Keresés

Részletes keresés

libapék Creative Commons License 2010.03.18 0 0 1610
a japó késén egy igen széles élszalag van. (skandináv él....)
az elterjedt európai konyhakéseken meg kettő. (vékony élszalag)
ott ez a vizes módszer nem működik szerintem.
Előzmény: faqkac (1608)
Hepci Creative Commons License 2010.03.17 0 0 1609
Nekem úgy tűnik, más kategóriáról beszélünk. Élszalagra ott van szükség, ahol a penge olcsó anyagból van, ezért aránylag vastag és erősen V keresztmetszetű, vagyis a foka vastag a vágóél környékéhez képest.
Ha a penge magas minőségű acélból (erősen ötvözött szerszámacélok, porkohászati anyagok) készül lépcsőmentes kézi köszörüléssel, akkor vékony, a foka környékén is (a bárdféléket kivéve). Az ilyen kések enyhén konvex pengéire az él megkopása után is szükségtelen/káros élszalagot húzni, hiszen a nagyon kemény vágóél jóval stabilabb lesz, ha a profilja konvex.
Előzmény: faqkac (1608)
faqkac Creative Commons License 2010.03.16 0 0 1608
"Ezt a vízkibuggyanást nem nagyon értem"

Pedig nagyon 1xű! Mivel nem szögmérővel a kezünkben köszörülünk, valahogy meg kell állapítani az élszalag szögét! Ezt csak 1féleképp lehet. A víz filmréteget képez a kövön. Erre kell a kést úgy letenni, hogy az élszalag mindkét éle 1xre érjen a kőhöz és akkor az él alól kibuggyan a víz. (megvan az élszalag dőlésszöge) Ha ez nem így történik, elmarad a kibuggyanás! Próbáld ki, meglátod! Amennyiben "skandináv" élről van szó, ráfekteti az ember lapjával a kést és az él felé billentésnél, a vízkibuggyanásnál meg van a dőlésszög!

http://www.youtube.com/watch?v=a_geU7T2I7Q&feature=related
1,25nél megmutatja

Konvex=domború, Konkáv=homorú ha jól tévedek.

"A gyárban - konvex élű kés esetében - egy komoly szaki nem képez vékony élszalagot"

Amit én láttam........A gyárban odaültetik a "komoly" szakit egy kb 3,5-4méter átmérőjű (vizes homokkő) köszörűgép elé. A talajhoz van rögzítve egy inga, amin olyan 1 m magasan van egy tokozat ebbe teszi a polgár a késpengét (nyél nélkül) ezt a jól képzett melós tiszta erőből nekinyomja a kőnek és ütközőig köszörüli! A mellette ülő, a penge másik oldalát képezi ki! (a polírozás ugyanilyen módon történik)
Bár szabad szemmel, ez nemigen látszik, ebben az esetben a penge konkáv és valóban nem kell élszalagot képezni! De ez csak addig igaz, amíg ki nem megy az éle. Mivel odahaza nincs ekkora köszörűgép, érdemes 2-3mm-es élszalagot képezni. Akinek nincs otthon köszörűgépe, az meg tudja tenni, egy 100-120-as szemcsenagyságú vizes kövön, kb 5-15perc alatt! Itt kell a penge fokát, egy alátét vastagságnyit elemelni a kőtől! Itt viszont valószínű, hogy a szalagél konvex, ha billeg a kezünkben. Márpedig billeg, de lehetőleg minél kevésbé legyen konvex! Mert minél domborúbb az él, annál nehezebb vele vágni. Bármilyen éles!!

"Ahol viszont van vékony élszalag (az európai gyártmányok többségén), ott nem beszélhetünk kézi élezésről..."

Nincs az a vékony (bármilyen szélességű) élszalag, amit ne lehetne kézzel megélezni. Sőt..........a sűrűn fogazott kést meg lehet úgy élezni, hogy a fogak megmaradnak! De erről, majd máskor!


Előzmény: Hepci (1604)
Hepci Creative Commons License 2010.03.16 0 0 1607
Nem, az érmekibuggyanás. :)
Előzmény: ágika1 (1606)
ágika1 Creative Commons License 2010.03.16 0 0 1606
Az egyik videó-n a fickó a kés foka alá tett egy ránézésre 2 mm vastag érmét. Ez a vízkibuggyanás?
libapék Creative Commons License 2010.03.16 0 0 1605
"vzkibuggyanás"
ezt láttam én is, de nem értettem(se nyelvileg, se agyilag) akkor sem, hogy mit kell nézni.
Előzmény: faqkac (1603)
Hepci Creative Commons License 2010.03.16 0 0 1604
Ezt a vízkibuggyanást nem nagyon értem... kb. 15 fokot kell tartani, nem baj, ha nem számítógépvezérelt pontossággal (az él kellemesen konvex lesz). Ha vékony élszalagot akar valaki létrehozni kézzel (bár nem tudom, erre mi szükség lenne, ha már eltűnt a késről vagy eleve nem is volt rajta), ahhoz nem lehet félkörös mozdulatokat használni a kő fölött (nem lehet elég pontosan vezetni a pengét).
A japánnál félreértettél, arra írtam, hogy hüle, aki fullkontaktra ráfekteti a pengét a kőre és csutakolja, mint egy skandináv élű tőrt.
A gyárban - konvex élű kés esetében - egy komoly szaki nem képez vékony élszalagot, mivel egyben képes megköszörülni a kés oldalát a megfelelő méretű követ forgató gépen. Utána még ráhúz gép nélkül is, kis lapos fenőkövön (meg políroz). Ahol viszont van vékony élszalag (az európai gyártmányok többségén), ott nem beszélhetünk kézi élezésről...
Előzmény: faqkac (1603)
faqkac Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1603
Sztem az a baj ezekkel a youtube tanfolyamokkal, hogy egy japcsi kivételével, senki nem mutatja meg azt a fogást, amivel megállapíthatod és tarthatod a kés élszögét! Pedig olyan 1xű mint a fakocka! Úgy kell letenni a pengét, a vizes kőre, hogy kibuggyanjon az él alól a víz! Meg hát ugye az élképzés, 180-240 szemcsenagysággal indul és 2000-2500, vagy gránitkővel lesimítjuk az élt! Utána lehet vele borotválkozni!

"Aki viszont egy kézzel köszörült japán kést így próbálna élezni, nyilván síkhülye, mert azok kellően vékonyak gyárilag és a konvex élszalag folytatása felfut a penge hátáig."

Itt 1kicsit, megint ellent kell, hogy mondjak! A vékony pengéjű kés is akkor van jól köszörülve, ha megvan a 2-5mm-es élszalag, (a japcsi is ezt mutatja) amit az élezés utolsó pillanatában tesznek konvexé az élszalag felső élén!
Előzmény: Hepci (1602)
Hepci Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1602
Persze, igazad van, csak azt akartam jelezni, hogy kés függvénye az élezés. Egy alig használt, skandináv pengéjű késnél ez a ráfektetős, oda-vissza húzogatós módszer jó, mert ha szöget tartana és nem síkban vékonyítja az anyagot, elég hamar eljuthat oda, hogy a vágás nehéz lesz a késsel (túl vastag anyag a fokozatosan tompuló szögű, vékony élszalag kezdeténél). Ha nagyon tompa lenne a kés, nyilván érdemes lenne hasonló technikával, de sokkal brutálisabb kövön (kaszakő) vékonyítani a profilt először.
Aki viszont egy kézzel köszörült japán kést így próbálna élezni, nyilván síkhülye, mert azok kellően vékonyak gyárilag és a konvex élszalag folytatása felfut a penge hátáig.
Előzmény: faqkac (1601)
faqkac Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1601
Én nem lehúzom, csak ez a véleményem! A cuccai nagyon profik! Lehet, hogy ő is. De akkor, nagyon olyan embernek mutatja, a technikát, aki még ilyet nem látott és még véletlenül se szexuálja el az eredet élt! Abban igazad van, hogy egy éles kés átfenésének megfelel! A hsz-ban is azt írtam, ha egy kicsit kimegy az éle, ezzel a módszerrel, nem sokra megy! (élkiképzéstől függetlenül)

http://www.youtube.com/watch?v=5y4Ihh0Va38&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=N1XInOagCjk&feature=related

Mivel napi kapcsolatba vagyok az élezéssel, sztem ezek közelebb állnak az igazsághoz. Bár itt sem mutatja, hogy egy fázisban, nem lehet igazi jó élt képezni
Szóval még egyszer. Nem lehúzom, csak nem életszerű!

Előzmény: Hepci (1600)
Hepci Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1600
Nem húznám le a videón szereplő urat... Szemlátomást ért ahhoz, amit csinál, de annál a késnél nem volt többre/másra szükség (lévén a kés gyakorlatilag új és északi élkiképzésű).
Előzmény: faqkac (1599)
faqkac Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1599
A vizes kőnek is megvannak az előnyei!
1, A "vasreszelék" nem tömíti el a kőszemcsék közti pólusokat, (még a gránitnak is vannak pólusai) amitől egy idő után használhatatlan lesz. Persze függ a használat mértékétől.
2, A leváló szemcsék nem teszik az élt (szabad szemmel nem látható) göröngyössé!
3, Előbb-utóbb úgyis meg kell lehetőleg vizes sík homokkövön köszörülni, mert a sokszori fenés elgömbölyíti az élt!

Megnéztem azt a linket ami H G feltett, háááát érdekes! Az sem sok kést fent meg aki feltette! Ha csak egy kicsit kiment az éle, odaviszik a nyugdíját mire ezzel a módszerrel megfeni!
Előzmény: Hepci (1598)
Hepci Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1598
Rontsd nyugodtan, elsősorban hobbinak szánom (bár természetesen beszorzok mindent, mint az ollóknál).
Szerintem - szakmai szempontból - könnyebb szöget tartani egy kövön (különösen gyakorlatlan kézzel!), mint a gömbölyű Flaksán, ráadásul hosszabb és széles pengéjű késhez (pl. ez a Kasumi séfkés) a Flaksa kissé rövid. Előnye viszont, hogy felébe kerül egy - legolcsóbb - normális kerámiakőnek vagy szintetikus fenőkőnek. Bár a legköltséghatékonyabb megoldás még mindig egy kerámiatányér rendesen csiszolt alja... :)
Előzmény: H_G (1597)
H_G Creative Commons License 2010.03.15 0 0 1597
Nem azért, hogy rontsam Hepci üzletét, de ha esetleg az IKEÁ-ba mész mágneslécért (van nekik), az ottani Flaksa kerámiarudas élezőből is vihetsz, azt melegen ajánlhatom, olcsó, hatékony és valamivel kényelmesebb a használata egy vizeskőnél. Formájából nagyon kiment késsel nem boldogulna, de azt egyszerűen nem kell hagyni, hogy odáig fajuljon a dolog; a tiéd nyilván jó éllel érkezett, mihelyst kezd eltompulni, kell húzni rajta néhányat.
Előzmény: nutika79 (1594)
Hepci Creative Commons License 2010.03.14 0 0 1596
Küldök mailt!
Előzmény: .tisza (1593)
Hepci Creative Commons License 2010.03.14 0 0 1595
Ápolás: feltehetőleg rozsdamentes, mivel a netes portálokon kapható Kasumi kések általában VG-10 maggal rendelkeznek. Tehát semmi különöset nem kell tenni, mosogasd kézzel, gépbe ne tedd be. Ne feszegesd oldalirányban, ne próbálj csontot és mélyhűtött cuccot vágni vele. Lehetőleg késblokkban tárold, esetleg mágneses késtartón, a többi kés pengéjével ne érintkezzen (ennek a kategóriának már illik külön helyet adni, nem behajítani a reggelizőkések közé a fiókba).
Ha sokat használod, akkor se kell élezni néhány hónapon belül. Ha szükség lesz rá, lehetőség szerint tanuld meg az élezést és vegyél hozzá egy nagyobbacska (min. 15 x 5 cm felületű) minőségi vizes fenőkövet (ilyen 4-5 ezertől felfelé kapható).
Élezni szívesen segítek megtanulni, mint lentebb is ajánlottam egy hölgynek. Hátha rád tudok sózni egy követ, amúgy meg rühellem, amikor egy ilyen kés valami fogalom nélküli vándorköszörűs kezébe kerül... :)
Előzmény: nutika79 (1594)
nutika79 Creative Commons License 2010.03.14 0 0 1594
A férjem vett nekem egy Kasumi séfkést. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan ápoljam, tartsam karban - nem volt még igazán jó minőségű késem ezelőtt. Előre is köszi!
.tisza Creative Commons License 2010.03.14 0 0 1593
Milyen köved van és mennyiért?
Előzmény: Hepci (1580)
comad Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1592
Kösz!
Előzmény: H_G (1590)
ágika1 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1591
Köszönöm, megkereslek.
Előzmény: Hepci (1585)
H_G Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1590
Ray Mearsé például jó, igaz, hogy ő egy skandinév élű kést élez, azt egyszerűbb, hiszen szögtartás helyett csak lefekteti a vastag élszalagot és sikálja.

http://www.youtube.com/watch?v=We1-CDNaSFs

Előzmény: comad (1589)
comad Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1589
Keress rajta egy jót akkor, légyszíves, kíváncsivá tettél.
Előzmény: H_G (1587)
H_G Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1588
Inkább a viszonylag puha anyaga miatt alkalmatlan, no meg azért, mert az a vadászkés már túl tompa lehet hozzá, a fenőacél a konyhakések gyors felfrissítésére való és ha már . De ami a szöget illeti, hát olyan szögben illeszted hozzá a kést, amilyenben csak akarod.
Előzmény: Hepci (1585)
H_G Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1587
De azoknak egy része rossz, egyenesen megtévesztő.

Előzmény: comad (1586)
comad Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1586
A youtube-on is találsz egy csomó videót a késélezésről.
Előzmény: ágika1 (1584)
Hepci Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1585
Ez nem okkult tevékenység, bárki meg tudja tanulni 20 perc alatt. Jobban is, mint az úgynevezett köszörűsök, csak otthon gyakorolni kell egy keveset.
A fenőacélt (a nyeles, gömbölyű/rovátkolt szerszám) azért sem tudod használni, mert egy vadászkés élezésére - a durvább élszög miatt - alkalmatlan.
Ha rákattintasz a nevemre, küldhetsz mailt, vagy fel is hívhatsz: 20-9880587
Előzmény: ágika1 (1584)
ágika1 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1584
Gondolod meg tudom tanulni? Még azt a nyeles, gömbölyű- rovátkolt fenőt sem tudom használni.
Előzmény: Hepci (1580)
faqkac Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1583
Köszi! Meg is kaptam, találtam is olyat ami tetszik. Engem főleg szerszámélezés miatt érdekel. Ha aktuális megkereslek!
Előzmény: Hepci (1582)
Hepci Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1582
Mailt küldtem.
Előzmény: faqkac (1581)
faqkac Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1581
Engem érdekelnének a köveid! Írj a kukacomra. Ha van róla képed, az is érdekel!
Előzmény: Hepci (1580)
Hepci Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1580
Elérhető vagyok a fővárosban...
Megtanítlak élezni, ingyen. Követ azért majd be kell hozzá szerezned, nem sértenél meg, ha tőlem veszel. :)
Előzmény: ágika1 (1578)
H_G Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1579
Legjobb lenne, ha magad megtanulnál jól élezni, nem ördöngősség.

De ha mindenáron késessel akarod csináltatni, a Váci u. régi felében, egészen a Fővám térnél (a Burger King-es saroktól csak 2-3 kapualj) található kis üzletről jókat hallottam.

Előzmény: ágika1 (1578)
ágika1 Creative Commons License 2010.03.13 0 0 1578

 

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Apámtól örököltem egy vadászkést, a konyhában használom, még elég jól vág, de már nem tudom megkérdezni  senkitől, hová vigyem éleztetni. Megbízható, a fővárosban BKV-val elérhető helyet tudna valaki javasolni?

armadosa Creative Commons License 2010.03.11 0 0 1577
Nah végre megrendeltem a szúrókést műanyag nyéllel.
Azt mondták, hogy kb. 2 két múlva jön meg... majd írok véleményt róla.

Köszi mindenkinek a segítséget.
maestro86 Creative Commons License 2010.03.10 0 0 1576
Helló örülök hogy lovász késen gondolkozol nekem szinte már csak azokat használóm nekem is van szúrókésem én az első variációt vettem meg én is csak a műanyag nyelet tudom ajánlani mivel ha fa a nyele sokkal nehezebb takarítani. A késeimet néha be szoktam áztatni jó forró mosogatószeres vízbe ezt egy fagyélűvel nem nagyon lehet megcsinálni tehát tényleg jobb a műagyag nyél.
Előzmény: armadosa (1574)
csampilampi Creative Commons License 2010.03.09 0 0 1575
Igen 1-1 ig mind az.
Előzmény: armadosa (1574)
armadosa Creative Commons License 2010.03.09 0 0 1574
Igen, csak lovászban gondolkodom.. sok jót hallottam róla, és nem is olyan drága... nah meg persze MAGYAR termék.
Szal azt mondod, jobb a műanyag nyél???

Nem tom, lehet hogy higénikusabb, de valahogy a fa jobban tetszik.

Neked minden késed műanyag nyelű?
Előzmény: csampilampi (1573)
csampilampi Creative Commons License 2010.03.09 0 0 1573
Igen sertés szúrásra.
De kizárólag csak Lovászt akarsz?? Ajánlom a műanyag nyelet. Higiénikusabb. Amúgy a szúrókéseim többnyire elfent csontozók. Van egy pár gyári Dick szúróm, de azok nagyon szélesek.
Itt egy kép a kedvenc szúrókésemről.
Előzmény: armadosa (1572)
armadosa Creative Commons License 2010.03.09 0 0 1572
Köszi szépen, sokat segítettél.
Az WNR-4034-est veszem meg.
Már csak a nyelet nem tudom, hogy milyen legyen...

Ha megkérdezhetem, te is disznót böktél vele, vagy esetleg másra használtad?
Mert nekem disznó ölőkésnek kellene.

Előzmény: csampilampi (1571)
csampilampi Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1571

Hali!!!

Elnézést, hogy beledumálok, de hátha segítek.

Van lovász szúrókésem. 55HRC-s piros nyelű ( polipropilén)

Csak ajánlani tudom. Ajándékba kaptam, mondom jó lesz a láda mélyén. Nagy unszolásra kipróbáltam szúrni.

Komolyan mondom DICK márka a mindenem, de ez a kés kiváló még a DICK mellett is. Gyönyörűen van polírozva, tényleg ügyes a készítője.

Szóval tökéletes a WNR-4034-es.

Rakok fel róla képet is.

Remélem  segítettem!

Előzmény: armadosa (1570)
armadosa Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1570
Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok:
Szeretnék vásárolni egy szúrókést. A "Lovász Késes Műhely" weboldaláról szeretnék rendelni. Írtam is e-mailt.
Azt a választ kaptam, hogy a penge anyagának 2 variáció közül választhatok:
1. WNR-4034-es rozsdamentes anyagból, keménységi foka: 55-56 HRC. Ár: 2800 Ft
2. M1 szerszámacél, ezt csak 3 mm-es anyagból tudjuk legyártani. Keménységi fok: 58-59 HRC. Ár: 4800 Ft

Szerintetek melyiket vegyem? Nyilván a 2. jobb, de egy szúrókés nincs akkora igénybevételnek kitéve...

Jah és még az a kérdésem lenne, hogy a nyél fekete dió vagy gőzölt bükk legyen?

Köszönök szépen minden segítséget.
maestro86 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1569
Ha tényleg egy jó kenyérvágód van az nem morzsálódik tőle a kenyér nekem a Fiskars Functional Form kenyérvágó késem van és hát persze hogy a pincérek elvették mert milyen jó vele vágni a kenyeret én meg vehettem egy másikat egy lovász kenyérvágót vettem az is nagyon jó de én inkább a frissen sültek szeletelésére szoktam használni sokkal könnyebb és szépen ketté lehet vágni őket.
libapék Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1568
én nem szeretem a hullámos élt, mert szerintem morzsáz...:-)
sima pengéjű KDS kést használok kenyérvágásra, és valóban rendszeresen élezni kell, mert a kenyér főleg a friss héja rendesen "eszi".
Előzmény: szőrmók (1560)
H_G Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1567
Hű, de rossz teszt az ilyen, ahol a szervezők háttérbe szorítják a szakértőt!

De nem győzött meg a japán hölgy sem igazán -- én nem vagyok szakács, se semmi hasonló, de kiskéssel, magam felé, sokkal gyorsabban meghámozok ennél egy zellert vagy narancsot.



Előzmény: aoluak (1565)
comad Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1566
A Búza térnél, ahogy mész a felüljáró felé (tehát Zsolcai kapu) bal oldalt volt egy jó kis köszörűs, nem tudom, működik-e még.
Előzmény: Pharaoh85 (1563)
aoluak Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1565
Hepci Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1564
Sehova, Se Miskolcon, se másutt.
Tanuld meg a fenést kővel, nem olyan bonyolult. Van a neten egy csomó jó videó hozzá különféle fórumokon/portálokon.
Előzmény: Pharaoh85 (1563)
Pharaoh85 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1563
Hi!

Tudja vki, hogy Miskolcon jobb késeket hova érdemes vinni éleztetni? A régi késeket a misterminit-be hordtam, de nem bíznám rájuk a drága késeket.
szőrmók Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1562
Az ár és minőség kérdésében igazad van. De én csak azt akartam mondani ,hogy ha egy hullámos élü késsel csak kenyeret vágnak az 100 évig jó. A husvágó és a csontozó az nem ,mert azt mindig fenni kell. Éz ott számit igazán a minőség.
Előzmény: vinjo (1561)
vinjo Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1561
Ha szar az anyaga,akkor a hullámos él is elkopik,szakít és nem vág.(teleshop-os csodák,román "Solingeni" készlet,stb már egy hónap után csak dísznek jók,hiába recések)
Azért,mert Neked a sima pengés nem jó,még nem jelenti,hogy nekem a kenyérvágó ne lehetne tökéletes.
Te is tudod,hogy minden gyártónál vannak különböző ár- és teljesítményszintek.
Mindent illik ahhoz mérni.
Előzmény: szőrmók (1560)
szőrmók Creative Commons License 2010.02.22 0 0 1560
Hepci és vinjo ! Egy kenyérvágó kés tudtommal hullámos élű. Az nem az a kategória ami elhasználódik. A husvágó penge az igen. És nekem ilyen ICELem van. Egy kalap szar.De legalább nem volt drága.Egy második VHs szurony jobb acélból van.
vinjo Creative Commons License 2010.02.21 0 0 1559
Na,azért az ICEL-nél a 40 évre nem tenném a nyakam,de jónak tűnik a pengéje,a nyele meg valami nagyon kellemes fogású fa. Jó kézbe venni.
Előzmény: Hepci (1554)
Hepci Creative Commons License 2010.02.21 0 0 1558
Inkább igen gyenge (olyan teszkógazdaságos szint)...
Előzmény: H_G (1557)
H_G Creative Commons License 2010.02.21 0 0 1557
Az tudtommal inkább gyenge, mint erős közepes.
Előzmény: .tisza (1556)
.tisza Creative Commons License 2010.02.21 0 0 1556
A Tescoma mond valakinek valamit (jót)?
Előzmény: .tisza (1555)
.tisza Creative Commons License 2010.02.21 0 0 1555
A Tescoma mond valakinek valami (jót)?
Hepci Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1554
Nem használtam még Icel kést, de azt azért tudni kell, hogy a kenyérvágás a biliacélnak se kihívás, ha egyszer rendesen megélezték hullámosra...
Mi pl. egy Silberbrand (német) kenyérvágó kést használunk 5 éve, a mamámtól kaptuk. Előtte ők használták úgy 30-40 évig, soha senki nem csinált vele semmit a mosogatáson kívül...
Előzmény: vinjo (1553)
vinjo Creative Commons License 2010.02.18 0 0 1553
Családunk több,mint egy éve használ egy ICEL kenyérvágó kést és nagyon elégedett vagyok vele.Kifogástalan,hihetetlenül éles a mai napig.
Előzmény: H_G (1552)
H_G Creative Commons License 2010.02.17 0 0 1552
A portugált nem kell sztárolni. Lehet, h. hagyományosan jók voltak (bár szerintem azok is a spanyolok voltak), de a manapság kapható Icel elég ratyi.

A német vagy japán kérdése szerintem attól függ, milyen az ember stílusa. Ha úgy tud gyorsan-szépen dolgozni, hogy püföli a deszkát az éllel és balkézzel folyamatosan tolja alá a nyersanyagokat, akkor nehéz és viszonylag tompa élű német kés a jobb. Ha úgy vág, hogy enyhe nyomás mellett szépen hosszan végighúzza a munkadarabon a kés élét, akkor viszont egy igazán kemény-vékony-éles japán penge az ideális.



Előzmény: Feciboy (1549)
Hepci Creative Commons License 2010.02.17 0 0 1551
Annyi jutott eszembe, hogy ha németet csúcsminőséget választottál, a helyedben kombinálnám a Wüsthof darabokat Zwilling&Henckels késekkel. A két konkurens márka minősége totál azonos, sorozataik szinte kompatibilisek egymással (a Wüsthof Classic "megfelelője" a Zwilling Professional S).
Ennek annyi előnye lenne, hogy a Zwilling kések forgalmazója (Verbeelen) minden sorozatból kínál egyes szépséghibás (B kategória: hangyányi ilyen-olyan felületi polírozási hibácska, semmi jelentősége) késeket féláron. Kis szerencsével és türelemmel jutányosan összeszedhető a kívánt kollekció...
Előzmény: Feciboy (1549)
Hepci Creative Commons License 2010.02.17 0 0 1550
Professzionális kertészeti vágóeszközök kereskedelme (Metszőolló.hu).
Üdv.: Oláh Gábor (Hepci)
Előzmény: arkos (1548)
Feciboy Creative Commons License 2010.02.16 0 0 1549

Sziasztok!

 

Teljesen egyet értek Hepci-vel.

 

Szerintem ha jó minűségű konyhai késre, egyéb acél eszközre van szükségünk,akkor vissza kell mennünk a hagyományokhoz.Gondolok itt a teljesség igénye nélkül pl.:a portugál acélra,Japánra,Solingenre és nem utolsó sorban a magyar kézművességre.

 

Az én választásom a Wusthof-ra,azon belül a Classic sorozatra esett.

Az acél adott a Wusthof-nál,a Classic-ot pedig a nekem legkényelmesebb markolat miatt választottam.

 

Jelenleg a 7 db-os box-ot töltöm fel apránként,mert nem az olcsó kategóriába tartozik.

 

 

 

 

 

Bárkinek akinek tapasztalata van,akár jó vagy rossz,szivesen fogadom.

 

Feri

arkos Creative Commons License 2010.02.16 0 0 1548
Hepci te mivel foglalkozol ha szabad kérdeznem mert nagyon sokat tudsz a késekről az anyagaikról és hogy ki milyen késeket árul
Hepci Creative Commons License 2010.02.16 0 0 1547
Könnyű szívvel írom le (egész más kategóriában készülök kést árulni, a Fiskarsszal kapcsolatos kétségeim/illúzióim meg végleg elmúltak az évek során): szinte minden tetszetős Fiskars termék - kés, olló, kerti szerszám: tökmindegy - ócska anyagokból készül és a minőségéhez képest brutálisan túlárazott. Az árukban a multivá/óriássá vált, egykoron igényes és kicsi gyártó szerteágazó marketing tevékenységét fizetjük meg. A felhasznált anyagok és a technológia értéke a Fiskars termékekben elhanyagolható.
Talán kivétel a régi, klasszikus narancsnyelű ollók szegecselt tengelyű sorozata, bár - természetesen - azok minősége is jócskán romlott. Késben az alább említett Chef de Luxe sorozat elfogadható, amit egy olasz cég gyárt. A Fiskars csak teríti, ráírja a nevét, az árat pedig beszorozza hattal.
A Takumi sorozat a tradicionális japán aszimmetrikus élezésű késtípus gyönge imitációja, olcsó rozsdamentes anyagból, a lényegi elemek (pl. kovácsolás) elhagyásával. Az ilyet egyébként csak az egyik oldalról szabad élezni, mint egy oltókést, a túloldalról legfeljebb a sorját kell lesimítani.
Lovász: vegyél nyugodtan Lovász vagy más magyar (pl. Dixon, Szankovits, Polyák) kést, ha nem akarsz/tudsz igazi európai/japán csúcsminőségre rengeteget költeni. Ezek a magyar kések az árukhoz képest messze magasabb értéket képviselnek, mint bármelyik Fiskars, Nirosta és egyéb (noname) kínai bóvli, de - szerintem - nem érik el a jobb, nem kovácsolt nyugati gyártmányok (lásd: Swibo, Mora) pengeminőségét.
Előzmény: maestro86 (1542)
arkos Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1546
Csak igy tovább még fiatal vagy ha igy folytatod még sokkra viheted csak ne add fel a szakácsokban az a legrosszabb hogy vagy egy életre megutálod vagy egy életre megszereted
maestro86 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1545
Köszönöm most hogy már kezdek felébredni tényleg ostoba nagy baromságot írtam le ide Gátérón dolgozom a Betyár Csárda Étteremben megnyugvásnak érzem hogy te is használsz Lovász késeket és tudsz róla véleményt mondani igy most már tudom hogy nem volt pénz kidobás a vásárlása jó hogy eljutottál külföldre én csak álmodozhatok egy ilyen munkahelyről de nem bánom mert egy csárdában szeretek dolgozni és 23 évesen én vagyok a konyhafőnök ami nagy megtiszteltetés az én koromhoz képest. ha erre jársz valamikor gyere be és keresd maestrot ök tudni fogják ki az.
arkos Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1544
nekem is vannak lovász késeim szerintem nagyon jók már vagy 3 éve ezeket használom az étterembe maestro86 szerintem nem bántad meg hogy beszereztél megadnak egy pár darab Lovász kést híd csak el én tudom van pár darab wenger swibo késem is azok is nagyon jók és szerintem ezt rosszul tudod hogy a swibo ugyanazt az anygot használja nem tudom honnan veted de biztos nem igy van mivel nem is egy országba vannak és gondold már véig egy svéd acélról beszélsz. Hól dolgozól mert láttam hogy szakács vagy tudom mit jelent az hogy sokat dolgozni én is ezt az ipart nyomom sokat dolgoztam külföldön is ezért ha kell valami tanács csak irj ide az üzenövalra és akkor ha tudok válaszolok. De ne is foglalkozz vele hisz emberek vagyunk mindanyian és tudod a mondást tévedni emberi dolog. Sok sikert továbbiakban is. Remélem majd egyszer találkozhatunk személyesen is.
kheiron Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1543
Kétségtelen, a gumis nyelű Fiskarsok az otthoni kenyérvágástól 4 naponta életlenednek el.... nekem nagy csalódás volt.
Előzmény: Hepci (1540)
maestro86 Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1542
és ezek a Fiskársnak az új késeiről van valami véleményetek Takumi vagy valami ilyesmi Hepci tőled meg bocsánatot kérek csak mostanában egy kicsit többet dolgoztam mint kellett volna így azt se tudom hogy mit írtam de attól szerinted jó kések a lovász vagy hanyagolható a fiskars késeket csak az egyik oldalát élezték meg a élezni ettől ugyanúgy kell vagy van másik módja.
Hepci Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1541
Szóval, azok valószínűleg alsó-sanghajban készülnek, elég low quality és nem japanese steelből (v.ö. bilipléh). :)
A Chef de Luxe sorozatot meg Premanában gyártja a egy olasz cég (amíg meg nem unják), azért jobb a minősége. De nem olyan, mint amennyit kér érte a Fiskars, ez az akciókból látható is (negyedáron megkapható CdL kés, csak türelem kell hozzá).
Előzmény: H_G (1539)
Hepci Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1540
LOL
A hájkvaliti dzsapanéz szténlessz sztíleket mindenki 53-ra edzi, puszta óvatosságból...
Előzmény: H_G (1539)
H_G Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1539
Csak a Chef de Luxe van náluk svédacélból, ami nem is olyan rossz, a vacak Fiskarsok valami másból. A honlap, szemérmesen: "Blades made of high-quality Japanese stainless steel | Hardness: HRC 53" :))

Előzmény: Hepci (1538)
Hepci Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1538
Én is kerestem utána, nem találtam semmit, de mindegy. A WNR 4034 egy alapszintű anyag, hogy finoman fogalmazzak. És nem az a legfontosabb, hogy egy gyártó milyen acélt használ, hanem hogy miként edzi az anyagot.
Ebben óriási különbségek lehetnek, szinte azonos középkategóriás rozsdamentes acélból is lehet egészen szar pengét (pl. Fiskars) és meglehetősen jót (pl. Mora) készíteni...
Előzmény: maestro86 (1535)
libapék Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1537
Nekem is van még egy ősrégi KDS késem.
Az egyik kedvencem
Előzmény: .tisza (1536)
.tisza Creative Commons License 2010.02.15 0 0 1536

Nekünk leginkább KDS kések vannak, teljesen elégedettek vagyunk velük.

Természetesen ezek nem ipari használatra vannak.

maestro86 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 1535
Bocsi igazad van rosszul írtam a swibot meg onnan tudom hogy nekem is van és utána néztem az interneten ha nem hiszed nézzél utána te is
Előzmény: Hepci (1533)
Hepci Creative Commons License 2010.02.10 0 0 1533
Az anyaga WNR 4034, a keménysége lehet HRC 56. Egyébként nem vennék rá mérget, hogy a Wenger (Swibo) is ezt az acélt használja. Honnan tudod?
Előzmény: maestro86 (1532)
maestro86 Creative Commons License 2010.02.10 0 0 1532
Nagyon szívesen az én késeimnek az anyaga 56HRC +-1% ez a ők ajánlották a késeket általában ebből az anyagból szokták csinálni a swibo is ilyen anyagokból készíti a pengéit csak kétszer ilyen drágán adja el őket.
Előzmény: armadosa (1529)
armadosa Creative Commons License 2010.02.08 0 0 1531
Már megkérdeztem tőle, csak még nem válaszolt.
Ha válaszolt, leírom.

köszi
H_G Creative Commons License 2010.02.08 0 0 1530
És milyen acélokból választhatsz?

Előzmény: armadosa (1529)
armadosa Creative Commons License 2010.02.08 0 0 1529
Szia!

Köszi a címet, írtam nekik e-mailt.
Azt írták vissza, hogy határozzam meg a penge és a markolat anyagát.
Szerinted mik legyenek az anyagok?
Olyan 6000 Ft-ig szeretném megúszni.

Köszi szépen.

üdv
Előzmény: maestro86 (1528)
maestro86 Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1528
http://www.keses.hu/ próbáld meg ezt az oldalt én szakácsként csak ezeket a késeket használom jó a pengéje élezni csak ritkán kell pedig sokat használom őket nekem 14 db van belőlük több fajta és a minőséghez képest nem túl drágák. Postán pár napon belül meg is kapod ha az interneten veszed regisztrálni kell az oldalon de kapsz 10% kedvezményt tényleg ajánlóm próbáljátok ki





http://imgfrm.index.hu/imgfrm/1/8/6/0/THM_0007131860.jpg
Előzmény: armadosa (1520)
H_G Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1527
OK, talán jó lesz svédül is :)
Előzmény: Hepci (1526)
Hepci Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1526
fukka ja mothö'
Előzmény: H_G (1525)
H_G Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1525
Egyébként a Flaksa kerámiarúdnak könnyekig meghatott a csomagolásában megnyilvánuló ritka gondosság, hogy időt és fáradságot nem kímélve fölkutatták a létező legszívósabb átlátszó műanyagok és legkeményebb kábelkötegelők egyikét, hogy biztosan megvédje a törékeny portékát az olyan kártevőktől, mint pl. a vásárló, aki kibontaná és használná -- valószínűleg a statisztika szerint ilyenek törik össze a legtöbbet, messze megelőzve a vasúti rakodókat és a kiéhezett szibériai mókusokat is. Elégedettségemet szívesen kifejezném levélben is, nem tudjátok véletlenül, hogy mondják kínaiul, hogy Anyádat kötegeljed!? :)

jamescook Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1524
hehe... kicsi a világ... :)
Szia! Mail ment.
Előzmény: Hepci (1523)
Hepci Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1523
Égetett kerámia? Ha igen, érdekelne a forgalmazása is (mailből ismerjük egymást: Maligán...).
info@interfruit.hu (Oláh Gábor)
Előzmény: jamescook (1522)
jamescook Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1522
Sziasztok!

Lenne eladó saját készítésű kerámia fenőkövem, nagyméretű konyhai késekhez tervezve. méretei: 23x7x2,5 cm, a súlya kb. 70dkg, a finomságát majd a jövő héten tudom megmondani remélhetőleg, mindenesetre a saját késemen próbálva az eddigi legsimább élt adja. Igaz, tovább is tartott élezni, a nagyon apró szemcseméret miatt. :)
ára: 4000Ft, és pesten van lehetőség próbára is, van próbadarab.
kerámia fenőkő
Hepci Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1521
Mondtam, Metro Áruház...
Ha esetleg a tippjeink fölé merészkedsz minőségben, és nem feltétlen klasszikus bontókés kell, santokut tudnék ajánlani (Kanetsugu, laminált VG-2/SUS 410 acél, HRC 58, laminált fanyél: 6750).
Előzmény: armadosa (1520)
armadosa Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1520
Sziasztok!

Köszi szépen mindenkinek a segítséget.
Még gondolkodom, hogy milyet vegyem.

Esetleg nem tudtok valami weboldalt, ahol 5000-7000-ig tudok venni egy jó minőségű kést?

Köszi
üdv
x20fan Creative Commons License 2010.02.07 0 0 1519
Icel puhaságát meg tudom erősíteni, használat előtt pár húzással fenni kell, és akkor jó.
Előzmény: szőrmók (1516)
szőrmók Creative Commons License 2010.02.06 0 0 1518
Ez jó ,nagyon jó !
Előzmény: Hepci (1517)
Hepci Creative Commons License 2010.02.06 0 0 1517
Biztos Hihi carbont akartak ráírni Icelék, csak spóroltak a festékkel...
Előzmény: szőrmók (1516)
szőrmók Creative Commons License 2010.02.06 0 0 1516
Sajna Victorinox késem nincs de Icel van fekete müanyag nyéllel Hi carbon felirattal.Kár volt megvenni. Puha nem éltartó .Viszont ergonomikus a nyele  .Ez az egy + tulajdonsága van.
Előzmény: H_G (1515)
H_G Creative Commons License 2010.02.06 0 0 1515
A Victorinox egyébként nem rossz. Kicsit puha acél, de úgysem használnád mindennap, belefér egy fenéssel kezdeni. Praktikusabb a ridegebb Icelnél.
Előzmény: armadosa (1513)
Hepci Creative Commons License 2010.02.06 0 0 1514
Olcsóbban is megúszhatod, ha nem akarsz kovácsoltat: Swibo. Metroban a legolcsóbb, azt hiszem.
Elfogadható minőség jutányos áron, sok hentes meg séf használ ilyen márkát.
Előzmény: armadosa (1513)
armadosa Creative Commons License 2010.02.06 0 0 1513
Sziasztok!

Kést szeretnék vásárolni itthoni használatra.
Kb. egy 20 cm-es pengéjű középkategóriás bontókésre gondoltam.
Itthoni használatra lenne, pl. disznóvágáskor húst szeletelni.
Szerintetek milyet vegyek?
Nézegettem "Victorinox"-ot, és "Icel"-t. Ezekről van valakinek esetleg véleménye?
Olyan 5000-7000-ot szeretnék rááldozni.

Köszönök szépen minden hozzászólást, tanácsot, segítséget.

üdv
vinjo Creative Commons License 2010.02.04 0 0 1512
Kösz a mailt,válasz is ment.
Előzmény: Hepci (1509)
vinjo Creative Commons License 2010.02.03 0 0 1511
Lehet,hogy roszul gondolom,de talán kisebb az esélye,hogy a vizessel nagyon elrontom.
Persze nem a Tojiro-n fogok gyakorolni,hanem egy Dolper-en.
:-)
Előzmény: H_G (1498)
vinjo Creative Commons License 2010.02.03 0 0 1510
Legalább nem kellett messzire mennem:-)
Küldenél árat vizes kövekre?
(Public a címem)
Kösz!
Előzmény: Hepci (1495)
Hepci Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1509
Élezd őket égetett kerámiatányér vagy más kerámiatárgy alján!
Jó, olcsó, csak picikét macerás.:)
Előzmény: piul (1508)
piul Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1508
Először nekem is az jött be, kivéve az árat.:-)

Majd vennem kéne egy késélezőt is. Melyiket ajánlanád?

Előzmény: Hepci (1506)
H_G Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1507
Arra biztos jó lesz.

Ha engem kérdez valaki, ilyen célokra az Opinel 112-t ajánlanám, annak a 10 centijével még pont lehet hámozni és már lehet szeletelni, és egy félelmetesen élesre fenhető kés.

Előzmény: piul (1505)
Hepci Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1506
Az más... :)
Mondjuk erre a paradicsomszeletelő nevű, 12 centis kést választanám, de azt nem értékelték le a nyavalyások...
Előzmény: piul (1505)
piul Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1505
Reggeliző, vacsorázó , késnek szántam
Előzmény: Hepci (1504)
Hepci Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1504
A nagyobb nyilván már elfogyott. Hámozni egyébként jobb a kisebb, vagyis ha lehetséges, próbáld átváltani a rendelést 7 centisre, jócskán spórolsz is vele.
Előzmény: piul (1502)
Hepci Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1503
Valaki ajánlotta már (lehet, hogy éppen Te): remekül lehet fenni egy jobb minőségű (tükrösre és teljesen egyenesre csiszolt talpú) kerámiatányéron is...
Előzmény: H_G (1498)
piul Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1502
köszi szépen a gyors választ.
A 11cm-es hámozókést rendeltem 2990ft-ért volt leárazva múlt héten (9690ft -ról).
akkor talán, ha ennyiért meghozzák, rosszul nem járok.
Most látom már a honlapon nem is szerepel.
Előzmény: Hepci (1501)
Hepci Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1501
A Fiskars kései és más termékei általában (khmmm) alsó-középkategóriás vagy kissé még gyengébb minőségű anyagokból készülnek...
Ez a Chef de Lux sorozat kivétel, Premanában gyártja egy olasz cég, a Fiskars csak a nevét és a hatalmas haszonkulcsát teszi rá. Tisztes olasz középkategóriás kovácsolt kés, de távol az európai csúcsoktól (is).
A hámozóból 7 cm-es van, jelenleg negyedére leárazva. Ha azt rendeltél, ennyit (7990 helyett 1990 Ft) elvileg simán megér.
A leárazás mértékéből a Fiskars termékek átlagos haszonkulcsa is megsejthető...
Előzmény: piul (1500)
piul Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1500
Sziasztok!
Van vkinek véleménye a Fiskars Chef de lux sorozatú késekről?
Már megrendeltem 6db 11cm-es hámozókést, de nem tudom jól döntöttem-e?

Üdv: Piul
GPF Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1499
Mail ment.
Előzmény: Hepci (1497)
H_G Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1498
Szerintem nem létszükséglet a vizes kő (bár tényleg a leghagyományosabb), én legalábbis -- bár van Arkansas köven tartalékban -- elég jól elvagyok a leggyakrabban használt eszközeimmel is:

a) Fallkniven DC4 gyémántos oldala,
b) Kerámiarúd (egzotikusabb márka /Gatco/, de az ikeás Flaksa ugyanolyan jó)
c) DC4 kerámiaoldala
d) bőröv.

Előzmény: vinjo (1494)
Hepci Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1497
Igen, vannak már (hozzávetőleges) árak, de a kések megérkezéséig nem akartam feltenni.
A kövekről (Suehiro) mindjárt felteszek képeket, árakat pedig küldök mailben.
Előzmény: GPF (1496)
GPF Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1496
Ez azt jelenti, hogy már lehet kapni nálad kést? És hamarosan követ is?

Árakról lehet tudni valamit?
Előzmény: Hepci (1495)
Hepci Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1495
Pl. nálam, hamarosan, itt. :)
Előzmény: vinjo (1494)
vinjo Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1494
Kösz a véleményeket.Most akkor keresnem kéne vizes fenőkövet.Persze jó lenne,ha nem 15e/db áron lenne...
Egy ilyet kéne rendbe tennem.
Adhatnátok ötletet,hol keressek vizes fenőköveket.
x20fan Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1493
A szöggel egyetértek, ez egy élszöget képes fenni. Viszont egyébként nekem jó tapasztalatom van az egyfokozatú hosonló elven működő Fiskarssal. Abban valószínűleg a finom kerámia van, tehát élezni nem lehet vele, kell előtte valami más, de ha megfelelő a szög, akkor jól leszedi a sorját, és jó élet tesz rá. Nem lesz olyan, mint a polírpasztás, bőrös, 8000 grites, vagy cigarettahamus, de mikrofogazott, harapós és éles. Ha egy kicsit elhasználtabb az él, akkor előtte egy kövön kell fenni, az élszögre odafigyelve, és akkor használható.
Előzmény: H_G (1491)
kheiron Creative Commons License 2010.02.01 0 0 1492
Felejtős.
Előzmény: vinjo (1490)
H_G Creative Commons License 2010.01.31 0 0 1491
Nem, ez legfeljebb a többi asztali görgőshöz képest lehet jó, a két nagy konstrukciós problémájuk megmaradt. "wheels... which are all set at the correct sharpening angle", ilyen nincs, a megfelelő szög minden késnél más. Amellett ezeken egyszerűen nem lehet olyan egyenletesen rányomni és húzni a pengét, hogy ne harapjon bele néhány ponton.
Előzmény: vinjo (1490)
vinjo Creative Commons License 2010.01.31 0 0 1490
Mi a véleményetek ERRŐL az élezőről?
Esetleg kiváltható lenne a nedves fenőkő sorozat vele?
Ráadásul ITT még olcsóbb is...
Hepci Creative Commons License 2010.01.20 0 0 1489
C. Károly: köszönöm az érdeklődést, de sajnos többedik kísérletre sem sikerült átküldenem a kért információkat.
Az Unysis szervere visszadobta a mailjeim. :(
x20fan Creative Commons License 2010.01.19 0 0 1488
Ez majd később kiderül. A fő különbség a márkás és a gagyi között ugyebár a vas. Egyelőre jó éle van, jól kézreáll, a gyári élezésre alig segítettem rá, és azt figyeltem meg, hogy jobban kapaszkodik az él a műanyag lapba, amin vágok. Állandóan el akarja tolni a vágás irányába.
Előzmény: Hepci (1487)
Hepci Creative Commons License 2010.01.18 0 0 1487
Damaszkoltak vagy csak lamináltak (1 réteg bilipléh + 1 réteg pléhbili)? :)
Előzmény: x20fan (1485)
x20fan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 1486
magzar billentzűyet ruley
szóval 300/db
Előzmény: x20fan (1485)
x20fan Creative Commons License 2010.01.18 0 0 1485
Lidl-ben vannak akciós kések 300-db, ill. 3 kis kés egyben ennyiért. Vettem egy séfkést, formára jó, élszöge elég lapos, nem balta. Gyártja valami angol cég, származási hely, Kína.
tantoknife Creative Commons License 2010.01.11 0 0 1484
Ha valakit érdekel, tegnap láttam az Arenában .....Zwilling szaküzlet nyílt ... de nem mentem be, mert vásárlás nélkül nem jöttem volna ki, de volt egy gátló tényező nej formájában ....nem mindig illdomos látnia az árakat :).
Tanto
x20fan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 1483
A Lidl árulta készletben egy ezresért. Valószínűleg nem egy világmárka. :)
Nagyon könnyű volt fenni, baromi éles lett, csak az a kérdés meddig tartja. Már régebben leírtam az olcsó kés és drága kés közötti legfőbb különbséget: éltartás. Minden mást könnyű lemásolni, ezt az egyet nem.
Egyébként jó formájú, tapadós felületű, jól rá lehet fogni a penge tövére. Egy lilakáposztát vágtam föl vele, a kettévágás nem volt egyszerű, arra van jobb késem is, de az apróbb szeletelés már tökéletesen könnyen ment, csak a kb. 5 fokban álló körmömbe is bele tudott kapni, szóval körmöket behúzni.
Előzmény: Hepci (1482)
Hepci Creative Commons License 2010.01.04 0 0 1482
Valószínűleg kereskedelmi "márka", Made in China. Az élszögből legalábbis ez sejthető..
Előzmény: x20fan (1481)
x20fan Creative Commons License 2010.01.03 0 0 1481
Mit lehet tudni az OWIM késről? Beesett karácsonyra egy séf és egy kisebb kés. Google nem sokat mond róla, egy német fórumot találtam, ahol a említik.
Persze akkora élszöge volt, mint egy baltának, megfentem két fokozatú kövön, majd porcelánon, így már egész jó. Markolaton vékony gumiréteg, valószínűsíthető, hogy ez idővel le fog hámlani, alatta rücskös műanyag.
Hepci Creative Commons License 2010.01.03 0 0 1480
Apró szépséghibával rendelkező (a gyári ellenőrzésen fennakadt) különféle Henckels&Zwilling késeket általában találsz a forgalmazónál, kb. féláron. Verbeelen
Előzmény: maestro86 (1479)
maestro86 Creative Commons License 2010.01.02 0 0 1479
Tudtok olyan helyeket ahol kapók olcsón zwilling késeket. Én most rendeltem Lovász acélt tudtok róla valamit ti milyen késeket használtók példákat és ha lehet képeket is küldjetek légyszivesén a konyhában és az étteremben álltalában a japán késeket szoktam használni ti szoktatok hosználni swibo késeket.
Hepci Creative Commons License 2010.01.02 0 0 1478
Ott nem bírom megnézni regisztrálás nélkül.
Mi a kés típusa és az irányára? Új vagy (mennyire) használt?
Előzmény: LBP525d (1477)
LBP525d Creative Commons License 2010.01.02 0 0 1477
Sziasztok,

Eladó egy CRKT zsebkés.

http://www.expressz.hu/secure/showAdvert.do?aid=18047965&cid=1425
Anea Creative Commons License 2010.01.01 0 0 1476
Koszi a hsz-t mindkettotoknek, gondolkodom meg kicsit. Hatha meglep a parom eggyel. :)))
Előzmény: H_G (1468)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1475

Megbízható oldal, évek óta használom és ajánlom másoknak is. Soha nem volt vele probléma. De ha nem, nem. Mindneki meggyőződése szerint.

Előzmény: szőrmók (1474)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1474
Köszi ! De én egy céges hálózaton belüli e-mailra nem lépek be kintről.Pláne nem adom meg a jelszót netes hálózaton keresztül.Az onnét kezdve nyitott egy adathalásznak. Legalábbis ugy érzem. Meg akinek sürgős annak ott a telefon.
Előzmény: krizsi_l (1469)
Hepci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1473
Az a nagyobbik (európai stílusú) séfkés (21 cm). A három sorozatban nagyjából azonos típusok/méretek vannak. Az élezés minden esetben konvex, kézi.
A sima kovácsolt (Cr-Mo-Vn, HRC 57-58, nyél laminált fa vagy fém) sorozatok igen barátságos áron lesznek. A damaszkolt és szaténpolírozott (VG-10 kobaltacél/SUS 410 koptató rm. acél, HRC 60-61, micarta nyél) pengéjű sorozat 2.5-3x drágább.
Előzmény: comad (1472)
comad Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1472
Jobbról a második tökéletesnek tűnik mindenre.
Előzmény: Hepci (1470)
Hepci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1471
Hepci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1470
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1469

Ha ismered a fiókod jelszavát akkor csak ide kattintasz:

www.mail2web.com

és meg tudod nézni a leveleid.

Előzmény: szőrmók (1467)
H_G Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1468
"Szerintem egy háziasszony nem tudja kihasználni az ilyen drága vagy sokkal jobb, kézműves márkák előnyeit."

Jól kiegyensúlyozott tárgyat venni a kezébe és erőfeszítés nélkül vagdosni még az is szerethet, aki csak néhányszor főz egész évben.
Előzmény: Hepci (1458)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1467
Köszi ! Majd csak 1-én látom ,az munkahelyi e-mail. Most a fiam gépéről irok .Az övé meg nekem tilos.
Előzmény: Hepci (1460)
beetee Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1466
Nyílt reklámokat sem moderálnak ki. Ez pedig csak tájékoztató lenne....
Előzmény: Hepci (1465)
Hepci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1465
Én úgy értem, tiltva van. Esetleg felteszem majd, de egyelőre csak maszekban küldöm el Neked is.
Előzmény: comad (1464)
comad Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1464
Reklám-nem reklám, nincs ám tiltva, tedd fel ide is! Engem is érdekel.
Előzmény: Hepci (1460)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1463
Köszi, szépek
Előzmény: Hepci (1462)
Hepci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1462
Küldöm...
Előzmény: krizsi_l (1461)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1461
Nekem is toljad légyszi
Hepci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1460
Nem tudom, ez nem-e lenne-e reklám-e? :)
Jelzem majd, igen. Nekem ez inkább csak hobbi lesz a metszőollózás mellé, meg ajándéknak szánom partnereknek (meg ha egyáltalán nem bírom eladni). Azért kíváncsi vagyok, el tudok-e adni párszor tíz darabot évente. Közvetlenül hozom, a márka nincs jelen Magyarországon, az árak a minőséghez képest elég barátságosak lesznek. Először Hattorit akartam, de alig lehet rendelni, olyan keveset gyártanak, és csak iszonyat drága van minden késtípusből. Így aztán választottam egy iparibbat (100-150 megrendelt kést legyártanak 5 hónap alatt...).
Hozok köveket is (dupla Suehiro Cerax).
Neked küldök képeket maszekban mindjárt.
Előzmény: szőrmók (1459)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1459
Kiváncsian várom.Jelzed itt a forumon ,vagy jelzed privátban?.Az enyém publikus.
Előzmény: Hepci (1458)
Hepci Creative Commons License 2009.12.29 0 0 1458
A Globalt használják séfek is, jó minőségű és dizájnos nagyipari termék erős marketinggel és ebből fakadó magas árral. A körmönfont tervezésű nyelet sokan nem találják kényelmesnek.
Szerintem egy háziasszony nem tudja kihasználni az ilyen drága vagy sokkal jobb, kézműves márkák előnyeit. Otthonra felesleges megvenni Hamamoto Sokatmolyolo mester valamelyik egyedi számozású, 102 rétegű damaszkolt remekét, VG-10 acélból, min. 100000 Ft-ért...
Az alább emlegetett kínai IKEA kések feltehetőleg jobbak, mint a kommersz Fiskarsok. A Slitbar pengéje se damaszkolt vagy laminált (szendvics), egyszerű, olcsó Cr-Vn acélból készül. Csak a design csicsásabb (japánosabb), mint az olcsóbb GYNNSAM sorozaté.
Ha picit jobbat akarsz, a Henckels&Zwilling forgalmazójánál mindig vannak enyhe szépséghibás kovácsolt kések féláron (max. 10 rugó).
És ha van még pici türelmed, január közepéig végre beérkezik az első szállítmányom egy kis japán cég közép- és felsőkategóriás, aránylag kedvező árú kovácsolt késeiből. Az első vevőknek speciális engedmény is lesz .
Előzmény: Anea (1457)
Anea Creative Commons License 2009.12.28 0 0 1457
Nem tunt fel ez a kulonbseg, csak hogy a G sorozatot sefeknek ajanljak, azert pedig nem fizetnek tobbet, h sefnek erezzem magam.:) De ez jo ok. Kitudom fizetni mert csak ez kell, egy egesz keszlet araval mar nagy bajban lennek azert.
Meg a Wusthofokat nezegettem, de elvesztem a sok tipus kozott az az igazsag. Van esetleg vmi szuper vetel amit erdemes szamitasba venni a Global helyett es elerheto Mo-n?
Előzmény: H_G (1456)
H_G Creative Commons License 2009.12.28 0 0 1456
A drágábbik kovácsolt, az olcsóbbik hengerelt -- utóbbiakat automata gépek gyártják, a kovácsolt sok kézimunkával készül, ezért drágább még akkor is, ha a nyersanyag ugyanaz. Mire végeznek vele, már van különbség, a kovácsolt acélja sűrűbb, ezért keményebb is és jobban tartja az élét. A Globaltól a hengerelt sem lehet kimondottan rossz, de ha nem kell takarékoskodnod, akkor miért ne vinnéd a jobbat? (Föltéve, hogy jól megfogdostad és a nyele kényelmesnek bizonyult -- képről nekem elég gyanús.)

Előzmény: Anea (1455)
Anea Creative Commons License 2009.12.28 0 0 1455
Sziasztok!
Vegigolvastam a topicot, "haziasszonykent" kerek segitseget. Jelenleg Fiskars késeim vannak, de ugy erzem eljott a tovabblepes ideje. Most egy szakacskest szeretnek, kesobb valoszinuleg jonne melle ez-az, de most kb 90%-ban azt hasznalok. Hamozni zoldseghamozoval szoktam.:) Nezegettem Kyocera keramiakes review-kat is, altalaban ajanljak, de masodik kesnek..
Amik most megtetszettek a Global kesek, kettot neztem, az erdekelne szerintetek megeri e az arkulonbseget a dragabb:

Global G-2 - 21 200 huf
Global GF-33 - 35 400 huf
arkos Creative Commons License 2009.12.27 0 0 1454
Mit tudtok a Lovász késekről.
H_G Creative Commons License 2009.12.25 0 0 1453
Kíváncsi leszek, hosszú távon is jó beválik-e!
Előzmény: nettomazsola (1451)
tantoknife Creative Commons License 2009.12.24 0 0 1452
Tudnék vele mit kezdeni.
Tanto
Előzmény: szőrmók (1449)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.24 0 0 1451
meg egyszer nagyon szepen köszönöm neked!
ma delben!! jöttek meg, de mindegy a lenyge, h itt vannak. gyönyörüek! azt hiszem egy nagyra en is benevezek majd.
kösz!
Előzmény: H_G (1387)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1450
Best Steel Blade.
Előzmény: szőrmók (1449)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.17 0 0 1449
Mostanság ezzel szórakozom .Találtam aMÉH telepen . Redtenbacher.best steck blade. Kovácsolt kés a foggantyu kezdeténél 7mm vastag. Sajnos elég mély a rozsda rajta.
H_G Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1448
Nem tudom biztosra, hiszen nincs ilyenem. Az amatőr tippem szerint nem.

Előzmény: GPF (1447)
GPF Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1447
Értem, köszi.
Akkor ezért nem érdemes fájdítani a szivet?
Előzmény: H_G (1444)
H_G Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1446
Ez nagyon régi trükk, olló esetén is így kell tenni (mindenkori legkisebb pénzérmét kérni cserébe), mert az adásvételre nem vonatkozik a babona.

Nemrég olvastan valahol, h. a középkorban (és talán Írországban, ez már nem biztos) szokás volt a csecsemők feje fölé egy kést szúrni a bölcső fájába, hogy távol tartsa tőle a lidérceket vagy miket. Elképzelem, mekkorát sikoltozna egy mai anya, hogyha ezt megpróbálnád! :DD

Előzmény: szőrmók (1445)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1445
Az ötlet JÓ!.
Előzmény: tuutuu (1443)
H_G Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1444
Talán lehet úgy felfogni, hogy összesen 3 réteg már a damaszkolás alapesete, de én ezt még nem nevezném annak, általában sem szokták így nevezni a laminált acélpengéket, pl. a nem-rozsdamentes Morákat vagy egy higonokamit (a japán iskolásgyerekek bicskáját).

De ahogy a WMF-nél is látszott, ma már szinte bármire rá lehet írni, hogy damaszk, vonatkozhat csak a (valójában gravírozott) mintára, színre, mittudomén, talán még fantázianév is lehet. Ez egy ősi probléma a késeknél, hogy városneveket nem lehet levédetni, a Solingent vagy Laguoile-t is rá szabad írni bármelyik kínai vacakra. (Nem, mintha a kínaiakat zavarná egy esetleges világméretű tiltás, ők a Made in USA/Switzerlandot is lazán ráírják, pedig azt már most sem szabad...)


Előzmény: GPF (1441)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1443

bár kést nem illik ajándékozni mert a babona szerint elvágja a barátságot

 

Mint mindenre, erre is van megoldás: 5 Ft-ért el kell neki adni.

A barátság alapja a szigorú elszámolás...:}}}

Előzmény: szőrmók (1436)
H_G Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1442
Ahogy le is írják a honlapon, két puhább, a hajlítást jobban bíró (és gyakran korrózióállóbb) acélréteg közé fogják a keményebb-ridegebb réteget, ami a tul.-képpeni vágóélt adja. Így jól vág, de mégis nehezebben törik, mintha az egész kemény lenne, és könnyebb élezni is.

Előzmény: GPF (1440)
GPF Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1441
Találtam valahol egy angol garanciapapírt a SLITBAR késekhez, és abban fel van sorolva, hogy melyikekre él a 25 év garancia. Ott megnevezik, hogy "damascus steel"...
Előzmény: H_G (1439)
GPF Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1440
A nyele laminált.

Vagy van ilyen fogalom a pengére is? Mit jelent az acélnál a laminálás?
Előzmény: H_G (1439)
H_G Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1439
Nem damaszkolt, csak laminált, az is növeli a használhatóságot, de sokkal olcsóbb eljárás. (És sokkal többet érne a leírás, ha tartalmazná a keménységi fokot is.)
Előzmény: GPF (1435)
GPF Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1438
Kerámia fenőt vettem. Szerintem tök jó. De ez a kés nekem sem tűnt fel eddig.
Előzmény: szőrmók (1437)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1437
Én tegnap voltam pont az IKEÁban de ez a kés nem tünt fel .(talán pont az ára miatt !) Viszont van fenő kerámiából és fenőacéljuk is . Made inChina !Ami nem tetszik az IKEAban ,hogy sok minden van a katalogban de nincs a polcokon. Kb 1 éve vettem ott olcsóbb késeket de egy nem volt a sorozatból.Mind a mai napig nincs.
Előzmény: GPF (1435)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1436
Na mit mondtam ! Meg kell házasitani.És nászajándékként venni nekik egy késkészletet. (bár kést nem illik ajándékozni mert a babona szerint elvágja a barátságot )Azon a lapon vannak egész használható kések is jó árasitva.
Előzmény: nettomazsola (1426)
GPF Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1435
És ez milyen?

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90131068

Vajon tényleg damaszkolt? Hú, ez most tetszik... Bár ez is átlépi az egy éve felállított lélektani árküszöbömet. De hol van az már :)
Előzmény: nettomazsola (1426)
H_G Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1434
Ennek a nyele egész biztosan kényelmes lesz, és az acél is igen biztató a leírás alapján, csak meg kell szokni a japán jellegzetességeket: hogy nagyon vékony és kemény a penge, meg hogy nincs lekerekítve a kéz felőli szöglet. Viszont mindkét oldalról élezett, így nem kíván más vágási technikát, mint a nyugatiak, szerintem jó választás.
Előzmény: nettomazsola (1426)
H_G Creative Commons License 2009.12.09 0 0 1433
Azért *ennyire* nem lesújtó a véleményem a szín alapján vásárlőkról! (A híres fórummotorról, na arról eléggé.)
Előzmény: H_G (1431)
zratkay Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1432
Tudod... mondtam... szivesen... :))
Előzmény: nettomazsola (1425)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1431
Nőőők....

:)
Előzmény: nettomazsola (1425)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1430
Nőőők....

:)
Előzmény: nettomazsola (1425)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1429
ha tudnad, h sarga a konyham ILYEN zöld csempevel ...
Előzmény: H_G (1427)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1428
Nőőők....

:)
Előzmény: nettomazsola (1425)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1427
Nőőők....

:)
Előzmény: nettomazsola (1425)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1426
örök halam! nagyon szepen köszönöm a linkeket!

es visszatert a hitem a gyerekembe, megse bolondult meg ...
kiderült, h baratnövel setalt, beneztek egy WMF boltba, a gyerek elkezdett kerdezgetni kesekröl, elado megmutatta ezt a "csuda"t a kislany(!!) meg beleszeretett. khm.
a gyerekem meg hat akkor persze, legyen olyan.

ma itt voltak. megmutattam neki ezeket a linkeket es - miutan kiszurta itt is a 600 euros kest ... hehe - teljesen odavolt, h "ennyiert is van jo kes".
szoval most valogat, de ezt szeretne;

Amatsubu Hocho Santoku

de meg keres egy kisebbet is hozza. (hamar ilyen olcso)
neked meg logok egy naaaagy tabla legfinomabb csokival!
Előzmény: H_G (1387)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1425
sarga ... zöld ... csurog a nyalam!
Előzmény: zratkay (1424)
zratkay Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1424
Nem ism mernek! :))

A kicsi, abbol van egy sarga is, jo ha csomagolni kell ennivalot... nem bok.

A nagy... az meg szep zold :)), ahogy mondtam.
Előzmény: tuutuu (1423)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1423
Nade írtam: késcsattogtatás nélkül szó se lehet kőlevesről, vagy bármi másról...:}}}
Előzmény: zratkay (1422)
zratkay Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1422
Nem is kell bizni sokat - olyan szep zold :)).

Meglepo modon eles!
Előzmény: tuutuu (1421)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1421

Korrekció:

Sok bizodalmam nem lenne benne, pedig nem vagyok késmániás.

De a kés fenésének a hangja a szertartás része, anélkül nem vagyok hajlandó semmit se tenni...:}}}

Előzmény: tuutuu (1420)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1420

Sok bizodlmam nem lenne benne, pedig nem vagyok késmániás.

De a kés fenésének a hangja a szertartás része, anélkül nem vagyok hajlandó semmit se lenni...:}}}

Előzmény: zratkay (1418)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1419
A plexi azért nagyobb szopattyú, mert alkalmas szerszám/smirgli/ akármi híján egy álló évre meg van oldva a politechnika-oktatás...:}}}
Előzmény: H_G (1417)
zratkay Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1418
Jogos... nem. De fem - amit altalaban nem szeretek, pl tollban.

Emlekeztek a viccre, hogy teflon kes, lehet vele zsir nelkul kenyeret kenni?

Nem gondoltam volna, hogy lesz ilyen! De van.
Előzmény: tuutuu (1415)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1417
Mi csak fából fűrészeltünk + smirgliztünk olyat, de ha a tiétek plexiből volt, akkor az már kb. ugyanannyira nézhetett ki komoly késnek, mint egy Kyocera :D (Jó, jó, elhiszem, hogy hasznosak.)
Előzmény: tuutuu (1411)
libapék Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1416
hüvelyket szerintem sosem használok. max mutatót.
egyébként a leggyakrabban használt késem a lidlis santoku utánzat 10,5cm pengehosszal.
ennek a méretnek nagyon jók az erőviszonyai akár téliszalámi, szárazkolbász vágásához.

a legbénább pedig a culinar 11,5cm-es mindenes kés. gyakorlatilag semmire sem jó igazán anno 12.000Ft-ért.
Előzmény: H_G (1410)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1415
Gondolom , nem kúpos nyelük van?
Előzmény: zratkay (1414)
zratkay Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1414
Erdekes modon nem fura, nem akadalyoz semmiben sem. Nekem is van par fem nyelu kesem - tokeletesek.
Előzmény: H_G (1392)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1413

Szerintem úgy működik, hogy amikor önfeledten , gyorsan, a hegyén billegtetve lehet vágni, akkor lehet az "átlátszó" fogás, ha még mindig billegtetve, de már ha  jobban oda kell figyelni (( pl. sárgarépát szeletelni) -de a hagyma irdalásánál nem így fognám), míg az aprításnál hasonlóan.

 

Mindenesetre egy kúpos nyél egy nagy halál, ha szorítod, megy a kezed előre...

Előzmény: H_G (1410)
GPF Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1412
:)
Egyébként a kerámiakés kicsit áttetsző. Fény felé tartva átsejlik rajta a mögöttes világ.
Előzmény: libapék (1408)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1411

Ti általánosban nem reszeltetek plexiből papírvágó kést, hogy aztán hetekig fényesítsétek fogkrémmel??

 

...:}}}}

Előzmény: GPF (1407)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1410
Mindenkinél ez lehet a leggyakoribb, de ha olyan keményet kell vágnod, mint a téliszalámi, akkor sem teszed a fokára a hüvelykujjadat? (A kép nem túl jó, csak de ilyet találtam hamarjában.)

Előzmény: libapék (1405)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1409

Persze, petrezselymet aprítani ez pont jó, kb. én is így fogom, sárgarépát meg a mutatóujjas figurával(néha).

 

De Pick szalámihoz vicces lenne...:}}}

 

Amúgy a szeletelő Zwillinget elpasszoltam a lányomnak, én a séfkést használom szinte mindenhez, még a kakasbontás egy részében is.

Aztán fölkapom a pici Tramontina Parer-t, és fölváltva alkalmazom őket.

 

Az a pici kés egy csuda. Biztos van jobb, de annyira ki van találva, és bár mindig megfenem meló előtt, de nagyon a barátom, pedig szűk 30 éves.

Előzmény: libapék (1405)
libapék Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1408
:-D látod-látod!
ez nem mindenkinek adatik meg...
Előzmény: GPF (1407)
GPF Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1407
Vazze! Nekem is kell átlátszó kés!
Előzmény: libapék (1405)
libapék Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1406
ekkor nekem tök mindegy, hogy milyen a nyél.
Előzmény: libapék (1405)
libapék Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1405
szóval én pont igy fogom a séfkésemet.:
kés
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1404
Igen, és arra én már akkor azt mondtam, hogy a szeletelőt szerintem remekül lehet irányítani úgy, és a Zwillingét valszeg direkt erre a fogásra szánják elsősorban, azért olyan púpos a háta -- ebben a tartásban prímán belesimul a kézbe. Ha felül a hüvelykujjal próbálsz vele vágni, ahogy a séfkéssel tennéd, akkor nem kényelmes a nyele, mert domborulat ütközik domborulattal.

(Nekem ez a kés jött be legjobban a sparos sorozatból, sokat használom! A séf nem igazán, azt alig-alig veszem elő.)

Előzmény: tuutuu (1402)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1403

Pontosítok: szaláminál nem.

Húsoknál ...( sem...:}}})

 

Zöldségeknél már inkább, ott nem kell a pengének annyira kontrolláltan közlekedni,sőt.

De mondjuk én nem vagyok egy késhez értő, én csak gyaur használó vagyok...

Előzmény: tuutuu (1402)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1402

Én raktam be képeket, épp szalámiszeletelés volt a téma, ha jól emlékszem.

Séfkésnél én se tudom elképzelni, a szalámival sem.

 

A tányéron rendben van, de az más (kés).

Előzmény: H_G (1401)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1401
Mutatóujj a pengeháton, az szerintem a szeletelőkésnél működik jól, séfnél biztosan nem lenne praktikus.

Előzmény: tuutuu (1399)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1400
Egy idő múlva az övé se fogja bírni, még a fotózást se...:}}
Előzmény: GPF (1397)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1399

Amúgy nem forog, mert ugyi a séfkést a penge tövénél fogjuk vagymi.

 

A nyelénél, ugye volt itt fotóváltás, hogy a mutatóujj a pengén, vagy ökölre, de egy kúp az forog, meg előrecsúszik a kezed, tényleg a penge tövét kell fognod....}}}

 

Valami elszabadult agyú dájzinger találta ki, Isten óvjon tőle mindenkit...

 

Az ergonómiához semmi köze, még ha csak oldalnézetból kúp, akkor se.

Előzmény: libapék (1395)
tuutuu Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1398

Arról nem beszélve, hogy úgy tűnik, nettó kúp a nyél.

Na, ingyen se...

Előzmény: H_G (1392)
GPF Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1397
Szerinted itt dolgozik, vagy ez egy beállított fotó?

Az én derekam nem sokáig bírná így! :)
Előzmény: H_G (1396)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1396
Azért nem az esetek 100%-ában. (Én biztosan nem, de az nem számít, én csak béna amatőr vagyok.)

Előzmény: libapék (1395)
libapék Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1395
Viszont higiénikus!
Meg lehet szokni. Én is megszoktam.
A legfőbb gond, a hideg tapintása. Amúgy nem forog, mert ugyi a séfkést a penge tövénél fogjuk vagymi.
Előzmény: H_G (1392)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1394
Na, nálam már megy is.

Előzmény: H_G (1391)
GPF Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1393
Már megy!
Előzmény: H_G (1391)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1392
De komolyan nem értem, milyen szadista tervez konyhába RM acél nyelet -- undorító lehet, ahogy síkosan csúszkál meg forgolódik a kézben.
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1391
Tényleg, vmi szerverhiba van éppen -- próbáld meg kicsit később! Nem lehet minden weblapnak olyan atombiztos a technikai háttere, mint az Indexnek :)

Előzmény: GPF (1388)
comad Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1390
készülékében
Előzmény: comad (1389)
comad Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1389
A hiba nem az Ön készülékéban van. Nekem sem mennek.
Előzmény: GPF (1388)
GPF Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1388
Ezek a linkek nem mennek! Nekem.
Előzmény: H_G (1387)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1387
Hát, a Tchibo cuccok kínaiak szoktak lenni, bár abból jó minőségűek, és ebből a leírásból hiányzik a keménységi fok. (Amellett az acél markolat borzalmas lehet, nekem semmiképp sem kéne, bár a fiadat, úgy látszik, nem zavarja.)

Én bizony inkább szaküzletből vennék, 80 körül már nagyon bizalomgerjesztők vannak. Pl.

http://www.dick.biz/dick/product/719334/detail.jsf

http://www.dick.biz/dick/product/719128/detail.jsf

http://www.dick.biz/dick/product/719007/detail.jsf

http://www.dick.biz/dick/product/719148/detail.jsf

(Persze a 60-as keméységet már nem lehet párnaponta gyorsan meghúzni egy fenőacélon! Azt már egy hozzáértőnek kell újraélezni kövön, viszont szerencsére ritkán.)




Előzmény: nettomazsola (1386)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1386
erröl mi a velemeny?
Előzmény: nettomazsola (1381)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1385
valoszinü ...
az igaz, h a gyerek "kesimado". bicskabol is vmi leg van neki - a fiokban.
a "kell"t megertem. olyan nekem is van. sajna eleg sürün ...
Előzmény: comad (1384)
comad Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1384
Gondolom, te a szóbanforgó anyja vagy. Márpedig egy hölgy semmit sem tudhat egy férfi fétisimádatáról, ha késekről van szó :-) Nagy valószínűséggel annyira imádni fogja, hogy nem is fogja haszálni, nehogy valami baja essék...de akkor is KELL!
Előzmény: nettomazsola (1382)
H_G Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1383
"Az itt divatos nézőponttal szemben nem a porkohászati úton készült pengék minőségét akarom kritizálni,"

Ezt a blődséget meg honnan szedted? Az égvilágon senki sem kritizálja itt a porkohászati ú. k. pengék minőségét.

Előzmény: kékszemű (1379)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1382
köszönöm.
egyebkent az a vicces, h meg eleteben semmi "marka" nem erdekelte, soha nem jart draga cuccokban, söööt ...
nem tudom honnan jött most ez az örület. arrol nem beszelve, h most költözik uj lakasba amiben semmi! es egy vagyon lesz mire nagyjabol megcsinalja, berendezi. a kese arabol egy hütöt v mosogepet lehet(ne) venni.
nem erti ... azert sem!
Előzmény: kékszemű (1379)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.08 0 0 1381
epp most jött emailban;
EDUSCHO - TSCHIBO boltokban lehet mar rendelni.
szerintem teljesen tökeletes, de nem hiszem, h meg tudom gyözbni a gyereket ...

Damaszener Chefmesser € 79,90


Exzellente Klingenqualität durch Mehrschicht-Fertigungstechnik. Mit Klingenstahl aus mindestens 60 Schichten. Der hochwertige Damaszener Stahl dieses Chefmessers ist besonders hart und scharf und hat die charakteristische Maserung. Mit konischer Klinge und Fingerschutz. Griff aus gebürstetem Edelstahl 18/10. Inkl. Aufbewahrungsbox aus hochglänzend schwarz lackiertem Holz.





krizsi_l Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1380

Bámulatos.

És mindez itt van tőlem néhányszor 10km-re!

A damaszkolást megjegyeztem. Bár érdekes, hogy a damszt pengét damaszkolják :) Érdekes nyelv ez a miénk.

Előzmény: kékszemű (1379)
kékszemű Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1379
Mutasd meg ezt a vidót a gyereknek!!!

Az itt divatos nézőponttal szemben nem a porkohászati úton készült pengék minőségét akarom kritizálni, mert eszméletlen jó minőségű acélokat lehet úgy előállítani, amik szépek is lehetnek (akár a gyártástechnológia miatt, akár utólagos rásegítéssel). Ha a gyerek csak egy nagyon jó konyhai kést akar, akkor vedd meg az általa kinézett kést.

Ha viszont egyedi dolgot szeretne a gyerek, akkor javaslok egy a videón látható módon készült, valódi, kézzel kovácsolt damaszkolt acél pengéjű kést.
Előzmény: nettomazsola (1375)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1378
Khmmm Ha már ti hozzáértők nem segítettetek én bepróbálkoztam egy kis "csúsztatással".
Előzmény: Boarhunter (1377)
Boarhunter Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1377
Khmm...
Damaszt a terítő...a penge meg damaszk...ami ugye a "damaszkuszi" eredetre utal...amiről a japánok nem is hallhattak...de ettől még fonták meg hajtogatták ők is az acélt, nem is akárhogy...
Előzmény: krizsi_l (1376)
krizsi_l Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1376

Az igazi kés Japán, arról már nem is beszélve, hogy a damasztolás ősi technikájához ők értenek a legjobban.

 

Ezzel szvsz bepróbálkozhatsz.

Előzmény: nettomazsola (1375)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1375
sajna az, h ronda giccs es draga az pont nem erv a gyereknek.
remenykedtem, h vmi ferfias, szakszerü, hüvös jol lehuzo velemenye lesz majd vmi okosnak amit a gyerek orra ala tudok dörgölni.
Előzmény: H_G (1371)
H_G Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1374
Valószínűleg elég jó, a WMF-től minden jó minőségű (de még ahhoz képest is túlárazott egyben). Az ár azért érdekes, mert aki damaszkra vágyik, az ennyiért már kaphat valódi kovácsoltat is. Sőt, olcsóbban, pl. ezt az igazán szépet és a leírás alapján igen jónak vélhetőt:

http://www.dick.biz/dick/product/719360/detail.jsf
Előzmény: kékszemű (1372)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.07 0 0 1373
Én meg sajnos az iskolában oroszul tanultam .Németül nem tudok. De számomra a damaszkolt acél azt jelenti,hogy kovácsolva több minőségü acélból mindig félbehajtva és átkovácsolva. Ha ez csak felületi disz ,az azért nem ugyanaz. Bár attól még lehet jó.Sajnos ez csak a vásárlás után derül ki,használatban.
kékszemű Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1372
A konkrét kés minőségéről nem tudok véleményt nyilvánítani, de attól, hogy drága, attól még lehet jó :-)))

(Nekem amúgy nem tetszik.)
Előzmény: H_G (1371)
H_G Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1371
Amiről szó van, az 71 500 Ft.

Előzmény: kékszemű (1370)
kékszemű Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1370
Azt azért nem jelenteném ki, hogy porkohászati úton nem lehet a damaszkolt acélok minőségének megfelelő pengét előállítani.

Olyan ez mint a szövés. Ma már senki sem sző hagyományos úton, kézi szövéssel ruhaanyagokat, hanem a szövőgépek ontják a szöveteket.

Ennek ellenére, ugyanúgy mint a kézi szőnyegszövés esetén megvan a létjogosultsága a hagyományos damaszkolási technológiának a pengekészítésben. Az eredmény se jobb, se rosszabb, de kb. tízszer annyiba kerül egy hagyományos úton készült termék.

Mint ahogy sokan nem adnak ki százezreket egy kicsi kézzel készült selyem perzsaszőnyegért, úgy sokan nem adnak tízezreket egy hagyományos damaszkolt pengéért.
Előzmény: H_G (1368)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1369
oke, nem ertek en ehhez.

vegülis ha 300-ert egy fenykepezöt akarna akkor azt teljesen normalisnak talalnam. nem azt akar. nekem meg nem kene ezzel foglalkoznom.
Előzmény: H_G (1368)
H_G Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1368
Figyelesen olvasd el, nem azt írják! Csak, hogy a d.-pengék esztétikáját (kinézetét) utánozza modern technológiával. (A damaszkolás *nem* modern technika, hanem középkori.) A második link meg is magyarázza, hogy (csak) kétféle acélport kevernek és préselnek össze spéci eljárással, ez határozottan nem a damaszkolás leírása!
Előzmény: nettomazsola (1366)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1367
Előzmény: nettomazsola (1366)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1366
itt azt irjak, az!

WMF Messer: Damasteel
Messer der Serie Damasteel sind Meisterstücke. Die Damast Klingen verbinden die Ästhetik handwerklich hergestellter Damaszener Klingen mit den Möglichkeiten modernster Technologie. Ergebnis dieses völlig neu entwickelten Verfahrens ist ein Klingenstahl von bisher unerreichter Qualität und unübertroffener Schärfe. Die charakteristische Maserung der Damast Messer ergibt sich aus der Verbindung unterschiedlicher Materialien.

www.wmf.at/messer-serien/damaststeel-damast-messer_82511266.html?sid={FC2B2696-74F6-4806-8138-95C4234DBDC6}
Előzmény: H_G (1364)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1365
giccs. bar elöben a minta sokkal halvanyabb, mint igy kepen, de akkor is ronda.
ugyanott (WMF) van eredeti japan, gyönyörü fanyelü "csak" 160-ert, de az nem eleg jo neki ... nem tudok mit csinalni. " WMF Messer: Yamato "
azt hittem itt a guruk mondanak vmi jo eszervet emivel el tudom tantoritani.
Előzmény: H_G (1364)
H_G Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1364
Ez a drága giccs nem igazán damaszkolt, csak annak látszik!
Előzmény: szőrmók (1362)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1363
bocs, h nemet;

"Die raffiniert gewählte Bezeichnung "Damasteel" suggeriert zunächst, dass es
sich um ein Messer aus Damaszener Stahl handelt. Das ist mitnichten der Fall.
Es handelt sich bei den Messern aus der Damasteel-Reihe um durchaus
hochwertige, haltbare und recht hübsch anzusehende Messer,"

megcsak nem is "Damaszener Stahl" csak a fantazianeve az. mondjuk ezt aze nem ertem.

gyerek most költözik sajat lakasba, konyhaja meg nincs. ez az elsö " fontos " darab.
nekem vegülis mindegy, h mire adok penzt karacsonyra, ennel nagyobb hülyeseget is vehetne, de egnek all a hajam aze ...
Előzmény: szőrmók (1362)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1362
Hát valószinü kevesebb ideje marad a késekre. Hacsak nem lesz szakács. Akkor meg kenyérkereső szerszám lesz.Itt nemhiszem ,hogy bárki bárkit lebeszélne egy igazán jó késről!.Bár ha ilyenje lesz akkor azt még az unokái is használni fogják ! Véleményt nem tudok mondani a késről,nem az én fizetési kategóriám. Azér egy damaszk acél az az igazi.Azt hiszem erre sokan vágyunk ,és sokunknak soha nem lesz.
Előzmény: nettomazsola (1361)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.06 0 0 1361
?
akkor majd nem akar kest? v mi?
Előzmény: szőrmók (1359)
zratkay Creative Commons License 2009.12.05 0 0 1360
:))
Előzmény: szőrmók (1359)
szőrmók Creative Commons License 2009.12.05 0 0 1359
Hali ! Csak egyet tehetsz : házasitsd meg !
Előzmény: nettomazsola (1357)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.05 0 0 1358
3 eve hasznalok MINDENHEZ, egy eleg kicsi kyocera keramiakest. egyszerüen szenzacios. vettem nem markasat is, egy nagyobb pengeset. az is jo, de messze nem olyan kezreallo, nem annyira eles mint a kyocera. most elöször akarom elvinni eleztetni, nem merek magamtol nekiallni.


Előzmény: x20fan (1335)
nettomazsola Creative Commons License 2009.12.05 0 0 1357
a gyerekem megörült es egy ilyen kest ker karacsonyra;

WMF 1891949990 Santokumesser GRAND GOURMET Damasteel

boltban 350 euro, amazon 266 euro ... ( gyerek 26 eves fiu, es most akar elkezdeni fözni ...)

ha vki ismeri a kest akkor mondjon vmi velemenyt, es ami a legfontosabb; vmi ötletet, h hogy lehetne eltantoritani a gyerekemet. szerintem siman agyrem.

GPF Creative Commons License 2009.11.24 0 0 1356
Na, ez már közelít ahhoz, ami szerintem nem is létezik: :)
http://www.youtube.com/watch?v=IAn3PJzTHEA
Előzmény: H_G (1350)
zratkay Creative Commons License 2009.11.21 0 0 1355
... csak... nem hajszalhasogato vagy??? :))
Előzmény: tuutuu (1354)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1354

Az enyém azt kérdezné:

- Hosszában???

 

...:}}}

Előzmény: H_G (1352)
GPF Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1353
Miért, ebben mi a fura?

:)
Előzmény: H_G (1352)
H_G Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1352
Na, azt elképzelem, ahogy odamegyek a feleségemhez, hogy te, aggyámá' kölcsön egy hajszálat, mert félbe akarom vágni :)
Előzmény: GPF (1351)
GPF Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1351
Photoshop :)

De ez nem az volt, amire én gondoltam. Hegyespenge élezős írásában volt az élesség tesztelésének pár módja. Ő írta, hogy a lógatott hajszálat elvágja keresztben egy éles kés. (Persze elhiszem, de azért szívesen látnék ilyet. És mégszívesebben próbálnám ki.)
Előzmény: H_G (1350)
H_G Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1350
http://www.youtube.com/watch?v=S4aIMU95cWM

De konyhakést nem lenne praktikus ennyire élesen tartani.

Előzmény: GPF (1349)
GPF Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1349
Az simán lehet. Szívesen megnéznék egyszer egy ilyet.
Előzmény: x20fan (1347)
H_G Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1348
Hát félóra alatt már eléggé ki fognak nézni, egy tipikus kipróbálás szerintem közelebb lenne az 5 perchez, amiből még nem derül ki az éltartóság igazán.

Vagy ott van a markolat bevonatának az idő- és mosogatástűrősége: pont a legjobb tapintású gumik (gumiszerű műanyagok) elég gyorsan tönkre tudnak menni. Emlékszem, itt is volt vkinek ilyen problémája a nem is olcsó Arcos késeivel.

Előzmény: x20fan (1345)
x20fan Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1347
"Azt meg nem hiszem el, hogy egy lógó hajszálat el lehet vágni egy késsel :)"

Akkor te se láttál még éles kést. :)))
Előzmény: GPF (1343)
x20fan Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1346
"Egyébként mindenki a saját preferenciái és anyagi lehetőségei szerint választja ki a használati tárgyait. Van aki az olcsót keresi, van aki jó ár/érték arányút és van akinek csak a high-tech a megfelelő..."

Ez így igaz, viszont az objektivitást nem jó elveszíteni. Tehát az olcsó kés is lehet jó, és a drága is vacak attól függetlenül, hogy kinek mennyi pénze van késre.
Előzmény: kékszemű (1337)
x20fan Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1345
Mire gondolsz? Mondjuk fél órát vagdosok vele a boltban akár az otthonról vitt vágódeszkával és vagdalnivalókkal, az elég életközeli teszt. Mi derül ki hosszabb idő alatt otthon, ami az üzletben nem?

Beszélgettem az eladóval, és mondta, hogy éleznek kerámiakéseket helyben, jött japánból a szaki, és mutatta hogy kell csinálni. 3000 Ft egy élezés.
Előzmény: H_G (1336)
tuutuu Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1344

Azt meg nem hiszem el, hogy egy lógó hajszálat el lehet vágni egy késsel :)

 

Dede...:}}}

Fél kiló ólmot kötözöl rá, innentől meg mindent tudsz...:}}}

Előzmény: GPF (1343)
GPF Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1343
Viszont közben vettem egy IKEA-s kerámia élezőt. A sok összevissza élezési kísérlet után egyszer mintha ráéreztem volna a szögekre, mozdulatokra. Azóta állandóan kést élezek :)

A papírpróba már simán megy, néha borotválni is sikerül. Azt meg nem hiszem el, hogy egy lógó hajszálat el lehet vágni egy késsel :)
Előzmény: H_G (1341)
GPF Creative Commons License 2009.11.20 0 0 1342
A Rákosi út elején, kifelé menve, a jobb oldalon van egy barkácsbolt. Na, ott. De utolsó darab volt, nem tudom, pótolták-e. Viszont ugyanott lehetett kapni polírozó készletet. Pasztákkal, fúrógépbe fogható korongokkal...

Ezenkívül többféle fenőkövet láttam a Kisvakondban a Mogyoródi út elején. És a csiszolószer boltban a Kőrösi Csoma úton.
Előzmény: H_G (1341)
H_G Creative Commons License 2009.11.19 0 0 1341
Inkább reméljük, hogy a válságra való tekintettel mindenki csak békebeli szénacél pengés, fanyelű késeket fog kapni, amik rozsdátlanítás után lézerkard élességűvé fenhetők :)

Tényleg, akartam kérdezni a múltkoriban (csak elfelejtettem), hogy GPF olvtárs melyik boltban kapta a finom cseh "vésőélezőjét"?
Előzmény: szőrmók (1340)
szőrmók Creative Commons License 2009.11.19 0 0 1340
Hátha kiderül ,hogy aTefal a világ legjobb kése csak még senki nem jött rá (:-)))
Előzmény: H_G (1339)
H_G Creative Commons License 2009.11.19 0 0 1339
Ne kívánj ilyen rosszakat szegény topiktársaidnak :)

Előzmény: szőrmók (1338)
szőrmók Creative Commons License 2009.11.19 0 0 1338
Megy ez a latin nekünk! Lassan jön a Karácsony ,hátha valaki vesz vagy kap Fiskars kést és beszámol nekünk.Vagy Tefalt !
Előzmény: kékszemű (1337)
kékszemű Creative Commons License 2009.11.19 0 0 1337
Szigorúan a Fiskars és a Tefal összehasonlításáról beszéltem, nem pedig egy KÉS és a Fiskars összehasonlításáról :-)

Egyébként mindenki a saját preferenciái és anyagi lehetőségei szerint választja ki a használati tárgyait. Van aki az olcsót keresi, van aki jó ár/érték arányút és van akinek csak a high-tech a megfelelő...

Varietas delectat :-)))
Előzmény: szőrmók (1334)
H_G Creative Commons License 2009.11.19 0 0 1336
De úgy csak a kézreállóságát teszteled (ami tényleg fontos) és a gyári élezést, ami mellékes. Egy sor fontos dolog nem derül ki.
Előzmény: x20fan (1335)
x20fan Creative Commons License 2009.11.19 0 0 1335
Amcsiknál eléggé divat ez a visszavivős móka. Egyszerűen ha nem tetszik, akkor visszaveszik. Első a vásárló és az ő elégedettsége. Ez már csak pár évtized kérdése, hogy itt is így legyen. :)
Jártam olyan boltban, ahol ha nem is viheted haza, de ott helyben kipróbálhatod a kést. Adnak vágódeszkát, a vágnivalóra nem kérdeztem rá, és hajrá. Igaz, hogy ezek a kések úgy átlag 30 ezer Ft-osak, Kyocera kerámiakések.
Előzmény: szőrmók (1334)
szőrmók Creative Commons License 2009.11.18 0 0 1334
Sajnos ragaszkodom a" Bazári " elnevezéshez .Idéznék már foszladozó latin tudásomból amit vagy 40 éve tanultam : De gustibus  non et disputandum.Azaz :izlés dolga az ilyen megállapitás. Sajna az enyém ilyen !  Tényleg az a baj ,hogy a boltoknál  nincs pl :próbakés .Hazavinném kipróbálnám ,ha jó veszek.Persze kérjenek kauciót ami legyen a kés ára. De valószinű a kések nagy részéről kiderülne ,hogy a kutyának sem kell. Én egy cipőt sem veszek anélkül ,hogy vagy 10 percig ne lenne a lábamon. Fiskars-al van már rossz tapasztalatom ,egy régebbi sorozatból van  két késem .Maksz parizert vágni jó ,de ahhoz is sürün kell élezni. Hányódik valahol egy fiók mélyén.Annál még aLIDL-ben vett készlet is jobb ,aminek a pengéje és nyele is rozsdamentes ,és a penge keményebb ,mint a nyél.
Előzmény: kékszemű (1333)
kékszemű Creative Commons License 2009.11.18 0 0 1333
Bazári kinézete van a Fiskars Takumi késeknek a Tefal késekhez képest ?!?!

Nem tudom, hogy nálad mi számít bazárinak, de a Tefal kések az űbergagyi kategóriába tartoznak!!! Kaptam 2 db. ilyen Tefal kést, már akkor megdöbbentem, amikor először kézbe vettem őket, hogy mitől lehetnek ilyen könnyűek? Aztán lett világos, hogy a kovácsolt acél kinézetet sugalló kés egyszerű héj-öntéssel készült, tehát penge tövénél lévő rész belül üreges :-(((

Ha körömmel megkocogtatom ott a kést, akkor úgy cseng, mint egy üres fazék :-((

Ez szerintem az átverés teteje.

A Fiskars Takumi ezzel szemben ott valóban tömör és sokkal jobb az acéljának a minősége is!!! Lehet, hogy a Fiskars nem a kések csúcsa, de a Tefal messze mögötte van!
Előzmény: szőrmók (1328)
libapék Creative Commons License 2009.11.17 0 0 1332
Ezzel én is igy vagyok!

Ha legközelebb (drága)kést veszek, az csak szénacél lesz!

Jelenleg tele a háztartás késileg 3Zack Culinar (ajándékba kaptam).
Előzmény: szőrmók (1330)
H_G Creative Commons License 2009.11.17 0 0 1331
Hol is volt -- http://www.fiskarsshop.hu/catalog/fiskars-takumi-santuko-kés-p-2349.html

"Ez igy nem hangzik rosszul."

De kimondottan jól sem, teljesen átlagos konyhakés adatai.

Előzmény: szőrmók (1330)
szőrmók Creative Commons License 2009.11.17 0 0 1330
Köszönöm ! Nem tudom ,lehet ,hogy nem egy lapot  néztünk. Ez igy nem hangzik rosszul.Bár én még mindig szénacél hivő vagyok. Egyébbként az A.....n áruházban láttam. És akkor is drága. 
Előzmény: H_G (1329)
H_G Creative Commons License 2009.11.17 0 0 1329
Dehogy nincs, leírják az acélt, persze némileg marktingesül azt is.

"- A penge magas minőségű 1.4116 Molybdenum Vanadium rozsdamentes acélból készül, ez optimális egyensúlyt biztosít a keménység és az edzettség között.
- A penge 0,45-0,50% szén és 14-15% króm és 0,50-0,60% molbidén és 0,10-0,15% vanádium: a penge kemény és korrózió álló, így az élettartama is hosszú (definíció szerint: az acélnak tartalmaznia kell 12% vagy több krómot, hogy “rozsdamentes” legyen – ebben 14%van).
- A penge keménysége 55 HRC: a penge nagyon éles és könnyen élesen tartható."

Azt nem is vettem észre soha, hogy Tefal kések is léteznek, mindenesetre nem lehet nagy hírük ezen a területen.
Előzmény: szőrmók (1328)
szőrmók Creative Commons License 2009.11.16 0 0 1328
Nekem se volt meggyőző. Olyan" Bazári" kinézete van a dolognak. Főleg ,hogy 20 centire tőle a feléért van mondjuk aTefal.A gyári honlapon is csak reklámszöveg van ,az acélról semmi. Egyenlőre nem veszek !
H_G Creative Commons License 2009.11.16 0 0 1327
Hát 6000 nem komoly összeg az etalon Wüsthof-Henckels áraihoz képest, ha a kés komoly lenne, akár meg is érhetné. De nem tartom valószínűnek, hogy tényleg az...

Előzmény: szőrmók (1325)
x20fan Creative Commons License 2009.11.16 0 0 1326
Jó ideje megjelentek az árverési oldalakon, szintén 6000 ft körüli áron. Szerencsével esetleg kevesebbért is el lehet csípni.
Előzmény: szőrmók (1325)
szőrmók Creative Commons License 2009.11.14 0 0 1325
Ma voltam egy nagyáruházban és megjelentek a Fiskars japán kések a polcokon. Horor drága 6000 felett ,rozsdamentes és 55 rc keménység . A szakácskések egyoldalasra vannak köszörülve a jobb oldaluk van lecsapva.Hát nem voltam tőlük elragadtatva.Esetleg valakinek van velük tapasztalata ?
tantoknife Creative Commons License 2009.11.13 0 0 1324
Ha nem is gyakran, de előfordult velem is ... de csak akkor, ha éppen élezés után voltak a késeim ...... ha tompák, és lusta vagyok... na akkor gyakrabban cserélek kést.
Tanto
Előzmény: H_G (1320)
H_G Creative Commons License 2009.11.13 0 0 1323
Ja, aprítás.
Előzmény: x20fan (1322)
x20fan Creative Commons License 2009.11.13 0 0 1322
Ezt láttam már régen, de nem találom a hagyma pucolást, csak az aprítást.
Előzmény: H_G (1321)
H_G Creative Commons License 2009.11.13 0 0 1321
A séfkéssel való hagymapucolás módja szerepelt a Késportálon is, ha valakinek a figyelmét elkerülte volna:

http://kesportal.hu/2008/10/28/szakacskesek-i-–-a-sefkes/#more-206
Előzmény: x20fan (1319)
H_G Creative Commons License 2009.11.13 0 0 1320
Ennek én a fordítottját szoktam csinálni: megfogok egy kis kést hagymapucoláshoz, utána lusta vagyok letenni és elővenni a nagyot, így az a vége, hogy egy zöldséghámozóval főztem meg az egész ebédet.

Előzmény: x20fan (1319)
x20fan Creative Commons License 2009.11.13 0 0 1319
Csiszolásra nincs csodamódszerem. Géppel lehetne, de köszörű nem jó, a 600-as korongommal sose lenne kész. Csinálhatnék egy 100-as korongot is, de nem olyan gyakori az ekkora mértékű csiszolás, hogy megérné bajlódni vele.
Kész élmény ez a kés. Tegnap egy kelkáposztát aprítottam vele, mint a vajban, úgy szaladt. Elég hosszú a fél káposztához, egy húzással kettévágtam a szeleteket. Japcsik halat szeletelnek vele, de nagyon jó a nem túl kemény zöldségekhez is.
Persze a kés mellett az emberi kéz is fontos. Láttam egy videón, hogy az ázsiai séf egy ilyen késsel csinált egy hengeres valamiből egy vékony lapot. Függőlegesen tartva egyik kézzel forgatta a valamit, másikban a kés és hüvelykujjal vezette. Szemre teljesen egyenletes vastagságú lap keletkezett. Kb. kiwi állagú lehetett az a valami, csak fehér és nagyobb.
De sokszor látom a főzős műsorokban, hogy a hatalmas szakácskésekkel hámoznak hagymát, nincs idő elővenni a kisebb késeket, sietni kell.
Szóval nem csak az az út, hogy veszünk sok kést a sokféle feladatra, hanem kevés kést megtanulunk sokféle módon használni.
Előzmény: libapék (1318)
libapék Creative Commons License 2009.11.12 0 0 1318
:-D
azt hittem van valami csodamódszer.... de ezek szerint jól csináltam.... csak lehet rövid ideig.
Előzmény: x20fan (1317)
x20fan Creative Commons License 2009.11.12 0 0 1317
Pont így, sokáig csiszoltam egy 300-as kövön. Talán volt fél óra is, a kő is íves lett. Aztán már semmi kedvem nem volt a 600-assal is, hanem rányomtam a polírpasztás filcre, és kész. Vékony és borotvaéles lett. Nyilván sérülékenyebb is, de ha csak puhákat vágok vele, akkor nem lesz baj. Az egyik videón láttam egy ázsiait, azt mutatta, hogy nem úgy kell vágni, hogy nyomom a kést, hanem húzni vagy tolni, a teljes hosszát kihasználva. Ez egy viszonylag hosszú kés, erre a vágásmódra tökéletes.
Előzmény: libapék (1316)
libapék Creative Commons License 2009.11.11 0 0 1316
hogyan tudtál hatékonyan élszöget váltani?
én a nagymama késein próbáltam, és egy kaszakőnél is durvább kövön sikerült átreszelnem ca. negyed óra alatt.
ez szószerint átreszelést jelentett.
Előzmény: x20fan (1315)
x20fan Creative Commons License 2009.11.11 0 0 1315
Az is lehet. Elég sok pénzt rádobtak, limók, magánrepólők, flancos helyek. meg gondolom Ramsay torkának gyógykezelése a rengeteg üvöltés miatti berekedés nyomán. :)

A dealextreme-en megjelent egy kerámia kés, 15 centis 16 $-ért.

Megfentem a sashimi késemet extrém kis élszöggel, és jól bevált petrezselyem aprításra.
Előzmény: comad (1314)
comad Creative Commons License 2009.11.10 0 0 1314
Szerintem meg az a késgyártó az egyik szponzor, ezért kellett megemlíteni.
Előzmény: x20fan (1313)
x20fan Creative Commons License 2009.11.10 0 0 1313
Gondolom egy leforgatott sorozatot számtalan tv-társaságnak el lehet adni. Akár amerikainak is, de erről nincs infóm. Ezek a séfek viszont amerikaiak, akik még azt se nagyon szokták tudni, hogy merre van Európa. Ramsay brit, így lehet hogy ő kérte ezeket a késeket.
Előzmény: kékszemű (1311)
zratkay Creative Commons License 2009.11.09 0 0 1312
Koztudott, de a sorozat amerikai.
Előzmény: H_G (1310)
kékszemű Creative Commons License 2009.11.09 0 0 1311
Kötve hiszem, hogy a Viasat3-at lehetne Amerikában fogni :-)))

Amúgy egyébként könnyű egy asszimetrikus élezésű késből szimmetrikusat csinálni, fordítva nehezebb...
Előzmény: x20fan (1309)
H_G Creative Commons License 2009.11.09 0 0 1310
Ramsay brit, pontosabban skót.
Előzmény: x20fan (1309)
x20fan Creative Commons License 2009.11.09 0 0 1309
Na majd egyszer kipróbálom, ha a kezembe kerül.
Megy most egy sorozat a viasat3-on, Gordon Ramsay a pokol konyhája. Ott említették, nem tudom mennyire reklámcéllal, hogy a kések Henckels gyártmányúak. Ez azért érdekes, mert azért Amerikában akad egy-két jó késgyártó. Ha csak a knifeworks kitchen cutlery-t nézzük, cold steel, kershaw, spyderco.
Előzmény: tantoknife (1308)
tantoknife Creative Commons License 2009.11.08 0 0 1308
Azért vannak, hogy könnyebb legyen egyes kajákat elkészíteni ..... és gyakorlat kell a kezeléséhez.
Tanto
Előzmény: H_G (1307)
H_G Creative Commons License 2009.11.08 0 0 1307
Hogy nem tudsz vele egyenesen vágni.
Előzmény: x20fan (1306)
x20fan Creative Commons License 2009.11.08 0 0 1306
Mi a helyzet az aszimmetrikus élezéssel? Nekem csak szimmetrikus van, kivéve a vésőket a műhelyben. :)
Már gondoltam rá, hogy egy kést elkezdek csak az egyik oldalán fenni, csak úgy próbaképpen. De abból nagyon sokára lenne igazán vésőél.
Szóval miben különbözik a használata a már megszokott szimmetrikus élhez képest?
Előzmény: tantoknife (1305)
tantoknife Creative Commons License 2009.11.07 0 0 1305
Valaki japán késekről írt .... javaslom, hogy óvatosan azzal.
Drágák, vékony pengéjűek és élűek (sérülékenyek), illetve nehogy valaki a divat miatt az asszimetrikus élezésüeke adja a fejét, hacsak nem rendelkezik tapasztalattal ezena téren, vagy azt, és csak azt akar venni, mert minden más , a lehetséges összes variáció már ott figyel a konyhában.

Tanto
jeness Creative Commons License 2009.10.22 0 0 1304
Az a köszörülés a teszkós késeken eredeti? Amint ránéztem meg voltam győződve hogy házilag tuningolt alevezető éle.

Amúgy mióta használom a Fiskars Avanti késeit, azóta tudom hogy még a 420-as acélból készült kések is verik minden téren. Ár/értékben is, keménységben is, éltartásban is. 51HRC az eléggé silány, még egy jól hőkezelt 420-as acél is tud 55-57-et. És pl. az ilyen késeket a késes mesterek olyan 1000-1500 forintba mérik darabját. Vannak fanyelesek, de van fröccsöntött verzió is 1-2 késesnél. Bőven jobban megéri mint az olcsóbb gyáriak, max nem olyan szépek. Élezésről még nem tudok nyilatkozni, mert megvétel óta még mindig borotvál kis bőrözés után, de szerintem nem lesz egy nagy meló megélezni sem :) Még ez az anyag is eléggé vaj, de a Fiskars meg aztán főleg.
kékszemű Creative Commons License 2009.10.22 0 0 1303
Nincs is jobb, mint a saját készítésű kés, de ez egy másik topic témája :-)))
Előzmény: szőrmók (1302)
szőrmók Creative Commons License 2009.10.21 0 0 1302
Én tudok ! Helyi MÉH telep. Kiloja 100Huf. Az összes szénacél késem onnan van. amikor MUNKA van csak előveszem. Hát nem szépek és összevissza darabok. Kitenni nem lehet őket a késtartóba.Ott IKEA.s kések vannak.Napi használatban megfelelnek,de én nem szeretem őket.
Előzmény: kékszemű (1300)
x20fan Creative Commons License 2009.10.21 0 0 1301
Fiskars kis kések is vannak időnként 1000 Ft alatt meg Tramontina is. A Tramontina fa markolata nekem nem szokott kézreállni.
Előzmény: kékszemű (1300)
kékszemű Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1300
Illetve ha ár/érték arányban nézzük a kérdést, akkor nem hiszem, a lenti TESCO gazdaságos késeknek lenne párja.

Csúszásmentes, jó fogású nyél műanyagból/gumiból ujjtámasszal, jó kiegyensúlyozottság, hengerelt acél penge, homorúra köszörült pengeél, szépen megcsinált élszalag, jó éltartósság...

Ja igen, és mindez darabonként 499 kemény magyar forintért. Ha valaki tud ennél jobb ár/érték arányú kést, az jelezze :-)))

Előzmény: kékszemű (1299)
kékszemű Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1299
Szerintetek melyik a legjobb kés a világon.

Beütöttem a gugliba azt, hogy "best knife"

Kidobott 48 700 000 találatot, tehát egy ideig még nem tudok választ adni a kérdésedre :-))

Amúgy vannak igen szép kések a kidobott találatok között, pl ez a santoku potom 550 dezsőért...

Előzmény: maestro86 (1294)
vizipókéstörpilla Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1298
zwilling j.a.henckels, vigyázz vele, nagyon éles!
H_G Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1297
Azt nem tudom, pont melyik lehet a legjobb, de az 100%, hogy japán gyártmány.

A Fiskars áljapánjának régesrég bevált pengeformái vannak, a nyele nyilván kényelmes (ebben a Fiskars hagyományosan erős), az acélja meg középszerű, 55 HRC még az átlagos séflésénél is puhább. Így arra tippelnék, hogy kényelmes használni, de gyakori újraélezést kíván.



Előzmény: maestro86 (1294)
x20fan Creative Commons License 2009.10.19 0 0 1296
Nehéz dolog ez tovább bírja. Az él kialakítása után már a kés anyagától függ, hogy milyen tempóban tompul. Az él alakjától viszont függ, hogy azonos használat mellett mennyire fogy a vágóképessége. Ha kicsi az élszög, akkor hosszabb ideig lehet vele vágni, de érzékenyebb lesz a csorbulásra, kitörésre, ha keményebb anyaggal találkozik.
Előzmény: maestro86 (1294)
comad Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1295
Bár nem vagyok nagy késszakértő, de azt megmondhatom neked, hogy nincs olyan, hogy "a világ legjobb kése". Kinek mire melyik. Késélezésről: a youtube keresőjébe üsd be, hogy knife sharpening és kiad egy csomót.
Előzmény: maestro86 (1294)
maestro86 Creative Commons License 2009.10.18 0 0 1294
Szerintetek melyik a legjobb kés a világon. Nekem van Arcos késeim azokról mi a véleményetek tudtok róla valamit. Ez az új Fiskars Takumi milyen vele dolgozni
tudnátok olyan helyeket írni ahol a kés élezéséhez vannak videók hogy a kés minél élesebb legyen és tovább bírja és hogy milyen fenöacélt ajánlotok nekem mert van egy arcos élezöm szerintem jó de a késem nem mindig marad olyan éles.
SimpsonT Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1293
Ezt a sorozatot nem ismerem, de rozsdásodott már be Fiskars késem, vigyázz a savas dolgokal.
Előzmény: kékszemű (1286)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1292

Nekem is ilyenem van, pont vésők miatt vettem Prágában, de ma már a konyhában van.

Rá van halványan nyomtatva: 31.-Kcs

...:}}}

 

Az enyém 20 x 5 x 2.5 centis. A finom oldala tényleg finom, de a másik se kaszakőszerű...

Előzmény: GPF (1285)
joy Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1291

Bocsi, de nem foglalkoztam a márkákkal.

Én tavaj akcióban szereztem Zwilling Twin bugylikat, és egy fenőacélt.

Családnál levő régi darabokkal hasonlítottam össze, és egyértelmű volt a külömbség.

 

A pontos haszálatát jó ábra és szöveg ismertette.

 

Sokan esküsznek különleges fenőkövekre.

Nekem elég ez a finom acélrúd, láthatóan jól bánik a pengékkel.

 

/Az ujjaimra is tudok már vigyázni, bár eleinte vérm ontottam az ebédekért./

:o)

Előzmény: kékszemű (1290)
kékszemű Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1290
Dreizack Hartverchrom fenőacélom van, szerintem itthonra jobb nem kell...

A kezem persze lehetne ügyesebb :-))
Előzmény: joy (1289)
joy Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1289

Vegyél hozzá normális fenőacélt, vagy fenőkövet!

Ha tanácsot akarsz ez ügyben lapozz vissza, volt már róla szó.

Fenőacél ne olcsó ráspoly legyen, mert az szétmarja az élét a késeknek!

Előzmény: kékszemű (1286)
Boarhunter Creative Commons License 2009.10.14 0 0 1288
Ha arcoskodás helyett megnéznéd rendesen a képet, látnád, hogy alul ott figyel az élszalag.
A tapadás elkerülésében meg a penge geometriája segít.
Előzmény: x20fan (1287)
x20fan Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1287
Jól olvastam, hogy vésőéle van? Hogy fogod fenni? Belenyomod a Lidl-es gépi élezőbe? :)
És miért nem tapad rá a cucc? Nem látok a képeken rovátkákat, besüllyedéseket.
Előzmény: kékszemű (1286)
kékszemű Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1286
Vettem egy ilyen Fiskars Takumi Santuko kést. Van valakinek tapasztalata vele?

Nekem egyelőre tetszik, szépen vág, kézbe illik és nem csúszik a nyele, a penge kialakítása miatt nem tapadnak a pengére a zöldség és gyümölcs szeletek.

Lehet, hogy veszek másmilyen kést is ebből a sorozatból :-)
GPF Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1285
Ja. Meg a mammutot is egyedül ejtették el, nem kellett kooperálni, nem kellett konszenzus. Meg nem is törzsekben éltek, hanem mindenki ment egyedül, amerre látott.

A nőkre meg soha semmi veszély nem leselkedett, nekik nem kellett gyorsnak, jó reflexűnek lenni.

Áh, hagyjuk.

Inkább elmondom, hogy egy barkácsboltban vettem egy olyan (cseh) követ, aminek az egyik oldala mintha tök sima lenne. Nem kerámia, de olyasmi. A másik meg viszonylag finom fenőkő. Azt mondták, hogy favésők élezésére szokták használni.
Előzmény: H_G (1284)
H_G Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1284
Szerintem szellemes elmélet.

"Mindenesetre engem kb. naponta-kétnaponta akarnak elütni biciklivel közlekedés közben a remekül vezető férfiak. Nők szinte soha."

Ez teljesen megfelel az evolúciós teóriának: a gyorsaság és agresszivitás nagyon lényeges volt a vadászatban, a konszenzus nem (sehogy sem lehet rábeszélni egy bölényt, hogy beleegyezzen az elejtésébe). A nő megfontoltabban mozoghatott (mert a bogyó nem szalad el), viszont kénytelen volt figyelni a csoport többi tagjára is és legalább látszólagos tisztelettel kezelni őket, hogy eldönthessék, merre keresgélnek tovább, melyikük szedi a gyümölcsöt és melyikük tartja szemmel a gyerekeket és így tovább.

Előzmény: GPF (1283)
GPF Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1283
Jaj, olyan hülye dumák ezek, basszus :) Nem kellene nagyon összeszedned magad, hogy ennek pont az ellenkezőjére is tudj ugyanilyen meggyőző példákat hozni.

Mindenesetre engem kb. naponta-kétnaponta akarnak elütni biciklivel közlekedés közben a remekül vezető férfiak. Nők szinte soha. Leszarom, hogy ha esetleg nehezebben parkol be egy kicsi helyre.
Előzmény: H_G (1282)
H_G Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1282
Ez így logikus. A kőkorszaki vadász akkor vadászott eredményesen, ha csakis az elejtendő vadra koncentrált, és kiszűrte az olyan zavaró tényezőket, hogy nyomja egy kő, csípik a szunyogok, dalolnak mögötte a madarak és így tovább.

A csoportban gyűjtögető nő viszont nem koncentrálhatott csakis a leszedendő bogyókra, mert annak az lett volna a vége, hogy elszakad a többi nőtől, elveszíti a gyerekét, elkapja őt magát is egy medve és így tovább. Ez ellen fejlesztették ki a nők azt a technikát, hogy folyamatosan szóval tartják egymást, akár van mondanivalójuk, akár nincs -- pedig mennyivel kevésbé praktikus ez manapság, amikor nincs már barlangi medve, van viszont telefonszámla! :)

Előzmény: kékszemű (1280)
szőrmók Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1281
Ilyen szempontból sajnos a fiam csak fogyasztó és nem készitő.Valami ginsu nevü recésélüvel fürészeli a kaját(steak kés).Azér meg nem kár.Én még mindig a rozsdásodó szénacél hive vagyok.Azt meg rajtam kivül senki nem használ a  családban. Egyedül én tudok vesét pucolni az ezeréves elköszörült fanyelű késeimmel.
Előzmény: tuutuu (1279)
kékszemű Creative Commons License 2009.10.13 0 0 1280

mi egy dologra tudunk koncentrálni, de arra igazán alaposan, a zavaró tényezőket kizárva

 

Pontosan ezt szoktam én is akkor mondani, amikor azt magyarázom, hogy a férfiak miért főznek jobban, mint a nők.

 

Ha egy férfi főz, akkor csak főz.

 

Ha egy nő főz, akkor közben telefonál, gyereket nevel, válogatja a ruháit, TV-t néz, átrendezi a spájzot, bevásárlólistát ír, kutyát etet, ablakot pucol, és még száz tevékenységet folytat :-)))

Előzmény: H_G (1263)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.12 0 0 1279

Hát ez az, de jó kést ugyan lehet kifogni olcsón ( ld. az én Tramontina készletből való Chef nagy-, meg a parer Parer kiskésemet ), de pl. a többi kés semmire se jó ugyanabból a készletből.

 

Előzmény: szőrmók (1278)
szőrmók Creative Commons License 2009.10.12 0 0 1278
Akkor veszünk majd késeket is.
Előzmény: tuutuu (1275)
x20fan Creative Commons License 2009.10.12 0 0 1277
Akkor ez se egységes, mert én nem állok meg beszélgetés közben, de a nagymamám megállt. Mindig bosszantott, ha együtt mentünk vásárolni.
Ha késsel dolgozok, akkor nekem jöhet bárki bármivel, nem fogom megvágni magam, mert nem figyelek másra, csak a késre. Élesek a késeim, és ezt jól beidegeztem.
Viszont ha az asszony bekapcsolja a rádiót a konyhában és behallatszik a szobába, akkor nem tudok a számítógépen olvasni. Csak ha zene van a rádóban. De nem az van, hanem a drága Bolgár úr. És a beszélgetés annyira elvonja a figyelmemet, hogy képtelen vagyok a képernyőre koncentrálni.
Előzmény: H_G (1265)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1276
Ma megint csinaltam tabouleh-t, es vagtam a hagymat. Kis fej hagymat, es a kis hamozo kessel sokkal jobb volt vagni mint a nagyobbal amivel a nagyobb fejeket szoktam.
Meg megint kell elezni keseket, nem annyira elesek mint szeretnem.

Előzmény: tuutuu (1275)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1275

Fémdetektort a szemetesre !

Még a végén a késeket is elkezdi kidobálni, ( hogy on legyek...) és akkor??

Előzmény: szőrmók (1273)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1274
Jajj de megnyugtattal - ha a fiatal ferfi is csinal ilyent, nagy baj nem lehet ha az oregasszony is :))!
Előzmény: szőrmók (1273)
szőrmók Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1273
Ezen ne is izgasd magad .Nálunk havonta veszünk 6 teáskanalat mert a25 éves fiam a yoghurtos dobozzal együtt dobja ki a kanalat is !Miközben rágózik és telefonál is közben!
Előzmény: ZsuR (1270)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1272
:)) Ezen jot nevettem - mert a ferjem meg azt sem vallalna, megmenti oket ha kell, ha nem :))

Előzmény: H_G (1271)
H_G Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1271
Én se nagyon tudnék elejteni a vadonban giliszánál nagyobb állatot, de a civilizáció időszaka sokkal rövidebb, még nem írta fölül az őskorban kialakult emberi vonásokat.
Előzmény: ZsuR (1269)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1270
Rostellem, hogy OFF vagyok, de en a konyhai keseket ferfi es noi kezben latom, nem pedig "ti" meg "mi".

Nekem a fiuk szoktak mondani (viccesen), hogy nem tudok setalni es ragogumit ragni egy idoben, mert tul intenzivel koncentralok arra amit csinalok. Persze ez is felig igaz - a munkmban igen, a hazimunkamban nem... tudok beszelgetni es krumplit pucolni (eles kessel!! :)) hogy on legyek) egy idoben, legfeljebb a hejat mosom le es a krumplit dobom a szemetbe :)).
Előzmény: H_G (1265)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1269
Azert a vadaszattol kicsit arrabb vagyunk :))! De igaz....
Előzmény: H_G (1263)
gőzgombóc Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1268
" Itt jegyzem meg, hogy a szüfrazsettek leszármazottai szokták bozonygatni gyakrabban, hogy nincs szükségük az alma második felére......

Tisztázzunk valamit:sem szüfrazsett, sem annak leszármazottja nem vagyok,
Neked viszont komoly problémád lehet velük, illetve úgy tűnik, a női egyenjogúsággal úgy általában, hiszen még a kések kapcsán is előszeretettel kanyarodsz vissza a témához.
Úgy látom ,azért inkább a te nézeteiden lenne némi revidiálnivaló, hiszen képtelen vagy mellőzni a pejoratív megjegyzéseket.
Az sem igaz, hogy nekünk, nőknek nincs szükségünk az "alma másik felére", de nézd el nekünk, ha kissé valóban válogatósak vagyunk:)

Amúgy pedig azt gondolom, mindez nem ennek a topiknak a témája,úgyhogy itt és most berekesztem az erről való diskurzust.
Előzmény: tantoknife (1264)
tantoknife Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1267
Csak, és pontossan annyi dolog ért az életemben, mint a nagy átlagot.
Se nem több, se nem kevesebb. Nem hiszem, hogy az én gondjaim többek, súlyossabbak .
Tanto
Előzmény: gőzgombóc (1260)
tantoknife Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1266
Igaz, hogy nem nekem szólt, d e jó lenne, ha megmuattnád azokat az állítólagos becsmérlő szavakat ..... mert a bumeráng itt is megfodulhat .....
Tanto
Előzmény: ZsuR (1261)
H_G Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1265
Legalábbis az én feleségem igen jókat mulat rendszeresen rajtam is, a fiúgyereken is, mert megállunk az utcán, ha mondani akarunk valamit vagy harapni valamiből; vagy mert én (jéé, ON téma!) megvágom a kezem, ha belép a konyhába és hozzám szól.
Előzmény: H_G (1263)
tantoknife Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1264
KI mondta, hogy kisebbrendűek a nők ..... én csak azt mondtam, hogy a világ egyik fele ilyen, a másik olyan. Nem gondoljátok, hogy a vevőben van a hiba ? Hogy deformálva látjátok, halljátok a dolgokat ?

Mi ebbben ... az olyan, hogy az alman két fele egyforma... és nincsnekem meg egymás nélkül, mert akkor nem egy egész részei, hanem

Hányszor hallani, hogy a nők a férfiakat ócsárolják az alkoholért, a család elhagyásáért, hogy nem segítenek otthon, a barátnők ...miközben én ezer példét tudok mondani ellenkezőleg, a nők esetében hasonlókra.

Én csakis annyit mondtam, hogy felesleges egymásra mutogatni, hiszen nem lehet meglenni egymás nélkül.

Itt jegyzem meg, hogy a szüfrazsettek leszármazottai szokták bozonygatni gyakrabban, hogy nincs szükségük az alma második felére......

Tanto
Előzmény: gőzgombóc (1260)
H_G Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1263
"Az egyszerre több dologra koncentrálással is vannak gondok"

Azzal épp hogy a férfiaknak van gondjuk és a nők jók benne (a csoportban gyűjtögetéshez alkalmazkodott az agyuk), mi egy dologra tudunk koncentrálni, de arra igazán alaposan, a zavaró tényezőket kizárva (ez meg a vadászat során volt célszerű).

Előzmény: Boarhunter (1259)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1262
Azt hiszem ez az ami igazan zavar. Nem erdekel az, hogy kinek milyen a terlatasa - nem erekel ki mit tart a vezetesi stilusomrol (kiveve a biztositot). Jo vezeto vagyok, nem torom sem az en automat, sem a maset... aztan meg ha valakinek ilyen fontos a vezetesi tudasa, hogy le kell szoljon masokat, hogy jobbnak tunjon... az az igazan szomoru.

Kompenzalas.... igy van. :((
Előzmény: gőzgombóc (1260)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1261
Es van ilyen ferfi is... de undorito a sok becsmerlo szo. Az anyjarol, lanyarol is igy beszel? Milyen ferfi az ilyen?!

Amugy igaz, a provokalo hozzaszolasokra nem kell valaszolni.
Előzmény: Boarhunter (1259)
gőzgombóc Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1260
Az az borzasztó, hogy szó szerint értelmezve igazad van.
Nekünk, nőknek , valóban másként működik az agyunk.
De ettől tán még nem vagyunk kisebbrendűek, amint azt te a hangvételeddel egyértelműsíteni igyekszel!

Sőt, egyre erősödik bennem az a benyomás, hogy valami elfojtott, nők által okozott kisebbrendűségi érzést, egyúttal nők által okozott mély sérelmet igyekszel ezekkel a "kis"szúrásokkal kompenzálni.
Kár, mert bumeráng effektust okoz:téged minősít elsősorban!
Előzmény: tantoknife (1252)
Boarhunter Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1259
off
Zsur, állítólag a nők térlátása valóban gyengébb. Az egyszerre több dologra koncentrálással is vannak gondok, ez főként annak tükrében gáz, hogy a "több"-ből az egyik a fülére tapasztott mobiltelefon... :-(
Előzmény: ZsuR (1257)
x20fan Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1258
Szerintem jobb a nyugalom, nem kell reagálni a provokatív hozzászólásokra. Van olyan indexes fórum, ahol először a hozzászóló nickjét nézem meg, mert van olyan tahó is köztük, akiét nem olvasom el. És így nincs vita sem. :)
Előzmény: ZsuR (1257)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.11 0 0 1257
Amugy meg... ha mindig belekeversz ide him soviniszta megjegyzeseket - provokolaskent fogom venni (mert az) es kerni fogom a moderatorok figyelmet erre a topikra.
Előzmény: tantoknife (1255)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.10 0 0 1256
Az a szomoru amit te csinalsz.

Olyan ferfi nelkul aki ugy gondolkodik mint te csodalatosan megvan a legtobb no - sot! Lehet, ferfinak ferfi vagy - de kinek kell egy "damaged goods"?
Előzmény: tantoknife (1255)
tantoknife Creative Commons License 2009.10.10 0 0 1255
Ha nem tudjátok, az szomorú.
De inkább megmondom, hogy ne éljetek hiába.
Mert az emberiség egyik fele nehezen van meg a másik nélkül.
Ez olyan nagy titok.

Az pedig, hogy időnként egyást véleményezik .... az természetes.
MI ezzel jövünk, Ti meg mással (gyerekneveléssel, háztartással, egyebekkel ), és az ugyanúgy nem igaz egyetemlegesen és kizárólagosan , mint az előző.

Tanto
Előzmény: ZsuR (1254)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.10 0 0 1254
:)) Miert is kellett a noket belekeverni ide? :))

Előzmény: GPF (1253)
GPF Creative Commons License 2009.10.10 0 0 1253
Szerinted ebben a hozzászólásban sem volt semmi hímsoviniszta felhang?
Előzmény: tantoknife (1252)
tantoknife Creative Commons License 2009.10.10 0 0 1252

Nem  értünk  egyet .

Valaki  meg  tudja  tanítani a  nőket  vezetni,  van, aki  nem.

És  lehet  a  legjobb  tanár,  ha  valaki  helyből   ...béna a vezetéshez...nem  lát  térben,  nem  tud  kombinálni   3-4  egyidejüleg  történő   szituációs  esemény  esetén.

 

Ugyanez   igaz  a  késekre, késélezésre  is.  A   tanulás  kevés.....  messze  nem  minden.

 

Tanto 

Előzmény: x20fan (1250)
Boarhunter Creative Commons License 2009.10.09 0 0 1251
Nagyon el vagy te szállva ezzel az "iskolázott" dologgal.
Persze úgy hülyeség az egész, ahogy van. A sok kényszerdiplomás "alibiszakos" sehol nincs egy jó, a szakmáját szerető szakmunkáshoz tudásvágyban, önképzésben...
Az élezéssel kapcsolatban meg elfelejted, hogy nem is annyira régen a férfinép még maga fente a borotváját...hát előbb-utóbb ráállt a keze...(vagy ment a borbélyhoz).
Előzmény: x20fan (1250)
x20fan Creative Commons License 2009.10.09 0 0 1250
Legyen igazad, nem tudom, nem ismerem a juhászokat, halászokat stb.
Alapvetően meg lehet tanulni dolgokat úgy is, hogy nem tudjuk mi van mögötte. Ehhez azonban kell valaki, aki megmutatja mit hogyan kell csinálni. Pl. gépkocsi oktató az autóvezetést, késes a fenést. Ahol az információ keletkezik, vagyis aki tudásból, más ember segítsége nélkül felefedez, kidolgoz eljárásokat, az azonban már mérnök, szakember stb. Vagyis tanult, egy részét iskolában, mert iskolázatlan emberek ritkán kezdenek el tanulni önmaguktól. Az élet végéig tartó tanulás nem rájuk, hanem az iskolázottakra jellemző.
Előzmény: H_G (1249)
H_G Creative Commons License 2009.10.08 0 0 1249
Városi környezetben biztos kevés, de valószínűnek tartom, hogy szinte az összes juhász, halász stb. ilyen. (Mármint nem intelligens, művelt, tájékozott, hanem jó késfenő.)



Előzmény: x20fan (1248)
x20fan Creative Commons License 2009.10.08 0 0 1248
Elég OT téma, de iskolában nem egy életrevaló tudást kell szerezni, hanem tanulási, információszerző, rendszerező, következtetéseket levonni tudó képességeket.
Általános+gimi+egyetem vonalon se nagyon tanítanak késélezést, mégis vannak, akik tudnak. Ők milyen iskolában tanulták? Semmilyenben. Viszont elenyészően kevés azoknak az embereknek a száma, akik pár osztályt jártak általánosba, és ott elakadtak a tanulmányaik, funkcionális analfabéták, és ennek ellenére intelligensek, műveltek, tájékozottak pl. a kések és élezésük terén. Na ezt fend ki. :)
Előzmény: H_G (1247)
H_G Creative Commons License 2009.10.08 0 0 1247
Nem azon múlik, az iskolákban én elenyészően keveset hallottam késélezésről :) (Pedighát mennyivel hasznosabb téma, mint az a sok baromság, amikkel fölöslegesen vettek el éveket az életemből!)
Előzmény: x20fan (1245)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.08 0 0 1246

De fenőacéllal legalább jó sokáig tart, hátha megunja.

A fenőszíjam meg lehet, előbb szétesne, bár nagyon meg van csinálva...:}}}

Előzmény: x20fan (1245)
x20fan Creative Commons License 2009.10.08 0 0 1245
Tulajdonképpen bármivel el lehet cseszni egy kést, kaszakővel is, gépi élezővel is, talán még egy fenőacéllal is. De persze ez nem jelenti azt, hogy ezekkel a tárgyakkal csak így lehet tenni.
A dédszüleimnek volt egy vályú vízben forgó nagy köszörűkövük, egyik ember tekerte, a másik nyomta rá a kést. Ezzel egy szerintem világháborús bajonettet éleztek 1 centis szélességűre. Bármeddig is élezték, csak kaparós volt az éle, azt hihették nem volt még elég a köszörülés, azért nem elég éles. Persze nem tudom kettőjüknek volt-e összesen 10 osztálya.
Előzmény: tuutuu (1244)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1244

Apósom az élszalag elméletével nemigen pöcsölt, hogy úgy mondjam, pedig kiváló vasmunkás volt, amúgy.

 

Szóval azt akartam kihozni, hogy kaszakövön ( maga a kő is fura alakú lett) művelte az élezést, és a technika hasonlított a leírtra.

Csupán az érdekesség kedvéért hoztam szóba, nameg ugye a velőtrázó kés családi bálvány...:}}}...:}}}

Előzmény: x20fan (1240)
H_G Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1243
Ha arra gondol, ami a sparos akcióban volt a Zwillingek mellett, az egy bordázott fenőacél.

Előzmény: x20fan (1241)
szőrmók Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1242
Ezt csak utólag lehet megtudni. Legfeljebb kidobja az ember ha szar.
Előzmény: aliszultan (1236)
x20fan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1241
Az a Zwilling élező gépi? Mert akkor mindegy.
Előzmény: aliszultan (1239)
x20fan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1240
"Így keletkezik a "velőtrázó kés"...:}}}

Van a családban egy szerintem alpakka kés, amit apósom kaszakövön kb.5 mm pengeszélességre élezett."

Úgy érted, hogy a kevés húzástól fogy el? Mert szerintem pont fordítva. Ha valaki nekiáll fenni, beáztat több követ, leteszi asztalra rongyra, akkor biztosan többet szed le a kő, mintha csak finoman húz párat rajta.
Láttam videót gépi fenőről, ott is röpködtek néha kis szikrák, szerintem az is többet szed le a kelleténél.
Elvileg csak addig kellene csiszolni, míg pont eléri a két élszalag a találkozási vonalat. Ekkor azonban még nem jó az él, mert durva. A további finomítások után jövünk rá, hogy eleget szedtünk-e le az elején. Ha nem, akkor kezdhetjük elölről. Ezért többet csiszolunk le az elején, hogy biztosan elég legyen, és ne menjen kárba az él fimomítására elhasznált időnk.
Mindez azért van, mert kevesen fennek óráslupéval vagy mikroszkóppal.
Aztán meg olvastam én olyan véleményt is valamelyik köszörűs cégről, hogy rengeteg anyagot szednek le a késről. Szóval az se biztosítás a kés elfogyása ellen, ha "profival" köszörültetjük.
Előzmény: tuutuu (1231)
aliszultan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1239
Köszi!

Akkor inkább megveszem ZWILLING késélezőt.
Előzmény: aliszultan (1238)
aliszultan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1238
Szia!

Ez elég olcsó!

Nme tesz kárt a ZWILLING késeimben?
Előzmény: aliszultan (1236)
H_G Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1237
De.

Előzmény: aliszultan (1236)
aliszultan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1236
Szia!

Ez elég olcsó!

Nme tezs kért a ZWILLING késeimben?
Előzmény: szőrmók (1228)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1235
:)) Buszke vagyok rad! :))
Előzmény: tuutuu (1234)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1234
Én kereszteltem....:}}}
Előzmény: ZsuR (1233)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1233
:)) Jo nev!
Előzmény: tuutuu (1231)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1232
Jajjdenagyoncsendben mondom: geppel fenek ... igy igazan nem nagy dolog.

Igaz, vannak olcsobb keseim (nem 80-100 dollar), azoknak az ele hamarabb elmegy - de "steak knife"-ok, igy is sokkal elesebbek mint a szokasos reces eleu testvereik.

Probalgattam, es nehezebbnek erzem mint a tobbi hasonlot - de nagyobb is, de vastagabb a pengeje.
Kellett egy hosszabb kes, es nem akartam kiadni 100-150 dollart erte! Most ki fogok probalni egy par olcsot.

Van ket nagyon olcso kesem a kertben -nem fogod elhinni, hogy hol... egy viragladaban, a foldbe szurva, vagy ot eve tartom ott. Egy szal rozsda nincs rajta, es az ele nagyon jo - gyokerek szet vagasara hasznalom, eleg ritkan. Kar volt kidobni azt a kest!!! :))

Előzmény: x20fan (1230)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1231

Nekem van olyan késem, amihez még a követ sem kell vizezni, csak úgy szárazon húzok párat, aztán párat még halványan, és átesik a hagymán. De ezt minden nap használat előtt érdemes megtenni.

 

Így keletkezik a "velőtrázó kés"...:}}}

Van a családban egy szerintem alpakka kés, amit apósom kaszakövön kb.5 mm pengeszélességre élezett.

Na, azzal lehet a velőt kipiszkálni a csontokból...:}}}

Előzmény: x20fan (1230)
x20fan Creative Commons License 2009.10.07 0 0 1230
Egyszer talán nmár írtam, hogy egy késben két dolog lehet drága, a név és a penge anyaga. A méret, súly, alak, markolat könnyen másolható, és lehet olcsó.
Vagyis az olcsó kés is lehet szemre, használatra ugyanolyan, és ugyanolyan élesre fenhető is, de hamarabb veszíti az élét. Viszont akkor könnyebb élezni is.
Tehát aki nagyobb összeget ad egy késért, az nehezebben fogja fenni, viszont ritkábban is lesz szükség a fenésre. Hosszabb lesz az az idő is, amit az éles és a már fenni kell állapot között tölt a kés. Mert ha csak 5 percre kell használni, akkor nem fog nekiállni egy 10 peres fenésnek vagy elszaladni köszörűshöz, egyrészt nem akarja összecsapni, másrészt vág az még. Az olcsó késsel viszont minden használat előtt lehet egy fél perces munkával friss, jó élet készíteni, így még az is lehet, hogy az olcsó késsel többbször lehet dolgozni élesen, mint a drága késsel.
Nekem van olyan késem, amihez még a követ sem kell vizezni, csak úgy szárazon húzok párat, aztán párat még halványan, és átesik a hagymán. De ezt minden nap használat előtt érdemes megtenni.
Előzmény: ZsuR (1229)
ZsuR Creative Commons License 2009.10.06 0 0 1229
Mit tettem mult heten... mit tettem :)).

Vettem egy "noname" kest, semmi hiresseg, olcso mint egy ... egy ... szoval nagyon olcso.

Kivancsi vagyok, hogyan allja meg majd a helyet a "nagyok" kozott! Mikor raneztem, kezbe vettem, nem ereztem, hogy olcso "gagyi" kes. Komolynak latszott... megeri a kiserletet!
szőrmók Creative Commons License 2009.10.05 0 0 1228
Csütörtökön a LIDL-ben lesz késköszörü akcióban.(elektromos)
gprinz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 1227
HACCP, ezalapján elkülönítve kell kezelni egyes élelmiszercsoportokat, és ehhez van színkódolás: hal - fehér, hús - piros, zöldség és gyümölcs - zöld, stb, ha jól emlékszem. Otthon tökmindegy milyet használsz, de rendes higiéniával sztem a vendéglátásban is... Ha egy r.m. acél kés el van mosva, akkor azzal sok gond nem lehet.
Előzmény: x20fan (1226)
x20fan Creative Commons License 2009.09.30 0 0 1226
Miért van ez a megkötés? Gondoldom nem a kóser szabályok miatt.
Előzmény: maestro86 (1224)
x20fan Creative Commons License 2009.09.30 0 0 1225
A hézagmérő lapok között van 0.05 vastagságú, elég hajlékony. Persze a kés folyamatosan vastagodik, de akkor is hihetetlennek tűnik.
Előzmény: H_G (1222)
maestro86 Creative Commons License 2009.09.29 0 0 1224
A színek csak annak jelentenek valamit aki konyhán dolgozik mivel nálunk megvan szabva hogy milyen színű késsel mit lehet vágni zölddel a zöldségeket pirossal a nyers húst sárgával a főt húst kékkel a halat fehérrel a kenyeret ha otthoni célra akarsz venni akkor teljesen mindegy amilyen szín neked a legjobban tetszik.
kacagógerle Creative Commons License 2009.09.29 0 0 1223
Sziasztok!

A Dick kések műanyag nyelei között van ugye kék,sárga piros,fekete szinű.
A szineknek mi a jelentősége?
Ill. még Dick fenőacélban is láttam kék ill. sárga nyelűt is.Ennek is van jelentősége?

Köszi!
H_G Creative Commons License 2009.09.29 0 0 1222
Ezzel az erővel már egy kés alakú alufólia-darabbal is próbálhatnánk vágni :)

Előzmény: x20fan (1221)
x20fan Creative Commons License 2009.09.29 0 0 1221
El tudtok képzelni olyan kést, amin pengehátig tart az élszalag? És persze nem konvex él, hanem sík. Az egy átlagos méretű konyhakésnél szűk 4 fokos élszöget eredményezne. Oldalanként 2 fok. Az éltől 1 mm-re 0.06 mm vastag lenne az anyag.
jeness Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1220
És miért is ne lehetne megjavítani azt a problémát hogy nem vág? Erre való az újraélezés, nem? :)
Előzmény: H_G (1218)
H_G Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1219
Ebből az ábrából pont a skandináv maradt ki (de könnyű elképzelni, az hogy viselkedne), az viszont jól látszik, mi a baj az élszalagossal hosszú távon.

H_G Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1218
Nem vág szinte egyáltalán.

"De vajon megéri-e mindig egy akkora felületet csiszolni, az élszalag sokkal kisebb felülete helyett?"

Megéri, mert egyrészt könnyű jól csinálni, másrészt így a kés megőrzi a geometriáját hosszú távon is. Az élszalag körül viszont idővel már vastag lesz a penge, és nem fog már ugyanolyan jól végni uazzal a szöggel sem.

Acélon tényleg nem ajánlatos felfrissíteni a skandinávot, de bőrön meg lehet húzni, persze attól picit, mikroszkopikus szinten domború lesz, de még nem válik domború éllé.

Előzmény: x20fan (1217)
x20fan Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1217
Hogy érted, hogy elrontottad? Nem tetszik a domború él, vagy nem vág, vagy nem vág annyira, mint a sima élszalagos?
A skandinávval lehet megcsinálni a rátapadós kísérletet, mert elég nagy a felület hozzá. De vajon megéri-e mindig egy akkora felületet csiszolni, az élszalag sokkal kisebb felülete helyett? Ráadásul nem lehet meghúzni acélon, ha vagdosás előtt szeretném fölfrissíteni az élet.
Előzmény: H_G (1215)
zratkay Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1216
Hogyenhogyszeretlekteged :)). Sok kellene beloled! :))
Előzmény: GPF (1210)
H_G Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1215
Az első domborúra élezési kísérletemmel én teljesen elrontottam a kést (szerencsére elég gagyi példány volt) és azóta se mertem újra megpróbálni, maradok az élszalagos és skandináv változatoknál.
Előzmény: jeness (1214)
jeness Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1214
Arról nem is beszélve, hogy egy 100 forintos egérpadddal, és 2-3db 150 forintos csiszolópapírral vagy 20 kést végig lehet élezni, és azt viszont bárki meg tudja csinálni, bármilyen kézügyesség nélkül is :) Én azzal kezdtem 1 hónapja, és első alkalommal is olyan élt tudtam csinálni ami már majdnem borotvál is.
jeness Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1213
Csak tudod az ilyen szerkentyűkkel az a gond, hogy annyira gagyi, hogy pillanatok alatt elélezed a késed, és még jó élt sem kapsz. Ha már az ember 3-4 ezret rákölt élezőre, akkor jobb egy közepes finomságú kerámia élező. Jó fenőacél helyett, lehet vele elég idő alatt nagyolni is, és ha az ember szerencsétlenkedik vele akkor is veri oda-vissza az ilyen olcsó gépeket.

Nem hurrogok én le senkit aki ilyet akar venni, csak szerintem nem éri meg. Én a kést sajnálám, mert az első nagyoló élezés után a karbantartó élezése 5-10x annyi fémet szednek le róla, mint amennyit kézzel szednél le. Jelenleg a legolcsóbb Fiskars késeket használom amit ajándékba kapott anyám, de még azokat sem élezném ilyenen. Meg amúgy csúnya is lesz tőle az élszalag. Esztétikus ember vagyok :)
x20fan Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1212
Nem, ugyanannak a kőnek a két oldalánál van a rés, hogy az élet is mindkét oldalán lehessen csiszolni vele. Az alsó rés meg az ollóknak van.
Előzmény: GPF (1211)
GPF Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1211
Ebben mintha két bevágás lenne. Talán egy finomabb és egy durvább kő?
Előzmény: jeness (1207)
GPF Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1210
Fejleharapás azért nem volt :)

A leháziasszonyozás meg akár dícséretnek is tekinthető számomra. Igaz, hogy pasi vagyok, de nagyra becsülöm a talpraesett, racionális, minden problémát megoldó háziasszonyokat. És simán elfogadom, hogy aki nem késmániás, annak egy ilyen gépi élező nagyon praktikus.
Előzmény: zratkay (1209)
zratkay Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1209
:)) Bator ember vagy - majd mindjart leharapjak a fejedet!!! Vagy lehaziasszonyoznak... :))
Előzmény: GPF (1203)
x20fan Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1208
Ha finom lenne a kő, akkor a háziasszony csodálkozna, hogy nem lett éles a kése. Kell a durvaság, hogy pár húzással is eredmény legyen, ami azt jelenti, hogy kézzel megnézve éles, karcos, és a paprikát stb. elvágja. Inkább a többfokozatúaknak lehet kerámia korongja a finomabb simításhoz.
Előzmény: jeness (1207)
jeness Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1207
Huhh, az az aldis késélező veszélyes lehet :)

Én egy 5 ezreset szedtem kicsit szét a Media Marktban, és megijjedtem. Az egész élező szerkezet annyiból áll, hogy van egy központi korong, gondolom valami kerámia, és ezt burkolja egy külső műanyag amin van egy bevágás, és ebben kell mozgatni a kést. Kb. 500 forintnál drágább kést már nem mernék beletenni. Ráadásul eléggé durva volt az a korong, és nem is túl szabályos.
SimpsonT Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1206

Ma megvettem a lentebb említett köszörűt. (Asist, 13e)

A száraz kő 150x20-as, 2840-et fodrul.

A vizes 200x40-es, 134-et forog percenként. Jónak tűnik, bár a vizes kő kicsit tényleg durva, és kicsit talán túl lassú is, de számítottam rá, és áthidalhatók ezek a "probémák".

GPF Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1205
Az a ragasztóspray, amit ajánlottam, közel annyiba kerül, mint egy japán kő :) De nekem van otthon.
Előzmény: H_G (1204)
H_G Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1204
Vagy kidobod azt a darab üveget/fát is az elhasználódott papírral együtt.

Előzmény: GPF (1200)
GPF Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1203
Nagyon nem szeretném a múltkori vitát feleleveníteni, de ezt láttátok?

http://aldi-hungary.hu/hu/html/offers/2867_14646.htm
tantoknife Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1202
Gelinek Imre
pannon négy12 huszon7 nyócnyóc
Nem messze lakik a Népstadiontól, az Ilka utcában .....
Érdekes fazon ...és aki megy, annak tudnia kell, mit is akar ..... de szerinten nem dolgozik rosszul, nem is drága ....
Tanto
Előzmény: H_G (1196)
szőrmók Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1201
A késnél már csak 1 jobb van ! Dinamit ! Aprit és pörköl egyszerre. Lehet hogy a hus volt kemény???Van még egy ilyen késpróbáló játék : a vese .Na az is egy idegbaj  mire 1-2 kilot negtisztit az ember.( mustáros vese)
Előzmény: comad (1198)
GPF Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1200
Szerintem a melegragasztó és a viasz, szilikongumi... nem lesz sima.

Vannak ragasztóspray-k, olyanok is, amik oldható kötést biztosítanak. Egyszerűen le lehet húzni a ragasztott papírt, a post-it-hez hasonlóan.

De szerintem az üveg tökéletesen sík és sima marad pár csiszolás után is. Akkor is, ha túl erős lenne a ragasztó és nem lehetne egyszerűen eltávolítani.
Előzmény: x20fan (1199)
x20fan Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1199
Több javaslatom is van ragasztónak. Melegragasztó a melegített üveglapra, rá a csiszolópapír és engedni kihűlni. Viasz, pecsétviasz ugyanígy. Alkoholban oldott gyanta, szilikongumi, vagy a gumiragasztáshoz használt gumioldat.
Ezeket egyiket se kell csiszolni, hanem vagy melegen letörölni, vagy a megfelelő oldószerrel leoldani.
Előzmény: jeness (1197)
comad Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1198
Francba. Most főztem babgulyást marhalábszárból. Egyszerűen borzalmas volt, míg a húst feldaraboltam. Leizzadtam, káromkodtam, pedig a késeim élesek voltak. A kezemet legalábbis vitték. Asszem lépnem kell.
jeness Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1197
Én épp egy ilyen üveges papíros megoldáson dolgozok, az egyetlen bajom az hogy nem tudom mivel ragasszam fel rá a papírt. Úgymond miután elkopott, jó lenne ha könnyen le tudnám szedni, és nem nagyon kellene csiszolni az üvegfelületet hogy lejöjjön róla a ragasztó, mert azt akarom hogy az üveg tükörsima is maradjon. Bár lehet hogy az üveg van olyan kemény hogy majd az 100. csiszolás után se fogok rajta érezni érezhető kopást.
H_G Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1196
Ennek a jól bevált késesnek akár be is írhatnád az elérhetőségét, hátha jól jön még valakinek.
Előzmény: tantoknife (1183)
libapék Creative Commons License 2009.09.23 0 0 1195
Nem is azt írtam.
Ellenben én olcsó japán viszes kövekkel akartam megoldani a sok más alternatíva közül.
És így volt a legolcsóbb.

Viszont az üvegre tapasztott vizespapírok pont ugyanolyan eredményt adnak.
(De általában csak egyszer élünk. Smirglit bárhol vehetünk... :-D )
Előzmény: GPF (1180)
szőrmók Creative Commons License 2009.09.22 0 0 1194
Ebben történetesen egyetértek.De rohanó világunkban az idő az ami kevés .Nekem ha van még 20 évem már örülök.Ez a kis szerszám viszont ugy látom szénacélnál beválik .
Előzmény: tantoknife (1193)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.22 0 0 1193
Ne siess felpörgetnia köszörűt..... a régiek is szépen , lassan forgó köveken éleztek .... ezáltal kiküszöbölheted, azt, hogy a kisebb hiba, mellényúlás, megremegő kéz révén is nagy kárt okozzon, illetve hogy esetleg elégeted a pengét .... nem kell annyira figyelned a kés anyagára... nem kell félned ... ami pedig jó minőségű acél ... az még alacsony fordulaton is vetheti a szikrákat .....
Tanto
Előzmény: szőrmók (1192)
szőrmók Creative Commons License 2009.09.22 0 0 1192
Hali ! Alighanem igazad van,de nálam abszolut rezgésmentes befogás adódik mivel egy 850 kilós eszterga főorsójában van befogva.Viszont ennek az a baja hogy csak 1850 fordulaton megy .Abszolut szikramentes a dolog ,inkább kenődik ,mint igazán köszörül. 3000 ford lenne jó .De még javitják az oszlopos furógépem.Majd abban lesz főpróba.
Előzmény: tantoknife (1143)
x20fan Creative Commons License 2009.09.20 0 0 1191
Gondolom az egérpad valami puha, és ezért gömbölyödik az él. A szíj is hajlamos gömbölyíteni. Erősebb lesz az él, csak az a kérdés, milyen élszög alakul ki. Ha túl nagy, akkor fimon munkára kevésbé alkalmas.
Nekem egy Fiskars FF készletem ban, nekem jó. Elég puha, de viszont könnyű élezni. Így egy konyhai munka előtt 1-2 perc alatt jó élt tudok csinálni, nem kell ritkábban ugyan, de egy nagyobb késfenő szeánszt tartani, mint egy keményebb anyagúnál kellene.
Van egy Icel kis késem, az napi rendszeres használatban van, és kb. ugyanolyan puha anyagú, és még túl vékony is, egy keményebb körtét kettévágni már kellemetlen, nem érzem biztonságosnak. Ezer más dologra viszont tökéletes, ezt használom minden étkezéshez. Szintén könnyen élezhető, pár húzás az acélon vagy kerámián és harap. Hagyma aprításhoz ez a legjobb.
Előzmény: jeness (1188)
H_G Creative Commons License 2009.09.20 0 0 1190
Mindenesetre a Victorinox (valójában nem ott gyártják, ahol a bicskákat) jobb az Icelnél. Utóbbinál már írtak itt túlzott ridegségből eredő gondokról. Egy kisebbfajta Victorinoxom nekem is van, bár még ez is olcsó konyhakésnek számít, nagyon jól élezhető és pont annyira hajlékony, amennyire még hasznos. Nem a kedvencem, de soha rosszabbat!
Előzmény: jeness (1188)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.19 0 0 1189
Késesben válaszoltam. Tanto
Előzmény: jeness (1188)
jeness Creative Commons License 2009.09.19 0 0 1188
Régóta olvasom már ezt a fórumot, és sokmindent megtudtam már, de lenne 1-2 megvitatandó kérdésem.

Jelenleg egy neten talált módszerrel élezem a késeimet, egérpaddal és csiszolópapírral. Ha nagyon tompa akkor 120-assal kezdek, utána 400-800 és ha polír kell akkor egy vizes 2000-el. A befejezés polírpasztás bőrövvel történik. Így gyakorlatilag pár élezés után minden késem konvex éllel rendelkezik. 1-2 esetben már sikerült borotvaélt is fennem a késekre.

Az első kérdésem az lenne hogy van valami hátrányom azzal szemben, ha valami kemény felületre ragasztanám a csiszolópapírt és élszalagosra fenném a késeimet?

Jelenleg 1-2 régi kést használok, és egy ajándékba kapott Fiskars Avanti késszettet, amihez adnak olyan fekete késblokkot. Amikor még kezdő voltam le voltam döbbenve milyen élesek, ma már ott tartok hogy a vajnál is puhább acélból vannak. Könnyű élezni, de nagyon kevés ideig tartja meg az élét.

Jelenleg szemezek a Victorinox és az Icel olcsó kategóriás késeivel. A kérdésem az lenne, hogy mekkora a különbség az én Fiskarsaim, és a fent említett 2 márka olcsóbb kései között? Éreznék egyértelmű különbséget a minőségükben, és az éltartásban? Esetleg más olyan márka is érdekel, ami hasonló árkategória, és jó minőség.

És ha igen, akkor melyik lenne jobb választás? Az Icel olcsóbb, és a szép szines nyelük jobban is tetszik (haha :) ), a Victorinox drágább, de jobb minőségűnek is gondolnám, mivel mégis csak nagy név és svájci. Elsőnek csontozó, zöldség, és séfkést szeretnék majd venni.

A segítségeteket előre is köszönöm :)
x20fan Creative Commons License 2009.09.18 0 0 1187
Van a barkácsboltokban régóta kb. 7000 Ft körüli áron kapható száraz-vizes köszörű. Szemre jól néz ki, nem túl kicsi a vizes kő. Nekem egy még egyszerűbb vizes van, alapvetően nem rossz, de túl durva. Csak ritkán kell ezzel köszörülni, és mindenképpen kell utána valami finomabb kezelés.
Az Asist egy olcsó barkács márka, nekem is hasonló van a kétköves száraz, semmi gond vele. Kicsit remeg, de a gumilábaknak köszönhetően nem gond.
Előzmény: SimpsonT (1185)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.18 0 0 1186
Csak a kekecölés, meg a pontosság miatt szóltam, amúgy aki esztergál, annak van marógépe is ( mellesleg a kis orosz esztergámhoz nekem is van maró-feltétem, meg köszörű is, nem is lenne orosz a cucc...:}}})
Előzmény: tantoknife (1184)
SimpsonT Creative Commons License 2009.09.18 0 0 1185

Igen, tudom, és bocs, csak nem akartam annyit idézgetni, de azért megtalálta, akinek szántam. Mégegyszer elnézést a kavarásért.

 

 

Csak hogy ne offoljak annyit:

Gondoltam, veszek egy köszörűt. Elmentem a Obiba, nem túl nagy a választék.

Az "Asist" köszörűt ismeri valaki? Gyakorlati tapasztalat? Egyáltalán milyen márka ez? Megbízható?

Vagy melyiket érné meg megvenni? Valami száraz-vizes kombin gondolkodom...

Előzmény: tuutuu (1177)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.18 0 0 1184
Ok...marógép .... elírtam ...mert hordtam oda, meg maróshoz is dolgokat ..nyertél, egy piros pont.
Tanto
Előzmény: tuutuu (1181)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.18 0 0 1183
Dehogynem ..... a hazai késportálon élő és dolgozgató mesterek késeit ők magukkal éleztetem, a konyhai nagyobb mennyiséget bejáratott, általam letesztelt, nem pengét elégető késeshez viszem Budapesten, egy-egy darab sürgős pedig sk. kézzel...... Tanto
Előzmény: GPF (1180)
x20fan Creative Commons License 2009.09.17 0 0 1182
Röhely lenne, de persze nem így van.
Ott van pl. a csiszolóvászon/csiszolópapír. Ezt 40-től 600-ig bármelyik barkácsáruházban lehet kapni, ívenként 30-120 Ft között. Sík felületre ragasztva vagy feszítve jól használható.
Mezőgazdasági boltokban van kaszakő, szintén barkácsáruházakban kétoldalast is vettem már, mondjuk ezek elég durvák.
Sok helyen látom a kerámiakorongost, nekem Fiskars van, de más neveken is létezik.
Vadászboltban láttam gyémántporos élezőket, tüske, lap kivitelben, harap és durva.
Polírpaszta, van festékhez való és krómhoz is, gondolom előbbi lágyabb szemcséjű lehet, nekem csak krómhoz van, ez a 600-as csiszolás után gépi forgatással 1 perc alatt tükrösre és borotvára simítja az élet.

És van azért magyar forgalmazó link is, ha valaki ragaszkodik a drágább/márkás termékekhez:
http://www.acelfullank.hu
http://extrametal.hu/
http://hidegfem.eu/index.php?m=2&p=bolt&t=akcio
http://www.kesedenyollo.com/

Egy igazi késmániás tulajdonképpen bármivel tud fenni. :)
Előzmény: GPF (1180)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.17 0 0 1181

Akkor már marógép, de ezen aztán nem vitatkozom, mindenesetre vékony köszörűm a Dremelhez pl. nekem is van.

Nyilván a képzelőerőm gyaur, de az esztergát sehogy nem tudom elképzelni a feladatra...:{{

Előzmény: tantoknife (1174)
GPF Creative Commons License 2009.09.17 0 0 1180
Értem, köszi.

De nem akarom elhinni, hogy a késélezés rendkívül ritka problémáját ne lehessen Magyarországon megoldani. Röhej.
Előzmény: libapék (1179)
libapék Creative Commons License 2009.09.17 0 0 1179
Én az e-bayen rendeltem japán köveket.
egy durva 300-ast, és egy kétoldalú 1000/3000-est valamint egy nagurát.

szerintem az egész nem volt 15000-nél (sokkal)több szállítással.
Előzmény: GPF (1156)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.17 0 0 1178

Azért az eddig tán kiderült, nem pont én vagyok az ész kés-ügyben...:}}

Természetesen nem úgy volt, hogy az 1968-as technológia-tankönyvemben leírtak szerint kaszálnak a nagy késgyártók sok pénzt...:}}}}

Előzmény: SimpsonT (1173)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.17 0 0 1177
A Te használati gyakoriságod meg sem közelíti a hentesekét"

 

Ezt nem én írtam, ne nálam reklamálj...:}}}

Előzmény: SimpsonT (1173)
SimpsonT Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1176

OFF

A cégem kifizethetné? :)))) Egy kötényt sem fizetnének ki, örülök, hogy van munkám.

Ok, elvileg jogos a felvetésed, és dolgoztam is már pár olyan konyhán ahol ez így működött, de általában még a munkaruhát sem fizetik ki.

Egyébként szakács vagyok, kb. 330 órát dolgozom havonta, szóval használódnak a késeim, van munkája a fenőacélnak. (az még nagy öröm, mikor a kollégák is betámadnak, hogy "húzd már meg egy kicsit az enyémet is..."

Előzmény: tantoknife (1175)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1175
Jó persze, ha hentes vagy boltban, vagy egy nagy konyhán , vagy chef vagy szakács ....vagy bölklér ..... akkor persze ... d e akkor a céged simán kifizethetne egy Dick újat ...számlával mi a gond ...vagy azt akarod mondani, otthon annyit használod .....?????
Tanto
Előzmény: SimpsonT (1173)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1174
Bocs, de azt a típusú recezéshez te nem találsz köszörűkövet.
Azt nagyon éles és vékony esztergakéssel kell csinálni ... illetve köszörűvel (ha lenne olyan vékony, de nincs ) nem tudnád megcsinálni ... mind a tárgy, mind a megmunkáló eszköz olyan szintű rögzítése és pontos vezetése kell, amilyen csak az esztergapadokban van ...
Tanto
Előzmény: tuutuu (1171)
SimpsonT Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1173

Nemcsak a kéregre értettem, (és nem a középsulis fizikaórán tanult eljárásokra)hanem az acél összetételére is.

Beleraknak 15-20 féle adalékanyagot, és ha kideríted is, hogy mit, azt akkor sem, hogy mennyit, szóval attól, hogy biztosan tudni véled, hogy hogyan készül, még nem biztos, hogy tényleg úgy.

Ami tuti, hogy pl. egy wüsthof kés összetételét évtizedek alatt fejlesztették a mai szintre, és nemigazán lehet megtudni a pontos összetételt.

 

 

"A Te használati gyakoriságod meg sem közelíti a hentesekét"

 

Azért erre ne tegyél fel nagyobb összeget...

Előzmény: tuutuu (1171)
H_G Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1172
A DC 4 gyémántos oldala nagyon jó, kicsisége ellenére elég nagy kést is egész jól lehet vele kezelni azokban a ritka esetekben, amikor ilyen gyors fémeltávolításra van szükség. (És nem hullanak a szemcsék a fémalapról, ami tipusprobléma az olcsó gyémántos élezőkkel.) A kerámiaoldala teljesen használhatatlan, ami engem is meglepett ilyen nagynevű cégnél.

Előzmény: GPF (1160)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1171

1 Én is próbálkoztam ilyennel, de olyan brutál kemény anyagból van, hogy senki nem vállalta. (lehet, nem találtam elég ügyes eszetgályost)

Azt mondták, belehet ugyan marni, de olyan kemény, hogy olyan finoman és egyenletesen ahogy én akarom, nem tudják megcsinálni.

 

Talán köszörülném a csíkokat, ha már..

Esztergályos mit kezd egy laposvassal?

...:}}

 

( a pontos eljárást nem ismerem, egyébként a nagyobb gyártók titkolják is ezeket a "recepteket")

 

Frászt, villamos ember létemre a technikumban is tanították a kéregedzést, mit ne mondjak, az Ezermesterben is olvasható a technika, kár, hogy pl. a xxxvérlúgsó becenevű segédanyag combosan méregengedélyes....}}

Előzmény: SimpsonT (1166)
krizsi_l Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1170
Nekem problémás a "kimenés" a Dunántúl közepéről.
Előzmény: GPF (1165)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1169
Akkor próbálkozz tovább esztergályos keresni ..mert megéri ..a régiek nagyon jó minúségüek.
A X.kerben tudtam egyet, aki sokmindent vállalt.....az jó Neked ..... mer akkor megnézem, megvan-e még ?
A Te használati gyakoriságod meg sem közelíti a hentesekét, tehát jóval tovább eltart, mint gondolnád .... ha nem kell...külldd el Nekem, majd én hasznosítom .....
Tanto
Előzmény: SimpsonT (1166)
SimpsonT Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1168
Hamár régről, és szokásokról van szó, érdekességként említem meg, hogy a leghagygyományosabb "élezőpaszta" az a főzött szappan, és a dohányhamu keveréke volt. Ismerek olyan férfi fodrászt, aki mai napig egy régi katonai nadrágszíjba dörzsöli néha a cigi hamuját.
Előzmény: tantoknife (1145)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1167
Hello
Szerintem ha már beszéltél velük, akkor érdemes még egyszer ...és anynit mondani, hogy küldjenek mondjuk 200 vagy 400 finomságú követ,
durvának, illetve finomabbat 600,de inkább 800 vagy 1000 körüli szemcsemérettel. Az a baj, nem emlékszem fejből a Widenta kódolásra.
Tanto
Előzmény: GPF (1165)
SimpsonT Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1166

Sajnos az újaknak is kicsit simább a felülete, mint kellene. Kb. olyan, mint a Fisher acéloknak.

Ezek tényleg inkább arra valók, hogy kiegyengessék a kés élét ( arra tökéletes), de ha le kell szedni picit a késből... lehet vele birkózni. (vannak ennél univerzálisabb acélok is)

Az újból bebordázással két problémám van:

1 Én is próbálkoztam ilyennel, de olyan brutál kemény anyagból van, hogy senki nem vállalta. (lehet, nem találtam elég ügyes eszetgályost)

Azt mondták, belehet ugyan marni, de olyan kemény, hogy olyan finoman és egyenletesen ahogy én akarom, nem tudják megcsinálni.

 

2 Ezek az acélok nem végig ilyen kemények, hanem különböző difundálási eljárásokkal juttatnak a külső kéregbe többféle felület keményítő anyagot, így csak a kívül extra kemény.

( a pontos eljárást nem ismerem, egyébként a nagyobb gyártók titkolják is ezeket a "recepteket")

Szóval, ha annyira elkopott egy acél, hogy ez a külső réteg nagyon elvékonyodott, akkor lehet, hogy már könnyebben be lehet marni, de akkor már minek??? Lesz egy bordázott vasdarabunk, amiből egy jobb képességű kovácsolt kés, pár év alatt hústűt csinál :)

Polírozásra, kisebb munkákra még jók ezek a kopott acélok...

Előzmény: tantoknife (1137)
GPF Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1165
Beszéltem velük, futárral elküldik a cuccot, ha pontosan megmondja valaki, mi kell. De azt mondták, érdemes kimenni hozzájuk, ott segítenek meg meg lehet nézni mindent.
Előzmény: krizsi_l (1161)
GPF Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1164
Az OBI-s kövön nincs nincs feltüntetve szemcseméret. A kucsaker-esen biztos van, csak számomra nehezen értelmezhetően.
Előzmény: tantoknife (1163)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1163
Az itt felsorolt kettő esetében azt tudom mondani, hogy furcsa, hogy nem adják meg a szemcseméretet....
Szerintem egy mailt vagy telefont megér a dolog.
A kucsaker választéka természetesen jobb ...van ott Tyrolit kő, meg Widenta kő..... az utóbbit jól ismerem ...azokon meg pláne rajta kell, hogy legyen a finomsági jelzés .... volt közöm a gyártásaihoz, a gyárigazgató igazi szakember..... szabvány, hogy jelzés legyen rajta.....
Konyhakéshez mindenképpen nagyobb felülettel rendelkező követ vegyél, ha máshoz kell, akkor a kisebb is jó.
A másik kereskedő esetében ...hát a gyémánt nem rossz, de csak durvább javításhoz, átprofilírozáshoz .....ott is meg kell, hogy a dják a szemcseméretet...hiszen az élező kövek egyik alapvető vásárlási tényezője
a finomság.
Tanto
tantoknife Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1162
Szia
Hát, kétféleképpen is ..... végighúzod a kezed rajta, és amelyika durvább ..... vagy egy gagyi késsel csiszolsz egyet .... és amyelyik durvább nyomot hagy.....
Tanto
Előzmény: GPF (1160)
krizsi_l Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1161

A bal felső sarokban a katalógusra kattintva regsztrálás után letölthető a 140 oldalas katalógus. Árak nincsenek benne. Pár sor ami kés élezésre használható.

Egy esetleges rendelés engem is érdekelene, nekem sincs kedvem 10e Ft-okat adni egy egy kőért.

Előzmény: GPF (1160)
GPF Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1160
Nem nagyon tudok élezni, de szívesen gyakorolok. OBI-s kövem van, kétoldalas, de fogalmam sincs, milyen a szemcsemérete. Nincs ráírva. De durvának érzem.

Lehet, hogy kimegyek a kiállításra.

És igen, magyar beszerzési helyet keresnék.

A "kucsa-ker"-nél rengeteg kő van, mondjuk itt:
http://www.csiszoloszerszamok.hu/main_kucsaker.php?shs=3302
de nem igazán értem a jelöléseket, meg az se Pesten van (ami azért megoldható probléma.)

És milyen lehet ez:
http://outdoorexpressz.hu/shop_artdet.php?shop_id=8035&cikk=FDC4
Biztos jó, csak elég kicsi.
Előzmény: tantoknife (1157)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1159
Úgy vettem ki, itthon keres kőmegoldást ...nem a neten.
Tanto
x20fan Creative Commons License 2009.09.16 0 0 1158
Pár címet mondok, itt találsz köveket, 8 eurótól 100-ig:
http://www.bestknives.com/
http://www.cutleryscience.com
http://www.essenschneiden.de
http://www.knifeworks.com/
http://www.toolshop.de
Előzmény: GPF (1155)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1157
Szia
Először is megkérdezném, hogy mennyire tudsz élezni.
Ennek oka, hogy véleményem, hogy mindenképpen kell edzeni. Edzeni pedig gagyi késekkel kell. Ehhez pedig tőkéletesen megfelel a Praktikeres, OBIs, egyéb bolti kő.
A legfontosabb, hogy vagy kétoldalit vegyél, vagy külön, de a durva legyen 200-400 méretű szemcsékkel, a finomabb 600-1200 közötti.
Lehetőleg vizesen használd őket, és az áztatás után ne sok vizzel élezz.

Sajnos nem tudom megmondani, hogy hol vegyél, mert régi köveket használok, amikor élezek, ill. van pluszban Spydeco élezőm ...... és vagy 10 éve nem vettem követ.

Ha szombaton délelőtt kijössz a Késkiállításra ... keress egy kicsi, csúnya embert ... amilyen kicsi, olyan hangos a késportálos csapat tömegében ...Ő szokott nekünk meg másoknak árulni gyémánt és egyéb élezőket ... abból él, hogy a munkahelyén a maradékokból csinál gyémánt élezőket ...meg egyebeket.A neve tüske698.
Tanto
Előzmény: GPF (1155)
GPF Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1156
Beszéltem a Tyrolit-tal. Magyarországon nem árulnak kézi élezéshez követ. Egy szerszámboltban a fehér Arkansas 12 ezer volt. Na, ennyit nem adok egy kőért.
Előzmény: H_G (1139)
GPF Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1155
Öööö....

Azért én ebben a kérdéskörben nem veled értek egyet :) Ez most megint kicsit hímsoviniszta hozzászólás volt. Csak én jobban bírom, mert hím vagyok.

De ha mondasz jó kőbeszerző helyet, akkor annak örülök.
Előzmény: tantoknife (1151)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1154
my respect ... de annyira azért nem vagyok itt guru, vannak gurubbak nálam is...sokkal.
Tanto
Előzmény: H_G (1148)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1153

Tévedtem volna?

Afrancba...:}}

Előzmény: tuutuu (1152)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1152

Szerintem lehiggadtak a kedélyek, biztos frontátvonulás volt, magam is durcásabb voltam a konyhaasztali stílemhez képest, béke porainkra, izé, késeinkre...:}}}

 

tuutuu

most Megint Békéltető

Előzmény: zratkay (1149)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1151
.... hát igen .... erről ennyit.
Én sem tudtam hirtelen, hogy anyósommal hasonlítsam-e össze, de ugye szólni sem lehet, mert csak nekik lehet igazuk , sem az ajtót kinyitni, sem vacsira meghívni, sem a dekoltázsba benézni, mert mennek egyből bíróságra a női személyiségi jogokat védve.
Vanna már erdemények a nyugati válban ........
Tanto
Előzmény: GPF (1147)
zratkay Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1150
Hm... tudod, Dr. House akkor kell, ha beteg az ember, es mas megoldas nincs.

De itt van :)) - ez nem egy korhaz, csak egy orvosi rendelo mindennapos panaszokkal.
Előzmény: H_G (1148)
zratkay Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1149
... kicsit kilepek ebbol, mert tenyleg nagyon bosszant. Mostanaban csak par topik van aminek a hangulata jo - es ez nem az, bar erdekel amit a kesekrol megtudok.
Előzmény: GPF (1147)
H_G Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1148
Fogd fel úgy, hogy Tanto a topik Dr. House-a: rossz a modora és direkt szeret megbotránkoztatni, mégse lenne jobb nélküle, ahhoz túl sokat tud :))

Előzmény: zratkay (1141)
GPF Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1147
Ezt most félreértetted, azt hiszem.

Ha jól tudom, a "folder" szó is egyfajta kést jelöl. Nem a számítógépes könyvtárakról volt szó.

Egy kicsit vedd könnyedébben :) Még ha sokmindenben igazad is van.
Előzmény: zratkay (1141)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1146
... de ...tudja....
Tanto
Előzmény: beetee (1134)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1145
Ez nem teljesen igaz.
A szőrös felét a borbélyok igencsak élezésre szokták használni, de nem natúr kivitelben, hanem egy régebben zöld, úgynevezett élező paszta segítségével, korlátozott élesítést elérve ...... a fényes oldal pedig már tényleg csak sorjamentesítés.....
Tanto
Előzmény: tuutuu (1131)
GPF Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1144
Oké, nézelődöm, köszi.

Igazából a csiszolópapírt már próbáltam, de nem ragasztva csak beszorítva egy csiszolópapír tartóba. De ott csak húzni lehet a kést, mert belevág.
Előzmény: H_G (1139)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1143
Szőrmók...... ez csak akkor használható jól drága kés esetében, ha sikerül teljesen rezgésmentesen , a legkisebb mozgásnélkül kell befixálni a fúrógépet, ellenkező esetben ronthat az élen. Olcsóbb kés esetében inkább javasolt ez az élező.
Tanto
Előzmény: szőrmók (1106)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1142
A lehangolódást nem értem.
Kérlek, csak az én hozászólásaimat olvasd el, ne a kommenteket hozzájuk.
Ne akommantek által félremagyarázott dolgot, vélt sértődést nézd.
Más:
te hogyan álsz hozzá ahhoz, akinek elmondanak több infót, szájbarágósan,
elmondják az általa felvetett, bemutatott technikai ezsköz negatívumát ...s akkor csak tovább, csak tovább mondja a magáét !
Ehhez képest pedig mutass egy udvariatlan, negatív szót a hozzászólásaimban ... ja, az, hogy valakinek nem tetszik, hogy az általa felvetett dolog ....le lett húzva, és utánna másképpen fejezi ki elégedetlenségét..... arról ÉN nem tehetek.
Tanto
Előzmény: cicvarecki (1120)
zratkay Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1141
Jujj de felmergesedtem :))....

"Bocsika, de késes topic már van, itt a konyhai téma fut ....nem beszélünk itt folderekről, fixekről, stb stb stb de egy konyhai késtémában is létezik élszallag, fémminőség, élezés ....nem ?
Már ha az ember korrekt és pontos választ szeretne adni. Szerintem.

A topicban pedig egyébként egy részletesebb témába elmélyülés miért gond ?
Tanto"

Azt hiszem, itt a szamitogep tema mint "ferfi" tema jon elo, csak ugy mint az "elmelyules" - ilyent no nem kepes felfogni :)).
Lehet, nem tud a baratunk arrol, nok rendelkeznek diplomaval, es esetleg hasznaljak is - netan szamitogep a szakmajuk?!

Ne haragudjatok, de most kezdett betelni nalam a pohar... ezek olyan idejetmult viselkedesi, gondolkodasi formak, hogy amikor hallom nekikeseredek.
Meg azt is mondanam: a qrvaeletbe... 21. szazad van, ahol a "holgyek" jol kepzettek es felelos allast toltenek be amellett, hogy gyereket nevelnek, felesegek, haziasszonyok es kest hasznalnak, eleznek!!! Mindezt nagyon noiesen :)).

De nem mondom, mert jol nevelt holgy vagyok :)).
Előzmény: cicvarecki (1132)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1140
Ez nem misztikum, hanem valóság.
De természetes, hogy nem 1 mm élszallag tapadása tartja meg a konyhakést .... ennek legfőbb oka, hogy japán konyhakésnek az elérhető
legélesebb képessége érdekében maga a penge sem nagyon vastag, illetve
az élszallag is min....... 2-3-4 cm ...mérettől, fajtatától függően.
Tanto
Előzmény: x20fan (1119)
H_G Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1139
Érdekes helyeken lehet rájuk akadni -- fafaragó hobby-boltban (van egy kiváló a Mária utcában, de nem tudom, éppen vannak-e köveik), hegesztéstechnikai és csiszolóanyag-szakboltokban, military boltban (rendszeresen tartanak Arkansas köveket, bár inkább csak bicskához való méretben), a Vaterán (ahol egy fórumtársunk árul olykor). Az Extrametál kézenfekvő lehetőség, bár ők néha elég silány köveket is tartanak jó drágán. (A Rákóczi márkát kerüld.) Mesterséges kövekből a Tyrolit a nagy név.

De egy sima keményfa- vagy üvegfelületre ragasztott vizes fajta csiszolópapír is egész jól megteszi. (Igazából szárazon kell használni.) A durvább kő helyett akkor 300, a finomabb helyett 800 grit körülit érdemes használni, esetleg még egy 1200-assal kiegészítve. (Vagy 250, 600, 1000 is egy jó sor.) Elvileg még praktikusabb is, mert a kő idővel homorúra kopik és fáradságos újra simára csiszolni, míg a smirglit egyszerűen eldobod és új lapot veszel elő -- de nekem személy szerint vhogy jobban esik a természetes kővel dolgozni.


Előzmény: GPF (1135)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1138
Annyiban igazad van, hoyg vannak, akik fetisizálják, gyűjtik vitrinben.
Én nem.
A közel 25 év késkedvelés utolsó 10 éve arról szól, hogy csak olyan késem van, amit tudok használni, és nem érdekelnek a külsőségei...csakis a kés képessége és használhatósága.
OK, több késem van, mint az átlagos embernek, de bélyeggyűjtő is többszörösen nagyobb nagyságrendekkel több bélyeget tart, mint amennyire szüksége lehetne ...a postán.
Tanto
Előzmény: krizsi_l (1114)
tantoknife Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1137
Urak,
ez a klasszikus, a hentesek által ma is gyakran használt, ma is kapható fenőacél, nem élező. kb. 13-15 e FT-ba kerül a Dick ebből.
A nyél, a karikák, mind higéniai okok miatt ilyen.
A klasszikus régiek rozsdásodnak, mert nagyon jó szénacélból vannak.
De a nagyon régiek hátránya, hogy már teljesen sima a felületük.
Tudni kell, hogy az igazi fenúacél felülete 05, max. 1 mm mély barázdákkal, recékkel van tele, amelyek leszedik a kés sorjáját, stb stb , d e közben, az évtizedek alatt el is kopnak...mármint ez a recés felület ...
Alig csinálja már valaki a mesterek közül..... de CNC vagy nagyon ügyes esztergás meg tudja csinálni .....
Tanto
Előzmény: comad (1102)
cicvarecki Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1136
" Csatlakozom tuutuuhoz. ;)) "

Kedves töled, köszönet érte:)!
Előzmény: beetee (1134)
GPF Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1135
Köszi!

Tényleg jó a videó!

De hol érdemes követ venni? A barkácsboltokban kapható párszáz forintos fenőkövek túl durvák, gondolom. Bár az asztalosok is élezik valamivel a gyalukéseket, vésőket...
Előzmény: H_G (1125)
beetee Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1134

Csatlakozom tuutuuhoz. ;))

 

Sajnos tanto nem érzi mi a baj a stílusával és nem érti, hogy az itthoni mindennapos háztáji késhasználat és a japán késművészet között mi a különbség...

Előzmény: cicvarecki (1132)
cicvarecki Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1133
hb: az ő olvasatában
Előzmény: cicvarecki (1132)
cicvarecki Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1132
Azt hiszem, az ő olvasatukban ez egy minősítés: a "háziasszony" egyúttal idős, tudatlan, és haszontalan, de mindenekelőtt és feltétlenül nő!.....aki felett neki, mint felsőbbrendű férfinak, joga van pejoratívan ítélkezni:(
Ez egy életszemlélet, amin nem mi, hanem az élet fog majd tudni változtatni:(

Külön köszönet tuutuunak a felvállalt sorsközösségért:)!
Előzmény: zratkay (1123)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1131

Teljes sorjamentesítésre legjobb a laza bőrszíj (pl. varrás nélküli bőrövek belső oldala),

 

Anélkül, hogy szakmai vitába szállnék, a borbélyok a fenőszíj esetén a bőrszíj külső, sima oldalát alkalmazták.

 

Amikor a saját gyártású eszközömhöz szíjat mentem venni, a lószerszámos ( gépész volt, én villamos....}})  évfolyamtársam azt mondta, nehogy már a szőrös felét tegyem kívülre, nem láttam még borotvát élezni??

 

Nna, meg szappanozzam be indulásnak, és persze vizesen kell használni..

Nna, tessék, álljak neki fenőszíjat gyártani...

De megvan...:}}}

Előzmény: beetee (1124)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1130

Nyugi, én is "háziasszony" kategóriás vagyok, és ebbéli minőségemben lázadtam föl...:}}}

 

De térjünk vissza a békés késekhez....}}}

 

tuutuu

most Békéltető

Előzmény: zratkay (1123)
comad Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1129
Katt oda.
Előzmény: beetee (1127)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1128

Nagyapám hentes és mészáros volt, az üzemvitel miatt kellett...:}}}

 

Akkoriban nem volt hajlamos a rozsdára, mert használatban volt naponta ( amúgy azt hiszem, csupán arról van szó, hogy a disznózsír idővel mindent rozsdássá tesz kisebb-nagyobb mértékben ).

Legalábbis, az iskolában a lelkemre kötötték, hogy disznózsírral semmit ne akarjak kenni, még a kocsikenyőcsre is adtak külön pénzt akkor is, ha a Mangal Ica tengersok zsírt adott....:}}}

Előzmény: krizsi_l (1118)
beetee Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1127

OFF

Ha még itt vagy... a birkásban kérdeztem valamit... tudsz rá válaszolni?

ON

Előzmény: comad (1126)
comad Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1126
:-O Én meg azt hittem, a kolléga elírt valamit... no de megint tanultam.
Előzmény: beetee (1124)
H_G Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1125
Az nagyon egyszerű -- beáztatod a követ, majd lefekteted vmi jól tapadó felületre, hogy ne mozogjon. Megfogod egyik kezeddel a markolatot, a másik ujjhegyeivel pedig könnyedén rányomod a kőre az él felületét, és elcsúsztatod előrefelé. A végén fölemeled úgy, hogy utoljára a hegy hagyja el a követ és megismétled a másik oldallal; az mindegy, hogy mennyi (pl. 10) húzás után váltasz, csak föltétlenül ugyanannyit kapjon a penge két oldala.

Amikor már ujjbeggyel érezni lehet, hogy finom sorja képződött az él egész hosszában, akkor úgy megy tovább, mint az élszalagos késeknél -- fölemeled a penge fokát és könnyedén végighúzod a legfinomabb kövön a sorja letöréséhez, olyan mozdulattal, mintha vékony forgácsokat akarnál szelni egy parmezánból; ebből csak 1-2 húzás kell. Végül jöhet a bőrszíj vagy kartonpapír: nem szabadon lebegő, mint a borbélyoknál, hanem szilárd felületre ragasztott, de ugyanazzal a mozdulattal húzod végig pár tucatszor a pengét, a fokával előre és kb. a saját vastagságával megemelve.

Pl. ezen a videón jól látni a megfelelő élező mozdulatot:

http://www.youtube.com/watch?v=We1-CDNaSFs

Ray Mears japán köveket használ, ezért nem áztatja hosszasan a finomabbat, viszont egy krétapuha nagura kővel "sarat" fejleszt rajta; ezzel közismerten kiváló éleket lehet elérni, de a japán köveket nem könnyű itt beszerezni, meg nem is nagyon tartósak. Arkansast könnyebb, és azzal kevesebb a macera, a finomabbat (kemény, fekete) is csak ugyanúgy kell használni, mint a durvát (lágy, fehér).

(A rögzítetlen szíjat és hogy a végén szándékosan "visszarontja" kicsit az élet egy üvegen, azokat nem ajánlatos utánozni! Az elsővel csak egy gyakorlott profi nem kerekíti le a frissen készített élet, a második pedig azért kell, mert ez egy nagyon keményre edzett kés, a konyhaiak puhábbak és eleve kevébé hajlamos kipattogzani az élük.)

Előzmény: GPF (1121)
beetee Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1124
Előzmény: comad (1122)
zratkay Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1123
MIert lett olyan rossz hangzasu a "haziasszony" szo? Mert no, es munka utan meg elvegzi azt amit el kell vegezni a haz korul? A mai vilagban ott vannak a "haziemberek" is, akik szinten mosnak-foznek-takaritanak-vasarolnak-gyereket nevelnek.

Ket felnott fiam van... oket mindig tisztetletre neveltem - es nem kulonboztettem meg, tiszteljek a ferfit es becsuljek le a haziasszonyt. Emberek lettek, tisztelik az embert - ha van miert.
Előzmény: cicvarecki (1120)
comad Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1122
Milyen az a skandináv él? :)
Előzmény: GPF (1121)
GPF Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1121
Nekem vannak skandináv élű késeim. Hogyan élezzem? Főleg magyarországon beszerezhető eszközök érdekelnének :) És az se baj, ha a kő, kövek nem drágábbak, mint a kés.
Előzmény: H_G (1097)
cicvarecki Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1120
"Egyébként mi zavar ...hogy túl sok mély infót adok egy egyszerű kérdéshez, vagy hogy úgy teszek, mintha értenék hozzá ?"
Nos...hogy értesz-e a késekhez....ezen nem vitázom....
Annál inkább, mert én csak kevéssé...és ezt nem tagadom.... :(
Én épp emiatt, információkat, ismereteket szerezni járok ebbe a topikba....
De az a hangvétel, ahogyan te megnyilvánultál egy általad hozzá nem értőnek minősített "háziassszony " iránt, nagyon lehangolt... :(
És nem hiszem, hogy ez lenne a topik célja....
Előzmény: tantoknife (1077)
x20fan Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1119
"tudod, azok a mesterek egész életükben csak éleznek, és ebből élnek.Olyan szinten éleznek, hogy amikor abbahagyja az élezést, akkor az élszallagon és a késen olyan tökéletes felület keletkezik , amely felület és a keletkezett vizes emulzió hatására olyan mértékű tapadás jön létre, amely révén a kés megmarad abban a szögben, ahogy élezték ...... ennyi."

Azt hiszem, ez már kezd misztikus lenni. :)
Az élezés szerintem tiszta tudomány, pontosan mérhető és meghatározható anyagtulajdonságok, geometriai alakok, felületek stb. Ha valaki sokat gyakorolja a kézi élezést, nyilván kitapasztalja a legrövidebb utat, és az elérhető legjobb minőséget. Még az is hihető, hogy egy pengehátig tartó élet rá lehet fektetni a kőre, és olyan finom a polírozott felület, hogy tapad, de ugyanez egy 1 mm-es élszalaggal már aligha menne. És persze az is nyilvánvaló, hogy a vágásban az élszalagnak az első tized/század/ezred millimétere számít, nem az oldalának finomsága. Szeretem a japán filmeket, jól néz ki a kandzsi írásjelek között bambusz edényből rálocsolt forrásvíz, de ezektől nem lesz jobb.
Előzmény: tantoknife (1059)
krizsi_l Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1118

"...Öregapám még a II. világháború előtt vásárolta,..."

Az enyém csak olyan 12-13 éves.

 

Krizsi: most nagyon irigy

Előzmény: tuutuu (1117)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1117

Azt írtam: az enyém hajlamos a rozsdásodásra.

Öregapám még a II. világháború előtt vásárolta, és egyszer évekig nem használta senki.

Azt is írtam, halványan rozsdásodik, ha ( ezt nem írtam így) évekig mostoha körülmények között tartják..:}

De attól még jó...:}}}

Előzmény: krizsi_l (1113)
krizsi_l Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1116
Rég jártál itthon :(
Előzmény: zratkay (1115)
zratkay Creative Commons License 2009.09.15 0 0 1115
Ezt meg meg is tudom erteni.. viszont az udvariatlansagot nehezen viselem el.

Előzmény: krizsi_l (1114)
krizsi_l Creative Commons License 2009.09.14 0 0 1114

Egy késfetisisztával kár vitatkozni. Nála a kés több mint használati tárgy. Másoknál pedig csak az. Legyen, jól lehessen használni, különösebb faxni nélkül. Az a jó ha úgy tudjuk haszni, hogy észre sem vesszük a létét. Ő pedig minden használatát élvezi akár vág, élez, tisztít....

Sosem tudunk egyről beszélni.

krizsi_l Creative Commons License 2009.09.14 0 0 1113

Egy Dick sosem rozsdás !

Előzmény: tuutuu (1108)
zratkay Creative Commons License 2009.09.14 0 0 1112
(... cukkolod itt az embereket a Dick-eddel... meghogy rozsdas... )
Előzmény: tuutuu (1108)
zratkay Creative Commons License 2009.09.14 0 0 1111
"tantoknife
válasz | megnéz | könyvjelző
2009.09.13 22:22:08 © (1059)
Szia
Érdekes amit írsz.
Csak sajnos rossz helyen, szerintem.
ennyi erővel magyarázd el a svéci órás topicban, hogy felesleges emelni a svájci életszínvonalat drága órák vásárlásával, mert a 17 köves orosz 30 éves
Poljot másodpercre pontos, vagy valami hasonlóval állj elő a Mercedesz Klubban.
Úgy gondolom, hogy ebben és a máésik késtopicban olyan emberek jönnek össze, akik élvezik a jó kés minőségét, élét."

"tantoknife válasz | megnéz | könyvjelző 2009.09.13 23:52:26 © (1064)
Azt hiszem hogy teljesen udvariasan mondtam el Neked a véleményem, más is, messze nem lekezelően ..... senki sem küldött el melegebb éghajlatra a baromsággal, senki sem mondta el, hogy hm ... milyen balga , aki ilyen TV shop-os élező ügyében érdeklődik itt ...stb stb stb hadd ne folytassam.

Azt, hogy Te mit értesz bele, vagy akarsz beleérteni - az egyéni probléma, azoin itt senki sem tud változtatni rajtad kívül.
Pláne, hogy úgy látom, hogy a szüfrazsettek hagyományozott mentalitása is jelen van benned. Ami persze nem baj, csak akkor minek hozzáértő véleményt kérdezni ?
Azt hiszem itt túlzottan is türelmesen magyaráztak Neked.
Igen, ha tudom, hogy nő vagy, nem próbálok bonyolultabb indokokat, javaslatokat felvetni a "csak, mert jobb ", vagy a "csak, mert nem jó" indokokon kívül. .... ezt is értheted , ahogy akarod.
Üdv Tanto
Előzmény: zratkay (1061)"

Es szinte mindegyik hozzaszolasod ... raadasul egyet sem kerdeztem toled - valahogy kijelolted magad a topik langeszenek...
Előzmény: tantoknife (1089)
tuutuu Creative Commons License 2009.09.14 0 0 1110

Előre is köszönöm!

 

Előzmény: szőrmók (1109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!