Vagy hogy annuitásos, lineáris vagy a végén tőkét törlesztő-e a hitel. Gyakorlati szempontból annuitásosnak gondolom, de nulla kamatnál is nagyobb a törlesztőrészletek különbsége, mint 600€ és bármekkora kamat ez csak tovább növeli. Tehát vagy hibás a feladat leírása, vagy nem jó a hiányzó információra vonatkozó becslésem.
A törvény szerint a hosszabbításról is nyilatkozni kell (meg a részbeni kivétről), de a Random azt mondta írásban és szóban, hogy csak akkor nyilatkozzak, ha megszüntetni vagy kivenni akarok, ha változatlanul folytatni akarom és az 5 évre gyúrok, akkor nem kell.
A honalpjukon van is egy erre vonatkozó közzététel.
De van megoldás, feltéve hogy az a kérdés, hogy mennyi az egyes köcsönök kamata.
Azzal az egyszerűsítő feltételezéssel élve, hogy a kamat egész évben a teljes összegre vonatkozóan változatlan, akkor a 60000 havi kamata=60000*p/12/100, a 45000 havi kamata=45000*(p+1)/12*100
Azt is tudjuk, hogy a 60000 havi kamata 600-al több, mint a másik, felállítható az egyenlet:
60000*p/12/100=45000*(p+1)/12/100 +600
Arról persze sejtelmem sincs, hogy baras mit ért megoldóképleten (ezt a kifejezést általában a másodfokú egyenletre szokták alkalmazni). Legyen elég annyi, hogy a fenti egyenletből már neki is gyerekjáték lesz kiszámolni a kamatokat: A 60000-é éves szinten 51%, havonta 4.25%, a másiké 52%, havonta 4.333333%.
A havi törlesztő 45000 után 1950, a másik után 2250.
Én is Richter MOL cserén gondolkodom mostanában. Bennfentes vétel, Buffett olajcég vétele, további akvizíciós hírek lehetősége, a rövidtávú eső trend törése szól mellette. Emellett egy 15 éves! USD trendvonalról pattant vissza a mostani esésben, ami hosszútávon igen jó belépésnek tűnik.
Egy dolog azért segíti a hazai részvényuniverzumot: a hozamok brutális esése.
Pár éve nem is néztük, hogy az Egis (R.I.P.), vagy a Ricsi 1-2%-os osztalékhozammal bír, de mivel jelenleg a banki kamatok sem lényegesen magasabbak, emiatt ez azért jobb színben tünteti fel a papperokat.
Viszont azzal egyetértek, hogy itt - copyright VM vagy Nyilasi - politika van, nem gazdaságpolitika.
miért nem külföldit vesz ma az ember? ezek a papírok nem mentesek a politika szeszélyétől.
vagy azt gondoljuk hogy ennél nagyobbat már úgyse nyomnak rajtuk?
mert ez nem garantálható. itt az Mtel: ha javul a mutató, szorítanak rajta. szinte biztos. az OTP-nél tényleg lutri hogy mit lép a kormány. a Mol? ezzel az INA üggyel, meg az oroszokkal.. nem a fundamentumokról szól a története egyik cégnek se rövid (sőt ahogy a választási esélyek kinéznek), középtávon sem.
27x-nél kellett bizseregni :) Kolléga certifikát kapcsán mutatott mókás dolgot az ajánlati könyvben*, de komolya gondja nem volt.
*Eladási oldalon volt bent egy olyan ajánlat, amelynek ára bőven a vételi oldal alatt volt, de 0 mennyiséggel. Nem csak egy rendszerben látszott.
Hazai piacon ha kell egy kis izgalom, én MOL-t OTP-t vennék, ebben a sorrendben. Ha nem kell, akkor MTEL-t (is). OTP-ben megcsíptem ezt a nagy ugrást, ami a Kúria döntése után volt, le is zártam, de elég szépen visszacsorgott, így ismét célkeresztben van Nem hinném, hogy a Brüsszel olyan döntést hozna a hátralévő kérdésekben, amik komolyan értintenék a bankokat. Ahogy Politikai Ateista írta ma, "Az unió a bankrendszert akarja stabilizálni, nem a devizahiteleseket."
Csak mert a Richter pakkomat kiszórtam és egyből bizsergek kicsit.... A napokban vett valaki valamit hazai szolgáltatón keresztül? A Xetra-ra való átállás kapcsán érzékeltetek valamit?
Amit nézek, hogy a xetra-univerzum nem níílt ki azért, azaz a kitudjamennyi piachoz azért nem csatlakozik a Netbróker.
Kedves Olvtársak! Egy kolléga keresett meg az imént, hogy így még év vége előtt mit tudok neki javasolni. A szituáció az, hogy az év során elváltak az asszonnyal, a gyerek ott maradt. Továbbra is normális a kapcsulatuk, stb. és az apuka vállalta azt is, hogy a gyerek számára (a gyerektartáson felül) még félretesz valamennyit. De igazából egyik sem bízik a másikban, tehát olyan termék kellene neki, ahol ő bármikor be tud fizetni, de a pénzhez egyikük sem vagy csak együttes rendelkezéssel férnek hozzá. A gyerek 10 éves. Az a sejtésem, hogy a kincstári Start-számla pontosan megfelelne a célra. Jól tudom? Tudtok jobbat?
Most majd mások lesznek a várakozások. Már megtanultam nem olvasni az elemzői várakozásokat, ritkán van értelmük. Engem nem ért meglepetésként a bejelentés, 0-ra számítottam, de valószínűleg a piac is, hiszen nem volt negatív árfolyamreakció, sőt.