Legkedvezőbb díjtételekkel és legszélesebb termékválasztékkal az IB rendelkezik. Ezen kívül fontos, hogy megbízhatók és komoly, akár mo-i referenciáik is vannak. További előnyük, hogy lehet Európai Unióból is számlát nyitni (nem úgy mint a szintén egészen kiváló Ameritrade-nél). Hátrány (ha ezt annak lehet nevezni), hogy 10.000 USD a beugró.
Megoldás lehet a Solar Capital, akik IB (egyik?) partnere Mo-n. Díjstrukturájukat nem ismerem. Náluk 5.000 USD-vel lehet kezdeni.
Na várj, adószakért nem vagyok (majd jön Jimmy és precízen linkelget), de szerintem egy külföldi brókercégnél szerzett jövedelmet ugyanúgy kell bevallanod, mint ha hazainál lennne, a különbség inkább az, hogy az adott cégnél részvényezel, vagy mondjuk forexezel.
Idő közben olyan információkba is botlottam, hogy ha a választott külföldi brókercégnek nincs aktív PSZÁF engedélye, akkor a rajtuk keresztül szerzett jövedelmemet egyéb külföldi jövedelemként kell bevallanom, amit további 27% EHO is terhel.
Nem tudom, hogy igaz-e (lehet, hogy megpróbálom megkérdezni a NAV-ot).
Mindenesetre ez is a KBC felé terel, mert az MB Tradingnek nincs magyarországi PSZÁF engedélye, azok az amerikai brókercégek, akiknek pedig van, vagy magasabb egyenleget várnak el, vagy magasabb költséggel dolgoznak.
A különböző országok Apeh-jei szoros, bizalmas kapcsoatban vannak egymással, azaz ne aggódj, a magyar Apeh (na jó, NAV), ha akarja, akkor össze tudja vetni az adóbevallásodat a kapott infókkal. Az én véleményem szerint kisbüfikkel nem szórakoznak, már csak azért sem, mert ugye lehet több számlád is, viszont a bevallásban az összesített eredmény szerepel.
A külföldi brókercégnek van 2 hátránya:
- magas pénzforgalmi költségek - ilyen kis összegnél meg pláne
- ha gond van, nehéz verni az asztalt
Pár külföldi cég működtet afféle hazai desket is és készségesek, ilyen a Saxo - itt is van pár ügyfél. A Saxo (és a hazai klónjai, pl Erste Trader, Equilor Trader) viszont drágább díjakkal dolgozik, mint amit te néztél ki.
A KBC szerintem elég logikus választás. Korábban jó lett volna a Fio is (szintén volt itt pár ügyfél), de sajnos megszüntették a mo-i irodát.
A 2) es kérdés tényleg macerás, erről iamtwo olvtárs hsz-ait érdemes megnézni.
1.) azt sejtem, hogy magát az adóbevallást ugyanúgy kell elkészíteni, azzal kapcsolatban nincs elképzelésem, hogy amerikai cég esetében mennyire lehet ezt elrontani - egyáltalán mennyire ellenőrzihető. Gondolom a NAV-nak semmi rálátása sincs az én részvényeimre és a tranzakciómra ha egy külföldi brókernél vagyok, legfeljebb arról lehet infója, ha a magyar bankszámlámra visszautalok pénzt. Félreértés ne essék, nem adót csalni akarok, csak arra vagyok kíváncsi, hogy kiszámítok valamit, bevallom, és azt elfogadják, vagy valahogy ellenőrzik is ... lehet-e hibázni, ami miatt később bírságokra számíthatok stb.
2.) Igen, erre gondoltam. Ezt a problémát hogyan lehet a legegyszerűbben megoldani? Mit jelent, hogy "bizonyítottan" nem vagyok rezidens?
Amúgy 15 magyar és 26 külföldi brókert hasonlítottam össze az alábbi kritériumok alapján:
- egyelőre csak sima részvény longokban gondolkodom
- 2500$ tőkénél többet egyelőre nem akarok belevonni
- tervezek 2$ (akár 1$) alatti részvényeket is vásárolni, legalábbis legyen meg a lehetőség (nagyon sok bróker erre borsos felárat alkalmaz)
- ne legyen túl sok plusz egyéb ktg. (pl. drága havi számlavezetési díj, nagy felár real time szolgáltatásért, ha később kellene .. stb.)
Szóval ezek alapján a magyarok közül nálam a KBC Equitas nyert, az amerikaiak köz
1. A bevallás elkészítéseugyanúgy megy. Lehet, hogy arra gondolsz, hogy a hazai szolgáltatók kiküldik az előző évhez kapcsolódó ügyletek listáját, ezt egy külföldi cég nem teszi meg. DE az előírások szerint neked magadnak eleve vezetned kell a tranzakciókat tartalmazó kereskedési napló vezetését. (Ha nem kellene, akkor is érdemes lenne, jobb az, ha megvan itt, a saját gépemen.)
2. Az adózás akkor érdekes, ha a hazainál többet vagy kevesebbet vonnak. (Az USA-ban többet, bizonyos szolgáltatók esetében ezt nem teszik, a lényeg, hogy bizonyítottan ne legyél rezidens) Ezzel kapcsolatban valóban vannak érdekes esetek.
3. A TBSZ-t valóban nem vették át tőlünk az usákok...:)
amerikai részvényekkel szeretnék kereskedni. Hosszas keresgélés/összehasonlítás után két befutó brókercég maradt, egy magyar(országi kirendeltséggel rendelkező) és egy amerikai.
Az amerikai több szempontból kedvezőbb lenne, de olyan aggályaim támadtak, hogy
1.) amerikai brókercég használata esetén sokkal bonyolultabb lenne az adóbevallást elkészíteni,
2.) tartok tőle, hogy az USA-ban eltérő nyereségadó kulcs sem fogja egyszerűvé tenni a helyzetet (pl. osztaléknál mennyit vontak le, ezzel ellentétben mennyit kellene adóznom a NAV szerint stb.)
3.) ill. gondolom a TBSZ előnyeit amerikai bróker esetén nem tudnám kihasználni.
Tudna valaki némi támpontot nyújtani ezen aggályaimban, ill. némi infóval segíteni a döntésemet? Gondolom az itt megforduló "öreg rókák" közül sokan túl vannak már ezen a kérdéskörön. Köszönöm!
Azt írják, hogy az amcsi részvények nem túlárazottak. Nos, csak az a kérdés, hogy mihez képest. A csillagos éghez biztos nem :) És akkor nézzünk egyet, ami szerintem egy óriási lufi most is, ettől persze ezer is lehet még, csak ma is 5%-ot megy eddig. http://finance.yahoo.com/q?s=TWTR
anakdota: sok éve mondta rokon, néznék már valami házat is a nagyfaluban, szűrjem elő a kínálatot, venne, de sok ideje nincs, majd ami nekem tetszik azt megnézi egy nap mindet.
telefonál pár hét múlva hogy inkább lakást nézzek, nem volt jó a lapjárás a tőzsdén:S
még a tényleg profik is belefutnak nagy pofonokba, hát még a csak műkedvelők... tovább kell lépni, ez ilyen.
van akinek nem való, mert nem klappol a személyiségéhez.
pl aki rágódós , vagy aki maximalista a részletek terén. annak mást kell keresnie, mert itt a régi (akár tegnapi) hibákon tépelődni nincs értelme. max annyit hogy beépíteni és a következő dolognál már ugyanabba a hibába megpróbálni nem beleesni.
akinek olyan a személyisége, annak gyötrődés lehet a tőzsdén jönni-menni. még ha a mérlege jó is, a részletek meg fogják őrjíteni.
lehet az adrenalin miatt érdekes ez a tőzsde_dolog.
ennyire azért nem kell komolyan venni a buy and hold srtatégiát:)
egyébként nekem is van még olyan telekomom amit azt hiszem még jegyeztem anno.
de nem mennyiség, érdektelen tétel, ráadásul olyan szolgáltatónál, hogy eladni is meg tarnszferálni is drága, úgyhogy ott figyel úgy néz ki mindörökre.
"A legtöbb nálunk divatos befektetési alap vagy eleve kis kockázatú tehát nem részvény alap, vagy jellemzően hazai vagy európai részvényekből áll, ahogy látom."
Nem az a lényeg, hogy divatos vagy nem divatos, hanem az, hogy kapható vagy nem kapható :-)
Ez a rész arra az esetre vonatkozik, ha szeretnél kivenni részösszeget. Ilyet valóban nem lehet máskor tenni, csak a 3. év szilveszterén. Azért aki ezt így kitalálta, elmehetne inkább havat lapátolni. :)