Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.09.23 -2 0 124679

"az is egy ökörállat aki kék színű éjszakai giccsvilágítást csinál vagy a járdából felvilágító reflektorokat"

Ha az volt a cél, hogy oda könnyen leszállhasson egy repülőgép/helikopoter, akkor jó munkát végzett.

Előzmény: Törölt nick (124675)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.09.23 -2 0 124678

"A linkeltednél például a búra fehér belsejének"

Melyik az a "linkelted"?

Előzmény: Törölt nick (124676)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.23 -1 0 124677

SONOFF BASIC pl. https://variometrum.hu/WiFi_s_kapcsolo_SONOFF

WiFi kell neki...

Előzmény: A.Schindler (124662)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.23 -3 0 124676

A linkeltednél például a búra fehér belsejének alsó 1-2 cm-ét feketére kellene festeni és máris nem lesz zavaró oldalról.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (124666)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.23 -2 0 124675

"Kivétel persze azon esetek, amikor

- egy hely megvilágítása NAGYON sok fényforrással történik (hatalmas felületen eloszló eloszló gyenge fény = nincs káprázás),

- vagy amikor maga a fényforrás dekorációs célt (is) szolgál."

Nem, akkor se bassza ki a szemet. De az is egy ökörállat aki kék színű éjszakai giccsvilágítást csinál vagy a járdából felvilágító reflektorokat. Faszé nem lehet ezeket 2 méter mafasra rakni?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (124668)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.23 -2 0 124674

Néha elég a műanyagbúrás ledlámpát befestékezni, vagy egy kis alufóliával kitakarni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (124673)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.09.23 -3 0 124673

"belenézel és anyázol, hogy látod a fényforrást."

Azt nevezem profi munkának, ha legalább 10 méter távolságból indulva elsétálok alatta, esetleg leülök egy padra (mindvégig normális fejtartással) és eközben egy pillanatra sem vakít a szemembe, akárhogy is forgatom közben a szememet.

Szerintem ez nem lehetetlen/luxus igény, csak éppen a gondolat/lehetőség talán fel sem merül azok többségében, akik ilyet kérnek / ezzel foglalkoznak.

Persze a lámpagyártók sem erőltetik magukat a választékkal, nem hinném, hogy a kandeláber vásárlók 99,9 százalékánál alapfeltétel, hogy a lámpa világítson oldalirányban is több száz méterre :) mert a lámpákat elnézve szinte kivétel nélkül mindegyiket ilyenre csinálják.

Már az is csoda volt, hogy a comb magasságú kerti lámpák között egyszer véletlenül találtam olyat, ami (bizonyos fajta izzóval) nem vakít az ember pofájába séta közben. Az összes többi lámpát tuningolni, barkácsolni kell valahogyan.

Előzmény: Jahno (124671)
Jahno Creative Commons License 2021.09.23 -1 0 124672

Többieknek már mondtam is itt a gyárban, hogy hülye vótam, ez van.

Előzmény: kiggyo (124670)
Jahno Creative Commons License 2021.09.23 -1 0 124671

Mondanék egy 4-X méteres kandellábert, de szerintem tuti aláálsz, belenézel és anyázol, hogy látod a fényforrást.

Nekem is ugyanez volt a bajom, utálom a temetői lámpásokat, meg pont leülök mellé és szemmagasságban van. A lenti műanyagos teljesen korrekt, a többi szórt fényű motyó meg csak energiát pazarol és drága. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (124668)
kiggyo Creative Commons License 2021.09.23 -1 1 124670

Miből gondoltad hogy a MESTER számára elfogadható megoldást tudsz ajánlani ??? :-)

Előzmény: Jahno (124667)
még1MbR Creative Commons License 2021.09.23 0 0 124669

Nekem magas a ház, így egy Tungsram Z1 lámpa világítja be az egész kertet, mikor hosszabban kint vagyunk. Káprázásmentes magasságban van és szép meleg a fénye :)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.09.23 -2 0 124668

Kösz a tippet, de nálam a káprázásmentes világítás kiemelten fontos és egy opálbúra szinte semmit nem javít ezen.

A káprázást az okozza, hogy az emberi szem látószögében a környezet fényességéhez képest kiemelkedően nagy fényerejű pontszerű fényforrás okozza. Egy opál bóra persze eloszlatja valamennyire az izzó fényének pontszerűségét, azonban egy, a lámpától 8-10 méterre álló ember aktív látószöge (gömbcikk) mondjuk 100 négyzetméter, ehhez képest gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy ugyanaz a fénymennyiség egy csupasz izzó 0,002 négyzetméternyi, vagy egy opál búra mondjuk 0,05 négyzetméternyi felületéről csapódik a szemébe, a felület-arányokat tekintve a nagyobbik lámpa-felület is csak pontszerű, tehát szintén káprázást okozó fény.

Szerintem a lámpából soha ne jusson KÖZVETLENÜL fény az ember szemébe, tehát a lápa vagy ne legyen az ember látószögében (pl a szemöldök-szögnél meredekebben legyen), vagy ha látószögben van, akkor a fényforrás el legyen takarva a szem irányába (ilyenek pl az profi mélysugárzó lámatestek: magát a fényforrást csak akkor láthatod, amikor már alatta vagy, de ha alatta vagy, akkor már nem világít aszemedbe).

Kivétel persze azon esetek, amikor

- egy hely megvilágítása NAGYON sok fényforrással történik (hatalmas felületen eloszló eloszló gyenge fény = nincs káprázás),

- vagy amikor maga a fényforrás dekorációs célt (is) szolgál.

Előzmény: Jahno (124667)
Jahno Creative Commons License 2021.09.23 -1 0 124667

Ez a fajta opál búrás szerintem teljesen jó, bár idővel sárgul a műanyag: http://www.csillarbolt.hu/termek/black-torch-kult-h110cm-e27-25wm.fktip44-ra-8148

Nekem Eglo Helsinkiből van egy sorozat, most ott harcolok a hangyákkal és néhánynak újra kell szilózni a tetejét, de főleg ilyen árfekvésben ennyi karbantartás bőven elfogadható.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (124666)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.09.23 -2 0 124666

Káprázásmentes kültéri kandelábert keresek (olyan oszlopos kerti lámpa, ami nem világít az ember szemébe). Régebben az ilyesmit magam "gyártottam" (gyári lámpák átalakításával), de unom a barkácsolást, abban reménykedtem, hogy az évek során a gyártók elkezdtek HASZNÁLHATÓ lámpákat is gyártani, de sehol nem találok ilyeneket. Pontosabban egyet találtam (a kb 200-ból) de annak sem az ára sem a megjelenése nagyon nem tetszik

Ha esetleg valaki találkozott ilyen lámpával (káprázásmentes fényű kültéri kandeláber), elárulhatná a típusát. 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.09.23 -3 0 124665

Az ügyfelek egyik tipikus hülyesége:

felmerül valamilyen igény, erre

- NEM elmeséli a problémát a szakembernek és megkérdezi, hogy ezt ő hogyan oldaná meg

- hanem a problémája megoldására kitaál egy hajmeresztő baromságot és AZT a baromságot próbálja megcsináltatni a szakemberrel.

De ebben sokszor a szakember is vétkes, mert nincs annyi esze, hogy kiszedje a megrendelőből a kérés VALÓDI célját, ehelyett szolgai módon elkezd görcsölni a megrenddelő hülyeségének szó szerinti megvalósításában.  Tehát az első feladatod valahogy kipréselni az ügyfeledből, hogy mi a kérésének a VALÓDI célja.

Mert erős a gyanúm, hogy ő valójában csupán kétféle fényerőt szeretne a kertben, aminek a huszonegyedik században már NEM az a megoldása, hogy újra végigássuk a kertet (vagy diódákat szerelünk a lámpákba :), hanem pl az, hogy a lámpasor elejére odateszünk két fényerő szabályozót és egy távirányítóval egyszerűen átkapcsolhat a kétféle fényerő között. DE akár még az  is megoldható, hogy a távirányítóval zsebből állíthatja a fényerőt mondjuk 20% és 100% között, de pl 20% alá semmiképp ne tudjon lemenni, ami hasznos dolog pl társasági szabadtéri TVzés esetén: a távirányítót markolászó ember bármennyire is be van rúgva meccsnézés közben, nem képes annyira sötétet csinálni, hogy a többiek ne találjanak el pl a sörcsaphoz vagy a WC-re (ebben a sorrendben).

Atis57 Creative Commons License 2021.09.23 -3 0 124664

Szia!

Persze  létezik , meg távirányitható izzó is.

Kinai oldalakról rendelhető vagy itthon 5X felárral.

sylvanus67 Creative Commons License 2021.09.23 0 0 124663

Kellemes ásást kívánok! (Úgy is ősz van)

A.Schindler Creative Commons License 2021.09.23 0 0 124662

Tisztelt kollégák!

Némi segítségre lenne szükségem. Egy ügyfelem kertjében van 6 db kertvilágítási lámpatest,, egy kábelen felfűzve, és most azt szeretné, hogy csak minden 2. működjön folyamatosan, a másik 3 csak akkor, ha távirányítással bekapcsolja.

(Jó nagy kertről van szó)

Létezik valamilyen rádiós, vagy wi-fi-s távirányítás: egy jeladóra három vevő, ami 230V-ot tud kapcsolni?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.09.21 0 1 124661

Már mások is említették, de megfogalmazom részletesebben:

A kismegszakítókban a normál (nem zárlati) áramot egy, az áram által keltett hő hatására lassan meggörbülő bimetál figyeli. Ez a bimetál nulla áram esetén (=hidegen) az egyik végállásábnan van, nagy áram esetén felforrósodik, elgörbül és ezzel megszakítja az áramkört (=lecsapja a kismegszakítót).

Tételezzük fel, hogy ez a binetál minden motor indítás közben görbül 50 százaléknyit. Amikor először indul a kompresszor, akkor még teljesen hideg a bimetál, ezért az indítás közben elgörbül 50%-ig, de mivel a kismegszakító csak 100% görbületnél csapódna le, ezért az első indításnál még nincs gond.

Igen ám, de a kompresszor működés közbeben áramot eszik, ezen áram hője folyamatosan mondjuk 70%-os görbületben tarja a kismegszakító bimetálját.  Aztán a kompresszor leáll, ezért a kismegszakítóban a bimetál elkezd lehűlni, a görbülete 70%-osról csökken 65, 60, 55.... és 51 százaléknál a kompreszor újra bekapcsol, márpedig tudhuk, hogy minden motoríindítás 50 %-ot görbít a bimetálon, tehát most sajnos el foga érni a 100%-ot, tehát le fog csapódni a kismegszakató.

Neewd időt kel nyerned:

- vagy a kompresszor leállása és újraindulása között  sokkal több időt kell hagyni a kismegszakító bimetáljának lehűlésére =  pl jóval nagyobb levegő tartály

- vagy "lustább" kismegszakatót kell beszerezned: ha a jelelegi "B" helyett "C" karakterisztikájú kismegszakító bimetálja egy kompreszzor-inditás alatt 50 helyett csak 25 százaléknyit görbül, tehát valószínűleg melegen újraindítva sem fog lecsapódni. 

https://electricalnotes.files.wordpress.com/2017/03/1.jpg?

Előzmény: Tóth Nándorka (124655)
peterch Creative Commons License 2021.09.21 0 0 124660

Lehet az is , csak gondolom ez nem tud magasabb nyomást 8-11bárnál és kis térfogatúak a hengerek , alacsony fordulatú motorral .

Előzmény: kiggyo (124659)
kiggyo Creative Commons License 2021.09.21 0 1 124659

A csillag indításra érdemes egy próbát tenni először, találkoztam olyan kompresszorral amit nem tudott a motor megmozdítani csillagban. 

Előzmény: peterch (124656)
Atis57 Creative Commons License 2021.09.21 -1 0 124658

Szia!

A probléma több oldalú;

Melegszik a kismegszakitó bimetalja 

A kompresszorok a 10..12X inditóárammal indulnak. Tehát az a csillag-delta (4kw felett) elengedhetetlen.

A visszacsapó szelep rendesen működik? kis nyomással indul az a kompresszor?

Nem véletlenül találták ki a frekvenciafelfutásos inditást.

szakmókus Creative Commons License 2021.09.21 0 0 124657

Gyári a kompresszor, vagy épített? Meg kellene mérni az áramot indulásnál,ill üzem közben.

peterch Creative Commons License 2021.09.21 0 0 124656

Szia !

Több gond is van ! Csillag - delta átkapcsolással kellene indítani . C-s kismegszakító kellene megfelelö áramerösségre . Ha már a motor üzemelt mondjuk 30 percet , akkor nem csak a motor melegszik , hanem a " b25-ös bizti " is . Így amikor újra indítod melegen , akkor kiold , mert kevesebb idö áll rendelkezésére a kritikus melegedéshez , ami a kioldáshoz vezet .

Szerintem .

Tóth Nándorka Creative Commons License 2021.09.21 -1 1 124655

Sziasztok. Technikai segítséget kérnék::3db, b25 bizti az óránál. Onnan 4x4 es tömör réz vezető a 7,5kw os motorig, ami deltába van kötve, 2 hengeres kompresszort hajt. Hidegen nem veri le, de mikor már kézmeleg a motor oldala, ha ilyenkor indul, egyből leveri valamelyik b25 öt, mindig másikat. Hol lehet a gond???, 

tfe_tng Creative Commons License 2021.09.21 0 0 124654

Köszi a tippet, írtam is neki !

Előzmény: Márton89 (124653)
Márton89 Creative Commons License 2021.09.21 0 0 124653

Hátha megvan, ennyiért ajándék. Nem én hirdetem, csak találtam

https://www.facebook.com/marketplace/item/247576613949048/

Előzmény: tfe_tng (124635)
szakmókus Creative Commons License 2021.09.21 0 1 124652

A védelmet úgy értem hogy túlterhelés ellen védünk valamit. Egy gázkazánt hogyan tudok túlterhelni?

A fűtőbetét sem vesz fel több áramot ha hidegebb van a környezetében. Az izzó, fénycső stb. sem harap jobban áramot ha sötétebb van. Ha ezek egy kismegszakítót lekapcsolnak ott már csere érett lett valami,amit nem védett meg semmi.A leoldott kismegszakító már csak jelzi a tönkremenetelt.

Jellemzően motorikus fogyasztókat,transzformátorokat lehet túlterhelni amire beállítható tartományú eszközök szükségesek ha meg kívánjuk védeni ezeket, ha az áramfelvétellel a túlterhelés detektálható.

Egy dugvillával ellátott készüléknél elvárnám hogy saját védelemmel rendelkezzen. 

Előzmény: ötfelezős (124651)
ötfelezős Creative Commons License 2021.09.21 0 0 124651

a megszakító nem készülék (fogyasztó) védelem

De bizony, hogy az is. Ahol nincs erre külön készülék. Meg ahol ennek a fogalomnak értelme van, azaz állandóra bekötött készülékeknél. És ez mindig is így volt, az MSZ 1600 is csak kivételeket engedett meg (ahol a készülék nem túlterhelhető, ahol szakszemélyzet üzemeltet, ott elég a jelzés, stb).

Előzmény: szakmókus (124650)
szakmókus Creative Commons License 2021.09.21 0 0 124650

Ahogy írja a megszakító nem készülék (fogyasztó) védelem, de a kisebb értékű megszakítóval lehet szelektivitást alkalmazni,de lehet egy aljzat kapcsolt, és ha a kapcsoló (félvezető is akár)  elem névleges értéke pl 2-4-6A célszerű lehet azokat védeni.  Vagy a világítási áramkörök zárlati áramát "korlátozni". Jellemzően a billenő kapcsolók sem 16A-ra vannak méretezve.

Előzmény: botsinkai (124639)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!