Keresés

Részletes keresés

nobolond Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79279

"Elsősorban üzembiztonsági okokból."

 

Nnna - itt van ! Erre volnék kíváncsi ! Ezért indítottam el - akaratlan - ezt a lavinát...

 

Mik ezek az "üzembiztonsági okok" ?


Előzmény: Törölt nick (79276)
etwg Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79278

a megfelelő infrastruktúra (büfé,játszószoba, wc, pelenkázó,stb.) hiánya mellett - az a hiba, amibe minden kezdő modellező (én is) beleszalad.

 

 

Sajnos ez már a projekt elinditása elött is nyilvánvalo volt.

Egy ilyen terepasztalt akkor lehet müködtetni, ha nyilvánvalo a kezdet kezdetétöl a müködtetési forma (magyarul "business model"), azaz ki lehet számitani, hogy mekkora a forgalom, mekkora a kiadás, mennyi ember tudja a rendszert müködtetni (belértve a WC-t, szuvenirboltot, kávéházat stb.).

 

A keszthelyi terepasztal a muzeum egyik kiállitása lett, ugyanolyan feltételek mellett mint a kinai váza, egy kitömött öz, a könyvtár vagy a butorok.

A különbség az, hogy mig a felsoroltak alig igényelnek további figyelmet vagy pénzt a terepasztal e nélkül nem tud müködni csak porosodni. 

Reméljük egyszer ezt majd az illetékesek is belátják és nem engedik tönkremenni sok ember hatalmas munkáját.

Előzmény: Törölt nick (79276)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79277
Hát ezeket a képeket sikerült jól elrontani.:( Nem baj, hamarosan jönnek nagyobban is. :)
Előzmény: Törölt nick (79276)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79276
Üdvözlet!

Az áramszedő a nagyobb berendezéseken (MiWula,LOXX) sincs fönt, annak ellenére, hogy ott a felsővezetéket tisztességgel megépítették. Elsősorban üzembiztonsági okokból.
A legnagyobb különbség a keszthelyi és a fent említett berendezések között - a megfelelő infrastruktúra (büfé,játszószoba, wc, pelenkázó,stb.) hiánya mellett - az a hiba, amibe minden kezdő modellező (én is) beleszalad. Tudniillik, hogy elképzel egy hatalmas asztalt, azután nekiáll megépíteni az egészet. Én a sajátomat fél év után adtam fel, belátva, hogy abban a tempóban amiben halad, nem tudom befejezni 20 év alatt sem. Ha az egészet kis projektekre bontják, akkor hamar a látogatók elé lehet tárni azt, ami már kész és csak külön bemutatni azt, "amin dolgozunk", hogy a félkész dolgok ne vonják el a látogatók figyelmét. Így az anyagi dolgok sem annyira kritikusak, hiszen egyszerre csak egy adott szegmenst kell finanszírozni.
Az is igaz, hogy a részleteket körültekintőbben is lehetne modellezni. A Kalte-Rinnét például az a nagy neveket jegyző csapat, aki ott dolgozott, biztos gondosabban is el tudta volna készíteni.
A keszthelyi kiállításban kétségkívül sok munka van, de én még csak megsaccolni sem merem, mikor láthatjuk az egészet kész állapotában.
Azt a gumicsontot pedig, hogy mi, hol mennyibe kerül, ideje eldobni! Arra hivatkozni, hogy olyan, amilyen, de legalább olcsó, nagyon gyenge érv. Különösen akkor, ha nem is annyira igaz! A MiWuLa árjegyzéke fent van a honlapjukon, tessék bátran összehasonlítani!
Néhány OFF esti kép oldásnak a LOXX-ból. :) (A reptéren az indulást-érkezést jelző tábla olvasható és a kiírás folyamatosan változik! :) )

Üdvözlettel:
e94



Előzmény: spirit6 (79270)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79275
csíkosháTTú mester!
Lehet borzalmatos baromságot kérdek, de:
lehet e analóg Bachmann mozdonyba,hosszú síp hangot gyártani valami módon.
Az enyémeknek elég szép mozdonyhangot sikerült a Kínai dolgozóknak gyártani, csak ugye a sípot hiányolja az emberfia.
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79274
"(és még wc re is elmehettem)"
Nem lehet hogy ez volt az 1 perces körülrohanás oka Keszthelyen?
De miért kell egy kiállítóteremben keresni a mosdót? :o)))
Előzmény: spirit6 (79270)
etwg Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79273

én egyszer voltam keszthelyen Kb 1 percig amig körberohantam a hajamat tépve

 

 

Nem volt ez kicsit kevés egy olyan modellezönek mint te?

Mert azért 1 percnél joval több ott a néznivalo, hacsak az ember már eleve nem azért megy oda, hogy az elöre kialakitott negativ vélményének találjon több alapot (majd kikürtölje itt a forumon stb.)

 

1 percnél több tiszteletet igényelt volna az a néhány ember, aki azon a terepasztalon dolgozott. (Föleg egy "modellezötöl"  (?) ).

 

Egy másik topikban pontosan le lett irva, hogy miért és mikor ment mennyi vonat, lehet, hogy neked is a nagy rohanás helyett el kellett volna beszélgetned néhány helybeli emberrel.

 

 

(Az ilyen negativ hozzállás elöfordul németdöldön is, de hála az istennek nagyságrenddel kisebb méretben, mint a Lajtán innen - ezért van a mai napig egyetlen nyilvános állando terepasztal a határainkon belül, mig odaát minden nagyobb faluban)

Előzmény: spirit6 (79270)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79272

"melyik ezek közül a leginkább tiszteletre méltó"

Mióta világ a világ, az emberek mindíg elismerik a saját területükön kiemelkedő tevékenységet végzóket, a technika vagy a művészet legkülönbözőbb ágazataiban egyaránt. Magasabb szinten pl. Nobel-díj, Kossuth-díj, a Nemzet Szinésze stb. Nem hiszem, hogy normálisan gondolkodó emberek számára ez viszályt okozna.

A mi területünkön is természetes, hogy aki sok hónapos vagy éves munkával hoz létre a modellvasutazás rangját jelentősen emelő alkotásokat nagyobb elismerést érdemel, mint aki csupán vásárlás útján halmoz fel egy gyüjteményt.

Előzmény: Vanitatum (79271)
Vanitatum Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79271
hát a "gáz" szót például valóban pont nem írtad le, de a megfogalmazásba egy kis pejoratív csengést véltem belehallani, ezért hittem úgy, hogy szerinted gáz.

Viszont nem csupán csoportokat állítottál fel, hanem némi értékítéletet is írtál róluk, rangsoroltál, pl hogy melyik ezek közül a leginkább tiszteletre méltó.
Ami szerintem nem a legjobb taktika, ha épp a különböző elveket vallók összebékítése a cél.
Előzmény: Törölt nick (79230)
spirit6 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 79270
Lehet hogy neked van igazad én a véleményemet mondtam és ahoz szóltam hozzá hogy hol nincs felsővezeték és hol van és hogy hogy lehet azt megvalósítani. (azért én ugy tudom hogy Keszthelyen is rendelkezésre állt áll, megfelelő mennyiségű pénz a dolog létrehozására. Vagy lehetett volna fele akkorát és nem gigalomániában szenvedni és befejezetlenül mutogatni valamit. Elnézést mégegyszer ha kicsit durvábban fogalmaztam de a vélemyényemet írtam és nem akartam hazudni hogy mi nem tetszik ott. Nem akarom feszegetni a Keszthelyi cuccot, csak a felsővezetékes téma ott kezdődött hoyg mér nincs fent az áramszedő... ( én egyszer voltam keszthelyen Kb 1 percig amig körberohantam a hajamat tépve hogy hogy lehet ilyet megmutatni az alatt 2x halottam a kisgyerektől hogy "miért nem megy a vonat" meg "miért nincs kész" és a látogató kisgyerek vette észre a pókhálót is :-) ) Ez igy alkalmatlan a vasutmodellezés bemutatására. Ja a kis városka terepasztala mellett ott volt 2 "dilikör" váltókkal vezérlővel mindennel, hogy ha a gyerekek megunnák a nézegetést, tudjanak játszani egymással hátha megszeretik a modelleket. Természetesen kifelé a shop-ban meg is vásárolhatja a gyerek apukája ami tetszik.) A látogatás ára meg 6 eu/Fő volt, de nem hiszem hogy ez lenne a lényeg hogy 6 euróért mit nézegethetek 3 órán keresztül. (és még wc re is elmehettem). A frankfurti állatkertbe is 6 eu volt a beugró és ott meg majmokat láttam, meg tigrist 35cm-ről.  
Előzmény: alsó madárfogás (79268)
etwg Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79269
Max. egyet lehet érteni ezzel - sajnos.
Előzmény: alsó madárfogás (79268)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79268
"Senkit nem szeretnék megsérteni főleg nem a keszthelyi modellvasút valami építőit" - ahhoz kissé enyhébben kellett volna megfogalmaznod számos mondatodat.

Elhiszem, hogy pompás asztalt láttál, és azt is elfogadom, hogy szebb volt, mint a keszthelyi. Ettől függetlenül felesleges az összehasonlítás, főleg azokkal az ócsárló jelzőkkel, amiket voltál kedves összeválogatni. Igazságtalan is vagy, hiszen vállaltan félkész (inkább háromnegyedig kész) a rendszer, sem a tervezők, sem a kivitelezők, sem az üzemeltetők nem hiszik és nem is állítják azt, hogy már ne lenne vele feladat.

Én külsősként (több cikket írtam róla, aki azokban nem talál kritikát, az vak és süket) azt mondom, nagyon is alkalmas Keszthely a vasútmodellezés népszerűsítésére. Alkalmas, mert hazánkban nagyon kevés nyilvános terepasztal létezik, így aztán a kezdők sorozatban esnek ugyanazon hibákba - hol is láthatnák, hogy maguk ne kövessék el?

És még egy: nálunk a mindenhol tettenérhető pártoskodás, mások leszólása, indokolatlan versenyszellem az összefogás helyett egyszerűen nem eredményezhet egy ilyen alkotás saját erejű létesítését. (Emellett természetesen a tőkeerőt se feledjük: vajon mennyibe került az ott felhasznált alapanyag, és hol találsz olyan önerőből építkező magyar klubot, akinek a költségvetése ilyesmi összehasonlítást kiállna?) Kár, hogy nem tudtad türtőztetni magad, és úgy igyekeztél dicsérni valamit, hogy a másikat szóltad le, ennyire indulatosan.

Egyébként mennyibe került a falucska képeken ábrázolt terepasztalának megtekintése?
Előzmény: spirit6 (79221)
nobolond Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79267
Kösz - akkor a "zárt ajtókról szóló érvelésem" mégsem vált nevetségessé... :)))))))
Előzmény: Törölt nick (79266)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79266
Nem mindegyik, ha megnézed a képet a fűtőház is úgy lett építve, hogy ahol nyitva van az ajtó oda beférnek a mozdonyok,ahol zárva van oda nem.
Előzmény: nobolond (79263)
nobolond Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79265
A "Traumanlage" ragadta meg a figyelmemet legjobban : 3m x1,4 m - és csak 2 modulból áll ! Ez még nekem is megfelelne - de a részműveletek megmutatása elriaszt... Ez irtózatosan sok munka - ami még nem volna baj - de igen pontosan kell dolgozni : kivágni, fűrészelni stb....

Amellett pedig na tereptárgyak magassága nem tudom mekkora, de a szekrény mögé biztosan nem férne be... :((((

Viszont két "földszintes" modul... 1,5x1,4 m.... - azt hiszem ennek tudnék helyet szorítani összerakodás / szétszedés után is...
Előzmény: Törölt nick (79248)
nobolond Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79264
"Addig volt H0-ás vasút-autó gyűjteményem."
És ezek után azt eladtad ?
Előzmény: H0ri60 (79257)
nobolond Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79263
Bocs - ostobaságot írtam - a felső képet nem vettem észre...
Ezek szerint mégis vannak nyíló ajtók a fütőházban... Mindegyik ?
Előzmény: Törölt nick (79251)
etwg Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79262

Ezen a terepasztalon is járhat mindenki, akinek van megfelelö járgánya.

 

 

:-D

SVP700
Előzmény: Törölt nick (79261)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79261
Minden kiállításon megengedik neked ha megkéred.
Nálunk legalábbis így működik.
De szerintem máshol is
Előzmény: nobolond (79260)
nobolond Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79260

A mondat helyesen : "a zöld szőnyeg tényleg a Füstiben van ? "

 

(Elkerülhette a figyelmemet...)

 

MÁS - de kapcsolódik :

 

Lehet, hogy már "feltalálták a melegvizet" - csak én nem tudok róla - : van(nak) olyan szervezett lehetőség(ek), ahol NEM vasútmodell-klubtagok is használhatnak megépített terepasztalt saját modelljeik időközönkénti "megfuttatására" ?

 

Előzmény: nobolond (79258)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79259
a képen látott zöld az egy másik kiállítás játszóházában.

a füstiben egy ekkora szőnyeg volt :
Előzmény: nobolond (79258)
nobolond Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79258

Húúú - z például remek ötlet : valóban - minek ajtó a fűtőházra ? Megázni úgysem fognak a mozdonyok - a házzal és az ajtóval viszont tengernyi gond lehet : befér-e a modell, elég széles és magas-e az ajtó, hogy nyílik, stb.

 

Mellesleg : a "zöld szőnyeg" hol van ? A Füstiben ?

Előzmény: Törölt nick (79251)
H0ri60 Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79257

Igen.Én a "kerti" vasúttal úgy indultam be,hogy egy modelles barátomtól kaptam egy SPUR 1-es kis fém gőzöst egy darab rakoncás kéttengelyes kocsival.Addig volt H0-ás vasút-autó gyűjteményem.Vettem hozzá síneket és mivel bányász ember vagyok sok-sok csillét.Ilyet is olyat is.

Aztán egy-két kiállításon az országban kiraktam...Amikor a gyerekek hasalva nézték,anyukájuk pedig elfúló hangon könyörögve kérte,hogy állítsam le a gőzöst,no ott elindult a vezérhangya bennem.Azóta a kilállításokra már olyan vendég "művészeket" is hívok (barátok ),akiknek óriási német gőzöseik vannak hanggal;füsttel.Eredeti fütty a hang,megszólaláskor az egész terem látogatói odasereglenek a "kerti" részleghez.

Természetesen a fejlődés töretlen,a gyermekarcok egyre sugárzóbbak a látványtól,én pedig állok a sarorakban észrevétlenül és megérte!!!Minden megérte,az alkudozás,az utazás,a fáradtság.

Igen,sokat jelent modellezőtársaim elismerő szavai is,de a GYEREKEK!Ők ...

Előzmény: Törölt nick (79255)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79256
Viszont hogy hű maradjak az igazsághoz,a terepasztal készítésnél a vágányfektetés, illetve a sínkavicsozás kizárólag a legvégső estben bízható rám.
Na az képes roppantul lefagyasztani.
Biztos képes lennék hetekig agyalni a pályán, és még akkor is segítséget kellene kérnem.
Előzmény: nobolond (79246)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79255
Én meg vigyorogni ugyanott ,ugyanolyan korú bányászt ,amikor megtudta hogy neki is lehet olyanja...
Előzmény: H0ri60 (79254)
H0ri60 Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79254
Láttam én ezen a szőnyegen 50 éves férfi embert is hasalni az Északiban a füstölős Mk 48-ast nézegetve menet közben...
Előzmény: Törölt nick (79253)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79253
Erra való az olcsó kertivasút és a Playmobil G méretarányú vonatja.
Üthető vágható elég nagy ha valamit pótolni kell rajta,a Playmobil pedig egész egyszerűen agyonüthetetlen
Előzmény: nobolond (79250)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79252
Bikki Atesz c50 esei MK i egy két gőzös által vontatott vonatka stb.
Előzmény: BoGar (79249)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79251
Valahogy így:
A Tucsi barátommal egymásra néztünk kiállítás előtt két héttel.
Csinálni kéne valami placcot ami működik hogy rátegyük a modelleket.
Csináltunk. Fejből. a sín kivételével minden Hand-Made


nobolond Creative Commons License 2010.06.19 0 0 79250

Köszönöm !!! :)))

 

Tudjátok : - és az hiszem ezzel nem mondok újat - néha úgy érzem, hogy "valami hibádzik.."

Meglátom egy modell - elsősorban egy mozdony - H0-s modelljét majdnem egy egész 1024x768-as képernyőnagyságban, és amikor végre kezembe foghatom :

 

- egyrészt félek megfogni, hogy le ne törjön róla valami  (pl. egy 1 mm-es lépcső, egy kapaszkodó ) mert szívszélhűdést kapok,

- túl kicsinek látom ( pláne, hogy a "szőnyeg szintjén" fut...)

 

Valóban : a gyerekek - unokáim - egy darabig lelkesen járatják a - váltókkal kissé feljavított - dilikörben oválban, aztán kérik, hogy vegyek elő újabb mozdonyokat ( de akkor már egymást akadályozzák ) így aztán egy idő múlva elmennek a sokkal ormótlanabb"favasúttal" játszani, mert azt lehet tologatni...

 

Lehet, hogy minderre a "G" méret, az LGB lenne a megoldás ?

Előzmény: Törölt nick (79245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!