Effajta "hülyeségek" miatt keresek már régóta olyan 230V-os LED reflektort, ami hivatalosan (tehát a matricája szerint is) is kettős szigetelésű. De úgy látszik, hogy ilyen igény/kérés még nem jutott el egyik gyártóig sem :)
Légvezetéket okos ember nem csinál tömör érrel, mert lengedezhet és akkómeg eltörik az ere valamelyik hajlási ponton.
Tehát ha lengő, akkoor flexbilisben kell gondolkodni:
- vagy 3x0,75 NEHÉZ MT vezeték + feszítőszál + sok munkaóra pepecselés
- vagy 2x0,75 MARHAKÖNNYŰ MTL vezeték + kevés munkakaóra (a könnyű vezetéknek nincs szüksége feszítőszálra + a lapos vezetékre a lámpa rákötése pillanatok alatt kivitelezhető)
Kb 80-100 lámpáról van szó, tehát a sok kis anyag/munkaóra megspórolás összeadva sok forintot jelentene.
A diff 20Ft/m. Vállalkozóként, nagyker áron nyilván ennél jóval kevesebb, de ne legyünk telhetetlenek.
Ahhoz hogy akár csak egyetlen százezer forint differencia megjelenjen, barátok között is 5km kábel kell. A lámpákhoz. A sokszázezer forint meg ugye ennek egész többszöröse.
Munkadíj nem játszik, legalábbis én nem láttam még villanyszerelőt, aki a 3x1,5-et drágábban húzta volna, mint a 2x1,5-et.
Biza, így van ez, óriási plusz költség az a ződsárga VAGY elek megint nagyot akart mondani, mint a sokszázezres FI reléknél.
És ez gondolom még csak az anyag. Ha Mesterünk rákerekíti a szerény munkadíját, akkor meg aztán végképp nem tudom mi lesz. Egyáltalán, belefér ennyi számjegy egy átlagos Ekcel mezőbe, vagy az A4es papírt is el kell fordítani hozzá?
"még nem találkoztál olyannal, hogy nem lehet egy lámpát feltenni, mert anno nem vezették oda a "felesleges" védővezetőt?"
Ebben az esetben olyannal lehet találkozni, hogy "ha kell földvezető is, akkor ez a munka kb 100.000 forinttal drágább lesz" (nagy terület megvilágítása egygy rakás led reflektorral, közöttük légvezeték) ... és ezért a 100 ezer forintért cserében az ügyfél leszarja, hogy ötven év múlva esetleg majd valakinek hiányozni fog a földvezető.
> két sorban van, és akkor az egyik végét lehet közösre hozni, onnan számít a 10?
Igen, így kell nézni.
> Ha 1 v 2 síkon 2 csoportot(?) alakítok ki, azt hogy hívják? az a string? (csoport?)
Igen, string a neve. Azonos síkon csak akkor kell 2 string, ha annyira sok a napelem, hogy az eredő feszültségük több, mint amit az inverter kezelni tud.
> 1 normál inverter mennyi ilyen csoportot tud lekezelni általában?
Teljesítmény függő, a kicsik általában egyet, a közepesek kettőt, a nagyok (10kWp+) hármat. Nézd meg a kiszemelt inverter adatlapját.
(egy dobozban ilyen fővezetéki csati szerűség? Abban van 4 bemenet, bemenetenként 2 csavarral és biztos nem olvad el (:)).. Lehet, hogy a Wagonak is van valami masszívabb kivitele)
két sorban van, és akkor az egyik végét lehet közösre hozni, onnan számít a 10?
Most azon agyalok, hogy SHOROS (!) kötés kell, akkor a közös pontot ki lehetne hozni úgy is, 10 függőbe, alatta meg 5 keresztbe.. bár kissé hülyén néz i, de hát nem kell annyira nézegetni..
Ha 1 v 2 síkon 2 csoportot(?) alakítok ki, azt hogy hívják? az a string? (csoport?)
1 normál inverter mennyi ilyen csoportot tud lekezelni általában?
221-es WAGO - max 6mm² változat - oldalára 30A 300V felirat szerepel. Terhelhető ez (1P 7kw hőszivattyú) 230V 25A-val? Vagy nézzek más milyen DIN-es sorkapcsot?
"Kettős szigetelt belül a cucc benne ... gondolom"
Teljesen mindegy, hogy a szerelő mit gondol, úgy hallottam, hogy a szabvány szerint
- ami elektromos készüléken nincs rajta a kettős szigetelés jele, azt tilos kettős szigetelésűnek tekinteni
- tehát ha a belőle kilógó kábelen van zöldsárga ér is, azt a szerelő köteles rákötni a földre AKKOR IS, ha az a zöldsárga belül nincs bekötve sehova
Tehát hiába szeretnék csak két eres kábelt vezetni a reflektorhoz, a szabvány szerint köteles vagyok mindenhova elvezetni a földet is, habár semmi értelme :)
durva :(, nekem azt mondták, hogy kétfajta rögzítés lehetséges, és a helyszínen döntik el, hogy melyik működik.
Azt nehezen képzelem ez, hogy nincs valami olyan megoldás, hogy belefúr valamilyen menetes szár jellegű idomot a szarufába, erre rátesz egy gumikorong szerűséget, alatta kinyomja szilóval, és ráteker egy alátétet, anyával..
ha viszont ilyen a történet, akkor hogyan szoktak sakkozni az elrendezéssel + összekötögetésekkel?
Van 10 db 1x2m panel egymás mellett, akkor az egyik panel lesz a kezdőpont és a sor végén a másik panelon a végpont.
Ekkor a 10 m távolság "helyből megvan" (?) ha a táblák alatt közelítem egymáshoz a két vezeték végét, mondjuk 5 m-n középen találkoznának, és innen lenne még 5m-m (?) az inverterig?
Ennél akkor jobb lenne a 2x5 elrendezés (?), és ekkor a két végpont 1 m-n belül esne egymástól. Ha jól látom a betett képen is mintha két sor felfogatása lenne.
Ettől a 900V DC-től kicsit rosszul lettem, zsindely a tetőm, szerintem valami zárlat esetén úgy égne, ahogy elő van írva.
Ez még a szerelés eleje, alighanem később "méretre" lett igazítva. Már nem emléxem, későbbi állapotú kép meg nincs róla.
De valóban az a cél, hogy - a vezeték hurok MINÉL KISEBB területet zárjon körbe >> közeli villám által indukált feszültség minimalizálása - minél rövidebb vezeték kelljen >> veszteség csökkentése