Célműszerrel mérted a 40 Ohm ellenállást, vagy Jáger úr 2 multiméteres módszerével?
Van valami különbség szerinted a mérés jóságában a kettő között?
A volt-ampermérős módszer nem Jáger úr módszere, olyan mindig is volt. Vagy 50 éve van rá most is élő magyar szabvány, de előtte is nyilván ez a módszer is szerepelt a szakirodalomban.
Kezdem érteni, de akkor most ilyen fájlok vagy mik vannak ott vagy szabványok? Közben megnéztem a térképet, van tőlem egy nem is olyan messze, csak elsőre nem láttam nyitvatartási időt. Hazafelé beugrom és körbenézek milyen cuccaik vannak.
"mi az a webáruház szoftver. Abban vannak a szabványok?"
Egy lehetséges megoldás, leegyszerűsítve, hogy te is értsd :)
- a pénzért letölthető fájlok el vannak helyezve egy szerveren, de olyan helyen hogy az internet felől nem lehet őket elérni közvetlenül (csak a webáruház lát oda)
- te belépsz a webáruházba, kiválasztod a neked tetsző terméket és kifizeted az árát
- ezután a webáruház lehetővé teszi egy másolat készítését erről a fájlról a saját gépedre.
Akár ki is próbálhatod,
itt egy lehetséges (és igen olcsó ;) kombináció:
- kell egy Wordpress honlap-kezelő (ingyenes)
- ere telepítesz egy WooCommerce webáruházat (ingyenes)
- és mindennek keresel egy ingyenes wordpress tárhelyet (már ha találsz ingyenest).
Ha pl saját zenéidet szeretnéd pénzért letölthetővé tenni, akkor itt egy részletes leírás (angolul):
Elnézést kérek előre is, ha megbántanék valakiket, de óvatosan jegyezném meg, hogy a szavak értelmezése valami nyelvművelő topicba való lenne. Itt ontopic.
"A vásárlást ugyanis a vásárlás szóval szokták jellemezni. :D"
A letöltés az egy fizikai művelet, a termékhez való hozzájutás egyik lehetséges módja, olyan, mint a személyesen a boltba elmenés, a csomag házhoz szállítás vagy a postagalamb.
A letöltés szónak semmi köze a vásárláshoz, ha valamihez számodra ingyenes a hozzáférés (pl mert cég/iskola/állam fizet érte), az nem vásárlás, mégis jogszerű letöltés.
Lehet, hogy ez újdonság lesz számodra, de olyan is létezik, amikor az internetről legálisan, jogszerűen töltünk le valamit :)
Hamarjában három módszer:
- csak azután tudjuk letölteni, ha már fizettünk érte: számos webáruház szoftverben alapból van ilyenfajta "vásárlási" lehetőség is
- a letöltési jog előzetes regisztrációhoz kötött (felhasználónév+jelszó) és utólag fizethetünk (mondjuk évente) az összes letöltésért abban az időszakban
- a letöltések utáni díjat nem a letöltők fizetik, hanem a cég / iskola / alapítvány / állam /stb akár tételes elszámolás, akár átalánydíjas megegyezés alapján.
"Az illegális letöltésért nem tud díjat követelni, mert illegális a letöltés."
Ha a Hivatalos Nemzetközi Szabványügyi Valami (mint az összes vonatkozó szerzői jogok kezelője) azt írja a honlapján, hogy ők egy szabvány letöltésért pl 10 centet kér (gyengébbek kedvvért: ha ők megkapják ezt az összeget, akkor részükről ezt a letöltést jogszerűnek, legálisnak tekinti), akkor milyen logika alapján rángattad ide az "illegális letöltés" kifejezést?
Ha egy zsebtolvaj ellopta 20 ezer forintodat, az téged egy picit sem zavar, mert mert közben tudod, hogy vannak nagyobb tolvajok is? Te vagy az ideális állampolgár: csak mutatni kell neked egy dollármilliárdos csalásokat elkövető nemzetközi céget és a következő pillanattól az elmúlt harminc év összes tolvaj magyar politikusa a szemeben a "talpig becsületes úriember" kategóriába kerül :) Hiszen minden tolvajnál lehet találni egy még nagyobbat... és ezzel minden meg van bocsátva....
A szabvány nem tartozik ebbe a körbe, így van. A gázosok azért vannak "jobb helyzetben" mert a GMBSz egy rendelet melléklete lett, ami így jogszabály része -> ingyenesen elérhető.
Tehát elérte azt az átalakítási szintet (>10%) ami miatt, már: A hálózatot a MAI előírások szerintire KELL hozni!!!!
Ez a tulajdonos/üzemeltető feladata, költsége és FELELŐSSÉGE. Adj neki erről írásos tájékoztatást... (és akár ajánlatot is).
Az általad eddig elvégzett melóról pedig kell egy első vizsgálat+minősítés ÉV jegyzőköny. Egy erre jogosult felülvizsgáló által elkészítve... (csak arról amihez hozzányúltál)
----
A tulajdonos/üzemeltető feladata és jogi felelőssége ez esetben, szerintem.
- a MEGFELELŐ "földelés" biztosítása (5-10 eFt anyag+díj) a PEN vezető számára az épületbe lépésnél és/vagy az ingatlan csatlakozási helyénénél
- a TN-C >> TN-S átmenet kialakítása, ha TN rendszer van az utcán és még nincs meg a váltás az ingatlanon belül
- a megfelelő zöldsárga hálózat kiépítése (PE és EPH rendszer), ha az hiányos most illetve kijavítása, ahol szükséges
----
A te jogi felelősséged az általad piszkált rész MEGFELELŐSÉGE!!! ÉV szempontnól... élet- és vagyonvédelem.
"ha a téged tápláló hálózat már TN, akkor meg tilos nem nulláznod"
Nálam a hálózat TN, de még 2004-ben készült a fenti kiselosztó és a fogyasztásmérő (nem én voltam) a régi olvadóbiztosítékos faszekrényes bazár helyett.
A Hensel szekrény alsó részében van a fogyasztásmérő, ennek a légteréből középen megy fel a kiselosztóhoz a
nulla és a fázis, mindkettő 6 mm2keresztmetszetű. (Szándékosan nullát írtam, és nem pedig PEN-t, mert CU 10 mm2 keresztmetszet alatt nem tekinthető PEN-nek.
Ennek tükrében nincs is nullázás, lényegében a villanyszerelő TT rendszert épített ki.
2004-ben emlékeim szerint szondát nem vertek le, hanem az 1975-ben épült ház eredeti földelését használták fel (aminek a kötése, ahol rácsatlakozik a 16 mm2 zöld/sárga PE vezető, már nem hozzáférhető, mert 2005-ben a külső hőszigetelés telibe takarta), ennek az állapotáról/ellenállásáról mérés/papír nem született.
Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és ügyiratok, valamint más hasonló rendelkezések.
...tehát, ha netán betonalapföldelésed volna (gondolom, nincs), akkor lehetne (a földelés szempontjából, mert más szempont is van, EPH például) alkalmazni nullázást.
De EPH sincs kiépítve, az is kéne a belső feltételekhez.
Ez a belsősdi ez a régi magyar szabványból van, melynek mai alkalmazása azért nem olyan egyszerű (már KLÉSZ sincs, amire a cikk hivatkozik, bár a KLÉSZ-ben nem is volt semmi konkrétum, az csak utal a szabványra), mivel a körülmények mások - Például Novothny tanár úr a kandós jegyzetében már belevette azt, ami manapság van, hogy a keresztmetszetesdinél nem mindegy, hogy réz vagy alu, és ha alu, akkor nem 10, hanem 16 mm2. Ilyen innovációt bárki beletehet, illetve bárki bírósági szakértő gondolhatja azt, hogy bele kellene/kellett volna tenni.
(ez csak egy kritérium a PEN keresztmetszetére, van más is)
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha a téged tápláló hálózat már TN, akkor meg tilos nem nulláznod, de ha már így hozzányúltál, akkor meg a 30 éve is érvényes előírások értelmében a nullázáshoz előírt önállóan is számottevő földelést kellene kialakítania, melynek vagy hosszúsági kritériumokat kell teljesíteni, vagy méréssel igazolva 10 Ohm alatt kell lennie.
Azért kellene lobbizni, hogy kerüljön be a jogi szabályozásba a kivitelezésre vonatkozó szabvány - akkor máris nem lenne fizetős, mert ugye a betartandó hatályos joganyag az már csak olyan, hogy ingyenesen elérhetőnek kell lennie... (lásd GMBSz)
Ez teljesen értelmetlen, amit írsz... Az illegális letöltésért nem tud díjat követelni, mert illegális a letöltés. :D
Az IEC tarifái nem titkosak, az IEC honlapján ott vannak az árak. Na de ezt se tudni... Én szégyellném magamat a helyedben. Én egyáltalán nem értek a fríz szarvasmarha tejhozamához, ezért aztán nem is megyek okoskodni olyan topikba. Te is követhetnéd ezt a hozzáállást a villamossággal kapcsolatban. Hiszen a fix bekötést sem vagy képes értelmezni.
...és amikor ebben a nagy sötétségben valaki olykor egy gyertyát merészel meggyújtani, akkor a legsötétebbek csoportosan vetik rá magukat, hogy elfújhassák azt pici fényt is...
Mégis ki a f*szt érdekel mi volt 2005-ben az üzletszabályzat, mire mész vele?
Amúgy ha nagyon érdekel mire szerződtél le akkor előkeresed az akkori szerződésedet (nekem megvan az összes amit aláírtam) vagy kikéred a másolátát a szolgáltatótól.
Te nagy mágus vagy, ha képes vagy a 2021-es üzletszabályzatból kiolvasni azt, hogy pl 2005 szeptemberében egy magánszzemélynek hány amperig nem kellett hálózatfejlesztést fizetnie a vezérelt áram után.
"miért nem ingyenesek a szabványok. milyen nyomós oka van?"
Korrupt országban egyetlen logikus magyarázatot tudok elképzelni: néhány magánszemély óriási pénzeket keres a dolgon ÉS nem felejtenek el belőle folyamatosan kenőpénzeket csúsztatni azoknak a politikusoknak, akik folyamatosan gondoskodnak arról, hogy ez az állapot ne változzon soha.
Ha egy SZOLGÁLTATÓnak 20-25 éve van honlapja, de a 15 évvel ezelőtt érvényes szolgáltatási feltételeit és díjit csak az ügyfélszolgálattól személyesen érdeklődve lehetséges megtudni,
Nem ismerem Jáger úr módszerét. Láttam egy módszert, amihez egy távoli kisegítő fölszonda kell, de én ezt leegyszerűsítettem. A fi relé előtt fázis és a földelés közé kötöttem egy 100 Wattos izzót és a földelés és nulla közötti feszültség növekedést mértem (ma ~17V), illetve az izzó áramát (~0,47A). Nyilván nem pontos, mert belemérem a trafónál lévő földelést is, de szerintem kielégítő eredményt ad és ebből nyilvánvaló, hogy nálam nem lehet meg a 10 Ohm.
A TN-rendszerűnek nem nyilvánított, de közvetlenül földelt rendszerű, közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztói vezetékhálózat TN-rendszerűnek minősíthető, ha kielégíti a következő feltételek (a nullázás belső feltételei) mindegyikét:
A fogyasztói vezetékhálózat csatlakozási pontjánál rendelkezésre áll a közvetlenül földelt nullavezető, amelynek keresztmetszete legalább 10 mm2, ha a fázisvezetők keresztmetszete 25 mm2-nél kisebb, illetve legalább a fázisvezetők keresztmetszetének a fele.
A fogyasztói vezetékhálózaton kialakították a meghatározott EPH-hálózatot, amelyhez betonalap-földelés, vagy egy (méréssel igazoltan) legfeljebb 10 Ohm földelési ellenállású, természetes vagy mesterséges földelés csatlakozik.
Az épületen belül, valamint az épület fogyasztói vezetékhálózatáról ellátott szabadtéri környezeten belül minden védővezetővel védett fogyasztó-berendezés teste (az áram-védőkapcsolással védettekké is!) nullázva van.
A szabvány előírja, hogy ezt a villamos berendezés első ellenőrzése jelentésének készítőjének ellenőriznie kell."
Mivel nálad a földelés ellánállása 40 Ohm, így a nullázás belső feltételei nem teljesülnek maradéktalanul, így nem is nullázhatsz jelen körülmények között.
Célműszerrel mérted a 40 Ohm ellenállást, vagy Jáger úr 2 multiméteres módszerével?
20+ éves családi házban behúztam plusz vezetéket és egyben lecseréltem a lakáselosztót. Van földelőszonda, de hozzávetőleg 40 ohm-ot tud, EPH nincs kialakítva, a víz és gázvezetékek nincsenek direktben földelve. Fi relé volt és van.
A régi elosztóban nem volt nullázás. Nem tudom ilyen körülmények között az újban kellene-e nullázni. Úgy döntöttem, hogy egyelőre inkább nem módosítok. Jobban tartok a bejövő PEN szakadásától (van benne kötés), mint attól, hogy a fi relé nem old le egy testzárlatnál.
Szabványbót oldalán le lett írva, meg Mekknél is bekattan pár havonta és akkor 2 napig ezen rágjuk a gittet. Itt is sokszor le volt írva, hogy ez olyan, mert...
Amikor ügy érzi, hogy lankad a topic, akkor előkerülnek a szokott témái:
- 50A-es betáp (amit már felfejlesztett 80A-re)
- vén, hülye tanárok
- ingyenes szabvány
- kiküldött sárgcsekk a jó ismerősének, ami mellé semmilyen tájékoztató, hogy mire kell
- zsebbe csúsztatott pénzek ajánlása, korrupció
Ha kell tankönyvből idéz, amit megmásítva idéz, csak azért, hogy az tanárokat ócsárolja.
Most is úgy gondolta, hogy elszórakoztatja a közönsége, erre jött a 100A-es betáp és 50A-es vezérelt áram.
Percekben számolja a bérét, de arról még nem nyilatkozott, hogy mennyit kap az itt elbaszott időért. Mekkora bevétel kiesése lehet az itt összehordott baromságai miatt?
sehol nem állnak rendelkezésre, sőt valószínűleg csak hatalmas nyomozói munkával hozzáférhetők/összegyűjthetők
Ez már csak a kétségbeesett kapkodás, mivel ez a két mondatrész ellentétben áll egymással. :D
És igen, a már nem érvényes dolgok a jogtárban nem ingyenesek. De ez az információért való könyörgés, mivel a keresést elindítani sem tudod, ez nálad régi szokás. Nálam meg az a régi szokás, hogy nem adom meg azokat, amelyek alap dolgok egy erősáramú szakembernél. Én jól elvagyok, mert van egy CD-s teljes jogtáram a kétezresek elejéről, és onnan meg a Magyar Közlönyök elérhetőek. De nem osztom meg veled, mert ez a stílus, hogy először megrágalmazol valamit, majd nyüszítesz az infóért, ez nem szimpatikus nekem.
Én az áthidalóról nem beszéltem, ahogy visszanézem. Mit írtam? Azt, hogy a bal oldali rövid kiemeltre kellene a nullákat kötni.
Ha jobban megnézed, hogy mit írtam: :D
Ha jobban megnézed, alighanem realizálod, hogy a bal oldalon a rövidebb lemez az el van szigetelve az alsótól, a védővezető síntől.
Ha szabályos volt a szerelés, akkor a kék, ami a nulla színe, az van a nulla jelzésű, említett bal oldali rövidebb sínre kötve.
Az áthidaló ugyanis a TN és a TT közti különbséget jelenti, melyet oda-vissza változtatni képzeltek eleink szabványalkotói. TT-nél a nulla az szigetelt üzemi vezető - ezért nem lehetett keverni.
Mindegy mi volt... az anno ki lett fizetve >> megvan.
----
Az adott tarifán belül átrendezheted az Ampert. De vannak szabályok amikre nem árt közben figyelni!!! pl. 63 Amper és 80 Amper is más játékszabályt-elszámolást jelent(het)...
Köszönöm, hogy mellébeszéléseddel megerősítettél abban a hitemben, hogy az egem jelenleg érdeklő információk sehol nem állnak rendelkezésre, sőt valószínűleg csak hatalmas nyomozói munkával hozzáférhetők/összegyűjthetők ;)
Az "energiatakarékosság" kifejezés szerintem valami ilyesmit jelent: X forintot befektetsz valamibe, ami életed végéig nemcsak behozza az árát, de meg is duplázza a befektetett összeget.
Képzelj el gy olyan részvényt,
- ami soha nem váltható vissza és nem is eladható
- 16 évig nem fizet semmi osztalékot
- a 17. évtől fizet 8 százalékot évente.
Ehhez képzeld hozzá,hogy (a magyar egészségügy szintjét figyelembe véve) kb 20-25 év van hátra az életedből.
Ugye te sem vásárolnál a fenti részvényből 300eFt értékben? Még akkor is hülyeség, ha nem vág hanyatt ez az összeg. Okosabb elinni a kocsmában, mint arra költeni, hogy a hőszivattyú kedvezményes tarifára átkerüljön és ennek a befektetésnek ne lásd semmi hasznát.
Ahol 100A feletti betáp kell ott nyilvánvalóan van fogyasztás is, ami nem kevés pénz lehet. Annyira hanyattvágja őket az a pár 100 ezer ft, vagy csak te puffogsz megint hogy de szar világban élünk?
Le van ez írva egyáltalán valahol közérthetően, vagy addig jó, amíg ez is zavaros/titok?
Az a baj, hogy megint olyanra dobálod a sarat, amire nem érdemes, mert világosan van szabályozva. Így csak te maradsz egy rosszindulatú habajgó. Vagy klinikai eset. és ezt kérlek, ne vedd bántásnak, csak tényeket állapítok meg.
Amikor ez a ház épült (kb 20 éve), akkor még mid a 100+50 amper teljesen ingyé volt? Nem lehet, hogy egy rakás pénzt kifizettek annak idején a sok vezérelt amperért és most ugyanazért még egyszer tartanák a markukat?
Mióta van ez a hálózatfejlesztési adó?
Hogyan voltak ezek a változások az évek során? Dátumok, ingyenes amper-határok, éccakai és/vagy nappali amperek árai, stb. stb Le van ez írva egyáltalán valahol közérthetően, vagy addig jó, amíg ez is zavaros/titok?
"Ergo az 50vezéreltet kár is piszkálni"
Át szeretném szervezni az ampereket fázisonként egyenlőkről erősen aszimmetrikusra és hozzá akartam csapni ezt a soha semmire nem használt 30-40 ampert is.
A másik ötletem az volt, hogy H/Geo tarifás villanyórára áttenni ezeket az ampereket, de egy plusz villanyóra hely kialakítása nagyon sokba kerülne (soha meg nem térülő befektetés), mert egy Hensel Mi 72861-0 szekrényben hiába férne el akár 9 db villanyóra is, az ELMŰ maximum csak kettőt enged beletenni (máskülönben nem pörögne a bevétel a kenőpénzes üzleti partnereknél ;)
"A kismegszakítók közül az egyik elég sűrűn levágja magát."
Lehet, hogy ennek mindössze az az oka, hogy az a kismegszakító száz éves korára elfelejtette, hogy fiatal korában hány ampernél kellett lekapcsolnia és mára már túl ideges lett. Tehát lehet, hogy csak ki kellene cserélni egy új (ugyanannyi amperes) kismegszakítóra.
Nem az elosztócsere a megoldás a biztosíték lecsapásokra, nem fogsz több fázist találni. Sajnos a teljes rendszer felújítása a legoptimálisabb megoldás. Persze lehet plusz új kört kialakítani, elosztó, firelé, de ettől nem lesz jobb a meglévő, csak kicsit tehermentesíted.
Ez valami panelbuli? Picit húzz rá az összes csavarra miután az óránál lekapcsoltad, nehogy meg.asszon az áram. Megkeresni az összes kötöződobozt és utánhúzni a kötéseket. De ez sajnos nem fog menni és itt bukik a dolog, mert mind el van gipszelve, festve, tapétázva úgy ahogy szokás... Utána a konnaktorokat, kapcsolókat is illene utánhúzni, de ezeket is szokás befesteni, betapétázni...
Ami mindig levág az a konyhai? Nem csak túl van terhelve a sütő-mikró-vízmelegítő pingvinnel?
Ami a kismegszakítókba van kötve , azoknak a belsö réteg szigetelése fekete színü . Azoknak az ereknek , amelyek meg a vastag kék érrel vannak egy lemezen , azoknak meg a belsö szigetelörétege kék színü , ezek az erek a nulla . A pirosak meg a PE . Viszont azért vannak neked azzal a csupasz rézdrót darabkával összekötve a kék és a piros erek , mert az órától csak két ér jön , az egyik a fázis , a másik a PEN . Viszont a négy áramköröd mindegyike 3 érböl áll egy fázis , egy nulla és egy PE .
Ha jobban megnézed, alighanem realizálod, hogy a bal oldalon a rövidebb lemez az el van szigetelve az alsótól, a védővezető síntől.
Ha szabályos volt a szerelés, akkor a kék, ami a nulla színe, az van a nulla jelzésű, említett bal oldali rövidebb sínre kötve. De ezt színes vezetéknél legegyszerűbben a lépcsőházi leágazó doboznál lehet ellenőrizni.
A szürke vezetékek kétrétegű szigeteléssel rendelkeznek, a belső az színes.
A kismegszakítók közül az egyik elég sűrűn levágja magát. Lehet, hogy ezért?
Műszaki ember volnál? Vagy görög nyelvtan-kukoricatermesztő szakos tanár? Mert mi lehet az összefüggés?
(4) Ha az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó az adott csatlakozási pontra vonatkozóan a nem vezérelt vételezésen kívül a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendelet szerinti a) időszakos, külön mért, vezérelt, illetve b) idényjellegű, külön mért vételezésre (felhasználásra) is igényel villamos teljesítményt, akkor a csatlakozási alapdíjat feltéve, hogy az idényjellegű, külön mért vételezés esetében a külön mért áramkör túláramvédelmi készülékének névleges teljesítménye (áramerősség-értéke) nem haladja meg a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott, ilyen vételezésre jogosult felhasználói berendezések igényelt névleges csatlakozási teljesítményét csak a legnagyobb rendelkezésre álló teljesítményt igénylő vételezési mód teljesítménye után fizeti meg, figyelembe véve az (1)(3) bekezdésben foglaltakat is.
Meg ugye "illendően" egy ÉV. relé is befigyel... Mindenképp érdemes elmenő áganként megnézni, hogy melyikre mi van rákötve, hogy utána fel tudd cimkézni a kismegszakítókat (nem, nem fogsz rá emlékezni x év múlva...)
Ahogy a reklámban mondja az idegesítő kisgyerek: "De miééért????" De miért kell neked mindenhez hozzáfűzni valami okoskodást amikor arra is lusta vagy hogy utánanézz?
A mezőgazdasági robotok valószínűleg ugyanúgy dolgoznak, mint az önvezető autók: műholdas navigációval megállapítják a pozíciót 1-2 méteres pontossággal, minden egyebet a közvetlen környezetet figyelő kamerák és lézerek alapján matekoznak ki.
Tehát
a tegnap félbehagyott búzatábla sarkát műhold alapján találja meg,
a pontos ráállást lézerrel végzi,
a búzában éppen dugó pár esetén meg kamera segítségével áll le az aratással.
Az a hosszú perc az fél óra is lehet akkor, ha van referenciavevőd (keresőszó: OGPSH) és a másik sem mozog, de erről bármikor keresek egy 20 oldalas tanulmányt, mert van pár verzió. RTK-t már emlegettük, bedobjuk még a TKS-t és kész, lehet olvasni reggelig. Én évek óta nem foglalkoztam vele, biztos jött pár új cucc a piacra, ha mást nem akkor egy csoda OEM már 20 éve ismert technológiát ellátott valami újabb 3-4 betűs rövidítéssel és azzal kampányol :-) Trakeszt meg mondom, 25 éve is hasonlókat tudodd, csak akkor a sort követte. Most kombinálnak. Ennek ellenére egy klasszikus Zetor szerintem piac jó, aki meg ilyesmikről szeretne elmélkedni az jöhet Borkuckóba a kocka napközibe, oszt szinte biztos lesz ott olyan arc aki zsebből előkapja valami telemetriát, csak mondani kell egy gyártmányt :-)
A műholdas helymeghatározás pontossága a a mérések (helymeghatározások) menyiségével (darabszámával) javul. Tehát az első mérési+számítási ciklus csak durva becslést tesz lehetővé, a második már javít a pontosságon, ezt a harmadik mérés tovább pontoítja, és így tovább. Ha a vevő képes egyszerre több műholdas helymeghatározó rendszer (GPS, BeiDou, Galileo, GLONASS) jeleit venni és feldolgozni, akkor gyorsabban tudja növeli a mérések számát (pontosítani a helyet).
DE: az első mérés értékét csak akkor lehet PONTOSÍTANI, ha eközben az antenna eközben NEM MOZDULT EL. Ha a vevő folyamatosan mozog, akkor minden mérés "elő mérés" tehát nem lehetséges a pontosságot egy bizonyos érték fölé felvinni. Persze négyféle helymeghatározó rendszer "első mérés" értékeit átlagolva sokkal pontosabb érték kiszámolható, mintha csak az egyiket használnánk, de négyféle helymeghatározó rendszer mondjuk "tíz méteres" megbízhatóságú első mérésének átlagolásából igen bátor dolog két centi pontosságú koordinátákat megadni (nem lehetetlen kiszámolni, csak nincs köze a valósághoz, tehát parasztvakítás :)
A valóban NAGYON pontos helymeghatározásnak két feltétele van:
1: MOZDULATLAN mérési pont
1: MARHASOK mérés+számítás , tehát vagy több száz helymeghatárzás átlaga egy rendszeren (percenként egyre pontosabb valódi értékkel), vagy pl negyed annyi idő alatt mind a négg rendser adata8inak számítgatása egyidőben.
Pl térképészek, földmérők már használnak annyira pontos GPS ketyeréket, amelyeknél már az sem mindegy, hogy menyire vastag a karó, amit lever a földmérő a telek sarkán :) DE ezek a műszerek NEM MOZOGNAK, AKÁR HOSSZÚ PERCEKIG, mielőtt a a fölmérő azt meri mondani, hogy a pontosság itt 2-5 centiméteren belül van.
Egy szántás közben mozgó, billegő traktor még álmodni sem merhet ekkora pontosságról. Maximum a szántóföld két sarkán fel van állítva egy-egy MOZDULATLAN, ezért "földmérő" pontosságú GPS antenna és ezen két antennához képest a traktor valóban be tudja magát pozicionálni akár miliméteres pontossággal, persze ezt a részt nem GPS-sel, hanem pl lézeres vagy mikrohullámú távméréssel csinálja (ha esetleg most találtam fel valamit, akkor minden jog fenntartva).
Azazz, toppants mellé a lábaddal is, meg irgumburgum. Csak még mindig az maradt ki a szórásból, hogy többnyire nem csak a GPStől pontos a traktor, oszt Neked, mint vezetőnek ezek szerint erről fogalmad sincs, de igazából minek is, múkod oszt kész. Csak akkor kár belemenni a részletekbe meg a mittomén.
Láttam már közelről traktort és akkor sem fogom megérteni, hogy ott mi értelme a 20 mm-es pontosságú helymeghatározásnak és itt ahol most ülök az erdő közepén, még mobil térerő is alig, mit is alakítana a csodarendszer :-)
Ja, de a wikipedia nem ír az adótól való távolság függvényében vett pontosság romlásról, illetve nem árt ha nincs domb vagy fa a KISTRAKTOR meg az adótorony között, mert az megbaszarintja az egészet.
Tudom én azt, akár Wikipédiáról is idézni, ahol relatív elméletben kijön az a 20mm. Akár :-D
"This allows the units to calculate their relative position to within millimeters, although their absolute position is accurate only to the same accuracy as the computed position of the base station. The typical nominal accuracy for these systems is 1 centimetre ą 2 parts-per-million (ppm) horizontally and 2 centimetres ą 2 ppm vertically.[6]"
RTK más. Van egy lokális torony, amihez képest _relatív_ pontos. Persze a 25mm azért nagyon ellenszélben megy csak, általában 0-20 centit(!) adnak meg, persze az sem abszolút, hanem relatív pontosság (ha közel van a korrekciós torony)
Nézd meg egy GPS vevő pontosságát és abból legyünk okosak, mert hiába rakják Catepillarba vagy bármibe, még a 20 centi is esélytelen. Ahhoz kicsit komolyabb cuccok kellenek, több pont és egyébből mérve, nem 5 perc alatt és nem mozgó célon. A többi majdnem stimmel, de hozzál rá valami gyári dokumentációs igazolást. Feje tetejére is állhat a Ferrari, ha maga az OEM gyártó nem garantálja a pontosságot, akkor GPSel nem lesz olyan pontos.
Atis, olvass már utána picit a retekgps-nek, és egyből meg fogod érteni, hogy miről beszélek.
Az a 25mm ideális esetben, hunyorogva, pont onnan nézve, a korrekciós adó 10m-es körzetében igaz. HA a tornyot jól pozícionálták, szintén GPS alapon ugye. Persze, kistraktor...
Traktor már 25 éve is pontosabb volt, de nem a GPS miatt. Többi meg scifi ugye, sok mindent kitaláltak fejben, amiből aztán később megoldás lett. Vagy sem.
Ez egy 1933-as! francia grafika, igen, ott az okostelefon és skype elődje, a háttérben egy repülő autóval. Az üzemanyagcella elmélete is meg volt már a 19. század közepén, labor szinten működött! A GM 1958-ban már önvezető autókat vizionált automatizált autópályákon. Na ehhez képes hol is tartunk. Ellenben a traktorok már ma is 25 mm pontossággal képesek dolgozni a szántóföldeken, pedig ott nincsenek burkolati jelek, csak RTK-GPS.
" Tulajdon képen ha Ats57 kifejtette volna hogy mit kellene a videón megnézni lehet nem elemeznénk az összes tartalmat, és csupán szakmai síkon beszélgethetnénk"
Igen , a Nullavezető feszültségemelkedése 4mV . Na ezt vitatnám!
"Lehet-e nullázott villany hálózathoz 32 A Fi relét beépíteni ?"
A FI relé bizonyos fajta megrázás általi meghalástól akkor is véd, ha a dugaljak nem földelve, hanem csak nullázva vannak. DE léteznek olyan fajta meghibásodásik, amiket nullázás esetén nem vesz észre a FI relé, földelés esetén viszont még azok ellen is megvéd.
PLUSZ létezik olyan (igen ritka) szituáció is, amikor maga a nullázásos végelem okoz csúnya megrázást. Ha van FI relé, akkor persze nem fog meghalni senki, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy a FI relé a megrázástól nem véd (csak a meghalástól). Tehát ha nullázásos védelemmel találkozol, szerintem ne hagyd annyiban, minél előbb alakítsd át földeléses védelemmé.
"Lehet-e nullázott villany hálózathoz 32 A Fi relét beépíteni ? 20 A a villany óra "
A FI relére írt áram érték, az az, amennyit ő maximálisan képes elviselni. Olyan, mint amikor egy darura rá van írva, hogy "max 25 tonna". Tehát ennél több áram soha ne folyjon a FI relén. Tehát ha pl a villanyóra 20 amperes, akkor annál a lakásnál 20 amperes és egy millió amperes közötti FI relék közül kell választanod.
"a már (nem olcsón) elkészült és szabványosított szekrényt ki kell dobni és egy új dupla mérőhelyes szekrényt kell beépíteni. Igaz ez?"
Egy már meglévő Hensel HB 3000 doboz tetejéhez, aljához és mindkét oldalához tovább villanyóra dobozokat lehet hozzáépíteni, ennek nincs technikai akadálya.
Az árkülönbség annyira nem lenne érdekes. Ahogy látom, 40 Ft körül van darabja, csak éppen 200 db/csomag. Mit csináljak a megmaradó 199 db-al? De azért majd megnézem a jövő héten, hátha kisebb mennyiséget is lehet kapni.
Ha az árkülönbség annyira segít , akkor hajtsd a fedelet , mert nem biztos , hogy minden üzletben lesz . A benzín és az idö is pénz .:-) Viszont így tudod , hogy mit is keresel .
Sziasztok, egy nagyon alapszintű ismerethiányról tanúskodó kérdésem lenne. Hogy nevezik azt a fedőlapot, amivel a falban lévő hengeres - kb. 10 cm átmérőjű - lyukban lévő vezetékeket takarjuk el. emlékeim szerint két pöcökkel csatlakozik a lyukba. Ilyet kellene vennem, de megfelelő név hiányában csak elnyögdécselni tudnám egy boltban a kívánságomat.
Nemrég szereltettem fel egyik ingatlanra fogyasztásmérőt. A szekrény Hensel HB 3000-es. Most szeretnék egy H vezérelt fogyasztásmérőt is. Ismerősöm azt állítja, hogy a már (nem olcsón) elkészült és szabványosított szekrényt ki kell dobni és egy új dupla mérőhelyes szekrényt kell beépíteni. Igaz ez? Nem lehet a már elkészült fogyasztásmérő szekrény mellé egy másikat beépíteni a H mérő számára?
De van benne földelés ami nullázással lehet elérni ami tehát te mondasz az egy fokozott érintésvédelmi módszer tehát nullázásos 2 vezetékes rendszerben nem is működök megfelelően ?
A FI relé az nem túlterhelés ellen véd , arra vannak a kismegszakítók minden áramkörben , hanem Téged az áramütés ellen , tehát az életedet védi . Nyugodtan lehet még nagyobb Amperra is , csak a lényeg , hogy a rendszerben használatos fogyasztók jellegéhez legyen jól megválasztva .
Egy kis tanácsot kérnék, van egy régi lakás, a mennyezet vasgerenda, közte kistégla, merjem-e ebbe a téglába belemarni az mmfal kável helýét, vagy jól sejtem és azt nem kéne gyengíteni.
...és ha jóóóó meleg lesz, lehet belöle korund >> ami magában még nem színes kristály.
A korund zafírságához kell még a színt adó ásványi adalék is. A vas és a titán okozza a kék színt.
A kék zafír szintézise 1909-ben sierül Verneuilnek.
A folyamat kulcsa, hogy az alumínium-oxid por ne olvadjon meg, amikor a lángon keresztül esik. Ehelyett a sintér kúp a talapzaton. Amikor a kúp hegye eléri a láng legforróbb részét, a hegy megolvad. Így a kristálynövekedés egy apró pontból indul, minimális megterhelést biztosítva.
Ezután több oxigént adnak a lánghoz, ami kissé melegebben ég. Ez oldalirányban kitágítja a növekvő kristályt. Ugyanakkor a talapzatot ugyanolyan ütemben engedik le, mint a kristály függőlegesen.
A lángban lévő timföld lassan lerakódik, és egy könnycsepp alakú "boule"zafír anyagból. Ezt a lépést addig folytatjuk, amíg el nem érjük a kívánt méretet, a lángot el nem kapcsoljuk és a kristály lehűl.
A most megnyújtott kristály nagyon megterheli a láng és a környező levegő közötti magas hőgradiens miatt. ezt a törzset, a most ujj alakú kristályt vésővel ütögetik, hogy kétfelé hasítsa.
A kristály függőleges réteges növekedése és az ívelt felső növekedési felület (amely egy cseppből indul ki) miatt a kristályok görbe növekedési vonalakat mutatnak a cső felső felületét követve. Ez ellentétben áll a természetes korundkristályokkal, amelyek szögletes növekedési vonalakkal rendelkeznek, amelyek egyetlen pontból tágulnak és követik a sík kristályfelületeket.
Szóval, összefoglalva, amit tehát a megrendelővel folytatott kedélyes beszélgetés közben a kisbicska el tud távolítani, vagy szakszerűbben a drótkefe, arról egy éles fémszemcse visszapattan. :D
És, bár ez nem ennek a topiknak a témája, hanem a villamosipari óvoda középső tagozatáé, a cink meg a cin az nem ugyanaz. :D
MIHEZ KÉPEST puha? Ha fejbe vágnak vele, nem is fáj?
Az alumínium a Mochs-skálán 2,75-ös keménységű, míg pl az ón keménysége csak 1,5.
Tehát az ónhoz képest az alumínium nagyon kemény anyag,
a lekvárhoz képest ráadásul brutálisan kenény anyag. Tehát én vagyok a hülye és nem az, aki aki az alumíniumot puhának nevezi, bármiféle viszonyítási alap nélkül :)
"Az alumíniumgyártás köztes terméke (timföld), fehér színű por."
...amely port olyan porszemek alkotják, amely porszemek Mochs-keménysége 9-es (a gyémánt a 10-es!) és ezek a "porszemek" lehetnek a kár több milliméteresek is.
Tehát ez a "por" inkább hasonlít a durva szemű tengeri sóra.
Az alumínium puha, vágható, ezüstfehér, porrá törve szürke könnyűfém. A levegő oxigénjével gyorsan reagál, és a felületét védő alumínium-oxid (Al2O3) miatt passzív: a tömény savak nem támadják meg.
"A rávezető kérdés (szén kontra gyémánt) bizony helyes volt."
Nem tudtam, hogy a gyémánt a grillezés céljára beszerzett faszénből képződik, egyszerű oxidáció hatására (ráesik az eső), normál légköri nyomáson és szobahőmérsékleten. Ha esetlen mégsem, akkor az a "hasonlat" bizony vagy csúnya tudatlanság, vagy gonoszság (esetleg mindkettő :).
Eddig csak azt hittem, hogy csak azért tetteted magad butának, hogy így éld ki a gonoszság iránti igényedet. De ahogy elnézem ezt a hozzászólásodat, lehet, hogy nem is tetteed a butaságot, bocsánatot kérek, hogy (ügyesen titokban tartott) észt tételeztem fel rólad :)
Látom az elmúlt hónapokban kigyúrtad magad anyagismeretből, csak az a baj, hogy - az ilyen hozzászólásokkal alátámasztva - kristálytisztán látszik, hogy baromira fogalmad sincs, még az alapokról sem.
Pár apró kérdést azért engedj meg:
- amikor régi alu vezetékeket tépsz ki a falból, remélem azért a zafír réteget leszeded róla, mert többet ér, mint a ház ahonnan kidobod.
- szerinted mi a különbség a brikett meg a gyémánt között ?
"Nem sikálják, hanem áttörik, mikor összenyomódnak az anyagok."
Az alumínium oxidjai tudtommal a világ legkeményebb anyagai közé tartoznak.
A "zafír" nevű (híresen puha ;) anyag tulajdonképpen titánnal szennyezett alumínium oxid.
A "rubin" nevű (szintén igen puha ;) anyag tulajdonképpen krómmal szennyezett alumínium oxid.
A "korund" szót meg a legbrutálisabb köszörűkövek kacsán szoktál emlegetni.
Nem tartom valószínűnek, hogy efféle anyagokon csak úgy "áttör" egy ón-szemcse. Vagy akár legalább képes lenne megkarcolni egy icipicit bármelyiknek legalább a felületét.
"Egy frissen blankolt csillogó (ép) felszínű alumínium huzalt eszembe sem jutna kapirgálni sem késsel sem csiszoló papírral..."
Ha a blanklolás végénél lévő vezetékvég elvágása (alumínium felületét oxidációtól védő PVC réteg megszaktása) tíz másodperce történt, akkor igazad van. Ha ott a vezeték elvágása 1972-ben történt, akkor nem bíznék abban, hogy nem oxidálódott az alumínium felülete a PVC köpeny vágási felületétől akár több centi mélységben is.
Ha tanulók oktatásáról lenne szó, akkor itt az "indiai mérgeskígyó" oktatási alapelvet alkalmaznám ("MINDEN kígyó mérges"), tehát minden alu vezetéket tessék mindig megkaparni minden bekötés előtt. Persze amelyik tanuló képes ennél több információ felfogására is, az extraként később megtanulhatja, hogy milyen esetekben nem muszáj megkapargatni az alu vezetéket (valójában egyes kígyók nem mérgesek :)
A 2020/21-esben sincs tiltás a 221-re. Csak éppen egyes fajtáknál, például a 224-nél, de nem a 221-nél, alul ott van, hogy: alumínium vezetőre nézve lásd a 15. fejezetet. És például a 222-nél is van megjegyzés, de nem az alumíniumra.
És a 14. fejezetben van az alupaszta? Vagy bármi alumínium?
"eme főkatalógus szerint nem kell az oxidréteggel szórakozni, azt leszedi a csatlakoztatás folyamata."
Amelyik wagónál ferde rugó ellenében kell beerőltetni a drót végit (kizárólag tömör vezetékkel használható "bedugós" wago-k), ott akár még hihető is lehet ez a mechanikus öntisztulási folyamat. Ahol viszont csatlakozáskor karral vagy csavarhúzóval ki kell nyitni a rugót, ott az esetleges alu oxid rétegen áthatoló érintkezés csupán pontszerű / véletlenszerű..
"Pontosabban a csatlakoztatás folyamata alatt a paszta. Visszajutottunk a cinkszemcsékhez."
Csak tudnám, hogy melyik fizikai zseni találta fel, hogy egy lágy zselében egymástól külön-külön lebegő fém szemcsék egyszer csak abbahagyják a külön zselében lebegést, összefognak és tiszta erőből nekiállnak sikálni és eltávolítják a (cinknél valószínűleg tízszer keményebb) alumínium oxid réteget, majd munkájuk végeztével lihegve újra szétoszlanak a zselében, hogy kiélvezzék jól megérdemelt pihenésüket :)))))
Ez kb annyira röhejes elképzelés, mint ha valaki azzal hülyítené az embereket, hogy ha egy vödör enyhén homokos (összekevert) mézbe belemártasz egy rozsdás vasat, az onnan kiemelve fémtisztára lesz csiszolva :)
Köszönöm, most érthetően kifejtetted a gondolataidat.
Válasszuk ketté... Sosem okoztál tüskét bennem korábban ,most sem,és ezen a fórumon senki.(még a mínuszolók sem) Az eddigi működésed alatt sokszor akartam jelezni hogy a mondanivalód oly tömör, hogy nehéz vagy nem lehet értelmezni. Általában kitöröltem a begépelt hozzászólásom mert félő volt hogy a válasz még tömörebb lesz netalán tán lekezelő. Szerintem ezen a fórumon nem kellene egy elvárt minimum értelmi szintet elvárni,nem mérnökök közötti beszélgetések színvonalát kell hozni. Arra akarok célozni mint hogy leírod egy szabvány hivatkozását egy hozzászólásra reagálva,rövid mondattal lezárod a hozzászólásod amivel nyitott marad a megválaszolás hogy most akkor igen vagy nem a válaszod. Mintha azt mondanád innentől amit az ész kiad. (nem mindig, csak néha előfordul)
"...egyéni véleményemet közöltem, amire te közölted, hogy az nem úgy van."
Volt a te véleményed öltözködésről, a videó színvonaláról, majd az enyém más nézőpontból.Nem mintha célom lenne védenem a tanár urat,szerintem a szakmai tartalom (levezetés,szöveg,ábrák) teljesen eltereli a figyelmet a tanár öltözetéről. Persze ha köntösben,izzadt kinyúlt nyakú pólóban lett volna na az tényleg BORZALMAS lenne. Azért feltételezem egy oktatási intézményben megfelelő öltözetet visel.
Tulajdon képen ha Ats57 kifejtette volna hogy mit kellene a videón megnézni lehet nem elemeznénk az összes tartalmat, és csupán szakmai síkon beszélgethetnénk.
Az alumínium számára továbbra is támogatott csatakozók és a 221-es csatlakozási pontjának belső felépítése között szemmel láthatóan nincs olyan különbség, ami indokolná azt, hogy a 221-est mostantól nem ajánlják alu vezetékekhez, a többit meg továbbra is igen. Ezért gondolom azt, hogy a változást nem a logika vagy a józan ész mentén kell keresni.
A 221-es sosem volt alkalmas alumíniumra, legalábbis a 2018-as dátumú data sheet szerint se. Egyébként a humor az, hogy a most letöltött 222-es adatlap szerint az se.
A következő humor meg az, hogy ugyanakkor a 2020/2021-es főkatalógus szerint a rugós WAGOk alkalmasak az alumínium vezeték fogadására.
Egyébként eme főkatalógus szerint nem kell az oxidréteggel szórakozni, azt leszedi a csatlakoztatás folyamata. Pontosabban a csatlakoztatás folyamata alatt a paszta. Visszajutottunk a cinkszemcsékhez.
However, the 221 Series is not approved for this."
Valami indoklás-félét szívesen látnék a gyártól....
Az is lehet, hogy egyszerű Sztálin / Rákosi / Orbán szindróma a jelenség oka: a rettegett főmérnök egyszerűen csak véletlenül kifelejtette a felsorolásból, de senki sem mer szólni neki, inkább csendben átírják az összes tájékoztató anyagot :)
Csak józan paraszti értelemben akarom elmagyarázni, hogy én is megértsem nem korlátozza az ember testén áthaladó áramerősséget csak akkor kapcsol le ha már elég nagy a baj !
Pontosan azért életvédelmi relé érintésvédelmi relé azért mert hozzáérsz a fázishoz nem feltétlenül fog lekapcsolni a relé a másik rossz dolog, hogy az embernek áramvezető képessége rossz ezért kell a pelenka hozzá !
Szerintem a gondatlan veszélyeztetést az követte el aki korábban kikötötte a nulla vezetéket abban az esetben ha utána nem megfelelően biztonságosan működött az elektromos hálózat pl. érintésvédelmi földelőhálózat nyilván itt a fórumozásnál nem derül ki ehhez egy képzettséget igazoló villanyszerelő kell aki jogosult ahhoz, hogy hozzányúlhat az elektromos hálózathoz és igazolást állítson ki hogy rendesen működik a hálózat !
"Junction Box and Building Distribution Board Connections
With WAGO Alu-Plus Contact Paste (20 ml syringe), solid aluminum conductors up to 4 mm² can also be connected with WAGO's 2273 Series PUSH WIRE® Junction Box Connectors and 222 Series Splicing Connectors up to 4 mm² per the standards.
However, the 221 Series is not approved for this.
But the 224 Series Lighting Connectors can also be used with this paste.
In building distribution boards, all CAGE CLAMP®-equipped rail-mount terminal blocks up to 4 mm² can reliably connect aluminum and copper conductors with the Alu-Plus contact paste. These terminal blocks include the 279 to 281 and 780 to 781 Series.
By the way, both 2273 Series PUSH WIRE® Junction Box Connectors and 222 Series Splicing Connectors can also be used in a building distribution board via a mounting carrier for DIN-35 rails (2273-500 or 222-500)."
Csak a villany korszerűsítése lenne 1 - 1,2 millió.
De majd az új tulaj megoldja . Jelenleg bérleti hasznosítás van.
Ha eladó lenne úgy 20 -25 ért vihetnék, de most nem eladó.
" új bérlő esetleg bíróság elé viheti a bérbeadót, ha megrázta valami a frissen átvett lakásban. "
Akikkel találkoztam, nem tudják mi az ügyvéd , mi a jogász, aztán a közjegyzőt és az önkormányzati jegyzőt keverik. Gondolod, hogy egy rázásért bíróságra futnak.
Ha viszont agyon üti az áram, na akkor nem ő hanem a az államigazgatás kivizsgálja az ügyet.
Más .
Évente úgy 2 - x néha 3 x is megkeresnek un. biztosítási alkuszok... vagy üzletszerzők. Mindig kecsegtetnek jobbnál jobb ajánlattal.
Néha belemegyek a mókába.
Ok. Köthetünk ! Aztán elém tesznek 18 - 32 oldalas szerződést, hogy írjam alá. Kezembe a toll. Ja lenne némi észrevétel.. Azt látom, hogy az aranyaimért aggódnak... én nem, mert nincs.
De van némi probléma a villannyal.
A hálózatban van vagy 40 doboz, azokban kötések....... stb. stb. Javaslom írjuk bé, hogy elektromos tűz esetén olyan hogy szakszerűtlen állapot, feledékenység nincsen. Csak a szándékosság a kizáró ok.
Ugyan ez a pala tetőmre is vonatkozik. Ha szétveri a jég független minden szélsebesség egyéb hecere, fizetnek.. Csak nem gondolja kedves kisasszony , hogy direkte felmegyek a tetőre és kalapáccsal szétverem a tetőt.
(9 éves a tetőm ezt a múltheti jégverést is megúszta.... pedig már cseresznye nagyságú jég is volt..
Úgy a szilva vagy annál nagyobb jégnél viszont tropára menne.
Domi-V63-138 köszönöm a választ.Akkor csak az alumínium vezetékre kell a paszta? Illetve még az jutott eszembe hogy sorkapoccsal is megoldható lenne? A wagonál azt írták hogy a sodrott vezetékre kell érvéghüvely.Pl itt egy leírás link, ugyan ez nem az a típus amit ajánlottál.de írja az érvéghüvelyt : http://villamossagiwebaruhaz.hu/vezetek-osszekoto-4x0-5-2-5mm2-2273204 . Nem kötekedésből írom csak itt a gyártó írja .(igaz ez azonos keresztmetszetű vezetékekhez való wago.
Sziasztok,Egy kis segítséget szeretnék kérni.Mellékéületünkbe jön a házunktól 5 eres alumínium vezeték.(5x4mm vagy 6mm) A melléképületen belül szeretném továbbvinni a 3 fázist 15 méterre egy 3-4 kw-ot gyalugépnek illetve hegesztőnek (egyszerre csak egyik üzemelne) 5eres 2,5mmkeresztmetszetű réz sodrott kábelem van amit fel szeretnék ehhez használni (később cserélve lenne 5eres 4mm keresztmetsztű tömör rézvezetékre, de most cost saving van illetve a 3-4 kw-os gyalut elviszi ez a vezeték is ) Kérdésem az lenne hogy:
Van e olyan wago amibe különböző keresztmetszetű vezetékeket lehet kötni? Illetve ha a 2,5 mmm-es sodrott rézvezetékre teszek érvéghüvelyt az összeroppantá után nem lesz kör keresztmetszet. Érintkezés szempotnjából nem gond a wagoban ez?Meg gondolom kell pasztát is nyomnom a wagoba az alumínium réz miatt. Tehát öszeköthető e wago-val egy 6mm keresztmetszetű alumínium és egy 2,5mm átmérőjű sodrott rézvezeték érvéghüvelyezve? Köszönöm a válaszokat!
"Csakhogy az a dugalj továbbra is feszültség alatt állt ."
A FI relé nem csak az elektromos meghibásodások, de az emberi hülyeség által okozott meghalástól is megvéd. A megrázástól persze nem véd meg a FI relé és az új bérlő esetleg bíróság elé viheti a bérbeadót, ha megrázta valami a frissen átvett lakásban.
"akadnak akik ha valahol konnektort látnak, abba minden beledugnak, akár 15.... 100 W akár 2 - 3 kW, pl. olajradiátor pótfűtésre."
Ha a lakás villanyszerelése szabványosan történt, akkor akárki akármit bedugahat akárhová, ha eközben valami túl sok ampert fogyasztana, akkor legfeljebb le fog csapódni egy kismegszakító.
a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén felülvizsgálat végzendő bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor. A rendelet 1.13.3. pontjában meghatározott kivétellel.
A kivétel, HA!!!
- fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van ÉS!!! 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések. ----------
Amennyiben a lakás időszakos ellenőrzése során hibát találsz azt írásban közlöd és a javításig MEGGÁTOLOD a veszélyt !
Legegyszerűbb lenne néhány cm-rel odébbra rakni azt a konnektort. ÉS SZABÁLYOSAN bekötve + a vezetékének megfelelő Amperre biztosítva üzembehelyezni.
A másik lehetőség, hogy leszereled a konnektort és kikötöd a másik végén is a vezetéket. (amit a végeinél nem hozzáférhető módon a falba rejtve+leszigetelve meghagyhatsz a jövőbeni visszaállításhoz)
A fenti jogszabály miatt FONTOS kérdés, hogy:
VAN-E működő FI relé a lakásban?! Ha nincs >> legyen!!!!
Annyi megjegyzésem azért volna, hogy felelősségteljes szaki szerelése után bármit be lehet dugni, mert ha sok annak ott, akkor a megfelelő túláramvédelem működik. Hogy ez ritka eset, mármint a megfelelő szerelés, hát, így élünk.
Ha már villany , akkor nekem is van egy elvi kérdésem.
Az egyik bérleményben egy amúgy ezermester hölgy az egyik dugalj tetejét levette , szabadon hagyta , mert pont az egyik szekrény sarkának útjában volt. Indoklása : az a dugalj nem működött.
Ebben is igaza volt , mert anno egy korábbi használó pont a nulla vezetéket buherálta el.
Amikor átadtam a lakást, ebbe a csatlakozásba - dugaljba.... konnektorba betettem egy un. gyerekvédő dugócskát.
Hát nem kiszedte, és mivel nem működik, szabadon lehet hagyni - gondolta. Csakhogy az a dugalj továbbra is feszültség alatt állt .
Szerencsére baleset nem történt. Mikor elment csak megjegyeztem ezzel elkövette a gondatlan veszélyeztetés tényét..., nem értette.
Amúgy tényleg mindent le kell zárni, mert......- mert akadnak akik ha valahol konnektort látnak, abba minden beledugnak, akár 15.... 100 W akár 2 - 3 kW, pl. olajradiátor pótfűtésre.
ez annyira ötfelezős. Csakis a te véleményed az igaz és akinek más azt te támadásnak véled mert úgy gondolod hogy egy más vélemény semmissé teszi a tiédet.
Hol állítottam hogy nem lehet véleményed.
Válasszuk már ketté a dolgokat, ha a topikban az eddigi működésemet is beleveszed - látom, ezek szerint már okoztam valami tüskét benned ezelőtt. :D. Amikor az Ohm-törvényre hivatkozok, vagy arra, hogy egy szabvány mit ír, akkor igazából nem a véleményemet mondom, de amit mondok, csak az tud igaz lenni. Nem azért, mert én mondom, hanem azért, mert más, megkérdőjelezhetetlen forrás állításait közvetítem. Itt meg valóban a saját, egyéni véleményemet közöltem, amire te közölted, hogy az nem úgy van. :D Egy véleményt nem lehet kívülről egy kijelentéssel nullázni, az értelmetlen. Olyan, mintha a fogorvosnál mondanám, hogy ez fáj, ő meg erre azt mondaná, hogy magának ez nem fáj. :D
Te írtad hogy borzalmas.
Nos, ha le kell írni tízszer, leírom, bár még csak másodjára, a tartalmat nem minősítettem borzalmasnak. Jáger úr egy komoly szakember. De hogy én nem ilyen videot készítenék, és nem is lennék benne (de ha elmennék egy tanterembe kiállni szembe 20 hallgatóval, akkor felvennék egy inget, és egy világnak közzétett video sem tud kevesebb lenni), az már hadd maradjon az én jogom úgy gondolni.
"Egy ellenállás rajzjele 6 db vonalból áll. Amelyik tanulónak szüksége van mind a 6 vonal elmagyarázására külön-külön,.."
Te aztán kiragadtad a lényeget.
Egyébként a tanár egy korábbi videójában elmondta miért ilyen a videó szerkesztése amilyen.Nekem nem tetszene a sok vágás, olyan stroboszkóp hatású lenne ami zavaró. Forgácsolós videóknál valóban van jelentősége hogy nem filmezik le a sokadik fogásig hiszen ott ismétlődő folyamatok játszódnak le. De ott is sokkal elegánsabb felgyorsítani egyes részleteket mint vágni.
Nekem olyan mintha az iskola padban ülve órán lennék.
Ja ez annyira ötfelezős. Csakis a te véleményed az igaz és akinek más azt te támadásnak véled mert úgy gondolod hogy egy más vélemény semmissé teszi a tiédet.
Hol állítottam hogy nem lehet véleményed.
Te írtad hogy borzalmas. Erre reagáltam hogy az elmúlt évek oktatási sajátossága miatt semmi meglepő nincs a videóban.
"... hogy a tankönyvek rosszak?"
Van ilyen is olyan is. Emlékszem szakmaismeret tanárom első órák valamelyikében a tankönyv kiválasztott oldalain javításokat végeztünk szövegben ábrában. Ez évtizedes történet. Manapság ifjú villanyászok hozzák megmutatni nekem a házi feladatot. Látom ugyan azok a hibák szerepelnek mint évtizedekkel ezelőtt mert hivatkoznak a (hibás) tankönyvi ábrákhoz.
Engem bosszant az is mikor egy szerző szerkeszt egy új szakirodalmat és némely ábra idegen nyelvű más szakirodalomból ollózva,szkennelve,fotózva,kimásolva az ábra. Miét nem rajzolja újra, lefordítva a szöveg hogy egyértelmű legyen.
Egyik kedvencem a fiam 8.o. fizika könyvében az "elektromágneses daru munka közben" szöveg feletti képen egy hidraulikus 5 karos markoló kanál látható. Milyen rostán ment ez át?
"Egy oldal ez egy szakkönyvben. Nem is megyünk semmire a világban, ha így folytatjuk."
Ezt nem értem mint némely korábbi mondatodat sem. Vagy annyira tömörek hogy nem fejezik ki a gondolatot, vagy nekem nincs meg a megfelelő végzettségem hozzá hogy megértsem.
Én is szeretek szakirodalmat olvasni, olyat is elolvasok amelyet sohasem fogok a gyakorlatban alkalmazni. Ezzel a témával még nem találkoztam szakkönyvben, ha feladatként kaptam volna elbukok rajta.
"Lehetséges az, hogy az áramvédőt lekapcsolja a villámlás?"
A legegyszerűbb ("AC") fajtáa FI relét simán leveri a villám által keltett illegális áram-lökés. DE ez is ritkán fordul elő,
ezért ha ez rendszeres jelenség, akkor
- vagy cseréld le egy kevésbé ideges fajtájúra, legalább egy "A" típusúra
- vagy próbálj meg rájönni, hogy a ház elektromos rendszerének melyik része/készülékre gyanúsítható a nem kívánatos pánikkeltéssel (és reménykedj, hogy behatárolható a tettes :)
"Először a szabványokról az az óhaj, hogy legyen mindenki számára elérhető, hogy bárki meg tudja érteni."
Hogyan sikerült egyenlőségjelet tenni egy szöveg hozzáférhetősége a szöveget olvasó intelligenciája közé? Attól, hogy egy szöveg bárki számára elérhető, attól még simán lehet annyira hülye valaki, hogy nem képes felfogni az értelmét. A kvantumelmélet alapjai bárki számára hozzáférhetők, tehát mindenki érti őket?
"Ez a kettő ellent mond, mert kell egy színvonal hogy meg lehessen a szabványok fogalmazását érteni."
Ha 90-es IQ-val elolvasva nem tökéletesen egyértelmű egy szabvány tartalma, akkor azt a szabványt sürgősen újra kell fogalmazni.
"amikor Neked elsőre rajzoltak egy téglalapot nem hiszem hogy tudtad az egy ellenállás jele."
Amikor egy tanuló életében először lát egy kapcsolási rajzon ellenállást másféle alkatrészek kötött, akkor azonnal ismertje fel az ellenállás rajzjelét, mert addigra már igen jól megismertették vele az ellenállások életmódját és szaporodási szokásait, jól ismeri társas viselkedésüket, kedvenc eledelét és rájuk ismer viharban, ellenfényben és részegen is.
Ha az elektromosság alapjait iskolában tanultam volna és életemben először egy bonyolult kapcsolási rajz részeként mutatták volna meg nekem, hogy "ja igen, ez meg itt az ellenállás rajzjele", akkor azt a tanárt (vagy tankönyv írót) teljesen jogosan küldtem volna el melegebb éghajlatra.
Először a szabványokról az az óhaj, hogy legyen mindenki számára elérhető, hogy bárki meg tudja érteni.
Most az az óhaj, hogy egyszerű tanterv legyen a gyengébbek kedvéért is.
Ez a kettő ellent mond, mert kell egy színvonal hogy meg lehessen a szabványok fogalmazását érteni.
Ugyanakkor amikor Neked elsőre rajzoltak egy téglalapot nem hiszem hogy tudtad az egy ellenállás jele. A tudás átadásához és a beszipkázásához is idő, sok idő kell.
Természetesen idővel biztos kibukik aki nem oda való.
Egy apró kérdés: Lehetséges az, hogy az áramvédőt lekapcsolja a villámlás? Rövid időn belül többször ez történt, és kizárólag akkor, ha a közelben sorozatos villámlás volt. Aztán szinte azonnal felnyomom, hogy nem-e ázás valahol a házban. Simán be tudom kapcsolni. Ha nincs villámlás a közelben és csak zuhog, akkor minden működik vígan. A kismegszakítók meg meg se mozdulnak se a villámláskor, se máskor.
Otthoni munkavégzés gyanánt úgy öltözik ahogy kényelmes.
Ja, ez annyira magyaros. Én leírom a véleményemet, erre te közlöd, hogy szerinted nekem nem lehet ez a véleményem.
Ezek a felvázolt rögtönzött skiccek is érnek annyit mint a többen lektorált mégis hibáktól hemzsegő szakkönyvek ábrái.
Ez mit jelent? Azt, hogy a tankönyvek rosszak? mennyi részük? Mindegyik? Vagy kettő? Vagy mit? Hogy jön ez ide egyáltalán? Ki a frász kifogásolta a tartalmat? Egyébként... Melyik tankönyvben hemzsegnek a hibák?
Ezek a felvázolt rögtönzött skiccek pont ugyanazok, mint a témáról szóló bármelyik szakkönyv rajzai, csak ott egyenesek a vonalak (a láthatatlanok is)
Megjegyzem én kíváncsian vártam a levezetést és a végeredményt
Egy oldal ez egy szakkönyvben. Nem is megyünk semmire a világban, ha így folytatjuk.
"tanulóknak szüksége van minden egyes vonal berajzolásának a magyarázatára."
Egy ellenállás rajzjele 6 db vonalból áll. Amelyik tanulónak szüksége van mind a 6 vonal elmagyarázására külön-külön, annak a tanulónak egy másik iskolában van a helye.
És ahogy az ellenállás egyből mgjelenhet a videón, ugyanúgy nagyon sok más dolog is megjelenhet csak úgy, bármiféle időhúzás és extra magyarázat nélkül.
Ha tanuló agyában nem tudatosul egy milliomod másodperc alatt, hogy amit ott lát, az ott egy ellenállás, akkor az ezért felelős tanárát (vagy a tananyag kidolgozóját) is át kell irányítani mondjuk a mezőgazdaságba.
Én annak vagyok a híve, hogy a szakmai oktatási anyagot egszerűsítsük le annyira, hogy akár 90-es IQ-val is kiválóan használható szaktudásra lehessen szert tenni. De akinek az IQ-ja még ezt a szintet sem éri el, azt minél előbb át kell irányítani olyan szakterületre, ahol az alacsony inteligencija nem (szó szerint) élet-halál kérdése.
Nincs ezzel semmi baj,látszólag távoktatás (vírus helyzet) szolgál a videó alapjául. A tanulóknak szüksége van minden egyes vonal berajzolásának a magyarázatára. Némileg itt ott van egy kis vágás semmivel sem több a szükségesnél.
Ha egyeseknek vontatottnak is tűnik a video ne felejtsük el mindenki volt tanuló! Ezek a felvázolt rögtönzött skiccek is érnek annyit mint a többen lektorált mégis hibáktól hemzsegő szakkönyvek ábrái.
"... pólóban sosem indultam volna el oktatni."
Otthoni munkavégzés gyanánt úgy öltözik ahogy kényelmes. A tanulók a másik oldalon sem vihetik túlzásba az öltözködést.
Megjegyzem én kíváncsian vártam a levezetést és a végeredményt, sem elméletben sem gyakorlatban nem foglalkoztam a témával.
"én olyan oktató videot nem készítenék, amiben arra kell várni, hogy törli a táblát, meg ilyenek"
Hasonló problémára ismerősnek én is azt mondtam, hogy nem olyan nehéz megtanulni a Powerpoint vagy a Prezi használatát. Erre az volt a válasza, hogy ő mindenképpen a Youtube-on akar felépíteni egy olyan videó-portfóliót, ami egyszer majd sok pénzt hoz neki.
Erre azt javasoltam, hogy legalább az unalmas részeket minimalizálja úgy, hogy a videókban kb öt-tízszeresére felgyorsítja azokat a részeket, amikor éppen nem beszél. De ezt a tanácsomat sem fogadta meg, lehet, hogy a Youtube nem látogatónként, hanem órabérben fizet :)
"Én még videot sosem nyitottam meg alapos ok nélkül."
Egy percesnél hosszabb videót csak akkor nyitok meg, ha minimum százezres látogatottsága van, vagy valaki előre kifizeti nekem a megtekintés tiszteletdíját: 100 Ft/perc :)
Ó, hát az borzalmas, már háromszor belefulladtam a 20. percnél. JV szakemberi képességeit nem kérdőjelezve meg, én olyan oktató videot nem készítenék, amiben arra kell várni, hogy törli a táblát, meg ilyenek. Rajzolok egy vonalat, írok képletet... Erre pont jó a power point, már vagy 20 éve animálható a vonal egyenes lesz, és gyors, a képletben, ha valaki belekérdez, visszafelé lehet kattintgatni a felépítést (leépítés :D ) És, bár jártam sokáig oktatni, pólóban sosem indultam volna el oktatni.
És amúgy is, a cím sem utal a témára, ami itt épp felszínen van. Nem lehetne leírni, hogy mire gondolsz? Én még videot sosem nyitottam meg alapos ok nélkül. Azaz, bárki küldött nekem, még sose. Én olvasni kedvelek.
Jogos,először ugy volt hogy kap iszapszűrőt,majd lebeszéltek és kapott lemezes hőcserélőt,aminek a szivattyuján még be lett kötve egy időrelé,ha kikapcsolt a gázkazán,utána még legyen idő lehordani a forró vizet........
Szerintem teljesen mindegy, hogy mennyire sérül meg a fűtőszál a végeredmény ugyan az halálos vízsugár zuhanyozásnál ! Ha az anód védelem el lehet vetni ! Az egész hálózatot át kell alakítani szabványosítani ! És nem villanyszerelőt hívni a jelenlegi állapot helyrehozatalához arra én is itt vagyok az aldur a mai szabvány szerint meg kapásból meg sem felel !
vagy aki olyat mert állítani, hogy ha a egy készülék dugaljában 2,5 mm2-es a földvezető, ahhoz a készülékhez nem muszáj külön odavezetni az EPH-t is
De minek égeted magadat újra és újra? Ilyenekről itt sosem esett szó, hogy egy védővezetős rendszerről táplált fogyasztóhoz külön (tehát csak ahhoz) még EPH-t is oda kell vezetni. Ezt legfeljebb te olvastad ki valamiből, vagy ferdült el az emlékezetedben. Na, arról viszont szó esett, hogy van helyi, kiegészítő EPH, tán ezt nem értetted, mi az.
Mint tulajdonos/üzemeltető TE felelsz a megfelelő állapotért... mindig!
-------------
Mivel MOST jelentősnek számító mértékben átalakítod a rendszert. Ezért MOST meg KELL csinálnod a mai előírások szerintire.
- földelő szonda telepít a mérő közelébe (ha még nincs)
- TN-C (2 vezetékes FÁZIS és NULLA+PE=PEN) >> TN-S (3 vezetékes FÁZIS és NULLA és PE) átlakítás elvégez (PEN bontás néven is ismert...
- "első mért főelosztó" kialakít (dobozba: FI relé és szükség szerint kismegszakítók, de legalább egy)
- PE(zöldsárga) és EPH(zöldsárga) vezető hálózat kialakít ahol nincs
- a hálózat már meglévő zöldárga és nulla rendszere ellenőriz, különös tekinttel --- a be nem kötött vagy szakadt zöldsárgákra --- a rejtett nullázásokra --- a felcserélve bekötött zöldsárga és nulla vezetékre
Megj_1: nagyon régi vezetékezés esetén a zöldsárga még piros volt
Megj_2: a "sokba kerül" és a "macerás megcsinálni" az nem megfelelő kifogás a bíróság előtt baj esetén. ...és nem is hoz vissza senkit az életbe!
Ebben a fórumban is számtalanszor lett lehülyézve, pl aki pl 1,5 mm2-es vezetékre 16 amperes
Hát ha egyszer a szabvány falban elhelyezett vezetékre 13,5 A terhelhetőséget ad meg alapesetben. :) A másik szabvány meg megadja, hogy a túláramvédelem névleges értékének hogyan kell viszonyulnia a megengedett legnagyobb áramhoz. És az meg nem neked kedvező megállapítást tesz. :)
Ezek olyan egyszerű dolgok, mint a fix bekötés. :)
Nem. Akkor szar valami ha nem működik. Ez konkrétan életveszélyes.
Tényleg azt csinálsz a saját házadban, amit akarsz, de ha valaki belehal, akkor bizony téged fognak elővenni. Ez sajnos nem vicc.
Ha muszáj, akkor szabványosítani kell a mérőhelyet, le kell verni egy rendes földelőszondát, rézkábellel beállni, csinálni egy lakáselosztót, teljesen új réz vezetékezést kiépíteni. Gyanítom hogy az összes szerelvényt is le kell cserélni. Az összes meglévő vezetéket vagy ki kell tépni a falból, vagy ki kell kötni. Minden "vascső-földelést" meg kell szüntetni, rendes EPH-t kell kialakítani. Ezek után nyugodtan alhatsz.
Sajnos de. Testzárlat esetén minden rázni fog a lakásban. Nem csak csípni, hanem agyoncsapni. Azt kell átérezni, hogy ezeket a szabályokat vérrel írták, baromira nem a vicc kategória. Talán a múlt héten volt, hogy elítéltek egy villanyszerelőt, mert meghalt egy kislány a fürdőkádban egy testzárlatos búvárszivattyú miatt. Ezt gondold át, mielőtt
A mai gépeknek nem felel meg ez a fajta hálózat, muszáj a rendes földelés, illetve FI relés védelem.
Milyen fajta 1,5 réz vezetéket használjak bojler földeléshez vízvezetékről földelő bilinccsel szeretném megoldani 15 mm réz vezetékről !sodrott, tömör vagy milyet ? két db 1,5 0 és fázis aldur van a villanyóra után !
ez a mérőhely a telekhatáron van, benne a két mérőóra elöl, és hátul vannak a megszakítók sárga, rózsaszín, és 3 fekete egymás mellett, onnan megy földkábellal be a lakáselosztóba az áram.
Sziasztok. vettem egy ingatlant, és bent van a 3 fázis, plusz a bojler, de 5 kismegszakító van a mérőóra szekrényben, egy sárga egy rózsaszín és a 3 fázisé, azt értem, hogy kell a 3 fázisnak meg a bojlernek, de mi az 5 dik?
"nagyon égeted magadat az ilyen, alaptalanul minősítő dumákkal, mint hogy "önjelölt szabvány(át)értelmező zseni""
Azon szövegek íróira céloztam, akik
- elolvassák a szabványt
- az ott szereplő értékeket túlméretezik/túlbiztosítják (mert "abból baj nem lehet" ugyebár)
- megírják a cikket/könyvet DE ÚGY MEGFOGALMAZVA, HOGY A SZÖVEGBŐL AZ ÉREZHETŐ, HOGY AZ ÉRTÉKEK SZABVÁNYBÓL SZÁRMAZNAK
- a szerencsétlen villanyszerelő elolvassa (nem a szabványt, hanem a cikket/ könyvet/ művészi átértelmezést) és attól kezdve minden szavát szentírásnak tekinti!
- és ez a villanyszerelő attól kezdve magabiztosan ordítva lehülyéz mindenkit, aki nem az általa olvasott cikk/könyv szerint dolgozik, hanem pl ténylegesen a szabvány szerint.
Ebben a fórumban is számtalanszor lett lehülyézve, pl aki pl 1,5 mm2-es vezetékre 16 amperes, vagy 2,5 mm2es vezetékre 20 amperes kismegszakítót akart tenni vagy aki olyat mert állítani, hogy ha a egy készülék dugaljában 2,5 mm2-es a földvezető, ahhoz a készülékhez nem muszáj külön odavezetni az EPH-t is, satöbbi satöbbi, lehetne még sorolni hosszan.
Az önjelölt szabvány-átértelmezők (és agyatlan követőik) talán milliárdos károkat is okoznak a gazdaságnak évente. Már csak emiatt is ingyenessé kellene tenni a szabványok hozzáférhetőségét minden villamos szakember számára.
Lesznek ott még más gondok is, tudtommal a mai korszerű kazánok nagyon érzékenyek a szennyezett fűtővízre, egy vascsöves régi rendszer nem a legjobb a számukra. Hacsak nem hőcserélőn keresztül oldották meg, akkor nem szóltam :)
A táblázat egy régi magyar szabványból származik, csakhogy közvetítéssel, valaki hozzávágta az utolsó oszlopot. Neked nem merül fel a kérdés, hogy minek van 16-tól 22 A-ig terhelhetőség megadva, és utána egy 10 A-es túláramvédelem? Ordító hülyeség. :D
Ugyancsak abból a könyvből származik az elgépelés, a csoportbeosztásnál, hogy egyszerű kábel, mert az a szabványban egyerű. Annak van értelme. És nem is az utolsó szabványból van a csoportbeosztás, hanem egy előző kiadásból.
A másik, hogy ez az egy táblázat van a régi magyar szabványból, és az összes többi meg a mostani MSZ HD-ből, ami, hogy úgy mondjam, olyan korcsot eredményez, mint amikor a német juhászt megkeféli a tacskó.
A harmadik meg az, hogy ma sincs ilyen, hogy 1,5 mm2 vezetékhez max. 10 A-es kismegszakítót
mert a jelenlegi szabvány is a másfelesre, két terhelt érre, 13,5-26 A közötti értékeket ad meg, elhelyezéstől és anyagtól függően...
A negyedik meg az, hogy én nem minősítettem a könyvet. Én ezt a terhelhetőségi táblázatot és csoportbeosztást minősítettem.
1,5 mm2 vezetékhez max. 10 A-es kismegszakítót ír ez a könyv is, akárcsak a többi kezemben megfordult villanyszerelési könyv,
holott ma már 13 A-es kismegszakítót is lehet használni (amiről viszont írásos bizonyítékot még nem láttam a különböző fórumhozzászólásokon, néhány YouTube videón, és egy gyakorló villanyszerelővel folytatott beszélgetésen kívül).
Számomra megérte ez a könyv (bár nyilván ez sem tökéletes). Az én igényeimnek ez a könyv felel meg eddig legjobban.
Ez minden szakembernek világos. nagyon égeted magadat az ilyen, alaptalanul minősítő dumákkal, mint hogy "önjelölt szabvány(át)értelmező zseni", melyxeknek az elvírálásra nyilvánvalóan alkalmatlan vagy.
Nem a szabvány az egyetlen előírás, amúgy. A kresz se szabvány. :D
Én csak annyit mondtam neki,ha a kazánban valamelyik 230v os vezeték ráesik akármelyik fém csőre,egyből a csapokon lesz a hálózat.Erre Ő,ugyis a falba megy egy részük,vagyis eleve földelv vannak....Nonszensz
Elmű terület, Elster AS1440 direkt csatlakozású, távleolvasós óra. Most vettem észre rajta a "Hibajelzés" ikont. Nem szoktam közelről nézegetni az órát, az is lehet, hogy mindig is ott volt rajta a jelzés :)
Szóljak a szolgáltatónak, vagy látják ezt távolról is, vagy az "Óra" felirat feletti jel alapján csak az idő nincs beállítva rajta? :)
Sziasztok.Ismerős rakatott fel kondis gázkazánt használtat vas csöves fűtéshez...Milyen érvvel tudnám meggyőzni az EPH kialakítás fontosságáról? Aki bekötötte neki,nem foglalkozott vele!
"nem bizonyítja azt, hogy ELMŰ területen nincs jelenleg akár százezernyi olyan villanyóra"
Elméletileg előfordulhat minden és az ellenkezője is, de gyakorlatilag ELMŰ-s PEN bontással itt a fórumon sem találkoztam, te sem raktál fel róla fényképet...
"amit felraktam képet, ott az ELMŰ embere szerelte fel a fogyasztásmérőt és kötötte be a kismegszakítókat, majd leplombálta a dobozt, mindezt a szemem láttára"
Elhiszem, de az, hogy te ezt láttad, az még nem bizonyítja azt, hogy ELMŰ területen nincs jelenleg akár százezernyi olyan villanyóra, aminek a belsejében van a PEN szétválasztás.
"A lényeg, hogy a plombált részben van kismegszakító..."
A hozzászólásomban arra céloztam, hogy a villanyórához tartozó kismegszakító egyesek szerint nem használható a villanyóra utáni vezetékszakasz túláramvédelmére is.
Azt még nem árulták el, hogy ezt a dolgot
- szabvány tiltja egyéprtelműen,
- vagy csak valami önjelölt szabvány(át)értelmező zseni cikkében olvasták és azóta szentírásként terjed szájról szájra, mint sajnos oly sok szakmai tévhit.
123260 hozzászólásomban, amit felraktam képet, ott az ELMŰ embere szerelte fel a fogyasztásmérőt és kötötte be a kismegszakítókat, majd leplombálta a dobozt, mindezt a szemem láttára. Hogy más szolgáltató területen mi a szokás, azt nem tudom...
"a valóságban a szolgáltató automatikusan beépíti a fogyasztásmérővel egy légtérben."
A szolgáltató nem foglalkozik villanyóra utáni kismegszakítókkal. Kivezeti az órából a mért fővezetéket az első bekötési pontig (a főelosztóig) és részéről annyi. Minden más a helyi villanyszerelő dolga.
"Ezek szerint, amiket te láttál ELMŰ területen, ott a PEN bontás villanyórával "egy légtérben" a plombált részben volt? Fényképet tudsz esetleg róla?"
Mindenütt kizárólag olyat láttam, ahol a PEN benn a villanyóra dobozában volt szétválasztva, tehát a leplombált részből már különálló földvezető és nullvezető jött ki. Természetfotózással foglalkozom, villanyóra fotózással nem :)
Nagyon ritkán van dolgom lakossági villanyórával, de még nem láttam olyat (ELMŰ területen sem), ahol ki volt vezetve a PEN. Ahol szükségem volt rá, ott intézkedni kellett, hogy hozzák ki nekem. Ettől még persze lehet, hogy az új bekötéseknél már a kivezetett PEN az alapértelmezés, mert amikkel én találkoztam, az egyik sem új bekötés volt, a legújabb is kb 2007 körüli lehetett.
- a mindössze 4 mm2-es kábel korlátozza a későbbi áram bővítés lehetőségét, helyette vastagabb (akár 10 mm2-es) csupán fillérekkel kerülne többe ennyire rövid szakaszon
- ha 10 mm2es kábelt vinnél, akkor elég lenne 4 ér, mert a PEN bontás a másik elosztóban történhetne és a másik elosztóból indíthatnád az EPH-t is
- lesznek olyanok itt a fórumban, akik azt fogják mondani, hogy az 5x4 mm2-es kábeledet miért nem védi külön kismegszakító
Ezt úgy kell érteni, hogy az ELMŰ területén a villanyórákból mindig PEN vezető jön ki és mindig a helyi villanyszerelő feladata azt szétválasztani nullára és földre?
Jézus Mariska srácok...álmomban nem gondoltam volna, hogy evvel az akksis kérdésemmel, ilyen lavinát indítok el...persze ennek a tizedét sem értettem, de ti jól megaszondtátok egymásnak...:(:(...
a lényeg azért lejött, amit sejtettem is, hogy a használt, (egyébként Bosch) 45-amperos akksiból, az inverterrel ne nagyon akarjam (lehet nem is tudom) a 100-Vattot, 4-5-óránál tovább kiszedni...nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsak vagytok, nagyon pörög ez a topik...:):)...mindenkinek köszönöm a választ.
"Ha a villanyórából jön ki zöldsárga vezető is (a kék mellett), akkor nem áll rendelkezésedre PEN vezető, mert a PEN bontás már megtörtént az óra zárt (plombált) részén. A PEN bontást csak akkr veheted saját kézbe, ha az áramszolgáltató a villanyóra belsejében megszünteti a PREN szétválasztást és kihozza neked a PEN vezetőt a villanyórából."
ELMŰ területen a fenti állítás nem állja meg a helyét, az ELMŰ nem bont PEN-t.
A fenti bekötés szemtanúja voltam Gyálon, a fényképet is én csináltam. Ott volt az ELMŰ ajánlott szerelő (régiesen regisztrált szerelő), hogy átvegye tőle a munkát az ELMŰ embere, aki a fogyasztásmérőt bekötötte.
A fényképen bal oldalon a PEN és a három fázis jön az utcai oszlopról, a jobb oldalon már 5 vezeték megy a lakáselosztó felé.
PEN bontás a mérő dobozában nem történik, a 10 mm2 zöld/sárga vezeték megszakítás nélkül csak áthalad a dobozon.
Hála a jó istenek azért én már takarító létemre túl vagyok azon, hogy megkérdezem a burkoló fönökömet hogy hol kezdjem el a burkolást de azért remélem hogy 4-5 év múlva feltudok huzni szabályosan egy családi házat további jó forumozást mindenkinek
Köszi, ezt végre egyszer tisztázni kellett. Ez egy igen ócska hozzászólás, mert meg van vágva. Tudod, ha az "Akkor nem kell feszültségmentesíteni..." mondatból kiveszi valaki a nem szócskát, jelentősen fordul a kívánt cselekvés... Aba bácsi magyarázata ugyanis így kezdődik:
KÁDÁR ABA magyarázata Az egységességet szolgálja, hogy olyan villamos szerkezet esetében (készülék, elosztó stb.), ahol külön kapocs (külön sín) van a védővezető és külön kapocs (sín) a nullavezető részére, a bemenő PENvezetőt mindig a védővezető (PE) kapcsára kell kötni, és innen kell a nullavezető (N) kapcsát átkötni. Ennek elvi magyarázata az, hogyha az összekötés megszakad, akkor ilyen elrendezés mellett a berendezések működésében is hiba keletkezik, tehát a kezelő észreveszi a rendellenességet, fordított esetben pedig az összekötés megszakadása csupán a közvetett érintés elleni védelmet (hibavédelmet) tenné hatástalanná, s így a hiba a kezelő előtt rejtve maradna.
...és ehhez lehet hozzátenni azt, a lényeget, ami az általad linkelt hozzászólásban még benne van, hogy a b megoldás nem kívánatos és nem javasolt. Kádár Aba szerint. Én meg hibavédelemben az ő híve vagyok, mivel más már 60 éve nem volt és nincs, aki értene hozzá.
(az EPH a lakáselosztó PE sínje kellene legyen vagy legalábbis a HLAK felső vége)
Az ábra szerinti magvalósulás esetén a PEN bontás (azaz TN-C >> TN-S átállás) a HLAK-nál megtörténik!!! Ezért onnantól (azaz a felső végétől) MÁR CSAK 5 vezetékkel mehetsz tovább.
----
Vagy viszed csak a 4 vezetéket tovább a lakáselosztóba és HLAK-nál csak a földelés történik szétválasztás nélkül.
De akkor
A lakáselosztóba IS kell vinned egy FŐ földelő vezetőt az oda tartozó földeléstől(földelőszondától) ÉS A lakáselosztóban kell megcsinálni a TN-C>> TN-S váltást, azaz 3F+PEN (4vezeték) >> 3F+NULLA+PE (5 vezeték) bontást.
A PEN vezető minimális keresztmeztete réz esetén 10 mm2, alumínium esetén 16 mm2. Ennél vékonyabbat nem hasznáalhatsz PEN vezetésére (vastagabb persze lehet).
Kissé kettős tudatú, mert már négy éve benne volt a szakmában:
A fi életvédelmi ill. érintésvédelmi relé benyomáskor leold ! ! Még a fázis vezetékét is hozzáérintettem a talajhoz és még úgy is leold ! ! :) Igazából lámpával akartam kipróbálni hogy leold-e a fi relé ? ( szerintem nem sok jelentősége van mert 5 év után úgy is cserélni kell. ) A próbalámpát az egyik vezetékét a földelő sínre kötöttem a fázist a lámpa pedig a fi relé után kapja az egyik kismegszakítón keresztül ! . ( A 0 meg a földelési vezeték pedig a fi relé előtt van közösíve és így csatlakozik a fi relébe ! ! utána már csak egy vezeték megy tovább ami egy 2,-5 réz vezeték ami rá van csatlakozva a nulla vezetékekhez és ez van átkötve szintén egy 2,5 réz vezetékkel ami meg a földelési vezetékekhez csatlakozik :) ! ! )
Van jelentősége a lámpás tesztelgetésnek ha benyomáskor úgy is leold vagy inkább ez csak a relét ellenőrzi szerintem igen de ez van ! ! Meghalni szerintem nem fogok az öt év alatt reménykedem benne ! ! :)))
Amikor válaszolni akarsz valakinek egy hozzászólására, akkor kattints az ő hozzászólásának a fejlécén a jobb oldali blokkban a bal szélsó, balra mutató nyílra, és az így megnyaéó ablakba írd, amit írni akartál, és akkor azalatt, amit írsz, megjelenik az, hogy kinek a hozzászólására válaszoltál.
Ennek hiányában nagyon pocsék így magában egy ilyent olvasni, hogy: "Hát akkor mi ? ? ?", mert az ember eltűnődhet, hogy a 120 ezer hozzászólás közül melyikre kérdezel rá...
A PEN vezető lehet kék színű is, ebben az esetben mindkét végét meg kell jelölni ződsárga szikkszallaggal. És a PEN vezető lehet akár zöldsárga színű is, ebben az esetben mindkét végét meg kell jelölni kék szikkszallaggal.
Én a villanyóra utáni 4 db HLAK-tól nem 3 fázist+nullát+földet, hanem 3fázist+PEN-t (tehát összesen 4 eret) vinnék a lakáselosztóig. És a lakáselosztóban bontanám szét a PEN-t nullára és földre.
Az lenne még a kérdésem, hogy az mérő utáni HLAK tól (ahol a 3F + PEN + földelőszonda van) 4 vagy 5 eressel kell továbbmenni a lakáselosztóig? Esteleg érdemes egy ötödik HLAK-ot feltenni, PEN-t bontani és úgy 5 érrel tovább a lakáselosztóig?
Amikor feszültség a készülék testén akkor lehuz a föld a felesleges hibaáramot és ezzel kombinálva van egy fi relé ami megvéd téged attól hogy ne találkozzál az égi angyalokkal föleg ha fürdőszobában vasalsz vagy ha a kávéföző vagy a vasaló vezeték fázis vezetékét megérinted mert a meleg vasaló véletlenül rá lett rakva és megolvadt !
A 4 vezeték (3F+PEN) akárhány helyre elvezethető a telken belül. Fa ág rendszerben kialakítva a "gerincet" ... tetszőleges számban elágaztatható.
Akárhol és akárhány helyen le is földelhető földelő szondával. Vagyis minden végponton, ha- és ahol szükséges. (minden önálló épületbe érkezéskor pl. szükséges)
A fa ág rendszer végeinél mindenhol csinálható PEN bontás. Azaz - az addigi 4 vezeték helyett (3F+PEN) - az 5 vezetékre való átállás (3F+NULLA+PE)
Tilos viszont - csak 4 vezetéket tovább vinni - onnan ahol már 5 vezetékes a rendszer
"az áramszolgálató többnyire EPH-t szétbontja... - gyanítom, hogy itt PEN-re gondoltál. "
Valóban PEN-t akartam írni, elnézést.
"A szonda vas réz osszekotoje nem lehet egyben EPH csomópont is? "
Én úgy tudom, hogy az EPH rendszer fő betáplálási pontja kizárólag a fő földelési elosztó (a földsín) lehet (pl rajz itt).
Valószínűleg azért, hogy méréskor, hibakereséskor vagy valamilyen probléma esetén (pl "miért ráz a radiátor") ne kelljen órákig nyomozni, hogy "na ebben a házban vajon hol lehet leföldelve az EPH?" :)
A képen látható fővezetéki sorkapocsba 4 vezetéket lehet bekötni és bármelyiket ki lehet kötni úgy, hogy a többi továbbra is bekötve marad. Én azt csinálnám, hogy a csoki egyik végébe bekötném az épületbe bejövő és az elmenő PEN vezetéket, majd a hozzájuk tartozó 2-2 csavar lyukat befedném/leragasztanám szigszalaggal, ezzel csökken annak valószínűsége, hogy bármi szerelés folyik abban az épületben, amiatt véletlenül megszakad a többi épület PEN ellátottsága.
A sorkapocs túlsó végén maradt kettő vezeték bekötési pontból az egyikbe menne a helyi földelő szonda, a másik pontból indulhatna a vezeték a helyi földelő sínre (ahol megtörténne a helyi PE-N szétbontás).
Természetesen villanyszerelő fogja csinálni, csak szerettem volna meggyőződni az elméletről :). Futottam már bele sajnos olyan ,,szakemberbe" aki értett a feladatához..Szóban már megbeszéltük, csak nem teljesen értettem a PEN továbbítást amit mondott és a több helyen történő szétválasztást.
Szerintem jobb lenne, ha ezeket a kötéseket egy igazi villanyszelő csinálná. Aki már csinált ilyesmit, az remélhetőleg ügyel arra, hogy az elágazási pontok áttekinthetők legyenek, pl egyértelmű legyen, hogy melyik ér melyik kábelhez tartozik, hogy melyik a bejövő és melyik a továbbmenő kábel, stb.
Mert a rajzodon elég nagy a keveredés,
pl nem igazán értem, hogy
- amikor csak a PEN-ről van szó, akkor a rajzot miért teszed átttekinhetelenebbé az összes fázis összes vezetékeivel is
- a PEN vezető miért egy 1800-as évekbeli Gatling géppuskában van megkötve/elágaztatva, amikor ugyanott a fázis vezetők számára jutott szabványos sorkapocs is :)
Köszönöm a gyors választ. A kép lemaradt. Jelenleg így van megoldva a villanyóra után (ideiglenesen bekötve egy ipari elosztó).
Csináltam egy gyors rajzot, így megfelelő lehet? Lenne egy fővezetéki elosztó és abból mennének tovább a PEN-ek és helyben pedig szétválasztva földelő szondával.
"Egyébként ezer éve azt tartják, hogy cellánként 1,8 V alatt mélykisülés."
Sajnos ez az egyetemista jobban tudja ezt, mert őszerinte 2V-nál kezdődik.
Ami még nem is lenne baj (hiszen gyengébb tanulók gyakran írnak butaságot), ha zseniális dolgozata soha nem hagyná el a tanár asztalát és nem indulna el világhódító útjára :)
Kötés/toldás lehet a PEN vezetőben, de lehetőleg úgy kell megvalósítani, hogy a későbbi szerelések során ne legyen szükség a PEN vezető megszakítására. Tehát pl minden épületben a bejöő és a továbbmenő PEN vezető összekötési pontjáról legyen egy LEÁGAZÁS, és ezen leágazás túlsó végével lehet dolgozni (bejövő PEN vezetőnek tekinteni). Tehát abban az épületben bármiféle elektromos szerelés történik, a továbbmenő PEN vezetőt egy pillanata sem kelljen lekötni.
"Képet csatolok a villanyórából kijövő vezetékekről."
Kép lemaradt.
Ha a villanyórából jön ki zöldsárga vezető is (a kék mellett), akkor nem áll rendelkezésedre PEN vezető, mert a PEN bontás már megtörtént az óra zárt (plombált) részén. A PEN bontást csak akkr veheted saját kézbe, ha az áramszolgáltató a villanyóra belsejében megszünteti a PREN szétválasztást és kihozza neked a PEN vezetőt a villanyórából.
50-20% túlmerítés amely csökkenti az aksi élettartamát"
Nulla szellemi fejlődés több nap alatt? Még mindig ott tartasz, hogy szerinted ha az aksit mindig csak 51 százalékos töltöttségig megrítjük le, az a használat nem csökkenti az aksi élettartamát? Az idők végtelenjéig használható lesz így?
Ekkora butaságokkal nem kellene égetned magad, most már röhögni sem tudok rajtad.
Mivel nem tudsz gondolkodni (tökéletesen fejlődésképtelennek bizonyultál), letiltalak a képernyőmről.
Én értem, hogy találtál egy táblázatot, ami pont ezt írja, de van egy rossz hírem: egy táblázat nem egy fizikai törvény, az csak egy rajz, amit bárki tud rajzolni akár olyan ember is, aki tök hülye a fizikához. Tehát van egy rossz hírem: egy szép színes táblázat NEM BIZONYÍTÉK. Sőt, egy egész cikk sem bizonyíték.
Persze mondjuk száz darab hasonló tartalmú (különböző forrásból származó!) cikk/táblázat esetleg már elgondolkodtató lenne... de sok ilyen értelmű cikket nem fogsz találni, nem véletlenül.
Aki életében egyetlen cikket olvas el egy témáról és azt hiszi, hogy kár is tovább nézelődni, mert élete első olvasmánya egész biztosan a tökéletes igazságot tartalmazta, annak ez embernek az IQ-ja kb egy éticsiga szintjén van :)
Sziasztok! PEN bontás és PEN továbbításban kérném a segítségeteket. Adott egy tipizált földkábeles mérőhelyiség, ahonnan tovább kell vinni földkábelen az áramot (3 fázis). Továbbítás 4 eres földkábelen keresztül kb 80m. Ez lenne az első pont. Itt kellene a PEN-t bontani (földszonda van) illetve innen tovább vinni másik két irányba az áramot 4 eres földkábelen (egyik irány kb 30m másik irány kb 40m). És ezeken a végpontokon is PEN-t bontani saját földelő szondával. Ezt fizikailag, hogy lehet kivitelezni? Tudtok esetleg képet küldeni, hogyan kell elképzelni a PEN bontást és továbbítást egy helyen? Az tudom, hogy a PEN-t megszakítani nem lehet és megvan a min kábel keresztmetszet is. Képet csatolok a villanyórából kijövő vezetékekről. Előre is köszönöm.
De ugye nem a korábbi savas töltőre dugtátok rá ?! Mert azzal villámgyorsan ki tudjátok nyírni.
Ezen kívül 0 fok alatti töltés, buta töltő, buta töltési paraméterek, PWM töltő, floating, 45-50 fok feletti meleg, túlmerítés, Top banance és BMS hiánya ... kb ezek tudnak kicsinálni egy LiFePO4 aksit.
USA-ba most dobálják ki a lakókocsikból és hajókról a 8-10 éves (működő) CALB LiFePO4 cellákat .... mert annyira olcsón tudják 4-8x kapacitásúra cserélni.
Sőt, még viccesebbet mondok. A kínai Tesla Model 3 aksijának az LFP miatt extra hosszú élettartamot várnak. Többszörösét, mint a korábbi NMC cellásaknak.
CATL célja az 1,2 millió mérföldes aksi, ami kb 2 millió km.
Írd le a paramétereket, hátha kiderül mit rontottatok el. Amúgy is ilyen nyomozós hét ez. Eddig 2 LiFePO4 aksi elhalálozását jártuk körül.
- Egyik esetben olcsó MPPT vezérlő átment zárlatba és a napelem 90V+ küldte direktben 24V-os LiFePO4 aksiba (24V-os BMS kb 40V-os FET-ekkel érthető mód nem tudta megállítani). Cellák felfújódtak, túlnyomás szelepek kinyíltak, tűz nem történt.
- Másik esetben mégolcsóbb PWM vezérlővel töltötte 19V napelemről 12V-os LFP aksit. Eredmény szelídebben, de ugyanaz.
Érdekes, hogy a következő mondatig már nem jutottál el.
Emese, elfogyott a google translate ? :D
"Repeated discharge to these levels will shorten battery life"
Segítek, ne erőltesd a fordítót
"Ismételt merítés ezekre a szintekre MEGRÖVIDÍTI az aksi élettartamát"
És bakker, szolár meg lakókocsis felhasználásnál hát nem rendszeres/ismételt (és sűrű pl napi 1) ürítés-merítési ciklus van ... mekkora meglepetés ... LOOOL
"Mit szólsz ehhez az ábrához?"
Hogy a vak is látja a DoD növekedésével exponenciálisan csökken a ciklusszám.
De ha esetleg nem látnád, ugyanitt még ők is így írják: 1600 cycles at 60% DoD C10
Na ugyan melyik részét nem érted ennek a sornak :D
Fogadjunk a C10-ig nem jutottál el.
Azaz KIZÁRÓLAG 1/10 C merítés esetén !
Magyarán 180Ah aksit max 18A-el lehet meríteni, hogy elérd az 1600 ciklust 60% DoD-vel !
Amely amúgy 18A x 12V = 216W. Tehát ha több kell, vagy újabb aksi párhuzamosan, vagy bevállalod a nagyobb merítési áram miatti extra degradációt és csökkent élettartamot (ismét).
Hazai 37,5 Ft/kWh-val számolva: 172.800 Ft a haszna, azaz 20.800 Ft rajta a nyereség.
Mindenféle optimalizáció, DoD csökkentés, őrült nagy 1C merítési ráta csökkentés nélkül !
Mindezt persze nem fogom végigszámolni a jobban megérő EVE/LISHEN/CATL cellákkal (utóbbi kerül a kínai Tesla Model 3-akba mellesleg) amelyeknek alapból 3500-6000 ciklus ...
Kérdés hány voltosnak kellene lennie, mert ha 12 voltos autóakku 5 alá mászik, akkor az már szopószorzósan károsodik. 2 volt meg hát nyaff, alig bírod rendbekalapálni és sokkal kevesebb lesz hátra.
Másik csoportba a Sanyo akkus részlegétől idéztem néhány sort és paramétert, de megmondták, hogy hülyék és nem értenek hozzá. Nomost ha ott nem, akkor szerintem úgyis mindegy.
Fotós videósban is volt hasonló, amire mondták az arcra, hogy nem ért az fényekhez meg színekhez. Ő meg éppen az Avatar című film grafikus vezetője volt jahh, meg timelapse fotó/videó, egyéb szakértések Disneynek/Lucasnak. Sebajja, bárkit lefikázunk.
Az alsó betonréteg már vasalt, erre jön a vízszigetelés, ide jönnének a csövek, majd a lépésálló eps és a tetejére az esztrich. Nem tennék rá még egy hálót, ha nem muszáj.
Házfelújításhoz kapcsolódik a kérdése. A válaszokat előre is köszönöm.
Egy Kádár-kockát újítunk fel. A teljes elektromos hálózatot újra cseréljük. A padozat is cserélve lesz, így symalen csöveket fogunk használni. A csöveket a szerelőbetonhoz kell rögzíteni, viszont ezen bitumenlemez talajpára szigetelés lesz. A betonszögekkel, nem szeretném ezt kilyukasztgatni. Erre van valamilyen áthidaló megoldás?
"2"-os tetőtartó csövet... ki lehet úgy alakítani, hogy későbbi esetleges telekommunikáció kábel fogadasara is alkalmas legyen?"
Lehet, de nem szabad.
Különben is annyira egyszerűen meg lehet oldani egy ilyen tetőbevezetést, hogy jóval kisebb munka, mint a villamos tetőbevezető cső külső oldalán mindenfélét barkácsolgatni (a cső belseje az áramszolgáltató felségterülete). Minden fajta cseréphez létezik már készen tetőhorog (ehhez kel kötni majd a feszítő sodronyt), a kábel meg laza ívben bekanyarodik egy cserép alá bedugott 30 centis (UV-álló anyagú) vékony csőbe.
2"-os tetőtartó csövet, ami MAJD a 3 fázis +pen - t fogadja, ki lehet úgy alakítani, hogy későbbi esetleges telekommunikáció kábel fogadasara is alkalmas legyen? Elmü területről van szó.
Ha igen, akkor hogyan nézne ki a felépítés? Előre is köszönöm a segítséget
Ez a tudományos szakember fikázás azért elég vicces volt éppen tőled.
Tudod, ha legalább EGYETLEN publikált tanulmányt fel tudnál mutatni ... na nem olyat amit te írtál, hanem másé amely legalább icipicit alátámasztaná TOTÁLISAN HIBÁS állításaidat ...
na az már valami lenne.
Ha a tanszék vezetőjele lennél, vagy legalább mint tanuló/doktorandusz jártál volna oda, végeztél el kísérleteket, publikáltad ... akkor TALÁN vitatkozhatnál az "egy magyar egyetemista gyengécske hétvégi dolgozata" tartalmával (amelynek talán felét fel se fogod).
Akkor igen. Máskülönben pedig ez a surmók focidrukker kategória.
Tudod mit, tessék egy másik link (tudok még tenni 5-10-20-at is, van).
Ez is "indiai" ... jó nem de ráfoghatod erre is, hisz sok Victron termék készül Indiában.
Persze a Victron-osok sem értenek hozzá, hisz csak piacvezetők, meg egyik leginnovatívabb cég a szakterületen.
"Le van írva mit okoz túlmerítés, levezetve, részletesen, tudományosan."
A "túlmrítést" a magyar szaknyelvben mélykisülés-nek nevezzük, angolul deep discharge.
A világon szakemberek milliói tudnák könnyedén elmagyarázni, hogy a lenti ábrán miért 1,7 V környékén kezdődik hivatalosan a "deep discharge" (mélykisülési) tartomány, de még a laikusok közül is mindenki lássa ennek okát, ha van szeme.
Az általad emlegetett cikk írója viszont azt állítja, hogy a világon mindenki más hülye, mert a mélykisülési tartományt szerinte valójában már 2 volttól lefelé kell számolni. De ha megkérdeznéd tőle, hogy legyen szíves az ábra segatségével magyarázza már el, hogy mi alapján döntött pont a 2 voltos legalsó határ mellett, , tehát az 1,9 V vagy a 2,1 V szerinte miért kevésbé jó, akkor jönne a hebegés, hogy hááát... őőőő... izé.... ;)
Le van írva mit okoz túlmerítés, levezetve, részletesen, tudományosan.
Sőt csatolva van tanulmány :
Balázs Broda, György Inzelt Institute of Chemistry, Laboratory of Electrochemistry and Electroanalytical Chemistry, Eötvös Loránd University, Pázmány P. s. 1/A, H-1117 Budapest, Hungary
Ne akarjatok már "szakértőbbek" lenni a szakértőknél !
- 99,9% és 0% között AKÁRHÁNY százalékosra kisütheted rendszeresen az aksidat
- de azt tudni kell, hogy minél jobban lemeríted, annál jobban rövidül az élettartama.
- tehát butaság kimondani, hogy aki mindig 40 százalékig meríti az aksiját, az tönkreteszi ezzel, aki meg csak 50 százalékosra, az viszont semennyit nem árt neki, valójában 99% és 0% között minden egyes százalék jobban árt neki egy picit, mint az előző.
Bárki dönthet úgy, hogy ő a szükségesnél annyival nagyobb akkumulátort vásárol, hogy azt elég legyen mindig csak például 50%-ig lemeríteni és bárki dönthet úgy is, hogy nála nulla százalék az alsó határ. A különbség annyi lesz, hogy az 50%-os ember aksija jó sokáig fogja bírni. a nulla százalékos embernek meg kevesebb pénze megy el aksira, mert ugyanannyi energia tárolásához fele akkora kapacitású aksit kellett vásárolnia.
Ennek a második ábrának semmi köze a túlmerítéshez. Az csak azt mutatja, hogy kisebb töltöttséghez kisebb feszültség és nagyobb belső ellenállás tartozik.
Most fejből nem vágom a hűtőt, de egy kicsit furmányos dolog. Van olyan üzemállapot és ha éppen akkor kapcsolja át fixre, nem történik semmi, nem indul el az overdrive hűtés, csak miután a gáz kitágult az előző ciklusból és újra bekapcsol a motor. Na de már alaposan fog dolgozni. Kicsit megtévesztő.
"Savas aksit 50% alá nem szabad meríteni, mert degradálódik."
Ha csak 90%-ig merítem, akkor is degradálódik, csak lassabban, mint amikor 50%-ig használom és sokkal lassabban, mint amikor 0%-ig használom. Sőt egy picit akkor is degradálódik, amikor az aksit egyáltalán nem használom semmire, csak csepptöltésel áll a poncon. Tehát ha nem szeretnénk soha semmi degradálódást, akkor egyáltalán ne használjunk akkumulátort :)
Az 50% nem egy éles határ, ami felett semmi káros nem történik, az alatt meg vége a világnak Ez az éles hatát (kapacitás-feszültség görbe éles letörése) a nulla százaléknál van, nem véletlenül lett éppen oda megállapítva a nulla százalék. Ha 50% alatt kezdene rohamosan szarabb lenni az aksik degradálódása, akkor most az 50% lenne a nulla százalék.
A képen egy db ólom akkuu cella feszültségei láthatók, 12V-os aksi esetén hattal kell szorozni:
"ha csak 100W-ot használok, akkor az mennyit vesz ki az akksiból?"
Az inverter áramköreinek van saját energiafogyasztása s, tehát az aksi valójában kb 120 wattal (10 amperrel) lesz terhelve.
Egy 45 amperórás aksi 10 amperes terhelést 4,5 órán át képes ellátni. Persze csak újkorában, amikor még VALÓBAN 45 amperóra a kapacitása.
De ez az energia tároló képesség az idők során folyamatosan romlik, szerintem úgy számolj, hogy nagyon profi aksitöltő mellett kb 5 évente feleződik a kapacitás, nagyon olcsó aksi töltési módszer mellett meg kb évente feleződik (aksikhoz egyáltalán nem értő buta gazdi esetén naponta :). Tehát ha mondjuk nálad 3 évente feleződik a kapacitása, az azt jelenti, hogy az az aksid, ami a boltból hazahozva 45 amperórás, az 3 év múlva már csak 22, hat év múlva már csak 11 amperórás lesz. És ennek megfelelően ilyen arányban lesz egyre rövidebb ideig használható róla a 100 wattos ketyeréd.
A hosszú (aksi)élet másik titka a kíméletes töltés mellett: nem szabad 10,5 voltnál kisebb feszültségen használni. Tehát tegyél rá egy olyan védelmet (google: akkumulátor mélykisülés védelem), ami 10,5 volt környékén megszakítja az áramkört és persze legalább 10 amperes.
Akkuenergia: Feszültség x Amperóra >> 12x45=540 Wattóra
Üzemidő: Akkuenergia/ Átlagfogyasztás >> 540/100=5,4 óra Ez az elvi lehetőség...
Azonban - az inverternek+egyebknek is van vesztesége az átalakítás során (15-20% körül cakumpakk) és - az akkuból se feltétlenül jön ki mind az 540 Wattóra
Ami miatt inkább csak 4-4,5 órára számítanék...
-----
A 100 Watt az névlegesen - 230 Voltos oldalon 100/230=0,44 Amper kb. - az akku oldalon 100/12=8,33 Amper >> az inverter hatásfok/veszetség miatt 10 Amper körül alakul.
Sziasztok nagytudásúak...egy kis segítségre volna szükségem, "számolásügyileg"...vettem egy 220-12-voltos invertert az öreg lakókocsimhoz, ami az aksiból 220V/200W-ot tud állítólag tartósan...ha csak 100W-ot használok, akkor az mennyit vesz ki az akksiból?...meddig bírhatja?...45-Amperes az akksi...nem igazán vágom, hogyan kell kiszámolni...előre is köszi a segítséget...
"Egyik áramkört a lakáselosztóba fordítva kötöttek, N és PE van felcserélve, ... fi relé értelemszerűen nincs. Milyen veszélyei vannak?"
Ezt a hibát azonnal javísd ki.
Látszólag minden normálisan működhet akár éveken át (vagy csak holnap reggelig), amíg meg nem lazul egy kötés, vagy elkezdi megenni a rozsda a földelő szondát, stb stb.több ok előfordulhat,
ebben a pillanatban az összes helyesen bekötött áramkörön lévő összes földelt készülék burkolata életveszélyes feszültségre kerülhet és az ottani dugaljak földelési pontjain akár 230V-os feszültség is megjelenhet.
Ha lenne FI relé, az nem engedné így a lakást használni. Ezért (is) kellene minden lakásba FI relé.
"Tapasztalatom szerint nem shuntöli a termosztátot,"
Azzal a kapcsolóval valószínűleg egy picike extra fűtő-ellenállást kapcsolsz be, ami 1-3 fokkal feljebb melegíti, tehát "becsapja" a termosztát hőérzékelőjét. Tehát amíg megy az a pici fűtés, addig a termosztát hidegebbre hűt.
Szobatermosztátokban is előfordul ugyanez a trükk: amikor az alvás idejére nem kell mindig egy picivel lejjebb tekerni a hőmérsékletet, csak átkapcsoljuk a termosztáton az "éjszakai üzemmód" kapcsolót (pl ezen a rajzon a picike fűtés Rs néven szerepel )
Egyik áramkört a lakáselosztóba fordítva kötöttek, N és PE van felcserélve, tehát az összes dugalj ebben a körben fordított bekötéssel üzemel. 1 fázisú rendszer, fi relé értelemszerűen nincs. Milyen veszélyei vannak? Kösz.
Az intenzív hűtéskapcsolóval ellátott modellnél a nagyobb mennyiségű friss élelmiszer lefagyasztása előtt 24 órával kapcsolja be a kapcsolót és állítsa a hőfokszabályzó gombot a 4-7 állásba. Ezután pakolja be az élelmiszereket a fagyasztótérbe, majd 24 óra múlva kapcsolja ki az intenzív hűtéskapcsolót és állítsa be a hőhokszabályzóval a megkívánt hűtési fokozatot (vegye figyelembe a "Hőfokbeállítás" c. fejezetben leírtakat is). Ezután helyezze át a lefagyasztott ételcsomagokat a tároló kosarakba. A kapcsoló be van kapcsolva, ha látható az (I), illetve színjelzés és ki van kapcsolva, ha a kapcsolón látható a (0) jelzés és a színjelzés nem látható (csak egyes típusoknál).
A feltöltött fénykép kriminálisan fos. Nem a mérete miatt hanem mert egy életlen fos. Ez itt nem a vatera.
Régebben a félautomatáknál volt egy nyomógomb kiépítve. Ez *** csillagos hűtő, teljesen automatikus. Minek van ott az a kapcsoló...
A billentyűn jégkristály szimbólum van; egyik végén nagyobb, a másikon kisebb. Csak nem a két hűtőtér -normál is a mélyhűtő- közötti hűtési arányba szól bele?
Uraim, tudná esetleg valaki, hogy mi lehet a szerepe ennek a kapcsolónak a Gorenje hűtőgépben? Évtizedek óta működik rendesen, csak nem jövök rá, mi lehet? Véletlenül is át lehet kapcsolni, ebből gondolom, hogy leolvasztó nem lehet....
Egy ilyen toldozás-foltozásba mi is beleszaladtunk.
Fiatal pár, frissen vásárolt balatoni öreg nyaraló, amiben lakni szeretnének. Konyha átalakítás, pár plusz dugalj, új lámpák...így indult.
Mire befejeztük gyakorlatilag az épület 80%-a át lett szerelve. Szerencsére nem nagyon kellett győzködni őket, hogy ne maradjon így, mert magában hordozta a hiba, illetve baleset előfordulását is.
Alapesetben az eladó kiállít egy számlát a vevő részére, amely tartalmazza az államot illető áfát is. A vevő a teljes bruttó (azaz áfá-s) összeget köteles kifizetni az eladónak. Az eladó pedig továbbítja az államnak a vevő által az eladónak átadott ÁFA összeget az államnak.
Fordított áfa esetén épp az ellenkezője történik. A fizetendő áfát a vevőnek magának kell megállapítania. Ilyenkor az eladó a számlában nem számíthat fel áfát. Az ÁFA-t maga a vevő közvetlenül fizeti meg az államnak, az eladót kihagyva.
A fordított adózás nem választható, hanem HA az ÁFA törvényben foglalt feltételek fennállnak, akkor a fordított adózást kell alkalmazni.
Midig a tulajdnos/üzemeltető felel a megfelelő állapotáért! az üzemelettés során. Ez esetben gondolom ez te vagy Ezért neked kell/lehet dönteni a karbantartásáról/felújításáról is.
Ja, a plomba épségért is te felelsz >> jelezned kell a sérüléseit. (pláne, ha a kizárólagos örizetedben van a mérőhely)
--
Szóval,
Keresel egy regisztrált szerelőt. Megbízod a melóval és megodja.
Fedél 8-15-20 eFt Munkadíj-kiszállás 10-15-25 eFt
Plombabontás kérésre 20-40 eFt
Megj: ha mérőcserekor vagy más szolgáltatói munka (pl. hiba/plomba csere) kapcsán cserélteted csak a fedelet az olcsóbb.
----
Vagyis a helyedben megvenném az új fedelet és bejenteném hibára a plomba elmállását. Mivel a plomba csere a belső miatt tutira szolgálattói hiba >> szolgáltatói költség.
Aztán amikor ott vannak a kezükbe adnám az új fedelet..., hogy azt rakják fel.
Az épület külső oldalán van egy ilyen Hensel, 1fázisú mérőszekrényünk, 15 éves.
Dny-i oldal, a nap már adott neki rendesen, ráadásul azt vettem észre, hogy a mérőt takaró kék lap keresztirányú huzalplombálásának egyik pontja leájult a helyéről.
Lehet kérni fedél cserét a szolgáltatótól?
Illetve a belső plombálást is rendbe kellene tenni.
Lassan már olvashatatlan a mérő, annyira megette az idő.
Mióta kétszárú nadrágba járok a szülőfalum hátrányos helyzetű, avagy leszakadó település volt. A mesterek mindig megéltek, az elmúlt két-három évben gyakorlatilag véresre keresik magukat.
Látom, nálad a pék informatikusok és a jó szakemberek egy tőről fakadnak.
"Nem kötelező vállalkozni, lehet alkalmazottként is dolgozni"
Magyarország vidéki területének nagy részén (talán 50-60 százalékán is) a következő lehetőségek vannak egy jó szakember előtt:
- elmész alkalmazottnak egy szar helyre röhejes fizetésért (pl Kismocskos KFT telephely karbantartó villanyszerelő ÉS mindenes, nettó 180 e Ft-ért)
- elmész alkalmazottnak oda, ahol lehet sokat keresrni (pl éítőipar), de csak úgy, ha megvan a havi 240 munkaóra
- elmész dolgozni a sok kilométerre lévő nagyvárosba, mert nincs közelebb emberhez méltó munkahely (napi 2-3 óra ingázás, tehát ezzel egsütt itt is megvan a 240 óra)
- számba veszed a fenti lehetőségeket és kínodban inkább elmész kisvállalkozónak: ha kevés is a normálisan fizető munka, de legalább az egészséged romjait meg tudod őrizni.
Emberhez méltó vidéki munkahelyek híján szerintem ma legalább százezer ilyen "muszáj-vállalkozó" van Magarországon.
Egyébként nem egy közbeszerzést láttam, ahol az "anyagbeszerzés" és a szolgáltatás beszerzése párhuzamosan folyt, de persze ettől még a villanyszerelés lehet kivétel, ahol csak együtt működik a dolog.
Ne legyen áfás a vállalkozó, ha túlnyomórészt olyan munkái vannak, ahol
- vagy az ügyfél nem tudja visszaigényelni az ÁFÁ-t,
- vagy a munka végösszegében elenyésző az anyagok ára.
De én igen furcsán néztem az adóellenőrre, amikor mindenáron megpróbált rábeszélni arra, hogy lépjek ki az ÁFA körből, miközben az ügyfelein szinte kizárólag ÁFÁ-s cégek voltak, ráadásul a munkák jelentős srészénél az anyagköltség aránya meghaladta a 80-90 százalékot.
Attól még nem a vállalkozónak kell kitermelnie az árát, hisz csak megelőlegezi a vevőnek. (normál esetben, mert ha a vevő nem fizet végül az más... nyilván)
Azaz ez lapvetően csak TŐKE igényt jelent és nem díjbevétel igényt.
Persze van némi tőke használati költség (=kamat költség) is. Nomeg van előleg beszedés is gyakran, azaz a vevő is beszáll.
Kis/szegény helyeken gyakran csak heti egy-két kisebb meló akad az is olcsón kell csak!
Az egész hónapra se biztos, hogy összejön 80-100 eFt Nos, abból bizony sok még a 42 eFt is...
---
Gyakran főállásba se nagyon éri meg elmenni ilyen helyen, mert - akkor oda az egész nap, sőt gyakran a szombat is - keveset is fizetnek nagyon ilyen környéken - miközben abból se marad meg eredőben még tán a 80-100 eFt sem
Avagy az alsó negyed-ötöd az egy egészen MÁS világ, más lehetőségekkel és nagyon más matekkal!!!
Ha magamnak csinálom akkor legalább az elbaszás is ingyen van. :D
Aki a csináld magad mozgalomban szocializálódott az minden egyes sk. munkával egyre több tapasztalatot szerezhet, és mellőzni tudja a szagembereket.
Minden fajta szakmunkát persze nem lehet megoldani, de amit lehet érdemes megcsinálni, nemcsak a spórolásért, hanem a jól végzett saját munka öröméért.
A minimál TB-t ezeknek is be kell fizetni, tehát valójában havi 42 ezer forint választja el a folyamatos rettegést a nyugodt alvástól. És attól a lehetőségtől, hogy nem kénytelen sorozatosan elutasítani az elé kerülő számlás munkákat.
Persze biztosan vannak jó pár ezren, akiknek nincs lehetőségük kigazdálkodni ezt a havi 42 e Ft-ot (főállás mellett 25e Ft), de valószínűleg a full feketén dolgozók nagy részének pszichológiailag és anyagilag jó üzlet lenne a KATA.
A jövedelem az éves minimálbér feléig adómentes. Ami idei értékekkel és 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogycsaknem 1,7 millió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.
A 80 százalékos költségelszámolásra jogosultak esetében még magasabb az adómentességi összeghatár. Például az átalányadót választó fényképészeket, halászokat, fodrászokat, taxisokat vagy telefonszerelőket
(az idei minimálbér értékkel számítva) mintegy 5 millió forintos éves bevételig nem terheli szja-fizetési kötelezettség.
"Nem vállal szinte senki ilyen javítás-toldás jellegű munkát."
Úgy fogalmaznék, hogy egyesek kizárólag sorozatban csinálható rutin-munkákat vállalnak el, ők keresik a legnagyobb pénzt a legkevesebb idegesdkedéssel. Aki egyedi javítást, kisebb átalakítást, problémamegoldást is vállal, az az ilyesmit vagy minimum kétszeres órabérrel vállalja el (ha talál ezt megfizető ügyfelet), vagy tekintse a munkáját részben jótékonyságnak :)
"Illetve átvizsgálta HA a megbízása csak az átvizsgálásra, hibafelmérésre szólt."
Ha a villanyszerelő megbízása csak a hibák felmérésre szólt, attól még nem felelős a feltárt hibákért. Még akkor sem, ha a hibák feltárása közben hozzá kellett nyúlnia dolgokhoz.
Persze aljas féreg ügyfelek rézéről mindig vannak próbálkozások.
A levegőben külön-külön lebegő H2O molekulák (vízpára) és a folyékony víz, NAGYON-NAGYON másképpen viselkedik. A folyékony víz valóban elősegíti a rozsdásodást, de egy kívülről lefestett, felülről jól lezárt cső belsejében folyékony víz igen ritkán fordul elő. Sivatagokban száz éves autóroncsokat lehet találni meglepően jó állapotban (és az egy tévhit, hogy a sivatagi levegő nem tartalmaz vízpárát).
"Meddig menjen visszafelé az ellenőrzésben, hogy biztos legyen a dolgában, "
CSAK azért tartozik felelősséggel amihez ő maga hozzányúlt, dolga volt vele.
- karbantartotta
- javította - felújította - kiépítette Illetve átvizsgálta HA a megbízása csak az átvizsgálásra, hibafelmérésre szólt.
Megj: - a meló közben felismert - élet- és vagyon veszélyt jelentő hibákról - bizonyíthatóan (írásban-aláíratva célszerűen) - tájékoztatni+figyelmztetni kell - a tulajdonost/üzemeltetőt
Mivel a tulajdonos/üzemeltető hatásköre az intézkedés!!!! Illetve MINDIG a tulajdonos/üzemeletető felelős az állapotokért. Neki kell gondoskodni a megfelelő állapotról...
Kivétel az akut veszély, aminek a felismerése esetén - nem elég csak tájékoztatni+figyelmeztetni de - azonnal meg is kell azt szüntetni >> kikötéssel