Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.17 0 0 3978

Az új-dunai alatt mit értetek?

A neten fönn lévő képek és leírások is eléggé ellentmondásosak erről a típusról, ill. inkább úgy fogalmaznék, hogy a klasszikus keletbaltitól csak egy árnyalatnyit tér el.

Egyébként ez az új-dunai elnevezés földrajzi szempontból teljesen megtévesztő, mivel ennek a változatnak az  elterjedési icentruma nem a Duna vízgyűjtő területén található, hanem nagyjából a mai középorosz, északukrán, belorusz és lengyel területeken.

Nem?

Előzmény: Há mész, Rodrighez? :O (3976)
cenus Creative Commons License 2016.10.17 0 0 3977

Semmi gond.

Előzmény: Há mész, Rodrighez? :O (3974)
Há mész, Rodrighez? :O Creative Commons License 2016.10.17 0 0 3976

A Magyarság embertana:

Ősmagyarok:

I.Taurid csoport: 1. Anatóliai, 2. Kaukázusi, 3. Armenid

II.Turáni csoport: 1. Andronovó, 2. Alföldi, 3. Europomongolid

III. Pamíri csoport: 1. Pamíri, 2. Pamíróturáni, 3. Pamírótaurid

IV. Keleti Mediterránok, : 1. Kaszpi, 2. Pontusi, 3. Iráni

V. Ladogan csoport: 1. Keletbalti, 2. Lapponid, 3. Uráli

A Magyarságnál idegen elemekre visszavezethető típusok:

Borreby, Balkánborreby, Fáli, Nordikus, Cro Magnonid, Alpi, Nyugatbalti, Norikumi, Dinári, Atlantomediterrán, Gracilmediterrán, Mongolid.

Megj.: a Karpatidot, Goridot, Újdunait nem látom önálló típusoknak, az északnyugat európai Brunn, Aran, Atlantid, Tronder, Keltonordid típusokat nem tapasztaltam a magyarok körében.

Há mész, Rodrighez? :O Creative Commons License 2016.10.17 0 0 3975

Henkey az ellenkezőjét igazolta, szerinte az erdélyi és moldvai oláhok közelebb állnak hozzánk, mint a havaselvi oláhokhoz. Az erdeli oláhok magyar neveket oláhosítottak pl Farcas, Cirices, Deac, Rat, Cocis, Lacatus, Muresan, Turdean stb ez egyértelműen oláhosításra utal vagy vegyes házasságra. A mócok ütnek el ott több a dinári-norikumi. Amúgy az oláhok két fontos összetevője a dinári és a mediterrán. Sok a pontuszi, norikumi, keleti dinaroid sőt az armenid, pamíri és turáni is. Nem hiába Kun országokba lettek deportálva balkáni juhász elemek.

Előzmény: Törölt nick (3970)
Há mész, Rodrighez? :O Creative Commons License 2016.10.17 0 0 3974

bocsi Cpirusnak szántam, csak te is levelezésben voltál vele :) még 1x bocs...

Előzmény: cenus (3972)
Procsel Creative Commons License 2016.10.16 0 0 3973

Nyugat felé, a Nyugat-Dunántúl felől az Alpok felé, Kelet-Ausztria irányába sem éles az átmenet.

Voltam már Ausztria határ menti részén és ott világosabb a pigmentáció, mint a Magyaroknál. A főbb típusok a Norikumi, a Szubnordikus és az Alpesi kevert változatai voltak.

Előzmény: Törölt nick (3970)
cenus Creative Commons License 2016.10.16 0 0 3972

Nem fordítottam megsemmit, így van, ezt mindenki beláthatja józanésszel. Attól, hogy kopasz senki se lesz borreby.

Szerintem átlagos emberek, bárhol láthatunk hasonlót.

Előzmény: Há mész, Rodrighez? :O (3968)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.16 0 0 3971

Ez nagyon nehéz kérdés, mert nincs teljesen egyértelmű és minden szakember által egyöntetűen elfogadott területi felosztás.

Talán durva közelítéssel az alábbi zónák különíthetőek el:

1) Mediterrán zóna: Spanyolország, Portugália, Dél- és Délnyugat-Franciaország, Közép- és Dél-Olaszország, a Földközi-tenger szigetei, Dél-Görögország, a görög szigetvilág.

Itt a mediterrán típusok dominanciája még a mai napig is kimutatható, jóllehet eltérő mértékben és különböző mediterrán variánsok.

2) Alpesi zóna: jóval tágabb, mint az Alpok-hegységrendszer. Ide tartozik Közép-és Délkelet-Franciaország, Svájc és Ausztria teljes területe, Liechtenstein, Dél-Németország, részben Észak-Olaszország.

Ez a zóna embertanilag sokkal heterogénebb, de az alpesi és neo-alpesi variánsok mindenhol fontos szerepet játszanak a népesség összetételében, de nagyon fontos még emellett a szubnordid és a norid (norikumi) is. Ezen felül különféle mediterrán variánsok fontos színező elemként szintén nagy számban jelen vannak.

3) Észak-Európai zóna: nagyobb kiterjedésű, mint Észak-Európa földrajzi értelemben. A skandináv országokon kívül ide tartozik Nyugat- és Délnyugat-Finnország, Észak-Németország, Hollandia, részben Közép-Németország, Nyugat-Lengyelország, továbbá Skócia és Anglia keleti partvidékei.

Domináns típusok a nordid (nordikus) és a cromagnid külömféle változatai. Döntően világos színkomplexiójú népesség.

No, majd innen folytatom. :-)

Előzmény: Procsel (3966)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.16 0 0 3970

A Kárpát-medencében velünk élő többi népcsoport: a szlovákok, ruszinok, szlavónok (Horvátország északi alföldjein élő horvát népcsoport), a szlovének, a szerbek északi csoportjai.

Nyugat felé, a Nyugat-Dunántúl felől az Alpok felé, Kelet-Ausztria irányába sem éles az átmenet.

Az erdélyi románok a földrajzi közelség ellenére már jobban elütnek, de talán azért, mert ők aránylag későn érkeztek a Kárpát-medencébe, nagy részük a 17-18. században.

Előzmény: Procsel (3965)
Mateo97 Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3969

Tipikus germánok,az észak-németekre,skandinávokra hasonlítanak leginkább. Magyarokhoz szerintem abszolút nem hasonlítanak,csak a sváb eredetű magyarokkal lehet valami átfedés :D

Leginkább fáli,nordikus,borreby típusúak vannak a mintában ez teljes mértékben megfelel a vártnak :D

Előzmény: Procsel (3962)
Há mész, Rodrighez? :O Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3968

megfordítottad a dolgot. na hogy tetszett a kalocsai anyag?

Előzmény: cenus (3955)
Há mész, Rodrighez? :O Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3967

Előzmény: Mateo97 (3958)
Procsel Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3966

A bosnyákok antropológiailag a nyugat-balkáni zónába tartoznak, míg a magyarok a kárpát-medenceibe.

Akkor Európának még milyen antropológiai zónái vannak?

Előzmény: Törölt nick (3964)
Procsel Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3965

Szerinted kik hasonlítanak a leginkább ránk?

Előzmény: Törölt nick (3964)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3964

Csak kevéssé.

A bosnyákok antropológiailag a nyugat-balkáni zónába tartoznak, míg a magyarok a kárpát-medenceibe.

Vannak átfedések, nem is kevés, főleg a dínári típuscsoport révén, de összességében véve a bosnyákok eléggé különböznek a magyaroktól.

Előzmény: Procsel (3963)
Procsel Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3963

Kiel! Többször is megkérdeztem ezt tőled, de nem válaszoltál rá, ezért nagy betűvel írom a kérdést:

A BOSNYÁKOK MENNYIRE HASONLÍTANAK A MAGYAROKRA?

Ez azért is érdekel engem, mert a The Apricity-s ábrázolások szerint a balkáni népek nagyjából úgy néznek ki, mint a magyarok, de legalább voltál ezekbe az országokba.

Itt mondtad el a tapasztalataidat a bosnyákokról, ha már nem emlékszel:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140368198&t=9222243

Procsel Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3962

Matteo97!

Mi a véleményed ezekről a hollandokról?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141114708&t=9231127

cenus Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3961

Szerintem az elmúlt évezredben ők ép úgy keveredtek mindenkivel mint a magyarok, ráadásul a honfoglalók legalább annyira nem voltak homogén mint a maiak. Nem igazán lehet alapul venni.

Előzmény: Mateo97 (3958)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3960

A lakotid, a lenapid és az appalachid a laikus szemlélőnek valóban nagyon közel állnak egymáshoz, de a szakemberek azért el tudják különíteni a 3 változatot.

Lényegében valóban ugyanannak a típusnak a területi változataiként lehet felfogni ezeket, bár a valóság a keveredések miatt ennél jóval bonyolultabb.

Léteznek pl. iswanid, ashiwid, otamid és walkolid variánsok is, illetve inkább csak léteztek, mert ezek történelmi kategóriák, mára eltűntek vagy beolvadtak.

A lakotid leginkább az északi és a középső síkságok indiánjaira volt jellemző (lakoták, dakoták, feketelábak, kajovák, csejennek stb.), a lenapid pedig a Nagy Tavak vidékének és az északkeleti erdővidéknek az őshonos népességére (frőként a középső és keleti algankin törzsek), de számos kevert csoport és variáns is létezett.

Nincs mit tenned, be kell szerezned Kiszely sorozatának Amerika kötetét, ha ez a téma mélyebben érdekel.

Előzmény: Ecskend-321 (3936)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.15 0 0 3959

Ennek az extrém magas és erős patagóniai változatnak a létezése antropológiai szempontból erősen kétséges.

Többnyire irodalmi adatokra és szóbeli közlésekre épül, eddig ilyen extrém patagonid változatnak a csontvázleleteire nem sikerült rábukkanni.

Előzmény: Ecskend-321 (3929)
Mateo97 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3958

Mi a véleményetek ezekről a csuvasokról ? Úgy hallottam elvileg a honfoglaló magyarok hozzájuk álltak a legközelebb(persze azóta nyilván eltávolodtunk tőlük genetikailag is meg mindenhogyan). Szerintetek az ősmagyarok is hasonlóan nézhettek ki vagy keletiesebbek voltak ?

cenus Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3957

Tőlem kérdezed? Nem én hozakodtam ezzel elő.

Előzmény: ciprus02 (3956)
ciprus02 Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3956

Van összefüggés a kopaszodás és a között, hogy az ember melyik alrasszba tartozik? 

Előzmény: cenus (3955)
cenus Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3955

Nem kevés ember kopaszodik aki nem cm. Ez nem sokat jelent.

Előzmény: Há mész, Rodrighez? :O (3953)
cenus Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3954

Igen.

Előzmény: Procsel (3952)
Há mész, Rodrighez? :O Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3953

A cm is maszkulin rassz, Knézy Jenő és egy ismim is kopik.

Felénk azért a dunántúlon akad borreby mind balkáni mind dániai verzióban, érdekes mert egyik ismim sem sváb, de a délszláv vonal játszhat egy részüknél.

Előzmény: cenus (3947)
Procsel Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3952

Az "északi szláv" szó alatt a cseheket, szlovákokat és lengyeleket érted?

Előzmény: cenus (3951)
cenus Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3951

Szerintem inkább északi szlávos.

Előzmény: Procsel (3950)
Procsel Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3950

Sok borsodi etnikai magyart mutattam neked a TA-n és itt az Alrasszok-ban.

A képek alapján inkább Északi (Germán), Balkáni vagy Törökös jellegűek voltak-e?

cenus Creative Commons License 2016.10.14 0 0 3949

Tudok két többé-kevésbbé borrebyt, minda kettő kopaszodik és mind a kettő félig sváb.

Előzmény: Procsel (3948)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!