése a téma, nekem meg az volt a félelmem, hogy vajon okozhat-e valami problémát, ha a szivattyút zárt nyomóoldal mellett működtetjük tartósan.
Nálam ez akkor aktuális, mikor a kertben locsolás közben át kell húznom a tömlőt a kert egyik részéből a másikba, és ilyenkor elzárom a szerelvényt a locsolófej előtt. Esetleg valami miatt még szüneteltetném a locsolást tömlő igazgatás, karó megerősítés, vagy egyéb közbejött munka miatt, és nem szeretnék emiatt visszamenni a kúthoz leállítani a szivattyút.
Ilyenkor nem marad szárazon a szivattyú, csak helyben kavarja a vizet a szivattyúházban, de elvileg a felvett teljesítmény itt hővé alakul, melegíti a vizet, és így csökkenti a hűtőhatást, nem áramlik át a hideg víz.
Van valakinek erre tapasztalata, bírják a szivattyúk a lezárt nyomóoldal melletti folyamatos üzemelést?
Ha meg be sem kapcsolod, akkor meg még kisebb lesz a fogyasztása... :-)
De a működő szivattyú esetén is igaz, hogy minél nagyobb a szállított mennyiség, annál nagyobb a felvett teljesítmény.
Ha lefojtod szeleppel, vagy elrakódik a nyomóoldal, akkor csökken a felvett teljesítmény is, viszont megnő a szivattyúban a nyomás, könnyebben ledobja a tömlőt, vagy spriccel valahol a rendszer.
Olyan szennyezett a vized, hogy félő, hogy kárt tesz a szivattyúban? Szerintem a szivattyú nem érzékeny a kisebb szennyezettségre, szemcsék egyszerűen áthaladnak rajta gond nélkül.
Régebben én is észrevettem, hogy a hordó alján homok gyűlt össze, amit nyilván felkapott a szivattyú, de ezt megoldottam, a lábszelepet nem engedem a fenékre süllyedni akkor sem, ha lecsökken a kút vízszintje, és felszínhez sem engedem közel, egy úszó tartja mindig víz közt lebegni.
A szívóágba épített szűrő már kis elrakódás esetén is működési zavart okozhat, megszakadhat a folyadékoszlop, a nyomóágnak sokkal nagyobb a toleranciája, az legfeljebb a tömlőben lévő nyomást csökkenti fokozatosan, de a szivattyú nem marad víz nélkül.
A megnövekvő ellenállás miatt csökkenti a szívó magasságot, ráadásul telítődéstől függő mértékben. Ha nincs szállított mennyiség jön a szárazon futás és leégés.
Mindkettőtök segítségét köszönöm. Amennyiben kapok megfelelő ültetnivalót (velox) akkor teszek egy próbát vele.
Ha nem építenék például gúlát a számára, hanem gyorsan levernék 2méteres paradicsom karókat és köréjük ültetném a magokat, -úgy is megfelelő lenne a támasz a számukra?
Hosszabb tenyészidejűek mint a bokorbabok. Nekem a bokorbab első hulláma már lement, a futók még csak most kezdik majd. Együtt vetettem. Velox nagy lapos sárga csövek, nem szálkás mint a Juliska. Meg egy zöld csövű, lidl mag. Ez még csak most kezd virágzani, nagyon ritkán kelt, pótoltam, de még így is alig pár tő. Tavaly Golden Gate volt, a Veloxhoz hasonló de koraibb. Abból nem kaptam magot idén, de nem is baj mert ugyan sokat terem de nem túl ízletes.
Szerintem még érdemes megpróbálni, másodvetésre ajánlják a zöldbabokat. Habár én csak bokorbabot szoktam vetni másodvetésként, az bőven leterem az őszi fagyokig, még később is szoktam vetni.
Azt nem tudom, hogy a futónak mennyivel hosszabb a tenyészideje, de szerintem még az is belefér.
Én Juliska babot vetettem két éve, igen agresszív növekedésű, egy kiszáradt fám köré vetettem, fel is futott a tetejéig, a végén már ott is integettek a hajtásvégek, mert elfogyott a támasz.
Szépen folyamatosan hozta a termést egyre magasabban,, széles sárga húsos hüvelyeket nevel viszonylag kis babszemekkel benne.
Nekem kb.35 tövem van 5 darab a fóliába. Jól érzékelhető, hogy a fóliában jobban érzi magát nagyobbak a levelek de ezeket csak egy szálon viszem s ha oldalelágazáson megjelenik a dinnye akkor elcsípem. Igen most már a meleg kellene meg adjunk majd káliumot , hogy tudjon édesedni.
Akkor vetettem, mikor írtad hogy te is veted. Inkább azért lehet nálad kisebb a termés, mert leszedted az első hajtásokat, hogy ne legyen dinnye a földön. Én meg nem.
Nekem van 6 tő támrendszer mellett, 3 tő földön futó. Eteken összesen 40 kis dinnye van amit szerintem már nem dob el, de a jó idő végéig úgy gondolom, 30-nál több nem fog beérni. De majd látjuk. nagyon kicsik, az nem tetszik, de ha édesek lesznek, az majd vigasztal. Ehhez meleg is kellene nem?
Borsó helyére szeretnék karós babot ültetni. Kérésem és kérdésem, hogy lehet e illetve érdemes e még június vége felé ültetni? Esetleg fajta javaslatot is szívesen elfogadnék, még soha sem ültettem zöldbabnak való karós babot.
Engem ez egy kezdődő rozsdagombára emlékeztet. Csak azt a permetezésnek meg kellett volna előznie. Bár ha rögtön utána vetted észre, lehet, hogy már ott volt, csak nem tűnt fel.
Tegnap reggel vettem észre a kukoricámon pontosan ilyen jelenséget, de csak a legalsó leveleken. Előtte való nap egy napos esőzés volt. Permetezni meg már 7-8 nappal korábban permeteztem felszívódó/kontakt Rinomil Golddal. Nem hiszem, hogy az okozná a problémát. Én sem tudom, mi lehet. /69450-hez/
Nem pótoltam, hanem folyamatosan ültetem a kukoricát, hogy ne egyszerre érjen, hanem legyen folyamatosan. Kénytelen vagyok palántázni, mert magról nagyon rosszul kel és valami folyton kirágja. Bár sajnos a védőgyűrűben is elég sokat... :(
Az elmúlt hetekben sajnos nem tudtam követni (írni meg aztán főleg nem) a fórumot, mert "nappal" a munkahelyemen dolgoztam, délután-este a kertben este ill. éjjel pedig elkezdtük a termést feldolgozni (borsó, zöldbab, uborka) stb. azt sem tudom hol áll a fejem. :-DD péntekenként már úgy érzem magam mint akit agyoncsaptak, na de majd pihenek télen.
Valaki próbált már káposztaféléket bio módon termelni? Bolha, poloska, liszteske, most fogom permetezni rézkénnel mert jön rajta valami szürkepenész-féle.... hát ennyire nem kényes semmi a kertemben. Lehet az idei az utolsó év amikor próbálkozom vele, mert túl kényesek....
A képeken nem látni az egész növényeket, pedig abból is lehet következtetni a bajokra.
Nálam egy-két tőnél felbukkant a kukorica csíkos mozaikvírus, ami hasonló levélelváltozásokat okoz, de jellemző a kukorica törpe növése, és elgörbülése is. Az egészségesekhez képest jól látszik a növény torzulása.
Mik azok a kis kukoricák a háttérben a védőgyűrűkben? Pótoltad a kirágottakat?
Ennek a kukoricának mi baja lehet? Permetezés után vettem ezt észre. Lehetséges, hogy megperzseltem?
Nem kimondottan őt akartam permetezni, hanem a paprika, paradicsom, kabakosok kaptak Championt, és rovarölő (Full 5 CS) volt benne. Lehet összefüggés közötte?
Kis tányérra szalvétát teszel, rárakod az ubi magokat, megspricceled vízzel hogy jó nedves legyen a papír és a mag, de ne álljon alatta a víz. Tetejére másik kis tányér hogy párában legyen. Reggel-este megspricceled, a konyhában 2 napra már nő a csírája ilyen hőmérsékleten.
Én is Jokert és Zitát vetettem, a Jokert salátának szeretjük, a Zita nagyon bevált csemegeuborkának. Finom, sokat terem, nem kényes. Ezen kívül van pár tő Restina, tavaly bevált (ez is hibrid), jó csemegeuborka. Kicsit hamarabb kiment, mint a Zita.
Úgy tervezem, hogy a holnapi eső előtt kiszedem a maradék, felmagzóban lévő salátát, és bevetem a helyét kaporral. A fóliában van egy kevés, de tetves, és kell is oda a zengőlegyek csalogatására. Most jön az uborkadömping, kellene a kapor.
Ha jó lesz a paradicsomtermés, fölösleges, de ha beüt valami nyavalya, és addigra tönkremegy a kígyóuborka (sose tart ki a szezon végéig), akkor még jól jöhet.
Holnap megyek a gazdaboltba, megnézem, milyen mag van. Úgy emlékszem, a Joker és a Zita jó volt.
Én naivan ültettem pár tő uborkát. Szépen kikeltek hamar. Aztán másnapra eltűntek. Kiváló csigacsemege. Kénytelen leszek palántát nevelni.
Tegnap nálunk is Cuproxat permetezés volt. Csak szőlő és paradicsom, meg a sárgadinnye. Bár biztosan nem ártott volna az uborkának sem, de nem hiszem, hogy egy hetet kibírtunk volna szedés nélkül, épp berobbant a termelés.
Nem tudom a paradicsomjaim mit szólnak hozzá, szinte naponta megy ki tő. Nem fitiftóra mert miután leszárad egy szár maga a tő még egy hét múlva is él, csak ezután kezdenek a termések foltosodni. Eddig három tövet szedtem ki teljesen, van 4 olyan ami beteg, de reménykedtem. Még jó hogy bőven ültettem.
Ügyes vagy. Én az este Cuproxattal permeteztem paprikát, parit, dinnyét. Nem tudom elég lesz-e.
Most jutottam oda hogy tegnap csiráztató tálba tettem az ubi magokat. Mohikán F1. Ma már némelyik meg is mozdult. Csak egy 2m-es támrendszer mellé 8 tövet rakok pótlásképpen.
Ma végigpermeteztem reggel a dinnyéket+parikat+ubikat+szőlőt ridomil golddal mert esős hűvösebb idő jön megint. Szépen növögetnek a dinnyék. Több előszőr próbált folytonérőnek vett paradocsom meg állt vagyis egy virágfürttel lezárt sajnos pedig még mehetnének feljebb. Most a felső levélnyelekből kitörő hajtást fogom engedni hadd menjen azzal feljebb. Néhány ubitövet ma még vetek palántának a biztonság okán.
Kimentem zöldbabot szedni, közben megnéztem a dinnyét. Örömömre, most is nőnek kis dinnyék az egyre csökevényesedő új hajtások között. Nem sok, se van. :))
Egy kis segítségre lenne szükségem! Ültettem 4 tő görögdinnyét. Szépen virágoznak, fejlődnek! De valamiért nem tudják kinevelni a dinnyéket. Eddig 1 maradt meg, ami van biztos 2kg. A többi egyszerűen nem marad meg. Először 1 kis fekete folt van a kis dinnyén, utána másnapra teljesen befeketedik! Valami betegség lehet? Van rá permetszer?
Igen én is így gondolom hogy a fertőzött növény magjából szedett mag is terjesztheti a vírust. A gyümölcsfáknál is szerintem sok esetben az alanyokban már eleve bent van a vírus nem véletlen hogy azt írják rá az alanyokra hogy vírusfertőzés jegyei nem mutatja.
A betegség nálam ütötte fel a fejét, nem Tintusnál. Én arra gyanakszom, 1 szem mag volt fertőzött. Életemben nem láttam ilyet, a kertemben sosem volt, viszont a magok közül 1-nek a palántája kis korától ilyen foltos volt. Előfordulhat ez bármikor, bárkinél. A bolti mag sem biztos hogy vírus mentes. Valószínű a nagy dinnyeföldeken is előfordul ilyen, csak tudnám hogyan szüntetik meg.
Természetesen ismeretlenül is drukkolunk, hogy az egészséged és a kerted is a lehető legjobban alakuljon. Biztos vagyok benne, a családod nem hagyja hogy a kertbe ölt munkád kárba vesszen, igyekezz minél előbb visszajönni.
Persze, hogy kevés. Nem is a vírus volt a cél. Hanem ha a megbetegedés előtt kaptak Ridomilt, kizárható másféle betegség, kizárásos alapon marad a vírus, esetleg tápanyag hiány...
De kaptak komplex "vitaminbombát", szóval ezt is kétlem, hogy "éheznének" valami hiánya miatt.
Igen, láttam én a magon hogy nem házilag szedett mag, és küldted vele a tasak felső részét is a névvel. Egyébként szép kis dinnyék vannak rajta, csak nem tudom miért nem nőnek meg jobban. Egyik fajtán sincs akkora dinnye, mint amekkorát írnak a fajtáról. Szerintem fele akkorák, vagy még annyi se. majd mérem amit leveszek ha meg nem adja magát előbb. A legnagyobb végén valami sárga sűrű ragacs jön ki. :)
Alaposabban megnéztem igazad van az a levél vírus tüneteket mutat. Ezért lenne jó ha valaki képet tesz föl lehetőleg közelit tegyen föl egy levelekről. Szerencsére több szem többet lát.
Egy uborka nálam is vírusos lett. Egyelőre nőnek rajta az uborkák, és a mellette lévő még egészséges. A fóliában van, kettőt azért ültettem oda, mert nem fért el az üvegházban. Az üvegházban lévő 3 egészséges (vagyis nem teljesen, de nem vírusos), úgyhogy kivárom, mi lesz, egyelőre nem húzom ki.
Én is magnéziumhiányosnak gondolom jobban megnézve, viszont a felső képen a jobb felső sarokban 1 levél ugyanolyan sötétzöld foltos, és a foltok hólyagosak mint nálam. Nagyon vírus gyanús.
Ha ennyire nő, biztos nem dobja le. Nálam olyan fél cseresznye, vagy annál kisebb méretűeket dobál el. Az enyémek 1 nap alatt 3x akkorára nem is nőttek. Szerencsés vagy.
Sikerült megnézni, ugyanaz mint az enyém. Ezek a jövőben egyre csökevényesebb leveleket fognak hozni, termést pedig semmit. Kiszedheted. Ne tedd a komposztálóra.
nem engedi a netem hogy kinagyítsam, de mintha olyan lenne mint az enyém. ha nem lennének dinnyék rajtuk, tövestől húztam volna ki már a legelsőt. De bár inkább veszett vonla vele az a 2 dinnye, mint most veszélyben van 16-18. Már mind beteg.
Ha nincs rajta dinnye, húzd ki! ha nincs rajta, a vírus miatt eztán sem lesz, mert eldobálja a kis dinnyéket. Hát nem tagadom, nagyon pipa vagyok.
Az uborkára, a cukkinire és a sütőtökre még nem terjedt át.
szerintetek ez is a lentebb targyalt betegseg? Ket sarga es ket gordinnyenk van ebbol az egyik sarga a lenti kevesebbet fejlodik mint a tobbi es jobban megneztem latok rajta hasonlot de csak par levelen. Ha az akkor kivele vagy csak vagjam le azt a szarat?
Ma hajnalban néztem a sárgadinnyéd képét és délután felfedeztem, hogy az enyémek is ugyanilyenek. Csak 3 tő van, 1 szépen fejlődött, kisdinnye is van rajta, 2 csak kinlódott, virágzott de nem nőtt rendesen, nem maradtak meg rajtuk a dinnyék. Mára egyértelmű a levelek foltossága, és sajnos az eddig jól fejlődő is dobja el a dinnyéket és az új levelei foltosak.
Mi a teendő? Szedjem ki őket? Veszélyes az uborkára? Kb 6 méterre van tőlük.