A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hasonló volt nálam is, szorult a kar pár év után. Én nem szerelgetek, elvittem a bécsi útra a szervízbe. Ott kicserélték az összes tömítést, áttakarították, azóta jó, megint nem szorul.
Én szeretnék venni egy AVX CG1 + AVX "Blind Shaker"- rögösödés mentesítő párost, de 2 darab vásárlása esetén kedvezményes az ár (59990 Ft a két szett). Valaki esetleg társulna? Esetleg csak az őrlő is szóba jöhetne, akkor is kedvezményesebb két darab esetén (52990 Ft a két őrlő).
Adott egy Gaggia Classic kávégép, amiről azt kell tudni, hogy amióta a birtokomban van, mindig kicsit szorulós volt a kar, sose lehetett teljes merőleges helyzetig beszorítani. Volt már gumicsere is, karcsere is, kevesebb kávé is, de nem változtatott ezen a tényen. Az utóbbi időben viszont azt tapasztalom, hogy hiába tisztítom rendszeresen, kinyomódik a gumi a helyéről picit, ami miatt még annyira se szorul be a kar a helyére, vagy néha rögzíthetetlen. Vagy ha csak egy picit több kávé kerül a kosárba. Nem annál több,mint ami kéne, hanem amivel akár még egy éve is lazán lefőztem kávét. A gumicsere vajon meg fogja oldani a gondom? És ha igen, vajon mekkora méretűvel kísérletezzek?
Köszi, megnézem a blogot. A Bialetti honlapján azt találtam, hogy az 1 csészés Moka Express tartályába 60 ml víz fér, a Mokináéba meg 40. Kávéból gondolom 1-2 gramm lehet a különbség.
Nem tudom az 1-es Moka hány gramm kávét fogad és mennyi víz való bele. Talán tudják itt páran.
Én a Buonoból vettem Giuseppétől, (jé, ő is Giuseppe!), tartalék gumival és tölcsérrel, biztos ami biztos. Mert hosszú távra tervezek ezzel a kis kotyesszel, meg mert támogatom az olasz kultúrát, ipart, forrást. Emberarcú bolt, érdemes a blogját elolvasni. Sajnos a bio narancsról lecsúsztunk idén, de jó beszerzési forrásnak tűnik narancslekvár alapanyaghoz is ez a hely.
Itteni egyik régi fórumtárs privát kérésére tegnap este főztem a kis, egyszemélyes "no name" :-)) kotyeszemmel megnézni, hogy pontosan mennyi KV-ital is jön le belőle. Ennyi:
DeLonghi EC155-höz használt gyári szimpla szűrővel van gondom. Úgy tűnik eltömődött, nem folyik át rajta semmi. Normális esetben szét lehetne szedni és kitakarítani, de úgy tűnik hogy ezen nincs (vagy letört) az a kis műanyag "pöcök" ami megakadályozná, hogy elforduljon letekerésnél. Így most hiába tekerem, csak körbe forog. Csatolok képet (jobbra a dupla szűrő, amin megvan ez az "alkatrész").
Van valakinek ötlete, hogyan lehetne:
a. szétszerelni a szűrőt,
b. szétszerelés nélkül használhatóvá tenni (kitisztítani)?
...és esetleg nekem valami jelképes Pascucci ajándékot az itteni "marketing munkámért"?? :-))
/Nyugi, csak viccelek! ...és még véletlenül sem akarom a Bialettit leszólni a Pascucci ellenében, különösen úgy nem, hogy múlt héten én is egy újabb Bialettit vettem, ami teljesen rendben is van./
Most olvasom a hozzászólásodat. A Pascucci hazai forgalmazójánál dolgozom, szeretnénk Számodra is megnyugtató módon orvosolni a problémádat. Megírnád az emailcímemre az előzményeket? Utánanézek, és jelentkezem, OK?
Sziasztok! Láttam hogy régebben volt valakinek eladó Danesi capuccino csészéje. Arra lennék kíváncsi most nincs -e valakinek véletlenül eladó. Kettő db kellene. Köszönöm.
Mostanában nagyon keserűnek érzem az automata által készített kávét, a kotyogó sokkal lágyabb, tisztább, még papírfilter nélkül is, ha csak az íz fontos akkor most a kotyogós nyert nálam.
Ez az Aeternum kb. Bialetti Musa szintű, már nem lehet kapni, de nem is baj, sima olvadó biztonsági szelepes, a szűrőjét pedig csiszolni kellett, annyira sorjás volt. Kívülről szép, belül félkész.
De így már jó, egyedi darab és konstans, megbízható, 130ml vízzel indítva - ezt a mennyiséget egy szarvasi kotyogó használatijában láttam, gondoltam kipróbálom, ennél pont a szelep aljáig ér ennyi víz.
Soha nem használtam ilyen sok vízzel, de kevesebbel nem elég forró a főzet.
Évekig Brikkáztam én is, de az utóbbi időben csak szelepet megemelve kiskanállal, forró vízzel indítva, így lehet Mokaként használni. Szép nagy az alja és jó az alu hővezetése, nagyságrendekkel jobbat főz mint a rozsdamentes.
Kíváncsi leszek hogy beválik-e hosszabb távon a Moka, nekem hamarosan érkezik egy Mokina, majd kiderül mit tud.
Köszi az infót. Mivel a Pascucci forgalmazója nem reagált az emailemre, igy végül egy 1 személyes Moka Express érkezett. Az asszony már teszteli is pár napja. Brikka nekem is van, de most, hogy elővettem egy kis tesztre, csalódás volt. A sima kotyogóssal készített kávé most jobban ízlett, bár eddig is az volt a tapasztalatom, hogy a Brikkából akkor jön igazán finom ital, ha találok hozzá illő kávét. A kotyogó ilyen szempontból kevésbé válogatós (bolti őröltnél). Bár nem tudom mennyire mérvadó a tapasztalatom, mivel korábban ugyan 3 évig Brikkáztam, de már vagy 4 éve a nyaralások kivételével csak az espresso megy.
Aeternum Divina 2-essel ma sikerült igazán jókat főzni, 12 gramm fér a kosarába, 130ml vízzel legalacsonyabb lángon lett majdnem 100ml kávé, olyan 60 fokos lett üvegpohárban.
Egyszer filterpapírral is teszteltem, igazán tiszta és kiegyensúlyozott végeredménnyel. Nem presszó, de cappuccinonak is jó alap, igazán jót tesz a magas hőfok a felhasznált maradék Bellarom Bionak, ami mindenhogy savanyú ha hőhiányos gépen van főzve.
Brikkát csak Mokaként használok, előforralt vízzel, de túl sok a 15g őrlemény egy alkalomra. Ma azért megpróbáltam, 45ml hideg vízzel indítva, nagyot szólt, de nem volt finom.
Na, felnyúltam neki én is! :-) Ez egy kis ívelt lapka, ha ugyanarra gondolunk, de én nem akartam/mertem megjátszani most azt a metódust, amit írtál, mert nem fértem hozzá jobban, és féltem, hogy vmit elbarmolok az őrlő-testben. Viszont azt meg tudom erősíteni, hogy ezekben a 800-asokban tényleg több a pangó, mint a kisebb Graef-ban. Az edénybe ennyit ütögettem ki, plusz majdnem ennyit porszívóztam is ki felülről. /ja..., akit érdekel: tavaly decemberi, világos pörkölés, 100 % robuszta. :-) /
Van egy Saeco Lirika gépünk. Ma azzal indított reggel, hogy a normál önellenőrzés után az első kávéfőzésnél szabályszerűen kirobban a főzőegység belőle. Kézzel nem lehet kivenni (csak a retesz oldásával) , de induláskor hatalmas csattanással kidobja magából. Szerviz?
Bialetti Mini Express-t, vagy ahhoz hasonló kávéfőzőt keresek, ha valakinek van elfekvőben, szívesen átveszem. Csak egyszemélyes érdekel.
Ha már szóba került a Brikka:
Nemrég rendeltem hozzá IMS szűrőt, amitől kicsit a megváltást vártam az alapján amit olvastam róla, de én eddig csak egy előnyét tapasztaltam, hogy a hozzá kapott szilikon gyűrű tökéletesen tömít.
Ami viszont bevált, és amitől kevésbé savas, kevésbé keserű az ital, az a minimális előaztatás és egy plusz papírszűrő az őrlemény fölé.
Sajnos én nem tudok ilyen naptárat ami használható lenne erre a célra, iránymutatónak jók amik a neten kitúrhatók, de ezer egyéb dologtól is függ ez az egész, többek között amit írsz is, jól ütemezte-e a pörkölő az előző vásárlást, úgy fogyott-e ahogy tervezte, akkor jött-e be az EU-ba mikorra elő volt jelelezve vagy az is csúszkált valamennyit, a szüretben is lehetnek anomáliák az adott év időjárásának függvényében és végül de nem utolsó sorban egy ilyen épp aktuális helyzet is felboríthatja pl. egy olyan pörkölő életét aki pont az ilyen igények kielégítésére törekszik, mint amit Te megfogalmaztál.
Most csak egy példa találomra: év elején bemutatna egy friss szüret Rwanda, Burundi meg Indonéz triót, ezek szürete július/augusztusban befejeződik, beérkeznek az EU-ba november/december környékén, ezt le is foglalta/megvette és kezdi árulni az év első hónapjaiban, de közben már készül a következő mondjuk etióp kávékra, amik május-júniusban érkeznek, továbbá nyár végén/ősszel meg a nyáron beérkező Guatemalaiakkal folytatná. Ez hosszas tervezést és előkészületet, anyagi bázist, raktárhelyet igényel és ha bármi borítja a matekot, akár egy vírus most, akár egy nagyobb kávézó ami évek óta vette a kávét egyik pillanatról a másikra kitalálja hogy most kipróbál valami mást, akkor máris borul/tolódik/csúszik minden, stb.stb.
De ettől még amit írtam, hogy az EU-s érkezés után ha megrendeled az itt van egy hét alatt az igaz, ennyit akartam csak hozzáfűzni, hogy ilyen szempontból mondjuk egy "sima magyar pörkölő" nincs hátrányban egy némethez képest. Tehát semmiképp sem ez az oka, amit írsz, de még csak az se, hogy az év második felében olcsóbb lenne mint mondjuk májusban ugyanaz, főképp azért mert akkor már nem tudsz venni, rég elfogy. Én pont jártam így , néztem az érkezést egy adott tételre, jó, szuper, kb. akkor kell amúgy is rendelnem. Nézem az aktuális állapotot mikor adnám le a rendelést, a 120 érkező zsák az előző pár hét alatt még előjegyzésben elfogyott, úgy hogy be sem ért még a német raktárba, úgyhogy inkább az a helyzet állhat elő egy kisebb pörkölőnél hogy nincs már valamije, nem pedig hogy több éves zöldeket árulgatna amiket "kib@szott a napra" mert annyit vett h nem tudja hova rakni. :-O
Szóval nem olyan egyszerű és egyértelmű történet ez, hogy na ez megjelent, már rendelem is, aztán a következőt és akkor mindig pár hónapos zöldet kínálok pörkölve.
Ha ilyen igény van vásárlói részről, akkor a netes szüreti naptárak alapján kalkulálva keress olyan pörkölőt épp tartja azt ami aktuális lenne és kérdezz rá rendelés előtt a szüret időpontra.
Eredeti kérdésedre visszatérve, a megfogalmazott igényeid ismeretében NE, tőlem most április végén semmiképp se rendelj se Guji-t, se száraz Yirgát, lévén hogy mint írtad is, a friss szüretek majd csak május/júniusban érkeznek. :-) /bár ahonnan én rendelek, még jelölve sincsen ezek érkezési ideje, de még azt se tudom hogy lesz-e egyáltalán, Sidamo meg mosott Yirga viszont igen, az már be is ért Hamburgba pl. a 2019/2020-as/
Hétfőn a Jófogáson, le is csaptam rá, tegnap már nálam volt.
Elsőre, ma reggel az a klasszikus "ősrobbanás" elmaradt, pukkant egyet, majd kijött a KV (ez lehetett talán attól is, hogy nem én őröltem most a szemest, hanem vettem csomagolt Segafredót, és szerintem az nem ehhez volt előredarálva, túl finom arabika), amúgy adagra másfél csészényi jött le, de az le is jött rendben, nekem ez sok, általában ennek a régi retró pohárnak a feléig szoktam kiönteni a KV-t.
Viszont amikor magát, a főzőt összeraktam, majd a végén öntöttem ki a KV-t, komolyan mondom, majdnem hogy déja vu érzés fogott el..., tisztára a klasszikus régi szarvasi kotyogó (tényleg az a kotyogó, nem ez a brikka!) emléke jött elő! :-)
Ja, még annyi, hogy tegnap kicseréltem a tömítőgumit, és a másik Brikkámét tettem ebbe az olaszba, amikor abba az ims-t raktam, nem dobtam ki a régit, most ez utóbbit tettem ebbe. Amúgy szerintem rendben van ez a kis olasz masina!