Keresés

Részletes keresés

Shiro Creative Commons License 2010.11.05 0 0 4500

Nálunk a fiam kezébe a másfél évvel fiatalabb húga adta a könyvet. A lányom imád olvasni, nyáron 8 regényt olvasott el zsinórban (Mary Poppins-ok, Juharfalvi Emil könyvek... stb) . A fiam meg csak nézett, mikor beszélgettünk a történetekről. Valószínűleg megirigyelte a lánytól, mert egyszercsak elkérte az egyik könyvét és elolvasta. Aztán elkérte a másikat is... talán ha egy kortársat lát rendszeresen olvasni, az több motiváció, mint a szülő

s.

Előzmény: krinyi (4499)
krinyi Creative Commons License 2010.11.05 0 0 4499

Igen, így látom én is... A könyvben nem történnek olyan gyorsan a dolgok, ahogy a gépen vagy a tévében és azt látom, nincs türelme kivárni, míg történik valami. Amikor olvastam fel neki valamit, közben ő (ami nekem halálom) a galéria rácsán tornázott. Figyelt közben, jegyezte a dolgokat, de legalább a kezének mozognia kellett. Mi lesz majd a Tüskevár olvasásakor? Ott azért vannak szép "mozdulatlan" leíró részek. Tényleg vannak hangos-kötelezőek? De ha ezt "bevetem", a maradék motiváció is elillan az olvasásra...

Előzmény: Lovászi (4498)
Lovászi Creative Commons License 2010.11.05 0 0 4498

Ő valószínűleg hallás után tanuló típus, de ez nem jelenti azt, hogy olvasni ne kellene :-)

Én is hallás után tanulok könnyebben, de mindig nagyon szerettem olvasni. Szvsz a ma gyerekeinek erre sokkal nehezebben jut idejük olvasni, annyi minden vonja el a figyelmüket: net, számítógépes/video játékok, TV...

Előzmény: krinyi (4496)
Midianna Creative Commons License 2010.11.05 0 0 4497

Hangoskönyv? úgy rémlik, a kötelezők is megvannak cd-n.

Én dettó így voltam, órán figyeltem, és semmit nem tanultam otthon, mégis tudtam. (na, a matek-fizikát-kémiát nem). Aztán főiskolán a gyorsolvasást is megtanultam, ill. tudtam előtte is, csak ott volt igazán szükség rá. Gyereknél még nem látom, melyik módszer lenne jó neki... de díjaznám, ha lenne egy tanulást tanító tantárgy : ))

(Ja, eddig mercedes1111 néven voltam, csak nem engedett be a fránya Index.)

Előzmény: krinyi (4496)
krinyi Creative Commons License 2010.11.05 0 0 4496

Én is azt látom, hogy kellene! A sajátomnál is többfélét kipróbáltunk, aztán most ott tartunk, hogy elkezdtem figyelni őt. Nem akartam, hogy az én módszeremet erőltessem rá. Én, még ha rengeteget is kellett megtanulni (pl. államvizsgára), akkor is láttam magam előtt a tételeket. Mintha csak fel kellett volna olvasnom, ami a fejemben van. És most azt vettem észre, mivel ellentétben velem, a fiam nem szeret olvasni (pedig engem gyakran lát olvasni, nem mondható, hogy azt követi egyértelműen, amit otthon lát!), ha én olvastam el neki egy leckét, simán megtanulta hallás után... De mit csináljunk, az Egri csillagokat csak nem olvashatom fel neki?!

Előzmény: noaaa (4493)
Lovászi Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4495

10 éves kor után már lehet is ;-)

Én 10 éve tartok tanulásmódszertani tréningeket, de a saját kölkeimnek nem, a 2 nagy valahogy magától rájött mi a nekik való módszer, most kíváncsian várom a kicsit...

Előzmény: noaaa (4493)
Shiro Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4494

Nemtom, nekem gond nélkül olvasta az elsős... bár ő most másodikos és regényeket olvas... mit csináljak, olyan könyvb.zi lesz, mint az anyja :o)

s.

Előzmény: noaaa (4486)
noaaa Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4493

:-)))))

Amúgy ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre sűrűbben gondolok arra, milyen fontos is lenne az iskolában tanítani már kis kortól a "hogyan, milyen módszerrel tanuljunk" tárgyat, mert a sikeres módszer megtanulása tkp. a kulcsa annak, ki hogyan veszi az akadályokat... Különböző típusok vannak tanulás szempontjából, ezt fel lehet már kis korban ismerni és rá lehetne erősíteni ezekre a tulajdonságokra, mennyi veszódséget megspórolna mindenki... Én persze próbálom terelgetni őket, de nem ártana ezt "tudományosabb", "intézményesebb" alapokra helyezni a suliban.

Előzmény: piglet (4492)
piglet Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4492
Hááááááááááát, elvben. Gyakorlatban pedig azt eredményezte, hogy először volt az "ej, ráérünk arra még", aztán pedig jött az "úristen, azért ennyit én se tudok elolvasni és megjegyezni" :))))))
Előzmény: noaaa (4491)
noaaa Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4491
Ez az egyetemi vizsgákra való készülésnél kifizetődő tulajdonság, nem? :-DDDD
Előzmény: piglet (4490)
piglet Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4490
NA ezt a "gyorsolvasó" dolgot ismerem. Én voltam ilyen gyerekként. 3 könyvtárba jártam, mindháromba a szüleimet is beírattam, mert így több könyvet tudtam kivenni, és nem csak gyerekkönyveket.
Anyáméknak az volt a mániája, hogy én csak minden harmadik oldalt olvasok el, és ők is folyton kikérdeztek. Aztán rájöttek, hogy felesleges.
Isteni adomány, ugyanakkor rémes dolog :) Én nem tudok kétszer elolvasni egy könyvet - pontosabban van kb 30 olyan, amit igen. Mindegyik másiknál kinyitom, és a második sor után az egész újra bevillan.
Előzmény: noaaa (4489)
noaaa Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4489

Mi az egyik gyerkőccel ott tartunk, hogy veszekedni kell vele: tegye le a könyvet.:-D Fél kézzel öltözködik, fél kézzel eszik stb., mert a másikban ott a könyv. Hosszú regényeket olvas, általában egy napon belül végez velük (olyanokkal, mint pl. az Abigél...). Komolyan elkezdtem aggódni a szeme miatt... Már szinte minden otthon fellelhető - nem kevés - könyvet elolvasott, két könytárat tartunk ostrom alatt... :-) Megfigyeltem, hogy olyan "gyorsolvasó"-féle lett, mert annyira gyorsan halad, ahogyan én sem tudok. Eleinte gyanakodtam, de mikor visszakérdeztem egy-egy oldal után, mindenre emlékezett, majdnem szó szerint. Másik gyerek is olvas, "normál" mennyiségben.:-)

Előzmény: piglet (4488)
piglet Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4488
:) és az egészet simán felülírják a gyerekek.
A nagyfiamnál próbálkoztam én mindenfélével jó sokáig. De a Mi micsoda sorozat, a fociról, a zászlókról és az országokról szóló ismeretterjesztő könyvek érdekelték, abból is leginkább a képaláírások :) Idén nyár elején találtuk meg végre azt, ami igazán leköti. Na azóta nincs gond a könyvekkel és az olvasással. Most negyedikes.
noaaa Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4487
Janikovszky Éva, Marék Veronika is tökéletesen jó erre a célre, bár lehet, hogy az előbbi kicsit nehéz, nem tudom. Gyereke válogatja.
noaaa Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4486

Stilton tényleg inkább olyan 2-3. osztályosoknak való, mert sok benne a szójáték, nyelvi humor és a szerkesztése-tördelése sem a megszokott. Ha lány lenne, ajánlanám a Márti könyveket. :-) A könyvesvoltokban van valami sorozat, amelyik kifejezetten olvasni éppen megtanuló gyerekeknek íródott, nagyobb betűkkel.

Előzmény: Lappantyú (4485)
Lappantyú Creative Commons License 2010.11.04 0 0 4485
igen, de azokban nagyon sok idegen szó van, idegen nevek és kifejezetten nem hétéves színvonalú idegen szavak, amelyeket felolvasva már simán értelmez szövegkörnyezetben, de magának olvasva még elég fárasztó.
Előzmény: Shiro (4483)
mercedes1111 Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4484

Igen, szuper ez az Olvasó Leó, stb. sorozat, nekem is itt ajánlottátok tavaly, és nagyon bevált : ))

(persze enyém lány meg mindent elolvas, azóta is, a táblákat, reklámokat, tusfürdőn a szöveget fürdés közben...)

Előzmény: Lappantyú (4481)
Shiro Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4483

ja, meg a Geronimo Stilton könyveket is szokták szeretni a kisiskolások. Ő egy újságíró egér és mindenféle kalandok esnek meg vele. A csajos párja a nővéréről szól, Tea Stilton.

Regény, de olyan betűstílusra, mintha egy képregény lenne... oldalanként kevés szöveg, de összefüggő történet.

s.

Előzmény: Shiro (4482)
Shiro Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4482

Nálunk Zsófim AnnaPetin tanult meg olvasni :o)

s.

Előzmény: Ammandina (4479)
Lappantyú Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4481
van egy nagyon jó sorozat, olvasó tigris, olvasó leo, olvasó kalóz és még vagy két-három, nem jut most eszembe, ezek létraszerűen helyezkednek el és épp kisiskolás olvasóknak vannak kitalálva, a sztorik sokkal nagyobbaknak valók (legalábbis nálunk nagy unalom övezi a boribont vagy a kippkoppot és ez érthető is, hiszen ezidő alatt esti olvasásnál már igazán nagyoknak való könyveknél járunk, ahhoz egy boribon, hát elég izé :)))
Előzmény: Ammandina (4474)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4480
sok van pl a kisvakondosbol,azok epp elsosnek valok,mert eleg nagymeretuen a betuk,es keves a szoveg....Bar az enyem elso konyve,amit eloszor egyedul kiolvasott rogton egy Janikovszy Eva volt:)
Előzmény: Ammandina (4479)
Ammandina Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4479
Köszi, után afogok nézni
Előzmény: Gabiiiiii (4478)
Gabiiiiii Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4478

a vilag leggazdagabb verebe:)

a kisvakondosok is jok

Előzmény: Ammandina (4477)
Ammandina Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4477
Kösz, írnál szerzőt és címet? Nem tudom kinagyítani.
Előzmény: Gabiiiiii (4475)
Lyvilla.70 Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4476

"Kirándulás az ABC hegyre?"

Gyerekként imádtam, a fiamnak is megvettem, csak még nem vettük elő, mert ők még csak 2-3 betűs szótagot olvasnak össze, de szerintem dec-re már fogja bogarászni.

Gabiiiiii Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4475
ezt mindenkeppen..szep nagy betuk vannak benne,nem tul sok szoveg,aranyos kepek,az enyem nagyon szerette
Ammandina Creative Commons License 2010.11.03 0 0 4474

Sziasztok!

Milyen könyvet tudtok ajánlani egy olvasni éppen megtanuló elsősnek?

Fiamnak nagyon tetszik az olvasás, nagyon jól megy neki, és szívesen próbálgatja magát a tankönyvön kívül egyéb könyveken is. De azok a könyvek, amiket én olvatam neki, neki önűállóan még túl nehezek, hosszúak.

A képregény jó, mert rövig szövegekből áll, de azokat meg nem pártolom.

krinyi Creative Commons License 2010.10.10 0 0 4472
Köszi! Ezt még sohasem hallottam.
Előzmény: henciduda (4470)
Shiro Creative Commons License 2010.10.10 0 0 4471

az alumínium doboznál vigyázni kell, mert nem minden sörös/üdítős doboz alu, van amelyik vas tartalmú. Egy mágnessel hamar be lehet azonosítani, a Tescoban is így ellenőrzik.

s.

Előzmény: henciduda (4470)
henciduda Creative Commons License 2010.10.09 0 0 4470
PET-palack laposra taposva 1 Ft/db, alumínium doboz 2 Ft/db. Megszámolva, bezsákolva a TESCO-áruházak átveszik.
Előzmény: krinyi (4458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!