Nekem gyermekkori álmom egy trabi volt. Megvettem de nem sejtettem hogy ez nem egy messzire utazós autó. Rájöttem, én nem ilyen lovat akartam :) Aztán vettem egy E36 ot. Tizenpár évig jó szolgálatot tett. Lehet én tartom a világrekordot az E36 ban megtett km ek számával.
Mèg nem èr semmit, de nem is èrdekel különösebben hogy fog e èrni valamit...nekem az egyik legszebb valaha gyártott autó, gyerekkori beteljesült álom...úgyhogy eladó csak akkor lesz ha nem tudok venni másból ennivalót a kislányomnak...
Nem kell ezt ennyire túlmisztifikálni, belső égésű motor maximális vonóereje a motor maximális teljesítményénél van, mint ahogy ez már ezerszer elhangzott, ha nem is ebben a megfogalmazásban. Aki nem hiszi, az járjon utána.
Az ezüst qp megvan mèg, most már több mint 13ève, de a kerekeit (az x5 tèlieket meg az oz nyáriakat is) kb 5 ève leadta a daily drivernek, ès elbújt egy garázsba ahol mèg egy pár èvet csicsikálni fog mert ugye csóró fanatikusok is vannak...😉
Már csak páran maradtak. A csórók és a nagyon fanatikusok autója lett. :))). Viszont jöttek "újak" pl. itt van Tibi aki elmondása szerint nemrég fedezte fel milyen jó autók ezek. Elég aktívan bele is merült a kompót motortérbe.
Megvan még az ezüst coupe az x5 kerékkel? Vagy mi van most?
Nekem az egyetlen számolt dolog az m52. Èvekkel ezelött vitáztunk egy haverommal hasonlóról- èrdemes e tiltásig forgatni az m52-t-ès arra jutottunk hogy hiába esik vissza váltásnál a fordulat nyomatèkcsúcsra ès hasonló teljesítmènyèrtèkre, az egyel alacsonyabb fokozatban lènyegesen nagyobb a kerèken fennálló vonóerö mint a következö fokozatban...
Ha levonjuk a józan paraszti következtetèst, akkor az m52nek teljesítmèny ès nyomatèkgörbèje van, de folyamatosan növekvö "vonóeröegyenese"...azonos sebessègifokozatban.
Értem mit mondasz :) , csak hozzávetőlegesen gondoltam az adatokat . Nyilván a vonóerőt nem veszem alapul , hiszen akkor számolni kellene a kerékcsúszás , talaj és más egyéb paraméterekkel.
Hétköznapi példa lett volna :) ami a motorra vonatkozik! :)
Olvasni az érveket ellenérveket felüdülés :) . A személyeskedés számomra elítélendő ennyire nem szabad elfajulni , szerintem mindenki véleményét tiszteletben kell tartani
ha szerintünk helyes is vagy nem , ennek kiderítéséhez kell az egészséges beszélgetés kulturált vita. Picit elkanyarodok az autóktól és maradnék a mezőgazdasági gépeknél ebben
érdekelt vagyok.
A mg gépeknél már pár éve megadják a nyomatékrugalmasságot mint jellemzőt. Egy példa azonos motorra , csak elektronikában különbözik.
Tapasztalatom : 4750cm3 105 le , 429 nm nyomatékú motorral . Elméletileg már 1200-1300 körül megvan ez az érték .Gyakorlatilag 1500 alatt használhatatlan .
1500-1800 között az ideális terhelve. Ha 100 mázsát vontatok vele és kellő hosszúságú az emelkedő akkor mehetek én 2200-as fordulattal akkor is csak 1700-1800 fogom húzni a lendület elvesztésekor ugyan úgy mintha 1500-nál kezdek bele. Ez egy tapasztalat , észrevétel a könnyebb megértéshez ."UI: EGYMÁST NE SZIDJÁTOK..."
Igen, de annak is van nyomatéka meg fordulatszáma és mivel csak erről a két dologról beszéltem, teljesen logikus erre koncentrált példát felhozni. Sajnos látom, hogy csak kevesen képesek ezt megérteni, át is lépek az atomfizikus topikba :D
A villamos hajtásoknak teljesítménykorlátja van, ezért magas fordulatszámokon a vezérléssel szándékosan csökkentik a nyomatékot. Kár idekeverni, teljesen más téma.
Egyik fél sem tudja meggyőzni a másikat a vélt vagy valós igazáról, bármeddig is tart ez a vita csak jobban elmérgesedik a helyzet és a két tábor között képződik egy szakadék (utóbbi itt eddig nem volt és ennek megelőzése céljából jeleztem finoman, hogy idejében leálljanak a felek). A hozzá nem értő kívülállók vélhetően annak fognak hinni, akinek ez a szakmája, nem arrogáns és személyeskedő a stílusa és ami a legfontosabb: többet beszélt a csöcsökről. :)))
A két végletről beszélsz, mint ahogyan a teljes párbeszédetekre a végletek jellemzőek. A "rugóztok 3 napja és egymás vérét szívjátok" típusú párbeszéd (személyeskedésig fajuló eszmecserékkel), illetve a "nincs 1 hétig hozzászólás" között azért van még egy kis űr. Pl. az építő jellegű eszmecseréknek.
Most kéne egy topiktali, legalább egybe lehetne kötni egy ketrecharccal.
Aha, azt hiszem értem: max-on van a fordulat és úgy gyorsít végig. Szerintem itt is arról van szó, mint a gyorsulási esetében, hogy mivel állandóan változtatja az áttételt (bár fokozatmentesen), megéri feláldozni 10% nyomatékot 20%-kal nagyobb váltóáttétel ellenében.
Na várjál: most melyik vakerásról van szó a sok közül? A cvt-ről nem sok fogalmam van, inkább rád bíznám, de azt az elvet , hogy a nagyobb nyomaték nagyobb gyorsulást eredményez, az sem sértheti.
Tehát akkor szerinted 3900-nál kisebb a gyorsulása mint 6000-nél?
-
Az olyan kijelentéseid, hogy "mindenki tudja", nem jelentenek semmit és úgy általában a mondanivalód 90%-a ebbe a kategóriába esik, ezért kell mindig értelmeznem, hogy éppen mit akarsz mondani.
A fűrészfog elv a gyakorlati gyorsulásra vonatkozik, amikor váltogatjuk a fokozatokat, de amiről én beszéltem - leírom századszor is, hátha megérted - az egy tetszőleges fokozaton BELÜLI gyorsulás a fordulatszám és a nyomaték függvényében és mindezt azért teszem, mert te azt állítottad, hogy 4000 rpm (a nyomatékcsúcs) alatt nem gyorsul az autó.
Jaj. Én őszintén szólva kitartó vagyok, de már kezdem elveszteni a motivációmat. Na de üsse kő. Ez a kijelentésed vajon összhangban van azzal, amiről én vakerok? Mielőtt válaszolsz, azért gondold át a cvt váltós gépeket, ahol tulajdonképpen végtelen fokozatunk van a végsebesség eléréséig.
Én értettem, hogy mit akarsz mondani és próbáltam magyarázni, hogy én másról próbálok beszélni:)
-
Most már beszélhetünk arról a kérdésedről, miért forgatják ki a gyorsulásin tiltásig a fokozatokat még akkor is, ha ezzel talán elvétik a nyomatékcsúcsot felváltáskor.
Azért mert ugyan kicsit vesztenek a következő fokozatban, de az aktuális fokozat annyival rövidebb (tehát áttétele nagyobb...), hogy összességében mégis kedvezőbb gyorsulás érhető el. Egyébként ez is látszott a diagramokon.
Én igazából azt hittem, hogy rosszul tudok valamit, aztán kiderült, hogy nem. Annyi történt, hogy elbeszéltünk egymás mellett, és ezt én most észrevettem. És te?
Nem veszed észre, hogy mindenki veled szembe megy az autópályán?:) Azt viszont valóban meg kell jegyezni a kialakult vitában, hogy bár mindenki veled szembe megy az autópályán, nem az a helyes következtetés, hogy rossz irányba mész, hanem az, hogy rossz oldalán mész az autópályának:( Sokan olvassák a fórumot, de nyilván nem akarja mindenki leírni a véleményét bár nyilván hasonló következtetéseket vonnak le mint evga fórumos kolléga.
Érdekes lenne megnézni egy elektromos autó gyorsulását, de sajnos ilyen diagramot nem találtam sehol, pedig ott szép konstans nyomaték van, nagy fordulat, váltó meg többnyire nincs, vagyis kapnánk egy szép vízszintes egyenest, állandó G-értékkel.
Természetesen az 1000 rpm max. fordulatú traktornak semmi esélye a gyorsulási versenyen a 10000-re fordulatú wankellel szemben, de hát nem is állítottam ilyet. Egyébként is pusztuljon minden olajkályha :)
Nem, ilyenkor az a szempont, hogy a teljesítmény maximum tájékán forogjon. Indoklás: lásd lentebb (automata váltó, cvt váltó, padlógáz, gyorsulási versenyek, stb.).
Az előbb végigvittem. Mit akarsz még? Írjam le még egyszer, röviden? Igen, van olyan, hogy a gyorsulás csökken, mialatt a teljesítmény nő. Igen, a legnagyobb gyorsulás nyomatékmaximumnál van. De én erről egyébként nem is beszéltem sehol, én arról beszéltem, hogy hiába ez a nagy nyomaték, mert önmagában semmit nem jelent azzal kapcsolatban, hogy milyen (rövid) idő alatt képes x km/h-ról felgyorsulni y km/h-ra. Eddig sem állítottam, és ez után sem állítok mást (161640 sz. hozzászólásom). Erre utaltam azzal kapcsolatban, hogy igazából két különböző dologról beszélünk. Ha viszont azt állítod, hogy a nyomatékmaximumon dolgoztatva a motort lesz a legnagyobb a gyorsulás x-ről y-ra, akkor nincs igazad. Indoklás: lásd lentebb.
" ... Gyorsulási versenyeken miért húzatják a gépet ahelyett, hogy mindig elváltanának akkor, amikor zuhan a nyomaték (és még nem érte el a motor a teljesítménymaximumát)? .... "
Gondolom ilyenkor az (is) a szempont hogy a következő fokozatba kapcsolva a motor (legalább) a nyomatéki maximuma tájékán forogjon.
Akkor jó lenne, ha világosan megmondanád, hogy tulajdonképpen mit is mondasz, mert eddig minden hozzászólásod arra irányult, hogy minél közelebb van a fordulatszám a legnagyobb teljesítményhez tartozó fordulathoz, annál nagyobb a gyorsulás.
Ja, valamit elfelejtettem: az ábrával kapcsolatban arra viszont kíváncsi lennék, hogy miért más a teljesítmény maximuma az autónak egyes, kettes és hármas sebességi fokozatban. Ogrénak azt mondtad, hogy nem mért érték, hanem adott, mert lehet tudni, hogy egy-egy adott fordulatszámon mit tud a kocsi. Ez nem ilyen kérdésbe bújtatott "hülye vagy" kijelentés, hanem tényleg nem tudom és érdekelne.
Ha a mérés helyes és valóságot mutatja, akkor igazat kell neked adni, a gyorsulás a nyomatékcsúcsnál a legnagyobb. Viszont ha a gyorsulás a nyomatékcsúcsnál a legnagyobb, akkor pl. az automata váltós autóknál, sőt, a cvt-s járműveknél padlógáz esetén (amikor a sofőr az elérhető legintenzívebb gyorsítást szeretné, mert pl. előz) miért maximum teljesítménynél, vagy annak közelében dolgoztatják a motort? Vagy egyáltalán miért nem szabályoztatják le akkor, amikor a nyomaték (és így a gyorsulás értéke) elkezd esni? Gyorsulási versenyeken miért húzatják a gépet ahelyett, hogy mindig elváltanának akkor, amikor zuhan a nyomaték (és még nem érte el a motor a teljesítménymaximumát)? Azt hiszem ezek a kérdések jogosan merülnek fel.
A megoldás: igazad van neked is, meg nekem is, csak úgy veszem észre, mintha két különböző dologról beszélnénk egy kicsit. Te arról beszélsz, hogy mikor a legnagyobb a gyorsulás, én meg arról, hogy teljesítménycsúcs közelében tartva a fordulatszámot gyorsul jobban a kocsi egy adott sebességre. Igazad van, mert a gyorsulás a nyomatékmaximumnál a legnagyobb, de ez egy pillanatnyi érték. Az autó folyamatos gyorsításához egy pillanatnyi érték nem elég, mert ezt a cél eléréséhez (mondjuk ahhoz, hogy minél előbb felgyorsulj nulláról szára, vagy kétszázra, ahogy tetszik) ezt az "értéket" kell minél többször produkálni, ekkor viszont már munkát végez a technika. Hogy juthatunk el százig? Kevesebbszer "csinálunk" több nyomatékot (intenzívebb gyorsulások, de kevesebb alkalommal), vagy többször adunk kevesebbet (kevésbé intenzív gyorsulások, de többször)? M×omega, leegyszerűsítve. Hogy vágsz fel a leghamarabb egy köbméter fát? Egy olyan 140 kilós baltával, amivel percenként kétszer bírsz hasítani, de cserébe kurva nagyot odahúzol vele (= belenyom az ülésbe)? Vagy egy 5 kilós baltával, amivel sokkal kisebbet csapsz oda (= kevésbé nyom az ülésbe), de percenként huszonötször sózol oda?
Igen, a nyomaték basz hátba (leginkább, ha hirtelen jön), de nem feltétlenül akkor fogja a motor kocsit a leghamarabb felgyorsítani egy kívánt sebességre, amikor a karakterisztikájánál itt jár, hanem akkor, amikor a lehető legtöbb munkát tudja végezni, ezt pedig már teljesítménynek, más néven munkavégző képességnek hívják.
Arra jó volt ez az elmélkedés, hogy kiderüljön kinek a szavára lehet adni. Mert ugye az internet elég sok mindent elbír, még az önjelölt fizikusokat is.
Azért vicces, hogy egy gépjárműves fórumozó azt sem tudja, hogy mi hajtja az autóját...
A motorkiforgatás meg a gyorsulás - azért forgatod ki, mert nem vagy autóversenyző, akinek minden tized számít. Mióta turbós motorok vannak az F1-ben, azóta mindig azt nyilatkozzák a versenyzők, hogy nem jó a motort tiltásig kiforgatni, mert akkor veszítenek a gyorsulásból.
És igen, lehet, hogy ez nem olyan fontos, de ez volt a téma, amire valakik rávágták, hogy nem úgy van, akkor járjunk a végére.
De ha már az "érzetről" van szó, a hátbavágást senki sem leszabályzás előtt érzi (pedig AZ a gyorsulás), hanem a nyomatékcsúcson.
Könyörgöm, nem kell tudnunk a teljesítményt, hiszen az meg van adva gyárilag! Nekünk csak a fordulatszámot kell tudnunk és mivel ismerjük, milyen fordulatszámhoz milyen nyomaték és milyen teljesítmény tartozik...ugye érted? Nézzük a G-t meg a fordulatot és ebből tudjuk, milyen nyomaték vagy teljesítmény mellett van kisebb vagy nagyobb gyorsulás.
Másrészt a váltás után is lehet egy pici G-növekmény, hiszen lehet, hogy a fokozatkiosztás vagy más miatt nem pont a csúcs csúcsára váltott vissza a vezető, hanem 300rpm-mel eléje, de az általános tendencia az, hogy a grafikonok jobbra lejtenek, hosszasan, ez pedig azt jelenti, hogy a gyorsulás a nyomatékcsúcsot elhagyva alapvetően csökken, miközben a teljesítmény még nő vagy stagnál.
2. Nem mindenhol ezt látni, a 2. fokozatban a csúcs után emelkedik a gyorsulás és a teljesítmény is, és több ilyen kisebb nagyobb szakasz is látható. Akkor kezd el konyulni, amikor a teljesítmény is. A két görbe nagyon hasonlóan fut. Szerintem nincs olyan eszköz, amivel menet közben mérhető az autó teljesítménye. Véleményem szerint ez egy szoftveresen képzett érték, ami az autó áttételeinek, tömegének, közegellenállási együtthatójának figyelembevételével számítja a teljesítményt. Ahol a teljesítmény emelkedik, de a gyorsulás stagnál, vagy enyhén csökken, ott szerintem a légellenállás növekedésének hatásáról van szó.
Kár, hogy egy igazi közlekedés gépész mérnök nincs közöttünk.:) Közelítünk, közelítünk, amúgy meg kit érdekel a tudományos háttér, legyen élmény mind hangban, mind érzésben, aztán szarjunk a világra :)))))
Nyilván az élményhez a leszabályozási hangok is hozzájárulnak, olyan ez, mint a nőkkel az orgazmus. Lehet nem is az a legjobb pillanat, de mégis.:))))
Elvileg leszabályozásig nem is lenne szabad leforgatni a motort a maximális gyorsulás érdekében. De pl, ha 105-öt, vagy 110-et megyek 2-esben szabályzással, de mondjuk 95-ig lenne optimális leforgatnom a motort, akkor miért jobb 0-100-at csinálok 2-ben végigtolva? Hámmer úgy fel kell váltani 3-ba és az idő.
Ezt megerősítendő élénken él bennem az első japán autós találkozó, amikor a gyorsulásnál rajthoz az integrák 7000-en tartották a fordulatot, leugorva a kuplungról "indultak" - hátt - elég meghökkentő volt, beszartam a gyönyörűségtől, úgy lőttek ki, mint állat. Nyilván ebben a tartományban volt meg a "megfelelő indítóerő.
Persze jó lenne, ugyanezt átélni jóféle hathengeressel is.:))))
Ogre, te sem érted 100%-ig, miről beszélek, de azért közelítesz.
1. Gyorsulási videó nem tekinthető pontos adatnak.
2. A visszaszámolt teljesítmény nem számít ebben az esetben, elég azt látni, hogy a fordulatszám növekedésével végig lefelé konyul a gyorsulás, ahol meg nem (1. fokozat eleje) ott csak arról van szó, hogy eleinte elpörög a kerék.
3. A régi F1-motorokat nem azért csinálták a legpörgősebbre, mert az a létező legjobb megoldás a legnagyobb gyorsulásra, hanem mert a szabályok adta korlátokon belül kellett elérniük a legnagyobb teljesítményt, itt viszont megint oda keveredünk, hogy összekeverjük az autó-motor-hajtás-stb komplexum képességeit az én egyszerű felvetésemmel, mely szerint egy sebességi fokozaton belül a gyorsulás mértéke a forgatónyomatéktól függ.
4. Egyébként nincs azzal semmi bajom, amit Novothauto segge állít (ugyanis ő volt itt jelen a feje helyett, mint beszélgetőpartner), nevezetesen azzal, hogy akkor gyorsul legjobban az autó, ha a nyomatékcsúcsra vált vissza és onnan forgat addig, hogy aztán újra a csúcsra váltson vissza és így érezze a legnagyobb gyorsulást. Én azt mondom, hogy UTÁNA, a csúcs után már nem nőhet a gyorsulás, csak csökkenhet.
Newton első törvénye itt kb. végtelen kis időintervallumra igaz. Nem folyamatos erőről beszélünk, hiszen a motorban szakaszos ütemek vannak.
Egyébként nagyon jó szemléltető példát találtam, a Honda S2000 nyomaték- és teljesítmény diagramját.
Ez alapján szinte végig egyenletesen kéne gyorsulnia, a két szakaszban, mert közel lineáris a nyomatéka a (gyanítom) VTEC váltást leszámítva. A nyomatékcsúcs 6000 körül van, onnan lassan csökken. A teljesítménycsúcs 8000 felett jelentkezik. Innen nem tudok youtubeot linkelni, de lehet gyorsulási videókat találni, és ott lehet látni, hogy fent húz a legjobban.
M1,5: Az általad linkelt ábrán szerintem a gyorsulásból van visszaszámolva a teljesítmény. Menet közben hogy mérnék? Egyébként több szakaszán emelkedik a gyorsulás a teljesítménnyel, annak ellenére, hogy a növekvő közegellenállás is ellene dolgozik.
Biztos lehetne pár motor adataival is dobálózni, hogy egy GSX-R, vagy egy alacsony fordulati nyomatékra hangolt gép fog-e jobban gyorsulni. Vagy a szívó F1-es gépek vajon miért forogtak 18000-et? Miért nem nyomatékosra csinálták, ha attól gyorsul?
Nemcsak a korábban leírtakkal, de ezzel is egyet tudok érteni veled. Nevezetesen, bármihez lehet észrevételt tenni, vagy belekötni, de azt illik pontos érveléssel alátámasztani! Amennyiben ez elmarad, akkor inkább ne szólaljon meg az illető, páne ne hülyeségeket!
Na akkor frissen és kipihenten próbáljuk meg még egyszer.
Gyíkh; te azt állítod, hogy a gyorsulás a teljesítménycsúcson a legnagyobb, én meg azt, hogy a nyomatékcsúcson.
Ezekre az állításokra kell meggyőző bizonyíték.
Részemről hoztam a gyorsulásmérési diagramot az E36 325i-ről, amelyen látszik, hogy a nyomatékcsúcsra visszaváltások után mindig csökken a G-erő. De van ott még több száz hasonló mérés más típusokkal.
Te általában nem tudtad megérteni a kérdés lényegét, de ha most megvan, akkor nagy figyelemmel várom az észrevételt.
Én meg kíváncsian vártam volna az egzakt dolgokkal alátámasztott érvelésed az általam leírtak ellen, de ehelyett sajnos csak meglehetősen gyenge cinizmus mögé bújtatott "rajtam kívül mindenki hülye" töltetű hozzászólások olvashatóak tőled. Ha zavar, hogy hülye vagyok és teljesen rosszul látom/értelmezem a dolgokat, akkor próbáld meg légy szíves felhomályosítani az elmémet. Ha meg nem zavar, akkor általában véve nem értem, hogy minek pofázol bele. A olaj topicban meg itt-ott biztos sokkal érdekesebb dolgok vannak.
Az első mindig üti a többit :DDDD Tehát ezen alapul a főnöknek mindig igaza van mondás is.:)))))
Visszatérve a nyomaték vs gyorsulás elméletekre, meg gyakorlatra - valamilyen konyhanyelv szerűen:
A nyomaték egy viszonyszám csak a motoron belüli "erőkar", amely a fordulatszám növekedésével a teljesítménygörbével összhangban van a főtengely szögsebessége függvényében. Az erő a hajtásláncon át végzi a munkát, azaz adja a gyorsulást, az elért sebességet. Az erő pedig a hajtásláncon, mint erőkaron kerül átvitelre, ezért érezzük kisebb sebességfokozatban jobbnak a gyorsulást, illetve rövidebb váltóval, végáttétellel jobb a tényleges gyorsulás (nagyobb munka).
" ... Egyébként meg lehet próbálni vitatkozni, sőt, kell is, de azért azt lássátok be, hogy nem velem vitatkoztok, hanem az itt sokszor említett Newton bácsival és barátiaval. ... "
Ez azért nem akármi: Newton első törvényével próbálod cáfolni a másodikat..... :))
Őszintén szólva az ábrát csak most néztem még meg, ettől függetlenül (sajnálatodra) megint nem hazudtam a kérdésedre adott választ illetően. Igen, minél nagyobb légellenállás, annál kisebb gyorsulás. Szerintem szoktuk ezt érezni nap, mint nap.
Az ábrára visszatérve holnap írok róla, mert mára elég volt a telefonból. Vagy nem.
Egyszerű. Vedd fel videóra a gyorsulást 1000-tíltás között. Utána mérd meg az időkülönbségeket 500 vagy ezer fordulatonként a videón, és vesd össze a nyomatékgörbével a szakaszidőket, vagy az abból rajzolt görbét.
A nyomatékgörbe az E36-nál harang forma, ha igazad van, akkor a gyorsulás (eltelt idő/ford vagy G érték) egy egyenes lesz vagy felfelé kunkorodik. Ha nincs, akkor hasonlítani fog a nyomatékgörbére. Youtube tele van videókkal, de az egyszerűség kedvéért linkeltem be az ábrát, ahol ezt már megtette más, egy GTI-vel.
Hát már hogy ne volna. Légellenállsáról biztos hallottál már. Meg biztos azt is, hogy a sebesség növekedésével négyzetesen arányos. Úgy is tekinthetjük, mintha a sebesség növekedésével nőne a gyorsítandó test tömege. Ami pedig tudjuk, hogy a gyorsulásnak nem tesz jót.
"Az pedig attól függ, mekkora erővel csavarja meg a motor a tengelyt. Ennek az erőnek a mértékegysége a Nm. Ha ez az erő mondjuk 2500 és 5500 rpm-nél is ugyanakkora, akkor nem várhatjuk hogy egyiknél nagyobb legyen a gyorsulás, mint a másiknál."
Ez egész egyszerűen nem igaz, ez a nagy helyzet. Először is a nyomaték nem erő, hanem egy vektormennyiség, - ahogy leírtad - erő [N] szorozva erőkarral [m].
Másodszor pedig ha egy belsőégésű motor nyomatéka 2500 és 5500-as fordulat között ugyan akkora, akkor el kell keserítselek: 5500-nál sokkal jobban gyorsul, mivel ekkor a motor munkavégző képessége (teljesítménye) majdnem a háromszorosa. És ötvenedszer is: tömeggel rendelkező test mozgásállapotának megváltoztatásához munkát kell végezni.
És neked is slx: nem menőzni kell Newton törvényeivel (eleve pontosabb megfogalmazás, hogy a Newtoni fizikai szerint, és nem törvényei szerint), hanem kinyitni az ide vonatkozó középiskolai fizika könyvet, és elvolvasni pont ugyan azt, amit pofázok, ugyanis nem mondok mást, mint ami oda is le van írva.
De akkor lássuk: "A mozgásban lévő test gyorsulása egyenesen arányos a testre ható erő nagyságával, és fordítottan arányos a test tömegével." És ez az erő honnan a rákból jön szerinted? Szíriusz fényéből importálják az ufók? Természetesen nem, a motor állítja elő. De ez az erő önmagában, egyszer egy időpillanatra természetesen kevés, mert akkor nem lenne sem gyorsulás, sem egyenes vonalú egyenletes mozgás. Az a tetvedék motor azzal, hogy előállítja a tömeggel rendelkező test mozgásállapotának megváltozásához szükséges erőt folyamatosan, azzal kérlek szépen munkát végez. Akármennyire hihetlen.
Egyébként meg lehet próbálni vitatkozni, sőt, kell is, de azért azt lássátok be, hogy nem velem vitatkoztok, hanem az itt sokszor említett Newton bácsival és barátiaval.
Szerintem kár ezt még ötvenszer elismételned, de mondok neked egy egyszerű hasonlatot.
Van egy kis fehér papírgolyónk, meg egy nagyobb fekete vasgolyónk.
NovotA. azt mondja, hogy a vasgolyó nehezebb, mert nagyobb.
Erre én azt mondom, hogy azért nehezebb, mert vasból van.
Erre te azt mondod, hogy a fekete sötétebb, mint a fehér.
Próbáld megérteni, hogy nem autók általában vett gyorsulásáról beszélünk, hanem arról, hogyan húznak végig egy tetszőleges fokozatban. Az pedig attól függ, mekkora erővel csavarja meg a motor a tengelyt. Ennek az erőnek a mértékegysége a Nm. Ha ez az erő mondjuk 2500 és 5500 rpm-nél is ugyanakkora, akkor nem várhatjuk hogy egyiknél nagyobb legyen a gyorsulás, mint a másiknál.
" ... Egy 300 lóerős gyári M3 pont ugyan úgy fog gyorsulni, mint egy 300 lóerős trakotormotorral szerelt M3, hiába utóbbinak sokszor nagyobb a nyomatéka. Az elvégzett munka is ugyan annyi a két erőforrás által, csak a jellege lesz más (alacsony fordulat vs magas fordulat). Míg az egyik alacsony tömeget gyorsít nagy sebességre rövid idő alatt, a másik nagyszerűen tudja húzni az ekét gyök kettővel. Ha kicseréled az erőforrásokat és a munkavégzés jellegéhez a lehető legoptimálasabban és legcélszerűbben igazítod a hajtásláncot, akkor egyik sem fog a másik harcterén jobb eredményeket elérni. ... "
Te tudod.... Még szerencse hogy az autók (túlnyomó többségükben) Newton törvényei alapján gyorsulnak, lenne itt különben ihaj-csuhaj! :))
Igen, erőt kell kifejteni, de az az erő valahonnan jön. Nem máshonnan, mint a motorból. A motorból pedig ez az erő nem folyamatosan jön, hanem mindig egy dugattyú munkaüteme adja, ami tulajdonképpen maga a nyomaték, amivel el akarja a főtengelyt csavarni. Ez viszont önmagában semmit nem jelent, mert hiába óriási a nyomaték, ha a főtengely csak egyet fordul percenként. Ebben az esetben a munkavégző képesség, tehát a teljesítmény alacsony. Ahhoz pedig, hogy egy m tömegű test mozgásállapotát megváltoztassuk, munkát kell végezni, nem egyféle erőt egyszer közölni vele. Mondhatnám úgy is, hogy minél nagyobb a testen egységnyi idő alatt végzett munka, annál nagyobb a mozgásállapot megváltozása. Nem mindegy, hogy hátba vágod samuval (erőt közölsz vele), vagy folyamatosan tolod (munkát végzel rajta). Ez utóbbi példa azért sántít, de szemléltetésnek jó.
A főtengelyen mérhető nyomatékot meg akárhogy osztod szorzod, a munkavégző képesség nem lesz nagyobb sehogy sem. A főtengely végén két méteres rúdon lógó 100 kilós ember pont 2000 Nm nyomatékot ébreszt, de a munkavégző képessége meg lófasz karikára vágva. Egy 300 lóerős gyári M3 pont ugyan úgy fog gyorsulni, mint egy 300 lóerős trakotormotorral szerelt M3, hiába utóbbinak sokszor nagyobb a nyomatéka. Az elvégzett munka is ugyan annyi a két erőforrás által, csak a jellege lesz más (alacsony fordulat vs magas fordulat). Míg az egyik alacsony tömeget gyorsít nagy sebességre rövid idő alatt, a másik nagyszerűen tudja húzni az ekét gyök kettővel. Ha kicseréled az erőforrásokat és a munkavégzés jellegéhez a lehető legoptimálasabban és legcélszerűbben igazítod a hajtásláncot, akkor egyik sem fog a másik harcterén jobb eredményeket elérni.
" .. Ahhoz, hogy az autó gyorsuljon (= meg akarjuk változtatni a mozgásállapotát) munkát kell végezni. A munkavégző képesség mértékegysége pedig Watt, és nem Nm. ... "
Valami van benne de nem az igazi.... :) Ha a munkavégző képességen a teljesítményt értjük akkor annak valóban a Watt a mértékegysége de....
Egy adott tömegű test (jelen esetben gépjármű) gyorsításáhozerőt kell kifejteni, az elért gyorsulás pedig (Newton második törvénye szerint) a kifejtett erő és a tömeg hányadosa vagyis
a (gyorsulás) = F (erő) / m (tömeg).
(Vonó)erő pedig - gépjármű esetében - szvsz a főtengelyen mérhető nyomatékból keletkezik.
De igaz. A benzines azért gyorsul jobban, mert sokkal nagyobb a hajtás áttétele. Ha egy benzines meg egy kétszer akkora nyomatékú dízel egyforma váltóval-difivel menne és ugyanazt a fordulatszám-tartományt használná, a benzines szánalmasan lemaradna. Nincs aki nálam jobban utálná a dízelt, de ez akkor is így van.
Nem, ez egész egyszerűen nem igaz. Ahhoz, hogy az autó gyorsuljon (= meg akarjuk változtatni a mozgásállapotát) munkát kell végezni. A munkavégző képesség mértékegysége pedig Watt, és nem Nm. Ahogy a lentebbi - helyes - példákból is látszik, nem választható szét teljesen a kettő, mivel ez esetben a teljesítmény egyenlő a főtengelyfordulat, a nyomaték és egy arányszám szorzatával. Egy főtengelyfordulattal, azonos nyomatékkal ugyan annyi munkát tud végezni, viszont nagyobb fordulatnál ugyan azt a munkát többször végzi el egységnyi idő alatt.
Ezért röhögök mindig azon, mikor dízeleznek, hogy alacsony fordulaton mekkora a nyomaték, oszt olyat tol, hogy húha. Közben jön a fele akkor nyomatékkal rendelkező "ricer", oszt megkerüli minden irányból, mert a fele akkora nyomaték viszont háromszor akkora fordulatszámon jelentkezik (= nagyobb a teljesítménye). És ezzel vissza is kanyarodtunk az elejére.
Ez igaz, csak nem erről volt szó. Meg arról sem, hogy "majd felkapcsolunk". Arról volt szó, hogy milyen fordulaton mekkorát tol. És ennek 2500-on pont akkorát kell tolnia, mint 5500-on.
Nyíregyen van egy ismerősöm, e39 28i-je volt. Gyári szívósorral 6 leömlővel, majd gyári sorral - nem tudom, hol íratta a chipet rá, - 220 fölötti LE-t tudtak kihozni. Mérve volt, nem rámondásos projekt. Komoly srác, a BMW gyárban dolgozott valami elektromos vonalon kb 10 évig, diplomája is van.
Auto korbel csinálta, korrektek, de nincs összehasonlítási alapom. Mérés-programozás-mérés programozás-mérés, így lett jó, úgy tűnt tudja mit csinál. Volt ott néhány mérési papír, pl egy turbós honda s2000-é, valami 600 lóerővel. A kipufogót Karkus csinálta, szereztem bontott leömlőt, a csöveket meg a hátsó dobot legyártotta. A leömlő milliméterekre éppen befért, de előtte meg kellett emelni a motort, szóval nagy küzdelem volt. Napi használatra hangos, befelé 2000-3000 között búg, utána nagyon jó. Szerintem az érces hangot és a teljesítményt a leömlő hozta, a gyári hátsó dob nem fojt többet, mint a katalizátor. Ha lesz tapasztalat a szívósorokkal, majd elgondolkozom rajta, de egyenlőre elégedett vagyok, és legalább nem forgatom szét a motort. Csúszkálni kopott téligumikkal megyek, pályára meg 400 lóerő is kevés. Vanost miért kell felújítani?
én megmérettem, egyúttal a gyári szoftvert is módosítottuk. sajnos nem tudom a kiindulási helyzetet, az első mérés már a nyitott kipufogóval volt.
323 ti, gyári szívósorral, 6-os leömlővel, gyári katalizátor és középső dob, nyitott hátsó dob, chip, 196 le, megpróbálom csatolni, és akkor már nem mendemonda:)
ami nem (igazán) változott, hogy 6000 alatt váltani kell...
Kb. így vagyok ezzel én is. Ritkán hiányzik fentről az a 10-20 (?) lóerő, jobban hiányozna ugyan ez lentről. Azért kíváncsi vagyok mi sül ki ebből. Remélem lesz teljesítménymérés is, nem kell többé mendemondákra meg amerikai fórumokra támaszkodni.
Nem, hanem nyomatékra van hangolva. Nyilván felhasználás kérdése, de én mivel nagyrészt vidéki városban járok, és kimondottan szeretem az alul nyomatékos motorokat, csak és kizárólag 28i-t kerestem. Mikor átülök néha egy 25i-be mindig meglepődök lent mennyire vérszegény. Persze fent hamarabb elfogy a 28, az tény, ezen kicsit segít a hengerenkénti leömlő. De semmi pénzért nem változtatnék a szívósoron. Ellenben nagyon kíváncsi vagyok a köztes megoldásra. Remélem, ha kész lesz meg lehet próbálni Tibor fórumos társunknál :)
Amikor elvitted nem állt benne? Mert Zsoltinál állt kint fedél nélkül néha, akkor beázhatott, nekem szinte mindig garázsban volt, esőben meg legtöbbször az LC-vel mentem így ezt sosem tapasztatam :(
Ellenben a latin autók lámpája az tiszta pára belülről, a Fiat első lámpája az mindig vizes, a Laguna csak időnként :)
A lámpáknál megy be a víz a csomagtartóba. De annyira, hogy a lámpatestben áll a víz.
A tömítés ép, nem repedezett, nincs összeesve de valószínűleg érdemes lenne cserélni. A realoem-en külön cikkszámra hozza a tömítést. Lehet ilyet rendelni?
"Hangra olyan, mint volt." Tehát? Lehet, hogy előtte is süvített, és most is süvít :). Gondolom nem kell részletezni, hogy teljesen hangtalannak kell lennie.
Nekem is van egy 3,15-ös süvítős sperrem, én is hasonló dolgokon agyalok, mint Ogre. Rábízni másra nem fogom, de azért egy diffit normálisan összerakni nem olyan egyszerű.
A mostani teljesen hangtalan és bontatlan, de szerintem már nem tud annyit, mint kellene neki. Na most vagy szétszedem a hibátlant, kicserélem a régi lamellákat, illetve teszek bele egy harmadik pakkot (így nagyjából 40%-os lesz) és imádkozom, hogy kussban maradjon. Vagy pedig a búgócsigával csinálom meg ugyan ezt, és megpróbálom összerakni úgy, hogy utána bekussoljon.
A hézagolása is jól sikerült? Nem búg, nem kotyog? Én is agyalok időnként egy erősebb sperren. Fekszik egy 3,15-ös a garázsban, amibe már volt piszkálva, ezért búg, de jó lenne belőle csináltatni valami csapatósabbat, és akkor már normálisan kihézagoltatni.
Az nagyon jó lenne, tudnám a viszonyítási alapot. A találkozóm szívesen megnézném a mostani állapotot is. Az enyém sajna elég romosból indult, de mentem egy próbakört és el kellett hoznom annyira jó volt úgy is.
Jószívvel max. egy 28-ast tudnék elképzelni... A kipufogóm amúgy is kuka és a szívósor miatt gondoltam, hogy kell a "chip" összehangolás. Akkor meg nincs nagy különbség az m52-es 25 és a 28 között.
Alapvetően közúton szeretnék eljutni versenypályára és ott csapatni egy jót párszor egy évben, hobbistaként. Nem akarok sportrendszámmal, vagy trélerrel szívni még. Harmadik autóként nem annyira fontos a menetkényelem, de nem szeretném, hogy egy közúti ellenőrzésen kiszedjenek a kocsiból.
Múltkor jártam a Homasitában, na ott tudnak megfelelő tanácsot adni.
Na nem a touringhoz akartam tuning cuccokat, csak egy csatlakozót és egy töltőt kerestem, ha már ott lakok 1 km-en belül. Meg amúgy is a Fiat szervizes ajánlotta, hogy ott vegyek ledes izzót a rendszámtábla világításba, mert az nem fog kiégni. És vettem, és nem is világít vele..... :DDDDD
Nem hiszem .Nem szeretnék ebből viccet csinálni ,kulturáltan megkérdezte , mindenki elmondja a saját tapasztalatát , véleményét .
Számomra még most sem egyértelmű mit szeretne. Ha , hófehér füstcsíkokat a gumiból ahhoz kevés. Ha ,egy kellemeset autózni közúton néha látványosan akkor jó az irány.
Csak egy halk megjegyzés: az ezres sportmotort is meg lehet unni, ha van helye szaladni. Pedig az 0-200 8 sec, és még kettesben. Nehéz ügy ez a nem megy az autó, a 3.2-es M3-ast is turbósítani akartam, pedig előtte 100le-s focusom volt...
Sok szempontból jobb lesz, az biztos. Engem is bosszantott, ahogy elfogy 6000 előtt a kompót, a 3.2-esnek onnan még majdnem 2000 erős fordulat volt, 7500 után kezdett picit konyulni, 7700 körül volt tíltás, de ott még hang alapján nagyon ment volna :) De amire használni szerettem volna, arra elég volt így is. Csak ez meg olyan farokhosszabbítás volt, hogy egyre tökéletesebb célszerszámot venni/építeni valamire, ami mint kiderült, nem is érdekel igazán :)) 10-15 éve kellett volna a kompót, amikor még zubogott az adrenalin...
Talán a kérdés nem egyértelmű számomra .A kolléga ezt írta :drift .Ebben mire gondolt ? 1-2-ben körözni egy körforgalomban vagy tempósan nagyot menni .Az előbbihez az irány jó , az utóbbihoz kevés.
Az M3-asok elég erősek voltak, de nekem a 23ti a rövid váltóval, gyári motorral szűkebb (város, lepence, visegrád-fellegvár) helyeken jobban bejött. Az M3-asnak kell a tér (főút, autópálya, versenypálya), plusz ha az a tapadás megszűnik, akkor jobban észnél kell lenni (a kompót hátsó futóműve rossz útonmagától driftel :)). Vezetői tudás kérdése, van akinek az M3 is móka, kacagás bármilyen tempónál;)
2db 23ti-m volt, azonos sperrel. Az egyik nagy fék, leömlő+chip+kipuff (de nem volt fékpadon behangolva), kemény szilent, kemény futómű - na ez utcára nem volt jó, pályára valszeg igen, ott nem mentem vele, de az előző tulajok dícsérték.
A másik utcai szilent, fék, gyári kipuff, motor, de rövid sperr, erősebb stabilizátor és állítható Koni lengéscsillapító + rugó - utcán is használható maradt (bár az utazó sebesség alacsony volt, 130-nál kb 4000-es fordulat) és szerpentinezni, csuszkálni is jobb volt vele. Ha még érdekelne a sportos autózás, akkor két toronymerevítőt raktam még volna bele, tervben volt, de annyira keveset használtam (főleg sportosan), hogy az is maradt.
Rendben , amit még találtam : első rács (1834989,1834990) , önindító (Bosch ,1311100 ebből van több is ), hátsó lámpa 5 db , gumiszőnyeg , felni , karburátor, egy javítási könyv .Hirtelen ennyi ,de vannak még
apróságok azoknak viszont tényleg neki kell leselkednem.
OK, vagy ha lesz Parkoló Parádé akkor pl. ott is megjelenhetne az E36 fórum szekció. Persze az a rendezvény nem a gyorsulásról és a tesztvezetésről szól. :)
Kora tavasszal szavadon foglak :) Én szegedi vagyok de szívesen felugrok egy minitali erejéig. Márciusban pedig van egy ajándék drift autózásom a tököli reptéren, nem utasként :)
Köszönöm, hogy megkerested. Lehet, hogy ez is érdekel. Alakulóban van egy másik e21 is, sokat agyaltam, és ha meglesz az OT-s azzal csak nyáron akarok jó időben járni.
De agyalok, hogy legyen egy játékos is:) Szóval alkatrész miatt van egy másik is aminek az eleje hiányos, de még menthető a kaszni, azon pont nincs első lökös:)
Már semmi, a másik bódét elcseréltem, egy klímára. M5 belsőm van kettő de az e34-é. Meghívtalak fb csoportba, oda írj, ha kell valami, pont most írt valaki eladó e28 m5 fékről. Meg van sok elvetemült aki tartogat új gyári alkatrészeket otthon:)
10 éve mi is együtt vagyunk, kb közös kassza, most már gyerek is van, így nem ezen múlik, én tudok vigyázni a pénzre*, őt nem érdekli, amíg nem nélkülözünk a hülyeségek miatt :)
*A tudok vigyázni a pénzre kitételbe nem számít bele az a rengeteg pénz, amit járművekre költöttem - azzal szerintem egyikőnk sem szívesen szembesülne, hogy egyben az mekkora összeg lenne akármelyikőnknél :)
Elég sarkallatos álláspont, és nyilván szituáció függő. Nálunk a feleségem is sokat dolgozik 1,5 állásban nyomul, több mint 15 éve vagyunk együtt és az első perctől megbeszélünk mindent(kivéve a bmw-s dolgokat:), együtt sírunk együtt nevetünk.
Én ezt elég régimódian közelítem meg, amit én keresek, arról én döntök. Általában nem is abból van vita, hogy mit veszek, hanem hogy mit nem :) Mondjuk most a gyerek miatt a kompót ára beleugrott a lakásba, így egy darabig jó vagyok :) Kár, hogy igazán semmire nincs szükségem jelenleg. A GT86-tal is várni kell, amíg a gyerek kicsit nagyobb lesz, és tud kapaszkodni :))
8 hónap alatt 1000km egy m3-al? Hozzád képest egy önsanyargató szerzetes kicsapongó ember:) Nekem nem győzné a gumisom szerintem :) mondom én aki csak7-8 ezret megy cópéval:)
Én már csak azt merem bevallani ami nyilvánvaló, és ott is csak az összeg tizedét. Nyilván, ha lebukok próbálom pl. Ikeás dolgokkal kárpótolni, mivel valóban átváltaj és nem csak fejben:) Tavaly sajnos jobban elrúgtam a pöttyöst, nem volt elég az ikeás cucc, le kellett térköveztetnem az udvart:(
Sajnos a héten megint nagyon kiakasztottam az asszonyt, hogy vettem újabb rozdakupacot. De basszus, semmi káros szenvedélyem nincs, nem kurvázok, nem iszok(annyit), dolgozok mint barom, nem igaz, hogy nem fér bele ennyi:) Szerintem.
Tiszta balekok vagyunk. Itt leírunk minden hülyeséget, amit csinálunk, amire költünk, egyszer meg az asszonyok rákapnak majd a fórum olvasásra. Nehogy valakinek válóper legyen a vége :DDDD
Amúgy ilyenkor kitérő választ kell adni, pl felírtam, majd otthon megnézem, visszahívlak, vagy átküldöm e-mailben, fészbukon, stb....
Én 1000-et mentem tavaly május óta amikor vettem és nálam is befigyelt a 2-es, de inkább a 3-as szorzó mert mániám az újszerű autó, ez pedig nagyon nem volt az amikor megvettem. :) De még mindig beljebb vagyok árban, mintha kintről hoztam volna. Most ez a legolcsóbb fosch sárga a 2 kupéból amit hirdetnek (mondjuk az enyémben több km van, de kívül és belül is jobb állapotú pedig ez se xar, illetve az enyémen gyári, zsír új CSL felnik figyelnek már):
Ha rendbe rakod és már nem lesz rozsdás, akkor biztosan odáig lesz érte a srác.
Egyébként bátor vagy, én végül nem mertem megvenni az E24-et pedig amennyit az M3-ra költöttem (csak gyári cuccok, belül, kívül, illetve a kopó alkatrészek), annyiért már vehettem volna egy patent állapotú 635CSI-t, ami ráadásul nem fosch sárga. :)) Mindegy, egyszer majd nagyon sokat fog érni, de mondjuk minden hobbiautó buzi ezzel a xar dumával védekezik a családja előtt. :)
Azt mondta, ócska, mert rozsdás. Bárbeszédünk: Milyen a Bmw Kristóf? Ócska, Mondom miért? mert rozsdás. Apa te mondtad, hogy rozsdás ócska kocsit nem veszünk.:))
Anya meg a szokásos, ez minek? Minden 9- dik alkatrészt vallok be neki.
Ne is mond:( Tavaly találtam egy hiányos e28-at aminek gyönyörű hibátlan hátsó lököse, csomifedele volt gyári szárnnyal. Gyorsan megvettem az egész autót ezek miatt, betettem apámhoz. Bükkben lakik, meredek udvar, valami miatt útban volt az öregnek, odébb gurította, de sajnos nem sikerült jól, mert nekigurította egy oszlopnak. Felhív, hogy nincs nagy gond, csak a hátsó lökhárító és a csomifedél tört össze...
Na most újra keresek, mert az új megfizethetetlen nekem, mondjuk mincs nagy baja csak nem hibátlan:(
Köré építettem, basszus lehet, hogy nem tudok kiállni:( Nem, amúgy simán be lehet tolatni oda:) Ja amúgy most hegesztem oda az új garázst(3.) régit lebombáztam, kibetonoztam a helyét. Ezért is nem haladok a kocsival mert ezzel szarakodok. Már rég benne kéne lenni a turbós motornak, és el sem kezdtem még :(
Nekem kismotoros van, mert tavasztól ez lesz a napi használós, a 28i-t tehermentesíti kicsit. Annyi, hogy teszek rá turbót, de csak egy picit, hogy alacsony fordulaton már betöltsön, remélem egy +80-90LE-t fúj még bele:)
Ja és hogy ne legyek fórum idegen tettem elé e36 kereket:)
Csak sajnos az sem mai darab, idővel ugyanúgy szétesik. Én is vettem az enyémbe talán 2 éve, gyári feketét, de már kezd megereszkedni itt-ott. Valószínűleg nem lenne nehéz fél kézzel lehántani az egész kárpitot róla.
Na közben a könyöklő hozzám került, holnap 18:15 után átvehető a Sportligetnél, X. ker, Tahiban bármikor, vagy hétvégétől a IX. kerben is, így a postát meg lehet spórolni. Ha messzebb laksz, akkor légyszi küld el a címed: rnie kukac citromail hu
Ha kell, akkor majd lemosom, kb egy éve vettem, kompótba hirdette az a g.c.... De pont abba nem jó :)
Ma betegállományban vagyok itthon, kicsit kiruccantam apróságért a kombival. Persze sikerült egy helyben megfordulni a buszmegállóban. Egyrészt ismét meggyőződtem, hogy gyakorlás szükséges a készségek fenntartása miatt, a doblózás káros az egészségre, és fasza két csíkos körök maradtak a hetes busz megálló környékén. (na jó, nem mentem gyorsan - egy heyben 60-80 - és nem veszélyeztettem senkit)...
Nagyon szép, gratula! :) Ráadásul vagy nagyon jól tudsz autót tisztítani vagy qrva jól megy a photoshoppolás. :)) A garázsodban minden autó patent lesz, ami beparkol.
Persze , az autók méretei ha visszanézzük kategórián belül folyamatosan emelkednek. Maradjunk a 3-as bmw-nél , honnan indult és most hol tart .Már egy e36-e46 is óriási kontraszt.
Ezt az autónkat az asszony csak azért nem szereti mert nem lehet kényelmesen elférni benne , pedig nádszál vékony. Az előtte lévő jövős-menős carina e hozzá képest lakosztály volt.
Az enyém is fapad volt felszereltségben, de az M3-hoz képest limós volt tényleg a rugózás. Amíg nem ültem a 123-asban, fel sem tűnt, h szinte sportosan is tud viselkedni :)) És hogy igazából kicsi...
A Wartburg is emlékeimben hatalmas, kényelmes autóként élt, de Laguna I. mellett az is kimondottan kisautó és rázós, mondjuk a kuffer az rendben van, monti belefér :)
Pedig látva a családot az e36-ba csak nagy duzzogva lehetne bepréselni őket.Olyan amerikai autós érzés volt mikor mindenki benne ült le volt ültetve rendesen.
Vagy 20 évig megvolt nekik , azt hiszem ma is megvan csak parkolópályán .Az egyetlen extra az elektromos tükörállítás volt.
A futóműve ezekkel a nagy gumikkal versenyben van a lagcsi eggyel, csak a cápa még 25 évesen is jó autónak tűnt, a 17 éves laguna hasonló kilométerrel meg egy haldokló roncsnak érződik. Jó verdák na. Ma láttam egyet Pilisvörösváron irigykedtem is (meg nem is, mert púp lenne :))
Érdekesek az emlékek, nekem is volt 518-am, az E36-hoz képest nagy autó és sokáig annak is éreztem. De sztem egy E90 belül már nagyobb. Az első ülést nem lehet eléggé hátratolni az E28-ban, illetve még abban az időben W123-ra akartam cserélni, ahhoz képest meg dodzsem, sportosabb is volt, meg sokkal kisebb is. Kb. 5 éve hirdetik, én 460-ért adtam el az eggyel korábbi tulajnak:) http://www.hasznaltauto.hu/auto/bmw/518/bmw_ujszeru_allapotban-4876803
500-at már többször ajánlottam érte, nem válaszoltak :) Nagyon szerettem, de volt két év, amikor nagyon visszaesett a jövedelmem, és nem tudtam több autót fenntartani, plusz garázshelye is elfogyott volna. Mondjuk garázshelyem most sem nagyon van, de azért a Dunakanyarba kirándulni még mindig tökéletes lenne.
Volt anno katonatársamnak 518 ha jól emlékszem karburátoros volt .Az biztos , hogy hely van benne . A srác 2,14 m volt ,a nővére , szülei is 2m . Nagyon kényelmes volt.
Helyes!! ABS-t még csak csak, de klímát nehéz szerezni. Mondjuk én pont most szereztem egy klímát:) De már 3 éve keresem:( ABS-nél ráadásul más a gólyaláb.
Mielőtt kicseréled gyárira a sperrt, azért menj vele egy kanyargós útra vagy nagyobb szabad területre - hátul a kopott nyárival, mert a télit nem érdemes tönkrevágni. Jövő héten lesz csapadék, akkor nem gyilkolja fehér aszfalton a télit sem annyira, de azért érzéssel érdemes próbálni :)
Ez ilyen, amint írtam is, új csapágyak, új lamellák, friss olaj (Bál!nt cserélte Győrből, látott már ilyet), max 3000 km-t futott, illetve a csapágy mondjuk 6-8000-et... Ennek is egy jó része Bp-Prága, 110-zel :) Elvileg sok szétszedéssel és összerakással lehet halkítani, de az borzasztó munka, nem vállalta senki. Így meg utcai gumikkal sok tízezer kilométert kibír, főleg ezzel a pici motorral. (M3-as alapra lett építve, ha jól tudom)
Egy igazi pénz temető, de szépet lehet csinálni belőle, sajnos soha- de soha nem fog nagy értéket képezni. 1-2 évre tervezem a felújítását. Szerintem 2 év alatt kész lesz.
Minden 40- év felettinek kell egy ilyen játékszer:)
Basszus, gratula, képet küldj ha megvan!!! Imádom az e28-at. Amúgy kíváncsi vagyok az újabb eta motorra, a régi olyan mint egy olajkályha, talán nyomatékban is:) Csak megy komótosan, de pont úgy megy ha futó van utána kötve rajta egy másik autóval:)
Egyelőre ismerkedek vele. Mondjuk a 93km/h@3000rpm ötödikben határeset de nem vészes, ami inkább zavar az folyamatosan jelen lévő ikarus hang. Ezzel lehet valamit csinálni vagy ez ilyen?
Nem másoknak szoktam autót venni, így felőlem rózsaszín is lehet, ha mechanikailag jó. Ki kéne próbálni egyet, azt tudom, hogy max egy tonnás autó kell, a Boxster S már túl sok volt nekem. Bár elképesztően jó, azt is el kell ismerni. Szívem szerint Caterham, vagy Ariel Nomad, a realitásoknál maradva Mr2, MX-5. Az MR2 befér a Lagcsi mellé a garázsba ;)
Nyárigumival ide még korai jönni :) Az árnyékos részeken még simán lehet fagypont közeli, északi oldal. És persze csakis hétköznap, mert hétvégén tömeg van már most is. De Szentendre-Visegrád-Fellegvár elég ahhoz, h dolgozzan a sperr egy kicsit:)
Szerintem se próbáld ki. :) Amúgy pont gondoltam Rád mert az általad múltkor ajánlott Szentendre-Visegrád környéki túrát jobb idő esetén mindenképpen bevállalom az M3-al. Múlt héten csak egy Dunakeszi M0-M31-M3 háromszöget tettem meg az autóval mert 1 hónapja állt. Nem toltam neki nagyon mert nyári gumik vannak rajta és azok sem a legjobb állapotúak már.
Tegnap sikerult gyonyoru napos idoben lenyitott tetovel egy Erd-Budakeszi-Paty-Torokbalint-Erd "turat" tennem. Nem mentem gyorsan (tenyleg nem) de vegig fulig ert a szam.
Gratula, lassan nekem is aktuális lesz egy kabrió már, idén 40 leszek, motorozás, sportautó, sport már nem játszik kapuzárási pánikként, mert megvolt. Bár nekem valszeg egy MR2 elég lesz. Vagy egy SL280, ha eladják végre:)
Te sem vagy gyenge arc... Először látatlanban alkudsz, aztán sírsz az áron, utána pedig még be is beszólsz mert 2 napot csúsztak a képküldéssel. Teszed ezt úgy, hogy mindkét ember rendkívül korrekten kommunikál Veled. Az már csak hab a tortán, hogy a bizniszt nem e-mailben szervezed, hanem itt a fórumon (mindenki fejből vágja már, hogy mikor kapod meg a fizetésedet). Ideje lenne egy kis önvizsgálatot tartanod és nagyon szépen megköszönni, hogy ezek után leálltak Veled mert ezt a könyöklőt 5 perc alatt vinnék el a vaterán.
Nyugalom, hétvégén úgy sincs se bank, se posta ;) Amúgy merre laksz? Szerdán megyek Pestre, Kőbányára este, ha odajössz, meg tudod spórolni a postát. Ha nem pesti vagy, akkor posta...
Ezt a legtöbb autó tudja, én mindegyiken félek, ami billeg :))) A Lagunában is, pedig valszeg messze a határ. A jó futóművel pont nem fél az ember határon, de persze ehhez idő is kell :) Egyébként micso?
Vettem egy kis autot, olyan futomu van alatta, hogy hamarabb kezdek el felni (tudom, szarul vezetek ;) ) mint, hogy akar csak egy kicsit is zavarba jonne :)
Pedig csak egy ketliteres benzinmotor mozgatja, szoval azt sem lehet mondani, hogy tul eros/gyors :)
Nemrég tulajdonosa lettem egy '98-as 316i Compactnak, ezzel a kocsival szeretnék átszokni a hátsókerékhajtásra, kicsit megtanulni vezetni ezt is, ugyanakkor hosszabb távokat is szeretnék menni, amihez jól jött volna a tempomat. Az én autómban gyárilag van board comuter, reménykedem benne, hogy nem lehetetlen a tempomatosítás". Próbálkozott már valaki ilyesmivel, mik kellettek hozzá, mennyire volt szívás?
Illetve tudtok esetleg ajánlani Budapesten egy jó szerelőt, akivel az apróságokat megcsináltatnám még rajta?
A véleményre vagyok kíváncsi , valaki próbálta,cserélte , kísérletezett e vele.? Országúton tényleg nagyon szuper , de ha pályán kell menni már zavaró a rövid végáttétel , főleg ahol lehet menni ...nyilván nem
gyorsulni akarok vele hanem kényelmesebben , komfortosabban utazni .Aztán már lehet variálni a dolgot.
Elvben igazad van, gyakorlatban meg azonos súlyú autónál, a dupla nyomatékú TD jobban fog menni nagyobb tempónál. Szerintem érthető, miért, nyilván nem a csúcsteljesítmény és legnagyobb nyomaték értéke miatt.
Sajnos az e30 325 challenge nem jött be itthon , pedig volt próbálkozás. Összességében egy szlovákia ,csehország jelentősebb versenyautó parkot tart fönn mint hazánk, mind minőségben mind mennyiségben.
Tekintettel arra, hogy az utóbbi néhány hét esője lemosta a sót az utakról, megsétáltattam az autót, mivel utoljára január 2-án volt beindítva. Kurva jó volt minden, leszámítva, hogy a szinte hajszál pontosan 20 ezer km-rel ezelőtt felújított váltókulisszámban megint eltört valami, és szerencsére megint nem sebességben. Most viszont néhány perc szerencsentélenkedés után felülről be tudtam rakni akárhanyadikba (először volt használva a gyári BMW fogó). Vagy a szelektor végén lévő csap tört el tőben, vagy a váltókar alján lévő bogyó, diagnózis holnap, javítás... majd valamikor. Mivel ez az út csődöt mondott, valami jobbat kell vadászni netről, vagy más konstrukciót kitalálni. Szívem szerint megvenném az UUC szettet, de annyi pénze se apámnak, se anyámnak, de tán' még a királynak sincsen.
Amikor elindult ez a történet följött egyből hogy közel 600nm a nyomaték esély sem lesz , de nem így történt a bmw is parkettán állt , az 530d jóval lassabb .Ha elhiszed , ha nem én is mondhatok,írhatok bármit tényleg jobb volt én sem gondoltam volna 220 fölött meg lényegesen. 200-ig ott volt .
Lehet a sofőr nem erőltette 200 felett a versenyt. Előszedtem egy 2008-as katalógust, az alapján nem tűnik ennyire erősnek a Volvo főlénye:
260le / 350 Nm, 1561 kg, 6,5 0-100
535d:
286 le / 580Nm 1735 kg 6,4 0-100
Nehezebb, de valszeg nem rosszabb a légellenállása, majdnem dupla nyomaték, és a 250-et mindkettő tudja.
Kerestem 0-200 adatokat, az alapján a BMW 1-2 másodperccel még gyorsabb is.
Amit ki akarok hozni belőle, ha lemaradt, akkor nem széria S60 volt, vagy beteg BMW, vagy a sofőr nem nyomta eléggé:) Kb egyformán kéne menniük, illetve a nagyobb tempónál pont a BMW-nek kéne elmennie egy árnyalattal. Lehet, csak a matrica volt 535d, itthon felfelé szokás jelölni az autót, ha annyi euróm lenne, ahány négyhengeres BMW-n van Motorsport felirat :)))))))
Ismerősöm , nagy volvo (S60T5)rajongó .Múlt héten autópálya szakasz egy E60 535d ellen vagy 10 kilométeren keresztül . Sajnos a bmw -nek nagy mellénye volt , de letört 200-ig jött szépen 220-nál már kopott az erő 230-nál már sehol sem volt . Picivel 250 fölött állt meg a volvo de lényegesen jobb volt. Amit ki akarok hozni belőle ...a meglepetés ereje , soha nem tudhatod:).
Jogos, ott pont (sőt a hangszóró is). Nem valószínű hogy élek ezzel a lehetőséggel, nemrég vettem használt autót (miután sikerült elpasszolnom az előző sokat megélt és sok pénzt felemésztő Corsa C-t). Sokat nézelődtem, sokat gondolkodtam (legalább is erősen úgy csináltam mint aki gondolkodik) és persze hogy képbe került néhány BMW is de.... a fórumokat olvasva, ismerősökkel beszélgetve úgy tűnt hogy a rendelkezésemre álló keretből (nagyjából másfél milla.... pszt, a NAV-nak nem kell szólni) nem nagyon jött volna össze olyan BMW amelyik
tetszik nekem
fiatalabb mint a Corsa volt (2001-es)
és nem kezdi el borzasztó mértékben emészteni a nem létező pénzeszközöket.
Így lett belőle egy elég jól felszerelt Fiesta (ami nyilvánvalóan nem BMW).